Invloed van CO 2 op rusteloosheid van een Alzheimerpatiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invloed van CO 2 op rusteloosheid van een Alzheimerpatiënt"

Transcriptie

1 Invloed van CO 2 op rusteloosheid van een Alzheimerpatiënt Bart Cremers TREFWOORDEN Zehnder Group Nederland Lingenstraat PM Zwolle, Nederland bart.cremers@zehndergroup.com Binnenluchtkwaliteit, slaapkwaliteit, Alzheimer, nachtelijke rusteloosheid, ventilatie, gezondheid, apneu, CO 2 1 INLEIDING Het verband tussen de binnenluchtkwaliteit in gebouwen en de gezondheid van de bewoners krijgt tegenwoordig meer en meer aandacht. Het is echter niet eenvoudig om gezondheidseffecten aan te tonen, die in direct verband staan met een slechte binnenluchtkwaliteit. In een risicoanalyse gaf Logue (2011) aan dat het risico op een kortere levensverwachting ten gevolge van de binnenluchtkwaliteit zich bevindt tussen het risico op een auto-ongeval en het risico op een hartaandoening. Het verband tussen de binnenluchtkwaliteit in de slaapkamer en de slaapkwaliteit van de bewoners is mogelijk nog groter. Strøm-Tejsen et al. (2014) toonden aan dat een betere ventilatie (open raam) een zeer positief effect heeft op het gemak en de snelheid waarmee men in slaap valt. In het huidige onderzoek wordt de meting beschreven van het CO2-niveau in de slaapkamer en de nachtelijke rusteloosheid van een Alzheimerpatiënt, zoals waargenomen door de echtgenoot van de patiënt. 2 METHODE Een echtpaar (man en vrouw) woont in een natuurlijk geventileerd huis. Verse lucht komt op natuurlijke wijze binnen via de gevel van het huis, mogelijk zelfs in ruimere mate door het openen van een of meer ramen. Sinds 2007 leidt de vrouw aan Alzheimer, met geleidelijk toenemende symptomen van dementie. Overdag vertoont ze af en toe rusteloos gedrag, wat tot uiting komt in periodiek introvert gedrag en het uiten van hummende geluiden. 's Nachts treedt het rusteloos gedrag af en toe op, wat tot uiting komt in snurken, apneu, rusteloos slapen en paniek wanneer ze 's nachts wakker wordt. 's Nachts en 's middags slaapt de vrouw, en soms ook de man, in de slaapkamer (figuur 1). Het raam in de slaapkamer is een draairaam, dat soms wordt geopend wanneer de echtgenoot dit wenst. De binnendeur van de slaapkamer naar de gang kan open of gesloten zijn, zoals de echtgenoot dit wenst. Een indicator voor de binnenluchtkwaliteit in de slaapkamer is het CO2-niveau, dat met intervallen van 15 minuten werd geregistreerd met behulp van een CO2-logger (Wöhler type CDL 210). Deze logger registreert ook de temperatuur en de relatieve vochtigheid. De logger werd op een klein tafeltje naast het bed geplaatst aan de kant waar de echtgenoot slaapt, zo ver mogelijk verwijderd van de directe ademhalingszone.

2 Figuur 1: De slaapkamer met zicht op het raam. Om psychologische beïnvloeding door het getoonde CO2-niveau te voorkomen, werd voorgesteld het scherm af te dekken met tape. Dit werd echter door de echtgenoot geweigerd, zodat hij kon zien of een ingreep zoals het openen van een raam invloed had op het CO2-niveau. Het slaapgedrag van de vrouw werd zowel 's nachts als overdag door de echtgenoot bijgehouden in een notitieboekje. Bij voorvallen met rusteloos gedrag werd het specifieke tijdstip genoteerd. Ook wijzigingen in de stand van het raam en van de binnendeur werden genoteerd. Ten slotte werd ook de bezetting van de slaapkamer genoteerd. De binnenluchtkwaliteit en het waargenomen gedrag werden gedurende 5 weken geregistreerd van 5 februari 2014 tot 13 maart INVLOED VAN RAAM- EN DEURSTAND OP CO2-NIVEAU Om een idee te krijgen hoe het CO2-niveau in de slaapkamer afhankelijk was van de bezetting en van de stand van het raam en/of de deur, werd het gemiddelde CO2-niveau geëvalueerd in categorieën. Figuur 2 toont in de voorste rij de resultaten voor een lege slaapkamer en in het midden de resultaten wanneer één persoon zich in de slaapkamer bevindt. De achterste rij toont de resultaten wanneer twee personen zich in de slaapkamer bevinden. Verder geeft de horizontale as de stand van het raam en de binnendeur aan (open of gesloten). Gemiddeld CO 2-niveau in slaapkamer (ppm) deur gesloten; raam gesloten deur open; raam gesloten deur gesloten; raam open deur open; raam open Figuur 2: Invloed van bezetting en stand van raam/deur op gemiddelde CO 2-niveau in de slaapkamer. Van links naar rechts: deur en raam gesloten, deur open en raam gesloten, deur gesloten en raam open, deur en raam open.

3 Zoals te verwachten, neemt het CO2-niveau toe naarmate er meer personen in de kamer zijn. De resultaten tonen ook aan dat de grootste reductie in CO2 kan worden verkregen door het raam te openen, terwijl een geopende deur naar de gang ook helpt om het CO2-niveau te verlagen. Het openen van het raam verhoogt vanzelfsprekend de vermenging van lucht in de slaapkamer met verse buitenlucht, terwijl het openen van de deur de vermenging verbetert met lucht uit de gang. Er is één uitzondering op dit laatste effect: wanneer de slaapkamer leeg is, leidt een geopende deur naar de gang tot een iets hogere CO2-waarde, omdat het CO2-niveau in de gang hoger kan liggen dan het CO2-niveau in de slaapkamer. De gemiddelde waarden voor het CO2-niveau in de slaapkamer gelden voor een periode van 5 weken, zodat ze niet als representatief voor het hele jaar kunnen worden beschouwd. Bovendien is het aantal meetpunten voor elke situatie niet vergelijkbaar. Er werden veel registraties uitgevoerd met zowel het raam als de deur geopend, terwijl er slechts enkele korte perioden waren met zowel het raam als de deur gesloten. Toch is de invloed van de bezetting en de stand van het raam en de deur op het CO2-niveau logisch en helpt om de binnenluchtkwaliteit op een bepaald niveau te houden. 4 INVLOED VAN CO2-NIVEAU OP RUSTELOOSHEID VAN ALZHEIMERPATIËNT Figuur 3 toont de eerste 5 dagen van de registratieperiode, waarbij de echtgenoot veel experimenteerde met het openen en sluiten van het raam en de deur in de slaapkamer. Het waargenomen rusteloze gedrag van zijn echtgenote, zoals beschreven in het notitieboekje, valt samen met pieken in het CO2-niveau in de slaapkamer. Telkens wanneer dit gedrag zich vertoonde, werd het raam en/of de deur geopend om het CO2-niveau weer te verlagen. Uit de waarnemingen blijkt dat zijn echtgenote ongeveer 30 tot 45 minuten na deze ingreep (ook aangegeven in de grafiek) weer normaal ademde en sliep. CO2-niveau in slaapkamer (ppm) apneu rusteloze slaap tandenknarsen en hummen sterke apneu sterke apneu rusteloos, paniek, hummen, tandenknarsen Figuur 3: Het CO 2-niveau in de slaapkamer en het waargenomen gedrag van de Alzheimerpatiënt tijdens een experimentele periode van vijf dagen. Na enkele nachten experimenteren besloot de echtgenoot van de Alzheimerpatiënt het CO2-niveau in het oog te houden en meer te anticiperen met het openen van het raam en de deur. Figuur 4 toont dat het rusteloze gedrag tijdens de slaap is afgenomen in frequentie, behalve tijdens enkele nachten waarin het CO2-niveau hoog lag, omdat het raam of de deur gesloten bleef.

4 Uit de gegevens van de geregistreerde periode en de genoteerde waarnemingen blijkt dat het rusteloze slaapgedrag niet wordt vastgesteld wanneer het CO2-niveau onder ongeveer 800 ppm wordt gehouden. CO2-niveau in slaapkamer (ppm) rusteloos gedrag waargenomen Figuur 4: Het CO 2-niveau en het optreden van rusteloos gedrag (pijlen) tijdens de registratieperiode van 5 weken. 5 ANALYSE De rusteloosheid tijdens de slaap van de Alzheimerpatiënt in dit onderzoek lijkt samen te vallen met hoge CO2-niveaus in de slaapkamer. Volgens de waarnemingen van haar echtgenoot tijdens de registratieperiode, maar ook daarna, werd het rusteloze gedrag niet meer vastgesteld wanneer het CO2-niveau onder 800 ppm werd gehouden. De geregistreerde temperatuur en relatieve vochtigheid waren ook beschikbaar, maar er was geen duidelijk afwijkend patroon dat samenviel met het rusteloze gedrag van de Alzheimerpatiënt. Op basis van de gemiddelde CO2-niveaus die in de slaapkamer werden geregistreerd, werd als advies gegeven om minstens het raam van de slaapkamer te openen om het CO2-niveau onder 800 ppm te houden wanneer één of twee personen zich in de slaapkamer bevinden. Op basis van deze strategie besloot de echtgenoot om twee CO2-loggers permanent te installeren: één voor de slaapkamer en één voor de woonkamer. Vanaf het moment dat het CO2-niveau in de woonkamer ook onder 800 ppm wordt gehouden door de ramen en deuren af en toe te openen, lijkt ook het rusteloze gedrag overdag afgenomen te zijn. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat het rusteloze gedrag tijdens bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes te wijten was aan het grotere aantal mensen in de woonkamer, wat stress teweeg brengt voor de Alzheimerpatiënt. Maar dit onderzoek en de waarnemingen kunnen een aanwijzing zijn dat het verhoogde CO2-niveau zélf verantwoordelijk is voor het rusteloze gedrag. Bezoekers zijn nu weer welkom in het huis, zonder rusteloos gedrag te veroorzaken, zolang open ramen en deuren het CO2-niveau laag houden.

5 De metingen en observaties in dit onderzoek gelden voor slechts één patiënt. Maar naar aanleiding van dit onderzoek werden een aantal initiatieven gestart om de binnenluchtkwaliteit en de nachtelijke rusteloosheid van Alzheimerpatiënten in verzorgingsinstellingen te registreren. Pas na dit grootschaliger onderzoek kunnen deze eerste waarnemingen worden ondersteund door meer wetenschappelijk bewijs. De vraag rijst of het verband tussen CO2-niveau en rusteloos gedrag kan worden uitgebreid naar een grotere groep, zoals mensen die lijden aan dementie, of zelfs gezonde mensen. De schrijver van dit artikel heeft de stelling dat gezonde mensen zich kunnen aanpassen aan verhoogde CO2-niveaus, wat betekent dat ze verhoogde niveaus zowel fysiek als mentaal aankunnen zonder last te hebben van rusteloos gedrag. Maar mensen die leiden aan Alzheimer, of een andere vorm van dementie, hebben dit aanpassingsgedrag aan hoge CO2-niveaus mogelijk verloren en kunnen reeds bij relatief lage CO2-niveaus van ongeveer 800 ppm fysiek intenser reageren. Uitgebreide waarnemingen en medische studies moeten worden uitgevoerd om dit te kunnen bewijzen. 6 CONCLUSIE Uit dit onderzoek blijkt dat het rusteloze gedrag van een Alzheimerpatiënt samenvalt met pieken in het CO2-niveau in de slaapkamer van meer dan 800 ppm. Het waargenomen rusteloze slaapgedrag zoals snurken, tandenknarsen, apneu en paniek, werden niet langer vastgesteld wanneer het CO2-niveau onder 800 ppm werd gehouden. Na een piek in het CO2-niveau en het daarop volgende rusteloze gedrag werd een raam geopend, zodat het CO2-niveau daalde; na 30 tot 45 minuten werd vastgesteld dat de Alzheimerpatiënt weer sliep. In de nabije toekomst moet veel meer onderzoek worden gedaan om na te gaan of de relatie tussen het CO2-niveau en rusteloosheid ook geldt voor een grotere groep Alzheimerpatiënten, of ruimer gezien op mensen die lijden aan dementie of zelfs gezonde mensen. 7 REFERENTIES Logue JM, Price PN, Sherman MH, Singer BC (2011), Why We Ventilate; LBNL-5093E Strøm-Tejsen P, Wargocki P, Wyon DP en Kondracka A.( 2014). The effect of air quality on sleep. In: Proceedings of the 13th International Conference on Indoor Air Quality and Climate Indoor Air 2014, Hong Kong, Paper HP0506.

ComfoFan CO 2 -systeem. Koeling Ventilatie Filtering

ComfoFan CO 2 -systeem. Koeling Ventilatie Filtering -systeem Verwarming Koeling Ventilatie Filtering - systeem nog eenvoudiger ventileren Voor een optimaal binnenklimaat is continue ventilatie onontbeerlijk. Hiervoor wordt verse buitenlucht toegevoerd en

Nadere informatie

Ventilatie en luchtkwaliteit in Energiearme woningen. Jerôme Corba Adviseur Binnenklimaat

Ventilatie en luchtkwaliteit in Energiearme woningen. Jerôme Corba Adviseur Binnenklimaat Ventilatie en luchtkwaliteit in Energiearme woningen Jerôme Corba Adviseur Binnenklimaat Februari 2016 Jerôme Corba Adviseur Binnenklimaat Energienotaloze woningen Passieve nieuwbouw en renovatie Stroomversnelling

Nadere informatie

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur.

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur. Figuur 1A: De A-weging om de geluidsterkte te corrigeren voor het menselijk oor. Bij 1000 Hz wordt geen correctie uitgevoerd: de weging is daar 0 db. Bij 100 Hz bedraagt de weging -20 db. Een mens hoort

Nadere informatie

Slaapproblemen en het ouder wordende brein. Julia van den Berg Onderzoeker Parnassia, divisie 55+ Den Haag

Slaapproblemen en het ouder wordende brein. Julia van den Berg Onderzoeker Parnassia, divisie 55+ Den Haag Slaapproblemen en het ouder wordende brein Julia van den Berg Onderzoeker Parnassia, divisie 55+ Den Haag 4 oktober 2012, Current Biology Oktober 2012: Archives of General Psychiatry 28 september 2012:

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD)

Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1160 Wat zijn periodieke beenbewegingen van de slaap? Bij periodic limb movement

Nadere informatie

Op weg naar bijna energieneutrale gebouwen, met gezonde ventilatie

Op weg naar bijna energieneutrale gebouwen, met gezonde ventilatie Op weg naar bijna energieneutrale gebouwen, met gezonde ventilatie Themabijeenkomst De Nieuwe Standaard In Ventileren ing. G.A. (Gerton) Starink Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V. 22-5-2015 2 1 Op weg

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaap bevorderende adviezen bij het Slaapapneu Syndroom Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen van de slaap

Periodieke beenbewegingen van de slaap Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Wat zijn periodieke beenbewegingen van de slaap? Bij periodic

Nadere informatie

Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS)

Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS) Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS) Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1159 Wat zijn rusteloze benen? Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndrome, afgekort RLS) is een

Nadere informatie

Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen. Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid

Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen. Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid Inleiding Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Laten we om te beginnen de eerste waarnemingen waarover wij schreven, herhalen:

Laten we om te beginnen de eerste waarnemingen waarover wij schreven, herhalen: Wanneer één of misschien twee mensen vreemde geluiden horen in de lucht, dan is er misschien nog twijfel over of daar werkelijk iets vreemds aan de hand is. Echter, na ons artikel enkele dagen geleden

Nadere informatie

jaar: 1990 nummer: 06

jaar: 1990 nummer: 06 jaar: 1990 nummer: 06 In een wagentje zweeft een ballon aan een koord en hangt een metalen kogel via een touw aan het dak (zie figuur). Het wagentje versnelt in de richting en in de zin aangegeven door

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

Rusteloze benen. restless legs syndrome (RLS) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Rusteloze benen. restless legs syndrome (RLS) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Rusteloze benen restless legs syndrome (RLS) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Wat zijn rusteloze benen? Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndrome, afgekort

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Verbeter dankzij SlaapID uw slaapgedrag. Geniet van een optimale nacht en dag!

Verbeter dankzij SlaapID uw slaapgedrag. Geniet van een optimale nacht en dag! Verbeter dankzij SlaapID uw slaapgedrag. Geniet van een optimale nacht en dag! Waarom de SlaapID -service? Slapen is essentieel voor iedereen! Alleen zouden mensen veel beter kunnen slapen dan ze nu doen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1 Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen 20170044 Slaap bevorderende adviezen.indd 1 01-09-17 13:41 Slaap bevorderende adviezen Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

Centrum voor Slaapen Waakstoornissen (CSW)

Centrum voor Slaapen Waakstoornissen (CSW) = Centrum voor Slaapen Waakstoornissen (CSW) Inhoudsopgave Inleiding 3 Het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen 3 De slaap 5 Wat is slaap? 5 Het verloop van de slaap 5 Hoe wordt de slaap geregeld? 6

Nadere informatie

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis Verwarmen en Advies voor frisse lucht in huis 1 Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse

Nadere informatie

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Binnenluchtkwaliteit Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Logo Antwerpen vzw Borstkanker Roken Vaccinaties Ongevallen Geestelijke gezondheid Voeding & beweging Milieu & Gezondheid Goed of fout? Binnen

Nadere informatie

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum Vliegverkeer slecht voor de gezondheid Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum 9-01-2018 Kleine deeltjes in de Lucht: Fijnstof en ultra fijnstof

Nadere informatie

VRIJHEID OM TE SLAPEN. net als iedereen. De Inspire therapie voor slaap apneu

VRIJHEID OM TE SLAPEN. net als iedereen. De Inspire therapie voor slaap apneu VRIJHEID OM TE SLAPEN net als iedereen De Inspire therapie voor slaap apneu Wees gerust. U bent zeker niet alleen Europa telt naar schatting meer dan 23 miljoen inwoners die, net als u, lijden aan het

Nadere informatie

Richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017)

Richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017) Richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017) 2. Introductie slaapproblemen Deze introductie beschrijft de definitie van slaapproblemen en slaapstoornissen, de prevalentie en de gevolgen

Nadere informatie

Bedrade afstandbediening Introductie van het spare part. Knoppen en display van de afstandbediening.

Bedrade afstandbediening Introductie van het spare part. Knoppen en display van de afstandbediening. Bedrade afstandbediening Introductie van het spare part. Knoppen en display van de afstandbediening. Wordt gebruikt om unit te starten en te stoppen. Let Op!!: Bij alleen koeling units is warmte mode niet

Nadere informatie

Slaaphygiëne. Tips om beter te slapen. Hoofdpijn polikliniek

Slaaphygiëne. Tips om beter te slapen. Hoofdpijn polikliniek Slaaphygiëne Tips om beter te slapen Hoofdpijn polikliniek Soms is het moeilijk om in slaap te vallen of om door te slapen. Hier geven wij u enkele tips die misschien kunnen helpen om tot een gezonde slaap

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

Ventilatie en slaapkwaliteit: met open of dicht raam of via binnendeur?

Ventilatie en slaapkwaliteit: met open of dicht raam of via binnendeur? Auteurs Dr. M.G.L.. (Marcel), Loomans, TU/e, Department of the Built Environment, Building Performance group; A.K. (Asit) Mishra, TU/e, Department of the Built Environment, Building Performance group;

Nadere informatie

PreSets Q-Stream en SmartStream woonhuisventilatoren

PreSets Q-Stream en SmartStream woonhuisventilatoren PreSets Q-Stream en SmartStream woonhuisventilatoren TOTAL CONTROL De stilste woonhuisventilatoren met de hoogste EPC-reductie BUVA SmartStream en Q-Stream: de stilste en energiezuinigste woonhuisventilatoren

Nadere informatie

Ban vocht uit je huis Project woonmeters

Ban vocht uit je huis Project woonmeters 3 december 2018 Eerste samenkomst met bewoners Ban vocht uit je huis Project woonmeters V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - De woonmeter: wat is dat en hoe gebruik je het - Praatplaten

Nadere informatie

24-uurs bloeddrukmeting

24-uurs bloeddrukmeting 00 24-uurs bloeddrukmeting Poli Interne Geneeskunde Route 60 Datum: Tijd: Gegevens patiënt Naam: Geboortedatum: Waarom een 24-uurs bloeddrukmeting? Bloeddrukwaarden wisselen gedurende de dag, de avond

Nadere informatie

Slaaponderzoek klinisch (Polysomnografie)

Slaaponderzoek klinisch (Polysomnografie) Slaaponderzoek klinisch (Polysomnografie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Actigrafie... 1 Doel van een actigrafie onderzoek... 1 Werkwijze... 1 Polysomnografie... 2 Doel van het polysomnografie onderzoek...

Nadere informatie

NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG

NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG Inleiding Op de afdeling Neurofysiologie worden diverse onderzoeken verricht naar de elektrische activiteiten

Nadere informatie

Slaaponderzoek poliklinisch (Polysomnografie)

Slaaponderzoek poliklinisch (Polysomnografie) Slaaponderzoek poliklinisch (Polysomnografie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Actigrafie... 1 Polysomnografie... 2 Doel van het onderzoek... 2 Duur van het onderzoek... 2 Voorbereiding... 3 Storing mobiele

Nadere informatie

Adviezen om beter te slapen

Adviezen om beter te slapen Adviezen om beter te slapen U heeft last van slapeloosheid. Dit is een veel voorkomende klacht, waarvoor vaak geen duidelijke oorzaak te vinden is. In deze folder leest u tips om beter te kunnen slapen.

Nadere informatie

Registratie ademhaling tijdens slaap Voor ander specialisme dan Longziekten

Registratie ademhaling tijdens slaap Voor ander specialisme dan Longziekten CARDIOLOGIE/KNO Registratie ademhaling tijdens slaap Voor ander specialisme dan Longziekten ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Slaapapneu

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Slaapapneu kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Slaapapneu Wat is het slaap-apneusyndroom? Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Bij een klein deel van de snurkende

Nadere informatie

Rapportage Opiniepeiling nationale slaapweek maart 2015

Rapportage Opiniepeiling nationale slaapweek maart 2015 Rapportage Opiniepeiling nationale slaapweek maart 2015 In opdracht van: Hersenstichting Datum: Maart 2015 Projectnummer: 2015019 Auteurs: Els van der Velden & Rik Wester Inhoud 1 Achtergrond & opzet 3

Nadere informatie

Obstructief Slaapapneusyndroom

Obstructief Slaapapneusyndroom Obstructief Slaapapneusyndroom Onderzoek voor de operatie Informatie voor patiënten F0961-4350 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1

Nadere informatie

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ De rook van sigaretten verspreidt zich in je huis en auto. En plakt daar aan alles: kleding, zetels, vloer, speelgoed, Dat is niet goed voor jouw gezondheid én die van je kinderen.

Nadere informatie

Slaapdienst Verstoorde nachtrust

Slaapdienst Verstoorde nachtrust Slaapdienst Verstoorde nachtrust Tips voor een goede slaap. Ik kan niet slapen! Woelen, draaien, het maalt maar door in uw gedachten. Steeds bent u bezig met wat er die dag allemaal gebeurd is of wat u

Nadere informatie

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning 18 januari 2019 Vormingsavond voor bewoners van DIW Ban vocht uit je huis & Geef lucht aan je woning V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - Praatplaten om mechanismen duidelijk te krijgen

Nadere informatie

Waar chronisch acuut ontmoet; De CTB patiënt in de acute zorg. Annique Bahnmüller Witzenburg Ventilation Practitioner CTB Rotterdam

Waar chronisch acuut ontmoet; De CTB patiënt in de acute zorg. Annique Bahnmüller Witzenburg Ventilation Practitioner CTB Rotterdam Waar chronisch acuut ontmoet; De CTB patiënt in de acute zorg Annique Bahnmüller Witzenburg Ventilation Practitioner CTB Rotterdam Inhoud Centrum voor thuisbeademing Doel diagnoses Symptomen van hypercapnie

Nadere informatie

Richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017)

Richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017) Richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen (2017) Hechtingsrelatie Zelfregulatie en interactie tijdens de nacht Onderdeel van de discussie rond sensitief en responsief ouderschap richt zich

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 compex vwo I

Eindexamen wiskunde A1-2 compex vwo I Eindexamen wiskunde A1-2 compex vwo 29 - I Tijdens dit examen werk je in Excel. Door in het openingsscherm op Excel werkbladen te klikken start Excel automatisch op. Je komt dan meteen in het eerste werkblad

Nadere informatie

Het hoofd in de wolken

Het hoofd in de wolken Het hoofd in de wolken Evert Hasselaar Trees Wouda, 1947 Fijn stof binnenshuis transport Van vervuilingsbron naar effect Bron vervuiling of hinder emissies Concentratie blootstelling opname gezondheids

Nadere informatie

24-uurs bloeddrukmeting. Poli Interne Geneeskunde

24-uurs bloeddrukmeting. Poli Interne Geneeskunde 00 24-uurs bloeddrukmeting Poli Interne Geneeskunde Waarom een 24-uurs bloeddrukmeting? De bloeddruk verschilt tijdens de dag, de avond en de nacht. 's Morgens is onze bloeddruk vaak lager dan 's middags

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Gezondheidsrisico s door nachtwerk. Nr. 2017/17. Samenvatting

Gezondheidsrisico s door nachtwerk. Nr. 2017/17. Samenvatting Gezondheidsrisico s door nachtwerk Nr. 2017/17 Samenvatting Gezondheidsrisico s door nachtwerk pagina 2 van 5 Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt de hiertoe ingestelde

Nadere informatie

Snel uit het ziekenhuis, dementie of vergeetachtigheid

Snel uit het ziekenhuis, dementie of vergeetachtigheid Thuis Pluskoffer Snel uit het ziekenhuis, dementie of vergeetachtigheid Technische hulpmiddelen die uw zorgtaak verlichten en een gerust gevoel geven Evean. Midden in het leven. Ondersteuning voor de mantelzorger

Nadere informatie

Condensatie op mijn ramen

Condensatie op mijn ramen 1-5 De vorming van condensatie op je ramen is niet altijd te wijten aan een fout aan je ramen, het kan het gevolg zijn van een natuurlijk fenomeen. Hoe ontstaat condensatie? Lucht kan, volgens zijn temperatuur,

Nadere informatie

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling RIVM/DCMR, december 2013 Roet is een aanvullende maat om de gezondheidseffecten weer te geven van

Nadere informatie

Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie

Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie Obstructief slaapapneu syndroom Onderzoek voor de operatie Belangrijke informatie over dit onderzoek Belangrijk om te weten is dat er bij de eerste afspraak elektroden op uw hoofd en lichaam worden geplakt.

Nadere informatie

Gezonde kantoren Facts and #alternative facts

Gezonde kantoren Facts and #alternative facts Cradle to Cradle Café Gezonde kantoren Facts and #alternative facts ir. Tim Beuker, WELL AP BBA Binnenmilieu Introductie BBA Binnenmilieu Adviesbureau gespecialiseerd in binnenmilieu en gezondheid Opgericht

Nadere informatie

FIJNSTOF TEN GEVOLGE VAN KOKEN. 22 januari 2015 Piet Jacobs & Wouter Borsboom

FIJNSTOF TEN GEVOLGE VAN KOKEN. 22 januari 2015 Piet Jacobs & Wouter Borsboom FIJNSTOF TEN GEVOLGE VAN KOKEN 22 januari 2015 Piet Jacobs & Wouter Borsboom FIJN STOF: ROMMEL IN DE LUCHT PM 10 : massa van deeltjes < 10 µm (in µg/m 3 ) PM 2.5 : massa van deeltjes < 2.5 µm (in µg/m

Nadere informatie

Binnenlucht kwaliteit in verpleegtehuizen en het effect op de verspreiding van infectieziekten

Binnenlucht kwaliteit in verpleegtehuizen en het effect op de verspreiding van infectieziekten Binnenlucht kwaliteit in verpleegtehuizen en het effect op de verspreiding van infectieziekten Marije te Kulve BEZO 14-10-2013 Supervisors: Prof.dr. H.S.M. Kort, TU/e Dr.ir. M.G.L.C. Loomans, TU/e Ir.

Nadere informatie

Centrum voor slaap- en waakstoornissen

Centrum voor slaap- en waakstoornissen Centrum voor slaap- en waakstoornissen U heeft zich bij het Slaapcentrum van het HMC (Haaglanden Medisch Centrum) aangemeld met slaap- en/of waakproblemen. In deze folder vindt u algemene informatie over

Nadere informatie

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Inleiding De Vivago Care watch meet verschillende gegevens van een persoon. Ten eerste meet het horloge micro- en macroactiviteit. Dit gaat dus om de kleinste

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Signalering symptomen bij mensen met dementie

Signalering symptomen bij mensen met dementie Signalering symptomen bij mensen met dementie Dinsdag 13 juni 2017 Moniek Pierik, verpleegkundige TMZ Annemiek Poelman, verpleegkundige TMZ Inhoud Signalering in de palliatieve fase Onbegrepen gedrag

Nadere informatie

Registratie ademhaling tijdens slaap

Registratie ademhaling tijdens slaap CARDIOLOGIE/KNO Registratie ademhaling tijdens slaap Voor ander specialisme dan Longziekten ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1,2 Compex. Vragen 10 tot en met 17. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt.

Examen VWO. wiskunde A1,2 Compex. Vragen 10 tot en met 17. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt. Examen VWO 29 tijdvak 1 maandag 25 mei totale examentijd 3 uur wiskunde A1,2 Compex Vragen 1 tot en met 17 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt. Het gehele

Nadere informatie

Binnenlucht kwaliteit in verzorgingstehuizen

Binnenlucht kwaliteit in verzorgingstehuizen Binnenlucht kwaliteit in verzorgingstehuizen Marije te Kulve Prof.dr. H.S.M. Kort Dr.ir. M.G.L.C. Loomans Binnenlucht kwaliteit en temperatuur Het project: Bezielende omgeving in de Ouderenzorg (registratienummer:

Nadere informatie

Forfetaire Reductiefactoren. Ing. Stefan Verbrugge Innovatie manager Duco

Forfetaire Reductiefactoren. Ing. Stefan Verbrugge Innovatie manager Duco Forfetaire Reductiefactoren Ing. Stefan Verbrugge Innovatie manager Duco Enkele termen : Duco componenten afvoerventilator DucoBox Silent Geen regelkleppen RF communicatie Centrale regeling Boxsensoren

Nadere informatie

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen.

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. BROEIKASEFFECT Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Levende wezens hebben energie nodig om te overleven. De energie die het leven op aarde in stand

Nadere informatie

mens en CO 2 verfris het Bouwbesluit Rudy Tuik nvvk-congres 30/3/2017 A-rt b.v. Rudy Tuik mens en CO 2 nvvk-congres 30/3/ / 11

mens en CO 2 verfris het Bouwbesluit Rudy Tuik nvvk-congres 30/3/2017 A-rt b.v. Rudy Tuik mens en CO 2 nvvk-congres 30/3/ / 11 mens en CO 2 verfris het Bouwbesluit Rudy Tuik A-rt b.v. nvvk-congres 30/3/2017 Rudy Tuik mens en CO 2 nvvk-congres 30/3/2017 1 / 11 Doel Bouwbesluit bouwbesluit hst. 3.6 : Luchtverversing (art. 3.28-40):

Nadere informatie

Misschien moet ik eens AUTO s gaan tellen?

Misschien moet ik eens AUTO s gaan tellen? Misschien moet ik eens AUTO s gaan tellen? WINNI HOFMAN Waarvoor is slaap nodig? LICHAAM HERSENEN REMSLAAP DIEPE SLAAP Slapend Brein Verhoogde drempel voor geluidsstimuli Slaapdiepte Licht/Diep, REM Stimulus

Nadere informatie

Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap

Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap Slaaphygiene tips voor een gezonde slaap Inleiding Deze folder geeft u informatie over slapeloosheid. Slapeloosheid is een veelvoorkomende klacht. Er zijn mensen die moeite hebben om in slaap te vallen,

Nadere informatie

CO 2. -Sensor Handleiding. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

CO 2. -Sensor Handleiding. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering CO 2 -Sensor Handleiding Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Alle rechten voorbehouden. Bij de samenstelling van deze handleiding is uiterste zorg betracht, de uitgever kan echter niet verantwoordelijk

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Sudwest Fryslan Datum meting: Donderdag 20 april 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

AIR CONDITIONER HANDLEIDING AFSTANDSBEDIENING

AIR CONDITIONER HANDLEIDING AFSTANDSBEDIENING AIR CONDITIONER HANDLEIDING AFSTANDSBEDIENING LMD-AE-09HDI-SET LMD-AE-12HDI-SET LMD-AE-18HDI-SET LMD-AE-24HDI-SET Pag 1 Inhoud: Afstandsbediening specificatie.. 3 Afstandsbediening functies.. 4 Betekenis

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij Parkinson. Dr. C. Gerlach neuroloog

Slaapstoornissen bij Parkinson. Dr. C. Gerlach neuroloog Slaapstoornissen bij Parkinson Dr. C. Gerlach neuroloog 07-11-2015 Inhoud: De normale slaap Voorkomen van slaapstoornissen Overzicht van slaapstoornissen bij Parkinson REM slaap gedragsstoornissen slaapadviezen

Nadere informatie

Geracc.net Procedure instellen kwaliteitsindicatoren

Geracc.net Procedure instellen kwaliteitsindicatoren Geracc.net Procedure instellen kwaliteitsindicatoren Gebruikershandleiding Versienummer software: 1.3.3XX Revisienummer handleiding: 1 Datum: 1 juli 2016 Adres Corilus NV Mastboomstraat 4 2630 Aartselaar

Nadere informatie

Java Project on Periodontal Disease. Periodontal Condition in Relation to Vitamin C, Systemic Conditions and Tooth Loss Amaliya

Java Project on Periodontal Disease. Periodontal Condition in Relation to Vitamin C, Systemic Conditions and Tooth Loss Amaliya Java Project on Periodontal Disease. Periodontal Condition in Relation to Vitamin C, Systemic Conditions and Tooth Loss Amaliya Samenvatting en conclusie In vele studies is een verband aangetoond tussen

Nadere informatie

Met zonwering en koeling door ventileren een goed thermische binnenklimaat creëren in een Active House

Met zonwering en koeling door ventileren een goed thermische binnenklimaat creëren in een Active House Met zonwering en koeling door ventileren een goed thermische binnenklimaat creëren in een Active House Om het thermische comfort van de Active House woning Home for Life te beoordelen, wordt speciaal gelet

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. www.kinderneurologie.eu. Periodic limb movement disorder

Kinderneurologie.eu. www.kinderneurologie.eu. Periodic limb movement disorder Periodic limb movement disorder Wat is een periodic limb movement disorder? Een periodic limb movement disorder is een aandoening waarbij kinderen s nachts de benen regelmatig bewegen, waardoor ze telkens

Nadere informatie

XIII. Samenvatting. Samenvatting

XIII. Samenvatting. Samenvatting XIII In dit werk wordt de invloed van dimethyldisulfide (DMDS) en van zeven potentiële additieven op het stoomkraken van n-hexaan onderzocht aan de hand van experimenten in een continu volkomen gemengde

Nadere informatie

Nachtwerk en gezondheid. Prof dr ir Tjabe Smid

Nachtwerk en gezondheid. Prof dr ir Tjabe Smid Nachtwerk en gezondheid Prof dr ir Tjabe Smid Wat is nachtwerk? Gezondheidsraad: Werk dat wordt verricht op tijden waardoor verstoring van het dag-nachtritme kan optreden (incl. langere diensten die voor

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Slaapproblemen bij kinderen met een visuele beperking

Slaapproblemen bij kinderen met een visuele beperking Slaapproblemen bij kinderen met een visuele beperking Anneke Maas, Evelien Hoevenaars en Mathijs Vervloed Drie keer per nacht je bed uit omdat je kind ligt te roepen of te huilen. Elke avond een gevecht

Nadere informatie

24-Uurs bloeddrukmeting

24-Uurs bloeddrukmeting 24-Uurs bloeddrukmeting Uw arts heeft in overleg met u een 24 uur durende bloeddrukmeting aangevraagd. Dit onderzoek vindt plaats op post blauw van de polikliniek Inwendige Geneeskunde van het Radboudumc.

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. Nachtmerrie. www.kinderneurologie.eu

Kinderneurologie.eu. Nachtmerrie. www.kinderneurologie.eu Nachtmerrie Wat is een nachtmerrie? Een nachtmerrie is een slaapprobleem waarbij kinderen of volwassenen plotseling wakker worden nadat ze heel eng gedroomd hebben en deze droom nog heel goed kunnen herinneren.

Nadere informatie

Laagfrequent geluidshinder klacht woning Losser

Laagfrequent geluidshinder klacht woning Losser Laagfrequent geluidshinder klacht woning Losser Meting uitgevoerd door: Axel Lok (Universiteit Twente) Datum: 27 november 2015 Inleiding Naar aanleiding van een laagfrequent geluidsklacht is er een geluid

Nadere informatie

Ervaringen met de SDS011 stofsensor

Ervaringen met de SDS011 stofsensor Ervaringen met de SDS011 stofsensor RIVM, 12 juli 2018 De afgelopen maanden zijn er veel PM2.5 en PM10 metingen gedaan met de SDS011 stofsensoren. Zo vlak voor de vakanties willen we een korte terugkoppeling

Nadere informatie

Doen bij Depressie. Module 1 Fase 4 - Behandelen. Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan

Doen bij Depressie. Module 1 Fase 4 - Behandelen. Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan Bijlage 5 Doen bij Depressie Module 1 Fase 4 - Behandelen Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan gebaseerd op het Plezierige-Activiteiten-Plan uit de richtlijn voor verzorgenden Het begeleiden van

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen in de slaap

Periodieke beenbewegingen in de slaap Periodieke beenbewegingen in de slaap Periodieke beenbewegingen in de slaap (Periodic limb movement disorder (PLMD)) is een slaapstoornis. Tijdens de slaap treden schokkende bewegingen op in de benen.

Nadere informatie

Polygrafie bij OSAS. Voor de polygrafie wordt u verwacht op: Dag : Datum : Tijd :

Polygrafie bij OSAS. Voor de polygrafie wordt u verwacht op: Dag : Datum : Tijd : Polygrafie bij OSAS Polygrafie bij OSAS Wat is OSAS? Het Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is een syndroom dat gekenmerkt wordt door korte ademhalingsstops tijdens de slaap. Soms uiten de klachten

Nadere informatie

TIPS OM BETER TE SLAPEN

TIPS OM BETER TE SLAPEN TIPS OM BETER TE SLAPEN Heeft u last van problemen tijdens het slapen en/of wordt u vaak vermoeid wakker? In deze folder kunt u tips en adviezen vinden voor een betere slaap. Slaapproblemen zijn een vaak

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN

DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN Handleiding Depressie wordt vaak gekenmerkt door een verstoord dag en nachtritme, problemen met eten, zich terugtrekken uit sociale contacten en niet meedoen

Nadere informatie

Waar komt het snurken en slaapapneu?

Waar komt het snurken en slaapapneu? Waar komt het snurken en slaapapneu? Als u slaapt, zijn uw spieren ontspannen. Deze spierontspanning reduceert de ruimte in de bovenste luchtwegen, waardoor de hoeveelheid ingeademde lucht wordt beperkt.

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Adviezen om beter te slapen

Adviezen om beter te slapen Slaapcentrum Slingeland Medische psychologie en Maatschappelijk werk Adviezen om beter te slapen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft last van slapeloosheid. Dit kan invloed hebben

Nadere informatie

Checklist Inventarisatie risico s psychosociale belasting Tool voor kleine ondernemingen

Checklist Inventarisatie risico s psychosociale belasting Tool voor kleine ondernemingen Psychosociale risico s regelmatig in kaart brengen is belangrijk voor het mentale welzijn van een onderneming. U kan uw eigen psychosociale risico s in kaart brengen door onderstaande checklist in te vullen.

Nadere informatie

HYDRATIESTATION leerling-sectie

HYDRATIESTATION leerling-sectie Missie X: Train als een astronaut HYDRATIESTATION leerling-sectie Naam leerling Deze les zal je helpen verschillende hydratieniveaus te identificeren en je eigen hydratieniveaus waar te nemen. Tijdens

Nadere informatie

Witte Dakcoating Höften Strakschilders

Witte Dakcoating Höften Strakschilders Witte Dakcoating Höften Strakschilders Eindrapport In opdracht van: Enschede, 25 mei 2012 Avante Consultancy www.avanteconsultancy.nl Colofon Opdrachtgever Pioneering Mevr. J. Bults M.H. Tromplaan 28 7513

Nadere informatie

i. 18 bedrijven met 50% regeling; ii. 16 bedrijven zonder 50% regeling; c. bij normenset 2: 26 bedrijven:

i. 18 bedrijven met 50% regeling; ii. 16 bedrijven zonder 50% regeling; c. bij normenset 2: 26 bedrijven: Gevolgen voor de bedrijven Hieronder zijn de bevindingen van de resultaten weergegeven ten aanzien van de gevolgen voor de bedrijven. 1. De totale geuremissie in de gemeente Cuijk bedraagt: a. in de referentiesituatie

Nadere informatie