Aan: Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, t.a.v. afdeling RCB, Postbus416, 1800 AK Alkmaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan: Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, t.a.v. afdeling RCB, Postbus416, 1800 AK Alkmaar"

Transcriptie

1 Aan: Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, t.a.v. afdeling RCB, Postbus416, 1800 AK Alkmaar Betreft Datum Zienswijze RBP OLP 8 februari 2017 Geachte heer/mevrouw, In deze brief vindt u de zienswijze van de lokale politieke partij Duurzaam Natuurlijk Alternatief uit Schagen, verder DNA, op het Rampbestrijdingsplan inrichting HFR Onderzoekslocatie Petten, uitgebracht in de zogenaamde Publieksversie op 22 december Algemene beoordeling plan. DNA heeft het plan grondig bestudeerd en daaruit de volgende algemene conclusies getrokken: De selectie van scenario s is niet beargumenteerd, er kan niet worden beoordeeld welke scenario s zijn afgewogen en of scenario s zijn afgevallen. In ieder geval zijn op basis van het eerdere stresstestrapport uit 2012 (samenvatting in bijlage) wezenlijk andere ernstige scenario s af te leiden. Het uitvallen van alle koelingmogelijkheden in de HFR is bijvoorbeeld een reëel scenario volgens het stresstestrapport. Een ander scenario is overstroming, een risico met lage waarschijnlijkheid maar met hoge impact. Ook met aardbevingen is in het ontwerp geen rekening gehouden, inmiddels een reëel risico in verband met de gaswinning in en om Bergen), en dit geldt ook voor een terroristische aanslag. DNA stelt dat meer scenario s moeten worden beschouwd en uitgewerkt in dit plan. De effecten van het optreden van de scenario s 7 en 8 zijn als stelling geponeerd, er is niet duidelijk gemaakt dat hierover zekerheid bestaat. Met name het tot enkele kilometers beperkt zijn van emissies is een gevaarlijke aanname. Bijzonder ook, omdat in het plan óók gesproken wordt over een overtrekkende nucleaire wolk. Overschrijding met slechts enkele kilometers van het getroffen gebied maakt het geschetste rampbestrijdingsscenario geheel onmogelijk!

2 De inhoud van het plan maakt niet duidelijk of voor de geschetste scenario s uitgewerkte draaiboeken zijn opgesteld en of deze draaiboeken in de praktijk zijn en worden geoefend, als zijnde essentieel voor het effectief bestrijden van de gevolgen én het voorkomen van chaos bij optreden van de calamiteit. Overall conclusie van DNA is dat het plan onvoldoende is om de bevolking van de gemeente Schagen en omstreken ervan te verzekeren dat een ramp effectief en daadkrachtig bestreden kan worden en dat afdoende bescherming voor de burgers is gewaarborgd. Hierna wordt per onderdeel van het plan aangegeven wat de zienswijze is van DNA, verwijzende naar de betreffende paragrafen van het plan. Deel A Inleiding en documentinformatie 3 Deel A: Inleiding en documentinformatie DNA mist een lijst van gerefereerde documenten en andere informatie. Er zou exact vermeld moeten zijn waar de onderliggende info is te vinden om controle op de uitwerking mogelijk te maken. 4 Deel C: scenario s 1 t/m 6 Argumentatie voor de selectie van scenario s ontbreekt: Scenario s zijn beperkt tot brand en vrijkomen giftige stof. Waarom bijv. geen scenario "lekkage", explosie in WSF, uitvallen HFR-koeling, overstroming, vrijkomen radioactieve stoffen binnen/buiten gebouw, aardbeving, aanslag, etc. Zie bijlage met aandachtspunten Stresstest. 4 Deel C: scenario s 7 en 8 Argumentatie voor selectie scenario s ontbreekt: Zie bijlage voor opsomming risico s geconstateerd in stresstest, er zijn meer mogelijke scenario s waarvan de impact anders is dan hetgeen in scenario 7 en 8 is gesteld. HIER SCHIET HET PLAN IN GEVAARLIJKE ZIN TE KORT: HET BESCHERMT DE INWONERS VAN SCHAGEN ONVOLDOENDE TEGEN CALAMITEITEN 4 Doel: Dit document dient ter voorbereiding op de multidisciplinaire inzet van hulpverleningsdiensten, wanneer een groter incident of calamiteit (of dreiging daarvan) zich voordoet bij "Ter voorbereiding": De handelingen lijken niet te zijn uitgewerkt. Er moeten (periodiek) geoefende integrale draaiboeken klaar liggen met inventarisatie van mensen en middelen! één van de vier bedrijven op Onderzoekslocatie Petten of bij de Hoge Flux Reactor. 5 Gerelateerde documenten: Ook sluit dit document aan bij de vier bedrijfsnoodplannen Hoe wordt aangesloten? Dit is onduidelijk. Deze plannen zouden minimaal als bijlage, of ter referentie exact moeten worden benoemd, en de wijze van aansluiten op deze plannen moet worden beschreven. 5 Bedrijfsnoodplannen van de vier bedrijven: Per 26 september 2016 zijn de bedrijfsnoodplannen van NRG, ECN en MM herzien. NRGF heeft in 2014 een Herstelplan opgesteld n.a.v. de stresstest. Het is noodzaak dat de bedrijfsnoodplannen hierop aansluiten, zie de conclusies van de stresstest. NB Er is sinds 2014 niets meer vernomen van het herstelplan 5 De acht scenario s uit het Waarom niet mede gebaseerd op de constateringen van

3 Incidentbestrijdingsplan en het Rampbestrijdingsplan zijn gebaseerd op de volgende rapporten: Maatscenario s rampbestrijding OLP-bedrijven (Tebodin, december 2000) Maatscenario s OLP (NRG, mei 2008) Bedrijfsbrandweerrapport ECN Petten (Save, oktober 2011) Bedrijfsbrandweerrapport NRG Petten (2016) PBZO-document (ECN, september 2015) QRA (ECN, 24 april 2015) de stresstest? Daarin worden namelijk de risico s weergegeven voor mogelijke calamiteiten en daaruit zijn de scenario s te destilleren. Deel B: Bedrijfsinformatie, beschrijvingen 8 scenario s en omgevingsinformatie 9 Aanwezige (gevaarlijke) stoffen: Een actueel overzicht van de aanwezige (gevaarlijke) stoffen en de hoeveelheden, wordt ten tijde van een incident geleverd. Het is uitermate belangrijk dat de info (actueel en inclusief exacte locatie) te allen tijde bereikbaar is buiten de locatie, wordt dit gewaarborgd? Zo ja, door welke maatregelen en procedures? 10 Op de OLP vinden de volgende activiteiten/processen plaats: Research & Development op het gebied van De volgende, belangrijke activiteit wordt niet genoemd: De analyse en verwerking van historisch afval en transport naar buiten de locatie. energie (ECN en JRC) Research en productie van radionucliden (NRG), afvoer hoogradioactief afval, ontmanteling Lage Flux Reactor, opslag (historisch) radioactief afval, decontaminatiefaciliteiten voor olie- en gasindustrie, consultancydiensten (NRG) 10 Overzicht gevaarlijke stoffen Zie eerdere opmerking over beschikbaarheid: dient ook buiten locatie beschikbaar te zijn en dient daar (ook) actueel te zijn. Bij een ontploffing of emissie mag het niet zo zijn dat er nog een document uit het getroffen gebied moet worden opgehaald. 11 Omgevingsinformatie: Hoogteligging OLP t.o.v. NAP: De HFR ligt op 4,7 meter boven NAP Overstroming is een laag risico maar met zeer hoge impact (zie stresstestrapport). Vraag is daarom: wat is grondniveau en hoe zijn HFR en andere gebouwen afgeschermd van waterindringing in het gebouw? Let ook op: bijv. de WSF kan overstromen, zie stresstestrapport, dus overstromingsscenario is valide! Selectie van scenario s 12 Op de OLP is recent een risicoanalyse uitgevoerd: In 2005 is een risicoanalyse uitgevoerd bij ECN. In 2008 is een rapport opgesteld door NRG, waarin maatscenario s voor de OLP (specifiek voor NRG) zijn beschreven. In 2011 is voor ECN Het stresstestrapport wordt hierin niet genoemd en juist daarin zijn door NRG en KFD (nu ANVS) risico s en tekortkomingen genoemd en op basis daarvan is een herstelplan door NRG opgesteld. DNA stelt dat de uitkomsten van dit rapport in voorliggend plan zouden moeten worden verwerkt.

4 een bedrijfsbrandweerrapport geschreven. ECN heeft in 2016 een vernieuwd PBZO (Preventie Beleid ter voorkoming/beheersing van Zware Ongevallen) opgesteld en in 2015 een vernieuwde QRA opgesteld. 12 Zie ook Rapport Maatscenario s Rampbestrijding OLP-bedrijven 12 Risico s en keuze scenario s` Van de 8 scenario s hebben de eerste 6 overige scenario s op voorhand geen rampenkarakter 12 De scenario s voor de B-objecten gaan op basis van de benoemde risico s (zie Documentinformatie) in principe uit van incidentbestrijding binnen de 4 bedrijven zelf binnen het terrein. Radioactieve emissie met een verspreidingsradius buiten het OLP-terrein is hierbij vooralsnog niet aan de orde. Indien emissie wel aan de orde is 13 Dit Incident- & Rampbestrijdingsplan heeft geen betrekking op incidenten als gevolg van een moedwillige actie (crimineel/terroristisch). In geval van een dergelijk scenario, richten de hulpdiensten hun inspanningen volgens de kaders van dit plan op beheersing en bestrijding van de effecten 13 Geactualiseerd Convenant afstemming IBO EBO tussen de nucleaire inrichting NRG te Petten en de decentrale overheid per 5 oktober 2016 afgesloten. Dit leidt tot meer dan de genoemde scenario s. Zie bijlage. Is dit rapport beschikbaar? Referentie ontbreekt namelijk. In de uitwerking van de scenario s blijkt anders: er is wel degelijk kans op emissie van giftige of nucleaire deeltjes, en als dit optreedt betreft het wél een incident met rampkarakter. In een plan horen de woorden in principe en vooralsnog niet thuis. Dit straalt onzekerheid uit, en bovendien is er het risico dat de voorbereiding en uitvoering eenzijdig gericht is op dit beperkte risico en dat te laat wordt overgeschakeld naar GRIP 2 en hoger. Ook de strofe indien emissie wel aan de orde is maakt het er niet geruster op. Dit betreft volgens de stresstest reële scenario's die wezenlijk anders zijn dan de 8 geselecteerde, en waarvan dus de gevolgen ook anders en meervoudig kunnen zijn. Hier is geen plaats voor in dit plan maar dat zou wel het geval moeten zijn voor een goede bescherming van onze bevolking. Is dit overzicht voor het publiek beschikbaar? Deel C: Incidentbestrijding op het terrein van de OLP Omdat dit deel van het plan al definitief is, is het commentaar van DNA beperkt tot enige opvallende zaken. 14 Dit hoofdstuk geeft informatie, aandachtspunten en instructies in algemene zin bij een optreden van de hulpdiensten veiligheidsregio bij incidenten binnen het terrein van de OLP. In algemene zin : Met dit plan in de hand kan nog geen actie worden ondernomen door betrokkenen. De detailuitwerking in de vorm van draaiboeken, oefeningen, locatie, mensen, middelen dienen in dit plan te worden benoemd of gerefereerd. 16 GHOR/Ambulancedienst VF NHN: Hoe is dit gezekerd? Is dit een speciaal opgeleide unit? Zowel NRG als de ambulancedienst hebben kennis van het document stralingsincidenten veiligheidsregio s 19 Multi-scenariokaart 1: Brand in radiologisch laboratorium met eventueel beperkte emissie van radioactieve stoffen: Effect Bij eventuele emissie ontstaat een benedenwindse wolk met radioactieve deeltjes en gassen, afhankelijk van Waarom slechts enkele honderden meters? Omdat het benedenwinds is? Hoe is dit vastgesteld, hoe is dit gegarandeerd?

5 bronsterkte en weersgesteldheid (maximaal enkele honderden meters). 19 Specifieke Aandachtspunten. Indien in de ontwikkeling van de brand na enige tijd de reële verwachting ontstaat, dat emissie van radioactieve stoffen kan plaatsvinden, wordt door de verantwoordelijke brandweer leidinggevende opgeschaald naar GRIP Uitwerking in de vorm van netwerkschema en communicatie 21 Denk aan veilige referentiewaarden stralingsdoses voor hulpdiensten! (zie monoinstructies en -procedures) Dit geeft een afwachtende houding aan: er is bekend wat er in het gebouw aan radioactief materiaal voorhanden is en waar de brand woedt? Hier dient een concrete maatregel en actie te worden uitgewerkt. Geldt voor elk in dit plan opgenomen schema: er zijn veel onderdelen niet ingevuld (alleen een bullet zonder tekst) en dit is geen draaiboek met volgorde van acties en bereikbaarheid van rollen, etc. Denk aan : Wat kan de hulpdienst hiermee? Is voorbeeld van hoe algemeen, en niet exact, zaken in dit document zijn uitgewerkt. Deel D. Stralingsongevallen HFR 35 Een reële dreiging van emissie zal leiden naar een opschaling in de regio van GRIP 4; het betreft immers een incident van meer dan lokale betekenis. Een emissie van radioactieve stoffen kan bijvoorbeeld optreden na een ernstige beschadiging van de reactorkern van de HFR door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld een vliegtuig- of meteorietinslag, technische oorzaken en het falen van de veiligheidsmaatregelen en -systemen. Het zich voordoen van een dergelijk scenario is zeer onwaarschijnlijk, maar wordt gehanteerd als worst case scenario. De gevolgen van een te late reactie en slechte voorbereiding zijn rampzalig. In een groot gebied (groter dan aangenomen??) is bewoning lange tijd niet mogelijk, en de recreatiesector is volledig en voor eeuwig vernietigd. Ook al is de kans op optreden klein, er moet snelle, adequate reactie zijn, rekening houdende met het ergste. De geest die het plan uitademt is dat de betreffende calamiteit zich waarschijnlijk niet voordoet en dat er getrapt moet worden opgeschakeld als dit toch het geval is, met het risico dat te laat wordt ingegrepen en incidenten zich gaan stapelen. De voorbereiding in de vorm van gedetailleerde, geoefende draaiboeken binnen en buiten de OLP, regiobreed tot lokale bestrijding, moet perfect zijn, maar het plan geeft hier geen richting in. 37 Informatiemanagement De organisatie en werkwijze van het informatiemanagement op regionale schaal verloopt op reguliere wijze. Het netwerk waarbinnen de informatie-uitwisseling plaatsvindt, is echter sterk afwijkend. Om hierin Ook hier een algemene tekst die geen richting geeft. De bijlage 18 ontbreekt in de publieksversie, hier kan dus geen zienswijze in gegeven worden. Vraag is daarom of de informatielijnen hierin exact zijn weergegeven: wie licht wie in, in welke volgorde, bij welke beslissing? de weg te vinden en handreikingen te doen is een operationele Werkkaart informatiemanagement bij stralingsongeval opgesteld, bijlage Voor bevolkingszorg zijn hiertoe een aantal documenten opgesteld: Er ontbreken veel bijlagen, met name werkkaarten. Dit maakt het erg lastig om het plan in zijn totaliteit te

6 Werkkaart bevolkingszorg-breed (bijlage 7) Werkkaart crisiscommunicatie (bijlage 8) Communicatieplan (bijlage 8a) Evacuatie (zie bijlagen 9c Opstapplaatsen en 17a Evacuatie & ontruiming) 38 Brandweerzorg (redden, ontsmetten, meten) Bij tijdige inzet en effectueren van maatregelen zal grootschalige decontaminatie niet aan de orde zijn. In de scenario s voor stralingsongevallen moet een meetplan voor regionale meetploegen i.s.m. eenheden van elders beschikbaar zijn en uitgevoerd worden. De brandweer prepareert zich hierop en heeft hiervoor monodisciplinaire werkkaarten beschikbaar. 39 Multi scenariokaart 7: Dreigend ongeval HFR met radioactieve wolk. Een benedenwindse wolk met radioactieve deeltjes kan ontstaan. De omvang hiervan is afhankelijk van bronsterkte en weergesteldheid en kan reiken tot enkele kilometers 39 Het scenario heeft geen acuut karakter, maar kent een lange doorlooptijd van moment vanaf eerste technisch falen. 40 Bestrijding Inzicht verkrijgen in te verwachten tijdsverloop 41 Calamiteit HFR met directe emissie van een radioactieve wolk: Benedenwinds vormt zich een wolk met radioactieve deeltjes. Deze kan zich afhankelijk van bronsterkte en weergesteldheid uitstrekken over enkele kilometers (besmetting te verwachten). 42 Schema: Bestrijding Initieel op ruime afstand blijven. Bestrijding voorbereiden opvang + vervoer minderzelfredzamen voor het geval dat er moet worden geëvacueerd, voorbereiden evacuatiebesluit. 43 Primaire inschatting van het effectgebied: benedenwinds / 5 km; eerste indicatie van NRG. beoordelen. In ieder geval is het noemen van het bestaan van een werkkaart onvoldoende als uitwerking: een geoefend draaiboek per scenario is een eis die aan het plan gesteld moet worden. Een werkkaart kan daar inderdaad deel van uitmaken. Ook hier is de aanname: het zal niet gebeuren, dus het wordt niet verder uitgewerkt. Dit is een gevaarlijke omissie! Benedenwinds uit de hoge schoorsteen? Hoe is "enkele kilometers" bepaald (en gegarandeerd)? Dit kan veel meer zijn, afhankelijk van de kracht van de wind en de aard van de emissie kan dit tot tientallen kilometers zijn, zeker als de emissie vanuit de schoorsteen hoger in de atmosfeer terecht komt. Er ontstaat een wolk die zich over veel grotere afstand verspreidt en afhankelijk van wind en regen op een niet te bepalen afstand tot neerslag van radioactieve deeltjes leidt. Onbegrijpelijk statement: een emissie heeft altijd een acuut karakter. Onmiddellijke actie en opschaling in de regio is noodzaak en onmiddellijke (niet tijdige ) communicatie met (o.a.) burgemeester. Hier is een exact scenario nodig, tijdverlies is dodelijk, er moet proactief worden gehandeld. Zienswijze DNA: enkele kilometers is zeer onwaarschijnlijk als maximale grens van het besmette gebied. Dit moet met feiten worden gestaafd. Zodra het aantal km groter is dan 5, dan moet Schagen worden geëvacueerd. Hiervoor is geen voorziening in dit plan opgenomen: bijv. de CoPi resideert in de stad op hemelsbreed 7 km afstand. Voorbereiding in dit stadium is per definitie te laat, er is een gedetailleerd evacuatiedraaiboek nodig voor verschillende afstanden rond besmet gebied. Voldoet hierin de Werkkaart Politie-mobiliteit? Onduidelijk, meer dan enkele kilometers? Het plan is niet consistent: honderden meters, 3 KM (profylaxe), 5 KM, of enkele KM s?

7 In bijlage 17: De evacuatie wordt uitgevoerd na het voorbijtrekken van een radioactieve wolk. Dus toch verspreiding over grotere afstand (?) Wat doen regen en wind t.a.v. besmetting? Bijlagen 44 Overzicht bijlagen: ontbrekend: 1 t/m 8a, 10 t/m 16, 18. Met name werkkaarten ontbreken. Het ontbreken van de bijlagen bemoeilijkt de beoordeling van het plan. DNA stelt dat deze bijlagen ter inzage zouden moeten zijn, of in ieder geval een goede omschrijving van de inhoud. Met vriendelijke groet, Namens Duurzaam Natuurlijk Alternatief Friso Teerink, fractievoorzitter Kees Groen, lid raadsadviescommissie Bestuur Bijlage: Opsomming risico s uit rapport Nationaal Rapport OLP Over de stresstest van de nucleaire installaties van NRG uit december 2012.

Incidentbestrijdingsplan voor de bedrijven & Rampbestrijdingsplan inrichting HFR Onderzoekslocatie Petten Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Incidentbestrijdingsplan voor de bedrijven & Rampbestrijdingsplan inrichting HFR Onderzoekslocatie Petten Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Incidentbestrijdingsplan voor de bedrijven & Rampbestrijdingsplan inrichting HFR Onderzoekslocatie Petten Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Versie Publiek & zienswijze 22 december 2016 Inhoud Deel A:

Nadere informatie

1 De coördinatie van de inzet

1 De coördinatie van de inzet 1 De coördinatie van de inzet Zodra zich een incident voordoet of dreigt voor te doen, wordt de rampenbestrijdingsorganisatie via het proces van opschaling opgebouwd. Opschalen kan worden gedefinieerd

Nadere informatie

Vastgestelde openbare besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders

Vastgestelde openbare besluitenlijst vergadering burgemeester en wethouders 0.2 SECR Van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord NV aangeboden een ambitiedocument regio NHN - Ambitie Holland boven Amsterdam - ter instemming. 0.3 SECR Van Stuurgroep De Kop Werkt! aangeboden een

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

Nr.: Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014

Nr.: Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014 Agendapuntnr.: 14 Nr.: 142585 Renswoude, 31 maart 2015 Behandeld door: J. van Dijk Onderwerp: (concept) Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht 2014 Geachte raad, Aan de gemeenteraad Samenvatting:

Nadere informatie

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen s, Politie en Art. 1 Doelen Partijen maken afspraken over: 1. organiseert bijeenkomsten voor de Doorlopend naar - Het vergroten

Nadere informatie

REGIONAAL BELEIDSPLAN VRGZ

REGIONAAL BELEIDSPLAN VRGZ MET 4 BELANGRIJKE VRAGEN AAN U Gespreksnotitie bij REGIONAAL BELEIDSPLAN VRGZ 2016-2019 VRGZ 2.0 - Integraal werken aan veiligheid in Gelderland-Zuid VEILIGHEID, DAAR ZIJN WE SÁMEN VERANTWOORDELIJK VOOR

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP)

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Inleiding Een goede coördinatie tussen betrokken hulpdiensten is bij de bestrijding van complexe incidenten van groot belang. Het model voor

Nadere informatie

Het Rotterdam-scenario

Het Rotterdam-scenario Het Rotterdam-scenario De directe humanitaire gevolgen van een 12 kiloton nucleaire explosie in de haven van Rotterdam Zoet is de oorlog, voor wie hem niet kent Erasmus van Rotterdam Wilbert van der Zeijden

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Bijlage C: Controlelijst C8 van de Werkwijzer bedrijfsbrandweren

Bijlage C: Controlelijst C8 van de Werkwijzer bedrijfsbrandweren Bijlage C: Controlelijst C8 van de Werkwijzer bedrijfsbrandweren Controlelijst Intern noodplan met toelichting De kolom gegevens en beschrijvingen biedt de letterlijke tekst van Brzo 1999 bijlage IV. De

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer J. Groeneweg Afdeling Bedrijven G660 Postbus HG NIJMEGEN

Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer J. Groeneweg Afdeling Bedrijven G660 Postbus HG NIJMEGEN Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer J. Groeneweg Afdeling Bedrijven G660 Postbus 9105 6500 HG NIJMEGEN Sector Brandweer Groenewoudseweg 275 6524 TV Nijmegen Postbus

Nadere informatie

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe Begroting 215 V Ą Vėiligheidsregio ^ Drenthe VOORWOORD Dit is d e t w e e d e b e g r o t i n g v a n V e i l i g h e i d s r e g i o D r e n t h e ( V R D ). Hierin is h e t v o l i e d i g e b u d g

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 17 november 2017

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 17 november 2017 Fractie CDA Tubbergen t.a.v. mevrouw H. Berninig-Everlo Postbus 30 7650 AA Tubbergen Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 17 november 2017 Inlichtingen bij De raadsgriffier Mevrouw H.J.M.J van

Nadere informatie

Fase 1: Alarmeren. Stap 1. Stap 2. Stap 3. Actie. Toelichting. Betrokken partijen. Betrokken partijen. Actie. Toelichting. Betrokken partijen

Fase 1: Alarmeren. Stap 1. Stap 2. Stap 3. Actie. Toelichting. Betrokken partijen. Betrokken partijen. Actie. Toelichting. Betrokken partijen Draaiboek Brand 2016 Het Draaiboek Brand is onderdeel van het Protocol Grootschalige calamiteiten van het Verbond van Verzekeraars. In het draaiboek is beschreven hoe de coördinatie vanuit de branche Brand

Nadere informatie

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Veiligheidsregio Fryslân Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Programma bijeenkomst 1. Risicoprofiel en uitval elektriciteitsvoorziening (VRF) 2. Impact stroomstoring (Liander) 3.

Nadere informatie

Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s

Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s Infobulletin 2, november 2016 Kerncentrale Tihange en stralingsrisico s Is Zuid-Limburg voorbereid op een ernstig ongeval in de kerncentrale van Tihange? De voorbereiding op een stralingsongeval is een

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inleiding Het voorliggende Rampenplan Gemeente Assen 2007 beschrijft de organisatie en werkwijze van de

Nadere informatie

Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden

Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden 33 Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) 34 Veiligheidsregio Haaglanden HlMlIIlil

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

Informatie voor BRZO inrichtingen

Informatie voor BRZO inrichtingen April 9, 2009 Werkwijzer intern noodplan 2 Basiseisen Intern Noodplan Informatie voor BRZO inrichtingen Werkwijzer intern noodplan BRZO eisen t.a.v. intern noodplan PBZO- en VR inrichtingen: - voorbereid

Nadere informatie

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Waarom een addendum? Het beleidsplan 2012-2015 is op 7 juli 2011 in een periode waarop de organisatie volop in ontwikkeling

Nadere informatie

GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar

GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar Quickscan GRIP 1, OGS Alkmaar, 17 mei 2016 Incident 17 mei 2016 Ongeval gevaarlijke stoffen aan de Kogerpolder 10, Starnmeer

Nadere informatie

Leidraad Kernongevallenbestrijding

Leidraad Kernongevallenbestrijding Leidraad Kernongevallenbestrijding In deze paragraaf worden enige algemene operationele uitgangspunten beschreven die voor alle betrokken (operationele) diensten van belang zijn. Het gaat hier om de te

Nadere informatie

B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord

B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord B2-0 Overzicht Samenvatting In dit deel is de Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings- Procedure (GRIP) Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen Toetsingskader en positiebepalingssystematiek (definitieve versie) Inhoudsopgave Inleiding. Verdeling in oordeel, hoofdonderwerpen, onderwerpen, hoofd- en subaspecten. Banden voor positiebepaling. Prestatieniveaus.

Nadere informatie

Een evenement, en dan?

Een evenement, en dan? Een evenement, en dan? Een doorleefsessie organiseren. Stappen rondom het organiseren van publieksevenementen Mei 2017 Inhoudsopgave: Doorleefsessie Toelichting Doel Wie organiseert Wanneer Planning Begeleider

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de verantwoording groepsrisico met daarin verwerkt het advies van de Veiligheids en Gezondheidsregio Gelderland Midden'.

Hierbij ontvangt u de verantwoording groepsrisico met daarin verwerkt het advies van de Veiligheids en Gezondheidsregio Gelderland Midden'. Gemeente Lingewaard t.a.v. G.A. mevrouw Rotteveel FranckenVogelzang Postbus Apeldoornseweg 15 32 6680 6814 AA BK Bemmel ARNHEM Datum : 25092014 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 20140051 Zaaknummer : Contactpersoon

Nadere informatie

GRIP 1 zeer grote brand Portiekflat

GRIP 1 zeer grote brand Portiekflat GRIP 1 zeer grote brand Portiekflat 26 januari 2017 Alkmaar 1. Overzicht Incident Donderdag 26 januari 2017 GRIP 1 Zeer grote brand portiekflat Gemeente Alkmaar, Cornelis Evertsenplein 31. Omschrijving

Nadere informatie

GRIP 1, XTC-laboratorium.

GRIP 1, XTC-laboratorium. GRIP 1, XTC-laboratorium. 09 februari 2017 Alkmaar 1. Overzicht Incident Donderdag 9 februari 2017 GRIP 1, XTC-laboratorium Gemeente Alkmaar, Hamsterkoog 13 K. Omschrijving Op donderdag 9 februari 2017

Nadere informatie

PROCEDURE AUDITS. Inleiding. Werkwijze. Afspraken en rapportage. Afwijkingen en tekortkomingen

PROCEDURE AUDITS. Inleiding. Werkwijze. Afspraken en rapportage. Afwijkingen en tekortkomingen PROCEDURE AUDITS Inleiding Overeenkomstig de complexvergunning Randwijck 2009/0677-06 en de Regeling Stralingshygiëne Randwijck, worden per toepassing of afdeling schriftelijk interne toestemmingen (SIT)

Nadere informatie

Vraag 1 Kent u het bericht Ontploffing en brand bij Belgische kerncentrale Doel vlakbij Woensdrecht? 1

Vraag 1 Kent u het bericht Ontploffing en brand bij Belgische kerncentrale Doel vlakbij Woensdrecht? 1 > Retouradres Postbus 20906 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

GRIP 1, zeer grote brand industriepand 1 juni 2016, gemeente Hollands Kroon

GRIP 1, zeer grote brand industriepand 1 juni 2016, gemeente Hollands Kroon GRIP 1, zeer grote brand industriepand 1 juni 2016, gemeente Hollands Kroon Quickscan Grip 1, zeer grote brand industriepand Hollands Kroon, 1 juni 2016 Incident 1 juni 2016. Zeer grote brand in een industriepand/agrarisch

Nadere informatie

In the hot seat. NIBHV Ede 24 november 2015. de crisis samen de baas

In the hot seat. NIBHV Ede 24 november 2015. de crisis samen de baas In the hot seat NIBHV Ede 24 november 2015 de crisis samen de baas Programma: Inleiding workshop Film: Samenwerking tijdens een GRIP incident Sitting in the hot seat: CoPI Even voorstellen Ymko Attema

Nadere informatie

GRIP 2, brand industriepand Alkmaar 30 april 2016, gemeente Alkmaar

GRIP 2, brand industriepand Alkmaar 30 april 2016, gemeente Alkmaar GRIP 2, brand industriepand Alkmaar 30 april 2016, gemeente Alkmaar Quickscan GRIP 2, brand industriepand Alkmaar, 30 april 2016 Incident 30 april 2016 Brand in een industriehal aan de Noorderkade-Noorderstraat

Nadere informatie

Overzicht bepalingen inhoud Veiligheidsrapport in het Brzo 2015, Seveso III en de Rrzo Maart 2016

Overzicht bepalingen inhoud Veiligheidsrapport in het Brzo 2015, Seveso III en de Rrzo Maart 2016 Overzicht bepalingen inhoud Veiligheidsrapport in het Brzo 2015, Seveso III en de Rrzo Maart 2016 Brzo 2015, Artikel 10 1. De exploitant van een hogedrempelinrichting stelt een veiligheidsrapport op en

Nadere informatie

Evaluatiebeleid Leren van incidenten

Evaluatiebeleid Leren van incidenten Bijlage A bij agendapunt 13: Herziening evaluatiebeleid [AB20170213-13] Evaluatiebeleid Leren van incidenten Documentnummer: 16.0022824 Versie vastgesteld door DB, d.d. 23-01-2017 Versie 1.0, 10 januari

Nadere informatie

Tab T Nadere toelichting keuze scenario s t.b.v. inspectie

Tab T Nadere toelichting keuze scenario s t.b.v. inspectie TAB T 5-1 Tab T nr. 5 Nadere toelichting keuze scenario s t.b.v. inspectie interne veiligheid een rankingmethode Bij de selectie installatiescenario s kunnen enkele principes worden gehanteerd die in onderstaande

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement u. Functie officier van dienst Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub u Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement s. Functie meetplanleider Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub s Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1

Nadere informatie

Geachte heer Heijnen,

Geachte heer Heijnen, Gemeente Maastricht t.a.v. dhr. Heijnen Postbus 1992 6201 BZ MAASTRICHT Postbus 35 6269 ZG Margraten Telefoon (088) 450 74 50 Fax (088) 450 74 51 info@brwzl.nl www.brwzl.nl Datum 17 oktober 2016 Telefoon

Nadere informatie

Factsheet Brand ANF Lingen (Duitsland) 6 december 2018

Factsheet Brand ANF Lingen (Duitsland) 6 december 2018 Factsheet Brand ANF Lingen (Duitsland) 6 december 2018 BASISINFORMATIE INCIDENT Incident omschrijving Brand in laboratorium nabij kerncentrale Lingen Plaats Lingen, Duitsland Datum 6-12-2018 Incidentnr.

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

GRIP 1 Stadhuis Den Helder 28 september 2016, gemeente Den Helder

GRIP 1 Stadhuis Den Helder 28 september 2016, gemeente Den Helder GRIP 1 Stadhuis Den Helder 28 september 2016, gemeente Den Helder Multidisciplinaire Quickscan GRIP 1 Stadhuis Den Helder, 28 september 2016 1. Overzicht Incident 28 september 2016 Middelbrand in het stadhuis

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

Commissie Bestuur en Veiligheid, 5 februari 2007, agendapunt 12. onderwerp: Calamiteitenplannen storing gas en elektra

Commissie Bestuur en Veiligheid, 5 februari 2007, agendapunt 12. onderwerp: Calamiteitenplannen storing gas en elektra Commissie Bestuur en Veiligheid, 5 februari 2007, agendapunt 12 onderwerp: Calamiteitenplannen storing gas en elektra Inleiding Middels een rondje langs de veiligheidsregio s (in oprichting) is Essent

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Jan van den Heuvel

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Jan van den Heuvel Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Jan van den Heuvel 5 maart 2016 Redenen oprichting ANVS 1. Beter aansluiten bij intentie van IAEA- en Euratom-regelgeving voor een nucleaire autoriteit:

Nadere informatie

GRIP 1, zeer grote brand Venhuizen 30 mei 2017, gemeente Drechterland

GRIP 1, zeer grote brand Venhuizen 30 mei 2017, gemeente Drechterland GRIP 1, zeer grote brand Venhuizen 30 mei 2017, gemeente Drechterland 1. Overzicht Incident 30 mei 2017 Zeer grote brand, agrarisch bedrijf, Venhuizen Gemeente Drechterland GRIP 1 Omschrijving Op dinsdag

Nadere informatie

mêê^w9êêsěľb^ėě Brandweer

mêê^w9êêsěľb^ėě Brandweer mêê^w9êêsěľb^ėě Brandweer veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland Postbus 234 7300 AE Apeldoorn Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten die T^^A^Apddoorn deel uitmaken van de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Calamiteiten in de energievoorziening

Calamiteiten in de energievoorziening Calamiteiten in de energievoorziening Samenwerking tussen de Netbeheerder en de Gemeente / Veiligheidsregio Ton Harteveld Manager Bedrijfsvoering Lustrumcongres Inspectie OOV 12 december 2007 2 Inhoud

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesvragen

Samenvatting. Adviesvragen Samenvatting Adviesvragen Gevaarlijke stoffen die tijdens een calamiteit vrijkomen in de lucht kunnen de gezondheid van mensen in het omringende gebied bedreigen. Zulke gassen of dampen kunnen ontsnappen

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement a. Functie adviseur gevaarlijke stoffen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub a Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2500 AE DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2500 AE DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2500 AE DEN HAAG Turfmarkt 147 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.minbzk.nl Betreft Antwoord

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de PVV Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS inzake inzake problemen bij de Kerncentrale

Nadere informatie

Optreden bij buisleiding incidenten. Drs. B.M.G. Janssen MCDM Directeur Gezamenlijke Brandweer Voorzitter NVBR Netwerk OGS

Optreden bij buisleiding incidenten. Drs. B.M.G. Janssen MCDM Directeur Gezamenlijke Brandweer Voorzitter NVBR Netwerk OGS Optreden bij buisleiding incidenten Drs. B.M.G. Janssen MCDM Directeur Gezamenlijke Brandweer Voorzitter NVBR Netwerk OGS 1 2 Om dit te voorkomen of te bestrijden!! 3 Jaren geleden! Melding stoom uit de

Nadere informatie

Crisisorganisatie uitgelegd

Crisisorganisatie uitgelegd GRIP Snelle opschaling, vaste teams, eenhoofdige leiding Wat kan er gebeuren? KNOPPENMODEL Meer tijd voor opschaling, maatwerk in teams en functionarissen GRIP 4 / 5 STRATEGISCH OPERATIONEEL / TACTISCH

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. De Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland

Nadere informatie

Incidentbestrijdingsplan Grootschalige Uitval Nutsvoorzieningen

Incidentbestrijdingsplan Grootschalige Uitval Nutsvoorzieningen Incidentbestrijdingsplan Grootschalige Uitval Nutsvoorzieningen themaweek oktober 2016 Nationale risicobeoordeling (Energievoorzieningszekerheid, o.a. Blackout, moedwillige verstoring) Regionaal Risicoprofiel

Nadere informatie

Gevolgen terroristische aanslag in Nederland voor de Hotellerie. Specifiek voor hotels die dagelijks veel buitenlandse gasten verwelkomen

Gevolgen terroristische aanslag in Nederland voor de Hotellerie. Specifiek voor hotels die dagelijks veel buitenlandse gasten verwelkomen Gevolgen terroristische aanslag in Nederland voor de Hotellerie Specifiek voor hotels die dagelijks veel buitenlandse gasten verwelkomen Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 2 Inleiding 4 3 Wat is het probleem

Nadere informatie

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Portefeuillehouder van der Zwan Datum collegebesluit 1 maart 2016 Opsteller H. Tanja Registratie GF16.20022 Agendapunt 14 Voorstel

Nadere informatie

Handreiking voorbereiding bestrijding Buisleidingincidenten

Handreiking voorbereiding bestrijding Buisleidingincidenten Handreiking voorbereiding bestrijding Buisleidingincidenten De Handreiking voorbereiding bestrijding buisleidingincidenten geeft inzicht in de (soms ingewikkelde) informatiestromen bij een buisleidingincident.

Nadere informatie

GRIP-teams en kernbezetting

GRIP-teams en kernbezetting GR P Wat is GRIP? GRIP is de afkorting van Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure en staat voor: het snel en multidisciplinair organiseren van de juiste mensen en middelen die nodig

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Meet Inn Maroastraat 39 in Amsterdam Nieuw- West Referentie: 0046/RoEv-2016 Datum: 22 september 2016 Behandeld

Nadere informatie

Crisismanagement Groningen. Basismodule

Crisismanagement Groningen. Basismodule Crisismanagement Groningen Basismodule Doel van de module Kennismaken met crisismanagement Groningen Inzicht krijgen in rollen en taken Beeld krijgen bij samenwerken in de crisis-organisatie Programma

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure GRIP) bijlage van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Twente

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure GRIP) bijlage van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Twente Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure GRIP) bijlage van het Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Twente Autorisatie OPSTELLERS: Barrett,Annelies Voorde ten, Jaqueline BIJDRAGE IN DE

Nadere informatie

Bestuurlijk resumé Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio MWB

Bestuurlijk resumé Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio MWB Bestuurlijk resumé Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio MWB Aanleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio s in werking getreden. Deze wet bepaalt dat elke veiligheidsregio per april 2011

Nadere informatie

Voor u ligt het rampbestrijdingsplan voor Vivochem B.V. (Vivochem), Darwin 5 te Almelo.

Voor u ligt het rampbestrijdingsplan voor Vivochem B.V. (Vivochem), Darwin 5 te Almelo. Bestuurlijk Voor u ligt het rampbestrijdingsplan voor Vivochem B.V. (Vivochem), Darwin 5 te Almelo. In dit hoofdstuk wordt het kader geschetst waarbinnen de diverse plannen plaatsvinden die in geval van

Nadere informatie

GRIP 1 Ammoniaklekkage Zwaagdijk 29 april 2017 Medemblik

GRIP 1 Ammoniaklekkage Zwaagdijk 29 april 2017 Medemblik GRIP 1 Ammoniaklekkage Zwaagdijk 29 april 2017 Medemblik 1. Overzicht Incident Zaterdag 29 april 2017 Ammoniaklekkage Zwaagdijk Gemeente Medemblik GRIP 1 Omschrijving Op zaterdag 29 april 2017 krijgt de

Nadere informatie

Uit rapportage TNO Operationele Prestaties Kennemerland

Uit rapportage TNO Operationele Prestaties Kennemerland Uit rapportage TNO Operationele Prestaties Kennemerland Over het algemeen zal een scenario paniek in menigten ontstaan vanuit een klein incident. In de regio is dit onderkend door een pro-actief en preventief

Nadere informatie

Stresstest Belgoprocess

Stresstest Belgoprocess Stresstest Belgoprocess Paul Gielen BVS, 13-06-2014 Inhoud Voorstelling Belgoprocess Geselecteerde gebouwen en installaties Aardbeving Overstroming en andere extreme natuurlijke gebeurtenissen Mensgeïnduceerde

Nadere informatie

Coördinatieplan Vitale Infrastructuur

Coördinatieplan Vitale Infrastructuur Crisisbeheersing Onderwerp Coördinatieplan Vitale Infrastructuur sector Nucleair Datum 10 oktober 2017 Sector Nucleair Proceseigenaar Afdeling Crisisbeheersing Versie 1.0 Status definitief Evaluatiedatum

Nadere informatie

Multidisciplinaire operationele planvorming

Multidisciplinaire operationele planvorming 0. Overzicht Multidisciplinaire operationele planvorming Inleiding Een groot deel van de voorbereiding op rampen en crisis is gericht op het opstellen en bijstellen van operationele plannen. Dat suggereert

Nadere informatie

IJsselland. TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden

IJsselland. TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden IJsselland TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden Captain crisis campagne In december 2013 is het project Captain Crisis gelanceerd. Het GHOR-bureau hielp de zorginstellingen om:

Nadere informatie

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Uitgangspunten Opdracht Ontwikkelen van een opleiding om vertegenwoordigers van zorginstellingen toe te rusten als liaison in het CoPI. Pilot voor vijf Limburgse

Nadere informatie

Bijlage 2: Overzicht activiteiten ter versterking communicatie en informatievoorziening in de grensregio s

Bijlage 2: Overzicht activiteiten ter versterking communicatie en informatievoorziening in de grensregio s Bijlage 2: Overzicht activiteiten ter versterking communicatie en informatievoorziening in de grensregio s Introductie Hieronder zijn de verschillende activiteiten beschreven die door de ANVS worden ondernomen

Nadere informatie

Wijziging molybdeenproductieproces NRG te Petten

Wijziging molybdeenproductieproces NRG te Petten Wijziging molybdeenproductieproces NRG te Petten Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 23 mei 2017 / projectnummer: 3076 1. Advies over het milieueffectrapport (MER) Waarover gaat dit project?

Nadere informatie

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s)

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) 31 117 Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) Nr. VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 10 juli

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd Bijlage 3 Gegevens en minimuminlichtingen die in het in artikel 8 bedoelde veiligheidsrapport aan de orde moeten komen 1. Inlichtingen over het beheerssysteem en de organisatie van de inrichting, met het

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven.

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven. Notitie 2015.245.02-01: Beperkte verantwoording tijdelijk asielzoekerscentrum Jachthuisweg te Hardenberg Berg en Terblijt, 6 oktober 2015 1. Inleiding Men is voornemens een asielzoekerscentrum te vestigen

Nadere informatie

Bovenregionale Samenwerking. Eindrapport uitwerkingsfase Eenheid in verscheidenheid

Bovenregionale Samenwerking. Eindrapport uitwerkingsfase Eenheid in verscheidenheid Bovenregionale Samenwerking Eindrapport uitwerkingsfase Eenheid in verscheidenheid Verduidelijking sturende rol Rijk Introductie Marcel van Eck Vanmiddag in deze caroussel: - stellingen - uitleg Project

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2340 Vragen van de leden

Nadere informatie

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond IP Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Postadres Postbus 9154 3007 AD Rotterdam Directie Risico- en Crisisbeheersing Bezoekadres Telefoon Telefax E-Mail Ons kenmerk Betreft Datum Behandeld door Wilhelminakade

Nadere informatie

5. Beschrijving per organisatie en

5. Beschrijving per organisatie en 5. Beschrijving per organisatie en taken secties in de hoofdstructuur 5.1 In organieke zin worden binnen de hoofdstructuur het RBT, BT, ROT, CoPI de GMK/ CMK, de secties en de actiecentra onderscheiden.

Nadere informatie

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Resultaten en lessen voor de toekomst drs. A.A.M. Brok Voorzitter veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, portefeuillehouder jaar van transport en veiligheid

Nadere informatie

Rekenkameronderzoek Veiligheid

Rekenkameronderzoek Veiligheid Rekenkameronderzoek Veiligheid ONDERZOEK ONDER HET BEWONERSPANEL DORDRECHT Inhoud In hoeverre zijn de bewoners op de hoogte van de voorlichting van de gemeente Dordrecht? Wat weten ze van de veiligheidsrisico

Nadere informatie

Datum 19 april 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de militaire beveiliging van Belgische kerncentrales

Datum 19 april 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de militaire beveiliging van Belgische kerncentrales 1 > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 16950 2500 BZ Den Haag www.nctv.nl

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico

Verantwoording groepsrisico Verantwoording groepsrisico Ten aanzien van de planontwikkeling La Grande Suisse/Mariënwaard 61 Maastricht Gemeente Maastricht 6 december 2016 1 Inleiding In en rond het bestaande pand Mariënwaard 61 te

Nadere informatie

GRIP 1, zeer grote brand Dirkshorn 8 april 2017, gemeente Schagen

GRIP 1, zeer grote brand Dirkshorn 8 april 2017, gemeente Schagen GRIP 1, zeer grote brand Dirkshorn 8 april 2017, gemeente Schagen 1. Overzicht Incident 8 april 2017 Zeer grote brand, stolpboerderij Gemeente Schagen GRIP 1 Omschrijving Op zaterdag 8 april 2017 wordt

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer Groeneweg Omgevingsdienst Regio Nijmegen Postbus 1603 6501 BP NIJMEGEN

Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer Groeneweg Omgevingsdienst Regio Nijmegen Postbus 1603 6501 BP NIJMEGEN Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer Groeneweg Omgevingsdienst Regio Nijmegen Postbus 1603 6501 BP NIJMEGEN Sector Brandweer Prof. Bellefroidstraat 11 6525 AG Nijmegen

Nadere informatie

Seminar 'Integrale Risicoanalyse Water Water(risico s) in de Industrie. Edwin de Roij Beleidsmedewerker Milieu en Procesveiligheid

Seminar 'Integrale Risicoanalyse Water Water(risico s) in de Industrie. Edwin de Roij Beleidsmedewerker Milieu en Procesveiligheid Seminar 'Integrale Risicoanalyse Water Water(risico s) in de Industrie Edwin de Roij Beleidsmedewerker Milieu en Procesveiligheid Water in de industrie. Water(risico's) in de industrie \ Edwin de Roij

Nadere informatie

Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo)

Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo) Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo) Erratum Calamiteitencoördinator (CaCo) Dit erratum geeft invulling aan de huidige taakopvatting en werkwijze van de CaCo en dient

Nadere informatie

1. In te stemmen met de vaststelling van het Regionaal Risicoprofiel 2015 door het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio.

1. In te stemmen met de vaststelling van het Regionaal Risicoprofiel 2015 door het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio. Agendapunt commissie: 5.2 steller telefoonnummer email Ad van den Heuvel 040-2083456 ahe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 3196/7976 Regionaal Risicoprofiel 2015, Veiligheidsregio

Nadere informatie

Aanwijzingen bij het invullen van de risicoanalyse

Aanwijzingen bij het invullen van de risicoanalyse anwijzingen bij het invullen van de risicoanalyse Door recente incidenten op en in binnen- en buitenland is het noodzakelijk gebleken dat voor een groot een risicoanalyse door de organisatie wordt opgesteld.

Nadere informatie

REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009. Procesmodellen

REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009. Procesmodellen REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009 Het Referentiekader Regionaal Crisisplan 2009 Leeswijzer Begin vorig jaar is het projectteam Regionaal Crisisplan, in opdracht van de Veiligheidskoepels, gestart

Nadere informatie

Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 11 december 2014. Onderwerp: Actualisatie Beleidsvisie Externe Veiligheid.

Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 11 december 2014. Onderwerp: Actualisatie Beleidsvisie Externe Veiligheid. Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 11 december 2014 Naam opsteller : Lydia Schaefers Informatie op te vragen bij : L. Schaefers Portefeuillehouder(s) : Rob Zeeman Zaaknummer : BB14.00251

Nadere informatie

proaincieprenthe de heer P.H. Oosterlaak Assen, 25 januari 2019 de brand nabijde kerncentrale Lingen op 6 december 2018

proaincieprenthe de heer P.H. Oosterlaak Assen, 25 januari 2019 de brand nabijde kerncentrale Lingen op 6 december 2018 Prooincie b uis lvesterbrink r, Assen postadres Postbus rzz, 94oo.l,c Assen www.drenthe.nl o59z - 36 y1, 55 proaincieprenthe Aan: de heer P.H. Oosterlaak (i.a.a. de overige Statenleden) Assen, 25 januari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 203 204 32 645 Kernenergie Nr. 60 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 juli

Nadere informatie