Verkorte handleiding Alinea versie 1.3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkorte handleiding Alinea versie 1.3"

Transcriptie

1 1 Verkorte handleiding Alinea versie Eerste gebruik van Alinea Alinea is beschikbaar als vaste installatie op je pc (downloadversie of dvd-versie), als USB-stick of als webabonnement. Je moet eerst de software installeren (enkel downloadversie en dvd-versie) en activeren (downloadversie, dvd-versie en usbversie). Installeren Bij de downloadversie klik je op de downloadlink die je ontvangen hebt per . Je opent Windows Verkenner en gaat naar de map waarnaar je het bestand hebt gedownload. Dubbelklink op dit bestand. De installatie start automatisch. Volg de instructies op het scherm. Heb je Alinea op dvd, plaats de dvd in de dvd-lezer van je pc of laptop. Het installatievenster start automatisch op. Volg de instructies op het scherm. De usb-versie hoef je niet op je computer te installeren. Het volstaat om de usbstick in de usb-poort van je computer in te pluggen. Ga naar Windows Verkenner, open de map met de naam Alinea en dubbelklik hierop. Je kunt de stick ook gebruiken om bestanden op te slaan. Activeren Bij alle versies is het belangrijk dat je Alinea activeert. Dit kan via: Online activeren (enkel bij dvd/usb). Let op dat je computer verbonden is met het internet. Activeren via (enkel bij dvd/usb). Dit kan enkel indien er een e- mailclient geïnstalleerd is op je pc (bv. MS Outlook). Nadat je je gegevens hebt ingegeven, ontvang je een met een activeringscode. Weblicentie. Uitgebreide informatie vind je in de handleiding van Alinea (

2 2 Opstarten van Alinea Mogelijkheid A: Dubbelklik op de snelkoppeling Alinea op je bureaublad. Bij de dvd-versie staat deze snelkoppeling automatisch op je bureaublad. Bij de usb-versie wordt je bij de eerste keer gevraagd of je deze snelkoppeling wilt plaatsen op je bureaublad. Mogelijkheid B: Klik op de Windows-startknop en zoek in de lijst naar het programma Alinea. Dubbelklik op het icoontje. Bij de weblicentie wordt vervolgens gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord in te geven. Klik daarna op Volgende.

3 3 Dit is het opstartscherm van Alinea. Met de leesknop kan je teksten laten voorlezen. Met de schrijfknop kan je woordvoorspelling en spellingcontrole opstarten. Met de knop zoek op kan je woordenboeken van Alinea openen (afbeeldingen, voorbeeldzinnen, definities, vertalingen, vervoegingen, gebarentaal). Met de knop werk in pdf kan je de pdf-lezer openen om pdf-teksten te laten voorlezen, om erin te schrijven, te markeren, samen te vatten en op te zoeken. Deze functies worden hieronder toegelicht. Voor de levensduur van je usb-stick is het belangrijk dat je Alinea correct afsluit. De usb-stick verwijderen zonder hem vooraf te stoppen kan bovendien de werkbestanden beschadigen. Om Alinea veilig af te sluiten, sluit je eerst de openstaande documenten. Klik daarna op het kruisje rechts bovenaan. Vervolgens stop je de usb-stick via hardware veilig verwijderen. Deze functie is beschikbaar in het Windowssysteemvak, rechts onderaan.

4 4 2 Lezen met Alinea Klik in het opstartscherm op de knop lees. Selecteer de tekst die je wil laten voorlezen. Klik op de leesknop. De tekst wordt voorgelezen en de knop verandert in een pauzeknop. Klik hierop om het voorlezen te pauzeren. De voorgelezen zin wordt geel gekleurd, het voorgelezen woord is blauw gekleurd. In Word kan je ook lezen vanaf de cursor. Je hoeft dan de tekst niet te selecteren. Klik op de drie knopjes rechts onderaan de leesknop (of met de rechtermuisknop). Klik op Taal om de taal in te stellen (Nederlands, Frans, Duits, Engels). Klik op instellingen om de stem te kiezen en de snelheid van het voorlezen in te stellen.

5 5 3 Schrijven met Alinea Klik op het opstartscherm op de knop schrijf. Eerst zal je een gebruikersprofiel moeten aanmaken. In dit profiel wordt je onderwijsniveau en de geselecteerde woordenlijsten onthouden. Je kan verschillende profielen aanmaken en gebruiken. Klik op het plusteken onderaan om een profiel aan te maken. Op het volgende scherm vul je je keuzes in: In wat volgt gaan we verder met de woordenlijsten Volwassenen. Indien je middelbaar onderwijs selecteert, zullen enkel de kleuren van de schrijfknoppen verschillen.

6 6 Het onderdeel schrijven bevat de volgende functies: De woordvoorspelling voorspelt welke woorden je wil typen. Op deze manier kan je schrijffouten verminderen en eventueel sneller werken. Met de spellingcontrole kan je je tekst controleren op spelfouten. Met het woordenboek kan je extra uitleg vragen bij een woord (afbeelding, voorbeeldzin, definitie, vertaling, vervoeging, gebarentaal). Via de voorleesknop kan je je tekst laten voorlezen.

7 7 Woordvoorspelling Dit is de woordvoorspellingsknop. Je kan de woordvoorspelling gebruiken voor het schrijven in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Deze talen kan je instellen door op het pijltje naast Woordvoorspelling Nederlands te klikken. De woordvoorspeller probeert te voorspellen welk woord je wilt typen, zodat je minder fouten schrijft en het schrijven sneller vooruitgaat. Wanneer je begint te typen in je tekstverwerker of e- mailprogramma, komt het voorspellingsvenster tevoorschijn (twee kolommen): De linkerkolom bevat voorspellingen op basis van de letters die je al getypt hebt. De woordvoorspeller vult deze letters aan tot woorden die je waarschijnlijk wenst te gebruiken. In de rechterkolom wordt rekening gehouden met fouten die al in die eerste letters kunnen voorkomen. Er worden gecorrigeerde woorden voorgesteld. De woorden kunnen verschillende kleuren hebben (aanpasbaar): werkwoordsvormen in het blauw; homofonen (woorden die hetzelfde klinken, maar anders worden geschreven) in het groen; woorden die je los van elkaar schrijft, maar die je eigenlijk aan elkaar moet schrijven (samengestelde woorden), staan in het rood (bv. dag licht daglicht). Klik op het woord om te laten voorlezen. Naast de woorden zie je in het woordvoorspellingsvenster verschillende pictogrammen (zie hieronder).

8 8 Klik op het fototoestel om een afbeelding te zien van het woord. Klik op het woordenboek om de verklaring van het woord te lezen of te laten voorlezen in een apart woordenboekvenster. Klik op het potlood om een voorbeeldzin of een afbeelding te zien. Dit verschijnt ook in het woordenboekvenster, in een apart tabblad. Klik op het lijstje om de werkwoordvervoegingen te raadplegen. Ook dit verschijnt in het woordenboekvenster, in een apart tabblad. Klik op de werkwoordsvormen om ze te laten voorlezen. Een woord invoegen in je tekst kun je op meerdere manieren doen: 1 Dubbelklik op het woord. 2 Klik op het cijfer links van het woord. 3 Selecteer het woord (klik op het woord) en druk op Enter, een spatie of een leesteken. Het woord staat nu in je tekst, met spatie of leesteken (afhankelijk van wat je kiest). 4 Om de sneltoetsen te gebruiken, raadpleeg je de uitgebreide handleiding van Alinea.

9 9 Spellingcontrole Met deze knop kan je na het schrijven je tekst controleren op spelfouten (Nederlands, Engels, Frans en Duits). Klik op het pijltje naast Spellingcontrole Nederlands om de taal te selecteren. Wanneer je de spellingcontrole inschakelt, verschijnt een voorspellingsvenster waarin de voorgestelde woorden gebaseerd zijn op het volledige woord (waar jouw cursor staat). Bovenaan zie je het woord dat je getypt hebt. In de linkerkolom komen woorden voor uit de actieve woordenlijsten. Dit is het geselecteerde woord met nog 1 of 2 letters erbij (bv. woord: woorden/woordje). In de rechterkolom komen suggesties voor waarbij rekening werd gehouden met mogelijke fouten. Als je klikt op het plusteken naast het woord, krijg je nog meer suggesties te zien. Door te dubbelklikken op een woord (of op het cijfer) in het voorspellingsvenster, komt dit woord in plaats van het geselecteerde woord in je tekst. Daarna wordt automatisch het volgende woord in de tekst geselecteerd. Je kan ook dubbelklikken op een woord uit je tekst, zo hoef je niet alle woorden één voor één te controleren.

10 10 Woordenboek Dit is de woordenboekknop. Meer informatie hierover kan je terugvinden bij onderdeel 4. Opzoeken met Alinea. Voorlezen Dit is de voorleesknop. Druk op deze knop om je tekst vanaf de cursor te laten voorlezen (of via F12). Je kan ook geselecteerde tekst laten voorlezen. Instellingen Via het tabblad Instellingen in het basisvenster, kan je volgende zaken aanduiden: Woordvoorspeller volgt de cursor. Het voorspellingsvenster zal verschijnen naast je cursor. Indien je dit niet selecteert, verschijnt het voorspellingsvenster op een vaste plaats op je scherm (je kan dit verslepen naar een plaats op het scherm die je zelf kiest). Spraak: voorlezen tijdens het schrijven. Klembordlezer. Indien je dit kiest, verschijnt je tekst in een apart klembord. Uitgebreide instellingen kan je kiezen via de alineaknop links bovenaan: Profielen Instellingen voor Lezen, Schrijven en Beeld Correcties Logboek Woordenlijsten Uitspraakwoordenboek Update Afsluiten Meer informatie kan je vinden in de uitgebreide handleiding van Alinea. Ook informatie over sneltoetsen is hier terug te vinden.

11 11 4 Opzoeken met Alinea Klik op het opstartscherm op de knop zoek op. Met de hulp van de woordenboeken van Alinea kun je meer informatie opzoeken over een woord. Aan heel wat woorden is een voorbeeldzin en/of een afbeelding gekoppeld. Je kan zelf ook zinnen en/of afbeeldingen wijzigen of toevoegen. De betekenis van de woorden kan je opzoeken in de Van Dale woordenboeken. Ook via de onderdelen schrijf en werk in pdf heb je toegang tot de woordenboeken. Je vult het woord waarvan je iets wil opzoeken in naast Woord. Je selecteert de taal van het woord.

12 12 Met de knop opzoeken zoek je een voorbeeldzin, de betekenis of een vertaling op. Met de knop lezen kan je de tekst in het vak onderaan laten voorlezen. Met de knop afbeelding, kan je een afbeelding van het woord opzoeken. Met de knop werkwoordvervoegingen kan je de volledige werkwoordvervoegingen in de verschillende tijden opzoeken. Met de knop Vlaamse gebarentaal zoek je (via internet!) naar het juiste gebaar. Met de knop homofoon zoek je naar een woord dat hetzelfde klinkt, maar anders wordt geschreven (bv. leiden/lijden). Via het tabblad Voorbeeld vind je een voorbeeldzin die het woord verklaart. Via het tabblad Van Dale verklarend woordenboek vind je de verklaring van het woord (in dezelfde taal). Via de tabbladen Nederlands-Frans, Nederlands-Duits, Nederlands-Engels vind je de vertalingen van de woorden.

13 13 5 Werken in pdf met Alinea De afkorting pdf staat voor portable document format. Deze documenten worden op ieder platform (computer, ipad, smartphone, ) identiek weergegeven. Een pdf is daarom het meest gebruikte digitale formaat om teksten en boeken beschikbaar te maken. Opgelet, er bestaan twee verschillende soorten pdf-documenten. De toegankelijkheid van de pdf hangt af van de manier waarop hij is gemaakt. Foto-pdf: bij deze documenten is geen tekstherkenning (OCR; optical character recognition) mogelijk, er werd als het ware een foto van het document genomen, zonder dat de tekst selecteerbaar of bewerkbaar is. Tekst-pdf: bij deze documenten werd niet alleen een afbeelding gescand, maar werd ook de tekst herkend en toegankelijk gemaakt. Deze teksten kunnen door een pdf-lezer worden voorgelezen. Sommige tekst-pdfs bevatten speciale codes ( tags ) die ervoor zorgen dat: o De tekst in de juiste volgorde wordt voorlezen; o Nutteloze informatie niet wordt voorgelezen; o Woorden/zinnen in de juiste taal worden voorgelezen. De pdf-lezer leest zowel getagde als niet-getagde documenten voor. Als de pdf niet getagd is, kan je dit zelf instellen. Klik op het opstartscherm op de knop werk in pdf. Met deze pdf-lezer kan je teksten in pdf laten voorlezen, je kan in deze documenten tekenen en schrijven en ook woorden opzoeken.

14 14 Dit is het basisvenster van de pdf-lezer. Er zijn verschillende tabbladen om te werken in de pdf-documenten: Bestand Lezen Schrijven Studeren Leesklaar maken Beeld Het is ook mogelijk om een zwevende balk met de belangrijkste knoppen weer te geven. Deze informatie vind je in de uitgebreide handleiding van Alinea. Bestand In dit tabblad kan je: Een nieuw document aanmaken; Een pdf-document openen; Documenten opslaan; Pagina s toevoegen, verplaatsen en verwijderen; Nummering aanpassen.

15 15 Lezen In de groep lezen kan je: Met de knop lezen vanaf de cursor de leeseenheid die je instelt (zie verder) laten voorlezen. Met de knoppen vorige en volgende verplaats je je cursor. Met de knop kader selecteren kan je een gebied afbakenen (bv. om kolommen te lezen). Met de knop tekst selecteren kan je de geselecteerde tekst onmiddellijk laten voorlezen, zonder dat je de leesknop moet gebruiken. In de groep leesinstellingen kan je: Met de knop leeswijze kan je beslissen of je tekst onderbroken (tot wanneer je op pauze drukt) of doorlopend (volledige leeseenheid) laat voorlezen. Met de knop leeseenheid kies je de leeseenheid. Je kunt per paragraaf, per zin, per regel of per woord lezen. Met de knop taal bepaal je de voorleestaal. Met de balk snelheid bepaal je de snelheid van het voorlezen. Met de balk volume bepaal je het volume van de stem. Je kan ook de voorleesstem kiezen (in het Nederlands Ellen, Claire of Xander). Verder kan je woordenboeken openen (groep opzoeken ), zoeken in de tekst (bv. woord) en navigeren in het document via de groep pagina.

16 16 Schrijven In de groep schrijven kan je notities toevoegen. Klik eerst op de knop notitie en vervolgens op de gewenste plaats in het document. Je kan hierbij gebruik maken van woordvoorspelling en de notities laten voorlezen. In de groep schrijfhulp kan je gebruik maken van woordvoorspelling en spellingcontrole. In de groep tekenen kun je vormen tekenen (rechthoeken, cirkels, pijlen, lijnen, ). Studeren In de groep studeren kun je delen van je tekst markeren. Klik op de juiste kleur en daarna op de plaats waar je wil starten met markeren. Sleep dan tot de gewenste tekst gemarkeerd is en laat los. Naast het markeren in kleur, kan je ook onderstrepen en doorstrepen. Met de knop wissen kun je de markeringen opnieuw verwijderen. Klik op de gom, daarna op de plaats waar je wil beginnen met wissen en sleep tot de gewenste markering gewist is. Klik op deze knop om een samenvatting te maken van de markeringen in je tekst. Vink de markeringen aan die je in je samenvatting wil plaatsen en klik op samenvatten. Kies of je de kleuren mee wil exporteren en sla het document op. Verder kan je ook hier woordenboeken openen (groep opzoeken ), zoeken in de tekst (bv. woord) en navigeren in het document via de groep pagina.

17 17 Leesklaar maken In de groep leesvolgorde kun je de volgorde van de tekst (bv. verschillende kolommen) instellen, zodat de tekst in de correcte volgorde wordt voorgelezen. Via nieuwe zone kan je een deel van je pagina selecteren en de volgorde instellen. Daarnaast kun je ook bepaalde tekst via zone bewerken en aangepaste tekst omzetten in een aangepaste tekst die zal worden voorgelezen. Je kunt zones ook opnieuw wissen. Via nieuwe negeerzone kun je tekst selecteren die niet zal worden voorgelezen. Je kunt ook alle zones wissen. Via de groep leestaalknoppen kun je taalzones aanmaken. Klik eerst op de taalknop; klik daarna in het document en sleep een kader rond de tekst die je in die taal wil laten voorlezen. Via de knop auto kun je de taalzones automatisch aanmaken. Je kunt deze zones opnieuw wissen. Bij de onderdelen actieve taalknoppen, taal document en taal pagina kun je verschillende talen instellen. Beeld De groep beeld bevat knoppen waarmee je de weergaven van het document aanpast. De groep pagina bevat knoppen waarmee je snel kunt navigeren binnen het document.

18 18 6 Meer weten over Alinea? Meer informatie over Alinea vind je terug op de website Je kunt er een gratis demoversie downloaden of aanvragen, de uitgebreide handleiding ( of videohandleidingen downloaden en antwoorden terugvinden op je vragen. Schrijf je via de website in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle veranderingen.

Verkorte handleiding WoDy versie 3.4

Verkorte handleiding WoDy versie 3.4 1 Verkorte handleiding WoDy versie 3.4 WoDy is een woordvoorspellingsprogramma met ondersteuning tijdens het schrijven en het lezen. Er zijn twee versies van WoDy beschikbaar: WoDy (basisversie) is de

Nadere informatie

Verkorte handleiding Sprint Plus

Verkorte handleiding Sprint Plus 1 Verkorte handleiding Sprint Plus 1 Eerste gebruik van Sprint Plus Sprint Plus is beschikbaar als vaste installatie op je pc (cd-romversie) of als USBstick (Sprinto). Vanaf september 2017 is er ook een

Nadere informatie

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig. 1. Teksten laten voorlezen Kurzweil3000 leest alle digitale teksten voor. Teksten die met Word zijn gemaakt, PDF s, gescande teksten, email, teksten op internet, e.a. Manier van lezen, snelheid en leeseenheid

Nadere informatie

Beknopte handleiding Sprint

Beknopte handleiding Sprint Beknopte handleiding Sprint Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingsproblemen, zoals dyslexie 1 Algemene info Dit is een beknopte handleiding in functie van. de Sprinto

Nadere informatie

Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15

Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15 1 Verkorte handleiding Kurzweil 3000 versie 15 1 Eerste gebruik van K3000 Kurzweil 3000 (K3000) is beschikbaar als vaste installatie op je pc (dvd-versie), als USB-stick of als webabonnement. Bij de USB-versie

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool. Snel en eenvoudig aan de slag!

ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool. Snel en eenvoudig aan de slag! ReadSpeaker TextAid Je persoonlijke studietool Snel en eenvoudig aan de slag! INHOUD INHOUD... 2 INLOGGEN... 3 HELP... 3 TEXTAID FUNCTIES... 4 NIEUWE TEKST... 5 DE BIBLIOTHEEK... 6 BEELD NAAR TEKST...

Nadere informatie

Vaardigheidstraining. ClaroRead. Versie 17/18. Windows & MAC Cloud Apps

Vaardigheidstraining. ClaroRead. Versie 17/18. Windows & MAC Cloud Apps Vaardigheidstraining ClaroRead Versie 17/18 Windows & MAC Cloud Apps Auteur training: Woordhelder, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining ClaroRead 2017, Woordhelder Onderwijsboulevard

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Kurzweil 3000 Mobile voor Android

Kurzweil 3000 Mobile voor Android Kurzweil 3000 Mobile voor Android Handleiding Kurzweil 3000 Mobile voor Android is de mobiele uitbreiding van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het gebruik van de app dien je te

Nadere informatie

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker K3000 Lees het web voor Google Chrome en Mozilla Firefox Handleiding Voor de Kurzweil 3000 gebruiker Installatiegids en andere gidsen: via www.sensotec.be/k3000/extra of in de map Documentation op de installatie-dvd

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Over Kurzweil 3000 Mobile Kurzweil 3000 Mobile is de mobiele uitbreiding van de Nederlandstalige versie van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten.

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Snelkoppelingen maken en verwijderen Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. Een snelkoppeling herken je aan. Bij installatie van een

Nadere informatie

Handleiding. Semanur Yilmaz Consumentenbelangen. 14 maart 2016

Handleiding. Semanur Yilmaz Consumentenbelangen. 14 maart 2016 Handleiding Semanur Yilmaz Consumentenbelangen 14 maart 2016 Inhoudsopgave Algemeen Taal instellen Onderdelen van Outlook E-mail Mail verzenden Mail verplaatsen naar map E-mail aan team/ manager Automatisch

Nadere informatie

IntoWords PRO is een groot programma. Het duurt even voor het opgestart is. In de tussentijd staat er een symbool van een boek op het scherm.

IntoWords PRO is een groot programma. Het duurt even voor het opgestart is. In de tussentijd staat er een symbool van een boek op het scherm. Na het installeren van IntoWords PRO (=L2S 10) zul je met het programma willen werken. Klik op de snelkoppeling op het bureaublad om het programma op te starten. Je komt nu bij een inlogscherm. Kies de

Nadere informatie

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT ICT- coördinator BVL Marc De Waele Sint-Laurens Wachtebeke en Zelzate Sint-Gregorius Gentbrugge Sint-Jozef Gent Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT Werken met Sprint op vier manieren: - in Word:

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Executive 7.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Executive 7. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Executive 7. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op het besturingssysteem Windows 7. Lees deze handleiding aandachtig

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex Weblicentie voor Windows

Kurzweil 3000 v14 Flex Weblicentie voor Windows Kurzweil 3000 v14 Flex Weblicentie voor Windows Installatiegids weblicentie thuisgebruik schoolabonnement Kurzweil 3000 installeren en activeren Volledige handleiding: zie www.sensotec.be/k3000/extra Kurzweil

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet

Wat heb je ervoor nodig? - pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 - internet Handleiding Dropbox Wat doet het programma? Dropbox is een klein programma dat ervoor zorgt dat de inhoud van een speciale blauwe map op verschillende computers synchroon blijft. Wat heb je ervoor nodig?

Nadere informatie

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile

Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Handleiding Kurzweil 3000 Mobile Over Kurzweil 3000 Mobile Kurzweil 3000 Mobile is de mobiele uitbreiding van de Nederlandstalige versie van het toonaangevende computerprogramma Kurzweil 3000. Voor het

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows

Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Kurzweil 3000 v14 Flex voor Windows Installatiegids usb-versie Kurzweil 3000 installeren en activeren Volledige handleiding: zie folder Documentation op usb-sleutel Kurzweil 3000 Installatiegids Kurzweil

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION 1 / 24 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem:

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking. Premium versie 13

Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking. Premium versie 13 1 Beknopte handleiding Dragon NaturallySpeaking Premium versie 13 1 Eerste gebruik van Dragon: installatie en een gebruikersprofiel aanmaken De spraakherkenningssoftware Dragon is beschikbaar als vaste

Nadere informatie

Ipad: hulp bij dyslexie

Ipad: hulp bij dyslexie Ipad: hulp bij dyslexie Sammenvatting na evaluatie verschillende hulpmiddelen Vooraf: Een annotatie is een aantekening die je maakt in een document op de computer. Je kan het het best vergelijken met een

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Handleiding voor examenombudsen over gebruik van voorleessoftware (examenlaptops en Windows 8 ToGo USB sticks)

Handleiding voor examenombudsen over gebruik van voorleessoftware (examenlaptops en Windows 8 ToGo USB sticks) STUDENTENVOORZIENING CEL STUDEREN MET EEN FUNCTIEBEPERKING NAAMSESTRAAT 80 BUS 5415 3000 LEUVEN, BELGIË Handleiding voor examenombudsen over gebruik van voorleessoftware (examenlaptops en Windows 8 ToGo

Nadere informatie

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S L2S Help L2S 7 Mikro Værkstedet A/S L2S Help: L2S 7 Mikro Værkstedet A/S Inhoudsopgave Introductie... vii 1. L2S in Windows toepassingen... 1 2. De werkbalk... 3 3. Profielen... 11 3.1. Standaard profielen...

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

5) Accepteer de licentievoorwaarden. Volgende. Handleiding HotPotatoes (downloaden)

5) Accepteer de licentievoorwaarden. Volgende. Handleiding HotPotatoes (downloaden) Handleiding HotPotatoes (downloaden) 5) Accepteer de licentievoorwaarden. Volgende. 1) Ga naar de website http://hotpot.uvic.ca 2) Downloads: klik de gewenste versie aan. 3) Selecteer de gewenste taal.

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

UNetbootin downloaden en gebruiken.

UNetbootin downloaden en gebruiken. 1 UNetbootin downloaden en gebruiken. Download het programma UNetbootin van deze link: http://unetbootin.sourceforge.net/ Klik op de blauwe knop Download (for Windows) zie afbeelding Opslaan in de map

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1 Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER BHV VCA Outlook Windows Vista Windows XP Office 2003 Office 2007 cursus elearningredacteur HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER 1 van 13 1. DESKTOP PUBLISHER Wat is de desktop Publisher? De desktop Publisher

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Alinea. Handleiding. Inclusief woordenboeken van

Alinea. Handleiding. Inclusief woordenboeken van Alinea Handleiding Inclusief woordenboeken van Alinea - Handleiding Copyright 2017 Sensotec N.V. Alle rechten voorbehouden. Andere in dit document genoemde product- of bedrijfsnamen zijn handelsmerken

Nadere informatie

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openen documenten... 4 3. Downloaden documenten... 4 4. Documenten Delen... 5 5. Documenten Toevoegen... 7 6. Herbenoemen documenten... 8 7.

Nadere informatie

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018

ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 ONEDRIVE GEBRUIKEN Laatste wijziging op vrijdag 21 september 2018 INHOUD Over dit document... 3 Wat is OneDrive?... 3 Aanmelden in OneDrive... 4 Via de browser... 4 Via de app... 5 Werken met bestanden...

Nadere informatie

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies ClaroRead Handleiding DVD installatie Opdidakt supplies Inhoudsopgave Installatie pag. 04 Opstarten pag. 06 Eenmalige instellingen pag. 07 Voorlezen van teksten pag. 08 In Word pag. 08 In Adobe Reader

Nadere informatie

Verkorte handleiding. 1. Installeren van Readiris TM. 2. Opstarten van Readiris TM

Verkorte handleiding. 1. Installeren van Readiris TM. 2. Opstarten van Readiris TM Verkorte handleiding Deze Verkorte handleiding helpt u bij de installatie en het gebruik van Readiris TM 15. Voor gedetailleerde informatie over alle mogelijkheden van Readiris TM, raadpleeg het hulpbestand

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010

Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010 Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010 U opent de webmail door te klikken op het pictogram webmail in de webstek www.edugo.be: 1. Inleiding 1.1 Wat is er nieuw? De webmail van edugo draait vanaf

Nadere informatie

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal Handleiding bij de cd-rom `Anatomie digitaal Inhoudsopgave (Klik op het betreffende onderdeel om er rechtstreeks naar toe te gaan.) Systeemeisen 3 Installatie 4 Software verwijderen 4 Copyrights 5 Keuzescherm

Nadere informatie

WoDy - handleiding. WoDy. WoDy (basispakket) WoDy Extra WoDy Multi WoDy Combi. Handleiding. Inclusief woordenboeken van. Pagina 1

WoDy - handleiding. WoDy. WoDy (basispakket) WoDy Extra WoDy Multi WoDy Combi. Handleiding. Inclusief woordenboeken van. Pagina 1 WoDy WoDy (basispakket) WoDy Extra WoDy Multi WoDy Combi Handleiding Inclusief woordenboeken van Pagina 1 WoDy - Handleiding Copyright 2016 Sensotec N.V. Alle rechten voorbehouden. Andere in dit document

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.2.5... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Inhoudstafel A. Downloaden en installeren... 3 Stapsgewijze accountvalidatie van i3annotate... 4 B. Valideren na installatie... 5 C.

Inhoudstafel A. Downloaden en installeren... 3 Stapsgewijze accountvalidatie van i3annotate... 4 B. Valideren na installatie... 5 C. Handleiding Inhoudstafel A. Downloaden en installeren... 3 Stapsgewijze accountvalidatie van i3annotate... 4 B. Valideren na installatie... 5 C. Hoe gebruik ik i3annotate?... 6 i3annotate opstarten...

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

WAAROM? Zelf, of juist met hulp...

WAAROM? Zelf, of juist met hulp... WAAROM? Aankomend schooljaar gaan wij met al onze leerlingen overstappen van het online werken met Google, naar het online werken met Microsoft. Dit zorgt ervoor dat we niet meer met Google Documenten

Nadere informatie

Procedure ParaBench instellen en gebruiken.

Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Procedure ParaBench instellen en gebruiken. Inleiding In samenwerking met Magistro en de Praktijk Index komt Intramed met een nieuwe benchmark applicatie ParaBench. Benchmarken is het vergelijken van gegevens

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Awingu versie Versie 14 januari 2019

Awingu versie Versie 14 januari 2019 Awingu Handleiding Inhoud 1 Algemeen... 2 1.1 Vereisten... 2 2 Awingu opstarten... 2 3 Indeling van het scherm... 3 3.1 Werkruimte... 3 3.2 De zijbalk... 3 4 Toepassingen... 5 4.1 Indeling van het scherm...

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

Copyright Jabbla. Dit document is de oorspronkelijke gebruikershandleiding. Versie

Copyright Jabbla. Dit document is de oorspronkelijke gebruikershandleiding. Versie Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of vertaald in enige taal of

Nadere informatie

Stap-voor-stap handleiding Hoe werkt Studiekit?

Stap-voor-stap handleiding Hoe werkt Studiekit? Stap-voor-stap handleiding Hoe werkt Studiekit? Onderdelen en functies van Studiekit Deze uitleg legt stap voor stap uit wat de belangrijkste onderdelen en functies van de Studiekit-app zijn. Als je gelijk

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Tool Installatiehandleiding E46 Mods. Versie 1.0

Tool Installatiehandleiding E46 Mods. Versie 1.0 Tool Installatiehandleiding E46 Mods Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Vereisten... 3 1.1 Begrippenlijst... 3 2 E46 Tool... 4 2.1 Downloaden... 4 2.2 Installeren... 6 3 Driver... 10 3.1 Installatie...

Nadere informatie

Foto s overzetten op pc

Foto s overzetten op pc Foto s overzetten op pc VIVES lerarenopleiding campus TORHOUT Sint-Jozefstraat 1 Studenten Liesbet Steyaert & Lauwra Lietaert 8820 TORHOUT Bachelorproef www.vives.be Academiejaar 2018-2019 Begeleiding:

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER-

Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER- Gebruikershandleiding -ICT BEHEERDER- Inhoudsopgave 1. LET OP... 3 2. Inloggen... 4 3. Naar de beheeromgeving... 5 3.1 Tabbladen en menubalk... 5 4. School... 6 5. Licenties... 7 6. Groepen... 7 6.1 Licenties

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Antwoordenboek Tekstverwerken

Antwoordenboek Tekstverwerken Antwoordenboek Tekstverwerken Tekstverwerken 1 Antwoordenboek Opdracht 3 De charms verschijnen. Beweeg je de cursor naar boven, dan gaat de balk met de charms er zo uitzien: Tekstverwerken 2 Antwoordenboek

Nadere informatie