SPREEKBEURTPAKKET WATERPOLO INFORMATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPREEKBEURTPAKKET WATERPOLO INFORMATIE"

Transcriptie

1

2 INFORMATIE GESCHIEDENIS De geschiedenis van het waterpolo begint in 1869 in Engeland. Een aantal zwemmers bedacht een spel met een bal: handbal in het water. Het spel leek op waterpolo. Maar een paar spelregels waren anders. Nu maak je bijvoorbeeld een doelpunt door de bal tussen de doelpalen te gooien. Vroeger waren er nog geen doelen. Elke partij had een eigen mat. Je maakte een punt door de bal op de drijvende mat van de tegenpartij te leggen. Sommige spelregels zijn wel hetzelfde gebleven. Net als bij het huidige waterpolo mocht je niet op de bodem van het zwembad staan. Ook mocht je de bal niet met twee handen vangen. De spelregels werden regelmatig veranderd. In het begin was waterpolo een sport die alleen in Engeland, Ierland en Schotland werd gespeeld. Vanaf 1894 werd het spel ook gespeeld in de rest van Europa. In 1900 in Parijs was waterpolo de eerste teamsport op de Olympische Spelen. SPELREGELS Speelduur Een wedstrijd bestaat uit vier perioden. Het verschilt per leeftijd hoelang een periode duurt. Bij de allerjongsten duurt een periode vier minuten. Bij de volwassenen duurt een periode acht minuten. Als het spel stil ligt wordt de klok stopgezet. Teams Twee teams spelen tegen elkaar. Per team liggen er zes spelers en een keeper in het water. Er mag vaak gewisseld worden. Tot 11 jaar speel je vijf tegen vijf. Beginvan dewedstrijd De twee teams liggen bij hun doel. De scheidsrechter gooit de bal in het midden. Hij uit. Dan mag iedereen naar de bal toe zwemmen. Het team dat de bal als eerste heeft, mag verder spelen. De winnaar Het team met de meeste doelpunten wint de wedstrijd. Scheidsrechter en jury Een scheidsrechter zorgt ervoor dat de wedstrijd goed verloopt. De spelers kunnen de scheidsrechter in het water niet goed horen. Daarom gebruikt de scheids- rechter handgebaren en een uitje. Ook is er een jury. De jury let op de tijd, houdt de score bij en houdt bij wie eruit gestuurd wordt. Spelregels De belangrijkste spelregels zijn: - je mag de bal niet met twee handen vasthouden (behalve bij de F-jeugd); - je mag de bal niet onder water duwen; - als je de bal vasthebt, mag je tegenstander je aanraken. Hij mag je voorzichtig onder duwen. Ook mag hij dan proberen de bal af te pakken; - je mag niet op de bodem staan of aan de kant hangen; - als je een vrije bal hebt, mag je niet aangevallen worden. - Als er een doelpunt is gescoord gaan beide teams terug naar hun eigen speelhelft. De ploeg die het doelpunt tegen kreeg, mag de bal op eigen helft uitnemen. Man Meer Als je een zware overtreding maakt, word je uit het water gestuurd. Bijvoorbeeld als je iemand aan zijn benen trekt. Je moet dan in een hoek van het zwembad gaan liggen. De tegenpartij heeft dan een man meer. Zij proberen natuurlijk een doelpunt te maken. Na twintig seconden mag je weer terugkomen. Maar als je drie keer uit het water wordt gestuurd mag je niet meer meedoen aan de wedstrijd.

3 SPEL: ZWAMMIE is ZOEK! KAN JIJ DE BAL TERUG BRENGEN BIJ ZWAMMIE? Zwammie: Hé jij daar! Ik heb je hulp nodig!

4 INFORMATIE MATERIAAL In het water liggen twee doelen. Ook liggen er lijnen in het water. De lijnen laten zien waar het speelveld begint en eindigt. Verder heb je natuurlijk een bal nodig. Kinderen spelen met een kleine bal. De bal van volwassenen is net zo groot als een voetbal. Wel is de bal zwaarder dan een voetbal. De zwempakken en zwembroeken zijn vaak super glad. Zo kan de tegenstander je minder goed vastpakken. Ook heeft elke speler een cap op. Spelers van hetzelfde team hebben dezelfde kleur cap. De scheidsrechter en het publiek kunnen zo goed zien wie er bij elkaar horen. De ploeg die thuis speelt, speelt met een witte cap. De ploeg die uit speelt, speelt met een blauwe cap. De keepers hebben een rode cap. Opde caps staat eennummer. TRAINING De trainingen zijn om beter te worden en natuurlijk ook voor het plezier. Op een training is aandacht voor: - snelheid: Snelheid is belangrijk tijdens een wedstrijd. Veel trainingen beginnen met een paar banen inzwemmen om op te warmen. Daarna wordt er een paar banen gesprint. - oefenen met de bal: In het begin is het bijvoorbeeld best lastig om de bal met één hand te vangen. Ook wordt er veel geoefend met het schieten op doel. - spelsituaties: Je oefent bijvoorbeeld hoe je kunt scoren als je een ManMeer situatie hebt. HELDEN VAN VROEGER Veel Nederlandse toppers spelen in het buitenland. In Nederland krijgen de meeste waterpoloërs niet betaald. Ze hebben vaak ook nog eenbaan of studeren. Bekende waterpolosters zijn: Danielle de Bruijn, Yasemin Smit, Mieke Cabout en Iefke van Belkum. Zij werden in 2008 Olympisch kampioen! Bekende toppers bij de mannen zijn: Richard van Eck, Arno Havenga, Tjerk Kramer, Matthijs de Bruijn en Willem Wouter Gerritse. Kijk snel op de volgende pagina om toppers van nu te vinden! En verder... Vanaf 1990 bestaat MiniPolo. MiniPolo is er voor kinderen vanaf zes jaar. Met MiniPolo kunnen kinderen op een leuke manier kennismaken met het echte polo. MiniPolo lijkt op waterpolo, maar de spelregels zijn makkelijker. De jongste kinderen mogen bijvoorbeeld de bal met twee handen vangen, er is geen vaste keeper en ze mogen in het water staan. Zwammie: Jij bent echt goed bezig!

