Nieuwsbrief. Wie is? Save the date! Symposium Twee handen op één buik. Editie januari/februari 2019 nr.37

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Wie is? Save the date! Symposium Twee handen op één buik. Editie januari/februari 2019 nr.37"

Transcriptie

1 Wie is? Mijn naam is Jurgen Andrea en ben 21 jaar huisarts in Enkhuizen. Samen met mijn opleidingsmaatje Margot Haan hebben we een duopraktijk in huisartsencentrum de Rode Meeuw. Ik ben huisartsopleider bij de VU. Wat ik belangrijk vind in de samenwerking en verbinding tussen de 1e en 2e lijnszorg is vooral inzicht/ kennis van elkaars (on)mogelijkheden en vooral ook inzicht in elkaars werkwijzen. Als huisarts ben je een beslismachine. Alles wat denkbaar is gaat eerst door onze handen. Uitsluiten is hierbij vaak belangrijker dan aantonen. Ook de a priori kansen zijn anders buiten het ziekenhuis. Voorspellende waarde van testen zijn dus geheel anders (basisepidemiologie). Belangrijk is om elkaars routine en beslismodellen te kennen. Een goede vorm is onderwijs (DUO-dagen) met onderwerpen die GEZAMENLIJK worden voorbereid. Sinds anderhalf jaar ben ik lid van de medische adviesraad (MAR) van DWCF. Een aantal maal per jaar komt de MAR fysiek tezamen. Hoewel ik geen vergadertijger ben, zijn deze bijeenkomsten erg nuttig. Ik begrijp veel beter hoe procedures in de tweede lijn werkelijk lopen en waar deze soms niet aansluiten bij de verwachtingen van de huisarts en visa versa. Mijn rol is kritisch te kijken naar huidige ontwikkelingen binnen de diagnostiek. Is het nodig? Handig? Niet te duur? Als huisarts wil je onnodige verwijzingen en dubbele diagnostiek voorkomen. Het traploos aansluiten van diagnostiek is dan belangrijk. Het zelf kunnen aanvragen van vaginale echo s, ergometrie, röntgenspreekuur in het weekend is een zegen. De buitenpoli in Enkhuizen is een persoonlijk genoegen. Ook veelvuldige aanvragen die onnodig lijken, kunnen in beeld gebracht worden en bedacht worden hoe dit te veranderen. Digitaal aanvragen via Zorgdomein staat klaar om uitgerold te worden. Hoewel kritisch (iedere verandering moet een verbetering zijn in patiëntenzorg als in efficiënte werkwijze), ben ik enthousiast ten aanzien van alle ontwikkelingen en doelstellingen. Zelf streef ik in de eerste lijn met name diagnostiek na dat snel, goedkoop en beschikbaar is. Niet per se alles willen echoën in huisartsenpraktijk als hobby, maar wel bijvoorbeeld snel een D-dimeer, tropinine of INR op de praktijk zelf. Wat is nodig om super-simpel zonder onnodige delay een besliskunde knoop te kunnen doorhakken. En zaken direct af te handelen. Voort! Save the date! Symposium Twee handen op één buik Reserveer 14 mei a.s. vanaf uur alvast in de agenda. Een avond georganiseerd door MDL, Medische Beeldvorming, Comicro en DCWF over de samenwerking tussen huisarts en specialist met betrekking tot diagnostiek bij buikklachten.

2 Medische beeldvorming X-knieën beiderzijds Recent heeft een van de zorgverzekeraars ons gevraagd een controle uit te voeren op aangevraagde diagnostiek. Jaarlijks komt daarbij naar voren dat regelmatig dubbelzijdig röntgenfoto s worden aangevraagd -met name bij knieën- met de vraagstelling artrose? Vraag jezelf af of je in geval van artrose een foto moet aanvragen en of dat beiderzijds moet zijn. Vaak betreft het hier onnodige diagnostiek. Zie NHG standaard niet traumatisch knie letsel: beeldvormend onderzoek (zoals röntgenfoto of MRI-scan) voor het vaststellen of uitsluiten van knieartrose, patellofemorale pijnsyndroom, bursitis prepatellaris, iliotibiale bandsyndroom, jumper s knee en ziekte van Osgood-Schlatter wordt niet aanbevolen, omdat de relatie tussen afwijkingen, gevonden bij beeldvormend onderzoek, en de klachten van de patiënt vaak onduidelijk is. Natuurlijk zijn er ook redenen om wél röntgendiagnostiek aan te vragen bij een artrose. Stel jezelf de vraag of daarbij onderzoek van beide zijden in dat geval noodzakelijk is. Op thuisarts.nl kan de patiënt nalezen waarom een foto vaak niet nodig is. Direct telefoonnummer De afdeling Medische Beeldvorming heeft klachten gekregen met betrekking tot bereikbaarheid voor huisartsen. Voor de huisartsen is het volgende telefoonnummer beschikbaar: (via dit nummer komt u bij de administratie van Medische Beeldvorming terecht). Echo met punctie niet via 1 e lijn Het valt de radiologen op dat huisartsen soms op hun aanvraag schrijven: echo zwelling, indien afwijkend graag punctie. Naast de mening van de Medisch Advies Raad dat de 1 e lijn geen aanvragen moet doen om te puncteren, kán deze combinatie aanvraag ook niet uitgevoerd worden door de radiologen. De radiologen doen alle (eerste en tweede lijns) cytologische puncties in aanwezigheid van een laborant van de afdeling pathologie zodat meteen gezien kan worden of de punctie voldoende representatief materiaal heeft opgeleverd. Om deze reden is het helaas onmogelijk om een diagnostische echo direct te combineren met een punctie. Om deze reden is bijvoorbeeld de combi aanvraag: zwelling, indien afwijkend graag direct punctie helaas niet mogelijk. Dit geldt niet voor patiënten met (verdenking op) een mammacarcinoom. Bij hen doen de (mammo)radiologen indien nodig wel meteen een cytologisch of histologisch biopt. Deze groep patiënten worden namelijk op een aparte mammokamer gezien. Binnen de Medisch Advies Raad is gesproken over een punctie in de 1 e lijn. DCWF is van mening dat de echo van een zwelling in de 1 e lijn veelal ter uitsluiting van ernstige pathologie is. Mocht er toch een afwijking blijken waar een punctie gerechtvaardigd is dan verwijst men door naar de 2 e lijn. Wanneer je primair een afwijking verwacht waarin gepuncteerd moet worden dan verwijs je primair naar de 2 e lijn.

3 Wanneer je zelf de punctie aanvraagt word je ook geacht te weten wat er met de uitslag gedaan moet worden. Als er niets mee gedaan hoeft te worden dan was misschien de punctie niet nodig geweest. Als er wel wat mee gedaan moet worden dan was een primaire verwijzing wellicht doelmatiger geweest. Vooralsnog heeft DCWF hiervoor ook geen contractuele afspraken met de pathologie, KNO artsen (zwellingen hoofd/hals gebied) en de internisten (schildkliernodus). Mochten collega s vinden dat er expliciete indicaties zijn om wel te puncteren in de 1 e lijn dan verneem ik dat graag, dan moeten de afspraken met leveranciers wellicht heroverwogen worden. M.bouman@zorgkoepelwf.nl Gynaecologie Postmenopauzaal bloedverlies In het verleden is tussen gynaecologie en DCWF afgesproken dat postmenopauzaal bloedverlies een indicatie is om direct te verwijzen naar de poli gynaecologie. Desondanks worden nog steeds patiënten verwezen voor een vaginale echo terwijl zij komen vanwege postmenopauzaal bloedverlies. Graag aandacht hiervoor. Diagnost-IQ (KCL) Avond prikpoli dinsdag Het aantal patiënten wat gebruik maakt van de avondopenstelling is teleurstellend waardoor het niet efficiënt is om de avondopenstelling na de pilot te continueren. De pilot loopt nog door tot dinsdag 5 februari Het vermoeden is dat de animo er wel is maar dat onder huisartsen en patiënten onvoldoende bekend was dat deze mogelijkheid bestond. DCWF heeft daarom gevraagd de pilot te verlengen. Sinds 6 november 2018 draait de pilot met de avondopenstelling (dinsdag van uur). In de aanloop naar de pilot zijn alle specialisten, unithoofden poliklinieken geïnformeerd. Herhaaldelijk is er een bericht op intranet geplaatst en is het getoond op de schermen in de wachtruimtes van de poliklinieken. Vanuit DCWF zijn de huisartsen geïnformeerd. Tijdens het eerstvolgende overleg met de zorgmanager van het Dijklanderziekenhuis (28 januari 2019) zal Diagnost-IQ voorstellen om (helaas) helemaal te stoppen met de avondpoli bloedafname in Hoorn. Actiewaarden, doorbelwaarden Af en toe komen er vragen van huisartsen welke afspraken er zijn over afwijkende lab waarden waarop door het lab actie wordt ondernomen. Deze actiewaarden zijn in het verleden in de Medisch Advies Raad in overleg met de medische staf van het WFG gemaakt. Actiewaarden moeten fungeren als vangnet bij ernstige en/of mogelijk onverwacht afwijkende waarden. Deze waarden staan los van de kliniek van de patiënt. Als arts ben je primair verantwoordelijk voor het vervolgen van de uitkomst van de diagnostiek die je aanvraagt.

4 Wil je daarbij een extra vangnet creëren bij een zieke patiënt waarbij de uitkomst van diagnostiek direct je beleid zal mede bepalen, vink dan aan op het voorblad: in Zorgdomein (of schrijf cito rechtsboven op het papieren lab formulier) met correct fax-, telefoonnummer. De actiewaardenlijst is toegevoegd aan deze nieuwsbrief. Aanvraag thuisprikken via Zorgdomein Wanneer je via Zorgdomein een aanvraag indient om thuis te laten prikken hoeft er géén formulier geprint en gefaxt te worden. De digitale aanvraag volstaat. Dit is nog niet bij alle huisartsen bekend. Comicro (MML) Comicro nieuwsbrief Comicro informeert alle huisartsen graag via hun nieuwsbrief. Het laatste nieuws van Comicro is toegevoegd aan deze nieuwsbrief. ICT Zorgverlenersportaal Sinds kort is het zorgverlenersportaal van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn voor u beschikbaar. De gegevens van patiënten zijn 'real-time' te raadplegen, dus zonder ingebouwde vertraging, maar altijd geaccordeerd door de medisch specialist van het ziekenhuis. Zo kunt u voortaan uitslagen, actueel beleid en/of een operatieverslag via het portaal inzien.

5 Zorgverlenersportaal Sinds afgelopen maandag is het zorgverlenersportaal van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn voor u beschikbaar. Het zorgverlenersportaal is een beveiligd portaal voor externe zorgverleners waarmee u direct toegang heeft tot het elektronisch patiëntendossier van patiënten waar u een behandelrelatie mee heeft. De gegevens van patiënten zijn 'real-time' te raadplegen, dus zonder ingebouwde vertraging, maar altijd geaccordeerd door de medisch specialist van het ziekenhuis. Zo kunt u voortaan uitslagen, actueel beleid en/of een operatieverslag via het portaal inzien. Locatie Purmerend heeft sinds 2015 al een zorgverlenersportaal in gebruik voor externe zorgverleners. Ook dit portaal is nu voor u beschikbaar. Daarnaast worden eind 2019 de zorgverlenersportalen van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis samengevoegd tot een Dijklanderportaal. Om gebruik te kunnen maken van de twee zorgverlenersportalen (Purmerend en Hoorn) doet u het volgende: Lees de algemene voorwaarden, dit formulier vind u op Vul de gevraagde informatie in op het aanvraagformulier (pagina 3) Mail dit ondertekende document naar huisarts@westfriesgasthuis.nl Wacht op bericht van de afdeling Marketing en communicatie dat uw toegang is gerealiseerd. U ontvangt dan ook de handleiding met daarin meer informatie en instructie. Beide zorgverlenersportalen zijn beschikbaar tot november Daarna gaan de portalen over naar het gezamenlijke Dijklanderportaal (zie hieronder). Let op: u kunt pas de gegevens van patiënten van collega s/waarnemers van uw praktijk inzien als zij ook bovenstaande acties hebben uitgevoerd. Korte instructie Om toegang te krijgen tot het zorgverlenersportaal heeft u een UZI-pas nodig. Open Internet Explorer (Chrome en Firefox ondersteunen Java niet) Ga naar de url van het zorgverlenersportaal: Zorgverlenersportaal Purmerend: of Zorgverlenersportaal Hoorn: Update Java indien nodig Steek de UZI-pas in de UZI paslezer en vul uw pincode van de UZI-pas in

6 Dijklander portaal Eind 2019 worden de huidige zorgverlenersportalen van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis samengevoegd tot een Dijklanderportaal. Toestemmingen Het gebruik van een zorgverlenersportaal valt helaas onder regelgeving van de Wabvpz: Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg en de AVG. Om die reden hebben we moeten besluiten om voor het nieuwe Dijklanderportaal zo snel mogelijk te starten met het verzamelen van toestemming van patiënten voor inzage, een zogenaamde opt-in. Op die manier hebben we met elkaar 11 maanden om zoveel mogelijk toestemmingen te verzamelen zodat u toegang heeft tot de dossier van patiënten uit uw praktijk. Bij het in gebruik nemen van het nieuwe Dijklanderportaal wordt opt-in geactiveerd en zijn alleen patiëntgegevens met opt-in beschikbaar, conform regelgeving. Hoe we dit gaan realiseren wordt gezamenlijk verder uitgewerkt. U ontvangt hierover zo spoedig mogelijk informatie. De insteek is om zowel in de praktijken als in het ziekenhuis toestemmingen te verzamelen. Voor nu zijn we blij dat het zorgverlenersportaal van locatie Hoorn en Purmerend voor u beschikbaar is. Als u tijdens het gebruik van het zorgverlenersportaal tegen problemen aanloopt of vragen heeft, dan kunt u deze altijd melden bij het voor u bekende nummer of mailen naar huisarts@westfriesgasthuis.nl. Een grote uitdaging is hierbij dat de patiënt toestemming moet geven voordat u inzage heeft in het portaal. Vanuit de Zorgkoepel is overleg met het bestuur van het WFG hoe dit het beste georganiseerd kan worden. Klachten TIM Klachten die relatie hebben op de samenwerking tussen huisartsen en DCWF leveranciers - die via een TIM bij de leverancier of het ziekenhuis worden ingediend - worden ook doorgestuurd naar onze klachtenfunctionaris Anneke Avis. Zo is DCWF ook geïnformeerd over de klachten die zijn ingediend bij de leveranciers. Nascholing Diagnostisch Toets Overleg DCWF wil graag inventariseren welke huisartsen in 2019 een Diagnostisch Toets Overleg (DTO) willen volgen. DTO moet gevolgd worden in het kader van de resultaatbeloning diagnostiek en kwaliteit. In een DTO wordt onder andere spiegelinformatie verstrekt, nascholing gegeven en afspraken gemaakt ten aanzien van het aanvragen van diagnostiek. Lees verder op HAweb over het DTO en hoe je je Hagro kan opgeven.

