Sociaal-agogisch Werk. Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie. Hogeschool-Universiteit Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociaal-agogisch Werk. Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie. www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie. Hogeschool-Universiteit Brussel"

Transcriptie

1 Sociaal-agogisch Werk Bachelor na Bachelor Psychosociale Gerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar

2 Waarom een banaba Psychosociale Gerontologie? Ouderen worden steeds ouder, vaak in goede gezondheid. De groep ouderen in onze samenleving groeit en wordt heterogener. Toch delen ouderen een aantal ontwikkelingstaken, een lichamelijke evolutie en bepaalde gemeenschappelijke belangen. Ouderen worden vandaag ook anders oud dan gisteren. Zij willen benaderd worden als autonome en competente individuen. De recente evoluties plaatsen niet alleen de ouderen, maar ook de samenleving en de professionelen en vrijwilligers die met ouderen werken, voor uitdagingen. Er is nood aan reflectie, aan een vernieuwd aanbod en aan aangepaste werkwijzen. De inzichten van het gerontologisch onderzoek naar de praktijk vertalen, kan hierbij helpen. Ook moet men steeds vaker bereid zijn om over de muurtjes van de eigen discipline te kijken. Als samenleving moeten we ons aanbod voor ouderen afstemmen op wat ouderen nodig hebben en op hun visie op welzijn en een goede oude dag. Basisopleidingen kunnen slechts beperkt inspelen op het proces van ouder worden. Daarom zijn bijscholing en verdere professionalisering in werken met ouderen noodzakelijk. Doelstellingen De banaba Psychosociale Gerontologie benadert ouder worden in al zijn individuele en sociale aspecten en dynamieken en biedt de gelegenheid om de theorie naar de praktijk te vertalen. De opleiding is multidisciplinair en interprofessioneel opgebouwd. De afgestudeerden kunnen competente zij het soms kwetsbare ouderen competent begeleiden, maar ook deskundig samenwerken met professionelen uit andere disciplines en een brugfunctie vervullen tussen de oudere en de professionele zorg- en dienstverlening. Zij bouwen voort op de kracht van de oudere en bewaken en bevorderen zijn of haar autonomie. Als Bachelor in de Psychosociale Gerontologie kunt u een belangrijke rol spelen in woon- en zorgcentra, bij lokale overheden, in vakverenigingen en mutualiteiten, verenigingen voor thuis- en mantelzorg, de socioculturele sector, ouderenadviesraden, dienstencentra of personeelsdiensten die een leeftijdsbewust personeelsbeleid willen uitbouwen.

3 Programma BASISMODULE 0.1 Ouder worden in maatschappelijk perspectief (3 sp) 0.2 Evidence-Based Practice in psychosociale gerontologie (3 sp) MODULE 1: MODULE 2: Psychologisch-ethische benadering Biologisch verouderingsproces en zorg 1.1 Psychogerontologie (3 sp) 2.1 Biomedische aspecten van het ouder worden (3 sp) 1.2 Zingeving en levensbeschouwing (3 sp) 2.2 Geriatrische vraagstukken (3 sp) 1.3 Practicum (5 sp) 2.3 Practicum (5 sp) MODULE 3: MODULE 4: Maatschappelijke participatie Sociaal-economische benadering 3.1 Culturele en sociale participatie (3 sp) 4.1 Economische en juridische thema s (3 sp) 3.2 Gezins- en contextgericht werken (3 sp) 4.2 Ouderenbeleid (3 sp) 3.3 Practicum (5 sp) 4.3 Practicum (5 sp) WERKVELDPROJECT (10 sp) Wat komt er in de verschillende modules aan bod? Basismodule De opleiding start met de fundamenten voor een positieve, holistische en wetenschappelijk onderbouwde visie op ouderen. U krijgt flink wat bagage over de maatschappelijke positie van ouderen en doet op basis van casussen aan (zelf)reflectie. Ook leggen we de basis voor respectvol agogisch handelen. U leert (wetenschappelijke) informatie over ouderen en ouder worden opzoeken, interpreteren, verwerken en integreren in de praktijk. Module 1 U leert de psychosociale perspectieven op het ouder worden kennen. We staan stil bij ouder worden als levensfase, bij de achtergronden en voorwaarden voor succesvol en constructief ouder worden en bij de persoonlijkheidsveranderingen in latere levensfasen. We gaan ook in op de impact van ouder worden op partnerrelaties, intimiteit en seksualiteit, op het cognitieve functioneren en op tijdsbeleving. Verder komen ethische benaderingen aan bod en zingevingsvragen die opduiken bij de confrontatie met een naderend levenseinde. Er is aandacht voor het sterf- en rouwproces en voor vragen over palliatieve zorg en euthanasie. Module 2 De tweede module bekijkt het lichamelijke verouderingsproces en hoe ouderen en hun omgeving dat zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. U verwerft inzicht in fysieke en psychogeriatrische problemen. Verder staan we uitgebreid stil bij de rol van de formele en de informele zorg voor ouderen.

4 Module 3 In deze module maakt u kennis met verschillende vormen van maatschappelijke participatie. U staat stil bij aandachtspunten en methodes die de drempel verlagen en een langdurige participatie van ouderen ondersteunen. U verwerft inzicht in de betekenis die ouderen en hun primaire sociale netwerken voor elkaar hebben. U leert de principes van systeemdenken en contextueel denken toepassen. U leert hoe relatienetwerken te versterken voor een optimale autonomie en zelfredzaamheid. Module 4 Deze module behandelt economische en juridische vragen en mogelijkheden in verband met relatie en familie, arbeid en inkomen, vermogen, gezondheid en wonen. U leert over deze materie met ouderen te overleggen en hen te adviseren, te ondersteunen of door te verwijzen. Ook buigt u zich over het beleid op lokaal, provinciaal, Vlaams, federaal, Europees en internationaal niveau. Beleidsvoorstellen en -plannen leert u kritisch analyseren en u leert hoe ouderen een impact kunnen hebben op het beleid. Practica bij alle modules In de practica zet u de stap naar de praktijk. Ze vormen het leermoment bij uitstek waarin u in interactie kunt treden met en kunt leren van medestudenten met verschillende basisopleidingen en werkzaam in verschillende beroepsvelden. Werkveldproject In het werkveldproject buigt u zich over een probleem uit de praktijk, waarbij u de leerstof en uw ervaringen uit het werkveld integreert. Uw werkveldproject is een leerervaring op maat met een bruikbaar resultaat voor het werkveld. Zo bouwt de opleiding aan een structurele en kwaliteitsvolle band met organisaties en instellingen die ouderen ondersteunen, begeleiden en verzorgen. Docenten Marie-Christine Adriaensen (CGG Brussel - Expertisecentrum BrOes), prof. dr. Jef Breda (UA), Prof. dr. Patrick Deboosere (VUB), prof. dr. Wim Distelmans (VUB), Marianne De Boodt (HUBrussel), dr. Lieve De Lathouwer (Expertisecentrum Leeftijd & Werk), Greet De Knop (HUBrussel), Dirk Doucet (Ouderenzorg Emmaüs), Wim Embrechts (PZ St. Alexius), dr. Ria Grommen (HUBrussel), prof. dr. Annie Hondeghem (KU Leuven), prof. dr. em. Manu Keirse (KU Leuven), Sabine Lambers (HUBrussel), Ignace Leus (CM), dr. Sara Mahieu (WZC Den Olm), prof. dr. em. Alfons Marcoen (KU Leuven), prof. dr. Tony Mets (VUB), dr. Adelheid Rigo (HUBrussel), dr. Karine Rochtus (CM), dr. Nele Spruytte (KU Leuven - LUCAS), Anik Stevens (HUBrussel), prof. dr. Frederik Swennen (UA), Johan Truyers (OKRA-Studiedienst), Arlette Van Assel (GGZ Regio Breda), dr. Nancy Van Ranst (Arteveldehogeschool), Luc Van de Ven (UZ Gasthuisberg), prof. dr. Nele Van Den Noortgate (Ugent), Anne Van Der Gucht (Departement Welzijn, Volkgezondheid en Gezin), Mia Van Laeken (VIGeZ/IDEWE), dr. Joris Van Puyenbroeck (HUBrussel), dr. Griet Van Roosmalen (HUBrussel), prof. dr. Dominique Verté (VUB), Claire Wiewauters (HUBrussel), Tim Wuyts (KU Leuven).

5 Praktische informatie U wilt het bachelordiploma behalen? Het modeltraject voor diplomastudenten van deze banaba loopt over twee academiejaren. Het eerste jaar volgt u de basismodule en twee domeinspecifieke modules. Het tweede jaar volgt u de twee overige domeinspecifieke modules en sluit u de opleiding af met een werkveldproject. De basismodule en het werkveldproject organiseren we jaarlijks. De domeinspecifieke modules organiseren we tweejaarlijks. In academiejaar staan module 1 en module 3 op het programma. Module 2 en module 4 organiseren we in Toelatingsvoorwaarden Professionele bachelors in Sociaal Werk, Gezinswetenschappen, Orthopedagogie, Ergotherapie, Verpleegkunde of Toegepaste Psychologie die al minstens één jaar met ouderen werkten, kunnen zonder meer inschrijven. Voor andere geïnteresseerden met minimaal een bachelordiploma is er eerst een toelatingsassessment. Gebrek aan ervaring kunt u in overleg compenseren door vrijwilligerswerk met ouderen. U zoekt bijscholing? Bent u geïnteresseerd, maar is de tijd die u aan de opleiding kunt besteden, beperkt? U hoeft zich niet aan het modeltraject te houden. Als u niet noodzakelijk het bachelordiploma wilt halen, kunt u zich voor één of meer onderdelen van de opleiding inschrijven. Als u slaagt voor de examens, kunt u vrijstellingen krijgen voor deze onderdelen wanneer u alsnog de volledige opleiding gaat volgen.

6 Waar vind je ons? Inschrijven Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen is een stijlvol gerenoveerde fabriek in een mooie en rustige omgeving aan de groene Huart Hamoirlaan. De campus ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek en is ook vlot bereikbaar met de auto. Er is een eigen (beperkte) parking. Een wegbeschrijving vindt u op onder Praktische informatie Waar vind je ons?. Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Huart Hamoirlaan Brussel Tel: info@hig.be Nog vragen? Bel of mail ons op of info@hig.be. Of nog beter: kom eens langs op een van onze infodagen. Infodagen Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen zaterdag 28 april 2012 van 9u tot 13u vrijdag 22 juni 2012 van 13u tot 18u zaterdag 1 september van 9u tot 13u Inschrijven kan op 3 manieren: online vanaf mei 2012 via Doorloop thuis het inschrijvingsprogramma en bezorg ons de gevraagde documenten per post. Wij sturen u dan de nodige informatie toe. tijdens de infodagen (zie hiernaast). op de campus: - op werkdagen en op zaterdag tussen 8u30 en 17u; - tijdens vakantieperiodes van maandag tot vrijdag tussen 9u en 16u. Wanneer? De opleiding start op donderdag 27 september Wekelijks is er één dag les op donderdag (uitzonderlijk op zaterdag) van 9u tot 12u30 en van 13u45 tot 17u op Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Inschrijvingsgeld Het inschrijvingsgeld hangt af van het aantal studiepunten waarvoor u inschrijft. U betaalt 64,9 euro (basisbedrag) + 8,90 euro per opgenomen studiepunt. Diplomastudenten betalen voor het modeltraject (28 studiepunten) 314,10 euro. Wij aanvaarden opleidingscheques. De informatie in deze folder is mogelijk onderhevig aan wijzigingen in academiejaar V.U.: Mia Sas, Stormstraat 2, 1000 Brussel

Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden

Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Competente ouderen competent begeleiden Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie Competente ouderen competent begeleiden www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2013-2014

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in werken met ouderen Ouderen leven langer en blijven soms

Nadere informatie

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen

Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie. Sociaal-Agogisch Werk. Voortrekkers in het werken met ouderen Sociaal-Agogisch Werk Bachelor-na-bachelor Psychosociale gerontologie Voortrekkers in het werken met ouderen www.hubrussel.be/psychosocialegerontologie Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2014-2015

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie Ouderenwelzijn en -participatie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in het werken met en voor

Nadere informatie

Sociaal-Agogisch Werk

Sociaal-Agogisch Werk Sociaal-Agogisch Werk BACHELOR-NA-BACHELOR Psychosociale gerontologie Ouderenwelzijn en -participatie www.odisee.be/psychosocialegerontologie SOCIAAL-AGOGISCH WERK Voortrekkers in het werken met en voor

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2016-2017 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-7) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2017-2018 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-7) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN ACADEMIEJAAR 2015-2016 Bijlagen onderwijs-en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) Bachelor in de

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN.

ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN. ACADEMIEJAAR 2018-20199 Bijlagen onderwijs- en examenreglement CAMPUS HOGER INSTITUUT VOOR GEZINSWETENSCHAPPEN www.odisee.be CAMPUS HIG SCHAARBEEK Gezinswetenschappen (dagonderwijs) (p.4-9) 1e opleidingsfase

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel)

INHOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (Brussel) Gezinswetenschappen (dagonderwijs) in de gezinswetenschappen e opleidingsfase e opleidingsfase 3e opleidingsfase Oriëntatie kinderen en jongeren 3e opleidingsfase

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN. Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN. Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND Arteveldehogeschool Informatiebundel verkorte trajecten 1 201-201 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag starten in de opleiding

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014

Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven. Academiejaar 2013-2014 Industriële wetenschappen Voortgezette opleidingen KAHO Sint-Lieven Academiejaar 2013-2014 Dienst Voortgezette Opleidingen KAHO Sint-Lieven, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent Preventieadviseur Basismodule

Nadere informatie

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN

BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH WERKEN & STUDEREN BACHELOR BOUW IN AFSTANDSONDERWIJS PXL-TECH 2019-2020 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG KHLeuven, KHLim en Groep T (Lerarenopleiding) zijn nu UC Leuven-Limburg BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. UC

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. UC Leuven-Limburg richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Waarom kiezen voor EHSAL?

Waarom kiezen voor EHSAL? Waarom kiezen voor EHSAL? EHSAL biedt je een diploma van academisch niveau via een bedrijfsgerichte opleiding. Het onderwijs bij EHSAL is praktijkgericht: vanaf het begin toets je je kennis en inzichten

Nadere informatie

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud en achtergrond Kernpunten opleiding 1. Verbreding en verdieping van uw kennis 2. Internationaal

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg. www.hubrussel.be/palliatieve. Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezondheidszorg. Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg. www.hubrussel.be/palliatieve. Hogeschool-Universiteit Brussel Gezondheidszorg Bachelor-na-bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg www.hubrussel.be/palliatieve Hogeschool-Universiteit Brussel Academiejaar 2012-2013 Waarom een diploma Palliatieve Zorg behalen?

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be Situering van

Nadere informatie

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG BACHELOR IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Mensen met psychische en psychiatrische problemen vragen om extra zorg en aandacht. KHLeuven richt een bachelor na bachelor in de geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Bachelor na Bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg

Bachelor na Bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg Bachelor na Bachelor Verpleegkundige in de Palliatieve Zorg www.hubrussel.be/palliatieve GEZONDHEIDSZORG Academiejaar 2010-2011 Waarom een diploma Palliatieve Zorg behalen? We worden steeds ouder. Ook

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie BANABA IN DE SOCIALE GEZONDHEIDSZORG Opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie Algemeen. Het opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie maakt deel uit van de opleiding BanaBa in de Sociale gezondheidszorg

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 INHOUD 04 Doel van de opleiding 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 13 Algemene informatie 16 Hoe te bereiken? VOORWOORD Het personeel en de studenten van de

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

Postgraduaat OUDERENZORG

Postgraduaat OUDERENZORG Departement HIVB Hoger Instituut Verpleegkunde en Biotechnologie Wilgenstraat 32 8800 Roeselare Tel. 051 23 23 30 Fax: 051 22 82 58 Permanente vorming Academiejaar 2009-2010 Postgraduaat OUDERENZORG in

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleiding

Specifieke Lerarenopleiding Specifieke Lerarenopleiding www.hubrussel.be/slo ECONOMIE & MANAGEMENT Academiejaar 2009-2010 Aan de slag als leerkracht De Specifieke Lerarenopleiding (SLO) richt zich tot toekomstige leerkrachten economie

Nadere informatie

Postgraduaat in het Informaticamanagement

Postgraduaat in het Informaticamanagement Bijblijven & mee evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaat in het Informaticamanagement Academiejaar 2008-2009 Groepscentrum Permanente Vorming Waarom kiezen

Nadere informatie

Verder studeren na Gezinswetenschappen

Verder studeren na Gezinswetenschappen Verder studeren na Gezinswetenschappen juni 2019 Verder studeren na Gezinswetenschappen 1 Je bent pas afgestudeerd als bachelor in de Gezinswetenschappen, maar misschien kriebelt het om je (nu of later)

Nadere informatie

Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie in de palliatieve zorg 15 en 29/05/2012

Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie in de palliatieve zorg 15 en 29/05/2012 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Vormingskrantje Februari 2012 Complementaire Zorg Aromatherapie: initiatie 17/04/2012 Aromatherapie

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel

Gezin en arbeid: naar een win-win relatie. 22 februari 2013. Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-win relatie 22 februari 2013 Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Hogeschool-Universiteit Brussel Gezin en arbeid: naar een win-winrelatie Tewerkstelling betekent een

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ

CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ CURRICULUM POSTGRADUAAT GGZ Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS Arteveldehogeschool Vrijstellingen SWITCH-trajecten OKO 1 2016-2017 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR ERGOTHERAPIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR ERGOTHERAPIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR ERGOTHERAPIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR ERGOTHERAPIE Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is niet gemakkelijk.

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

Hogeschool-Universiteit Brussel. Bachelor in de psychosociale gerontologie. (bachelor na bachelor)

Hogeschool-Universiteit Brussel. Bachelor in de psychosociale gerontologie. (bachelor na bachelor) Hogeschool-Universiteit Brussel Bachelor in de psychosociale gerontologie (bachelor na bachelor) 13 april 2010 NVAO Toets Nieuwe Opleiding Adviesrapport Inhoud 1 Samenvattende conclusie 3 2 Inleiding en

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

GRADUATEN 2008-2009. 4 graduaten in technologie: Bedrijfsautomatisatie Biotechnologie Elektronica optie Multimedia Telecommunicatietechnieken

GRADUATEN 2008-2009. 4 graduaten in technologie: Bedrijfsautomatisatie Biotechnologie Elektronica optie Multimedia Telecommunicatietechnieken GRADUATEN 2008-2009 4 graduaten in technologie: Bedrijfsautomatisatie Biotechnologie Elektronica optie Multimedia Telecommunicatietechnieken 6 graduaten in management: Boekhouden Fiscale Wetenschappen

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel:

Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel: 2011 2012 Postgraduaat tot bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de geriatrie Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE ALGEMENE RECHTSVAKKEN De module Algemene Rechtsvakken van het Postgraduaat Fiscaal

Nadere informatie

Postgraduaat Palliatieve zorg

Postgraduaat Palliatieve zorg Postgraduaat Palliatieve zorg 2017-2018 JE VERWERFT INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN IN HET PALLIATIEVE ZORGCONCEPT EN JE LEERT JE BEROEPSHOUDING MET BETREKKING TOT DE PALLIATIEVE ZORG VERDER TE ONTWIKKELEN.

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een

Nadere informatie

STUDIEGIDS SENIORENCONSULENTENVORMING HOGERE LEERGANGEN VOOR FISCALE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN CVO

STUDIEGIDS SENIORENCONSULENTENVORMING HOGERE LEERGANGEN VOOR FISCALE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN CVO HOGER ONDERWIJS STUDIEGIDS SENIORENCONSULENTENVORMING HOGERE LEERGANGEN VOOR FISCALE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN CVO Academiejaar 2012-2013 www.fhs.be [2] INHOUDSTAFEL Inleiding pg 03 Waarom Seniorenconsulentenvorming

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1 Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk Academiejaar 2007-2008 Bijlage 1 IOUD Bachelor in het Sociaal Werk Studieprogramma s (modeltrajecten) 1 ste jaar bachelor in het Sociaal Werk 2 de

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen LEUVEN t Master in de pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

WOONASSISTENT. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare

WOONASSISTENT. Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare WOONASSISTENT Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare Inhoud Situering Uitgangspunten en doelstellingen Onderzoeksdesign Resultaten Getuigenissen Conclusies Contactpersonen

Nadere informatie

Afstudeerrichting Geriatrische Revalidatie

Afstudeerrichting Geriatrische Revalidatie Prof. dr. Ivan BAUTMANS Afstudeerrichting Geriatrische Revalidatie I Bautmans http://www.who.int/ageing VERGRIJZING Levensverwachting in jaren op verschillende leeftijden, Vlaams Gewest, 2003. Mannen Vrouwen

Nadere informatie

STUDIEGIDS SENIORENCONSULENTENVORMING

STUDIEGIDS SENIORENCONSULENTENVORMING HOGER ONDERWIJS STUDIEGIDS SENIORENCONSULENTENVORMING HOGERE LEERGANGEN VOOR FISCALE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN CVO Academiejaar 2011-2012 www.fhs.be [2] INHOUDSTAFEL Inleiding pg 03 Waarom Seniorenconsulentenvorming

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE KEUZETRAJECTEN Kinderverpleegkunde (KVP) Psychiatrische verpleegkunde (PVP) Sociale verpleegkunde (SVP) Ziekenhuisverpleegkunde

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Hebt u in het verleden een hbo- of wo-opleiding 1 afgerond en wilt u de bacheloropleiding Psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Opleiding Aquaristiek

Opleiding Aquaristiek DEPARTEMENT VERPLEEGKUNDE EN BIOTECHNOLOGIE Wilgenstraat 32 T +32 51 23 23 30 www.katho.be/hivb B-8800 Roeselare F +32 51 22 82 58 hivb@katho.be Permanente vorming Academiejaar 2012-2013 Opleiding Aquaristiek

Nadere informatie

Postgraduaten fiscaliteit

Postgraduaten fiscaliteit Postgraduaten fiscaliteit ACADEMIEJAAR 2019-2020 www.fhs.be Postgraduaten fiscaliteit ACADEMIEJAAR 2019-2020 Waarom kiezen voor Fiscale Hogeschool? Dankzij de grondige kennis die ik gedurende de avondopleiding

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13 België - Vlaanderen Dementievriendelijke gemeenschap Landelijk Congres - Moderne Dementiezorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 25 november 2013 Alle Vlamingen zijn betrokken

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen

Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen ECONOMIE & MANAGEMENT Academiejaar 2010-2011 www.hubrussel.be/mibeb

Nadere informatie

Verkort traject SOCIAAL WERK na het behalen van de academische bachelor in de criminologische wetenschappen

Verkort traject SOCIAAL WERK na het behalen van de academische bachelor in de criminologische wetenschappen Verkort traject SOCIAAL WERK na het behalen van de academische bachelor in de criminologische wetenschappen TRAJECT IN AFSTANDSONDERWIJS Totale studieomvang: 102 studiepunten Minimale studieduur: 2 jaar

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Doelgroep: Professionals met een diploma in gezondheidszorg of een diploma uit het sociaal-agogisch studiegebied. Hiernaast verwachten we dat

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40

Nadere informatie

8 Voorwoord. 2012, het Europees jaar van het actief ouder worden en de solidariteit tussen de generaties.

8 Voorwoord. 2012, het Europees jaar van het actief ouder worden en de solidariteit tussen de generaties. Voorwoord In alle Europese landen en zeker ook in Vlaanderen leven steeds meer mensen langer. Daardoor neemt het relatieve aandeel van de ouderen in de bevolking toe. De bevolking vergrijst. Deze vergrijzing

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2016/2017

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2016/2017 PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016 Modeltraject eerste jaar Semester 1 Professioneel redeneren 1 6 ECTS Je zal de geschiedenis en de specifieke plaats van ergotherapie binnen de organisatie

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

Bachelor Sociaal Werk met een 68 of 67-studiepuntenprogramma

Bachelor Sociaal Werk met een 68 of 67-studiepuntenprogramma Bachelor Sociaal Werk met een 68 of 67-studiepuntenprogramma (2018-2019) Als je in het bezit bent van een: o o Professionele bachelor uit het studiegebied sociaal-agogisch werk: orthopedagogie, toegepaste

Nadere informatie

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS MODULES: EIGEN KRACHT VAN DE CLIËNT EN ZIJN SYSTEEM INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN COMBINEREN VAN FORMELE

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor sociaal werk. Maatschappelijk werk. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor sociaal werk. Maatschappelijk werk. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor sociaal werk Maatschappelijk werk Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor sociaal werk Maatschappelijk werk Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP!

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! 01/10/2013:!Artesis Hogeschool (autonome hogeschool)!!+ Plantijn Hogeschool (provinciale hogeschool)! 4 departementen + 2 schools of arts (conservatorium,

Nadere informatie

Sociale bemiddeling in organisaties

Sociale bemiddeling in organisaties ACADEMIEJAAR 2014-2015 ZEVENDE EDITIE Sociale bemiddeling in organisaties Werken met arbeidsconflicten NIEUW! Vrijstelling module 2 mogelijk BIJSCHOLING Teambemiddeling 13 & 14.11.2014 Sociale bemiddeling

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2016/2017 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen Academiejaar 2014/2015 bachelor Orthopedagogie Ortho-agogie volwassenen en ouderen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Orthopedagogie Ortho-agogie volwassenen en ouderen Je ideale opleiding

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2015/2016 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze

Nadere informatie

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ( )

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ( ) Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (2012-2015) Consortium SWVG KU Leuven LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy Instituut voor Sociaal Recht Dienst Jeugdgezondheidszorg HIVA, Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie