STICHTING IOP-Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING IOP-Nederland"

Transcriptie

1 Zoals ook jij Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 7 e jaargang nr 3 september 2013 Die ander geen vreemde, een mens als jij, een mens even kwetsbaar, even breekbaar, een mens even hunkerend naar licht en geluk, ontzie hem, doe hem geen pijn, een mens zoals jij, zie naar hem om, doe hem recht, een mens als jij, leven wil hij, leven zoals ook jij wilt leven. Van de voorzitter Toen ik dit gedicht las, moest gelijk aan kinderen in mijn schoolgroep en kinderen in ons IOP werk denken. Als je de kinderen op de foto s ziet, gun je deze kinderen alle geluk van de wereld. Ik denk aan de visie van waaruit wij werken. Kinderen een leven gunnen, zoals wij ook graag willen. Als IOP Nederland zijn we na de vakantie weer hard en met frisse moed aan het werk gegaan. Er zijn weer markten en vergaderingen geweest. Berit is met vakantie geweest in Nederland om weer op krachten te komen, maar zij heeft ook aan jongeren en mensen verteld over haar werk in Tanzania en haar netwerk uitgebreid. U kunt van al ons werk lezen in deze nieuwsbrief. Doet u/jij weer mee de komende maanden om deze kinderen een goede toekomst te geven? Truus Storm

2 Schoolgeld Nog 3 maanden en dan zit 2013 er al weer op. Na mijn bezoek aan Tanzania (eind oktober) ga ik de rekeningen voor 2014 versturen. Het schoolgeld moet helaas weer iets verhoogd worden om met alle andere IOP s gelijk te trekken. Het schoolgeld voor een lagere school kind blijft 120 per jaar, voor de middelbare school komt er 5 bij, dit wordt nu 240 per jaar en voor een highschool student komt er ook 5 bij, dit wordt nu 280 per jaar. Als u beseft wat zij daarvoor krijgen is het vergeleken bij onze studiekosten een schijntje. Het schoolgeld wordt besteed aan: schoolgeld, schriften, pennen, schooluniformen, reiskosten, examenkosten en soms zelfs voedsel als een kind intern gaat. Ook de mensen die voor dit programma werken krijgen hier uit een salaris. We realiseren ons dat door de crisis niet iedereen dit bedrag zo maar uit zijn/haar mouw schudt. Daarom bieden wij u de mogelijkheid in termijnen te betalen. Dit mag per half jaar, per kwartaal of per maand. U moet dit wel zelf instellen op uw computer, automatische incasso is voor ons te duur. Annelies de Groot Penningmeester IOP-NL Post Op 30 september vliegt Annelies naar Tanzania om 17 dagen lang het project te bezoeken. Gezien de kilo s die je mee mag nemen in een vliegtuig is het onmogelijk voor alle sponsors pakketjes mee te nemen. Maar.. brieven kan zij wel in haar bagage kwijt. Dus wilt u uw kind een brief schrijven, zorg dan dat deze uiterlijk zondag 29 september bij Annelies in de bus ligt (Schaduwrijk SC Puttershoek). Als u ook wat aan uw kind wilt geven, mag u een bedragje overmaken naar de IOP-NL rekening (zie laatste pagina). Annelies zal ter plekke kijken wat het kind het hardst nodig heeft. Dat kunnen extra schoolspullen zijn, een paar schoenen, medicijnen, een muggennet of voedsel. We geven het kind niet het geld maar vouchers voor de IOP winkel. Zo voorkomen we dat het geld besteed wordt aan zaken die niet urgent zijn. We laten het kind ook een kleine tegenprestatie leveren. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u lezen waarom. Programma activiteiten oktober Rommelverkoop aan de Boonsweg 2 november Rommelverkoop aan de Boonsweg 9 november Ponymarkt Puttershoek 7 december Rommelverkoop aan de Boonsweg 11 december Cadeautjesmarkt Heinenoord? 14 december Kerstmarkt Huis te Hoecke?

3 Rabobank fietsdag 2013 Het was gelukkig weer een droge dag. Er hadden zich helaas niet veel mensen aangemeld om voor ons te fietsen. Maar we zijn even goed blij met de 67,50 die deze dag voor ons opgebracht heeft. Rommelverkopen 2013 De maandelijkse rommelverkopen zijn een grote bron van inkomsten voor het IOP. We hebben in de loop der jaren een vast klanten bestand opgebouwd. Maar deze klanten komen alleen terug als we steeds nieuwe spullen hebben. Dus uw aanvoer van gebruikte spullen is hard nodig. Omdat Annelies niet meer aan de Boonsweg woont en dus niet iedere dag de container kan controleren verzoeken wij u om uw spullen IN de blauwe container te zetten en NIET ervoor of voor de unit. Tijdens kantoor uren (van 8 tot 17 uur) is het hek altijd open. Zaterdags vaak niet. Lieke Vrijwillig Wereldwijd Het is druk met vrijwilligers uit Nederland en België! Dit jaar zijn er in totaal 41 personen geweest, zijn er nu of gaan nog. Van diegenen die geweest zijn krijgen we bijna alleen maar positieve verhalen. Ook in deze nieuwsbrief kunt u een verslag lezen. Denkt u na het lezen: dat wil ik ook! Kijk dan op voor meer informatie. De blauwe container, links in beeld, is de plaats waar u uw spullen in kunt zetten. Opbrengst Rommelverkoop 2013 Juli 710,50 Augustus 802,20 (record!) Blijft U a.u.b. uw spullen inleveren? Vraag ook vrienden, familie en bekenden om dat te doen.

4 Pennenactie Heel hard loopt de inzameling momenteel niet. Helaas zit het nog niet in de mensen hun systeem. Pen leeg, terug naar de winkel en in de IOP bak. Toch hebben we tot op heden bijna 900 met deze actie verdiend. Al met al lang niet gek! Waar kunt u uw pennen momenteel kwijt? Oud Beijerland: Primera, Lokaal 2 en Aveha Numansdorp: Albert Heijn, de Plusmarkt s Gravendeel: Albert Heijn en C1000 Strijen: Albert Heijn Puttershoek: Albert Heijn en Huis te Hoecke Heinenoord: Attent en de kliko aan de Boonsweg 65 Nieuw Beijerland: Plusmarkt Piershil: Spar Goudswaard: Coop Mijnsheerenland: Etos Klaaswaal: Plusmarkt Maasdam: Superrr Lopende actie Het IOP zamelt ook mobieltjes en cartridges in. Via EEKO krijgen wij daar geld voor en worden de mobieltjes en cartridges gerecycled. Helaas stagneert de aanvoer van met name de grote cartridges. Deze brengen het meeste geld op. Een grote aanvoerder was Huis te Hoecke maar zij zijn op een ander printsysteem overgestapt en leveren nu niets meer in. BUKO is nog wel een trouwe klant. Heeft of weet u bedrijven die cartridges gebruiken en weggooien? Stop ze in de kliko aan de Boonsweg 65 te Heinenoord. En bent u aan een nieuwe telefoon toe? Ook zonder oplader zijn ze welkom. Haal wel uw simkaart er uit! U heeft deze button op onze site al heel wat keren gebruikt, waarvoor onze dank. Geeft u de tip a.u.b. aan zoveel mogelijk mensen door. Hoe werkt het ook al weer? Doet u een internet aankoop bij een bekende (internet) winkel ga daar dan niet rechtstreeks heen maar ga eerst naar en klik vervolgens op de button sponsorkliks rechts in beeld. U kunt vervolgens kiezen uit een heleboel internetwinkels. Klik uw favoriet aan en u komt op hun site en u kunt uw bestelling doen. U betaalt gewoon de normale prijs, alleen krijgen wij (IOP-NL) een kleine commissie. In juli bracht ons dat ruim 70 op en in augustus 40. Mede door de vele vliegtickets die er via deze actie geboekt zijn. Alle vrijwilligers en vakantiegangers: asante sana! OPROEP Heeft u een kerstpakket (of ander pakket) dat u niet kunt of wilt gebruiken, of heeft u gratis artikelen bij allerlei acties gekregen waar u niets aan heeft. Niet weg doen! Maar inleveren bij het IOP. U mag de spullen bij Annelies afgeven (zie nieuwe adres in Puttershoek) of in de container aan de Boonsweg zetten. De container wordt altijd zorgvuldig uitgezocht en alle nieuwe spullen die we vinden houden we apart voor verlotingen op markten. En binnenkort hebben we weer zo n markt! (9 november ponymarkt Puttershoek) Op de jaarmarkt in Mijnsheerenland zijn we bijna door al onze prijzen heen gegaan. Aanvulling is hard nodig! Met oude hardschalen koffers maakt u ons ook heel blij. Hierin sturen we spullen met de vrijwilligers mee voor de diverse IOP projecten. Stevige stoffen koffers MET wielen mogen ook.

5 Berit Berit heeft deze zomer weer 2 ½ week heerlijk uit kunnen rusten in het gemoedelijke Brabantse Weebosch. Annelies had daar een schitterende, kleine landschapscamping gevonden waar zij de caravan en tent opgezet hebben. De fietsen waren mee (met dank aan Paulien Mul voor het uitlenen van haar E bike). Daarmee zijn heel wat kilometers Brabants fietspad voorbij gerold. Ook hebben zij diverse zomermarkten, musea en natuurgebieden bezocht. En wat hadden we een mooi weer? Zelfs een heuse hittegolf! Even geen mailtjes, smsjes of telefoontjes. We hadden er toch geen bereik! Berit had nog absoluut geen zin om terug te gaan naar Puttershoek. Maar helaas de plicht riep! Iedereen die Berit een vakantie centje gedoneerd heeft, heeft van haar een ansichtkaart opgestuurd gekregen. Na een hele maand Nederland is zij voor 6 weken naar Noorwegen vertrokken alwaar er een zeer druk programma voorbereid was. Eenmaal daar ging haar oog opspelen. Ze kon borden langs de weg niet meer lezen en letters werden bij het lezen wazig. Via een opticien is ze bij een oogarts terecht gekomen en deze heeft haar weer doorgestuurd naar een speciaal oogziekenhuis in Arendal. Er werd staar geconstateerd! Ze werd op een wachtlijst gezet en zou in het slechtste geval pas over 11 maanden aan de beurt zijn. Maar Berit heeft voor 30 september een ticket terug naar Tanzania. Wat nu? Vrienden en/of bekenden zijn rond gaan bellen en uiteindelijk hebben ze de gepensioneerde arts Dr. Slagsvold gevonden die deze operatie snel uit kon voeren. Het ziekenhuis geeft toestemming na sluitingstijd een operatiekamer te gebruiken en ook 2 verpleegsters boden zich spontaan aan. Alleen de huur van de operatiekamer, een bedrag van $ 1000, moest Berit zelf betalen. Op woensdag 18 september kreeg Berit een nieuwe lens. Een dag na de operatie was er even paniek. Toen Berit s ochtends haar ogen open deed zag ze helemaal NIETS met haar rechter oog. Snel werd zij weer naar die dokter teruggereden. Deze zag meteen wat er aan de hand was, Berit heeft niet alleen staar, maar ook glaucoom. Dit is een ziekte die zorgt voor een veel te hoge oogdruk. Kleine splintertjes van de verwijderde lens hadden de traanbuisjes verstopt en de oogdruk opgevoerd tot 40, waar 17 een normale druk is. Gelukkig kon de arts de kanaaltjes schoonblazen en meteen keerde het zicht terug in Berits oog. De glaucoom zelf is niet te genezen, maar kan onderdrukt worden door elke dag, voor de rest van haar leven, de ogen te druppelen. Een dag later stond Berit al weer een presentatie te geven. Onkruid vergaat niet! IOP werkwijze IOP is van mening dat wij (de westerse wereld) in het verleden de mensen te afhankelijk gemaakt hebben van giften. Daarom zien we zoveel Tanzanianen die alleen maar hun hand op houden en geen werk verrichten. Ze kregen toch immers alles? IOP werkt zo niet! Wij gaan er van uit dat je een hand hebt om te geven en een hand om te ontvangen. Dus delen wij niets, waar dan ook, zomaar uit. Er moet altijd iets tegenover staan.

6 Zo ook in het sponsorprogramma. De kinderen die een sponsor hebben krijgen hun schoolgeld en uniformen alsmede alles wat ze voor school nodig hebben (pennen en papier). In ruil daar voor moet ieder kind per jaar 30 uur werk voor de gemeenschap verrichten. Dat kan zijn: wegen opknappen, helpen bij bouwprojecten, oudere mensen helpen met hun tuin, de boodschappen of een lek dak helpen repareren etc. Als vrijwilligers speelgoed en/of kleding meebrengen voor de weeshuismeisjes moet dat in overleg met de matron uitgedeeld worden. Als ze nog voldoende spullen hebben wordt het bewaard voor later als ze wel weer iets nieuws nodig hebben. De meisjes krijgen ook zakgeld waarmee zij zelf hun schriften, pennen, tandpasta e.d. kunnen kopen. Ze moeten er een boekje voor bijhouden en leren op die manier met geld omgaan. Als ze later te oud zijn om in het weeshuis te wonen moeten ze op eigen benen kunnen staan en dat leren ze niet door ze alles zomaar te geven. Als zij na hun weeshuistijd terug moeten naar hun dorp staan ze hen daar ook niet op te wachten met gratis spullen. Ze moeten dan voor zichzelf kunnen zorgen en dat leren wij hen al in het weeshuis. Ook willen we voorkomen dat de weeshuismeisjes op gaan vallen binnen de gemeenschap waar ze gewoon net als ieder ander kind naar school gaan. Zij zijn niet anders dan ieder willekeurig kind uit het dorp. Vaak krijgen we ook pennen en ander lesmateriaal voor de IOP scholen. Ook hier wordt dit niet zo maar klakkeloos uitgedeeld. Iedere school (ieder project binnen IOP) heeft een eigen budget. Het zou onrealistisch zijn om het ene jaar voor bijna niets te draaien omdat alles geschonken is en het andere jaar, als er geen donaties gedaan worden, te kort te komen. Dus de meegebrachte pennen moeten gewoon aangeschaft worden en leveren dus geld op om het hele IOP draaiende te houden. Mini marathon In de vroege ochtend van 3 augustus 2013 stroomden vele enthousiaste toeschouwers en deelnemers naar het IOP centrum in Ilula, vol verwachting over wat de dag brengen zou. Vanaf half 10 stonden de deelnemers in de rij om hun sponsorformulieren in te leveren en hun wedstrijdnummer uitgereikt te krijgen. Terwijl ze elkaar hielpen om de nummers op te spelden, kwamen er nog eens 40 deelnemers uit de Lord s Hill High School lopen om ook mee te doen. Om 10 uur stonden er meer dan 120(!) deelnemers aan de startlijn bij het Holland House of Books. Eerst volgden er nog een paar speeches, maar toen konden de renners toch eindelijk beginnen aan de allereerste IOP Ilula mini marathon! Hetzelfde geldt voor laptops voor studenten. Bijna iedere student aan de universiteit heeft een laptop nodig. De ene sponsor is rijker dan de ander en schenkt dan b.v. een laptop. Het zou niet eerlijk zijn naar de andere studenten als hij/zij die laptop gratis mee kan nemen. IOP sluit daarom een lening af met iedere student. Als ze klaar zijn met hun studie komen ze (indien mogelijk) voor het IOP werken als tegenprestatie voor de genoten opleiding. Ook al verdienen ze dan misschien iets minder dan in de echte wereld. Van hun eerste salarissen betalen ze hun lening af. Bij hongersnoden wordt er ook niet klakkeloos voedsel uitgedeeld. Ook dan kan iedereen, jong of oud, een tegenprestatie leveren. Denk aan steentjes hakken voor de bouw, bonen doppen of maïskolven strippen. Al is het maar een uurtje, ze moeten het gevoel krijgen dat alleen de zon voor niets op gaat.

7 Iedereen had er ontzettend veel zin in. Het eerste deel van het parcours ging naar beneden, naar de highway en vandaar naar Isele. De mensen langs de weg moedigden de renners vurig aan, en af en toe renden ze zelfs een eindje mee. IOP vrijwilligers stonden langs de kant van het parcours met borden om iedereen de goed kant op te wijzen. De renners kwamen in Mtua, sloegen rechtsaf en liepen vervolgens door een ander deel van Isele, langs een aantal scholen en markten. Op het laatste stuk van de mini marathon kwamen ze weer terug op de highway, waarvandaan ze naar de finish bij het Holland House of Books renden. De winnaars van de race waren Francis Mbeyale, Christian Pilla en Slobodan Mtaviliwa. Toen de overige renners in zicht van de finish kwamen, liepen de winnaars een stukje terug en moedigden hun concurrenten aan tot ze de finish haalden. De laatste die over de eindstreep van de mini marathon kwam was de 85-jarige Edward Kayega. Langs de kant werd hij toegejuicht door het publiek en de andere deelnemers. Babu! (grootvader), riepen ze naar hem, terwijl hij zwaaiend met zijn wandelstok het laatste stuk naar finish bij de bibliotheek aflegde. Er werd een groepsfoto gemaakt van alle trotse deelnemers. Er waren speeches voor de winnaars. Alle deelnemers en medewerkers die het evenement mogelijk hadden gemaakt werden bedankt. Na afloop was er TSH ($2000 US dollar) opgehaald om de bouw van het Holland House of Books te kunnen afronden!

8 Nieuws uit Tanzania Beste vrienden van "The Lord's HIll" We hebben een spiksplinternieuwe school! In januari vorig jaar gingen de deuren open voor de eerste studenten! We hebben keihard gewerkt om een school te worden die bekend staat om discipline en uitmuntendheid! Een school waar geen zweep in de hoek staat, maar waar de leraren en leerlingen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken: UITMUNTENDHEID! In Tanzania is er in Form 2 en Form 4 een landelijke examen. Dit jaar was het eerste F-2 Landelijke Examen. Er is een wedstrijd tussen alle 40 middelbare scholen in het Kilolo District! The Lord's Hill behaalde de 2e plaats in deze competitie! Plaats 2 van de 40! DANK aan FOVEA die de school voor ons gebouwd heeft! DANK aan alle sponsors die het vertrouwen hadden om leerlingen naar onze school te sturen! IEDEREEN HARTELIJK GEFELICITEERD! We hopen dat alles net zo goed gaat bij het Landelijke Examen in november! Reisverslag Habari! Mijn naam is Jolie Liefting, 25 jaar en ik ben inmiddels alweer een paar weekjes terug uit het mooie Tanzania. Gedurende drie weken heb ik vrijwilligerswerk gedaan in en rondom het weeshuis van IOP en ik zou zo weer terug gaan. Van tevoren probeerde ik me zo goed mogelijk voor te bereiden op wat me te wachten zou staan, verhalen lezen van andere vrijwilligers, foto s bekijken, me inlezen in de cultuur van het land etc. Uiteindelijk kwam ik erachter dat je je wel voor kan bereiden, maar het ook allemaal gewoon over je heen moet laten komen, dan komt Berit

9 alles goed! Natuurlijk was het wel even spannend, in je eentje een hele lange reis maken, heel blij zijn als je Valencio op het vliegveld ziet, hij je naar je bus brengt en nog blijer zijn als je na bijna 24 uur reizen eindelijk in Ilula aankomt! Eigenlijk wilde ik meteen even bijslapen, maar zodra je in het weeshuis bent wil je ook zoveel mogelijk zien en horen, dat slaapje kon dus nog wel even wachten Na het eten werd ik toegezongen en gedanst door alle meisjes, geweldig! Ze zingen en dansen zo n beetje elke dag en zijn zo goed! Ik dacht leuk mee te kunnen dansen, maar daar kwam ik ook snel van terug als je ziet hoe ze bewegen op de muziek, zelfs de allerjongsten dansten me eruit! Tijdens mijn verblijf heb ik op verschillende projecten gewerkt. Zo heb ik geschilderd, geholpen in de housekeeping, in de tuin en het chicken house gewerkt, de boekregistratie gedaan, schooluniformen uitgedeeld voor het Foster Family Plan, geholpen met Engelse lessen / huiswerk en meegeholpen met de markt in het weeshuis. Vooral de afwisseling is erg leuk, geen dag is hetzelfde! Ook hebben ik en wat andere vrijwilligers wat uitstapjes gemaakt, we hebben o.a. een Masaidorp bezocht en zijn bij een huwelijk geweest van een van de medewerkers van IOP. Wat ik ook erg leuk vond waren de avonden waarop we wat leuks gingen doen met de meisjes, je ziet ze stralen, lachen en genieten, geweldig om te zien! Jammer genoeg vlogen de drie weken voorbij en als je de kans hebt om langer te gaan zou ik dat ook echt doen! Na de drie weken in het weeshuis was het tijd om afscheid te nemen en ondanks mijn korte tijd daar, had ik het toch wel even moeilijk. Het zijn schatten van meiden die allemaal een mooie toekomst voor de boeg hebben, dat weet ik zeker! Mijn vriend Jeffrey is op mijn laatste dag in het weeshuis ook naar Ilula gereisd en heeft zo met eigen ogen kunnen zien waar ik drie weken heb gezeten. Jeffrey en ik hebben daar besloten om een meisje te gaan sponsoren, ze heet Esta en is 6 jaar en we zijn zelfs nog op de valreep bij haar thuis geweest! We weten nu ook zeker dat het geld goed terecht komt en Esta een betere toekomst tegemoet gaat.

10 een geweldig land, met lieve & vriendelijke mensen, een mooie cultuur en prachtige natuur. Asante sana & hakuna matata! Het was erg bijzonder om haar en haar familie te ontmoeten! We hebben samen nog zo n twee weken gereisd en dat is ook zeker een aanrader! We zijn naar Ruaha NP, Mikumi NP en Zanzibar geweest en dat was geweldig! Tijdens de safari s hebben we heel veel geluk gehad en echt veel dieren gezien! Zelfs een luidpaard, jagende cheeta s, een groep leeuwen die een buffel hadden gedood en waarvan er nog een van de buffel aan het eten was, een groep olifanten die een bad namen, nijlpaarden die op het land rustig gras aan het eten waren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is zo bijzonder de dieren echt in het wild te zien en heel dichtbij te komen! Zanzibar is de perfecte plek om je reis te eindigen en Stone Town is ook zeker een bezoekje waard. Wij zijn na Stone Town naar ons hotel bij Jambiani beach gegaan, de stranden zijn echt zo wit en de zee is echt zo azuurblauw als in de tijdschriften, echt heel mooi! Ik zou ook zeker wat tourtjes doen en gaan snorkelen, want er is genoeg te zien en te doen op het eiland! Ik hoop nog een keer terug te kunnen naar Ilula en de meisjes weer te zien, het was een ervaring die ik niet had willen missen en die ik nooit zal vergeten. Het is

11 Buko Verhuur regio Rijnmond Boonsweg 63a 3274 LH Heinenoord Tel: Fax: Mail: Verhuur van tijdelijke accommodaties. HIER KAN UW ADVERTENTIE STAAN? Kosten: Hele pagina 20 per jaar Halve pagina 10 per jaar

12 JMS Postbus ZJ Nijverheidsweg KJ Heinenoord Tel Fax Jense Machine Service b.v. Machinereparatie Draaierij Draaidiameter tot mm

13

14

15 Contactgegevens Stichting IOP-NL Schaduwrijk SC Puttershoek k.v.k nr: Regio banknummer: t.n.v. Stichting Ilula Orphan Program Nederland

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

september 2010 Jambo nieuwsbrief lezers (hallo in het Kiswahli) Habari (hoe gaat ) Nzuri sana (het gaat goed ) Safari Njema (goede reis )

september 2010 Jambo nieuwsbrief lezers (hallo in het Kiswahli) Habari (hoe gaat ) Nzuri sana (het gaat goed ) Safari Njema (goede reis ) september 2010 Jambo nieuwsbrief lezers (hallo in het Kiswahli) Habari (hoe gaat ) Nzuri sana (het gaat goed ) Safari Njema (goede reis ) Groeten uit Ruiru. In Nederland is de zomer in volle gang. Als

Nadere informatie

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 Fondsenwervingsgids Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 www.projects-abroad.nl info@projects-abroad.nl 0031 (0) 78 613 13 56 Inleiding Heel erg leuk

Nadere informatie

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord

----------------------------------------- ------------------------------------------ Voorwoord Voorwoord Je hebt net een spik splinter nieuwe WP opengeslagen. Vers van de pers. Alle ouwe trouwe leden en abonnees weten inmiddels al wat het inhoud, maar voor al onze nieuwe leden een korte uitleg:

Nadere informatie

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m.

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m. Het boek wordt op 19 maart 2011 gepresenteerd op de landelijke dag van de Stichting Plotsdoven, die gehouden wordt in Madurodam, Den Haag. Het eerste exemplaar zal aan de schrijfsters worden aangeboden.

Nadere informatie

DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR

DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR Help mij Leven (AJUDE ME A VIVER) Nieuwsbrief Jaargang 21, nr. 84: oktober 2007 DE REPRODUCTIE VAN DEZE NIEUWSBRIEF WERD MOGELIJK GEMAAKT DOOR Verdachte diefstal auto Robert? Stichting Help mij leven geniet

Nadere informatie

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002 Dagboek Albanië Aflevering 6 8 17 maart 2002 Vrijdag 8 maart 2002 Vier uur opstaan blijft niet leuk. Maar het hoort er bij. Spijt had toen ik op Schiphol binnen een kwartier klaar was met inchecken en

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2008 nr.17

Nieuwsbrief 2008 nr.17 Nieuwsbrief 2008 Nieuwsbrief 2008 nr.17 Inhoud Voorwoord Tijdsoverwegingen 2 Tijdsoverwegingen. 3 Wauw! Een verslag van een bijzondere vakantie. 4 Mijn vakantie in Holland. 4 Kamperen in Delfgauw. 5 Vakantie

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Dagboek van De ruilreporter.

Dagboek van De ruilreporter. Dagboek van De ruilreporter. 10-07-2009. Hallo ik ben Binnenkort trek ik het land in voor Stichting Marco met een bijzondere opdracht. Het enige dat ik meekrijg is de CD van de stichting. Mijn einddoel:

Nadere informatie

www.stichtingwereldwijd.nl WereldWijzer 16e jaargang, nr. 1 Juni 2012 p. 1

www.stichtingwereldwijd.nl WereldWijzer 16e jaargang, nr. 1 Juni 2012 p. 1 www.stichtingwereldwijd.nl WereldWijzer 16e jaargang, nr. 1 Juni 2012 p. 1 In dit nummer Bericht uit het bestuur.... 3 Nieuwe ETF Projecten 4 Nieuwe vrijwilliger: Mieke Bouwens 4 Hoe verloopt het DREAMS

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 Paul Heuts en Rebekka Lensink Vrijwilligers voor BenG Projecten Athoor, India 23-06-2015 INLEIDING Stichting BenG Projecten en verschillende onafhankelijke sponsoren verzorgen

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen Hoe ik ben begonnen Het verhaal van een ontslagen student die fulltime internet ondernemer is geworden. Kees van Dijk Laatste update: Oktober 2012 Kees van Dijk www.webwinkelsucces.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2!

Nadere informatie

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke 1 Kerstmusical 2013 De arme rijke 2 Kerstmusical de arme rijke 1. lied van kinderen, die geld opwillen halen en straatkrantverkoper; Buiten kunnen evt. ook al personeelsleden uit de winkel staan (zie 6)

Nadere informatie

Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco

Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco Geplaatst op 10 september 2011 door Johan Als we om 8.00u arriveren bij manager Danh thuis in Dien An, zitten Hong Thuy (10), Kim Trang (12) en Thanh Thao

Nadere informatie

Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk?

Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk? Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk? Inhoudsopgave Wat beweegt jongeren? 2 1. Pleziergerichte motieven 5 2. Carrièregerichte motieven 9 3. Normatieve motieven 13 4. Sociale motieven 17 5. Leermotieven

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen hoop magazine is een uitgave van hour of power nederland en verschijnt zes keer per jaar nummer 70 - november 2014 losse verkoopprijs 2,95 via hourofpower.nl/winkel gratis uitgave voor donateurs i n d

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief Open dag 5 oktober 2014

Nieuwsbrief Open dag 5 oktober 2014 Like, & Deel de manege waarland facebookpagina. https://www.facebook.com/manege.waarland? Nieuwboerweg 10, 1738 BB Waarland Tel (0226) 422 590 E-mail info@manegewaarland.com www.manegewaarland.com Nieuwsbrief

Nadere informatie

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk.

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Bereik een Fablife in 7 levels. 2014 Fablife VOF 1 Anastasia - Left outside alone And I wonder if you know How it really feels To be left outside alone

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor U kent mij niet. Toch richt ik mij tot u om mijn grote dankbaarheid te uiten voor de beslissing die u hebt

Nadere informatie

Stichting Bouviersupporters Korte Voren 1-4904 PV - Oosterhout KvK 51469820 IBAN: NL82 RABO 0160 4492 86 Fiscaal nummer 850034814

Stichting Bouviersupporters Korte Voren 1-4904 PV - Oosterhout KvK 51469820 IBAN: NL82 RABO 0160 4492 86 Fiscaal nummer 850034814 oktober 2013 Jaargang 5, nummer 33 Stichting Bouviersupporters Korte Voren 1-4904 PV - Oosterhout KvK 51469820 IBAN: NL82 RABO 0160 4492 86 Fiscaal nummer 850034814 Foto Vera 13 pagina s Hoe is het met

Nadere informatie