INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING INTERESSANT: Boek Ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Handvaten voor een kwaliteitsvol leven Deze week verschijnt het handboek Ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Handvaten voor een kwaliteitsvol leven, dat werd geschreven vanuit een samenwerkingsverband tussen Prof. Dr. Bea Maes (KULeuven), Prof. Dr. Carla Vlaskamp (RUGroningen) en Multiplus. We bieden u samen met uitgeverij Acco een boek van meer dan 300 pagina s en dit aan de prijs van 30 Euro! Meer informatie vindt u hier: Via deze sites kan u het boek bestellen: (Vlaanderen) of (Nederland). INTERESSANT: We staan sterker dan we denken! De burgerrechtenorganisatie GRIP voert momenteel een campagne om de principes van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, in België geratificeerd op 2 juli 2009, bekend te maken bij personen met een handicap en hun omgeving. Meer informatie over de We staan sterker dan we denken! -campagne vindt u op:

2 INTERESSANT: DVD Opbouwen van een gehechtheidsrelatie Bartiméus, een Nederlandse organisatie voor personen met een visuele beperking, werkte een DVD uit waarin geïllustreerd wordt hoe begeleiders aan de vertrouwensband met hun cliënt met ernstige meervoudige beperkingen kunnen werken door communicatie en interactie maximaal af te stemmen. Meer informatie vindt u hier: INTERESSANT: Listening to those rarely heard Scope, een Australische organisatie die onder meer dienstverlening biedt aan personen met ernstige meervoudige beperkingen, werkt momenteel een project uit rond het verhogen van kansen tot keuze en controle van personen met ernstige meervoudige beperkingen. Zij vertrekken vanuit het uitgangspunt dat iedereen voorkeuren heeft en die ook uitdrukt. De uitdaging ligt erin de voorkeuren van personen met ernstige meervoudige beperkingen te (h)erkennen en navolging te geven. Via het organiseren van Circles of Support, bijeenkomsten van personen die de cliënt goed kennen, tracht Scope te stimuleren dat betrokkenen in gesprek treden over de voorkeuren van de persoon en hoe die gerespecteerd kunnen worden. Op die manier wordt de persoon met ernstige meervoudige beperkingen ondersteund in het zelf beslissen over zijn of haar leven. Momenteel wordt over deze methodiek een handboek uitgewerkt, een voorsmaakje vindt u op: INTERESSANT: Meten van fysieke fitheid Op 9 mei 2011 promoveerde Aly Waninge aan de Universiteit van Groningen. Zij schreef een doctoraatsproefschrift over de fitheid van mensen met (zeer) ernstige verstandelijke, visuele en motorische beperkingen en hoe die kan gemeten worden. U kan het proefschrift raadplegen op: AA2A-4AE2-9F1A-D9B2008D3067/0/Measuringphysicalfitnessscherm.pdf. INTERESSANT: Dagbesteding Het is een uitdaging dagbesteding voor personen met ernstige meervoudige beperkingen op een zinvolle, kwaliteitsvolle en gevarieerde manier in te vullen. Het afgelopen jaar verschenen er weer enkele tools die u mogelijk inspiratie kunnen bieden. Zo werkte de Carante Groep uit Nederland een cursus en DVD uit waarin geïllustreerd wordt hoe met eenvoudige middelen dagbesteding voor personen met ernstige meervoudige beperkingen vorm kan krijgen. Zie: Dat zelfs avontuurlijke activiteiten buitenshuis, zoals schaatsen, skiën of meevaren op een speedboot, tot de mogelijkheden behoren, illustreert de DVD Freestyles van de Schotse vrijwilligersorganisatie PAMIS. U kan deze gratis bestellen via:

3 INTERESSANT: Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen Het Steunpunt ExpertiseNetwerken richtte recent een werkgroep op rond omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen. Er kunnen nog mensen aansluiten. Meer informatie: INTERESSANT: RAAK-project Gouverneur Kinsbergen werkt momenteel in samenwerking met Kentalis (een organisatie gespecialiseerd in de diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren) en de Fontys Hogeschool uit Nederland aan het RAAK-project. De bedoeling is na te gaan hoe bij niet/nauwelijks sprekende kinderen met een meervoudige beperking op een betrouwbare manier het leer- en ontwikkelingspotentieel vastgesteld kan worden; hoe dit potentieel vergroot kan worden en op welke manier deze stimulerende methodieken betreffende hun effect kunnen geëvalueerd worden. We kijken uit naar de boeiende eindresultaten van dit project! INTERESSANT: RECREAS Recreas vzw (Recreatief aangepast sporten) is een sportfederatie voor personen met een handicap. Zij ondersteunen verscheidene clubwerkingen, zoals zwemclubs, en organiseren tevens sportkampen voor onder meer kinderen en jongeren met een meervoudige beperking. Meer informatie vindt u op: Van 8 tot 12 augustus 2011 organiseren zij de zorgsportkriebel 2011, een sportkamp voor kinderen en jongeren met een meervoudige beperking van 10 tot 18 jaar. Inschrijven kan nog tot eind mei! Meer informatie: INTERESSANT: Snoezelen voor doe-het-zelvers Gezin en Handicap verspreidt de brochure Snoezelen voor doe-het-zelvers. U vindt er allerhande informatie in over hoe u zelf creatief een snoezelactiviteit kan uitwerken. Zie (brochures). Bij KVG Vlaams-Brabant kan u ook snoezelkoffers ontlenen: INTERESSANT: Mondzorg VFG werkte een informatieve brochure uit over mondzorg bij personen met een handicap. U kan er met name informatie in vinden over mondhygiëne en hoe daarrond aan de slag te gaan. Voor meer informatie: Spread the news wissel via Multiplus informatie uit! over studiedagen, vormingen

4 Woonde u recent een studiedag of vorming bij over een onderwerp dat relevant is m.b.t. personen met ernstige meervoudige beperkingen? Bezorg ons dan een verslag, een overzicht van de verkregen informatie en we plaatsen dit op onze site. Op die manier kunnen ook anderen er iets van opsteken! over eigen innoverende projecten Mogelijk ontwikkelde u zelf, vanuit uw dienst, school een bijzondere activiteit, methodiek voor de doelgroep van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Bezorg ons de nodige informatie en dan vermelden we deze op de Multiplus-website. Op die manier kan uw project inspirerend zijn voor anderen! PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK Onderzoek KHLim: Integratie-activiteit In het najaar van 2010 organiseerden zes studenten orthopedagogie van de Katholieke Hogeschool Limburg op vraag van Multiplus een integratie -activiteit waaraan kinderen met ernstige meervoudige beperkingen en kinderen zonder handicap samen participeerden. De bedoeling was te ervaren hoe zo n activiteit verloopt, of beide groepen kinderen hier plezier in scheppen, of ze vlot tot interactie komen enz. Het eindwerk van de studenten alsook beeldmateriaal van het project kan u terugvinden op: projecten uit de praktijk. VORMING EN ADVIES Studiedag Lessius-Multiplus Op 27 oktober 2011 organiseert de Lessius Hogeschool in samenwerking met Multiplus een studiedag over interactie en communicatie bij personen met ernstige meervoudige beperkingen. De studiedag richt zich in de eerste plaats op logopedisten, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Meer informatie vindt u op: Vormingsmodules Multiplus U kan nog steeds een beroep doen op Multiplus voor vormingen omtrent diverse thema s: ondersteuningsnoden van de doelgroep, communicatie, kwaliteit van leven & ondersteuning, beeldvorming & handelingsplanning, dagbesteding, multisensory storytelling, snoezelen, muziek, gedragsproblemen. Meer informatie vindt u op:

5 Agenda Naar school op jouw manier. Doorlopend aanbod. Georganiseerd door Nijland & Kroes. Meer informatie: MEI /05/11: Relaties, seksualiteit en handicap. Georganiseerd door Gezin en Handicap. Meer informatie: 10/05/11: Waar heb ik recht op? Georganiseerd door Gezin en Handicap. Meer informatie: 12/05/11: Ondersteunde communicatie en cerebraal visuele inperkingen. Georganiseerd door de Werkgroep Ondersteunde Communicatie Vlaanderen. Meer informatie: 12/05/11: Soft- en hardware voor personen met ernstige meervoudige beperkingen. Georganiseerd door Modem. Meer informatie: m%20voorjaar%202011_aangepast.pdf. 14/05/11: Open-GRIP-dag. Georganiseerd door GRIP. Meer informatie: 16/05/11: Aan de slag met Plancius, programma en leerlijnen voor kinderen met een IQ tot 35. Georganiseerd door de CED-Groep, in Rotterdam (NL). Meer informatie: %20so/S5705%20Aan%20de%20slag%20met%20Plancius.aspx. 19/05/11: Werken met visualisaties. Georganiseerd door VIBEG. Meer informatie: 19/05/11: Vrijheidsbeperkende maatregelen: opstart werkgroep. Georganiseerd door het SEN. Meer informatie: 19/05/11 & 20/05/11: Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen. Georganiseerd door NPi Kenniscentrum Paramedische Zorg, in Arnhem (NL). Meer informatie: 20/05/11: Benadering van spasticiteit in cerebrale parese. Georganiseerd door de Belgian Academy of Childhood Disability. Meer informatie: 20/05/11: Symposium EMB, Jij maakt het verschil. Georganiseerd door Carante Groep, in Soesterberg (NL). Meer informatie: 23/05/11 03/07/11: De Belevenis. Georganiseerd door Stichting De Belevenis, in Groningen (NL). Meer informatie: 24/05/11: Let op je rug! Hef- en tiltechnieken. Georganiseerd door SIG. Meer informatie: 26/05/11: Kennismarkt, met onder meer EMB-pleinen. Georganiseerd door Het Kennisplein, in Bussum (NL). Meer informatie: Kennisplein/Verbinding/Bijeenkomsten/Kennismarkt html.

6 30/05/11 & 06/06/11: Hulpverlening aan contextloze personen. Georganiseerd door Handicum. Meer informatie: JUNI /06/11: Muziek en handicap. Georganiseerd door Gezin en Handicap. Meer informatie: 03/06/11: DreamNight at the Zoo (18u-22u). Gratis bezoek aan de zoo voor kinderen met een handicap of een chronische ziekte en hun gezin. Voor meer informatie zie onder meer: (Olmense Zoo). 09/06/11: Kennismaking met het PAB. Georganiseerd door Gezin en Handicap. Meer informatie: 10/06/11 & 11/06/11: Arthrokinetische houdings- en bewegingsketens. Georganiseerd door NPi Kenniscentrum Paramedische Zorg, in Arnhem (NL). Meer informatie: /arthrokinetische-houdings-en-bewegingsketens.html. 10/06/11 & 16/06/11: Vraagverduidelijking. Met onder meer gebruik van creatieve en non-verbale methodieken. Georganiseerd door Handicum. Meer informatie: 16/06/11: Het gebruik van muziek bij personen met een verstandelijke handicap. Georganiseerd door VIBEG. Meer informatie: 16/06/11: Uit jezelf. Ondersteunde communicatie voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Oratie en Symposium bij gelegenheid van de inauguratie van Hans van Balkom, in Nijmegen (NL). Meer informatie: 28/06/11: Enabling inclusion throughout the lives of people with profound intellectual and multiple disabilities: Overcoming barriers. Georganiseerd door Intellectual Disability Forum en PAMIS, in Dundee (Schotland). Meer informatie: CONTACT Anneleen Penne Vesaliusstraat Leuven 016/

Expertisecentrum voor ontwikkeling en leren: Innovatief en inclusief onderwijs Ontwikkelingsstoornissen: Meertaligheid & interculturaliteit

Expertisecentrum voor ontwikkeling en leren: Innovatief en inclusief onderwijs Ontwikkelingsstoornissen: Meertaligheid & interculturaliteit CODE Thomas More Expertisecentrum voor ontwikkeling en leren: Innovatief en inclusief onderwijs Ontwikkelingsstoornissen: ADHD & ASS; taal- en leerstoornissen Meertaligheid & interculturaliteit 2014-2015

Nadere informatie

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2014 www.cursusaanbodvrijwilligers050.nl Inhoudsopgave Voorjaar Waarderend onderzoeken 5 Omgaan met de laatste levensfase 5 Dress to Impress (2 groepen) 6 Curatele, bewindvoering

Nadere informatie

RAPPORT Intersectoraal samenwerken in Limburg rond verstandelijke beperking & middelengebruik

RAPPORT Intersectoraal samenwerken in Limburg rond verstandelijke beperking & middelengebruik RAPPORT Intersectoraal samenwerken in Limburg rond verstandelijke beperking & middelengebruik 1. AANLEIDING CAD Limburg, het Centrum voor Alcohol en andere Drugsproblemen, biedt ambulante ondersteuning

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden

Nadere informatie

Steunpunt Expertisenetwerken vzw Jaarverslag 2009

Steunpunt Expertisenetwerken vzw Jaarverslag 2009 Steunpunt Expertisenetwerken vzw Jaarverslag 2009 Beste lezer, De voorbije jaren brachten we u telkens een jaarverslag waarin de nadruk lag op onze kernopdrachten expertise bundelen, expertise ontwikkelen

Nadere informatie

LVC3 Nieuwsbulletin in samenwerking met LVC4 en de WEC-Raad.

LVC3 Nieuwsbulletin in samenwerking met LVC4 en de WEC-Raad. LVC3 Nieuwsbulletin in samenwerking met LVC4 en de WEC-Raad. Landelijke Vereniging Cluster 3, postbus 222, 3500 AE Utrecht, T: 030 2769913, E: info@lvc3.nl Nieuwsbulletin 20 mei 2010. Inspectie gematigd

Nadere informatie

Jaarverslag 2011-2012 1

Jaarverslag 2011-2012 1 Jaarverslag 2011-2012 1 2 Het SIHO Promotoren: Frederik D Hulster Hogeschool West-Vlaanderen Prof. dr. Caroline Andries Vrije Universiteit Brussel Prof. dr. Geert Van Hove Universiteit Gent Rita Bleys

Nadere informatie

Samen spelen, logisch, toch?

Samen spelen, logisch, toch? vroeg vakblad over VROEGTIJDIGE ONDERKENNING EN INTEGRALE VROEGHULP BIJ ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN 3 jaargang 29, OKTOBER 2012 THEMA Spelen = leren: vier ervaringsordeningen Samen spelen, logisch, toch?

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst

Verleden, heden en toekomst Terugblikken en vooruitkijken met de prijswinnaars van 1993-2012 Het bestuur van het Ds. Visscherfonds heeft in de loop van 2013 besloten om bij gelegenheid van de uitreiking van de 10e Ds. Visscherprijs

Nadere informatie

Complex? Geen probleem!

Complex? Geen probleem! Complex? Geen probleem! Uitnodiging symposium 23 april 2015 9.00-17.00 uur Euroborg Groningen De Zijlen, betekenis boven beperking Complex? Geen probleem! De Zijlen nodigt je van harte uit voor het symposium

Nadere informatie

Jaarbrochure 2013. Dialoog editie: VLaams-brabant en brussel

Jaarbrochure 2013. Dialoog editie: VLaams-brabant en brussel België/Belgique P.B. 2800 Mechelen 8-1614 Erkenningsnummer P209662 Dialoog editie: VLaams-brabant en brussel Jaarbrochure 2013 Verantwoordelijke uitgever: Leen Pollentier St.-Jansstraat 32-38, 1000 Brussel

Nadere informatie

Ik heb mijzelf echt beter leren kennen. Ik weet nu zeker dat ik met jongeren wil werken (teamlid).

Ik heb mijzelf echt beter leren kennen. Ik weet nu zeker dat ik met jongeren wil werken (teamlid). Ik dacht dat ik de enige was, maar dat is niet zo! Als ik mijn droom wil realiseren, dan moet ik dat zelf doen! (leerling). Ik heb mijzelf echt beter leren kennen. Ik weet nu zeker dat ik met jongeren

Nadere informatie

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt

VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt VONX PROFS* voor iedereen die mensen met een beperking ondersteunt NAJAAR 2014 2 VONX VONX: ÉÉN ORGANISATIE, VIER BROCHURES VONX is een vormingsorganisatie voor volwassenen van 18 tot 108 jaar. We hebben

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

VLAAMSE VERENIGING AUTISMEvzw. Jaarverslag 2013. Mezelf zijn

VLAAMSE VERENIGING AUTISMEvzw. Jaarverslag 2013. Mezelf zijn VLAAMSE VERENIGING AUTISMEvzw Jaarverslag 2013 Mezelf zijn Inhoud Inhoud... 2 Missie, visie en inspirerende begrippen... 3 Bereik... 5 Leden... 5 Sympathisanten... 6 Deelnemers aan activiteiten... 7 Online

Nadere informatie

ai-opener bewustzijnsontwikkeling van mensen en organisaties

ai-opener bewustzijnsontwikkeling van mensen en organisaties Digitale nieuwsbrief juni 2010 In deze nieuwsbrief Geweldloze Communicatie in het onderwijs Verkiezingen en oordelen Inspiratiemateriaal: SOS-conflict Trainingsaanbod Ai-opener juni t/m december Diversen

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

Quickscan Eigen regie bij Dementie op de dagbehandeling

Quickscan Eigen regie bij Dementie op de dagbehandeling Quickscan Eigen regie bij Dementie op de dagbehandeling De quickscan Eigen regie bij dementie op de dagbehandeling bestaat uit twee quickscans. Eén voor mantelzorgers en één voor medewerkers op de dagbehandeling.

Nadere informatie

PLANNING 2013 - VOLGENS RESULTAATSGEBIEDEN CONVENANT

PLANNING 2013 - VOLGENS RESULTAATSGEBIEDEN CONVENANT JAARPLAN 2013 PLANNING 2013 - VOLGENS RESULTAATSGEBIEDEN CONVENANT GOEDGEKEURD DOOR AGENTSCHAP OP 3/12/2012 EN DOOR HET KABINET OP 18/01/2013 R 1 INFORMATIE, DOCUMENTATIE, ADVIES ALGEMEEN Adviesvragen

Nadere informatie

In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren. ...en meer. Nummer 9, Jaargang 3, November 2014

In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren. ...en meer. Nummer 9, Jaargang 3, November 2014 Nummer 9, Jaargang 3, November 2014 In dit nummer: Opvoeding en Social Media De radicaliseringsthermometer Veilig achter alle voordeuren Rotterdams Kenniscentrum Diversiteit Nieuws Mei 2014...en meer Opvoedtafels

Nadere informatie

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2015 www.cursusaanbodvrijwilligers050.nl Inhoudsopgave Rots & Water 5, 12, 17, 21 Agressieregulatie 5 Talentontwikkeling 'Wat heb je nog meer in je?' 6, 19 Solliciteren

Nadere informatie

Zorg voor de pleegouder in u! Cursussen en bijeenkomsten voor Yorneo pleegouders

Zorg voor de pleegouder in u! Cursussen en bijeenkomsten voor Yorneo pleegouders 2014 Zorg voor de pleegouder in u! Cursussen en bijeenkomsten voor Yorneo pleegouders 2014 programma kalender kalender uitscheuren op perforatie 21 januari Communiceren met pleegkinderen avond 1 28 januari

Nadere informatie

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring De toekomst van online opvoedingsondersteuning Perspectieven vanuit de kenniskring 2013 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Sportmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Leren Interactie Zorg (Liz) 2014-2019

Beleidsplan Stichting Leren Interactie Zorg (Liz) 2014-2019 Beleidsplan Stichting Leren Interactie Zorg (Liz) 2014-2019 Nijmegen Vastgesteld maart 2014 Beleidsplan Stichting Leren Interactie Zorg (Liz) 2014-2019 Doelen van de stichting: 1. Het bieden van kwalitatief

Nadere informatie

voor ouders, school en kinderopvang

voor ouders, school en kinderopvang Trainingen Cursussen Bijeenkomsten voor ouders, school en kinderopvang 20.000 deelnemers per jaar, Kwaliteit in uitvoering Al 30 jaar vertrouwd, Actueel en vernieuwend 2 Voor Onderwijs & Kinderopvang Ouders

Nadere informatie

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN 2 INHOUD INLEIDING... 5 VISIE OP LEREN... 6 REFLECTIE IS HET HART VAN DE VRIJWILLIGERSACADEMIE... 6 TRAININGSAANBOD... 6 KWALITEIT... 7 LEERDOELEN EN DE PRAKTIJK... 7 OVERZICHT IN

Nadere informatie

20152-201. heb geleerd waar mijn kracht ligt en wat mijn grenzen zijn. Het geeft veel voldoening als. Welzijn Onderwijs

20152-201. heb geleerd waar mijn kracht ligt en wat mijn grenzen zijn. Het geeft veel voldoening als. Welzijn Onderwijs 3 6 20152-201 heb geleerd waar mijn kracht ligt en wat mijn grenzen zijn. Het geeft veel voldoening als Welzijn Onderwijs 2 Welkom Welzijn Open huis 2015* Zaandam & Purmerend Woensdag 21 januari, 18.00-21.00

Nadere informatie