Reglement van orde College van Beroep voor de examens NHL Stenden Hogeschool. Het Reglement van orde College van Beroep voor de. examens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement van orde College van Beroep voor de examens NHL Stenden Hogeschool. Het Reglement van orde College van Beroep voor de. examens"

Transcriptie

1 Reglement van orde College van Beroep voor de examens NHL Stenden Hogeschool Citeertitel Datum inwerkingtreding Vastgesteld door College van Beroep Vastgesteld door College van Bestuur Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving Reglement van orde College van Beroep voor de examens Art WHW Het Reglement van orde College van Beroep voor de examens geeft regels voor de omvang en samenstelling van het College van Beroep en de beroepsprocedure. HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsbepalingen 1 De begrippen gehanteerd in dit reglement hebben dezelfde betekenis als de begrippen gehanteerd in de WHW, tenzij uitdrukkelijk anders is bepaald in dit reglement. 2 In dit reglement wordt voorts verstaan onder: a Awb: de Algemene wet bestuursrecht; b betrokkene: een student, een aanstaande student, een voormalige student, een extraneus, een aanstaande extraneus of een voormalige extraneus van de hogeschool; ook aan te duiden als: appellant; c College van Beroep: een college van beroep voor de examens als bedoeld in artikel 7.60 WHW; d College van Bestuur: het College van Bestuur als bedoeld in het Bestuurs- en beheersreglement; f hogeschool: de NHL Stenden Hogeschool; e Klachtenloket: de faciliteit van de hogeschool als bedoeld in artikel 7.59a WHW. f stichting: de Stichting NHL Stenden; g verweerder: het orgaan dat het besluit heeft genomen waartegen beroep is ingesteld. h WHW: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Artikel 1.2 Aard reglement Dit reglement is een reglement van orde als bedoeld in artikel 7.62 WHW.

2 Artikel 1.3 Mededelingen Mededelingen op grond van deze regeling kunnen overeenkomstig de Awb schriftelijk of elektronisch worden gedaan en ter zitting tevens mondeling. Het College van Beroep kan een partij verzoeken een elektronische mededeling schriftelijk te bevestigen. Artikel 1.4 Instelling College van Beroep Aan de hogeschool is een College van Beroep verbonden. HOOFDSTUK 2 OMVANG EN SAMENSTELLING Artikel 2.1 Omvang en samenstelling 1 Het College van Beroep bestaat uit twee kamers met elk vijf leden, twee voorzitters daarbij inbegrepen, en uit zes plaatsvervangende leden, twee plaatsvervangende voorzitters daarbij inbegrepen. 2 Een beroep wordt behandeld door een kamer van het College van Beroep die voltallig zitting houdt. Beide kamers zijn bevoegd ieder beroep te behandelen. Er wordt gestreefd naar een gelijke verdeling van het aantal te behandelen zaken over de beide kamers. Waar in dit reglement in het kader van de behandeling van een beroep wordt gesproken van het College van Beroep wordt daarmee de behandelende kamer van het College van Beroep bedoeld. 3 Een lid wordt bij afwezigheid vervangen door een plaatsvervangend lid, waarbij de voorzitter wordt vervangen door een plaatsvervangend voorzitter. 4 De leden en de plaatsvervangende leden worden benoemd door het College van Bestuur, nadat dit het College van Beroep hierover heeft gehoord. 5 Vier leden en twee plaatsvervangende leden worden benoemd uit het onderwijzend personeel. 6 Vier leden en twee plaatsvervangende leden worden benoemd uit de studenten. 7 De voorzitters en de plaatsvervangend voorzitter voldoen aan de vereisten voor benoembaarheid tot rechterlijk ambtenaar als bedoeld in artikel 5 Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren en hebben geen arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht met de stichting. 8 Geen lid van het College van Beroep kunnen zijn: a leden van het College van Bestuur; b leidinggevenden van de hogeschool; c medewerkers van de Inspectie van het Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

3 Artikel 2.2 Zittingstermijn 1 De voorzitters, de plaatsvervangende voorzitters, de docentleden en de plaatsvervangende docentleden worden benoemd voor een termijn van ten minste drie jaar en ten hoogste vijf jaar. Deze leden en plaatsvervangende leden zijn eenmalig herbenoembaar voor een termijn van ten hoogste vijf jaar. 2 De studentleden en de plaatsvervangende studentleden worden benoemd voor een termijn van ten minste één en ten hoogste twee jaar. Deze leden en de plaatsvervangend leden zijn eenmalig herbenoembaar voor een termijn van ten hoogste twee jaar. Artikel 2.3 Einde lidmaatschap Het lidmaatschap en het plaatsvervangend lidmaatschap eindigen: a door het verstrijken van de zittingstermijn; b door het bereiken van de leeftijd van zeventig jaar met ingang van de eerstvolgende maand; c door ontslag door het College van Bestuur op eigen verzoek; d door ontslag door het College van Bestuur indien het lid uit hoofde van ziekte of gebreken ongeschikt is functie te vervullen of bij onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak wegens misdrijf is veroordeeld; e met ingang van de dag waarop de arbeidsovereenkomst tussen een docentlid en de stichting eindigt; f met ingang van de dag waarop de inschrijving van een studentlid aan de hogeschool eindigt. Het College van Bestuur neemt in het geval genoemd onder d van dit artikel eerst een besluit tot ontslag nadat het lid in de gelegenheid is gesteld daarover te worden gehoord. Artikel 2.4 Ambtelijk secretaris 1 Het College van Bestuur benoemt na overleg met de voorzitter van het College van Beroep een ambtelijk secretaris en een plaatsvervangend ambtelijk secretaris. 2 De secretaris woont de vergaderingen van het College van Beroep bij en neemt deel aan de beraadslagingen van het College van Beroep. Hij heeft geen stemrecht. 3 De secretaris is onder meer belast met: a het plannen van de zittingen; b het voorbereiden van de zittingen; c het opstellen van de uitspraken; d het communiceren van de uitspraken; e het voeren van de correspondentie; f het houden van het archief van het College van Beroep.

4 4 Het College van Bestuur kan na overleg met de voorzitter van het College van Beroep aan de secretaris een of meer medewerkers toevoegen ter ondersteuning. 5 De secretaris en de toegevoegde medewerkers verrichten hun taken onder verantwoordelijkheid van de voorzitter van het College van Beroep en nemen bij de uitvoering van hun taken de aanwijzingen van de voorzitter van het College van Beroep in acht. Artikel 2.5 Geheimhouding 1 De leden en de plaatsvervangende leden, de ambtelijk secretaris en de plaatsvervangend ambtelijk secretaris en de toegevoegde medewerkers zijn verplicht tot geheimhouding van al hetgeen zij in hun hoedanigheid betreffende de behandeling van een beroep door het College van Beroep vernemen. 2 De leden en de plaatsvervangende leden, de ambtelijk secretaris en de plaatsvervangend ambtelijk secretaris en de toegevoegde medewerkers dragen er zorg voor dat hun contacten met studenten van de hogeschool en werknemers van de stichting, en hun overige contacten verenigbaar zijn met hun functie bij het College van Beroep. Artikel 2.6 Facilitering 1 Het College van Bestuur verleent het College van Beroep de faciliteiten die voor een goede uitvoering van zijn taken noodzakelijk zijn. 2 Het College van Bestuur stelt een vergoedingsregeling vast voor de leden van het College van Beroep. HOOFDSTUK 3 BEVOEGDHEID EN BEROEP Artikel 3.1 Bevoegdheid College van Beroep 1 Het College van Beroep oordeelt bij uitsluiting over een beroep ingesteld tegen: a beslissingen als bedoeld in artikel 7.8b lid 3 en lid 5, en 7.9 lid 1 WHW; b beslissingen inzake het met goed gevolg hebben afgelegd van het afsluitend examen als bedoeld in artikel 7.9d WHW; c beslissingen, niet zijnde besluiten van algemene strekking, genomen op grond van het bepaalde bij of krachtens titel 2 van hoofdstuk 7 WHW, met het oog op de toelating tot examens; d beslissingen, genomen op grond van het aanvullend onderzoek als bedoeld in artikel 7.25 lid 5 en 7.28 lid 4 WHW; e beslissingen van examencommissies en examinatoren; f beslissingen van commissies als bedoeld in artikel 7.29 lid 1 WHW; of g beslissingen genomen op grond van artikel 7.30b WHW met het oog op de toelating tot de in dat artikel bedoelde opleidingen.

5 2 Met een beslissing wordt een weigering om te beslissen gelijkgesteld. Indien een beslissing niet binnen de daarvoor krachtens de WHW gestelde termijn of, bij het ontbreken van een dergelijke termijn, niet binnen redelijke tijd is genomen, wordt dit gelijkgesteld met een weigering om te beslissen. Artikel 3.2 Beroep 1 Het beroep kan worden ingesteld door een betrokkene die door een besluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen. 2 Het beroep kan worden ingesteld ter zake dat een besluit in strijd is met het recht. 3 Het beroep schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht, tenzij bij of krachtens wettelijk voorschrift anders is bepaald. Artikel 3.3 Kosten Het College van Beroep brengt aan appellant en verweerder geen kosten in rekening voor de behandeling van het beroep. HOOFSTUK 4 PROCEDURE Artikel 4.1 Beroepschrift: indiening 1 Het instellen van beroep geschiedt door het indienen van een beroepschrift bij het Klachtenloket. 2 De termijn voor het indienen van het beroepschrift bedraagt zes weken na bekendmaking van het besluit waartegen het beroep wordt ingesteld aan appellant. De datum van ontvangst door het Klachtenloket is bepalend voor de vraag of het beroepschrift tijdig is ingediend. 3 Het Klachtenloket bevestigt de ontvangst van het beroepschrift binnen vijf dagen na ontvangst, legt de ontvangstdatum van het beroepschrift vast en zendt het beroepschrift aan het College van Beroep. 4 Bij de ontvangstbevestiging wordt vermeld: a de verdere procedure, waaronder dat partijen in de gelegenheid worden gesteld om een minnelijke schikking te treffen en dat het beroep wordt behandeld door het College van Beroep; b de mogelijkheid te worden gehoord of daarvan af te zien. 5 Het College van Beroep behandelt een beroep dat door een betrokkene rechtstreeks bij hem is ingediend uitsluitend na tussenkomst van het Klachtenloket. 6 Indien het Klachtenloket een klacht, beroep of bezwaar aan het College van Beroep heeft gezonden en het College van Beroep ter zake onbevoegd is, zendt het College van Beroep deze klacht, dit beroep of dit bezwaar zo spoedig mogelijk terug naar het Klachtenloket.

6 7 Wanneer het beroepschrift na afloop van de in lid 2 van dit artikel bedoelde termijn is ingediend, blijft niet-ontvankelijkheid op grond daarvan achterwege, indien het College van Beroep van oordeel is dat appellant daarmee redelijkerwijs niet in verzuim is geweest. 8 Appellant kan te allen tijde zijn beroep intrekken. Artikel 4.2 Beroepschrift: inhoud 1 Het beroepschrift is door of namens appellant ondertekend en bevat ten minste: a de naam en het adres van appellant; b de dagtekening; c een aanduiding van het orgaan dat het besluit heeft genomen waartegen het beroep is gericht; d een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en zo mogelijk een kopie van dit besluit of, indien het beroep is gericht tegen het weigeren van een besluit, een omschrijving van het besluit dat naar het oordeel van de appellant had moeten worden genomen; e de gronden van het beroep. 2 Indien het beroepschrift in een vreemde taal anders dan Engels is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het beroep noodzakelijk is, dient appellant zorg te dragen voor een vertaling in het Nederlands of het Engels. 3 Het College van Beroep kan het beroep niet-ontvankelijk verklaren, indien het beroepschrift niet voldoet aan de in lid 1 en 2 van dit artikel gestelde eisen, mits appellant door het College van Beroep in de gelegenheid is gesteld het verzuim te herstellen binnen een door het College van Beroep daartoe gestelde redelijke termijn. Artikel 4.3 Minnelijke schikking 1 Voordat het College van Beroep het beroep in behandeling neemt, zendt het het beroepschrift aan verweerder met de uitnodiging om in overleg met appellant na te gaan of een minnelijke schikking van het geschil mogelijk is. In geval het beroep is gericht tegen een beslissing van een examinator, geschiedt de in de vorige volzin bedoelde toezending aan de examencommissie van de betreffende opleiding of groep van opleidingen. 2 Verweerder deelt binnen drie weken aan het College van Beroep mee tot welke uitkomst het beraad heeft geleid. Is minnelijke schikking mogelijk gebleken, dan bevestigt appellant de minnelijke schikking, waarop het beroep wordt doorgehaald. Is minnelijke schikking niet mogelijk gebleken, dan wordt het beroep door het College van Beroep verder in behandeling genomen. 3 Het College van Beroep kan besluiten een poging tot een minnelijke schikking als bedoeld in lid 1 van dit artikel achterwege te laten indien partijen hiermee

7 instemmen of een dergelijke poging naar het oordeel van het College van Beroep kennelijk zinloos is of tot onevenredig nadeel voor appellant zal kunnen leiden. Het College van Beroep bepaalt in dat geval de termijn waarbinnen het verweerschrift kan worden ingediend. Artikel 4.4 Behandeling ter zitting en horen In geval een minnelijke schikking als bedoeld in artikel 4.3 niet mogelijk is gebleken, neemt het College van Beroep het beroep verder in behandeling, behandelt het beroep ter zitting en stelt appellant en verweerder daarbij in de gelegenheid te worden gehoord, voordat het College van Beroep op het beroep beslist, tenzij het College van Beroep met toepassing van artikel 4.11 lid 7 afziet van een behandeling ter zitting en het horen van appellant en verweerder. Artikel 4.5 Indiening verweerschrift, nadere stukken en terinzagelegging stukken 1 Het College van Beroep stelt verweerder in de gelegenheid binnen de in artikel 4.3 lid 2 genoemde termijn een verweerschrift in te dienen bij het College van Beroep. Het College van Beroep kan bepalen dat het verweerschrift later kan worden ingediend. Het College van Beroep stuurt na ontvangst een kopie van het verweerschrift aan appellant. 2 Partijen kunnen tot tien dagen voor de zitting nadere stukken indienen. Het College van Beroep stuurt na ontvangst een kopie van de nadere stukken aan de tegenpartij. 3 Het College van Beroep legt voor de behandeling ter zitting het beroepschrift en alle verder op de zaak betrekking hebbende stukken gedurende ten minste een week voor belanghebbenden ter inzage. Belanghebbenden kunnen van deze stukken tegen vergoeding van ten hoogste de kosten kopieën verkrijgen. 4 Het College van Beroep wijst partijen bij de mededeling als bedoeld in artikel 4.6 op het bepaalde in lid 2 en 3 van dit artikel. 5 Voor zover appellant en verweerder daarmee instemmen, kan toepassing van het bepaalde in lid 3 van dit artikel achterwege worden gelaten. 6 Het College van Beroep kan, al dan niet op verzoek van appellant of verweerder, toepassing van het bepaalde in lid 3 van dit artikel achterwege laten, voor zover geheimhouding om gewichtige redenen is geboden. Van de toepassing van deze bepaling wordt mededeling gedaan aan appellant en verweerder. Indien een gewichtige reden is gelegen in de vrees voor schade aan de lichamelijke of geestelijke gezondheid van een belanghebbende, kan inzage van de

8 desbetreffende stukken worden voorbehouden aan een gemachtigde die advocaat of arts is. Artikel 4.6 Vaststelling plaats en tijdstip behandeling beroep Het College van Beroep bepaalt de plaats waar en het tijdstip waarop de behandeling van het beroep ter zitting zal plaatsvinden en doet daarvan mededeling aan partijen. Artikel 4.7 Inwinning en verstrekking gegevens 1 Het College van Beroep kan uit eigen beweging de door hem nodig geachte gegevens inwinnen en op het beroep betrekking hebbende stukken opvragen. 2 De organen en personeelsleden alsmede de examinatoren van de hogeschool verstrekken aan het College van Beroep de gegevens die dit college voor de uitvoering van zijn taak nodig oordeelt. Artikel 4.8 Vertegenwoordiging en bijstand 1 Partijen kunnen zich laten bijstaan of zich door een gemachtigde laten vertegenwoordigen. Het College van Beroep kan van een gemachtigde overlegging van een schriftelijke machtiging verlangen, tenzij deze advocaat is. 2 Indien het College van Beroep een schriftelijke machtiging verlangt, stelt hij betrokkene in de gelegenheid binnen twee weken een machtiging over te leggen. Eerst na ontvangst van de machtiging wordt het beroepschrift verder in behandeling genomen. 3 Indien een gevraagde machtiging niet tijdig is verstrekt, wordt de betrokkene namens wie het beroepschrift is ingediend schriftelijk verzocht binnen twee weken de bedoelde machtiging over te leggen dan wel te verklaren dat hij zelf het bezwaar heeft ingediend, op straffe van niet-ontvankelijkheid van het beroep. 4 De op de procedure betrekking hebbende stukken worden in ieder geval aan de gemachtigde verstrekt. Artikel 4.9 Getuigen en deskundigen 1 Partijen kunnen getuigen en deskundigen ter zitting meebrengen. Zij dienen de namen van die personen uiterlijk een week voor de zitting op te geven aan het College van Beroep en de tegenpartij. Doen zij dit niet, dan kan het College van Beroep weigeren de getuigen of deskundigen te horen. 2 Het College van Beroep kan uit eigen beweging of op verzoek van partijen getuigen en deskundigen oproepen. Artikel 4.10 Niet verschijning

9 Indien een behoorlijk, conform artikel 4.6 opgeroepen, partij of zijn gemachtigde niet ter zitting is verschenen, kan het College van Beroep beslissen dat de behandeling van het beroep ter zitting buiten aanwezigheid van die partij plaatsvindt. Artikel 4.11 Behandeling ter zitting en horen belanghebbenden 1 De behandeling ter zitting vindt plaats door een kamer van het College van Beroep. 2 De zitting is openbaar. Het College van Beroep kan bepalen dat het onderzoek ter zitting geheel of gedeeltelijk zal plaatshebben met gesloten deuren: a in het belang van de openbare orde of de goede zeden; b indien de belangen van minderjarigen of de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van partijen dit eist; of c indien openbaarheid het belang van een goede rechtspleging ernstig zou schaden. 3 De (fungerend) voorzitter van de behandelende kamer van het College van Beroep heeft de leiding van de zitting. Hij geeft elke partij de gelegenheid zijn standpunt toe te lichten. 4 Indien voor de sluiting van de zitting blijkt dat het onderzoek niet volledig is geweest, kan het College van Beroep bepalen dat de behandeling ter zitting op een door het College van Beroep te bepalen tijdstip zal worden voortgezet. Daarbij kan het College van Beroep aan partijen aanwijzingen geven met betrekking tot het bewijs. 5 Voordat de behandeling ter zitting is gesloten, bepaalt het College van Beroep wanneer uitspraak zal worden gedaan. Deze uitspraak wordt gedaan binnen veertien dagen na de sluiting van de zitting. Deze termijn kan door het College van Beroep met ten hoogste veertien dagen worden verlengd. Aan partijen wordt daarvan tijdig kennis gegeven. 6 Van de behandeling ter zitting wordt een verslag gemaakt. Het College van Beroep kan ten behoeve hiervan een geluidsopname maken van de behandeling ter zitting. 7 Het College van Beroep kan van een behandeling ter zitting en het horen een partij afzien, indien: a het beroep kennelijk niet-ontvankelijk is; b het beroep kennelijk ongegrond is; c een partij heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht te worden gehoord; of d een partij niet binnen een door het College van Beroep gestelde redelijke termijn verklaart dat hij gebruik wil maken van het recht te worden gehoord. Het College van Beroep geeft in zijn uitspraak aan op welke grond van een behandeling ter zitting of het horen is afgezien.

10 Artikel 4.12 Voeging en splitsing Het College van Beroep kan samenhangende zaken uit eigen beweging of op verzoek van partijen voegen en gevoegde zaken splitsen. HOOFDSTUK 5 UITSPRAAK Artikel 5.1 Beraadslaging en beslissing 1 Het College van Beroep beraadslaagt en beslist in raadkamer. 2 Het College van Beroep grondt zijn uitspraak op het beroepschrift en de stukken die door partijen zijn verstrekt of door het College van Beroep uit eigen beweging zijn verkregen alsmede op het verhandelde ter zitting. 3 Het College van Beroep vult uit eigen beweging de beroepsgronden aan. 4 Het College van Beroep kan uit eigen beweging de feiten aanvullen. Artikel 5.2 Uitspraak 1 Het College van Beroep beslist binnen tien weken vanaf de dag na die waarop de termijn voor het indienen van het beroepschrift is verstreken. Deze termijn wordt opgeschort met ingang van de dag waarop appellant is verzocht een verzuim te herstellen als bedoeld in artikel 4.2 lid 3 of artikel 4.8 lid 2 en 3 tot de dag waarop het verzuim is hersteld of de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken. Het College van Beroep kan de uitspraak voor ten hoogste veertien dagen verdagen. Hiervan wordt aan partijen mededeling gedaan. Verder uitstel is mogelijk voor zover appellant daarmee instemt en de overige belanghebbenden daardoor niet in hun belangen kunnen worden geschaad of ermee instemmen. 2 De uitspraak strekt tot: a onbevoegdverklaring van het College van Beroep; b niet-ontvankelijk verklaring van het beroep; c ongegrondverklaring van het beroep; of d gegrondverklaring van het beroep. 3 Indien het College van Beroep het beroep gegrond verklaart, vernietigt het het besluit waartegen het beroep is ingesteld geheel of gedeeltelijk. De gehele of gedeeltelijke vernietiging van een besluit brengt vernietiging van de rechtsgevolgen van dat besluit of van het vernietigde gedeelte daarvan mee. 4 Indien het College van Beroep het beroep gegrond verklaart, kan hij bepalen dat opnieuw of, indien de beslissing is geweigerd, alsnog in de zaak wordt beslist, dan wel dat het tentamen, het examen, het toelatingsonderzoek, het aanvullend onderzoek of enig onderdeel daarvan opnieuw wordt afgenomen onder door het College van Beroep te stellen voorwaarden.

11 5 Het orgaan waarvan de beslissing is vernietigd, voorziet voor zover nodig opnieuw in de zaak met inachtneming van de uitspraak van het College van Beroep. Het College van Beroep kan daarvoor in zijn uitspraak een termijn stellen. 6 De uitspraak van het College van Beroep vermeldt: a de namen van partijen en van hun vertegenwoordigers of gemachtigden; b de beslissing; c de gronden van de beslissing; d de namen van de leden van het College van Beroep die de beslissing hebben gewezen; e de dag waarop de beslissing is gegeven; en f door wie, binnen welke termijn en bij welke instantie welk rechtsmiddel kan worden aangewend. 7 De uitspraak wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris. 8 Partijen en het College van Bestuur ontvangen binnen een week na dagtekening van de uitspraak een kopie van de uitspraak. 9 Het College van Beroep kan de uitspraken geanonimiseerd publiceren en ter beschikking stellen aan derden. HOOFDSTUK 6 VOORLOPIGE VOORZIENING Artikel 6.1 Verzoek Indien beroep is ingesteld tegen een besluit of de beroepstermijn daarvoor nog niet is verstreken, kan de (fungerend) voorzitter van het College van Beroep op verzoek van appellant een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Artikel 6.2 Behandeling De (fungerend) voorzitter van het College van Beroep bepaalt de plaats en het tijdstip waarop de behandeling van het verzoek zal plaatsvinden en doet daarvan mededeling aan partijen. Artikel 6.3 Uitspraak 1 De voorzitter van het College van Beroep doet zo spoedig mogelijk uitspraak. 2 De uitspraak strekt tot: a onbevoegd verklaring van de voorzitter van het College van Beroep; b niet-ontvankelijk verklaring van het verzoek; c afwijzing van het verzoek; of d gehele of gedeeltelijke toewijzing van het verzoek.

12 3 Op de uitspraak zijn de bepalingen van hoofdstuk 5 voor zover nodig van overeenkomstige toepassing. Artikel 6.4 Vervallen van voorlopige voorziening 1 De voorzitter van het College van Beroep kan in zijn uitspraak bepalen wanneer de voorlopige voorziening vervalt. 2 De voorlopige voorziening vervalt in ieder geval zodra: a de termijn voor het instellen van beroep bij het College van Beroep ongebruikt is verstreken; b het beroep is ingetrokken; c het College van Beroep in de hoofdzaak uitspraak heeft gedaan, tenzij bij de uitspraak een later tijdstip is bepaald waarop de voorlopige voorziening vervalt. HOOFDSTUK 7 SLOTBEPALINGEN Artikel 7.1 Onvoorziene gevallen In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de (fungerend) voorzitter van het College van Beroep. Artikel 7.2 Inwerkingtreding en citeertitel 1 Dit reglement treedt in werking op 1 september Dit reglement wordt aangehaald als: Reglement van orde College van Beroep voor de examens.

Regeling geschillenadviescommissie

Regeling geschillenadviescommissie Regeling geschillenadviescommissie Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-10-2018 Vastgesteld door College van Bestuur 16-10-2018 Instemming van medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte

Nadere informatie

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Klachtenregeling studenten

Klachtenregeling studenten Klachtenregeling studenten Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-10-2018 Vastgesteld door College van Bestuur 16-10-2018 Instemming van Medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving

Nadere informatie

Regeling klachten studenten HOOFSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Regeling klachten studenten HOOFSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Regeling klachten studenten Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-01-2015 Vastgesteld door College van Bestuur 22-10-2014 Instemming van Medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving

Nadere informatie

Wetsartikelen ter toelichting van de OER

Wetsartikelen ter toelichting van de OER Wetsartikelen ter toelichting van de OER 2010-2011 Erasmus MC, Rotterdam Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of

Nadere informatie

Reglement Commissie van beroep voor de examens Mondriaan

Reglement Commissie van beroep voor de examens Mondriaan Reglement Commissie van beroep voor de examens Mondriaan Instemming Deelnemersraad: 26 april 2011 Vastgesteld door College van Bestuur: 10 mei 2011 Ingangsdatum: 10 mei 2011 Inhoudsopgave ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN...

Nadere informatie

Wetsartikelen ter toelichting van de OER

Wetsartikelen ter toelichting van de OER Wetsartikelen ter toelichting van de OER 2008-2009 Erasmus MC, Rotterdam Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of

Nadere informatie

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens Bijlage 7 Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens Regeling ter uitvoering van het bepaalde in artikel 54 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit Nijmegen. HOOFDSTUK 1.

Nadere informatie

Reglement van Orde College van Beroep voor Nederlandse Associatie voor Examinering

Reglement van Orde College van Beroep voor Nederlandse Associatie voor Examinering Reglement van Orde College van Beroep voor Nederlandse Associatie voor Examinering 2012-2013 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Omvang en samenstelling...

Nadere informatie

College van Beroep voor de Examens

College van Beroep voor de Examens Datum vaststelling door het bevoegde gezag van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK): 14 juli 1994. Datum inwerkingtreding bij AHK: 15 juli 1994. Herziening van de artikelen 2, 3, 10.3, 11 en

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS INHOUDSOPGAVE Artikel 1: Begripsbepalingen 2 Artikel 2: Samenstelling en zittingstermijn 2 Artikel 3: Plaatsvervanging voorzitter 3 Artikel 4: Splitsing

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS AVANS+

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS AVANS+ REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS AVANS+ Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Bevoegdheid College van Beroep... 2 Artikel 3 Reikwijdte Reglement van Orde... 2 Artikel 4

Nadere informatie

Concernstaf. Reglement Geschillenadviescommissie Hogeschool Rotterdam

Concernstaf. Reglement Geschillenadviescommissie Hogeschool Rotterdam Concernstaf Reglement Geschillenadviescommissie Hogeschool Rotterdam Dit reglement voorziet in het instellen van een Geschillenadviescommissie als bedoeld in artikel 7.63a van de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam INHOUD ARTIKEL 1 INLEIDING ARTIKEL 2 t/m 6 SAMENSTELLING COLLEGE ARTIKEL 7 t/m 8 AAN HET BEROEPSCHRIFT TE STELLEN EISEN

Nadere informatie

de examencommissie, als bedoeld in artikel 7.12 van de wet;

de examencommissie, als bedoeld in artikel 7.12 van de wet; Universiteit Maastricht College van Beroep voor de Examens REGLEMENT VAN ORDE als bedoeld in artikel 7.62 van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW), van het College van Beroep

Nadere informatie

Reglement College van beroep voor de examens (Cobex) Vastgesteld door de plenaire vergadering van het College van beroep op 25 maart 2010

Reglement College van beroep voor de examens (Cobex) Vastgesteld door de plenaire vergadering van het College van beroep op 25 maart 2010 Reglement College van beroep voor de examens (Cobex) Vastgesteld door de plenaire vergadering van het College van beroep op 25 maart 2010 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Saxion op 27 april 2010

Nadere informatie

Artikel 5. De secretaris van het college 1. Het college wordt bijgestaan door een secretaris, die door het college van bestuur wordt aangewezen.

Artikel 5. De secretaris van het college 1. Het college wordt bijgestaan door een secretaris, die door het college van bestuur wordt aangewezen. Reglement van orde van het College van Beroep voor de Examens van de Erasmus Universiteit Rotterdam (als bedoeld in artikel 7.62 WHW en artikel 56 BBR-EUR) tekst vastgesteld door College van Bestuur op

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE STUDENTENAANGELEGENHEDEN

REGLEMENT VAN ORDE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE STUDENTENAANGELEGENHEDEN REGLEMENT VAN ORDE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE STUDENTENAANGELEGENHEDEN Ter nadere regeling van de behandeling van bezwaarschriften van een student, een aanstaande student, een voormalige student, een extraneus,

Nadere informatie

Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Associate degrees Academie

Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Associate degrees Academie Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Associate degrees Academie 2018/2019 pagina 2 van 9 Inhoudsopgave Artikel 1. Bevoegdheid College van Beroep 3 Artikel 2. Reikwijdte Reglement van Orde

Nadere informatie

Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep

Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep Datum: juni 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Reikwijdte/bevoegdheid commissie... 3 3. Samenstelling... 3 4. Secretariaat... 4 5. Instellen van

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT VAN ORDE COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Artikel 1: Begripsbepalingen Artikel 2: Samenstelling en zittingstermijn Artikel 3: Plaatsvervanging Artikel 4: Secretaris van het College Artikel

Nadere informatie

Reglement rechtsbescherming studenten en extranei HZ. Stichting Hogeschool Zeeland

Reglement rechtsbescherming studenten en extranei HZ. Stichting Hogeschool Zeeland Reglement rechtsbescherming studenten en extranei HZ Stichting Hogeschool Zeeland Het college van bestuur van de Stichting Hogeschool Zeeland; Gelet op het bepaalde in artikel 7.59a van de wet op het hoger

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Theologische Universiteit Apeldoorn

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Theologische Universiteit Apeldoorn REGLEMENT VAN ORDE VAN HET COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Theologische Universiteit Apeldoorn Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. De wet: de wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

Reglement Commissie van beroep voor de examens Mondriaan

Reglement Commissie van beroep voor de examens Mondriaan Reglement Commissie van beroep voor de examens Mondriaan (met leeswijzer voor studenten) Dit reglement is opgesteld conform de eisen die de Wet Educatie en Beroepsonderwijs er aan stelt. Tegen een besluit

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS CB08.198 AJH 09-09-2008 \reglement cie. van beroep voor de examens versie 2.0 def.vastgesteld CvB 05-11-2008 Historie document: Reglement commissie van beroep

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College I. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: - beroepsschrift een schrijven, ingediend door de cursist, waarin beroep wordt

Nadere informatie

REGLEMENT ALGEMENE BEPALINGEN VOOR INTERNE COMMISSIES INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT ALGEMENE BEPALINGEN VOOR INTERNE COMMISSIES INHOUDSOPGAVE REGLEMENT ALGEMENE BEPALINGEN VOOR INTERNE COMMISSIES INHOUDSOPGAVE artikel 1 : begripsbepalingen artikel 2 : de commissie artikel 3 : het secretariaat artikel 4 : het bezwaarschrift artikel 5 : bevoegdheden

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS CB18.020 PvB 8 maart 2018 procedures Aventus\CB16.083 reglement commissie van beroep voor de examens versie 4.0 def. Document historie Onderstaande tabel

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 757 Paraaf: Onderwerp : Reglement Geschillenadviescommissie Windesheim Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van een gewijzigd reglement van de

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM;

HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM; Besluit Datum 13april2011 Nummer 2011cb0111 Onderwerp Reglement van orde van het College van Beroep voor de Examens. HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE ; gezien: de voorliggende tekst van het reglement van

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens

Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens Reglement van Orde College van Beroep voor de Examens datum juli 2017 auteur versie status mw. mr. M.V.B. van Overbeek / mr. M. Rietveld 1.0 NL Definitief pagina 2 van 10 Inhoudsopgave Artikel 1. Definities

Nadere informatie

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Aeres hogeschool 24 januari 2017 Versie 2.0 Definitief Bestuursbureau Aeres Reglement van orde College van Beroep voor de Examens 24 januari 2017 Versiebeheer

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENADVIESCOMMISSIE. Windesheim

REGLEMENT GESCHILLENADVIESCOMMISSIE. Windesheim REGLEMENT GESCHILLENADVIESCOMMISSIE Windesheim Vastgesteld door de Geschillenadviescommissie, na verkregen instemming van het College van Bestuur en de Centrale Medezeggenschapsraad op 29 juni 2017. Besluit

Nadere informatie

Reglement College van Beroep voor de Examens

Reglement College van Beroep voor de Examens Reglement College van Beroep voor de Examens Colofon ons kenmerk datum juli 2014 auteur mw mr MVB van overbeek versie NL status Definitief pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen 3 2 Het College

Nadere informatie

Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH.

Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH. Reglement van de Bezwaaradviescommissie SPPOH Reglement als bedoeld in artikel 9 Regeling Bezwaar- en adviescommissie SPPOH. Artikel 1 - Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: Aanvrager bevoegd

Nadere informatie

Reglement van Orde Commissie van Beroep Nationaal Coördinatiepunt NLQF

Reglement van Orde Commissie van Beroep Nationaal Coördinatiepunt NLQF Reglement van Orde Commissie van Beroep Nationaal Coördinatiepunt NLQF Versie 4.0 1 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. NCP NLQF: het Nationaal

Nadere informatie

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda;

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda; REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden Holland en Rijnstreek ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Reglement van orde van het Geschillencollege niet-initiële opleidingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Reglement van orde van het Geschillencollege niet-initiële opleidingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam Reglement van orde van het Geschillencollege niet-initiële opleidingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: - college: het Geschillencollege

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS ROC A12 (Onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland Midden) 2014 Vastgesteld door het College van Bestuur op 4 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

REGLEMENT ALGEMENE BEPALINGEN VOOR INTERNE COMMISSIES INHOUDSOPGAVE. artikel 8 : het horen van getuigen en deskundigen

REGLEMENT ALGEMENE BEPALINGEN VOOR INTERNE COMMISSIES INHOUDSOPGAVE. artikel 8 : het horen van getuigen en deskundigen REGLEMENT ALGEMENE BEPALINGEN VOOR INTERNE COMMISSIES INHOUDSOPGAVE artikel 1 : begripsbepalingen artikel 2 : de commissie artikel 3 : het secretariaat artikel 4 : het bezwaarschrift artikel 5 : bevoegdheden

Nadere informatie

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda;

HET DAGELJKS BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/VSO MIDDEN-HOLLAND & RIJNSTREEK, statutair zetel hebbende in de gemeente Gouda; REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden Holland en Rijnstreek ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

REGLEMENT College van Beroep voor de Examens Windesheim

REGLEMENT College van Beroep voor de Examens Windesheim REGLEMENT College van Beroep voor de Examens Windesheim Vastgesteld door het College van Beroep voor de Examens, na verkregen instemming van het College van Bestuur en de Centrale Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Klachtenregeling Universiteit Twente

Klachtenregeling Universiteit Twente Klachtenregeling Universiteit Twente Kenmerk: CvB UIT - 2532 Datum: 12 april 2017 Auteur: Hooftman Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Artikel 1 Begripsbepalingen... 2 Artikel 2 Vertrouwenspersoon en studentendecaan...

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 564 Paraaf: Onderwerp : Reglement Geschillenadviescommissie Windesheim Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van het reglement van de Geschillenadviescommissie

Nadere informatie

Reglement Geschillenadviescommissie Saxion

Reglement Geschillenadviescommissie Saxion Reglement Geschillenadviescommissie Saxion Vastgesteld door de plenaire vergadering van de GAC op 25.03.2010 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Saxion op 06.04.2010 Kenmerk: 2015001720 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Reglement commissie van beroep voor de examens

Reglement commissie van beroep voor de examens Reglement commissie van beroep voor de examens Vastgesteld door het College van Bestuur ROC Rivor op INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Algemene bepalingen 3 Artikel 2. Bevoegdheid 4 Artikel 3. Samenstelling Commissie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Inwerking getreden 22 juni Geschillenreglement van de Stadsbank Oost Nederland 2006

Inwerking getreden 22 juni Geschillenreglement van de Stadsbank Oost Nederland 2006 Inwerking getreden 22 juni 2006 Geschillenreglement van de Stadsbank Oost Nederland 2006 AANHEF Het algemeen bestuur van de Stadsbank Oost Nederland; Gelet op artikel 5 lid 3, artikel 11 lid 1 sub 1 c

Nadere informatie

Klachtenreglement Senzer

Klachtenreglement Senzer Klachtenreglement Senzer Het Dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Werkbedrijf Atlant De Peel handelend onder de naam Senzer, overwegende, dat het van belang is om binnen Senzer bestaande geschillen

Nadere informatie

BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle

BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle Het bevoegd gezag, zijnde het College van Bestuur van de Openbare Rechtspersoon Openbaar

Nadere informatie

Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens van de Rijksuniversiteit Groningen

Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens van de Rijksuniversiteit Groningen Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens van de Rijksuniversiteit Groningen 1 Algemene bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: de wet : de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

Reglement Geschillenadviescommissie

Reglement Geschillenadviescommissie Reglement Geschillenadviescommissie Aeres Hogeschool 23 mei 2016 Versie 2.0 Definitief Bestuursbureau Aeres Reglement Geschillenadviescommissie 23 mei 2016 Versiebeheer Versiebeheer Versie Datum Auteur

Nadere informatie

Reglement Awb-bezwaarprocedure vrijstellingsverzoeken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid

Reglement Awb-bezwaarprocedure vrijstellingsverzoeken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid Reglement Awb-bezwaarprocedure vrijstellingsverzoeken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Samenstelling en benoeming

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm

Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm Reglement Reglement van de bezwaarcommissie Samenwerkingsverband PasVOrm, vastgesteld door het toezichthoudend bestuur van

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens ROC TOP

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens ROC TOP Reglement Commissie van Beroep voor de Examens ROC TOP Versie 1.0 De dato 23 januari 2018 Status Vastgesteld door College van Bestuur 23jan2018, instemming Studentenraad 15mei2018 Reglement Commissie van

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Reglement Geschillenprocedure

Hoofdstuk 6 Reglement Geschillenprocedure Pagina 31 Hoofdstuk 6 Reglement Geschillenprocedure Artikel 1. Begripsbepalingen De in de statuten en het pensioenreglement gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel uit te maken van dit reglement.

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS. MBO - opleidingen Stichting STC-Group

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS. MBO - opleidingen Stichting STC-Group REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS MBO - opleidingen Stichting STC-Group Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. WEB: de Wet Educatie en Beroepsonderwijs; b..

Nadere informatie

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB NEDERLANDS-VLAAMSE ACCREDITATIE ORGANISATIE

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB NEDERLANDS-VLAAMSE ACCREDITATIE ORGANISATIE REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB NEDERLANDS-VLAAMSE ACCREDITATIE ORGANISATIE Gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht: Overwegende dat het wenselijk is een adviescommissie in te stellen

Nadere informatie

Regeling Bezwarencommissie personele aangelegenheden Universiteit Twente

Regeling Bezwarencommissie personele aangelegenheden Universiteit Twente Regeling Bezwarencommissie personele aangelegenheden Universiteit Twente Gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht; Besluit het College van Bestuur van de Universiteit Twente tot het instellen

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE

KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE Inhoudsopgave KLACHTENPROCEDURE... 3 Artikel 1. Klachtenregeling... 3 Artikel 2. Behandeling van de klacht... 3 Artikel 3. Beroep op het bestuur... 3 Artikel 4. Beroep

Nadere informatie

Reglement van de Geschillencommissie. Vervallen per 1 januari 2018

Reglement van de Geschillencommissie. Vervallen per 1 januari 2018 Reglement van de Geschillencommissie Vervallen per 1 januari 2018 Bestuursbesluit van 21 december 2017 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Samenstelling en benoeming van de commissie

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep. Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland

Reglement Commissie van Beroep. Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland Reglement Commissie van Beroep Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland Januari 2016 Pagina 1 van 7 Reglement van de Commissie van Beroep overeenkomstig artikel 14.6 van de statuten van de Stichting

Nadere informatie

Reglement individueel. Klachtenrecht MCO

Reglement individueel. Klachtenrecht MCO Reglement individueel Klachtenrecht MCO Augustus 2010 Reglement Individueel Klachtenrecht 1 Inhoud Artikel 1 Plaats en functie van de Klachtencommissie 3 Artikel 2 Samenstelling, voordracht en benoeming

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Kunststof- en Rubberindustrie

Reglement Geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Kunststof- en Rubberindustrie Reglement Geschillencommissie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Kunststof- en Rubberindustrie Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Samenstelling en benoeming van de commissie... 3

Nadere informatie

Reglement Geschillenadviescommissie

Reglement Geschillenadviescommissie Reglement Geschillenadviescommissie Besluitvormingskader Instemming HR : 1 juli 2015 Vaststelling CvB : 21 augustus 2015 Ingangsdatum : 1 september 2015 1 Reglement Geschillenadviescommissie Inhoudsopgave

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAAR TLV

REGLEMENT BEZWAAR TLV REGLEMENT BEZWAAR TLV Inleiding Per 1 augustus 2014 beslist het samenwerkingsverband Plein 013 door middel van een toelaatbaarheidsverklaring of een leerling toelaatbaar is tot een school voor speciaal

Nadere informatie

Reglement. Beroepscommissie. Deelnemers. Zadkine

Reglement. Beroepscommissie. Deelnemers. Zadkine Reglement Beroepscommissie Deelnemers Zadkine Vastgesteld op 31-10-2011 het College van Bestuur Zadkine Ingangsdatum 1 november 2011 Reglement Beroepscommissie Deelnemers Zadkine Artikel 1: Begripsbepalingen

Nadere informatie

Reglement college van beroep voor studenten Hogeschool VHL

Reglement college van beroep voor studenten Hogeschool VHL Reglement college van beroep voor studenten Hogeschool VHL Afdeling Beleid DATUM augustus 2015 Decoskenmerk: 2015-199 AUTEUR Fetsje Hijlkema VERSIE 1.0 Citeertitel Reglement college van beroep voor studenten

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Versie: definitief, 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9507 Reglement Commissie Beroep voor de Examens (vastgesteld College van Bestuur

Nadere informatie

Artikel 2: Benoeming leden Commissie: Artikel 3: Indiening bezwaarschrift: Artikel 4: Behandeling van het bezwaar door de Commissie:

Artikel 2: Benoeming leden Commissie: Artikel 3: Indiening bezwaarschrift: Artikel 4: Behandeling van het bezwaar door de Commissie: REGLEMENT ADVIESCOMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN van het Samenwerkingsverband VO/VSO Waterland HET BESTUUR VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO/SVO Waterland (27.07), statutair zetel hebbende in de gemeente

Nadere informatie

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Paragraaf 1. Begripsbepalingen Artikel 1. Begrippen Klacht: een schriftelijk ingediende uiting van onvrede of teleurstelling van een student of medewerker

Nadere informatie

Reglement klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen

Reglement klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen Reglement klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen november 2007 Inleidende bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen De begripsomschrijvingen zoals

Nadere informatie

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE BESLUIT. Begripsbepalingen. De commissie voor de bezwaarschriften

REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE BESLUIT. Begripsbepalingen. De commissie voor de bezwaarschriften REGELING BEZWAARSCHRIFTENPROCEDURE AWB STICHTING WAARBORGFONDS POLITIE Het bestuur van de Stichting Waarborgfonds Politie Gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht Overwegende dat het wenselijk

Nadere informatie

(o.b.v. gew. Statuten) Reglement Commissie van Beroep Voor de Examens van LMC Rotterdam

(o.b.v. gew. Statuten) Reglement Commissie van Beroep Voor de Examens van LMC Rotterdam Bestand Technisch aangepast (o.b.v. gew. Statuten) : lmcr308 : 5 april2004 Reglement Commissie van Beroep Voor de Examens van LMC Rotterdam 1 Het College van Bestuur van LMC Rotterdam Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Reglement van de geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Particuliere Beveiliging

Reglement van de geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Particuliere Beveiliging Reglement van de geschillencommissie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Particuliere Beveiliging Artikel 1 Begripsbepalingen De in de statuten en het pensioenreglement gebruikte begripsbepalingen

Nadere informatie

Bezwaarregeling. voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. 1 juli 2007 B200

Bezwaarregeling. voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. 1 juli 2007 B200 Bezwaarregeling voor cliënten van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 juli 2007 B200 Artikel 1 - Gebruikte begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De wet of Wjz: Wet op de jeugdzorg.

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 756 Paraaf: Onderwerp : Reglement College van Beroep voor de Examens Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van een gewijzigd reglement van het

Nadere informatie

REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN RUD GRONINGEN

REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN RUD GRONINGEN REGELING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN PERSONELE AANGELEGENHEDEN RUD GRONINGEN Stuurgroep RUD Groningen Januari 2013 1 Tekst van de regeling Gelezen het voorstel van de stuurgroep RUD; Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENREGELING

REGLEMENT GESCHILLENREGELING 952 REGLEMENT GESCHILLENREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BANDEN- EN WIELENBRANCHE 922.024_952_Rb_090618_geschillenregeling G ESCHILLENPROCEDURE Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Een geschil

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE COMMISSIE VOOR DE BEROEP- EN BEZWAARSCHRIFTEN

REGLEMENT VAN ORDE COMMISSIE VOOR DE BEROEP- EN BEZWAARSCHRIFTEN EN BEZWAARSCHRIFTEN Begripsbepalingen... 1 Commissie voor de beroep- en bezwaarschriften... 1 Algemene procedurebepalingen... 4 Behandeling van beroep- en bezwaarschriften door de kamers voor bestuurlijke

Nadere informatie

ROC Horizon College. Reglement. Commissie van Beroep voor de Examens RVE Reglement Commissie van Beroep voor de Examens

ROC Horizon College. Reglement. Commissie van Beroep voor de Examens RVE Reglement Commissie van Beroep voor de Examens ROC Horizon College Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Document 1.0.181001.RVE Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Status Vaststelling door College van Bestuur: 30 oktober 2018 Instemming

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wonen. Reglement van de adviescommissie bezwaarschriften vrijstellingsbesluiten

Stichting Pensioenfonds Wonen. Reglement van de adviescommissie bezwaarschriften vrijstellingsbesluiten Stichting Pensioenfonds Wonen Reglement van de adviescommissie bezwaarschriften vrijstellingsbesluiten administrateur Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Rijnzathe 10, 3454 PV De Meern Postbus 3183, 3502

Nadere informatie

Klachtenregeling Staring College

Klachtenregeling Staring College Klachtenregeling Staring College Het bevoegd gezag van het Staring College, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

Reglement Bezwarencommissie Functiewaardering Christelijk en Algemeen Bijzonder Primair en Voortgezet Onderwijs

Reglement Bezwarencommissie Functiewaardering Christelijk en Algemeen Bijzonder Primair en Voortgezet Onderwijs Reglement Bezwarencommissie Functiewaardering Christelijk en Algemeen Bijzonder Primair en Voortgezet Onderwijs Oktober 2008 Reglement Bezwarencommissie Functiewaardering Christelijk en Algemeen Bijzonder

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP ROC NIJMEGEN

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP ROC NIJMEGEN REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP ROC NIJMEGEN Versie 4/Vastgesteld door het CvB d.d. 1 okt 2013 / instemming OR d.d. 18 sep 2013 en SR d.d. 4 sep 2013 INHOUD Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Artikel 2 Wet-

Nadere informatie

verklaring dat een belanghebbende zich, ofschoon zijn rechtspositie niet is geschaad, op incorrecte wijze door het fonds bejegend acht.

verklaring dat een belanghebbende zich, ofschoon zijn rechtspositie niet is geschaad, op incorrecte wijze door het fonds bejegend acht. Stichting Pensioenfonds Abbott Nederland Reglement klachten- en geschillenprocedure Artikel 1. Begripsbepalingen De in de statuten en het pensioenreglement gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel

Nadere informatie

Bezwarenprocedure Winkler Prins 2017

Bezwarenprocedure Winkler Prins 2017 Bezwarenprocedure Winkler Prins 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Soorten klachten... 3 1.2. Verschil klacht, bezwaar en beroep... 3 2. Begripsbepalingen... 4 3. Bezwarenprocedure voor personele

Nadere informatie

1 KLACHTENADVIESCOMMISSIE

1 KLACHTENADVIESCOMMISSIE Dit is de Klachtenregeling van het Grafisch Lyceum Utrecht (hierna te noemen de school ). De Studentenraad van de school heeft ingestemd met deze Klachtenregeling van de school. Op deze Klachtenregeling

Nadere informatie

Bezwarenprocedure Geschillenadviescommissie AdA

Bezwarenprocedure Geschillenadviescommissie AdA Bezwarenprocedure Geschillenadviescommissie AdA pagina 2 van 10 Inhoudsopgave Artikel 1 De geschillenadviescommissie 3 Artikel 2 Reikwijdte Bezwarenprocedure 3 Artikel 3 Samenstelling Geschillenadviescommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling van Auro, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs. Het bevoegd gezag Auro,

Klachtenregeling van Auro, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs. Het bevoegd gezag Auro, 1 Klachtenregeling van Auro, Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Het bevoegd gezag Auro, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STUDENTENSTATUUT

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STUDENTENSTATUUT REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STUDENTENSTATUUT Versie: definitief 1.0 Datum: 15 september 2015 Documentnummer: Intern/2015/9506 Reglement Geschillencommissie Studentenstatuut ((vastgesteld College van

Nadere informatie

Reglement Bezwaren- en geschillencommissie PPO

Reglement Bezwaren- en geschillencommissie PPO Reglement Bezwaren- en geschillencommissie PPO Versie 4 7 februari 2011 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. PPO; Opleidingsinstituut PPO, Postmaster Psychologie en Orthopedagogiek;

Nadere informatie

Reglement klachten studenten

Reglement klachten studenten Reglement klachten studenten Aeres Hogeschool 24 oktober 2016 Versie 2.0 Definitief Bestuursbureau Aeres Reglement klachten studenten 24 oktober 2016 Versiebeheer Versiebeheer Versie Datum Auteur Toelichting

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING ONDERWIJS

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING ONDERWIJS REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING ONDERWIJS CB08.199 AJH 09-09-2008 procedures Aventus\CB08.199.reglement klachtenbehandeling onderwijs versie 2.0 def. vastgesteld CvB 05-11-2008 Historie document: Reglement

Nadere informatie

KLACHTENREGELING CEDERGROEP

KLACHTENREGELING CEDERGROEP KLACHTENREGELING CEDERGROEP Inhoudsopgave Hoofdstukken Onderwerp Artikel Pagina 1 Begripsbepalingen art.1 1 2 Behandeling van de klachten 2 t/m 6 Paragraaf 1 De contactpersoon art. 2 2 Paragraaf 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan: a. Besluit: een schriftelijke beslissing

Nadere informatie

REGLEMENT CENTRALE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR EINDEXAMENS REGIO NIJMEGEN

REGLEMENT CENTRALE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR EINDEXAMENS REGIO NIJMEGEN REGLEMENT CENTRALE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR EINDEXAMENS REGIO NIJMEGEN Mei 2014 1 1 Algemene Bepalingen Artikel 1: Begripsbepalingen a. BeVo: Bestuurlijk Overleg Voortgezet Onderwijs Nijmegen en omstreken.

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens. van. Scalda

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens. van. Scalda Reglement Commissie van Beroep voor de Examens van Scalda 2018 Voorgenomen besluit College van d.d. 20-02-2018 Bestuur Instemming Studentenraad d.d. 30-04-2018 Besluit College van Bestuur d.d. 08-05-2018

Nadere informatie