Gas geven voor duurzame energie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gas geven voor duurzame energie"

Transcriptie

1 Gas geven voor duurzame energie Programma Programma Thema Thema Workshops Workshops Lokatie Lokatie Gelders Gelders netwerk netwerk voor voor duurzame duurzame energie energie Uitnodiging Netwerkbijeenkomst Duurzame Regionale Energie Gelderland Met verkeer en vervoer meer duurzame energie Opschalen van lokale duurzame energie initiatieven dat is de opgave waar Gelderse regio s en de provincie voor staan. De vraag naar duurzame energie is hiervoor cruciaal. Vervoer en mobiliteit bieden goede kansen. Dit blijkt uit initiatieven zoals de Groene Hub in de stadsregio Arnhem-Nijmegen en de Duurzame Energiesnelweg A15. Deze projecten worden gepresenteerd. In de werkgroepen worden de volgende vragen verdiept: Hoe kunnen we vervoer en mobiliteit zo organiseren dat het de productie van regionale en duurzame energie stimuleert? Welke instrumenten zijn hier ondersteunend aan? Wat zijn de mogelijkheden in uw regio? 4 oktober uur AVRI te Geldermalsen

2 Programma 9.00 Inloop met koffie 9.30 Opening door dagvoorzitter De Groene Hub en de Energiesnelweg in beeld > lees verder onder Thema 9.40 Welkom bij de Regio Rivierenland! Door Ton van Balken, wethouder Zaltbommel en lid van de stuurgroep Duurzame Energie Rivierenland 9.45 Provinciaal Energie Transitie Programma en de Duurzame Transportcorridor Betuwe (DTB). Door Jeroen Gelinck, provincie Gelderland. Programma 9.55 De Duurzame Energiesnelweg A15 in Regio Rivierenland. Door Robert de Graaff, projectleider Duurzame A De Groene Hub in Stadsregio Arnhem Nijmegen. Door Jan Luijten, Stadsregio Arnhem Nijmegen, projectleider Groene Hub Pauze Verdiepende workshops > lees verder onder Verdiepende workshops Terugkoppeling van de workshops: deelnemers aan het woord Afsluiting en netwerk lunch Einde Aan deelname zijn geen kosten verbonden!

3 Thema Ervaring van de regio s De Groene Hub De Groene Hub heeft als doel het versnellen van de doorbraak van slim, schoon en duurzaam vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. De focus ligt daarbij op groen gas en op logistiek & distributie. Door de vraag naar groen gas te vergroten stimuleert ze het ook het aanbod en daarmee de ontwikkeling van gas productie in de regio. Deelnemende overheden, kennisinstellingen en bedrijven dragen hiermee bij aan de transitie naar een groene economie. Meer informatie op De Duurzame Energiesnelweg A15 De Duurzame Energiesnelweg A15 wil een doorbraak creëren in het rijden op groen opgewekte elektriciteit. Het project is een initiatief van Milieudefensie en Natuur & Milieu met als hoofdpartners: De Nationale Postcodeloterij, Athlon Car Lease en Eneco. In 2015 rijden mensen in elektrische auto s over de A15. De groene stroom die hiervoor nodig is zal langs de snelweg zelf worden opgewekt. Regio Rivierenland vervult de makelaarsrol om lokale initiatieven aan elkaar te verbinden en uitvoering te versnellen. U wordt van harte uitgenodigd hieraan mee te doen. Meer op

4 Verdiepende workshops 1. Kansen voor een Groene Hub in andere regio s Samenwerken met provincie voor duurzame OV concessies in de Gelderse regio s Hoe verhogen we de vraag naar Groengas voor duurzame mobiliteit? In de regio Arnhem Nijmegen wordt veel aandacht besteed aan het stimuleren van het rijden op alternatieve schone brandstoffen, zoals Groengas. Dit om een transitie naar een duurzame energievoorziening te bewerkstelligen. Een systeem dat schoon, betrouwbaar en veilig is en ons minder afhankelijk maakt van andere soms instabiele landen. Ter verbetering van de luchtkwaliteit en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.de overheid heeft in deze energietransitie een voortrekkersrol en kan de markt voor Groengas stimuleren door het duurzaam inkopen van mobiliteit. In deze workshop wordt ingegaan op de aanpak die heeft geleid tot het succes in de stadsregio waarbij alle bussen vanaf december 2012 op Groengas gaan rijden. Centraal in de workshop staat de vraag hoe wij deze aanpak kunnen kopiëren naar andere overheden en regio s. Door Jan Luijten, projectleider de Groene Hub 2. Op weg naar 14 miljoen kuub regionaal geproduceerd groen gas Hoe produceren we genoeg gas in de regio voor het stadsvervoer? De Groene Hub heeft hoge ambities: in 2013 alle 225 stads- en streekbussen op groen gas. Hoe zorg je er voor dat er voldoende groen gas voor handen is? Theo Tijsse Klasen, projectleider biomassa, energie en klimaat van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Wietse Bruggink, projectleider energietransitie van de Provincie Gelderland geven in deze workshop inzicht in de wijze waarop provincie en regio samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. Een van de belangrijke belemmeringen voor ondernemers om groen gras te gaan produceren, is de onzekerheid over de aanvoer van biomassa op de middellange en lange termijn. Binnen de Groene Hub worden hiervoor oplossingen gezocht.

5 Verdiepende workshop nr 3 3. Samen gaat het sneller: de Duurzame Energiesnelweg Duurzame energie in versnelling. Hoe verhogen we de vraag naar duurzame energie en stimuleren we verdere ontwikkeling? De Duurzame Energiesnelweg zorgt voor een snellere groei van het aantal elektrische autorijders en stimuleert de ontwikkeling van lokale duurzame energie. In 2015 rijden automobilisten in elektrische (deel)auto s over de A15. Ze ervaren de voordelen van elektrisch rijden en autodelen. Ze tanken groene stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen langs de A15. Automobilisten, bedrijven, overheden en omwonenden krijgen de kans om financieel mee te participeren in deze lokale duurzame energieprojecten. Allen zijn trots op hun weg van de toekomst die hen voorziet van groene goedkope stroom. De Duurzame Energiesnelweg komt eraan, maar samen gaat het sneller. Daarom willen we regionale initiatieven van duurzame energie en mobiliteit erbij betrekken. Welke initiatieven zijn er? Welke mogelijkheden zijn er voor samenwerking? En wie wil zich aansluiten? Door Robert de Graaff, projectleider Duurzame Energiesnelweg en Jeroen Gelinck, provincie Gelderland. > bekijk de folder: Duurzame energiesnelweg A15 (pdf)

6 Verdiepende workshop nr 4 4. Leren van bestaande duurzame energie initiatieven Twee casussen: A. Opschalen van lokale energieproductie, voorbeeld van de AVRI, Geldermalsen door Eric de Vries, AVRI. Samenwerken aan een schoon Rivierenland is het motto van AVRI in Geldermalsen. De dienst verzamelt en verwerkt op een duurzame wijze grondstoffen en bedrijfsafval van 10 gemeenten in Rivierenland. Op het terrein van AVRI is ruimte om lokaal energie op te wekken. De AVRI gaat 1 hectare grond benutten om zonne-energie te produceren. Dit is voldoende voor het eigen verbruik. Maar er is nog 11 hectare én de ambitie om ook daar energie te gaan produceren. Hoe krijg je dat voor elkaar. Waar loop je tegenaan als je wilt opschalen? Dit zijn vragen die in deze workshop aan de orde komen. B. Zonnepanelen op geluidsschermen door Noëlle Peters Sengers, gemeente Tiel Het idee om zonnepanelen te plaatsen op de geluidsschermen langs de A15 ter hoogte van Tiel, is niet van gisteren. Toch zullen de panelen er morgen nog niet liggen. Want ook nu er (eindelijk) een business case ligt, is realisatie niet meteen een feit. Een workshop dus over een zoektocht naar de juiste inhoud en proces.

7 Lokatie AVRI Meersteeg 15, 4191 NK Geldermalsen Avri is verantwoordelijk voor een optimale invulling van de afvalzorgplicht van de aangesloten gemeenten van Regio Rivierenland. Deze zorgplicht omvat het inzamelen en (laten) verwerken van alle huishoudelijke afvalstromen, het ontwikkelen van het gemeentelijke afvalstoffenbeleid en de communicatie op het gebied van afval. Daarnaast houdt Avri zich bezig met het onderhoud van de publieke ruimte in deze regio. Samen werken aan een schoon Rivierenland is het bedrijfsmotto. Avri voert haar afvalactiviteiten uit onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Algemeen bestuur van Regio Rivierenland. In de Afvalstoffenverordening Regio Rivierenland 2009 en de uitvoeringsbesluiten zijn de richtlijnen voor de inzameling en verwerking van afval vastgelegd. Route beschrijving Komend vanaf s Hertogenbosch, Utrecht of Rotterdam (via A15 of A2): Bij verkeersplein Deil de A15 volgen richting Tiel/Nijmegen, dan afslag Est / Geldermalsen nemen. Ga bovenaan het viaduct richting Geldermalsen, bij de eerste rotonde rechts, volg deze rechtdoorgaande weg en u ziet vanzelf de Avri-gebouwen. Komend vanuit Tiel (A15): Op de A15 richting Deil afslag Est / Geldermalsen nemen. Ga bovenaan het viaduct richting Geldermalsen, bij de eerste rotonde rechts, volg deze rechtdoorgaande weg en u ziet vanzelf de Avri-gebouwen. > Zie ook:

8 Het netwerk duurzame regionale energie in Gelderland biedt een platform waar gemeenten, regio s en ondernemers en onderwijsinstellingen kennis en ervaringen uit kunnen wisselen over het opwekken van energie op lokaal en regionaal niveau. Het doel hiervan is het versnellen van de energietransitie door met alle betrokken partijen kennis te delen, kansen te benutten en belemmeringen weg te nemen. Binnen het netwerk worden regelmatig informatieve bijeenkomsten en inspirerende excursies georganiseerd. Deze bijeenkomsten worden door de Gelderse regio s georganiseerd. De provincie Gelderland ondersteunt het netwerk vanuit het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Lees meer op de website van het netwerk duurzame energie Gelderland: > Deelname aan de bijeenkomsten van het netwerk is gratis! Informatie aanvragen over het netwerk of aanmelden bij het Gelders netwerk voor duurzame regionale energie kan door te mailen naar: > Het Gelders netwerk voor duurzame energie maakt onderdeel uit van: Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling en Milieucommunicatie Provincie Gelderland - Afdeling P&C-MWLG Projectleider Duurzame Ontwikkeling: Rita ten Dam Projectleider Energie: Johan Willemsen T

9 Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst Aanmelden deelname Aanmelden kan via . Geef in uw bericht aan, aan welke van de 4 workshop u wenst deel te nemen (eerste en tweede keus. Informatie over de workshops vindt u Workshops pagina Aanmelden of informatie aanvragen via: Deelname aan de bijeenkomsten van het netwerk is gratis!

Slim klimaatbeleid gaat uit van samenhang, samenwerking en samenleving:

Slim klimaatbeleid gaat uit van samenhang, samenwerking en samenleving: Samen Werken aan Duurzame Energie 2014-2018 Slim klimaatbeleid van deze tijd Slim klimaatbeleid van deze tijd Over anderhalve maand vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Daarna zullen de collegeprogramma

Nadere informatie

Randvoorwaarden samenwerking steeds duidelijker

Randvoorwaarden samenwerking steeds duidelijker Met nieuwe energie in de regio arnhem Nijmegen v Pagina 2 Slimme distributie Stef Weijers: er is niet één oplossing die zaligmakend is. Pagina 3 MARN en MRA voor regionale aanpak energie en klimaat Randvoorwaarden

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Inhoud... 2. Hoofdstuk 1. Inleiding... 3 Ambitie... 3

Inhoud... 2. Hoofdstuk 1. Inleiding... 3 Ambitie... 3 1 Inhoud Inhoud... 2 Hoofdstuk 1. Inleiding... 3 Ambitie... 3 Hoofdstuk 2. Rol van de gemeente... 5 Proces en samenwerking... 5 De gemeente als verbinder... 6 Hoofdstuk 3. Speerpunten duurzaamheidsagenda...

Nadere informatie

Aan de slag met Hernieuwde Energie!

