INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS augustus 2007 Alweer drie maanden verder de tweede nieuwsbrief van Multiplus is een feit! We delen u graag de stand van zaken mee inzake onze activiteiten en kondigen met veel enthousiasme een aantal nieuwe projecten aan! INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING Uitbreiding intervisiegroep orthopedagogen Na de oproep in onze vorige nieuwsbrief verwelkomen wij zes nieuwe leden in onze intervisiegroep van orthopedagogen! Intervisiegroep kinesisten en logopedisten Onze oproep naar kinesisten en logopedisten die werken met de groep van mensen met ernstige meervoudige beperkingen werd zeer enthousiast beantwoord. Wij gaan in september/oktober van start met een intervisiegroep van 21 kinesisten en een groep van 21 logopedisten. NIEUW: ouderpraatgroep We horen regelmatig dat het voor ouders van mensen met ernstige meervoudige beperkingen niet altijd vanzelfsprekend is aan te sluiten bij bestaande ouderverenigingen. Door de combinatie van verscheidene beperkingen bij hun kind, bevindt het gezin zich in een zeer specifieke situatie. Wij vonden Inclusie Vlaanderen (de Vlaamse vereniging voor personen met een verstandelijke handicap: bereid om samen met ons vanaf januari 2008 een praatgroep te organiseren voor ouders van mensen uit de doelgroep. We benadrukken dat we ons hierbij specifiek richten tot de ouders van kinderen/jongeren/volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen. De gespreksavonden zullen om de twee maanden plaatsvinden, in de avonduren en dit in Leuven. Geïnteresseerde ouders kunnen zich vóór 15 oktober 2007 inschrijven via bernadette.rutjes@inclusievlaanderen.be of via info@multiplus.be.

2 Literatuur over de doelgroep: uitbreiding Zoals u weet, hebben wij op onze website onder het luik informatie per thema een overzicht opgesteld van interessante literatuurreferenties en praktijkdocumenten, projecten, onderzoek en beleidsdocumenten. Sinds kort werd er informatie opgenomen over belevingstheater voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Spread the news wissel via Multiplus informatie uit! over studiedagen, vormingen Woonde u recent een studiedag of vorming bij over een onderwerp dat relevant is m.b.t. personen met ernstige meervoudige beperkingen? Bezorg ons dan een verslag, een overzicht van de verkregen informatie en we plaatsen dit op onze site. Op die manier kunnen ook anderen er iets van opsteken! over eigen innoverende projecten Mogelijk ontwikkelde u zelf, vanuit uw dienst, school een bijzondere activiteit, methodiek voor de doelgroep van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Bezorg ons de nodige informatie en dan vermelden we deze op de Multiplus-website. Op die manier kan uw project inspirerend zijn voor anderen! Zo hadden wij bijvoorbeeld contact met Het Veer uit Sint-Niklaas, een semi-internaat voor niet-schoolgaande kinderen met een handicap. Zij werkten een belevingsproject uit voor hun groep van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen. Meer informatie hierover vindt u terug op onze website, onder het luik informatie/uit de praktijk! PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK Multi-sensory storytelling Het multi-sensory storytelling project, waarin verhalen op maat werden ontwikkeld voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen, werd eind juni afgerond in de deelnemende voorzieningen. Aan 20 cliënten uit 11 voorzieningen werd wekelijks en dit 10 weken lang een op maat uitgewerkt verhaal voorgelezen. Sinds begin juli zijn we bezig met de verwerking van de onderzoeksgegevens die wij bij de toepassing van deze methodiek verzameld hebben (videobeelden + vragenlijstgegevens) binnenkort zullen wij u op basis daarvan meer informatie kunnen geven over de invloed van deze activiteit op het welbevinden en de betrokkenheid van cliënten, alsook over hoe deze methodiek nu het best in de praktijk gehanteerd wordt. Op termijn zullen we ook een handleiding uitschrijven voor wie geïnteresseerd is om zelf verhalen uit te werken voor mensen uit de doelgroep. Onder leiding van Prof. Dr. Carla Vlaskamp en Dr. Annette van der Putten van de Rijksuniversiteit Groningen zal overigens in Nederland een gelijkaardig projectonderzoek worden opgezet.

3 VORMING EN ADVIES Reeds bestaande vormingsmodules U kan nog steeds een beroep doen op Multiplus voor vormingen omtrent diverse thema s: ondersteuningsnoden van de doelgroep, communicatie, kwaliteit van leven & ondersteuning, beeldvorming & handelingsplanning en multi-sensory storytelling. Tweedaagse rond opvoedingsprogramma Vlaskamp Op donderdag 29/11/07 en vrijdag 30/11/07 organiseert Multiplus in Leuven een vormingstweedaagse rond het opvoedingsprogramma van Vlaskamp. Wij zorgen voor de praktische coördinatie, de vorming zelf zal verzorgd worden door Boelina Sikma van De Lovie en Petra Poppes van de Rijksuniversiteit Groningen, die beide expertise hebben inzake deze methodiek. De tweedaagse wordt opengesteld voor 20 deelnemers (vanuit om het even welke discipline), waarbij er slechts 2 deelnemers vanuit eenzelfde voorziening/school worden toegelaten. De deelnameprijs bedraagt 200, inschrijven kan nu reeds via info@multiplus.be. Snel zijn is de boodschap! SENSIBILISATIE 29 mei: studiedag Vlaamse Onderwijsraad (Vlor): Onderwijs en opvang voor kinderen met ernstig meervoudige beperkingen In de Delta-werkgroep van de Vlaamse Onderwijsraad werd in samenspraak met diverse betrokkenen en sectoren een beleidsnota uitgewerkt over onderwijs aan kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. Op een studiedag op 29 mei 2007 van de Vlor werd deze beleidsnota, waaraan werd meegewerkt vanuit het Centrum voor Orthopedagogiek, voorgesteld. Deze nota werd opgenomen op de website van de Vlor; via onze website vindt u onder het luik informatie/varia de link naar dit document. Inventarisatie-onderzoek Aan het Centrum voor Orthopedagogiek is een onderzoek lopende naar het aantal kinderen en jongeren met ernstig/diep verstandelijke beperkingen en ernstige sensorische en/of motorische beperkingen dat opgevangen wordt in zowel onderwijs- als welzijnsinstellingen, en naar hoe deze instellingen op de zorgvragen van de jongeren inspelen. De gegevens omtrent de omvang van deze groep worden momenteel verwerkt en zullen weldra ook op onze website gepresenteerd worden. De informatie over het zorgaanbod en eventueel ondervonden knelpunten wordt verzameld vanaf september 2007 en zal vermoedelijk in het voorjaar van 2008 beschikbaar zijn. U hoort er nog van!

4 EN VERDER Jaarverslag Multiplus Sinds oktober 2006 wordt Multiplus gefinancierd, sinds januari draait Multiplus op volle toeren stilaan tijd dus voor een jaarverslag! U kan het vanaf oktober inkijken op onze site. Toegankelijkheid website Onze website is on-line sinds begin mei. Uit overtuiging en principe wilden we een toegankelijke website uitwerken, met andere woorden een site die ook makkelijk te hanteren is voor mensen met functiebeperkingen. We maken daar momenteel werk van en dit binnen de marge van het OOP-project van de KULeuven rond verhoogde toegankelijkheid van onderwijsgerichte ICT-toepassingen voor personen met een functiebeperking. Onze nieuwsbrief Bij wijze van afsluiter delen we graag mee dat wij intussen door 138 mensen gecontacteerd werden met de vraag de driemaandelijkse nieuwsbrief te bezorgen. Agenda SEPTEMBER /09/07: Aspecten van kinderbijslag voor personen met een handicap. Gericht op professionele 20/09/07-21/09/07: 5 de Internationaal Snoezelen Symposium in Montreal, Canada: 21/09/07: Symposium Vzw Het Balanske: Nieuwe ontwikkelingen binnen de vrijetijdszorg voor personen met een handicap in het kader van het Interregproject In-Com-Clusie. 21/09/07: Ontwarring en ordening van een vastgelopen situatie: Introductie tot de methode Jacques Heijkoop. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Vibeg: 27/09/07-28/09/07: Focus op Onderzoek: Congres wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van (de zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking. Dit congres richt zich tot (universitaire zowel als niet-universitaire) onderzoekers, managers en professionals van zorginstellingen en beleidsfunctionarissen van ouder- en cliëntenorganisaties, brancheorganisaties en overheid. Ook mensen met een verstandelijke handicap en hun vertegenwoordigers kunnen deelnemen aan het congres. Georganiseerd door Vilans: OKTOBER /10/07: Studiedag Ondersteunde communicatie : Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Werkgroep Ondersteunde Communicatie Vlaanderen.

5 18/10/07: De orthopedagogiek van den draad: Van ontwikkelingspedagogische inzichten naar concrete handvatten voor begeleiding. Gericht op professionele 23/10/07: Het ABC van het PAB: Alles wat u ooit over het PAB wilde weten, maar nooit durfde vragen. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Vibeg: 29/10/07: De begeleiding van kinderen met CVI. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Sig: 30/10/07: Cognitieve en fijnmotorische training bij laagfunctionerend autisme. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Sig: 31/10/07: Diagnostiek en begeleiding van voedingsproblemen bij jongere kinderen. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Sig: 31/10/07: Initiatie in de bewegingspedagogiek gebaseerd op het werk van Veronica Sherborne. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Sig: NOVEMBER /11/07: Wat hij niet zegt en ik niet zie: Over het gebruik van lichaamstaal in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Gericht op professionele 19/11/07: Wat hij niet zegt en ik niet zie: Over het gebruik van lichaamstaal in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Gericht op professionele DECEMBER /12/07-15/12/07: Symposium Isaac-NF: Ondersteunde geletterdheid. Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door Isaac-nf: CONTACT Anneleen Penne info@multiplus.be Vesaliusstraat Leuven tel. 016/ fax. 016/

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2007 De eerste nieuwsbrief van Multiplus sinds onze start Dat u zich op deze nieuwsbrief geabonneerd heeft, betekent dat u intussen al van Multiplus gehoord heeft. U heeft misschien

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2008 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS september 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS augustus 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN MULTIPLUS

DE TOEKOMST VAN MULTIPLUS NIEUWSBRIEF MULTIPLUS september 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school Symposium EMG 8-4-28 Situering To go to school or not to go to school is that the question? Recht op onderwijs voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen: een Vlaams perspectief...?... onderwijs

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS juni 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P.

Onderzoekers: diverse onderzoekers, in binnen- en buitenland onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp, Dr. A. van der Putten & Drs. P. Alle projecten richten zich op personen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en staan onder leiding van Prof. Dr. C. Vlaskamp en/of Dr. A. van der Putten. Lopende projecten 1.

Nadere informatie

Universitair Ambulatorium Groningen

Universitair Ambulatorium Groningen Universitair Ambulatorium Groningen Onderzoeks- en Expertisecentrum 1 2 Universitair Ambulatorium Groningen Een kennismaking Het Universitair Ambulatorium Groningen van de Rijksuniversiteit Groningen is

Nadere informatie

WEDERZIJDS AFHANKELIJK: opvoeden van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen

WEDERZIJDS AFHANKELIJK: opvoeden van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen WEDERZIJDS AFHANKELIJK: opvoeden van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen Prof. dr. Carla Vlaskamp, Rijksuniversiteit Groningen 8 oktober, 2011 over ouders voor ouders: het hol van de Leeuw Inhoud

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

VOORAF: DIENSTMEDEDELING

VOORAF: DIENSTMEDEDELING SB.12.003 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2012 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017

Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 Voorbereiding workshop door Pieter Lanckman Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 Samenwerken is een must Voorkomen dat jongeren thuisloos worden kan niet zonder intersectorale samenwerking. Hoe doen

Nadere informatie

Verwacht een dag waarop je:

Verwacht een dag waarop je: Vrijwilligerswerk: (er)vaar je mee? [1] Werk je met vrijwilligers in jouw organisatie of wil je er graag mee aan de slag? Vraag je je af hoe vrijwilligers er een volwaardige plek kunnen krijgen? Wil je

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014

Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014 Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. AANLEIDING... 3 2. ZORGAANBOD... 3 2.1 BEHANDELING IN GROEP... 3 2.2 BEGELEIDING IN GROEP... 4 2.3 ONTWIKKELING DOOR INTERACTIE...

Nadere informatie

INVENTARISATIE-ONDERZOEK: KINDEREN EN JONGEREN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN. Eindrapport juni 2008

INVENTARISATIE-ONDERZOEK: KINDEREN EN JONGEREN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN. Eindrapport juni 2008 INVENTARISATIE-ONDERZOEK: KINDEREN EN JONGEREN MET ERNSTIGE MEERVOUDIGE BEPERKINGEN Eindrapport juni 2008 Prof. Dr. Bea Maes Anneleen Penne Jakob De Maeyer & Nele Vandevorst Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek

Nadere informatie

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME Infodossier Autisme Autisme * is het gevolg van een andere manier van informatie verwerken door de hersenen. Autisme is niet zeldzaam: er leven in Vlaanderen

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

WORKSHOP 11 ERVAAR HET MAAR SENSEO-VERHALEN 1 ERVAAR HET MAAR. 1.1 Inleiding (wat is het?)

WORKSHOP 11 ERVAAR HET MAAR SENSEO-VERHALEN 1 ERVAAR HET MAAR. 1.1 Inleiding (wat is het?) WORKSHOP 11 ERVAAR HET MAAR SENSEO-VERHALEN 1 ERVAAR HET MAAR 1.1 Inleiding (wat is het?) De methodische werkwijze ervaar het maar is ontwikkeld door Thyra Koeleman binnen een kindercentrum voor kinderen

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek. Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos)

Onderwijs & Onderzoek. Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos) Onderwijs & Onderzoek Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos) Onderwijs & Onderzoek Wat hebben we gedaan? Wat betekent dit voor werkveld? Waar het begon nood aan Kennis en competenties voor

Nadere informatie

Evoluties binnen zorgvernieuwing

Evoluties binnen zorgvernieuwing Evoluties binnen zorgvernieuwing 9 januari 2014 JOS THEUNIS AFDELINGSHOOFD ZORG VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Multifunctionele centra (MFC) en Flexibel Aanbod Meerderjarigen (FAM)

Nadere informatie

Effectief hulpverlenen met goesting in een veranderend welzijnslandschap

Effectief hulpverlenen met goesting in een veranderend welzijnslandschap Effectief hulpverlenen met goesting in een veranderend welzijnslandschap Vermaatschappelijking van de zorg, persoonsvolgende financiering, sociaal ondernemerschap. Het zijn evoluties die niet meer weg

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7 Inhoud Inleiding 3 Post-HBO opleiding Sensorische verwerking 5 Therapeutisch luisteren 6 Borsteldruktechniek 7 Motorprogramma en Sensorische Dieet 8 Werken aan de Werkhouding 9 2 Inleiding Kenniscentrum

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

NOKS. Netwerkoverleg, kind en systeem VISIEDOCUMENT

NOKS. Netwerkoverleg, kind en systeem VISIEDOCUMENT NOKS Netwerkoverleg, kind en systeem VISIEDOCUMENT september 2009 1 Inleiding Een groep zorgverleners en instellingen uit de eerste, tweede en derde lijn komen al een aantal jaren bijeen om in het Netwerkoverleg,

Nadere informatie

Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011)

Registratie en herregistratie kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011) Concept voor eerste registerontwerp Registratie en her kwaliteitsregister: eisen en bewijslast Globaal overzicht (conceptversie oktober 2011) Remedial Teacher Autisme specialist Gedragsspecialist Intern

Nadere informatie

Een onzichtbaar probleem

Een onzichtbaar probleem Gedragsproblemen bij mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking, komt het voor en kunnen we het beïnvloeden?! Petra Poppes! Annette van der Putten! Carla Vlaskamp Een onzichtbaar probleem

Nadere informatie

(On)bezorgd kind zijn

(On)bezorgd kind zijn Vlaams Congres voor Pediatrische Psychologie Zaterdag 26 september 2015 (On)bezorgd kind zijn Zorgen voor chronisch zieke kinderen in (en buiten) het ziekenhuis Wat? Voor wie? Waar? Congres over de psychosociale

Nadere informatie

CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP

CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP De tweedaagse vorming voor begeleiders van mensen met een handicap zoomt in op preventie, behandeling en nazorg bij volwassenen met een

Nadere informatie

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015

INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 VLAAMS LOKET JEUGDHULP Indien u deze nieuwsbrief niet kan lezen, klik hier voor een online versie INTEGRALE JEUGDHULP NIEUWSBRIEF 06 28/10/2015 De intersectorale nieuwsbrief over jeugdhulp in Vlaanderen

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder

Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder Open oproep Pionieren in samenwerking Kinderopvang en MFC s realiseren samen inclusieve kinderopvang voor elk kind en elke ouder INLEIDING Vlaams minister Jo Vandeurzen streeft naar een sterkere samenwerking

Nadere informatie

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012 4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg DAGG vzw, Guffenslaan 22-3500 Hasselt Adelberg 31-3920 LOMMEL Tel. 011 54 72 43 - Fax. 011 54 72 44 e-mail: administratie@dagg-cgg.be

Nadere informatie

De OJKO nieuwsbrief #3.

De OJKO nieuwsbrief #3. De derde OJKO nieuwsbrief: afscheid, nieuwe studies, internationaal bezoek. Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser De OJKO nieuwsbrief #3. Beste lezer, Dit is alweer de 3 e nieuwsbrief van het OJKO Project.

Nadere informatie

Vroegbehandeling stichting Omega juni 2016

Vroegbehandeling stichting Omega juni 2016 Vroegbehandeling stichting Omega juni 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Doelgroep vroegbehandeling pagina 4 Doelstelling vroegbehandeling pagina 5 Werkwijze vroegbehandeling pagina 6 Vervolg vroegbehandeling

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II 2DE LICENTIE ORTHOPEDAGOGIEK ACADEMIEJAAR 2001-2002 1.

Nadere informatie

Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie

Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie De 12 belangrijkste vragen van ouders aan onderzoekers 1. Welke vroege interventies kunnen structurele beperkingen en latere problemen voorkomen of minimaliseren? 2. Welke factoren dragen het meest bij

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018 5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D professionals Nederlandse Ziekenhuizen 2018 September 2018 Inleiding De L&D professionals in Nederlandse Ziekenhuizen worden in hun dagelijkse praktijk steeds

Nadere informatie

Wat vinden ouders ervan?

Wat vinden ouders ervan? Wat vinden ouders ervan? Een samenvatting van het onderzoek naar de ervaringen van ouders/wettelijk vertegenwoordigers met betrekking tot de geboden zorg bij Nieuw Woelwijck. Jorien Luijkx, MSc. Annet

Nadere informatie

Resultaten eerste fase EMB in het vizier

Resultaten eerste fase EMB in het vizier Resultaten eerste fase EMB in het vizier Martin Schuurman, Kalliope Consult Bijeenkomst EMB in het vizier Oogst fase 1 en start fase 2 13 februari 2018 Doelen van het project Bundeling van actuele kennis

Nadere informatie

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen Telefoon Bijlagen 3

Contactpersoon Team vergunningen en erkenningen  Telefoon Bijlagen 3 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH-diensten) 8 mei 2019 INF/19/38 Contactpersoon Team vergunningen

Nadere informatie

16 februari Uitnodiging. Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers

16 februari Uitnodiging. Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers 16 februari 2007 Uitnodiging Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers Vlaams Parlement Hertogstraat 1011 BRUSSEL De minister-president van de Vlaamse Regering De Vlaamse

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma

5 Moments of Need Certificeringsprogramma 5 Moments of Need Certificeringsprogramma Juni 2019 Inleiding Learning & Development-professionals worden in hun dagelijkse praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om het leren te innoveren

Nadere informatie

Brochure. Kindcentrum

Brochure. Kindcentrum Brochure Kindcentrum Positive Action Positive Action is een programma waarmee kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. Het gaat daarbij niet alleen over goede

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders. Regio Roeselare

Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders. Regio Roeselare Preventief werken rond middelenmisbruik met hoge risicogroepen: kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun ouders Regio Roeselare Motivatie tot het project Frequent contact met risicogroep Geen aangepast

Nadere informatie

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VAN HET KABINET ONDERWIJS JUNI 2017 Een nieuw ondersteuningsmodel voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften in basis- en secundair onderwijs, en voor studenten met een functiebeperking

Nadere informatie

Zoveel verschillende. mensen,. zoveel verschillende. uitvaarten...

Zoveel verschillende. mensen,. zoveel verschillende. uitvaarten... Zoveel verschillende. mensen,. zoveel verschillende. uitvaarten... Training Authentiek in de uitvaart door Het Tiende Huis Jan Dop Uitvaartverzorging Het was niet voor het eerst dat ik mij meer dan ooit

Nadere informatie

Werkconferentie Kwetsbare ouderen. 31 mei 2016

Werkconferentie Kwetsbare ouderen. 31 mei 2016 Werkconferentie Kwetsbare ouderen 31 mei 2016 Programma 1. Waarom deze werkconferentie? (korte introductie door Leonie Voragen, VGZ) 1. Interactief theaterspel door trainersgroep de Wilde Kastanje 2. Werkgroepen:

Nadere informatie

Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit

Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit Zorgnet Vlaanderen - Studiedag Goede Zorg bij Etnisch-Culturele Diversiteit Vrijdag 14 oktober 2011, 8u30-17u00 Provinciehuis Leuven Opzet en achtergrond Hoe kunnen we ethisch goede zorg verlenen wanneer

Nadere informatie

INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS

INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS Komt u in contact met gezinnen met een kind of jongere met een beperking? Krijgt u vragen van ouders, zoals: Hoe kunnen we samenleven met onze zoon/ dochter met een beperking?

Nadere informatie

Nieuwsbrief project De Sensatie van een Goed Leven

Nieuwsbrief project De Sensatie van een Goed Leven Nieuwsbrief project De Sensatie van een Goed Leven Jaargang 02, nummer 7, 17 juli 2018 Voorwoord We zijn alweer halverwege het tweede jaar van het vierjarig SGL-project. En we hebben inmiddels de eerste

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D-professionals. Januari 2019

5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D-professionals. Januari 2019 5 Moments of Need Certificeringsprogramma L&D-professionals Januari 2019 Inleiding L&D-professionals worden in hun dagelijkse praktijk steeds vaker geconfronteerd met de noodzaak om het leren te innoveren

Nadere informatie

Mechelen PrOS-project

Mechelen PrOS-project www.besafe.be Mechelen PrOS-project Mechelen PrOS-project FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Mechelen PrOS-project I. Projectbeschrijving

Nadere informatie

Leerlinggericht: De GON-begeleider:

Leerlinggericht: De GON-begeleider: Wat? De afkorting GON staat voor Geïntegreerd ONderwijs. Het geïntegreerd onderwijs is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. De leerling volgt de lessen in een school voor gewoon

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Datum: 1 juni 2016

Jaarplan 2016 Datum: 1 juni 2016 Jaarplan 2016 Datum: 1 juni 2016 Inhoudsopgave De inhoudsopgave is leeg omdat geen van de alineastijlen die in het infovenster 'Document' zijn geselecteerd, in het document worden gebruikt. 2 1. Aanleiding

Nadere informatie

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE?

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE? WAT IS DE WEVO? De WEVO is de Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie. De Gemengde Commissie maakt het beleid en volgt de ontwikkelingen op met betrekking tot de hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod

Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod Voorbereidende documenten > Conceptnota Verslavingszorg > Conclusies Gezondheidsconferentie Preventie 2016 > Conclusies

Nadere informatie

Al lid van een kennisgemeenschap?

Al lid van een kennisgemeenschap? Professionaliseer jezelf en verbeter het onderwijs van onderop Al lid van een kennisgemeenschap? Kennisgemeenschappen zijn in opmars. Binnen schoolbesturen richten deze gemeenschappen zich op de professionalisering

Nadere informatie

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg In dit nummer: Accreditatie opleiding Officier van Dienst Geneeskundig Nieuwe GHORdiaanse basisopleiding Actualisatie kennispublicatie GHOR Save the date: Relatiemiddag

Nadere informatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie 31-01-2019 De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 9/09/2015

Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 9/09/2015 in het MFC, het 1/7 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 9/09/2015 Procedurehouder: Orthopedagogische dienst Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Toepassingsgebied Het opstellen, uitvoeren, evalueren

Nadere informatie

schoolinterne zorg Katia De Coussemaker

schoolinterne zorg Katia De Coussemaker schoolinterne zorg Katia De Coussemaker Kaders Decreet Leerzorg Handelingsgericht werken Protocollering en diagnostiek Internationale tendens Zie oa recente Verdrag van de Verenigde Naties ter bescherming

Nadere informatie

UITNODIGING 17 NOVEMBER

UITNODIGING 17 NOVEMBER UITNODIGING 17 NOVEMBER Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Wij laten u graag op dinsdag 17 november van 15.00-17.00 uur zien en ervaren wat de werkwijze van ons Behandelcentrum

Nadere informatie

Overzicht van de voorstelling

Overzicht van de voorstelling Voorstelling Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen Noord-West-Vlaanderen Q&A werkgroep Brussel, 19 maart 2015 Dumarey Fanny Psycholoog Gedragstherapeut Coördinator Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

5 jaar Ouders voor inclusie INCLUSIEDAG. Zaterdag 18 maart KaHo Sint-Lieven Campus Waas Sint-Niklaas

5 jaar Ouders voor inclusie INCLUSIEDAG. Zaterdag 18 maart KaHo Sint-Lieven Campus Waas Sint-Niklaas 5 jaar Ouders voor inclusie INCLUSIEDAG Zaterdag 18 maart 2006 KaHo Sint-Lieven Campus Waas Sint-Niklaas Programma Ter gelegenheid van ons 5 jarig bestaan bieden wij u een uitgebreid feestprogramma aan.

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen?

Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen? Uw kind inschrijven bij het VAPH Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen? centrum voor ontwikkelingsstoornissen UZ Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer 33 3000 Leuven tel. 016 33 75

Nadere informatie

Dr Danielle (DEMC) Jansen. Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen

Dr Danielle (DEMC) Jansen. Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Heeft Talant het kaf of het koren? Een onderzoek naar de werkzaamheid en implementatie van methodieken in de zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking bij Talant Dr Danielle (DEMC)

Nadere informatie

Kinderen met een handicap op de schoolbanken

Kinderen met een handicap op de schoolbanken Kinderen met een handicap op de schoolbanken Ouders van een kind met een handicap moeten vaak een moeilijke weg bewandelen met veel hindernissen en omwegen om voor hun kind de geschikte onderwijsvorm of

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Individueel verhuisprofiel en verhuisplan

Individueel verhuisprofiel en verhuisplan Individueel verhuisprofiel en verhuisplan Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met een verstandelijke en zintuiglijke beperking bij verhuizen Marijse Pol Bartiméus Expertisecentrum Doofblindheid

Nadere informatie

DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST. over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap

DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST. over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap vrijdag 13 november 2015 Symposium van het Vlaams Forum voor Diagnostiek

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 OH_OC_deel 1_2017-2018 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Doelstellingen... 4 Het belang van het Oncologische Centrum

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

U D Woonlabo Voor nu, voor later, voor iedereen

U D Woonlabo Voor nu, voor later, voor iedereen U D Woonlabo Voor nu, voor later, voor iedereen Tel: +32 11 23 86 98 Dit project is een initiatief van de Provinciale Hogeschool Limburg in samenwerking met het Toegankelijkheidsbureau vzw. Meegroeiwonen

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Hoe behandel je mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedrags- en psychiatrische problemen? In deze opleiding ontdek je hoe

Nadere informatie

ABC. Agressie, wat doe je ermee?

ABC. Agressie, wat doe je ermee? Agressievisie Beroepshouding Communicatie ABC WAT IS ABC? Agressie, wat doe je ermee? ABC is een methodiek gericht op het voorkomen van en het omgaan met agressie. De ABC-methodiek is bruikbaar voor mensen

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

professionals in ontwikkeling

professionals in ontwikkeling www.ambiq.nl professionals in ontwikkeling [ samen werken aan innovatie ] Door onze krachten te bundelen kunnen we de kwaliteit van de zorg verder ontwikkelen, versterken we onze strategische positie en

Nadere informatie

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP?

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument Integrale Jeugdhulp Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen COS Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer

Nadere informatie

Ernstig meervoudig beperkt binnen het bewegen

Ernstig meervoudig beperkt binnen het bewegen Ernstig meervoudig beperkt binnen het bewegen Net even anders Maar o zo het zelfde. Cor Niks, docent PMT/BA Tina Bellemans, docent PMT/BA Leo Wiltvank, bewegingsagoog Frion CONTACT: C.NIKS@WINDESHEIM.NL

Nadere informatie