Kinderboekenweek 2012: Hallo Flamingo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderboekenweek 2012: Hallo Flamingo"

Transcriptie

1 Kinderboekenweek 2012: Hallo Flamingo Toelichting Bedankt voor het downloaden van dit lespakket uit de Digiprentserie. Dit lespakket is bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Hallo Flamingo. Je vindt dit verhaal digitaal op of zoek via YouTube op de titel. Alle delen uit de Digiprentserie zijn daarnaast verkrijgbaar op papier als A4-Flipboek en als miniboekjes. Het niveau van het materiaal wisselt, maar is over het algemeen geschikt voor kinderen tussen de drie tot zes jaar. Kinderboekenweek De Kinderboekenweek heeft als thema Hallo Wereld. De wereld wordt steeds kleiner en kinderen komen daardoor steeds makkelijker in aanraking met andere culturen. De ontmoetingen tussen kinderen uit verschillende werelden levert prachtige verhalen op. Het verhaal Hallo Flamingo is speciaal geschreven voor het gebruik in onderwijs. De werkbladen mogen vrij gekopieerd worden voor educatieve doeleinden of voor thuisgebruik. Alle illustraties en teksten in dit document zijn door De Onderwijsstudio ontwikkeld. Het is daarom niet toegestaan dit lesmateriaal verder te verspreiden anders dan voor eigen gebruik. We hopen dat dit materiaal aan je verwachtingen voldoet. Voor vragen, opmerkingen of ideeën kun je mailen naar Veel werkplezier! Redactie De Onderwijsstudio Bezoek onze website om het A4-Flipboek (voor de kring of verteltafel), de handpop (beperkt op voorraad) en de miniboekjes (om uit te delen) te bestellen.

2 Kring Hallo Flamingo Doel Nieuwsgierig zijn, communiceren en taal, woorden en begrippen Benodigdheden Werkwijze Prentenboekje of A4-Flipboek Hallo Flamingo, groot vel papier, stift Laat het prentenboekje Hallo Flamingo aan de kinderen zien en vraag aan de kinderen waar het boekje over zal gaan. Lees het verhaal voor en schrijf de belangrijke woorden op een groot vel papier. Maak de belangrijke woorden duidelijk door ze uit te beelden. Praat met de kinderen over de flamingo. Stel vragen als: o Hoe zien flamingo s eruit? o Waar leven flamingo s? Afrika, Azië en in het zuiden van Europa (Laat met een wereldkaart zien waar deze landen liggen) o Heb jij weleens een flamingo in het echt gezien? Waar was dat? o Wat eten flamingo s? Kleine waterdiertjes met garnalen en kreeftjes. o Vind jij een flamingo een mooi dier? Waarom wel/niet? Flamingo s worden blauw-grijs geboren. De roze kleur komt later door het voedsel dat ze eten. Hoe rozer de vogel is, hoe gezonder hij is. Verzamel beeldmateriaal en informatieve boekjes over flamingo s. Plak het op boven een thematafel en leg de boekjes in de lees- en schrijfhoek. In de goede volgorde Heb je nog een miniboekje over? Snijd de bladzijden dan los (of kopieer) en plastificeer de bladzijden. Deel de kaartjes uit aan een paar kinderen. De kinderen gaan samen de bladzijden van het verhaal in de goede volgorde leggen. Controleer samen of het goed gegaan is.

3 Kring Uitschelden Doel Nieuwsgierig zijn, communiceren en taal, woorden en begrippen Benodigdheden Prentenboekje of A4-Flipboek Hallo Flamingo, complimentenkaart (zie volgende bladzijde) Werkwijze De boerderijdieren uit het verhaal kennen de flamingo niet. Ze hebben hem nog nooit gezien. Omdat ze de flamingo saai vinden en hem niet kennen gaan ze hem uitschelden. Vraag aan de kinderen waarom de boerderijdieren dat doen. Praat verder over: o Wat is uitschelden? o Mag je uitschelden? o Waarom schelden de boerderijdieren de Flamingo uit? o Hoe reageert de Flamingo? o Heb jij weleens iemand uitgescholden? o Weet je nog wie dat was? o Wat zei je toen? o Hoe voelt dat als je wordt uitgescholden? o Mag je terugschelden? o Wat moet je doen als iemand lelijke woorden tegen je zegt? Laat de kinderen op elkaar reageren. Probeer zoveel mogelijk kinderen bij het gesprek te betrekken. Differentiatie Bespreek het onderwerp vooroordelen aan de hand van het prentenboekje. De boerderijdieren vinden de flamingo maar saai, omdat hij op 1 been staat en niks doet. Maar eigenlijk kennen ze hem niet eens. Praat met de kinderen over vooroordelen die ze zelf soms hebben. Benadruk dat iemand die anders is dan jij, niet minder waard is. Als iedereen hetzelfde zou doen en reageren, dan zou het heel erg saai en voorspelbaar zijn. Tip Geef de complimentenkaart (volgende bladzijde) aan een kind en laat een aantal andere kinderen complimenten geven aan het kind met de complimentenkaart. Na vijf complimenten geeft het kind de kaart door aan een volgend kind.

4 Complimentenkaart

5 Taalspel Verkleinwoorden Doel Zelfvertrouwen hebben, communiceren en taal, woorden en begrippen Werkwijze De kinderen bedenken het verkleinwoordje van het hele woord. Misschien kunnen ze er zelf ook wel een paar bedenken. o hek o hekje o vijver o vijvertje o been o beentje o varken o varkentje o koe o koetje o kip o kippetje o flamingo o flamingootje o boerderij o boerderijtje o zon o zonnetje Taalspel Ik voel mij Doel Zelfvertrouwen hebben, communiceren en taal, woorden en begrippen Werkwijze Bespreek aan de hand van het prentenboekje Hallo Flamingo de verschillende gevoelens die er zijn zoals: verdrietig, blij, bang enz. Hoe voelde Fla zich toen hij werd uitgescholden. Hoe voel jij je als iemand lelijke woorden tegen je zegt? Lees de onderstaande zinnen op en laat de kinderen een gevoel invullen. o o o o o o o o o Ik ben jarig. Ik voel mij Ans trekt aan mijn staart. Ik voel mij Mijn lievelingsknuffel is stuk. Ik voel mij Ik krijg een ijsje. Ik voel mij Joram zegt dat ik stom ben. Ik voel mij Ik krijg nieuwe schoenen. Ik voel mij Opa komt op visite. Hij neemt een cadeautje mee. Ik voel mij Ik win met een kleurwedstrijd. Ik voel mij Het is donker. Ik hoor enge geluiden. Ik voel me

6 Beeldend verhaal op de verteltafel Doel Emotioneel vrij zijn, communiceren en taal, sociale vaardigheden Benodigdheden Prentenboekje Hallo Flamingo, decor, dieren, tafel, kleden, blokken Werkwijze Richt n.a.v. het verhaal een tafel in met een decor en laat de kinderen verhaaltjes bedenken en fantaseren wat de boerderijdieren en de Flamingo s beleven. Bied de kinderen materiaal aan zoals blokken om bijvoorbeeld een boerderij mee te bouwen. Handpop Flamingo Doel Nieuwsgierig zijn, wereld verkennen, woorden en begrippen Benodigdheden (Hand)pop flamingo* Werkwijze Neem handpop Flamingo en vertel aan de kinderen dat je een vogel bent en uit het verre zuiden komt. Je vertelt de kinderen hoe ver je moest vliegen en hoe de omgeving in het verre zuiden eruit ziet. Vraag aan de kinderen of zij ook weleens naar een ander land gaan en wat daar anders is. Blijf in de rol van flamingo en laat de flamingo de vragen stellen. Variatie Handpop Flamingo komt het lokaal ingevlogen met een brief onder zijn vleugel. Een brief met een opdracht. Bijvoorbeeld: Kunnen jullie mij helpen? Ik ben de weg kwijt naar het zuiden en nu kan ik nergens wonen. Of: Kunnen jullie voor mij een huisje maken in de bouwhoek of bij de watertafel? *Een handpop Flamingo is tot september 2012 tijdelijk verkrijgbaar via de webwinkel van De Onderwijsstudio.

7 Dans en ballet in het speellokaal Doel Emotioneel vrij zijn, actief zijn en initiatieven nemen, motorische vaardigheden Benodigdheden Flamingo vleugels, muziek vogeltjesdans Werkwijze Neem de kinderen mee naar het speellokaal. Geef de kinderen flamingovleugels (zie sjabloon vleugels op volgende bladzijde) en laat de kinderen vrij bewegen op de vogeltjesdans. Bedenk op de maat van de muziek bewegingen zoals op en neer slaan met de vleugels, draaien, vliegen, vleugels dicht en vleugels open, enz. Sluit de Kinderboekenweek af met een spetterende flamingodans. Lied vogeltjesdans Dans Elk cultuur kent zijn eigen dans. Maak de kinderen bekend met de verschillende dansstijlen en trends die er zijn. Je kunt denken aan volksdansen, stijldansen, hip-hop, salsa, tapdansen, enz. Waterballet Bekijk samen het bovenstaande filmpje op een digibord. Praat met de kinderen over deze sport. Het is een vrij onbekende sport voor jonge kinderen, maar misschien zijn er kinderen die deze sport wel kennen. Laat de kinderen reageren op elkaar. Neem de kinderen mee naar het speellokaal en dat jij met hen waterballet gaat oefenen. Het speellokaal is het zwembad. Doe verschillende oefeningen voor en de kinderen doen de zwembewegingen na. Verdeel de kinderen in groepjes van vier en laat elk groepje een waterballet voorstelling geven. Je zou ze nog een land kunnen laten vertegenwoordigen en er een wedstrijd van maken.

8 Sjabloon Vleugels Werkbeschrijving: Neem de omtrek van onderstaand patroon in de juiste maat over op stof. Knip de vorm uit en vouw deze dubbel. Naai op ongeveer 10 cm van het midden de beide delen aan elkaar vast, zodat het kind de arm door de vleugel kan steken. De exacte maat hangt van de dikte van de arm af. Eventueel kun je ook een enkele vleugel (helft van het patroon) uitknippen en deze met klittenband om de arm bevestigen.

9 Kralenplank Fla de Flamingo

10

11 Werkblad: Stempelen Opdracht: Stempel de namen van de dieren op de lijnen.

12 Werkblad: Beginletter Opdracht: Kleur de juiste beginletter.

13 Werkblad: Hoeveel tel je? Opdracht: Tel de aantallen op het lijntje en stempel/schrijf het juiste cijfer in het lege hokje.

14 Werkblad: Visuele discriminatie Opdracht: Kijk goed naar het eerste plaatje en zoek in het in het grote vak precies hetzelfde plaatje en zet een rondje om dat plaatje.

15 Spel: Opdrachtkaartjes

16 Taalspel Raadsels Doel Zelfvertrouwen hebben, communiceren en taal, woorden en begrippen Werkwijze Gebruik het taallesje n.a.v. het prentenboekje Hallo Flamingo. Lees de zin in de linkerrij op en laat de kinderen raden welk dier het is. o Ik ben roze en sta vaak op 1 been. o Flamingo o Ik heb korte pootjes en een kippennek. o Kip o Ik ben helemaal roze en heb een krulstaart. o Varken o Ik ben groot en heb vlekken op mijn lijf. o Koe o Ik heb een witte vacht en ik heb vier poten. o Schaap o Ik heb geen vier poten, maar vier benen. o Paard o Ik woon op de boerderij en ben de baas van de dieren. o Boer Taalspel Samengestelde woorden Werkwijze Gebruik het taallesje n.a.v. het prentenboekje Hallo Flamingo. Lees de samengestelde woorden op en laat de kinderen het hele woord maken. o kippen-nek o kippennek o boerderij-dier o boerderijdier o krul-staart o krulstaart o water-ballet o waterballet o dans-feest o dansfeest o avond-zon o avondzon o buiten-land o buitenland

17 Werkblad: De kleur roze Opdracht: Kleur de plaatjes van de dingen en dieren die in het echt roze kunnen zijn.

18 Werkblad: Welke dieren horen in Nederland? Opdracht: De flamingo kom je in Nederland niet zomaar tegen. Kleur van de onderstaande plaatjes de dieren die je wel vaak ziet in Nederland.

19 Werkblad: Mooie rondjes draaien Opdracht: De flamingo kan mooie rondjes dansen. Kun jij ook mooie rondjes dansen op papier?

20 Werkblad: Stip naar stip (1-10)

21 Werkblad: Stip naar stip (1-24)

22 Werkblad: Teken de dieren na Opdracht: Teken zelf een flamingo en een kip. Let goed op het voorbeeld.

23 Pop Flamingo Opdracht: Knip de stukken uit en prik op de puntjes een gaatje. Maak de delen op de goede manier met splitpennen aan elkaar vast.

24 Werkblad: Zoek de verschillen Opdracht: Hoeveel verschillen kun jij vinden? Zet er een rondje om.

25 Werkblad: Tel de flamingo s Opdracht: Tel de flamingo s. Zet een cirkel om het juiste cijfer.

26 Werkblad: Mozaïek Flamingo Opdracht: Maak met verschillende vormen plakkertjes of mozaïek de flamingo.

27 Werkblad begrippen Opdracht: Omcirkel het juiste woord.

28 Werkblad: Lezen en tekenen Opdracht: Lees (samen) wat er staat en maak de tekening.

29 Opzegversjes Flamingodans Roze flamingo Vleugel omlaag Een vleugel omhoog Draai op je voet Spring met een boog Twee stapjes naar voren Een stapje opzij Een sprong in de lucht Dans je met mij? Weg kwijt Een flamingo uit het zuiden Is de weg een beetje kwijt Hij zit in onze tuin te huilen Want hij heeft ontzettend spijt Zijn moeder had nog zo gezegd Vlieg niet te ver bij ons vandaan Als hij beter had geluisterd had hij niet alleen gestaan. Roze flamingo kijkt in de spiegel. Iedereen heeft hem gepest, met zijn opvallende roze veren. Hij wil grijs zijn als de rest. Roze flamingo gaat naar de kapper en koopt een flesje verengrauw. Daarmee verft hij zijn roze veren een beetje grijs, een beetje blauw. Roze flamingo valt niet meer op. Niemand ziet hem nu nog staan. Daarom heeft hij na vier dagen alle verf eraf gedaan. Roze flamingo blijft lekker roze. En als iemand hem nog pest, zwaait hij met zijn roze veren. Hij is zichzelf en dat is best.

30 Constructieve activiteiten Flamingo verven Verf je hand roze en druk je hand met je vingers naar links op een groot vel papier. Laat de verf drogen. Verf met een kwast een nek, kop en poten en een vijver, enz. Hek Maak met vlechtstroken een groot hek en plaats achter het hek een boerderijdier naar keuze. Flamingo van legvellen Haal uit de supermarkten legvellen van appels of meloenen. Knip uit de legvellen een cirkel. Verf de cirkel roze en maak van papier een nek, poten en een kop. Flamingo van vouwblaadjes Neem een groot roze vouwblad en vouw zestien vierkantjes. Vouw de vier hoeken schuin naar binnen. Draai het werk om en plak het op een vel papier. Neem een roze vlechtstrook en plak de vlechtstrook als hals op. Neem een kleiner roze vierkantje en vouw weer zestien vierkantjes en de hoeken naar binnen. En plak het vouwwerkje op als kop. Plak daarna de poten, ogen, snavel en vleugels op. Bouwhoek Geef de kinderen een bouwtekening van een boerderij en laat de kinderen aan de hand van de bouwtekening een boerderij bouwen. Ze kunnen naar eigen creativiteit de boerderij verder inrichten. Bouwhoek Maak met blokken en ander bouwmateriaal een verblijfplaats voor vogels. Flamingohoed van papier-maché Maak van papier-maché een flamingohoed. Blaas een ballon op en smeer de helft van de ballon in met een paar lagen papier-maché. Laat de ballon een paar dagen goed drogen. Na het droogproces knip je de ballon stuk en knip je de vorm netjes bij zodat je een halve bol krijgt. Verf de bol roze. Dit is de basis van het lijf. Vlecht van dikke (of 5-dubbele) draden rode wol een paar poten. Bevestig de poten aan de zijkanten van de bol. Knip uit roze papier vleugels en plak deze aan de beide zijkanten van de bol. Knip uit roze karton een kop en bevestig deze aan de voorkant van het lijf. Plak op de kop ogen en een snavel. Timmeren Teken op hout een flamingo. Timmer om de 2 cm een spijker. Wikkel roze wol om de spijkers heen.

31 Rollenspel Hallo Flamingo Doel Emotioneel vrij zijn, zelfsturing en reflectie, sociale vaardigheden Benodigdheden Blauw kleed, groen kleed, hekje, hoofdstroken dieren (zie kopieerbare sjablonen op volgende bladzijden), A4-Flipboek Hallo Flamingo (Of gebruik de gratis digitale versie op het digitaal schoolbord) Werkwijze De kinderen zitten in een hoefijzervorm in de kring. Op een tafel staat het A4- Flipboek Hallo Flamingo. Vertel de kinderen dat jullie samen het verhaal na gaan spelen. Verdeel de rollen en speel het spel Hallo Flamingo na. Rollen: Fla Kip Varken Koe Mingo Een van de kinderen is Fla en staat op een been op het blauwe kleed in de vijver. Achter het hekje in het gras (op het groene kleed) staan Kip, Varken, Koe. De boerderijdieren raden welk dier Fla is. Dan schelden ze een voor een Fla uit. Fla blijft staan en geeft steeds antwoord. Maar dan komt Mingo aanvliegen. Fla en Mingo gaan prachtig dansen. De boerderijdieren zijn diep onder de indruk en gaan mee dansen. Tip Als kinderen het moeilijk vinden om zelf het verhaal te spelen kun je het ook voorlezen. Ondertussen spelen de kinderen uit wat er verteld wordt. Gaat het goed? Maak er dan in de Kinderboekenweek een optreden van voor de ouders. Knip de sjablonen op de volgende bladzijden uit en plak ze op een hoofdstrook. Gebruik de hoofden van de dieren om kinderen een rol te geven in het verhaal.

32

33

34

35

36

37 Dit lesmateriaal wordt gratis aangeboden door De Onderwijsstudio. Wij maken lesmateriaal waar je direct mee aan de slag kunt! Kijk op onze website voor meer pakketten. Miniboekjes Bestel Hallo Flamingo als miniprentenboekje in een zeer eenvoudige uitvoering: Afmetingen: 12 cm 12 cm. Aantal bladzijden: 16 pagina s. Fullcolour. Uitvoering gevouwen, gelamineerd 300gr, zachte kaft. De eenvoudige uitvoering maakt dit boekje uitermate betaalbaar en is daarmee zeer geschikt om uit te delen bij projecten of thema s om op deze manier iets leerzaams en leesbaars mee naar huis te geven. A4-Flipboek Hallo Flamingo is ook beschikbaat als A4-Flipboek: een handige klapper op A4-formaat die opengevouwen neergezet kan worden, zodat de platen van het boek direct gepresenteerd kunnen worden in een groep of op een verteltafel. Meegeleverd wordt het mini-prentenboekje met de tekst. De verteller zit naast het A4-Flipboek en kan zo direct communiceren met de kinderen. Door de grote platen worden kinderen meegenomen in het verhaal en wordt de aandacht langer vastgehouden en de taalontwikkeling gestimuleerd. Handpop (20cm) Speciaal voor de Kinderboekenweek hebben we een aantal Flamingo-handpoppen beschikbaar om extra dimensie aan de activiteiten in school of kinderopvang toe te voegen. Rollenspel met handpoppen stimuleert de fantasie en ontwikkelt taal en zelfvertrouwen. Handpop Flamingo (20cm) is beperkt leverbaar. Bestellingen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld. Ga naar om je bestelling te plaatsen

DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE

DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Kleurdoosherrie. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Kleurdoosherrie. Je

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN

DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket OPA KLOKSPIN. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal OPA KLOKSPIN. Je vindt dit

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI

DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Supemaki. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Supermaki. Je vindt dit verhaal digitaal

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: HET FOPCADEAU

DIGIPRENTSERIE: HET FOPCADEAU DIGIPRENTSERIE: HET FOPCADEAU Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Het Fopcadeau. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Het Fopcadeau. Je vindt

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

voorbeeld ISBN Eerste druk, eerste oplage

voorbeeld ISBN Eerste druk, eerste oplage 2010 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Lesopdracht Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Benodigdheden (ochtend) -Prentenboek: Rupsje nooit genoeg Eric Carle -Groot vel papier -Zwarte markeerstift -Diverse papiersoorten: karton,

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK Inhoud: rekenen: meten (lengte), redeneren, begrippen groot en klein Sociaal emotionele ontwikkeling: 4 basisemoties DE KLEINE WALVIS DE KLEINE WALVIS: Boy woont samen met

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Speel mee met de dieren in het bos

Speel mee met de dieren in het bos bij het boek Een muis om van te houden van Ans Heij-de Boer Tien dieren voor op je vingers Vingerpoppetjes maken en hoe speel je ermee? * Liedje bij de vingerpoppetjes * Doe de dieren na * Speel mee met

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 1 en 2 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn Poppen: Decor: Attributen: Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Scène 1: Jan Klaassen heeft

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

voorbeeld ISBN 978-90-78688-06-8 Tweede druk, tweede oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn

voorbeeld ISBN 978-90-78688-06-8 Tweede druk, tweede oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan?

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Lesbrief Feest Boekbespreking Feest Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Voorlezen: Lees het boek Feest voor. Gespreksvragen: Waarom

Nadere informatie

Ontwerp je eigen superbijzondere dier

Ontwerp je eigen superbijzondere dier Ontwerp je eigen superbijzondere dier Activiteit in de klas Doelgroep: basisonderwijs groep 1 t/m 4 Duur: ongeveer 1 uur Doelen: - Leerlingen zien hoe divers de natuur is; - Leerlingen denken na over vorm

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Lesbrief Uitvinders. Inleiding

Lesbrief Uitvinders. Inleiding Lesbrief Uitvinders Inleiding Ruben laat Sara zien dat hij een satéprikker door een ballon kan prikken zonder dat de ballon knapt! Ook kan hij een regenboog maken met een glas water. Sara vindt het erg

Nadere informatie

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel.

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel. Inrichting van de themahoek Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem 2006. ISBN 9789025740870 Zandtafel Een klein poppenhuis

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7)

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Teken een vriendje voor Pjotr en maak kans op een rol in het nieuwe boek. Speciaal voor de kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Hallo wie ben jij? Ik ben Pjotr op zoek naar nog een vriendje. Ik ben

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Selma Noort. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Selma Noort: Lees het begin van dit verhaal. Twee kinderen

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent

Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent Thema: Kleur en Vorm Naar het circus. Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent Basisbegrippen: donker licht cirkel vierkant driehoek

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

(Naar Antoine de Saint- Exupéry)

(Naar Antoine de Saint- Exupéry) (Naar Antoine de Saint- Exupéry) Tekst: Yvon Haan Toegevoegde teksten verteller: Pieter Kromhout Personages 1. Kleine prins 2. Piloot (de volgende personages kunnen dubbelrollen spelen) 3 Bloem 4. Koning

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Doelgroepen in de kinderopvang Gastles Doelgroepen in de KO- Docentenhandleiding Deze lesmodule

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Oefening. Oefening "Kracht Cirkel" Stap 1

Oefening. Oefening Kracht Cirkel Stap 1 Soms zijn er situaties waar je minder zelfvertrouwen voelt. Bijvoorbeeld tijdens het afleggen van een examen, een sollicitatiegesprek of het geven van een presentatie. Het zijn van die uitdagingen waarbij

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Kabouter Keu is weg! Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Ik weet het zeker. Vandaag gaat het me lukken!, gniffelt

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie