Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden"

Transcriptie

1 Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie Competente ouderen competent begeleiden Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar

2 Competente ouderen competent begeleiden Ouderen leven langer en blijven soms tot op hoge leeftijd in goede gezondheid. Ze leveren elk op hun manier een actieve bijdrage aan de samenleving. Ze vragen erkenning voor hun inzet en een gepaste ondersteuning op maat. De groep ouderen in onze samenleving groeit en wordt heterogener. Hun vragen om steun en begeleiding worden complexer en diverser. Ook wanneer ouderen meer zorgen nodig hebben, streven ze een zo groot mogelijke autonomie na. Dat plaatst professionelen en vrijwilligers die met ouderen werken voor belangrijke uitdagingen. Meer samenwerking tussen deskundigen van uiteenlopende disciplines is van essentieel belang. Iets voor u? Heeft u ervaring in werken met ouderen en wilt u uw loopbaan een nieuwe invulling geven? Zoekt u een update van uw kennis over ouderen? Wilt u kennismaken met nieuwe werkwijzen voor een passende begeleiding van ouderen? Krijgt u in uw persoonlijk leven te maken met de zorg voor ouderen en mist u een kader om de vragen en noden van ouderen echt te begrijpen? Voldoening, geen belasting Ann De Geest, 48 jaar, verpleegkundige en gezinswetenschapper: Met ouderen werken geeft me echt voldoening, het is een deel van mijn leven. Maar door rugproblemen vrees ik dat ik mijn huidig werk als verzorgende in de nachtdienst niet lang meer zal kunnen doen. Met deze opleiding wil ik mijn kennis verruimen zodat ik een job kan vinden waarin ik ouderen kan blijven helpen, zonder die fysieke belasting.

3 De banaba Psychosociale Gerontologie benadert ouder worden in al zijn individuele aspecten en sociale dynamieken. Doel is om het werken met en voor ouderen te verbeteren zodat ouderen kunnen succesvol ouder worden. Succesvol ouder worden De banaba Psychosociale Gerontologie wil ouderen en wie met ouderen werkt, versterken. De opleiding vertrekt van het competentiemodel van het ouder worden. In die visie is ouder worden een groeiproces. Het model is erop gericht om ouderen de mogelijkheid te bieden om zich zo lang mogelijk, volgens hun eigen wensen, in hun eigen omgeving te kunnen handhaven. De bedoeling is om het diensten- en zorgaanbod af te stemmen op de wensen van de oudere, zodat deze maximaal zijn autonomie kan behouden. Over het muurtje kijken Ouderen competent ondersteunen vraagt van professionele zorgverleners en begeleiders een brede visie en de bereidheid om kennis vanuit andere invalshoeken toe te passen. Voor een gepaste zorg, afgestemd op wat ouderen wensen en nodig hebben, moeten we over het muurtje van de eigen discipline willen kijken. De banaba Psychosociale Gerontologie brengt mensen uit de praktijk bij elkaar en stimuleert hen actief om samen te werken, over de grenzen van hun disciplines en beroepen heen. De opleiding richt zich tot professionele bachelors in Sociaal werk, Gezinswetenschappen, Orthopedagogie, Ergotherapie, Verpleegkunde en Toegepaste psychologie die hun competenties in het werken met en voor ouderen willen verbeteren. Meerwaarde van de opleiding De opleiding verbreedt en verscherpt de kennis die u in uw vooropleiding en uw beroep of uw werk als vrijwilliger heeft opgebouwd. U leert competente zij het soms kwetsbare ouderen nog competenter begeleiden. U bouwt voort op de kracht van de oudere en bewaakt en bevordert zijn of haar autonomie. Bovendien kunt u uw eigen beroepskennis uitbreiden met inzichten en vaardigheden uit andere beroepen en invalshoeken. Verzorgenden coachen Arianne Van den Stockt, 33 jaar, maatschappelijk werkster: Als diensthoofd van een groep gemotiveerde verzorgenden in de thuiszorg krijg ik regelmatig te maken met vragen over gepaste zorg voor ouderen. Ouderen begeleiden in de huidige maatschappij is diverser, complexer, maar ook interessanter geworden. Deze opleiding geeft me de nodige inzichten en kaders om de verzorgenden te coachen in hun streven om ouderen optimaal te ondersteunen.

4 Wat kunt u met dit diploma? Als bachelor in de Psychosociale Gerontologie kunt u individuele ouderen en hun omgeving psychosociaal begeleiden in een empowerend traject. Bovendien kunt u de expertise die u hier verwerft inzetten om een brugfunctie te vervullen tussen de oudere, zijn omgeving en andere professionals in het (soms complexe) aanbod van hulp- en dienstverlening. Zowel in uw organisatie, uw omgeving als in de samenleving kunt u een voortrekker worden op vlak van ouderenwelzijn en participatie. U werkt actief mee aan de kwaliteit van het leven van ouderen. Enkele voorbeelden uit de praktijk: In woon- en zorgcentra zorgt u voor een warm onthaal. U bent de aanspreekpersoon voor de oudere en zijn of haar omgeving. Samen met de medewerkers ziet u erop toe dat de overgang van thuis naar het woonzorgcentrum zo aangenaam mogelijk verloopt. Bij lokale overheden werkt u samen met de ouderenadviesraad, de schepen bevoegd voor ouderen en met andere diensten aan een inclusief ouderenbeleid. In vakverenigingen staat u in voor de trajectbegeleiding van ouder wordende werknemers. U informeert over eindeloopbaanmaatregelen en voorbereiding op het pensioen. In mutualiteiten bent u de referentiepersoon voor een betere afstemming van de dienstverlening op de noden van ouderen. In verenigingen voor mantelzorgers organiseert u contacten tussen de verschillende betrokkenen. U voorziet vormings- en informatiemomenten voor mantelzorgers. In de thuiszorg ziet u toe op een betere afstemming van de hulp- en dienstverlening. U stimuleert de maatschappelijke participatie van (kwetsbare) ouderen via culturele en andere activiteiten in de socioculturele sector.

5 BASISMODULE 0.1 Ouder worden in maatschappelijk perspectief (3 sp) 0.2 Evidence-Based Practice in psychosociale gerontologie (3 sp) Thematische modules MODULE 1: MODULE 2: Psychologisch-ethische benadering Biologisch verouderingsproces en zorg 1.1 Psychogerontologie (3 sp) 2.1 Biomedische aspecten van het ouder worden (3 sp) 1.2 Zingeving en levensbeschouwing (3 sp) 2.2 Geriatrische vraagstukken (3 sp) 1.3 Practicum (5 sp) 2.3 Practicum (5 sp) MODULE 3: MODULE 4: Maatschappelijke participatie Sociaal-economische benadering 3.1 Culturele en sociale participatie (3 sp) 4.1 Economische en juridische thema s (3 sp) 3.2 Gezins- en contextgericht werken (3 sp) 4.2 Ouderenbeleid (3 sp) 3.3 Practicum (5 sp) 4.3 Practicum (5 sp) WERKVELDPROJECT (10 sp) Holistische visie Psychosociale Gerontologie is een professionele bachelor die in totaal 60 studiepunten telt. De opleiding bekijkt de oudere als mens op een holistische wijze. In het programma komen verschillende aspecten van het verouderingsproces aan bod. We benaderen de oudere als individu maar ook als onderdeel van zijn/haar omgeving. We hebben zowel aandacht voor de innerlijke beleving als voor het lichamelijk welbevinden van ouderen en hun familiale en sociaal-economische positie. Praktijkgericht Het is niet de bedoeling dat deze kennis theoretisch blijft. In elke module is een practicum voorzien. Daar leert u om uw kennis en vaardigheden in concrete opdrachten in de praktijk toe te passen. Een voorbeeld: u onderzoekt de verschillende initiatieven die in een bepaalde gemeente bestaan voor de doelgroep van kwetsbare ouderen. U gaat een kwetsbare oudere in die gemeente interviewen. Op basis van uw bevindingen en de feedback uit het interview maakt u een kritische analyse over het aanbod en de gebruikte methodieken en suggereert u eventuele verbeteringen.

6 Wat komt er in de verschillende modules aan bod? Het is mogelijk om elk jaar van start te gaan met de basismodule. De vier thematische modules worden echter (per twee) om het jaar aangeboden. In staan modules 2 en 4 op het programma. In kunt u modules 1 en 3 volgen. U sluit uw opleiding af met een werkveldproject. Basismodule De opleiding start met de fundamenten voor een positieve, holistische en wetenschappelijk onderbouwde visie op ouderen. We leggen de basis voor respectvol agogisch handelen. U krijgt flink wat bagage over de maatschappelijke positie van ouderen. U leert (wetenschappelijke) informatie over ouderen en ouder worden opzoeken, interpreteren en verwerken. Casussen zullen u aanzetten tot (zelf)- reflectie over uw eigen visie op ouderen. Module 1: Psychologischethische benadering U leert de psychosociale perspectieven op het ouder worden beter kennen. We staan stil bij ouder worden als levensfase, bij de achtergronden en voorwaarden voor succesvol ouder worden en bij de persoonlijkheidsveranderingen die eigen zijn aan latere levensfasen. We bekijken de impact van ouder worden op partnerrelaties, intimiteit en seksualiteit, op het cognitieve functioneren en op tijdsbeleving. We bespreken ethische benaderingen en zingevingsvragen die opduiken bij de confrontatie met een naderend levenseinde. Er is aandacht voor het sterf- en rouwproces en voor vragen over palliatieve zorg en euthanasie. Module 2: Biologisch verouderingsproces en zorg Hoe evolueert het lichamelijke verouderingsproces en hoe kunnen we dit zo goed mogelijk laten verlopen? U verwerft inzicht in fysieke en psychogeriatrische problemen. Verder staan we uitgebreid stil bij de rol van de formele en de informele zorg voor ouderen.

7 Module 3: Maatschappelijke participatie In deze module maakt u kennis met verschillende vormen van maatschappelijke participatie. U begrijpt de aandachtspunten en leert methodes kennen die de drempel verlagen en een langdurige participatie van ouderen ondersteunen. U verwerft inzicht in de betekenis die ouderen en hun primaire sociale netwerken voor elkaar hebben. U leert de principes van systeemdenken en contextueel denken toepassen. U leert hoe u relatienetwerken kunt versterken voor een optimale autonomie en zelfredzaamheid. Module 4: Sociaal-economische benadering Deze module behandelt economische en juridische vragen en mogelijkheden in verband met relatie en familie, arbeid en inkomen, vermogen, gezondheid en wonen. U leert over deze materie met ouderen overleggen en hen te adviseren, te ondersteunen of door te verwijzen. Ook buigt u zich over het beleid op lokaal, provinciaal, Vlaams, federaal, Europees en internationaal niveau. U leert beleidsvoorstellen en -plannen kritisch analyseren en u ziet hoe ouderen een impact kunnen hebben op het beleid. concrete vraag of probleemstelling van een organisatie die met of voor ouderen werkt. Hier kunt u al uw kennis en vaardigheden die u in de opleiding heeft verworven combineren met de ervaring die u eerder opdeed. Diploma of bijscholing? Een extra diploma betekent uiteraard een belangrijke surplus op de arbeidsmarkt. De holistische visie van de opleiding komt ook het best tot zijn recht als u het volledige studieprogramma volgt. Maar misschien is de tijd die u kunt spenderen aan een studie beperkt? Of u kiest specifiek voor één enkele module? Of u wenst een programma samen te stellen op maat van uw interesse? Dan kunt u ook voor één of enkele module(s) inschrijven. Als u deelneemt aan het examen en daarvoor slaagt, krijgt u vrijstellingen voor deze onderdelen wanneer u alsnog de volledige opleiding zou willen volgen. Werkveldproject Het werkveldproject is een leerervaring op maat, met een bruikbaar resultaat voor het werkveld. U werkt autonoom aan een

8 Praktische informatie Wie kan inschrijven? De opleiding richt zich expliciet tot personen die minstens een jaar werken met ouderen kunnen aantonen en die eerder een diploma van minimaal bachelorniveau behaalden in de volgende richtingen: Sociaal werk, Gezinswetenschappen, Orthopedagogie, Ergotherapie, Verpleegkunde of Toegepaste Psychologie. Voor andere geïnteresseerden met minimaal een bachelordiploma is er eerst een toelatingsassessment. Gebrek aan ervaring kunt u - in overleg - compenseren door alsnog vrijwilligerswerk met ouderen op te nemen. Studeren combineren met werken en zorgen De praktische organisatie van de opleiding is erop gericht om de studie vlot te combineren met een job en met de zorg voor gezin en familie. De lessen zijn geconcentreerd op één lesdag per week, doorgaans is dat donderdag. Uitzonderlijk hebben er ook lessen plaats op zaterdag. De examens zijn gespreid over het jaar. Betaald educatief verlof is mogelijk indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hoeveel kost de opleiding? Het inschrijvingsgeld hangt af van het aantal studiepunten waarvoor u inschrijft. Wie intekent voor de basismodule en twee thematische modules moet rekenen op ongeveer 350 euro per academiejaar. Cursusgeld en boeken bedragen ongeveer 75 euro per studiejaar. Betalen kan ook met opleidingscheques. Inschrijven? Vanaf mei kunt u inschrijven via Of kom eens langs tijdens een van de infodagen. Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Campus HIG is een stijlvol gerenoveerde fabriek in een mooie en rustige omgeving aan de groene Huart Hamoirlaan.De campus ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek en is ook vlot bereikbaar met de auto. Er is een eigen (beperkte) parking. Huart Hamoirlaan Brussel Tel: info.hig@hubrussel.be - Nog vragen? Bel of mail ons, of nog beter: kom eens langs op een van onze infodagen: Zaterdag 27 april 2013 van 9 tot 13u Vrijdag 21 juni 2013 van 13 tot 18u Zaterdag 31 augustus 2013 van 9 tot 13u V.U.: Mia Sas, Warmoesberg 26, 1000 Brussel 2013

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie Voortrekkers in het werken met ouderen www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2014-2015

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in werken met ouderen Ouderen leven langer en blijven soms

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie Ouderenwelzijn en -participatie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in het werken met en voor

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie Ouderenwelzijn en -participatie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in het werken met en voor

Nadere informatie

Sociaal-agogisch Werk. Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie. www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie. Hogeschool-Universiteit Brussel

Sociaal-agogisch Werk. Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie. www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie. Hogeschool-Universiteit Brussel Sociaal-agogisch Werk Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Waarom een banaba Psychosociale Gerontologie?

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2016-2017 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-7) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2017-2018 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-7) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN ACADEMIEJAAR 2015-2016 Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) Bachelor in de

Nadere informatie

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel)

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) in de gezinswetenschappen e opleidingsfase e opleidingsfase 3e opleidingsfase Oriëntatie kinderen en jongeren 3e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

WOONASSISTENT. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare

WOONASSISTENT. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare WOONASSISTENT Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare Inhoud Situering Uitgangspunten en doelstellingen Onderzoeksdesign Resultaten Getuigenissen Conclusies Contactpersonen

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg. www.hubrussel.be/palliatieve. Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezondheidszorg. Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg. www.hubrussel.be/palliatieve. Hogeschool-Universiteit Brussel Gezondheidszorg Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg www.hubrussel.be/palliatieve Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Waarom een diploma Palliatieve Zorg behalen?

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2018-20199 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-9) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be Situering van

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH 2019-2020 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

Waarom kiezen voor EHSAL?

Waarom kiezen voor EHSAL? Waarom kiezen voor EHSAL? EHSAL biedt je een diploma van academisch niveau via een bedrijfsgerichte opleiding. Het onderwijs bij EHSAL is praktijkgericht: vanaf het begin toets je je kennis en inzichten

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Postgraduaat in het Informaticamanagement

Postgraduaat in het Informaticamanagement Bijblijven & mee evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaat in het Informaticamanagement Academiejaar 2008-2009 Groepscentrum Permanente Vorming Waarom kiezen

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

Postgraduaat Palliatieve zorg

Postgraduaat Palliatieve zorg Postgraduaat Palliatieve zorg 2017-2018 JE VERWERFT INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN IN HET PALLIATIEVE ZORGCONCEPT EN JE LEERT JE BEROEPSHOUDING MET BETREKKING TOT DE PALLIATIEVE ZORG VERDER TE ONTWIKKELEN.

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 INHOUD 04 Doel van de opleiding 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 13 Algemene informatie 16 Hoe te bereiken? VOORWOORD Het personeel en de studenten van de

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@cvolethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2016-2017 Wil je leraar worden? Standaardtraject 2 jaar Versneld traject 1 jaar+ semester

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl10 Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding Cultuur AO BE 027 (Ontwerp) Versie {1.0} (Ontwerp) Pagina 1 van 9 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) -> Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen Werken en studeren Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel:

Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel: 2011 2012 Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Verpleegkundige Wetenschappen

Banaba sociale gezondheidszorg OO Verpleegkundige Wetenschappen BANABA IN DE SOCIALE GEZONDHEIDSZORG Opleidingsonderdeel Verpleegkundige wetenschappen Algemeen. Het opleidingsonderdeel Verpleegkundige wetenschappen maakt deel uit van de opleiding banaba in de Sociale

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT

Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT Voltijdse dagopleiding ACCOUNTANCY-ASSISTENT #tsjakka www.pact-opleidingen.be Minstens 60% van je opleiding ben je aan de slag in een leerbedrijf. 1 of 2 dagen les van ervaren docenten op een SYNTRA-campus.

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Verkort traject SOCIAAL WERK na het behalen van de academische bachelor in de criminologische wetenschappen

Verkort traject SOCIAAL WERK na het behalen van de academische bachelor in de criminologische wetenschappen Verkort traject SOCIAAL WERK na het behalen van de academische bachelor in de criminologische wetenschappen TRAJECT IN AFSTANDSONDERWIJS Totale studieomvang: 102 studiepunten Minimale studieduur: 2 jaar

Nadere informatie

Sociale bemiddeling in organisaties

Sociale bemiddeling in organisaties ACADEMIEJAAR 2014-2015 ZEVENDE EDITIE Sociale bemiddeling in organisaties Werken met arbeidsconflicten NIEUW! Vrijstelling module 2 mogelijk BIJSCHOLING Teambemiddeling 13 & 14.11.2014 Sociale bemiddeling

Nadere informatie

A-TRAJECT BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE PXL-HEALTHCARE

A-TRAJECT BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE PXL-HEALTHCARE 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN A-TRAJECT BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE PXL-HEALTHCARE 1 2 ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een moderne hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP!

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! 01/10/2013:!Artesis Hogeschool (autonome hogeschool)!!+ Plantijn Hogeschool (provinciale hogeschool)! 4 departementen + 2 schools of arts (conservatorium,

Nadere informatie

Studie-en vormingsdag. Van buddy tot community : hoe kwetsbare netwerken versterken?

Studie-en vormingsdag. Van buddy tot community : hoe kwetsbare netwerken versterken? Studie-en vormingsdag. Van buddy tot community : hoe kwetsbare netwerken versterken? Workshop: werken aan persoonlijke netwerkversterking - 7 werkmodellen Kristien Nys, Soumia Tourbi, Ria Széker, Imane

Nadere informatie

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra Elise Cornelis Ruben Vanbosseghem Valerie Desmet Patricia De Vriendt Colofon Auteurs:

Nadere informatie

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedkundigen

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedkundigen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2015/2016 studeren combineren Bachelor in de verpleegkunde Verkort traject bachelor in de verpleegkunde voor vroedkundigen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in de

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. studeren combineren. Bachelor in de verpleegkunde. Flextraject. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. studeren combineren. Bachelor in de verpleegkunde. Flextraject. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren Bachelor in de verpleegkunde Flextraject Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in de verpleegkunde flextraject Heb je altijd al gedroomd

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2016/2017 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BUITENGEWOON onderwijs BRUGGE profiel De BanaBa Buitengewoon onderwijs is er voor iedereen die graag in het buitengewoon onderwijs zou willen werken, reeds werkt,

Nadere informatie

Postgraduaat Casemanagement in de eerste lijn. Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk

Postgraduaat Casemanagement in de eerste lijn. Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk Postgraduaat Casemanagement in de eerste lijn Studiegebied gezondheidszorg campus Kortrijk Hedendaagse uitdagingen Hedendaagse uitdagingen Toenemende vergrijzing - multimorbiditeit Vermaatschappelijking

Nadere informatie

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO 7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST 8 Se-n-Se INTERNAATSWERKING Se-n-Se LEEFGROEPENWERKING 9 EEN SPRINGPLANK NAAR HET ECHTE LEVEN Se-n-Se INTERNAATSWERKING TSO WELKOM IN INTERNAATSWERKING BIJ

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. avondonderwijs. Brugprogramma Verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. avondonderwijs. Brugprogramma Verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren bachelor in avondonderwijs Brugprogramma Verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in avondonderwijs Brugprogramma Verpleegkunde

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Trajecten voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs

Trajecten voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs Arteveldehogeschool: Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs Trajecten voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs SWITCH-traject Studenten die reeds een diploma hoger

Nadere informatie

Postgraduaat Informaticamanagement

Postgraduaat Informaticamanagement Bijblijven & evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaat Informaticamanagement Academiejaar 2010-2011 Groepscentrum Permanente Vorming Waarom kiezen voor een postgraduaat?

Nadere informatie

Bachelor na Bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg

Bachelor na Bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg Bachelor na Bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg www.hubrussel.be/palliatieve GEZONDHEIDSZORG Academiejaar 2010-2011 Waarom een diploma Palliatieve Zorg behalen? We worden steeds ouder. Ook

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW. Hieronder vind

Nadere informatie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie Bijlage 2 Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie 1. Algemene inlichtingen Functienaam: Rapporteert aan: Diens/afdeling: Hiërarchische overste: Functionele afstemming,

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. postgraduaat. Geestelijke Gezondheidszorg. Januari december Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. postgraduaat. Geestelijke Gezondheidszorg. Januari december Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg Januari 2014 - december 2014 Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg Dit postgraduaat wordt georganiseerd

Nadere informatie

II FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER

II FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER II.2.11.3. FUNCTIEOMSCHRIJVING CONTEXTBEGELEIDER 1. Doel van de functie De contextbegeleider is de centrale ankerfiguur inzake overleg en hulpverleningscontacten met extern betrokken partijen. Hij staat

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding Maatschappijoriëntatie - Cultuur 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg

BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg De opleiding komt tegemoet aan het ministerieel besluit en de behoefte aan vorming binnen het werkveld. Met het ministerieel besluit van 24 april

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

Bemiddeling. nascholing 2009 CBR

Bemiddeling. nascholing 2009 CBR Bemiddeling nascholing 2009 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het programma vindt plaats te Gent en te Antwerpen

Nadere informatie

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedvrouwen

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedvrouwen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren Bachelor in de verpleegkunde Verkort traject bachelor in de verpleegkunde voor vroedvrouwen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in de

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen WERKEN EN STUDEREN Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage.

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage. PBA Sociaal werk, 62sp na graduaat Sociaal werk: van graduaat naar bachelor (2019-2020) Een verkorte leerroute (62 studiepunten) voor afgestudeerden met een graduaat maatschappelijk werk, sociaal-cultureel

Nadere informatie