Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen"

Transcriptie

1 Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Economie en management voor afgestudeerden uit niet-economische richtingen ECONOMIE & MANAGEMENT Academiejaar

2 Economie en management in één jaar voor niet-economisch gediplomeerden Beschik je al over een academisch diploma, maar wil je je kennis verruimen met een meer businessgeoriënteerde opleiding? De Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid (MIBEB) biedt je in een jaar tijd grondig inzicht in de voornaamste aspecten van handelseconomie en management. Bovendien volg je de MIBEB aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), een bedrijfs- en praktijkgerichte leeromgeving. Van deze opleiding bestaat ook een Engelstalige versie. Wat mag je verwachten? Bedrijfseconomie en management Je verwerft inzicht in de kernbegrippen uit de internationale economie en het bedrijfsmanagement op academisch niveau: bedrijfseconomie, strategisch management, internationale marketing, kostprijsboekhouding, internationaal finan - cieel management, managementaccounting en industriële logistiek. Persoonlijke en professionele ontwikkeling Je ontwikkelt managementvaardigheden in een internationale en interculturele context: onderhandelingsvaardigheden, intercultureel management, internationaal humanresourcesmanagement, persoonlijke en professionele ontwikkeling, presenteren, rapporteren. Tijdens interactieve lessen scherp je verschillende competenties aan: sociale, interculturele en leidinggevende vaardigheden, maar ook teambuilding. Praktijkgericht Je raakt vertrouwd met de praktijk van het internationale zakenleven dankzij gastsprekers uit bedrijven die hun ervaringen met je delen en via een management game. Bovendien dagen we je uit om de kennis die je verwerft meteen toe te passen op reële bedrijfssituaties. Dat kan een businessplan zijn om een onderneming op te richten, een project in een internationaal bedrijf of een academische onderzoekspaper.

3 Wat staat er op je studieprogramma? Hier krijg je een idee van het studieprogramma van het modeltraject van de Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid (MIBEB). Het modeltraject telt 60 studiepunten of ECTS-credits en beslaat één studiejaar. De HUB biedt echter de mogelijkheid om een flexibel traject samen te stellen binnen de grenzen van het programma en mits goedkeuring van de Studentenadministratie. Als je omwille van je professionele of andere activiteiten het MIBEB programma niet kunt afwerken in één academiejaar, kun je ook voor het diploma gaan via een tweejarig traject. Voor meer informatie of een gedetaileerde vakbeschrijving kun je terecht bij de programmacoördinator. Behaal een bijkomende Master in de Handelswetenschappen Met een MIBEB diploma op zak, kun je rechtstreeks doorstromen naar Master in de Handels - wetenschappen of naar het Engelstalige programma Master of Business Administration. Je volgt Statistische methoden voor bedrijfseconomen in plaats van de Business Game en Strategisch Management. Indien je voldoende kwantitatieve voorkennis hebt, volg je het standaardtraject. Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid Opleidingsonderdelen Studiepunten ECONOMIE EN INTERNATIONAL BUSINESS Bedrijfseconomie 3 Macro-economie en beleid 3 METHODOLOGIE EN ACADEMISCHE VORMING Onderzoeksvoorstel masterproef 3 Masterproef 15 Onderzoeksmethoden voor ondernemers 3 STRATEGIE, MANAGEMENT EN ONDERNEMERSCHAP Business game 3 Comparative international management 3 Internationale marketing 3 Logistiek management 3 Project management van innovaties 3 Strategisch management 4 Topics in human resources management 3 BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Accountancy voor internationale ondernemers 4 Informatiemanagement 3 International financial management 4 DOORSTROOM TRAJECT NAAR MASTER HW/BA 1 Statistische methoden voor bedrijfseconomen 7 Totaal 60 1 Studenten die later naar de Master in de Handelswetenschappen of de Master of Business Administration willen doorstromen, volgen dit traject in plaats van de Business game en Strategisch Management. Wie voldoende kwantitatieve voorkennis heeft, volgt het standaardtraject. Anne-Sophie Putseys uit Heverlee is erg tevreden met haar keuze "Ik heb 4 jaar Kunstwetenschappen gestudeerd. Na die erg interessante studie besefte ik dat mijn beroepsmogelijkheden redelijk beperkt waren. Daar wou ik iets aan veranderen. MIBEB leek mij ideaal als aanvullende opleiding om mijn horizon te verbreden. Economische voorkennis is echt niet vereist. Gelukkig maar, want ik had zelfs nooit een 'inleiding tot de economie' gevolgd. Bovendien krijgen we les in een klein groepje zodat de afstand tussen de professoren en de studenten heel klein is. Ik ben erg tevreden met mijn keuze!"

4 Iets voor jou? De Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid (MIBEB) is een aanrader als je al een academische bachelor of master uit een niet-economische richting behaalde en je je carrière een extra duwtje in de rug wilt geven door inzicht te verwerven in bedrijfseconomie en management. Maar er zijn nog meer goede redenen om de MIBEB te overwegen: Je wilt een (internationale) carrière in het bedrijfsleven uitbouwen. Je hebt werkervaring en wilt je professionele leven een andere wending geven. Een bedrijfsgeoriënteerde, praktijkgerichte en kritische leeromgeving spreekt je aan. Je beschouwt studeren en werken in een multicultureel team als een troef. Je wilt je parate kennis van het zakelijke Engels verbeteren door een aantal vakken in deze wereldtaal te volgen. Studiegeld Het jaarlijkse inschrijvingsgeld 1 bedraagt 567 euro voor inwoners van de lidstaten van de Europese Hogeronderwijsruimte, voor studenten met een permanente verblijfsvergunning in België en voor studenten wiens verzoek om asiel in België aanvaard werd. Andere studenten betalen 5400 euro studiegeld. 1 Het inschrijvingsgeld is onderhevig aan indexaanpassingen en dekt enkel geplande leeractiviteiten en examens. Het dekt geen kosten voor studiemateriaal, verzekeringen of onderhoud. Hoe begin je eraan? Je kunt onmiddellijk inschrijven voor de MIBEB als je al een academisch bachelor- of masterdiploma behaalde via het Vlaamse hoger onderwijs, in een andere richting dan bedrijfsbeheer, economie of management. Ook met een gelijkgesteld buitenlands diploma kun je meteen inschrijven. Inschrijven kan online vanaf mei via Je hoeft dus helemaal niet meer naar de HUB te komen. Doorloop thuis het online inschrijvingsprogramma, druk nadien het inschrijvingsformulier af, onderteken het en stuur het op, samen met de volgende documenten: Kopie van je diploma middelbaar onderwijs; Kopie van je bachelor- of masteropleiding en je rapporten (vakken, studiepunten, cijfers) Kopie van je identiteitskaart Motivatiebrief met je doelstellingen voor deze studie Recente pasfoto Bewijs van taalkennis Nederlands Wil je toch op de campus inschrijven? Dat kan tijdens de infodagen en vanaf 15 juni tot 9 oktober, telkens van 10u tot 12u en van 13u tot 16u. Tijdens de vakantieperiode, van 12 juli tot en met 13 augustus 2010, is inschrijven enkel mogelijk op Campus Stormstraat op woensdag 14 en donderdag 15 juli, en op woensdag 11 en donderdag 12 augustus 2010, telkens van 10u tot 12u en van 13u tot 16u.

5 Waarom kiezen voor de Master in de Internationale Bedrijfseconomie en het Bedrijfsbeleid (MIBEB)? Een internationale leeromgeving Focus op de internationale aspecten van het bedrijfsleven Probleemoplossend denken in een internationale omgeving Internationale studentenverenigingen ESN en AIESEC Talrijke partners Lid van de Associatie K.U.Leuven Uitwisselingsprogramma s voor studenten en docenten en gemeenschappelijke onderzoeksprogramma s met 150 partneruniversiteiten Internationaal netwerk van partnerbedrijven Studentendiversiteit Multiculturele en multidisciplinaire leeromgeving Samenwerking met studenten uit verschillende disciplines (Rechten, Taal- en Letterkunde, Geschiedenis, Architectuur, Filosofie, Psychologie, Industriële Wetenschappen...) Contact met 30 verschillende nationaliteiten in de Engelstalige vakken Campus in het hart van Brussel Hoofdzetel van de Europese Unie, hoofdkwartier van de NAVO en andere internationale organisaties Knooppunt van vele multinationals Multiculturele en meertalige smeltkroes met verrassende contrasten, rijk aan kunst en architectuur Uitgebreide diplomatische aanwezigheid Op minder dan 2 uur van steden zoals Londen, Parijs en Amsterdam Quartier Latin: een uniek huisvestingsproject voor alle studenten in Brussel Opleidingen met een persoonlijke toets Interactieve lessen in kleine groepen Uitstekende studentenbegeleiding Aandacht voor persoonlijke vaardigheden Flexibele leertrajecten Docenten als coach Groepswerk Vrijstellingen voor wat je al weet en kunt (Eerder Verworven Competenties & Eerder Verworven Kwalificaties)

6 Meer informatie? Voor meer informatie kun je terecht op de website of bij de programmacoördinator. Liesbet Hanssens Tel: Fax: Infodagen Een infodag is de ideale gelegenheid om te praten met docenten, studenten en medewerkers. Bovendien kun je er meteen de HUB-sfeer opsnuiven. Welkom! Infodagen Campus Stormstraat woensdag 17 maart 2010 van 13u30 tot 16u30 zaterdag 24 april 2010 van 9u tot 13u zaterdag 26 juni 2010 van 9u tot 13u woensdag 30 juni 2010 van 13u30 tot 16u30 zaterdag 4 september 2010 van 9u tot 13u zaterdag 11 september 2010 van 9u tot 13u Waar vind je ons? De MIBEB wordt georganiseerd op Campus Stormstraat van de HUB. Campus Stormstraat ligt in hartje Brussel, op vijf minuten stappen van het Centraal Station en met verschillende metroverbindingen in de onmiddellijke buurt. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je onder 'Praktische Informatie' op Campus Stormstraat Stormstraat Brussel Tel: Fax: Erkend door de Vlaamse Gemeenschap V.U. Dirk De Ceulaer, Stormstraat 2, 1000 Brussel 2010 De informatie in deze brochure is slechts voorlopig. Ze kan de hogeschool-universiteit dan ook niet juridisch binden.

Master in het management

Master in het management LEUVEN t Master in het management Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Office management. management assistant / medical management assistant. howest.be 1. Bachelor Brugge

Office management. management assistant / medical management assistant. howest.be 1. Bachelor Brugge Office management management assistant / medical management assistant Bachelor Brugge howest.be 1 00. Made in West-Vlaanderen 01. Waarom kiezen voor Office management? Kwaliteit voor alles Howest is een

Nadere informatie

Toegepaste economische wetenschappen

Toegepaste economische wetenschappen Toegepaste economische wetenschappen Bachelor en master toegepaste economische wetenschappen handelsingenieur handelsingenieur in de beleidsinformatica Bachelor en master toegepaste economische wetenschappen

Nadere informatie

Oriëntaties en afstudeerrichtingen Handelswetenschappen. Orientation and Graduation Subjects Business Administration FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT

Oriëntaties en afstudeerrichtingen Handelswetenschappen. Orientation and Graduation Subjects Business Administration FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT Oriëntaties en afstudeerrichtingen Handelswetenschappen Orientation and Graduation Subjects Business Administration FACULTEIT ECONOMIE & MANAGEMENT FACULTY OF ECONOMICS & MANAGEMENT Academiejaar 2011-2012

Nadere informatie

bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit Financie- en verzekeringswezen Internationaal ondernemen Logistiek management Marketing 2013 Mechelen

bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit Financie- en verzekeringswezen Internationaal ondernemen Logistiek management Marketing 2013 Mechelen bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit Financie- en verzekeringswezen Internationaal ondernemen Logistiek management Marketing K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden more: Thomas More.

Nadere informatie

ba Communicatiemanagement

ba Communicatiemanagement ba Communicatiemanagement 2014 departement Management, Media & Maatschappij bachelor Communicatiemanagement departement Management, Media & Maatschappij Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel tel. 02/213

Nadere informatie

ba Communicatiemanagement Welkom in het labo van de communicatiewereld Campus Dansaert

ba Communicatiemanagement Welkom in het labo van de communicatiewereld Campus Dansaert 2013 Welkom in het labo van de communicatiewereld Campus Dansaert ba Communicatiemanagement www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel INHOUD Een unieke opleiding als start

Nadere informatie

PXL-University College Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be

PXL-University College Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be PXL-University College Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be PXL-BUSINESS Marketing Infodagen Zondag 16 maart 2014 van 10-14 uur, alle campussen zijn geopend Zaterdag 26 april

Nadere informatie

in Vlaanderen Bachelor brugge netwerkeconomie* business consultant

in Vlaanderen Bachelor brugge netwerkeconomie* business consultant * u n i e k in Vlaanderen Bachelor brugge netwerkeconomie* business consultant 2015 201 profiel opleiding Het bedrijfsleven in al zijn aspecten boeit je, maar je wil je niet vastpinnen op één aspect ervan.

Nadere informatie

BRUSSEL t. Toegepaste taalkunde CAMPUS BRUSSEL. Vertalen Tolken Meertalige communicatie Journalistiek

BRUSSEL t. Toegepaste taalkunde CAMPUS BRUSSEL. Vertalen Tolken Meertalige communicatie Journalistiek BRUSSEL t Toegepaste taalkunde Vertalen Tolken Meertalige communicatie Journalistiek CAMPUS BRUSSEL 2015-2016 Infomomenten OKT. NOV. DEC. JAN. FEB. MAA. APR. MEI JUN. JUL. AUG. SEP. OPENLESDAGEN 16-20

Nadere informatie

Accountancyfiscaliteit. bachelor via afstandsleren

Accountancyfiscaliteit. bachelor via afstandsleren Accountancyfiscaliteit bachelor via afstandsleren 03 Intro 04 Tewerkstellingsmogelijkheden 06 De opleiding 07 Afstandsleren 10 Programma 12 Inhoud opleidingsonderdelen 19 Studentenvoorzieningen en faciliteiten

Nadere informatie

EMS is een samenwerking tussen Odisee en KU Leuven. www.emsbrussel.be

EMS is een samenwerking tussen Odisee en KU Leuven. www.emsbrussel.be EMS is een samenwerking tussen Odisee en KU Leuven. www.emsbrussel.be Academiejaar 2015-2016 POSTGRADUATE DAGPROGRAMMA S Finance en securities Humanresourcesmanagement Bedrijfscommunicatie Marketingmanagement

Nadere informatie

www.hubrussel.be/ems

www.hubrussel.be/ems EHSAL Management School www.hubrussel.be/ems Postgraduate dagprogramma s Finance en securities Bedrijfscommunicatie Marketingmanagement Digitale marketing en communicatie Humanresourcesmanagement Academiejaar

Nadere informatie

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur Economie Toegepaste economie Handelsingenieur 0 9 7 8 9 0 Intro Kiezen voor... Opbouw En verder (studeren)... Studieprogramma Inhoud vakken eerste jaar Weekschema eerste jaar Studieondersteuning Gewikt

Nadere informatie

bedrijfsmanagement BACHELOR

bedrijfsmanagement BACHELOR BACHELOR bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit financie- en verzekeringswezen internationaal ondernemen kmo-management logistiek management marketing rechtspraktijk Wil jij het maken in de bedrijfswereld

Nadere informatie

Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Handelsingenieur in de beleidsinformatica bacheloropleiding Handelsingenieur in de beleidsinformatica faculteit toegepaste economische wetenschappen 2009 2 Colofon Redactie Vormgeving Fotografie Departement Studentgerichte Diensten Toegepaste

Nadere informatie

BRUSSEL. Master handelsingenieur. Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen

BRUSSEL. Master handelsingenieur. Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen BRUSSEL Master handelsingenieur Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfs - wetenschappen in Brussel De Faculteit Economie en Bedrijfsweten schappen, Campus Brussel (@HUBrussel)

Nadere informatie

BACHELOR BRUGGE OFFICE MANAGEMENT. Management assistant Medical management assistant

BACHELOR BRUGGE OFFICE MANAGEMENT. Management assistant Medical management assistant BACHELOR BRUGGE OFFICE MANAGEMENT Management assistant Medical management assistant 2015 2016 profiel Je houdt het hoofd koel, ook als iedereen anders onder stress staat, je schept meteen orde in de chaos,

Nadere informatie

rechtspraktijk Infodagen openlesdagen Woensdag 14 mei 2014 PXL-University College Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.

rechtspraktijk Infodagen openlesdagen Woensdag 14 mei 2014 PXL-University College Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl. PXL-University College Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt tel. +32 11 77 55 55 pxl@pxl.be PXL-business rechtspraktijk Infodagen Zondag 16 maart 2014 van 10-14 uur, alle campussen zijn geopend Zaterdag

Nadere informatie

Verder studeren K H L E u v E n

Verder studeren K H L E u v E n Verder studeren KHLEuven aangename KENNISMAKING Hallo! Misschien kennen we mekaar al, of misschien nog niet, maar maak je geen zorgen: heb je plannen om verder te studeren, dan zit je goed bij de Katholieke

Nadere informatie

Verder studeren K H L E u v E n

Verder studeren K H L E u v E n Verder studeren KHLEuven aangename KENNISMAKING Hallo! Misschien kennen we mekaar al, of misschien nog niet, maar maak je geen zorgen: heb je plannen om verder te studeren, dan zit je goed bij de Katholieke

Nadere informatie

BACHELOR. communicatiemanagement

BACHELOR. communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement Heb jij een uitgesproken mening over de communicatie van bedrijven, organisaties of overheden? Is een reclameblok op tv voor jou meer fascinatie dan irritatie? Ben je benieuwd

Nadere informatie

I. De doelgroep 4. 2. Kiezen voor studeren in het hoger onderwijs 7

I. De doelgroep 4. 2. Kiezen voor studeren in het hoger onderwijs 7 Inhoudstafel Inleiding 3 I. De doelgroep 4 2. Kiezen voor studeren in het hoger onderwijs 7 3. Hoger onderwijs in Vlaanderen 10 3.1 De bachelor-masterstructuur (bama-structuur) 10 3.2 Het studieaanbod:

Nadere informatie

ba Communicatiemanagement

ba Communicatiemanagement ba Communicatiemanagement Het labo van de communicatiewereld voor doeners die (verder) denken 2015 departement Management, Media & Maatschappij 1 2 HET LABO VAN DE COMMUNICATIEWERELD VOOR DOENERS DIE (VERDER)

Nadere informatie

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

TEW: Bedrijfskunde. faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding

TEW: Bedrijfskunde. faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding TEW: Bedrijfskunde faculteit toegepaste economische wetenschappen deel 2 masteropleiding 2008 Accountancy en revisoraat Beleidsinformatica Financiering Internationaal management & diplomatie Marketing

Nadere informatie

Office management management assistant / medical management assistant vastgoed en verblijfstoerisme bedrijfsvertaler-tolk. Bachelor Kortrijk en Brugge

Office management management assistant / medical management assistant vastgoed en verblijfstoerisme bedrijfsvertaler-tolk. Bachelor Kortrijk en Brugge Office management management assistant / medical management assistant vastgoed en verblijfstoerisme bedrijfsvertaler-tolk Bachelor Kortrijk en Brugge 1 Made in West-Vlaanderen Kwaliteit voor alles Howest

Nadere informatie

Afstandsleren sociaal werk 2015-2016

Afstandsleren sociaal werk 2015-2016 Afstandsleren sociaal werk 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 De opleiding bachelor in het sociaal werk 5 Studeren in het hoger onderwijs 7 Het concept afstandsonderwijs 8 Veel gestelde vragen bij afstandsonderwijs

Nadere informatie

Van garage tot valley

Van garage tot valley ba Toegepaste Informatica departement Design & Technologie Van garage tot valley WORD DIGITAL EXPERT@EHB 2014 bachelor Toegepaste Informatica departement Design & Technologie Nijverheidskaai 170, 1070

Nadere informatie

Je hbo-bachelordiploma in 3 of 4 jaar

Je hbo-bachelordiploma in 3 of 4 jaar Je hbo-bachelordiploma in 3 of 4 jaar Inhoud Welkom bij Hogeschool HBO Nederland Wat onderscheidt Hogeschool HBO Nederland van andere opleidingen: in drie of vier jaar je hbo-bachelordiploma halen kleinschalig,

Nadere informatie