5 SPEL: TOPPERS GEZOCHT KAN JIJ ZWAMMIE HELPEN? Zwammie is helemaal de weg kwijt! Alle toppers worden door elkaar gehaald. Weet jij wie wie is? Help Zwammie alle toppers terug te vinden! Tip: Gebruik Google om de foto s op te zoeken! A B C D E F G H 1. Vivian Sevenich 2. Lars Gottemaker 3. Laura Aarts 4. Robin Lindhout 5. Maud Megens 6. Eelco Wagenaar 7. Dagmar Genee 8. Thomas Lucas MIJN ANTWOORDEN ZIJN: A B C D E F G H De juiste antwoorden staan achterin Zwammie: BEDANKT VOOR HET HELPEN TOPPER!!

6 10 TIPS VAN ZWAMMIE Samen met Zwammie naar een 10! Maak een woordweb waar jij bij het woord waterpolo aan moet denken. Hierdoor kun je goed kiezen waar je het tijdens je spreekbeurt wilt gaan hebben. Schrijf steekwoorden op een briefje die jou gaan helpen tijdens je spreekbeurt. Zo heb je een spiekbriefje als je het even niet meer weet. Oefen thuis zo veel mogelijk! Dit kan voor de spiegel, bij je ouders of doe eens gek: bij je teamgenootjes na de training. Vraag aan de waterpolocommissie of je gebruik mag maken van een bal, cap en extra ondersteunende materialen. Zo snapt de klas nóg beter jouw verhaal! Zet de onderwerpen van je spreekbeurt op het bord. Zo snapt de klas waar jij in je verhaal bent. Maak het nog leuker met foto s/filmpjes of maak tekeningen. Als je zenuwachtig bent tijdens de presentatie. Kijk dan altijd nét boven het hoofd van jouw klasgenoten. Zo kijk je ze niet aan en is het minder spannend. Zoek leuke en korte filmpjes op het Internet van mooie doelpunten of grappige momenten. Zo is de klas even afgeleid en kun jij nadenken wat je nog moet vertellen. Vraag of de Meester/Juf een cap op wilt zetten, zodat de klas kan zien hoe het eruit ziet. Vindt iedereen leuk! Zeg voordat je begint tegen de klas dat ze vragen ná de spreekbeurt mogen stellen. Zo word je tijdens je presentatie niet onderbroken en gaat het véél beter. Kijk tijdens je spreekbeurt goed de klas rond, praat niet te snel en blijf net als Zwammie altijd lachen. Dan komt het zeker goed! Zwammie: Samen maken we er iets moois van!

7 JOUW VERENIGING ALLE INFO DIE JE NODIG HEBT OVER BZ&PC! AFKORTING Weet jij waar de letters BZ&PC voor staan? BZ&PC staat voor Bodegraafse Zwem & Polo Club. Elke eerste letter van de verenigingsnaam vormt een letter van de afkorting. Omdat Bodegraafse Zwem & Polo Club zo lang is om elke keer uit te spreken, noemt men de club ook wel: BZ&PC óf BZ&PC Bodegraven (er is namelijk nóg een club die BZ&PC heet.) HISTORIE Om jou te helpen bij de belangrijkste punten uit de historie van BZ&PC, hebben we een speciale tijdlijn voor jou gemaakt. Als je naar de website van BZ&PC gaat, vind je de het document wat je ook kunt gebruiken om in de klas te laten zien. Het ziet er zo uit (maar dan in het groot): AFDELINGEN Misschien wist je wel dat er naast waterpolo nog véél meer mogelijk is bij BZ&PC. Zo heeft de vereniging vier afdelingen: Sterrenplan, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen én waterpolo. Weet jij wat elke afdeling doet? Het sterrenplan laat kinderen van 5 tot en met 10 jaar op een leuke manier kennismaken met alle afdelingen van BZ&PC. Als je een paar jaar Sterrenplan hebt gedaan kun je daarna kiezen voor een sport (waterpolo, wedstrijdzwemmen of synchroonzwemmen) De vereniging In totaal heeft de vereniging zo n 400 leden. Hiervan zit ongeveer de helft op waterpolo, 50 op synchroonzwemmen, 50 op hardzwemmen en 20 op Sterrenplan. De overige leden (80) zijn leden die gestopt zijn met sporten, maar de vereniging nog wel helpen als vrijwilliger of donateur. Het meest bekende lid binnen de vereniging is natuurlijk Zwammie! Zwammie is dé mascotte van BZ&PC. Hij is bij vele evenementen aanwezig en je kan heerlijk met hem knuffelen, hij heeft namelijk 8 armen! MISSIE We hebben het natuurlijk niet over de ruimtemissie, maar over de missie (ook wel het doel) wat de vereniging probeert de halen. Tijdens een wedstrijd probeer je te scoren in een doel, maar de vereniging probeert óók te scoren. Dat doet zij door zoveel mogelijk leden met plezier te laten sporten op zijn/haar eigen niveau. Want sporten is het allerleukste dat er is! Zwammie: Opgelet? Waar staat BZ&PC voor?

8 JOUW VERENIGING Jeugd plezier Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk lachende gezichten bij de jeugd zijn. Organiseert de vereniging veel activiteiten denk daarbij aan speciale gasttrainingen, toernooitjes, maar ook de BOPPERS organiseren disco s en speurtochten. Ohhhhh vergeten we bijna het allerleukste kamp te benoemen! Ga jij dit jaarook weer mee? SENIOREN PLEZIER Naast lachende gezichten bij de jeugd hebben we natuurlijk ook onze senioren. Dit zijn alle leden die ouder zijn dan 18 jaar. Ook zij moeten spelplezier hebben. Daarom organiseren we veel feestjes in het clubhuis (Dat ook wel De Zwamkuil wordt genoemd), toernooien, klaverjasavonden en nog veel meer! Zo maken we er samen een hele gezellige vereniging van. PRESTATIE Naast plezier wil je natuurlijk ook winnen! Zo zijn er bij het wedstrijdzwemmen kinderen en senioren die op héél hoog niveau zwemmen. Zij zwemmen mee op grote wedstrijden en zwemmen veel records. Ook bij het synchroonzwemmen zijn er echte toppers! Zij doen bijvoorbeeld mee aan het Nederlands Kampioenschap en moeten daar zo tegelijk mogelijk hun prestatie neerzetten. Binnen het waterpolo spelen zowel de Heren als de Dames heel hoog. Beiden spelen in de landelijke competitie en doen het daar heel goed. De Heren wonnen in 2016 zelfs de landelijke amateur beker! CLUBKLEUREN Weet jij welke clubkleuren BZ&PC heeft? Misschien was het je op deze pagina al opgevallen, kijk maar eens welke kleuren we gebruiken. Geel en blauw! Dit zijn ook de kleuren van Bodegraven, toepasselijk hè! CLUBLIED BZ&PC heeft haar eigen clublied! Ken jij de tekst al? Op de website staat het muziekbestandje, deze kun je aan je klas laten horen. De tekst gaat: Geel en Blauw, de Bodegraafse kleuren Gij brengt de vijand steeds ten val En wat er ook moge gebeuren, BZ die overwinnen zal. Geel en Blauw en laat het ons herhalen Gij zult vandaag weer zege stralen. En zing, ja zing nu alle mee: Geel en Blauw, BZ&PC! Zwammie: Weet jij hoe het clubhuis heet?

9 DE ENIGE ECHTE BZ&PC - QUIZ WIE HEEFT ER HET BESTE OPGELET IN DE KLAS? Welke clubkleuren heeft BZ&PC? Heb je bij waterpolo een scheidsrechter of een jury of allebei? Welke afdelingen heeft BZ&PC? Hoe heet de mascotte van BZ&PC? Hé jij daar! HEB JIJ EEN BEETJE OPGELET?

10 DE ANTWOORDEN WIE HEEFT ER HET BESTE OPGELET IN DE KLAS? Welke clubkleuren heeft BZ&PC? Geel en Blauw Heb je bij waterpolo een scheidsrechter of een jury of allebei? Allebei Welke afdelingen heeft BZ&PC? Sterrenplan Synchroonzwemmen Wedstrijdzwemmen Waterpolo Hoe heet de mascotte van BZ&PC? Zwammie Hé jij daar! HAD JIJ ALLE VRAGEN GOED?

SPREEKBEURT WERKSTUK WATERPOLO

SPREEKBEURT WERKSTUK WATERPOLO SPREEKBEURT WERKSTUK WATERPOLO Stappenplan voor groep 5/6 en groep 7/8 Tip: Begin op +jd! Stap 1: Kies het onderwerp Waterpolo Stap 2: Bedenk wat je al weet Maak een woordspin/ woordveld over jouw onderwerp.

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

Spelregelkennislijn F-jeugd (onder de 9 jaar)

Spelregelkennislijn F-jeugd (onder de 9 jaar) Spelregelkennislijn F-jeugd (onder de 9 jaar) November 2009 2 Wat staat erin? Vooraf...5 Het speelveld...5 De spelleider...7 Caps...8 Veiligheid...9 Het begin van het spel...9 Bal onder water...10 Twee

Nadere informatie

Vooraf. Het speelveld

Vooraf. Het speelveld Spelregelkennislijn F-jeugd (onder de 9 jaar) November 2009 2 Wat staat erin? Vooraf...5 Het speelveld...5 De spelleider...7 Caps...8 Veiligheid...9 Het begin van het spel...9 Bal onder water...10 Twee

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet Visie Waterpolo Z & PC Nunspeet Inhoud Inleiding...3 De Waterpolo Commissie...3 Trainers en Coaches...4 Missie en Visie...5 Scheidsrechters en W officials...5,6 Trainingen en Teams...6,7,8 Inleiding De

Nadere informatie

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD

WELKOMSTBOEKJE JONGSTE JEUGD Copyright 2017 - HBS - Niets uit dit document mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming. WELKOMSTBOEKJE

Nadere informatie

Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar)

Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar) 9 Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar) Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Wat verandert er?... 4 De hoekworp en de doelworp.... 5 De neutrale worp... 6 De strafworp...

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar)

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 2 Wat staat erin? Vooraf... 5 Samenvatting eerste boekje... 5 Samenvatting tweede boekje... 6 Wat verandert er?... 7 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

bal WATERPOLO geschiedenis? Maak deelonderwerpen

bal WATERPOLO geschiedenis? Maak deelonderwerpen Stappenplan voor het maken van een spreekbeurt of werkstuk voor groep 7 en 8 Tip: Begin op tijd. Stap Bepaal je onderwerp Schrijf kort op waar jouw spreekbeurt/werkstuk over gaat. Voorbeeldonderwerpen

Nadere informatie

- Schoonspringen - Het zwembad - Een bekende zwemmer, bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband - Zwemsport en handicap. cap. keeper.

- Schoonspringen - Het zwembad - Een bekende zwemmer, bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband - Zwemsport en handicap. cap. keeper. SPREEKBEURT WERKSTUK Stappenplan voor groep 7-8 Tip: Begin op tijd! Stap 1: Bepaal je onderwerp Schrijf kort op waar jouw spreekbeurt/werkstuk over gaat. Voorbeelden: - Wedstrijdzwemmen - De Nationale

Nadere informatie

Spelregelkennislijn E-jeugd

Spelregelkennislijn E-jeugd Spelregelkennislijn E-jeugd 2 Wat staat erin? Vooraf...5 Samenvatting eerste boekje...5 Wat verandert er?...6 De hoekworp en de doelworp....7 De neutrale worp...8 De strafworp...8 Veiligheid...9 Vragen...11

Nadere informatie

Levenlang zwemmen. Voorbeelden uit de kennismakingsmap van de KNZB

Levenlang zwemmen. Voorbeelden uit de kennismakingsmap van de KNZB PRAKTIJK Levenlang zwemmen Voorbeelden uit de kennismakingsmap van de KNZB Nederland is een waterland. Water is in allerlei vormen om ons heen. Een vijver in de tuin, de slootjes in de buurt, het zwembad

Nadere informatie

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Iedereen kent misschien wel een Binky in zijn directe sport omgeving. Iemand uit je team of lesgroep die altijd meer durft dan de rest, zichzelf heel wat

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

- Waterpolo - Schoonspringen - Het zwembad - Een bekende zwemmer, bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband - Zwemsport en handicap.

- Waterpolo - Schoonspringen - Het zwembad - Een bekende zwemmer, bijvoorbeeld Pieter van den Hoogenband - Zwemsport en handicap. Spreekbeurt Werkstuk Stappenplan voor groep 5-6 Tip: Begin op tijd! Stap 1: Kies een onderwerp Probeer in één woord op te schrijven waar jouw spreekbeurt/werkstuk over gaat. Voorbeelden: - Diplomazwemmen

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Spelregels Waterpolo

Spelregels Waterpolo Spelregels Waterpolo Het speelveld: Het speelveld is maximaal 20 meter breed en 30 meter lang bij heren, bij dames is de maximale lengte 25 meter. Is het bad waarin gespeeld wordt groter, dan wordt het

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Informatie ZV De Watervogels

Informatie ZV De Watervogels Informatie ZV De Watervogels Zwemvereniging De Watervogels Zwemvereniging de Watervogels is al meer dan 35 jaar de zwemvereniging van Bleiswijk. De vereniging is ooit begonnen met de komst van het 16 meter

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

- Zijn er veel manieren om te scoren bij hockey? En wanneer is een doelpunt geldig?

- Zijn er veel manieren om te scoren bij hockey? En wanneer is een doelpunt geldig? Werkstuk door I. 1898 woorden 10 oktober 2012 5,5 2 keer beoordeeld Vak LO Inleiding. Dit werkstuk gaat over hockey. Ik behandel een klein stukje van de geschiedenis, maar ook de spelregels en de materialen.

Nadere informatie

Inleiding. 4 vs 4. presents

Inleiding. 4 vs 4. presents Pag. 1 presents Doet jou school ook mee aan het 4 vs 4 Basisscholen toernooi of willen jullie hieraan ook meedoen. Het 4 vs 4 toernooi word de 1 e keer op een woensdag middag in Almere Haven gehouden.

Nadere informatie

Bowlen. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Bowlen. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Inleiding Ik doe een spreekbeurt over bowlen, omdat het een leuke sport is. Ik zit zelf op bowlen en wil over mijn sport vertellen. Inhoud Geschiedenis Materiaal De bowlingbal Bal vasthouden en gooien.

Nadere informatie

Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting :

Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting : Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting : 1.Wat vind je leuk aan korfbal? Dat het een teamsport is. Dat het een gemengde sport is. Dat het twee vakken heeft, 1 verdedigen en 1 aanvallen. 2.Wat

Nadere informatie

SNEL SPANNEND TECHNISCH- DOELPUNTRIJK VOOR JONGENS EN MEISJES TACTISCH RIJK AAN TRUCS VEEL TEAMGEEST

SNEL SPANNEND TECHNISCH- DOELPUNTRIJK VOOR JONGENS EN MEISJES TACTISCH RIJK AAN TRUCS VEEL TEAMGEEST SNEL SPANNEND TECHNISCH- DOELPUNTRIJK VOOR JONGENS EN MEISJES TACTISCH RIJK AAN TRUCS VEEL TEAMGEEST Wat is rolhockey Een snelle teamsport die, door het tempo en de techniek en tactiek waarmee gespeeld

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

Spelregels Minipolo Pupillen

Spelregels Minipolo Pupillen Spelregels Minipolo Pupillen Inleiding: Het waterpolojeugdplan bestaat uit een aantal leeftijdsgroepen, waarvan de groep onder de 12 jaar er één is. In het waterpolojeugdplan worden de jongste spelers

Nadere informatie

Sportief door de D/C-jeugd

Sportief door de D/C-jeugd Sportief door de D/C-jeugd Spelregels voor de D-jeugd Het korfbalveld Het korfbalveld bestaat uit twee vakken. In het ene vak ben je aan het verdedigen en in het andere vak aan het aanvallen. Het begin

Nadere informatie

011 Toernooi 22 augustus 2015

011 Toernooi 22 augustus 2015 011 Toernooi 22 augustus 2015 Toernooi info Voorwoord Graag wil ik u allen van harte welkom heten op de eerste editie van het Brabantia-ING BVO toernooi U11. Het deelnemersveld staat garant voor een aantrekkelijk

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Handbal Ik hou mijn spreekbeurt over handbal omdat ik zelf aan deze sport doe en ik het een mooie sport vind. Ik ga het vandaag hebben over wat handbal precies inhoudt, de leeftijdsindeling, de wedstrijden,

Nadere informatie

De gezelligheid en sportiviteit voeren vandaag de boventoon dus is de belangrijkste prijs de ING Fair Play Cup.

De gezelligheid en sportiviteit voeren vandaag de boventoon dus is de belangrijkste prijs de ING Fair Play Cup. 2 Terrein: Sportpark Madestein, Madesteinweg 17, Den Haag, Telefoon: 070-3978920 Secretariaat: p/a Valkenierstraat 9, 2694 BN s-gravenzande Telefoon: 0174-420578 of 06-10570872; E-mail: secretaris@svloosduinen.nl

Nadere informatie

Een spreekbeurt over ADO Den Haag

Een spreekbeurt over ADO Den Haag Een spreekbeurt over ADO Den Haag Wij ontvangen veel berichten van kinderen die graag een spreekbeurt over ADO Den Haag willen houden. Zij weten alleen niet waar of hoe ze moeten beginnen. Wij helpen je

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

18e Gerard van den Burg Bedrijventoernooi

18e Gerard van den Burg Bedrijventoernooi 18e Gerard van den Burg Bedrijventoernooi 10 september 2016 Beste vrienden van ZPB H&L Productions, Welkom op het 18e Gerard van de Burg bedrijventoernooi! Ieder jaar weer zijn we weer verheugd dat er

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

De specifieke onderdelen

De specifieke onderdelen De specifieke onderdelen 1. Twee emmertjes water halen elk team bestaat uit maximaal 6 spelers, er wordt 3 x drie minuten gespeeld; twee teams strijden tegen elkaar in duo s; de leden van de duo s zitten

Nadere informatie

Nederlands dameselftal 2010. hockey

Nederlands dameselftal 2010. hockey Nederlands dameselftal 2010 hockey Milou Vermeulen Groep 5 oktober 2010 1 Inhoud 1. Wat is hockey. 2. Wat heb je nodig. 3. Hoe zit het met de spelregels. 4. Hockey vroeger en nu. 5. Hockey allerlei. 6.

Nadere informatie

Weekbrief 19. Heren 1 Dames 1 Heren 2 Heren 3 Heren 4 Jongens Pupillen 7 Pupillen 5

Weekbrief 19. Heren 1 Dames 1 Heren 2 Heren 3 Heren 4 Jongens Pupillen 7 Pupillen 5 Weekbrief 19 Week 6 06-02- t/m 12-02-2017 Uitslagen afgelopen weekend: Heren 1 Dames 1 Heren 2 Heren 3 Heren 4 Jongens Pupillen 7 Pupillen 5 Bardiensten weekend: ZZ&PC De Devel H1 - De Linge/PCG (SG) H2

Nadere informatie

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij.

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden.

De Strafworp. Allereerst worden algemene punten genoemd waarmee een oefening gevarieerd kan worden. De Strafworp - 1 - De Strafworp Doel Aanleren en verbeteren van de strafworp. De techniek is vergelijkbaar met de laatste fase van de doorloopbal en is de eerste stap in het aanleren van de doorloopbal.

Nadere informatie

Spelboekje. Districtstoernooi 2015

Spelboekje. Districtstoernooi 2015 Spelboekje Districtstoernooi 2015 Harbrinkhoek Olympische Spelen 19-20-21 juni 2015 Voorwoord Voor je ligt het spelboekje waarin de spelen staan die tijdens het districtstoernooi 2015 te Harbrinkhoek zullen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

Beste schoolkorfballer,

Beste schoolkorfballer, Beste schoolkorfballer, We zijn zoals elk jaar blij je vandaag op het veld van ZKC 31 te mogen begroeten! We hebben er alles aan gedaan om deze dag goed te organiseren en te zorgen dat alles soepel verloopt.

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket Sporttoernooi KoningsspelenPakket Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle kinderen

Nadere informatie

Wij wensen u alvast een fijne voorjaarsvakantie en zien u en uw kinderen maandag 4 maart weer op school!

Wij wensen u alvast een fijne voorjaarsvakantie en zien u en uw kinderen maandag 4 maart weer op school! obs De Phoenix Week 7-2019 Beste ouder(s)/verzorger(s), De kinderen van groep 8 hebben hun definitieve advies ontvangen. Ook is de periode van Cito toetsen afgelopen en de leerkrachten zijn druk bezig

Nadere informatie

JEUGD. Veel leesplezier.

JEUGD. Veel leesplezier. Hallo allemaal, De komende weekenden worden spannend voor zowel de spelers als ouders en andere aanmoedigers. De play-offs en de NK's vinden plaats. Kijk in de agenda voor de wedstrijden!! Ook kan je nog

Nadere informatie

Welkom bij het SchoolStreetBall toernooi 2018

Welkom bij het SchoolStreetBall toernooi 2018 Welkom bij het SchoolStreetBall toernooi 2018 Met veel plezier organiseert Basketbalvereniging Forwodians en De Combibrug het streetballtoernooi. Het toernooi vindt plaats op zaterdag 2 juni 2018 in de

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

PROGRAMMA. Schoolkorfbaltoernooi. Woensdag 18 april 2018 Sportpark Immerhornpolder Enkhuizen organisatie: Korfbalvereniging DTS Enkhuizen

PROGRAMMA. Schoolkorfbaltoernooi. Woensdag 18 april 2018 Sportpark Immerhornpolder Enkhuizen organisatie: Korfbalvereniging DTS Enkhuizen PROGRAMMA Schoolkorfbaltoernooi Woensdag 18 april 2018 Sportpark Immerhornpolder Enkhuizen organisatie: Korfbalvereniging DTS Enkhuizen Inhoudsopgave Dit programmaboekje bevat alle informatie over het

Nadere informatie

NIEUWSKRANT ZVL-1886 WATERPOLO JEUGD

NIEUWSKRANT ZVL-1886 WATERPOLO JEUGD Hallo allemaal, De nieuwe naam van de vereniging is bekend, ZVL-1886. Vanaf nu gaan we deze naam gebruiken voor de NieuwsKrant en de teambenaming. 21 mei is de EG 1 Nederlands kampioen geworden. De DG

Nadere informatie

Zeg niks of iets positiefs!

Zeg niks of iets positiefs! Zeg niks of iets positiefs! Kinderen zeggen wat ze van hun coaches en ouders verwachten #interviews #kinderen #voetbal Meer dan de helft van de kinderen tussen de 12 en 19 jaar traint en speelt bij een

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter

Fluitend het veld op. Tips voor de scheidsrechter Fluitend het veld op Tips voor de scheidsrechter Inleiding Binnenkort fluit je je eerste korfbalwedstrijd. Dit boekje helpt je op weg om dit voor jou én voor de kinderen een leuke ervaring te maken. We

Nadere informatie

van Bodegom Jeugd zaalvoetbaltoernooi Editie 2018 / 2019

van Bodegom Jeugd zaalvoetbaltoernooi Editie 2018 / 2019 van Bodegom Jeugd zaalvoetbaltoernooi Editie 2018 / 2019 Versie#3, 23 December 2018 Welkom, Ieder jaar weer een groot voetbal feest in de kerstvakantie. In de sporthallen van Hippolytushoef, Wieringerwerf

Nadere informatie

HBSS Schoolvoetbalcompetitie

HBSS Schoolvoetbalcompetitie HBSS Schoolvoetbalcompetitie Plezier, samenwerken en scoren Voetbal jij graag buiten op het pleintje, tijdens gym of vind je voetbal gewoon superleuk? Dan is de tofste zaalvoetbalcompetitie van Schiedam

Nadere informatie

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick

15 min. Stick Skills - Dominante hand hoog (3/4 de van de stick) - Andere hand helemaal bij het uiteinde van de stick Tijd Bewegingsactiviteiten Organisatie Aandachtspunten Stick Skills De leerlingen lopen kriskras door het veld met allemaal een eigen stick en eigen bal. Op teken van de docent (1 x fluiten) gooien de

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden

ZAALHOCKEY. Kleiner veld, minder spelers. Start zaalseizoen. Oranje en zaalhockey. De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden Gooische Hockeyclub 16 november 2017 ZAALHOCKEY De regels in het kort Belangrijk om te weten Bijzonderheden Start zaalseizoen Vanaf 4 december gaat het weer beginnen: het zaalseizoen. Een ander spelletje

Nadere informatie

SCHOOLVOETBALTOERNOOI

SCHOOLVOETBALTOERNOOI SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2017-2018 Finaledag groep 6, 7 en 8 Kunstgrasvelden DCV Kijk voor al de informatie over schoolsport op www.synerkripas.nl/schoolsport Spelregels GROEP : 6 t/m 8 DCV Terrein Voetbal/kunstgrasschoenen

Nadere informatie

21 e Schoolhockey toernooi Donderdag 26 oktober Groep 5 t/m 8

21 e Schoolhockey toernooi Donderdag 26 oktober Groep 5 t/m 8 21 e Schoolhockey toernooi Donderdag 26 oktober Groep 5 t/m 8 21 e RABO schoolhockey toernooi 2017 Pagina 1 Inhoudsopgave Informatie begeleiders... 3 Spelregels... 4 KNHB-Spelregels:... 5 Hoe ziet het

Nadere informatie

WATERPOLO WZ&PC PURMEREND Informatieboek 2016/2017

WATERPOLO WZ&PC PURMEREND Informatieboek 2016/2017 WATERPOLO WZ&PC PURMEREND Informatieboek 2016/2017 Algemene informatie: De vereniging WZ&PC staat voor de Wilgenhoekse Zwem en Polo Club. De vereniging is opgericht op 18 februari 1923 en destijds werd

Nadere informatie

Prins Willem Alexander Sportpark XL Veghel

Prins Willem Alexander Sportpark XL Veghel 28 April 2018 u9/u10 Prins Willem Alexander Sportpark 24 5461 XL Veghel Tel.: 06-24312711 info@melianivoetbalschool.nl U9/U10 TOERNOOI INFORMATIE: Melden: Graag bij aankomst op het complex melden bij het

Nadere informatie

Het nieuwe pupillenvoetbal: Plezier en ontwikkeling voorop

Het nieuwe pupillenvoetbal: Plezier en ontwikkeling voorop Het nieuwe pupillenvoetbal: Plezier en ontwikkeling voorop Wanneer je aan kinderen vraagt wat het leukste aan voetballen is, zeggen zij: scoren, acties maken, veel aan de bal zijn en samen spelen. Wanneer

Nadere informatie

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Deze videotest is gemaakt op basis van de spelregelwijzigingen die per juni 2016 zijn ingegaan. Met behulp van deze test kunnen de cursisten oefenen met

Nadere informatie

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen SPELREGELS Sportdag Sportaccentscholen 2013 www.ciosarnhemsportingevents.nl 1 Basketbal 1. Geen lichamelijk contact. 2. Niet de bal uit handen slaan/trekken. 3. Geen second dribbel. 4. Terugspelen op eigen

Nadere informatie

P R O G R A M M A. RODI Media / DSW STAD DELFT BOKAAL 2015 Zaalvoetbaltoernooi

P R O G R A M M A. RODI Media / DSW STAD DELFT BOKAAL 2015 Zaalvoetbaltoernooi P R O G R A M M A RODI Media / DSW STAD DELFT BOKAAL 2015 Zaalvoetbaltoernooi maandag 28 december 2015 Sporthal Buitenhof Duke Ellingtonstraat 2 te DELFT Voorwoord Voor he 3 e achtereenvolgende jaar staat

Nadere informatie

Sportpark Het Hoge Land Berkel en Rodenrijs

Sportpark Het Hoge Land Berkel en Rodenrijs de Cup met de kleine oren De is in het seizoen 20122013 gewonnen door: Soccer Boys voor C junioren en D, E en F pupillen Sportvereniging T.O.G.B. Voetbalvereniging C.V.V. Berkel Sportpark Het Hoge Land

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Wij wensen u alvast een fijne voorjaarsvakantie en zien u en uw kinderen maandag 4 maart weer op school!

Wij wensen u alvast een fijne voorjaarsvakantie en zien u en uw kinderen maandag 4 maart weer op school! obs De Phoenix Week 7-2019 Beste ouder(s)/verzorger(s), De kinderen van groep 8 hebben hun definitieve advies ontvangen. Ook is de periode van Cito toetsen afgelopen en de leerkrachten zijn druk bezig

Nadere informatie

Pinkstertoernooi 2017

Pinkstertoernooi 2017 Beste sportvrienden en vriendinnen, Voorwoord Allereerst hartelijk welkom aan onze gasten van buiten PKC/SWKGroep. We vinden het leuk dat jullie vandaag onze gast willen zijn en ik hoop dat jullie je ook

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD

HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD HELP! IK FLUIT EEN WEDSTRIJD Toelichting 4-korfbal versie 13 november 2017 - groeidocument Waarom spelers uit A en B Zonder scheids geen wedstrijd Geeft ander beeld op de wedstrijd en de rol van de scheidsrechter

Nadere informatie

Programmaboekje. E1-jeugd zaalvoetbaltoernooi Gemeente Tubbergen. Datum: zaterdag 28 december Van tot uur

Programmaboekje. E1-jeugd zaalvoetbaltoernooi Gemeente Tubbergen. Datum: zaterdag 28 december Van tot uur E1-jeugd zaalvoetbaltoernooi Gemeente Tubbergen Datum: zaterdag 28 december Van 16.00 tot 20.00 uur Programmaboekje Burgemeester Verdegaalhal Pastoor Bloemenstraat 1 7651 CD Tubbergen Beste voetbalvrienden,

Nadere informatie

Schoolhandbal toernooi 2017 HV FIQAS Aalsmeer en RKDES Kudelstaart Georganiseerd door: Handbalvereniging RKDES Handbalvereniging HV FIQAS Aalsmeer

Schoolhandbal toernooi 2017 HV FIQAS Aalsmeer en RKDES Kudelstaart Georganiseerd door: Handbalvereniging RKDES Handbalvereniging HV FIQAS Aalsmeer Schoolhandbal toernooi 2017 HV FIQAS Aalsmeer en RKDES Kudelstaart Georganiseerd door: Handbalvereniging RKDES Handbalvereniging HV FIQAS Aalsmeer 1 Informatie: - Vanaf 8:30 uur kunnen de teams zich melden

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

Veranderingen bij overgang van E naar D

Veranderingen bij overgang van E naar D Veranderingen bij overgang van E naar D Inhoudsopgave Voorwoord............................................................ 3 Het speelveld........................................................... 4

Nadere informatie

4,8. Werkstuk door een scholier 1650 woorden 8 februari keer beoordeeld

4,8. Werkstuk door een scholier 1650 woorden 8 februari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1650 woorden 8 februari 2006 4,8 27 keer beoordeeld Vak LO Hockey 1. Geschiedenis Hockey is een hele oude sport. Al 2000 jaar geleden werd een spel gespeeld dat op hockey leek.

Nadere informatie

Leskaart les 5, ronde 3

Leskaart les 5, ronde 3 Leskaart les 5, ronde 3 (De tweede les na schooltijd) B. Ronde 3. Spelen in kleine groepen: Station 1: Spel 2 2 + keeper Station 2: Spel 3 2 + keeper Organisatie: Kinderen verdelen over 2 stations Station

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober 2008 5,7 13 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Dit werkstuk moet ik maken om lichamelijke opvoeding met een voldoende af te sluiten dit jaar. Ook is het

Nadere informatie

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond

Zaterdag 1 oktober Nikantes Spelregelavond Zaterdag 1 oktober 2016 Nikantes Spelregelavond INHOUD 19:30 Opening Reden voor deze avond KorfbalMasterz vragen + uitleg 20:15 Pauze Algemene spelregels Quiz ~21:00 Afsluiting Nikantes Spelregelavond

Nadere informatie

Programmaboekje. B1-jeugd zaalvoetbaltoernooi Gemeente Tubbergen. Ransuil te Geesteren Vinckenweg TB Geesteren

Programmaboekje. B1-jeugd zaalvoetbaltoernooi Gemeente Tubbergen. Ransuil te Geesteren Vinckenweg TB Geesteren B1-jeugd zaalvoetbaltoernooi Gemeente Tubbergen Datum: 30 december 2014 Van 14.00 uur tot 18.00 uur Programmaboekje Ransuil te Geesteren Vinckenweg 14 7678 TB Geesteren Beste voetbalvrienden, Namens de

Nadere informatie

Schoolbasketbaltoernooi

Schoolbasketbaltoernooi Schoolbasketbaltoernooi Donderdag 27 december 2018 Sportcentrum de Waterkanten Sportlaan 21, 2163 VA Lisse Schoolbasketbal.lisse@gmail.com Beste ouders, verzorgers, coaches, Ook dit jaar wordt het schoolbasketbaltoernooi

Nadere informatie

KOGELSTOTEN Bij het kogelstoten is het de bedoeling dat een kogel zo ver mogelijk wordt weggestoten. De kogel wordt vanuit de nek weggestoten. De uitgangshouding is met het gezicht naar de stootrichting.

Nadere informatie

is een held Fred Diks tekeningen ivan & ilia

is een held Fred Diks tekeningen ivan & ilia is een held Fred Diks tekeningen ivan & ilia Voor Miranda, Ydwine en Alle 2018 Voetbal Nur 282/GGP051701 Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. Tekst: Fred Diks Illustraties: ivan & ilia Omslagontwerp: Design

Nadere informatie

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel Wijziging spelregels, seizoen 2015 2016 Vier regels zijn veranderd of werden opnieuw ingebracht : 1. Een team bestaat uit maximaal twaalf personen, waarvan ten hoogste zes spelers in het veld en de overige

Nadere informatie

TIP: Laat geen waardevolle voorwerpen achter in de kleedlokalen!

TIP: Laat geen waardevolle voorwerpen achter in de kleedlokalen! WEDSTRIJDREGLEMENT 1. Elke vereniging wordt verzocht zich bij aankomst te melden bij de wedstrijdleiding. Zij krijgen dan tevens de wedstrijdbriefjes voor de verenigingsscheidsrechters. 2. Alle wedstrijden

Nadere informatie

Schoolhandbal toernooi 2018

Schoolhandbal toernooi 2018 Schoolhandbal toernooi 2018 Green Park Aalsmeer en RKDES Kudelstaart Georganiseerd door: Handbalvereniging RKDES Handbalvereniging Green Park Aalsmeer 1 Informatie: - Vanaf 8:30 uur kunnen de teams zich

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

P R O G R A M M A. RODI Media / DSW STAD DELFT BOKAAL 2014 Zaalvoetbaltoernooi

P R O G R A M M A. RODI Media / DSW STAD DELFT BOKAAL 2014 Zaalvoetbaltoernooi P R O G R A M M A RODI Media / DSW STAD DELFT BOKAAL 2014 Zaalvoetbaltoernooi Zaterdag 27 december 2014 Sporthal Buitenhof Duke Ellingtonstraat 2 te DELFT Voorwoord Vanwege het succesvol verlopen RODI

Nadere informatie