Sherborne studiedag 8 oktober 2015 Thema: Leren van elkaar (2) Locatie: t Visnet te Huizen Je kunt je NU inschrijven! Ochtendprogramma.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sherborne studiedag 8 oktober 2015 Thema: Leren van elkaar (2) Locatie: t Visnet te Huizen Je kunt je NU inschrijven! Ochtendprogramma."

Transcriptie

1 Sherborne studiedag 8 oktober 2015 Thema: Leren van elkaar (2) Locatie: t Visnet te Huizen Je kunt je NU inschrijven! Ochtendprogramma. Het ochtendprogramma zal verzorgd worden door Karin Volkers, onderzoeker aan de VU te Amsterdam. Zij zal een prikkelende voordracht houden over de invloed van beweging op ons brein. Als je nieuwsgierig bent geworden naar je eigen cognitieve reserve, als je meer wil weten over de relatie tussen ruimtebewustwording en cognitie, of over lichaamsbewustzijn en de invloed van een lichamelijke of cognitieve beperking, aarzel dan niet langer en schrijf je zo snel mogelijk in. Heb je nu al een vraag aan Karin, noteer die dan op het inschrijfformulier. Op 8 oktober zal zij uitgebreid de tijd nemen om op de vragen in te gaan, of om de inhoud van haar workshop af te stemmen op de vragen die leven bij de deelnemers. De afgelopen 25 jaar hebben we door wetenschappelijk onderzoek zeer veel over de hersenen geleerd. Door allerlei ontwikkelingen op technologisch gebied kunnen we nu in onze levende, werkende hersenen kijken zonder de schedel te hoeven lichten. We kunnen zien wat er met de hersenen gebeurt als we denken, leren, sporten, of musiceren. Onze hersenen zijn ons hele leven plastisch, maar met name in de jonge jaren is het brein zeer plastisch en ontwikkelt het razend snel. Deze plasticiteit kun je op allerlei manieren beïnvloeden, o.a. door bewegen. Tijdens deze workshop vertelt Karin Volkers over het belang van bewegen voor de ontwikkeling van het brein, bij zowel gezonde kinderen als kinderen met een stoornis of ontwikkelingsachterstand. Zij zal laten zien wat er in het brein gebeurt als je (veel) beweegt en wat dit voor de rest van je leven betekent, ook tijdens revalidatie. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan we dachten dat ze alleen bedoeld waren voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen en andersom. Door geregeld te

2 sporten worden we minder gestrest, kunnen we geheugenproblemen verminderen, verbetert onze stemming en neemt ons concentratievermogen toe. Karin Volkers (1979) is in Nijkerk geboren en opgegroeid in IJsselstein. Na een aantal moeilijke jaren met epileptische aanvallen door een hersentumor, die in oktober 2001 verwijderd is, is zij een 5-jarige opleiding bewegingswetenschappen in Groningen gaan volgen. Na een stage in het Boston University Alzheimer s Disease Center, is zij in 2007 afgestudeerd met als specialisatie: de veroudering van het brein. In januari 2008 is zij op de afdeling klinische neuropsychologie (VU) onder leiding van Prof. Erik Scherder een promotieonderzoek gestart naar de effecten van bewegen op de cognitie bij ouderen met dementie. Ze werkt sinds haar promotie 1 dag per week als postdoc bij klinische neuropsychologie en is sinds 2011 beleidsmedewerker bij Stichting Philadelphia Zorg, een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. Daar werkt zij inmiddels ruim twee jaar als coördinator van het kenniscentrum. Middagprogramma Het middagprogramma bestaat uit een 6-tal workshops over hoe Sherborne bewegingspedagogiek zijn plek heeft gevonden in het werkveld. Workshop 1. Prikkels geven waar de bewoner of cliënt iets mee kan. Wij zijn Corrie van der Harst en Jenneke van Dorresteijn. Wij zijn al jaren werkzaam als groepsbegeleidster op Nieuw Woelwijck, instelling van meervoudig en ernstig gehandicapten te Sappemeer. Jenneke begeleidt nu bewoners in het zwembad en Corrie werkt op een leefgroep. Allebei zijn we twee dagdelen per week actief als bewegingsagoog. Zo n vijftig bewoners van Nieuw Woelwijck komen iedere week een half uur naar onze gymzaal. In groepjes van twee tot acht bewoners. Onze begeleidingsstijl komt overeen met Sherborne Bewegingspedagogiek. Bij ons zijn veel bewoners met een dusdanig laag lichaamsbesef dat wij het nodig vinden om ontwikkelingsmateriaal ter ondersteuning te gebruiken. Een voorwerp (zoals een bal of pittenzakken) geeft richting en houvast en maakt het daardoor gemakkelijker om tot bewegen te komen. Ook kan een directe aanraking te confronterend zijn. Vaak is hierbij de prikkelverwerking ook verstoord. Het gevolg hiervan is afweer of dat er veel spanning ontstaat. Aanraken met een bal, lukt dan vaak wel. We hebben twee casussen voorbereid die wij ondersteunen met videobeelden. Daarnaast willen we dat graag in de praktijk op de mat met jullie ervaren en ervaringen uitwisselen.

3 Workshop 2. Sherborne, een prima context voor een goed gesprek! Wij zijn Claudia van Hout en Wendy Mooren, werkzaam in het speciaal onderwijs en als gezinscoach. Samen bieden wij Sherborne sessies aan op basisscholen! Het uitgangspunt is dat wij groepsdoorbrekend en vraaggericht werken. De taalontwikkeling van het jonge kind verloopt in principe volgens een natuurlijk proces. Sherborne sluit aan bij deze natuurlijke ingang, namelijk het spelende karakter en de interactie tussen de volwassene en het kind. Door met elkaar te praten, te luisteren en te imiteren sluit Sherborne aan bij de pre verbale voorwaarden om taal te leren. Vanuit oorsprong ligt de leerwinst van Sherborne in de beweging zelf en niet in de ondersteuning met taal. Om bewust in te zetten op de taalontwikkeling hebben wij binnen Sherborne een omslag gemaakt. Sherborne gaat uit van het gegeven dat lichaamsbewustzijn nodig is om te komen tot het leren aanvaarden van de ruimte, wat bijdraagt aan het experimenteren en het opdoen van nieuwe ervaringen. De motorische kennis die kinderen opdoen tijdens deze ervaringen kunnen zij vervolgens gebruiken bij het begrijpen van zinnen, waardoor taalbegrip en taalproductie wordt gestimuleerd en verbale communicatie wordt uitgelokt! Wij gaan je laten zien en ervaren hoe Sherborne kan worden ingezet als methode om kinderen met een taalachterstand te stimuleren in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid. Workshop 3 Workshop verzorgd door Jikke Suurd en Pia Reinhardt van jeugdhulp Friesland Mijn naam is Jikke Suurd, ik ben jarenlang werkzaam geweest als pedagogisch medewerker binnen de MOD de Lytse Walden in Drachten. Nadat ik de cursus Sherborne en Sherborne Samenspel heb afgerond, heb ik de cursus OKI-B gevolgd en afgerond in december Vanaf de start van de Sherborne cursus, is er een werkgroep ontstaan die hard gewerkt heeft om de module binnen de stichting jeugdhulp Friesland op de kaart te zetten. Dit is uiteindelijk gehonoreerd met als resultaat dat de module OKI-B binnen het behandel aanbod van Jeugdhulp Friesland een feit is. Sinds maart 2015 werk ik 24 uur per week als OKI-B behandelaar binnen Jeugdhulp Friesland. De behandelmodule wordt ingezet bij opvoeders en kinderen tot en met 8 jaar waarbij sprake is van ouder-kind relatie problematiek en/of hechtingsproblemen. Mijn naam is Pia Reinhart, werkzaam is als gespecialiseerd ouderbegeleider binnen de MOD en vanaf de start van de werkgroep actief mee participerend binnen deze werkgroep. Ik ben als co therapeut gekoppeld aan de OKI-B trajecten. Tijdens de workshop zal kort aan de orde komen hoe een traject binnen komt en hoe de structuur en opbouw is en wie welke rol heeft binnen dit geheel. Daarnaast willen we (veel) beelden laten zien van een pleegkind binnen het pleeggezin (eerste opname) en hier uitleg bij geven waarbij we hopen dat er veel interactie plaats zal vinden met de aanwezige deelnemers.

