VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW"

Transcriptie

1 VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW CAB JAARRAPPORT 2013

2 2 INHOUD : INLEIDING GEPRESTEERDE TOLKUREN IN SECTOR WELZIJN TOLKUREN IN DE LEEFSITUATIE (L-UREN) GEBRUIKERS L- UREN PROGNOSE L- UREN TERUGBETALING REISKOSTEN VAN TOLKEN IN WELZIJN? SECTOR WERK ARBEIDSTOLKUREN EN SOLLICITATIE- TOLKUREN (A- UREN EN S- UREN) GEBRUIKERS A/S- UREN TOLKUREN BEROEPSOPLEIDING (B- UREN) GEBRUIKERS B- UREN PROGNOSE A/S/B- UREN SECTOR ONDERWIJS TOLKUREN VOLTIJDS ONDERWIJS (O- UREN) TOLKUREN VOLWASSENENONDERWIJS (VO- UREN) LEERLINGEN - STUDENTEN - CURSISTEN SECTOR DERDEN SECTOR AFSTANDSTOLKEN (AT) EVOLUTIE VAN HET TOLKENBESTAND DE FREELANCE TOLKEN VGT AANVULLENDE CONTRACTUELE TOLKEN DE VLINDERTOLKEN AFSTANDSTOLKEN DE FREELANCE SCHRIJFTOLKEN (ST) AFSTANDSTOLKEN (VIDEO TOLKEN)... 21

3 3 4 KLACHTENBEHANDELING OTK OVER HET CAB OTK OVER DE TOLKEN KLACHTEN : COMMISSIE EN PROCEDURES BESLUITEN... 26

4 4 INLEIDING Het CAB vulde ,5 tolkuren in en groeide met 21 %. In dit cijfer zijn ook de permanentie- uren voor het afstandstolken opgenomen. INGEVULDE TOLKUREN 2013 LEEFSITUATIE ARBEIDSSITUATIE BEROEPSOPLEIDING VOLTIJDS ONDERWIJS VOLWASSSENONDERWIJS DERDEN AFSTANDSTOLKEN De oplossingsgraad in de sector Onderwijs ging verder achteruit. Dit was voorspelbaar, omdat de overheid veel meer tolkuren per leerling had toekende, terwijl het aantal tolken in juni 2013 quasi niet toenam. Uit de cijfers blijkt een tweede verklaring : het totale aantal leerlingen, studenten en cursisten steeg in september met 33% t. o. v. het vorige schooljaar. Dat is heel veel. Ondanks vaak aantrekkelijker tolkblokken (langer en regelmatiger) in Onderwijs, hield de oplossingsgraad in Werk en Welzijn merkwaardig goed stand.

5 % ONOPGELOSTE UREN ONDERWIJSSITUATIE % ONOPGELOSTE UREN ARBEIDSSITUATIE % ONOPGELOSTE UREN LEEFSITUATIE

6 6 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN SECTOR WELZIJN Tolkuren in de leefsituatie (L-uren) Bevoegdheid: Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Er werden u bij het CAB aangevraagd. Dat is 5,87 % meer dan vorig jaar u werden opgelost. 6,20 % bleef onopgelost (vorig jaar 5,84%). Het CAB berekent ook een zogenaamd comfortpercentage, namelijk een % waarbij men ook die tolkuren in rekening brengt waarvoor tegelijk een tweede tolk werd gezocht en niet gevonden. In dat geval ging het over 6,36% (vorig jaar 6,09 %). De freelancers presteerden u. Dat is 5,30 % meer dan vorig jaar. De vlindertolken presteerden 101 u in het kader van het VAPH en 6 u voor opdrachten van justitie waarvoor geen freelancers beschikbaar waren. 1,27% van de uitbetaalde tolkuren werden geregistreerd als Te Late Afgelasting (TLA), waarbij de tolk recht had op een financiële compensatie (vorig jaar 1,22%) Gebruikers L- uren Eind 2013 registreerde het CAB gebruikers met het recht op L- uren. Dat is een aangroei met 3,66 % (in 2012 was dat 4,93 %). 752 personen hebben effectief tolkuren gebruikt. Dat is een stijging van 7,89 % t.o.v Maar het gemiddeld jaargebruik per persoon blijft hangen op 11,38u (vorig jaar : 11,64u per persoon).

7 7 168 dove ( 1 ) gebruikers vroegen een verdubbeling aan van het basispakket van 18u tot 36u (vorig jaar 178). 94 onder hen gebruikten effectief meer dan 18u (nauwelijks 3 meer dan in 2012). 19 van deze 94 personen gebruikten 35 of 36 tolkuren. Dat is bijna een verdubbeling t.o.v (10 gebruikers). Een paar onder hen betaalden zelfs extra tolkuren, wat aantoont dat 36u voor hen niet genoeg was. Overweging : gezien de stabiliteit van het gemiddeld tolkurengebruik per persoon (11,38u nu en 11,64u in 2012) zou het optrekken van het toegelaten urenplafond per gebruiker van 36u tot bijvoorbeeld 54u (18u x 3) in uitzonderlijke gemotiveerde omstandigheden, weinig budgettaire impact hebben voor de overheid. 24 doof- blinde ( 2 ) gebruikers (met een basispakket van 70 tolkuren), gebruikten effectief tolken. Dat zijn er 2 meer dan in onder hen hadden de verdubbeling tot 140u aangevraagd. 13 van die 17 gebruikten ook werkelijk meer dan 70u. 5 van die 17 gebruikten meer dan 95% van hun tolkuren, hetgeen laat vermoeden dat voor hen een hoger aantal uren dan het plafond van 140u wenselijk is (2 van hen hebben trouwens een aantal tolkuren laten factureren). Er werden 196 uren schrijftolk aangevraagd waarvan 162 u werden ingevuld voor 13 dove gebruikers (vorig jaar 166u ingevuld voor 12 gebruikers). Hier tegenover staat dat 4 andere dove gebruikers helaas geen schrijftolk konden bekomen. Overweging : misschien zou het versmelten van de pool van onderwijs- schrijftolken met de pool van CAB schrijftolken in Werk & Welzijn een oplossing kunnen bieden Prognose L- uren 2014 De Vlaamse Regering plant om in u te voorzien. Indien men het aantal gevraagde uren van 2013 als 1 In de regelgeving wordt inzake de medische voorwaarden de term auditief gehandicapten gebruikt. 2 In de regelgeving wordt inzake de medische voorwaarden gesproken over gebruikers die tevens een vermindering van hun gezichtsvermogen hebben.

8 8 uitgangspunt neemt en men telt daar de groei van 2013 bij, dan volstaan 9.800u. Vertrekt men van het aantal ingevulde uren, dan is er een buffer van 14,5%. Overweging : gezien 5 doofblinde gebruikers hun maximum aantal tolkuren hebben opgebruikt, is het aangewezen om een verhoging van het aantal tolkuren voor doofblinde gebruikers te voorzien. Het effect van die maatregel zou geen grote budgettaire consequenties hebben Terugbetaling reiskosten van tolken in Welzijn? Werk en Onderwijs betalen de reiskosten van de tolken (0,25 euro per afgelegde km). Welzijn doet dit nog niet. Nochtans laten experimenten in samenwerking met de provinciebesturen van Antwerpen (cf. Jaarverslag 2012) en Vlaams Brabant vermoeden dat het gebruik van L uren bij het terugbetalen van reiskosten niet drastisch zou gaan stijgen. De betaling van reiskosten door het VAPH zou niet alleen drempelverlagend kunnen werken voor de gebruikers, het zou ook de efficiëntie van het CAB bij het vinden en toewijzen van tolken verhogen. Nu moet het CAB - als het een tolk gevonden heeft - nog telkens vragen aan de individuele gebruiker of hij/zij wel akkoord gaat met de verplaatsingsvergoeding van de tolk. Eind 2013 onderzocht Welzijn of die terugbetaling haalbaar was. 1.2 SECTOR WERK Arbeidstolkuren en sollicitatie- tolkuren (A- uren en S- uren) Bevoegdheid : Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) Er werden bij het CAB u aangevraagd. Dat is 17,37 % meer dan in u werden opgelost. De freelancers presteerden u. De vlindertolken namen 228 u voor hun rekening. Er is een stijging van 21,18 % in het aantal getolkte uren. 6,91 % van de gevraagde uren bleef onopgelost. De oplossingsgraad van 93,09 % is beter dan in 2012 (90,2%). Dit succes moet wat gerelativeerd worden, als men ook die tolkuren in rekening brengt waarvoor aanvullend een tweede tolk werd gezocht en niet gevonden. In dat geval komt men aan 10,68 % onopgeloste uren (14,49% in 2012).

9 9 Toch is het resultaat behoorlijk, wanneer men dit bekijkt in het licht van het grote aanbod van (lange) tolkopdrachten in Onderwijs. De ingevulde uren bestonden uit A- en 97 S- uren. 2,05 % van de uitbetaalde tolkuren werden geregistreerd als Te Late Afgelasting, waarbij de tolk recht had op een financiële compensatie (vorig jaar 2,19%). Overweging : het zou nuttig zijn om in 2014 precieze cijfers te genereren en te publiceren van door tolken (te) laat afgelaste opdrachten. Dit zou de evaluatie van de nieuwe op til zijnde TLA regels vervolledigen Gebruikers A/S- uren Het CAB registreerde eind gebruikers met het recht op A uren, een stijging met 3,94%. N. b. : gebruikers met L- uren krijgen automatisch ook het recht op A- uren. 121 gebruikers hadden een recht op A- uren maar nog geen recht op L- uren. De 2 vorige jaren waren dat er 110. Dit is een stijging van 10 % 357 personen hadden effectief A/S tolkuren gebruikt, een stijging met 2 %. Het gemiddeld aantal uren per gebruiker is gestegen van 30u naar 33,7 u per jaar. 27 personen (11 minder dan vorig jaar) hadden samen 97 S- uren gebruikt. Vorig jaar werden 153u door 38 personen gebruikt. 25 gebruikers met een auditieve beperking ontvingen een verdubbeling van het basispakket van tot 20% (vorig jaar 21). N. b. : : één gebruiker kan tweemaal de volle 20% ontvangen voor 2 jobs. 5 personen gebruikten hun 20% tolkuren quasi volledig op (vorig jaar 2). 287 uren schrijftolk werden aangevraagd. Dat is een stijging van 65 % maar vertegenwoordigt nog steeds slechts 2.2 % van alle gevraagde tolkuren voor werk. Er werden 254 uren opgelost (88,5%).

10 Tolkuren Beroepsopleiding (B- uren) Bevoegdheid : Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) Er werden 498 u aangevraagd, dit is een stijging met 10,18%. Er werden 393 u opgelost (365 u door freelancers, 28u door vlindertolken). 21,08 % uren bleven onopgelost, wat veel meer is dan vorig jaar (3,86%). Dit negatief resultaat is grotendeels te wijten aan het aanvraagdossier van één cursist, voor wie helaas bijna geen tolken konden gevonden worden. Dit gebeurde niet toevallig in de (huidige) moeilijkste bemiddelbare regio van het land, namelijk Vlaams Brabant Gebruikers B- uren Er waren 15 gebruikers (4 meer dan in 2011) Prognose A/S/B- uren u werden opgelost. Voegt men daar voor 2014 de stijging van 17,37 % van 2013 aan toe, dan belandt men bij u. Misschien is 17,37% wel wat hoog ingeschat, want in 2012 bedroeg de stijging maar 9,2%. De VDAB verkoos om voorlopig u te voorzien (wat een stijging met 8,3% toelaat), omdat de mogelijkheid bestaat om het aantal uren in nood nog een 2 e keer op te trekken in hetzelfde jaar. 1.3 SECTOR ONDERWIJS Tolkuren voltijds onderwijs (O- uren) Bevoegdheid : Ministerie van Onderwijs Evolutie per kalenderjaar In 2013 werden in totaal u aangevraagd, waarvan u getolkt werden. Dat is 23,18 % meer dan in 2012 ( u). Aanvullend op het systeem van freelance tolken vulden de vlindertolken 545,5u in (zie ook verder in 2.2 ) Het aantal te late afgelastingen (TLA) dat uitbetaald werd aan tolken, bleef stabiel : 5,21% (vorig jaar 5,51%).

11 11 11 uren werden gefactureerd aan de scholen, omdat zij niet volgens de richtlijnen van het Ministerie waren verlopen. Deze uren vindt men terug bij de cijfers over de Derden (zie verder 1.4). Gelukkig kregen de onderwijsinstellingen n.a.v. de nieuwe criteria om in aanmerking te komen voor ondersteuning door een tolk VGT en/of ST (daling normen gemiddeld verlies tot 70 db), voor het schooljaar een extra aanvraagperiode tot en met 13/09/13 waardoor te late aanvragen nog snel konden verwerkt worden en er hiervoor geen uren moesten gefactureerd worden. Dit gaf leerlingen die anders tot januari zouden moeten wachten de mogelijkheid reeds eind september te starten met ondersteuning tolk Evolutie per schooljaar In werden uren ingevuld : 8,1 % meer dan tijdens het schooljaar daarvoor. De oplossingsgraad bedroeg 81,2 % Dat is helaas heel wat lager is dan het jaar daarvoor (93%). Deze achteruitgang was voorspeld in het vorige Jaarverslag. Er werden 21% meer tolkuren effectief aangevraagd door de leerlingen en studenten, terwijl de aangroei van actieve onderwijstolken met 3 eenheden minimaal bleef Tolkuren volwassenenonderwijs (VO- uren) Bevoegdheid : Ministerie van Onderwijs Evolutie per kalenderjaar Tijdens het ganse kalenderjaar werden 4.830,5 u aangevraagd, waarvan 4.529u getolkt werden. De vlindertolken tolkten 52,5u. Er waren in 2013 in het VO 300 u TLA : 6,62% van het totaal en 1,41 % hoger dan in het voltijds onderwijs Evolutie per semester In het volwassenenonderwijs worden de tolkuren in principe toegekend per semester. Normaliter zijn er 2 semesters : september januari en februari juni. In de periode februari 2013-juni 2013 werden door het Ministerie van Onderwijs voor dat semester 3.098u toegekend

12 12 (toekenningen SEM 2 excl. doorlopende toekenningen SEM 1), waarvan 2.365,50u werden ingevuld. Welk was het aantal werkelijk opgevraagde tolkuren en het aantal daarvan dat het CAB heeft ingevuld met een tolk? Als we het even eenvoudiger bekijken en januari 2013 (dat eigenlijk behoort tot het vorige semester) toch meetellen, dan werden 93% ingevuld (2.537,5u van gevraagde uren). Dat is een goed resultaat, en hoger dan tijdens de vorige semesters in het volwassenenonderwijs. De cijfers van het semester september 2013 eind januari 2014 bedragen : 2.440,5 aangevraagde uren waarvan 95% opgelost. Dat resultaat is lichtjes beter dan in het eerste semester, en beduidend beter dan het resultaat in het voltijds onderwijs. kunnen hier nog niet gegeven worden Het oplossingspercentage van het voltijds en volwassenenonderwijs samen Bekijken we het hele kalenderjaar 2013, dan bedraagt de oplossingsgraad 79,48%. Dat is 9% minder dan tijdens het vorige kalenderjaar (88,52%). Gezien de forse stijging van het aantal leerlingen in en de onbeduidende aangroei van tolken in juni 2013, is de verwachting dat de oplossingsgraad helaas nog verder zal wegzakken. Door deze toestand komt het gelijke kansenbeleid zwaar onder druk. Daarom is het cruciaal dat volgend schooljaar enkele extra vlindertolken kunnen aangeworven worden om in te schakelen bij studenten en leerlingen die te weinig freelance tolken kunnen bekomen. Aangezien elke actieve tolk nu al bezet lijkt, moet de hoop gevestigd worden op nieuw afstuderende tolken. Uiteraard betekenen vlindertolken maar een aanvullende oplossing. Structureel lijkt het verder optrekken van de vergoedingen aan freelance tolken sterk aangewezen Leerlingen - studenten - cursisten Aantal leerlingen in het voltijds onderwijs Op 1 september 2013 startten 13 leerlingen in het basisonderwijs (5 kleuters & 8 leerlingen in lager), 59 in het secundair en 13 in het hoger onderwijs. Samen ging het om 85 personen. Dit is een stijging met liefst 46,5 % t.o.v. september 2012.

13 ( Nuance : in januari 2013 kwamen er wel nog meer extra leerlingen/studenten bij, terwijl dat in januari 2014 niet het geval was. Houd men hiermee rekening, dan is de stijging 33% ). Aantal cursisten in het volwassenenonderwijs Tijdens de periode februari 2013-juni 2013 startten 19 cursisten. In de periode september januari 2014 waren er 29. Maar eigenlijk ging het op jaarbasis over 33 verschillende personen (omdat sommige cursisten aan meer dan één opleiding/semester deelnamen). Dit is een stijging met 17,9 %. Globale evolutie aantal leerlingen/studenten/cursisten met tolk VGT evolutie leerlingen secundair onderwijs sedert 2000 evolutie studenten hoger onderwijs sedert 2002 evolutie cursisten volwassenenonderwijs sedert 2008 evolutie leerlingen basisonderwijs sedert 2013 n. b. De statistiek wordt ieder jaar opgemaakt op basis van de gegevens in september. In de loop van het schooljaar kunnen bepaalde gegevens wijzigen (leerlingen vallen weg of komen er nog bij). 1.4 SECTOR DERDEN Dit zijn de zogenaamde D- uren. Er werden 1.732u aangevraagd (vorig jaar 2.207u), waarvan er 1.689u opgelost

14 14 werden met minstens één tolk. Dat betekent dat 2,5% zonder tolk bleef. 1.5 SECTOR AFSTANDSTOLKEN (AT) Over de financiering van het experiment kan men meer lezen in hoofdstuk 3 van dit jaarverslag. Hier volgen cijfers en gegevens over de dienstverlening. Aantal ingeschreven gebruikers Begin 2013 waren er 131 inschrijvingen van dove gebruikers om de licentie voor de software MyMMX voor het AT te bekomen. Eind 2013 waren er 317 gebruikers (+ 142 %). Van deze 317 gebruikers zijn er 152 gebruikers (= 48%) die volgens de database van het CAB tolkuren in de werksituatie hebben/gebruiken. (eind 2012 waren dit slechts 73 personen. Dit is een stijging van 108%) 285 personen gebruiken reeds tolkuren voor welzijn met live tolken. Ook hier een stijging van 139%. (in 2012 waren dit slechts 119 personen). 14 gebruikers zijn doof maar hebben op dit ogenblik nog geen recht op tolkuren Een 11-tal gebruikers hadden nergens recht op tolkuren Het aantal gebruikers in de leefsituatie stijgt sneller dan het aantal gebruikers in de arbeidssituatie. Eind 2012 had 56 % tolkuren in de arbeidssituatie. Dit aandeel daalde tot 48 % in december Aantal effectieve gebruikers Het aantal actieve gebruikers per maand was bij de start in 2012 laag : gemiddeld circa 50-tal personen per maand. Het gemiddelde steeg in 2013 langzaam tot 68 personen. 183 personen hadden een oproep gedaan via MMX. Dit is 58 % van het aantal ingeschreven gebruikers.

15 15 Grafiek 2 bis Evolutie van het aantal effectieve gebruikers (Periode oktober December 2013 ) totaal aantal ingeschreven gebruikers effectief aantal gebruikers per maand eff gebr tot werk (manueel = effectief getolkt) Welzijn (manueel = effectief getolkt) Aantal oproepen, verdeling VRS VRI, verdeling Welzijn - Werk In 2013 waren er oproepen. Dat zijn er gemiddeld 663 per maand. Dat is een stijging van 36 % t.o.v Er werd vooral getolkt voor telefoongesprekken (VRS). De overige 7 % van de tijd werd getolkt in situaties waar de gesprekspartner wel bij de dove gebruiker aanwezig was (VRI). Uit de statistieken van de Zweedse provider kan men niet afleiden welke oproepen voor Welzijn, en welke voor Werk zijn. (In de meeste Europese landen beschouwt de overheid dit onderscheid als niet relevant). Uit manuele statistieken van de Vlaamse tolken zelf blijkt de verdeling van het aantal gesprekken als volgt : 31% Werk en 69 % Welzijn (een lichte stijging van Welzijn in vergelijking tot

16 ). De duur van de gesprekken van Welzijn en van Werk is quasi dezelfde. Er werden 1.724,5 tolkuren ingericht (= permanentie van afstandstolken). 770,5u daarvan werden ingevuld door contractuele tolken, 954 u door freelance tolken. Openingsuren Op verzoek van de gebruikersvereniging FEVLADO bedroegen deze aanvankelijk circa 36u per week : 34u tijdens de kantooruren en 2u op dinsdagavond ( ). Op sommige dagen werd een dubbele tolkbezetting voorzien. In het najaar werd bijgestuurd en werd het aantal openingsuren verminderd tot gemiddeld 34,5u. De dubbele bezetting werd grotendeels afgebouwd. Overweging : gezien het bescheiden gebruik van de tolktijd werd eind 2013 het plan opgevat om het aantal openingsuren verder te verminderen vanaf de lente 2014, waardoor de kosten- baten verhouding meer in evenwicht zou gebracht worden (zie verder hoofdstuk 3 Aanbevelingen).

17 EVOLUTIE VAN HET TOLKENBESTAND 2.1 DE FREELANCE TOLKEN VGT Het aantal actieve tolken Begin 2013 telde men168 tolken die uitbetaald waren voor prestaties in Dat waren er slechts 2 meer dan het jaar voordien. Het CAB kan het meest rekenen op tolken die als tolk sociale bijdragen betalen, want zij zijn een stuk actiever dan diegenen die slechts gelegenheidstolk zijn. Als we kijken naar het aantal tolken dat theoretisch in aanmerking komt om RSZ- bijdragen te betalen, dan blijken het te gaan om 123 tolken, een stijging met 13,9 %. ( is de minimumdrempel voor zelfstandigen in bijberoep om bijdragen te betalen ). n. b. De cijfers hierboven lopen steeds een jaar achter, omdat de belastingfiches die hiervoor bekeken worden steeds pas het jaar nadien bekend zijn. Na het zwakke jaar 2011 bleek de groei van bijdragenplichtige tolken in 2012 opnieuw wat aan te trekken. Dit kon nog niet het effect zijn van de loonsverhoging begin Hoogstwaarschijnlijk is dit het gevolg van een veel groter aanbod van tolkaanvragen, hoofdzakelijk in Onderwijs en in (wat mindere mate) Werk afgestudeerde actieve tolken VGT vanaf 2000 bijdrageplichtige actieve tolken VGT vanaf 2000

18 18 Het inkomen van de tolken 2013 was een beter jaar voor de inkomensvorming van zelfstandige tolken : - Dankzij het groter werkaanbod steeg het aantal bijdragenplichtige zelfstandige tolken en de omzet van uren van sommige zelfstandige tolken in hoofdberoep - Op 1 januari werd in Welzijn en Werk een verhoging van het honorarium met 2 per tolkuur doorgevoerd. Onderwijs volgde op 1 september - Onder impuls van de BVGT (Beroepsvereniging Vlaamse Gebarentaal Tolken) werd een ronde tafel overleg opgestart met alle direct betrokken actoren uit het werkveld : de overheidsadministraties, de bevoegde politieke Kabinetten, de belangenverenigingen van de gebruikers en de tolken, en het CAB. Dit leidde eind november tot een consensus over een aantal voornemens of principes, waarvan de belangrijkste waren : de verlenging van de waarborgperiode om tolken te vergoeden bij te late afgelastingen (TLA) in de 3 sectoren het faciliteren van de werking voor Derden waarbij Derden en tolken beter rechtstreeks afspraken zouden kunnen maken aangaande tolkopdrachten, en de prijssetting voor de uitvoering ervan het zoeken naar middelen door Welzijn om voortaan de reiskosten van tolken in Welzijn te laten vergoeden door het VAPH het gelijke kansen beleid van het CAB (om in tijden van groot tolkentekort alle gebruikers min of meer een gelijke kans op een tolk te geven) blijft gehandhaafd het zoeken naar meer efficiëntie bv. inzake de maandstaten in Onderwijs. De voornemens zouden in het voorjaar 2014 verder in detail uitgewerkt worden. Over het verder optrekken van het honorarium in de komende jaren werd geen overeenstemming bereikt. Zoals in de voorbije 2 jaarverslagen pleit het CAB om de werkvoorwaarden van de freelancers verder te verbeteren, ten einde meer tolkuren daadwerkelijk met een tolk te kunnen invullen. De verhouding vraag naar tolken aanbod van tolken wordt immers alsmaar meer scheefgetrokken.

19 19 Meer info van/over tolken toegankelijk Medio 2013 zette het CAB bijkomende stappen om de informatie van/over tolken dichter bij de dove gebruikers en Derden te brengen. Zie verder in het hoofdstuk AANVULLENDE CONTRACTUELE TOLKEN De vlindertolken Vlindertolken (soms nog instant tolken genoemd) zijn contractuele tolken van het CAB, die een aanvullende oplossing vormen om het structureel tekort aan freelance tolken voorlopig zo goed mogelijk op te vangen. Hun doel is dus : zoveel mogelijk precaire tolkopdrachten in Welzijn, Werk en Onderwijs invullen waarvoor geen freelance tolk kan gevonden worden. De contractuele tolken presteerden samen 961 tolkuren, een daling met 6,47% t.o.v De activiteiten van de contractuele tolken namen opnieuw veel onvrede over het tolkentekort weg. Gezien de forse vraag is de vlinderbezetting te klein. Het CAB is vragende partij om bij ongewijzigde situatie in 2014 hun aantal te verhogen Afstandstolken Gezien het algemene tolkentekort en de moeilijkheidsgraad van het afstandstolken, verliep de tolkenpermanentie van de nieuwe dienstverlening niet van een leien dakje. Het terugschroeven van een dubbele bezetting naar een enkele (kleinere) bezetting maakte het vanaf september iets eenvoudiger. Het is aangewezen om vanaf 2014 het aantal sluitingsuren, die rechtstreeks het gevolg zijn van het ontbreken van een tolk, nauwkeurig bij te houden. 2.3 DE FREELANCE SCHRIJFTOLKEN (ST) Er waren 84 ST, waarvan er 71 ook het diploma van tolk VGT hadden.

20 20 In totaal zijn er in 2013 maar 528 uren uitgevoerd door 26 tolken. 6 onder hen - met enkel een erkenning van ST voerden 53% van de uren uit. Verscheidene instanties (VLOK CI, werkgroep tolken CORA) vroegen eind 2013 aan het CAB om een rol op te nemen bij de coördinatie en uitbetaling van de ST in Onderwijs (zoals dat al gebeurt bij de ST van Welzijn en Werk). Redenen : - Gezien het tekort aan ST zou het interessant zijn om ST van Welzijn & Werk aan te moedigen om ook in Onderwijs te tolken en omgekeerd - De statuten (vergoedingen, fiscaliteit,.. ) van de ST in Onderwijs blijken naar verluidt niet uniform en soms onduidelijk - Statistisch zijn er wel cijfers bekend over het aantal toegekende schrijftolkuren per leerling en het uiteindelijk aantal uitgevoerde/uitbetaalde aantal uren, maar geen cijfers over het aantal daadwerkelijk aangevraagde uren door de leerling/school aan de tolken - De professionalisering van het beroep van ST is zwak: geen uniforme vergoeding per prestatie, geen beroepsvereniging of contact met elkaar, geen transparant georganiseerd werkaanbod, onduidelijke deontologische code en klachtenprocedure, ) Het CAB heeft de expertise in huis om aan een groot deel van deze lacunes tegemoet te komen, en staat positief tegenover het voorstel. Eén nuance : het CAB kan het tekort aan ST niet plots wegtoveren. Het kan wel via een gecoördineerde aanpak en uitbetaling de professionalisering en het aanbod van ST langzaam versterken. Deze denkpiste zou begin 2014 verder met de overheid onderzocht worden.

21 21 3 AFSTANDSTOLKEN (VIDEO TOLKEN) Op basis van de voorlopige statistieken in Vlaanderen werd duidelijk dat een veel langere periode van sensibilisering noodzakelijk wordt. Dit wordt mooi geïllustreerd door de statistiek hieronder uit Noorwegen. Daar startte men in Het gebruik van de dienstverlening begon pas na 3, 4 jaar fors te stijgen. In het najaar van 2013 werd ook duidelijk dat naast de acties binnen de dovengemeenschap, er veel meer campagne en disseminatie zou moeten gevoerd worden in de horende samenleving. Om de campagne te coördineren, het netwerk te verbreden en de samenwerking met meer partners gestalte te geven, werd in november 2013 geïnvesteerd in een nieuwe coördinator. Voorlopige aanbevelingen voor het beleid In het kader van een evaluatieprocedure (in functie van het bekomen van een zogenaamd disseminatiejaar voor het ESF project) formuleerden de VDAB, het VAPH en het CAB eind 2013 de volgende officiële beleidsaanbevelingen aangaande de lopende dienstverlening : (1) Het product is effectief aangepast aan de noden van de gebruiker

22 22 (2) Van een aanbod-gestuurd beleid naar een vraag-gestuurd beleid : de huidige financiële investeringen moet in verhouding gebracht worden tot de effectieve nood (3) De afstandstolkendienst organiseert voor de gebruikers twee verschillende opties (VRS/VRI). Inhoudelijk gaat het om een duidelijk verschillend aanbod. Daarom is het aangewezen om op termijn de financiële verantwoordelijkheid voor deze dienstverlening te spreiden over meer overheden (4) De snelle technologische evolutie moet op de voet gevolgd worden en er moet gestreefd worden naar interoperabiliteit van de ingezette software (5) De looptijd van het experiment tot nu toe is onvoldoende. Het is wenselijk om de dienstverlening te dissemineren en verdere resultaten af te wachten i. f. v. beleidsbeslissingen inzake regelgevingen. Meer details hierover kan men in bijlage 2 over de productfiche van het ESF project lezen.

23 23 4 KLACHTENBEHANDELING Er werden 33 OTK geregistreerd (OTK staat voor Opmerking, Tip of Klacht ). 30 daarvan waren gegrond of betwistbaar. Splitst men de 30 OTK uit, dan ziet men dat 23 OTK over het CAB handelden, 6 over de tolken en 1 over een gebruiker. Ter verduidelijking : als hier genoteerd werd over het CAB, dan zijn ook OTK inbegrepen die handelden over het tolkentekort en over de overheidsregels, waarmee het CAB door sommige gebruikers geïdentificeerd werd. OTK 2013 OTK 2012 OTK 2011 OVER KLANT OVER TOLK OVER CAB

24 OTK OVER HET CAB De inhoud van de 23 OTK over het CAB geven het volgend beeld : INHOUD OTK OVER CAB 2011 INHOUD OTK OVER CAB 2012 INHOUD OTK OVER CAB 2013 Wat meest in het oog springt, is de stijgende ontevredenheid over het tolkentekort.

25 INHOUD GELDIGE OTK OVER TOLKEN OTK OVER DE TOLKEN ADMINISTRATIEF DESKUNDIGHEID DEONTOLOGIE De administratieve klachten over tolken zijn sterk verminderd. Wellicht is dit het gevolg van de grotere autonomie die het CAB heeft gekregen om misverstanden tussen de tolken en scholen of andere partners te kunnen regelen. 4.3 KLACHTEN : COMMISSIE EN PROCEDURES Er bleken in 2013 geen redenen voor de klachtencommissie om te vergaderen. Op vraag van de BVGT werden de mogelijkden om klachten in te dienen, verruimd. Zie bijlage 1. De klachtencommissie wordt georganiseerd door het VAPH, en bestaat uit afgevaardigden van het VAPH, Werk, Onderwijs, de respectievelijke belangenverenigingen van tolken en dove gebruikers,, en het CAB.

26 26 5 BESLUITEN 1. Meer tolkuren voor doofblinde gebruikers. Zoals in 2012 waren er een vijftal gebruikers, die meer dan 95% van hun tolkuren gebruikten, hetgeen erop wijst dat voor hen een hoger aantal uren dan het plafond van 140u wenselijk is (2 van hen hebben trouwens tolkuren laten factureren). 2. Een zorgwekkend tolkentekort en meer maatregelen om tolken te activeren. De situatie in Onderwijs is zorgwekkend. De oplossingsgraad zakte verder weg van 88,52% naar 79, 48%. Dit is deels te verklaren door de forse stijging van het aantal leerlingen, studenten en cursisten met liefst 33% (cf. de nieuwe maatregel om ook het basisonderwijs open te stellen), en deels door het nauwelijks toenemen van het aantal actieve tolken. Welzijn & Werk hielden stand. In Welzijn bleef 6,20 % onopgelost (vorig jaar 5,84%). In Werk ging het om 6,91% (vorig jaar 9,8 %), een lichte verbetering ondanks een substantiële stijging van de vraag in deze sector. In 2013 werden hoopgevende initiatieven genomen : het optrekken van het honorarium met 2 /u, en een breed overleg met alle actoren om ook andere meer aantrekkelijke maatregelen voor actieve tolken voor te bereiden (TLA, Derden, maandstaten, etc. ) Desalniettemin is het zeer twijfelachtig of deze stappen zullen volstaan. Daarom pleit het CAB om de uurvergoeding van de freelancers nogmaals op te trekken. Ondertussen dient het aanvullend systeem van vlindertolken te versterken (in afwachting dat er daadwerkelijk genoeg freelancers beschikbaar zijn), om het verzwakte gelijke kansen beleid te stutten. 3. De pool van schrijftolken in Onderwijs samenbrengen met de pool van schrijftolken in Welzijn en Werk. Het aantal niet opgeloste schrijftolkopdrachten in Welzijn & Werk schommelt tussen de 10 en 20 %. Het CAB bemiddelt niet voor schrijftolken in de sector Onderwijs, maar die sector maakt ook gewag van een groot tekort. Het zou voor alle gebruikers van schrijftolken en voor de schrijftolken zelf

27 27 nuttiger zijn om de actieve schrijftolken in respectievelijk Welzijn & Werk en Onderwijs voor elkaars sectoren open te stellen. Verschillende actoren in het onderwijsveld zijn vragende partij opdat het CAB de coördinatie en uitbetaling van de schrijftolken in Onderwijs zou overnemen, dit om de zwakke professionalisering van deze dienstverlening te versterken (uiteenlopende statuten, ontransparante vergoedingen en fiscaliteit, ongecoördineerd werkaanbod). 4. De revisie van de nota over de samenwerkingsregels tussen de tolken en het CAB moet door het CAB spoedig voltooid worden. Het doel is om de tolkenwerking efficiënter en transparanter te maken voor de tolken en de gebruikers. Een geplande herziening begin 2013 verzandde bij gebrek aan akkoorden over een hele reeks actuele knelpunten tussen de overheden, de belangenverenigingen van tolken en gebruikers en het CAB. Een ronde tafel overleg met alle betrokkenen leidde eind november eindelijk tot een deblokkering en consensus over een aantal principes en procedures, die begin 2014 in detail zullen uitgewerkt worden. Normaliter moet de gehele nota dan ook voor de zomervakantie kunnen afgewerkt worden. 5. Terugbetaling reiskosten tolken Welzijn. Werk en Onderwijs betalen al jaren de reiskosten van de tolken. Welzijn doet dit nog steeds niet. Een betaling van reiskosten door het VAPH zou niet alleen drempelverlagend kunnen werken voor de gebruikers, het zou ook de efficiëntie van het CAB bij het vinden en toewijzen van tolken verhogen. Nu moet het CAB - als het een tolk gevonden heeft - nog telkens vragen aan de individuele gebruiker of hij/zij wel akkoord gaat met de verplaatsingsvergoeding van de tolk. Eind 2013 zochten Welzijn en het VAPH of er budgetten konden gevonden worden om dit probleem op te lossen. 6. Meer campagnes inzake het afstandstolken. Het aantal ingeschreven gebruikers stijgt snel, maar het gebruik per persoon is bescheiden en stijgt maar met mondjesmaat. Studies over Scandinavië stellen dat dit in de eerste jaren een

28 28 normaal verschijnsel is omdat dove mensen nooit gewoon zijn geweest om te bellen. Twee acties dringen zich in 2014 op : (1) de sensibiliserings- en disseminatiecampagne in de horende samenleving en in de dovengemeenschap moet versterkt worden (2) de kosten- baten verhouding moet meer in evenwicht gebracht worden door het overschakelen van een aanbodgestuurde naar een vraaggestuurde aanpak.

INLEIDING. Dirk De Witte

INLEIDING. Dirk De Witte INLEIDING Het CAB vulde 33.885 tolkuren in en groeide in 2010 fors met 18,3%. Het jaar daarvoor bedroeg de groei 14,4%. Het Ministerie van Onderwijs was verantwoordelijk voor het grootste deel van de koek.

Nadere informatie

INLEIDING. In de volgende bladzijden gaan we dieper in op de evoluties. Dirk De Witte

INLEIDING. In de volgende bladzijden gaan we dieper in op de evoluties. Dirk De Witte INLEIDING Het CAB voerde 25048,5 tolkuren uit. Dit is een groei met 16,5% t.o.v. 2007. De toename is vrij stabiel, want ook toen was er een stijging met 16%. Het departement Onderwijs is verantwoordelijk

Nadere informatie

INLEIDING. In de volgende bladzijden gaan we dieper in op de evoluties. Dirk De Witte

INLEIDING. In de volgende bladzijden gaan we dieper in op de evoluties. Dirk De Witte INLEIDING Het CAB vulde 28.646 tolkuren in en groeide met 14,4% t.o.v. 2008. Het jaar daarvoor bedroeg de groei 16,5%. Het departement Onderwijs was verantwoordelijk voor het grootste deel van de koek.

Nadere informatie

VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW

VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW CAB JAARRAPPORT 2012 2 INLEIDING Het CAB vulde 39.845 tolkuren in en groeide met 9,7 %. Voor het eerst werden in dit cijfer ook een klein aantal permanentieuren,

Nadere informatie

INLEIDING was een bewogen maar succesvol werkjaar. Eerst en vooral groeide de omzet in tolkuren met liefst 16% tot uren.

INLEIDING was een bewogen maar succesvol werkjaar. Eerst en vooral groeide de omzet in tolkuren met liefst 16% tot uren. 1 INLEIDING 2007 was een bewogen maar succesvol werkjaar. Eerst en vooral groeide de omzet in tolkuren met liefst 16% tot 21.496 uren. Ten tweede kwam het project met de instant tolken in de sectoren Welzijn

Nadere informatie

1. GEPRESTEERDE TOLKUREN IN SECTOR WELZIJN

1. GEPRESTEERDE TOLKUREN IN SECTOR WELZIJN INLEIDING Het CAB vulde 36317 tolkuren in en groeide met 7,2%. Die groei is kleiner dan de vorige jaren (in 2010 nog 14,4%), en te wijten aan een terugval in de sector Werk. Onderwijs daarentegen was verantwoordelijk

Nadere informatie

Analyse groei tolkuren VAPH 2017 januari juli CAB 20/09/17

Analyse groei tolkuren VAPH 2017 januari juli CAB 20/09/17 Analyse groei tolkuren VAPH 2017 januari juli CAB 20/09/17 1. Inleiding : constellatie maandelijkse monitoring tot en met juli De maandelijkse monitoring tot en met juli toont een groei van de getolkte

Nadere informatie

INHOUD 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN

INHOUD 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN JAARRAPPORT 2017 2 INUD 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN 2017 5 1.1 SECTOR WELZIJN 5 1.1.1 TOLKUREN IN DE LEEFSITUATIE (L- UREN) 5 1.1.2 GEBRUIKERS L- UREN 5 1.1.3 L-UREN 2018 8 1.2 SECTOR WERK 8 1.2.1 ARBEIDSUREN

Nadere informatie

nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS

nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerlingen met een handicap Speciale onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

Leerlingen met een auditieve handicap - Tolkuren Vlaamse Gebarentaal en schrijftolk

Leerlingen met een auditieve handicap - Tolkuren Vlaamse Gebarentaal en schrijftolk SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 538 van JOS DE MEYER datum: 25 augustus 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerlingen met een auditieve handicap

Nadere informatie

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen Jaarverslag 2018 Ontwerp voorpagina : Alena Barabanova Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be

Nadere informatie

CAB - JAARRAPPORT 2014

CAB - JAARRAPPORT 2014 CAB - JAARRAPPORT 2014 VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN VZW 2 INHOUD INLEIDING 4 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN 2014 5 1.1 SECTOR WELZIJN 5 1.1.1 TOLKUREN IN DE LEEFSITUATIE (L-UREN) 5 1.1.2

Nadere informatie

1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN EVALUATIE VAN DE TLA-REGELS 26 3 EVOLUTIE VAN HET TOLKENBESTAND 27 4 KLACHTENBEHANDELING 31 5 INTERN BELEID 35

1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN EVALUATIE VAN DE TLA-REGELS 26 3 EVOLUTIE VAN HET TOLKENBESTAND 27 4 KLACHTENBEHANDELING 31 5 INTERN BELEID 35 JAARRAPPORT 2016 2 INHOUD 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN 2016 5 1.1 SECTOR WELZIJN 5 1.1.1 TOLKUREN IN DE LEEFSITUATIE (L- UREN) 5 1.1.2 GEBRUIKERS L- UREN 6 1.1.3 L- UREN 2017 7 1.2 SECTOR WERK 8 1.2.1 ARBEIDS-

Nadere informatie

CAB - JAARRAPPORT 2015

CAB - JAARRAPPORT 2015 CAB - JAARRAPPORT 2015 VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN VZW 2 INHOUD 1 GEPRESTEERDE TOLKUREN IN 2015 5 1.1 SECTOR WELZIJN 5 1.1.1 TOLKUREN IN DE LEEFSITUATIE (L- UREN) 5 1.1.2 GEBRUIKERS

Nadere informatie

Nieuwe regels bij het afgelasten van een tolkopdracht in werk, welzijn en onderwijs

Nieuwe regels bij het afgelasten van een tolkopdracht in werk, welzijn en onderwijs Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11 - Nood 0476/22.91.75 Nieuwe regels bij het afgelasten

Nadere informatie

Basishandleiding voor de leerlingen (en hun ouders) in het secundair onderwijs die een login en paswoord hebben

Basishandleiding voor de leerlingen (en hun ouders) in het secundair onderwijs die een login en paswoord hebben Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be 09/228 28 08 * 09/228 18 14 * 0476/22 91 75 * Nood

Nadere informatie

Zoekprocedure van het CAB in de sector Onderwijs vanaf schooljaar

Zoekprocedure van het CAB in de sector Onderwijs vanaf schooljaar Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11 - Nood 0476/22.91.75 Zoekprocedure van het CAB

Nadere informatie

Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL

Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL Specifieke onderwijsleermiddelen: SOL Omschrijving SOL: hulpmiddelen die de persoon met een handicap nodig heeft om het leerproces in de gewone

Nadere informatie

Aan de dove gebruikers van tolken in het onderwijs (en hun ouders)

Aan de dove gebruikers van tolken in het onderwijs (en hun ouders) Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11 - Nood 0476/22.91.75 Aan de dove gebruikers van

Nadere informatie

Zoekprocedure van het CAB in de sector Onderwijs vanaf schooljaar

Zoekprocedure van het CAB in de sector Onderwijs vanaf schooljaar Zoekprocedure van het CAB in de sector Onderwijs vanaf schooljaar 2017-2018 Fase 1 : Het aankomen van de tolkaanvraag in het CAB en het verspreiden van de tolkaanvraag bij de tolken. Het indienen van de

Nadere informatie

2. De tolkaanvraag bevat geen namen van voorkeurtolken of de voorkeurtolken accepteren niet.

2. De tolkaanvraag bevat geen namen van voorkeurtolken of de voorkeurtolken accepteren niet. Zoekprocedure van het CAB in de sectoren Welzijn & Werk (augustus 2014) Fase 1 : Aankomen van de tolkaanvraag in het CAB en het verspreiden van de tolkaanvraag bij de tolken Het CAB controleert minstens

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN TOLKUREN VLAAMSE GEBARENTAAL (VGT)

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN TOLKUREN VLAAMSE GEBARENTAAL (VGT) RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN TOLKUREN VLAAMSE GEBARENTAAL (VGT) Leerlingen en studenten met een auditieve handicap die les volgen in het gewoon onderwijs en cursisten met een auditieve handicap die

Nadere informatie

RECHT OP VLAAMSE GEBARENTAAL. Addendum memorandum

RECHT OP VLAAMSE GEBARENTAAL. Addendum memorandum RECHT OP VLAAMSE GEBARENTAAL Addendum memorandum 2014-2019 Prioritaire thema's en aanbevelingen van de adviescommissie Vlaamse Gebarentaal naar aanleiding van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL)

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) JAARVERSLAG 2011 & 2012 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Scholen Basisonderwijs en CLB Cel Speciale Onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN SCHRIJFTOLKUREN (ST)

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN SCHRIJFTOLKUREN (ST) RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN SCHRIJFTOLKUREN (ST) Leerlingen en studenten met een auditieve handicap die les volgen in het gewoon onderwijs en cursisten met een auditieve handicap die les volgen in

Nadere informatie

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be 09/228 28 08 * 09/228 18 14 * 0476/22 91 75 * Nood

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOLWASSENENONDERWIJS

RICHTLIJNEN VOLWASSENENONDERWIJS RICHTLIJNEN VOLWASSENENONDERWIJS 2008-2009 Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden. De toegekende uren

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot diverse wijzigingen aan het besluit van 18 juli 2008 betreffende

Nadere informatie

Tot de doelgroep van dit besluit behoren de auditief gehandicapten die:

Tot de doelgroep van dit besluit behoren de auditief gehandicapten die: BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 20 JULI 1994 houdende vaststelling van de regels volgens dewelke het [Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap] de kosten van bijstand door [tolken voor doven

Nadere informatie

JA A RV E R S L AG 2 0 0 8 Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL)

JA A RV E R S L AG 2 0 0 8 Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL) JA A RV E R S L AG 2 0 0 8 Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL) Vlaams Ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Scholen Basisonderwijs en CLB Cel Speciale Onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2013 en 2014 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2013 en 2014 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 Vlaanderen is onderwijs & vorming SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2013 en 2014 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Eindredactie Daphne Rombauts AgODi

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL)

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) JAARVERSLAG 2009 & 2010 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Scholen Basisonderwijs en CLB Cel Speciale Onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC)

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) ALGEMENE RAAD 25 november 2010 AR-AR-KST-ADV-005 Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219

Nadere informatie

Rechten van dove/slechthorende studenten in het hoger onderwijs

Rechten van dove/slechthorende studenten in het hoger onderwijs Rechten van dove/slechthorende studenten in het hoger onderwijs Debat studentenclub Mano 27 november 2018, Antwerpen Marieke Kusters, Doof Vlaanderen INHOUD Studiekeuze: weet wat je kiest Recht op inschrijven

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11 - Nood 0476/22.91.75 Inventaris van de belangrijkste

Nadere informatie

De leerling/student kan ondersteuning krijgen van een tolk Vlaamse Gebarentaal, een schrijftolk of een combinatie van beide.

De leerling/student kan ondersteuning krijgen van een tolk Vlaamse Gebarentaal, een schrijftolk of een combinatie van beide. Doventolken in het voltijds gewoon SECUNDAIR EN HOGER onderwijs referentie : NO/2008/03 publicatiedatum : (27/05/2008) wettelijke basis : Het decreet betreffende het onderwijs VII van 8 juli 1996 : artikels

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs R A P P O RT Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs december 2009 Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse Studies De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Beschrijvende analyse van 1995 tot 1999 Inleiding Deze analyse heeft tot doel na 5 jaar een balans op te maken van het stelsel van de Plaatselijke

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be 09/228 28 08 * 09/228 18 14 * 0476/22 91 75 * Nood

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

Adviestekst. tolken Vlaamse Gebarentaal in het onderwijs. 15 september 2009

Adviestekst. tolken Vlaamse Gebarentaal in het onderwijs. 15 september 2009 Adviestekst tolken Vlaamse Gebarentaal in het onderwijs 15 september 2009 Advies m.b.t. tolken Vlaamse Gebarentaal in het onderwijs aan dove en slechthorende middelbare scholieren naar aanleiding van de

Nadere informatie

COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS

COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS Om de communicatie tussen dove en horende personen vlotter te laten verlopen, vindt u hieronder een aantal praktische tips. Voor wie? Voor dove personen en hun omgeving. We

Nadere informatie

Betreft: Hulpmiddelen voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning in het hoger onderwijs.

Betreft: Hulpmiddelen voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning in het hoger onderwijs. Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Hulpmiddelen voor studenten met behoefte aan extra ondersteuning in het hoger onderwijs. Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Nadere informatie

VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW

VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW VLAAMS COMMUNICATIE ASSISTENTIE BUREAU VOOR DOVEN, VZW Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be 09/228 28 08 * 09/228 18 14 * 0476/22 91 75 * Nood

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11 - Nood 0476/22.91.75 Inventaris van de belangrijkste

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs

Inventaris van de belangrijkste samenwerkingsregels tussen het CAB en de freelance tolken in de domeinen Welzijn, Werk en Onderwijs Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11 - Nood 0476/22.91.75 Inventaris van de belangrijkste

Nadere informatie

Nummer: INF/MDT/1106. Brussel, 27 april Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren

Nummer: INF/MDT/1106. Brussel, 27 april Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Nummer: INF/MDT/1106 Brussel, 27 april 2011 Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Aan de voorzitter en de leden van de permanente werkgroep Inschrijvingen en Evaluaties

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN VOOR GEBRUIKERSORGANISATIES TOLK- EN VERTAALDIENST PROVINCIE ANTWERPEN

WERKAFSPRAKEN VOOR GEBRUIKERSORGANISATIES TOLK- EN VERTAALDIENST PROVINCIE ANTWERPEN WERKAFSPRAKEN VOOR GEBRUIKERSORGANISATIES TOLK- EN VERTAALDIENST PROVINCIE ANTWERPEN Inleiding Het Agentschap Integratie en Inburgering biedt twee vormen van dienstverlening aan: - sociaal tolken - sociaal

Nadere informatie

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be 09/228 28 08 * 09/228 18 14 * 0476/22 91 75 * Nood

Nadere informatie

Schrijftolken in onderwijs.

Schrijftolken in onderwijs. Schrijftolken in onderwijs. Om duidelijk te maken hoe belangrijk schrijftolken in onderwijs in de toekomst zullen worden zullen we best even terugblikken.. Onderwijs aan doven en slechthorenden is momenteel

Nadere informatie

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking

Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Steunpunt Inclusief hoger Onderwijs Sint-Jorisstraat 71 8000 Brugge Betreft: Participeren en studeren in het buitenland. Knelpunten voor studenten met een functiebeperking Het Steunpunt Inclusief Hoger

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, 26-27 21 mei 2008 1000 BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2007

VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, 26-27 21 mei 2008 1000 BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2007 VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, 26-27 21 mei 2008 1000 BRUSSEL KBO 0421 111 543 RPR Brussel BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2007 Dankzij het ter beschikking

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw

Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be - www.cabvlaanderen.be 09/228 28 08 * 09/228 18 14 * 0476/22 91 75 * Nood

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

SUBSIDIEMAATREGEL ZORGBOERDERIJEN JAAROVERZICHT 2016

SUBSIDIEMAATREGEL ZORGBOERDERIJEN JAAROVERZICHT 2016 SUBSIDIEMAATREGEL ZORGBOERDERIJEN JAAROVERZICHT 2016 1 INLEIDING Vlaanderen kent een lange traditie van het opnemen van zorgvragers op een landbouwbedrijf. Door de intensivering van de landbouw waren de

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Oktober 2011 De arbeidsongevallen in de uitzendarbeidsector in 2010 1 Inleiding De arbeidsongevallen van de uitzendkrachten kunnen worden geanalyseerd op basis van drie selectiecriteria

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag

Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag Nota Vlaamse Regionale Analyse: De Vlaamse regering bereikt een akkoord over de hervorming van de kinderbijslag De Vlaamse regering hakte uiteindelijk de knoop door over de hervorming van de Vlaamse kinderbijslag.

Nadere informatie

HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015

HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015 HOORZITTING INSCHRIJVINGSDECREET 24 MAART 2015 1 Hoorzittingen Inschrijvingsdecreet Case Vilvoorde 1. Context: stad in superdynamiek 2. Capaciteit en impact op inschrijvingen 3. Ligging/geografie en impact

Nadere informatie

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen.

Deze vorm van begeleiding is beperkt in tijd (3 jaar), maar niet in het aantal begeleidingen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van VERA JANS datum: 12 december 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Thuisbegeleiding personen met autismespectrumstoornis - Capaciteit

Nadere informatie

Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden.

Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden. Voltijds onderwijs 2008/2009 Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden. De toegekende uren zijn gebonden

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2015 en 2016 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2015 en 2016 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2015 en 2016 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Verantwoordelijke uitgever Guy Janssens Administrateur-generaal Agentschap

Nadere informatie

Evolutie van het aantal alleenwonenden in de volledige werkloosheid

Evolutie van het aantal alleenwonenden in de volledige werkloosheid Evolutie van het aantal alleenwonenden in de volledige werkloosheid 1 Inleiding Tijdens het laatste kwartaal 21 is het aantal alleenwonenden in de loop van de eerste vergoedingsperiode ( 1 jaar) aanzienlijk

Nadere informatie

Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs

Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs VLAANDEREN.be Onderwijs Home Edulex Volwassenenonderwijs CBE + CVO Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs referentie VWO/2009/01 publicatiedatum 15/05/2009 datum laatste wijziging 09/07/2015

Nadere informatie

VLAAMSERAA D VOORSTEL VAN DECREET

VLAAMSERAA D VOORSTEL VAN DECREET Stuk 199 (19881989) - Nr. 1 ARCHIEF VLAAMSE RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSERAA D ZITTING 1988-1989 20 APRIL 1989 VOORSTEL VAN DECREET - van mevrouw M. De Meyer - houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Interne werking

Hoofdstuk 5. Interne werking Hoofdstuk 5. Interne werking 5.1. De medewerkers van Audit Vlaanderen 5.1.1. Aantal medewerkers Op 1 januari 2014 werd het agentschap Audit Vlaanderen operationeel. Het vroegere agentschap Interne Audit

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN VOOR GEBRUIKERSORGANISATIES TOLK- EN VERTAALDIENST PROVINCIE ANTWERPEN

WERKAFSPRAKEN VOOR GEBRUIKERSORGANISATIES TOLK- EN VERTAALDIENST PROVINCIE ANTWERPEN WERKAFSPRAKEN VOOR GEBRUIKERSORGANISATIES TOLK- EN VERTAALDIENST PROVINCIE ANTWERPEN Inleiding De Tolk- en Vertaaldienst Provincie Antwerpen (hierna genoemd TOPA) biedt twee vormen van dienstverlening

Nadere informatie

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven Activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op een grotere integratie van (vroeg)doven in de horende maatschappij: actieplan. April 1998 Auteurs

Nadere informatie

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg.

Graag informeer ik hierbij naar de werking van de Zorginspectie met betrekking tot het toezichtsdomein gehandicaptenzorg. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 818 van ELS ROBEYNS datum: 13 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zorginspectie - Gehandicaptenzorg Graag informeer ik hierbij

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

1.2. De naleving en de uitvoering van de akkoorden uit het verleden. Belangrijke akkoorden uit het verleden werden nog niet uitgevoerd.

1.2. De naleving en de uitvoering van de akkoorden uit het verleden. Belangrijke akkoorden uit het verleden werden nog niet uitgevoerd. Eisenbundel 2015-2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Onderhandelingskader... 3 1.2. De naleving en de uitvoering van de akkoorden uit het verleden... 3 2. De herziening van de baremische schalen.... 3 2.1.

Nadere informatie

Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester. De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart

Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester. De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart I. Vastgoedactiviteit in België Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart In het 2de trimester van 2013 waren er in ons

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) Tweede deel In de vorige Stat info ging de studie globaal (ttz. alle statuten bijeengevoegd) over het verband

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

Cijferrapport GAS 2016

Cijferrapport GAS 2016 Aantal klanten Voor 58 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten trad de provincie op als sanctionerend ambtenaar in 216. Herkomst dossiers De dossiers waren in 216 afkomstig van 51 verschillende gemeenten.

Nadere informatie

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning Brussel, 9 juli 2008 070908 Advies decreet hypotheekvestiging Advies Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning 1. Toelichting

Nadere informatie

AANBEVELING Inclusie van dove leerlingen in het Vlaamse onderwijs

AANBEVELING Inclusie van dove leerlingen in het Vlaamse onderwijs AANBEVELING nummer 152- Oktober 2016 AANBEVELING Inclusie van dove leerlingen in het Vlaamse onderwijs Inhoud 1. Bevoegdheid Unia... 2 2. Bestemmelingen... 2 3. Schets problematiek... 2 4. Aanbeveling...

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Toepassing reglement Arbeidszorg van 29 september 2009 aangepast op 5 december 2012 Evaluatie resultaten

Toepassing reglement Arbeidszorg van 29 september 2009 aangepast op 5 december 2012 Evaluatie resultaten Bijlage bij provincieraadsbesluit aanpassing reglement arbeidszorg Toepassing reglement Arbeidszorg van 29 september 29 aangepast op 5 december 212 Evaluatie resultaten INHOUDSTAFEL Toepassing reglement

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs per onderwijsnet en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs 45.261 63.431 108.692

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen.

De CVO s (centra voor volwassenenonderwijs) organiseren opleidingen voor volwassenen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 323 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 21 februari 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Centra voor volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

FEBRUARI 2016 BAROMETER

FEBRUARI 2016 BAROMETER FEBRUARI 2016 BAROMETER Deze nieuwe editie van de barometer geeft een overzicht van de werkloosheidscijfers en vacaturecijfers in 2015, aangevuld met enkele indicatoren met betrekking tot de economische

Nadere informatie

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding:

Dossier regionale luchthavens. 0. Aanleiding: Dossier regionale luchthavens 0. Aanleiding: In 2004 presenteerde het Vlaams Forum Luchtvaart een rapport en aanbevelingen aan de Vlaamse regering over de luchtvaart in Vlaanderen [2]. Belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Talenticap - augustus 2017

Nieuwsbrief Talenticap - augustus 2017 Nieuwsbrief Talenticap - augustus 2017 Beste, Wanneer u dit leest, bent u misschien aan het genieten van uw vakantie. Misschien storen we u met een nieuwsbrief die voornamelijk over werk en inkomen gaat?

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Tolkcontact

Algemene voorwaarden Tolkcontact Algemene voorwaarden Tolkcontact tolkvoorziening leefdomein 2017 Deze algemene voorwaarden zijn een aanvulling op de Landelijke regeling tolkopdrachten voor mensen met een zintuiglijke beperking 2015.

Nadere informatie

VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, mei BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2006

VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, mei BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2006 VLAAMS WONINGFONDS VAN DE GROTE GEZINNEN cvba PERSBERICHT de Meeûssquare, 26-27 16 mei 2007 1000 BRUSSEL BLIKVANGER VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2006 De nieuwe reglementering (namelijk de uitbreiding van

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

1 Startpagina. Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw

1 Startpagina. Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven, vzw Dendermondesteenweg 449, 9070 Destelbergen tolkaanvraag@cabvlaanderen.be www.cabvlaanderen.be - www.tolkaanvraag.be 09/228.28.08-09/228.18.14-0473/92.33.11

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie