Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel."

Transcriptie

1 Inrichting van de themahoek Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Zandtafel Een klein poppenhuis bedje Kleine boekjes Een appeltje Klein kussentje Takjes en bladeren In de zandtafel kan je samen met de kinderen een themahoek maken. Leg alle bovengenoemde spullen in of naast de zandtafel en laat de kinderen een holletje maken voor kleine muis. Wat staat er allemaal in het holletje van muis en bij de andere dieren? Als alle materialen aanwezig zijn, zal dit meer uitlokken tot spel bij de kinderen. Tips voor de themahoek: Je kan je themahoek ook in de woonhoek of bouwhoek maken Als themahoek kan je voor de dreumesen ook heel goed de speelmat gebruiken. Bij de speelmat kan je dan plaatjes ophangen van het holletje van muis. Daarnaast kan je kussens en dekens op de mat neerleggen. Dit lokt veel uit bij de dreumesen.

2 Rollenspel in de themahoek Het oefenen van taal en sociale ontwikkeling doormiddel van rollen aan te nemen vanuit de werkelijke wereld., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Een themahoek: het holletje van kleine muis Rollenspel: De themahoek kan dienen voor de holletjes van de verschillende figuren die in het boek naar voren komen. De kinderen die dan kleine muis spelen kunnen als het waren steeds bij een ander aankloppen. Ondertussen kan het kind steeds een hapje van een appel nemen. Je kan het spel een stapje verder helpen door: Zelf een rol aan te nemen of een nieuwe rol inbrengen Nieuw materiaal in te brengen, zoals een echte appel of verkleedkleren voor de muis. Probeer zo veel mogelijk op een natuurlijke manier taal in het spel te brengen. Bedenk van te voren hoe je de kinderen wilt stimuleren. Een dreumes gaat al fantasie denken, ga hierin mee. Neem bijvoorbeeld een hap van de appel of laat de kinderen de kleine muis zijn, jij kan dan de andere figuren uit het boek spelen. Dreumesen kijken graag naar je en kunnen je spel over gaan nemen.

3 Introduceren van het prentenboek De kinderen voorbereiden en nieuwsgierig maken naar het verhaal, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek. Bijvoorbeeld een stoeltje, een zitkussen of plek op een bank. Vertelkoffer van Handpop of vingerpoppetje van een muis, zelfgemaakt holletje en een appel Je hebt een holletje gemaakt waar het muisje inzit, de ingang van het holletje is te klein voor de appel. Speel een stukje uit het boek: Muis probeert de appel in haar holletje te krijgen maar het lukt niet. Laat de kinderen meedenken over een oplossing: Wat is er aan de hand? Waarom lukt het muis niet? Wat kunnen we doen? Zullen we een ander holletje voor muis zoeken? Waar past de appel in? Pak vervolgens (of een ander keer) het boekje en bekijk samen de voorkant: Wat zien jullie op de voorkant van dit prentenboek? Kijkt muis blij? Zou muis de appel lusten? Klap het boek open en laat het schutvel zien. Wat zien we hier allemaal? Hoe ziet jouw huis / slaapkamer eruit? Past de echte appel door het holletje? (door het gat in het boek) Blader het prentenboek door. De kinderen mogen vrij reageren op de prenten en hun eigen verhaal vertellen. Dit geeft inzicht in wat de kinderen zelf al weten en kunnen zeggen. Wat zien jullie hier? Van wie zou dat hol zijn? Zullen we eens kijken? Wat gebeurt er met de appel? Wie wil ook een hapje van onze appel proeven? Als afsluiting vertel je kort waar het prentenboek overgaat. Je stelt de belangrijkste personen bij naam voor. Hierbij kun je gebruik maken van de vertelkoffer. Zorg dat je een geschikt boek hebt Laat de voorkant van het boekje goed zien en vertel wat er op de plaatjes te zien is. Laat voorwerpen zien die met het boekje te maken hebben. Het introduceren van het prentenboek duurt ongeveer een week. Je kunt bovenstaande suggesties over meerdere momenten verdelen.

4

5 Interactief voorlezen in de grote en kleine groep De kinderen laten praten en reacties laten geven op het verhaal., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek. Bijvoorbeeld een stoeltje, een zitkussen of plek op een bank. Vertelkoffer van. In de vertelkoffer zit een handpop of vingerpoppetje van een muis, zelfgemaakt holletje en een appel Pak het boekje en bekijk samen de voorkant. Neem bij het bekijken van de voorkant het poppetje van kleine Muis erbij. Wat zien jullie op de voorkant van dit prentenboek? Kijkt kleine Muis blij? Laat de letters zien van de titel Laat de kinderen hun eigen ervaringen vertellen. Heb jij ook wel eens een appel gegeten? Vraag of de kinderen al weten wat er zou kunnen gebeuren. Van wie zou dat hol zijn? Zullen we eens kijken? Zou muis een nieuw huisje vinden? Laat de kinderen reageren tijdens het verhaal en reageer hier dan op terug. De kinderen kunnen reageren als je een korte stilte laat vallen. Het kan zijn dat de kinderen hun reactie geven aan het poppetje van kleine Muis. Geef dan ook met kleine Muis een reactie, dit zullen ze erg leuk vinden. Geef luisterresponsen. Owja? Meen je dat echt? Als de kinderen losse opmerkingen geven, maak hier dan een zin van. Muis appel, kan een kind roepen, jij maakt hier dan een mooie zin van, zoals ja, kleine muis neemt een hapje van de appel. Tijdens het voorlezen kun je de belangrijke woorden uitleggen. Dit kan je doen doormiddel van de tekst te herhalen, voordoen en het te laten zien aan de hand van foto s. Als afsluiting geef je een korte samenvatting van het boek en stel vragen die een oplossing kunnen bieden. Wat gebeurde er toen? Is het nu opgelost? Zorg dat je een geschikt boek hebt Laat de voorkant van het boekje goed zien en vertel wat er op de plaatjes te zien is. Lees niet te lang voor. De concentratieboog is nog niet lang. Lees een boek meerdere keren voor. Hierdoor gaan ze het boekje onthouden Volg de initiatieven van het kind

6 Laat voorwerpen zien die met het boekje te maken hebben.

7 Liedjes en taalspelletjes Het stimuleren van de grove motoriek. Het stimuleren van interactie tussen de kinderen, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Grote ruimte Je maakt een kring van alle kinderen en zet 1 kindje in het midden, dit is de muis. Je zingt op de wijs van daar zat een klein zigeunermeisje.. Daar zat een lief klein muisje, helemaal alleen Huilend, huilend, helemaal alleen Sta op klein muisje, en droog je traantjes af, en kies een ander muisje uit die met je dansen mag Het muisje staat op en zoekt een ander muisje op om mee te dansen. Vervolgens kunnen de rollen steeds geruild worden totdat alle kinderen in de kring hebben gedanst. Tip: Het is leuk als de twee muisjes die mogen dansen in het midden van de kring, ook muizen oortjes op krijgen. Je kan de dreumes op schoot nemen en mee klappen op het ritme. Je kan samen met de dreumes dansen in de kring.

8 Bewegen Stimuleren van grove motoriek, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Een grote ruimte Een matje of kussen Je gaat het spel muisje kom je uit je holletje? spelen. Aan de ene kant van de ruimte staan vrijwel alle kinderen. Aan de andere kant van de ruimte ligt er op een matje een muisje te slapen. Heel zachtjes loopt de groep, of een gedeelte van de groep naar het hol van het muisje toe. Een van de kinderen roept, muis, kom uit je hol! en vervolgens rent iedereen weer terug achter de lijn. De muis wordt wakker en gaat de kinderen proberen te tikken. Als je getikt word ben je af, maar de kinderen die achter de lijn staan, zijn veilig. Probeer de kinderen te stimuleren tijdens het spel. Zo, jij hebt er veel getikt Jij rende hard zeg! Gebruik 2 kinderen als muisje. Ook zelf kan je het muisje spelen. Ook kan je er voor kiezen dat je een muisje bent samen met een ander kindje. Je kan dit doen door ze aan de hand te nemen. Daarnaast ben je dan ook goed in de gelegenheid om het kind goed te stimuleren tot spel. Tik ze maar, We gaan ze allemaal tikken, Jij rent hard.

9 Expressieactiviteit Het stimuleren van de creativiteit van het kind Het stimuleren van de grove en fijne motoriek en de emotionele ontwikkeling, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Verschillende kleuren papier, schaar, lijm Elastiek Andere materialen die leuk kunnen zijn voor bepaalde dieren. Wol kan je bijvoorbeeld gebruiken voor snorharen van een muis. Je gaat met de kinderen maskers maken. Deze maskers kunnen met het boekje te maken hebben, zoals een masker van een muis of beer, maar de kinderen kunnen ook een masker maken van een leeuw. Het is de bedoeling dat de kinderen hun eigen fantasie en creativiteit kunnen volgen. De kinderen kunnen zelf de materialen uit kiezen. Als de kinderen een blauwe muis willen maken, laat dit dan ook gebeuren. Zo, jij hebt een mooie blauwe muis Tips voor een expressieactiviteit: Je kan, nadat de maskers gemaakt zijn, de maskers gaan bewonderen in de groep. Laat de kinderen zien dat er veel verschillende maskers zijn gemaakt. Ook dreumesen vinden het heerlijk om bezig te zijn met papier en lijm. Het kan handig zijn als je dieren al op verschillende kleuren papier hebt staan. Dan kunnen de dreumesen makkelijker kiezen en vervolgens zelf aan de slag gaan. Dreumesen zullen meer geïnteresseerd zijn naar het proces dan naar het eindresultaat. Laat ze maar lekker ontdekken!

10 Buitenspelen Het stimuleren van de grove motoriek en fijne motoriek, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Lakens dozen Knijpers Kussens Takken Je gaat samen met de kinderen een holletje (hut) nabouwen uit het prentenboek. Waar gaan we een holletje bouwen? Voor wie bouwen we een holletje? Welke dieren hadden een holletje? Wat lag er in het holletje? Als het holletje is gemaakt, kun je het verhaal gaan naspelen met de kinderen. Wat voor dier ben jij? Wat doet dat dier? Ook met de dreumes kan je een holletje maken. Om het makkelijker te maken voor de dreumesen, zou je een tentje neer kunnen zetten er en dan bij vertellen dat dit het holletje van kleine muis is. De kinderen kunnen er dan in spelen. Op deze manier creëer je ook een nieuwe hoek.

11 Knutselactiviteit Het stimuleren van de fijne motoriek, Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek aan tafel Scharen Verf, kwasten, verfschorten of kleurpotloden, stiften en glitters Chenilledraad A4 formaat papier waar een muis op staat. Een muis van bovenaf gezien, is het makkelijkste knippen voor de kinderen. Een hele grote appel van karton die op de muur/deur gehangen kan worden. Aan de muur komt een grote kartonnen appel te hangen. De kinderen maken een muis die op de appel komt te zitten. De kinderen krijgen een vel waar een muis op is getekend. Deze kunnen ze zelf proberen uit te knippen. Als deze is uitgeknipt, kan die geverfd of gekleurd worden. Als je er voor kiest om de muis te verven, kun je beter eerst de staart aan de muis vast nieten. Dit kan je doen met chenilledraad. Als je er voor kiest om de muis in te kleuren, kan de staart ook nog achteraf eraan geniet worden. Als de muis helemaal af is, kan hij op de appel geplakt worden. Op deze manier ziet de ruimte er vrolijk uit. Tips voor knutselactiviteiten: Je gaat samen met de kinderen muizen maken. Dit doe je nu alleen aan de hand van een steen of houten blokje. Aan tafel laat je zien wat voor materiaal je allemaal hebt en welke kleuren er allemaal zijn. Vervolgens mogen de kinderen de steen (of houten blokje) gaan verven. Als ze klaar zijn met verven, ontbreken de staart en de oren nog. Deze kan je op de natte verf plakken. Ook kan je als extraatje er plastic oogjes op laten plakken. Knip de muizen al vast uit. In plaats van chenilledraad kan je ook wol of stof gebruiken Dreumesen vinden het erg leuk om met hun handen te kliederen. Laat ze in plaats van de kwast hun handen gebruiken.

12 Ontdekactiviteit De kinderen ontdekken materialen en praten over wat ze doen., Petr Horacek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Wat heb je verder nodig? Natuurlijke materialen zoals: takjes, bladeren, mos, hout, aarde, zand en water etc. Karton Wol Speelgoedmuisje Lapjes stof Bakjes of schoteltjes Etc. Je gaat samen met de kinderen een holletje voor muis maken. Eerst gaan de kinderen de verschillende materialen ontdekken. Wat ligt er allemaal op tafel? Voel er eens aan. Wat voel je? Heb je dit wel eens eerder gezien? Waar heb je dat wel eens gezien? Waarmee zouden we een holletje/huisje voor muis mee kunnen maken? De kinderen gaan alleen of met elkaar een holletje maken. Dit kan je het beste in een balkje of schoteltje doen. Hierdoor kunnen ze de holletjes bewaren en in de ruimte worden neergezet. Maak je een groot of klein holletje? Past de muis in het holletje? Zou jij in dit holletje willen wonen? Zou de muis in dit holletje willen wonen? Deze activiteit is te koppelen aan het uitstapje. Dreumesen stoppen graag alles in hun mond, kijk daarom goed uit voor welke materialen je kiest. Probeer daarnaast voor zachte materialen te kiezen, zodat ze zichzelf geen pijn kunnen doen. Je kan samen met de dreumesen één groot holletje maken. Hierdoor lok je interactie mee uit.

13 Routines Het bieden van rust en regelmaat op een leuke manier. Daarnaast leren ze meten doormiddel van grote en kleine happen., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Per kind een zitplek. Bijvoorbeeld een stoeltje, een zitkussen of plek op een bank. Een appel en eventueel een bakje Tijdens het fruit eten ga je samen met de kinderen de appel opeten, net als kleine muis. Neem steeds een kleine hapje, net als muis, of een grote hap. Wie lust er een appel? Hoe ziet een appel eruit? Ruikt een appel? Voelt een appel hard of zacht aan? Tip voor routines: Als je buiten gaat spelen, kan je heel zachtjes op je tenen gaan lopen, net als een muisje. Leg buiten een kleed neer, en ga met de kinderen buiten appels eten. Je zal zien dat dit een hele nieuwe ervaring voor ze is. Laat de dreumes ervaren wat een appel is. Geef hem een appel en zie hoe hij er mee om gaat. Mocht hij er van willen eten, volg dan zijn initiatief en geef hem een bevestiging dat je een appel kan eten.

14 Uitstapje De kinderen weten waar een muisje woont en kan dit benoemen., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem ISBN Appels voor de kinderen Je gaat samen met de kinderen naar het bos. Je gaat opzoek naar het holletje van kleine muis en naar de holletjes van de andere dieren. Tijdens het zoeken naar een holletje, kan je net als muis, met de kinderen een appeltje eten. Tips voor een uitstapje: Mocht er geen bos in de buurt zijn, dan kan de kinderboerderij ook een optie zijn. Ook de dieren daar hebben een huisje. Naast het bos of kinderboerderij is het park ook een geschikte plek om holletjes te zoeken of ze zelf te graven. Deze activiteit is te koppelen aan de ontdekactiviteit. Met de dreumesen kan je ook naar het park gaan of gewoonweg in de tuin blijven om het holletje te zoeken. Mocht je dit doen, graaf dan ergens zelf een klein holletje voordat je met de activiteit gaat beginnen. Ze zullen dan erg blij zijn als ze een holletje vinden. Graaf samen met de kinderen een holletje voor kleine muis. Dit kan je zowel in de zandbak doen als in de aarde. De volgende dag kan je dan gaan kijken of er een muisje in zit.

Horen doe je met je Activiteitencyclus voor groep 1 en 2. De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2

Horen doe je met je Activiteitencyclus voor groep 1 en 2. De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 Horen doe je met je Activiteitencyclus voor groep 1 en 2 Annie van der Beek en Dorien Stolwijk Met medewerking van Marit Persoon en Karlijn Brouwers

Nadere informatie

Er ligt een krokodil onder mijn bed!

Er ligt een krokodil onder mijn bed! Er ligt een krokodil onder mijn bed! Levensbeschouwelijke vorming n.a.v. het prentenboek FIE NIEUWENHUIZEN-GRIPPELING 1 Inhoud Inleiding... 3 Waarom een module gebaseerd op Er ligt een krokodil onder mijn

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie

Er was eens Activiteitencyclus. De Taallijn. Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2

Er was eens Activiteitencyclus. De Taallijn. Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 De Taallijn. Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 Er was eens Activiteitencyclus Dorien Stolwijk Annie van der Beek José Hillen Willy van Elsäcker Inhoudsopgave Belangrijke achtergrondinformatie 3

Nadere informatie

Peuters laten spelen is een vak. Handige tips over spelbegeleiding. Sardes, december 2013. Paulien Muller Hans Cohen de Lara

Peuters laten spelen is een vak. Handige tips over spelbegeleiding. Sardes, december 2013. Paulien Muller Hans Cohen de Lara Peuters laten spelen is een vak Handige tips over spelbegeleiding Sardes, december 2013 Paulien Muller Hans Cohen de Lara Peuters laten spelen is een vak Handige tips over spelbegeleiding Sardes, december

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Ontwikkeling van het kind

Ontwikkeling van het kind Ontwikkeling van het kind Zilkerbinnenweg 72 A 2191 AE De Zilk 0252-528 658 info@kindercath.nl www.kindercath.nl Kamer van Koophandel Amsterdam 34085729 Landelijk Register Kinderopvang 213457398 Inhoudsopgave

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Samen kunnen we alles.

Samen kunnen we alles. Ingrid & Dieter Schubert. Inhoudsopgave: Activiteiten die betrekking hebben op de tussendoelen en gerelateerd zijn aan het prentenboek: 1. Introductieactiviteit: - Het kastje, boeken en plaatjes, letters

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

De Taallijn in het kinderdagverblijf

De Taallijn in het kinderdagverblijf De Taallijn in het kinderdagverblijf Taalstimulering voor nul- tot tweejarigen Janneke Corvers Annie van der Beek José Hillen Annemieke Pecht Heleen Versteegen De Taallijn in het kinderdagverblijf. Taalstimulering

Nadere informatie

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8

Goed. gedaan INFORMATIEBROCHURE. Met proeflessen! Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Goed gedaan INFORMATIEBROCHURE Sociaal-emotionele ontwikkeling Groep 1 tot en met 8 Met proeflessen! lnhoud De methode Waarom Goed gedaan! 2 lnhoud en didactiek Schoolbreed en stap-voor-stap 3 Structuur

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

Uit de kunst! Activiteitencyclus

Uit de kunst! Activiteitencyclus De Taallijn. Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 Uit de kunst! Activiteitencyclus José Hillen, Annie van der Beek en Willy van Elsäcker Met medewerking van Mira Hilhorst en Monique Rovers Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Nog 100 nachtjes slapen

Nog 100 nachtjes slapen Lesbrief bij het prentenboek van het jaar 2013 Nog 100 nachtjes slapen Het Expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie (Etoc) ondersteunt het doel van De Nationale Voorleesdagen van harte en biedt

Nadere informatie

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Inhoudsopgave Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Pagina Rustgevende spelletjes Stilte 4 Tijdmeter 4 Op reis 4 Ontspanningsreis 5 Stel je voor, je bent een 5 Ademhaling tellen 5 Schudden 6 Raak me maar

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Activiteitenplan leeskastje. Dikkie Donderkopje wordt groot. Activiteitenplan bedoelt voor groep ½ in het basisonderwijs

Activiteitenplan leeskastje. Dikkie Donderkopje wordt groot. Activiteitenplan bedoelt voor groep ½ in het basisonderwijs Activiteitenplan leeskastje Dikkie Donderkopje wordt groot Activiteitenplan bedoelt voor groep ½ in het basisonderwijs Inhoudsopgave Boekorientatie Voorlezen van het boek... 4 Verhaalbegrip Kennismaken

Nadere informatie

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw

Nadere informatie

24Hanteren van het groepsproces

24Hanteren van het groepsproces DC 24Hanteren van het groepsproces 1 Inleiding Het leven en/of participeren in groepen is waardevol. Je leeft en deelt met elkaar, oefent sociale vaardigheden, hebt samen plezier, leert van elkaar en steunt

Nadere informatie

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen!... hier ben ik www.icare.nl Informatie voor ouders/verzorgers Veel kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar maken een kortere of langere periode door van weinig

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Teksten: Wie en wat heb je nodig? Spel Korte inhoud:

Teksten: Wie en wat heb je nodig? Spel Korte inhoud: Wees niet bang, want Ik ben bij je Teksten: Jesaja 41 : 10 Wees niet bang, want Ik ben bij je. Vrees niet, want ik ben jouw God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke

Nadere informatie

God heeft de wereld geschapen

God heeft de wereld geschapen L e s 1 God heeft de wereld geschapen Thema: God roept ons door Zijn werken VOORDAT U BEGINT Het is tegenwoordig een uitdaging om les te geven over het onderwerp dat God de hemel en de aarde schiep. De

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie