De duurzame economische positie van de Metropoolregio Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De duurzame economische positie van de Metropoolregio Amsterdam"

Transcriptie

1 De duurzame economische positie van de Metropoolregio Amsterdam Beste deelnemer, Allereerst hartelijk dank voor uw aanwezigheid en input tijdens de bijeenkomst van 13 februari. In dit verslag worden de resultaten van de 7 deelsessies samengevat. Mochten er naar uw mening belangrijke zaken ontbreken, dan hoor ik dit graag van u per mail op i.vandenbreemer@amsterdameconomicboard.com In de afgelopen twee maanden zijn er, in navolging van het onderzoek Duurzaamheid in de Metropoolregio Amsterdam, met alle zeven clusters 1 van de Amsterdam Economic Board workshops gehouden rondom duurzaamheid. De centrale vragen hierbij waren: - Wat doet het cluster nu al aan duurzaamheid? - Wat kan het cluster bijdragen aan verduurzaming van de metropoolregio? - Wat is er nodig om verduurzaming te realiseren? - Welke duurzame economische kansen zien we buiten ons eigen cluster? Tijdens deze sessies zijn veel cluster-specifieke onderwerpen benoemd. Maar ook zijn er zeven cross -clusteronderwerpen benoemd, die vanuit duurzaamheid het verschil kunnen maken voor de metropoolregio Amsterdam. Dit zijn: 1. Warmtenet 2. Mobiliteit 3. Afval & Grondstoffen 4. Voedseleconomie 5. Financiering 6. MKB 7. Burgerparticipatie Op 13 februari zijn deze cross -cluster onderwerpen die uit de clusters zijn gekomen, in aparte subsessies behandeld. Hieronder vindt u korte verslagen hiervan. De uitvoeringsagenda: Op basis van de cluster workshops en de cross-cluster sessies van 13 februari zullen we de uitvoeringsagenda duurzaamheid opzetten. Mocht u nog ideeen hebben die naar uw mening een kans verdienen om hierin te worden vermeld, dan hoor ik dit graag van u. 1 De zeven clusters van de Amsterdam Economic Board zijn: ICT, Creatieve industrie, Logistiek, Food&Flowers, Financieel zakelijke dienstverlening; tourisme en congressen en Red Life Sciences.

2 Cross- Cluster onderwerpen: Verslag sessies 13 februari 2013 Onderwerp Spreker Moderator 1. Warmtenet Rien Braun (Energy Quest) Gerard Kooiman (Board /KvK) 2. Mobiliteit Kenan Aksular (Athlon) Joost Brinkman (Accenture) 3. Afval & Grondstoffen Peter Wilders (Almere) Jos de Bruijn (DRO Amsterdam) 4. Voedseleconomie Sandra van Kampen (Urgenda) Susanne de Boer (rabobank) 5. Financiering Ruben Koekoek (ABNAMRO) Vincent Kolijn 6. MKB Dolf Kloosterziel (MKB Adam) Joris Castermans 7. Burgerparticipatie Marjan Delzenne (Delzenne) Diana van Loenen (Board/Stadsregio) 1. Warmtenet Moderator: Gerard Kooiman (Board / KvK) Spreker: Rien Braun (EnergyQuest) WestpoortWarmte heeft circa woning equivalenten (we) en Nuon circa we aangesloten op haar huidige warmtenet. Als de vraag naar warmte zo groot is en het belang voor de ondernemers ook groot is, waarom doen de ondernemers dan niets? Wedervraag, waarom doen de gemeentes dan niets? De inventarisatie van potentiële warmtebronnen is bijna afgerond. Dat er nog geen warmte net is, heeft verschillende oorzaken: - Voor een levering van warmte aan de glastuinbouw zou er ook geen sprake moeten zijn van een geheel vrije keuze waardoor het investeringrisico te groot wordt. Beperking van de keuze vrijheid noodzakelijk. - Een groot risico is dat op termijn minder afval zal worden verbrand, en minder elektriciteitscentrales actief zullen zijn en dus beperkt aanbod van warmte zal zijn. - In Denemarken is destijds gekozen om de energievraag zoveel mogelijk intern op te lossen en zo min mogelijk fossiele energiedragers importeren. Nederland heeft voor aardgas gekozen en dat is tot op de dag van vandaag de vergelijking. Warmtelevering moet aantrekkelijker worden door het leveren van een toegevoegde waarde dan alleen de vervanging van aardgas. - De huidige warmte wetgeving rammelt nog aan alle kanten en zou op een grootschalige introductie van restwarmte moeten worden afgestemd. - Er ligt geen grootschalig ontwerp, met alle mogelijkheden, kansen en risico's, voor de ontwikkeling van het warmtenet, afgestemd op een grootschalige MRA. Maar tegelijkertijd zijn er ook kansen: - In het westen ligt Haarlem met het duurzame bedrijventerrein Westpoort wat ook aangesloten zou kunnen worden.

3 - Het Amsterdamse warmtenet is een succesvol net, waar ook kleine bronnen worden ingepast. Hierbij is sprake van een samenwerking tussen overheden en private bedrijven. Binnen Europa zijn voor dergelijke samenwerkingen in zo'n grote regio grote hoeveelheden geld beschikbaar. Dit is een kans om een deel te financieren. - De Tuinbouw sector ziet een potentiële warmtelevering niet alleen als positieve vestigingsvoorwaarde maar tevens als een noodzakelijke randvoorwaarde voor het overleven van een daadkrachtige sector, zeker in combinatie met geothermie. - Overdenken hoe warmte een toegevoegde waarde kan krijgen. De inzet van rest- en afvalwarmte moet prioriteit krijgen en niet constant als alternatief van aardgas te worden gezien. De discussie over het gebruik van afval- en restwarmte moet ook naar een nationaal platform worden gebracht in ons "aardgas" gerichte land. - Er dient een "Grand Design" voor de MRA te worden opgesteld waarin de hoofdstructuur moet worden aangegeven, wat mogelijk is, kansen, bedreigingen, alternatieven en een planning hoe te komen tot een grootschalig warmtenet, of aantonen dat het technisch of economisch onverantwoord is. Zet hiervoor een werkgroep op met alle relevante stakeholders (AEB, Provincie, greenport Aalsmeer, Gemeenten Haarlemmermeer, Amstelveen en Aalsmeer). 2. Mobiliteit Moderator: Joost Brinkman (Accenture) Spreker: Kenan Aksular (Athlon Car Lease) Context In de toelichting wordt aangegeven op welke manier het traditionele leasebedrijf Athlon, zich transformeert tot een mobility-service bedrijf. Waarin actief wordt geparticipeert in projecten als de Groene-A15 en deelname is genomen in bottom up colloborative consumption concept Snapp-Car. De kunst rondom mobiliteit is ervoor te zorgen dat meer mensen de mogelijkheden van verschillende mobiliteits services gaan inzien. OP dit moment lijkt de NL bevolking gesplitst in OV-gebruikers en Auto-gebruikers en is de groep die continu een afweging maakt tussen de verschillende vervoersmogelijkheden nog beperkt. Zoals bij (bijna) alles, is gedragsverandering het beste te realiseren door de kosten van verschillende opties inzichtelijk te maken (maar vooral in rekening te brengen). Ter illustratie: een kantoor van accountantbedrijf in Rotterdam centrum staat bijna altijd leeg, omdat de medewerker de dagelijkse 40euro parkeerkosten zelf moet betalen Aanbeveling Amsterdam Economic Board:

4 Stimuleer bedrijven met groot lease wagenpark over te gaan van standaard lease - concept naar bredere duurzame mobiliteits-concepten Actieve lobby voor Metro tussen Almere en Amsterdam Schrijf App-wedstrijd uit voor de ulitieme vervoers App, die ook totaal kosten OV<>Auto (incl parkeerkosten) in beeld brengt (ter inspiratie: Go-about, Traffical en KATE zijn mobapps Onderzoek Combinatie Auto <> Trein (auto achterlaten op station) Maak van één van de vijf rijstroken op de A2 een snelfiets baan. Tracht beleid van de 5 grote steden van MRA op gebied van mobiliteit op elkaar af te stemmen

5 3. Afval en Kringlopen/grondstoffen Moderator: Jos de Bruijn (DRO Amsterdam) Spreker: Peter Wilders ( gemeente Almere) Amsterdam produceert vrachtwagens afval per jaar. Afval is op vele manier te bezien: vanuit de burger, de industrie of vanuit de verwerker. Duidelijk is dat we afval opnieuw moeten gaan definiëren: wat is afval? En hoe kunnen we het voorkomen? Of er juist optimaal gebruik van maken? Dat afval uitsluitend kan leiden tot energie uit verbranding, is inmiddels achterhaald. Er zijn veel meer mogelijkheden om afval te benutten en het juist te zien als bron van nieuwe producten. Tijdens de sessie zijn een aantal onderwerpen besproken: - Afval in de openbare ruimte: hier is toch erg veel behoefte om afval gescheiden kwijt te kunnen. Een systeem dan scheidingsgedrag ondersteunt, bijvoorbeeld via symbolen of door het zichtbaar te maken wat er in zit. Goed voorbeeld door goed volgen actieve inzet op dit gedrag zou zowel afvalverwerking makkelijker maken als een beter straatbeeld opleveren. - Kringlopen hebben de toekomst! Het gebruik van producten staat centraal, niet meer het eigendom. Het verhaal van Robert Jan van Ogtrop sluit hier op aan, evenals concepten als TurnToo. Een bedrijf moet zich verbinden aan de grondstoffen die in hun product zitten en de waarde van die grondstoffen ook als zodanig gebruiken bij het opnieuw maken van producten. - Ketens van afval zijn verbonden aan die van water, voedsel en energie. Nutrienten, CO2 verminderen en energie-efficiency kunnen dan in gezamenlijkheid meer ecologische en economische voordelen opleveren. Aanbeveling voor de Amsterdam Economic Board: - Haal de volledige keten van afval naar de metropoolregio. Inzameling en scheiding gebeurt momenteel hier, maar de verwerking van grondstoffen tot nieuwe producten gebeurt veelal in het buitenland. Voorbeeld is MudJeans, die hun fabriek in Frankrijk hebben staan. Door het verwerken van afval tot nieuwe producten naar ons te halen, kunnen we dit lokaler opzetten en afzetten. Dit levert nieuwe arbeidsplaatsen, maar is ook een verbetering van het vestigingsklimaat voor gerelateerde bedrijven.

6 4. Voedseleconomie Moderator: Susanne de Boer (Rabobank) Spreker: Sandra van Kampen (Urgenda) Veel mensen weten niet waar hun voedsel vandaan komt, maar ook niet de metropoolregio heel innovatief en sterk is als het gaat om voedselproductie. Deze kennis kan veel beter benut, maar ook verspreid worden. Dit gaat over communicatie, maar ook over bewustzijn. Een gemiddelde maaltijd legt km af, dat zijn heel veel verschillende transporten. Er is op de logistiek veel winst te behalen, zowel in tijd als geld als milieu. De Floriade in de MRA biedt veel mogelijkheden om hier straks, maar ook in aanloop daar naar toe, veel aandacht aan te besteden. - Richt je op voedseleducatie en -voorlichting: bewustzijn van je eet, maakt ook dat er betere keuzes gemaakt kunnen worden. En wanneer consumenten hun vraag anders stellen, gaan producenten ook anders produceren. - De MRA zou meer regie moeten voeren op ontwikkelingen en projecten. - Draag het innovatieve vermogen van de voedselsector in de regio meer uit. Vertel Europa en de rest van wereld wat hier gebeurt om ook de MRA een duidelijkere duurzaam voedselimago te geven.

7 5. Financieringsmodellen Moderator: Vincent Kolijn (Boer&Croon) Spreker: Ruben Koekoek (Dialogues House) De financiele wereld is al even in beweging. Innovatie en nieuwe modellen komen steeds meer naar voren. Gericht op duurzaamheid zijn er twee kanten: het financieren van duurzame initiatieven (zon, wind etc) en het duurzaam financieren investeren in groen. De sessie heeft zich gericht op de eerste. Hoe kunnen we nieuwe financieringsmodellen vinden voor duurzame initiatieven? Een redelijk populaire manier van de afgelopen jaren is bijvoorbeeld crowdfunding. Niet meer bij de bank een kleine lening aanvragen, maar meteen op zoek naar je afzetmarkt. Maar dit is niet het enige, er zijn ook veel fondsen, privaat en publiek, maar ook nieuwe businessmodellen vragen om nieuwe financiering. Deze initatieven zijn er, maar worden door de banken niet of nauwelijks gedragen. Dit komt doordat ze een hoog innovatief gehalte hebben en vaak nog erg kleinschalig zijn. - Breng de verschillende initiatieven rond nieuwe financiering bij elkaar en maak ze zichtbaar, zowel voor financiers als voor zoekenden. - Maak de best practices zichtbaar! Duurzaamheid kan zeker gefinancierd, maar onbekend maakt ook onbemind.

8 6. MKB Moderator: Joris Castermans (Syntens) Spreker: Dolf Kloosterziel (MKB Amsterdam) Tijdens de clustersessies is vrijwel bij elk cluster aangegeven dat zij het MKB als een belangrijke stakeholder zien voor het verduurzamen van de metropoolregio. Het bleek ook dat het MKB op sommige fronten al verder gevorderd is dan de grotere bedrijven uit het cluster. Maar wie is dat MKB? En waar hebben zij behoefte aan? In de sessie over MKB is vooral aangegeven dat ook zij vinden dat de aansluiting met de Amsterdam Economic board en haar clusters minimaal is. En dit terwijl het MKB de motor van de economie is. De aanwezigen tijdens de sessie gaven aan dat het MKB ook veel te bieden heeft: het kleinschalig uitproberen van innovaties, maar ook de netwerken aanboren om de Board bekendheid te geven, de doelgroep te vinden en een goed beeld te krijgen wat er op dat niveau in de maatschappij gebeurt. Dit kan via de ondernemersverenigingen, de brancheverenigingen en wellicht ook gewoon via de klanten van de MKB-ers. Het MKB zou ook graag zien dat duurzaam inkopen gemeengoed wordt, waarbij zij ook ruim de mogelijkheid krijgen om in te schrijven beperkingen rondom omzet, bedrijfsgrootte en aan te leveren paperassen wegnemen hierbij. - Gebruik het MKB bij het opzetten van de clusters de netwerken en verenigingen hebben veel mogelijkheden om onderwerpen van draagvlak te voorzien. - Wees de vaandeldrager voor het MKB in de regio. - Geef MKB toegang tot projecten van de Board toegevoegde waarde is groot! - Faciliteer het leren van elkaar ; de koplopers in duurzaamheid en de groene starters. Als zij elkaar ontmoeten kan hier een som ontstaan die meer is dan het geheel der delen.

9 7. Burgerparticipatie Moderator: Diana van Loenen (Board / Stadsregio Amsterdam) Spreker: Marjan Delzenne (Delzenne) De bewoner van de metropoolregio is bij de Amsterdam Economic Board nog nauwelijks betrokken. De Triple helix gaat over bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Maar in de clustersessies kwam duidelijk naar voren dat, wanneer het over duurzaamheid gaat, de bewoner/burger een belangrijke rol speelt in de verduurzaming van de regio. Zij zijn de consumenten, klanten en gebruikers van de stad. Mensen worden graag een ambassadeur voor de stad en de regio. Worden graag gekoppeld aan iemand anders uit het buitenland. Maar iets anders: testen ook graag diensten uit, in verschillende netwerken (bijv gezondheids ICT-diensten). Zo worden de bewoners van de MRA een soort living lab. Het is belangrijk op welke manier bewoners worden benaderd. De ene groep bewoners wil ouderwets een sessie van een paar uur in de avond, anderen willen snel digitaal input kunnen geven. Als het over duurzaamheid gaat, vergeet de jeugd niet. Daar begint het (onderwijsagenda!). En zet centraal wat wij van de natuur kunnen leren, vergelijkbaar met de gedachte van de circle economy. Hiernaast zou het thema duurzaamheid breed gedefinieerd moeten worden: niet alleen duurzaamheid in de groene zin van het woord, maar ook sociale duurzaamheid. - Maak bewoners de vierde pijler van de Board: Quadruple Helix. - Bied een platform per thema of per cluster waar bewoners voor worden uitgenodigd. Om echt tot een verandering in gedrag te komen om tot een duurzamere wereld te komen, moet je weten wat mensen beweegt. Daar kan via onderzoek naar gezocht worden, of via een platform. - De Board kan een rol spelen in het helpen van bewoners die bij hun initiatieven knelpunten ervaren met een van de triple helix partijen. - Zie de burger als een economische factor: waarom geen crowdfunding platform voor projecten van de Board? -

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015 WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, Inhoud: In het komende half uur: Korte introductie; Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en pijpleidingen Deltaplan

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Het bedrijfsleven in de regio centraal. Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel

Het bedrijfsleven in de regio centraal. Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel Het bedrijfsleven in de regio centraal Detail Ontwerp nieuwe Kamer van Koophandel KvK Den Haag, KvK Rotterdam, KvK Zuidwest Nederland & Syntens maart 2013 KvK verandert mee met maatschappij Samenleving

Nadere informatie

Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni warmtekoude. metropoolregio amsterdam

Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni warmtekoude. metropoolregio amsterdam Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni 2017 warmtekoude metropoolregio amsterdam INLEIDING teken stond van de technische en organisatorische rondes met Grand Design

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 Projectgegevens Opsteller TAJ van Deijzen Versie 2015-1 Status Definitief Datum CO2 verantwoordelijke TAJ van Deijzen 6-8-2015 Directievertegenwoordiger

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

Tuinbouw Veenstreek Greenport(s) 2040 Ewald van Vliet Burgemeester gemeente Lansingerland. Lid stuurgroep Greenports Nederland

Tuinbouw Veenstreek Greenport(s) 2040 Ewald van Vliet Burgemeester gemeente Lansingerland. Lid stuurgroep Greenports Nederland Tuinbouw Veenstreek Greenport(s) 2040 Ewald van Vliet Burgemeester gemeente Lansingerland Lid stuurgroep Greenports Nederland Wat is een Greenport cluster van teeltbedrijven, veilingen, handelsbedrijven

Nadere informatie

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden.

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden. Resultaten Pionierlab 16 maart 2015 14 ondernemers uit de wereld van vastgoed, bedrijventerreinen, mobiliteit, zakelijke en financiële dienstverlening. Thema accountmanagement en dienstverlening Ontzorg

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in huis Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Een betrouwbare verwarming

Nadere informatie

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen.

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. Inhoud De warmtemarkt Warmtevraag woningen Warmtemarkt voor woningen Gasdistributie en CV ketel Elektriciteitsdistributie

Nadere informatie

Werkgroep Techniek & Innovatie. Aansluiten bestaande bouw op warmtenetten. Maurice Verhulst - Weijers Waalwijk Peter Heijboer DWA DREAM

Werkgroep Techniek & Innovatie. Aansluiten bestaande bouw op warmtenetten. Maurice Verhulst - Weijers Waalwijk Peter Heijboer DWA DREAM Werkgroep Techniek & Innovatie Aansluiten bestaande bouw op warmtenetten Maurice Verhulst - Weijers Waalwijk Peter Heijboer DWA DREAM Introductie! Werkgroep Techniek & Innovatie! Doelstellingen werkgroep

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010 Nieuwe verbindingen Inspiratie voor innovatie Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie Peter Koudstaal 3 juni 2010 2 Inhoud 1. Hoe behoeften leiden tot nieuwe verbindingen 2. Aan de slag met nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Proces MRA agenda II. 28 juni 2018 Ilknur Dönmez

Proces MRA agenda II. 28 juni 2018 Ilknur Dönmez Proces MRA agenda II 28 juni 2018 Ilknur Dönmez 3-7-2018 1 Lang geleden... 2014 Stadsregio naar Vervoerregio; Convenant, MRA bureau Februari 2016: lancering ruimtelijk- economische Actie agenda 2016-2020

Nadere informatie

Beleid dat warmte uitstraalt. Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties

Beleid dat warmte uitstraalt. Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties Beleid dat warmte uitstraalt Van warmteopties voor klimaatverbetering naar klimaatverbetering voor warmteopties Doelen rijksoverheid voor 2020 Tempo energiebesparing 2 % per jaar Aandeel duurzaam in totale

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017

Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017 Hartelijk welkom bij de inspiratiesessie van de regio.. GELDERLAND ARBEIDSWIJS 2017 Op naar een duurzame economie! Anders leren en werken, hoe doe je dat? Programma inspiratiesessie Welkom Inspiratiefilm

Nadere informatie

Rotterdam... Vertaling duurzaamheidsdoelstellingen naar inkoopbeleid met MKB

Rotterdam... Vertaling duurzaamheidsdoelstellingen naar inkoopbeleid met MKB Rotterdam... Vertaling duurzaamheidsdoelstellingen naar inkoopbeleid met MKB Inhoud: - Introductie - Aanleiding - Voorbeeld 1+2 adaptatie/mitigratie - Contex MKB - Nieuwe aanpak duurzaamheid - Drijvend

Nadere informatie

De juiste partners voor uw innovaties

De juiste partners voor uw innovaties De juiste partners voor uw innovaties Een project van: Ondernemer met innovatieplan Juiste partner(s) Kennis Financiering Ondernemers Overheid Onderzoekers Onderwijs Innovatief idee verdient partnerschap

Nadere informatie

Europese programma s in Nederland

Europese programma s in Nederland Het cohesiebeleid van de Europese Commissie Europese programma s 2014-2020 in Nederland Vincent Ketelaars ERAC B.V. 28 mei 2013 Neth-ER 01 Inhoud van presentatie Indeling 01 Inhoud van presentatie 02 Introductie

Nadere informatie

Roadmap Voorbeeld. Duurzame Organisatie. Niek Heering en Tabitha Saliba. 7 februari 2019

Roadmap Voorbeeld. Duurzame Organisatie. Niek Heering en Tabitha Saliba. 7 februari 2019 Roadmap Voorbeeld Duurzame Organisatie Niek Heering en Tabitha Saliba 7 februari 2019 Duurzaamheid: ecologisch en sociaal Duurzaamheid is voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder het vermogen

Nadere informatie

De energie-infrastructuur van Zuid-Holland

De energie-infrastructuur van Zuid-Holland De energie-infrastructuur van Zuid-Holland Smart Multi Commodity Grid Technische sessie PS 26 september 2018 Marco van Steekelenburg & Isabel Nijveldt Energietransitie Stap 1: in kaart brengen huidige

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 538 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

KAS: een handelingsperspectief

KAS: een handelingsperspectief KAS: een handelingsperspectief workshop door Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel Twentse Stedenband: Brenda Koopman (waterschap Vechtstromen) Marcel Roordink (gemeente Almelo) IJssel-vechtdelta:

Nadere informatie

Diensteninnovatie: wat is dat?

Diensteninnovatie: wat is dat? Over de AWT De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert regering en parlement over beleid voor wetenschap, technologie en innovatie De AWT adviseert gevraagd en ongevraagd.

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

Realistisch duurzaam -samen aan de slag-

Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam Opbouw presentatie Startpunt voor opzet van het actieprogramma duurzaamheid Kijkje in de toekomst (voorbeeld Haarlemmermeer) Ideeën 27 maart

Nadere informatie

Agrarisch ondernemerschap, innovatie en financiering. Ruud Huirne, directeur F&A Nederland

Agrarisch ondernemerschap, innovatie en financiering. Ruud Huirne, directeur F&A Nederland Agrarisch ondernemerschap, innovatie en financiering Ruud Huirne, directeur F&A Nederland Rabo posities agrarische sector per sector stabiel tot licht dalend (* EUR mln) 2 Kredietverlening 2013 Verstrekkingen

Nadere informatie

Innovatiemonitor. resultaten 2018 samenvatting

Innovatiemonitor. resultaten 2018 samenvatting Innovatiemonitor resultaten 218 samenvatting MPD Groene Energie werkt aan een mix van energie-oplossingen voor een betaalbare, maatschappelijke en energie-verantwoorde toekomst. 2 Innovatiemonitor resultaten

Nadere informatie

Duurzame Energieinfrastructuur en Gebiedsontwikkeling

Duurzame Energieinfrastructuur en Gebiedsontwikkeling Duurzame Energieinfrastructuur en Gebiedsontwikkeling 6 maart 2017 ir. A. Schiltmans MCD Meeting Bouwcampus, Grip op de Maas (heel) kort DGO Context van gas naar warmte Welke alternatieven zijn er Grootschalige

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

praktijkcase groene aanbesteding stadsregio Arnhem Nijmegen

praktijkcase groene aanbesteding stadsregio Arnhem Nijmegen praktijkcase groene aanbesteding stadsregio Arnhem Nijmegen 1. ambitie en aanbesteding als middel idee / visie / proces / conclusie 2. model de Groene Cockpit ontwikkeling / structuur / toepassingsgebieden

Nadere informatie

Gas geven voor duurzame energie

Gas geven voor duurzame energie Gas geven voor duurzame energie Programma Programma Thema Thema Workshops Workshops Lokatie Lokatie Gelders Gelders netwerk netwerk voor voor duurzame duurzame energie energie Uitnodiging Netwerkbijeenkomst

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

STARTDOCUMENT. 1. De kracht van samenwerking. 2. Waarom een NWP

STARTDOCUMENT. 1. De kracht van samenwerking. 2. Waarom een NWP STARTDOCUMENT 1. De kracht van samenwerking Deltalinqs Energy Forum, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Eemsmond, Energy Valley, Stichting Zero Emissie Busvervoer, RAI Platform

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Amsterdam, 26 januari 2016 1 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 Waarom circulair? 6 Nederland Circulair! 7

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in uw bedrijf Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Als ondernemer moet

Nadere informatie

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 2 Het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 ontwikkelt een aantal transitieagenda s om de circulaire economie vorm te geven. Wat is de rol van gemeenten

Nadere informatie

Stadsboeren in Nederland

Stadsboeren in Nederland Stadsboeren in Nederland Door: ir. Rosanne Metaal Directie Europees Landbouwbeleid &Voedselzekerheid DG AGRO, Ministerie Economische Zaken Presentatie Alumni-netwerk, 12 november 2013, Uit Je Eigen Stad

Nadere informatie

INNOVATIEMONITOR. resultaten regiofoodvalley.nl

INNOVATIEMONITOR. resultaten regiofoodvalley.nl INNOVATIEMONITOR resultaten 218 regiofoodvalley.nl Noldus Information Technology uit Wageningen werkt met kennis en begrip van het wetenschappelijk domein aan software, hardware en praktische toepassingen

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland Geef fruit de ruimte & innovatie Frank Engelbart 30 september 2015 Werkbezoek Provinciale Staten Provincie Gelderland Over Fruitpact Agenda 2020 Sinds 2007

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Klimaatneutrale gemeenten. Frans Rooijers - directeur CE Delft

Klimaatneutrale gemeenten. Frans Rooijers - directeur CE Delft Klimaatneutrale gemeenten Frans Rooijers - directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Duurzame warmtenetten

Duurzame warmtenetten Duurzame warmtenetten Groene Huisvesters 22 juni 2017 Jeroen Roos Inhoud 1. Opzet warmtenet 2. Soorten en maten 3. Duurzaamheid 4. Specifiek: een bron: geothermie een concept: Nul-op-de-Meter/-Rekening

Nadere informatie

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN Starterswijzer Breda ORËNTAT MARKTONDRZOK VRGUNNNGN HUSVSTNG BDRJFSVORNG ONDRSTUNNG NTWRKN Ter introductie De heet nieuwe ondernemers van harte welkom. Starters geven een goede impuls aan de lokale en

Nadere informatie

Ons groene buurtproject en de gemeente!

Ons groene buurtproject en de gemeente! Ons groene buurtproject en de gemeente! Groen Dichterbij! Bouw aan een goede relatie met jullie gemeente en creëer een gemeenschappelijke win-win 24 november 2012 Energieke Buurt Jitske Tiemersma Workshop

Nadere informatie

Ook de zorg van het aardgas af? Frans Rooijers directeur CE Delft

Ook de zorg van het aardgas af? Frans Rooijers directeur CE Delft Ook de zorg van het aardgas af? Frans Rooijers directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige

Nadere informatie

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector Groeiplan voor warmte een initiatief van provincies, gemeenten en sector 27 november 2015 De Provincies Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland, en Limburg, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Gemeenten

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014 Roland van de Pas Even voorstellen Adviseur MKB (industrie en creatieve industrie) Focus: Roland.vande.Pas@kvk.nl www.linkedin.com/pub/roland-van-de-pas

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Samenvatting. economy.

Samenvatting. economy. Samenvatting 6 SAMENVATTING Samenvatting Door toenemende technologische kennis en innovatie is het steeds beter mogelijk om de verschillende bestanddelen van planten, bomen, gewassen en dierlijke reststromen

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Energietransitie Papierketen De ambities binnen Energietransitie Papierketen: Halvering van het energieverbruik per eindproduct in de keten per

Nadere informatie

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht

Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Maatschappelijke impact Rabobank Utrecht Een aandeel in duurzame ontwikkeling 1 Bankieren voor Nederland 2 Banking for Food 3 Onze bedrijfsvoering Verdienvermogen vergroten Optimale levensloop stimuleren

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Van een lineaire naar een circulaire economie: Kansen en Bedreigingen Prof. dr. Jacqueline Cramer, directeur

Van een lineaire naar een circulaire economie: Kansen en Bedreigingen Prof. dr. Jacqueline Cramer, directeur Van een lineaire naar een circulaire economie: Kansen en Bedreigingen Prof. dr. Jacqueline Cramer, directeur Aanpak van het USI Vraaggericht expertise mobiliseren om kennis te valoriseren ( integrating

Nadere informatie

NEW BUSINESS. Guy Konings

NEW BUSINESS. Guy Konings 2015 Guy Konings Stedin is verantwoordelijk voor transport van gas en elektriciteit in West Nederland Onze missie: Altijd energie voor onze klanten, vandaag en morgen. Simpel, betaalbaar en duurzaam KERNGETALLEN

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland. Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018

Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland. Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018 Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018 Programma 20:00-20:05 Welkom door Elfriede Boer (Werkzaak) 20:05-20:20 Het hoe en waarom van de Regionale Energiestrategie

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Metropoolregio Amsterdam (MRA) Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT)

Metropoolregio Amsterdam (MRA) Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Metropoolregio Amsterdam (MRA) Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Laren, 3 mei 2017 Marijn den Uijl Programmamanager Fysiek Domein 1 Regio Gooi en Vechtstreek 2 Regio Gooi en

Nadere informatie

Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016

Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016 Begroting versterkte samenwerking Metropoolregio Amsterdam concept oktober 2016 Lasten totaal MRA Bureau 1.565.300 Uitvoering MRA Economie - Werkplan PRES 4.950.000 Uitvoering MRA Ruimte - Werkplan PRO

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Speerpunten Herstructurering: schoon, heel, veilig. Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid

Speerpunten Herstructurering: schoon, heel, veilig. Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid Speerpunten 2018 Herstructurering: schoon, heel, veilig Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid Duurzame energie en circulaire economie Transformatie van bestaande werklocaties Delen van

Nadere informatie

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019 ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED Maart 2019 Inleiding De concentratie van industrie in de Rotterdamse haven is een goede uitgangspositie voor het doen slagen van de energietransitie:

Nadere informatie

Duurzaam produceren, Duurzaam consumeren

Duurzaam produceren, Duurzaam consumeren Agrarisch Platform Zuid-Holland Duurzaam produceren, Duurzaam consumeren Duurzaam produceren. Uitdaging en kans! Politiek Café van het CDAV Zuid-Holland Datum: 17 maart 2010 Locatie: Van: Voor: Kenmerk:

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Kenniscentrum Duurzaam Verpakken

Kenniscentrum Duurzaam Verpakken Kenniscentrum Duurzaam Verpakken 1. Aanleiding In de Raamovereenkomst 2013-2022 is in Artikel 4 afgesproken een Kennisinstituut op te richten (verder te noemen Kenniscentrum Duurzaam Verpakken [KCDV]).

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

Het bedrijfsplan door de bril van een financier

Het bedrijfsplan door de bril van een financier Het bedrijfsplan door de bril van een financier Greentech week hoe financiert u uw innovatieve product of bedrijf Freek Welling investment manager 8 oktober 2015 Inhoud 1. Introductie 2. Belang van een

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Vijf speerpunten voor de regio

Vijf speerpunten voor de regio Vijf speerpunten voor de regio Ondernemers, kennisinstellingen en overheden geven aan dat vijf speerpunten van belang zijn om de metropoolregio Amsterdam te profileren als koploper op het gebied van duurzaam

Nadere informatie