Aan de slag met Hernieuwde Energie! Aan: Gedeputeerde Staten van Utrecht en Provinciale Staten van Utrecht Archimedeslaan 6 3508 TH Utrecht Datum: 1 september 2014 Ons kenmerk: PCL 2014/01 Onderwerp: PCL Advies over duurzame energie en netwerksamenleving

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR DE LEEFOMGEVING

PROGRAMMA VOOR DE LEEFOMGEVING PROGRAMMA VOOR DE LEEFOMGEVING INHOUD 1. INTRODUCTIE 3 2. AANLEIDING BASIS PROGRAMMA 4 2.1 Inspelen op ontwikkelingen 6 2.2 Wat wil de gemeen(te)schap 7 2.3 Wat is er al besloten? 8 3. DOEL VAN DIT PROGRAMMA

Nadere informatie

BEDRIJFSPLAN RIJN EN IJSSEL ENERGIE COÖPERATIE RIJN EN IJSSEL ENERGIE COÖPERATIE BEDRIJFSPLAN

BEDRIJFSPLAN RIJN EN IJSSEL ENERGIE COÖPERATIE RIJN EN IJSSEL ENERGIE COÖPERATIE BEDRIJFSPLAN BEDRIJFSPLAN RIJN EN IJSSEL ENERGIE COÖPERATIE RIJN EN IJSSEL ENERGIE COÖPERATIE BEDRIJFSPLAN 1 2 Dit bedrijfsplan is opgesteld door Green Spread in opdracht van de gemeente Arnhem. Oktober 2012 Utrechtseweg

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2015

Uitvoeringsprogramma 2015 Programma Utrechtse Energie! 1. Inleiding - Waar staan we? - De focus in 2015 2. Bewoners 3. Bedrijven/instellingen 4. Maatschappelijke organisaties 5. Duurzaam energiesysteem: stimuleren zonne-energie

Nadere informatie

jaarverslag 2012 de verbinding naar morgen

jaarverslag 2012 de verbinding naar morgen jaarverslag 2012 de verbinding naar morgen welkom bij Alliander Alliander is het grootste regionale energienetwerkbedrijf in Nederland. Via onze energie-infrastructuur brengen we dagelijks elektriciteit

Nadere informatie

Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie

Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie Heusden heeft energie De eindigheid van de fossiele brandstoffen, de economische afhankelijkheid en de sterke prijsstijging ervan vragen om nieuwe

Nadere informatie

2 Duurzaam Amsterdam

2 Duurzaam Amsterdam Duurzaam Amsterdam 2 Duurzaam Amsterdam Duurzaam Amsterdam Agenda voor duurzame energie, schone lucht, een circulaire economie en een klimaatbestendige stad 3 Inhoudsopgave Vooraf 7 I Ambitie en richting

Nadere informatie

2 Duurzaam Amsterdam

2 Duurzaam Amsterdam Duurzaam Amsterdam 2 Duurzaam Amsterdam Duurzaam Amsterdam Agenda voor duurzame energie, schone lucht, een circulaire economie en een klimaatbestendige stad 3 Inhoudsopgave Vooraf 7 I Ambitie en richting

Nadere informatie

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 December 2014 Inhoud Inleiding... 5 Doelstelling... 5 Opbouw van het plan... 6 Scope... 7 1 Ontwikkeling van het energieverbruik

Nadere informatie

STICHTING SER-ZEELAND. Naar een Energieakkoord voor duurzame groei. - bruggen slaan tussen rijk en regio! -

STICHTING SER-ZEELAND. Naar een Energieakkoord voor duurzame groei. - bruggen slaan tussen rijk en regio! - STICHTING SER-ZEELAND Naar een Energieakkoord voor duurzame groei - bruggen slaan tussen rijk en regio! - Januari 2013 Samenvattend De inventarisatie in deze gezamenlijke nota onderstreept nadrukkelijk

Nadere informatie

ENERGIE VOOR GROENE GROEI. Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray

ENERGIE VOOR GROENE GROEI. Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray ENERGIE VOOR GROENE GROEI Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray Energie voor groene groei Energiestrategie 2030 voor de gemeenten Beesel, Venlo en Venray Door: Yvonne de Bie en

Nadere informatie

pagina Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 onderwerp Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014

pagina Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 onderwerp Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 1 Programmaplan Arnhem Energiestad 2011-2014 Programmaplan Arnhem Energiestad 1 2011-2014 0.1 Visie De energiesector is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Arnhem. Met de specifiek in Arnhem aanwezige

Nadere informatie

Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven

Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven iedereen energie Impressum Projectnaam Liander LDE master denktank Locatie Arnhem Contact samen@liander.nl www.liander.nl/samen Auteurs Martijn Ahrens

Nadere informatie

Plan 2014. Ook een verre reis begint met een eerste stap

Plan 2014. Ook een verre reis begint met een eerste stap Plan 2014 Ook een verre reis begint met een eerste stap Hé Plan 2014 Ook een verre reis begint met een eerste stap 30 januari 2014 Redactie: Jeroen Hinfelaar Vormgeving: Stip Driebergen Heuvelrug Energie

Nadere informatie

B-126 Green Deal Utrechtse Energie!

B-126 Green Deal Utrechtse Energie! B-126 Green Deal Utrechtse Energie! Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de heer J. J.

Nadere informatie

Naar een nieuw milieubeleid

Naar een nieuw milieubeleid Naar een nieuw milieubeleid Milieufederatie Noord-Holland 22 mei 2014 Zaandam Naar een nieuw milieubeleid. Milieufederatie Noord-Holland 1 Inhoud Inhoud... 2 De Energieke Samenleving... 3 Thema's nieuw

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Nieuw: Servicepunt voor lokale initiatieven Drentse Energie Organisatie. Laat u inspireren door zon. Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe

Nieuw: Servicepunt voor lokale initiatieven Drentse Energie Organisatie. Laat u inspireren door zon. Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe DOEN Magazine over duurzaam ondernemen in Drenthe Themanummer Lokaal energie opwekken in Drenthe Hooghalen Duurzaam: lokale bedrijven en bewoners bundelen krachten Laat u inspireren door zon 7 juli 2012

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5. Doetinchem, 22 juni 2012 GEWIJZIGD VASTGESTELD 28 JUNI 2012. Achterhoekse gemeenschappelijke energie maatschappij (AGEM)

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5. Doetinchem, 22 juni 2012 GEWIJZIGD VASTGESTELD 28 JUNI 2012. Achterhoekse gemeenschappelijke energie maatschappij (AGEM) Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5 GEWIJZIGD VASTGESTELD 28 JUNI 2012 Achterhoekse gemeenschappelijke energie maatschappij (AGEM) Voorstel: 1. Instemmen met de inhoudelijke lijn van de AGEM. 2. Instemmen met

Nadere informatie

Overzicht succesvolle praktijkervaringen met duurzame initiatieven

Overzicht succesvolle praktijkervaringen met duurzame initiatieven Overzicht succesvolle praktijkervaringen met duurzame initiatieven Welke aspecten zijn van belang bij het ontwikkelen en realiseren van intelligente netwerken en welke ervaringen zijn hiermee al opgedaan?

Nadere informatie

Reg.nr. ^^)ló\h \ \?~J. oat. 31 JAN 2014 ontv.:

Reg.nr. ^^)ló\h \ \?~J. oat. 31 JAN 2014 ontv.: PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. ^^)ló\h \ \?~J oat. 31 JAN 2014 ontv.: Routing a.d. Bij!.: Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl

Nadere informatie

De duurzame economische positie van de Metropoolregio Amsterdam

De duurzame economische positie van de Metropoolregio Amsterdam De duurzame economische positie van de Metropoolregio Amsterdam Beste deelnemer, Allereerst hartelijk dank voor uw aanwezigheid en input tijdens de bijeenkomst van 13 februari. In dit verslag worden de

Nadere informatie

&U Ondernemen met nieuwe energie

&U Ondernemen met nieuwe energie &U Ondernemen met nieuwe energie &U Ondernemen met nieuwe energie 1 Voorwoord De gebouwde omgeving energieneutraal of zelfs energieleverend. Collectieven van buurtbewoners, bedrijven en scholen die samen

Nadere informatie

AGEM ACHTERHOEKSE GROENE ENERGIEMAATSCHAPPIJ

AGEM ACHTERHOEKSE GROENE ENERGIEMAATSCHAPPIJ Bijlage 2; Uitwerking ontwikkeling AGEM en financiën AGEM ACHTERHOEKSE GROENE ENERGIEMAATSCHAPPIJ Verantwoording tekst; Deze bijlage is een bewerkte versie van een raadvoorstel van de gemeente Doetinchem

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein 1 (33) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 18 december kregen de panelleden van 19 jaar en ouder (1.081 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Steek positieve energie in het klimaat

Steek positieve energie in het klimaat Breda: een CO 2 - neutrale stad in 2044 Breda: een CO 2 - neutrale stad in 2044 Augustus 2008 > Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Samenvatting... 7 1 Kaders voor gemeentelijk klimaatbeleid... 9 1.1 Achtergrond

Nadere informatie