7 Nascholing NPT-medewerkers Trombosedienst 6 november 2018 In Nederland is de trombosedienst Westfriesgasthuis / Diagnost-IQ koploper met het inzetten van het NPT met zo n 750 patiënten in de regio Westfriesland! NPT staat voor Near Patiënt Testing. Voor de trombosedienstpatiënten in Westfriesland, die verblijven in een verzorgings- of verpleeghuis, en de patiënten die thuiszorg krijgen van Omring en Buurtzorg worden de INR bepalingen uitgevoerd door de verzorgenden en verpleegkundigen (de NPT medewerkers). Door de medewerkers van Diagnost-IQ wordt jaarlijks de nascholing en bekwaamheidstoets voor alle NPT medewerkers in de regio Westfriesland georganiseerd. Dat zijn in bijna 40 instellingen en 20 thuiszorgteams meer dan 350 medewerkers. Ruim 300 van hen hebben zich ingeschreven voor de nascholing, die deze keer plaatsvond in de grootste zaal van de Vue bioscoop in Hoorn. De bekwaamheidstoetsen zijn voor en na het plenaire gedeelte afgenomen door de doseeradviseurs. Een uitdaging om binnen een paar uur 300 toetsen af te nemen. Door de strakke organisatie bleek dit geen probleem. Dit jaar 3 sprekers: dr. Taco van de Ree, neuroloog Westfriesgasthuis met een prachtig verhaal over CVA en de behandeling in onze regio met een nadrukkelijke boodschap aan de verzorgenden: Dr. Maarten Bongaerts, medisch leider trombosedienst met een presentatie waarin het belang van juiste en volledige communicatie van gegevens in het kader van de behandeling met antistollingsmedicatie werd toegelicht. E.e.a. toegelicht met praktische casuïstiek. Ten slotte Astrid Gouverneur, doseeradviseur, met een terugkoppeling van de bevindingen uit de audits die zij het hele jaar door houdt bij de zorginstellingen en thuiszorgteams. Hiermee worden de praktische puntjes op de i gezet om de kwaliteit van de antistollingszorg op een continue hoog niveau te houden. Voor de NPT medewerkers een zeer geslaagde middag op een prachtige locatie, met een goodybag voor alle deelnemers. En nog belangrijker: met opgefriste en nieuwe kennis!

8 Nascholingskalender 2019 De nascholingen zijn terug te vinden op HAweb, Westfriese Huisartsen worden steeds wijzer agenda. Kopij voor deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@dcwf.nl. U kunt zich aan/afmelden voor deze nieuwsbrief door een mail te sturen aan: info@dcwf.nl.

9

10 Comicro Paulien nu ook accountmanager van Diagnost-IQ U bent gewend om uw diagnostiek aan te vragen via DCWF. Dat blijft zo. Wel komt er één relatiemanager voor Comicro én Diagnost-IQ. Paulien Luijben is alweer bijna drie jaar accountmanager bij Comicro. U kent haar onder meer van de Comicro kant-en-klaar afnamesetjes. Vanaf 1 januari 2019 gaat zij ook het accountmanagement doen voor Diagnost-IQ, het klinisch chemisch lab. Eén gezicht voor beide laboratoria. Een relatie die er al is en logischerwijze wordt uitgebreid met Diagnost-IQ. Inmiddels heeft Paulien contact met uw praktijk opgenomen om instructie te geven over ZorgDomein, de nieuwe verwijsmodule maar ook om diagnostiek digitaal aan te vragen. Zij kan u ook wegwijs maken in het aanvragen van een account en u van alle belangrijke informatie over ZorgDomein voorzien. Samen met DCWF zorgen wij voor een krachtige uitstraling en werken wij achter de schermen hard aan verbeteringen voor u als professional in de zorg. Zo hebben wij met drie collega-praktijken een pilot uitgevoerd voordat ZorgDomein is geïmplementeerd. Paulien is betrokken bij veranderingen en verbeteringen die in de DCWF regio worden uitgevoerd namens beide laboratoria. Uw input is dan ook van groot belang. Welke vragen u ook heeft over klinische chemie of medische microbiologie; Paulien is uw aanspreekpunt: Paulien Luijben Accountmanager bij Comicro en Diagnost-IQ paulien.luijben@comicro.nl Blog Conny Groen: Bij PCR is één stuk DNA al genoeg Als huisarts of huisartsassistent wilt u het liefst zo snel mogelijk een uitslag ontvangen, als u materiaal bij ons hebt ingeleverd. Daarom gaat de voorkeur vaak uit naar PCR; uitslagen daarvan hebt u meestal na een dag al binnen. Maar hoe gaat dat proces in zijn werk? PCR staat voor Polymerase Chain Reaction en wordt gebruikt om uit zeer kleine hoeveelheden DNA specifiek één of meer gedeeltes te vermeerderen, tot er genoeg van is om het te analyseren. Deze methode wordt onder meer toegepast op feces, blaasjesvocht bacteriële vaginose en SOA s.

11 Hoe zit het met DNA? Bacteriën, parasieten en virussen bestaan uit DNA, die de bacterie, parasiet of virus maken tot wat ze zijn. Bij PCR zijn wij op zoek naar dat DNA. Vervolgens plaatsen we dat DNA bij een mix van primers en enzymen die ervoor zorgen dat het DNA verdubbelt. Die verdubbeling gebeurt zo n 45 keer. Het hele proces bij elkaar duurt zo n vijf uur. Dat is een stuk sneller dan de drie dagen die bij kweken nodig is. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Bij Comicro hebben we een FLOW. Dit is een machinestraat die uit vier apparaten bestaat. In de eerste machine wordt eerst de barcode gelezen, zodat we geen overschrijffouten kunnen maken. Daarna worden de monsters gepipetteerd, waarbij een interne controle wordt gevoegd. Met die controle wordt gecontroleerd of er DNA uit de monsters komt en of er geen storende factoren aanwezig zijn. Kortom: we controleren of de PCR goed is verlopen. In de tweede machine wordt het DNA gezuiverd en uit de monsters gehaald. Dit gebeurt door verschillende wasstappen. In de derde machine pipetteren we eerst de mix met de primers en enzymen in een plaatje, waarna we het gezuiverde DNA erin pipetteren. In de vierde machine gaan we vermeerderen. Door het DNA eerst te verhitten en weer af te laten koelen, bindt de primer zich aan het enkelstrengs DNA. Vervolgens wordt bij 72 C met behulp van DNA polymerase het fragment vanaf de primer dubbelstrengs gemaakt, waardoor dus een verdubbeling plaatsvindt. De cyclus wordt herhaald en elke ronde verdubbelt de hoeveelheid DNA. Naast de FLOW hebben we ook een Panther. Dit apparaat doet hetzelfde als de FLOW, maar dan binnen één machine. De Panther gebruiken we om met name voor het onderzoek van SOA s met behulp van de PCR-techniek. Wat zijn de voor- en nadelen? Zoals gezegd, wordt PCR vaak gebruikt omdat het een stuk sneller is dan kweken. Maar vooral ook omdat het een stuk gevoeliger is; één stuk DNA in het monster is al genoeg. Daarom is er maar weinig materiaal nodig; een afgestreken schepje feces in de bruine buis is voldoende. Sterker nog; wij raden aan zeker niet meer te gebruiken! Er zijn ook wat nadelen. Zo zitten er soms (vooral in feces) remmende factoren in het monster, waardoor de PCR geen resultaat kan geven. Dit zien wij pas achteraf en de uitslag wordt dan: PCR niet te beoordelen, gaarne herhalen.

12 Er moet dan opnieuw een monster worden opgestuurd. Een ander nadeel is dat alleen wordt gezocht naar specifieke, veelvoorkomende targets. Wanneer de hypothese voedselvergiftiging is, zoeken we bijvoorbeeld naar Salmonella. Maar er zijn ook andere bacteriën of virussen, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken en die we met PCR niet ontdekken. Als de klachten blijven, kunt u in zo n geval overwegen om de feces alsnog op kweek te laten zetten en/of microscopie aan te vragen. Conny Groen Analist met als aandachtsgebied Moleculaire Diagnostiek Twijfelt u of u PCR of kweek moet inzetten? Bel ons gerust jaar Comicro Op 1 januari 2019 is het alweer vijf jaar geleden dat Comicro ontstond uit het samengaan van de laboratoria medische microbiologie van het Westfries Gasthuis en het Zaans Medisch Centrum. Uiteraard gaan we dit eerste lustrum vieren met al onze medewerkers en enkele oud-collega s. Bewogen jaren De afgelopen vijf jaar zijn omgevlogen. We zijn twee keer verhuisd, ISO-geaccrediteerd en hebben een harmonisatietraject doorlopen. Ook hebben we met goed gevolg een nieuw Laboratorium Informatie Systeem geïmplementeerd. Het waren bewogen jaren met pieken en dalen, maar vooral jaren waarin we als jonge organisatie veel hebben geleerd. Op naar de volgende vijf!

Handleiding Zorgverlenersportaal

Handleiding Zorgverlenersportaal Handleiding Zorgverlenersportaal Inleiding Per 7 januari 2019 kunnen huisartsen werkzaam in de hele regio van het Dijklander Ziekenhuis gebruik maken van het zorgverlenersportaal. Het zorgverlenersportaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Voorstellen: Medisch adviseur DCWF Marjolein Bouman

Nieuwsbrief. Voorstellen: Medisch adviseur DCWF Marjolein Bouman Voorstellen: Medisch adviseur DCWF Marjolein Bouman Mijn naam is Marjolein Bouman, ik ben bijna vijf jaar huisarts. Sinds 2013 werk ik met veel plezier als waarnemend huisarts in de Velius HOED in de binnenstad

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wie is? Gynaecologie. Echo. Editie maart 2018 nr.34

Nieuwsbrief. Wie is? Gynaecologie. Echo. Editie maart 2018 nr.34 Wie is? Mijn naam is Jacobijne Wiersma, ik ben 43 jaar, moeder van 2 zoontjes en werkzaam in het WFG. Ik ben opgeleid in het AMC en sinds ruim 5 jaar werkzaam als cardioloog met als aandachtsgebied ritme

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Zorgkoepel West-Friesland op 1 januari gestart. Ergo s kinderen < 18 jaar altijd in overleg. MRI aanvragen

Nieuwsbrief. Zorgkoepel West-Friesland op 1 januari gestart. Ergo s kinderen < 18 jaar altijd in overleg. MRI aanvragen Zorgkoepel West-Friesland op 1 januari gestart Zorgkoepel West-Friesland (ZWF) bestuurt Huisartsenpost West-Friesland (CHP), Ketenzorg West-Friesland (KZWF) en Diagnostisch centrum West Friesland (DCWF).

Nadere informatie

Nieuwsbrief. In de brief naar de huisarts zullen we goed aangeven of patiënte bij gynaecoloog of huisarts terugkomt voor controle en op welke termijn.

Nieuwsbrief. In de brief naar de huisarts zullen we goed aangeven of patiënte bij gynaecoloog of huisarts terugkomt voor controle en op welke termijn. Digitaal aanvragen van diagnostisch onderzoek DCWF werkt hard om in samenwerking met het Westfriesgasthuis en andere leveranciers digitaal orderen van diagnostiek mogelijk te maken. Onlangs is besloten

Nadere informatie

Handleiding Zorgverlenersportaal

Handleiding Zorgverlenersportaal Handleiding Zorgverlenersportaal Franciscus Gasthuis & Vlietland 27-9-2016 Versie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 1.1. Algemeen pag. 3 1.2 Leeswijzer pag. 3 2. Het Zorgverlenersportaal in vogelvlucht

Nadere informatie

uw medische gegevens elektronisch delen?

uw medische gegevens elektronisch delen? patiënteninformatie uw medische gegevens elektronisch delen? Dat kan via het LSP Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een (onbekende) arts, een andere

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Gynaecologische echo s. Interview tijdschrift Amice

Nieuwsbrief. Gynaecologische echo s. Interview tijdschrift Amice Gynaecologische echo s Sinds kort is het mogelijk dat huisartsen een vaginale echografieaanvragen. Dit onderzoek wordt gedaan op de polikliniek gynaecologie door ervaren echolaboranten. De indicaties waarvoor

Nadere informatie

E-diagnostiek in Friesland en Groningen. 9 oktober 2014

E-diagnostiek in Friesland en Groningen. 9 oktober 2014 E-diagnostiek in Friesland en Groningen 9 oktober 2014 Agenda 1. Achtergrond 2. Aanpak 3. Resultaten Huidige werkprocessen Knelpunten 4. Gewenste situatie 5. Voorstel Pilot 6. Discussie Achtergrond onderzoek

Nadere informatie

HANDLEIDING MIJN FRANCISCUS PATIËNTENPORTAAL (LONGZIEKTEN) FRANCISCUS GASTHUIS

HANDLEIDING MIJN FRANCISCUS PATIËNTENPORTAAL (LONGZIEKTEN) FRANCISCUS GASTHUIS HANDLEIDING MIJN FRANCISCUS PATIËNTENPORTAAL (LONGZIEKTEN) FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Als patiënt van Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft u na inloggen met uw DigiD toegang tot de beveiligde website

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Thuisprikken en Trombosedienst. Ergometrie. Editie februari 2014 nr.20 info@dcwf.nl

Nieuwsbrief. Thuisprikken en Trombosedienst. Ergometrie. Editie februari 2014 nr.20 info@dcwf.nl Thuisprikken en Trombosedienst DCWF verzorgt het thuisprikken van patiënten in opdracht van alle huisartsen, specialisten en verloskundigen in de regio. De prikdienstmedewerkers gaan om 08.00 uur op pad.

Nadere informatie

Informatie over inloggen, wat u kunt zien en de bescherming van uw gegevens.

Informatie over inloggen, wat u kunt zien en de bescherming van uw gegevens. Patiënteninformatie Patiëntenportaal Mijn Tergooi Informatie over inloggen, wat u kunt zien en de bescherming van uw gegevens. TERter-1234567890-vdodorpocg September 2017 Inhoudsopgave Pagina Inleiding

Nadere informatie

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Symposium Patiëntveiligheid maart 2014 1 Vragen Waarom naar deze workshop?

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Pilot: röntgenfaciliteit voor patiënten van de CHP. Geen MRI s meer via de huisarts. Editie december 2013 nr.19

Nieuwsbrief. Pilot: röntgenfaciliteit voor patiënten van de CHP. Geen MRI s meer via de huisarts. Editie december 2013 nr.19 Pilot: röntgenfaciliteit voor patiënten van de CHP Per 8-11-2013 is het inloopspreekuur radiologie voor de patiënten van de CHP gestart. Patiënten kunnen op zaterdag, zondag en op officiële feestdagen

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M82 Het soa-consult van september 2013. Bij Soa is de actuele kennis over diagnostiek, behandeling, begeleiding en partnerwaarschuwing niet compleet

Nadere informatie

PUNCTIES FRANCISCUS GASTHUIS

PUNCTIES FRANCISCUS GASTHUIS PUNCTIES FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Inventarisatie bijzondere bekwaamheden huisartsen

Nieuwsbrief. Inventarisatie bijzondere bekwaamheden huisartsen Werkwijze bij acute afnames thuis De medewerkers van het laboratorium komen regelmatig in moeilijkheden omdat assistentes van huisartsen een verzoek doen voor acute afnames thuis, d.w.z. afnames die op

Nadere informatie

Echogeleide leverpunctie. Medische beeldvorming

Echogeleide leverpunctie. Medische beeldvorming Echogeleide leverpunctie Medische beeldvorming Inleiding Uw specialist heeft u voor een echogeleide leverpunctie doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen Röntgenafdeling genoemd. In

Nadere informatie

Feiten en Fabels over patiëntgegevens

Feiten en Fabels over patiëntgegevens 05-11-2012 en en s over patiëntgegevens Op maandag 5 november 2012 startte de landelijke campagne om Nederlanders te informeren over het elektronisch uitwisselen van medische gegevens via de zogenaamde

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners Maak kennis met het Klant Contact Centrum van Rijnstate Het Klant Contact Centrum (KCC) verzorgt de eerste telefonische opvang voor een groot

Nadere informatie

Het elektronisch beschikbaar stellen van mijn medische gegevens aan andere zorginstellingen

Het elektronisch beschikbaar stellen van mijn medische gegevens aan andere zorginstellingen Elektronische gegevensuitwisseling tussen AMC, VUmc, OLVG en Spaarne Gasthuis juni 2017 Het elektronisch beschikbaar stellen van mijn medische gegevens aan andere zorginstellingen U kunt elektronisch uw

Nadere informatie

MijnZGV Gedreven door kennis Gericht op gezondheid www.geldersevallei.nl/mijnzgv MijnZGV is uw persoonlijke, online patiëntenportaal. Via een beveiligd onderdeel op www.geldersevallei.nl heeft u inzage

Nadere informatie

U heeft een afspraak bij de Franciscus Borstkliniek, locatie:

U heeft een afspraak bij de Franciscus Borstkliniek, locatie: MAMAPOLI U heeft een afspraak bij de Franciscus Borstkliniek, locatie: Franciscus Gasthuis Kleiweg 500 3045PM Rotterdam Balie 126, eerste verdieping Franciscus Vlietland Vlietlandplein 2 3118JH Schiedam

Nadere informatie

Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op uw patiëntenportaal

Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op uw patiëntenportaal Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op uw patiëntenportaal Mijn VieCuri De regie op uw zorg steeds meer in eigen hand gemakkelijk veilig handig thuis Met MijnVieCuri heb ik de regie steeds

Nadere informatie

Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op uw patiëntenportaal

Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op uw patiëntenportaal Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op uw patiëntenportaal Mijn VieCuri De regie op uw zorg steeds meer in eigen hand gemakkelijk veilig handig thuis Met MijnVieCuri heb ik de regie steeds

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

Medische Tergooigegevens met uw huisarts

Medische Tergooigegevens met uw huisarts Patiënteninformatie Medische Tergooigegevens delen met uw huisarts Deze folder gaat over het delen van uw medische Tergooi-gegevens met uw huisarts. 1234567890-terTER_ Medische Tergooi-gegevens delen

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

LSP verbetert kwaliteit van zorg

LSP verbetert kwaliteit van zorg LSP verbetert kwaliteit van zorg - de hele ANW toegang tot het LSP- Een interview met huisarts Eric Warmenhoven over zijn ervaringen met het LSP op de huisartsenpraktijk Verhoging van de kwaliteit van

Nadere informatie

Onderzoek naar nierstenen

Onderzoek naar nierstenen Onderzoek naar nierstenen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent verwezen naar de uroloog omdat u mogelijk nierstenen heeft die klachten veroorzaken. Om te

Nadere informatie

Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via en internet.

Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via  en internet. Patiënteninformatie Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via e-mail en internet. rkz.nl Door de inzet van digitale middelen (internet en e-mail)

Nadere informatie

Voor meer grip op jouw zorg!

Voor meer grip op jouw zorg! Voor meer grip op jouw zorg! gemakkelijk - veilig - handig - 24/7 Stap voor stap hulp en uitleg om veilig in te loggen op jouw patiëntenportaal van ziekenhuis Tjongerschans. Met Mijntjongerschans krijg

Nadere informatie

Toegang tot uw medisch dossier. Overal en altijd A B C D. Dat is Mijn Westfriesgasthuis. Handleiding

Toegang tot uw medisch dossier. Overal en altijd A B C D. Dat is Mijn Westfriesgasthuis. Handleiding Toegang tot uw medisch dossier Overal en altijd Dat is Mijn Westfriesgasthuis 23 A B C D? Handleiding 2 Mijn Westfriesgasthuis Patiëntenportaal Handleiding INHOUDSOPGAVE Wat is Mijn Westfriesgasthuis?

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Arno Timmermans: splendid isolation zorgaanbieders gelukkig ten einde

Nieuwsbrief. Arno Timmermans: splendid isolation zorgaanbieders gelukkig ten einde Arno Timmermans: splendid isolation zorgaanbieders gelukkig ten einde Voor het interview voor de eerste Nieuwsbrief van 2013 zijn we op bezoek bij Arno Timmermans, sinds september 2012 voorzitter van de

Nadere informatie

CT-geleide punctie. Radiologie

CT-geleide punctie. Radiologie CT-geleide punctie Radiologie Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn (1e etage, poli 50) Op: dag dd om uur Het onderzoek: U komt op de afdeling radiologie in verband met een geplande CT geleide punctie. U meldt

Nadere informatie

Resultaten klanttevredenheidsonderzoek

Resultaten klanttevredenheidsonderzoek Resultaten klanttevredenheidsonderzoek Tilburg, jul i 201 9 Beste huisarts, verloskundige, Voor u liggen de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek van DB. Dit onderzoek is in april 201 9 uitgevoerd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding: Mijn Nij Smellinghe voor patiënten

Inhoudsopgave. Handleiding: Mijn Nij Smellinghe voor patiënten Inhoudsopgave Het patiëntenportaal van Nij Smellinghe... 2 Wat heeft u nodig?... 3 Wat is DigiD?... 3 DigiD aanvragen... 3 Inloggen op het patiëntenportaal met DigiD... 4 Inloggen op het patiëntenportaal

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

Handleiding My Handicap voor professionals

Handleiding My Handicap voor professionals Handleiding My Handicap voor professionals Inhoud Hoe krijg ik toegang tot MyHandicap voor professionals?... 1 Hoe gebruik je My Handicap?... 2 Inloggen... 2 Screening... 3 Een nieuwe aanvraag indienen...

Nadere informatie

Recht op inzage Kinderen Klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Klinisch dossier

Recht op inzage Kinderen Klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Klinisch dossier Recht op inzage Indien u bij een specialist onder behandeling bent (geweest), worden gegevens over u vastgelegd in een dossier. In dit patiëntendossier staan alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling,

Nadere informatie

Mammacare poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Mammacare poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Mammacare poli Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammacare poli (mamma = borst). Deze poli is er op gericht zo snel en goed mogelijk uit te zoeken of u een borstafwijking heeft waarvoor behandeling

Nadere informatie

Overal en altijd. Dat is MijnDijklander. Handleiding. Toegang tot uw medisch dossier

Overal en altijd. Dat is MijnDijklander. Handleiding. Toegang tot uw medisch dossier Toegang tot uw medisch dossier Overal en altijd Dat is MijnDijklander d Handleiding Inhoudsopgave Wat is MijnDijklander? pag. 4 Wat heeft u nodig? pag. 5 Wat is DigiD DigiD aanvragen Inloggen op MijnDijklander

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Handleiding ------- MijnTjongerschans

Handleiding ------- MijnTjongerschans Handleiding ------- MijnTjongerschans Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Wat is MijnTjongerschans 3 1.2 DigiD 3 1.3 Vragen? 3 2. Aanmelden en uitloggen 4 2.1 Aanmelden 4 2.1.1 Inloggen met ZD-nummer 4 2.1.2

Nadere informatie

Botbreuk na uw 50e jaar? Onderzoek en behandeling van botontkalking. Osteoporose poli

Botbreuk na uw 50e jaar? Onderzoek en behandeling van botontkalking. Osteoporose poli 00 Botbreuk na uw 50e jaar? Onderzoek en behandeling van botontkalking Osteoporose poli 1 Waarom een afspraak voor onderzoek naar botontkalking? Patiënten ouder dan 50 jaar die met een botbreuk in het

Nadere informatie

Zorgportaal SharePoint

Zorgportaal SharePoint Zorgportaal SharePoint Zorgverlenersportaal Gebruiksaanwijzing Bewerkdatum: 21-9-2017 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Mijn Noordwest

Veel gestelde vragen over Mijn Noordwest Veel gestelde vragen over Mijn Noordwest Direct toegang tot uw medisch dossier Met het patiëntenportaal Mijn Noordwest heeft u als patiënt van Noordwest Ziekenhuisgroep direct toegang tot uw medisch dossier.

Nadere informatie

Mammapoli Westfriesgasthuis

Mammapoli Westfriesgasthuis Mammapoli Westfriesgasthuis Patiëntenvoorlichting alle aandacht Mamma poli U bent bij uw huisarts geweest omdat u een verandering heeft bemerkt aan uw borst, of omdat u bericht heeft gehad naar aanleiding

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? U bezoekt VU medisch centrum (VUmc) voor onderzoek en/of behandeling. In een ziekenhuis

Nadere informatie

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Huisartsenpost. Apotheek. Ziekenhuis. Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Huisartsenpost. Apotheek. Ziekenhuis. Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens Huisartsenpost Apotheek Ziekenhuis Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens Huisarts Het elektronisch patiëntendossier (EPD) De zorg in

Nadere informatie

Eerste bezoek aan de mammapoli. polikliniek chirurgie

Eerste bezoek aan de mammapoli. polikliniek chirurgie Eerste bezoek aan de mammapoli polikliniek chirurgie Wie is wie Op de mammapoli wordt u geholpen en onderzocht door verschillende verpleegkundigen en artsen. Hier volgt een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Medisch dossier. 2.2.2 Sociografisch gedeelte, identiteitsblad 20 2.2.3 Statisch medisch gedeelte 21 2.2.4 Behandelingsverslag of ziekteverloop 21

Medisch dossier. 2.2.2 Sociografisch gedeelte, identiteitsblad 20 2.2.3 Statisch medisch gedeelte 21 2.2.4 Behandelingsverslag of ziekteverloop 21 19 Medisch dossier.1 Inleiding 0. Status 0..1 Coderingsrand 0.. Sociografisch gedeelte, identiteitsblad 0..3 Statisch medisch gedeelte 1..4 Behandelingsverslag of ziekteverloop 1.3 Dossiervorming 1.3.1

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Geen bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Geen bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? 1 U bezoekt een van de Santeon ziekenhuizen voor onderzoek en/of behandeling. In een ziekenhuis

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal. Heeft u bezwaar?

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal. Heeft u bezwaar? Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal Heeft u bezwaar? Inleiding U bezoekt het Radboudumc voor onderzoek en/of behandeling. Om u zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken en/of behandelen

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs Geen bezwaar? Inleiding U bezoekt Medisch Spectrum Twente (MST) voor onderzoek en / of behandeling. In

Nadere informatie

Informatie over laboratoriumdiensten van het Antonius Ziekenhuis. - eerstelijnsaanvragers -

Informatie over laboratoriumdiensten van het Antonius Ziekenhuis. - eerstelijnsaanvragers - Informatie over laboratoriumdiensten van het Antonius Ziekenhuis - eerstelijnsaanvragers - Versie 1. Juni 2015 1. Algemeen 2. Klinisch chemici & medisch leider trombosedienst Dr. D. Hardeman 0515-488503

Nadere informatie

Mammapoli Westfriesgasthuis

Mammapoli Westfriesgasthuis Mammapoli Westfriesgasthuis Patiëntenvoorlichting Mammapoli 1 Mammapoli Westfriesgasthuis U bent bij uw huisarts geweest omdat u een verandering heeft bemerkt aan uw borst, of omdat u bericht heeft gehad

Nadere informatie

CT voorbereiding. Radiologie

CT voorbereiding. Radiologie CT voorbereiding Radiologie Afspraak: Naam Locatie: Hoorn (1e etage, poli 50) Op: dag dd. om uur Het onderzoek: Het onderzoek dat u krijgt, wordt uitgevoerd met een CTscanner. Met behulp van dit röntgenapparaat

Nadere informatie

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal

Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal Gebruik van uw medische gegevens en lichaamsmateriaal Voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs: geen bezwaar? U bezoekt Gelre ziekenhuizen voor onderzoek en/of behandeling. Om u zo goed mogelijk te

Nadere informatie

Met een minimaal aantal klikken diagnostiek aanvragen bij Orbis MC

Met een minimaal aantal klikken diagnostiek aanvragen bij Orbis MC Met een minimaal aantal klikken diagnostiek aanvragen bij Orbis MC Vanaf 24 februari 2014 is het mogelijk om 1 e lijns diagnostiek via ZorgDomein aan te vragen bij Orbis Medisch Centrum (OMC). Hieronder

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Mijn Noordwest

Veel gestelde vragen over Mijn Noordwest Veel gestelde vragen over Mijn Noordwest Direct toegang tot uw medisch dossier Met het patiëntenportaal Mijn Noordwest heeft u als patiënt van Noordwest Ziekenhuisgroep direct toegang tot uw medisch dossier.

Nadere informatie

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier?

Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? ALGEMEEN Recht op inzage Hoe vraag ik inzage in een patiëntendossier? In deze folder vindt u de volgende informatie: Onderscheid klinisch dossier, poliklinisch dossier en radiologische gegevens Verzoek

Nadere informatie

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

Zorgportaal Mijn.vanweelbethesda

Zorgportaal Mijn.vanweelbethesda Zorgportaal Mijn.vanweelbethesda Als patiënt van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft u toegang tot het zorgportaal Mijn.vanweelbethesda. Dit is een website die gekoppeld is aan het beveiligde Elektronisch

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 EA DEN HAAG Postbus Datum 4 maart 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 EA DEN HAAG Postbus Datum 4 maart 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 2500 EA DEN HAAG Postbus 20018 Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn, poli 50, 1e etage Op: dag dd..om..uur

Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn, poli 50, 1e etage Op: dag dd..om..uur CT scan Radiologie CT scan Afspraak: Naam. Locatie: Hoorn, poli 50, 1e etage Op: dag dd..om..uur Het onderzoek: Het onderzoek dat u krijgt, wordt uitgevoerd met een CTscanner. Met behulp van dit röntgenapparaat

Nadere informatie

Pag. 2. Pag. 3. Pag. 6. Pag. 8. Pag. 10. Pag. 14. Pag. 16

Pag. 2. Pag. 3. Pag. 6. Pag. 8. Pag. 10. Pag. 14. Pag. 16 1 Pag. 2 Pag. 3 Pag. 6 Pag. 8 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 16 2 gebruikersnaam en wachtwoord en klikt op de link 'Controle via sms aanvragen'. MijnAlrijne is een zogenaamd patiëntenportaal. Een portaal is een

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Instructie MMB orders HiX

Instructie MMB orders HiX CBSL Tergooi 1 Instructie MMB orders HiX CBSL Informatie via: cbsl_systeembeheer@tergooi.nl (Stefan Bouter en Bart Jan Vermaning) of via receptie CBSL (1220) CBSL Tergooi 2 Medische Microbiologie Microbiologische

Nadere informatie

Hoe werkt Mijn Slingeland? Het persoonlijke online zorgportaal voor onze patiënten. Slingeland Ziekenhuis

Hoe werkt Mijn Slingeland? Het persoonlijke online zorgportaal voor onze patiënten. Slingeland Ziekenhuis Hoe werkt Mijn Slingeland? Het persoonlijke online zorgportaal voor onze patiënten Slingeland Ziekenhuis Mijn Slingeland Mogelijkheden van Mijn Slingeland Als patiënt van het Slingeland Ziekenhuis heeft

Nadere informatie

Erfelijkheidsonderzoek

Erfelijkheidsonderzoek Erfelijkheidsonderzoek Divisie Biomedische Genetica, afdeling Genetica Erfelijkheidsonderzoek Wanneer erfelijkheidsonderzoek? Er is reden voor erfelijkheidsonderzoek als: U een ziekte heeft en vermoedt

Nadere informatie

Bloedplassen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Bloedplassen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Bloedplassen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent verwezen naar de uroloog omdat u bloed in uw urine (plas) heeft. Om te weten wat de oorzaak daarvan is moet

Nadere informatie

Borstzorg Anna. (mammapoli)

Borstzorg Anna. (mammapoli) Borstzorg Anna (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Borstzorg Anna. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen Borstzorg Anna. Klachten of afwijking U heeft een klacht

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Veilig uitwisselen van medische gegevens. Hoe geeft u toestemming?

Veilig uitwisselen van medische gegevens. Hoe geeft u toestemming? Veilig uitwisselen van medische gegevens Hoe geeft u toestemming? Inleiding Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. U kunt daardoor zomaar in de spreekkamer van een vreemde arts, een onbekende

Nadere informatie

Regionalisering van laboratoria

Regionalisering van laboratoria Regionalisering van laboratoria Wat zijn de effecten op de organisatie, de bedrijfsvoering en de informatisering in relatie met het EPD? Hélène Versteeg bedrijfsleider (H)KCL OLVG Oost/West transitiemanager

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief Juni 2011 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief Juni 2011 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief Juni 2011 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: Inleiding Express-info Vitamine B6 intoxicatie Het correcte urinepotje

Nadere informatie

IMPROVE. Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken?

IMPROVE. Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken? Kan de zelfafnameset het uitstrijkje vervangen? IMPROVE Helpt u mee het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vrouwvriendelijker te maken? Uitnodiging voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. www.hpvzelfafname.nl

Nadere informatie

Aanvragen Kassa Compleet Hoe werkt het?

Aanvragen Kassa Compleet Hoe werkt het? Aanvragen Kassa Compleet Hoe werkt het? Deze handleiding is geldig vanaf augustus 2016. De informatie uit deze handleiding kan wijzigen. Ga voor actuele informatie naar ing.nl/kassacompleet of neem contact

Nadere informatie

RICHTLIJN ZORGPORTAAL VOOR ZORGVERLENERS

RICHTLIJN ZORGPORTAAL VOOR ZORGVERLENERS RICHTLIJN ZORGPORTAAL VOOR ZORGVERLENERS Inleiding Het Sint Franciscus Gasthuis wil een toonaangevend ziekenhuis zijn op het gebied van zorg waarbinnen kwaliteit van de zorg hoog in het vaandel staat.

Nadere informatie

Klinisch uur orthopedie: de knie

Klinisch uur orthopedie: de knie Klinisch uur orthopedie: de knie (zinvol onderzoek door de huisarts ) Rob Ariës, orthopeed, Peter van der Lugt, Mariët Bosselaar, huisartsen Leerdoel Beter inzicht in differentiaal diagnostiek Beter inzicht

Nadere informatie

Handleiding ZorgDomein. Aanvragen eerstelijns diagnostiek

Handleiding ZorgDomein. Aanvragen eerstelijns diagnostiek Handleiding ZorgDomein Aanvragen eerstelijns diagnostiek ZorgDomein 2011 1 14 Inhoudsopgave Inleiding... 3 I. Aanvragen eerstelijns diagnostiek via de ordermodule... 3 II. Aanvragen eerstelijns diagnostiek

Nadere informatie

Nieuwsflits eerste lijn - mei 2019

Nieuwsflits eerste lijn - mei 2019 Bekijk de online versie indien u deze nieuwsflits niet goed kunt lezen. Nieuwsflits eerste lijn - mei 2019 Inhoudsopgave Aanpassingen (papieren) aanvraagformulier Eerste Lijn Vaker versturen van uitslagen

Nadere informatie

Afname instructies Medische microbiologie

Afname instructies Medische microbiologie Afname instructies Medische microbiologie Afname materiaal Afname vóór starten antibiotica Zorg voor juiste afname materiaal Zorg voor correcte patiënten labels op zowel materiaal als aanvraagformulier

Nadere informatie

'DE (KETEN) AUTOMATISERING VAN DE POCT (POINT OF CARE TEST) ANALYSEAPPARATUUR BIJ DE HUISARTS, EEN PRAKTIJKOPLOSSING'. Henk Bleker (software

'DE (KETEN) AUTOMATISERING VAN DE POCT (POINT OF CARE TEST) ANALYSEAPPARATUUR BIJ DE HUISARTS, EEN PRAKTIJKOPLOSSING'. Henk Bleker (software 'DE (KETEN) AUTOMATISERING VAN DE POCT (POINT OF CARE TEST) ANALYSEAPPARATUUR BIJ DE HUISARTS, EEN PRAKTIJKOPLOSSING'. Henk Bleker (software architect) Wie is Certe Certe is het grootste medische laboratorium

Nadere informatie

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Patiëntenvoorlichting afdelingen KCL, MML en pathologie. Nader gebruik Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal voor onderzoek af. Soms

Nadere informatie

Patiënten informatiebrief

Patiënten informatiebrief Patiënten informatiebrief Landelijk onderzoek naar patiënten met trombocytopathie in Nederland Geachte mevrouw/mijnheer, Trombocytopathie in Nederland (TiN) Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan

Nadere informatie

Bloedplassen. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2013 pavo 0934

Bloedplassen. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2013 pavo 0934 Bloedplassen Albert Schweitzer ziekenhuis september 2013 pavo 0934 Inleiding U bent verwezen naar de uroloog omdat u bloed in uw urine (plas) heeft. Om te weten wat de oorzaak daarvan is moet de arts een

Nadere informatie

Privacyreglement. Opsis Oogziekenhuis

Privacyreglement. Opsis Oogziekenhuis Privacyreglement Opsis Oogziekenhuis Auteur(s): afdelingen Communicatie en Kwaliteit Datum laatste inzage: juli 2018 Inleiding Opsis Oogziekenhuis vindt dat persoonsgegevens van haar patiënten, bezoekers

Nadere informatie

Onderwerpen (1) 29 januari Kwaliteitszorg conform ISO in de praktijk aanpak St Jansdal

Onderwerpen (1) 29 januari Kwaliteitszorg conform ISO in de praktijk aanpak St Jansdal Kwaliteitszorg conform ISO 15189 in de praktijk aanpak St Jansdal Sharona Smit, kwaliteitsfunctionaris Conferentie Milieu & Veiligheid, 29-01- 2015 Onderwerpen (1) 1. Even voorstellen 2. Voorbereiding

Nadere informatie

Onderzoek naar schildklierzwelling

Onderzoek naar schildklierzwelling Onderzoek naar schildklierzwelling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De huisarts heeft een knobbel in uw schildklier ontdekt en/of heeft een vergrote schildklier

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief Februari 2012 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief Februari 2012 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief Februari 2012 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: Inleiding Voor u ligt de nieuwe digitale uitgave van nieuwsbrief

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Haalbaarheidsstudie naar het thuis meten van de bloeddruk bij patiënten met een hoge bloeddruk Geachte heer/mevrouw, Wij vragen

Nadere informatie

Patiënten informatiebrief

Patiënten informatiebrief Patiënten informatiebrief Landelijk onderzoek naar patiënten met trombocytopathie in Nederland Geachte mevrouw/mijnheer, Trombocytopathie in Nederland (TiN) Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan

Nadere informatie

Laboratoriumdiagnostiek aanvragen met ZorgDomein via je HIS

Laboratoriumdiagnostiek aanvragen met ZorgDomein via je HIS Laboratoriumdiagnostiek aanvragen met ZorgDomein via je HIS Juni 2017 ZorgDomein verbetert zorg Laboratoriumdiagnostiek aanvragen met ZorgDomein via je HIS B A Je hebt ZorgDomein opgestart met patiëntinformatie

Nadere informatie

E-orderen van medisch microbiologisch onderzoek via ZorgDomein. Handleiding.

E-orderen van medisch microbiologisch onderzoek via ZorgDomein. Handleiding. E-orderen van medisch microbiologisch onderzoek via ZorgDomein Handleiding Streeklab Haarlem tel.: 023-5307800 servicedesk@streeklabhaarlem.nl www.streeklabhaarlem.nl Waarom e-orderen via ZorgDomein? Eenvoudig

Nadere informatie

huisarts+punt voor specialistisch

huisarts+punt voor specialistisch Informatie voor huisartsen huisarts+punt voor specialistisch advies Bij huisarts+punt komen patiënten eenmalig bij een medisch specialist op consult. Dit consult vindt plaats op verzoek van de huisarts.

Nadere informatie

Valpolikliniek. afdeling klinische geriatrie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Valpolikliniek. afdeling klinische geriatrie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Valpolikliniek afdeling klinische geriatrie Locatie Hoorn/Enkhuizen Valpolikliniek afdeling klinische geriatrie Binnenkort wordt u verwacht op de valpolikliniek van het Westfriesgasthuis. U wordt daar

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie

Polikliniek geriatrie Polikliniek geriatrie In deze folder krijgt u uitleg over het specialisme geriatrie en hoe een bezoek op de polikliniek geriatrie er uit ziet. Wat neemt u mee? CWZ-registratiekaart. Heeft u deze kaart

Nadere informatie

1. Inleiding Wat is MijnRevalidatieFriesland? Wat is DigiD? 3 DigiD aanvragen 3

1. Inleiding Wat is MijnRevalidatieFriesland? Wat is DigiD? 3 DigiD aanvragen 3 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Wat is MijnRevalidatieFriesland? 3 1.2 Wat is DigiD? 3 DigiD aanvragen 3 2. Inloggen en uitloggen 4 2.1 Inloggen 4 2.2 Uitloggen 5 3. Hoe werken de verschillende onderdelen? 6

Nadere informatie