Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel."

Transcriptie

1 Inrichting van de themahoek Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Zandtafel Een klein poppenhuis bedje Kleine boekjes Een appeltje Klein kussentje Takjes en bladeren In de zandtafel kan je samen met de kinderen een themahoek maken. Leg alle bovengenoemde spullen in of naast de zandtafel en laat de kinderen een holletje maken voor kleine muis. Wat staat er allemaal in het holletje van muis en bij de andere dieren? Als alle materialen aanwezig zijn, zal dit meer uitlokken tot spel bij de kinderen. Tips voor de themahoek: Je kan je themahoek ook in de woonhoek of bouwhoek maken Als themahoek kan je voor de dreumesen ook heel goed de speelmat gebruiken. Bij de speelmat kan je dan plaatjes ophangen van het holletje van muis. Daarnaast kan je kussens en dekens op de mat neerleggen. Dit lokt veel uit bij de dreumesen.

2 Rollenspel in de themahoek Het oefenen van taal en sociale ontwikkeling doormiddel van rollen aan te nemen vanuit de werkelijke wereld., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Een themahoek: het holletje van kleine muis Rollenspel: De themahoek kan dienen voor de holletjes van de verschillende figuren die in het boek naar voren komen. De kinderen die dan kleine muis spelen kunnen als het waren steeds bij een ander aankloppen. Ondertussen kan het kind steeds een hapje van een appel nemen. Je kan het spel een stapje verder helpen door: Zelf een rol aan te nemen of een nieuwe rol inbrengen Nieuw materiaal in te brengen, zoals een echte appel of verkleedkleren voor de muis. Probeer zo veel mogelijk op een natuurlijke manier taal in het spel te brengen. Bedenk van te voren hoe je de kinderen wilt stimuleren. Een dreumes gaat al fantasie denken, ga hierin mee. Neem bijvoorbeeld een hap van de appel of laat de kinderen de kleine muis zijn, jij kan dan de andere figuren uit het boek spelen. Dreumesen kijken graag naar je en kunnen je spel over gaan nemen.

3 Introduceren van het prentenboek De kinderen voorbereiden en nieuwsgierig maken naar het verhaal, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek. Bijvoorbeeld een stoeltje, een zitkussen of plek op een bank. Vertelkoffer van Handpop of vingerpoppetje van een muis, zelfgemaakt holletje en een appel Je hebt een holletje gemaakt waar het muisje inzit, de ingang van het holletje is te klein voor de appel. Speel een stukje uit het boek: Muis probeert de appel in haar holletje te krijgen maar het lukt niet. Laat de kinderen meedenken over een oplossing: Wat is er aan de hand? Waarom lukt het muis niet? Wat kunnen we doen? Zullen we een ander holletje voor muis zoeken? Waar past de appel in? Pak vervolgens (of een ander keer) het boekje en bekijk samen de voorkant: Wat zien jullie op de voorkant van dit prentenboek? Kijkt muis blij? Zou muis de appel lusten? Klap het boek open en laat het schutvel zien. Wat zien we hier allemaal? Hoe ziet jouw huis / slaapkamer eruit? Past de echte appel door het holletje? (door het gat in het boek) Blader het prentenboek door. De kinderen mogen vrij reageren op de prenten en hun eigen verhaal vertellen. Dit geeft inzicht in wat de kinderen zelf al weten en kunnen zeggen. Wat zien jullie hier? Van wie zou dat hol zijn? Zullen we eens kijken? Wat gebeurt er met de appel? Wie wil ook een hapje van onze appel proeven? Als afsluiting vertel je kort waar het prentenboek overgaat. Je stelt de belangrijkste personen bij naam voor. Hierbij kun je gebruik maken van de vertelkoffer. Zorg dat je een geschikt boek hebt Laat de voorkant van het boekje goed zien en vertel wat er op de plaatjes te zien is. Laat voorwerpen zien die met het boekje te maken hebben. Het introduceren van het prentenboek duurt ongeveer een week. Je kunt bovenstaande suggesties over meerdere momenten verdelen.

4

5 Interactief voorlezen in de grote en kleine groep De kinderen laten praten en reacties laten geven op het verhaal., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek. Bijvoorbeeld een stoeltje, een zitkussen of plek op een bank. Vertelkoffer van. In de vertelkoffer zit een handpop of vingerpoppetje van een muis, zelfgemaakt holletje en een appel Pak het boekje en bekijk samen de voorkant. Neem bij het bekijken van de voorkant het poppetje van kleine Muis erbij. Wat zien jullie op de voorkant van dit prentenboek? Kijkt kleine Muis blij? Laat de letters zien van de titel Laat de kinderen hun eigen ervaringen vertellen. Heb jij ook wel eens een appel gegeten? Vraag of de kinderen al weten wat er zou kunnen gebeuren. Van wie zou dat hol zijn? Zullen we eens kijken? Zou muis een nieuw huisje vinden? Laat de kinderen reageren tijdens het verhaal en reageer hier dan op terug. De kinderen kunnen reageren als je een korte stilte laat vallen. Het kan zijn dat de kinderen hun reactie geven aan het poppetje van kleine Muis. Geef dan ook met kleine Muis een reactie, dit zullen ze erg leuk vinden. Geef luisterresponsen. Owja? Meen je dat echt? Als de kinderen losse opmerkingen geven, maak hier dan een zin van. Muis appel, kan een kind roepen, jij maakt hier dan een mooie zin van, zoals ja, kleine muis neemt een hapje van de appel. Tijdens het voorlezen kun je de belangrijke woorden uitleggen. Dit kan je doen doormiddel van de tekst te herhalen, voordoen en het te laten zien aan de hand van foto s. Als afsluiting geef je een korte samenvatting van het boek en stel vragen die een oplossing kunnen bieden. Wat gebeurde er toen? Is het nu opgelost? Zorg dat je een geschikt boek hebt Laat de voorkant van het boekje goed zien en vertel wat er op de plaatjes te zien is. Lees niet te lang voor. De concentratieboog is nog niet lang. Lees een boek meerdere keren voor. Hierdoor gaan ze het boekje onthouden Volg de initiatieven van het kind

6 Laat voorwerpen zien die met het boekje te maken hebben.

7 Liedjes en taalspelletjes Het stimuleren van de grove motoriek. Het stimuleren van interactie tussen de kinderen, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Grote ruimte Je maakt een kring van alle kinderen en zet 1 kindje in het midden, dit is de muis. Je zingt op de wijs van daar zat een klein zigeunermeisje.. Daar zat een lief klein muisje, helemaal alleen Huilend, huilend, helemaal alleen Sta op klein muisje, en droog je traantjes af, en kies een ander muisje uit die met je dansen mag Het muisje staat op en zoekt een ander muisje op om mee te dansen. Vervolgens kunnen de rollen steeds geruild worden totdat alle kinderen in de kring hebben gedanst. Tip: Het is leuk als de twee muisjes die mogen dansen in het midden van de kring, ook muizen oortjes op krijgen. Je kan de dreumes op schoot nemen en mee klappen op het ritme. Je kan samen met de dreumes dansen in de kring.

8 Bewegen Stimuleren van grove motoriek, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Een grote ruimte Een matje of kussen Je gaat het spel muisje kom je uit je holletje? spelen. Aan de ene kant van de ruimte staan vrijwel alle kinderen. Aan de andere kant van de ruimte ligt er op een matje een muisje te slapen. Heel zachtjes loopt de groep, of een gedeelte van de groep naar het hol van het muisje toe. Een van de kinderen roept, muis, kom uit je hol! en vervolgens rent iedereen weer terug achter de lijn. De muis wordt wakker en gaat de kinderen proberen te tikken. Als je getikt word ben je af, maar de kinderen die achter de lijn staan, zijn veilig. Probeer de kinderen te stimuleren tijdens het spel. Zo, jij hebt er veel getikt Jij rende hard zeg! Gebruik 2 kinderen als muisje. Ook zelf kan je het muisje spelen. Ook kan je er voor kiezen dat je een muisje bent samen met een ander kindje. Je kan dit doen door ze aan de hand te nemen. Daarnaast ben je dan ook goed in de gelegenheid om het kind goed te stimuleren tot spel. Tik ze maar, We gaan ze allemaal tikken, Jij rent hard.

9 Expressieactiviteit Het stimuleren van de creativiteit van het kind Het stimuleren van de grove en fijne motoriek en de emotionele ontwikkeling, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Verschillende kleuren papier, schaar, lijm Elastiek Andere materialen die leuk kunnen zijn voor bepaalde dieren. Wol kan je bijvoorbeeld gebruiken voor snorharen van een muis. Je gaat met de kinderen maskers maken. Deze maskers kunnen met het boekje te maken hebben, zoals een masker van een muis of beer, maar de kinderen kunnen ook een masker maken van een leeuw. Het is de bedoeling dat de kinderen hun eigen fantasie en creativiteit kunnen volgen. De kinderen kunnen zelf de materialen uit kiezen. Als de kinderen een blauwe muis willen maken, laat dit dan ook gebeuren. Zo, jij hebt een mooie blauwe muis Tips voor een expressieactiviteit: Je kan, nadat de maskers gemaakt zijn, de maskers gaan bewonderen in de groep. Laat de kinderen zien dat er veel verschillende maskers zijn gemaakt. Ook dreumesen vinden het heerlijk om bezig te zijn met papier en lijm. Het kan handig zijn als je dieren al op verschillende kleuren papier hebt staan. Dan kunnen de dreumesen makkelijker kiezen en vervolgens zelf aan de slag gaan. Dreumesen zullen meer geïnteresseerd zijn naar het proces dan naar het eindresultaat. Laat ze maar lekker ontdekken!

10 Buitenspelen Het stimuleren van de grove motoriek en fijne motoriek, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Lakens dozen Knijpers Kussens Takken Je gaat samen met de kinderen een holletje (hut) nabouwen uit het prentenboek. Waar gaan we een holletje bouwen? Voor wie bouwen we een holletje? Welke dieren hadden een holletje? Wat lag er in het holletje? Als het holletje is gemaakt, kun je het verhaal gaan naspelen met de kinderen. Wat voor dier ben jij? Wat doet dat dier? Ook met de dreumes kan je een holletje maken. Om het makkelijker te maken voor de dreumesen, zou je een tentje neer kunnen zetten er en dan bij vertellen dat dit het holletje van kleine muis is. De kinderen kunnen er dan in spelen. Op deze manier creëer je ook een nieuwe hoek.

11 Knutselactiviteit Het stimuleren van de fijne motoriek, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek aan tafel Scharen Verf, kwasten, verfschorten of kleurpotloden, stiften en glitters Chenilledraad A4 formaat papier waar een muis op staat. Een muis van bovenaf gezien, is het makkelijkste knippen voor de kinderen. Een hele grote appel van karton die op de muur/deur gehangen kan worden. Aan de muur komt een grote kartonnen appel te hangen. De kinderen maken een muis die op de appel komt te zitten. De kinderen krijgen een vel waar een muis op is getekend. Deze kunnen ze zelf proberen uit te knippen. Als deze is uitgeknipt, kan die geverfd of gekleurd worden. Als je er voor kiest om de muis te verven, kun je beter eerst de staart aan de muis vast nieten. Dit kan je doen met chenilledraad. Als je er voor kiest om de muis in te kleuren, kan de staart ook nog achteraf eraan geniet worden. Als de muis helemaal af is, kan hij op de appel geplakt worden. Op deze manier ziet de ruimte er vrolijk uit. Tips voor knutselactiviteiten: Je gaat samen met de kinderen muizen maken. Dit doe je nu alleen aan de hand van een steen of houten blokje. Aan tafel laat je zien wat voor materiaal je allemaal hebt en welke kleuren er allemaal zijn. Vervolgens mogen de kinderen de steen (of houten blokje) gaan verven. Als ze klaar zijn met verven, ontbreken de staart en de oren nog. Deze kan je op de natte verf plakken. Ook kan je als extraatje er plastic oogjes op laten plakken. Knip de muizen al vast uit. In plaats van chenilledraad kan je ook wol of stof gebruiken Dreumesen vinden het erg leuk om met hun handen te kliederen. Laat ze in plaats van de kwast hun handen gebruiken.

12 Ontdekactiviteit De kinderen ontdekken materialen en praten over wat ze doen., Petr Horacek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Wat heb je verder nodig? Natuurlijke materialen zoals: takjes, bladeren, mos, hout, aarde, zand en water etc. Karton Wol Speelgoedmuisje Lapjes stof Bakjes of schoteltjes Etc. Je gaat samen met de kinderen een holletje voor muis maken. Eerst gaan de kinderen de verschillende materialen ontdekken. Wat ligt er allemaal op tafel? Voel er eens aan. Wat voel je? Heb je dit wel eens eerder gezien? Waar heb je dat wel eens gezien? Waarmee zouden we een holletje/huisje voor muis mee kunnen maken? De kinderen gaan alleen of met elkaar een holletje maken. Dit kan je het beste in een balkje of schoteltje doen. Hierdoor kunnen ze de holletjes bewaren en in de ruimte worden neergezet. Maak je een groot of klein holletje? Past de muis in het holletje? Zou jij in dit holletje willen wonen? Zou de muis in dit holletje willen wonen? Deze activiteit is te koppelen aan het uitstapje. Dreumesen stoppen graag alles in hun mond, kijk daarom goed uit voor welke materialen je kiest. Probeer daarnaast voor zachte materialen te kiezen, zodat ze zichzelf geen pijn kunnen doen. Je kan samen met de dreumesen één groot holletje maken. Hierdoor lok je interactie mee uit.

13 Routines Het bieden van rust en regelmaat op een leuke manier. Daarnaast leren ze meten doormiddel van grote en kleine happen., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek. Bijvoorbeeld een stoeltje, een zitkussen of plek op een bank. Een appel en eventueel een bakje Tijdens het fruit eten ga je samen met de kinderen de appel opeten, net als kleine muis. Neem steeds een kleine hapje, net als muis, of een grote hap. Wie lust er een appel? Hoe ziet een appel eruit? Ruikt een appel? Voelt een appel hard of zacht aan? Tip voor routines: Als je buiten gaat spelen, kan je heel zachtjes op je tenen gaan lopen, net als een muisje. Leg buiten een kleed neer, en ga met de kinderen buiten appels eten. Je zal zien dat dit een hele nieuwe ervaring voor ze is. Laat de dreumes ervaren wat een appel is. Geef hem een appel en zie hoe hij er mee om gaat. Mocht hij er van willen eten, volg dan zijn initiatief en geef hem een bevestiging dat je een appel kan eten.

14 Uitstapje De kinderen weten waar een muisje woont en kan dit benoemen., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Appels voor de kinderen Je gaat samen met de kinderen naar het bos. Je gaat opzoek naar het holletje van kleine muis en naar de holletjes van de andere dieren. Tijdens het zoeken naar een holletje, kan je net als muis, met de kinderen een appeltje eten. Tips voor een uitstapje: Mocht er geen bos in de buurt zijn, dan kan de kinderboerderij ook een optie zijn. Ook de dieren daar hebben een huisje. Naast het bos of kinderboerderij is het park ook een geschikte plek om holletjes te zoeken of ze zelf te graven. Deze activiteit is te koppelen aan de ontdekactiviteit. Met de dreumesen kan je ook naar het park gaan of gewoonweg in de tuin blijven om het holletje te zoeken. Mocht je dit doen, graaf dan ergens zelf een klein holletje voordat je met de activiteit gaat beginnen. Ze zullen dan erg blij zijn als ze een holletje vinden. Graaf samen met de kinderen een holletje voor kleine muis. Dit kan je zowel in de zandbak doen als in de aarde. De volgende dag kan je dan gaan kijken of er een muisje in zit.

Muis zoekt huis. Suggesties rond de voorstelling

Muis zoekt huis. Suggesties rond de voorstelling Muis zoekt huis Suggesties rond de voorstelling Inleiding Dit is de brief met tips rond de voorstelling Muis zoekt huis. In deze brief staan spelletjes en opdrachtjes die met de leerlingen gedaan kunnen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv:

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv: Het boek Kleine muis zoekt een huis vormt de leidraad voor ons nieuwe thema op het KDV de komende maand. Er wordt uit voorgelezen en taalspelletjes mee gedaan met het taalkastje. Daarnaast gaan we natuurlijk

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Leerdoelen kinderen De kinderen leren hoe de rups verandert in een vlinder. De kinderen leren belangrijke begrippen: eitje, rups, vlinder, cocon.

Leerdoelen kinderen De kinderen leren hoe de rups verandert in een vlinder. De kinderen leren belangrijke begrippen: eitje, rups, vlinder, cocon. Les 1 introductie Ik lees het boek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle voor. De kinderen maken kennis met rupsen en vlinders. Door dit boek zien ze wat de ontwikkeling van de rups naar de vlinder is. Daarnaast

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Kamperen met Fien en Milo'. Veel plezier! Breng het

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Lesbrief Kikker in de kou

Lesbrief Kikker in de kou Lesbrief Kikker in de kou Groep 1 t/m 4 basisonderwijs Deze lesbrief is gemaakt ter gelegenheid van Warme Truiendag 2009 door De Groene Poolster te Den- Helder en geactualiseerd en bijgewerkt door MEC

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek.

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

M i. deborah van de leijgraaf

M i. deborah van de leijgraaf M i deborah van de leijgraaf Ik ga logeren! Thema : Familie Leeftijd : 2+ 3+ 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied : Sociaal emotioneel Soort activiteit : Rollenspel Samen Emoties Duur :

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken?

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken? Ik ben Peter Peer. Mijn smaak is lekker zoet. Wie heeft ook een peer bij zich? Kijk eens in de bakjes van de kinderen. Wat smaakt nog meer zoet? Zet deze bakjes eens bij elkaar. Hoe heet het andere fruit

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep.

De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. De inrichting van de speelleeromgeving bij Geen troep op de stoep. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld.

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Thema Lente 1 Hierbij presenteren wij het thema lente! We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Het boek dat dit thema centraal staat is Moederdag valt ook

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is:

Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Wat gaan we doen? In het thema Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen en

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk Lesbrief Colofon Voorstelling : Nog 100 nachtjes slapen Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman Productie : Peter van Dijk Producent : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Lessuggest. ties Tim. op de tegels voor groep

Lessuggest. ties Tim. op de tegels voor groep Lessuggest ties Tim op de tegels voor groep 1 2 Tips voor de vijf stappen van interactief voorlezen. 1. Voorbereiding Door het boek te lezen en de illustraties op u in te laten werken komt u in de sfeer

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Het verloren mandje Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Op een vroege zonnige ochtend is Fakir al druk bezig

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK Inhoud: rekenen: meten (lengte), redeneren, begrippen groot en klein Sociaal emotionele ontwikkeling: 4 basisemoties DE KLEINE WALVIS DE KLEINE WALVIS: Boy woont samen met

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties. Groep 1 & 2. Ridder Ratjetoe en de Drakameel

Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties. Groep 1 & 2. Ridder Ratjetoe en de Drakameel Spelen met prentenboeken - Les en lessuggesties Groep 1 & 2 Ridder Ratjetoe en de Drakameel Stefan Wolters - Uitgeverij Sjaloom In dit lespakket: - lesinhoud - lessugesties - spelletjes - creatieve verwerking

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras -

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras - WOORDEN VERANDEREN Kies een woord uit het woordpakket. gras - grap Schrijf dit woord in je schrift. glas kras Maak een nieuw woord door één letter grijs te veranderen. Zoek zoveel mogelijk nieuwe woorden.

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Wat ga je leren? Je leert dat de delen van een verhaal een eigen plek hebben. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 1 uur Wat heb je nodig? pen/potlood lijntjespapier

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JULI 2015 SPELEN MET WATER! Water: het kost bijna niets, het is bijna overal en het is zo heerlijk verfrissend in de zomer! Kortom, een prima speelmateriaal

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Samen een dierentuin nabouwen Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Leerstofonderdeel Kerndoel

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Lesbrief Uitvinders. Inleiding

Lesbrief Uitvinders. Inleiding Lesbrief Uitvinders Inleiding Ruben laat Sara zien dat hij een satéprikker door een ballon kan prikken zonder dat de ballon knapt! Ook kan hij een regenboog maken met een glas water. Sara vindt het erg

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat

Echte helden. Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99. Uitgeverij Bakermat Echte helden Alice Pantermüller Christiane Hansen GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 106 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: moed, lente, vijver, talenten, liefde KORTE

Nadere informatie

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat.

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat. De hebreeuwse naam voor brandoffer is e ōlāh, wat opstijgend betekent. Als je iets verbrandt, dan zal de hete as ook opstijgen, samen met de rook, waarmee hetgeen dat wordt verbrand, als het ware naar

Nadere informatie

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan.

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan. TIPS bij taal: Tips voor ouders van kinderen tussen 2-3 jaar: - Praat over een onderwerp en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Breid het gesprek uit door informatie over het onderwerp toe te

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

maken de kinderen een dierenmasker en kruipen in de huid van het dier dat op het masker staat.

maken de kinderen een dierenmasker en kruipen in de huid van het dier dat op het masker staat. 5. Een beestenboel Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een dierenmasker en kruipen in de huid van het dier dat op het masker staat. Inrichting speelleeromgeving Deze activiteit begint in de safarihoek,

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Weet jij een paar leuke lijstjes? Denk bijvoorbeeld aan alle kinderen in je klas of al je vriendjes of vriendinnetjes.

Weet jij een paar leuke lijstjes? Denk bijvoorbeeld aan alle kinderen in je klas of al je vriendjes of vriendinnetjes. Een gek verhaal Lesdoel In deze les maak je een interactief verhaal. Jij gaat de computer dieren, plaatsen en dingen om te doen voeren. De computer laat het verhaal dan echt zien. Hier zie je bijvoorbeeld

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 1: MASKERS VOOR DE BEESTENBENDE AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie