STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 3 september 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 3 september 2018"

Transcriptie

1 Beste lezers. Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Deze keer uw aandacht voor een gigantisch project in Ilula, de Farm For the Future (FFF) We hopen dat u na het lezen van een verkorte versie van de brochure bereid bent dit schitterende project te gaan steunen door een aandeel (aandelen) aan te schaffen. Noorwegen, USA en Luxemburg steken hier al heel veel geld en energie in, laten wij als Nederlanders niet achter blijven. Misschien heeft u binnenkort een jubileum of ander feest en zit u niet op bloemen en cadeautjes te wachten. Geef dan eens aan dat u liever aandelen in de FFF heeft zodat u het IOP steunt in het minder afhankelijk worden van donateurs. Heel veel leesplezier Het bestuur: Klaas, Joke, Annelies, Paulien en Job. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 3 september 2018 FFF Farm For the Future We hebben u al eerder gemeld dat IOP bezig is een grote boerderij op te zetten. O.l.v. Osmund Ueland krijgt dit plan steeds meer een gezicht. Jaren geleden kreeg Berit Skaare een grote lap grond (651 acres/263,5 ha) aangeboden tegen een belachelijk lage prijs. De eigenaar werd te oud en wilde ervan af en zag in het IOP een prima opvolger/investeerder.

2 Binnen enkele uren had Berit het geld bij elkaar geleend van bekenden en vrienden in Amerika. Die investering is intussen al bijna in zijn geheel terugbetaald. De Noor Osmund, die ook de kippenfarm opgezet heeft, bood aan dit project te gaan begeleiden. Op 17 april van dit jaar is de FFF officieel geregistreerd als een company. Tevens is de farm als NOG geregistreerd onder de naam Agronomic for Community Empowerment. De bedoeling is dat lokale boeren, jonge moeders en schoolkinderen op de boerderij trainingen gaan krijgen in agricultuur. Zo hopen we dat de lokale boertjes een beter rendement uit hun grond kunnen gaan halen, wat meer inkomen betekent en dus een betere levensstandaard. Wat gaat er in eerste instantie zoal verbouwd worden: maïs, bonen, sojabonen, zonnebloemen en zoete aardappel. Volgend jaar, als er tijdelijke stallen gebouwd zijn, gaan er koeien, geiten en andere dieren gehouden worden. Uiteindelijk moet er een grote boerderij gebouwd worden op de top van de heuvel. Voorlopig is een oud farm house omgebouwd tot hoofdkwartier en lesgebouw. Dus de farm is op kleine schaal al in bedrijf. Dit jaar zijn er al proefvakken geweest met maïs. Het ene vak met goede bemesting e.d. en het andere vak op de traditionele manier. De lokale boeren hebben met eigen ogen kunnen zien dat met goede bemesting er veel meer uit de grond te halen valt. Aan het eind van dit jaar gaan er grote stukken land ingezaaid worden, zodat halverwege 2019 de eerste inkomsten te genereren zijn. U begrijpt dat zo n groot project ook een groot budget nodig heeft. Osmund heeft al diverse partners gevonden, zowel financieel als ondersteunend. Maar... dat is nog lang niet genoeg om alles binnen de gestelde tijd te realiseren. Daarom is er een verkoop van aandelen gestart. 51 % van de aandelen blijft in handen van het IOP in Tanzania als inkomstenbron voor o.a. het runnen van het weeshuis. De overige 49% wordt verkocht aan buitenstaanders. Er zijn aandelen in de verkoop voor omgerekend 5,- per stuk. Ook u kunt dus aandeelhouder worden. Er zijn 4 categorieën: Brons is 1 tot 999 aandelen Zilver is 1000 tot 5000 aandelen Goud is 5000 tot aandelen Diamant is meer dan aandelen (Sunflower Montessori Luxemburg heeft deze status intussen al). DOET U OOK MEE? U kunt ook gewoon een donatie doen. Of koop een zak maïszaden van 25 kg voor 65 zodat er in december geplant kan worden. Als u mee wilt doen stuurt u een mailtje naar info@iopnederland.nl en geeft u aan hoeveel aandelen en/of maïs u wilt kopen. Daarna regelen wij alles met het FFF-management. U krijgt na aankoop geregeld de stand van zaken betreffende de FFF g d. Dit is wel altijd in het Engels.

3 Er is een mooie brochure door Osmund gemaakt, die kunt u opvragen bij info@iopnederland.nl Hierin kunt u (in het Engels) precies lezen hoe de FFF opgezet gaat worden en wat de FFF in de toekomst gaat opleveren, m.a.w. wat de aandelen in de toekomst opleveren voor u en het IOP. Overzicht van alle organisaties die betrokken zijn bij de FFF Bericht van de penningmeester. Bijna iedereen heeft zijn bijdrage voor 2018 nu overgemaakt. Eind november, als ik terug ben uit Tanzania stuur ik u de rekening voor De sponsorbijdrage blijft 240 per jaar ( 300 voor life sponsors) behalve voor kinderen waarvoor een andere afspraak loopt. Wij vragen u ook altijd om 5 extra te doneren om 2 meisjes in het weeshuis te ondersteune te weten Ester en Winefrida. Winefrida gaat nu naar de Lords Hill Highschool en zit daar intern dus voor haar is die bijdrage niet meer nodig. Maar intussen is er een life sponsor afgehaakt dus gaan we nu haar in de plaats van Winefrida helpen. Haar naam is Vicky. Ook hopen we dat alle sponsors van een kind met 1 of geen ouders ook komend jaar weer de 25 voor de ziektekostenverzekering willen betalen. De kinderen krijgen dan een pasje waarmee zij overal gebruik kunnen maken van medische zorg. Hiermee voorkomen we dat kinderen door geldgebrek veel te laat zorg krijgen met vaak een noodlottige afloop als gevolg. Ook komend jaar mag u weer in termijnen betalen. U stelt dit zelf in bij uw internetbankieren. U mag per jaar, per half jaar, per kwartaal en per maand geld overmaken. Wij betalen het schoolgeld twee maal per jaar uit aan Tanzania. Te weten half januari en half juli. Dit heeft te maken met het schooljaar dat in Tanzania van januari t/m december loopt. In december/januari (zaaimaand) en juni/juli (oogstmaand) zijn de kinderen 4 weken vrij om eventueel thuis te kunnen helpen. Ook moet er dan aan de opleiding betaald worden voor het komende half jaar. Gelukkig hebben we meerdere sponsoren die per jaar of half jaar betalen anders zouden we met kwartaal en maandelijkse betalingen heel veel voor moeten schieten. Tot op heden lukte dit prima dus we hebben goede hoop dat dit ook in 2019 gaat lukken. MAIL Het adres (info@iopnederland.nl) van waaruit wij u de rekening maar ook de nieuwsbrieven sturen kan in uw spambox verdwenen zijn. We horen nog regelmatig: dat heb ik niet ontvangen! Als we dan terugkijken naar verzonden items dan blijkt de berichten wel verzonden te zijn. Voorlopig sturen we onze mails vanuit een privé adres maryndgr@xs4all.nl om er zeker van te zijn dat alles goed aankomt.

4 Belastingaftrek Omdat IOP een ANBI is mag u uw gift aftrekken voor de belasting. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden kunt u vinden op de site van de belastingdienst. Er bestaat de mogelijkheid een vast bedrag per jaar voor minimaal 5 jaar vast te leggen. In sommige gevallen is dat belastingtechnisch voor u voordeliger. U moet daarvoor een formulier downloaden dat u samen met het IOP invult en ondertekent. Het formulier bestaat uit 2 delen: een deel voor uw eigen administratie en een deel voor de IOP administratie. De belastingdienst kan daar ter controle in de toekomst naar vragen. Vaak is het ook zo dat het beter is om uw donatie (sponsorgeld) voor twee jaar in één jaar te betalen zodat u aan een bepaald minimum voldoet. Iedereen moet zelf bij de belastingdienst of zijn accountant uitzoeken wat het meest gunstig is. IOP is een ANBI met registratie nummer RSIN: Verhuisbericht Vergeet u a.u.b. niet ons op de hoogte te brengen van een verhuizing of het wijzigen van een adres. Regelmatig krijgen we mailtjes terug als onbestelbaar. Het is dan een hele toer om u weer terug te vinden. Ook dit jaar heeft VWW weer een jongerenreis georganiseerd. Een verslag daarvan vindt u elders in deze nieuwsbrief. Ben je tussen de 15 en 19 jaar oud, kijk dan eens op de website van Vrijwillig Wereldwijd en meld je aan voor Ook oudere vrijwilligers kunnen via Vrijwillig Wereldwijd een reis boeken naar het IOP. Dit kan het hele jaar door m.u.v. de maanden juli en augustus, dan is het erg vol. Maar ben je snel, dan is er misschien nog plaats in die periode. Als het weeshuis waar de vrijwilligers verblijven vol is kan je altijd nog in een gastgezin in de buurt geplaatst worden. Ook een leuke ervaring! Inzamelacties U kunt ons nog steeds steunen door uw internetaankopen via sponsorkliks te doen. Als u een internetbestelling wilt gaan doen bij een bekende webshop (denk daarbij aan Wehkamp, Zalando, Bol.com, KLM etc. etc.) ga dan eerst naar en klik op de button rechts in het scherm. U krijgt dan alle deelnemende webshops te zien en kunt de shop die u zoekt aanklikken. Vanaf daar gaat de bestelling dus helemaal zoals het anders ook zou gaan. U betaalt gewoon de gevraagde prijs en geen cent meer, maar. wij krijgen dan wel een kleine bijdrage! Inzamelingsacties We zamelen nog steeds pennen, cartridges, mobieltjes, batterijen en frisdrankblikjes in. Er staan aan de poort van Boonsweg 65 Heinenoord 2 kliko s waar u ze in kunt doen. Ook staan er inzamelboxen bij AH s Gravendeel, Superrr Maasdam, Plusmarkt Klaaswaal, Spar Piershil, Plusmarkt Nieuw Beijerland, AH Puttershoek, AH Strijen, Attent Heinenoord, kerkwinkel Heinenoord en Huis te Hoecke Puttershoek. Hier kunnen echter geen blikjes ingeleverd worden. Statiegeldboxen staan er alleen nog bij, Spar Piershil, Attent Heinenoord en Plus Klaaswaal. Blijft u allen a.u.b. flink mee sparen en flink internet shoppen. Wij zijn er blij mee.

5 Rommelverkoop We hebben er weer een aantal markten op zitten. Rommelverkoop juli 933,15 (dit bedrag is overgemaakt naar IOP Duitsland als bijdrage voor hun mamahuis.) Inleveren oud ijzer 78,30 Rommelverkoop september 846,60 Activiteiten 2018 Zaterdag 6 oktober Rommelverkoop (10-12 uur) Zaterdag 3 november Rommelverkoop (10-12 uur) Zaterdag 10 november Ponymarkt Puttershoek Zaterdag 1 december Rommelverkoop (10-12 uur) Zaterdag 15 december Kerstmarkt in Huis te Hoecke Puttershoek Prijsjes en prijzen gevraagd De zeer drukke verkoop van juli. We blijven nieuwe spullen verzamelen die dienst kunnen doen als prijsjes voor de verlotingen op de pony-, kerst- en jaarmarkten in Ook DE punten en allerlei andere zegelacties zijn welkom, daar bestellen wij dan weer spullen voor die we als prijs kunnen gebruiken. Heeft u een Kruidvat spaarkaart, besteed die dan eens aan doucheschuim e.d. en schenk die aan ons. Echt alles is welkom! Zet het in de container eventueel met een briefje erop: voor de verloting. Bram kijkt alles zeer gedegen na en zet alles wat als prijs gebruikt kan worden apart. Wachtlijst IOP-NL sponsorkinderen Afgelopen zomer hebben heel veel vrijwilligers besloten een kind te gaan sponsoren. Twee kinderen zijn daardoor van onze wachtlijst afgehaald. Met een derde zijn we in onderhandeling. Zodoende hebben we nu nog 4 (en misschien dus nog 3) kinderen die graag in 2019 ook naar school willen blijven gaan. Probeert u eens onder familie en vrienden mensen enthousiast te maken voor ons sponsorprogramma! Ieder kind verdient toch een toekomst! Voor gegevens over de 4 kinderen neemt u contact op via info@iopnederland.nl

6 Container De container is opgehaald en is nu op weg naar Tanzania. We hopen dat hij er begin november aankomt zodat Annelies en Paulien daarbij aanwezig kunnen zijn. Ook al zal er (voorlopig) geen 5 e container gaan, blijft u dan toch heel veel kleding en spullen inleveren. We verkopen die op onze rommelmarkten en ook sturen we zoveel mogelijk koffers met spullen met vrijwilligers mee. Dit gaat het hele jaar door. Wie kan ons helpen aan een tweede hands container? We komen opslagruimte tekort en zijn daarom op zoek naar een oude 20 foot container. Wie zit er in deze business en kan ons daar tegen een kleine vergoeding aan helpen? Hij moet aan de Boonsweg in Heinenoord gestald worden. Operatie container Toen Annelies en ik, vorig jaar september, bij het IOP in Tanzania waren, begrepen we dat er nog steeds een hele grote wens is om goede West-Europese kleding te kunnen verkopen aan de bevolking. Het is al een tijdje zo dat vrijwilligers die het IOP bezoeken een koffer met kleding meenemen, zijn ze met een groep dan wordt hier een extra markt voor georganiseerd. Maar een hele container vol met kleding, dat zou ook in het winkeltje verkocht kunnen worden. De regering van Tanzania heeft, zoals meerdere Oost-Afrikaanse landen een verordering gemaakt dat vanaf januari 2019 er geen kleding meer uit Europa geïmporteerd mag worden. Haast was dus geboden. Het lukte Annelies al vrij snel om een container te bemachtigen welke op het terrein bij onze rommelmarkt geparkeerd werd. Al snel ook groeide het aantal lege bananendozen! Hoe we aan al die tientallen dozen kwamen, voor mij een raadsel, maar ze waren er! Vanaf november 2018 zijn we begonnen om de kleding, welke tijdens de rommelmarkt niet was verkocht, te sorteren en in de dozen te vouwen. Sommige kleding, zoals te bloot of kapot werden natuurlijk afgekeurd. (ook de moderne spijkerbroeken met hun mooie gaten werden afgekeurd, verder zijn ze wel dol op spijkergoed) Ik hield me vooral bezig met het vullen van de dozen, Annelies deed ook de administratie : dichtplakken en lijsten maken met de inhoud zodat we dit daar later kunnen terugvinden. Na elke rommelmarkt waren we weer vele uren hiermee bezig en de container vulde zich gestaag maar eigenlijk nog niet snel genoeg. Toen kregen we de hulp van IOP Duitsland: Ze deden daar een oproep voor gebruikte kleding. Jos en Irma kwamen op een zaterdagmorgen helpen met de rommelmarkt en brachten, naast spulletjes voor de rommelmarkt ook nog eens een enorme lading zakken met kleding mee: Eigenlijk niet te doen voor ons samen, Annelies moest het in die tijd ook een beetje rustiger aan doen. Maar er kwam hulp: Een paar buren uit het appartementencomplex van Annelies waren bereid om mee te helpen! Gezellig en nuttig, er werden die middagen weer vele dozen gevuld in de container gezet. En toen kwam er nog een verrassing: uit een erfenis ontvingen we vele dozen pennen, schriften, schrijfblokken en andere kantoorartikelen! Ook heel nuttig voor de scholen en leerlingen.

7 Vlak voor de zomervakantie was de container vol. Deze zou begin augustus op transport gaan. Het bleek echter al snel dat er ook nog een hele papierwinkel nodig is om de container te mogen invoeren in Tanzania. Dit kostte wel een paar weken maar uiteindelijk is de container half september op de boot gegaan. Deze zal er een maand over doen om in Dar-es-Salam aan te komen en we vertrouwen erop dat we, wanneer Annelies en ik er in november zijn, we mee kunnen helpen met het uitpakken en verdelen van de dozen. Jongerenreis/vrijwilligerswerk naar het prachtige Tanzania/Zanzibar Paulien Mul Het IOP bestaat op 18 november precies 20 jaar en dat gaat gevierd worden. De hele week voorafgaand zullen er allerlei sportevenementen gehouden worden in Ilula. Paulien en Annelies zullen dit allemaal bijwonen. Na deze festiviteiten wordt er ook meteen een internationale IOP meeting gehouden. Van bijna alle IOP s zijn er afgevaardigden in Ilula voor de festiviteiten dus leek het ons handig de meeting dit jaar in Tanzania te houden. Vorig jaar was deze meeting bij ons in Nederland en de eerste meeting was in 2016 in Luxemburg. In ons december nummer zullen we uitgebreid verslag doen van deze viering. 29 juli 2018, na maandenlange voorbereidingen, was eindelijk D-day aangebroken. Vroeg in de morgen moesten we ons in de centrale ontvangsthal op Schiphol verzamelen om vervolgens met een groep van 17 meiden, 1 jongen en 2 begeleiders te vertrekken naar onze eerste bestemming: IOP (Ilula Orphan Program) in het mooie Tanzania. Na een lange vlucht kwamen we aan in Dar es Salaam (Dar) waar we in de bus stapten die ons naar IOP bracht. Na een wat lange busrit (van meer dan 12 uur) kwamen we aan bij IOP, waar we hartelijk ontvangen werden. Ter ere van ons welkom was er een groot feest georganiseerd. Na het feest en heerlijk gegeten te hebben konden we eindelijk, na meer dan 35 uur gereisd te hebben, slapen.

8 De eerste dag kregen we een rondleiding op en om IOP en werd ons alles verteld over de sponoren en waar het geld dat binnenkwam aan besteed wordt. Helaas heb ik van die hele toespraak niks meegekregen, ik was namelijk als enige in slaap gevallen. Bij IOP hebben we ons de dagen erna bezighouden met vrijwilligerswerk op en rondom het weeshuis. Zo hebben wij meegeholpen met avocado s planten en hebben wij een kledingmarkt en een marathon georganiseerd. Ook hebben wij de alleenstaande moeders geholpen met koken en de IOPscholen bezocht. Rond de 4 e dag hebben we een uitje gemaakt naar Stone Age (een archeologische opgraving van miljoenen jaren oud). Na 7 dagen zat onze tijd bij IOP erop en was het tijd om afscheid te nemen van onze vrienden die we daar gemaakt hebben. De volgende morgen werden we verwacht bij een Masai-stam waar we de middag zouden doorbrengen. Na heerlijk gegeten te hebben bij de Masai vervolgden we onze rit richting Mikkumi waar we de komende 2 dagen zouden verblijven.

9 s Ochtends vroeg vertrokken we met jeeps naar Mikummi National Park waar we de hele dag op safari gingen. Toen de avond naderde en het tijd was om te eten reden we terug naar More Afrika om te eten en daarna te slapen. De volgende dag was het de dag van mijn verjaardag. Die dag hebben we Stone Town, Prison Island met zijn reuzenschildpadden en een zandbank tussen Prison Island en Stone Town bezocht en natuurlijk mijn verjaardag gevierd. Na Mikummi vervolgden we de rit weer naar Dar waar we op de ferry stapten richting Zanzibar. Op Zanzibar verbleven we de volgende 4 dagen bij More Afrika. Pas laat in de avond kwamen we aan bij More Afrika, gelukkig konden we bijna meteen naar onze kamers en ons bed induiken. De eerste dag op Zanzibar was een heerlijke dag aan het hagelwitte strand met zijn azuurblauwe zeeën. De hele dag kregen we tijd om bij te komen van de afgelopen 12 dagen. De volgende dag was het alweer onze éen na laatste dag op Zanzibar maar tevens ook wel een van de mooiste. We hebben namelijk die dag met wilde dolfijnen gezwommen. Nou ja, er waren te hoge golven en dus was het te gevaarlijk om te zwemmen. s Avonds was het tijd om onze koffers in te pakken voor de terugreis van de volgende ochtend. Na een goede nachtrust en een goed ontbijt vertrokken we met de bus richting Stone Town om daar op de ferry te stappen naar Dar. Eenmaal in Dar aangekomen moesten we nog wachten tot half 3 s Ochtends, toen we eindelijk in het vliegtuig zaten, zat onze avontuurlijke reis naar Tanzania en Zanzibar er echt op. Met een voldaan gevoel kwamen we aan op Schiphol en was het opnieuw tijd voor afscheid, deze keer alleen met wat meer tranen.

10 Stanzen NB Stanzen heeft het zo naar haar zin gehad dat zij nu al een ticket geboekt heeft om zomer 2019 terug te gaan als vrijwilliger. Jongerenreis naar IOP Tanzania Na wekenlang voorbereiden was het zo ver. 17 jongeren en 2 begeleiders vertrokken richting Ilula. Een geweldige ervaring voor ons allen. Gedurende onze reis werden wij ondersteund door Enicka Sanga. Een geweldig lieve vrouw die er van begin tot eind voor ons was en ervoor zorgde dat niemand iets te kort kwam of zich onprettig voelde. Ilula een dorp dat in het teken staat van IOP. Waar mensen gastvrij zijn, hardwerkend en waar boven alles de kinderen op één staan. De jongeren werden warm verwelkomd door de meisjes en hun mama. Dezelfde dag kwam Berit aan met een groep Noren die door de jaren heen ook al heel wat hebben betekend voor IOP met o.a. de keuken en de chickenfarm. Wij mochten verblijven in een nieuw gebouwde hostel waar alles tot in de puntjes was geregeld. De dag daarna kregen wij een uitgebreide rondleiding, waarbij nog eens duidelijk werd hoe groot IOP is. Met maar liefst 4 scholen voor verschillende leeftijden, chickenfarm, varkenshouderij, farm of the future en de verschillende winkels is IOP hard op weg om geheel zelfvoorzienend te worden. Vanuit Nederland hadden wij maar liefst 20 extra koffers met kleding mee genomen om de jaarlijkse kledingmarkt te organiseren. Het werd een groot succes. Dit tot groot genoegen van al het personeel van IOP die keihard werken om het alle vrijwilligers naar de wens te maken. Om ons een goed beeld te geven van het leven in Ilula werden alle jongeren in groepen opgesplitst om een dag in een Foster family door te brengen. Hier werden zij geacht een dag met deze mensen door te brengen en samen te koken en te eten. Een unieke ervaring, waarbij zelfs een kip geslacht zou worden. De gastvrijheid van die mensen en de bescheidenheid die zij hebben is hartverwarmend. Mensen met nagenoeg niets die hun huis openstellen en dan zo dankbaar zijn voor je bezoek is onbetaalbaar mooi. De groep werd geacht hun steentje bij te dragen aan het nieuwste project van IOP, namelijk het werken aan het planten van avocado s. Hierbij werden wij begeleid door twee experts die ons uitlegden welke mix aan aarde, zand, water en kippenmest werd gebruikt. Ook kregen wij duidelijk het verschil tussen de grote zaden en de kleine zaden uitgelegd en legde managing director Edson uit wat het doel op de langere termijn is voor IOP. Het avocadoproject draagt bij aan het langere termijn doel om geheel zelfvoorzienend te worden. Alsof dat niet genoeg was had IOP hun jaarlijkse marathon ook georganiseerd om geld op te halen voor het Holland House of Books. Alle jongeren hadden vanuit Nederland sponsoren gezocht om vervolgens zelf aan dit evenement deel te nemen. Groot en klein, jong en oud. Echt alles deed mee en het werd een groot succes. Langs de kant van de weg stonden allemaal dorpsbewoners om de deelnemers toe te juichen. Gedurende ons verblijf zijn wij ook uitgenodigd om op zondag een kerkdienst bij te wonen in de Lutheraanse kerk van Ilula. Juist deze dag was er een koor uit een ander dorp aanwezig om ons te voorzien van een aantal prachtige liederen. Indrukwekkend mooi! Om de jongeren ook wat vertier te bieden zijn wij ook een dag naar Iringa geweest, waarbij wij onderweg zijn gestopt bij Isimila Stone Age Site.

11 Indrukwekkend, warm en vooral een hele mooie plek om te bezoeken. In iringa heeft iedereen wat souvenirs kunnen kopen op de lokale Masai markt. De avond voor vertrek werd er een groot feest georganiseerd waarbij alle jongeren en wij als begeleiders in het zonnetje werden gezet. De meisjes zongen, de werknemers dansten en er was een feestmaal. Een geweldige avond. De jongeren hebben genoten en ik als één van de begeleiders ook. Via deze weg wil ik op persoonlijke titel iedereen die betrokken is bij IOP hartelijk bedanken. Het is een geweldig project en ik ben trots dat ik een kiezelsteentje heb mogen bijdragen door deze geweldige groep jongeren te begeleiden tijdens hun reis. Asante sana! Francisco informatie gekregen en foto s gezien, zodat ik goed voorbereid op reis kon gaan. Op 10 mei was het dan zover; ik ging voor 6 weken naar IOP Tanzania. De heenreis was lang, maar comfortabel en na 1,5 dag reizen kwam ik op vrijdagavond aan in Masukanzi en stond Enicka mij al op te wachten. Ik was er en wat had ik er zin in. Na het avondeten werd er gedanst en gezongen door de weesmeisjes. Wat een warm welkom. Op maandag begon mijn eerste werkweek. Ik had mij opgegeven voor het onderwijsproject en verder zou ik me hier en daar in gaan zetten waar nodig en mogelijk. IOP Tanzania 6 weken onder de Afrikaanse zon In maart dit jaar besloot ik om vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika. Tanzania stond al heel lang hoog op mijn lijst en na het vinden van een fijne, prettige organisatie (Vrijwillig Wereldwijd) bleek IOP Tanzania mijn bestemming te gaan worden. Ter voorbereiding heb ik op een middag Annelies bezocht en heb ik veel

12 De eerste 3 weken heb ik in de ochtend gewerkt op Kids Corner (de peuterschool). Ik heb het daar ontzettend naar me zin gehad. Iedere ochtend zag ik de blije koppies en begonnen we met het zingen van liedjes. In de klas had ik een ondersteunende rol. Ik hielp de leraren bij het huiswerk, leerde de kinderen wat basis Engels, gingen we tekenen met elkaar en heb ik de kinderen liedjes geleerd. Daarnaast zijn we tweemaal op schoolreisje geweest naar de rivier in de nabije omgeving. De kinderen hadden een week lang over de rivier geleerd, wat leeft er en groeit er. Ter afronding gingen we spelen bij de rivier en zelfgemaakte bootjes laten varen. Het afscheid nemen van de kinderen en leraren vond ik erg moeilijk. In korte periode raak je toch gehecht aan deze mensen en wat heb ik een dankbaarheid en vertrouwen gevoeld. In de middagen heb ik gewerkt aan de nieuwsbrief, de weesmeisje geholpen met het maken van huiswerk en ondersteuning gegeven in de keuken. van maïsmeel en ugali. Een enorme klus en zwaar werk, omdat alles met de hand gedaan wordt. In het veld werkten we met de lokale bevolking en werd er een hoop gezongen. Mooi om van zo dichtbij het agrarische leven te beleven. Na deze 3 weken kwamen er 3 weken waarin ik van alles gedaan heb. Zo moest het maïs van het land gehaald worden. Deze maïs wordt onder andere gebruikt voor het maken Daarnaast heb ik allerlei activiteiten gedaan met de weesmeisjes (spelletjes spelen, tekenen en voorlezen), interviews gehouden met de jonge moeders, een van de jonge moeders verhuisd en in de tuin geholpen bij het planten van de avocado zaden. Naast alle werkactiviteiten op en rondom het IOP center was er ook genoeg tijd voor ontspanning. Er zijn een heel aantal welkom- en vaarwelfeestje geweest. Prachtig om te zien hoe de weesmeisjes daar ook van genieten. Ze zijn mooi aangekleed en krijgen alle aandacht. In de weekenden ben ik met de andere vrijwilligers onder andere naar Iringa stad geweest, hebben we de Masai bezocht en een prachtige wandeling gemaakt bij Isimila. Mijn verblijf in IOP Tanzania is voorbij gevlogen, wat heb ik enorm veel gezien en geleerd. IOP is een mooi, inspirerend project en straalt positiviteit uit. Er is al heel veel, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Ik hoop dan ook dat dit project door blijft gaan, want het is erg belangrijk voor de bevolking. Deze tijd ga ik nooit meer vergeten en zal altijd een speciaal plekje houden in mijn hart. Debby Cornielje

13 Batiks te koop Afgelopen voorjaar had Berit tien batik doeken bij zich voor de verkoop. Deze doeken zijn gemaakt door de jonge moeders en worden verkocht om hen wat inkomen te geven. De doeken zijn 120 cm breed en ongeveer 180 cm lang. De kosten per doek zijn 7,- Eventueel opsturen in een envelop kan, dan komt er 3,80 bij. Bestellen kan via De doeken zijn genummerd Visum nieuws M.i.v. afgelopen zomer is voor vrijwilligerswerk bij het IOP geen duur business visum ( $ 250,-) meer nodig maar mogen we met een toeristen visum ( $ 50,- ) aan de slag. Maar daarvoor moet de vrijwilliger wel op tijd een kopie van zijn/haar paspoort opsturen naar onze vrijwilligers medewerkster Enicka. Zij gaat daarmee naar de immigratie dienst in Dar es Salaam en krijgt dan de officiële toestemming. De deadlines daarvoor zijn:

14 Als je gaat in januari, februari, maart of april moet je kopie voor 15 december van het jaar er voor bij Enicka zijn. Ga je in mei, juni, juli, augustus of september dan moet je kopie voor 15 april bij Enicka zijn. Ga je in oktober, november of december dan moet je kopie voor 15 september bij Enicka zijn. Als je vrijwilligerswerk in het ziekenhuis wilt doen dan geldt deze regeling niet. Dan betaal je helaas het business visum van $ 250,-. Het ziekenhuis heeft deze NGO regeling niet. Senioren club. Een keer per maand wordt in de bibliotheek een senioren bijeenkomst gehouden. Gemiddeld doen daar zo n 40 tot 50 ouderen uit Ilula aan mee. De laatste bijeenkomst (september) stond in het teken van het vroegere Duitse koloniale bewind, het daarop volgend Britse protectoriaat en tenslotte de vrijheid. Daarna zijn ze gaan tekenen op nummer, een goede oefening om de nummers te herkennen want niet alle ouderen hebben leren lezen en schrijven. Tenslotte kregen ze een maaltijd, iets wat ze na iedere bijeenkomst krijgen en wat voor deze ouderen een voedzaam feestmaal is. ST L e K Facebook: Stijlie kids Stijlie-kids@outlook.com Hand gemaakte kleertjes voor kleintjes maat 56 t/m 104 Hier kan uw advertentie staan Kosten ½ pagina 10 per jaar Hele pagina 20 per jaar

15 Buko Verhuur regio Rijnmond Boonsweg 63a 3274 LH Heinenoord Tel: Fax: Mail: Verhuur van tijdelijke accommodaties.

16 JMS Jense Machine Service b.v. Machinereparatie Draaierij Draaidiameter tot mm Postbus ZJ Nijverheidsweg KJ Heinenoord Tel Fax

17 Contactgegevens Stichting IOP-NL Schaduwrijk SC Puttershoek k.v.k nr: Regio banknummer: NL15RBRB t.n.v. Stichting Ilula Orphan Program Nederland

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 13 e jaargang nr 1 maart 2019

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 13 e jaargang nr 1 maart 2019 xcv Bericht van het bestuur Een 24-jarige jongen kijkt uit het raam van de trein en schreeuwt: Papa, kijk de bomen gaan achteruit! Papa glimlachte Een jong stel zit vlakbij en kijkt de 24-jarige vanwege

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 2 juni 2018

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 2 juni 2018 Dromen in Afrika Dromen over later, wij over ons leven. In Afrika over water. Wij maken ons zorgen over ons haar, in Afrika om een dag zonder gevaar. Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 1 maart 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 1 maart 2017 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 1 maart 2017 Ik ruik iets in

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 4 december 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 4 december 2017 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 4 december 2017 Het jaar gaat

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 10 e jaargang nr 4 december 2016

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 10 e jaargang nr 4 december 2016 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Een piepkleine ster lag gisteren voor onze deur Ze was heel bijzonder, dat zag je

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 1 maart 2018

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 12 e jaargang nr 1 maart 2018 Groot zijn je ogen Groot zijn je ogen, klein je kansen. Enkel op blote voeten heb jij leren dansen. Bloot, stinkend, helemaal kapot. Jij weet niet beter, dit lijkt je lot. Stichting Ilula Orphan Program

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 2 juli 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 2 juli 2017 Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Beste lezers We zijn nog steeds op zoek naar een nieuw bestuurslid. Voorlopig blijft

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 3 oktober 2017

STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 3 oktober 2017 Beste lezers Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 11 e jaargang nr 3 oktober 2017

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Van de voorzitter Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief De herfst is weer begonnen,

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Beste lezers Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Op dit moment hebben we geen voorzitter die een voorwoord schrijft.

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief Gebed van de kalmte: God, schenk mij de kalmte

Nadere informatie

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden.

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Week 1 Op een zonnige zondagochtend was het eindelijk zover, vandaag zou ik naar Kopenhagen vliegen en vervolgens met de trein doorreizen naar het zuiden

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 9 e jaargang nr 4 / december 2015 Een lied voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli. juli 2012. Villa Ticca. Groter groeien

Nieuwsbrief Juli. juli 2012. Villa Ticca. Groter groeien juli 2012 Villa Ticca Groter groeien Nieuwsbrief Juli Lieve allemaal, Alhoewel de zomer nog niet zo wil vlotten in Nederland, is de vakantieperiode nu toch echt officieel begonnen. Ook in Villa Ticca betekent

Nadere informatie

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 We zijn 1 week in Gambia geweest, wat natuurlijk vrij kort is. Maar helaas het is niet anders, we waren al lang blij dat we er weer waren en iedereen weer zagen. Natuurlijk

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Mensen verander je niet Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 9 e jaargang nr 2 door

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer e jaargang 24 december 2018 t/m 11 januari 2019

Nieuwsbrief. Nummer e jaargang 24 december 2018 t/m 11 januari 2019 Nummer 15 28 e jaargang 24 december 2018 t/m 11 januari 2019 Week 52 en 1 Kerstvakantie t/m zondag 6 januari 2019 7 januari Eerste schooldag nieuwe kalenderjaar 7 januari Jeroen Oosterhof op de Voorpoort

Nadere informatie

31 augustus 2015 (nr 1)

31 augustus 2015 (nr 1) 31 augustus 2015 (nr 1) 7km van Martenshoek De 11e editie van de 7km van Martenshoek zit er weer aan te komen. De datum is zondag 27 september 2015. De inschrijving is on-line. Er is ook een Ouder-Kindloop.

Nadere informatie

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam.

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Toen we aan kwamen moesten we een paar minuten wachten,

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART 2015

NIEUWSBRIEF MAART 2015 NIEUWSBRIEF MAART 2015 Beste nieuwsbrief lezers, Afgelopen december ben ik naar Ecuador geweest en heb ik de stichting bezocht!! In deze nieuwsbrief staan veel foto s zien die ik gemaakt heb tijdens mijn

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Ilula Orphan Program Nederland 2013-2015

Beleidsplan Stichting Ilula Orphan Program Nederland 2013-2015 Beleidsplan Stichting Ilula Orphan Program Nederland 2013-2015 Beleidsplan stichting Ilula Orphan Program Nederland (IOP-NL) 2013-2015 1. Inleiding 2. Organisatie 2.1 Bestuur 2.2 Vergadercyclus 2.3 Anbi

Nadere informatie

Stichting IDA-Mabogini

Stichting IDA-Mabogini Stichting IDA-Mabogini De Stichting IDA Mabogini stelt zich tot doel het leveren van een bijdrage aan onderwijsmogelijkheden voor kinderen van de lokale bevolking waarvan de ouders/verzorgers de financiële

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Zoals ook jij Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. STICHTING IOP-Nederland Nieuwsbrief 7 e jaargang nr 3 september 2013 Die ander

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Putu Ari en Komang. Deze keer willen wij onze twee medewerkers op Bali, Putu Ari en Komang, in het zonnetje zetten. Wij kennen hen al bijna 20 jaar. Zij werken al meer dan 10

Nadere informatie

LEREN VOOR EEN BETERE TOEKOMST Augustus 2013.

LEREN VOOR EEN BETERE TOEKOMST Augustus 2013. LEREN VOOR EEN BETERE TOEKOMST Augustus 2013. Hallo allemaal, In deze nieuwsbrief onze mooie ervaringen van onze reis van 7 juni tot en met 15 juni. Een speciale reis, omdat in deze week de twee nieuwe

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 december 2015

Nieuwsbrief 6 december 2015 Geachte donateur/geïnteresseerde, In deze nieuwsbrief willen wij u graag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rond onze stichting. Het grote nieuws is dat op 25 januari 2016 de opening van

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

OPERATION CLEAR MIND

OPERATION CLEAR MIND Nieuwsbrief Beste lezer, OPERATION CLEAR MIND Hierbij alweer de tweede editie van onze nieuwsbrief. Wij hebben zeker niet stil gestaan de afgelopen maanden en brengen jullie graag op de hoogte van de lopende

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STICHTING DINKA DECEMBER 2016

NIEUWSBRIEF STICHTING DINKA DECEMBER 2016 NIEUWSBRIEF STICHTING DINKA DECEMBER 2016 TERUGBLIK In de aanloop naar de kerstdagen en jaarwisseling blikken wij graag terug op 2016. Begin dit jaar zijn we samen met ons pasgeboren dochtertje Nadine

Nadere informatie

Betalingen: Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij alle informatie voor het nieuwe seizoen.

Betalingen: Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij alle informatie voor het nieuwe seizoen. Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij alle informatie voor het nieuwe seizoen. Betalingen: Zoek in 1 van de tabellen in het andere document de juiste les(sen) en noteer alle lesdatums in uw agenda. Sommige

Nadere informatie

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten,

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten, Holland address: c/o J.W. de Rijke Wieldijk 5 3218 LL Heenvliet Telefoon +31 181 661451 of +31 10 2831105 Email: jan.derijke@nl.rmi-global.com ABN AMRO bank 50.07.96.009 ING bank 68.20.43.486 Stichting

Nadere informatie

Naast Facebook en houden wij je door middel van de nieuwsbrief graag uitgebreid op de hoogte.

Naast Facebook en  houden wij je door middel van de nieuwsbrief graag uitgebreid op de hoogte. VOORWOORD Voor jullie ligt nieuwsbrief nr. 2! De afgelopen maanden zijn er weer leuke activiteiten geweest met als hoogtepunten de viering van het 70-jarig jubileum en de JOTA, maar daar lees je op de

Nadere informatie

Lieve allemaal, December 2012

Lieve allemaal, December 2012 Want zij zijn uitgegaan ter wille van den Naam 3 Joh. vers 7 Lieve allemaal, December 2012 Ze zeggen altijd dat december een drukke maand is, die voorbij vliegt. Terugkijkend naar onze december maand vinden

Nadere informatie

Weekmail obs Hagen 7 juni Schoolreisje groep

Weekmail obs Hagen 7 juni Schoolreisje groep Weekmail obs Hagen 7 juni 2019 Schoolreisje groep 1-2-3-4 Op maandag 24 juni gaan de kinderen van groep 1 t/m 4 op schoolreisje. We gaan dit jaar samen naar het Land van Jan Klaassen in Braamt. De kinderen

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De eerste zonnestralen, ze tintelen

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Je levensvisie is het best te zien in de keuzes die je maakt. Uiteindelijk geven

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije Nummer 7 november 2011

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije Nummer 7 november 2011 Bij deze de nieuwsbrief vanuit Hongarije Elke maand willen wij u d.m.v. een nieuwsbrief op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in Hongarije en Nederland m.b.t. de stichting De brief sluiten we af

Nadere informatie

BOGERDBODE. We zijn weer begonnen.

BOGERDBODE. We zijn weer begonnen. DE schooljaar 2019-2020 1 BOGERDBODE We zijn weer begonnen. Na een mooie zomer is het nieuwe schooljaar weer van start gegaan. Wij hebben er allemaal weer veel zin in en hopen dat we samen met u en de

Nadere informatie

crossen over de uitgestrekte velden. De velden zijn daar heel erg groot, dat kun je je bijna niet voorstellen.

crossen over de uitgestrekte velden. De velden zijn daar heel erg groot, dat kun je je bijna niet voorstellen. Canada 2014 Ik vloog op 28 juni 2014 naar Toronto, Canada. Ik moest om 3:oo uur Nederlandse tijd opstaan om op tijd op het vliegveld te zijn. Gelukkig had ik van te voren afgesproken met andere Nederlanders

Nadere informatie

Situatie. Bladzijde 1. In dit nummer: Blz.1 Blz.1. Situatie. De Zusters van Lama Gramaya. Blz.2. De cottages. Blz.3. Spullen

Situatie. Bladzijde 1. In dit nummer: Blz.1 Blz.1. Situatie. De Zusters van Lama Gramaya. Blz.2. De cottages. Blz.3. Spullen NIEUWSBRIEF-9 november 2013 Bladzijde 1 Situatie Lama Gramaya Gelukkig konden we na toestemming van de cardioloog toch vertrekken naar Sri Lanka. Tijdens ons bezoek hebben we niet alleen Lama Gramaya bezocht

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije e jaargang nummer 5

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije e jaargang nummer 5 Bij deze de nieuwsbrief vanuit Hongarije Elke maand willen wij u d.m.v. een nieuwsbrief op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in Hongarije en Nederland m.b.t. de stichting De brief sluiten we af

Nadere informatie

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Bezoek projecten ds. Sandor Kovacs wie: wat: waar: wanneer: hoe: Niels en Theo Bezoek van onze vrienden aldaar, hand & spandiensten en inspiratie opdoen Subkarpaten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer.

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer. FEESTWEEK 2017 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 10 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. Een week vol leuke activiteiten om het schooljaar op

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN (nr.30) (21-10-2016) Zoals inmiddels bekend zal zijn bij onze trouwe lezers schrijven wij twee maal per jaar een nieuwsbrief betreffende het Cornel Ngaleku Children Center

Nadere informatie

Jaargang: 17 Nr

Jaargang: 17 Nr Jaargang: 17 Nr. 4 21-12-2013 NIEUWSBRIEF van Katholieke Basisschool PIROUETTE Eindredactie: Sergio van Dijk, Rienke van den Berg, Ignace Kloet Technische realisatie: Aster Brouwer, ICT-coördinator. AGENDA

Nadere informatie

Nieuwsbrief CBS De Schalmei

Nieuwsbrief CBS De Schalmei Nieuwsbrief CBS De Schalmei Je mag zijn wie je bent en gebruik maken van je talent! Schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 18 vrijdag 12 juni 2015 Beste ouders, Het doet mij goed om te zien hoe actief vele mensen

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Beste lezers, Het is goed mogelijk voor weinig geld een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten

Beste lezers, Het is goed mogelijk voor weinig geld een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten Beste lezers, Het is goed mogelijk voor weinig geld een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten De oproep voor huisraad voor de Syrische statushouders in de vorige nieuwsbrief heeft ons de afgelopen

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Lions exchange 2013 Brazilie

Lions exchange 2013 Brazilie Lions exchange 2013 Brazilie Amsterdam- Parijs Rio de Janeiro Porto Alegre, via deze weg zou ik naar het verre Brazilie vertrekken voor de uitwisseling van de Lions. Na een reis van 35 uur kwam ik dan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders,

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders, Nieuwsbrief 21 juli 2017 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Al weer een schooljaar voorbij. Wat gaat het toch snel. We willen nog een aantal mensen bedanken:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2010

NIEUWSBRIEF Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Oktober 2010 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief, editie najaar 2010. Veel leesplezier, en u weet het: elke reactie van u is welkom op ons e-mail adres

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2017

Nieuwsbrief Juni 2017 Hierbij ontvangt u onze 2 e nieuwsbrief van dit jaar. SAMENWERKING TUSSEN DE WILDE GANZEN EN SHOMA. Vorig jaar hebben we bij de Wilde Ganzen een aanvraag ingediend voor 3 projecten in en rond onze school

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel Nieuwsbrief 7 24 november 2016 Aan alle ouders / verzorgers, De inhoud van deze Nieuwsbrief Ouderpanel Maandviering groep 6 Power-training Sinterklaas Schoentje zetten Voorleesavondje Read Shop Sinterklaas

Nadere informatie

1 juli 2016 jaargang 24 nummer 41

1 juli 2016 jaargang 24 nummer 41 1 juli 2016 jaargang 24 nummer 41 Wij zijn nog steeds blij met uw lege cartridges en de PLUS-sponsorzegel/vouchers. Oud papier Wist u dat u uw oud papier in de container bij Top1Toys kwijt kunt? De opbrengst

Nadere informatie

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 Niet vergeten woensdag 12 juli Musical groep 8 (let op: i.p.v. dinsdag 11 juli) woensdag 12 juli Dassenbur(i)cht 11 donderdag 13 juli Doorschuifmiddag vrijdag 14 juli

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 16. Koningsdag!

Nieuwsbrief nr. 16. Koningsdag! Alexander Gogelweg 65 4384 EV Vlissingen 0118-465261 louisedecolignyschool@onzewijs.nl Website: www.louisedecolignyschool-onzewijs.nl Nieuwsbrief nr. 16 12 e jaargang Vrijdag 24 april 2015 Koningsdag!

Nadere informatie

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben.

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Week 23: vrijdag 7 juni groep 1 t/m 4 vrij Week 24: geen

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2017

Nieuwsbrief november 2017 Nieuwsbrief november 2017... van Margaret Dag lieve lezers, Hier dan eindelijk weer eens een nieuwsbrief. Het heeft even geduurd, maar hopelijk is deze nieuwsbrief het wachten waard geweest. U kunt hieronder

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2018

Nieuwsbrief maart 2018 Nieuwsbrief maart 2018 10 jaar Futur We zijn alweer 10 jaar met de stichting Futur bezig om kansarme kinderen in noord Bali te helpen naar school te gaan. Terugkijkend hebben we dankzij uw donaties veel

Nadere informatie

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014

VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 VERSLAG BEZOEK ROEMENIË EN OEKRAÏNE MEIVAKANTIE 2014 In deze verslagen kunt u lezen over de bevindingen tijdens het bezoek van de familie Veldman aan onze contacten in Roemenië en Oekraïne. Zaterdag 3

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

LA SONRISA NARANJA. Aan het einde van het jaar. JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD. 1. Aan het einde van het jaar. 2. Verslag van een stagiaire

LA SONRISA NARANJA. Aan het einde van het jaar. JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD. 1. Aan het einde van het jaar. 2. Verslag van een stagiaire NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 4 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD 1. Aan het einde van het jaar 2. Verslag van een stagiaire 3. Berichten van Els 4. Financiën Aan het einde van het

Nadere informatie

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief 2014-2015. Allemaal heel erg bedankt!! Met dank aan de oud papier ophalers..

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief 2014-2015. Allemaal heel erg bedankt!! Met dank aan de oud papier ophalers.. Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 9, 30-04-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 9, 30-04-2015 In dit nummer: Met dank aan de oud papier ophalers.. Met dank aan oud papier

Nadere informatie

Vlnr: Astiti, Wanti (achter de boom), Susi, Nengah, Sumerta en rechts zijn 1 jaar jongere broertje Widi (dé kanjer van het weeshuis)

Vlnr: Astiti, Wanti (achter de boom), Susi, Nengah, Sumerta en rechts zijn 1 jaar jongere broertje Widi (dé kanjer van het weeshuis) Na een lange fijne zomer in (hotel) Den Helder, waarin we veel sponsors hebben ontmoet was het weer goed om naar huis te gaan. Direct hebben we een dagtrip met onze tieners gemaakt om bij te praten. Natuurlijk

Nadere informatie

The Lake - augustus/september 2018

The Lake - augustus/september 2018 The Lake - augustus/september 2018 Lieve mensen, Wat een bijzondere tijd hebben we hier in Zambia. We gaan nog een aantal dagen genieten van het Zambiaanse leven en dan gaan we weer richting Zuid-Afrika.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Springs of Life

Nieuwsbrief Springs of Life Nieuwsbrief Springs of Life Dit is de negende nieuwsbrief voor de kindsponsoren van Gezinshuis Mombasa. Terug in Mombasa! Op vrijdag 20 mei is onze aankomst in Mombasa. Na een lange nacht in het vliegtuig

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

DE REIS IS BEGONNEN SPANNENDE DAG TIJDENS FAMILIEREIS

DE REIS IS BEGONNEN SPANNENDE DAG TIJDENS FAMILIEREIS DE REIS IS BEGONNEN Na maanden van voorbereiding, selecteren patiënten in de ziekenhuizen, vrijwilligers ronselen, bussen, hotelkamers en toegangskaarten regelen, was het gisteren weer zover, de 13e busreis

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Om 07:30 uur moesten we alweer opstaan, want Débora en ik gingen naar het dorp waar zij en haar ouders wonen: Serafina Corrêa. Dit was een reis van on

Om 07:30 uur moesten we alweer opstaan, want Débora en ik gingen naar het dorp waar zij en haar ouders wonen: Serafina Corrêa. Dit was een reis van on Om 07:30 uur moesten we alweer opstaan, want Débora en ik gingen naar het dorp waar zij en haar ouders wonen: Serafina Corrêa. Dit was een reis van ongeveer 4 uur. Toen we aankwamen in Serafina Corrêa,

Nadere informatie

Afscheidsfeest meester Zeilstra,

Afscheidsfeest meester Zeilstra, Nieuwsbrief Cursus 2014-2015 18 februari 2015 nr. 70 Agenda Afscheidsfeest meester Zeilstra, We hebben met elkaar een fijn feest gevierd om formeel afscheid te nemen van meester Zeilstra. Formeel, want

Nadere informatie

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia.

Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Speciale editie December 2015 Nummer: 005 Barbara Foundation The Gambia Een beter leven voor de kinderen in Gambia Een terugblik op (bijna) twee jaar Barbara Foundation The Gambia. Het is alweer jaren

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 17 december 2014 Alle locaties Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Lieve familie, vrienden en bekenden,

Lieve familie, vrienden en bekenden, Lieve familie, vrienden en bekenden, Hoogste tijd voor wat nieuws uit Oneşti. De tijd gaat zo vlug voorbij, de feestdagen en de jaarwisseling lijken nog maar net achter ons te liggen, maar toch is het

Nadere informatie

Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6

Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6 Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6 Samen geloven in samen groeien volop in praktijk Aan het begin van deze nieuwsbrief maken we u graag deelgenoot van drie gave voorbeelden van Samen geloven

Nadere informatie

Een stille nacht. Weesp, 11 december Het team wenst iedereen heel fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig Nieuwjaar!!!

Een stille nacht. Weesp, 11 december Het team wenst iedereen heel fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig Nieuwjaar!!! Weesp, 11 december 2015 Een stille nacht Maria maakt met Jozef een hele lange reis. Ze moesten van de keizer gaan naar Betlehem, hier ver vandaan. Een lange reis. Een lange reis. Ze willen heel graag slapen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 9, nummer 3

Nieuwsbrief Jaargang 9, nummer 3 Nieuwsbrief Jaargang 9, nummer 3 www.projectoekraine.nl Oosterweg 7, Kantens Tel. 0595-552424 KVK nr. 52514706 Rek. nr. NL56 RABO 0121477967 Inhoud Voorwoord Projecten 2018 Acties 2018 Financiën Voorwoord

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 14 5 december 2014

NIEUWSBRIEF 14 5 december 2014 DATA OVERZICHT: Maandag 8 december School in Kerstsfeer brengen vanaf 13:15 uur Vrijdag 12 december Studiedag onderbouw (leerlingen groep 1-4 vrij) Donderdag 18 december Kerstviering in de vooravond. (leerlingen

Nadere informatie

Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet

Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet Hallo mede reisgenoten, Allereerst heel hartelijk bedankt voor jullie mails, dat doet ons goed en we kijken er ook naar uit. Voordat we over vandaag vertellen nog

Nadere informatie

Nieuwsbrief van: Sinterklaas

Nieuwsbrief van: Sinterklaas Sinterklaas Wat was het weer een mooi feest vandaag op Meander. Vanmorgen mochten we de Sint met zijn Pieten weer ontvangen en we stonden met de hele school klaar om hen te begroeten. Allemaal stralende

Nadere informatie

STICHTING IOP-Nederland

STICHTING IOP-Nederland Stichting Ilula Orphan Program Een sponsoring programma om (wees)kinderen in Ilula-Tanzania onderwijs en zorg te bieden. Als je de goede momenten in je leven intens en bewust beleeft, is er veel kans dat

Nadere informatie

Stichting Kans op Toekomst bestaat 10 jaar!

Stichting Kans op Toekomst bestaat 10 jaar! NIEUWSBRIEF, april 2018, nummer 11 Met deze nieuwsbrief wil Stichting Kans op Toekomst u op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen. Ook afgelopen jaar heeft u een welkome bijdrage geleverd aan

Nadere informatie