Wat is vereenvoudiging? 3. Hoe kan vereenvoudiging worden gerealiseerd? 4. Wat zijn de voorstellen van de Commissie? 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is vereenvoudiging? 3. Hoe kan vereenvoudiging worden gerealiseerd? 4. Wat zijn de voorstellen van de Commissie? 5"

Transcriptie

1 Europese Commissie Vereenvoudiging Cohesiebeleid voor Inhoud Inleiding 2 Wat is vereenvoudiging? 3 Hoe kan vereenvoudiging worden gerealiseerd? 4 Wat zijn de voorstellen van de Commissie? 5 1 Harmonisatie van de regels met andere fondsen uit het Gemeenschappelijk Strategisch Kader (GSK) 5 2 Meer flexibiliteit bij het opstellen van programma s en systemen 6 3 Meer evenredigheid 7 4 Rechtszekerheid dankzij duidelijker regels 8 5 Efficiëntere uitvoering en minder verslaglegging 9 6 Vermindering van de administratieve lasten voor begunstigden 10 7 Op weg naar een op resultaten gebaseerd beheer: het gezamenlijk actieplan 11 8 e-cohesie 13 9 Vereenvoudiging van de Europese territoriale samenwerking Vereenvoudiging van het Europees Sociaal Fonds 15 Vereenvoudiging is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid 16 Hoe weten we dat we zijn geslaagd? 17 Wat kan ik doen? 18 Wenken van de Commissie inzake vereenvoudiging 19 Cohesiebeleid Februari 2012

2 2 In oktober 2011 heeft de Europese Commissie voorstellen gedaan aangaande het cohesiebeleid De voorstellen zijn momenteel het onderwerp van onderhandelingen met de Raad van de Europese Unie en het Europese Parlement waarbij een tijdige overeenkomst wordt beoogd om de vlotte lancering van de nieuwe programma s mogelijk te maken. Op 8 februari jongstleden heeft de Commissie een aan vereenvoudiging gewijde mededeling aangenomen waarin de belangrijkste aspecten van vereenvoudiging voor elk beleidsgebied worden vermeld en waarin de vooruitgang bij de uitvoering van de definitieve besluiten wordt gecontroleerd. De Commissie wil de aandacht van de belanghebbende partijen vestigen op de belangrijkste in de regelgevende voorstellen vervatte aspecten van de vereenvoudiging. Een aantal hiervan bouwt voort op eerdere veranderingen die in de periode zijn gepresenteerd, terwijl er andere voorstellen onlangs naar voren zijn gebracht voor de komende termijn. Aangezien de uitvoering van het beleid afhankelijk is van een groot aantal overheidsinstanties, organisaties, ondernemingen enz. in de Europese Unie, is bewustwording van de nieuwe mogelijkheden noodzakelijk om te verzekeren dat iedereen kan profiteren van minder bureaucratie. Een grondige, technische beschrijving van alle vereenvoudigingsvoorstellen die zijn opgenomen in de verordeningen is verspreid onder de overheden van de EU-lidstaten en wordt in detail besproken tijdens de onderhandelingen. Gezien de voorbereidingen voor de komende termijn geeft de onderhavige brochure uitleg aan de begunstigden en de beheersinstanties over de belangrijkste praktische verbeteringen die inzake vereenvoudiging worden voorgesteld.

3 3 Wat is vereenvoudiging? Vereenvoudiging vormt een van de meest algemeen verbreide vereisten voor het nieuwe cohesiebeleid. De Commissie streeft ernaar aan deze verwachtingen te beantwoorden. Het is nu echter duidelijk dat, gezien de verscheidenheid aan ervaringen en verschillen tussen de opbouw van de nationale bestuursorganen, dat wat in sommige lidstaten als vereenvoudiging wordt beschouwd, in een andere lidstaat gezien kan worden als iets wat de dingen gecompliceerder maakt. Dit vormt dus een uitdaging om voldoende gemeen schappelijke beginselen te vinden en deze op flexibele wijze te combineren ter vereenvoudiging van het cohesiebeleidsbeheer. De Commissie beschouwt vereenvoudiging in verschillende opzichten als waardevol. Vereenvoudiging is noodzakelijk om de vlotte uitvoering van het beleid en de aanhoudende belangstelling van de begunstigden te verzekeren. Vereenvoudiging kan een positieve invloed hebben op de resultaten van het beleid door een efficiënte verdeling van de administratieve inspanningen die zijn vereist op nationaal, regionaal en EU-niveau te verzekeren, de tijd en kosten van het bereiken van doelstellingen te verkorten en te zorgen voor een grotere resultaatgerichtheid. Als eenvoudigere regels worden opgesteld die begrijpelijker zijn voor de betrokken partijen, waardoor de rechtszekerheid wordt versterkt, kan de vereenvoudiging ook helpen om fouten te verminderen en de zekerheid van de nationale uitvoeringssystemen te verhogen. Zoals hieronder uiteengezet kan vereenvoudiging vele vormen aannemen, waaronder expliciete en directe vormen en andere vormen die optioneel zijn of moeten worden omgezet in de nationale regels. De Commissie stelt voor om vereenvoudiging te realiseren d.m.v. verschillende methoden zoals harmonisering van de regels voor verschillende fondsen, meer flexibiliteit, meer evenredigheid, verduidelijking van de regels om de rechtszekerheid te verbeteren, en digitalisering van documenten en processen.

4 4 Hoe kan vereenvoudiging worden gerealiseerd? Het volledige effect van vereenvoudiging kan niet worden gerealiseerd als men uitsluitend uitgaat van de voorstellen van de Commissie. De lidstaten en alle betrokken overheden hebben een sleutelrol te vervullen en zullen moeten verzekeren dat de vereenvoudiging wordt gerealiseerd voor de begunstigde partijen. De lidstaten worden ertoe aangespoord ten volle te profiteren van alle opties en flexibiliteit die in het nieuwe kader worden aangeboden en de beste keuze te maken m.b.t. hun speciale omstandigheden. De Commissie steunt de lidstaten en regio s bij hun pogingen om goede praktijken toe te passen en de toevoeging van nog meer onnodige nationale of regionale wetten te vermijden. De volledige gevolgen van vereenvoudiging zijn wellicht ook afhankelijk van de administratieve opbouw op nationaal en regionaal niveau en zijn daarom misschien meer geprononceerd in sommige lidstaten dan in andere. Een vermindering van de administratieve lasten voor de begunstigden is het hoofddoel achter de voorstellen van de Commissie. Sommige vereenvoudigingsaspecten verminderen de administratieve inspanningen op alle niveaus en sommige elementen zijn gericht op de nationale en regionale bestuursorganen. In sommige gevallen zijn investeringen door het openbaar bestuur in nieuwe IT-systemen, procedures en trainingscursussen vereist om de vereenvoudiging voor de begunstigden te garanderen. De ervaring heeft ook aangetoond dat er soms fouten worden gemaakt omdat de regels uit eerdere programmeringsperioden zijn veranderd, maar de beheersinstanties of begunstigden de oude regels in de nieuwe programmeringsperiode blijven toepassen. Om deze redenen heeft een aantal geïnteresseerden gewaarschuwd tegen een radicale herziening van de regels. Hiermee moet rekening worden gehouden en alle mogelijke maatregelen moeten worden genomen om een vlotte overgang van de ene naar de andere periode te verzekeren. De voorstellen van de Commissie houden hier rekening mee en stellen alleen veranderingen voor waarmee de vereenvoudiging in de praktijk kan worden gerealiseerd.

5 5 Wat zijn de voorstellen van de Commissie? 1 Harmonisatie van de regels met andere fondsen uit het Gemeenschappelijk Strategisch Kader (GSK) (1) In de verordening worden voor het cohesiebeleid, het beleid voor plattelandsontwikkeling en het beleid voor maritieme zaken en visserij gemeenschappelijke regels opgenomen ten aanzien van strategische planning, subsidiabiliteit en duurzaamheid. Bovendien wordt het aantal strategische documenten verminderd omdat er sprake is van slechts één EU-document en één strategisch nationaal document voor de vijf GSK-fondsen. Voorbeeld Harmonisatie van de regels inzake subsidiabiliteit en duurzaamheid Van 2007 tot 2013 is er sprake van gevallen waarbij verschillende subsidiabiliteitsregels worden toegepast op de GSK-fondsen bij hetzelfde soort projecten. Dit betekent dat de begunstigden die financiering aanvragen en ontvangen uit verschillende bronnen zich moeten inwerken in meerdere reglementen, wat tijd en inspanning kost. In gevallen waar er sprake is van een aantal gelijklopende regels is het ook makkelijker om fouten te maken die financiële gevolgen hebben voor de begunstigden. Het voorstel voor voorziet in gemeenschappelijke subsidiabiliteitsregels voor de GSK-fondsen om deze complexiteit te verminderen. Deze regels op EU-niveau moeten worden aangevuld door nationale regels die hetzelfde beginsel hanteren. 1 Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Cohesiefonds (CF), het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).

6 6 2 Meer flexibiliteit bij het opstellen van programma s en systemen Om flexibiliteit bij het opstellen van nationale en regionale regelingen mogelijk te maken, moeten de GSK-fondsen op het juiste territoriale niveau worden uitgevoerd in overeenstemming met het administratieve kader van de lidstaat. Er wordt een aantal nieuwe opties geïntroduceerd om meer flexibiliteit te bewerkstelligen: de lidstaten en regio s kunnen het EFRO, het ESF en het Cohesiefonds gezamenlijk of in aparte uitvoeringsprogramma s plannen, de toewijzing van fondsen met maximaal 2 % aanpassen tussen de verschillende categorieën regio s, voor één project de fondsen uit verschillende door de EU gefinancierde instrumenten combineren, horizontale technische hulpwerkzaamheden uit een bepaald fonds financieren en de functies van de beherende en certificerende instanties bij elkaar voegen. Het staat hen ook vrij om gezamenlijke commissies van toezicht in te stellen en jaarlijkse beoordelingsbijeenkomsten te organiseren voor programma s die met de GSK-fondsen zijn gefinancierd. De subsidiabiliteit van uitrusting van het ESF vereenvoudigt ook de geïntegreerde planning op projectniveau. Voorbeeld Flexibele programmering van de fondsen De regels voor voorzien in aparte programma s voor het ESF en het EFRO, wat in sommige regio s de samenhangende planning van investeringen kan bemoeilijken terwijl het voor andere regio s gemakkelijker wordt. Van krijgen de lidstaten de keuze om een programma bestaande uit één of meerdere fondsen op te stellen en toe te passen, waarbij het EFRO, het ESF en het Cohesiefonds volgens hun nationale praktijken worden gecombineerd. Het oprichten van gezamenlijke commissies van toezicht en gezamenlijke controle- en rapportagesystemen kan voor de nationale instanties kostenbesparingen met zich mee brengen. Gezamenlijke planning vereenvoudigt een geïntegreerde aanpak voor de uitvoering van het cohesiebeleid. Geïntegreerde programmering wordt ook vergemakkelijkt door gebruikmaking van verschillende instrumenten zoals geïntegreerde territoriale investeringen, door de gemeenschap aangestuurde plaatselijke ontwikkeling of de mogelijke ondersteuning van een project uit verschillende fondsen.

7 7 3 Meer evenredigheid Alle regelingen voor de uitvoering en het gebruik van GSK-fondsen in verband met de rapportage, de beoordeling, de controle en het beheer moeten in financiële en administratieve zin evenredig zijn met het niveau van de toegewezen steun. De Commissie en de lidstaat kunnen besluiten geen jaarlijkse beoordelingsbijeenkomst te houden. Omdat programma s niet van de ene op de andere dag worden gestart, hoeft het eerste uitvoeringsrapport en de goedkeuring van de rekeningen pas in 2016 te worden overgelegd. Als op risicoanalyse gebaseerde methoden voor het nemen van steekproeven worden toegepast op controlemaatregelen door de beheersinstantie, is een meer efficiënt gebruik van hulpmiddelen mogelijk. De controlewerkzaamheden van de Commissie richten zich ook op gebieden met een groter risico. In het geval dat de controle-instanties goed werken, beperkt de Commissie haar controles daar waar de nationale uitvoeringssystemen goed werken. Het voorstel stelt ook grenzen aan de intensiteit van de projectcontroles; zo kunnen projecten van minder dan EUR bijvoorbeeld slechts één keer voor de afsluiting aan controle worden onderworpen en andere projecten slechts eenmaal per jaar. Voorbeeld Werkzaamheden van minder dan EUR kunnen slechts eenmaal worden gecontroleerd. Tussen kan een project van ongeacht welke grootte op elk gegeven moment tijdens de projecttermijn (en maximaal 10 jaar na de beëindiging daarvan) worden onderworpen aan controles door de auditinstantie, de controleurs van de Commissie of de Europese Rekenkamer. Herhaalde controles kunnen voor de begunstigden een aanzienlijke administratieve last betekenen. De veranderingen voor verminderen het aantal controles door de auditinstantie en de Commissie. Werkzaamheden waarvoor de totale subsidiabele uitgaven minder dan EUR bedragen, worden tijdens de projecttermijn normaliter niet aan meer dan één controle door de auditinstantie en de Commissie samen onderworpen (tenzij er aanwijzingen zijn van een specifiek risico). Hierdoor verdwijnt de kans dat de begunstigden van kleinere projecten aan meerdere controles worden onderworpen, die hun aandacht van de hoofdwerkzaamheden van het project afleiden.

8 8 4 Rechtszekerheid dankzij duidelijker regels Duidelijke, ongecompliceerde regels kunnen een grote bron van vereenvoudiging zijn. Op basis van de lessen die we hebben geleerd is een aantal van de regels voor aangepast met als doel duidelijkheid te verschaffen. Tijdens de komende termijn kunnen meer gevarieerde soorten financiële instrumenten beschikbaar worden gesteld, terwijl er in meer gestandaardiseerde regels wordt voorzien om de noodzaak van het opstellen van nationale regels te verminderen. De voorwaarden waaronder het mogelijk wordt om projecten buiten het programmabestek te financieren worden verduidelijkt. De mogelijkheid van een forfaitair bedrag is toegevoegd aan de regels inzake inkomsten generatie. Voorbeeld Inkomsten genererende projecten Het systeem voor inzake inkomsten genererende projecten stelt ESF- en kleinere EFRO- en Cohesiefondsprojecten (minder dan EUR 1 miljoen) vrij. Voor de resterende projecten blijft het systeem echter tamelijk gecompliceerd, te beginnen met de eis dat een berekening en een prognose van de mogelijke inkomsten moeten worden voorgelegd, gevolgd door verslagen door de begunstigde gedurende vijf jaar na beëindiging van het project, vergezeld van controlemaatregelen door de beheersinstantie. Het voorstel voor voorziet in een meer evenredige aanpak wat betreft de behandeling van ontvangsten genererende projecten en een vereenvoudiging van het beheer daarvan. Er zijn forfaitaire bedragen in opgenomen om de kosten te bepalen die kunnen worden ondersteund door de fondsen, gekoppeld aan het soort project. De lidstaten kunnen besluiten of zij het forfaitaire bedrag willen toepassen. Zo niet, dan kunnen zij nog steeds kiezen voor de voormalige methode van het analyseren van de financieringskloof in gevallen dat zij menen dat het forfaitaire bedrag niet geschikt is. De vrijstelling blijft gelden voor alle ESF-projecten en voor alle EFRO-, Cohesiefonds-, ELFPO- en EFMZV-projecten van minder dan EUR 1 miljoen om de met deze verplichtingen verbonden lasten te beperken.

9 9 5 Efficiëntere uitvoering en minder verslaglegging In sommige gevallen brengt vereenvoudiging ook een onmiddellijke verlaging van de administratieve kosten met zich mee. Als men zich richt op de centrale, gemeenschappelijke indicatoren, wordt de aggregatie van gegevens en verslagen over prestaties op EU-niveau vereenvoudigd. Kortere en meer geautomatiseerde jaarverslagen verminderen de lasten i.v.m. het opstellen van jaarverslagen en de controle op aanvullende maatregelen wordt gebaseerd op gegevens die zijn ingediend voor het economisch toezicht op het stabiliteits- en groeipact. Het is de bedoeling van de Commissie om te verzekeren dat de beheersinstanties evenredig verslag doen en dit tot de wezenlijke elementen beperken. Voorbeeld Kortere en geautomatiseerde jaarverslagen Tussen 2014 en 2020 zijn de reguliere jaarverslagen aanzienlijk korter dan in de periode omdat ze de Commissie alleen voorzien van de wezenlijke gegevens over de gemaakte vorderingen. Het eerste jaarverslag hoeft pas in 2016 te worden overgelegd. Het rapport bestaat dan grotendeels uit automatisch verkrijgbare gegevens uit het IT-systeem en in mindere mate uit een uitgewerkte tekst. Aan de beheersinstanties wordt slechts tweemaal tijdens de programmeringsperiode (en voor het definitieve uitvoeringsverslag) gevraagd om uitgebreidere verslagen in te dienen.

10 10 6 Vermindering van de administratieve lasten voor begunstigden De administratieve lasten voor begunstigden worden gereduceerd door meer mogelijkheden voor het gebruik van vereenvoudigde kosten, terwijl de vereenvoudigde kostenstructuur die reeds in is geïntroduceerd behouden blijft. De invoering van de voortschrijdende jaarafsluiting verkort de bewaarperiode van documenten van het huidige maximum van meer dan 10 jaar tot ongeveer vijf jaar. Een integrale aanpak van door de Gemeenschap geïnitieerde lokale ontwikkeling maakt het gebruik van eenvoudigere procedures eveneens mogelijk. Voorbeeld Ruimere mogelijkheden voor vereenvoudigde kosten De vereenvoudigde kostenvergoedingsstructuur die in is geïntroduceerd, biedt de mogelijkheid om de met financieel beheer, controle en accounting verbonden lasten te verlagen, zowel voor de begunstigden als voor de nationale en regionale instanties. Hierdoor wordt het cohesiebeleid wellicht ook meer prestatiegericht, omdat de uitkering van bedragen ineens en eenheidskosten vooral afhangt van de levering van de overeengekomen prestaties of resultaten. Voor de periode stelt de Commissie voor om de huidige regelingen te handhaven en uit te breiden door de vereenvoudigde kostenstructuur toe te passen met het oog op vermindering van de administratieve lasten: de vereenvoudigde kosten kunnen worden toegepast op de vijf GSK-fondsen; de huidige methoden voor het vaststellen van vereenvoudigde kosten blijven behouden; sommige forfaitaire bedragen, eenheidskosten en bedragen ineens worden vastgesteld op EU-niveau; de maximumsubsidie voor bedragen ineens wordt verhoogd tot EUR ; het gebruik van forfaitaire bedragen is toegestaan voor diverse kosten; en een vereenvoudigde kostenstructuur uit bestaande EU- en nationale financieringsinstrumenten kan gebruikt worden voor gelijksoortige projecten. De lidstaten kunnen uit de verschillende methoden de optie kiezen die het meest geschikt is voor een specifiek programma of onderdeel van een programma, waarbij rekening wordt gehouden met de kosten en baten van iedere optie.

11 11 7 Op weg naar een op resultaten gebaseerd beheer: het gezamenlijk actieplan Het gezamenlijk actieplan (GAP) maakt deel uit van één of meerdere prioritaire assen of operationele programma s die door een op resultaten gebaseerde aanpak worden uitgevoerd teneinde specifieke doelstellingen te bereiken die zijn overeengekomen tussen de lidstaat en de Commissie. Het GAP is een middel om te zorgen dat het beheer meer gericht is op prestaties en resultaten. De gebieden waar dit plan kan worden toegepast liggen niet vast, maar deze kunnen technische bijstand en duurzame integratie van jongeren in de bedrijfswereld omvatten. Het criterium voor gebruik van een GAP impliceert de mogelijkheid om betrouwbare doelen te definiëren voor prestaties en resultaten. Het financiële beheer van het GAP is uitsluitend gebaseerd op prestaties en resultaten, die worden vergoed d.m.v. een standaardverdeling van de eenheidskosten of bedragen ineens die van toepassing zijn op allerlei soorten projecten. De controle van een GAP door de Commissie en de auditinstanties zijn er daarom uitsluitend op gericht om te verifiëren dat de voorwaarden voor vergoeding zijn nagekomen, bijv. het bereiken van overeengekomen prestaties en resultaten. Als er een GAP wordt gebruikt, kan de lidstaat de gebruikelijke financiële regels toepassen voor de vergoeding van de projecten. Deze regels zijn niet onderworpen aan controle door de auditinstantie of de Commissie. Om rechtszekerheid te verschaffen wordt het GAP goedgekeurd door de Commissie. Voorbeeld Een gezamenlijk actieplan over de opname van jonge mensen in het arbeidsproces Het doelresultaat van dit GAP betreft de duurzame integratie van werkloze jongeren in bedrijven. Het GAP heeft een termijn van drie jaar en ondersteunt verschillende soorten gecoördineerde maatregelen die moeten zorgen voor prestaties en resultaten. Het GAP omvat de volgende soorten maatregelen: selectie van werkloze jongeren en de afbakening van promotietrajecten voor hun tewerkstelling; het GAP wordt vergoed tegen het tarief van EUR 200/persoon; opleiding in basisvaardigheden voor mensen, vergoed aan het GAP; EUR 2 000/ persoon; beroepsopleiding voor mensen, vergoed aan het GAP: EUR 2 500/persoon + EUR 500/persoon bij kwalificatie; een project ter ondersteuning van een netwerk tussen werkgevers, opleidingsinstituten en tewerkstelling en dienstverlening, dat wordt vergoed aan het GAP als een bedrag ineens van EUR /jaar als het netwerk actief is; mentorschap bij tewerkstelling, vergoed op basis van het aantal werkloze jongeren dat voor meer dan zes maanden tewerk wordt gesteld, vergoed aan de GAP: EUR 550/persoon met een streefcijfer van mensen.

12 12 De maximumbegroting voor het GAP zou EUR 54,6 miljoen bedragen en wordt uitgekeerd op basis van de prestaties en resultaten die zijn bereikt. Het financieel beheer is uitsluitend gebaseerd op de prestaties en resultaten die worden gerechtvaardigd door de verschillende bedragen ineens en de standaardverdeling van eenheidskosten en het aantal personen dat deelneemt aan de verschillende maatregelen. Deze financiële elementen worden goedgekeurd door de Commissie.

13 13 8 e-cohesie e-cohesie heeft een enorm potentieel om de administratieve lasten te verlagen. Het stelt de begunstigden in staat om bij de instanties van het plan voorstellen in te dienen en alle informatie elektronisch op te slaan en gebruik te maken van de bestaande gegevens in de openbare registers. Dit vermindert de problemen bij het bewaren van gegevens, de fouten bij het invoeren van gegevens en de lasten van het meer dan eens overleggen van documenten. Voorbeeld Documenten overleggen en bewaren Gedurende de uitvoering van de steun moeten de begunstigden dikwijls talloze documenten voorleggen. Veel van deze documenten zijn verkrijgbaar in andere registers van openbare organen, maar de huidige regelingen maken een systematische uitwisseling van gegevens tussen de openbare instanties niet mogelijk. Het voorstel van de Commissie voor de periode voorziet in een optimaal gebruik van bestaande gegevensbanken, alsmede de ontwikkeling van interfaces en andere hulpmiddelen die het de begunstigden mogelijk maken om gegevens slechts één keer in te dienen en alle documenten elektronisch te bewaren. Als dit zijn beslag krijgt, kunnen de fouten bij de gegevensinvoer worden beperkt en de administratieve lasten voor de begunstigden bij het opvragen en opnieuw indienen van bestaande documenten worden gereduceerd. Tevens wordt het risico van verloren documenten beperkt en worden op de lange duur de archiveringskosten verlaagd.

14 14 9 Vereenvoudiging van de Europese territoriale samenwerking Er is een aparte regeling voorgesteld die pasklare bepalingen mogelijk maakt en de instanties die de Europese territoriale samenwerking (ETS) uitvoeren, voorziet van een duidelijk overzicht van de toepasselijke regels. De belangrijkste ontwikkelingen omvatten de mogelijkheid om 15 % van de personeelskosten met een forfaitair bedrag te dekken, meer geharmoniseerde subsidiabiliteitsregels en de samensmelting van de taken van de beheersinstantie en de certificerende instantie. Voorbeeld Personeelskosten Het voorstel van de Commissie voor de ETS-verordening bepaalt dat de personeelskosten van een onderneming kunnen worden berekend als een forfaitair bedrag dat maximaal 15 % van de directe kosten bedraagt. De ETS-programma s zijn gecompliceerd in die zin dat er meestal stafleden werken uit meer dan één land. Het nieuwe voorstel kan nuttig zijn om de uitvoering van de ETSprogramma s en projecten te vereenvoudigen (vooral wat het personeel voor projectbeheer betreft) en zou de administratieve lasten moeten verlichten. In de praktijk betekent dit dat de indirecte kosten niet meer gerechtvaardigd hoeven te worden met behulp van aparte facturen en tijdtabellen.

15 15 10 Vereenvoudiging van het Europees Sociaal Fonds Voor het Europees Sociaal Fonds zijn er vanwege zijn aard specifieke mogelijkheden ter vereenvoudiging voorgesteld (talloze kleinere subsidies, kernuitgaven waaronder personeelskosten, relatief gestandaardiseerde projecten). De voornaamste ontwikkeling omvat extra mogelijkheden om kosten te vereenvoudigen. Voorbeeld Personeelskosten en eenvoudigere procedure voor kleinere subsidies De meeste uitgaven die binnen een ESF-project worden ondersteund, hebben betrekking op personeelskosten die de kern van het ESF vormen. Daarom heeft de Commissie de mogelijkheid voorgesteld dat het ESF de totale subsidiabele kosten van het project berekent op basis van de directe personeelskosten door 40 % aan de som van deze kosten toe te voegen. Dit bedrag wordt vastgelegd in de verordening en hoeft daarom niet door de nationale instanties te worden verantwoord. Er is ook een aantal vereenvoudigde procedures voor kleine subsidies geïntroduceerd waardoor het gebruik van een vereenvoudigde kostenstructuur die op transparante basis is vastgelegd, wordt vergemakkelijkt. Voor subsidies van minder dan EUR kan een ontwerpbegroting worden afgeleid uit de specifieke vereenvoudigde kostenstructuur i.v.m. het project. Deze begroting wordt door de beheersinstantie als ondersteunend document gearchiveerd om zo de vereenvoudigde kostenstructuur te rechtvaardigen. Betalingen aan het project worden echter alleen gebaseerd op een vereenvoudigde kostenstructuur en niet op de begroting zelf.

16 16 Vereenvoudiging is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid Alhoewel de Commissie bepaalde procedures kan vereenvoudigen, kunnen alleen de lidstaten de procedures stroomlijnen die aan de begunstigden zijn opgelegd. Dit heeft uit bepaalde hoeken geleid tot de klacht dat de structuurfondsen niet de moeite waard zouden zijn. In sommige gevallen introduceren de voorstellen voor EU-verordeningen mogelijkheden, in plaats van verplichtingen, voor vereenvoudiging, die moeten worden toegepast en uitgevoerd op nationaal en regionaal niveau als de begunstigden ook echt de voordelen van de vereenvoudiging willen genieten. In sommige lidstaten en regio s kunnen veranderingen lange tijd in beslag nemen. Uitgevoerde beoordelingen hebben aangetoond dat op bepaalde gebieden het risico bestaat dat er extra nationale vereisten bovenop de EU-vereisten worden gestapeld. Dit beperkt het effect van vereenvoudigingen op de lasten voor de begunstigden zoals die op EU-niveau worden voorgesteld. Daarom is het aan zowel de lidstaten als de voor de programma s verantwoordelijke instanties om maatregelen te nemen die het invoeren van onnodige extra vereisten en controles voorkomen. Dit kan bijv. worden gedaan door regelmatige zelfbeoordelingen die garanderen dat er geen extra procedures of praktijken zijn ingevoerd. Het stroomlijnen van het cohesiebeleid is de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van alle belanghebbenden in het cohesiebeleid. Het werk dat tot nu toe is ondernomen en de voorstellen in het pakket wetgevingsmaatregelen vormen slechts de eerste stap. De Commissie is van zins om samen te werken met de lidstaten en het Europees Parlement, zodat een duidelijk en stabiel wetgevingskader wordt ingevoerd. De lidstaten, de beherende en certificerende autoriteiten en de auditinstanties moeten maatregelen treffen die verzekeren dat de nationale en regionale kaders geen onnodige details toevoegen. Tijdens de periode moeten alle belanghebbenden in het cohesiebeleid waken voor het invoeren van bijkomende onnodige controles of procedures.

17 17 Hoe weten we dat we zijn geslaagd? De Commissie heeft haar voorstellen geëvalueerd en de resultaten geven aan dat er potentieel is voor aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten voor begunstigden; deze vermindering wordt veelal in verband gebracht met een sterke verschuiving van op papier gebaseerde administratie in de richting van e-government. Eenvoudigere en meer geharmoniseerde subsidiabiliteitsregels, alsmede kortere tijdslimieten voor de bewaartermijn van documenten kan ook een merkbare invloed hebben op de algehele lasten voor de begunstigden. De wettelijke veranderingen op EU-niveau moeten worden aangevuld met inspanningen op nationaal en regionaal niveau, zodat de complexiteit voor begunstigden wordt ingeperkt. Daarom wordt voorgesteld dat elke lidstaat zich verbindt aan duidelijke doelstellingen in dit opzicht. Bij een gezamenlijke inspanning op EU-, nationaal en regionaal niveau is het mogelijk om de algehele lasten voor begunstigden op EU-niveau met 25 % te verlagen t.o.v. de periode In het voorstel van de Commissie wordt ervan uitgegaan dat er in de programma s maatregelen worden opgenomen, waarmee een vermindering van de administratieve lasten voor de begunstigden kan worden gerealiseerd. Er zijn verschillende methoden om de vermindering van de administratieve lasten te meten. Toekomstgerichte beoordelingen zijn meestal gebaseerd op historische gegevens en deskundigenonderzoek, en hebben de bedoeling de waarschijnlijke richting van het effect en de waarschijnlijke grootte ervan vast te stellen. Desondanks blijft er een aanzienlijke marge voor schattingen bestaan. Een beoordeling van het daadwerkelijke effect na de uitvoering van veranderingen is daarom noodzakelijk om de voorbereidingen voor de volgende programmeringsperiode te bepalen. Uit de door de Commissie uitgevoerde beoordeling blijkt dat er aanzienlijk potentieel is voor vereenvoudiging en vermindering van de administratieve kosten op nationaal en regionaal niveau. Het voorstel voorziet echter ook in nieuwe aspecten en stelt nieuwe verplichtingen vast voor de lidstaten, zodat de prestatiegerichtheid van het cohesiebeleid wordt vergroot en de zekerheid toeneemt. Daarom is het waarschijnlijk dat de voorstellen in het geval van nationale en regionale overheden leiden tot een verschuiving van de administratieve inspanningen om betere resultaten alsmede een grotere uitwerking van het beleid te bereiken. De Commissie richt zich op flexibiliteit bij het opstellen van programma s en beheersstructuren, zodat beheer in de specifieke nationale of regionale context mogelijk wordt, evenals bij meer evenredige regelingen, die de kosten en baten i.v.m. de verschillende taken in evenwicht houden.

18 18 Wat kan ik doen? Het potentieel van deze vereenvoudigingsvoorstellen om de administratieve lasten voor begunstigden te verlichten wordt als aanzienlijk ingeschat. De voorwaarde is echter dat alle betrokken partijen moeten bijdragen zodat het volledige potentieel van vereenvoudiging kan worden gerealiseerd. Belanghebbenden kunnen een rol spelen als partner en verzekeren dat er voldoende aandacht wordt besteed aan vereenvoudiging bij het ontwerp en de uitvoering van de operationele programma s. Beheersinstanties, certificerende instanties of auditinstanties kunnen deelnemen en verzekeren dat de bestaande nationale wetten en regels ten volle profiteren van de vereenvoudigingsaspecten en zich inspannen om te voorkomen dat de regels op nationaal/regionaal niveau te gecompliceerd worden. De nationale instanties kunnen een grondige analyse verrichten en op nationaal niveau maatregelen nemen om het potentieel van de vereenvoudiging ten volle te realiseren gezien de nieuwe verbeterde mogelijkheden uit de voorstellen van de Commissie voor de cohesiebeleidsregels over Behalve het invoeren van nieuwe methoden in het systeem zullen activiteiten zoals het bevorderen van goede praktijken, het leren uit de ervaringen van andere lidstaten en het opleiden van personeel een positieve invloed hebben op vereenvoudiging.

19 19 Wenken van de Commissie inzake vereenvoudiging 1 Gerichtheid Een duidelijke strategie en gerichtheid op duidelijk gedefinieerde gebieden verzekert dat de ondersteuningsprogramma s tijdig ontwikkeld kunnen worden. Een duidelijke gerichtheid kan ook betekenen dat er minder ondersteuningsprogramma s worden ontworpen en er minder instanties bij betrokken zijn, wat kostenbesparingen mogelijk kan maken. 2 Synergie benutten Geïntegreerde programma s en projecten, een gemeenschappelijk rechtskader op nationaal of regionaal niveau, gezamenlijke commissies van toezicht, gemeenschappelijke beheers- en controlesystemen: al deze mogelijkheden vergemakkelijken de pasklare aanpak van de systemen. 3 Digitalisering De uitvoering van het cohesiebeleid betekent dat er grote hoeveelheden voor zowel het beheer als de rapportage benodigde informatie worden behandeld. Alhoewel de lidstaten vooruitgang hebben geboekt op weg naar elektronische informatieuitwisseling binnen de bestuursorganen, vindt de communicatie met de begunstigden hoofdzakelijk nog steeds plaats op papier. Behalve dat dit lasten oplegt aan de begunstigden betekent dit ook dat er grote hoeveelheden gegevens moeten worden overgebracht en omgezet en dus dat er extra kosten worden gemaakt die vermeden kunnen worden. Daarom leggen de voorstellen van de Commissie een verplichting op aan de lidstaten om tegen het einde van 2014 mogelijkheden te bieden voor de uitwisseling van elektronische gegevens met de begunstigden. Er kan nog meer efficiëntie worden bereikt als men verder gaat dan de vereiste regelgeving, d.w.z. door het ontwikkelen van gemeenschappelijke e-services voor de begunstigden van GSKfondsen (en nationale fondsen) en een efficiënt gebruik van openbare registers (handelsregisters, belastingsgegevensbanken enz.). 4 Gebruik van financiële instrumenten Zodra financiële instrumenten zijn opgezet, zijn meer kapitalisatie, doeltreffendheid en efficiëntie bij het gebruik van de fondsen mogelijk, vooral bij voldoende betrokkenheid van de privésector. De complexiteit kan verder worden verminderd door het gebruik van op EU-niveau georganiseerde financiële instrumenten of het gebruik van door de Commissie opgestelde standaardvoorwaarden. 5 Vereenvoudigde kosten toepassen Op sommige gebieden blijft vergoeding op basis van reële kosten de beste en eenvoudigste beschikbare aanpak. In veel andere gevallen echter vormen vereenvoudigde kosten een efficiënter alternatief. De op EU-niveau vastgestelde forfaitaire bedragen en eenheidskosten kunnen het kostenbesparende gebruik van deze mogelijkheden bevorderen, omdat er geen ontwikkeling van methoden op nationaal niveau wordt vereist. De mogelijkheid tot het toepassen van vereenvoudigde kosten i.v.m. EU-beleidsmaatregelen en nationale ondersteuningsprogramma s en (in het geval van het ESF) het gebruik van ontwerpbegrotingen, beperkt ook de aanvankelijke investering en inspanning die van de lidstaten wordt gevraagd.

20 20 6 Gezamenlijke actieplannen proberen Gezamenlijke actieplannen vormen een sprong voorwaarts in de richting van op resultaten gebaseerd beheer dat voortbouwt op een uitbreiding van de beginselen van kostenvereenvoudiging naar allerlei verschillende werkzaamheden. Daarom kan het op termijn nuttig zijn om in ieder geval te kiezen voor de uitvoering van proefwerkzaamheden in de vorm van gezamenlijke actieplannen. 7 De betreffende risico s beoordelen en aanpassen In het voorstel van de Commissie wordt uitgegaan van een systeem waar de administratieve inspanning gekoppeld is aan de betrokken risico s. Dit geldt vooral voor beheerscontroles en audits die allebei aan de risico s worden aangepast. Terwijl in het geval van een controle de aanpassingen worden gebaseerd op de gemeenschappelijke regels op EU-niveau en op overeenkomsten met de Commissie worden de frequentie en dekking van de beheerscontroles bepaald door iedere beheersinstantie zelf.

COHESIEBELEID 2014-2020

COHESIEBELEID 2014-2020 GEÏNTEGREERDE TERRITORIALE INVESTERING COHESIEBELEID 2014-2020 De nieuwe wet- en regelgeving voor de volgende investeringsronde van het EU-cohesiebeleid voor 2014-2020 is in december 2013 formeel goedgekeurd

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.6.2016 COM(2016) 414 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD met de beoordeling zoals vereist op grond van artikel 24, lid 3, en artikel 120,

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van 29.10.2014. tot goedkeuring van bepaalde elementen van de partnerschapsovereenkomst met België

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van 29.10.2014. tot goedkeuring van bepaalde elementen van de partnerschapsovereenkomst met België EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.10.2014 C(2014) 8190 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 29.10.2014 tot goedkeuring van bepaalde elementen van de partnerschapsovereenkomst met België CCI 2014BE16M8PA001

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 18 september 2008 (18.09) (OR. en) 13187/08 FSTR 20 FC 5 REGIO 25 SOC 516 VOORSTEL van: de Commissie d.d.: 16 september 2008 Betreft: Voorstel voor een Verordening (EG)

Nadere informatie

COHESIEBELEID

COHESIEBELEID FINANCIERINGSINSTRUMENTEN BINNEN HET COHESIEBELEID 2014-2020 COHESIEBELEID 2014-2020 De nieuwe wet- en regelgeving voor de volgende investeringsronde van het EU-cohesiebeleid voor 2014-2020 is in december

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 3 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 3 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 3 november 2017 (OR. en) 13860/17 FSTR 74 FC 84 REGIO 107 SOC 689 AGRISTR 101 PECHE 423 CADREFIN 108 NOTA I/A-PUNT van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 december 2006 (OR. en) 16647/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/194 (CNS) REGIO 70 FIN 673

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 december 2006 (OR. en) 16647/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/194 (CNS) REGIO 70 FIN 673 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 december 2006 (OR. en) 16647/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/194 (CNS) REGIO 70 FIN 673 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING VAN DE

Nadere informatie

Verordening (EG) nr. 1968/2006 van de Raad. van 21 december 2006

Verordening (EG) nr. 1968/2006 van de Raad. van 21 december 2006 Verordening (EG) nr. 1968/2006 van de Raad van 21 december 2006 betreffende financiële bijdragen van de Gemeenschap aan het Internationaal Fonds voor Ierland (2007-2010) DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE, Gelet

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.12.2017 COM(2017) 826 final 2017/0336 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1303/2013 van het Europees

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX COM(2018) 398 Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) 2015/1588 van de Raad van 13 juli 2015 betreffende de toepassing van de artikelen

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

(4) Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn gebonden door Verordening (EU) nr. 514/2014 en zijn bijgevolg gebonden door deze verordening.

(4) Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn gebonden door Verordening (EU) nr. 514/2014 en zijn bijgevolg gebonden door deze verordening. L 219/4 25.7.2014 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 799/2014 VAN DE COMMISSIE van 24 juli 2014 tot vaststelling van modellen voor jaarverslagen en eindverslagen over de uitvoering overeenkomstig Verordening

Nadere informatie

Op weg naar herstel: het cohesiepakket. Vragen en antwoorden over de bijdrage van het cohesiebeleid aan het Europese economische herstelplan

Op weg naar herstel: het cohesiepakket. Vragen en antwoorden over de bijdrage van het cohesiebeleid aan het Europese economische herstelplan MEMO/08/740 Brussel, 26 november 2008 Op weg naar herstel: het cohesiepakket. Vragen en antwoorden over de bijdrage van het cohesiebeleid aan het Europese economische herstelplan Wat is de rol van het

Nadere informatie

Zittingsdocument ADDENDUM. bij het verslag

Zittingsdocument ADDENDUM. bij het verslag Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument 22.11.2017 A8-0358/2017/err01 ADDENDUM bij het verslag over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

COHESIEBELEID

COHESIEBELEID DOOR DE GEMEENSCHAP GEÏNITIEERDE LOKALE ONTWIKKELING COHESIEBELEID 2014-2020 De nieuwe wet- en regelgeving voor de volgende investeringsronde van het EU-cohesiebeleid voor 2014-2020 is in december 2013

Nadere informatie

***I VERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement A8-0070/

***I VERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement A8-0070/ Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument A8-0070/2017 23.3.2017 ***I VERSLAG over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1303/2013

Nadere informatie

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2169(DEC) 3.2.2011

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2169(DEC) 3.2.2011 EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie begrotingscontrole 2010/2169(DEC) 3.2.2011 ONTWERPVERSLAG over het verlenen van kwijting voor de uitvoering van de begroting van het Europees Waarnemingscentrum voor

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 15.12.2017 L 335/1 I (Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2017/2305 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 12 december 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1303/2013 wat betreft

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT ONTWERPADVIES. Commissie begrotingscontrole VOORLOPIGE VERSIE 2004/2209(INI) van de Commissie begrotingscontrole

EUROPEES PARLEMENT ONTWERPADVIES. Commissie begrotingscontrole VOORLOPIGE VERSIE 2004/2209(INI) van de Commissie begrotingscontrole EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««Commissie begrotingscontrole 2009 28.1.2005 VOORLOPIGE VERSIE 2004/2209(INI) ONTWERPADVIES van de Commissie begrotingscontrole aan de Tijdelijke Commissie beleidsuitdagingen

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van 10.6.2015

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van 10.6.2015 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.6.2015 C(2015) 3759 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 10.6.2015 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EU) nr. 1303/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van 17.12.2014

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van 17.12.2014 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2014 C(2014) 10125 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 17.12.2014 tot goedkeuring van bepaalde elementen van het samenwerkingsprogramma "Interreg V-A Vlaanderen-Nederland"

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.7.2015 C(2015) 4538 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 8.7.2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 223/2014 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE 10.11.2015 L 293/15 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE van 8 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad met specifieke bepalingen

Nadere informatie

Rede van Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer

Rede van Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer EUROPESE REKENKAMER REDE Luxemburg, 10 december 2013 ECA/13/45 Rede van Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer Presentatie van het Jaarverslag 2012 aan de Raad van de Europese Unie (Economische

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/26)

VERSLAG (2017/C 417/26) C 417/166 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van het

Nadere informatie

Persoonsgegevens van de respondent

Persoonsgegevens van de respondent Concept voor vragen in een enquête over de uitkomst van onderhandelingen over de partnerschapsovereenkomsten en de operationele programma's Ver. 20.01.2015 Online raadpleging van het Comité van de Regio's

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de behandeling. van klachten door. verzekeringsondernemingen

Richtsnoeren voor de behandeling. van klachten door. verzekeringsondernemingen EIOPA-BoS-12/069 NL Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringsondernemingen 1/8 1. Richtsnoeren Inleiding 1. Artikel 16 van de Eiopa-verordening 1 (European Insurance and Occupational

Nadere informatie

Mededelingen en bekendmakingen

Mededelingen en bekendmakingen Publicatieblad van de Europese Unie C 18 Uitgave in de Nederlandse taal Mededelingen en bekendmakingen 61e jaargang 18 januari 2018 Inhoud III Voorbereidende handelingen REKENKAMER 2018/C 018/01 Advies

Nadere informatie

VERSLAG (2017/C 417/28)

VERSLAG (2017/C 417/28) C 417/176 NL Publicatieblad van de Europese Unie 6.12.2017 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord

Nadere informatie

Seminar. Toekomstig beheer van de Structuurfondsen: welke verdeling van de verantwoordelijkheden? Brussel 3 en 4 maart 2003

Seminar. Toekomstig beheer van de Structuurfondsen: welke verdeling van de verantwoordelijkheden? Brussel 3 en 4 maart 2003 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL REGIONAAL BELEID Concipiëring, impact, coördinatie en evaluatie Seminar Toekomstig beheer van de Structuurfondsen: welke verdeling van de verantwoordelijkheden?

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij. een voorstel voor een

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij. een voorstel voor een EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.5.2018 SWD(2018) 284 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij een voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

EVALUATIE VAN DE AANGENOMEN PARTNERSCHAPSOVEREENKOMSTEN

EVALUATIE VAN DE AANGENOMEN PARTNERSCHAPSOVEREENKOMSTEN DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID BELEIDSONDERSTEUNENDE AFDELING B: STRUCTUURBELEID EN COHESIE REGIONALE ONTWIKKELING EVALUATIE VAN DE AANGENOMEN PARTNERSCHAPSOVEREENKOMSTEN SAMENVATTING Inhoud Deze studie

Nadere informatie

10049/19 mey/gra/fb 1 ECOMP.2.B

10049/19 mey/gra/fb 1 ECOMP.2.B Raad van de Europese Unie Brussel, 7 juni 2019 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2018/0196(COD) 10049/19 NOTA van: aan: het voorzitterschap FSTR 106 REGIO 142 FC 46 CADREFIN 267 RELEX 583 SOC 443 PECHE

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.10.2018 C(2018) 7044 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 30.10.2018 houdende wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 807/2014 van de Commissie

Nadere informatie

9895/19 mak/van/hh 1 ECOMP.2B

9895/19 mak/van/hh 1 ECOMP.2B Raad van de Europese Unie RESULTAAT BESPREKINGEN van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 9101/19 + COR 1 Nr. Comdoc.: COM(2019) 21 final - doc. 5927/19 + ADD 1 Betreft:

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst 6.12.2017 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 417/223 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2016, vergezeld van het antwoord van de Dienst (2017/C

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.8.2014 COM(2014) 527 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ over de EU-strategie en het actieplan

Nadere informatie

Rede van de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer

Rede van de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer EUROPESE REKENKAMER REDE Luxemburg, 22 november 2012 ECA/12/46 Rede van de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer Presentatie van het Jaarverslag 2011 in de voltallige vergadering van

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, L 219/10 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 800/2014 VAN DE COMMISSIE van 24 juli 2014 tot vaststelling van verslagleggingsprocedures en andere praktische regelingen betreffende de financiering van operationele

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016

Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 Verslag over de jaarrekening van het Spoorwegbureau van de Europese Unie betreffende het begrotingsjaar 2016 vergezeld van de antwoorden van het Bureau 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T

Nadere informatie

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2184(DEC)

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2184(DEC) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie begrotingscontrole 2010/2184(DEC) 3.2.2011 ONTWERPVERSLAG over het verlenen van kwijting voor de uitvoering van de begroting van het Communautair Bureau voor visserijcontrole

Nadere informatie

DE EU-BEGROTING 2013 VRAAG EN ANTWOORD

DE EU-BEGROTING 2013 VRAAG EN ANTWOORD EUROPESE COMMISSIE MEMO Brussel, 12 december 2012 DE EU-BEGROTING 2013 VRAAG EN ANTWOORD Wat zijn de kerncijfers van de EU-begroting 2013 die vandaag werd goedgekeurd? De EU-begroting 2013 bevat in totaal

Nadere informatie

Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringstussenpersonen

Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringstussenpersonen EIOPA(BoS(13/164 NL Richtsnoeren voor de behandeling van klachten door verzekeringstussenpersonen EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 2.12.2015 C(2015) 8766 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 2.12.2015 tot goedkeuring van het operationele programma "Vooruitziend en voortvarend" met het oog op steunverlening

Nadere informatie

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2011/2092(BUD)

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2011/2092(BUD) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Begrotingscommissie 11.5.2011 2011/2092(BUD) ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende de beschikbaarstelling van

Nadere informatie

12494/1/07 REV 1 yen/il/lv 1 DG H 2B

12494/1/07 REV 1 yen/il/lv 1 DG H 2B RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, september 2007 (2.09) (OR. en) 2494//07 REV COPEN 23 NOTA van: het voorzitterschap aan: het Comité van artikel 36/het COREPER/de Raad nr. vorig doc.: 257/07 COPEN 7 Betreft:

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen. VERORDENING (EG) Nr. 1264/1999 VAN DE RAAD. van 21 juni 1999

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen. VERORDENING (EG) Nr. 1264/1999 VAN DE RAAD. van 21 juni 1999 26.6.1999 L 161/57 VERORDENING (EG) Nr. 1264/1999 VAN DE RAAD van 21 juni 1999 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 1164/94 tot oprichting van een Cohesiefonds DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE, Gelet

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling

EUROPEES PARLEMENT Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling 27.3.2015 2014/0256(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid

Nadere informatie

(2018/C 101/07) gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name de artikelen 4, 162 en 174 t/m 190,

(2018/C 101/07) gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name de artikelen 4, 162 en 174 t/m 190, 16.3.2018 NL Publicatieblad van de Europese Unie C 101/111 P8_TA(2016)0311 Synergieën tussen de structuurfondsen en Horizon 2020 Resolutie van het Europees Parlement van 6 juli 2016 over synergieën voor

Nadere informatie

Zittingsdocument ADDENDUM. bij het verslag. Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Rapporteur: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019

Zittingsdocument ADDENDUM. bij het verslag. Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling. Rapporteur: Czesław Adam Siekierski A8-0018/2019 Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument 28.1.2019 A8-0018/2019/err01 ADDENDUM bij het verslag over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van de Verordeningen

Nadere informatie

Voorstel voor een. VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een. VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een Brussel, 6.10.2010 COM(2010) 544 definitief 2010/0272 (COD) C7-0316/10 VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van Verordening (EG)

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.6.2018 C(2018) 3316 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 7.6.2018 houdende wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/892 tot vaststelling van voorschriften

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij Financieringsinstrumenten

vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij Financieringsinstrumenten vooruitgang met financieringsinstrumenten vanuit ESI-fondsen Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij medegefinancierd door Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij zijn een duurzame en efficiënte

Nadere informatie

Samenvatting van de partnerschapsovereenkomst voor Nederland, 2014-2020

Samenvatting van de partnerschapsovereenkomst voor Nederland, 2014-2020 EUROPESE COMMISSIE Samenvatting van de partnerschapsovereenkomst voor Nederland, 2014-2020 Algemene informatie De partnerschapsovereenkomst (PO) van Nederland is het overkoepelende strategische document

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Deel I SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Deel I SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX SEC(2011) 1290 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Deel I SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 20 november 2015 14129/15 SOC 668 EMPL 438 ECOFIN 853 POLGEN 166 NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e

Nadere informatie

10111/16 GAR/cg 1 DG G 3 B

10111/16 GAR/cg 1 DG G 3 B Raad van de Europese Unie Brussel, 10 juni 2016 (OR. en) 10111/16 UD 129 AELE 45 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad nr. vorig doc.:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1384 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

11263/08 ADD 1 mak/gar/hd 1 DG I - 2 B

11263/08 ADD 1 mak/gar/hd 1 DG I - 2 B RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 13 oktober 2008 (21.10) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2007/0163 (COD) 11263/08 ADD 1 EDUC 173 MED 39 SOC 385 PECOS 16 CODEC 895 O TWERP-MOTIVERI G VA DE RAAD Betreft:

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.6.2010 COM(2010)331 definitief 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EEG betreffende het gemeenschappelijk

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. Kwijting 2013: Europese Stichting voor opleiding (ETF)

AANGENOMEN TEKSTEN. Kwijting 2013: Europese Stichting voor opleiding (ETF) Europees Parlement 204-209 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(205)053 Kwijting 203: Europese Stichting voor opleiding (ETF). Besluit van het Europees Parlement van 29 april 205 over het verlenen van kwijting voor

Nadere informatie

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst

VERSLAG. over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst C 449/198 NL Publicatieblad van de Europese Unie 1.12.2016 VERSLAG over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2015 vergezeld van het antwoord van de Dienst (2016/C

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2017 COM(2017) 218 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.8.2017 C(2017) 5825 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 29.8.2017 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2195 van de Commissie tot

Nadere informatie

AMENDEMENTEN NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2017/2058(BUD) Ontwerpverslag Petri Sarvamaa (PE602.

AMENDEMENTEN NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2017/2058(BUD) Ontwerpverslag Petri Sarvamaa (PE602. Europees Parlement 2014-2019 Begrotingscommissie 2017/2058(BUD) 28.4.2017 AMENDEMENTEN 1-15 Ontwerpverslag (PE602.991v02-00) Beschikbaarstelling van middelen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.3.2019 C(2019) 1616 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 4.3.2019 tot wijziging van de bijlagen VIII en IX bij Richtlijn 2012/27/EU wat betreft de

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij. Voorstellen voor een

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij. Voorstellen voor een EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 29.5.2018 SWD(2018) 283 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstellen voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

L 320/8 Publicatieblad van de Europese Unie

L 320/8 Publicatieblad van de Europese Unie L 320/8 Publicatieblad van de Europese Unie 17.11.2012 VERORDENING (EU) Nr. 1078/2012 VAN DE COMMISSIE van 16 november 2012 betreffende een gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor de controle die moet

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.7.2014 COM(2014) 494 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S Richtsnoeren

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE OVEREENKOMST BETREFFENDE EEN SAMENWERKINGSKADER TUSSEN. het secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart

ADMINISTRATIEVE OVEREENKOMST BETREFFENDE EEN SAMENWERKINGSKADER TUSSEN. het secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart ADMINISTRATIEVE OVEREENKOMST BETREFFENDE EEN SAMENWERKINGSKADER TUSSEN het secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart en het Directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer van de Europese Commissie

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 7.1.2009 COM(2008)897 definitief 2006/0008 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede

Nadere informatie

INTERREG IV: FRANCE WALLONIE VLAANDEREN. Programmeringsperiode: CCI nr.: 2007 CB 16 3 OP 063

INTERREG IV: FRANCE WALLONIE VLAANDEREN. Programmeringsperiode: CCI nr.: 2007 CB 16 3 OP 063 INTERREG IV: FRANCE WALLONIE VLAANDEREN Programmeringsperiode: 2007-2013 CCI nr.: 2007 CB 16 3 OP 063 OPGEMAAKT DOOR DE CERTIFICERINGSAUTORITEIT Financieel jaarverslag 2009 1. Inleiding... 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 september 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 september 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 september 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0265 (COD) 12056/16 ADD 2 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 7 september 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: ECOFIN

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Straatsburg, 19 mei 2010 (OR. en) 2009/0026 (COD) LEX 1120 PE-CONS 11/10 ASILE 33 CADREFIN 29 CODEC 303 BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD TOT WIJZIGING

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 9.5.2017 L 119/7 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/788 VAN DE COMMISSIE van 8 mei 2017 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1243/2014 tot vaststelling van voorschriften op grond van Verordening

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. Financieel pakket voor de toetredingsonderhandelingen met Bulgarije en Roemenië

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. Financieel pakket voor de toetredingsonderhandelingen met Bulgarije en Roemenië COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 10.2.2004 SEC(2004) 160 definitief MEDEDELING VAN DE COMMISSIE Financieel pakket voor de toetredingsonderhandelingen met Bulgarije en Roemenië NL NL MEDEDELING

Nadere informatie

8463/17 ass/ons/sl 1 DGG 2B

8463/17 ass/ons/sl 1 DGG 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 25 april 2017 (OR. en) 8463/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 25 april 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 7896/17 Betreft:

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. Meerjarig financieel kader en eigen middelen

AANGENOMEN TEKSTEN. Meerjarig financieel kader en eigen middelen Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2018)0226 Meerjarig financieel kader 2021-2027 en eigen middelen Resolutie van het Europees Parlement van 30 mei 2018 over het meerjarig financieel

Nadere informatie

Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering Reguleringsimpactanalyse voor Pendelfonds: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering Gebruik de RIA-leidraad en de RIA-checklist om deze RIA in te vullen. 1 Gegevens van het advies 1.1 Gegevens van de

Nadere informatie

VR 2015 2509 DOC.0987/2BIS

VR 2015 2509 DOC.0987/2BIS VR 2015 2509 DOC.0987/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende steun aan projecten in het kader van het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling en het Europees Sociaal Fonds DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 24.6.2010 Publicatieblad van de Europese Unie L 158/1 I (Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 539/2010 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 16 juni 2010 tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

DE ULTRAPERIFERE GEBIEDEN

DE ULTRAPERIFERE GEBIEDEN DE ULTRAPERIFERE GEBIEDEN Er zijn specifieke maatregelen van kracht ter ondersteuning van de ontwikkeling van de verst afgelegen regio's van de Europese Unie, bekend als de ultraperifere gebieden: Guadeloupe,

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 oktober 2004 (07.10) 12561/04 LIMITE EUROJUST 78

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 oktober 2004 (07.10) 12561/04 LIMITE EUROJUST 78 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 5 oktober 2004 (07.10) PUBLIC 12561/04 LIMITE EUROJUST 78 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de delegaties Ontwerp-conclusies van de Raad over een

Nadere informatie

Kwijting 2011: Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie

Kwijting 2011: Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie P7_TA-PROV(203)037 Kwijting 20: Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie. Besluit van het Europees Parlement van 7 april 203 over het verlenen van kwijting voor de uitvoering van de begroting

Nadere informatie

Wijzigingen ten opzichte van de herziene versies (corrigendum) van de Commissie van 14 maart 2012 zijn vetgedrukt weergegeven.

Wijzigingen ten opzichte van de herziene versies (corrigendum) van de Commissie van 14 maart 2012 zijn vetgedrukt weergegeven. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 20 april 2012 (23.04) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2011/0276 (COD) 2011/0268 (COD) 2011/0273 (COD) 8207/12 ADD 1 REV 2 FSTR 26 FC 17 REGIO 39 SOC 240 AGRISTR

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 185/6 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/1136 VAN DE COMMISSIE van 13 juli 2015 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 402/2013 betreffende de gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie

Nadere informatie

***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING

***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 2013/0119(COD) 17.3.2016 ***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING betreffende het standpunt van de Raad in eerste lezing met het oog op de

Nadere informatie

Advies nr. 7/2015. (uitgebracht krachtens artikel 287, lid 4, tweede alinea, en artikel 322, lid 2, van het VWEU)

Advies nr. 7/2015. (uitgebracht krachtens artikel 287, lid 4, tweede alinea, en artikel 322, lid 2, van het VWEU) Advies nr. 7/2015 (uitgebracht krachtens artikel 287, lid 4, tweede alinea, en artikel 322, lid 2, van het VWEU) over een voorstel tot wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 van de Raad betreffende

Nadere informatie

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt-

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt- Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake actualisering gemeentelijk subsidiebeleid. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: Artikel 1. Begripsomschrijvingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Awb: de Algemene

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE

ANNEX BIJLAGE. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.5.2018 C(2018) 2857 final ANNEX BIJLAGE bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1042/2014 van de Commissie

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN DE EUROPESE CENTRALE BANK

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN DE EUROPESE CENTRALE BANK COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 30.5.2000 COM (2000) 346 definitief 2000/0137 (CNS) 2000/0134 (CNS) 2000/0138 (CNB) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN

Nadere informatie

LEIDRAADNOTA INKOMSTEN DOELSTELLING 2013 januari 2012 LEIDRAADNOTA INKOMSTEN

LEIDRAADNOTA INKOMSTEN DOELSTELLING 2013 januari 2012 LEIDRAADNOTA INKOMSTEN LEIDRAADNOTA INKOMSTEN 1 INLEIDING 3 Rechtsgrondslag 3 Definitie van inkomsten 4 I - NIET-TOEPASSING VAN ARTIKEL 55 5 1.1 Het project genereert geen inkomsten 5 1.2 De kostprijs van het project is lager

Nadere informatie

Het beleid voor Plattelandsontwikkeling na 2013

Het beleid voor Plattelandsontwikkeling na 2013 C Olof S. Het beleid voor Plattelandsontwikkeling na 2013 DG Landbouw en plattelandsontwikkeling Europese Commissie Prioriteiten Plattelandsontwikkeling in een nieuw kader (1) Europa 2020 strategie Gemeenschappelijk

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE. van [...]

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE. van [...] NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, C(2007) WORDT NIET GEPUBLICEERD Ontwerp BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van [...] tot goedkeuring van het operationeel programma voor bijstand van

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1008/2008 inzake gemeenschappelijke

Nadere informatie

JESSICA. Een nieuwe vorm van EU-financiering ter bevordering van duurzame investeringen en groei in stadsgebieden. Wat is JESSICA?

JESSICA. Een nieuwe vorm van EU-financiering ter bevordering van duurzame investeringen en groei in stadsgebieden. Wat is JESSICA? JESSICA Een nieuwe vorm van EU-financiering ter bevordering van duurzame investeringen en groei in stadsgebieden Wat is JESSICA? JESSICA staat voor Joint European Support for Sustainable Investment in

Nadere informatie