DE KINDERBIBLIOTHEEK VAN AZ ALMA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE KINDERBIBLIOTHEEK VAN AZ ALMA"

Transcriptie

1 DE KINDERBIBLIOTHEEK VAN AZ ALMA Nellie & Cezar Ziek Jan Van Coillie, Ingrid Godon De combinatie van een grappig Nellie & Cezarverhaaltje en een beeldwoordenboek met raadselrijmpjes zorgt dat kleuters op een speelse manier nieuwe woordjes leren over herkenbare situaties uit hun eigen leefwereld. De verpleegster Liesbet Slegers Een verhelderend informatief boek op kleutermaat over de verpleegkundige en hoe die zieke of oude mensen verzorgt en helpt. Anna in het ziekenhuis Kathleen Amant In het ziekenhuis zal een dokter de oortjes van Anna opereren. Tip de Muis gaat naar de tandarts Tip is een lief klein muisje, dat net als ieder kind allerlei dingen meemaakt, zoals naar de tandarts gaan. Hierdoor zijn de belevenissen van Tip heel herkenbaar voor peuters en kleuters.

2 Een bed bij het raam Sylvia Vanden Heede Aangrijpend boek over een jongetje dat afscheid moet nemen van zijn moeder. Mijn mama heeft bloot haar Hanneke Karthaus Als mama ziek wordt, is dat voor kinderen aangrijpend, zeker bij een ernstige ziekte als kanker waarbij ze naar het ziekenhuis moet. In dit boek wordt voor jonge kinderen duidelijk wat borstkanker met mama doet en welke veranderingen zich voordoen in het gezin. Poes denkt aan vis Judith Koppens Een zacht verhaal over verdriet en steun. Zo rood als Kiki Kristien Dieltiens Tijdens een druk moment komt Kiki heel even alleen te zitten in bad en draait ze de warme kraan helemaal open. Ze krijgt veel te heet water over zich heen met brandwonden in de tweede graad als gevolg. Een bijzonder prentenboek met een informatieve bijsluiter.

3 De tandarts Liesbet Slegers Een speels informatief boek op kleutermaat over tandverzorging. Naar het ziekenhuis Netty van Kaathoven Wil je alles weten over het ziekenhuis? In dit boek leer je er alles over. In dit boek vind je ook een gedicht, twee knutselpagina's en een grote uitklappagina. Door de miniquiz word je een echte ziekenhuisexpert! Karel in het ziekenhuis Liesbet Slegers Voor peuters vanaf 2,5 jaar. 100 procent Lena Stefan Boonen Lena, de zus van Bas, pleegt zelfmoord. Er is verdriet en woede en pijn. Zijn leven gaat verder. Soms worstelt hij het liefst alleen met zijn verdriet en maakt hij lange wandelingen met de hond. Op andere dagen zoekt hij het gezelschap van zijn vriend.

4 Rikki en de eekhoorn Guido Van Genechten Een ontroerend verhaal over afscheid nemen. Robbe van top tot teen Peter Teunissen Grappig en warm boekje over een jongetje dat al zijn lichaamsdelen leert benoemen - en meteen ook die van jou! Het wolkenhuis Hetty van de Donk Dit boek is gemaakt voor kinderen van 0 tot 6 jaar die met verlies te maken krijgen. zeer jonge kinderen uit te leggen wat het betekent als hun papa of mama doodgaat. Dood is niet gewoon Martine Delfos De vader van Ilse is plotseling overleden. Ilse is heel boos en verdrietig. Gelukkig kan ze goed praten met oma.

5 Kikker en het vogeltje Max Velthuijs Bij de rand van het bos ligt een vogeltje. 'Kijk,' zegt Kikker, 'kapot. Hij doet het niet meer.' 'Hij slaapt,' zegt Varkentje. Maar Haas zegt: 'Hij is dood.' 'Dood?' vraagt Kikker. 'Wat is dat?' Waar ben je nu, zie jij me nog? Riet Fiddelaers-Jaspers In dit boek staan verhalen en gedichten over afscheid die het sprokkelvrouwtje verzameld heeft. Ze kunnen worden gebruikt bij afscheidsdiensten, in de klas of om thuis voor te lezen. Een boek voor en over kinderen en rouw. Lassa gaat naar het ziekenhuis Esther Plomp Lassa is ziek en moet naar het ziekenhuis om geopereerd te worden. Geschikt als voorbereiding op een ziekenhuisopname. Voorlezen vanaf 2 jaar. Over leven en dood Marja Baseler Het verlies van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis. Jongeren hebben het vaak extra moeilijk. Wat gebeurt er tijdens een begrafenis en crematie? Op deze, en vele andere vragen geeft dit boek antwoord. Ook andere culturen komen aan bod. De praktische oefeningen en tips kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken.

6 Wat als iemand doodgaat Molly Carlille,null Jongeren maken op allerlei manieren verlies mee. Of het nu de dood van een grootouder is, een huisdier of schoolvriend, een leraar met een ziekte of de dood van een idool. In dit boek staan veel nuttige tips, herkenbare verhalen en zinnige adviezen. Het helpt jongeren hun weg te vinden in het verlies van een geliefde. Nijntje in het ziekenhuis Dick Bruna Nijntje vindt het eng om naar het ziekenhuis te moeten om aan haar pijnlijke keel geholpen te worden. Goed bruikbaar om peuters en kleuters een beetje voor te bereiden op een ziekenhuisopname. Vanaf ca. 2 jaar In het ziekenhuis Betty Sluyzer Hopla in het ziekenhuis Bert Smets Na een val belandt het zusje van Kaj in het ziekenhuis met een gebroken arm. Kan een hulp zijn bij de emotionele verwerking van een ziekenhuisopname van iemand uit de omgeving van het kind. Vanaf ca. 2,5 jaar Hopla heeft weer een oorontsteking. Hij moet naar het ziekenhuis voor buisjes. De kinderen moeten de geluidjes nazeggen.

7 Lucas en de slaapdokter Stefan Boonen Chemo-Kasper Helle Motzfeldt Lucas moet aan zijn oren geopereerd worden. Hij krijgt buisjes. Het boek is een pedagogisch hulpmiddel om met 4- tot 6-jarigen een ziekenhuisopname voor te bereiden of te verwerken. De informatie voor ouders zullen hierbij een hulp zijn. Een prentenboekje dat in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. Een bed op wieltjes Vivian den Hollander Bart valt tijdens het rolschaatsen en breekt zijn been. Daarom moet hij naar het ziekenhuis. Marije vindt het allemaal erg interessant tot zijzelf naar het ziekenhuis moet voor haar amandelen. Vanaf ca. 4 jaar. Kleine Huppel krijgt een prik Aline De Petigny Het konijntje Huppel moet met zijn moeder naar de dokter voor een inentingsprik. Het verhaal biedt identificatiemogelijkheden en herkenning voor peuters van ca. 4 jaar. Het ziekenhuis Charlotte Roederer De lezer krijgt informatie over o.a. de gang van zaken in een ziekenhuis, de reden voor ziekenhuisbezoek, onderzoeken, operaties en bezoek in het ziekenhuis. Leuk als inkijk- of voorleesboekje. Als educatief leesboekje geschikt tot ca. 10 jaar.

8 Mejuffrouw muis in het ziekenhuis Elle van Lieshout Klein prentenboek over Mejuffrouw Muis die bijna in een muizenval loopt. Nu is haar staart gebroken en moet ze een weekje in het ziekenhuis blijven. Vanaf ca. 4 jaar. De operatie van kleine olifant Boone José Een operatie Anke van Hasselt Er wordt verteld wat een kind ziet, voelt, hoort en ruikt als het voor een operatie in een ziekenhuis wordt opgenomen. De laatste bladzijde geeft informatie aan verzorgers. Met knutselinstructies. Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen 7 jaar. Aan de hand van kleurenfoto's en zwartwittekeningen wordt gedetailleerde informatie aan kinderen vanaf 4 jaar gegeven over een ziekenhuisopname, hier een amandelingreep. Eline en de ziekenhuismuis Ellen Tijsinger Eline bezoekt klasgenootje Joost in het ziekenhuis. Het verhaal wordt vanuit de belevingswereld van kleuters verteld. Om voor te lezen vanaf 5 jaar en om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar Als je kind naar het ziekenhuis moet José Sagasser Het gaat over praktische zaken en de emotionele / pedagogische aspecten. Een overzicht van websites en literatuur sluit het boek af.

9 De koning van het ziekenhuis Stefan Boonen Bezoekuur Christa Carbo Jasper ligt na zijn tweede hartoperatie in het ziekenhuis en viert daar zijn verjaardag. Er wordt niet voorbijgegaan aan problemen als pijnlijke onderzoeken, ernstige ziektes en eenzaamheid. Achter in het boek staan praktische tips voor ouders. Vanaf ca. 4 jaar. Zinnige informatie over verschillende afdelingen. Ook zaken achter de schermen komen aan bod zoals de wasserij. Er is ook aandacht voor de verschillende soorten beroepen. Vanaf ca. 10 jaar Naar het ziekenhuis Sylvie Vanhoucke Prik of pleister Meike Wördemann Dag Ziekenhuis! Een dagboek voor jou A. le Grand Kinderen die in een ziekenhuis moeten worden opgenomen, vinden in dit boekje veel informatie over de medische behandeling en de dagelijkse gang van zaken. In het boek zit ook een werkboekje, dat gebruikt kan worden om het kind wat af te leiden. Vanaf ca. 8 jaar. Op eenvoudige wijze maken kinderen kennis met de symptomen van allerlei ziektes; moeilijke termen worden duidelijk uitgelegd. Achterin zijn kleurentekeningen opgenomen van het skelet en de organen in het menselijk lichaam. Vanaf ca. 9 jaar. Wat geef je een kind in het ziekenhuis? In het bijzondere boek Dag ziekenhuis! kan elk ziek kind, naast allerlei nuttige wetenswaardigheden over de gang van zaken in een ziekenhuis, uitgebreid verslag doen van de eigen avonturen.

10 De migraine van Madeleine De diabetes van Daan De asthma van Alex De migraine van Madeleine beschrijft hoe het voelt om migraine te hebben en wat de mogelijke oorzaken van een migraine-aanval zijn. Ook de behandeling van de migraine komt aan bod en hoe je kunt proberen een aanval te voorkomen. De nuttige informatie voor de De diabetes van Daan beschrijft wat er gebeurt als diabetes wordt ontdekt en wat er bij deze ziekte aan de hand is in je lichaam. Ook wordt duidelijk hoe het is om diabetes te hebben en wat er allemaal verandert. De nuttige informatie voor de De astma van Alex beschrijft hoe het is om astma te hebben en hoe je met de medicijnen om moet gaan. Ook wordt gekeken naar de manieren om zo min mogelijk last te hebben van je astma. De nuttige informatie voor de

11 Het oor van Leonoor De buik van Bram Het been van Heleen Het genies van Annelies Het oor van Leonoor beschrijft wat er gebeurt als je buisjes in de oren moet. De informatieve, vlot nuttige informatie voor 8 jaar; voorlezen vanaf 4 jaar. De buik van Bram beschrijft wat er gebeurt als je buikgriep hebt en de dokter je komt onderzoeken. De nuttige informatie voor 8 jaar; voorlezen vanaf 4 jaar. In Het been van Heleen komen het bezoek aan het ziekenhuis, het onderzoek, de röntgenfoto, het gips zetten en het weer loszagen van het gips aan de orde. De nuttige informatie voor In Het genies van Annelies worden het bloedonderzoek en de allergietest die daarop volgt beschreven. De nuttige informatie voor 8 jaar; voorlezen vanaf 4 jaar.

12 De darm van Harm De jeuk van Joep De ogen van Olivia In De darm van Harm komen het bezoek aan het ziekenhuis, het onderzoek, de narcose en de herstelperiode bij een blindedarmontsteking uitgebreid aan de orde. De nuttige informatie voor de In De jeuk van Joep wordt het verloop van de waterpokken beschreven: de moeheid, de rode vlekken, de blaasjes, de vreselijke jeuk en wat je daartegen kunt doen. De nuttige informatie voor de In De ogen van Olivia worden het bezoek aan het ziekenhuis, het onderzoek, het afplakken van het oog en de rechtzetoperatie uitvoerig besproken. De nuttige informatie voor de

Begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? www.nwz.nl

Begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? www.nwz.nl Begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? www.nwz.nl Inhoud Uw kind thuis voorbereiden 3 Adviezen voor de voorbereiding 4 Bij uw kind zijn 6 Wat kunt u doen om uw kind af te leiden? 6 Weer naar

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Weer thuis. Kindergeneeskunde Verpleegafdeling B0 Neonatologie. Omgaan met de gevolgen van een ziekenhuisopname voor een kind

Patiënteninformatie. Weer thuis. Kindergeneeskunde Verpleegafdeling B0 Neonatologie. Omgaan met de gevolgen van een ziekenhuisopname voor een kind Kindergeneeskunde Verpleegafdeling B0 Neonatologie Weer thuis i Patiënteninformatie Omgaan met de gevolgen van een ziekenhuisopname voor een kind Slingeland Ziekenhuis Algemene informatie Een ziekenhuisopname

Nadere informatie

INFORMATIE WEER THUIS

INFORMATIE WEER THUIS INFORMATIE WEER THUIS WEER THUIS Met deze folder wil de kindergeneeskunde van Maasstad Ziekenhuis u uitleg geven wat voor reacties uw kind kan vertonen en hoe u uw kind kunt helpen bij het verwerken van

Nadere informatie

Velthuijs, Max Kikker en het vogeltje Prentenboek over Kikker die een dood vogeltje vind wat ze met zijn allen gaan begraven.

Velthuijs, Max Kikker en het vogeltje Prentenboek over Kikker die een dood vogeltje vind wat ze met zijn allen gaan begraven. Praktijk voor Rouw en Verliesbegeleiding Boeken over rouw voor kinderen Leeftijd tot 8 jaar Bruna, Dick Lieve Oma Pluis Prentenboekje over Nijntje die verdrietig is omdat haar oma overleden is. Nijntje

Nadere informatie

Adviezen om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisopname

Adviezen om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisopname Adviezen om uw kind voor te bereiden op een ziekenhuisopname Wytske Bouwma, 2008 1 Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis. Deze brochure is bedoeld om u meer inzicht te geven in

Nadere informatie

Leskoffer Omgaan met verlies

Leskoffer Omgaan met verlies Leskoffer Omgaan met verlies Omgaan met verlies Iedereen krijgt te maken met dood en rouw, sommigen al heel jong. Gemiddeld genomen zijn kinderen ruim 8 jaar oud als ze voor de eerste keer geconfronteerd

Nadere informatie

Doe boekje voor kinderen vanaf 6 jaar

Doe boekje voor kinderen vanaf 6 jaar Doe boekje voor kinderen vanaf 6 jaar DOEBOEKJE Hoe voel ik mij in het ziekenhuis? voor kinderen vanaf 6 jaar 2 Doe boekje voor kinderen vanaf 6 jaar Inhoud Naar het ziekenhuis 3 Mijn valies 4 Mijn ziekenhuiskamer

Nadere informatie

Omgaan met de gevoelens van een kind

Omgaan met de gevoelens van een kind Omgaan met de gevoelens van een kind HOE KAN IK OMGAAN MET DE GEVOELENS VAN MIJN KIND IN HET ZIEKENHUIS? Praktische tips voor ouders 2 Omgaan met de gevoelens van een kind Beste ouder Uw kind is opgenomen

Nadere informatie

Titel Auteur Leeftijd Omschrijving. Kleine Leon bij de dokter Linne Bie 1-3 jr Over een baby die onderzocht wordt en een prikje krijgt.

Titel Auteur Leeftijd Omschrijving. Kleine Leon bij de dokter Linne Bie 1-3 jr Over een baby die onderzocht wordt en een prikje krijgt. Er zijn heel veel boeken geschreven over ziek-zijn, beter worden en verdriet hebben omdat iemand die je kent ziek is. Het maakt niet uit hoe oud je bent, in de lijst hieronder is vast wel iets te vinden

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret?: Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is taalontwikkeling te

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland Bibliotheek Montferland 2019-2020 Wat is? is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te stimuleren,

Nadere informatie

Een dagje naar het ziekenhuis

Een dagje naar het ziekenhuis KINDERGENEESKUNDE Een dagje naar het ziekenhuis KINDEREN Een dagje naar het ziekenhuis Binnenkort komt uw kind naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een dagopname. Het is belangrijk om uw kind daarop voor

Nadere informatie

Weer thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Weer thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Weer thuis Uw kind is opgenomen geweest in het ziekenhuis en gaat nu weer naar huis. Het kan zijn dat thuis meteen alles weer als vanouds is. Het kan ook zijn dat uw kind de ziekenhuisopname moet verwerken.

Nadere informatie

Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding

Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Informatie voor ouders en verzorgers Locatie ETZ Elisabeth Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kunt u

Nadere informatie

Weer thuis uit het ziekenhuis

Weer thuis uit het ziekenhuis Weer thuis uit het ziekenhuis Mogelijke reacties van uw kind én tips om misselijkheid te voorkomen gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Reacties van kinderen na een ziekenhuisopname 3 Zo helpt u uw kind

Nadere informatie

Kinderboeken Titel Omschrijving Code De Gouden Vogel Hans Stolp

Kinderboeken Titel Omschrijving Code De Gouden Vogel Hans Stolp Kinderboeken Titel Omschrijving Code De Gouden Vogel Hans Stolp Dokter De Soto William Steig Eva Thiery Robberecht Johan ligt in het ziekenhuis. Hij is heel erg ziek en hij denkt dat hij niet meer beter

Nadere informatie

Naar het ziekenhuis Imme Dros v.a. 4 jr Ella moet geopereerd worden aan een bobbel onder haar kin.

Naar het ziekenhuis Imme Dros v.a. 4 jr Ella moet geopereerd worden aan een bobbel onder haar kin. De WZA-kinderboekenlijst Er zijn heel veel boeken geschreven over ziek-zijn, beter worden en verdriet hebben omdat iemand die je kent ziek is. Het maakt niet uit hoe oud je bent, in de lijst hieronder

Nadere informatie

Omgaan met de gevoelens van een kind. Informatiebrochure

Omgaan met de gevoelens van een kind. Informatiebrochure Omgaan met de gevoelens van een kind Informatiebrochure Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 3 1 INLEIDING... 4 2 ALGEMENE TIPS... 5 3 HOE BEREID IK MIJN KIND VOOR... 6 4 MIJN KIND BEGELEIDEN... 7 4.1 bij het

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Het oor van Leonoor Over buisjes in je oren

Het oor van Leonoor Over buisjes in je oren Buisjes? Leonoor snapt er niks van. Is dat net zoiets als de buizen van de waterleiding, of de buizen van de verwarming? Die buizen passen toch niet in mijn oren? vraagt ze verbaasd. Leonoor hoort niet

Nadere informatie

begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen?

begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? uw kind naar het ziekenhuis Binnenkort komt u met uw kind naar het Medisch Centrum Alkmaar, omdat uw kind: een onderzoek en/of behandeling krijgt wordt

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Reacties tijdens een ziekenhuisopname Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op hun ziekenhuisopname. Een opname is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling Patiënteninformatie Pijnmeting op de kinderafdeling Deze brochure is geschreven om u, ouders/verzorgers maar ook uw kind, meer informatie te geven over pijn. Allereerst proberen we uit te leggen wat pijn

Nadere informatie

Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje)

Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje) Dagcentrum (dagopname kinderen, een kleurboekje) Binnenkort wordt uw kind opgenomen op het dagcentrum van het AMC. Dit kleurboekje is speciaal bestemd voor uw kind. Het laat aan de hand van plaatjes zien

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 4-6 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 4-6 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 4-6 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of boosheid

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Informatie voor ouders en verzorgers

Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Informatie voor ouders en verzorgers Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Informatie voor ouders en verzorgers Inhoudsopgave (klik op het onderwerp om verder te lezen.) Wat kunt u thuis vooraf aan voorlichting

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel)

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel) Sophia Kinderziekenhuis Adenotomie (Verwijderen neusamandel) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de neusamandel te verwijderen

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt

de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt de Mantoux test Een test om te kijken of je de tuberculose-bacterie in je lichaam hebt Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Wanneer u als vader of moeder kanker heeft

Wanneer u als vader of moeder kanker heeft Kanker Instituut Deze folder is bedoeld voor ouders met kanker, en hun naasten. Deze brochure informeert u over wat belangrijk is voor kinderen, wanneer iemand in hun directe omgeving, met name een ouder,

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen)

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen) Sophia Kinderziekenhuis Tonsillectomie (Verwijderen keelamandelen) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de keelamandelen te verwijderen

Nadere informatie

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands KanjerGuusje Mijn leven is van mij Inhoudsopgave Titel Schrijver Jaar van 1 e uitgave Genre Onderwerp

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

De heppiepet. de behandeling

De heppiepet. de behandeling 1 De heppiepet de behandeling Een manier om je ziekte te genezen. Het maakt je beter. Oma s vriendin moet naar het ziekenhuis voor een behandeling. Ze krijgt chemotherapie. soorten de pillen de chemotherapie

Nadere informatie

PIJN IS NIET FIJN INFORMATIE VOOR KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND

PIJN IS NIET FIJN INFORMATIE VOOR KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND PIJN IS NIET FIJN INFORMATIE VOOR KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND Deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. In deze folder vertellen wij welke soorten pijn je

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

vandaag word je geopereerd aan je blinde darm 1

vandaag word je geopereerd aan je blinde darm 1 vandaag word je geopereerd aan je blinde darm 1 2 Wat is een blinde darm? Een blinde darm is een wormvormig aanhangsel, gelegen onderaan in de buik bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Met

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders

Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11. Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 www.azherentals.be Weg met pijn... Want pijn is niet fijn!!! Informatieboekje voor kinderen en hun ouders Dag Bert, welkom op de kinderafdeling Ik zal je iets

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

De kinderen spelen dat ze met de trein naar oma gaan. 2 De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken

De kinderen spelen dat ze met de trein naar oma gaan. 2 De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken Ik en mijn familie In het thema; Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen. Ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen

Nadere informatie

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of boosheid

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie.

Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. Je komt binnenkort een dagje naar het ziekenhuis voor een operatie. DIT MAG JE EVEN NIET! Je mag s morgens niets eten en niets drinken, dat heet nuchter zijn. De zuster komt bij je. Ze gaat even met mama

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling Pijnmeting op de kinderafdeling Deze brochure is geschreven om u, ouders/verzorgers maar ook uw kind, meer informatie te geven over pijn. Allereerst proberen we uit te leggen wat pijn is, waardoor pijn

Nadere informatie

Weer thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Weer thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Weer thuis Uw kind is opgenomen geweest in het ziekenhuis en gaat nu weer naar huis. Het kan zijn dat thuis meteen alles weer als vanouds is. Het kan ook zijn dat uw kind de ziekenhuisopname moet verwerken.

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Welkom op de intensive care

Welkom op de intensive care Intensive Care Welkom op de intensive care Voorlichtingsboekje voor kinderen van 6 t/m 12 jaar over de Intensive Care 1 Inleiding voor ouders/verzorgers Welkom op de intensive care. Vanwege een ernstige

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Voorwoord

Hoofdstuk 1 Voorwoord 1 Hoofdstuk 1 Voorwoord Hallo iedereen, ik doe mijn spreekbeurt/werkstuk over het ziekenhuis. In een ziekenhuis zijn een heleboel verschillende afdelingen. Want je kunt heel veel verschillende ziektes

Nadere informatie

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname

Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Weer thuis na een operatie Nazorg na een dagopname Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Weer thuis na een operatie 2 Wat mag je wel, wat mag je niet 3 Contact 6 Weer terug naar het ziekenhuis

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Weer thuis

PATIËNTEN INFORMATIE. Weer thuis PATIËNTEN INFORMATIE Weer thuis 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze folder wil de kindergeneeskunde van Maasstad Ziekenhuis u uitleg geven wat voor reacties uw kind kan vertonen en hoe u uw kind kunt helpen

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de intensive care (IC) is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden door de KNO-arts en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Ambulant centrum)

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden door de KNO-arts en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Ambulant centrum) Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden door de KNO-arts en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Ambulant centrum) Jij krijgt een operatie aan je keel, neus of oren en gaat dan slapen met een

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Verlies & Rouw. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website:

Verlies & Rouw. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: Verlies & Rouw HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Verlies is wanneer je iemand of iets die veel voor

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Pijn bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Pijn bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Pijn bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Deze folder is speciaal voor jou en gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie.

Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Jij krijgt een operatie van de KNO-arts. Hieronder lees je het verhaal van Jaap, hij krijgt ongeveer dezelfde operatie. Het verhaal begint thuis, en op de foto zie je Jaap. Vandaag gaat Jaap met zijn moeder

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test

Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Wilhelmina Kinderziekenhuis Hoe gaat jouw lichaam om met suiker Glucose-tolerantie-test Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Hoe gaat jouw lichaam

Nadere informatie

Wanneer en hoe raakt de huisarts betrokken bij een gezin waar jonge kinderen zijn en een van de ouders kanker heeft

Wanneer en hoe raakt de huisarts betrokken bij een gezin waar jonge kinderen zijn en een van de ouders kanker heeft Ervaringen in de huisartsenpraktijk. Cunera Jonker, huisarts in Delft Het was een mooie dag in de herfst. Varkentje plukte appels uit de boom.. toen Kikker aan kwam lopen. Hij keek bezorgd. Ik heb iets

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Inleiding Beste ouders/verzorgers, Dit is het Doe en praat boekje over het thema: Ik (lichaam/familie).

Nadere informatie

Christine Nöstlinger met tekeningen van Philip Hopman. s Morgens vroeg Toon Tellegen. Vivian den Hollander met tekeningen van Rotraut Susanne

Christine Nöstlinger met tekeningen van Philip Hopman. s Morgens vroeg Toon Tellegen. Vivian den Hollander met tekeningen van Rotraut Susanne Inhoud 9 Nannie Kuiper met tekening van Jeska Verstegen 11 Papa is ziek Pieter Feller met tekeningen van Natascha Stenvert 14 Een stoere surfer 32 Piraat Lars Yvon Jaspers Christine Nöstlinger met tekeningen

Nadere informatie

Verlies en rouw VOOR KINDEREN

Verlies en rouw VOOR KINDEREN Verlies en rouw VOOR KINDEREN Voor kinderen en jongeren kan het verhelderend en geruststellend zijn als ze tijdens hun rouwproces (of in voorbereiding van een verwacht verlies) duidelijke informatie krijgen

Nadere informatie

Verlies, verdriet, rouw

Verlies, verdriet, rouw Verlies, verdriet, rouw Materiaal voor kinderen, jongeren, schoolpersoneel en begeleiders Het materiaal is beschikbaar in onze infotheek. De catalogus vind je online (link op www.vclbleuven.be> in de kijker).

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Ons eerste thema van het jaar is: Ik ben ziek. Het thema slaat goed aan omdat er in deze periode héél veel peuters ziek zijn. We beginnen met een boekje voorlezen:

Nadere informatie

Meertalige opvoeding- vakantieperiode

Meertalige opvoeding- vakantieperiode Meertalige opvoeding- vakantieperiode Beste ouders, De grote vakantie breekt aan. Voor veel kinderen die meertalig worden opgevoed betekent dit een periode waarin uw kind weinig (tot niet) in aanraking

Nadere informatie

PRE-OPERATIEF SPREEKUUR EN VOORBEREIDING VAN UW KIND OP DE OPERATIE

PRE-OPERATIEF SPREEKUUR EN VOORBEREIDING VAN UW KIND OP DE OPERATIE PRE-OPERATIEF SPREEKUUR EN VOORBEREIDING VAN UW KIND OP DE OPERATIE 454 Inleiding Binnenkort wordt uw kind geopereerd in het Sint Franciscus Gasthuis. Hiervoor gaat u samen met uw kind naar de anesthesioloog

Nadere informatie

Praten met je kind(eren)

Praten met je kind(eren) Praten met je kind(eren) De diagnose Je kind heeft kanker. Een mededeling die je wereld op zijn kop zet. En net als iedere ouder vraag je je af: Vertel ik het mijn kind? Wie vertelt het? Wat is het beste

Nadere informatie

Informatie voor kinderen Ik word geopereerd!

Informatie voor kinderen Ik word geopereerd! z Informatie voor kinderen Ik word geopereerd! 3 Als je naar het ziekenhuis gaat om geopereerd te worden, heb je eerst een gesprek bij de slaapdokter. Papa of mama is daar ook bij. De slaapdokter vertelt

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Inknippen van je tongriempje Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Ruben. Mijn broertje heeft epilepsie

Ruben. Mijn broertje heeft epilepsie Ruben Mijn broertje heeft epilepsie Ruben Mijn broertje heeft epilepsie Voor Deborah, Gideon en Matthias. Om samen groot te worden. Copyright 2013 Saskia Hendriks Dit is Ruben Ruben is mijn kleine broertje.

Nadere informatie

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling)

Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling) Fotoverhaal voor kinderen die geopereerd worden en een verdoving met een 'kapje' krijgen (Kinder- en jongerenafdeling) Jij krijgt een operatie en gaat dan slapen met een kapje. Hieronder lees je het verhaal

Nadere informatie

Voorlees- en kleurboekje voor kinderen die één dag naar het ziekenhuis komen voor een operatie

Voorlees- en kleurboekje voor kinderen die één dag naar het ziekenhuis komen voor een operatie Voorlees- en kleurboekje voor kinderen die één dag naar het ziekenhuis komen voor een operatie Binnenkort moet je voor een operatie naar het ziekenhuis. En als alles goed gaat, mag je dezelfde dag weer

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Dagopname op de kinderafdeling (F0)

Dagopname op de kinderafdeling (F0) 1/7 Kindergeneeskunde Dagopname op de kinderafdeling (F0) Inleiding In deze informatiefolder staat beschreven wat een dagopname voor jou en voor uw kind inhoudt. De folder is verdeeld in twee delen: een

Nadere informatie

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test

Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Een onderzoek van je bijnieren De ACTH-test Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een onderzoek van je bijnieren: ACTH-test

Nadere informatie

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen

Tijn in het ziekenhuis. Het verwijderen van amandelen bij kinderen Tijn in het ziekenhuis Het verwijderen van amandelen bij kinderen 2 Introductie Uw kind wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van keel- en of neusamandelen. Dit boekje kan u

Nadere informatie

Marjolein moet naar het ziekenhuis

Marjolein moet naar het ziekenhuis Marjolein moet naar het ziekenhuis Ik ben ziek Een pijntje, een piepje een traantje, een griepje eerst koud en dan heet, een voorhoofd met zweet een drankje een pil, wat lig je daar stil hoe langer hoe

Nadere informatie