Toekomstvisie. Toespraak Didier Algoet, voorzitter. Naar aanleiding van 50 jaar Proefstation voor de Groenteteelt TE SINT KATELIJNE WAVER ( )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toekomstvisie. Toespraak Didier Algoet, voorzitter. Naar aanleiding van 50 jaar Proefstation voor de Groenteteelt TE SINT KATELIJNE WAVER ( )"

Transcriptie

1 Toekomstvisie. Toespraak Didier Algoet, voorzitter Naar aanleiding van 50 jaar Proefstation voor de Groenteteelt TE SINT KATELIJNE WAVER ( ) Als voorzitter van het Proefstation wou ik kort onze werking maar ook onze toekomstverwachtingen toelichten. Zoals jullie allemaal weten zijn de uitdagingen voor de sector groot: toenemende prijsvolatiliteit, toenemende concurrentie, toenemende concentratie in de handel, toenemende import van buiten de EU - die niet altijd dezelfde normen voldoet-, toenemende nieuwe ziekten en plagen door internationale handel, toenemende vragen rond voedselveiligheid met bovenwettelijke eisen omtrent residuen; bijkomende vragen rond microbiële veiligheid en ongerustheid over contaminanten, toenemende maatschappelijke eisen zoals vergroening en de daaraan verbonden normen en regelgeving, toenemende energiekosten en we kunnen zo nog een tijdje blijven doorgaan Al deze uitdagingen vragen om oplossingen en daar hebben we onderzoek voor nodig. Geen enkel bedrijf in de land- en tuinbouw, klein noch groot, is in staat om deze uitdagingen

2 individueel aan te gaan. Het onderzoek, de ontwikkeling en de innovatie die we op het Proefstation realiseren is dan ook van cruciaal belang. En daarvoor hebben we praktijkmensen en praktijkrelevante infrastructuur nodig. We beschikken over beiden. Onze onderzoekers en medewerkers staan met hun voeten in de dagdagelijkse praktijk van de teler, ze kennen de sector en werken oplossings- en resultaatgericht. Onze infrastructuur is up to date en dat moeten we ook zo houden. Maar we moeten ook zorgen voor de nodige omkadering en ondersteuning zodat onze mensen hun werk kunnen doen. In het kort overlopen we de activiteiten van het proefstation met een evaluatie van hoe het loopt en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst: Vooreerst hebben we het praktijkonderzoek en de demo-projecten. Het praktijkonderzoek is en blijft de speerpunt van het Proefstation en dat zal in de toekomst niet veranderen. De benadering is bottom-up, met de 9 technische comités van het proefstation, en we volgen samen met BelOrta, Lava en KDT de evoluties van dichtbij op. Er is een goede samenwerking tussen de proefcentra en de afstemming van het onderzoek verloopt via de coördinatiecomités. Ook voor het projectmatig onderzoek worden deze structuren nu gebruikt. De resultaten worden direct gecommuniceerd naar de telers via Proeftuinnieuws, Management en Techniek, opendeurdagen, de website en de voorlichting. Over onze website straks nog meer; ik zal hiervoor straks de hulp van de Minister-President en Deputé nodig hebben. De demoprojecten blijven een belangrijk onderdeel in de sensibilisering rond specifieke thema s. De overheid krijgt met die projecten veel waar voor zijn geld, het

3 zorgt ook voor een dynamiek in de sector en ook in de samenwerking tussen de proefcentra. Het praktijkonderzoek is de ruggengraat van het Proefstation. De toelagen van de Vlaamse overheid, BelOrta en Lava verschaffen het Proefstation een financiële structuur dit het ook recht houdt. Ook Boerenbond, KBC en de provincie Antwerpen zorgen voor een paar wervels in deze ruggengraat. De laatste jaren is onze ruggengraat echter aan het verzwakken, we lopen wat krom met al die lasten op onze rug, we worden een dagje ouder. Misschien hebben we hier een jaarlijkse stamceltransplantatie --- in de vorm van een indexering van de toelagen --- nodig om onze ruggengraat terug te versterken zodat we terug rechtop kunnen lopen, en geen wandelstok moeten kopen om ons recht te houden. Maar ook andere innovatieve ideeën zijn welkom. Met betrekking tot de investeringen pleiten we voor het behoud van de huidige regeling voor het ondersteunen van de investeringen op de praktijkcentra. Zoals al eerder gezegd is, is praktijkonderzoek maar relevant als het ook wordt uitgevoerd onder praktijkomstandigheden. Een continue actualisering van de infrastructuur is een must. Voor teelten onder glas vergt dit bovendien veel grotere investeringen dan voor teelten in open lucht. Daarnaast is het ook belangrijk om innovaties of innovatieve machines op de proefcentra te demonstreren. Het is beter dat het misloopt op het proefstation, dan dat het misloopt op een bedrijf.

4 Een tweede belangrijke activiteit is het toegepast, projectmatige onderzoek Sinds 2004 heeft het landbouwonderzoek van het IWT voor een enorme dynamiek gezorgd. Het Proefstation heeft initiatief genomen voor, en deelgenomen aan heel wat projecten. Het aantal partners is groot. Door deze vorm van werken hebben we de juiste expertises samen gebracht en ook daadwerkelijk voor innovatieve oplossingen kunnen zorgen, zoals Raf al eerder aangehaald heeft. Belangrijk in de realisatie van deze projecten is ook de cofinanciering vanuit BelOrta, Lava, Boerenbond en de toeleveringsindustrie. Voor de meeste projecten is het invullen van de sectorbijdrage zonder meer gelukt, maar soms beginnen er gaten te vallen in deze cofinanciering. Bij de laatste hervorming van het landbouwonderzoek naar de landbouwtrajecten moeten we heel snel naar de praktijk. Dit is wat de sector nodig heeft maar vraag ons niet om te lopen vooraleer we kunnen stappen. We vragen daarom dat er ruimte komt voor de aanpak zoals voorheen. Er was toen meer tijd voor onderzoek. De fondsen van het IWT-onderzoek zijn beperkt. Ook hier vragen we een jaarlijkse indexering van de fondsen voor het landbouwkundig onderzoek. Om tegemoet te komen aan de onderzoeksvragen rond de maatschappelijke eisen is er nood aan projectonderzoek. De cofinanciering voor deze projecten is echter geen eenvoudige opdracht. Als de maatschappij eisen oplegt moet ze er ook iets voor over

5 hebben. Er moet een kanaal gecreëerd worden dat de nodige cofinanciering voor deze projecten kan leveren. Een derde pijler is het onderzoek voor de toelevering, de industrie Het onderzoek voor de toeleveringsindustrie heeft de laatste jaren op het Proefstation veel aandacht gekregen. De samenwerking met de producenten van biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen en de meststofindustrie. loopt zeer goed. Niet alleen in het onderzoek naar nieuwe erkenningen of het testen van nieuwe producten, maar ook in de ondersteuning die we van deze bedrijven mogen ontvangen voor de cofinanciering van de onderzoeksprojecten. In de zoektocht naar innovatieve producten zullen we met de industrie verder blijven samenwerken. We vragen aan de industrie om bij hun ontwikkeling veel aandacht te besteden aan het verder verduurzamen van hun producten zodat onze leden kunnen voldoen aan de steeds strengere milieu- en andere maatschappelijke eisen. Een vierde en meer recente activiteit is het CVBB Overdaad schaadt, en dat geldt ook voor nitraat. MAP 4 heeft voor een aardverschuiving gezorgd. Het CVBB heeft voor heel wat bewustwording gezorgd en op veel plaatsen ook de vinger op de wonde gelegd. Maar met nitraat is het niet zoals met de snelheid van een auto. Op mineralisering en uitspoeling staan geen gaspedalen of remmen waar we naar wens op kunnen duwen.

6 De Europese overheid vraagt wetenschappelijk onderbouwde normeringen. We hebben daar geen problemen mee, maar we vragen ook dat de vergelijkingen van de milieudruk lees de MAP-meetnetten- ook wetenschappelijk onderbouwd zou worden. Snelheidsmetingen van nitraat vragen aangepaste, werkbare normeringen. Die zijn er nu al voor een stuk, maar verdere aanpassingen van die normen op basis van de referentiepercelen zijn nodig. Op die manier wordt er rekening gehouden met seizoensinvloeden. Misbruiken en lozingen moeten streng aangepakt worden. Enkel dan zullen boeren en tuinders die wél inspanningen doen en ook de begeleiders van het CVBB gemotiveerd blijven om de inspanningen verder te zetten. Het CVBB is de kruipolie die vastgeroeste bemestingspraktijken effectief los wrikt en doet bewegen naar een meer duurzame positie. Die kruipolie gaan we de komende jaren nog hard nodig hebben. Wij vragen daarom een verderzetting van de activiteiten van het CVBB en ook het verder aanpassen van de werking van het CVBB aan de noden op het terrein.

7 Nu komen we bij nieuwe uitdagingen waarvoor we willen gaan: Een eerste zijn de Europese projecten in het kader van Horizon 2020 Met komst van Horizon2020 en de multiactor-benadering van de Europese projecten moeten ook telers en praktijkgerichte proefcentra deel uitmaken van de projectvoorstellen. Het is een eer dat het Vlaamse landbouwonderzoek model heeft gestaan voor deze multiactoraanpak. Vlaanderen beschikt inderdaad over een uitstekend uitgebouwd onderzoeksapparaat, in het bijzonder voor de groenteteelt. Om daadwerkelijk met Vlaanderen aan Horizon2020-consortia deel te nemen mogen we echter niet in gespreide slagorde aantreden. De Coördinatiecomités moeten daar een rol in spelen en er is ook nood aan een Vlaams platform waar we voor Europese projecten afspraken kunnen maken. Vlaanderen heeft alles in huis om zelf als trekker op te treden. Alle Vlaamse onderzoeksinstellingen moeten zich daarom linken en wij zijn vragende partij om hieraan deel te nemen. Regelgevingen komen vandaag de dag vooral Europees tot stand. Het onderzoek dat moet inspelen op die regelgevingen kan best in Europese samenwerkingsverbanden tot stand komen. Europese regelgeving moeten leiden tot werkbare oplossingen voor alle regio s zonder dat deze tot concurrentievervalsing mogen leiden. De wisselwerking in Europese projecten kan daartoe bijdragen.

8 Een tweede Europese uitdaging zijn de Interreg-projecten Tot nu toe hebben we maar beperkt kunnen deelnemen aan deze projecten. Met wat gekend is van de aankomende oproepen zouden we deze keer de boot niet mogen missen. Hier zullen we met de sector, de collega proefcentra gezamenlijk op zoek gaan naar de opportuniteiten. Vooral aan de provincie Antwerpen en ook de Vlaamse overheid zouden we willen vragen om ons hierbij te ondersteunen en ook mee op zoek te gaan naar de nodige cofinanciering voor onze voorstellen. Hiermee ben ik rond met mijn overzicht. Ik zie een groot netwerk, waarin samenwerking centraal staat: Samenwerking tussen de telers en onze onderzoekers Samenwerking tussen onze onderzoekers en BelOrta, Lava en KDT Samenwerking tussen onze onderzoekers en deze van de andere praktijkcentra Samenwerking tussen onze onderzoekers en deze van de Universiteiten, Ilvo, Scientia Terrae, en andere onderzoeksinstellingen Samenwerking met de overheden ADLO, ALV, VLM, VMM, Provincie Antwerpen, gemeenten Samenwerking met Boerenbond en de andere vakorganisaties Samenwerking met de toeleveringsindustrie

9 We zullen dit netwerk en de samenwerkingsverbanden dan ook verder blijven uitbouwen en versterken op nationaal vlak maar nu ook op Europees vlak en we hopen daarbij verder op de steun van iedereen te kunnen rekenen. Want samenwerken loont, dat heeft de voorbije periode overduidelijk getoond. En nu we het toch over samenwerking hebben, zou ik nu de eerder aangekondigde samenwerking willen vragen aan de Minister-President en onze Deputé. Speciaal voor deze viering van 50 jaar Proefstation kreeg onze Website immers een complete facelift. Maar deze nieuwe website moeten we nu in de lift zetten naar het web. Mag ik jullie vragen om naar het podium te komen? Druk op de knop Door deze druk op de knop werd onze nieuwe website officieel gelanceerd, worden straks 650 brieven verstuurd naar al onze leden, werden 650 s verstuurd naar dezelfde leden. Daarin uw nieuwe login en paswoord en de vraag uw profiel te actualiseren. Via e- mail zullen we jullie wekelijks berichten over nieuwe en actuele informatie die overeenkomt met uw profiel. Met een eenvoudige klik op de muis zal je dan direct toegang hebben tot het artikel op de website. Op die manier zullen we de informatie sneller en gerichter bij jullie brengen. Neem straks bij uw vertrek de folder mee en actualiseer zo snel mogelijk uw profiel en maak kans op een gratis lidmaatschap, inclusief Proeftuinnieuws, voor 2015! Elke 50-ste teler die zijn profiel actualiseert valt in de prijzen!

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK PCG tot uw dienst HET PCG Het PCG is sinds 1977 actief in onafhankelijk praktijkonderzoek en voorlichting in de groenteteelt en biedt een ruime waaier aan diensten en adviezen voor telers en andere actoren

Nadere informatie

2. Welke concrete onderzoeksprojecten rond biolandbouw heeft de Vlaamse overheid de afgelopen vijf jaar financieel ondersteund?

2. Welke concrete onderzoeksprojecten rond biolandbouw heeft de Vlaamse overheid de afgelopen vijf jaar financieel ondersteund? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 89 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 27 oktober 2015 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Biolandbouw - Wetenschappelijk onderzoek Blijkens een artikel

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB werkzaam in het kader van MAP 4 ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Provinciale coördinatoren

Nadere informatie

Geachte leidend ambtenaren Geachte onderzoekers en wetenschappelijk medewerkers Beste medewerkers en collega s

Geachte leidend ambtenaren Geachte onderzoekers en wetenschappelijk medewerkers Beste medewerkers en collega s Geachte leidend ambtenaren Geachte onderzoekers en wetenschappelijk medewerkers Beste medewerkers en collega s Namens de Vlaamse Landmaatschappij heet ik u van harte welkom op de studiedag: Gebiedsgerichte

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Voorstelling Landbouwrapport 2010 Het Vlaamse landbouwbeleid

Nadere informatie

8 Verhoging van de teeltopbrengsten in de biologische landbouw

8 Verhoging van de teeltopbrengsten in de biologische landbouw 8 Verhoging van de teeltopbrengsten in de biologische landbouw 8.1 Onderzoek naar en inzicht in de productieopbrengsten van de biologische teelten Verantwoordelijke: NOBL, PCBT, BioForum Vlaanderen, Landbouworganisaties,..

Nadere informatie

Praktijkcentra Dierlijke productie

Praktijkcentra Dierlijke productie Praktijkcentra Dierlijke productie Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Landbouw en Visserij 1 Nood aan praktijkonderzoek? Veeteelt productiewaarde van

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij KORTE KETEN Maayke Keymeulen Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij Inhoud 1. Wat is korte keten? 2. Ondersteuning door Vlaamse Overheid 3. Ondersteuning door lokale besturen 2 1. Wat is korte

Nadere informatie

Duurzaam en helder naar de toekomst

Duurzaam en helder naar de toekomst Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw

Nadere informatie

EWI-focus. Biogebaseerde industrie in Vlaanderen. 22 maart 2017

EWI-focus. Biogebaseerde industrie in Vlaanderen. 22 maart 2017 EWI-focus Biogebaseerde industrie in Vlaanderen 22 maart 2017 Sessie 1 Financiering van de bio-economie in Vlaanderen Nieuwe investeringen aantrekken Overheid & FIT: Vlaanderen als vestigingsplaats BBE

Nadere informatie

MEMORANDUM ONDERZOEK ALS HEFBOOM VOOR EEN INNOVATIEVE EN TOEKOMSTGERICHTE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW PLATFORM VOOR LANDBOUWONDERZOEK

MEMORANDUM ONDERZOEK ALS HEFBOOM VOOR EEN INNOVATIEVE EN TOEKOMSTGERICHTE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW PLATFORM VOOR LANDBOUWONDERZOEK MEMORANDUM ONDERZOEK ALS HEFBOOM VOOR EEN INNOVATIEVE EN TOEKOMSTGERICHTE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW PLATFORM VOOR LANDBOUWONDERZOEK Dit memorandum kwam tot stand binnen de werking van het. Het brengt universiteiten,

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Visie voor Landbouwonderzoek. Platform voor Landbouwonderzoek

Visie voor Landbouwonderzoek. Platform voor Landbouwonderzoek Visie voor Landbouwonderzoek Platform voor Landbouwonderzoek September 2005 Visie voor landbouwonderzoek De Vlaamse overheid, de universiteiten, de onderzoeksinstellingen, de hogescholen en de praktijkcentra,

Nadere informatie

Inzetten op duurzame groei. Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond

Inzetten op duurzame groei. Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond Inzetten op duurzame groei Sonja De Becker Voorzitter Boerenbond 1 Visie In Vlaanderen is er blijvend plaats voor een sterke land- en tuinbouw, die ondernemers en hun gezinnen een volwaardig inkomen en

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen?

Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen? Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen? Evy Mettepenningen Guido Van Huylenbroeck 1 Overzicht 1.Instrumenten voor de vergoeding van groene en blauwe diensten

Nadere informatie

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen bouwen nieuwe onderzoeksserre op het dak van de Reo Veiling

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen bouwen nieuwe onderzoeksserre op het dak van de Reo Veiling Inagro vzw Ieperseweg 87 8800 Beitem T 051 27 32 00 F 051 24 00 20 E info@inagro.be PERSBERICHT Inagro en de Provincie West-Vlaanderen bouwen nieuwe onderzoeksserre op het dak van de Reo Veiling De Provincie

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 26 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement i.s.m. Bilsen Fonds - Antwerpen

Nadere informatie

1 De verschillende actoren van de keten komen tot een betere samenwerking

1 De verschillende actoren van de keten komen tot een betere samenwerking Via dialoogmomenten, georganiseerd met relevante stakeholders, werden operationele doelstellingen vooropgesteld die in de loop van de vijf jaren zullen bijdragen tot het effectief verwezenlijken van de

Nadere informatie

Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift

Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift PERSBERICHT Hasselt, 31 augustus 2017 Onderzoek VKW Limburg en UNIZO Limburg: Samenwerking bedrijven en onderwijs in Limburg zit in de lift Bedrijven willen minstens 3 maanden stage in élke opleiding Limburgse

Nadere informatie

Reflectie provinciale toetsingsavonden Synthese

Reflectie provinciale toetsingsavonden Synthese Structuurintegratie Het werkveld is voorstander van een hervorming van de structuren, maar enkel als de basis gehoord wordt en er bottom-up gewerkt wordt. Het matrixmodel, dat ook in de synthesetekst naar

Nadere informatie

Studieavond Industriebloemkool 19 februari Bart Debussche

Studieavond Industriebloemkool 19 februari Bart Debussche Studieavond Industriebloemkool 19 februari 2019 Bart Debussche Inleiding Programma Actualiteiten Innovatie Proeftuinen droogte Verzamelaanvraag MAP6 Programma Actualiteiten Innovatie Proeftuinen droogte

Nadere informatie

Het BOSFORUM. Een visie op bos en samenleving & het wetenschappelijk onderzoek daarover vanuit het middenveld

Het BOSFORUM. Een visie op bos en samenleving & het wetenschappelijk onderzoek daarover vanuit het middenveld Het BOSFORUM Een visie op bos en samenleving & het wetenschappelijk onderzoek daarover vanuit het middenveld Het Bosforum 1. Groepeert organisaties en experts uit de bos- en houtsector. 2. Wil bosbeleid

Nadere informatie

Infosessie - 28 april 2017 VEERLE LORIES

Infosessie - 28 april 2017 VEERLE LORIES Infosessie - 28 april 2017 VEERLE LORIES Agenda 09.30 Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten Veerle Lories, Projectleider PIO Enkele voorbeelden uit de praktijk: Ruimte maken voor innovatie Bart

Nadere informatie

Introductie Fructura ochtenddebat

Introductie Fructura ochtenddebat Introductie Fructura ochtenddebat ONDERZOEKSRESULTATEN SUFISA-PROJECT Hasselt, 1 december 2018 Inleiding 1. SUFISA-project EU Horizon 2020 project Doelstelling: identificeren van goede praktijken en oplossingen

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

LANDBOUW EN VOEDING IN

LANDBOUW EN VOEDING IN LANDBOUW EN VOEDING IN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Joris Relaes Kabinetschef Landbouw Kabinet minister-president Kris Peeters Agribex, Brussel 6 december 2013 De Vlaamse landbouw aan de vooravond van de

Nadere informatie

TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008

TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008 TOESPRAAK VAN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 24 januari 2008 Studievoormiddag Doelgroepen en milieubeleid: focus op prioritaire sectoren van industrie

Nadere informatie

Woensdag 19 januari 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Woensdag 19 januari 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Woensdag 19 januari 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstel voor een reglementering maximale geluidsniveaus muziek Dames en heren, Het is mij een

Nadere informatie

MAP-meetpunten : alleen West-Vlaanderen gaat vooruit

MAP-meetpunten : alleen West-Vlaanderen gaat vooruit MAP-meetpunten 2014-2015: alleen West-Vlaanderen gaat vooruit Inleiding Dit is het vierde jaar dat we een analyse van de MAP-meetpunten (MP) maken. De berekeningen zijn gebaseerd op de gegevens van de

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

IPM als basis voor een

IPM als basis voor een als basis voor een moderne landbouw Annie Demeyere Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Landbouw en Visserij 1 Integrated Pest Management - Wetgevend kader 1. Verordening 1107/2009/EG voor het op de

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB in relatie tot perceelsgerichte bemesting Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

Slim innoveren in de landbouw: Hoe netwerken?

Slim innoveren in de landbouw: Hoe netwerken? Slim innoveren in de landbouw: Hoe netwerken? Evelien Lambrecht, Universiteit Gent Hoe organiseer ik de afzet van mijn miscanthus? 15 december 2015 Blauwe Stap - Herent 1 Deel I: Toelichting IWT-project

Nadere informatie

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND Inleiding De samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind, zo blijkt uit waar we nu staan, hebben het potentieel om (verder) uit te groeien tot laagdrempelige basisvoorzieningen.

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Departement Landbouw en Visserij. Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

Vlaamse overheid. Departement Landbouw en Visserij. Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling SCHEMA VOOR HET OPMAKEN VAN HET EINDRAPPORT VOOR DEMONSTRATIEPROJECTEN DUURZAME LANDBOUW 2012 Projecttitel: Optimaal

Nadere informatie

Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland. 18 oktober 2011

Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland. 18 oktober 2011 TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Studiedag Vrouwen innoveren en inspireren op het platteland

Nadere informatie

POP UP BOERENMARKT. 31 december 2014, Roeselare

POP UP BOERENMARKT. 31 december 2014, Roeselare POP UP BOERENMARKT 31 december 2014, Roeselare Diestsevest 32 bus 3b 3000 Leuven T 016 47 99 98 F 016 47 99 95 info@groenekring.be www.groenekring.be Pop up boerenmarkt sensibiliseert consumenten over

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Milieubeleidsplanning, -ondersteuning en Natuurontwikkeling Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1005603 betreft verslaggever STEUNPUNT DUURZAAM WONEN EN BOUWEN Overeenkomst

Nadere informatie

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook

Vlaamse Hockey Liga vzw op facebook NIEUWSBRIEF N 4 : NAJAAR 2013 Het hockeyseizoen is weer van start gegaan. Nieuwe spelers (jong en wat ouder) schreven zich in, trainers laten weer het beste van zichzelf zien en de competitie is weer volop

Nadere informatie

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt.

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt. SPEECH SG OP DENKDAG GROENE ECONOMIE Welkom op deze eerste bijeenkomst die het departement Leefmilieu, Natuur en Energie organiseert onder de noemer groene economie. Groene economie is een kans om in te

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

Ik was er zelf bij toen hier, in het Vlaams Parlement, precies 5 jaar. geleden, de Vlaamse Gebarentaal (VGT) unaniem en met veel

Ik was er zelf bij toen hier, in het Vlaams Parlement, precies 5 jaar. geleden, de Vlaamse Gebarentaal (VGT) unaniem en met veel Dinsdag 26 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vijf jaar erkenning Vlaamse Gebarentaal Vlaams Parlement Geachte aanwezigen, Geachte voorzitter, Beste

Nadere informatie

Europees Innovatiepartnerschap Productieve en duurzame landbouw door kennis en interactie. Directoraat Generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling

Europees Innovatiepartnerschap Productieve en duurzame landbouw door kennis en interactie. Directoraat Generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling Europees Innovatiepartnerschap Productieve en duurzame landbouw door kennis en interactie Directoraat Generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling Inge Van Oost Agriflanders Gent 7 januari 2013 Context

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

copyright Proeftuinnieuws

copyright Proeftuinnieuws MAP MAP-meetpunten -1 Alleen West-Vlaanderen gaat erop vooruit Dit is al het vierde jaar op rij dat we een analyse van de MAP-meetpunten maken. Afgelopen meetjaar (-1) waren er zeven rode meetpunten meer

Nadere informatie

Inleiding tot het debat

Inleiding tot het debat Inleiding tot het debat Hoe kan Vlaanderen zich best positioneren t.o.v. de sleuteltechnologieën van Horizon 2020 gelet op het eigen instrumentarium en de eigen innovatiestrategie die vervat is in het

Nadere informatie

SALV Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij

SALV Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij SALV Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij ADVIES naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector SALV, 18 januari 2013(nr.2013-01) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze SALV-advies naschoolse

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN INHOUD PRESENTATIE 1. Sector in cijfers 2. Peilers van het succes 3. Uitdagingen en opportuniteiten 4. Hoe speelt de sector er op in? Sector

Nadere informatie

Land- en tuinbouw in provincie Antwerpen - Ontwikkelingskansen glastuinbouw

Land- en tuinbouw in provincie Antwerpen - Ontwikkelingskansen glastuinbouw Land- en tuinbouw in provincie Antwerpen - Ontwikkelingskansen glastuinbouw Koen Eyskens 1-16/06/2017 Antwerpse land- en tuinbouw, een divers maar sterk merk! Enkele cijfers (2015): 3600 bedrijven 15%

Nadere informatie

Voorstel Beleidskeuzes Landbouw & Platteland

Voorstel Beleidskeuzes Landbouw & Platteland Voorstel Beleidskeuzes Landbouw & Platteland Mechtilde Hennebert 3/10/2012 Departement Dienst Agenda 1. Situering 2. Strategische doelstellingen: Provincie Antwerpen 3. Tactische doelstellingen: Landbouw

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

15 april 2019, Ommeren. Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw

15 april 2019, Ommeren. Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw 15 april 2019, Ommeren Arne Bac, Sectorspecialist Tuinbouw Visie F&A Nederland "De weg naar verandering" Gewoon wat we al jaren doen! Oplossen! Een enorme uitdaging Gezonde voeding voor de wereld De wereldbevolking

Nadere informatie

(Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid

(Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid (Fiets)logistiek integreren in het lokale mobiliteitsbeleid Dominique Ameele & Tijl Dendal Vlaamse Overheid Departement MOW Workshop event fietslogistiek 5/5/2017 Mechelen 1 1 2 Overzicht Duurzaam lokaal

Nadere informatie

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Toespraak van Sven Gatz Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Brussel, Vlaams Parlement, 19 november 2014 Geachte voorzitter,

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

De overgang van GOML naar SML

De overgang van GOML naar SML De overgang van GOML naar De nieuwe regionale samenwerking van Midden-Limburg Paul Kersten, kwartiermaker Overgang van GOML naar GOML Evaluatie: Regiofonds: 40.322.313 naar 52 projecten Provincie als trekker

Nadere informatie

Klimaat en emissies aanpak vanuit land- en tuinbouw

Klimaat en emissies aanpak vanuit land- en tuinbouw Klimaat en emissies aanpak vanuit land- en tuinbouw Marleen Gysen 10/05/2016 1 Onze missie Boeren & tuinders Informeren & inspireren rond nieuwe kansen & uitdagingen Ondersteunen & begeleiden bij concrete

Nadere informatie

ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART

ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART 2016-04-13 ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART Inleiding In wat volgt wordt een overzicht gegeven van de besparingsmaatregelen tijdens deze legislatuur op de werkingstoelagen en op de sociale toelagen,

Nadere informatie

met de Jon Sneyers 20 februari 2008 Info- en discussieavond, Universiteit Antwerpen Dept. Computerwetenschappen K.U.Leuven

met de Jon Sneyers 20 februari 2008 Info- en discussieavond, Universiteit Antwerpen Dept. Computerwetenschappen K.U.Leuven Problemen met de statuten van doctoraatsbursalen Jon Sneyers Dept. Computerwetenschappen K.U.Leuven 20 februari 2008 Info- en discussieavond, Universiteit Antwerpen De kenniseconomie : veel blabla De kenniseconomie

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsatria Lokaal Leuven, 24 november 2015 / Gent, 25 november 2015 / Antwerpen, 2 december 2015 / Hasselt, 14 december 2015 / Brugge, 15 december 2015

Nadere informatie

Vakverantwoordelijke wiskunde (gedetacheerde leerkracht)

Vakverantwoordelijke wiskunde (gedetacheerde leerkracht) Vakverantwoordelijke wiskunde (gedetacheerde leerkracht) Master diploma Functieomschrijving AHOVOKS Sint-Joost-ten-Node Contractueel bepaalde duur Voltijds De Examencommissie zoekt een vakverantwoordelijke

Nadere informatie

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB januari 2012 december 2018 Marijke Dierickx en Dominique Van Haecke Projectpartners Financiering + 10 andere Vlaamse praktijkcentra

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE & DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Europese Innovatie Stimulering (EIS) voor ICT

Europese Innovatie Stimulering (EIS) voor ICT Samenwerkingsverband tussen IWT-Vlaanderen en de administratie Wetenschap en Innovatie van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Europese Innovatie Stimulering (EIS) voor ICT Christophe Bruynseraede

Nadere informatie

MEMORANDUM. voor het beleid op politiek en academisch vlak

MEMORANDUM. voor het beleid op politiek en academisch vlak MEMORANDUM voor het beleid op politiek en academisch vlak Academiseren? Laat het ons dadelijk goed doen! VIK-memorandum voor het beleid op politiek en academisch vlak. - 2 - De graad en het diploma van

Nadere informatie

4.12.2013 A7-0383/2. Herbert Dorfmann, Maria do Céu Patrão Neves, Luís Paulo Alves e.a.

4.12.2013 A7-0383/2. Herbert Dorfmann, Maria do Céu Patrão Neves, Luís Paulo Alves e.a. 4.12.2013 A7-0383/2 2 Overweging B B. overwegende dat krachtens artikel 33 van Verordening (EU) nr. [...] [PO] gebieden ten noorden van de 62ste breedtegraad en bepaalde aangrenzende gebieden als berggebieden

Nadere informatie

INNOVATIE IN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW

INNOVATIE IN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW FOCUS 2014 INNOVATIE IN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW RESULTATEN 2014 VAN HET LANDBOUWMONITORINGSNETWERK Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op innovatie 2. Innovatie bij Vlaamse land-

Nadere informatie

UITSPOELING VAN NITRAATSTIKSTOF NAAR WATER VERMINDEREN M.B.V. DYNAMISCH STIKSTOF(N)-BEMESTINGSMODEL - ECOFERT

UITSPOELING VAN NITRAATSTIKSTOF NAAR WATER VERMINDEREN M.B.V. DYNAMISCH STIKSTOF(N)-BEMESTINGSMODEL - ECOFERT UITSPOELING VAN NITRAATSTIKSTOF NAAR WATER VERMINDEREN M.B.V. DYNAMISCH STIKSTOF(N)-BEMESTINGSMODEL - ECOFERT Proefcode: OL11 EFERT01, OL11 EFERT02, OL11 EFERT04, OL11 EFERT05, OL11 EFERT06 Uitgevoerd

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI MENS CENTRAAL TOTALE ZORG SAMENWERKEN

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

ROBOCARE : U2? Dhr. Rudy Maertens. Algemeen directeur AZ Alma Voorzitter Zorgondersteuning vzw

ROBOCARE : U2? Dhr. Rudy Maertens. Algemeen directeur AZ Alma Voorzitter Zorgondersteuning vzw ROBOCARE : U2? Dhr. Rudy Maertens Algemeen directeur AZ Alma Voorzitter Zorgondersteuning vzw Congres 16 maart 2012 1 1. WELKOM AAN DE 116 DEELNEMERS VAN DE 67 ORGANISATIES Congres 16 maart 2012 2 2. VZW

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Departement Landbouw en Visserij. Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

Vlaamse overheid. Departement Landbouw en Visserij. Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling SCHEMA VOOR HET OPMAKEN VAN HET EINDRAPPORT VOOR DEMONSTRATIEPROJECTEN DUURZAME LANDBOUW 2012 Projecttitel: KNS

Nadere informatie

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw B R U S S E L, 22 s e p t e m b e r 2014 Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw De coöperatieve bank Crelan steunt innovatie in de landbouw via leerstoel aan

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

TOERISME WELKOM. in Sint-Katelijne-Waver! SINT-KATELIJNE-WAVER

TOERISME WELKOM. in Sint-Katelijne-Waver! SINT-KATELIJNE-WAVER in Sint-Katelijne-Waver! WELKOM TOERISME SINT-KATELIJNE-WAVER har t van de groentestreek Gelegen tussen Antwerpen en Brussel en met bijna 21.000 inwoners ook bekend als het hart van de groentestreek met

Nadere informatie

Van bouwsector naar woonsector

Van bouwsector naar woonsector Van bouwsector naar woonsector donderdag - 24 04 2014-12:23 Van bouwsector naar woonsector De bouw ondergaat vandaag een grote transformatie: naar een sector die inspeelt op de behoefte aan betaalbare

Nadere informatie

RAPPORT SUFISA-PROJECT: TERUGKOPPELING VAN RESULTATEN

RAPPORT SUFISA-PROJECT: TERUGKOPPELING VAN RESULTATEN RAPPORT SUFISA-PROJECT: TERUGKOPPELING VAN RESULTATEN Studiekring Guvelingen, 15 februari 2019 Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Actuele uitdagingen voor fruittelers 3. Strategieën van fruittelers 4.

Nadere informatie

Meer fiets, Minder ongevallen!

Meer fiets, Minder ongevallen! Meer fiets, Minder ongevallen! Frederik Goegebeur Nationaal Coördinator Preventie, Slachtofferbegeleiding en Duurzaamheid, KBC Verzekeringen. 5 September 2017 Agenda 1. Situatieschets 2. Ondertussen..

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Mijnheer de voorzitter, Waarde collega s, Geachte genodigden, Dames en heren

Mevrouw de voorzitter, Mijnheer de voorzitter, Waarde collega s, Geachte genodigden, Dames en heren Speech 73 Roger/ Mark DW TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN INSTITUTIONELE HERVORMINGEN, HAVENS, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID EERSTESTEENLEGGING

Nadere informatie

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra.

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 519 van ELS ROBEYNS datum: 11 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Woonzorgcentra Limburg - Bijkomende bedden Aangezien de provincie

Nadere informatie

TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM

TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM Marktconsultatie Turing 27 februari 2019 An Schrijvers Wat zijn innovatieve overheidsopdrachten? Innovatieve overheidsopdrachten richten zich op: ONTWIKKELEN en van INNOVATIEVE

Nadere informatie

ILVO Klim-O-dag 20 april 2017

ILVO Klim-O-dag 20 april 2017 ILVO Klim-O-dag 20 april 2017 Klimaatonderzoek op ILVO: wie doet wat en waarom? 1 Programma 13.00 13.05 u Welkom Joris Relaes 13.05 13.15 u ELK wat en hoe? De coördinator legt uit. Sam De Campeneere 13.15

Nadere informatie

PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 VRPH. Dr. Marijke De Pauw (VUB)

PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 VRPH. Dr. Marijke De Pauw (VUB) PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 VRPH Dr. Marijke De Pauw (VUB) 1. Achtergrond VRPH 2.Art. 19: Het recht op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij 3.General

Nadere informatie

Toespraak Audrey Keukens Bij het aanvaarden van het voorzitterschap van VNO- NCW West op 18 juni 2018 in Delft

Toespraak Audrey Keukens Bij het aanvaarden van het voorzitterschap van VNO- NCW West op 18 juni 2018 in Delft Toespraak Audrey Keukens Bij het aanvaarden van het voorzitterschap van VNO- NCW West op 18 juni 2018 in Delft Wat geweldig dat ik hier mag staan. Dat jullie mij het vertrouwen geven om jullie nieuwe voorzitter

Nadere informatie

Think Tank North Sea 2050 huishoudelijk reglement

Think Tank North Sea 2050 huishoudelijk reglement Think Tank North Sea 2050 huishoudelijk reglement Context In het kader van de herziening van het marien ruimtelijk plan voor het Belgisch deel van de Noordzee (2020-2026) werd in 2016 een traject geïnitieerd

Nadere informatie

Nieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken

Nieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken Deze installatie zorgt voor de biologische omzetting van nitraat in het onschadelijke stikstofgas. Nieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken Ook bij een correcte bemesting en

Nadere informatie

Unica Schutte ICT is onze transparante leermeester. Zorggroep Raalte blijft up-to-date in continu veranderend werkgebied

Unica Schutte ICT is onze transparante leermeester. Zorggroep Raalte blijft up-to-date in continu veranderend werkgebied Unica Schutte ICT is onze transparante leermeester Zorggroep Raalte blijft up-to-date in continu veranderend werkgebied Zorggroep Raalte is een serviceorganisatie op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Nadere informatie

nr. 69 van KOEN VAN DEN HEUVEL datum: 21 november 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Vlaams Supercomputer Centrum - Stand van zaken

nr. 69 van KOEN VAN DEN HEUVEL datum: 21 november 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Vlaams Supercomputer Centrum - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 69 van KOEN VAN DEN HEUVEL datum: 21 november 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Vlaams Supercomputer Centrum - Stand van zaken Het

Nadere informatie

CHARTER STEUN KOM OP TEGEN KANKER AAN BIOMEDISCHE, PSYCHOSOCIALE EN PREVENTIEPROJECTEN:

CHARTER STEUN KOM OP TEGEN KANKER AAN BIOMEDISCHE, PSYCHOSOCIALE EN PREVENTIEPROJECTEN: CHARTER STEUN KOM OP TEGEN KANKER AAN BIOMEDISCHE, PSYCHOSOCIALE EN PREVENTIEPROJECTEN: Kom op tegen Kanker financiert excellente onderzoeks- en zorgprojecten met als doel de overlevingskansen en de fysieke

Nadere informatie

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad Advies Proefproject LZV s Brussel, 24 juni 2011 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 25 F +32 2 217 70 08 info@mobiliteitsraad.be www.mobiliteitsraad.be Adviesvraag: Proefproject

Nadere informatie

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Markt trends Vraag naar veilig en duurzaam geteeld voedsel Sterkere focus op voedselkwaliteit en gezonde

Nadere informatie