Sociaal-Agogisch Werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociaal-Agogisch Werk"

Transcriptie

1 Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie Ouderenwelzijn en -participatie

2 SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in het werken met en voor oudere personen De bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie verbetert het werken met en voor oudere personen vanuit een holistische visie op het ouder worden. In deze maatschappij, waarin de vergrijzing van de bevolking zowel een uitdaging als een kans is, is er nood aan een professional die verbindend kan werken tussen de oudere persoon, zijn fysieke en sociale omgeving, het aanbod van dienst- en hulpverlening, en het beleid. Vanuit verschillende disciplines De banaba Psychosociale gerontologie geeft via een interdisciplinaire benadering antwoord op de levens-, hulp- en zorgvragen van oudere personen en op nieuwe uitdagingen rond hun maatschappelijke positionering. Je wordt gestimuleerd om kennis vanuit verschillende disciplines te integreren in de praktijk. Het doel is om je aanwezige competenties te verbreden en aan te vullen. De opleiding brengt mensen uit de praktijk bij elkaar en stimuleert hen actief om samen te werken. In de eerste plaats leer je via ervaringsgericht werken en innovatieve onderwijsmethodes. Helikoptervisie Meena, ergotherapeut in een woonzorgcentrum: De opleiding biedt mij een helikoptervisie om naar de bewoners van het woonzorgcentrum te kijken. Ik denk en werk nu niet enkel meer vanuit mijn eigen discipline. In principe kan ik alles wat ik geleerd heb binnen de opleiding gebruiken in mijn huidige job.

3 Diversiteit als kracht Een van de uitgangspunten van de banaba is dat dé oudere persoon niet bestaat. Het gaat om een zeer diverse groep op vlak van leeftijd, sociodemografische kenmerken, culturele achtergrond, seksuele geaardheid. Iedere mens wordt op een andere manier ouder. In de opleiding komt de oudere persoon in verhouding tot zichzelf, zijn lichaam, zijn omgeving en de maatschappij aan bod. Bachelors in de Psychosociale gerontologie werken met en voor vitale oudere personen, kwetsbare oudere personen en oudere personen met een geriatrisch profiel. Brugfunctie Als bachelor in de Psychosociale gerontologie vertaal je vakkennis van ouderdomsspecifieke thema s uit verschillende beroepen en disciplines voor de oudere persoon en zijn omgeving. Je bent aanspreekpunt voor collega-professionals over het thema oudere personen. Je werkt verbindend tussen verschillende beroepsgroepen die in de ouderensector actief zijn. Hierbij worden de diverse perspectieven en ieders specifieke inbreng geïntegreerd. De opleiding zet sterk in op multiprofessioneel werken aan initiatieven die de leefsituatie van oudere personen in een organisatie of in de samenleving kunnen verbeteren, en die de kwaliteit van leven van oudere personen kunnen verhogen. Krachtgericht begeleiden Het competentiemodel van het ouder worden vormt het uitgangspunt van de opleiding. In tegenstelling tot het deficitmodel, gaat dit model ervan uit dat de oudere persoon over mogelijkheden beschikt om zich zo lang mogelijk in de eigen omgeving te handhaven, volgens zijn eigen wensen. Als bachelor in de Psychosociale gerontologie ondersteun je de zelfregie van oudere personen en daag je hen uit om co-creatief te werken. Je gaat empowerend aan de slag met de krachten van de oudere persoon. Nieuwsgierig naar actief ouder worden Lieve, stafmedewerker gezondheidspromotie bij Logo Antwerpen: Waarom ik de opleiding volgde? Ik was heel nieuwsgierig naar wat actief ouder worden kan betekenen, en in het bijzonder voor de meer kwetsbare ouderen. En vanuit mijn job in de gezondheidspromotie: hoe preventie daaraan kan bijdragen.

4 SOCIAAL-AGOGISCH WERK Wat kun je doen met dit diploma? Als bachelor in de Psychosociale gerontologie kun je oudere personen en hun omgeving psychosociaal begeleiden in een empowerend traject. Bovendien kun je de expertise die je hier verwerft inzetten om een brugfunctie te vervullen tussen de oudere persoon, zijn omgeving en andere professionals. Kwaliteitsvol handelen De psychosociaal gerontoloog is geen (nieuw) beroep. De opleiding wil huidige professionals voorbereiden op nieuwe opdrachten en functies in ouderenwelzijn en -participatie. De competenties die zij in deze opleiding verwerven, kunnen een belangrijke meerwaarde betekenen voor hun eigen professionaliteit: ze kunnen kwaliteitsvoller en respectvoller met en voor oudere personen handelen. Beleidsparticipatie stimuleren Als bachelor in de Psychosociale gerontologie stimuleer je oudere personen tot beleidsparticipatie. Je neemt ook de collectieve belangenbehartiging van oudere personen op jou, om op die manier het beleid te informeren, adviseren en evalueren. Nieuwe inzichten Steffi, ergotherapeut in een woonzorgcentrum: Vooral de lessen over de psychologisch-ethische aspecten en sociaal-economische thema s bleven me bij. Hierdoor kreeg ik meer inzicht in de levensvragen, de context, het rouwproces... van bewoners in het woonzorgcentrum waar ik werk. Ook wanneer bewoners mij iets vragen in verband met hun rechten, kan ik hen beter bijstaan.

5 Praktijkvoorbeelden Zowel in jouw organisatie of omgeving als in de samenleving kun je een voortrekker worden op vlak van ouderenwelzijn en -participatie: In woon- en zorgcentra ben je de aanspreekpersoon voor de oudere persoon en zijn of haar omgeving. Samen met jouw collega s zie je erop toe dat de overgang van thuis naar het woonzorgcentrum zo aangenaam mogelijk verloopt. Bij lokale overheden werk je samen met de ouderenadviesraad, de schepen bevoegd voor oudere personen en andere diensten aan een inclusief ouderenbeleid. In vakverenigingen sta je in voor de trajectbegeleiding van ouder wordende werknemers. Je informeert over eindeloopbaanmaatregelen en voorbereiding op het pensioen. In mutualiteiten ben je de referentiepersoon voor een betere afstemming van de dienstverlening op de noden van oudere personen. In verenigingen voor mantelzorgers organiseer je contacten tussen de verschillende betrokkenen. Je voorziet vormings- en informatiemomenten. In de thuiszorg zie je toe op een betere afstemming van de hulp- en dienstverlening op de noden van oudere personen. In de socioculturele sector stimuleer je de maatschappelijke participatie van (kwetsbare) oudere personen via culturele en andere activiteiten. Opleidingsprogramma De bachelor-na-bacheloropleiding Psychosociale gerontologie telt in totaal 60 studiepunten, die over twee academiejaren gespreid worden. OPLEIDINGSONDERDEEL Eerste opleidingsfase Werken met en voor ouderen 3 Psychische aspecten van ouder worden 3 Zingeving en ethische reflectie 3 Geïntegreerd handelen I 5 Innoveren en ondernemen 3 Zorg en de oudere persoon 3 Geïntegreerd handelen II 5 Tweede opleidingsfase Wonen en arbeid 3 Lichamelijke aspecten van ouder worden 3 Relaties en sociale omgeving 3 Geïntegreerd handelen III 5 Maatschappelijke participatie 3 Rechtspositie van de oudere persoon 3 Geïntegreerd handelen IV 5 Werkveldproject 10 Totaal 60 SP

6 SOCIAAL-AGOGISCH WERK De vakken toegelicht De banaba Psychosociale gerontologie bestaat uit tien thematische opleidingsonderdelen, vier opleidingsonderdelen gericht op geïntegreerd handelen, waarbij vaardigheden worden ingeoefend, een werkveldproject. Werken met en voor ouderen De opleiding start met de fundamenten voor een positieve, holistische en wetenschappelijk onderbouwde visie op ouderen. Je legt de basis voor respectvol agogisch handelen. Je krijgt flink wat bagage mee over de maatschappelijke positie van ouderen. Psychische aspecten van ouder worden Je krijgt inzicht in ontwikkeling in de ouderdom en bekijkt de impact van ouder worden op de persoonlijkheid, seksualiteit en het cognitief functioneren. De verschillende psychogeriatrische beelden komen aan bod en je gaat dieper in op psychiatrische zorgnoden. Zingeving en ethische reflectie Je maakt kennis met verschillende ethische benaderingen en bespreekt zingevingsvragen die opduiken bij confrontatie met een naderend levenseinde. Je vult dit aan met het wetgevend kader en beleidsvragen. Innoveren en ondernemen Wil je in co-creatie werken met oudere personen? Wil je binnen jouw organisatie veranderingsprocessen begeleiden? Of droom je van jouw eigen sociale onderneming? Dit opleidingsonderdeel biedt handvaten om hier mee aan de slag te gaan.

7 Zorg en de oudere persoon Je bespreekt de visie op een organisatie van zorg binnen een maatschappelijke context. Je ontdekt het huidige en toekomstige zorglandschap, met een focus op zowel formele als informele zorg. Wonen en arbeid Je bekijkt verschillende woonvormen voor oudere personen en onderzoekt hoe het beleid naar dit thema kijkt. Je leert hoe je oudere werknemers kunt begeleiden in hun loopbaan en hoe de overgang van arbeid naar pensioen kan worden ondersteund. Je verkent ook de wetgeving en de visieontwikkeling binnen het beleid. Lichamelijke aspecten van ouder worden Hoe evolueert het lichamelijke verouderingsproces en hoe kun je dit zo goed mogelijk laten verlopen? Je leert ook bij over thema s zoals mobiliteit, valpreventie en voeding en je krijgt een inkijk in beleidsmatige aspecten die hierbij relevant zijn. Relaties en sociale omgeving Je bespreekt de impact van ouder worden op het sociaal en familiaal netwerk en op de partnerrelatie. Je ontdekt hoe je de principes van systeemdenken en van contextueel denken kunt toepassen. Je leert hoe je relatienetwerken kunt versterken voor een optimale autonomie en zelfredzaamheid. Maatschappelijke participatie Je maakt kennis met verschillende vormen van maatschappelijke participatie. Je leert methodes kennen die drempelverlagend werken en een langdurige participatie van oudere personen ondersteunen. Rechtspositie van de oudere persoon Je exploreert juridische vragen en mogelijkheden in verband met de relatie, familiale context, beschermingsstatuten voor ouderen en het erfrecht. Je leert over deze materie met oudere personen te overleggen en hen te adviseren, te ondersteunen of door te verwijzen. Geïntegreerd handelen Je gaat praktisch aan de slag met leerstof uit de thematische opleidingsonderdelen en je leert je kennis en vaardigheden toepassen in de praktijk. Zo geef je psychosociale begeleiding aan oudere simulanten, ontwerp én geef je een vorming voor oudere personen of professionals en stel je een verbetertraject op voor een probleem uit jouw werkomgeving. Werkveldproject Het werkveldproject vormt de eindintegratie van de opleiding, met een bruikbaar resultaat voor het werkveld als doel. Je werkt aan een concrete vraag of probleemstelling van een organisatie die met of voor oudere personen werkt. Hier kun je al de kennis en vaardigheden die je in de opleiding verworven hebt, combineren met jouw ervaring die je eerder opdeed.

8 Wie kan inschrijven? De banaba Psychosociale gerontologie richt zich expliciet tot personen die al minstens een jaar werken, hun ervaring met ouderen kunnen aantonen, en die eerder een bachelordiploma (of hoger) behaalden in de volgende richtingen: Sociaal werk, Gezinswetenschappen, Orthopedagogie, Ergotherapie, Verpleegkunde of Toegepaste psychologie. Voor andere geïnteresseerden met minimaal een bachelordiploma is er eerst een toelatingsassessment. Praktisch De lessen zijn geconcentreerd op één lesdag per week, telkens op donderdag, van 9u tot 17u. De examens, eveneens telkens op donderdag, zijn gespreid over het jaar. Betaald educatief verlof is mogelijk indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Diploma of bijscholing? Een extra diploma betekent uiteraard een surplus op de arbeidsmarkt. Maar misschien is de tijd die je kunt spenderen aan een studie beperkt. Of je wenst een programma samen te stellen op maat van jouw interesse of van de noden van jouw organisatie. Dan kun je ook voor één of enkele opleidingsonderdelen inschrijven. Als je slaagt voor de examens, krijg je vrijstellingen voor deze onderdelen wanneer je alsnog de volledige opleiding zou willen volgen. Campus Schaarbeek Campus Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek in een mooie en rustige omgeving aan de groene Huart Hamoirlaan. De campus ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek en is ook vlot bereikbaar met de auto. De campus beschikt over een eigen (beperkte) parking. Nog vragen? Bel of mail ons, of nog beter: kom eens langs op een van onze infodagen. Je vindt de data op Tel: Een dieper inzicht in ouder worden Lieve, kwaliteitscoördinator en deskundige sociale zaken in een woonzorgcentrum: Ik zie de banaba Psychosociale Gerontologie als aanvulling op de bachelor Gezinswetenschappen. De gastdocenten, allemaal specialisten in hun vak, geven een dieper inzicht in alle aspecten van het ouder worden. De opleiding is een meerwaarde voor mijn job in het woonzorgcentrum, maar is ook een verrijking voor mijn persoonlijk leven. V.U. Joris Rossie, Warmoesberg 26, 1000 Brussel

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie Ouderenwelzijn en -participatie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in het werken met en voor

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in werken met ouderen Ouderen leven langer en blijven soms

Nadere informatie

Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden

Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie Competente ouderen competent begeleiden www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2013-2014

Nadere informatie

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie Voortrekkers in het werken met ouderen www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2014-2015

Nadere informatie

Sociaal-agogisch Werk. Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie. www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie. Hogeschool-Universiteit Brussel

Sociaal-agogisch Werk. Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie. www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie. Hogeschool-Universiteit Brussel Sociaal-agogisch Werk Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Waarom een banaba Psychosociale Gerontologie?

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2018-20199 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-9) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2017-2018 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-7) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject.

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject. ACADEMIEJAAR 2019-2020 VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject www.odisee.be Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs Denk je eraan

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2016-2017 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-7) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

WOONASSISTENT. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare

WOONASSISTENT. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare WOONASSISTENT Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare Inhoud Situering Uitgangspunten en doelstellingen Onderzoeksdesign Resultaten Getuigenissen Conclusies Contactpersonen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN ACADEMIEJAAR 2015-2016 Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) Bachelor in de

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO*

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO* Page1 Geachte mevrouw, heer Beste collega, Je bent werkzaam in de zorg als verpleegkundige, vroedvrouw, kinesist, ergotherapeut, diëtist, medisch secretaresse, laborant, maatschappelijk werker en je wilt

Nadere informatie

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel)

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) in de gezinswetenschappen e opleidingsfase e opleidingsfase 3e opleidingsfase Oriëntatie kinderen en jongeren 3e opleidingsfase

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

Postgraduaat. Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk. Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk

Postgraduaat. Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk. Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk Postgraduaat Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk Hedendaagse evoluties/uitdagingen (1/2) De eerste lijn = een zorglandschap in volle evolutie Toenemende

Nadere informatie

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs brugge 2014-2015 profiel Wie mag de banaba buitengewoon onderwijs) volgen? 1. Iedereen met een bachelor kleuteronderwijs, lager of secundair

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 INHOUD 04 Doel van de opleiding 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 13 Algemene informatie 16 Hoe te bereiken? VOORWOORD Het personeel en de studenten van de

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR ERGOTHERAPIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR ERGOTHERAPIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR ERGOTHERAPIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR ERGOTHERAPIE Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is niet gemakkelijk.

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg

BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg De opleiding komt tegemoet aan het ministerieel besluit en de behoefte aan vorming binnen het werkveld. Met het ministerieel besluit van 24 april

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-0-22) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-07-10)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-07-10) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-07-10) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

Coördinator psychosociaal welzijn (M/V)

Coördinator psychosociaal welzijn (M/V) Scholengroep 19 Dender wenst op korte termijn volgende vacature in te vullen: Coördinator psychosociaal welzijn (M/V) Als coördinator psychosociaal welzijn ben je begaan met welzijn op het werk. In dat

Nadere informatie

Lang zullen we leven!

Lang zullen we leven! Talmalectoraat Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd Lang zullen we leven! Inauguratie 16 februari 2011 Dr. Evelyn Finnema Welkom! Waar gaan we het over hebben? Onderwerpen Aanleiding De opgaven en de

Nadere informatie

VERANDERINGEN BINNEN HET

VERANDERINGEN BINNEN HET VERANDERINGEN BINNEN HET VERPLEEGKUNDIG LANDSCHAP Verpleegkunde en Geestelijke Gezondheidszorg Trends Vermaatschappelijking van zorg Individualisering van zorg, patiënt wordt mondiger GGZ-problemen komen

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE KEUZETRAJECTEN Kinderverpleegkunde (KVP) Psychiatrische verpleegkunde (PVP) Sociale verpleegkunde (SVP) Ziekenhuisverpleegkunde

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs

Buitengewoon onderwijs Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Een bachelor na bachelor aan onze hogeschool is niet

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BUITENGEWOON onderwijs BRUGGE profiel De BanaBa Buitengewoon onderwijs is er voor iedereen die graag in het buitengewoon onderwijs zou willen werken, reeds werkt,

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP!

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! 01/10/2013:!Artesis Hogeschool (autonome hogeschool)!!+ Plantijn Hogeschool (provinciale hogeschool)! 4 departementen + 2 schools of arts (conservatorium,

Nadere informatie

Outreach: ja hallo 19/05/2016

Outreach: ja hallo 19/05/2016 Outreach: ja hallo 19/05/2016 Inhoud 1. Visie 2. Quality of Life 3. Quickscan 4. De cirkel Visie? Visie geeft denken en handelen vorm Mens-en maatschappijvisie Ruimer dan outreach alleen Iedereen heeft

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. studeren combineren. Bachelor in de verpleegkunde. Flextraject. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. studeren combineren. Bachelor in de verpleegkunde. Flextraject. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren Bachelor in de verpleegkunde Flextraject Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in de verpleegkunde flextraject Heb je altijd al gedroomd

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Bachelor Sociaal Werk met een 68 of 67-studiepuntenprogramma

Bachelor Sociaal Werk met een 68 of 67-studiepuntenprogramma Bachelor Sociaal Werk met een 68 of 67-studiepuntenprogramma (2018-2019) Als je in het bezit bent van een: o o Professionele bachelor uit het studiegebied sociaal-agogisch werk: orthopedagogie, toegepaste

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding

Specifieke Lerarenopleiding Specifieke Lerarenopleiding www.hubrussel.be/slo ECONOMIE & MANAGEMENT Academiejaar 2009-2010 Aan de slag als leerkracht De Specifieke Lerarenopleiding (SLO) richt zich tot toekomstige leerkrachten economie

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW.

Nadere informatie

Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg. Cis Dewaele

Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg. Cis Dewaele Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg Cis Dewaele Inhoud 1. Waarom outreach 2. Quickscan 3. De visie 4. De cirkel 1. Waarom outreach Niet bereikte groepen De relatie werkt! (leefwereld, waarden en normen)

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Hilde Bottu Kristel Grondelaers Evi Neven

Hilde Bottu Kristel Grondelaers Evi Neven Oriënteren naar HBO5 Hilde Bottu beleidsadviseur HBO5 UC Leuven-Limburg Kristel Grondelaers Docent/stagebegeleider/coördinator Promotie HBO Verpleegkunde Genk Evi Neven Beleidsmedewerker HBO5 Limburg/IKZmedewerker

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN. Graduaat in de orthopedagogie. Informatiebundel vrijstellingen Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN. Graduaat in de orthopedagogie. Informatiebundel vrijstellingen Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN Informatiebundel vrijstellingen 1 2019-2020 Arteveldehogeschool Wie kan vrijstellingen aanvragen? Heb je reeds een andere opleiding gevolgd in hoger onderwijs of in het

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW. Hieronder vind

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE

PROFESSIONELE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE PROFESSIONELE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE MODELTRAJECT JAAR 1 Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk Uit ervaring kan je leren als je de ruimte krijgt om bij die ervaring stil te staan. Je

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen Academiejaar 2014/2015 bachelor Orthopedagogie Ortho-agogie volwassenen en ouderen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Orthopedagogie Ortho-agogie volwassenen en ouderen Je ideale opleiding

Nadere informatie

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking

Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Model Beroepsprofiel Cliëntondersteuner voor mensen met een beperking Het doel van deze beschrijving is om enerzijds houvast te geven voor het borgen van de unieke expertise van de cliëntondersteuner voor

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Hebt u in het verleden een hbo- of wo-opleiding 1 afgerond en wilt u de bacheloropleiding Psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3 Verkort programma Sociaal Werk 015-016 Bachelor in de Orthopedagogie, Bachelor in de Toegepaste psychologie, Bachelor in de Gezinswetenschappen, Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind, Bachelor in

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding 2019 2020 EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar gezondheidsopvoeding EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IS EEN KORTE DOCH VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN EEN GELUKKIGE TOESTAND IN DEZE WERELD

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Bachelor voedingsen dieetkunde. voor werkstudenten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. Bachelor voedingsen dieetkunde. voor werkstudenten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 Bachelor voedingsen dieetkunde voor werkstudenten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor voedings- en dieetkunde voor werkstudenten Wil je de opleiding Voedings- en dieetkunde

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be Situering van

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS FLEXTRAJECTEN Altijd

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs

Buitengewoon onderwijs Academiejaar 2014/2015 Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Een bachelor na bachelor aan onze hogeschool is niet

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Professionele bachelor Orthopedagogie MODELTRAJECT 1 OPLEIDINGSONDERDELEN 2013/2014

Professionele bachelor Orthopedagogie MODELTRAJECT 1  OPLEIDINGSONDERDELEN 2013/2014 Professionele bachelor Orthopedagogie MODELTRAJECT 1 Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk Uit ervaring kan je leren als je de ruimte krijgt om bij die ervaring stil te staan. Je leert

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

OVERGANGSZORG: de toekomst? Woon- en zorgcentrum Kimpenhof Familiehulp Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare

OVERGANGSZORG: de toekomst? Woon- en zorgcentrum Kimpenhof Familiehulp Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare OVERGANGSZORG: de toekomst? Woon- en zorgcentrum Kimpenhof Familiehulp Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare Inhoud Situering Uitgangspunten en doelstellingen Onderzoeksdesign Resultaten Conclusies Getuigenissen

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-win relatie 22 februari 2013 Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-winrelatie Tewerkstelling betekent een

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH 2019-2020 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS Arteveldehogeschool Vrijstellingen SWITCH-trajecten OKO 1 2016-2017 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN. Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN. Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND Arteveldehogeschool Informatiebundel verkorte trajecten 1 201-201 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag starten in de opleiding

Nadere informatie

Postgraduaat in het Informaticamanagement

Postgraduaat in het Informaticamanagement Bijblijven & mee evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaat in het Informaticamanagement Academiejaar 2008-2009 Groepscentrum Permanente Vorming Waarom kiezen

Nadere informatie

Nietconfessionele zedenleer

Nietconfessionele zedenleer NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2015/2016 Postgraduaat leraar basisonderwijs Nietconfessionele zedenleer Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat leraar basisonderwijs Niet-confessionele zedenleer

Nadere informatie

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedvrouwen

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedvrouwen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren Bachelor in de verpleegkunde Verkort traject bachelor in de verpleegkunde voor vroedvrouwen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in de

Nadere informatie