STICHTING IOP-Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING IOP-Nederland"

Transcriptie

1 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 9 e jaargang nr 4 / december 2015 Een lied voor alle vrouwen Tekst & Muziek: Elly Zuiderveld / Gounod Laat ons bidden voor de vrouwen, Voor de vrouwen van de aarde, Voor de lasten die ze sjouwen, Voor de kinderen die ze baren, Voor de zorgen die ze dragen, Voor hun onvervulde vragen, Wees heen nabij. Laat ons bidden voor de vrouwen, Voor de meisjes die ze waren, Vol van hoop en zelfvertrouwen, Met hun zongebleekte haren, Met hun sluiers en hun vlechten, Die voor recht en vrede vechten, Wees hen nabij. Laat ons bidden voor de vrouwen, Waar ter wereld ze ook wonen, In hun hutten, flatgebouwen, In hun eigen denkpatronen, Hooggehakte, laaggeschoolde, Zelfbewuste en verdoolde, Wees hen nabij. Laat ons bidden voor de vrouwen, Voor de oude, voor de jonge, Voor de prinsen die ze trouwden, Voor de liedjes die ze zongen, Voor de baby's die ze zoogden, Voor de tranen die ze droogden, Bid voor hen, bid ook voor mij, Wees ons nabij. Amen

2 Dit lied spreekt voor zich en is te beluisteren via You Tube op de melodie van Ave Maria Wij wensen iedereen een hoopvol, vredevol en liefdevol 2016 toe. I.O.P.-N.L. Truus, Leonie, Annelies, Paulien, Nynke, Klaas en Joke Precisie Eindhoven naaiatelier Michelle Willers -? (wie weet wie dit is? en waaraan het geld besteed moet worden?) Jessica Koel bibliotheek Rotary Hoekschewaard educatie Diaconie Nunspeet (huwelijk Iris en Jonathan) educatie Wij bedanken ook: Zonwering Hoekschewaard zonnescherm Piet de Wilde (Westdijk) steunen zonnescherm Mevr. Groen inzamelen spullen in Numansdorp Huis te Hoecke beschikbaar stellen verkoopruimte BUKO beschikbaar stellen verkoop units en opslag container Liesbeth Nieuwenweg bijhouden van de website Marijke Nieuwenweg aanvoeren van de 2times kleding Wij hebben dit jaar weer diverse schenkingen gekregen. Daarvoor bedanken we: Dhr. en mevr. Hartog lashuis donatie Paulien Mul educatie Dhr. en mevr. v.d. Woel educatie Mevr. v.d. Linde educatie Vrouwen van nu bibliotheek Arie en Adrie v.d. Minkelis educatie Hoeksch lyceum educatie Diaconie Protestante gemeente Mijnsheerenland educatie/lashuis Diaconie Hervormde gemeente Heinenoord educatie Elvira Don educatie Emmaus Bilthoven bibliotheek Ineke en Marco Termeer educatie Piet en Adrie Stolk educatie R.A.J. Moors naaiatelier Annelies de Groot salaris Mister Kayega Van de voorzitter. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd om te gaan is voor mij nu aangebroken. Eerst heb ik als gewoon bestuurslid in het IOP bestuur gezeten en heb zo de oprichting van de Stichting IOP- Nederland meegemaakt. Later ben ik voorzitter van IOP- Nederland geworden na het vertrek van de toenmalige voorzitter. Ik heb met plezier in het bestuur gezeten, maar de laatste tijd kostte het vrijwilligerswerk en mijn werk op school mij te veel energie. Een reden om iets minder vrijwilligerswerk te gaan doen. De laatste tijd kon ik het werk binnen IOP

3 Nederland naar mijn mening niet voldoende uitwerken en ik wil deze zaken serieus en naar behoren kunnen vervullen. Bij deze doe ik ook een oproep om het bestuur te komen versterken. Annelies verzorgt de communicatie met Tanzania en doet heel veel werk, maar zij heeft ruggensteun nodig en daarvoor is er versterking nodig binnen het bestuur. Het is mooi en zinvol werk om te doen. Laat IOP- Nederland niet in de steek en meld je aan om het bestuur te komen versterken. Voor de extra container die we bij elke verkoopdag te leen kregen is intussen ook een definitieve oplossing gevonden. BUKO heeft ons een afgekeurde oude unit gedoneerd. Deze zijn we nu aan het opknappen. p.s. ik blijf wel af en toe meehelpen met de rommelmarkten e.d. fijne feestdagen en een hartelijke groet Truus Storm Verhuisbericht. Vergeet u a.u.b. niet ons op de hoogte te brengen van een verhuizing of het wijzigen van een adres. Bericht van de penningmeester: Zoals beloofd zijn in november de rekeningen voor schoolgeld/sponsoring 2016 verstuurd. De eerste betalingen zijn intussen al binnen gekomen, waarvoor dank. Vergeet u niet voor 15 januari een deel over te maken? Wij moeten dan n.l. aan het sponsorprogramma in Tanzania betalen. Donateurs krijgen nog een rekening. Adverteerders vragen wij eerst of zij weer een jaar met ons verder willen. Ook vragen wij hen of de advertentie nog up to date is. Huisvesting Er is intussen bericht ontvangen dat BUKO niet helemaal weggaat van de Boonsweg. Kantooractiviteiten en het Eco toilet-gebeuren blijven. Gelukkig blijven de twee verkoop units en de opslagcontainer ook. Er gaan twee Nederlandse vrijwilligers de Kerst doorbrengen in Ilula ( Kim en Elly). Begin januari gaat Lotte. Cilia, Mayke, Charlot en Emma gaan eind januari en zij gaan deels in het lokale ziekenhuisje werken. Daarvoor willen zij verbandmiddelen meenemen. Ze hebben daarvoor twee koffers beschikbaar en één daarvan is al gedeeltelijk gevuld. Maar we zoeken meer! Heeft u overtollig goede verbandmiddelen of kunt u daar aan komen, laat het ons dan weten. Half januari moeten de koffers gevuld zijn. VWW is ook bezig met het organiseren van een jongerenreis. Daarbij brengen ze twee weken door in Ilula en één week op Zanzibar. De eerste twee inschrijvingen zijn al binnen. Heeft u ook zin om eens in Ilula de handen uit de mouwen te steken of om uw kind mee te sturen met een jongerenreis? Kijkt u dan eens op de website van VWW: wat de mogelijkheden zijn. Inzamelacties SPONSOR KLIKS De kliks lopen hard terug. Wat is er aan de hand? Heel Nederland bestelt steeds meer in webshops maar bij ons lopen de inkomsten terug! Bent u vergeten om eerst naar onze website te gaan voordat u uw webshop op zoekt? Het is maar zo n kleine moeite en brengt ons financiële steun.

4 We leggen het nog een keer uit: Als u een internetbestelling wilt gaan doen bij een bekende webshop (denk daarbij aan Wehkamp, Zalando, Bol.com, cheaptickets etc. etc.) ga dan eerst naar en klik op de button rechts in het scherm. U krijgt dan alle deelnemende webshops te zien en kunt de shop die u zoekt aanklikken. Vanaf daar gaat dus bestelling helemaal zoals het anders ook zou gaan. U betaalt gewoon de gevraagde prijs en geen cent meer, maar. wij krijgen dan wel een kleine bijdrage! PENNEN, CARTRIDGES, MOBIELTJES, BATTERIJEN, DOPPEN De terracycle pennen-inzameling gaat ook nog door. Ook de lege cartridges en oude mobieltjes brengen nog steeds geld voor ons op. U kunt de school van onze voorzitter helpen met het inleveren van lege batterijen. Zij sparen voor ons pennen en zo kunnen wij iets terug doen. Ten slotte willen we ook de blindengeleide honden organisatie steunen met het helpen inzamelen van plastic flessendoppen. We zijn immers toch bezig! U kunt alles kwijt in de kliko aan de Boonsweg of in één van de inzameldozen bij: AH s Gravendeel, Superrr Maasdam, Plusmarkt Klaaswaal, Spar Piershil, Plusmarkt Nieuw Beijerland, AH Puttershoek, Winkeltje Huis te Hoecke, AH Strijen, Attent Heinenoord. Blijft u allen a.u.b. flink mee sparen en flink internetshoppen. Wij zijn er blij mee. De laatste rommelverkoop van 2015 hebben we al weer achter de rug. We kunnen zonder meer zeggen dat deze activiteit weer zeer succesvol is geweest. Zonder de trouwe hulp van To en Bram hadden we het nooit gered. Ook Addy en Rene uit Roosendaal hebben ons meerdere malen bijgestaan. We gaan hen allen bedanken met wat lekkers. Na een rommelverkoop gooien wij heel weinig weg. Toch moeten we er voor zorgen dat onze klanten niet iedere maand dezelfde spullen tegenkomen. Daarom recyclen we zo optimaal mogelijk. Oud ijzer brengen we weg en brengt nog wat op, boeken gaan naar de honkbal papiercontainer en levert hen wat op, glas gaat naar de glasbak, sommige zaken gaan naar de voedselbank. Ten slotte brengen we alles wat nergens meer voor geschikt is naar de RAD. Activiteiten 2016 tot aan de zomervakantie Zaterdag 6 febr. Zaterdag 5 mrt. Zaterdag 2 apr. Zaterdag 7 mei Zaterdag 28 mei Zaterdag 4 juni Zaterdag 2 juli Ponymarkt Puttershoek Voor de Ponymarkt hebben we nog prijzen nodig voor onze altijd prijs verloting. Heeft u thuis nog e.e.a. in de verpakking staan (ook graag kinderspullen) en doet u er niets mee, lever het dan in. U mag het in de container zetten, wij kijken enkele keren per week na wat er binnen gebracht is en sorteren dan kleding, elektronica, boeken en prijsjes er al uit. DE punten en eventueel andere zegelacties mag u ook inleveren, daar schaffen we dan weer prijzen mee aan.

5 Verkoop materiaal We zijn onze voorraad Tanzaniaans handwerk e.d. aan het lozen. De markt is na al die jaren aardig verzadigd geraakt. Ook sluit per 1 februari 2016 de Huis te Hoecke winkel. Daarom gaat nu alles wat we nog op voorraad hebben weg tegen de helft van de prijs. U krijgt begin 2016 een lijst (met foto s) van wat we nog in de aanbieding hebben. We bedanken Leneke Kamp als verkoopster. Reisverslag van Nyuki Maua a.k.a. Bee Bloemen Een aantal maanden geleden haalde ik het in mijn hoofd om mijn leven over een andere boeg te gooien. Een stapje in de wereld te zetten, weg van het ideaalbeeld te moeten presteren en veel te verwezenlijken. Hopelijk kan ik jullie - voor een stuk - mee op reis nemen. Mijn eerste dagen in Ilula Wachtlijst IOP-NL sponsorkinderen Alpha, Waiti, Jetina en Emanuel hebben alle vier een sponsor gevonden voor Dat is geweldig nieuws! Ook hebben diverse vrijwilligers een kind genomen dat niet op onze wachtlijst stond. Dit betekent echter niet dat er geen kinderen meer zijn die hulp nodig hebben. In tegendeel, er zijn weer inschrijfdagen geweest en zeker 100 kinderen wachten nu op het verlossende mailtje: we hebben een sponsor voor je! Misschien een idee om een kind te sponsoren i.p.v. een luxe kerstcadeau? Het sponsoren van een kind kost 240,- per jaar. Neem hierover contact op met Annelies (info@iopnederland.nl) dit 4 tal is blij met zijn sponsor. Op mijn eerste dag in Ilula heb ik samen met alle vrijwilligers en een aantal meisjes uit het weeshuis de hoogste berg van Iringa beklommen. Het leek de Kilimanjaro wel! Volhouding, karakter, polepole (wat traag betekent) en blijven ademen waren noodzakelijk om (letterlijk) de top te bereiken. Het was een enorm rijke ervaring! Voor het eerst in mijn leven werd ik ook geconfronteerd met écht alleen zijn. Het maakte me bedroefd en onwennig tegelijkertijd. Want wat moest ik nu doen? Niemand om tegen te praten of ervaringen en gevoelens mee te delen, niemand om leuke dingen mee te gaan doen of gezellig te gaan eten. Niemand. Alleen ik. Maar het heeft me geleerd dat er nog vele andere mensen rondlopen die dat gevoel wat kunnen wegnemen. Zo werd ik warm ontvangen door de weesmeisjes. Ze zongen en dansten voor me, wat uniek was om te zien. Ogen openen, niets zeggen en gewoon luisteren doet je meer ontdekken dan je zelf denkt. Wat heb ik tot nu toe geleerd? Elke dag opnieuw moet ik tegen mezelf zeggen: Bee, je bent daadwerkelijk in Afrika. Probeer te genieten, kijk rondom je en doorleef de dingen die je doet. Alleen op

6 die momenten krijg ik even een euforisch gevoel. Een gevoel van vervulling. Ik ben -als vrijwilliger- maar een klein stukje van de grote puzzel. De kans is klein dat ik het resultaat zal zien, maar wat ik doe heeft zeker een meerwaarde. Stukje bij beetje zie je wat je met de hulp van meerdere vrijwilligers kan verwezenlijken. Sommigen helpen met maïs aanplanten, anderen met het doen groeien en oogsten en ontkolven. Vele handen maken licht werk, dat heb ik écht gevoeld. De mensen hier kunnen meer verrichten in dezelfde tijd, meer verkopen, meer geld krijgen en hopelijk een betere economie creëren. Ik heb al verschillende keren mogen deelnemen aan het sponsorproject. Het zijn kinderen/jongeren die geld ontvangen van mensen uit andere landen om te kunnen gaan studeren. Het zijn deze kinderen die de toekomst hebben. Hen sponsoren om te kunnen gaan studeren, is dus van groot belang. Het is in mijn ogen niet meer betekenis hebben op materieel vlak wat het belangrijkste is. De vele asante sana s (heel erg bedankt), de lachjes op de gezichten van de kinderen en de vele handdrukken en knuffels doen veel meer. Ze geven je het gevoel dat je écht iets voor hen betekent. Ik heb ook gewerkt in het plaatselijk ziekenhuis. Mijn mond viel open van verbazing. Verbaasd op negatief maar ook op positief vlak. Een gsm met een zaklamp is écht een meerwaarde als je een infuus wilt prikken en er geen elektriciteit is. Vrouwen die pas een kindje ter wereld hebben gebracht liggen met zijn achten op een kamertje. De dokters desinfecteren hun handen wel degelijk bij elke nieuwe patiënt en proberen je in het Engels zoveel mogelijk bij te leren. Elke patiënt heeft - tot mijn grote verbazing - een eigen matras. Hygiëne en steriliteit staan op een laag pitje (wat ik echter wel verwachtte). Pas overleden mensen worden in witte lakens gewikkeld om overgebracht te worden naar het mortuarium. De kennis van de verpleegkundigen is minimaal. Dit laatste kon ik concluderen uit de antwoorden die ze gaven op de vragen van de dokter. Vragen die ik -als net afgestudeerde verpleegkundige- wel kon beantwoorden, en zij niet. De dokter gaf aan dat de gezondheidszorg verwaarloosd wordt door de overheid. Ziekenhuizen in heel Tanzania hebben recht op TSH (ongeveer euro) per jaar, maar krijgen maar TSH. Dat is duidelijk merkbaar aangezien er een tekort is aan machines om zuurstof toe te dienen (er zijn er maar drie in het hele ziekenhuis, dus als je zuurstof tekort hebt en ze zijn alle drie in gebruik, dan heb je pech). Er zijn geen batterijen voor de saturatiemeter. Er is een tekort aan handschoenen en schorten voor het personeel. Een medisch dossier bestaat uit een kartonnen mapje met daarin een A5-schriftje. De infusen worden op de gang geprikt en zo voorts. In het algemeen kan je stellen dat er een tekort is aan alle mogelijke materialen. Verandering van perspectief Het beeld dat (over het algemeen) in de Westerse maatschappij hangt rond mensen met een donkere huidskleur, wil ik graag even nuanceren. Op de straten lopen mensen niet in een boog om je heen, kijkend naar de grond, maar er wordt naar elkaar gelachen en gegroet. Ze zijn ontzettend hecht met elkaar en heten je allemaal heel erg welkom in hun land en cultuur. Karibu sana luidt het dan (heel erg welkom!). De meeste mensen dragen kleren zoals wij (behalve de oudere generatie) en zijn in het bezit van een gsm/smartphone. Ze zijn enorm dankbaar voor de dingen die ze wél hebben in plaats van de dingen die zouden ontbreken. Dit wordt duidelijk tijdens het dagelijks ochtendgebed. Zang en dankwoorden voor het eten en drinken op de tafel, het werk dat ze kunnen doen, de aanwezigheid van vrijwilligers, een nieuwe mooie dag, vele vrienden. Dit alles komt aan bod. Iets waar wij in onze Westerse maatschappij nog iets van kunnen leren. Ook de manier waarop de mensen in het weeshuis je uitnodigen om met hen te dansen en te zingen heeft me doen nadenken. Het lijkt alsof ze gelukkig zijn. Alsof het samen zingen zorgt voor een betere samenhang tussen de mensen. Een uur voor het avondeten kan je de weesmeisjes al in de gangen horen zingen. Ik was zowel geschrokken als aangenaam verrast. Omdat dit niet voldeed aan het beeld dat ik had van weeskinderen. In mijn hoofd waren ze verdrietig, donker, kil en zonder levensvreugde. Ik zeg niet dat ze altijd even gelukkig zijn, maar liefde komen ze hier zeker niet tekort!

7 Kamwene Net zoals in België zijn ook hier mensen die het minder goed met je voor hebben. Of anders gezegd: mensen die zó arm zijn dat ze denken het recht te hebben van je te mogen stelen. Iringa is een stad die ongeveer een uur verwijderd ligt van Ilula. Een uur is relatief, ik was ook wel eens 2,5 uur onderweg. In Iringa gebeurde datgene wat ik eigenlijk niet verwachtte, des te meer omdat de mensen hier altijd zo vriendelijk zijn. Één man links greep me bij de arm, terwijl een andere man rechts probeerde mijn gsm uit mijn broekzak te nemen. Uiteindelijk kon ik mezelf wel verdedigen en mijn gsm redden. Ze hadden beter een andere mzungu (blanke) gekozen :). Maar ik voelde me niet meer veilig en ben dan ook onmiddellijk teruggekeerd naar Ilula. Uiteindelijk ben je als een mzungu wel veiliger dan als een lokale inwoner. Dat zegt ook Bibi (oma) Berit. Zij is de (wonderbaarlijke) vrouw die IOP (Ilula Orphan Program) vijftien jaar geleden uit de grond heeft gestampt. Echt iedereen kent haar! Werkdagen Ik heb weer een aantal dagen in het ziekenhuis gewerkt. Het zijn niet de dokteren die de oorzaak zijn van de armzalige omstandigheden. Ze weten écht wel waar ze over spreken en zijn in staat mensen effectief te genezen. Het zijn de verpleegkundigen die ondermaats worden opgeleid en daardoor te weinig kennis hebben. Het viel me pas na een aantal dagen op dat de kamers helemaal geen toilet of badkamertje hebben. Mensen poetsen hun tanden (en wassen ook hun lichaam) gewoon in het midden van de kamer. Ook doen vrouwen de bevalling zonder hun man aan hun zijde, hij mag alleen tijdens de bezoekuren de baby komen bewonderen. Dokters, verpleegkundigen en assistenten bidden vóór ze aan een operatie beginnen en tijdens de operaties wordt er gedweild waardoor de chirurg op zijn beurt een stapje naar achteren en terug naar voren doet. Het meest frappante vond ik dit: als een kind enige tijd na de geboorte sterft, lijkt dat een normale zaak te zijn. De moeder krijgt wel de kans om eens met iemand te praten, maar dat gebeurt alleen als het écht nodig is. Andere dagen heb ik mogen helpen in de keuken, waar ik geleerd heb om ugali klaar te maken. Het is een typisch gerecht voor de Tanzanianen. Het bestaat uit water en bloem, wat aan de kook wordt gebracht. Aangezien er geen kruiden aan worden toegevoegd, heeft het weinig smaak en eten de mensen het in combinatie met bonen of andere groenten. Het is hard werken in de keuken, een klus dat zeker niet onderschat mag worden! Ook heb ik plaatselijke scholen mogen bezoeken om kinderen van schooluniformen te voorzien. De schoenen die ze dragen zijn gescheurd of hebben gaten, máár ze dragen schoenen. De uniformen zijn kapot en ontzettend vuil, maar ze zijn wel allemaal hetzelfde. De klaslokalen zijn kaal en oud, maar er staan wel banken en stoelen in en ze hebben een bord om op te schrijven. En tóch is het een enorm groot verschil met thuis. Op materieel vlak wordt dit duidelijk, maar ook hun perspectief is verschillend. Deze kinderen willen dokter, leerkracht of verpleegkundige worden en zijn bereid hier hard voor te studeren. Ze zijn blij en bedanken God voor elke nieuwe schooldag. Er zijn zoveel kinderen die dromen hebben maar ze niet kunnen waarmaken omdat ze wees zijn of

8 omdat hun ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Daarom wil ik jullie graag laten kennis maken met Magreth. Een driejarig meisje dat dankzij Sander en mij binnenkort naar school kan gaan. Het kost voor ons niet veel geld maar is voor hen wel een wereld van verschil. If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make that change. Van Harte aanbevolen! Aanpassing Het is ontzettend moeilijk om je aan te passen aan een andere cultuur. Deze ervaring heeft me geleerd dat er verschillende manieren van leven zijn en het niet gemakkelijk is om je eigen manier teniet te doen. Aanpassen is één zaak. Een volledige aanpassing is iets anders. Ik groet iedereen die ik tegenkom, ga naar de kerk, pas mijn kledingsstijl aan, luister elke ochtend en avond naar het gebed en zo voorts, maar me volledig aanpassen kan ik niet. Ik voel niet the happiness die deze mensen voelen, ik kan niet plotseling gaan geloven in een zekere God, ik kan niet van huidskleur veranderen I have to go now Mijn laatste dagen in Ilula zijn aangebroken en het voelt niet goed. Ik heb dingen gevoeld die ik nooit eerder gevoeld heb en ik heb zoveel nieuwe dingen mogen proberen en leren. Ik voelde me hier welkom, geliefd en vooral gelukkig. Ik hoop dat ik een aantal zaken mee naar huis kan nemen om zo mijn leven op een rustige manier voort te zetten. Ik ben niet klaar om te gaan maar één ding is zeker: Sipo vile tena (I m no longer the same). Nyuki Maua a.k.a. Bee Bloemen Een heel leuk boek over o.a. het vrijwilligerswerk voor het IOP. Roland Visser (de auteur) heeft bij ons vorig jaar zomer vrijwilligerswerk gedaan. Het boek is te bestellen bij de Boekenbent

9 Bezoek Berit aan Nederland Berit is van 14 januari t/m 31 januari 2016 in Europa. De eerste dagen brengt zij door bij IOP Duitsland en Luxemburg. Ten slotte is zij nog een ruime week bij Annelies in Puttershoek. Zoals al aangekondigd in de vorige nieuwsbrief houden we op 30 januari een bijeenkomst voor sponsoren en vrijwilligers die Ilula bezocht hebben. Maar ook diegenen die nog gaan zijn van harte welkom om alvast met Berit kennis te maken. De aanvang van deze gezellige bijeenkomst is 14 uur. De plaats is Puttershoek. De eindtijd staat niet vast. Als het erg gezellig en laat wordt zorgen we voor wat te eten. Wij vragen u wel vriendelijk om u aan te melden (info@iopnederland.nl). Als de groep te groot wordt voor het huis van Annelies wijken we uit naar een verenigingsgebouw. GEZOCHT: Een vitrine kast om waardevolle spullen veilig in uit te stallen in onze units tijdens verkoopdagen. Liefst een hangend exemplaar die dan bovenop de kast gezet kan worden. We zoeken ook zo veel mogelijk koffers. Ze moeten wel heel zijn want ze moeten met het vliegtuig mee naar Tanzania. Liefst met harde schaal want die gebruiken ze in Tanzania om belangrijke zaken muis en insecten proof in op te bergen. HIER KAN UW ADVERTENTIE STAAN Hele pagina 20 per jaar Halve pagina 10 per jaar info@iopnederland.nl

10 Buko Verhuur regio Rijnmond JMS Boonsweg 63a 3274 LH Heinenoord Tel: Fax: Mail: Jense Machine Service b.v. Verhuur van tijdelijke accommodaties. Machinereparatie Draaierij Draaidiameter tot mm Postbus ZJ Nijverheidsweg KJ Heinenoord Tel Fax

11

12

13 Contactgegevens Stichting IOP-NL Schaduwrijk SC Puttershoek k.v.k nr: Regio banknummer: NL15RBRB t.n.v. Stichting Ilula Orphan Program Nederland

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 10 e jaargang nr 4 december 2016

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 10 e jaargang nr 4 december 2016 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Een piepkleine ster lag gisteren voor onze deur Ze was heel bijzonder, dat zag je

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 13 e jaargang nr 1 maart 2019

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 13 e jaargang nr 1 maart 2019 xcv Bericht van het bestuur Een 24-jarige jongen kijkt uit het raam van de trein en schreeuwt: Papa, kijk de bomen gaan achteruit! Papa glimlachte Een jong stel zit vlakbij en kijkt de 24-jarige vanwege

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief Gebed van de kalmte: God, schenk mij de kalmte

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 1 maart 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 1 maart 2017 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 1 maart 2017 Ik ruik iets in

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 4 december 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 4 december 2017 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 4 december 2017 Het jaar gaat

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Je levensvisie is het best te zien in de keuzes die je maakt. Uiteindelijk geven

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 1 maart 2018

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 1 maart 2018 Groot zijn je ogen Groot zijn je ogen, klein je kansen. Enkel op blote voeten heb jij leren dansen. Bloot, stinkend, helemaal kapot. Jij weet niet beter, dit lijkt je lot. Stichting Ilula Orphan Program

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 2 juni 2018

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 2 juni 2018 Dromen in Afrika Dromen over later, wij over ons leven. In Afrika over water. Wij maken ons zorgen over ons haar, in Afrika om een dag zonder gevaar. Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma

Nadere informatie

Jaarverslag Fountains of Joy 2014.

Jaarverslag Fountains of Joy 2014. Jaarverslag Fountains of Joy 2014. In april 2014 hebben Erik en Esther Nagtegaal Stichting Fountains of Joy opgericht, met het doel aan de wereld het evangelie van Jezus te verkondigen en zorg te dragen

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Beste lezers Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Op dit moment hebben we geen voorzitter die een voorwoord schrijft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 3 oktober 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 3 oktober 2017 Beste lezers Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 3 oktober 2017

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 2 juli 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 2 juli 2017 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Beste lezers We zijn nog steeds op zoek naar een nieuw bestuurslid. Voorlopig blijft

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Van de voorzitter Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief De herfst is weer begonnen,

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Zoals ook jij Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 7 e jaargang nr 3 september 2013 Die ander

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. tijd is niet de klok is niet dit uur is geen horloge of apparatuur tijd is niet

Nadere informatie

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk Thema: Spoorzoeken Voorganger: Organist: Spoorzoekers: ds Ad van Houwelingen Jaco van Leeuwen Sara: Sanne Heemskerk Bram:

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Mensen verander je niet Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 9 e jaargang nr 2 door

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De eerste zonnestralen, ze tintelen

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 3 september 2018

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 3 september 2018 Beste lezers. Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Deze keer uw aandacht voor een gigantisch project in Ilula, de Farm

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 5 4 november 2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 5 4 november 2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 5 4 november 2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Om te onthouden maandagmiddag 9 november : unit 1 naar Papierazzi

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015 Najaarsactiviteiten GZB Concerten Psalm Project De GZB organiseert samen met The Psalm Project twee concerten: op 3 oktober in Nijkerk en 10 oktober in Waddinxveen. De avonden staan in het teken van het

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

LA SONRISA NARANJA. Het kerstfeest komt er aan! Jaargang 2 nummer 1. JAARGANG 6 Nummer 3 december 2014 INHOUD. 1. Kerstfeest komt er aan!

LA SONRISA NARANJA. Het kerstfeest komt er aan! Jaargang 2 nummer 1. JAARGANG 6 Nummer 3 december 2014 INHOUD. 1. Kerstfeest komt er aan! NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 3 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 6 Nummer 3 december 2014 Jaargang 2 nummer 1 Het kerstfeest komt er aan! janua- INHOUD 1. Kerstfeest komt er aan! 2. La Sonrisa Naranja op Facebook

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN!

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN! Overzicht activiteiten komende tijd: Nieuwsbrief 3 21 september 2012 Datum Activiteit Groep September Wo. 26-09 Dag van de Talen 1-8 Do. 27-09 Studiedag; alle kinderen vrij 1-8 Oktober Di 2-10 Ouderavond

Nadere informatie

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 11 september 2015

C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 11 september 2015 C.B.S. De Oanrin Piterpôlle 29 9286 EM Twijzel Tel: 0511 54 10 46 Email: oanrin@noventa.nl Website: oanrin.noventa.nl Nieuwsbrief 11 september 2015 Informatie avond (Herhaalde berichtgeving): Op dinsdag

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

openbare basisschool DE UTSKOAT Nieuwsbrief schooljaar 2015-16 september nummer 2

openbare basisschool DE UTSKOAT Nieuwsbrief schooljaar 2015-16 september nummer 2 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Als je de goede momenten in je leven intens en bewust beleeft, is er veel kans dat

Nadere informatie

HET WOORD: SCHRIFT EN TAFEL

HET WOORD: SCHRIFT EN TAFEL Thema: Wachten Orde van dienst: - VOORBEREIDING Zondag 28 december 2014 Zuiderkerkgemeente Voorganger: ds. E. Wisselink Organist: mevr. Willy Misker Wit Wit is de kleur van de vreugde, wit is de kleur

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

De viering kan geopend worden met het aansteken van een kaars en een gezamenlijk gebed:

De viering kan geopend worden met het aansteken van een kaars en een gezamenlijk gebed: Viering De viering kan geopend worden met het aansteken van een kaars en een gezamenlijk gebed: Grote God, geef ons goede ogen, geef ons ogen die de ander zien: mensen dichtbij, mensen ver weg, kinderen

Nadere informatie

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. Hoofdredactie: Paul Meekhof mei / juni 2015 Pagina s : 10 NR 4 De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. De herdenking van afgelopen 4 mei en de viering van 5 mei. Voor het

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie