Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15"

Transcriptie

1 1 Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15 1 Eerste gebruik van K3000 Kurzweil 3000 (K3000) is beschikbaar als vaste installatie op je pc (dvd-versie), als USB-stick of als webabonnement. Bij de USB-versie installeer je de software vanaf de stick op zoveel computers als je wenst. Steek je daarna je stick in de computer(s), dan start K3000 op. Bij de vaste versie installeer je eerst K3000 op je pc, waarna er een icoontje verschijnt op het bureaublad van je computer. Bij de webversie werk je met een abonnement. Bij Kurzweil 3000 v15 krijg je gratis een K3000 Mobile App. Met deze App kun je de teksten laten voorlezen, woorden in meerdere talen opzoeken in de sprekende woordenboeken en beeldwoordenboeken, noteren met woordvoorspelling, tekst markeren... Als je na installatie de K3000-stick op de USB-poort aansluit, dan opent het opstartvenster van K3000 automatisch. Mogelijkheid A: Dubbelklik op de snelkoppeling Kurzweil 3000 op je bureaublad. Mogelijkheid B: Open Windows Verkenner. Ga naar de map <usb drive>:\. Dubbelklik op het bestand Kurzweil 3000 USB.exe. Kies vervolgens. Werk je met de dvd-versie, dan vind je dit icoontje op je bureaublad.

2 2 Bevestig of wijzig de gebruikersnaam of maak een nieuwe gebruikersnaam aan. Klik op OK of druk op Enter. K3000 opent automatisch met de werkbalkset waarmee je de laatste keer gewerkt hebt. Je kunt een bepaalde werkbalkset kiezen. Rechtermuisklik in de werkbalk (aan de linkerkant) van een van de tabbladen en kies: Een werkbalkset laden Bovendien kun je voor elke werkbalk(set) knoppen toevoegen, verwijderen, verplaatsen, veranderen van uitzicht, een andere naam geven Voor de levensduur van je USB-stick is het belangrijk dat je K3000 correct afsluit. De USB-stick verwijderen zonder hem vooraf te stoppen kan bovendien de werkbestanden beschadigen. Om K3000 veilig af te sluiten, sluit je eerst de openstaande documenten. Klik daarna in het menu Bestand op Afsluiten of op het kruisje rechts bovenaan. Vervolgens stop je de USB-stick via hardware veilig verwijderen. Deze functie is beschikbaar in het Windows-systeemvak, rechts onderaan.

3 3 2 Lezen met K3000 Het tabblad Lezen

4 4 Starten met lezen Om een document te openen in K3000 klik je links bovenaan op Bestand en dan Openen. of Je kunt een bestand ook openen via de linkerwerkbalk; klik dan op Openen. of Klik op de werkbalk van het tabblad Kurzweil 3000 op de knop Open bestaand bestand. Kies voor Openen van op een lokale pc. Ga naar het gewenste bestand in het dialoogvenster om het bestand te openen. of Ctrl + O of F3 Plaats de cursor in het document waar je wilt starten met lezen. Bij een beelddocument zal er een rode cursor verschijnen, bij een tekstdocument een zwarte cursor. Lees vorige leeseenheid. of F2 en dan Lees volgende leeseenheid. of F4 en dan

5 5 Kies wat je wilt laten voorlezen (leeseenheden): woord regel zin paragraaf titel markering Stillezen kun je combineren met Lezen bij dubbelklik: het programma leest enkel het woord waarop je dubbelklikt. Ideaal om enkel de moeilijke woorden te lezen. Kies hoe je wilt laten voorlezen (leeswijze): doorlopend onderbroken woord per woord Snelheid van de stem: Sneller lezen: F11 Trager lezen: F12 Met deze knoppen kun je zelf het aantal gelezen woorden per minuut bepalen. Je kunt zo zelf je tempo bepalen voor de verschillende leestaken: studerend lezen, herhalend lezen, ontspannend lezen of druk F3 Pauzeer het voorlezen (de knop pauzeren verandert in lezen ).

6 6 Kies als voorleestaal Nederlands, Frans, Engels of Duits. Deze vier talen zijn standaard geïnstalleerd. Via de link kan je extra talen downloaden. Als het document tekst bevat in meerdere talen, dan moet je zelf aanduiden waar het programma van leestaal moet veranderen. Tenzij er taaltags aan de pagina zijn toegekend, zal Kurzweil 3000 de taal dan zelf herkennen tijdens het lezen van de tekst. Er zal automatisch gewisseld worden van voorleestaal. Kies de spreker (stem) die je wilt gebruiken bij het voorlezen van de teksten. Zoë en Jeroen zijn de Vlaamse stemmen. Wil je een Nederlandse stem, dan kies je voor Daan of Jasmijn. Kurzweil 3000 gebruikt dubbele markering tijdens het lezen: het voorgelezen woord wordt in één kleur aangeduid, de huidige leeseenheid in een andere kleur. De markeerkleuren veranderen: Selecteer Opties in het menu Hulpmiddelen bovenaan of druk op de knop in de rode hoofdwerkbalk. Klik op de knop Tekst om het venster Opties tekst te openen. Bij Kleuren kun je de gewenste markeerkleuren voor het woord en de zin instellen.

7 7 Je kunt K3000 ook direct in alle Windowstoepassingen gebruiken als klembordlezer (niet bij de USB-versie). Op de Windows-taakbalk onderaan vind je een K3000- venstertje. Selecteer de tekst en sleep hem naar dit venstertje. Als deze icoontjes niet automatisch op de taakbalk verschijnen, moet je ze zelf toevoegen. Ga naar de Windows-taakbalk rechts onder aan het bureaublad. Via rechtermuisklik ga je naar Werkbalken < Kurzweil taakbalk. Vink de Kurzweil-taakbalk aan. Met de screenshotlezer kun je screenshots maken en zo alles laten voorlezen op je computer. Je vindt de Screenshot-lezer in de K3000-taakbalk op je Windows-taakbalk; via de optie Lezen > Screenshot-lezer; In versie 15 kun je deze knop toevoegen in de linkerwerkbalk via rechtermuisklik > Op het begin/einde invoegen. Bij een klik op de knop verandert de muis in een richtingskruis. Houd de muisknop ingedrukt en trek een rechthoek rond hetgeen je wilt laten voorlezen. K3000 maakt nu een screenshot en leest de tekst voor.

8 8 3 Schrijven met K3000 Het tabblad Schrijven Starten met schrijven Drie mogelijkheden om een nieuw tekstdocument te maken: of 1 Klik op de werkbalk van het tabblad Schrijven op de knop Nieuw document. Klik vervolgens op de knop Nieuwe tekst. 2 Selecteer in het menu Bestand > Nieuw > Tekst > Leeg of 3 Klik op de werkbalk van het tabblad Kurzweil 3000 op de knop Nieuwe tekst. Selecteer Nieuwe lege tekst en begin te schrijven. In K3000 zijn er nog andere manieren waarop je eenvoudig kunt schrijven.

9 9 Werk je in een beelddocument, dan kun je op de volgende manieren schrijven: Door een tekstnotitie in je tekst te plaatsen. Klik op de Tekstnotitieknop. Klik nadien op de tekst waar je je notitie wilt plaatsen. Typ daarna je tekst in het notitievakje. Of: Door een woord of zin uit een bestaande (lees)tekst die je wilt overnemen in je schrijfopdracht te selecteren. Vervolgens versleep je deze selectie door de linkermuisknop ingedrukt te houden. Laat de muisknop los waar je het woord/de zin wilt plaatsen. Nu kun je zelf verder typen aan de zin. Door een tekst te selecteren en dan te kopiëren via rechtermuisklik en te plakken in een tekstnotitievak, kun je verder typen in deze tekst. Dit kan eveneens via de knoppen CTRL + C (kopiëren) en CTRL + V (plakken) van het toetsenbord.

10 10 K3000 laten voorlezen tijdens het typen Spreken tijdens het intikken is een functie die standaard aan staat in K3000. Je kunt een aantal instellingen wijzigen. Bij Hulpmiddelen > Opties > Algemeen kan je volgende wijzigingen doorvoeren: Spreken tijdens het intikken: Na alle tekens Na hele woorden Na hele zinnen Uitzetten (niets aanduiden)

11 11 Spellingcontrole met K3000 of Klik op de knop Spellingcontrole in de linkerwerkbalk om een document te controleren op spelfouten. Ga via Hulpmiddelen > Overzicht spellingcontrole om een overzicht van de spelfouten van het hele document te krijgen en deze in zijn geheel te corrigeren. Je kunt de spellingcontrolefunctie in de Taakbalk van Windows gebruiken (ook bij de USB-versie). Sleep en drop (of kopieer/plak) een woord of een grotere hoeveelheid tekst uit om het even welke toepassing rechtstreeks in het tekstvak en klik op de spellingcontroleknop. Als K3000 een mogelijke spelfout herkent, opent hij het dialoogvenster Spellingcontrole. In het dialoogvenster kies je hoe je wilt dat K3000 elke mogelijke fout behandelt: Negeren: het woord negeren. Alles negeren: het woord in het hele document negeren en niet opslaan in het spellingwoordenboek. Wijzigen: een fout verbeteren door een woord te selecteren uit de lijst met suggesties of door de verbetering zelf in te typen. Wijzig alles: een fout in het hele document verbeteren doe je door na verbetering te klikken op Wijzig alles. Lezen: hiermee kun je de inhoud van het vak laten voorlezen. Toevoegen: met deze knop kun je een woord toevoegen aan je persoonlijke woordenboek. Opmerking: Door op de suggestie te klikken, wordt deze voorgelezen.

12 12 Spellingcontrole tijdens het intikken is ook mogelijk met K3000. K3000 voert standaard spellingcontrole uit in tekst- en beelddocumenten. Je kunt Spellingcontrole tijdens het typen uitschakelen via het venster Hulpmiddelen > Opties Spellingcontrole. K3000 onderstreept mogelijke spelfouten met rode stippellijnen. Indien gewenst kun je via Hulpmiddelen > Overzicht spellingcontrole al je fouten in één keer corrigeren. Opmerking: als je veel fouten schrijft, is dit niet aangeraden.

13 13 Homofonenfunctie van K3000 Homofonen zijn gelijkklinkende woorden die anders geschreven zijn. Je kunt met de knop Zwevende woordenlijst in de linkerwerkbalk de homofonenlijst instellen als zwevende woordenlijst. Duid zeker ook Gebruikte woorden markeren, aan zodat de homofonen uit je tekst in je zwevende woordenlijst gemarkeerd worden Je kunt de woorden ook in de tekst laten markeren. Klik bij Hulpmiddelen op Woordenlijst configureren. Hierna verschijnt het venster van de woordenlijsten. Duid de lijst aan die je wilt instellen (hier: homofonen). Klik vervolgens op Opties rechts bovenaan. Klik op Voeg deze lijst toe aan het menu markeren.

14 14 Vervolgens kun je via Hulpmiddelen > Markering > Homofonen vragen om alle homofonen aan te duiden in de tekst. Als Homofonen niet onmiddellijk in de lijst bij Markering ziet staan, dan klik je bij Hulpmiddelen op Woordenlijst configureren. Hierna verschijnt het venster van de woordenlijsten. Duid de lijst aan die je wilt instellen (hier: Homofonen). Klik vervolgens op Opties rechts bovenaan. Dubbelklikken op het woord in de zwevende woordenlijst zorgt ervoor dat het kader Woord info verschijnt met de definitie(s) van het woord en het gerelateerde woord. Wanneer er hierna nog onduidelijkheden zijn over de betekenis van het woord, kun je ook gebruikmaken van het beeldwoordenboek voor homofonen. De lijst met afbeeldingen van homofonen zit daarin vervat. De knop voor de beeldwoordenboeken kun je ook toevoegen in de linkerwerkbalk via rechtermuisklik > Op het begin/einde invoegen Opmerking: De homofonen worden standaard opgenomen in de woordvoorspellingslijst en geel gemarkeerd.

15 15 Woordvoorspeller in K3000 Druk op de knop Woordvoorspelling in de linkerwerkbalk of ga naar het menu Hulpmiddelen > Woordvoorspelling. Terwijl je typt, zal de woordvoorspeller je woorden raden op basis van de eerste letters. Het zorgt ervoor dat je minder hoeft te typen en minder fouten typt. Opmerking: wanneer je een cursus opent met nieuwe woorden, kun je alle nieuwe woorden toevoegen aan de woordvoorspeller door op Train te klikken. Deze trainfunctie kun je ook gebruiken om woordenlijsten aan te maken voor andere talen dan het Nederlands. Er bestaan vier manieren om een woord uit de voorspellingslijst te selecteren. Klik met de muis op het nummer naast het voorspelde woord uit de lijst. Gebruik het numerieke toetsenbord om het woord te selecteren. Gebruik de Ctrl-Num-functie om te selecteren. Dubbelklikken op het woord. Je kunt de voorspelde woorden ook laten voorlezen door ze aan te klikken. Bij Hulpmiddelen > Opties > Woordvoorspelling kun je de woordvoorspelling nog verder personaliseren.

16 16 4 Studeren met K3000 Markeren en samenvatten Standaard vind je in K3000 zes markeerstiften (om hoofd- en bijzaken aan te duiden in verschillende kleuren) en twee kleuren om te omcirkelen. Om de tekst te markeren, klik je op een markeerstift. De cursor verandert in een stift. Houd de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de stift over de te markeren tekst of dubbelklik op één woord. Als je een markering wilt wissen, gebruik je de gom. Je kunt een samenvatting maken door bij Bestand te klikken op Uittreksel: notities en markeringen. Wat je gemarkeerd en genoteerd hebt, lijst K3000 in een apart document op. Vooraf kun je ook insprongen en opsommingstekens instellen, maar je kunt deze samenvatting nadien zelf ook nog aanpassen. Je kunt ook een uittreksel maken van de markeringen of de tekst, respectievelijk met volgende knop in de linkerwerkbalk. Via Uittreksel: markeringen naar kolomnotities of via de knop is het mogelijk om een schema in boomstructuur te verkrijgen met Kurzweil 3000.

17 17 Opzoekhulpmiddelen Een geselecteerd woord kun je opzoeken door te klikken op de knop van het gewenste opzoekhulpmiddel in de linkerwerkbalk of via Opzoeken. Je kunt ook alles laten voorlezen. Je kunt in K3000 een woord of tekst online laten vertalen of via het menu Online > Vertalen. Je kunt ook gebruikmaken van de beeldwoordenboeken. Je kunt een verklaring of definitie van een woord opzoeken. Dit kun je doen via de knop Definitie. Om het woordenboek te veranderen, ga je via Opzoeken > Selecteer Woordenboek en kies je het gewenste woordenboek. Naast het verklarend woordenboek zijn er ook vertalende woordenboeken beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Opmerking: als je van leestaal verandert, zullen er andere woordenboeken in deze lijst verschijnen. Je kunt gebruikmaken van een synoniemenwoordenboek.

18 18 Mindmapping Voorbeeld om op te starten Klik op de werkbalk van het tabblad Schrijven op de knop Nieuw document. Klik vervolgens op de knop Nieuwe mindmap. of Ga via Bestand > Nieuw > Mindmap > Leeg. of Klik op de werkbalk van het tabblad Kurzweil 3000 op de knop Nieuwe mindmap. Selecteer Nieuwe lege mindmap. Het standaardmindmapbeeld opent met een werkgebied dat als startpunt één grafisch element en het hulpmiddelenpalet bevat. Klik op een lege plaats in het venster. Selecteer een vorm. Je kunt ovalen gebruiken voor hoofdlijnen, rechthoeken voor sublijnen en ruiten voor details. Klik op de knop Snelle uitbreiding om snel meerdere ideeën toe te voegen. Je schrijft je tekst in de ene vorm (naast de bliksemschicht) en als je op enter drukt, maakt K3000 automatisch een vorm aan die deze tekst bevat.

19 19 Selecteer de vorm die hoger gerangschikt moet worden, meestal een onderwerp/hoofdzaak. Klik op de knop Verbinden. Klik op de vorm waarmee je een link wilt leggen, meestal een subonderwerp of detail. Er verschijnt een zwarte pijl die naar het laatst aangeklikte idee wijst. Selecteer het idee en klik op de knop van de gewenste vorm in het palet om vormen te wijzigen. Selecteer Opvulkleur, Achtergrondkleur of Tekstkleur om de mindmap verder op te maken. Klik op de knop Schikken om ideeën te schikken. Vanuit de afbeelding van de mindmap kun je eenvoudig naar een boomstructuur overschakelen. Je krijgt dan een overzicht met de hoofd- en bijzaken. Klik hiervoor op de knop Hoofdlijnen in de blauwe werkbalk. Met deze knop kies je voor een gesplitst scherm, zodat je bij de hoofdlijnen verder kunt noteren. Wil je vervolgens enkel maar je notities zien, dan klik je op deze knop. Voeg je via het Palet hoofdlijnen informatie toe, dan zal deze informatie ook verschijnen in je mindmap als je klikt op.

20 20 Extra studeerfuncties In K3000 kun je ook gebruikmaken van een aantal geavanceerde functies bij het studeren. Hiervoor verwijzen we graag naar de uitgebreide handleiding. Kolomnotities Voetnoten Hyperlinken Kleef- en tekstnotities Gesproken notities Wanneer je verschillende documenten open hebt staan en je een duidelijk overzicht wilt, kun je via Venster > Horizontaal splitsen of Venster > Verticaal splitsen deze documenten naast elkaar openen. Je kunt de tekst dan van het ene naar het andere venster slepen. Verticaal gesplitst Horizontaal gesplitst

21 21 Bij beelddocumenten kun je Beeld > Miniaturen > Miniatuurpagina een overzicht krijgen van waar je cursor zich bevindt op een bepaalde pagina. Via de knop Miniatuurdocument of Beeld > Miniaturen > Miniatuurdocument krijg je een overzicht van alle tekstpagina s te zien. Je kunt ook een mp3-bestand maken van een tekstbestand. Er wordt dan een opname gemaakt van wat K3000 voorleest. Bestand > Geluidsbestand > Maak geluidsbestand.

22 22 5 Scannen met K3000 Hoe kun je tekstmateriaal omzetten naar K3000-formaat met K3000 Pro en met het leerstation? Papier: Heb je enkel een papieren versie van het document, dan moet je het document eerst scannen. Je krijgt dan een digitale foto van het document. K3000 Pro: scannen kan rechtstreeks K3000 Leerstation: scannen niet mogelijk Digitaal: Programma s met afdrukmogelijkheid (Word, PowerPoint...) K3000 Pro: Virtueel printen: KESI Virtual Printer Ga in het oorspronkelijke programma (bv. Word) naar het afdrukmenu en kies bij printers KESI Virtual Printer. K3000 Leerstation: virtueel printen niet mogelijk Digitaal: pdf-bestanden Tekst-pdf: K3000 Pro keuze tussen: Rechtstreeks openen (behoudt bladwijzers) PDFtoKES (sneller, behoudt leesvolgorde en taaltags) K3000 Leerstation enkel via: PDFtoKES Foto-pdf: K3000 Pro: rechtstreeks openen K3000 Leerstation: niet mogelijk om foto-pdf s te openen

23 23 6 Meer weten over Kurzweil 3000? Meer informatie over Kurzweil 3000 vind je terug op de website Je kunt er een gratis demoversie downloaden of aanvragen, de uitgebreide handleiding of videohandleidingen downloaden en antwoorden terugvinden op je vragen. Schrijf je via de website in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle veranderingen.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig. 1. Teksten laten voorlezen Kurzweil3000 leest alle digitale teksten voor. Teksten die met Word zijn gemaakt, PDF s, gescande teksten, email, teksten op internet, e.a. Manier van lezen, snelheid en leeseenheid

Nadere informatie

Verkorte handleiding WoDy versie 3.4

Verkorte handleiding WoDy versie 3.4 1 Verkorte handleiding WoDy versie 3.4 WoDy is een woordvoorspellingsprogramma met ondersteuning tijdens het schrijven en het lezen. Er zijn twee versies van WoDy beschikbaar: WoDy (basisversie) is de

Nadere informatie

Verkorte handleiding Alinea versie 1.3

Verkorte handleiding Alinea versie 1.3 1 Verkorte handleiding Alinea versie 1.3 1 Eerste gebruik van Alinea Alinea is beschikbaar als vaste installatie op je pc (downloadversie of dvd-versie), als USB-stick of als webabonnement. Je moet eerst

Nadere informatie

Beknopte handleiding Sprint

Beknopte handleiding Sprint Beknopte handleiding Sprint Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingsproblemen, zoals dyslexie 1 Algemene info Dit is een beknopte handleiding in functie van. de Sprinto

Nadere informatie

Verkorte handleiding Sprint Plus

Verkorte handleiding Sprint Plus 1 Verkorte handleiding Sprint Plus 1 Eerste gebruik van Sprint Plus Sprint Plus is beschikbaar als vaste installatie op je pc (cd-romversie) of als USBstick (Sprinto). Vanaf september 2017 is er ook een

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Kurzweil 3000 Mobile voor Android

Kurzweil 3000 Mobile voor Android Kurzweil 3000 Mobile voor Android Handleiding Kurzweil 3000 Mobile voor Android is de mobiele uitbreiding van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het gebruik van de app dien je te

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool. Snel en eenvoudig aan de slag!

ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool. Snel en eenvoudig aan de slag! ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool Snel en eenvoudig aan de slag! INHOUD INHOUD... 2 INLOGGEN... 3 HELP... 3 TEXTAID FUNCTIES... 4 NIEUWE TEKST... 5 DE BIBLIOTHEEK... 6 BEELD NAAR TEKST...

Nadere informatie

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT ICT- coördinator BVL Marc De Waele Sint-Laurens Wachtebeke en Zelzate Sint-Gregorius Gentbrugge Sint-Jozef Gent Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT Werken met Sprint op vier manieren: - in Word:

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 voor Windows

Kurzweil 3000 v14 voor Windows Kurzweil 3000 v14 voor Windows Instructiefiches en video s K3000 in een notendop Installatiegids en andere gidsen: zie folder Documentation op installatie-dvd Kurzweil 3000 Instructiefiches Kurzweil 3000

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Vaardigheidstraining. ClaroRead. Versie 17/18. Windows & MAC Cloud Apps

Vaardigheidstraining. ClaroRead. Versie 17/18. Windows & MAC Cloud Apps Vaardigheidstraining ClaroRead Versie 17/18 Windows & MAC Cloud Apps Auteur training: Woordhelder, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining ClaroRead 2017, Woordhelder Onderwijsboulevard

Nadere informatie

Fiche 1: Kurzweil 3000 AANPASSEN

Fiche 1: Kurzweil 3000 AANPASSEN Fiche 1: Kurzweil 3000 AANPASSEN Hoe kan ik Kurzweil 3000 aanpassen? Welke voordelen biedt deze werkwijze? Je kunt voor elk vak een andere gebruiker aanmaken. voor elke leerling een andere gebruiker aanmaken.

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v13 voor Windows

Kurzweil 3000 v13 voor Windows Kurzweil 3000 v13 voor Windows K3000 in een notendop: Instructiefiches en video s Kurzweil 3000 Instructiefiches Kurzweil 3000 v13 voor Windows Instructiefiches en video s Copyright 2013 Sensotec NV Alle

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

Kurzweil 3000 voor Windows

Kurzweil 3000 voor Windows Kurzweil 3000 voor Windows Instructiefiches en video s K3000 in een notendop Installatiegids en andere gidsen: zie folder Documentation op installatie-dvd Kurzweil 3000 Instructiefiches Kurzweil 3000 voor

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden.

Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden. Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden. Kurzweil 3000 is het meest geavanceerde en meest succesvolle

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies ClaroRead Handleiding DVD installatie Opdidakt supplies Inhoudsopgave Installatie pag. 04 Opstarten pag. 06 Eenmalige instellingen pag. 07 Voorlezen van teksten pag. 08 In Word pag. 08 In Adobe Reader

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex

Kurzweil 3000 v14 Flex Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Wat is nieuw in deze versie? Nieuwe opties bij de Screenshot-lezer Via het menu Hulpmiddelen > Opties > Beeld (of Ctrl + F1 en dan Beeld) vind je nu twee nieuwe keuzemogelijkheden

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Microsoft Word Spellingcontrole

Microsoft Word Spellingcontrole Microsoft Word 2010 Spellingcontrole Inhoudsopgave 5. Controle 5.1 Spellingcontrole 5.2 Woordenlijsten 5.3 Zoeken en vervangen 5.4 Afdrukvoorbeeld en afdrukken 5.1 Spellingcontrole Word geeft spelfouten

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 voor Windows

Kurzweil 3000 v14 voor Windows Kurzweil 3000 v14 voor Windows Snelstartgids dvd-versie Aan de slag met Kurzweil 3000 Installatiegids en andere gidsen: zie folder Documentation op installatie-dvd Kurzweil 3000 v14 voor Windows - Snelstartgids

Nadere informatie

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x )

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) Windows 10 W017 Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) ( De snelste manier om een computer netjes af te sluiten via de software! ) In dit document wordt uitgelegd hoe U zelf eenvoudig

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v15 voor Windows Netwerk

Kurzweil 3000 v15 voor Windows Netwerk Kurzweil 3000 v15 voor Windows Netwerk Snelstartgids Instellen van Kurzweil 3000 netwerk Installatiegids en andere gidsen: via www.sensotec.be/k3000/extra of in de map Documentation op de installatie-dvd

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v15. Wat is nieuw in deze versie?

Kurzweil 3000 v15. Wat is nieuw in deze versie? Kurzweil 3000 v15 voor Windows Wat is nieuw in deze versie? Een gloednieuwe gebruikersomgeving Bij het opstarten van Kurzweil 3000 krijg je voortaan eerst de startpagina (A) te zien waarop je de tip van

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Figuren in Word. Vul de Wat weet ik al?-kaart in van les 7. Als je nog niet alles weet en kan, zoek het dan op in les 7.

Figuren in Word. Vul de Wat weet ik al?-kaart in van les 7. Als je nog niet alles weet en kan, zoek het dan op in les 7. Figuren in Word Wat heb je de vorige les geleerd? Hoe je een rand om een alinea kunt maken Tekst te arceren in verschillende kleuren Hoe je een rand om een pagina kunt zetten Op welke manier je tekst kunt

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v15 voor Mac

Kurzweil 3000 v15 voor Mac Kurzweil 3000 v15 voor Mac Instructiefiches K3000 in een notendop Kurzweil 3000 Instructiefiches Kurzweil 3000 v15 voor Mac - Fiches Copyright 2016 Sensotec NV Alle rechten voorbehouden. Andere in dit

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Hoofdstuk 19 - Wegwijzers DeskBot, Kurzweil 3000 en Sprint

Hoofdstuk 19 - Wegwijzers DeskBot, Kurzweil 3000 en Sprint Hoofdstuk 19 - Wegwijzers DeskBot, Kurzweil 3000 en Sprint DeskBot 19.1. DeskBot - Ophalen van het internet en installeren 241 19.2. DeskBot - Goed instellen voor gebruik 243 19.3. DeskBot - Laten voorlezen

Nadere informatie

IntoWords PRO is een groot programma. Het duurt even voor het opgestart is. In de tussentijd staat er een symbool van een boek op het scherm.

IntoWords PRO is een groot programma. Het duurt even voor het opgestart is. In de tussentijd staat er een symbool van een boek op het scherm. Na het installeren van IntoWords PRO (=L2S 10) zul je met het programma willen werken. Klik op de snelkoppeling op het bureaublad om het programma op te starten. Je komt nu bij een inlogscherm. Kies de

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Installatiegids usb-versie Kurzweil 3000 installeren en activeren Volledige handleiding: zie folder Documentation op usb-sleutel Kurzweil 3000 Installatiegids Kurzweil

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Over Kurzweil 3000 Mobile Kurzweil 3000 Mobile is de mobiele uitbreiding van de Nederlandstalige versie van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker K3000 Lees het web voor Google Chrome en Mozilla Firefox Handleiding Voor de Kurzweil 3000 gebruiker Installatiegids en andere gidsen: via www.sensotec.be/k3000/extra of in de map Documentation op de installatie-dvd

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers)

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers) Aan de slag Werken met OnsRooster (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om OnsRooster te gebruiken voor roostering en tijdregistratie. OnsRooster is een programma waarmee

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Handleiding Voor de Kurzweil 3000 gebruiker Installatiegids en andere gidsen: zie folder Documentation op installatie-dvd Kurzweil 3000 voor Windows - Handleiding Copyright

Nadere informatie

WAAROM? Zelf, of juist met hulp...

WAAROM? Zelf, of juist met hulp... WAAROM? Aankomend schooljaar gaan wij met al onze leerlingen overstappen van het online werken met Google, naar het online werken met Microsoft. Dit zorgt ervoor dat we niet meer met Google Documenten

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt.

Een vocab cel maken. Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Een vocab cel maken 1 Vocab cellen schrijven in de zinbalk van een communicatiepagina. Deze kaart beschrijft hoe een nieuwe vocab cel gemaakt wordt. Om een eenvoudige vocab cel te maken: Druk F11 om naar

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v12 voor Windows

Kurzweil 3000 v12 voor Windows Kurzweil 3000 v12 voor Windows Handleiding Kurzweil 3000 v12 voor Windows - Handleiding Copyright 2011 Sensotec NV Alle rechten voorbehouden. Andere in dit document genoemde product- of bedrijfsnamen zijn

Nadere informatie

Inloggen Uitloggen RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties Wachtwoord wijzigen Printers... 6

Inloggen Uitloggen RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties Wachtwoord wijzigen Printers... 6 How to in Cloud Inhoudsopgave Inloggen... 3 Uitloggen... 3 RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties... 4 Wachtwoord wijzigen... 5 Printers... 6 Bureaublad snelkoppelingen maken... 7 Snelkoppeling naar

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex Weblicentie voor Windows

Kurzweil 3000 v14 Flex Weblicentie voor Windows Kurzweil 3000 v14 Flex Weblicentie voor Windows Installatiegids weblicentie thuisgebruik schoolabonnement Kurzweil 3000 installeren en activeren Volledige handleiding: zie www.sensotec.be/k3000/extra Kurzweil

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Kurzweil 3000 voor Windows

Kurzweil 3000 voor Windows Kurzweil 3000 voor Windows Handleiding Kurzweil 3000 voor Windows - Handleiding Copyright 2013 Sensotec NV Alle rechten voorbehouden. Andere in dit document genoemde product- of bedrijfsnamen zijn handelsmerken

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Over Kurzweil 3000 Mobile Kurzweil 3000 Mobile is de mobiele uitbreiding van de Nederlandstalige versie van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start ASI BeAnywhere Remote Access Quick Start Inhoud Registratie van BeAnywhere 3 Installatie van BeAnywhere-server 6 Aanmelden bij BeAnywhere & remote toegang 10 Opmerking: BeAnywhere Drive controleert automatisch

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Cursus paint. Om Paint te openen klikken we op de knop "Start" in de taakbalk. We kiezen "Alle programma's" - "Bureau- Accessoires" - "Paint".

Cursus paint. Om Paint te openen klikken we op de knop Start in de taakbalk. We kiezen Alle programma's - Bureau- Accessoires - Paint. Cursus paint Om Paint te openen klikken we op de knop "Start" in de taakbalk. We kiezen "Alle programma's" - "Bureau- Accessoires" - "Paint". Titelbalk: hier staat de naam v.d. tekening/foto. Menubalk:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie