INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2008 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING Intervisiegroepen Omwille van de grootte van de groepen werken we sinds kort voor zowel de orthopedagogen/psychologen, kinesisten als logopedisten met een wachtlijst. Indien op termijn de groepen opgesplitst zouden worden of er mensen zouden afhaken, kunnen de wachtenden alsnog aansluiten. Ouderpraatgroep Intussen uitten een 10-tal ouders/ouderparen hun interesse. Zodra de groep nog iets groter is, starten we met de praatgroep. Langs deze weg willen we nog een laatste keer een oproep doen naar geïnteresseerde ouders. Zij kunnen zich inschrijven via info@multiplus.be of bernadette.rutjes@inclusievlaanderen.be. Meer informatie over deze ouderpraatgroep vindt u op Eindwerken in PDF-formaat op de website Vanaf nu zullen kwaliteitsvolle eindwerken van studenten, die aan het Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek (en mogelijk ook andere centra) worden afgewerkt omtrent mensen met ernstige meervoudige beperkingen, in PDF-formaat opgenomen worden op de Multiplus-website.

2 Spread the news wissel via Multiplus informatie uit! over studiedagen, vormingen Woonde u recent een studiedag of vorming bij over een onderwerp dat relevant is m.b.t. personen met ernstige meervoudige beperkingen? Bezorg ons dan een verslag, een overzicht van de verkregen informatie en we plaatsen dit op onze site. Op die manier kunnen ook anderen er iets van opsteken! over eigen innoverende projecten Mogelijk ontwikkelde u zelf, vanuit uw dienst, school een bijzondere activiteit, methodiek voor de doelgroep van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Bezorg ons de nodige informatie en dan vermelden we deze op de Multiplus-website. Op die manier kan uw project inspirerend zijn voor anderen! PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK Multi-sensory storytelling Multi-sensory storytelling goes international! Het Schotse en Vlaamse project zal nu ook opgestart worden in Nederland, vanuit de Rijksuniversiteit Groningen en de zorginstelling s Heeren Loo. We staan in nauw contact met onze Nederlandse collega s, gezien het de bedoeling is dat zowel de methodiek als het wetenschappelijk onderzoek op een gelijkaardige manier gerealiseerd wordt als in het Multiplus-project. Op die manier kunnen we later de resultaten van beide projecten beter vergelijken en nog meer onderbouwde ervaringen verzamelen over de methodiek. Inventarisatie-onderzoek kinderen en jongeren Het inventarisatie-onderzoek rond kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen, gerealiseerd in samenwerking met het Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek, de Vlaamse Onderwijsraad en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, is afgerond! Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het onderzoeksrapport, dat weldra op onze site zal terug te vinden zijn. Wat zal u erin kunnen terugvinden? -indicaties over de omvang van de groep van kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen in Vlaanderen -een overzicht van de settings waar zij begeleid worden (scholen & welzijnsvoorzieningen) -gegevens over de samenwerking tussen onderwijs en welzijn met het oog op een geïntegreerd onderwijs- en zorgaanbod voor deze kinderen -een beschrijving van de kenmerken van een 1000-tal geregistreerde kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen -een bespreking van het activiteitenaanbod -organisatorische kenmerken van het aanbod

3 -een overzicht van de vanuit de professionelen ervaren knelpunten in de ondersteuning naar deze kinderen en jongeren toe en hun suggesties naar het beleid toe. Inventarisatie-onderzoek volwassenen Begin februari 2008 werden alle tehuizen niet-werkenden en dagcentra telefonisch gecontacteerd om nu ook een inventarisatie te maken t.a.v. volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen. De voorzieningen die ons lieten weten volwassenen uit de doelgroep te begeleiden, krijgen binnenkort een vragenlijst toegestuurd die inhoudelijk naar dezelfde zaken peilt als de vragenlijsten uit het inventarisatie-onderzoek kinderen en jongeren. Expertisesteekkaarten De scholen en voorzieningen die in het inventarisatie-onderzoek aangegeven hebben dat ze kinderen of volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen begeleiden, worden vervolgens gevraagd ook expertisesteekkaarten in te vullen. Op die steekkaarten kan men weergeven welke expertise men in huis heeft inzake de begeleiding van de doelgroep. Voor zover men daar toestemming voor geeft, worden de contactgegevens en expertise van de betreffende scholen en voorzieningen opgenomen op onze website. Op die manier zal iedereen een zicht krijgen op de settings waar de doelgroep in Vlaanderen begeleid wordt en de expertise die zij eventueel hebben, wat uitwisseling kan stimuleren. Communicatiepaspoorten Het project rond communicatiepaspoorten werd reeds aangekondigd en nu gaan we ook concreet van start! Alle ouders of hulpverleners die geïnteresseerd zijn om voor een kind/volwassene met ernstige meervoudige beperkingen samen met Multiplus een communicatiepaspoort te ontwikkelen, kunnen via hun interesse bekend maken. We willen voor 20 personen een paspoort ontwikkelen, waarbij we liefst wat variatie zouden hebben naar leeftijd (kinderen en volwassenen) en setting ((semi-)internaat, school, dagcentrum, tehuis, mensen die thuis assistentie krijgen ). Ter herinnering: inhoud van het project: Het communicatiepaspoort is vooral bedoeld voor mensen die in een eerste of vluchtig contact in aanraking komen met de persoon met ernstige meervoudige beperkingen: de verpleger in het ziekenhuis, de babysit, de student in uw school of voorziening In het paspoort willen we voor de persoon met ernstige meervoudige beperkingen weergeven hoe hij/zij communiceert, wat hij/zij niet zomaar gezegd krijgt (wie ben ik? wat vind ik leuk en wat niet? belangrijke personen in mijn netwerk, aandachtspunten bij voedingsbegeleiding,...) enz. Via het paspoort hopen we zo de mensen die de persoon niet goed kennen toch handvaten te kunnen aanreiken om hem/haar op een zo adequaat mogelijke manier te benaderen.

4 Concreet verloop project: In mei 2008 zullen de vertegenwoordigers van de deelnemers een vragenlijst toegestuurd krijgen waarin gepeild wordt naar de informatie die noodzakelijk is voor de uitwerking van het paspoort. Ook zullen waar mogelijk foto s opgevraagd worden die elementen uit het paspoort kunnen illustreren (bv. foto van de favoriete knuffelbeer die de persoon rustig kan maken). Die gegevens worden tijdens de zomermaanden verwerkt. Vanaf september 2008 worden de paspoorten door Multiplus uitgewerkt, waarbij er tussentijds feedback wordt gevraagd van de ouders/begeleiders (via mail, telefoon ) om zo tot een goed paspoort te komen. Voor Multiplus is het in de eerste plaats de bedoeling op basis van dit proefproject een goed format voor een communicatiepaspoort te ontwikkelen en daarnaast te evalueren of en hoe zo n paspoort gebruikt wordt. De mensen die deelnemen krijgen na afloop van het project het communicatiepaspoort ter beschikking mits terugbetaling van de aanmaakkosten (zeer beperkt; CD-Rom, boekje en eventuele afdruk foto s) en zullen gevraagd worden via vragenlijsten het project te evalueren en gegevens over het verdere gebruik van het paspoort te verschaffen. De bedoeling is dat het project - de ontwikkeling van de paspoorten en de evaluatie van de methodiek en het verdere gebruik - tegen de zomer van 2009 is afgerond. VORMING EN ADVIES Vorming over snoezelen met mensen met ernstige meervoudige beperkingen We kondigden reeds eerder de vorming rond snoezelen met mensen met ernstige meervoudige beperkingen aan, die zal georganiseerd worden door de vrijetijdsorganisatie Het Balanske en Multiplus. Deze vorming zal doorgaan op dinsdag 22 april 2008, van 10u. tot 15u. (broodjesmaaltijd inbegrepen), in Het Balanske, Halensebaan 2, 3390 Tielt-Winge. Deze vorming omvat enerzijds een theoretisch luik (wat is snoezelen? welke doelstellingen kan men ermee vooropstellen? wat weten we uit onderzoek omtrent snoezelen en mensen met ernstige meervoudige beperkingen? hoe zorg je voor een goede begeleiding bij het snoezelen?...) en anderzijds een meer praktisch luik waarbij in de snoezelruimtes zelf de concrete begeleiding bij snoezelen met deze doelgroep wordt besproken. De deelnameprijs bedraagt 50 Euro, inschrijven voor deze vorming kan via info@multiplus.be. Na deelname aan de vorming krijgt men ook het boek Snoezelen en levenskwaliteit (2007), uitgewerkt door Het Balanske. Vorming over QOL-PMD Op 25 april 2008, van 10u. tot 13u., organiseert Multiplus in Leuven vorming over het praktisch gebruik van de QOL-PMD, een instrument voor het meten van kwaliteit van leven bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Dit instrument werd ontwikkeld in het kader van het doctoraatsonderzoek van Prof. Dr. Katja Petry van het Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek van de KULeuven. Er is nog plaats voor 8 deelnemers, u kan nog inschrijven via info@multiplus.be. Mits betaling van 75 Euro kan u deelnemen aan de vorming en krijgt u het instrument.

5 Multiplus-studiedag: 28 mei 2008 Zoals eerder aangekondigd, organiseert Multiplus dit jaar haar eerste studiedag, getiteld: Weten waarom: verantwoord handelen bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen. De studiedag zal doorgaan op 28 mei 2008, in De Factorij in Schaarbeek (vlakbij station Schaarbeek). Via enkele plenaire lezingen en vooral veel workshops willen we informatie bieden over verschillende thema s relevant in de begeleiding van personen met ernstige meervoudige beperkingen. De nadruk ligt daarbij op de vertaling van onderzoeksgegevens en de deskundigheid van experten naar de dagdagelijkse praktijk. Een folder met meer informatie valt binnen enkele weken in uw bus; van dan af kan u ook inschrijven. Volgende workshops worden al zo goed als zeker georganiseerd: -diep verstandelijke handicap & autisme - Steven Degrieck - Autisme Centraal -snoezelen - Sien Degelin - Balanske-UZ-CGOP KULeuven -sensorisch profiel - Marion Brinkman/Hans Stauder - Universiteit Maastricht -presymbolische communicatie - Dr. Marlene Daelman - Spermalie -ondersteunde communicatie en hulpmiddelen - Dirk Lembrechts - Modem -ademhalingskinesitherapie - Myriam Vreys & Marleen Van den Hauwe - KULeuven & Belgische Vereniging Respiratoire Kinesitherapie -neuromotore revalidatie & pijn assessment - Dr. Peter Aerssens - Virga Jesseziekenhuis -voedingsproblemen: diagnose - Prof. Dr. Myriam Van Winckel & Marleen D hondt- UZGent/ Bobath-Artevelde -voedingsproblemen: behandeling - Marleen D hondt - Bobath-Artevelde -kwaliteit van leven - Prof. Dr. Katja Petry - CGOP KULeuven -gedragsproblemen - Greet Lambrechts & Jakob De Maeyer - CGOP KULeuven -interactie met mensen met ernstige meervoudige beperkingen- Kristien Hermans & Ine Hostyn - CGOP KULeuven -recht op onderwijs - Prof. Dr. Bea Maes - CGOP KULeuven -opvoedingsprogramma Vlaskamp - Boelina Sikma - De Lovie -basale stimulatie - Philip Van Maeckelbergh - DVC Heilig Hart, VSBS -Bobath - Patrick Algoet - Bobathvereniging Reeds bestaande vormingsmodules U kan nog steeds een beroep doen op Multiplus voor vormingen omtrent diverse thema s: ondersteuningsnoden van de doelgroep, communicatie, kwaliteit van leven & ondersteuning, beeldvorming & handelingsplanning en multi-sensory storytelling. SENSIBILISATIE Delta-werkgroep Vlaamse Onderwijsraad Multiplus neemt deel aan de Delta-werkgroep van de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor), die in eerdere nieuwsbrieven reeds vermeld werd. Deze werkgroep, met vertegenwoordigers vanuit onderwijs en welzijn, praktijk en beleid, werd opgestart om na te denken over de plaats van kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen in het onderwijs. In 2006 leverde zij een visietekst af hieromtrent, die goedgekeurd werd door de Algemene Raad van de Vlor en werd

6 gepresenteerd op de Vlor-studiedag in mei Deze werkgroep is nu opnieuw opgestart, met de opdracht na te denken over de concrete modaliteiten waarop onderwijs en welzijn kunnen samenwerken om een degelijk onderwijsaanbod te doen naar kinderen en jongeren uit deze doelgroep. De bedoeling is tegen de zomer van 2009 een Vlor-advies uit te schrijven. EN VERDER Agenda MAART /03/08: Symposium Het spastische kind: evidence based handelen in de praktijk. Georganiseerd in Maastricht, door de Stichting Scholing Begeleiders van het in zijn Ontwikkeling bedreigde Kind: APRIL /04/08: Studiedag Wat doet dit kind met dit hulpmiddel; wat doet dit hulpmiddel met dit kind? Georganiseerd door Studiegroep Neurorevalidatie/Keypoint, in Utrecht. Gericht op professionelen die met kinderen werkzaam zijn in de neurorevalidatie: 8/04/08: Symposium Platform EMG Zorg en Onderwijs : Onderwijs en zorg aan kinderen met ernstige meervoudige beperkingen: waar staan we sinds de Wet Leerlinggebonden financiering van 2003? Gericht op professionelen. Georganiseerd door Platform EMG, i.s.m. stichting Ekoline en BOSK: 08/04/08: Alleenstaande ouder zijn van een kind met een handicap. Gericht op ouders. Georganiseerd door KVG: 10/04/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap de beleving. Gericht op ouders, georganiseerd in Brecht. Georganiseerd door KVG: 11/04/08 (+ 13/06/08): Werken met Beta: leren maken van interactieve computeroefeningen op maat. Georganiseerd door Sig: 12/04/08: Studiedag Het bovenste lidmaat. Georganiseerd door de afdeling Neuromotorische, Pediatrische en Pelvische revalidatie van de KULeuven: pdf. 15/04/08: Leren leven met een handicap, een kind met een handicap. Gericht op ouders. Georganiseerd door KVG:

7 17/04/ /04/08: Danslabo+: over dans als medium. Gericht op begeleiders. Georganiseerd door Sig: 21/04/08: Imitatieonderzoek en -training bij jonge en/of laagfunctionerende kinderen met ASS. Gericht op professionelen. Georganiseerd door Sig: 24/04/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap handicap en erfelijkheid. Gericht op ouders, georganiseerd in Brecht. Georganiseerd door KVG: 25/04/08: QOL-PMD: meten van kwaliteit van leven bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Gericht op professionelen. Georganiseerd door Multiplus. 29/04/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap de beleving. Gericht op ouders, georganiseerd in Gent. Georganiseerd door KVG: MEI /06/08 & 06/05/08 & 07/05/08: Vormingsdriedaagse Motor learning and the Bobath Concept. Georganiseerd door Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KULeuven: 06/05/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap handicap en erfelijkheid. Gericht op ouders, georganiseerd in Gent. Georganiseerd door KVG: 06/05/08 & 20/05/08: Eetproblemen en autisme. Gericht op professionelen. Georganiseerd door SIG: 08/05/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap wegwijs in de sector. Gericht op ouders, georganiseerd in Brecht. Georganiseerd door KVG: 13/05/08 & 14/05/08: Een kleinkind met een handicap. Gericht op grootouders van kinderen met een handicap. Georganiseerd door KVG: 14/05/08: Basale Stimulatie: Basale activiteiten buiten de ADL. Hoe beleven onze kinderen en bewoners de activiteiten en hoe evolueren ze er in? Hoe organiseren we en hoe laten we onze organisatie evolueren naargelang het ritme en de vragen van de kinderen en de bewoners? Georganiseerd in Het GielsBos, door het Vlaams Samenwerkingsverband Basale Stimulatie. Meer informatie: vsbs@stichtingkinsbergen.be.

8 14/05/08: 101 vragen van ouders van een kind met een handicap. Gericht op ouders. Georganiseerd door KVG: ndmeteenhandicap. 20/05/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap wegwijs in de sector. Gericht op ouders, georganiseerd in Gent. Georganiseerd door KVG: 21/05/08: Spelen en speelgoed voor kinderen met een handicap. Gericht op ouders. Georganiseerd door KVG: 22/05/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap evaluatie van handicap. Gericht op ouders, georganiseerd in Brecht. Georganiseerd door KVG: 28/05/08: Studiedag Multiplus: Weten waarom: verantwoord handelen bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen. De Factorij, Schaarbeek. Gericht op professionelen en ouders. JUNI/JULI /06/08: De eerste momenten: mijn kind heeft een handicap evaluatie van handicap. Gericht op ouders, georganiseerd in Gent. Georganiseerd door KVG: 04/06/08: Broer of zus zijn van een persoon met een handicap. Gericht op ouders en brussen. Georganiseerd door KVG: 13/06/08 (+11/04/08): Werken met Beta: leren maken van interactieve computeroefeningen op maat. Georganiseerd door Sig: 30/06/08 & 01/07/08 & 02/07/08 & 03/07/08 & 04/07/08: Het Bobath-concept in de pedagogische werksituatie geplaatst. Gericht op paramedici. Georganiseerd door SIG: CONTACT Anneleen Penne Vesaliusstraat Leuven tel. 016/ fax. 016/

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS augustus 2007 Alweer drie maanden verder de tweede nieuwsbrief van Multiplus is een feit! We delen u graag de stand van zaken mee inzake onze activiteiten en kondigen met veel enthousiasme

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2007 De eerste nieuwsbrief van Multiplus sinds onze start Dat u zich op deze nieuwsbrief geabonneerd heeft, betekent dat u intussen al van Multiplus gehoord heeft. U heeft misschien

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS september 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS augustus 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school Symposium EMG 8-4-28 Situering To go to school or not to go to school is that the question? Recht op onderwijs voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen: een Vlaams perspectief...?... onderwijs

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS juni 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

VOORAF: DIENSTMEDEDELING

VOORAF: DIENSTMEDEDELING SB.12.003 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2012 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN MULTIPLUS

DE TOEKOMST VAN MULTIPLUS NIEUWSBRIEF MULTIPLUS september 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie FUNCTIEPROFIEL Functie: Zorgcoördinator A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat, samen met de leefgroepencoördinator, in voor de aansturing van een woonbuurt bestaande uit een aantal

Nadere informatie

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Ê Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II Bundel voor orthopedagogen Academiejaar 2001-2002 1. Inleiding

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn

Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn Algemene informatie Dag in dag uit geconfronteerd worden met aanhoudende

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II 2DE LICENTIE ORTHOPEDAGOGIEK ACADEMIEJAAR 2001-2002 1.

Nadere informatie

KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar. Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen.

KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar. Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen. KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen. CONTACT Voor meer informatie over de kwaliteitsnetwerken kunt u contact opnemen met: Diewke de Haen (ddehaen@efp.nl)

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN

PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN 23 JANUARI 2020 PATIËNTENPARTICIPATIECULTUUR OP MICRONIVEAU IN ALGEMENE EN PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN Presentatie: belang van het thema in het kader van: Het P4Pprogramma Het derde meerjarige programma

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

In de kijker. In deze editie: Agenda. Oproep. Aan de slag met de PEP-toolbox! nummer 44 juni 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda

In de kijker. In deze editie: Agenda. Oproep. Aan de slag met de PEP-toolbox! nummer 44 juni 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda nummer 44 juni 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda AgOweb Inschrijven Uitschrijven Vorige nieuwsbrieven Aan de slag met de PEP-toolbox! Summerschool 2014 Uitbreiding ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Algemeen: - Twee collega s worden aan elkaar gekoppeld en bezoeken éénmaal elkaars werkplek.

Algemeen: - Twee collega s worden aan elkaar gekoppeld en bezoeken éénmaal elkaars werkplek. IKB Inleiding: In juli 2005 is de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten opgericht met als doel het verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische ondersteuning

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

Een onderzoek naar pastorale zorg bij kinderen in Vlaanderen binnen zorgvoorzieningen.

Een onderzoek naar pastorale zorg bij kinderen in Vlaanderen binnen zorgvoorzieningen. Een onderzoek naar pastorale zorg bij kinderen in Vlaanderen binnen zorgvoorzieningen. Beste pastor, Mijn naam is Davine Debouvere en ik ben een student aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen

Nadere informatie

Omzendbrief 10 december 2012

Omzendbrief 10 december 2012 Omzendbrief 10 december 2012 Gericht aan de directies van de Résidentiële voorzieningen voor Opvang, Behandeling en Begeleiding van Personen met een Handicap Vragen naar: Sven Pans Telefoon: 02 225 85

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vast Bureau 2 juli 2015 AR-VB-END-1415-003 Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Draaiboek. Cas en Kato hebben gezonde tanden. - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal-

Draaiboek. Cas en Kato hebben gezonde tanden. - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal- Draaiboek Cas en Kato hebben gezonde tanden - tentoonstelling-tandenkoffer-educatief materiaal- Draaiboek organisatie project Cas en Kato hebben gezonde tanden 07 januari 2017 1 Inhoud 1. Concept 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Weten is doen en doen is weten

Weten is doen en doen is weten Dr. Annette van der Putten Department of Special Needs Education and Child Care, University of Groningen, the Netherlands s Heeren Loo Weten is doen en doen is weten Kennis mbt motorische activering bij

Nadere informatie

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk TRANSCARE-pijn www.transcare.nl Transcare-pijn en de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion organiseren een Symposium Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID

AUTISME EN NORMALE BEGAAFDHEID Als je kind een diagnose autisme krijgt, sta je als ouder voor een grote uitdaging. Je wilt je kind beter begrijpen en begeleiden. Je voelt je geconfronteerd met vele vragen en onzekerheden. Ouders voelen

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Beste zorgverlener, Ik hoop u en/of uw collega s dan ook in 2012 te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Desiree Helmond, trainen met zorg

Beste zorgverlener, Ik hoop u en/of uw collega s dan ook in 2012 te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Desiree Helmond, trainen met zorg Beste zorgverlener, Hierbij ontvangt u het nieuwe scholingsprogramma 2012 van Trainen met zorg. Bij Trainen met zorg geen scholingen over voorbehouden of risicovolle handelingen. Wel scholingen om het

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Zorgmogelijkheden na NAH: Waar vinden we hulp? Katrijn Van Den Driesche - maandag 3 oktober 2011

Zorgmogelijkheden na NAH: Waar vinden we hulp? Katrijn Van Den Driesche - maandag 3 oktober 2011 Deze activiteiten worden aangeboden in samenwerking met dynahmiek www.dynahmiek.be info@dynahmiek.be Gespreksavonden over NAH Praten met lotgenoten over de gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel

Nadere informatie

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO DETAILED CURRICULUM MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO Innovatie is noodzakelijk om in de huidige hyper-competitieve, internationale en volatiele markt continuïteit te kunnen verzekeren.

Nadere informatie

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Onderzoek, advies en behandeling Iedereen wordt in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd met zijn eigen mogelijkheden én onmogelijkheden. Als die onmogelijkheden uw

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Dat vind ik een van de mooiste dingen aan de seksuologie: dat de geestelijke en de somatische gezondheidszorg erin samen komen. evaluatie deelnemer mensenkennis Opleiding consulent seksuele gezondheid

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Enschede, februari 2011 Geachte heer/mevrouw, We vragen u vriendelijk om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit.

HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit. HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit. HypoAware: a combined group and online educational program for

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011)

Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011) Concept voor eerste registerontwerp Registratie en her kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011) Remedial Teacher Autisme specialist Gedragsspecialist Intern

Nadere informatie

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis broer AlsAls jeje broer zus ooff zus heeft tisme heeft auautisme een groep voor broers en zussen van kinderen met een autisme-spectrumstoornis juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P.

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P. Alle projecten richten zich op personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en staan onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp en/of Dr. A. van der Putten. Lopende projecten 1.

Nadere informatie

Universitair Ambulatorium Groningen

Universitair Ambulatorium Groningen Universitair Ambulatorium Groningen Onderzoeks- en Expertisecentrum 1 2 Universitair Ambulatorium Groningen Een kennismaking Het Universitair Ambulatorium Groningen van de Rijksuniversiteit Groningen is

Nadere informatie

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012 4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg DAGG vzw, Guffenslaan 22-3500 Hasselt Adelberg 31-3920 LOMMEL Tel. 011 54 72 43 - Fax. 011 54 72 44 e-mail: administratie@dagg-cgg.be

Nadere informatie

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5 Beste, Tijdens verscheidene evaluatiemomenten kwam de vraag om de samenwerking tussen sociale organisaties en zichtbaarder te maken. Er werd gevraagd duidelijkheid te creëren in wat het Steunpunt verwacht

Nadere informatie

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord :

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord : Onderzoek naar het opnamebeleid 1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief 2. a. Wordt er gewerkt met een antwoordapparaat

Nadere informatie

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn

Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Informatiebrief over deelname aan het onderzoek Food2Learn Beste leerlingen, ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers, Dat het eten van vis (rijk aan omega-3 vetzuren) goed is voor het functioneren van

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

WERKBLAD OUDERSCHAPSPLAN

WERKBLAD OUDERSCHAPSPLAN In dit werkblad staan onderwerpen genoemd die beschreven kunnen gaan worden in het uiteindelijke ouderschapsplan. De vragen zijn enerzijds bedoeld om uw mening te kunnen vormen over een aantal zaken die

Nadere informatie

Intro heeft een nieuwe website!

Intro heeft een nieuwe website! Hallo! We hebben het genoegen je de allereerste nieuwsbrief van Intro te bezorgen! Dit omdat je Intro goed kent, of gewoonweg omdat de toegankelijkheid van evenementen, muziekfestivals en sportevenementen

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Prof. Dr. Bea Maes K.U.Leuven Inhoud Wat is vraagverduidelijking? Wat is kwaliteitsvolle vraagverduidelijking? Wat zijn de ervaringen van personen met een handicap

Nadere informatie

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3

Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 Verslag onderzoek Wat Werkt - deel 3 ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Ervaringen en ideeën van familie en bekenden bij het geven van steun Jos de Kimpe Carlijn Nieuwenhuis FEBRUARI

Nadere informatie

INVENTARISATIE-ONDERZOEK: KINDEREN EN JONGEREN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN. Eindrapport juni 2008

INVENTARISATIE-ONDERZOEK: KINDEREN EN JONGEREN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN. Eindrapport juni 2008 INVENTARISATIE-ONDERZOEK: KINDEREN EN JONGEREN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN Eindrapport juni 2008 Prof. Dr. Bea Maes Anneleen Penne Jakob De Maeyer & Nele Vandevorst Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Met Sprongen Vooruit. Begeleiding startende leraren in regio Oost

Met Sprongen Vooruit. Begeleiding startende leraren in regio Oost Met Sprongen Vooruit Begeleiding startende leraren in regio Oost Deze brochure is een uitgave van de lerarenopleidingen van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Enschede, februari 2014. Deze

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

2-1-2014. De jongerenbox. Creatief en op maat communiceren met de AYA. Kwalitatief onderzoek. Inhoud. Inleiding

2-1-2014. De jongerenbox. Creatief en op maat communiceren met de AYA. Kwalitatief onderzoek. Inhoud. Inleiding De jongerenbox Creatief en op maat communiceren met de AYA Medewerkers: UZ Gent: E. Decoene, M. Quaghebeur, A. Raes, N. Nolf, V. Van De Velde, L. Dillen Universiteit Gent, afdeling verplegingswetenschappen

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFORMATIE VVKBUO

SPECIFIEKE INFORMATIE VVKBUO NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2014 Omwille van het bevallingsverlof van de coördinator van Multiplus, lag onze werking een tijdje stil. Maar nu is Multiplus weer up and running! Is dit de eerste keer dat

Nadere informatie

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden Informatie voor deelnemers Geachte heer, mevrouw, Enschede, september 2015 Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Een vormingspakket van SEN vzw ontwikkeld in samenwerking met regiegroep SEN-SEO Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke

Nadere informatie

HET COMMUNICATIEPASPOORT. Leernetwerk Ondersteunde Communicatie

HET COMMUNICATIEPASPOORT. Leernetwerk Ondersteunde Communicatie HET COMMUNICATIEPASPOORT Leernetwerk Ondersteunde Communicatie WAT IS MEDIANDER? Identiteit Mediander is een open, vrijwillig samenwerkingsverband van organisaties actief in de zorg, onderwijs en begeleiding

Nadere informatie

INVENTARISATIE-ONDERZOEK: VOLWASSENEN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN. Eindrapport augustus 2009

INVENTARISATIE-ONDERZOEK: VOLWASSENEN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN. Eindrapport augustus 2009 INVENTARISATIE-ONDERZOEK: VOLWASSENEN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN Eindrapport augustus 2009 Prof. Dr. Bea Maes Anneleen Penne Jakob De Maeyer Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek KULeuven &

Nadere informatie

Onderdompeling in de wereld van dementie

Onderdompeling in de wereld van dementie Studiedag: Onderdompeling in de wereld van dementie 12 Inhoud Werken met mensen met dementie en op een goede manier met hen omgaan, veronderstelt een goed inzicht in wat dementie precies is en wat het

Nadere informatie

WAT VINDT U VAN DE ZORG?

WAT VINDT U VAN DE ZORG? WAT VINDT U VAN DE ZORG? Een vragenlijst over de kwaliteit van zorg Mw. dr. Ireen Proot Copyright 2004 Universiteit Maastricht onderzoeker COPZ-M Capgroep Gezondheidsethiek en Wijsbegeerte Instituut voor

Nadere informatie

OPROEP VOOR BIJDRAGE

OPROEP VOOR BIJDRAGE OPROEP VOOR BIJDRAGE 29 mei tot 31 mei 2013 Met groot genoegen nodigen we je uit om een voorstel tot bijdrage in te dienen voor de Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD 2013) met als thema Over-Waarderen.

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Post-mbo opleiding autisme

Post-mbo opleiding autisme Post-mbo opleiding autisme mensenkennis De docent zocht aansluiting bij onze wensen en dat is erg prettig. Post-mbo opleiding autisme Wie werkt met mensen met autisme, weet dat zij een heel eigen benadering

Nadere informatie

Warme overdracht tussen leren en werken en de VDAB: visietekst

Warme overdracht tussen leren en werken en de VDAB: visietekst Raad Secundair Onderwijs 2 april 2015 RSO-RSO-END-1415-001 Warme overdracht tussen leren en werken en de VDAB: visietekst Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32

Nadere informatie

Lerende Netwerken - Samenwerken leidt tot leereffecten

Lerende Netwerken - Samenwerken leidt tot leereffecten Lerende Netwerken - Samenwerken leidt tot leereffecten Jens De Vos Projectmanager Voka Kamer van Koophandel O-VL Gent, 13 december 2007 Inhoud Voka : wie zijn we? Lerende Netwerken binnen Voka Definitie

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

Voorstellen Korte kennismaking met Emiliusschool MG-leerlingen / EMG-leerlingen Ontwikkeldomeinen EMG-leerlingen Interregproject:

Voorstellen Korte kennismaking met Emiliusschool MG-leerlingen / EMG-leerlingen Ontwikkeldomeinen EMG-leerlingen Interregproject: Agenda Voorstellen Korte kennismaking met Emiliusschool MG-leerlingen / EMG-leerlingen Ontwikkeldomeinen EMG-leerlingen Interregproject: Curriculum / leerlijnen Onderwijs- Zorgplan Vaklokalen voor sensorische

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

vormingsaanbod

vormingsaanbod vormingsaanbod 2012-2013 ADHD Dyslexie en dyscalculie Taal- en leerstoornissen in een meertalige context Taalvaardigheid Code maakt deel uit van de Groep Gezondheid & Welzijn van Lessius Expertisecentrum

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST

MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST MET SPRONGEN VOORUIT BEGELEIDING STARTENDE LERAREN IN REGIO OOST Met sprongen vooruit 2 Deze brochure is een uitgave van de lerarenopleidingen van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Enschede,

Nadere informatie

Waar staan wij voor. Wie zijn wij

Waar staan wij voor. Wie zijn wij Medische dienst Waar staan wij voor Revalidatie: Het medisch team waakt over de therapeutische revalidatie en de algemene gezondheidstoestand van uw kind. Informatie: Wij geven medisch en therapeutisch

Nadere informatie