4 Workshop 4 In mijn sas met mijn klas Wij zijn Christel Visser en Suzan Bennink. Wij werken als zelfstandigen met kinderen, in groepen en individueel. Wij worden geïnspireerd door de positieve psychologie. Daarnaast worden wij erg blij van spelen met kinderen waarin de ervaring van kinderen centraal staat. Zo zijn wij tot ons product In mijn sas met mijn klas gekomen. In mijn sas met mijn klas is een traject voor klassen op basisscholen om groepsproces te ondersteunen, zowel preventief als probleemoplossend. Door middel van Sherborne en een aantal activiteiten in klas, verbinden we ervaringen van de spelgroep met het dagelijks leven van kinderen om hoofd hart verbinding te versterken. Wij werken nauw samen met leerkrachten en betrekken ouders graag. Ben je nieuwsgierig geworden? Tijdens de workshop laten wij zien en ervaren hoe wij te werk gaan. Workshop 5 Wij zijn Ariette Lengkeek en Margot de Boer, kinderfysiotherapeuten. Wij werken als kinderfysiotherapeuten op MOC 't Kabouterhuis. Onze doelgroep daar zijn kinderen met gedrag en opvoedproblemen in de leeftijd van 2.6 tot ongeveer 5 jaar. Veel van deze kinderen hebben moeite met de contact name, met communicatie, met wederkerigheid en spraak/taal Daarnaast werken wij in een particuliere praktijk waar wij kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar behandelen/begeleiden met diverse aandoeningen. De behandelprincipes volgens Sherborne worden vooral in de jongere cliëntengroep toegepast. De Sherborne principes worden dan gebruikt in combinatie met andere behandelaars, dus er wordt multidisciplinair gewerkt. Er worden dan ook elementen vanuit andere behandelmethoden gecombineerd met Sherborne principes, zoals Haenen, Sensorische informatieverwerking, Floortime. Sherborne wordt door ons vooral ingezet om het lichaamsbesef te verbeteren. Met onze workshop willen we laten zien hoe elementen uit verschillende behandelmethoden gebruikt kunnen worden om de ontwikkeling van een kind positief te beïnvloeden. Workshop 6 Mijn naam is Hettie Stoelers en ik ben fysiotherapeut bij de Bundeling, een eerstelijns praktijk voor fysiotherapie. Kinderfysiotherapie voor 0 tot 2-jarigen vindt in de regel aan huis plaats. De peuterleeftijd is een leeftijd waarbij het werken in kleine groepjes in vele gevallen een meerwaarde heeft boven individuele (kinder-)fysiotherapie. De ouders krijgen een actieve rol tijdens de therapiesessies, die deels uit Sherbornesessies bestaan, maar ook deels

5 uit groepslessen waarbij gebruik wordt gemaakt van oefenmaterialen. Binnen een groep wordt aan individuele behandeldoelen gewerkt. De sensitief responsieve interactiestijl is een leidraad en vanuit mijn rol als gedragsspecialist kan ik de ouders coachen. Leren van elkaar gebeurt spontaan en is vanzelfsprekend; kinderen leren van ouders, kinderen leren door te kijken naar andere kinderen, ouders leren van elkaar en leren door hun kind te observeren en ik leer van alle rijkdom aan variaties in ontwikkeling die wekelijks aan mij voorbij komt. De motorische ontwikkeling van de deelnemende kinderen wordt regelmatig in kaart gebracht m.b.v de BSID III (Bayley). De workshop bestaat demonstreert hoe ik als fysiotherapeut Sherborne gebruik. Daarnaast hoop ik dat er met de groep ervaringen uitgewisseld kunnen worden. THEMA: : LEREN VAN ELKAAR (2) De studiedag is zowel voor mensen die (nader) willen kennismaken met Sherborne Bewegingspedagogiek als ook voor mensen die er al mee werken. Programma van de dag Binnenkomst, koffie/thee Welkom door Ine Tiel Groenestege, voorzitter van Sherborne Nederland, Bewegingssessie, door Ellen van de Gruiter Lezing en vraagbespreking, door Karin Volkers Lunch ( in de lunchpauze wordt de jaarvergadering gehouden door leden en bestuur van de Vereniging Sherborne Nederland) Eerste workshopronde Tweede workshopronde Derde workshopronde Drankjes, evaluatie en afsluiting van de dag. Je kunt inschrijven door het bijgevoegde inschrijfformulier in te vullen, op je PC op te slaan en vervolgens te mailen naar info@sherborne.nl. Je kunt je ook via inschrijven.

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft.

Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft. Schrijf je nu in voor de landelijke Sherborne studiedag op woensdag 4 oktober 2017. Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft. Locatie: wijkgebouw de

Nadere informatie

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Wie zijn wij? Iedere ouder maakt zich wel eens zorgen om zijn kind. Eet mijn kind goed? Speelt hij genoeg met andere kinderen? Zijn die woedeaanvallen normaal?

Nadere informatie

Bewegingsgroepen op dagcentrum Omega

Bewegingsgroepen op dagcentrum Omega Bewegingsgroepen op dagcentrum Omega EMB studiedag 23 maart 2012 Op alle groepen 1x per 2 weken of soms wekelijks Samen met de fysio- en ergotherapeut Ontwikkeling nivo van de deelnemers: enkele maanden

Nadere informatie

Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft.

Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft. Schrijf je nu in voor de landelijke Sherborne studiedag op woensdag 4 oktober 2017. Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft. Locatie: wijkgebouw de

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Fysiotherapie voor kinderen. Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie voor kinderen. Afdeling Fysiotherapie 00 Fysiotherapie voor kinderen Afdeling Fysiotherapie 1 Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer

Nadere informatie

Advies- en Behandel Centrum

Advies- en Behandel Centrum Advies- en Behandel Centrum Voor wie is deze folder bedoeld? Woon je nog thuis of bij een andere zorgaanbieder dan De Twentse Zorgcentra, heb je een verstandelijke beperking én een behandelvraag? Dan is

Nadere informatie

RECREATIEF BEWEGEN IN DE OUDERENZORG

RECREATIEF BEWEGEN IN DE OUDERENZORG RECREATIEF BEWEGEN IN DE OUDERENZORG Voldoende lichaamsbeweging levert tot op hoge leeftijd een bijdrage aan gezondheid en welbevinden van ieder mens. Dit geldt ook, en misschien juist, wanneer iemand

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je!

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je! CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015 Hierbij willen we je van harte uitnodigen voor het jaarlijkse VSD congres. Ook dit jaar hebben we weer erg ons best gedaan om een aantal inspirerende sprekers te vinden en

Nadere informatie

Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid. Voorlichting 19 Maart 2014

Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid. Voorlichting 19 Maart 2014 Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid Voorlichting 19 Maart 2014 WELKOM Dr. Maaike Cima (Onderwijs Directeur/ Forensische Psychologie) Drs. Liselotte den Boer (Kinderen & Jeugd en Stage Coördinator)

Nadere informatie

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot 2012-2013 Opleiding tot ervaringsdeskundige Mensen met een licht verstandelijk beperking Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen, in een groot aantal werkvelden wordt er steeds meer gebruik

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Revalideren met een cognitieve beperking

Netwerkbijeenkomst Revalideren met een cognitieve beperking Netwerkbijeenkomst Revalideren met een cognitieve beperking 29 maart 2018 Welkom op deze netwerkbijeenkomst! Ga je mee verdwalen? Linksom of rechtsom? Programma Revalideren met een cognitieve beperking

Nadere informatie

Spraak & Taal Ambulatorium

Spraak & Taal Ambulatorium Spraak & Taal Ambulatorium Communicatieontwikkeling van het kind weer snel op het goede spoor Hans Kaffener, Gz-psycholoog h.kaffener@kentalis.nl Wendy Boelhouwer, klinisch linguïst w.boelhouwer@kentalis.nl

Nadere informatie

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Het verhaal van mijn leven Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Cursus voor Fact-cliënten en andere buurtbewoners door Ria Velema, Ann Evers-Schillhorn van Veen, casemanagers Fact Lentis

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen ENERGIEK Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen Achtergrond Bewegen is goed, voor iedereen! Dat is wat u vaak hoort en ziet in de media. En het is waar, bewegen houdt ons fit en

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling bij kinderen met visuele problemen door stoornissen in hersenfuncties. Informatie voor verwijzers

Onderzoek en behandeling bij kinderen met visuele problemen door stoornissen in hersenfuncties. Informatie voor verwijzers Onderzoek en behandeling bij kinderen met visuele problemen door stoornissen in hersenfuncties Informatie voor verwijzers Zie jij wat ik zie? Kinderen met CVI Visuele problemen en beperkingen in het dagelijks

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Cerebrale Visuele Stoornissen. Jij maakt het verschil!

Cerebrale Visuele Stoornissen. Jij maakt het verschil! Cerebrale Visuele Stoornissen Weet bij jij kinderen wat ik zie? Weet jij wat ik zie? Jij maakt het verschil! Studiedag Carantegroep 20-05-2011 Even voorstellen Marieke Steendam ergotherapeut VVB-team Koninklijke

Nadere informatie

Hoe bereik ik inwoners met een gezondheidsachterstand? Lerende Netwerken Sport en Bewegen

Hoe bereik ik inwoners met een gezondheidsachterstand? Lerende Netwerken Sport en Bewegen Hoe bereik ik inwoners met een gezondheidsachterstand? Lerende Netwerken Sport en Bewegen Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen Coryke van Vulpen c.vulpen@pharos.nl Inleiding wat is ses? Opleiding

Nadere informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie Therapeutische peutergroepen Algemene informatie Therapeutische peutergroep Behandeling op een therapeutische peutergroep (TPG) bestaat uit een intensief revalidatieprogramma voor kinderen van ongeveer

Nadere informatie

DenkWijzertraining Groepsgewijze cognitieve revalidatie

DenkWijzertraining Groepsgewijze cognitieve revalidatie DenkWijzertraining Groepsgewijze cognitieve revalidatie Carline Santman Willem Vreeken Ergotherapeut Kaderarts GRZ i.o. Ik hoop jullie nooit terug te zien. Maar weet ook: Ik zal jullie nooit vergeten!

Nadere informatie

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Informatiegids voor ouders Wat kan ZO dichtbij voor u betekenen? Adelante ZO dichtbij versterkt het regulier onderwijs en ondersteunt leerlingen

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind zeer moeilijk lerend

Nadere informatie

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers November 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers We wensen jullie allebei een fijne tijd op onze school. Afsluiting Kinderboekenweek Op vrijdag

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen CONGRES 19 NOV 2015 JAARBEURS UTRECHT Disharmonische intelligentie, zintuiglijke prikkelverwerking, hoogbegaafdheid, auditieve informatieverwerking en werkgeheugen: niet

Nadere informatie

WORKSHOP PPEP4All Niertransplantatie, CI(Cochleair implantaat) en Chronisch zieken. PPEP4All op de ziekenhuisvloer, werven doe je zo

WORKSHOP PPEP4All Niertransplantatie, CI(Cochleair implantaat) en Chronisch zieken. PPEP4All op de ziekenhuisvloer, werven doe je zo WORKSHOP PPEP4All Niertransplantatie, CI(Cochleair implantaat) en Chronisch zieken PPEP4All op de ziekenhuisvloer, werven doe je zo Welkom Wat is jullie ervaring met PPEP4All? Wat zijn jullie verwachtingen

Nadere informatie

Workshop: ROC als bedrijfsopleider Wel.. Of niet?

Workshop: ROC als bedrijfsopleider Wel.. Of niet? Workshop: ROC als bedrijfsopleider Wel.. Of niet? Margriet Snellen Beleidsadviseur Opleidingen ActiZ 6 november 2014 Welkom Wie ben ik? Wie bent u? De workshop? Wanneer ben je een bedrijfsopleider? Doelgroep:

Nadere informatie

Combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie Sophia Kinderziekenhuis U bent doorverwezen naar de combipoli Psychiatrie/Kinder- en Jeugdpsychiatrie om te onderzoeken of u extra hulp kunt gebruiken bij de omgang met uw kind. In deze folder leest u

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 Pluskinderopvang 0615267632 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Weeknieuws 13 cursus 2015 2016

Nadere informatie

VOORLICHTING KLINISCHE LEERLIJN 4 MEI 2016

VOORLICHTING KLINISCHE LEERLIJN 4 MEI 2016 VOORLICHTING KLINISCHE LEERLIJN 4 MEI 2016 KLINISCHE LEERLIJN - Sectie Klinische Psychologie - Sectie Klinische Ontwikkelingspsychologie - Sectie Klinische Neuropsychologie Overstijgend leerdoel: Kennis

Nadere informatie

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010 Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel Henriette Visser 23-09-2010 Werken aan herstel bij hersenletsel Hoe vanzelfsprekend is het? Marjan en Henk: Ze moeten vragen wat we willen. Je moet zelf ook

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Psychologie, medische (volwassenen) Neuropsychologisch onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een klinisch neuropsycholoog?... 3 Voor wie kan een klinisch neuropsycholoog iets betekenen?...

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG Voorstellen Omgaan met opvallend gedrag en het ontstaan Doelen en werkwijze Deelnemers en opbouw cursus Inhoudelijk Afsluiting VOORSTELLEN

Nadere informatie

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING 2016 OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING UIT EIGEN ERVARING Inge Mol Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kennis

Nadere informatie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie DinoLab LIVE Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 6, 7 en 8 1 DinoLab LIVE lesbrief DinoLab LIVE 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie 3 Afsluiting 4 Bijlage:

Nadere informatie

Mindfulness bij ASS en arbeidsparticipatie. Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven

Mindfulness bij ASS en arbeidsparticipatie. Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven Mindfulness bij ASS en arbeidsparticipatie Annelies Spek Klinisch psycholoog / Senior onderzoeker GGZ Eindhoven Volgorde lezing Overbelasting bij mensen met autisme Werk en overbelasting Begeleiding Mindfulness

Nadere informatie

Dagbehandeling individueel aanvullend op dagbehandeling in groepsverband

Dagbehandeling individueel aanvullend op dagbehandeling in groepsverband Onderwerp: Samenvatting: Dagbehandeling individueel aanvullend op dagbehandeling in groepsverband Het onderwerp van dit geschil is of en zo ja, in welke situaties, een verzekerde aangewezen kan zijn op

Nadere informatie

Bijscholingen Najaar 2010. Aangepast Sporten en 55+

Bijscholingen Najaar 2010. Aangepast Sporten en 55+ Bijscholingen Najaar 2010 Aangepast Sporten en 55+ Inhoudsopgave Bewegen valt Goed!...4 Zaterdag 18 september 2010 Thuisfit III met accent op valpreventie...6 Zaterdag 9 oktober 2010 Sporters met Autisme...7

Nadere informatie

Hé kijk mij nou! Handleiding voor psycho-educatie aan LVG-kinderen die getuige zijn (geweest) van geweld in relaties en hun LVG-moeder

Hé kijk mij nou! Handleiding voor psycho-educatie aan LVG-kinderen die getuige zijn (geweest) van geweld in relaties en hun LVG-moeder Hé kijk mij nou! Handleiding voor psycho-educatie aan LVG-kinderen die getuige zijn (geweest) van geweld in relaties en hun LVG-moeder Werkt u met moeilijk lerende of licht verstandelijk gehandicapte (LVG)

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL speciaal onderwijs speciaal onderwijs EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL Speciaal Onderwijs Entréa Een nieuw begin op een speciale school De meeste kinderen beginnen hun schoolcarrière op de basisschool.

Nadere informatie

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter De Vlecht 18 december 2015 Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! In dit nummer: Vanuit het team 1 Groep 3/4 2 Groep 5/6 3 Sport en Bewegen 4 Afscheid juf José 5 MIKZ / Kerstcollage

Nadere informatie

Vragenlijst multiproblematiek I

Vragenlijst multiproblematiek I Bijlage B Vragenlijst multiproblematiek I 1 Achtergrondkenmerken V1. Wat is je geboortedatum? V2. Ben je een jongen of een meisje? V3. Wat zijn de vier cijfers van je postcode? V4. In welk land ben je

Nadere informatie

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs!

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! 17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! Waarom het Beweegdiploma? In de leeftijd van 2 tot en met

Nadere informatie

Op donderdag 19 november jl. was de Samen Wijzerdag, deze keer op de locatie van Bartiméus in Zeist.

Op donderdag 19 november jl. was de Samen Wijzerdag, deze keer op de locatie van Bartiméus in Zeist. 2015 Op donderdag 19 november jl. was de Samen Wijzerdag, deze keer op de locatie van Bartiméus in Zeist. Thema van deze dag: Wijzer worden op de Samen Wijzerdag De dagvoorzitter, Yvonne Martens (GGMD)

Nadere informatie

Informatie boekje CO-OP benadering

Informatie boekje CO-OP benadering Informatie boekje CO-OP benadering Cognitive Orientation to daily Occupational Performance Heerlen, 2013 Dit informatieboekje is tot stand gekomen op vraag van therapeuten, ouders, partners en andere betrokkenen.

Nadere informatie

Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte

Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte NEUROLOGISCHE LEER- EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN Spieren en het brein Multidisciplinaire expertise over leren, ontwikkeling en gedrag van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een spierziekte Het centrum

Nadere informatie

Leerplanschema Minor Psychologie

Leerplanschema Minor Psychologie Minor Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

De Driestroom Zorg en ondersteuning binnen onderwijs

De Driestroom Zorg en ondersteuning binnen onderwijs voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand Zorg en ondersteuning binnen onderwijs Mariëndael: Begeleidster Karin geeft individuele begeleiding aan Jesse bij motorische oefening Een kind

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen

Autisme Spectrum Stoornissen www.incontexto.nl to nl Autisme Spectrum Stoornissen Drs. Nathalie van Kordelaar Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan Opbouw voorlichting Algemene kennis van autisme. Handelen in werksituaties. Alle

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

Ondernemend Initiatiefnemer met nieuwe ideeën Analytisch denkvermogen Inspirerend Interactief lesgeven

Ondernemend Initiatiefnemer met nieuwe ideeën Analytisch denkvermogen Inspirerend Interactief lesgeven Curriculum Vitae Drs. T. Kampstra-Grippeling Achternaam: Kampstra-Grippeling Roepnaam: Theone Geboortejaar: 1974 E-mail: theone@kenniscentrumsiem.nl Competenties Ondernemend Initiatiefnemer met nieuwe

Nadere informatie

Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma

Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma In deze presentatie Kenmerken van dementie Kenmerken van mensen met een verstandelijke beperking (VB) Kenmerken van dementie bij mensen met een VB Herkennen

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding.

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding. Onze praktijk Fysiotherapie Manuele therapie Kinderfysiotherapie Sportfysiotherapie Sporten onder begeleiding Echografie Voeding (Orthomoleculaire geneeskunde) Dry Needling Moderne praktijk Paramedisch

Nadere informatie

Wat is kinderfysiotherapie en wanneer is het nodig?

Wat is kinderfysiotherapie en wanneer is het nodig? De Klimboom De Klimboom is een centrum voor hulp aan kinderen die problemen hebben in het bewegen, de communicatie en het gedrag en heeft als visie dat bij kinderen met complexe problematiek een multidisciplinaire

Nadere informatie

Consulent taalvorming opleiding 2014-2016. Taalvorming

Consulent taalvorming opleiding 2014-2016. Taalvorming Consulent taalvorming opleiding 2014-2016 In september 2014 starten we met een nieuwe groep cursisten voor de opleiding Consulent Taalvorming. De opleiding is bedoeld voor docenten Nederlands en Pedagogiek

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Waarom VERANDEREN soms LUKT.

Waarom VERANDEREN soms LUKT. MIND the BODY: Waarom VERANDEREN soms LUKT. Niek Knol & Irene van de Giessen Ede, 18 februari 2015 In een therapeut/coach patiënt/cliëntrelatie zou het meer moeten gaan over: 1) Het EMOTIONELE brein (het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Lerende Netwerken 2018

Lerende Netwerken 2018 Lerende Netwerken 2018 Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen Kaveh Bouteh k.bouteh@pharos.nl Inleiding wat is ses? Opleiding Inkomen Werk = Lage opleiding / laag inkomen / werkloosheid = ongeveer

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Natuur doet je goed Natuurbeleving met cliënten Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Op naar buiten Frisse buitenlucht en beweging is gezond

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie in het St. Anna ziekenhuis

Kinderfysiotherapie in het St. Anna ziekenhuis Kinderfysiotherapie in het St. Anna ziekenhuis Kinderfysiotherapie Binnen de afdeling fysiotherapie van het St. Anna Ziekenhuis bestaat ook de afdeling kinderfysiotherapie. De kinderfysiotherapeuten die

Nadere informatie

Werken en leren. bij Valkenhof

Werken en leren. bij Valkenhof bij Valkenhof 1 bij Valkenhof Werk je graag met en voor ouderen? Ben je enthousiast, zorgzaam en deins je niet terug voor flexibele werktijden en veel afwisseling? In deze brochure lees je meer over de

Nadere informatie

Erasmus MC, locatie Sophia kinderziekenhuis, Rotterdam, Bioscoopzaal Route: http://www.erasmusmc.nl/overerasmusmc/bereikbaarheid/sophia/naar-sophia/

Erasmus MC, locatie Sophia kinderziekenhuis, Rotterdam, Bioscoopzaal Route: http://www.erasmusmc.nl/overerasmusmc/bereikbaarheid/sophia/naar-sophia/ Beste collega s, Graag nodigen wij u uit voor de vierde POINT-dag. Het is ons weer gelukt een gevarieerd programma samen te stellen. Hierbij is aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen binnen de psychosociale

Nadere informatie

Aankondiging: Studiedag 16 november 2013. Leven met Sensaties Kijk eens Anders

Aankondiging: Studiedag 16 november 2013. Leven met Sensaties Kijk eens Anders Aankondiging: Studiedag 16 november 2013 Leven met Sensaties Kijk eens Anders Opleidingsinstituut Anders Kijken naar Kinderen viert samen met Pearson de uitgave van de Nederlandse normen van de Sensory

Nadere informatie

Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren

Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren 1 Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren Wat is baby- en kindgebaren Babygebaren* is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Een baby kan gemiddeld

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. De Speelbergh. algemene informatie

Libra R&A locatie Leijpark. De Speelbergh. algemene informatie Libra R&A locatie Leijpark De Speelbergh algemene informatie Deze folder is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen die motorische problemen hebben en voor vroegbehandeling naar de Speelbergh komen.

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

GRIP OP PRIKKELBAARHEID

GRIP OP PRIKKELBAARHEID WEES WELKOM OM TE GLUREN BIJ GRIP OP PRIKKELBAARHEID Een multidisciplinair programma voor mensen met Hersenletsel Niels Farenhorst: Psycholoog Wouter Oonk: Psychomotorisch therapeut VIDEO Doel Het leren

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Kinderobservatieprogramma

Kinderobservatieprogramma Kinderobservatieprogramma Samen een stap(je) verder Revalidatie alle aandacht Heeft uw kind een mogelijke ontwikkelingsachterstand? Bijvoorbeeld op het gebied van de motoriek (moeite met bewegen), taalontwikkeling

Nadere informatie

Obs Het Palet Javastraat 5 2405 CS Alphen aan den Rijn 0172 472380 www.obs-palet.nl info@obs-palet.nl

Obs Het Palet Javastraat 5 2405 CS Alphen aan den Rijn 0172 472380 www.obs-palet.nl info@obs-palet.nl Datum: 18 februari 2016 Obs Het Palet Javastraat 5 2405 CS Alphen aan den Rijn 0172 472380 www.obs-palet.nl info@obs-palet.nl Vakantie Komende week hebben de kinderen Voorjaarsvakantie. Het team van Het

Nadere informatie

Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei

Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl Uit de wei vrijdag 2 oktober 2015 Uitnodiging juf Jikke

Nadere informatie

Behandelprogramma chronische pijn. Almere

Behandelprogramma chronische pijn. Almere Behandelprogramma chronische pijn Almere Voor wie is het behandelprogramma zinvol? Als eerdere behandelingen zoals fysiotherapie of een operatie niet geholpen hebben komen mensen met chronische pijn vaak

Nadere informatie

Kinderrevalidatie. Informatie voor ouders

Kinderrevalidatie. Informatie voor ouders Kinderrevalidatie Informatie voor ouders Kinderrevalidatie ViaReva is het centrum voor revalidatie voor volwassenen en jeugd in de regio Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Wanneer uw kind een handicap of

Nadere informatie

Workshop 3: Taalactivering

Workshop 3: Taalactivering Workshop 3: Taalactivering inhoud voorstelling Wat is taalactivering? De thema s in vogelvlucht Een thema in detail: spelend leren Getuigenis Juf Els Vragen en bekijken materiaal projectverloop onderzoek

Nadere informatie

Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief?

Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief? Wanneer is ergotherapie bij Parkinson effectief? Ingrid Sturkenboom, ergotherapeut-onderzoeker Radboudumc, Nijmegen Begeleiding vanuit Radboudumc: Promotoren: Ria Nijhuis- van der Sanden, Bas Bloem Co-promotoren:

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij DCDproblematiek. jaar

Poliklinische revalidatie bij DCDproblematiek. jaar Poliklinische revalidatie bij DCDproblematiek bij kinderen van 4 tot 12 jaar Inleiding Stil zitten, veters strikken, schrijven, met bestek eten of een bal vangen. Dit zijn een aantal activiteiten waarvan

Nadere informatie

Aankondiging: Studiedag 16 november 2013. Leven met Sensaties Kijk eens Anders

Aankondiging: Studiedag 16 november 2013. Leven met Sensaties Kijk eens Anders Aankondiging: Studiedag 16 november 2013 Leven met Sensaties Kijk eens Anders Opleidingsinstituut Anders Kijken naar Kinderen viert samen met Pearson de uitgave van de Nederlandse normen van de Sensory

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

Kinderobservatieprogramma

Kinderobservatieprogramma Kinderobservatieprogramma Samen een stap(je) verder Locatie Hoorn/Enkhuizen Revalidatie 2 Kinderobservatieprogramma (KOP) Heeft uw kind een mogelijke ontwikkelingsachterstand? Bijvoorbeeld op het gebied

Nadere informatie

Van Egmond Coaching. Voor wie?

Van Egmond Coaching. Voor wie? Van Egmond Coaching Heb je behoefte aan iemand die goed kan luisteren, met je meedenkt, kritisch kijkt, ondersteunend is en je kan helpen bij het doorbreken van vastgelopen situaties? Zoek je voor je instelling

Nadere informatie

RECHT OP MENSWAARDIGE BEHANDELING AVE REGINA VZW

RECHT OP MENSWAARDIGE BEHANDELING AVE REGINA VZW RECHT OP MENSWAARDIGE BEHANDELING AVE REGINA VZW INHOUD VAN DE WORKSHOP Doelgroep van Ave Regina vzw - Jongerenzorg Preventief werken binnen de leefgroep Vrijheidsbeperkende maatregelen en sanctiebeleid

Nadere informatie

ABC - Ambulant Behandelcentrum

ABC - Ambulant Behandelcentrum ABC - Ambulant Behandelcentrum Als het thuis en/of op school dreigt vast te lopen Informatie voor verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Vergroten van sociale competenties. Vergroten zelfbeeld/zelfvertrouwen.

Nadere informatie