Verkorte handleiding Sprint Plus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkorte handleiding Sprint Plus"

Transcriptie

1 1 Verkorte handleiding Sprint Plus 1 Eerste gebruik van Sprint Plus Sprint Plus is beschikbaar als vaste installatie op je pc (cd-romversie) of als USBstick (Sprinto). Vanaf september 2017 is er ook een weblicentie beschikbaar, waarbij Sprint op verschillende computers kan geïnstalleerd worden en waarbij je telkens met gebruikersnaam en wachtwoord kan inloggen. De mobiele versie (USB-stick) kun je op om het even welke Windows-pc gebruiken. Sluit dan de Sprinto-stick aan op de USB-poort en Sprint Plus start automatisch op. Je hoeft de software niet eerst te installeren. Alle instellingen worden op de stick bewaard en bovendien kun je er documenten op bewaren. Bij de cd-romversie start je Sprint Plus op je pc op, waarna er voor elk onderdeel een icoontje verschijnt op het bureaublad van je computer. Klik op deze icoontjes om het programma te beginnen. Bij de stick dien je onderstaande stappen te zetten om Sprint Plus op te starten. Als je je Sprinto-stick op de USB-poort aansluit, dan krijg je het volgende venster te zien. Kies map en bestanden weergeven.

2 2 Klik vervolgens op Sprinto.exe of Sprinto om Sprint te activeren. In het Sprinto-startvenster kan je volgende onderdelen openen: Kies Sprint als je de Sprint-tekstverwerker wilt opstarten of een PDF-document wilt openen. Met Sprinter start je de Sprinter-leesknop waarmee je elke geselecteerde tekst kunt laten voorlezen. Kies Skippy als je de woordvoorspeller wilt starten. Wil je in Word werken met Sprinto, dan kun je gewoon Word opstarten en werken met de vaste werkbalk (zie volgende stap). Via de gele map kan je meteen de bestanden van op je Sprinto-stick openen. Vergeet niet om de Stick veilig te verwijderen als je klaar bent met je werk. Dit kan je doen door op het laatste icoontje te klikken. Sprinto correct afsluiten is belangrijk voor de levensduur van je stick. Bij het opstarten van Sprinto verschijnt er een klein Sprinto-icoontje onderaan in de Windows-taakbalk. Als je met de rechtermuisknop hierop klikt, kun je de verschillende modules van Sprinto opstarten.

3 3 2 Lezen met Sprint Plus Vaste werkbalk in Word Werkbalken in Sprint Sprinter voor alle geselecteerde teksten (bv. s, powerpoints, websites) Druk op de Sprinterknop om alle geselecteerde tekst te laten voorlezen. Klik met de rechtermuisknop op de Sprinterknop en klik op toon wat gelezen wordt indien je in een ander venster de geselecteerde tekst wilt laten zien.

4 4 Leesfuncties algemeen Start met lezen vanaf de cursor. Lees vorige, huidige of volgende leeseenheid. Kies op welke manier je een tekst wilt laten lezen: voorlezen; klanklezen; lettergrepen; synthese. Bepaal de leeseenheid: woord; regel; zin; alinea (niet bij PDF-documenten); pagina. Snelheid van de stem: 1 (zeer traag); 5 (standaard); 10 (zeer snel). Met kun je de snelheid nog verfijnen. Klik en lees een bepaalde leeseenheid. Klik eerst op de knop. Klik dan op een woord in de tekst. Sprint leest wat ingesteld is: woord, regel, zin, alinea. Zet Klik en lees uit: druk nog eens op de knop. Stop voorlezen.

5 5 Kies hier Frans/Engels/Duits als je een Franse/Engelse/Duitse tekst wilt lezen. Klik op Instellingen > Spraak. Kies hier Frans/Engels/Duits als je een Franse/Engelse/Duitse tekst wilt lezen. Pas het volume aan. Verfijn de snelheid van de stem. Pas de pauzes tussen woorden/zinnen aan. Schakel het meevolgen in en uit. Tijdens het voorlezen kleurt Sprint de woorden die je hoort. Met een tweede kleur kan Sprint de gelezen zin of alinea aanduiden.

6 6 Leesfuncties specifiek voor PDF-documenten Bladerfunctie in het document. Negeervak: Negeer niet-relevante tekst (b.v. paginanummering). Volgordevak: Bepaal de leesvolgorde (b.v. kolommen). Taalvak: Bepaal de taal van een gedeelte tekst (b.v. woordenlijsten). Andere tekst: hiermee laat je SprintPDF o.a. symbolen, wiskundeformules en afkortingen lezen. Figuurvak: hiermee laat je SprintPDF bijschriften bij figuren en afbeeldingen lezen door middel van de klik- en leesknop.

7 7 Leesfuncties specifiek voor Sprinter Selecteer de tekst die je wilt laten voorlezen. Druk op de Sprinter-knop om te starten met lezen. Je kunt elke geselecteerde tekst laten voorlezen met Sprinter, zoals s, internetpagina s en powerpoints. De knop verandert in een vierkant terwijl de tekst wordt voorgelezen. Druk op het vierkant om te stoppen met lezen. Klik met de rechtermuisknop op het Sprintericoontje om je instellingen aan te passen. Zo kun je de taal, leessnelheid en het formaat van de knop aanpassen. Je kunt het icoontje ook verslepen en plaatsen waar je dat wenst in het document.

8 8 3 Schrijven met Sprint Plus Sprint Plus laten voorlezen tijdens het typen Klik op. Het venster Spraakinstellingen verschijnt. Selecteer Spreken tijdens typen om auditieve feedback te krijgen. Kies wanneer Sprint de getypte tekst moet lezen (na elke enter, na elk leesteken ). Spellingcontrole met Sprint Plus Nadat je de tekst hebt ingetypt, klik je op de knop van de spellingcontrole. In Word werk je met de spellingcontrole van Word zelf en krijg je dit icoontje dus niet te zien.

9 9 Bij foutief gespelde woorden verschijnt het venster Spellingcontrole. In het bovenste kader verschijnt in het rood het woord dat vermoedelijk fout gespeld werd. In het onderste kader zie je de mogelijke oplossingen. Het woord dat je zelf getypt hebt, verschijnt op de eerste plaats. Klik op het woord om de suggesties te laten voorlezen. De zin met de fout opnieuw beluisteren kan met Klik op de knop om het correcte woord te selecteren of dubbelklik op het woord in de lijst. De spellingcontrole zal automatisch de volgende fout aanduiden. Gebruik deze knoppen om terug te keren naar een vorige fout of om over te gaan naar een volgende fout. Wanneer alle fouten verbeterd zijn, verschijnt dit venster.

10 10 Homofonenfunctie van Sprint Plus Homofonen zijn gelijkklinkende woorden die anders geschreven worden en dus ook een andere betekenis hebben. Je kunt alle homofonen opsporen en de juiste schrijfwijze achterhalen met de betekenis van het woord door na het schrijven van de tekst te klikken op de knop. Er verschijnt een venster met de homofonen. Deze kun je laten voorlezen om vervolgens de gewenste homofoon te selecteren. Bij de homofonen staan een prent, wat uitleg en een voorbeeldzin om je te helpen selecteren.

11 11 Woordvoorspeller Skippy Klik op de knop om Skippy woorden te laten voorspellen bij het typen. Het zorgt ervoor dat je minder moet typen en minder fouten typt. Je kunt dit in elk programma gebruiken waar je je cursor kunt plaatsen. Skippy verandert automatisch van taal bij het veranderen van de taal met de taalknoppen (zie Leesfuncties algemeen). Voorspellingen bij onm Skippy voorspelt op basis van de eerste getypte letter(s). Deze woorden vind je terug bij de klassieke woordvoorspellingen in lijst A. LIJST A LIJST B Skippy 2 biedt je ook een lijst B aan met alternatieve woordvoorspellingen en correcties. Deze correcties houden rekening met fonetische informatie (bv. sietroen en citroen), letterverwisselingen (bv. cluplied en clublied) en samengestelde woorden (bv. woon wijk en woonwijk). Voorspellingen bij voe Er bestaan drie manieren om een woord uit de voorspellingslijst te selecteren. Het voorspelde woord aanklikken in de lijst met de muis. Gebruik de functietoetsen F1 t.e.m. F10 om een voorspelling te selecteren in lijst A. Om te selecteren in lijst B gebruik je Ctrl + F1 t.e.m. F10. Gebruik de toetsen 1 t.e.m. 9 van het numerieke klavier om een voorspelling te selecteren in lijst A. Om te selecteren in lijst B gebruik je Ctrl + 1 t.e.m. 9.

12 12 Klik in de voorspellingslijst op Menu > Instellingen > Algemeen. Hier kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van selecteren via functietoetsen en/of numeriek klavier. De voorspellingen van Skippy zijn gebaseerd op uitgebreide woordenlijsten. Om een woordenlijst te selecteren, kies je in de voorspellingslijst: Menu > Woordenlijst. Selecteer een woordenlijst uit alle bestaande woordenlijsten. Kies Nieuwe lijst en geef de nieuwe woordenlijst een naam. De nieuwe woordenlijst is nog leeg. Om de lijst op te vullen kun je: - woorden aanleren terwijl je typt; - woorden aanleren via bestaande teksten; - woorden handmatig aan de lijst toevoegen. Aanpassingen of bewerkingen kun je maken via Menu > Instellingen, via Menu > Snel woord toevoegen aan lijst en via Menu > Woordenlijsten > Bewerken.

13 13 Om woorden te Importeren via tekstbestanden: - selecteer je de woordenlijst die je wilt aanpassen; - druk je op Importeren; - selecteer je het tekstbestand dat je wilt aanleren. De woorden en/of woordparen (optie) worden aan de woordenlijst toegevoegd. Deze tekstbestanden moeten wel steeds opgeslagen zijn als txt-bestanden. Je kunt ook Afkortingen toevoegen aan een woordenlijst. Je vult eerst een nieuwe afkorting in en schrijft ze daarna voluit. Telkens wanneer je de afkorting typt, schrijft Skippy het woord voluit in lijst B. Bij Menu > Instellingen > Algemeen kun je de optie Afkortingen automatisch vervangen aanvinken. Aan het einde van een zin maakt Skippy gebruik van Startwoorden. Om deze van een specifieke woordenlijst te zien, klik je op Menu > Woordenlijsten > Startwoorden. Spellingsuggesties bij otomobilist Je kunt Skippy inzetten als spellingcontrole na het schrijven van een tekst. Dubbelklik op het woord dat je wilt controleren. Skippy toont vervolgens enkele spellingsuggesties, die je kunt selecteren.

14 14 4 Studeren met Sprint Plus Markeren en samenvatten Klik op Markeren (om hoofd- en bijzaken aan te duiden in verschillende kleuren). Kies in de vervolgkeuzelijst Kleur de gewenste markeerstift. Klik vervolgens op het woord of de zin die je wilt markeren. Als je een markering wilt wissen, gebruik je de wisstift. Je kunt een samenvatting maken door op de trechter te klikken. Wat je met markeerstiften hebt aangeduid, wordt in een apart document opgelijst. Je kunt deze samenvatting zelf nog aanpassen.

15 15 Extra studeerfuncties Om notities te maken in PDF-documenten activeer je eerst de schrijfknop. De tekenwerkbalk kun je bij het studeren van PDFdocumenten gebruiken om woorden te onderstrepen of te omcirkelen in je digitale cursussen. Je kunt een mp3-bestand maken van je cursus of samenvatting, zodat je die nadien kunt beluisteren. Dit kun je doen via Extra > MP3 opname maken.

16 16 Woordenboeken Van Dale (optioneel) Plaats de cursor op het woord dat vertaald of verklaard moet worden en druk op de knop of rechtsklik op het woord en kies Woordenboek in het snelmenu. De uitbreiding met woordenboeken bevat de volgende Van Dale Pocketwoordenboeken: Nederlands Duits - Nederlands Engels - Nederlands Frans - Nederlands Nederlands - Duits Nederlands - Engels Nederlands - Frans Kies het woordenboek dat je wenst te gebruiken in de lijst rechts bovenaan. De vertaling of verklaring van het woord verschijnt dan automatisch in het venster. Laat eventueel de verklaringen of vertalingen voorlezen. Sprint schakelt automatisch over naar de juiste taal bij het voorlezen. Volledig het artikelvenster laten voorlezen. Een zin van het artikelvenster laten voorlezen. Een woord van het artikelvenster laten voorlezen Stoppen met voorlezen.

17 17 5 De Sprint Scan- en OCR-functie (optioneel) Heb je enkel een papieren versie van het document, dan moet je het document eerst scannen. Je krijgt dan een digitale foto van het document. Dit kan nog niet worden voorgelezen! Zet daartoe met behulp van karakterherkenning (OCR) deze digitale foto om naar een digitaal leesbaar document. Zowel het scannen van een document als de karakterherkenning ervan kan rechtstreeks vanuit SprintPDF als je hiervoor de Sprint Scan&OCR-module hebt. Deze module is niet standaard aanwezig, maar kan als optie aan Sprint worden toegevoegd. Voor het scannen kun je gebruikmaken van verschillende soorten scanners. Om dit rechtstreeks vanuit Sprint te doen moet je wel beschikken over een TWAINcompatibele scanner. Je zoekt dit dus best even op in de handleiding van je scanner. Nadat het document is gescand of wanneer het document in de vorm van een beeldbestand (bitmap, beeld-pdf ) beschikbaar is, dan kun je het document met behulp van de ingebouwde OCR-functie omzetten naar een leesbaar document.

18 18 Scannen met de SprintScan & OCR-module Open Sprint. Kies in de werkbalk voor het tabblad 'start' Klik op 'extra' Het OCR-venster zal vervolgens verschijnen. Klik op het icoontje om het beeldbestand op te halen van je computer, USB-stick Als je telkens opnieuw klikt op het icoontje, kun je meerdere bestanden toevoegen. Met de volgende functies kun je een bladzijde: één positie naar boven verplaatsen; één positie naar beneden verplaatsen; een pagina verwijderen; 90 rechts draaien. Klik eerst op de bladzijde waarop je de bewerking wil uitvoeren.

19 19 Klik op OCR starten om de karakterherkenning automatisch uit te voeren op het document. Ook de structuur van het document wordt automatisch geanalyseerd. Geef het nieuwe document een naam en sla het op. Het proces zal nu starten. Dit kan een tijdje duren. Als het proces klaar is, wordt het leesbare bestand automatisch geopend in Sprint en kan het direct voorgelezen worden. Klik op Geavanceerd om de karakterherkenning uit te voeren met behulp van geavanceerde functies. Dit OCR-venster bestaat uit drie gebieden: o Horizontaal is er de balk met de functies analyse, herkennen, proeflezen en bewaren. o Daaronder zie je links de verticale zone waarin de verschillende bladzijden van het document als miniaturen worden weergegeven. o In het gebied daarnaast wordt een van de geselecteerde bladzijden telkens uitvergroot. Dit is het verwerkingsgebied. In het verwerkingsgebied vind je links een kolom met tools waarmee je de structuuranalyse zelf kunt uitvoeren of waarmee je het resultaat van de automatische structuuranalyse kunt bewerken. Voor meer informatie over deze geavanceerde functies verwijzen we graag door naar de uitgebreide handleiding van Sprint Plus.

20 20 6 Meer weten over Sprint Plus? Meer informatie over Sprint Plus vind je terug op de website Je kunt er een gratis demo-cd aanvragen, de uitgebreide handleidingen downloaden (> Support) en antwoorden terugvinden op je vragen. Ook alle gratis updates en betalende upgrades (o.a. OCR, extra talen, woordenboeken) verlopen via de website. Als je je inschrijft op de nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van alle veranderingen.

Beknopte handleiding Sprint

Beknopte handleiding Sprint Beknopte handleiding Sprint Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingsproblemen, zoals dyslexie 1 Algemene info Dit is een beknopte handleiding in functie van. de Sprinto

Nadere informatie

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT ICT- coördinator BVL Marc De Waele Sint-Laurens Wachtebeke en Zelzate Sint-Gregorius Gentbrugge Sint-Jozef Gent Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT Werken met Sprint op vier manieren: - in Word:

Nadere informatie

Verkorte handleiding WoDy versie 3.4

Verkorte handleiding WoDy versie 3.4 1 Verkorte handleiding WoDy versie 3.4 WoDy is een woordvoorspellingsprogramma met ondersteuning tijdens het schrijven en het lezen. Er zijn twee versies van WoDy beschikbaar: WoDy (basisversie) is de

Nadere informatie

Verkorte handleiding Alinea versie 1.3

Verkorte handleiding Alinea versie 1.3 1 Verkorte handleiding Alinea versie 1.3 1 Eerste gebruik van Alinea Alinea is beschikbaar als vaste installatie op je pc (downloadversie of dvd-versie), als USB-stick of als webabonnement. Je moet eerst

Nadere informatie

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig. 1. Teksten laten voorlezen Kurzweil3000 leest alle digitale teksten voor. Teksten die met Word zijn gemaakt, PDF s, gescande teksten, email, teksten op internet, e.a. Manier van lezen, snelheid en leeseenheid

Nadere informatie

Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15

Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15 1 Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15 1 Eerste gebruik van K3000 Kurzweil 3000 (K3000) is beschikbaar als vaste installatie op je pc (dvd-versie), als USB-stick of als webabonnement. Bij de USB-versie

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool. Snel en eenvoudig aan de slag!

ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool. Snel en eenvoudig aan de slag! ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool Snel en eenvoudig aan de slag! INHOUD INHOUD... 2 INLOGGEN... 3 HELP... 3 TEXTAID FUNCTIES... 4 NIEUWE TEKST... 5 DE BIBLIOTHEEK... 6 BEELD NAAR TEKST...

Nadere informatie

Sprinto Plus. Handleiding

Sprinto Plus. Handleiding Sprinto Plus Handleiding Sprinto 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 1.1 Doelgroep... 4 1.2 Doel van Sprint... 4 1.3 Systeemvereisten... 4 1.4 Licenties... 4 Hoofdstuk 2 - Eerste gebruik 2.1. Handleiding laten voorlezen...

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Sprint Plus. Handleiding

Sprint Plus. Handleiding Sprint Plus Handleiding Sprint Plus Copyright Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Vaardigheidstraining. ClaroRead. Versie 17/18. Windows & MAC Cloud Apps

Vaardigheidstraining. ClaroRead. Versie 17/18. Windows & MAC Cloud Apps Vaardigheidstraining ClaroRead Versie 17/18 Windows & MAC Cloud Apps Auteur training: Woordhelder, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining ClaroRead 2017, Woordhelder Onderwijsboulevard

Nadere informatie

Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com

Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com Democd s, opleidingen, FAQ: www.sprintplus.be Problemen: support@jabbla.com Bestellingen: sales@jabbla.com Recht op redelijke aanpassingen

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK. De computer, mijn surfplank bij het leren

Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK. De computer, mijn surfplank bij het leren 1 Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK De computer, mijn surfplank bij het leren Een hefboom als instrument tot integratie Deelmap Sprint : fiches met stappenplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven 14.1. Inleiding 199 14.2. Sneller typen met woordvoorspelling 201 14.3. Beter spellen en schrijven zonder typen 203 Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Speciale lettertekens

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker K3000 Lees het web voor Google Chrome en Mozilla Firefox Handleiding Voor de Kurzweil 3000 gebruiker Installatiegids en andere gidsen: via www.sensotec.be/k3000/extra of in de map Documentation op de installatie-dvd

Nadere informatie

Copyright Jabbla. Dit document is de oorspronkelijke gebruikershandleiding. Versie

Copyright Jabbla. Dit document is de oorspronkelijke gebruikershandleiding. Versie Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of vertaald in enige taal of

Nadere informatie

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies ClaroRead Handleiding DVD installatie Opdidakt supplies Inhoudsopgave Installatie pag. 04 Opstarten pag. 06 Eenmalige instellingen pag. 07 Voorlezen van teksten pag. 08 In Word pag. 08 In Adobe Reader

Nadere informatie

Handleiding voor examenombudsen over gebruik van voorleessoftware (examenlaptops en Windows 8 ToGo USB sticks)

Handleiding voor examenombudsen over gebruik van voorleessoftware (examenlaptops en Windows 8 ToGo USB sticks) STUDENTENVOORZIENING CEL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING NAAMSESTRAAT 80 BUS 5415 3000 LEUVEN, BELGIË Handleiding voor examenombudsen over gebruik van voorleessoftware (examenlaptops en Windows 8 ToGo

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

Kurzweil 3000 Mobile voor Android

Kurzweil 3000 Mobile voor Android Kurzweil 3000 Mobile voor Android Handleiding Kurzweil 3000 Mobile voor Android is de mobiele uitbreiding van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het gebruik van de app dien je te

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden.

Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden. Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden. Kurzweil 3000 is het meest geavanceerde en meest succesvolle

Nadere informatie

IntoWords PRO is een groot programma. Het duurt even voor het opgestart is. In de tussentijd staat er een symbool van een boek op het scherm.

IntoWords PRO is een groot programma. Het duurt even voor het opgestart is. In de tussentijd staat er een symbool van een boek op het scherm. Na het installeren van IntoWords PRO (=L2S 10) zul je met het programma willen werken. Klik op de snelkoppeling op het bureaublad om het programma op te starten. Je komt nu bij een inlogscherm. Kies de

Nadere informatie

Copyright Jabbla. Dit document is de oorspronkelijke gebruikershandleiding. Versie

Copyright Jabbla. Dit document is de oorspronkelijke gebruikershandleiding. Versie Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of vertaald in enige taal of

Nadere informatie

Sprint. Inhoudstafel. Hoofdstuk 1 - Inleiding. Hoofdstuk 2 - Installeren en eerste gebruik van de vaste PC-versie

Sprint. Inhoudstafel. Hoofdstuk 1 - Inleiding. Hoofdstuk 2 - Installeren en eerste gebruik van de vaste PC-versie Sprint Handleiding Sprint Copyright Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUCT BESCHRIJVING ] [ Dit vernuftige on-screen toetsenbord met virtuele muis klik mogelijkheden en spraak uitvoer maakt snel typen

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten.

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Snelkoppelingen maken en verwijderen Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. Een snelkoppeling herken je aan. Bij installatie van een

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Antwoordenboek Tekstverwerken

Antwoordenboek Tekstverwerken Antwoordenboek Tekstverwerken Tekstverwerken 1 Antwoordenboek Opdracht 3 De charms verschijnen. Beweeg je de cursor naar boven, dan gaat de balk met de charms er zo uitzien: Tekstverwerken 2 Antwoordenboek

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Microsoft Word Spellingcontrole

Microsoft Word Spellingcontrole Microsoft Word 2010 Spellingcontrole Inhoudsopgave 5. Controle 5.1 Spellingcontrole 5.2 Woordenlijsten 5.3 Zoeken en vervangen 5.4 Afdrukvoorbeeld en afdrukken 5.1 Spellingcontrole Word geeft spelfouten

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

UNetbootin downloaden en gebruiken.

UNetbootin downloaden en gebruiken. 1 UNetbootin downloaden en gebruiken. Download het programma UNetbootin van deze link: http://unetbootin.sourceforge.net/ Klik op de blauwe knop Download (for Windows) zie afbeelding Opslaan in de map

Nadere informatie

Werken met een digitaal leer-/werkboek in Edu Bieb. Docentenhandleiding voor Windows en Mac OS X

Werken met een digitaal leer-/werkboek in Edu Bieb. Docentenhandleiding voor Windows en Mac OS X Werken met een digitaal leer-/werkboek in Edu Bieb Docentenhandleiding voor Windows en Mac OS X ... 3... 4... 5... 7... 8... 8... 9...10...11...11...14...14...16...18 2 U gaat binnenkort met studenten

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

Handleiding Sony PRS-650

Handleiding Sony PRS-650 Handleiding Sony PRS-650 -Sony PRS-650 -Aanraakscherm (touchscreen) 6 inch en stylus -Besturing: Nederlands -Geheugen: 2 GB en uit te breiden met geheugenkaart (SD) -Prijs: 229 euro - 12 woordenboeken

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start ASI BeAnywhere Remote Access Quick Start Inhoud Registratie van BeAnywhere 3 Installatie van BeAnywhere-server 6 Aanmelden bij BeAnywhere & remote toegang 10 Opmerking: BeAnywhere Drive controleert automatisch

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Handleiding. Kliksafe Webmail

Handleiding. Kliksafe Webmail Handleiding Kliksafe Webmail Inhoudsopgave 1. Introductie Nieuwe Web mail 2 1.1. Gebruikmaken van de webmail 2 1.2. Mappenweergave 3 1.3. Nieuwe mail opstellen en verzenden 4 1.4. Bijlagen toevoegen aan

Nadere informatie

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven:

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven: SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Afdrukken Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven: Onder Instellingen kun je aangeven wat je wilt afdrukken: Bij Notitiepagina s wordt per pagina één dia afgedrukt.

Nadere informatie

Verkorte handleiding 1200MX

Verkorte handleiding 1200MX Verkorte handleiding 1200MX Systeem opstarten 1. Ieder keer als u de recorder opstart wordt u gevraagd een geldige gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. 2. Vul dan een geldige gebruikersnaam en de

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het

Nadere informatie

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Stappenplan scannen Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Het programma ABBYY Finereader is een programma waarmee makkelijk gescand kan worden. Het zorgt voor de OCR omzetting. Dit wil

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Start de VPN client op. U kan het programma terugvinden vinden via Start Alle programma s Cisco Systems VPN Client (zie afbeelding hieronder)

Start de VPN client op. U kan het programma terugvinden vinden via Start Alle programma s Cisco Systems VPN Client (zie afbeelding hieronder) Inloggen op het bekabeld netwerk met een laptop Om in de PC-lokalen uw laptop via kabel op het bestaande netwerk aan te sluiten, moet u éénmalig een VPN client (software voor beveiligde communicatie) installeren

Nadere informatie

ClaroRead for Mac. User Guide!

ClaroRead for Mac. User Guide! ClaroRead for Mac User Guide! Welkom bij ClaroRead Welkom bij ClaroRead voor de Mac. ClaroRead is bedoeld om het werken met uw computer te vergemakkelijken. ClaroRead is nauw geïntegreerd met Pages en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2.

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion. Lees deze

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion.

Nadere informatie

Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking. Premium versie 13

Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking. Premium versie 13 1 Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking Premium versie 13 1 Eerste gebruik van Dragon: installatie en een gebruikersprofiel aanmaken De spraakherkenningssoftware Dragon is beschikbaar als vaste

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Soms kan het nuttig zijn verkeerde gespelde eigennamen te laten opzoeken en te vervangen via de functie Bewerken vervangen

Soms kan het nuttig zijn verkeerde gespelde eigennamen te laten opzoeken en te vervangen via de functie Bewerken vervangen Doelstellingen: module 1 correctie en revisie Tekstfragmenten in een document zoeken en eventueel vervangen. Zich ervan bewust zijn van de risico s verbonden aan automatisch vervangen. Spellingcontrole

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie