Een gelijkaardige aanpak naar de zwemmers nodigt hen uit om in gesprek te gaan wanneer ze voelen dat er over hun grens wordt gegaan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een gelijkaardige aanpak naar de zwemmers nodigt hen uit om in gesprek te gaan wanneer ze voelen dat er over hun grens wordt gegaan."

Transcriptie

1 Aan het bestuur KLZC/Leuven Aquatics van oktober 2014 Aan de onderliggende comités Aan de trainingstechnische commissie Beleidsplan Ethisch Verantwoord Sporten De concrete aanleiding voor dit beleidsplan is de verhoogde aandacht die aan sportclubs gevraagd wordt voor de lichamelijke en seksuele integriteit van sporters. Hoewel incidenten op dit vlak zich gelukkig nauwelijks hebben voorgedaan in onze club, tekenen we best een duidelijke richtlijn op dit vlak uit. Tijdens vormingen hierover wordt geadviseerd om een gedragscode op te maken en een aanspreekpersoon voor integriteit API aan te stellen. Het thema integriteit is maar een van de thema s die aan bod komen in de Panathlonverklaring omtrent ethiek in de sport (link te vinden op onze site). Reeds enkele jaren onderschrijven al onze medewerkers die verklaring. Beter ware dat we hen ook vorming ondersteuning geven hoe dit waar te maken in onze club. Daarom is dit actieplan nodig. Dit plan vertrekt vanuit het Panathloncharter en concretiseert de drie thema s daarin die dichtst aanleunen bij het thema lichamelijke en seksuele integriteit (nr 4, 6, en 8 zie onder) naar aandachtspunten en concrete gedragsregels. Vanaf 2015 houden we het niet enkel bij het ondertekenen van een gedragscode, maar voorzien we jaarlijks één vormingsmoment omtrent deze thema s in de ruime zin, waarop onze medewerkers verplicht aanwezig dienen te zijn. Bij het opmaken hiervan stoot je al snel op de grote verschillen tussen vb een zwemschool, een recreatieve volwassenenwerking, een competitieafdeling. We maken daarom een algemene gedragscode die zich beperkt tot regels die afdelingsonafhankelijk zijn. Tevens stelen we elke afdeling voor haar verantwoordelijkheid om: * bijkomende afdelingspecifieke regels voor haar medewerkers uit te tekenen en dit als addendum aan de algemene code te voegen * bijkomende afdelingspecifieke regels voor haar zwemmers uit te tekenen, vb vanaf leeftijd van 15 jaar; vb voor stageomstandigheden. Elke afdeling beslist ook of ze die al dan niet in de vorm van een te ondertekenen document giet. Naar de ouders toe stellen we een document op dat zich in briefvorm richt aan de ouders op de site en dat we bij het inschrijvingsmailverkeer mee versturen. In dat document staat: -de uitdrukking van onze aandacht en zorg voor lichamelijke en sexuele integriteit -de oproep aan ouders om hier alert voor te zijn en hierover in gesprek te gaan via de API s (naam, contactgegevens) -de oproep om enkel voor hun kinderen die moeten geholpen worden een groepskleedkamer binnen te stappen en zich daar niet zelf om te kleden indien ze ook gaan zwemmen -de oproep om hun kinderen steeds met degelijke en aangepaste zwemkledij die niet te onthullend is naar het bad te laten komen -de oproep om hun kinderen thuis te laten wanneer ze ziek zijn. Een gelijkaardige aanpak naar de zwemmers nodigt hen uit om in gesprek te gaan wanneer ze voelen dat er over hun grens wordt gegaan.

2 Voorstel van timing -Bespreking tekst algemene gedragscode en de teksten voor ouders en zwemmers afgerond tegen 15 januari 2015 zodat deze met de nieuwe lidkaarten kunnen mee gegeven worden. Ook de API per afdeling moeten daarin vermeld zijn. -De vorming voor de lesgevers en bestuurders over de algemene gedragscode plannen we in maart Dit moet mee inspiratie geven voor de afdelingsspecifieke werking. -De afdelingsspecifieke luiken zien we graag afgerond tegen 30 juni Sara Smeets: coördinator zwemschool Emmie Osselaere: coördinator g zwemmen Rik Van Buggenhout: voorzitter 1 september 2014

3 1. Panathlonverklaring over ethiek in de sport Als medewerker van KLZC onderschrijf je de Panathlon-verklaring. Dat betekent dat je de verbintenis aan gaat om heldere gedragsregels vast te leggen bij het nastreven van de positieve waarden van de jeugdsport. Je belooft discriminatie uit de jeugdsport te bannen en preventieve en curatieve maatregelen te nemen om kinderen tegen negatieve effecten te beschermen. Dit betekent: Je streeft de positieve waarden in de jeugdsport actief na, met volgehouden inspanning en met goede planning. Je zet je inspanningen voort om alle vormen van discriminatie uit de jeugdsport te bannen. Je erkent en aanvaardt het feit dat sport ook negatieve effecten kan veroorzaken en dat preventieve en curatieve maatregelen nodig zijn om kinderen te beschermen. Je verwelkomt de steun van sponsors en media, maar je gelooft dat die steun in overeenstemming moet zijn met de hoofddoelstellingen van de jeugdsport. Je onderschrijft ook formeel het Panathlon charter over de rechten van het kind van de sport. Alle kinderen hebben het recht om: 1. Sport te beoefenen 2. Zich te vermaken en te spelen 3. In een gezonde omgeving te leven 4. Waardig behandeld te worden 5. Getraind en begeleid te worden door competente mensen 6. Deel te nemen aan training die aangepast is aan hun leeftijd, individueel ritme en mogelijkheden 7. Zich te meten met kinderen van hetzelfde niveau in een aangepaste competitie 8. In veilige omstandigheden aan sport te doen 9. Te rusten 10. De kans te krijgen kampioen te worden, of het niet te worden 2. KLZC gedragscode voor lichamelijke, emotionele en sexuele integriteit In onze zwemclub willen we -over alle afdelingen heen- bijzondere aandacht besteden aan de zorg voor de lichamelijke, de emotionele en seksuele integriteit van onze zwemmers en dit via: -een gedragscode voor alle lesgevers/trainers en medewerkers -een jaarlijkse verplichte vorming vorming omtrent dit thema De gedragscode sluit aan bij de volgende rechten uit het Panathloncharter: Punt 4: Waardig behandeld worden Aandachtspunten - respectvolle taal en omgang - willekeur en machtsmisbruik vermijden - aandachtsverdeling tussen de beteren en de minder goede zwemmers - pestgedrag tussen zwemmers onderling Gedragsregels - Je treedt als lesgever kordaat op bij pestgedrag.

4 - Je scheldt niet op de zwemmers en spreekt hen steeds respectvol aan. - Je onthoudt je van onnodige opmerkingen over iemands lichaamsbouw of lichaamsdelen en spreekt zwemmers aan indien zij onrespectvolle taal gebruiken. - Je straalt uit dat je met je collega lesgevers een team vormt en helpt zo nodig respect voor alle lesgevers af te dwingen. Punt 6: Training aangepast aan hun leeftijd, individueel ritme en mogelijkheden Aandachtspunten - duidelijke en transparante doelstellingen per niveaugroep en deze bekend maken - maar ook observeren en individualiseren - groepsdoelstellingen versus individuele verschillen en angsten van kinderen Gedragsregels - Je neemt kadert beslissingen omtrent niveaugroepen duidelijk in transparant vastgelegde normen en neemt voldoende tijd om die uit te leggen aan de zwemmers en hun ouders. - Je dwingt nooit een kind om een bepaalde oefening te doen wanneer het dat niet wil, je respecteert hun grenzen en mogelijkheden. - Je differentieert in overleg met de coördinator op de vastgelegde doelstellingen in functie van individuele mogelijkheden en beperkingen Punt 8: In veilige omstandigheden aan sport doen Aandachtspunten - zwembadsituaties hebben veel veiligheidsaspecten (verdrinking vermijden, uitglijden ) - blessurepreventie en overbelasting - omkleedactiviteiten kunnen leiden tot blootstelling aan seksueel getinte aandacht of toenadering - de lesgever/zwemmer relatie - aanrakingen Gedragsregels - Je start als lesgever (tenzij je zelf bijgeschoold redder bent) nooit een les zonder een bijgeschoold redder aan het bad en je volgt diens instructies nauwgezet op - Je bent als lesgever herkenbaar door je waardig gedrag en clubuitrusting - Je observeert je zwemmers en hebt oog voor hun signalen en klachten - Je beperkt je tot functionele aanrakingen om sportieve instructies te geven en kondigt die zoveel mogelijk aan. - Je bewaakt dat relaties tussen lesgever/trainer en zwemmer niet leiden tot intieme relaties omwille van de afhankelijkheid van de zwemmer: een zoen of knuffel kan uiteraard, maar seksuele handelingen horen nooit thuis in een sportomgeving. - Je geeft als lesgever duidelijk aan als je voelt dat een ander (zwemmer/ouder) over je grenzen gaat - Je bewaakt dat alle omkleedactiviteiten in de kleedkamers gebeuren - Je verkleedt je niet zelf in kleedkamers waar ook zwemmers van de andere sekse zijn - Je spreekt als medewerker/lesgever de betrokkenen aan als je merkt dat zwemmers of ouders/begeleiders onrespectvol omgaan met medezwemmers (gluren, schuine opmerkingen ) en je verwittigt de afdelingsverantwoordelijke (API) bij herhaling.

5 3. Belangrijk bericht aan de ouders (op de site en bij de nieuwe lidkaart) Beste ouders, Onze club wil vooral initiatie, recreatie en competitie in de zwemsport in al haar vormen aanbieden. Als bestuur willen we echter ook dat uw kind zich goed voelt en kan zwemmen, synchroon zwemmen of waterpolo spelen in een veilige omgeving. Dat doen we bijvoorbeeld door blessures zoveel mogelijk te voorkomen, kleedkamers zuiver te houden en er waar nodig toezicht op te houden, maar ook door kordaat NEE te zeggen tegen pesten, racisme, discriminatie, geweld of ongepast seksueel gedrag. Voor kinderen en jongeren is het niet makkelijk om grenzen aan te geven op gebied van lichamelijkheid en seksualiteit. Onze sportclub moet een omgeving zijn waar kinderen en jongeren leuke dingen kunnen doen met leeftijdsgenoten en zich lichamelijk en geestelijk kunnen uitleven en ontwikkelen. We aanvaarden niet dat ze daarbij te maken krijgen met al dan niet sexueelgrensoverschrijdend gedrag. U beschermt uw kind en verwacht terecht dat wij dat ook doen. Onze medewerkers en lesgevers zijn zich bewust dat kinderen en jongeren beschermd moeten worden tegen gedrag dat hun lichamelijk en geestelijk welzijn kan aantasten, zowel wanneer dit uitgaat van andere kinderen of van volwassenen. Daarom hebben we voor onze medewerkers duidelijke en geschreven gedragsregels die op onze website kan raadplegen en hebben we per afdeling een aanspreekpersoon wiens contactgegevens u ook op de site vindt. Bovendien proberen we een clubsfeer te schepen die jonge sporters helpt om te praten als ze een vraag of probleem hebben, ook als het over een delicate zaken gaat. Zij kunnen daarvoor altijd terecht bij de hun lesgever of de afdelingscoördinator of bij dezelfde aanspreekpersonen. Ook U als ouder kan ons helpen in onze zorg voor een fijne en veilige sportclub. Wees zelf ook aandachtig hiervoor en spreek ons aan indien u vragen of suggesties hebt. Wees bewust dat binnen stappen in groepskleedkamers met jeugdzwemmers enkel kan indien je kind moet geholpen worden en kleed je zelf in een andere kleedkamer om als je zelf gaat zwemmen. Stuur je kinderen steeds met degelijke en aangepaste zwemkledij die niet te onthullend is naar het zwembad en laat ze tenslotte thuis wanneer ze ziek zijn. Beste ouders, met dit alles willen we U zeker niet ongerust maken. Onze club is veilig en we willen dit ook zo houden door goed met U samen te werken op alle vlakken, dus ook op het vlak van lichamelijke, emotionele en seksuele integriteit. Goede samenwerking begint bij goede informatie en het bespreekbaar maken van mogelijke vragen en suggesties. U kan daarvoor steeds terecht bij de volgende aanspreekpersonen of bij een bestuurslid. Vb zwemschool: Danielle Vandenbosch (mail/tel) -g zwemmen: Emmie Osselaere -sportzwemmen: -competitiezwemmen (Best): -volwassenenzwemmen: -synchroon zwemmen: -waterpolo: Samen houden we t veilig. Onze jonge sporters verdienen dat! Het bestuur

6 4. Belangrijk bericht aan onze jeugdleden (vanaf 10 jaar op de site en bij de lidkaart) Fijn dat je zwemt, synchroon zwemt of aan waterpolo doet in onze club. Wij willen je sportief begeleiden om steeds je grenzen te verleggen, voor zover jij dit zelf wil. Maar fijn sporten kan alleen als iedereen goed in zijn vel zit en daarom is er bij ons geen plaats voor pesten, racisme, geweld of ongepast seksueel gedrag. Wat pesten, racisme of geweld betekenen, weten we allemaal wel, maar wat bedoelen we met ongepast sexueel gedrag? Vervelende opmerkingen over je lichaam, intieme gesprekken waar je niet om vroeg, aanrakingen die niks met sport te maken hebben, mensen die je begluren, iemand die aan je lijf zit dat soort dingen. Onze club moet en plek zijn waar kinderen en jongeren veilig kunnen sporten en plezierig met elkaar omgaan. Dat kan alleen als jij de grenzen van een ander respecteert en als de jongeren en volwassenen in onze club jouw grenzen respecteren. Jouw grens geeft aan wat jij normaal vindt, of juist heel vreemd; je voelt dan dat er iets niet klopt. Toch durf je daar soms niet over praten misschien was het wel lief bedoeld, of als grap? Praat gerust als je met iets zit, vertel het aan je lesgever en aan je ouders. Als je dat om een of andere reden te moeilijk vindt, kan je steeds terecht bij iemand die aanspreekpersoon is voor al je vragen in verband met ongewenst gedrag. Hij of zij zal goed luisteren en met jou bespreken of er nog verdere stappen moeten gezet worden. Is met jou alles oké maar denk je dat iemand anders een probleem heeft maar het niet durft te zeggen? Ook dat kan je in alle vertrouwen vertellen aan de aanspreekpersonen. Vb zwemschool: Danielle Vandenbosch (mail/tel) -g zwemmen: Emmie Osselaere -sportzwemmen: -competitiezwemmen (Best): -volwassenenzwemmen: -synchroon zwemmen: -waterpolo: Het bestuur

GEDRAGSCODE G-LYMNASTIEK VZW

GEDRAGSCODE G-LYMNASTIEK VZW GEDRAGSCODE G-LYMNASTIEK VZW Voorwoord G-lymnastiek staat voor gymmen met een glimlach. G-lymnastiek vindt het belangrijk dat elke sporter zich goed voelt in de sportclub en plezier kan beleven aan sport.

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee!

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! 2012-2013 ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! Stedelijke sportraad Kortrijk p.a. Bad Godesberglaan 22 8500 Kortrijk Tel. 056 27 80 16 Inhoud

Nadere informatie

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T: F: E: W: ETHISCH CHARTER

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T: F: E: W:   ETHISCH CHARTER Parantee vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T: 09 243 11 70 F: 09 243 11 79 E: info@parantee.be W: www.parantee.be ETHISCH CHARTER 02/05/2013 Inleiding Sport en bewegen zijn cruciaal in de totaalontwikkeling

Nadere informatie

KFC Sparta Petegem onderschrijft:

KFC Sparta Petegem onderschrijft: KFC Sparta Petegem onderschrijft Panathlon verklaring. Deze panathlon verklaring legt heldere gedragsregels vast bij het nastreven van de positieve waarden in de KFC Sparta Petegem onderschrijft: Met het

Nadere informatie

Engagementsverklaring: Ethisch verantwoord sporten:

Engagementsverklaring: Ethisch verantwoord sporten: Engagementsverklaring: Ethisch verantwoord sporten: Omnisport-Farao vzw is een recreatieve omnisportclub. FARAO staat voor FAmiliaal, Recreatief Afwisselend Omnisporten Het accent binnen de werking ligt

Nadere informatie

Handboek Veiligheid Veilig sporten in een veilige omgeving

Handboek Veiligheid Veilig sporten in een veilige omgeving Handboek Veiligheid Veilig sporten in een veilige omgeving Onderwerpen Waarom handboek Veiligheid? Doel / werkwijze handboek Preventieve maatregelen Omgangsregels Z&PC DIO Gedragsregels Z&PC DIO Waarom

Nadere informatie

Ethisch Verantwoord Sporten

Ethisch Verantwoord Sporten Versie 01/2015 Ethisch Verantwoord Sporten Een oproep aan onze sportverenigingen, bestuursleden, trainers, begeleiders, sporters, jongeren, ouders, supporters, sponsors, media en andere belanghebbenden

Nadere informatie

Kijk, zo en zo gaat het beter, voel je wel?

Kijk, zo en zo gaat het beter, voel je wel? Kijk, zo en zo gaat het beter, voel je wel? Wat is seksuele intimidatie? Sporten is heerlijk! Je kunt er al je energie in kwijt. Het is vaak spannend en gezellig en je voelt je er goed door. Maar soms

Nadere informatie

Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Spurt 88 Hardenberg

Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Spurt 88 Hardenberg Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Hardenberg 3-3-2019 blz 1 Inleiding AV creëert een sportomgeving waarbij de omgang gericht is op gelijkwaardigheid en veiligheid van

Nadere informatie

APPELS KORFBALCLUB VZW

APPELS KORFBALCLUB VZW APPELS KORFBALCLUB VZW Gedragscodes versie 2014 www.korfbalclubappels.be 1 Lid van de Raad van Bestuur of van een in het Huishoudelijk Reglement opgenomen Comité. - Aanvaardt de verantwoordelijkheid die

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS en Omgangsregels

GEDRAGSREGELS en Omgangsregels GEDRAGSREGELS en Omgangsregels Gedragsregels Omgangsregels algemeen Omgangsregels pesten Bestuur Redding Brigade Rosmalen (RBR) Vastgesteld 3 april 2018 O. Inleiding Het bestuur wil de zaken binnen de

Nadere informatie

ONE TEAM ONE FAMILY. waar staan we? TEAM

ONE TEAM ONE FAMILY. waar staan we? TEAM ONE TEAM ONE FAMILY waar staan we? TEAM 2017-2018 www.knackvolley.be Wat is KNACK VOLLEY Roeselare voor jou? een plaats waar kinderen en jongeren veilig sporten, waar plezier gemaakt wordt, waar jouw mening

Nadere informatie

Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving.

Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Iedereen die sport moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Het is van belang dat iedereen die op enigerlei manier betrokken is bij ZV De Vennen zich veilig en vertrouwd voelt. Dit betekent niet alleen

Nadere informatie

Preventiebeleid SMHC laatste aanpassing 14 september 2015

Preventiebeleid SMHC laatste aanpassing 14 september 2015 Preventiebeleid SMHC laatste aanpassing 14 september 2015 SMHC Sneek wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport: hockeyen. Mede naar aanleiding van een aantal

Nadere informatie

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG Vastgesteld door het bestuur d.d. 01 augustus 2018 Preventief beleid grensoverschrijdend gedrag ZV de Gelenberg d.d. 01-08-2018 Definitief Pagina

Nadere informatie

CHRISTELIJKE GYMNASTIEKVERENIGING EXCELSIOR - ROZENBURG. Gedragsregels C.G.V. Excelsior Rozenburg

CHRISTELIJKE GYMNASTIEKVERENIGING EXCELSIOR - ROZENBURG. Gedragsregels C.G.V. Excelsior Rozenburg CHRISTELIJKE GYMNASTIEKVERENIGING EXCELSIOR - ROZENBURG Gedragsregels C.G.V. Excelsior Rozenburg februari 2017 1. De sporter: IS OPEN: Wanneer je iets wordt gevraagd, iets te doen wat tegen je eigen gevoel,

Nadere informatie

Praktijkcase EVS -beleid: Van de

Praktijkcase EVS -beleid: Van de Praktijkcase EVS -beleid: Van de De VZF heeft gekozen voor de volgende thema s binnen zijn EVS beleid: Thema 1 : Rechten van het kind Waarom? De Vlaamse Zwemfederatie heeft de Panathlon Verklaring ondertekend

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Even voorstellen Marijke Lammers, MOVISIE Adviseur, trainer en auteur bejegeningsvraagstukken en preventie & aanpak seksueel en huiselijk geweld. Veel

Nadere informatie

Volleybal - Vereniging TAURUS

Volleybal - Vereniging TAURUS Volleybal - Vereniging TAURUS Auteur: Tonneke de Rooij en Ton van der Spek (vertrouwenscontactpersoon Taurus) Titel: Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Gedragsregels van NOC*NSF 3. Gedrag binnen

Nadere informatie

Visie / Doel Maatregelen - Contact

Visie / Doel Maatregelen - Contact Visie / Doel Maatregelen - Contact Iedereen moet zich op zijn gemak kunnen voelen en met plezier op zijn/haar eigen niveau de sport kunnen beoefenen Informeren en sensibiliseren via diverse mediakanalen

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Aanmeldformulier vrijwilligers

Aanmeldformulier vrijwilligers Pasfoto Aanmeldformulier vrijwilligers Datum aanmelding: -------------------------------------------------------------------------- Persoonsgegevens: Naam: Voornaam: Roepnaam: Adres: Postcode + Woonplaats:

Nadere informatie

ETHISCH EN VERANTWOORD SPORTEN LEIDRAAD

ETHISCH EN VERANTWOORD SPORTEN LEIDRAAD ETHISCH EN VERANTWOORD SPORTEN LEIDRAAD Inhoud INLEIDING 1 FAIR PLAY.2 PANATHLON CHARTER 4 GEDRAGSCODES.. 6 PESTEN.7 VERTROUWENSPERSOON 9 INLEIDING Ethisch verantwoord sporten is iets dat wij als sportfederatie

Nadere informatie

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V.

6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. 6.21. Gedragscode THUIS met zorg Zaanstreek B.V. Inleiding Wij willen graag dat de cliënten van THUIS met zorg Zaanstreek thuiszorg tevreden zijn over de zorg die aan hen wordt geboden. Ook vinden we het

Nadere informatie

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Iedereen kent misschien wel een Binky in zijn directe sport omgeving. Iemand uit je team of lesgroep die altijd meer durft dan de rest, zichzelf heel wat

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Op aanraden van NOC*NSF gaan veel sportverenigingen over op het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Voor Koninklijke UD is dit Lars Stempher. Wat houdt deze vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pestprotocol. Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in onze vereniging veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES JEUGD Periode 1 juli 2012 30 juni 2013

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES JEUGD Periode 1 juli 2012 30 juni 2013 Subsidiëring van sportverenigingen AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES JEUGD Periode 1 juli 2012 30 juni 2013 Naam van de club... De verstrekker van de gegevens:... Functie in de vereniging:... Adres:... Tel:...

Nadere informatie

Gedragscodes voor Kon. Judoclub Lier

Gedragscodes voor Kon. Judoclub Lier Gedragscodes voor Kon. Judoclub Lier Onze judoclub wil een voorbeeldclub zijn met aandacht voor gezond en ethisch sporten zoals deze bepalingen worden weergegeven in het decreet Gezond en Ethisch Sporten

Nadere informatie

Seksuele intimidatie in de sport

Seksuele intimidatie in de sport Informatie voor ouders Seksuele intimidatie in de sport Wat is het? Hoe herkent u het? Wat kunt u doen? Ze ging met plezier naar de trainingen en kwam altijd enthousiast thuis. Ineens wilde ze niet meer.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters Atleten 1. We staan voor fairplay tegenover tegenstander, scheidsrechter en publiek. 2. Aanvaard de beslissingen van de

Nadere informatie

Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken. Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken. 1. Inleiding Deze gedragscode is opgesteld op verzoek van de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

VOLLEYBALVERENIGING FOCUS GEDRAGSCODE. Volleybalvereniging Focus

VOLLEYBALVERENIGING FOCUS GEDRAGSCODE. Volleybalvereniging Focus VOLLEYBALVERENIGING FOCUS GEDRAGSCODE bestaat sinds eind april 1991, onze thuisbasis is de Hessenhal in Hoog-Keppel. Focus: een vereniging waar we trots op mogen zijn! Een vereniging waar iedereen welkom

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Leer uw kind De Ondergoedregel.

Leer uw kind De Ondergoedregel. 1. Leer uw kind De Ondergoedregel. Ongeveer één op de vijf kinderen is slachtoffer van seksueel geweld, waaronder seksueel misbruik. U kunt helpen voorkomen dat het uw kind overkomt. Leer uw kind De Ondergoedregel.

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Sexuele intimidatie - informatie voor trainers

Sexuele intimidatie - informatie voor trainers Sexuele intimidatie - informatie voor trainers Als trainer of begeleider van (jonge) sporters heb je een belangrijke functie. Je werkt met mensen die in sportief en persoonlijk opzicht volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Volleybal - Vereniging TAURUS

Volleybal - Vereniging TAURUS Volleybal - Vereniging TAURUS 40_mif voïïviilkiihuri inrn Nvilvrhimi Auteur: Tonneke de Rooij en Ton van der Spek (vertrouwenscontactpersoon Taurus) Titel: BelekJsplan voor preventie van (seksuele) Intlmklatle

Nadere informatie

Toelichting voorbeeld gedragscode

Toelichting voorbeeld gedragscode Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk Toelichting voorbeeld gedragscode Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Catharijnesingel 47 T 030 789 20 10 algemeen@nov.nl Postbus 19129

Nadere informatie

Beleidsplan Veilig Sportklimaat Volleybalvereniging Lycurgus

Beleidsplan Veilig Sportklimaat Volleybalvereniging Lycurgus Beleidsplan Veilig Sportklimaat Volleybalvereniging Lycurgus Inleiding In de afgelopen jaren zijn er binnen de sportwereld verscheidende incidenten geweest met betrekking tot ongewenst gedrag en intimidatie.

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Voorwoord Panathlon Verklaring Gedragsregels mam s en papa s Gedragsregels voor trainers en zwemmers Pesten is niet Cool Grensoverschrijdend gedragen

Voorwoord Panathlon Verklaring Gedragsregels mam s en papa s Gedragsregels voor trainers en zwemmers Pesten is niet Cool Grensoverschrijdend gedragen Voorwoord Panathlon Verklaring Gedragsregels mam s en papa s Gedragsregels voor trainers en zwemmers Pesten is niet Cool Grensoverschrijdend gedragen geweld Uw vertrouwenspersoon, Uw vriend Beste zwemmers,

Nadere informatie

Reglement ongewenste omgangsvormen

Reglement ongewenste omgangsvormen Utrechtse Roeivereniging "Viking" Reglement ongewenste omgangsvormen vastgesteld door de algemene vergadering op 19 maart 2012 INLEIDING De Utrechtse Roeivereniging "Viking" (U.R.V. Viking) rekent de zorg

Nadere informatie

Les 3. Misbruik L O V E D

Les 3. Misbruik L O V E D Les 3. Misbruik B E L O V E D Be-Loved 2017 3.1 Inleiding - Respect Als je met elkaar OVER JEZELF, RELATIES en s e k sua l i t e i t praat, IS HET BELANGRIJK DAT iedereen zichprettig k a n v o e l e n.

Nadere informatie

Beleid omtrent gedrag HBV-Vianen Vooruit (uitgeklede versie)

Beleid omtrent gedrag HBV-Vianen Vooruit (uitgeklede versie) Datum: 12 mei 2017 Van: Bestuur HBV en Vianen Vooruit Versie: 1.0 Light Beleid omtrent gedrag HBV-Vianen Vooruit (uitgeklede versie) 1. Inleiding: Een onderdeel van de samenwerking tussen jeugdafdelingen

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

USV Hercules Gedragsregels veldvoetbal

USV Hercules Gedragsregels veldvoetbal USV Hercules Gedragsregels veldvoetbal v.1 november 2015 In dit boekje staan in het kort de gedragsregels waaraan iedereen binnen het veldvoetbal van USV Hercules zich moet houden. Uitgebreide regelgeving

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp

GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp Vastgesteld door het bestuur: 12 december 2016 1. Inleiding De gedragscode is gericht op het bevorderen van sportiviteit en respect in de sport. Dit gaat

Nadere informatie

Koninklijke Leuvense Zwemclub v.z.w. Secretariaat KLZC Jan Van Gorp Janseniusstraat 63 3000 Leuven secretaris@klzc.be

Koninklijke Leuvense Zwemclub v.z.w. Secretariaat KLZC Jan Van Gorp Janseniusstraat 63 3000 Leuven secretaris@klzc.be Koninklijke Leuvense Zwemclub v.z.w. 1 Secretariaat KLZC Jan Van Gorp Janseniusstraat 63 3000 Leuven secretaris@klzc.be Welkom bij de Koninklijke Leuvense Zwemclub KLZC! Als club stellen we ons tot doel

Nadere informatie

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters JEUGDSPELER STAAT CENTRAAL Mario Lermitte Jeugdcoördinator SMS Lubbeek De jeugd neemt binnen onze club SMS Lubbeek een centrale plaats in, want

Nadere informatie

KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING v.z.w. Aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie/K.B.Z.B. Bankrelatie :

KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING v.z.w. Aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie/K.B.Z.B. Bankrelatie : 0/ DUIDING Tijdens de bestuursvergadering van december 2014 gaf het bestuur de opdracht om een actieplan omtrent Ethisch Verantwoord Sporten uit te werken. Naar aanleiding van eerdere initiatieven hieromtrent

Nadere informatie

Ethisch Carter van de club.

Ethisch Carter van de club. HANDBOOGMAATSCHAPPIJ OLYMPIA V.Z.W. SLUIS 75-2400 MOL Ethisch Carter van de club. A. Protocol tegen seksuele intimidatie In dit document heeft het bestuur van handboogvereniging H.M. Olympia Mol vzw vastgelegd

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, joggers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters

GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, joggers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters GEDRAGSCODE voor atleten, trainers, joggers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters Beste AVMO-ers, Je bent van harte welkom in onze verenging. Onze vereniging die zich kenmerkt door zijn uitgesproken

Nadere informatie

Veilig sportklimaat bij WWNA. Cultuur en gedragsregels

Veilig sportklimaat bij WWNA. Cultuur en gedragsregels Veilig sportklimaat bij WWNA Cultuur en gedragsregels Pagina 1 van 6 Veilig sportklimaat Wat is Veilig Sport Klimaat? Veilig Sport Klimaat (VSK) is een initiatief van de overheid, het ministerie van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Sport & Respect bij MvR

Sport & Respect bij MvR Sport & Respect bij MvR Voetbal is een fantastische sport, waar miljoenen mensen in Nederland van genieten. Met zijn allen dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen op een prettige en

Nadere informatie

BELEIDSPLAN SOCIAAL VEILIGE SPORTOMGEVING Volleybal Vereniging Havoc Haaksbergen

BELEIDSPLAN SOCIAAL VEILIGE SPORTOMGEVING Volleybal Vereniging Havoc Haaksbergen BELEIDSPLAN SOCIAAL VEILIGE SPORTOMGEVING Volleybal Vereniging Havoc Haaksbergen Inleiding. Sinds de uitvoerige aandacht van de media voor verscheidene incidenten die in de sport hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool

Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool Gedragscode Prof.Dr.R.Casimirschool Inleiding Een gedragscode? Is het iets nieuws? Moet dat zonodig? Iets nieuws: nee, eigenlijk niet. Wij hanteren al lang bepaalde afspraken die te maken hebben met onze

Nadere informatie

Beleid ASVB Ongewenst gedrag

Beleid ASVB Ongewenst gedrag Beleid ASVB Ongewenst gedrag 1-10-2016 Inhoudsopgave 1. Beleid bij ASVB... 2 1. Inleiding... 2 2. Wat is grensoverschrijdend gedrag... 2 3. Beleidspeerpunten... 3 4. De gedragscode... 3 5. Het aanstellingsbeleid...

Nadere informatie

Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang

Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang >Specificaties Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Omgaan met lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit in de kinderopvang Cursus Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het welzijn

Nadere informatie

TER BESCHERMING VAN DE JEUGDIGE TENNISSERS

TER BESCHERMING VAN DE JEUGDIGE TENNISSERS GEDRAGSCODE TER BESCHERMING VAN DE JEUGDIGE TENNISSERS WAT EN WAAROM? Trainers, begeleiders, clubbestuurders en andere jeugdsportmedewerkers zijn voortdurend in de weer met trainingen, wedstrijden en de

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Alle personen die in de zaal aanwezig zijn, zijn hier, omdat ze gemotiveerd zijn om samen tot beter turnen te komen.

Alle personen die in de zaal aanwezig zijn, zijn hier, omdat ze gemotiveerd zijn om samen tot beter turnen te komen. 1. Algemeen Alle partijen die betrokken zijn bij communicatie zijn verantwoordelijk voor het goed verlopen hiervan. Indien de communicatie niet goed verloopt, is dit aan deze personen om hierover in gesprek

Nadere informatie

Belfius: BE /

Belfius: BE / Intern reglement - Kon. Groenenhoek Sport vzw 2016 2018 Algemeen : De (of KGS) is sinds 1929 een voetbalvereniging waar de familiale sfeer steeds primeert. In het sportcomplex aan de Ruimtevaartlaan kent

Nadere informatie

Goed met elkaar omgaan en Huisregels

Goed met elkaar omgaan en Huisregels Goed met elkaar omgaan en Huisregels Gedragscode en Huisregels cliënten eenvoudige versie Cliënten en begeleiders moeten goed met elkaar omgaan. ASVZ wil graag: Bij ASVZ willen we jouw leven zo prettig

Nadere informatie

Lichamelijke en seksuele integriteit. Handleiding voor sportclubs

Lichamelijke en seksuele integriteit. Handleiding voor sportclubs Lichamelijke en seksuele integriteit Handleiding voor sportclubs Colofon Lichamelijke en seksuele integriteit, handleiding voor sportclubs is een handleiding die sportclubs op weg helpt om binnen hun organisatie

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Seksuele intimidatie in de sport

Seksuele intimidatie in de sport Informatie voor trainers Seksuele intimidatie in de sport Wat is het? Hoe voorkom ik vervelende situaties? Waar kan ik terecht met vragen? Ik vond het altijd vergezocht. Maar als je de voorbeelden hoort,

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS TRAINERS EN BEGELEIDERS VAN TURNERS BIJ TENSOR TURNEN WEERT

GEDRAGSREGELS TRAINERS EN BEGELEIDERS VAN TURNERS BIJ TENSOR TURNEN WEERT GEDRAGSREGELS TRAINERS EN BEGELEIDERS VAN TURNERS BIJ TENSOR TURNEN WEERT TOELICHTING Omgangsregels kunnen gezien worden als algemene uitgangspunten voor gedrag. In de sport is de relatie tussen de trainer

Nadere informatie

Gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport

Gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport Gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport Bron: KNHB en NOC*NSF NOC*NSF heeft ter preventie van seksuele intimidatie in de sport een aantal gedragsregels opgesteld. Deze gedragsregels

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Odyssee

Gedragscode Basisschool de Odyssee Gedragscode Basisschool de Odyssee 1 Zo gedragen wij ons op de Odyssee Wij zorgen ervoor dat: * Iedereen zich veilig voelt. * Iedereen mee mag doen. * Iedereen erbij hoort. * Iedereen zorgvuldig met elkaars

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam.

Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam. Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam. Flash Veendam is een vereniging waar een veilige en prettige sfeer heerst. Dit is niet vanzelfsprekend gezien de vervelende incidenten die er bij

Nadere informatie

Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs

Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs Ik maak het verschil! Wegwijzer voor VLP-clubs INHOUD 1. Wat is Ik maak het verschil!? 2. Project voor VLP-clubs: wat en hoe? 3. Voordelen van het project 4. Hoe aansluiten als VLP-club? 5. Meer informatie

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR SPORTCLUBS

GEDRAGSCODE VOOR SPORTCLUBS GEDRAGSCODE VOOR SPORTCLUBS Ethisch verantwoorde sportbeoefening: een prioriteit voor S-Sport // Recreas Iedereen die zich aansluit bij een sportclub wil op een kwaliteitsvolle, betaalbare, aangename en

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Gedragscode JBNleerkrachten

BondsVademecum. Hoofdstuk Gedragscode JBNleerkrachten BondsVademecum Hoofdstuk 5.04 - Gedragscode JBNleerkrachten Datum: 1 september 2009 BondsVademecum hoofdstuk 5.04 - Gedragscode JBN-leerkrachten Pag. 2/5 - - 1 september 2009 GEDRAGSCODE JBN LEERKRACHTEN

Nadere informatie

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport SPORT VOOR IEDEREEN Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport In onze vereniging moet iedereen zich thuis voelen MAAR VOELT IEDEREEN ZICH WEL ECHT THUIS? Wordt er gescholden, bijvoorbeeld met

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON

GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON GEDRAGSCODE BS. DE KAMELEON Inleiding Gedragsregels zoals afspraken over te laat komen, het roken op school, het gebruik van materialen e.d. zijn voor iedereen duidelijk. De richtlijnen die we hierbij

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag Grensoverschrijdend gedrag Procedure grensoverschrijdend gedrag A. Benoem het type van grensoverschrijdend gedrag B. Wat zijn de risicofactoren? C. Preventieve acties D. Procedure bij grensoverschrijdend

Nadere informatie

Het algemene uitgangspunt van de school is regel 8: - Iedereen moet zich veilig voelen op school

Het algemene uitgangspunt van de school is regel 8: - Iedereen moet zich veilig voelen op school 1. Doe niets bij een ander wat die ander niet prettig vindt. 2. Kom niet aan een ander of aan andermans spullen als die ander dat niet wil. 3. Als je kwaad bent, ga niet slaan, schoppen (je komt niet aan

Nadere informatie

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een basisvoorwaarde om prettig met elkaar om te kunnen gaan, te kunnen zwemmen, zwemles te

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Autisme Spectrum Stoornis (ASS) MEE Utrecht, Gooi & Vecht Autisme Spectrum Stoornis (ASS) Prikkelverwerkingsproblemen De wereld in losse deeltjes Problemen met plannen en organiseren Moeite om zich in te leven in een ander Geef ze de

Nadere informatie

Seksuele intimidatie in de sport

Seksuele intimidatie in de sport Informatie voor bestuurders in de sport Hoe herkent u het? Wat kunt u doen? Ze ging met plezier naar de trainingen en kwam altijd enthousiast thuis. Ineens wilde ze niet meer. Ze gedroeg zich stil en teruggetrokken

Nadere informatie

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen 1 Voorwoord Beste ouders Beste leerlingen Dit is het antipestplan van WICO campus Sint-Jozef. Het draaiboek pesten is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Het geeft het beleid

Nadere informatie

De voorzitter, de jeugdcoördinatoren en de sportieve cel zullen toezien op het navolgen van dit sportief charter.

De voorzitter, de jeugdcoördinatoren en de sportieve cel zullen toezien op het navolgen van dit sportief charter. WeGi Volley Groot Lille: Sportief Charter geupdate 2014-03-02 WeGi Volley Groot Lille is een sportclub met een aanbod op maat. Hiermee bedoelen we dat iedereen volgens zijn/haar niveau aan volleybal kan

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

ETHIEK IN DE JEUGDSPORT

ETHIEK IN DE JEUGDSPORT 2004-2014: 10 JAAR PANATHLONVERKLARING ETHIEK IN DE JEUGDSPORT uitnodiging ZATERDAG ZONDAG OKTOBER www.panathlonvlaanderen.be/10jaar Onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin en in aanwezigheid

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE)

TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) TOT HIER EN NIET VERDER! OVER ONGEWENSTE OMGANGSVORMEN OP HET WERK EN WAT JE ER TEGEN KUNT DOEN DE KLACHTENREGELING VAN WSD (VEREENVOUDIGDE VERSIE) Inhoud Algemeen 2 Seksuele intimidatie 4 Agressie en

Nadere informatie

Ethiek in de sport. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) www.ethicsandsport.com inf@ethicsandsport.com. De Aftrap 7 oktober 2014 - Deurne

Ethiek in de sport. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) www.ethicsandsport.com inf@ethicsandsport.com. De Aftrap 7 oktober 2014 - Deurne Ethiek in de sport Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) www.ethicsandsport.com inf@ethicsandsport.com De Aftrap 7 oktober 2014 - Deurne Ethisch Sporten = sporten in overeenstemming met het

Nadere informatie

Gedragsregels begeleiders. Concretisering beleid aangaande veiligheid en (sexuele) intimidatie

Gedragsregels begeleiders. Concretisering beleid aangaande veiligheid en (sexuele) intimidatie Gedragsregels begeleiders 2017 Concretisering beleid aangaande veiligheid en (sexuele) intimidatie Gedragsregels voor begeleiders (lid of geen lid) van jeugd en G-ploeg van de kanovereniging FLEVO Kv Flevo

Nadere informatie

Nieuwe media. Imy selfie. like. Smart online!

Nieuwe media. Imy selfie. like. Smart online! Imy selfie Nieuwe media like Smart online! Smart online! De nieuwe media, we kunnen niet meer zonder! De nieuwe media maken het ons mogelijk om 24 uur per dag bereikbaar te zijn, het world wide web te

Nadere informatie

Gedragsregels medewerkers zwembad De Gedragscode Zwembranche 1

Gedragsregels medewerkers zwembad De Gedragscode Zwembranche 1 gedragscode voor medewerkers Zwembad van de gemeente Waalwijk respectvol, open en eerlijk samenwerken 12-0013424 Gedragscode voor medewerkers zwembad van de gemeente Waalwijk 1 Gedragsregels medewerkers

Nadere informatie