De arbeidsmarktpositie van allochtonen Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De arbeidsmarktpositie van allochtonen Inleiding"

Transcriptie

1 De arbeidsmarktpositie van allochtonen Inleiding Het thema van deze topic is de arbeidsmarktpositie van allochtonen. Het meeste cijfermateriaal is afkomstig van de VDAB, de focus ligt dan ook op de werkzoekenden. De topic start met een schets van het verloop en de kenmerken van de allochtone werkzoekendenpopulatie. Vervolgens presenteren we de werkloosheids- en werkzaamheidsgraden. Als slot brengen we cijfers over de matching van allochtonen. Allochtonen zijn personen die niet van Europese (EU)-origine zijn. We operationaliseren die definitie via de ingangen nationaliteit en etniciteit. Vertrekkend van de notie nationaliteit definiëren we de allochtone bevolking als alle personen die geen EU-nationaliteit hebben. Bij een exclusieve benadering van de allochtonen-problematiek vanuit het nationaliteitsgegeven missen we een deel van de realiteit. Een ruimere definitie van de allochtonen via de notie 'etnische allochtonen' komt daar deels aan tegemoet. Minpunt is dat ook deze categorisering nooit sluitend kan zijn. De indeling volgens etniciteit is gebaseerd op nationaliteit, de vrijwillige registratie in het AMI-systeem en een door de dienst Databeheer en -analyse ontwikkelt namen-zoekprogramma. Hierdoor kunnen werkzoekenden met bijvoorbeeld een Belgische nationaliteit toch als etnisch allochtoon gedetecteerd worden. De etnische allochtonen zijn opgesplitst in twee subgroepen: Maghrebijnen en Turken, allochtonen afkomstig uit de Maghreb (Algerije, Marokko, Tunesië) en Turkije; Andere. Niet-werkende werkzoekenden worden afgekort als nwwz, de uitkeringsgerechtigde volledig werklozen als uvw. De nwwz omvatten de uvw's, de jongeren in wachttijd, de vrij ingeschrevenen en een reeks andere niet-werkende werkzoekenden.

2 I. Werkzoekende allochtonen, evolutie en kenmerken Evolutie naar etniciteit Het aantal allochtone nwwz klom de voorbije jaren sneller dan de EU-werkloosheid. Tabel 1: nwwz naar etniciteit, toestand per eind juni Jaar EU Magr + Turk Andere In de grafiek hierna nemen we juni 1998 als uitgangsbasis en stellen we het startjaar gelijk aan index 100. Bij de EU-ers is er in de opgaande conjunctuurfase een belangrijke afname van de werkloosheid. Het aantal werkzoekende Maghrebijnen en Turken fluctueert daarentegen binnen een nauwe bandbreedte. In 2002 stijgt, in lijn met de conjuncturele ommekeer, zowel de autochtone als allochtone werkloosheid. Bij de groep 'andere' is er vanaf 2000 een opvallende stijging. De aangroei is hier vooral toe te schrijven aan de immigratie van nieuwkomers (vooral asielzoekers) en aan de administratieve regularisatiecampagne voor illegaal in het land verblijvende vreemdelingen sinds april Gedetailleerde cijfers laten vooral een sterke stijging zien van werkzoekenden uit de ex-sovjetunie, en in mindere mate, uit Azië, Oost-Europa en zwart Afrika. Grafiek 1: Nwwz naar etniciteit, toestand per eind juni, 1998 = EU Magr+Turk Andere

3 Etniciteit versus nationaliteit De VDAB ventileert zijn cijfers, m.b.t. de werkzoekende allochtonen, naar nationaliteit en etniciteit. De twee cijferreeksen laten een verschillend verloop zien: het aantal allochtone nwwz, volgens nationaliteit, stijgt minder snel dan de allochtone arbeidsreserve op basis van etniciteit. Institutionele elementen verklaren het verschillend groeipad: de wet van 1991 vereenvoudigde het verwerven van de Belgische nationaliteit (derde generatie automatisch, eerste en tweede generatie eenvoudiger). Met de snelbelgwet van 2000 is de procedure voor nationaliteitsverwerving verder geliberaliseerd. Deze 'nieuwe Belgen' verschijnen niet in de cijfers naar nationaliteit. In de cijfers naar etniciteit worden 'nieuwe Belgen' met een namencombinatie uit de Maghreb-landen en Turkije daarentegen wel opgenomen. Grafiek 2: Nwwz, etniciteit versus nationaliteit, toestand per eind juni Allochtonen, naar etniciteit Allochtonen, naar nationaliteit Gender De NWWZ-werkloosheid is in Vlaanderen hoger bij vrouwen dan bij mannen. De absolute cijfers ( mannen versus vrouwen) en de werkloosheidsgraden (5,04% bij de mannen, 7,92% voor de vrouwen) per eind juni 2002 zijn in dit verband illustratief. Bij de Nwwz van niet-europese origine daarentegen tellen we meer mannen dan vrouwen. Dat betekent evenwel niet dat de arbeidskansen van deze vrouwen beter zijn. Het verschil in arbeidsparticipatie levert de verklaring: allochtone vrouwen bieden zich minder vaak aan op de arbeidsmarkt. Dat geldt in het bijzonder voor de oudere leeftijdsgroepen.

4 Grafiek 3: Nwwz naar etniciteit en geslacht, toestand per eind juni EU Magr+Turk Andere EU Magr+Turk Andere mannen vrouwen Leeftijd De allochtone werkzoekendenpopulatie is relatief jong. Bij de werkzoekende mannen in de leeftijdstranche 25 tot 39 jaar is meer dan een kwart allochtoon. Opvallend is verder het vrij hoge percentage allochtone vrouwen in de leeftijdsgroep van jaar. Ze maken nu al 21,6% uit van het aantal vrouwelijke nwwz van die leeftijdsgroep. Dit hoge aandeel komt in de buurt van het aandeel bij de mannelijke allochtonen van jaar (25,6%). Dit wijst erop dat een groeiend aantal vrouwelijke allochtonen niet meer uit de arbeidsmarkt stapt na huwelijk of na de geboorte van een eerste kind, daar waar de instap vroeger vaak beperkt bleef tot een tijdelijke instap als schoolverlaatster. Tabel 2: Nwwz naar geslacht, leeftijd en etniciteit, juni 2002 Geslacht Leeftijd Totaal nwwz Waarvan % van nwwz allochtoon Mannen - 25 jaar % jaar % jaar % jaar % % TOTAAL % Vrouwen - 25 jaar % jaar % jaar % jaar % % TOTAAL % Totaal - 25 jaar % jaar % jaar % jaar % % TOTAAL %

5 Uvw versus Nwwz Tabel 3: NWWZ en UVWnaar etniciteit, toestand per eind juni 2002 Totaal nwwz Waarvan allochtoon Totaal uvw Waarvan allochtoon Mannen Mannen Vrouwen Vrouwen Totaal Totaal Binnen de groep van de allochtone nwwz zijn er uitkeringsgerechtigde volledig werklozen. Daarnaast is er een zeer grote groep die géén werkloosheidsuitkeringen genieten. Het gaat vooral om vrij ingeschrevenen en ingeschreven allochtone OCMW-cliënten, veelal nieuwkomers en/of asielzoekers. Allochtone Nwwz naar gemeente Op zijn de gemeenten met de hoogste aandelen allochtonen binnen het totaal aantal nwwz: Heusden-Zolder (42,8%), (Genk (38,6%), Beringen (38,3%), Antwerpen (37,0%), Mechelen (34,3%), Lokeren (31,7%), Vilvoorde (29,2%), Houthalen-Helchteren (29,1%), Willebroek (28,9%), Sint-Niklaas (27,9%), Maasmechelen (27,5%), Gent (26,5%) en Leopoldsburg (25,9%).

6 II. Werkloosheids- en werkzaamheidsgraden Werkloosheidsgraad volgens nationaliteit Het risico op werkloosheid is erg ongelijk gespreid volgens nationaliteit, met name bij de bevolking van Turkse en Marokkaanse nationaliteit ligt de werkloosheidsgraad 4 tot 5 maal hoger dan bij de Belgen. Werkloosheidsgraden volgens etniciteit kunnen, omwille van het ontbreken van een corresponderende noemer, niet berekend worden. Grafiek 4: Werkloosheidsgraad (%) volgens nationaliteit (Vlaams Gewest, 2000)* , ,5 8 13,4 9,9 5 0 Belgen Buurlanden Italianen andere Zuid- Europeanen Turken Marokkanen Bron: VDAB, MTA, RSVZ (Bewerking Steunpunt WAV) * Een betrouwbaar beeld over de recente evolutie van de werkloosheidsgraad volgens nationaliteit ontbreekt omwille van het gebrek aan recente cijfers over de evolutie van het aantal werknemers volgens nationaliteit

7 Werkzaamheidsgraad volgens nationaliteit De omvang en evolutie van het aantal werkzoekenden volgens nationaliteit of etniciteit biedt geen volledig zicht op hun arbeidsmarktpositie. Vandaar het belang om ook hun aandeel in de werkgelegenheid of werkzaamheid (de werkende bevolking) te berekenen. Ook deze gegevens over de arbeidsdeelname of werkzaamheid zijn enkel beschikbaar volgens nationaliteit. Uit de grafiek hierna blijkt dat de arbeidsdeelname van de bevolking van niet-eu nationaliteit opmerkelijk lager ligt dan bij Belgen en andere EU-nationaliteiten. Anno 2001 zijn er per 100 Belgen/EU-ers tussen 25 en 64 jaar meer dan 70 aan het werk, tegenover minder dan 40 bij de bevolking van niet-eu-nationaliteit. Vooral de evolutie van deze nationaliteitskloof is opvallend. In de loop van de jaren 90 vergroot deze kloof nog verder als gevolg van een lichte toename van de arbeidsdeelname bij de Belgen, terwijl de arbeidsdeelname van de niet-eu-inwoners eerder stabiliseert. In de periode van hoogconjunctuur eind de jaren 90 lijkt het tij te keren, en is de toename van de werkzaamheid bij de niet-eu-inwoners sterker dan gemiddeld. De meest recente cijfers over 2001 laten echter een opmerkelijke kentering zien. De economische groeivertraging in 2001 blijkt bijzonder nefast voor de werknemers van vreemde nationaliteit, wat allicht deels een gevolg is van het feit dat ze vaker dan gemiddeld werken in een aantal van de sterkst getroffen (industriële) sectoren. Grafiek 5: De evolutie van de werkzaamheidsgraad (%) naar nationaliteit (Vlaams Gewest; bevolking 25 tot 64 jaar, ) 80,0 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0, Belg + EU Niet-EU Bron NIS EAK (Bewerking Steunpunt WAV, Jaarboek van de Vlaamse arbeidsmarkt, 2002)

8 De volgende grafiek illustreert dat de nationaliteitskloof in de arbeidsdeelname opmerkelijk groter is bij de vrouwen dan bij de mannen. De vrouwen van vreemde nationaliteit bieden zich dus relatief weinig aan op de Vlaamse arbeidsmarkt, wat zich vertaalt in een laag aandeel vrouwelijke werkzoekenden van vreemde nationaliteit en etniciteit en vooral in een erg lage vrouwelijke werkzaamheidsgraad van minder dan één op vijf. Grafiek6: De werkzaamheidsgraad (%) naar nationaliteit en geslacht (Vlaams Gewest; bevolking 25 tot 64 jaar, 2001) 90,0 80,0 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0 80,3 man 57,2 60,7 vrouw 18,2 belg niet-eu Bron NIS EAK (Bewerking Steunpunt WAV, Jaarboek van de Vlaamse arbeidsmarkt, 2002)

9 III. Matching Plaatsingen, verwijzingen en mededelingen van vacatures Het beeld inzake de matching is noodzakelijkwijze partiëel: VDAB is slechts één van de wervingskanalen en de opgang van de VDAB on-line dienstverlening beperkt het zichtsveld. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld via de 'Jobmanager' zelf autonoom vacatures ingeven en beheren. Wie er op deze vacatures geplaatst wordt weet de VDAB niet langer. De plaatsingen kennen we enkel voor de vacatures beheerd door de consulenten in het arbeidsmarktregistratiesysteem (AMI), op voorwaarde dat de werkgever deze informatie mededeelt. Voor van de ingevulde vacatures uit AMI voor de eerste helft van 2002 hebben we gegevens over de geplaatste werkzoekenden. De verwijzingen en meldingen omvatten de totaliteit van de Ami-vacatures. Bij een verwijzing contacteert de consulent individuele werkzoekenden en stuurt die naar een werkgever. Bij een vacaturemelding worden selectiecriteria ingegeven en krijgen werkzoekenden die hieraan beantwoorden een vacaturemelding toegestuurd. Meldingen gebeuren het vaakst voor moeilijk invulbare vacatures voor hooggeschoolde werkzoekenden. Uit de cijfers kunnen we een aantal vaststellingen distilleren: de allochtonen hebben een groter aandeel in de verwijzingen dan in de plaatsingen. De verwijzingen gebeuren op initiatief van de VDAB, de plaatsingen reflecteren de keuzes van de werkgever. Het aandeel van de allochtonen is groter in de verwijzingen dan bij de mededelingen. Mededelingen worden vooral gebruikt bij vacatures voor hoger geschoolden. Dat allochtonen hier lager scoren is te verklaren uit de verschillen op vlak van studies. De allochtonengroep telt met name relatief minder hoog geschoolden. Het aandeel van de autochtonen bij de nwwz is 84%. Inzake plaatsingen halen ze 91,9%, bij de verwijzingen komen ze uit op 87,8% en bij de mededelingen pieken de EU-burgers op 93,6%.

10 Tabel 4: Vacatures, januari juni 2002, plaatsingen, verwijzingen en mededelingen, naar etniciteit. Geplaatste werkzoekenden januari-juni 2002 aantal % ethniciteit Autochtone E.U.-burgers ,9% Maghr.-Turken met E.U.-nationaliteit 711 3,2% Maghr.-Turken ("niet-genatur.") 460 2,1% Andere etnie van buiten E.U ,7% All ,0% Verwijzingen naar vacatures Autochtone E.U.-burgers ,8% Maghr.-Turken met E.U.-nationaliteit ,6% Maghr.-Turken ("niet-genatur.") ,6% Andere etnie van buiten E.U ,0% All ,0% Mededelingen van vacatures Autochtone E.U.-burgers ,6% Maghr.-Turken met E.U.-nationaliteit ,6% Maghr.-Turken ("niet-genatur.") ,8% Andere etnie van buiten E.U ,1% All ,0% Verwijzingen+mededelingen Autochtone E.U.-burgers ,1% Maghr.-Turken met E.U.-nationaliteit ,5% Maghr.-Turken ("niet-genatur.") ,6% Andere etnie van buiten E.U ,9% All ,0% Kiss, vreemde namen schrikken af Het KISS-systeem van de VDAB laat werkgevers toe om via internet selecties te maken in het aanbod van kandidaten die via de VDAB hun curriculum vitae daartoe ter beschikking stellen. In de meeste gevallen voeren de werkgevers een combinatie in van jobvereisten, zoals beroep, studieniveau, leeftijd, beschikbaar vervoersmiddel, talenkennis, regio etc. Uiteraard kunnen noch het geslacht, noch de nationaliteit of etniciteit als selectiecriterium ingevoerd worden. Elke zoekopdracht van de werkgever levert een aantal geselecteerde werkzoekenden op die aan de jobvereisten voldoen. Daarbij verschijnt in eerste instantie enkel naam en voornaam op het scherm van de werkgever.

11 De c.v. s die achter deze namen steken kunnen dan al dan niet bekeken of aangeklikt worden. De geringere mate waarin de c.v. s van allochtonen bekeken worden, zegt ons dus iets over de het afschrikkingseffect van vreemde namen op de selectieverantwoordelijken in de bedrijven. Volgende grafiek bevat voor de 3 etnische groepen het percentage bekeken c.v. s per studieniveau 1. In principe zouden de bekijk-kansen voor elke groep gelijk moeten zijn, vermits de c.v. s willekeurig gerangschikt staan. Het percentage bekeken geeft dus weer welke kans op een eerste contact met de werkgever deze a priori gelijkwaardige kandidaten hebben (ze beantwoorden immers allen aan de ingevoerde vereisten). De grafiek geeft nog een geflatteerd beeld van de kansen van allochtonen op een eerste contact met de werkgever: sommige werkgevers kruisen immers blind alle namen aan zonder ze ook daadwerkelijk te bekijken, drukken dan alle c.v. s af, om ze pas daarna door te nemen. Het weerhouden van de kandidaat biedt overigens nog geen garantie op uitnodiging, laat staan op uiteindelijke aanwerving. De kans om uiteindelijk aangeworven te worden ligt dus voor allochtonen waarschijnlijk in verhouding nog lager. Het grote belang van dit onderzoek schuilt in het massale karakter: het gaat hier niet om een of andere beperkte enquête, maar om tienduizenden geselecteerden in heel Vlaanderen, netjes uitsplitsbaar volgens meerdere kenmerken. Grafiek 7: Mannelijke KISS-dossiers naar etniciteit, bekeken door de werkgever Mannen: KISS-selecties: % bekeken c.v.'s op basis van naam + voornaam - per etnie (sept maart 99) % bekeken 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 36,2% 34,5% 35,3% 34,6% 28,5% 27,3% 24,0% 20,1% 20,4% 17,1% 38,5% 38,9% 40,8% 38,9% 38,9% 34,9% 32,6% 31,3% 31,6% 26,6% 25,5% 24,8% 22,9% 21,2% 10% 5% 0% Géén Belgisch diploma Lager onderwijs Lger secundair Hoger secundair beroeps Hoger secundair technisch Hoger secundair ASO Hoger onderwijs Totaal alle nveaus Benelux Z.-Europa Maghreb-Turkije De resultaten liegen er niet om: de kansen op een eerste contact met een werkgever worden scherp beïnvloed door de naam die de kandidaat draagt. Ook Zuid-Europeanen hebben af te rekenen met discriminatie, zij het veel mindere 1 Een kenmerk zoals het studieniveau wordt niet noodzakelijk ingevoerd door de werkgever; geslacht en etniciteit kunnen helemaal niet ingevuld worden. Meestal wordt het beroep het voornaamste criterium. De tabel geeft dus een a posteriori-indeling.

12 mate. Hoe hoger echter het studieniveau, hoe kleiner echter de kans op discriminatie. Belangrijk is dat de discriminatie sterk afhankelijk is van het geslacht: werkgevers zijn duidelijk minder vooringenomen t.a.v. allochtone vrouwen dan t.a.v. allochtone mannen. Zo bedroegen de spanning tussen de bekijkcijfers voor autochtone, respectievelijk Maghrebijnse en Turkse mannelijke werkzoekenden die hoger secundair beroepsonderwijs volgden 1.63 (35% tegen 21%); bij de vrouwen bedroegen de bekijkcijfers 32%, resp. 26% (een spanning van slechts 1.25). Grafiek 8: Vrouwelijke KISS-dossiers naar etniciteit, bekeken door de werkgever Vrouwen: KISS-selecties: % bekeken c.v.'s op basis van naam + voornaam - per etnie (sept maart 99) % bekeken 45% 40% 35% 30% 25% 20% 39% 39% 39% 36% 37% 37% 35% 32% 34% 35% 34% 32% 30% 32% 28% 29% 28% 28% 27% 26% 27% 23% 22% 21% 15% 10% 5% 0% Géén Belgisch diploma Lager onderwijs Lger secundair Hoger secundair beroeps Hoger secundair technisch Hoger secundair ASO Hoger onderwijs Totaal alle nveaus Benelux Z.-Europa Maghreb-Turkije

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op 31.12.2015 Genk telde eind september 3.586 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 162 of 4,7% meer dan in december 2014. In Limburg was er een stijging

Nadere informatie

Vraag nr. 37 van 29 januari 2002 van de heer ROLAND VAN GOETHEM Antwoord 1. Overzicht over alle kenmerken heen

Vraag nr. 37 van 29 januari 2002 van de heer ROLAND VAN GOETHEM Antwoord 1. Overzicht over alle kenmerken heen Vraag nr. 37 van 29 januari 2002 van de heer ROLAND VAN GOETHEM Werkloosheidscijfers Allochtonen Het "Maandverslag Arbeidsmarkt" van de V l a a m- se Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Nadere informatie

Het emancipatiebeleid naar allochtonen en erkende vluchtelingen. Werkzoekende allochtonen. VDAB-studiedienst

Het emancipatiebeleid naar allochtonen en erkende vluchtelingen. Werkzoekende allochtonen. VDAB-studiedienst Het emancipatiebeleid naar allochtonen en erkende vluchtelingen. Werkzoekende allochtonen. VDAB-studiedienst Door het snel toenemende aantal allochtonen die Belg worden, dreigt de omvang van hun tewerkstellingsprobleem

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juli 2014

De arbeidsmarkt in juli 2014 De arbeidsmarkt in juli 2014 Datum: 13 augustus 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juli 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op 30.06.2015 Genk telde eind juni 3.807 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 343 of 9,9% meer dan in juni 2014. In Limburg was er een stijging van 3,3%,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in december 2014

De arbeidsmarkt in december 2014 De arbeidsmarkt in december 2014 Datum: 14 januari 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche december 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in september 2014

De arbeidsmarkt in september 2014 De arbeidsmarkt in september 2014 Datum: 13 oktober 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche september 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2014

De arbeidsmarkt in mei 2014 De arbeidsmarkt in mei 2014 Datum: 13 juni 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2014

De arbeidsmarkt in augustus 2014 De arbeidsmarkt in augustus 2014 Datum: 17 september 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

Lang naar school en toch werkzoekend! Toestand hooggeschoolden in de werkloosheid

Lang naar school en toch werkzoekend! Toestand hooggeschoolden in de werkloosheid Lang naar school en toch werkzoekend! Toestand hooggeschoolden in de werkloosheid Vlaanderen telt per eind januari 2002 5.380 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) met een universitair diploma. Daarnaast

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2014

De arbeidsmarkt in oktober 2014 De arbeidsmarkt in oktober 2014 Datum: 19 november 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op 30.09.2016 Genk telde eind september 3.614 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 322 of 8,2% minder dan in september 2015. In Limburg was er een daling

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2015

De arbeidsmarkt in augustus 2015 De arbeidsmarkt in augustus 2015 Datum: 8 september 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op 31.03.2016 Genk telde eind maart 3.547niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 526 of 12,9% minder dan in maart 2015. In Limburg was er een daling van

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2014

De arbeidsmarkt in juni 2014 De arbeidsmarkt in juni 2014 Datum: 17 juli 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

Werkgroep Arbeidsmarkt Onderwijs

Werkgroep Arbeidsmarkt Onderwijs Werkgroep Arbeidsmarkt Onderwijs Algemeen overzicht : Resoc-Serr Midden-West West-Vlaanderen NWWZ (2004) : 5989 Werkloosheidsgraad : 5,45 5989 werklozen Werkzaamheidsgraad : 72,67 102026 werkenden Activiteitsgraad

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2015

De arbeidsmarkt in februari 2015 De arbeidsmarkt in februari 2015 Datum: 24 maart 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in april 2015

De arbeidsmarkt in april 2015 De arbeidsmarkt in april 2015 Datum: 12 mei 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche april 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2015

De arbeidsmarkt in juni 2015 De arbeidsmarkt in juni 2015 Datum: 15 juli 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 4

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 4 EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 4 Mieke Booghmans Voor het tweede jaar op rij kent Vlaanderen een sterke stijging van het aantal niet-werkende werkzoekenden (nwwz). Vooral de mannen hebben deel

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2013

De arbeidsmarkt in oktober 2013 De arbeidsmarkt in oktober 2013 Datum: 8 november 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2013 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in april 2016

De arbeidsmarkt in april 2016 De arbeidsmarkt in april 2016 Datum: 10 mei 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche april 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2015

De arbeidsmarkt in mei 2015 De arbeidsmarkt in mei 2015 Datum: 11 juni 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in november 2015

De arbeidsmarkt in november 2015 De arbeidsmarkt in november 2015 Datum: 7 december 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche november 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2016

De arbeidsmarkt in augustus 2016 De arbeidsmarkt in augustus 2016 Datum: 8 september 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 Training en opleiding (T&O) van werkzoekenden en werknemers is één van de kerntaken van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in maart 2016

De arbeidsmarkt in maart 2016 De arbeidsmarkt in maart 2016 Datum: 11 april 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche maart 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2016

De arbeidsmarkt in februari 2016 De arbeidsmarkt in februari 2016 Datum: 16 maart 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid INBURGERINGSPROGRAMMA Trajectbegeleider: TB Nederlands als Tweede Taal: NT2 Maatschappelijke Oriëntatie: MO Toekomstplannen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in januari 2016

De arbeidsmarkt in januari 2016 De arbeidsmarkt in januari 2016 Datum: 12 februari 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche januari 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2013

De arbeidsmarkt in augustus 2013 De arbeidsmarkt in augustus 2013 Datum: 5 september 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2012 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

Niet-werkende werkzoekenden in Genk

Niet-werkende werkzoekenden in Genk Niet-werkende werkzoekenden in Genk Genk telde eind december 2016 3.367 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). De niet-werkende werkzoekenden omvatten volgende categorieën: werkzoekenden met werkloosheidsuitkeringsaanvraag

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2016

De arbeidsmarkt in mei 2016 De arbeidsmarkt in mei 2016 Datum: 17 juni 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2016

De arbeidsmarkt in juni 2016 De arbeidsmarkt in juni 2016 Datum: 8 juli 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in maart 2015

De arbeidsmarkt in maart 2015 De arbeidsmarkt in maart 2015 Datum: 9 april 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche maart 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

Kansengroepen in Kaart. Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Maart 2009

Kansengroepen in Kaart. Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Maart 2009 Kansengroepen in Kaart Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt Maart 2009 VDAB Studiedienst - 2009 Met Kansengroepen in Kaart rapporteert de VDAB zesmaandelijks over de verschillende kansengroepen. De uiteenlopende

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2015

De arbeidsmarkt in oktober 2015 De arbeidsmarkt in oktober 2015 Datum: 9 november 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

Mijn CeeVeetje al gezien?

Mijn CeeVeetje al gezien? Inleiding Mijn CeeVeetje al gezien? De KISS-databank doorgelicht. In 1997 pionierde de VDAB met de KISS-sollicitantenbank. KISS (Kandidaten Informatie- en SelectieSysteem) is een uitgebreide en gediversifieerde

Nadere informatie

ACTIVEREN, COMPETENTIES MOBILISEREN Epiloog

ACTIVEREN, COMPETENTIES MOBILISEREN Epiloog ACTIVEREN, COMPETENTIES MOBILISEREN Epiloog Wim Herremans Gevoed door een groeiende economie herpakte de Vlaamse arbeidsmarkt zich in 2004/2005. De werkzaamheidsgraad steeg opnieuw na drie jaar van stabilisatie,

Nadere informatie

VLAANDEREN OP HET EUROPESE SCOREBORD Hoofstuk 4

VLAANDEREN OP HET EUROPESE SCOREBORD Hoofstuk 4 VLAANDEREN OP HET EUROPESE SCOREBORD Hoofstuk 4 Seppe Van Gils In vergelijking met Europa (EU-15) wordt Vlaanderen gekenmerkt door een gemiddeld aandeel werkenden (63,4%). Ten opzichte van het gemiddelde

Nadere informatie

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op

De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op De Genkse werkloosheidscijfers Toestand op 31.03.2017 Genk telde eind maart 3.289 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 258 of 7,3% minder dan in maart 2016. In Limburg was er een daling van

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2016

De arbeidsmarkt in oktober 2016 De arbeidsmarkt in oktober 2016 Datum: 9 november 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2017

De arbeidsmarkt in mei 2017 De arbeidsmarkt in mei 2017 Datum: 6 juni 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in april 2017

De arbeidsmarkt in april 2017 De arbeidsmarkt in april 2017 Datum: 10 mei 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche april 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 5

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 5 EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 5 Maarten Tielens Het afgelopen jaar stabiliseerde het aantal niet-werkende werkzoekenden (nwwz). Deze stabilisatie verbergt enerzijds een stijging van de kortdurige

Nadere informatie

VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT MEI Kerncijfers werkloosheid. Evolutie Werkloosheid. NWWZ Vlaams Gewest - absolute aantallen

VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT MEI Kerncijfers werkloosheid. Evolutie Werkloosheid. NWWZ Vlaams Gewest - absolute aantallen VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT MEI 2017 Kerncijfers werkloosheid mei 2017 jaarverschil aandeel NWWZ 201.762-5,3% Categorie WZUA 140.164-8,3% 69,5% BIT 10.091-8,8% 5,0% Vrij ingeschreven 29.063-1,8% 14,4% Andere

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2017

De arbeidsmarkt in augustus 2017 De arbeidsmarkt in augustus 2017 Datum: 7 september 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in maart 2017

De arbeidsmarkt in maart 2017 De arbeidsmarkt in maart 2017 Datum: 12 april 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche maart 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1.

Nadere informatie

VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT JANUARI Kerncijfers werkloosheid. Evolutie Werkloosheid. NWWZ Vlaams Gewest - absolute aantallen

VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT JANUARI Kerncijfers werkloosheid. Evolutie Werkloosheid. NWWZ Vlaams Gewest - absolute aantallen VDAB WERKLOOSHEIDSBERICHT JANUARI 2018 Kerncijfers werkloosheid jan 2018 jaarverschil aandeel NWWZ 209.027-6,0% Categorie WZUA 143.239-7,4% 68,5% BIT 12.646-9,6% 6,0% Vrij ingeschreven 28.999-7,5% 13,9%

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 7

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 7 EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 7 Maarten Tielens In 2002 ligt het aantal niet-werkende werkzoekenden 10% hoger dan in 2001. Het minder gunstige economische klimaat zorgt voor een stijging van de

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in januari 2017

De arbeidsmarkt in januari 2017 De arbeidsmarkt in januari 2017 Datum: 7 februari 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche januari 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2017

De arbeidsmarkt in februari 2017 De arbeidsmarkt in februari 2017 Datum: 8 maart 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Januari 2015

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Januari 2015 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Januari 2015 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Vlaams-Brabant JUNI 2018

Arbeidsmarkt Vlaams-Brabant JUNI 2018 Arbeidsmarkt Vlaams-Brabant JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 Werkloosheidsgraad 9,% 8,% 7,% Definitie: aandeel nietwerkende werkzoekenden in de beroepsbevolking (werkend en werkzoekend) 6,% 5,% regio Werkloosheids

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt INHOUDSOPGAVE Maandverslag November 2013 Inhoudsopgave en kerncijfers...1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau...2 Door de RVA vergoede werklozen...3 Overzicht

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Oost-Vlaanderen JUNI 2018

Arbeidsmarkt Oost-Vlaanderen JUNI 2018 Arbeidsmarkt Oost-Vlaanderen JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 Werkloosheidsgraad 9,% 8,% 7,% Definitie: aandeel nietwerkende werkzoekenden in de beroepsbevolking (werkend en werkzoekend) 6,% 5,% 4,% regio Werkloosheids

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Limburg JUNI 2018

Arbeidsmarkt Limburg JUNI 2018 Arbeidsmarkt Limburg JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 okt/13 jan/14 apr/14 okt/14 jan/15 apr/15 okt/15 jan/16 apr/16 okt/16 jan/17 apr/17 okt/17 jan/18 apr/18 Werkloosheidsgraad 1,% 9,% 8,% Definitie: aandeel

Nadere informatie

Spotlight. Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht. 1 Inleiding. 3 Resultaten. 3.1 Gewest en jaar. 2 Methodologie

Spotlight. Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht. 1 Inleiding. 3 Resultaten. 3.1 Gewest en jaar. 2 Methodologie Lange duur werkfractie / werkfractie Werkfractie Spotlight Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht Deze keer: De evoluties van de overgangen naar werk van de werklozen volgens hun profiel. 1 Inleiding

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen Stuk 1025 (1997-1998) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1997-1998 29 april 1998 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen

Nadere informatie

Leeftijd en geslacht jaar jaar jaar. Studieniveau en geslacht Laag Midden Hoog

Leeftijd en geslacht jaar jaar jaar. Studieniveau en geslacht Laag Midden Hoog De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Activiteitsgraad, werkzaamheidsgraad en werkloosheidsgraad Oktober 2015 A. Activiteitsgraad, werkgelegenheidsgraad en werkloosheidsgraad Deze kerncijfers

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Antwerpen JUNI 2018

Arbeidsmarkt Antwerpen JUNI 2018 Arbeidsmarkt Antwerpen JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 11,% Werkloosheidsgraad 1,% 9,% 8,% Definitie: aandeel nietwerkende werkzoekenden in de beroepsbevolking (werkend en werkzoekend) 7,% 6,% 5,% regio Werkloosheids

Nadere informatie

Hoeveel werkzoekenden telt uw gemeente?

Hoeveel werkzoekenden telt uw gemeente? Hoeveel werkzoekenden telt uw gemeente? Tanja Termote Sociaaleconomisch beleid, WES Van de 25.500 werkzoekenden in West-Vlaanderen wonen er 306 in en 166 in Moorslede. Maar hoe zit dat precies in uw gemeente?

Nadere informatie

5.1. Impact van de wijzigingen van het nationaliteitswetboek

5.1. Impact van de wijzigingen van het nationaliteitswetboek 5. Verkrijgen en toekennen van de Belgische nationaliteit 1 5.1. Impact van de wijzigingen van het nationaliteitswetboek Sinds het ontstaan van het Koninkrijk stijgt het aantal vreemdelingen dat Belg wordt

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag December 2014

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag December 2014 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag December 2014 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juli 2014

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juli 2014 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juli 2014 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

Arbeidsmarkt West-Vlaanderen JUNI 2018

Arbeidsmarkt West-Vlaanderen JUNI 2018 Arbeidsmarkt West-Vlaanderen JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 jul/13 okt/13 jan/14 apr/14 jul/14 okt/14 jan/15 apr/15 jul/15 okt/15 jan/16 apr/16 jul/16 okt/16 jan/17 apr/17 jul/17 okt/17 jan/18 apr/18 Werkloosheidsgraad

Nadere informatie

8. Werken en werkloos zijn

8. Werken en werkloos zijn 8. Werken en werkloos zijn In 22 is de arbeidsdeelname van allochtonen niet meer verder gestegen. Onder autochtonen is het aantal personen met werk nog wel licht toegenomen. De arbeidsdeelname onder Surinamers,

Nadere informatie

Opleiding gewikt en gewogen. bruto en netto effecten van Training en Opleiding bij VDAB

Opleiding gewikt en gewogen. bruto en netto effecten van Training en Opleiding bij VDAB Opleiding gewikt en gewogen bruto en netto effecten van Training en Opleiding bij VDAB 1 Voornaamste conclusies netto-effecten Globaal verbeteren de tewerkstellingskansen van alle werkzoekenden beduidend.

Nadere informatie

Niet-westerse allochtonen behoren minder vaak tot de werkzame beroepsbevolking 1) Arbeidsdeelname niet-westerse allochtonen gedaald

Niet-westerse allochtonen behoren minder vaak tot de werkzame beroepsbevolking 1) Arbeidsdeelname niet-westerse allochtonen gedaald 7. Vaker werkloos In is de arbeidsdeelname van niet-westerse allochtonen gedaald. De arbeidsdeelname onder rs is relatief hoog, zes van de tien hebben een baan. Daarentegen werkten in slechts vier van

Nadere informatie

De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer

De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer De uitkeringsgerechtigde volledig werklozen - nietwerkende werkzoekenden sedert 5 jaar en meer Gewoonlijk onderzoekt men de werkloosheid

Nadere informatie

Graag het absolute aantal en het groeipercentage in de periode eind mei eind mei 2017.

Graag het absolute aantal en het groeipercentage in de periode eind mei eind mei 2017. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 645 van EMMILY TALPE datum: 13 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Krapte op de arbeidsmarkt - Evolutie per provincie De krapte

Nadere informatie

Resultaten van de socioeconomische. Valérie Gilbert Virginie Vaes FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Resultaten van de socioeconomische. Valérie Gilbert Virginie Vaes FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Resultaten van de socioeconomische monitoring Valérie Gilbert Virginie Vaes FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ORIGINE EN MIGRATIEACHTERGROND CONCEPTEN 2 Origine Identificatie van personen

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juli 2015

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juli 2015 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juli 2015 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag September 2015

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag September 2015 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag September INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers...1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau...2 Door de RVA vergoede werklozen...3 Overzicht

Nadere informatie

Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen. volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement

Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen. volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen in de volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement Inleiding In ons recent onderzoek betreffende de gerechtigden op wacht- en

Nadere informatie

ALLOCHTONEN OP ZOEK NAAR WERK Hoofdstuk 8

ALLOCHTONEN OP ZOEK NAAR WERK Hoofdstuk 8 ALLOCHTONEN OP ZOEK NAAR WERK Hoofdstuk 8 Ronny Misplon & Francis Holderbeke Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding In hoofdstuk 7 werd duidelijk dat allochtonen op socio-economisch

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

34,0 31,9 % 32,0 30,0 28,0 26,7 % 26,0 26,5 % 24,0 22,0. Jaarlijkse evolutie. Jeugdwerkloosheid -992 eenheden

34,0 31,9 % 32,0 30,0 28,0 26,7 % 26,0 26,5 % 24,0 22,0. Jaarlijkse evolutie. Jeugdwerkloosheid -992 eenheden 20 000 Brusselse werkzoekenden minder op 4 jaar tijd Brussel telt 91.877 werkzoekenden, voor een werkloosheidsgraad van 16,5%. Daarmee daalt de werkloosheid voor de 39 e maand op rij: in vergelijking met

Nadere informatie

De jongerenwerkloosheid blijft verder dalen in Brussel: -9,3% in één jaar tijd

De jongerenwerkloosheid blijft verder dalen in Brussel: -9,3% in één jaar tijd De jongerenwerkloosheid blijft verder dalen in Brussel: -9,3% in één jaar tijd Brussel, 1 oktober Eind september bedraagt de jongerenwerkloosheidsgraad, na een 64 e daling op rij, 24,7%. Brussel telt 9.477

Nadere informatie

Arbeidsmarkt vijftigplussers

Arbeidsmarkt vijftigplussers Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt vijftigplussers Samenvatting 2012) 50.216 werkende 50+ ers (2011) aantal werkende vijftigplussers

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Oktober 2015

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Oktober 2015 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Oktober 2015 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

FEBRUARI 2016 BAROMETER

FEBRUARI 2016 BAROMETER FEBRUARI 2016 BAROMETER Deze nieuwe editie van de barometer geeft een overzicht van de werkloosheidscijfers en vacaturecijfers in 2015, aangevuld met enkele indicatoren met betrekking tot de economische

Nadere informatie

Augustus 2018: aantal jonge werkzoekenden op laagste niveau sinds 1990

Augustus 2018: aantal jonge werkzoekenden op laagste niveau sinds 1990 Augustus : aantal jonge werkzoekenden op laagste niveau sinds 1990 Eind augustus telt het Brussels Gewest 8.605 jonge werkzoekenden. Voor de maand augustus is dat het laagste aantal in 28 jaar. Er zijn

Nadere informatie

April 2018: Brusselse werkloosheidsgraad op laagste niveau in 25 jaar

April 2018: Brusselse werkloosheidsgraad op laagste niveau in 25 jaar April 2018: Brusselse werkloosheidsgraad op laagste niveau in 25 jaar Brussel, 3 mei 2018 Eind april telt het Brussels Gewest 89.367 werkzoekenden, wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad van 15,9%.

Nadere informatie

Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140)

Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140) Inhoud Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140) Dit rapport brengt de Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen

Nadere informatie

34,0 32,0 30,0 28,0 26,0 24,0 22,0. Jaarlijkse evolutie. Jeugdwerkloosheid -534 eenheden

34,0 32,0 30,0 28,0 26,0 24,0 22,0. Jaarlijkse evolutie. Jeugdwerkloosheid -534 eenheden Mei 2018: De jeugdwerkloosheid daalt 5 jaar ononderbroken De daling van de werkloosheid zet zich verder in Brussel. Eind mei telt het Brussels Gewest 87.912 werkzoekenden, wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad

Nadere informatie

34,0 32,0 30,0 28,0 26,0 24,0 22,0 20,0. Jaarlijkse evolutie. Jeugdwerkloosheid -291 eenheden

34,0 32,0 30,0 28,0 26,0 24,0 22,0 20,0. Jaarlijkse evolutie. Jeugdwerkloosheid -291 eenheden Juli 2018: opnieuw daling van Brusselse werkloosheid Eind juli telt het Brussels Gewest 90.673 werkzoekenden, wat overeenkomt met een werkloosheidsgraad van 16,2%. Het is geleden van het jaar 2000 dat

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Mei 2016

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Mei 2016 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Mei 2016 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 DE KRACHT DER NATIONALITEITEN SOCIAAL-ECONOMISCHE POSITIE VAN BELGEN EN. Katrien Tratsaert NIET-BELGEN IN VLAANDEREN

Hoofdstuk 14 DE KRACHT DER NATIONALITEITEN SOCIAAL-ECONOMISCHE POSITIE VAN BELGEN EN. Katrien Tratsaert NIET-BELGEN IN VLAANDEREN DE KRACHT DER NATIONALITEITEN SOCIAAL-ECONOMISCHE POSITIE VAN BELGEN EN NIET-BELGEN IN VLAANDEREN Hoofdstuk 14 Katrien Tratsaert Tot nog toe was er weinig materiaal beschikbaar om de arbeidsmarktpositie

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 Licht herstel van de arbeidsmarkt? Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2013 67,5% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage stijgt met 0,8 procentpunten

Nadere informatie

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juni 2015

Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juni 2015 Evolutie van de Brusselse arbeidsmarkt Maandverslag Juni 2015 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave en kerncijfers... 1 Geharmoniseerde cijfers op Europees niveau... 2 Door de RVA vergoede werklozen... 3 Overzicht

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 Jeugdwerkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2015 Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2015 In het eerste kwartaal van 2015 was 67,4% van de 20- tot 64-jarigen

Nadere informatie

Constructie van de variabele Etnische afkomst

Constructie van de variabele Etnische afkomst Constructie van de variabele Etnische afkomst Ter inleiding geven we eerst een aantal door verschillende organisaties gehanteerde definities van een allochtoon. Daarna leggen we voor het SiBO-onderzoek

Nadere informatie

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger opgeleiden te Brussel. Trends naar 2012. Studiedag onderwijsvernieuwing 6 juni 2006 DUALE STRUCTUUR VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Economische rijkdom Uitsluiting

Nadere informatie

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Focus op

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

a) Nationaliteitsgroepen

a) Nationaliteitsgroepen 113 1.4.1.2.3. Allochtonen Allochtonen zijn één van de doelgroepen van het minderhedenbeleid. De definitie gebruikt in de integratiesector is de volgende: allochtonen zijn mensen van een andere etnische

Nadere informatie

Impact van de activeringsmaatregelen op de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit

Impact van de activeringsmaatregelen op de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit Impact van de activeringsmaatregelen op de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit Dienst Studies Studies@rva.be Inhoudstafel: 1 INLEIDING 1 2 OVERZICHT VAN DE VOORNAAMSTE ACTIVERINGSMAATREGELEN

Nadere informatie