De leerling/student kan ondersteuning krijgen van een tolk Vlaamse Gebarentaal, een schrijftolk of een combinatie van beide.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De leerling/student kan ondersteuning krijgen van een tolk Vlaamse Gebarentaal, een schrijftolk of een combinatie van beide."

Transcriptie

1 Doventolken in het voltijds gewoon SECUNDAIR EN HOGER onderwijs referentie : NO/2008/03 publicatiedatum : (27/05/2008) wettelijke basis : Het decreet betreffende het onderwijs VII van 8 juli 1996 : artikels 67 en 68 wettelijke basis : Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 : artikel 91 opheffing : NO/2007/03 - Doventolken in het voltijds gewoon onderwijs 2007/2008 (16/05/2007) contactpersoon : Ivan Boyen, 02/ contactpersoon : Nicole Tibau, 02/ contactpersoon : Annick Claes, 02/ contactpersoon : Andrea Eerdekens, 02/ In het school-/academiejaar 2008/2009, zullen dove leerlingen/studenten in het voltijds gewoon onderwijs beroep kunnen doen op doventolkenondersteuning Bij het overwegen om een leerling/student te integreren, dienen alle betrokkenen er rekening mee te houden dat de maximumondersteuning, vermeld in dit rondschrijven, een streefdoel is Er wordt slechts één datum weerhouden waarop alle aanvragen moeten zijn ingediend: 25 juni Doelgroep Tot de doelgroep behoren de leerlingen/studenten in het secundair en hoger onderwijs met een auditieve handicap die via een tonaal audiometrische test een verlies aantonen van 90 db of meer aan beide oren, voor de zuivere toon stimuli van 500, 1000 of 2000 Hz (gemiddelde waarde Fletcher-index). Het verlies wordt bevestigd door middel van een recent (dwz: niet ouder dan één jaar) leesbaar medisch attest, een audiogram alleen volstaat niet. Dit medisch attest wordt opgemaakt door een erkend revalidatiecentrum of - dienst of door een erkende universitaire dienst én ondertekend door een NKO-arts. 2. Mogelijke ondersteuningsvormen 2.1. Tolkondersteuning Tolk Vlaamse Gebarentaal en schrijftolken De leerling/student kan ondersteuning krijgen van een tolk Vlaamse Gebarentaal, een schrijftolk of een combinatie van beide. De tolk Vlaamse Gebarentaal dient: -ofwel in het bezit te zijn van één van de volgende diploma's : *"Tolk voor Doven" of "Tolk voor Doven - Optie Tolk Vlaamse Gebarentaal" behaald in het Centrum voor Volwassenenonderwijs - Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent.

2 *"Tolk voor Doven", behaald in het Centrum voor Volwassenenonderwijs - Scholengroep 5 - Mechelen. -ofwel erkend te zijn door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (voorheen Vlaams Fonds) op 1/1/2004. De schrijftolk dient minimaal in het bezit te zijn van: -ofwel een graad van bachelor, of een ermee gelijkgeschakelde graad (artikel 129 van het decreet van 4 april 2003) uitgereikt door een instelling van het hoger onderwijs (artikelen 7 en 8 van het decreet van 4 april 2003), -ofwel een diploma van hoger onderwijs van één cyclus, behaald aan een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde instelling voor onderwijs voor sociale promotie of centrum voor volwassenenonderwijs. Medestudenten zijn evenwel uitgesloten. De school of de schrijftolk zorgt zelf voor het nodige materiaal zoals een laptop, PC, pen, papier,... Het is de bedoeling dat de schrijftolken worden aangewend om belangrijke communicatiemomenten voor de dove leerling/student mogelijk te maken. Het is niet de bedoeling dat de schrijftolken worden aangewend om de student van nota's te voorzien. Daar bestaan andere methoden voor (zie kopieën nota's medestudenten) Verdeling van de tolkuren Voor de verdeling van de beschikbare uren wordt rekening gehouden met : -het totaal pakket beschikbare uren; -op weekbasis : een maximum van 12 tolkuren Vlaamse Gebarentaal en 6 schrijftolkuren. Bij een combinatieaanvraag voor zowel gebarentaal- als schrijftolkuren bedraagt het maximum 9 uren per week; -aanvragen voor gelijkaardige studierichtingen; -de uitvoerbaarheid van de aanvraag. Bij de toekenning van het aantal tolkuren wordt bovendien rekening gehouden met vergelijkbare aanvragen, de ondersteuningsvorm die het meest aantal tolkuren genereert en het gebruik van de tolkuren in het verleden Kopieën nota's medestudenten Los van de tolkuren kan ook de terugbetaling van kopieën nota's medestudenten worden aangevraagd.

3 De aanvraag dient te gebeuren overeenkomstig de bepalingen van de omzendbrief OND/II/2.3/TM dd.10/06/1996. De datum van indiening van 25 juni 2008 is hier niet van toepassing. De maximumprijs die kan worden aangerekend voor een kopie A4 bedraagt 0,05 EURO per kopie. Voor leerlingen van het secundair onderwijs wordt maximaal 75 EURO toegekend. Voor studenten van het hoger onderwijs wordt maximaal 100 EURO toegekend. De betaling gebeurt op basis van een factuur opgemaakt op het einde van het school- /academiejaar, door de leveranciers van de kopieën. Het uitbetaalde factuurbedrag kan nooit groter zijn dan het toegekende bedrag. 3. Aanvraagprocedure 3.1. De aanvrager De aanvrager is de directeur van de school voor gewoon onderwijs of, bij hoger onderwijs het departementshoofd of de verantwoordelijke van de begeleidingsdienst. Hij/zij ondertekent punt A op het volledig ingevulde aanvraagformulier. Het aanvraagformulier dient ook te worden ondertekend door: -één van beide ouders of de meerderjarige leerling/student (punt B); -voor GON-leerling/student: de directie van de begeleidende GON-school of zijn gemandateerde (punt C); -voor niet GON-leerling/student: de directeur van het CLB (punt C) Het bewijs dat de leerling/student tot de doelgroep behoort Leerlingen/studenten die in het school-/academiejaar 2007/2008 reeds tolkondersteuning genoten of "kopieën nota's medestudenten" hebben ontvangen, dienen geen nieuw medisch attest in te zenden. Voor nieuwe aanvragen wordt het bewijs geleverd door een medisch attest in te dienen zoals aangehaald in punt 1.Doelgroep van deze omzendbrief. Voor aanvragers die tevens GON-leerling zijn, dient een fotokopie van het integratieplan geïntegreerd onderwijs, dat geldt voor het school-/academiejaar 2008/2009, te worden ingezonden. Voor nieuwe aanvragers wordt een nieuw integratieplan opgemaakt en ingezonden Bijkomende documenten voor de aanvraag van schrijftolkuren

4 Diploma schrijftolk Voor de schrijftolk(en) vermeld op het aanvraagformulier dient er een kopie van zijn/haar diploma te worden ingezonden, tenzij het dezelfde tolk is als het school-/academiejaar voordien. Is de schrijftolk op het moment van de aanvraag niet gekend en wil men op 1 september starten met de toegekende schrijftolkuren, dan dient de identiteit van de betrokken schrijftolk én een afschrift van zijn/haar diploma vóór 22 augustus 2008 in het bezit te zijn van de cel Speciale Onderwijsleermiddelen. Het schrijftolken kan pas aanvangen ná ontvangst van de schriftelijke positieve beslissing door de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen Rekeningnummer van de school Voeg een voorgedrukt overschrijvingsformulier of een bankattest, met vermelding van het rekeningnummer en de benaming, bij uw aanvraag Indienen van de aanvraag Alle aanvragen (dwz: voor zowel secundair, als hoger onderwijs) dienen zo snel mogelijk en uiterlijk op 25 juni 2008 (postdatum) te worden verstuurd. Aanvragen met een postdatum ná 25 juni 2008 ontvangen in principe geen tolkuren. Enkel indien later zou blijken dat er opnieuw tolkuren ter beschikking zijn, kunnen laattijdige aanvragers alsnog een beperkt pakket tolkuren ontvangen. Voor alle tijdige aanvraagdossiers, die evenwel nog dienen te worden vervolledigd, moeten de ontbrekende documenten vóór 1 november 2008 de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen bereiken. Na deze datum komen onvolledige aanvragen te vervallen. Opmerkingen enkel van toepassing voor het hoger onderwijs: -voor studenten hoger onderwijs dient het aantal gevolgde studiepunten te worden opgegeven. -aanvragen voor studenten in het hoger onderwijs kunnen worden ingediend zonder vermelding van het aantal noodzakelijk geachte tolkuren. De school dient evenwel vóór 01 november 2008 het aanvraagdossier te vervolledigen met de ontbrekende informatie. Is de hogeschool of universiteit nog niet gekend, dan dient de student alleszins schriftelijk te melden vóór 25/06/2008 dat hij/zij de intentie heeft een aanvraag voor tolkondersteuning in te dienen. Om ontvankelijk te zijn dient de schriftelijke melding het volgende te bevatten: -de gekozen ondersteuningsvorm (tolk Vlaamse Gebarentaal of schrijftolk) te vermelden, -vergezeld te zijn van een bewijs dat de student tot de doelgroep behoort, zoals gevraagd onder 3.2 Het bewijs dat de leerling/student tot de doelgroep behoort.

5 Eens de schoolkeuze gemaakt, dient de hogeschool of universiteit een volledig aanvraagdossier in te zenden, met uitzondering van het medisch attest, en uiterlijk vóór 1 november Enkel volledige dossiers krijgen een toekenningsbrief met vermelding van tolkuren vóór de start van het school-/academiejaar. Voor alle andere dossiers kan de ondersteuning ten vroegste aanvatten ná ontvangst van een positieve beslissing. De aanvragen worden ingediend bij: Ministerie van Onderwijs en Vorming AgODi Cel Speciale Onderwijsleermiddelen H.Consciencegebouw Koning Albert II-laan Brussel Indien u nog vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen. 4. Opmerkingen De toegekende tolkuren komen te vervallen indien achteraf zou blijken, dat de opgegeven informatie in het aanvraagdossier niet strookt met de werkelijkheid. Er mogen geen bijkomende kosten voor schrijf- of tolkuren Vlaamse Gebarentaal worden doorgerekend aan de betrokken leerling/student. De vergoedingen van tolkprestaties gepresteerd in strijd met de onderrichtingen vermeld in de toekenningsbrief, zullen worden teruggevorderd. Bij laattijdige afmelding door de school, de ouders of de student, kunnen de kosten worden doorgerekend respectievelijk aan de school, de ouders of de student. 5. Bijlage Bijlage 1 - Aanvraag voor tolkondersteuning voor leerlingen of studenten met een auditieve handicap in het voltijds gewoon secundair en hoger onderwijs (FORM003021)

datum laatste wijziging:

datum laatste wijziging: Omzendbrief datum laatste wijziging: inhoudstafel 04/06/2008 Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs - Schooljaar 2008-2009 referentie : VWO/2008/01 publicatiedatum : (04/06/2008) wettelijke

Nadere informatie

datum laatste wijziging:

datum laatste wijziging: Omzendbrief datum laatste wijziging: inhoudstafel 15/05/2009 Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs - Schooljaar 2009-2010 referentie : VWO/2009/01 publicatiedatum : (15/05/2009) wettelijke

Nadere informatie

datum laatste wijziging:

datum laatste wijziging: Omzendbrief datum laatste wijziging: inhoudstafel 06/06/2012 Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs - Schooljaar 2011-2012 referentie : VWO/2009/01 publicatiedatum : 15/05/2009 wettelijke

Nadere informatie

Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs

Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs VLAANDEREN.be Onderwijs Home Edulex Volwassenenonderwijs CBE + CVO Speciale onderwijsleermiddelen in het volwassenenonderwijs referentie VWO/2009/01 publicatiedatum 15/05/2009 datum laatste wijziging 09/07/2015

Nadere informatie

JA A RV E R S L AG 2 0 0 8 Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL)

JA A RV E R S L AG 2 0 0 8 Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL) JA A RV E R S L AG 2 0 0 8 Speciale Onderwijsleermiddelen (SOL) Vlaams Ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Scholen Basisonderwijs en CLB Cel Speciale Onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL

Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL Specifieke onderwijsleermiddelen: SOL Omschrijving SOL: hulpmiddelen die de persoon met een handicap nodig heeft om het leerproces in de gewone

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOLWASSENENONDERWIJS

RICHTLIJNEN VOLWASSENENONDERWIJS RICHTLIJNEN VOLWASSENENONDERWIJS 2008-2009 Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden. De toegekende uren

Nadere informatie

Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden.

Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden. Voltijds onderwijs 2008/2009 Het aantal ingevulde uren per week kan variëren naargelang de behoeften van het moment, zonder evenwel het dag-/jaarmaximum te overschrijden. De toegekende uren zijn gebonden

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN IN HET HOGER ONDERWIJS

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN IN HET HOGER ONDERWIJS SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN IN HET HOGER ONDERWIJS Wettelijke basis: Besluit van de Vlaamse Regering betreffende codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober 2016: artikel IV 38

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN IN HET HOGER ONDERWIJS

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN IN HET HOGER ONDERWIJS SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN IN HET HOGER ONDERWIJS Aan studenten met een functiebeperking die in het gefinancierd of gesubsidieerd hoger onderwijs ingeschreven zijn in een bachelor-, een master-, een

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL)

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) JAARVERSLAG 2011 & 2012 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Scholen Basisonderwijs en CLB Cel Speciale Onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN TOLKUREN VLAAMSE GEBARENTAAL (VGT)

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN TOLKUREN VLAAMSE GEBARENTAAL (VGT) RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN TOLKUREN VLAAMSE GEBARENTAAL (VGT) Leerlingen en studenten met een auditieve handicap die les volgen in het gewoon onderwijs en cursisten met een auditieve handicap die

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL)

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) JAARVERSLAG 2009 & 2010 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Scholen Basisonderwijs en CLB Cel Speciale Onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

Leerlingen met een auditieve handicap - Tolkuren Vlaamse Gebarentaal en schrijftolk

Leerlingen met een auditieve handicap - Tolkuren Vlaamse Gebarentaal en schrijftolk SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 538 van JOS DE MEYER datum: 25 augustus 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerlingen met een auditieve handicap

Nadere informatie

Tot de doelgroep van dit besluit behoren de auditief gehandicapten die:

Tot de doelgroep van dit besluit behoren de auditief gehandicapten die: BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 20 JULI 1994 houdende vaststelling van de regels volgens dewelke het [Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap] de kosten van bijstand door [tolken voor doven

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN SCHRIJFTOLKUREN (ST)

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN SCHRIJFTOLKUREN (ST) RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN SCHRIJFTOLKUREN (ST) Leerlingen en studenten met een auditieve handicap die les volgen in het gewoon onderwijs en cursisten met een auditieve handicap die les volgen in

Nadere informatie

nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS

nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 74 van ANN BRUSSEEL datum: 24 oktober 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerlingen met een handicap Speciale onderwijsleermiddelen

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2013 en 2014 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2013 en 2014 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 Vlaanderen is onderwijs & vorming SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2013 en 2014 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Eindredactie Daphne Rombauts AgODi

Nadere informatie

Rechten van dove/slechthorende studenten in het hoger onderwijs

Rechten van dove/slechthorende studenten in het hoger onderwijs Rechten van dove/slechthorende studenten in het hoger onderwijs Debat studentenclub Mano 27 november 2018, Antwerpen Marieke Kusters, Doof Vlaanderen INHOUD Studiekeuze: weet wat je kiest Recht op inschrijven

Nadere informatie

Voorwaarden voor het secundair onderwijs

Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Koken kost geld. En studeren ook. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het toch de moeite om een aanvraag in te dienen. De reglementering voor het hoger onderwijs

Nadere informatie

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Studeren kost geld: cursussen, een kot, inschrijvingsgeld,. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het voor jou toch de moeite om een aanvraag in te dienen.

Nadere informatie

Maatschappelijke zetel: Secretariaat: Verantwoordelijke uitgever:

Maatschappelijke zetel: Secretariaat: Verantwoordelijke uitgever: Maart 2008 Jaargang 6 nr. 1 VLOK-CI vzw Vlaamse Ouders van Kinderen met Cochleaire Inplant Maatschappelijke zetel: Secretariaat: Verantwoordelijke uitgever: An Evers Hulst 107 1745 Opwijk Tel.: 0478 278

Nadere informatie

Schrijftolken in onderwijs.

Schrijftolken in onderwijs. Schrijftolken in onderwijs. Om duidelijk te maken hoe belangrijk schrijftolken in onderwijs in de toekomst zullen worden zullen we best even terugblikken.. Onderwijs aan doven en slechthorenden is momenteel

Nadere informatie

Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013

Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013 Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013 Artikel 1 Met ingang van 1 januari 2014 kunnen alle jeugdwerkinitiatieven

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau ALGEMEEN Schoolbevolking 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs basisonderwijs (1) Voltijds onderwijs Kleuteronderwijs 271.239 Lager onderwijs 428.036 Totaal 699.275 Secundair onderwijs (1) Voltijds

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Subsidiereglement Bedrijf en buurt

Subsidiereglement Bedrijf en buurt Subsidiereglement Bedrijf en buurt Goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 oktober 2009 Bekendgemaakt op 29 oktober 2009 Artikel 1 - Doel van de subsidie De Stad Gent wil als lokale overheid een impuls geven

Nadere informatie

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2015 en 2016 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2015 en 2016 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 SPECIALE ONDERWIJSLEERMIDDELEN (SOL) Jaarverslag 2015 en 2016 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Verantwoordelijke uitgever Guy Janssens Administrateur-generaal Agentschap

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs * Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. duurzame G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LEUVEN AFDELING BURGERLIJKE RECHTBANK Kort geding- vakantiezitting

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LEUVEN AFDELING BURGERLIJKE RECHTBANK Kort geding- vakantiezitting Rep. Nr. 09/5724 RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LEUVEN AFDELING BURGERLIJKE RECHTBANK Kort geding- vakantiezitting Beschikking: 27 juli 2009. De dienstdoende voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2007-2008 5. Aandachtspunten vanaf het schooljaar 2007-2008 5.1. Bachelor-Master-structuur (BaMa) Als gevolg van het invoeren van de BaMa-structuur in het hoger onderwijs worden

Nadere informatie

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s In het decreet betreffende het onderwijs XXIII werden een aantal nieuwe maatregelen doorgevoerd met betrekking tot huisonderwijs. Daarin werd ook een rol voorzien

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten HOGER ONDERWIJS Studenten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding (1) 1 inschrijvingen naar finaliteit (1)(2) go vgo ogo Totaal cursisten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen erkende en zelfstandige ko - MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen

Nadere informatie

PROCEDURES COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

PROCEDURES COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR www.ond.vlaanderen.be/zorgvuldigbestuur PROCEDURES COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR - ZORGVULDIG BESTUUR Kosteloosheid basisonderwijs, kosteloze toegang secundair onderwijs, oneerlijke concurrentie, handelsactiviteiten,

Nadere informatie

VR DOC.0177/1BIS

VR DOC.0177/1BIS VR 2019 1502 DOC.0177/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegang tot en organisatie van de educatieve

Nadere informatie

school- en studietoelagen Vlaanderen is onderwijs Vraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool).

school- en studietoelagen Vlaanderen is onderwijs Vraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool). Vlaanderen is onderwijs school- en studietoelagen Vraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool). Gaat je kind naar school? Vraag dan een school- of studietoelage aan de Vlaamse overheid. Dat kan al vanaf

Nadere informatie

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven GEMEENTERAAD 22 DECEMBER 2005 18. DAGORDE : GOEDKEURING VAN HET REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ROLLEND FONDS AAN PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERKINITIATIEVEN. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT VOOR HET AANBRENGEN VAN DAKISOLATIE EN WINDDICHTE, ISOLERENDE ONDERDAKEN AFDELING 1. Artikel 1. VOORWERP VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT DOEL EN DOELGROEP Binnen de perken van

Nadere informatie

Nummer: INF/MDT/1106. Brussel, 27 april Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren

Nummer: INF/MDT/1106. Brussel, 27 april Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Nummer: INF/MDT/1106 Brussel, 27 april 2011 Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Aan de voorzitter en de leden van de permanente werkgroep Inschrijvingen en Evaluaties

Nadere informatie

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE INFORMATIEBROCHURE SOCIAAL FONDS OUDERENZORG ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE WERK JE IN EEN WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VOLGEN TOT ZORGKUNDIGE? Het Sociaal Fonds betaalt de

Nadere informatie

school- en studietoelagen Nieuw eenvoudig aanvraagformulier Vlaanderen is onderwijs

school- en studietoelagen Nieuw eenvoudig aanvraagformulier Vlaanderen is onderwijs Vlaanderen is onderwijs school- en studietoelagen Nieuw eenvoudig aanvraagformulier Gaat je kind naar school? Vraag dan een school- of studietoelage aan de Vlaamse overheid. Dat kan al vanaf de kleuterschool

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO)

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DOELSTELLING Het DIA-Stipendium-programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) en het ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten BASISONDERWIJS Leerlingen HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding van het volwassenenonderwijs

Nadere informatie

BESTEMMELING. K i n d e r b i j s l a g n a d e le e r p l i c h t - S t u d e n t e n

BESTEMMELING. K i n d e r b i j s l a g n a d e le e r p l i c h t - S t u d e n t e n 1 R e f e r e n t i e : C o n t a c t p e r s o o n : integrity@securex.be T é l : 0 7 0 2 3 3 2 5 2 BESTEMMELING K i n d e r b i j s l a g n a d e le e r p l i c h t - S t u d e n t e n Na 31 augustus

Nadere informatie

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding

Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Sjabloon aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- en/of masteropleiding Decretale context De aanvraag voor het aanbieden van een anderstalige initiële bachelor- of masteropleiding

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 januari 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 januari 2019; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 1989 tot vaststelling en indeling van de ambten van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-ZIEKENHUIS? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? SCHOOLJAAR 2018 2019 Voor de werknemers van de privé-ziekenhuizen die

Nadere informatie

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Artikel 1 - Doelstelling De stad Antwerpen verstrekt leningen voor kleine infrastructuurwerken en eerste inrichting van

Nadere informatie

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) A001 Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Provinciale afdeling Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR WIE DE AANVRAAG

Nadere informatie

INDIVIDUELE TEGEMOETKOMINGEN - OUDEREN

INDIVIDUELE TEGEMOETKOMINGEN - OUDEREN PROVINCIE ANTWERPEN Dienst Welzijn Boomgaardstraat 22 - bus 101 2600 Berchem-Antwerpen Tel : 03-240 61 61 Fax : 03-240 61 62 Provinciale Directie INDIVIDUELE TEGEMOETKOMINGEN - OUDEREN INDIVIDUELE TOELAGE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 februari 2008;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 februari 2008; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 11 juni 2004 tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijhorend diplomasupplement

Nadere informatie

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie.

REG. Hoogrendementsbeglazing. REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen. Een premie aanvragen in 5 stappen. Afhandeling premie. REG 2014 REG-premieaanvraag 2014 (*) Niet-woongebouwen Hoogrendementsbeglazing Een premie aanvragen in 5 stappen 1. Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden. 2. Vul het aanvraagformulier

Nadere informatie

Aan de verantwoordelijke beheersinstanties van de rusthuizen

Aan de verantwoordelijke beheersinstanties van de rusthuizen Omzendbrief WVG/KWAL/07/1 van 21 februari 2007 betreffende de vervanging van de omzendbrief van 2 juli 2004 houdende de kwalificatievereisten van de verzorgende personeelsleden in de rusthuizen Herkomst:

Nadere informatie

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de toelichting bij het budget -zoals goedgekeurd door de gemeenteraad-

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN

SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN SUBSIDIEREGLEMENT BETREFFENDE DUURZAME ONTWIKKELING EN KLIMAAT PARTICULIEREN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie

Nadere informatie

Opleidingsreglement vorming voor directeurs

Opleidingsreglement vorming voor directeurs Vormingsfonds voor directeurs Opleidingsreglement vorming voor directeurs Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 6 maart 2009 betreffende de vorming voor directeurs van de onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen VI.6. MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen 1

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING

SUBSIDIEREGLEMENT FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING 1.1 Stad Antwerpen SUBSIDIEREGLEMENT FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING Artikel 1: basis Het fonds voor talentontwikkeling is een fonds ter ondersteuning van individuele of collectieve projecten op het gebied

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, B-8200 Brugge Ons kenmerk: Consulente: Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

Aandachtspunten schooljaar

Aandachtspunten schooljaar Aandachtspunten schooljaar 2007-2008 1. Aandachtspunten vanaf het schooljaar 2007-2008 1.1. Bachelor-Master-structuur (BaMa) Als gevolg van het invoeren van de BaMa-structuur in het hoger onderwijs worden

Nadere informatie

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning

Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Financieringsreglement Projectsubsidie Opvoedingsondersteuning Artikel 1 Wat is de doelstelling van een projectsubsidie? De stad Antwerpen kan, onder de voorwaarden bepaald in dit reglement en binnen de

Nadere informatie

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen PLAATS BINNEN ONDERWIJSSTRUCTUUR KWALIFICATIEBEWIJS VROEGERE BENAMING Secundair

Nadere informatie

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug.

Is de jongere gestopt met studeren? Vul het formulier in a.u.b, onderteken het en stuur het dadelijk terug. Kinderbijslag na de leerplicht Studenten contact telefoon dossiernummer Als jongeren na de leerplicht studeren of een opleiding volgen, kan de kinderbijslag doorbetaald worden tot hun 25e. Om het recht

Nadere informatie

Dit dossier moet jaarlijks ingediend worden op de gemeentelijke sportdienst voor 30 september.

Dit dossier moet jaarlijks ingediend worden op de gemeentelijke sportdienst voor 30 september. Aanvraagdossier Impulssubsidies Jeugdsport 2009-2013 Dit dossier moet jaarlijks ingediend worden op de gemeentelijke sportdienst voor 30 september. Een elektronische versie van het aanvraagdossier is te

Nadere informatie

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Bewijs van studies - De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Om recht te hebben op uitkeringen, moet u: - jonger dan 25 jaar oud zijn op het moment dat u inschakelingsuitkeringen aanvraagt;

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid; Laatste aanpassing : 06-07-2015 Goedkeuring GR 31 augustus 2015 Reglement sportsubsidie 2015-2019 voor clubs van de gemeente Temse beleidsprioriteit 2, m.b.t. het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdsportbegeleiders

Nadere informatie

Aanvraag van een detachering

Aanvraag van een detachering Aanvraag van een detachering Agentschap voor Onderwijsdiensten Cel Detacheringen (kamer 3M10) Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15, 1210 BRUSSEL Tel. 02 553 90 08 1F3C8D-001962-02-080609 In

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 59655 GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Departement

Nadere informatie

BETREFT: Secundair onderwijs: weigering terugbetaling voorschot op kostgeld van het internaat.

BETREFT: Secundair onderwijs: weigering terugbetaling voorschot op kostgeld van het internaat. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/KSO/2008/187 BETREFT: Secundair onderwijs: weigering terugbetaling voorschot op kostgeld van het internaat. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 21.11.2007 1.2 Verzoeker Ouder

Nadere informatie

Kinderbijslag. Contact Post verzenden naar PB GENT. Te herinneren aub Ons kenmerk: Periode

Kinderbijslag. Contact Post verzenden naar PB GENT. Te herinneren aub Ons kenmerk: Periode Contact KBF@SECUREX.BE Post verzenden naar PB 10.010 9030 GENT Te herinneren aub Ons kenmerk: Periode Kinderbijslag na de leerplicht Studenten P7.A! Hou pagina 1 tot 4 goed bij. U vindt er informatie over

Nadere informatie

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J.Gerardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-09 4 juni 2015 04-06-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN TABELLEN Deel 1. LEERLINGEN Hoofdstuk 1 : Algemeen overzicht van de schoolbevolking Onderwijs met volledig leerplan naar inrichtende macht... 33 Onderwijs met volledig leerplan naar provincie... 34 Onderwijs

Nadere informatie

www.weerwerkpremie.be

www.weerwerkpremie.be www.weerwerkpremie.be Handleiding bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2005 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 6/2005 Inhoud Woord vooraf 2 1. Op wie is de maatregel van toepassing? 3

Nadere informatie

Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen

Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag in voor volgende soorten ondersteuning: tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN FOCUS OP PARTICIPATIE EN RECREATIE Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen

Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag in voor volgende soorten ondersteuning: individuele materiële bijstand (IMB):

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslag na de leerplicht Studenten De gegevens worden gevraagd om de kinderbijslag te kunnen betalen. Wilt u de gegevens die over u bewaard worden inkijken of verbeteren, wend u dan tot uw kinderbijslagfonds

Nadere informatie

wegwijs in de voorzieningen en tegemoetkomingen voor personen met een auditieve handicap

wegwijs in de voorzieningen en tegemoetkomingen voor personen met een auditieve handicap Revalidatiecentrum Overleie Overleiestraat 57 8500 Kortrijk tel. 056/35 18 52 fax. 056/35 18 72 wegwijs in de voorzieningen en tegemoetkomingen voor personen met een auditieve handicap Vanantwerpen Ine

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap A001 Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap Provinciale afdeling VF Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR

Nadere informatie

VR DOC.0827/2

VR DOC.0827/2 VR 2018 1307 DOC.0827/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de start- en stagebonus DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact, artikel 59; Gelet op

Nadere informatie

Aanvraag aanpassingspremie voor een woning

Aanvraag aanpassingspremie voor een woning Aanvraag aanpassingspremie voor een woning Tegemoetkomingen-01-190601 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/KL/KSO/2005/119 BETREFT: Secundair onderwijs: Tijdstip bijdrageregeling. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 17.11.2005 1.2 Verzoeker Ouder van een leerling. 1.3 Betrokken school

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING. 1. Titel project:.

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING. 1. Titel project:. Datum: AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING 1. Titel project:. 2. Gegevens aanvrager Naam van persoon/feitelijke vereniging/vzw: Adres:.. Telefoon: Fax :. E-mail:.... Ondernemingsnummer (BTW-statuut

Nadere informatie

FOD WASO Voorzitter van het Paritair Comité 337 Ernest Blerotstraat, BRUSSEL I. ORGANISATOR VAN DE OPLEIDING. Voorwaarden

FOD WASO Voorzitter van het Paritair Comité 337 Ernest Blerotstraat, BRUSSEL I. ORGANISATOR VAN DE OPLEIDING. Voorwaarden AANVRAAGFORMULIER te voegen bij het PROGRAMMA van de opieidingen voorgelegd voor erkenning in het kader van het Betaald Educatief Verlof door het Aanvullend paritair comité voor de non-profitsector (PC

Nadere informatie

Betreft: Recht op kinderbijslag voor uw zoon/dochter XXXX - School-/academiejaar en later

Betreft: Recht op kinderbijslag voor uw zoon/dochter XXXX - School-/academiejaar en later dienst datum onze ref. uw ref. contact telefoon telefax Betreft: Recht op kinderbijslag voor uw zoon/dochter XXXX - School-/academiejaar 2013-2014 en later Mevrouw X, Mijnheer X, Mogelijk volgt uw zoon/dochter

Nadere informatie

Aanvraag Belgische nationaliteit

Aanvraag Belgische nationaliteit Aanvraag Belgische nationaliteit De nationaliteits verleent het recht om de Belgische nationaliteit te verkrijgen op basis van het afleggen van een. De wet over de Belgische nationaliteit is vanaf 1 januari

Nadere informatie

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO)

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DOELSTELLING Het DIA-Stipendium-programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) en het ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE ARTIKEL 1 Artikel 1.1 ALGEMENE BEPALINGEN Definities (bron: Kind en Gezin) Kinderopvang:

Nadere informatie

Reglement Toelage voor publicaties Bewonersgroepen

Reglement Toelage voor publicaties Bewonersgroepen Reglement Toelage voor publicaties Bewonersgroepen District Antwerpen Deel 1 Algemene voorwaarden Art. 1 Het reglement op de toelage voor publicaties van bewonersgroepen heeft tot doel een algemene en

Nadere informatie