1 HKS vrijwillig jaar FoV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 HKS vrijwillig jaar FoV"

Transcriptie

1 1 HKS vrijwillig jaar FoV Instellingen kunnen vanaf augustus de opleidingen aanbieden overeenkomstig de nieuwe kwalificatiestructuur (inhoudelijke opbouw van een opleiding) die een jaar later verplicht ingaat. Belangrijkste verandering is de introductie van keuzedelen. Raakt bij instellingen de processen rondom kernregistratie, onderwijscatalogus en logistiek. De kwalificatiestructuur zal geleverd moeten worden door /. Naast de kwalificatiedossiers worden keuzedelen geregistreerd en de relatie tussen kwalificatiedossiers en keuzedelen. Er zal ingeschreven moeten worden op opleidingen. Op keuzedelen wordt niet ingeschreven bij, maar deze dienen wel bij de instelling geregistreerd te worden. Keuzedelen hebben een korte time-to-market. Elke drie tot vier maanden wordt de structuur opnieuw vastgesteld en kunnen nieuwe keuzedelen beschikbaar komen. Veel ontstaan ze vanuit regionale vraag, maar ze hebben soms ook een generiek karakter, waarbij een keuzedeel voor veel opleidingen te selecteren is. Keuzedelen worden op het diploma geplaatst (kan later, 16-Q2), hiervoor is een (crebo)nr nodig en een vastgestelde omschrijving. Keuzedelen hebben een looptijd, hebben geen speciale impact op de bekostiging. Relatie met: 2, 12, 29, 65. PvE HKS voor systemen van instellingen 20 juni 2014 bevroren (zie 2). Verandering vooral administratief (andere ordening). Wat testen in vrijwillig jaar, met welke omvang/welke opleidingen, hoe officieel aanleveren? -> bepalend voor impact / big bang vs blokjes (kleine groep beginnen, dan opschalen in ).

2 2 HKS definitief FoV Instellingen zijn verplicht om vanaf dit schooljaar de nieuwe kwalificatiestructuur aan te bieden. Een nieuw element in de opbouw van de opleiding is het opnemen van een keuzedeel dat ook door de minister wordt vastgesteld en wordt getoond in het diplomaregister. Er is dus sprake van grootschalige invoering. Systemen dienen dan geschikt te zijn om in te schrijven op opleidingen en keuzedelen. Relatie met: 1, 12, 29, 65. op uitwisseling. PvE HKS voor systemen van instellingen op 20 juni 2014 bevroren (Zie

3 3 Macrodoelmatigheid FoV Instellingen zullen bij het aanbieden van opleidingen die ze eerder niet aanboden, afstemmen met de regio (andere instellingen en arbeidsmarkt) voor een doelmatig aanbod van opleidingen. Dat gaat onder andere over de vraag hoe het opleidingaanbod in stand blijft met krimpende regio's. Uitwisseling van opleidingen tussen instellingen is het gevolg van het regionale overleg. Veel mgmt info (marketing) nodig (van /CBS//ROA etc), zie ook 54. Behoefte (eis) aan aanbodregistratie op lager nivo (locatie). Instelling kent verschillende views: locatie, structuur (organisatie), begeleiding en domein (kwalificatiedossier en keuzedeel) Ook gevolgen voor interpretatie van kengetallen (jaar- en diplomaresultaat) en historische gegevens. Relatie met: 14, 32, 34, 54. Oplossing nu zijn veel Excellijsten met gegevens uit verschillende bronnen, zoals van de participerende instellingen,,, CBS en gemeentelijke info. Gaat voor een groot deel om marketing -achtige informatie. Wens voor betere en snellere oplossing waarbij gegevens via één loket zijn te verkrijgen. Interpretatie is aan de instellingen zelf.

4 4 Certificeerbare eenheden (samenloop met HKS) FoV Een bundeling van een x aantal kwalificaties die samen een certificeerbare eenheid vormt. Deze eenheid moet ook opgenomen worden in het diplomaregister. Certificaat wordt uitgereikt aan deelnemer. Beleid nodig: wat wel/niet registeren in diplomaregister (DR) (incl. verschil Onderwijsregister en diplomaregister). Voor DR bestaat geving. Heeft alles te maken met granulariteit. Voor bepaalde certificeerbare eenheden geldt een geldigheidsduur. Relatie met: 6, 7 en ook 19, 20.

5 5 Doorlopende leerlijnen Reg. Exp Het aanbieden van een opleiding die sectoroverstijgend is (vmbo-mbo), waardoor je winst behaald op het aantal studiejaren. Nu is er een vakmanschapsroute en technologieroute. Relatie met: 30?. In het huidige BRON is dit opgelost. Eerst VO (nu beschikbaar door code toe te voegen). Eén jaar later MBO obv extra inschrijfgegeven (BRON). Huidige kwalificatiestructuur is toepasbaar.

6 6 Generieke examenonderdelen Invoering van centraal afnemen van verplichte examenonderdelen Nederlands, Engels (alleen mbo 4) en rekenen. Resultaten moeten bij diplomering worden uitgewisseld met (generieke cijfers). Dit biedt geen oplossing bij overstap van een student tussen twee instellingen, voordat de student gediplomeerd is. Het feit dat resultaten een beperkte houdbaarheidsdatum hebben, compliceert deze overdracht. Instellingen moeten zelf voor oplossingen zorgen (uitgeven van certificaat oid). Relatie met: 7. in Oud

7 7 Generieke examenonderdelen rest Datum invoering is afhankelijk van de niveau van de opleiding. Relatie met: 6.

8 8 Toekomst educatie De middelen die beschikbaar waren voor educatie worden niet meer aan de gemeenten verstrekt via het ministerie van SZW via het participatiebudget, maar direct via OCW. Bovendien vervalt de verplichting voor de gemeenten om deze middelen verplicht te besteden bij ROC's. Voor instellingen vervalt de verplichting om gegevens aan BRON te leveren over de educatie. Staat los van MBO onderwerpen. BRON.

9 9 Cascade bekostiging De bekostiging vond plaats op basis van aantal deelnemers en diploma's en dat wordt nu, net als in het HO, beperkt tot het aantal bekostigde onderwijsjaren van een student en eerder behaalde diploma's. De bekostiging neemt af naarmate de student een langere verblijfsduur heeft. Instellingen willen direct bij inschrijving kunnen beschikken over de verblijfsduur van de student, zodat een inschatting gemaakt kan worden van de bekostigingsfactor van de student. Nu volop mee bezig, er ligt een wensenlijst van de instellingen op dit dossier (van belang voor DB). Lijst met 9 stappen, eerste 3 in planning, rest nog oppakken. (Zie ook instellingen nog bepalen.

10 10 VAVO bekostiging De bekostiging voor VAVO (volwassen onderwijs om je middelbare school diploma te behalen) vindt nu plaats via OCW in plaats van de gemeenten. De VAVO-structuur past slecht in de administratieve organisatie van de MBO instellingen. Enerzijds gelden er de regels vanuit het VO, anderzijds zijn de opleidingen deel van een MBO. Sommige instellingen kiezen voor een aparte administratieve aanpak voor VAVO, anderen kiezen ervoor om het te integreren in het MBO-systeem. Principe besluit nodig over het registreren van VAVO: apart zien van MBO mainstream, met eigen structuur (infotechnisch) tbv eenvoud van de infosystemen. Of proberen VAVO te integreren in de MBO uitwisseling, wat echter complexiteit met zich meebrengt. Relatie met: 9 (qua oplevering), 66. Staat los van MBO onderwerpen.

11 11 BES op BRON Project om BRON in te voeren op Bonaire, St. Eustasius en Saba. Staat los van MBO onderwerpen. Betreft alle sectoren.

12 12 Samenvoegen kenniscentra De 17 kenniscentra worden ondergebracht bij de en houden als zelfstandige entiteiten op met bestaan. Dat wil ook zeggen dat de informatievoorziening niet meer verspreid is over 17 kenniscentra, maar centraal zal worden afgewikkeld. In dat kader wordt gewerkt aan een centraal register leerbedrijven. Daarbij krijgt elk leerbedrijf een unieke codering. Het samenvoegen van de kenniscentra heeft ook geleid tot een heroverweging van de huidige keten(s) in de bpv (punt 13). Daarna is het de vraag welke rol in relatie tot speelt in de levering van gegevens over de herziene kwalificatiestructuur. Instellingen wensen op dat terrein één loket. in Oud Wel/geen conversie nodig, of oud en nieuw parallel? instellingen (systemen) en BRON- koppeling. van omnummeren code leerbedrijf is niet heel groot voor instellingen: medium impact? is veel kleiner dan HKS.

13 13 Herinrichting BPV-keten Het proces voor de totstandkoming van een stage-overeenkomst (BPVO) in de keten wordt herzien. In de keten zijn de instelling, en betrokken ten aanzien van gegevensuitwisseling. Via deze partijen zijn ook studenten, stagebedrijven en intermediairs in de keten aangesloten. Het herontwerp in de keten moet leiden tot betere samenwerking in de keten, verbetering van de kwaliteit van de gegevens en efficiëntie. Voor studenten is er een actuele stand van openstaande stageplekken, voor bedrijven is de communicatie verbeterd en voor de overheid is duidelijk dat studenten bij geaccrediteerde bedrijven stage lopen. In dat kader zal de 4de handtekening afgeschaft kunnen gaan worden. Heeft ook een sterke bestuurlijke vraagstelling in zich, zoals de vraag hoe de verschillende partijen zich tot elkaar verhouden Relatie met: 2. Concept versie rapport bestaat al. Eindoplossing nog niet helder (streefoplossing). 1e versie zomer 14 - technische insteek, schets. Afstemming met partijen nodig, draagvlak creëren, intensief/lang traject. Binnen de keten //Inst is er nooit één actueel uniform/goed beeld. Uitgangspunt moet zijn: eenmalig vastleggen, meervoudig gebruik. Instellingen worden nu gevoed vanuit en vanuit. Tussen deze gegevens kan mismatch bestaan. Behoefte aan één waarheid = één bron/loket. vraag - wie houdt waar gegevens bij? Gesprekken hierover lopen, nog geen afspraken. impact medium?

14 14 Bijsluiter arbeidsmarkt (2014) mei rmatie aan potentiele studenten over de opleiding over toekomstpersectieven, baankansen etc. Deze bijsluiter wordt opgesteld door partijen zoals en MBO Raad. Gegevens komen uit de SUIketen en CBS. Wordt in pilot gebruikt bij vier instellingen. Brede uitrol naar alle instellingen.

15 15 Objectieve voorlichting () mei zie 14 (=14?)

16 16 Aanmeldmoment mbo: 1 mei mei Op dit moment kent het mbo geen aanmeldmoment. Met een vroege aanmelddatum wil men de match tussen studenten en de opleiding bekijken om uitval te voorkomen (net als in het ho). Ook wil men kunnen beoordelen of alle leerplichtige studenten zich hebben aangemeld om leerlingen tussen het vmbo en mbo niet kwijt te raken. Het vraagt om een centrale aanmeldvoorziening waar zowel leverende scholen (vmbo) als school van aanmelding (mbo) de aanmeldingen registreren. Bijkomend voordeel van de registratie van aanmeldingen is, dat mbo-instellingen beter inzicht hebben in dubbele aanmeldingen en de sector vroegtijdig inzicht in verschuivingen van de aanmeldingen tussen de verschillende onderwijssoorten. Oplossingsrichtingen kunnen gaan richting een voorziening als Studielink, maar ook aan een registratie van de digitale aanmeldingen zoals die nu worden uitgevoerd binnen het mbo. Eerdere vaststelling en beschikbaarheid crebocodes en kwalificatiestructuur noodzakelijk om dit te kunnen realiseren.

17 17 Regionaal Investeringsfonds (2014-) mei Subsidie voor publiek-private samenwerking (instellingen en het bedrijfsleven) om een betere aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te realiseren. Hoewel het een subsidieregeling is, dus niet wordt meegenomen in de reguliere bekostiging, vergen dergelijke regelingen een administratieve organisatie en verantwoording. Dat heeft zeker impact op de instellingen en de inrichting van de systemen. Relatie met: 23, Techniekpact. MUO (loopt al)

18 18 Commissie prijsfactoren (75 miljoen extra) mei De prijsfactoren die gehangen zijn aan sectoren en niveau's (1-4) worden herzien. Andere prijsstructuur in BRIN bijgehouden (b.v. techniek kent hogere factor). Relatie met: Techniekpact. Eerst oplossen door macrobudget op te hogen. Modelaanpassing heeft meer impact.

19 19 Experiment kwalificaties/cross-overs () mei Instellingen kunnen via een aanvraag een opleiding aanbieden die buiten de huidige kwalificatie valt (combinatie techniek en zorg). Heeft gevolgen voor de inrichting van het inschrijven CREBO. Veel vraagtekens rond dit thema. Vraag hoe administratief vastleggen. Instroom vs uitstroom. Relatie met: 4, 20. MUO

20 20 Modulair onderwijs-aanbod: eenheden voor studiepunten In het kader van leven lang leren wordt gekeken of volwassenen gedeelten van opleidingen kunnen volgen (bijvoorbeeld voor de keuzedelen). Maatregelen zijn nog onbekend, ook de impact op de administratieve verwerking is onduidelijk. mei Relatie met: 4, 20.

21 21 Vermelden NLQF niveaus op het diploma mei Regeling vanuit de EU, om diploma's internationaal te kunnen vergelijken. Moet opgenomen worden in de diplomaregister.

22 22 Gecombineerde BOL/BBL leerweg () mei Een nieuwe leerweg, waarbij instellingen een programma kunnen aanbieden dat gedeeltelijk bestaat uit 'voltijd' onderwijs (les op school) en een leerwerkplek (4 dagen werken, 1 dag school). Is experiment. Progr. Bekostiging. Administratieve last bij instellingen (acc. controle etc). Eerste jaar bol, daarna bbl: geen impact op bekostiging. Onduidelijk is of het gemeld moet worden op het diploma. Ook nog vraagstukken met betrekking tot impact op onderwijstijd, dat tenslotte tegenwoordig over de hele opleiding geldt en niet per leerjaar. Oplossingen pas mogelijk na duidelijkheid over regelgeving. Er zijn quick en dirty oplossingen mogelijk, belangrijk om vroegtijds te kijken naar beperking administratieve last. OCW wil wel beleidsinfo hierover (naast vakmanschap ook bol/bbl route).

23 23 Excellentieprogramma (25 miljoen) mei Aanvraagprocedure waarbij instellingen plannen kunnen indienen voor excellentietrajecten. Hoewel het een subsidieregeling is, dus niet wordt meegenomen in de reguliere bekostiging, vergen dergelijke regelingen een administratieve organisatie en verantwoording. Dat heeft zeker impact op de instellingen en de inrichting van de systemen. Relatie met: (bevat ook) 17, 24. MUO instellingen nog bepalen.

24 24 Meester-Gezel mei Met name onderwijskundig van aard, geen registratie nodig. Maakt onderdeel uit van het excellentieprogramma en wordt opgepakt door de arbeidsmarkt om hier constructies voor te verzinnen. Relatie met: (is onderdeel van) 23. MUO

25 25 Vermelding cum laude op diploma mei Wordt opgepakt door het veld, hoeft niet in het diplomaregister.

26 26 Aanpassing regeling fusietoets mei Versoepelen van de huidige regeling fusietoets om fusies mogelijk te maken om te komen tot een mbogemeenschap. Relatie met: 27, 28.

27 27 Gemeenschap van mbo-colleges (nieuw bestuurlijk model) mei Structuur zoals op de universiteiten, waarbij de rechtsvorm de gemeenschap verantwoordelijk is (CvB van een universiteit) en daaronder vallen colleges waar een mbo college directeur hoofd van is (decaan van een faculteit). Relatie met: 26, 28. Vraagt om registraties die inzicht geven in onderdelen van instellingen (uitbreiding BRIN). Is voorwaarde voor invoering.

28 28 MBO-college directeur mei Onderdeel van de structuur mbo-gemeenschap, waarbij de onderwijskundige verantwoordelijkheid in dit model bij de college directeur wordt belegd. Het bestuur blijft wel eindverantwoordelijk en is dus het orgaan dat wordt aangesproken. Relatie met: 26, 27. Samenvoegen met 27?

29 29 Gecertificeerde examens () mei Examens mogen alleen afgenomen worden van gecertificeerde examenleveranciers. Er moet dus een registratie zijn van examens en leveranciers. Relatie met: 1, 2.

30 30 Uitbreiding doorlopende leerlijnen () mei Het uitbreiden van de mogelijke combinatie in de leerlijnen binnen het vmbo-mbo en een uitbreiding naar het hbo. Dit heeft onder andere effect op de rendementscijfers van mbo-instellingen. Relatie met: 5?, 55. MUO Ook inclusief HO: over de silo's heen denken. Extra informatiebehoefte, mn vanuit HO (richting MBO - voortgang student), maar ook andersom (richting VO). Ook impact tbv kwalificatiestructuur (in centrale rol).

31 31 mbo-samenwerkings-school (joint degree, nieuw bestuurlijk model) mei Twee instellingen kunnen besluiten om samen een opleiding aan te bieden. Dit gebeurt dat onder de vlag van het samenwerkingsschool. Bij de uitwerking is het van belang dat de administratieve druk beperkt blijft voor de samenwerkende instellingen. =27?

32 32 Intrekken licentie op locatie mei Relevant in het kader van toezicht. Als de inspectie constateert dat bij instelling x een opleiding kwalitiatief onder niveau is op locatie a, maar op locatie b is de opleiding wel op niveau, kan voortaan alleen voor de licentie bij locatie a worden ingetrokken. Relatie met: 3, 33. Heeft grote gevolgen voor de inrichting van instellingen. De BRIN-methodiek werkt hier niet. Bij opleidingen, studenten en mederwerkers moeten andere attributen worden geregistreerd, zoals locatie of organisatorische eenheid.

33 33 Lostrekken aanbieden bol/bbl-opleiding mei Relevant in het kader van toezicht. Als de inspectie constateert dat een bol opleiding kwalitiatief onder niveau is, maar de bbl variant wel op niveau is, kan voortaan alleen voor de licentie voor de bol variant worden ingetrokken. Relatie met: 32. Heeft dezelfde gevolgen als 32. Wellicht combineren.

34 34 Vastleggen dat mbo-instellingen zorg-dragen voor breed aanbod in de regio mei Relatie met macrodoelmatigheid. In elk regio moet een passend aanbod zijn van opleidingen. Relatie met: 3.

35 35 Commissie bepaalt welke opleidingen alleen door vakinstellingen verzorgd worden Een scheiding tussen het aanbod van een ROC, AOC en vakinstellingen. Per instelling wordt vastgelegd wie welke opleiding mag aanbieden.. mei Moet worden vastgelegd.

36 36 Verkenner voor nieuwe vakinstellingen mei Onderzoek of er meer 'unieke' opleidingen moeten komen die, in tegenstelling tot een ROC, een landelijke dekking hebben. Denk nu bijvoorbeeld aan de Leidse instrumentmakersschool.

37 37 Benaming onderwijsniveau's mei Een andere naam voor de vier niveau's in het mbo: niveau 1 = entreeopleiding. Men wil ook een andere benaming voor niveau 2-4. Is de maatregel alleen bestemd voor de voorkant (spraakgebruik), of moet deze in alle systemen worden aangepast? Uitwerking is van belang om in te schatten wat de gevolgen zijn en welke impact deze hebben op de administratieve lasten. : SSG -> SF/DR. "Technische" oplossing intern is mogelijk.

38 38 AD (associate degree) mei Een tweejarige hbo-opleiding ihb voor mbo niveau 4 studenten. De aansluiting tussen de mbo-opleiding en de AD wordt in de gaten gehouden door de minister, maar nog geen acties. Geschrapt

39 50 Vooropleidingsgegevens DB

40 51 Individuele Bekostigings Status DB Bij de inschrijving van een student (dus inschrijving bij BRON), wil de instelling van deze student de bekostigingsinformatie ontvangen, dus de factor van de opleiding en de factor die bepaald wordt vanuit de verblijfsduur van de student. Quick win: bek. status per nr (BSN). Wens: info zo vroeg mogelijk -> timing van belang.

41 52 Doorstroom Monitor DB Er is behoefte bij instellingen om doorstroomgegevens op individueel niveau te kunnen ontvangen. Dit is een bekende vraag binnen het project Doorstroommonitor van het SION programma. Dit geldt ook voor andere onderwijssectoren.

42 53 MBO Transparant veld Via MBO Transparant worden de gegevens van instellingen gepubliceerd. Nu is dat hoofdzakelijk op het niveau van de instelling. Er is een inrichtingsstructuur nodig om ook te kunnen verantwoorden op kleinere eenheden binnen een instelling.

43 54 Management Kubus veld Is een instrument ten behoeve van macrodoelmatigheid. Relatie met: 3. Zou onderdeel van 3 moeten zijn, maar is nog niet belegd. Kan uitgevoerd worden door, of Kennisnet/Surf.

44 55 Sectoroverstijgende informatie veld wens - gedekt door andere items? Relatie met: 30.

45 56 1Cijfer Plus DB maakt op basis van gegevens uit BRON op geagregeerd niveau bestanden. De 1Cijferplus bestanden krijgen de instellingen niet, maar de mbo raad en inspectie wel. De inspectie gebruikt deze bestanden ook voor het toezicht. Doordat instelling niet over deze gegevens kunnen beschikken, is de correctheid van deze gegevens een constant punt van discussie.

46 57 Overdrachtdossier VO-MBO en MBO-HO veld In het kader van VSV is het voor de instellingen van belang dat men kan beschikken over begeleidingsgegevens (zachte gegevens) van de vooropleiding. Het overdragen van een dossier tussen VO en MBO is dan van belang. In het kader van SION wordt hierover gesproken. Datzelfde geldt voor de overgang van het MBO naar het HBO.

47 58 ieck veld Het programma Educatieve Content Keten, gaat over de implementatie van standaarden op het gebied van leermiddelen. Door ieck worden leermiddelen van oa uitgevers makkelijk toegankelijk voor de studenten. De processen bestellen, betalen en gebruiken staan centraal. Inmiddels worden implementaties gerealiseerd in deze ketens. Er liggen relaties naar de behoefte aan instellingsgegevens (vernieuwing BRIN). Ook de identificatie van individuen speelt bij dit programma een rol.

48 59 Digitaal Ondertekenen veld Het vervangen van de schriftelijke onderwijsovereenkomst (OOK), met handtekening van de ouder bij minderjarigheid, door een digitale ondertekening. BSN ouder mag telijk niet (tbv DigiD). Dir BVE stuurt op aanpassing. PO/VO ook mee. Ook voor praktijkovereenkomst. Was geen probleem bij echte handtekening. Onderwijsovereenkomst (OOK) / BPVO

49 60 Cloud veld Het programma MBOcloud ontwikkelt een hub dat de verbinding vormt van diensten (leermiddelen en andere diensten) met mensen binnen de instelling. Wordt beschreven in het document: Doel: efficiency en kwaliteitsverhoging. Cloudhub / IAA. Identificatie belangrijk, persistente identiteit wenselijk, BSN mag niet. Plateauplanning: en

50 61 rmatiebeveiliging veld Vaststellen normen info. beveiliging. benchmark IBB, Auditing & assessments, hulp bij implementatie en kennis(vergroting) bij instellingen. Programma Q3-14 en Q3-15.

51 62 Ontsluiten Bekostigingsinformatie veld Op individueel niveau per leerling de bekostigingsstatus ontvangen. Er is een roadmap opgesteld, waarin de verschillende fases zijn beschreven. Onderwerp wordt al afgedekt door andere onderwerpen - schrappen.

52 63 Standaard Koppelingen (EDU) DB Verzuim

53 64 Digitaal Examineren veld

54 65 Onderwijstijd veld Een urenkader voor een opleiding ipv per jaar. In plaats van jaarlijkse normen, moeten instellingen zich verantwoorden over de gehele opleidingsduur. Vraag aanpassingen in systemen en in de planning van activiteiten. Relatie met: (1, 2)?.

55 66 Toekomst VAVO DB Inregelen van het proces BRON-bekostiging voor de "lange termijn". Relatie met: 10. Staat los van MBO onderwerpen.

Even bijpraten.. Ambassadeurs 20 november 2014, ROC Leiden, Jan Bartling en Leo Bakker

Even bijpraten.. Ambassadeurs 20 november 2014, ROC Leiden, Jan Bartling en Leo Bakker Even bijpraten.. Ambassadeurs 20 november 2014, ROC Leiden, Jan Bartling en Leo Bakker Even bijpraten over sambo- ICT en Kennisnet Onderwijs Sturen en Verantwoorden De IT func=e L Organiseren van onderwijs

Nadere informatie

FoV en HKS en LOB. Aanknopingen zoeken

FoV en HKS en LOB. Aanknopingen zoeken FoV en HKS en LOB Aanknopingen zoeken Schoolomgeving anno 2014 Focus op Vakmanschap is de meest ingrijpende verandering sinds invoering WEB Splitsing invoering in doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

keuzedeel behaald AMvB certificaat verbonden aan keuzedeel diploma

keuzedeel behaald AMvB certificaat verbonden aan keuzedeel diploma HKS en de gegevenslevering aan Met de invoering van HKS wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd die gevolgen hebben voor de gegevensuitwisseling tussen de MBO-instellingen en : 1. Invoeren keuzedelen.

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap Impact op informatie en systemen

Focus op Vakmanschap Impact op informatie en systemen Focus op Vakmanschap Impact op informatie en systemen Onderdeel van programma ifov Bijeenkomst voor informatiemanagers, bestuurders en programmamanagers 16 mei 2013 1 Programma ifov doelstelling De consequenties

Nadere informatie

Registratie Instellingen en opleidingen (RIO)

Registratie Instellingen en opleidingen (RIO) Registratie Instellingen en opleidingen (RIO) Huidige situatie Naast instellingen leggen verschillende ketenpartners (DUO, Inspectie, SBB, uitgevers) gegevens over instellingen vast in het kader van hun

Nadere informatie

Onderwijsaanbod = RIO

Onderwijsaanbod = RIO Onderwijsaanbod = RIO Registratie Instellingen en Opleidingen ROC X Sector A Campus Y Onderwijsteam B Gebouw Z Opleiding C Huidige situatie Naast instellingen leggen ook andere ketenpartners (DUO, Inspectie,

Nadere informatie

Terugkoppeling bekostigingsgegevens. Inventarisatie behoefte mbo-instellingen

Terugkoppeling bekostigingsgegevens. Inventarisatie behoefte mbo-instellingen Terugkoppeling bekostigingsgegevens Inventarisatie behoefte mbo-instellingen V1.0, 30 oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Dit document... 3 1.2. Het vervolg... 3 2. Situatieschets... 4 2.1.

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 juli 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 juli 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs verandert

Nadere informatie

Optimalisatie BPV keten. Ad Geluk, SBB Henk-Jan van Ginkel, sambo-ict 18 september 2014

Optimalisatie BPV keten. Ad Geluk, SBB Henk-Jan van Ginkel, sambo-ict 18 september 2014 Optimalisatie BPV keten Ad Geluk, SBB Henk-Jan van Ginkel, sambo-ict 18 september 2014 Aanleiding Vernieuwing BRON Transitie SBB Inrichten BPV Monitor Terugdringen administratieve lasten Knelpunten huidige

Nadere informatie

Invoering entreeopleiding

Invoering entreeopleiding Invoering entreeopleiding Inleiding De entreeopleiding is geïntroduceerd in het kader van het actieplan Focus op Vakmanschap. Focus op Vakmanschap kent een tweetal pijlers: doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap. Vertaling naar informatie en systemen

Focus op Vakmanschap. Vertaling naar informatie en systemen Focus op Vakmanschap Vertaling naar informatie en systemen Een opzet voor een programmaplan Definitief 1.0 1 Aanleiding 1.1 Beleidsprogramma Het beleidsprogramma Focus op Vakmanschap geeft voor de komende

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten januari 2016

Regiobijeenkomsten januari 2016 Wiebe Buising, OCW Patries van de Kamp, DUO Henk-Jan van Ginkel, sambo-ict Geesje Elting, DUO Regiobijeenkomsten januari 2016 Programma Welkom Wat is Doorontwikkelen BRON Implementatie en planning Pauze

Nadere informatie

Dashboard bekostigd BRON mbo

Dashboard bekostigd BRON mbo Dashboard bekostigd BRON mbo Versie 4.0 van juli 2017 Doel Het doel van het dashboard en het kwaliteitscontrolebestand is om scholen gedurende het inschrijvingsproces op de hoogte te houden van de bij

Nadere informatie

1. Wanneer kan ik een aanvraag voor een cross-over kwalificatie indienen?

1. Wanneer kan ik een aanvraag voor een cross-over kwalificatie indienen? Meestgestelde vragen experiment cross-overs in het mbo. 21-03-2016 1. Wanneer kan ik een aanvraag voor een cross-over kwalificatie indienen? Een aanvraag kan voor het eerst worden ingediend vanaf 1 augustus

Nadere informatie

Doel actieplan mbo: Beter, uitdagend en aantrekkelijk, beroepsonderwijs waar meer jongeren voor willen kiezen

Doel actieplan mbo: Beter, uitdagend en aantrekkelijk, beroepsonderwijs waar meer jongeren voor willen kiezen Het Actieplan Mbo Focus op vakmanschap Tessa van Dorp (VO) Frank Koster (MBO) november 2013 Doel actieplan mbo: Beter, uitdagend en aantrekkelijk, beroepsonderwijs waar meer jongeren voor willen kiezen

Nadere informatie

Tussenstand CA en VVA

Tussenstand CA en VVA Tussenstand CA en VVA Auteur Datum Jan Bartling 11-06-2018 1. Context 2. VVA 3. CA 2 Trajecten: VVA Uitwisselen van statussen, wettelijke verplichting, minimale voorziening, ocw budget CA Aanmelden zelf,

Nadere informatie

Kick-off kwalificatiestructuur

Kick-off kwalificatiestructuur Kick-off kwalificatiestructuur Programma's van Eisen Bas Kruiswijk Bianca Buts Amersfoort 5 maart 2014 Agenda Onze opdracht Vertrekpunt: van hotspots naar drie thema s Thema s plus wijzigingen per thema

Nadere informatie

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090

Nadere informatie

Op weg naar efficiënte en effectieve studenten registratie 18-9-2014

Op weg naar efficiënte en effectieve studenten registratie 18-9-2014 Op weg naar efficiënte en effectieve studenten registratie 18-9-2014 Martijn Broekhuizen Informatiemanager Noorderpoort Chantal van Minnen Hoofd Studentzaken Noorderpoort 15.000 MBO 1.000 Educatie 1.000

Nadere informatie

DLMB 2013 versie

DLMB 2013 versie DLMB 2013 versie1.0 17-09-2013 Focus op Vakmanschap is vertaald in de wet Doelmatige Leerwegen en Modernisering Bekostiging Meest ingrijpende verandering sinds invoering WEB Een totale reset voor het MBO

Nadere informatie

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen Agenda Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen Stand van zaken herziening Keuzedelen Herziening kwalificatiestructuur MBO 1 augustus 2016 verplichte invoering Veel partijen en veel factoren

Nadere informatie

HKS en BRON. Wat moet geleverd worden. Nalevering vrijwillig jaar. Relatie met Doorontwikkelen BRON

HKS en BRON. Wat moet geleverd worden. Nalevering vrijwillig jaar. Relatie met Doorontwikkelen BRON HKS en BRON Wat moet geleverd worden Nalevering vrijwillig jaar Relatie met Doorontwikkelen BRON HKS en de uitwisseling met BRON Keuzedelen AMvB-onderdelen en certificaten AMvB onderdelen zijn keuzedelen

Nadere informatie

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015

Herziening MBO voor leerbedrijven. Versie 1.0 september 2015 Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 september 2015 De presentatie in het kort Het mbo-onderwijs verandert Keuzedelen, nieuw in de mbo-opleiding Kansen voor het bedrijfsleven Het mbo-onderwijs

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Onderwijsassistent (p3) Uitstroom crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140

Nadere informatie

Opleidingsdomeinen. Gebruikersdag sambo-ict 2 april 2012

Opleidingsdomeinen. Gebruikersdag sambo-ict 2 april 2012 Opleidingsdomeinen Gebruikersdag sambo-ict 2 april 2012 Frans Bergmans, hoofd studentenbeheer ROC Eindhoven Wim Konings, informatiemanager Graafschap College Pierre Veelenturf, MBO Raad Agenda 1 Waarom

Nadere informatie

Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom

Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom Het vmbo en het hbo zijn volop in ontwikkeling. Veranderingen in zowel het vmbo als het hbo hebben effect op het mbo. Met de invoering van de

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Snel en eenvoudig besparen bij BPV. Ad Geluk; Colo Frans Bergmans; ROC Eindhoven Xaverius van Hien; ROC Eindhoven

Snel en eenvoudig besparen bij BPV. Ad Geluk; Colo Frans Bergmans; ROC Eindhoven Xaverius van Hien; ROC Eindhoven Snel en eenvoudig besparen bij BPV Ad Geluk; Colo Frans Bergmans; ROC Eindhoven Xaverius van Hien; ROC Eindhoven Introductie Spreker Ad Geluk is bij Colo, (samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Juridischadministratief. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Juridischadministratief. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Juridisch-administratief dienstverlener, (P1) Uitstroom crebo 25145 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein

Nadere informatie

Aanpassingen begrippenlijst in de maand maart 2015

Aanpassingen begrippenlijst in de maand maart 2015 Begrippenlijst Aanpassingen begrippenlijst in de maand maart 2015 Begrip Wijziging Basisdeel, Basisregister Onderwijs, Certificaat, Complexiteit, Diploma, Diplomamodel, Entree- opleiding, Inschrijven,

Nadere informatie

Ambassadeursbijeenkomst

Ambassadeursbijeenkomst Ambassadeursbijeenkomst Agenda Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling Implementatie en communicatie Wijzigingen na behandeling Tweede Kamer Mogelijkheid voor scholen tot afwijken van deel

Nadere informatie

De kracht van vakmanschap

De kracht van vakmanschap De kracht van vakmanschap Presentatie Anky Veldman, voorzitter Btg ZWS Kennisdelingsconferentie 29 maart 2012 Vers van de Pers A. V&VN voorstel beroepsniveau s B. Actieplan Focus op Vakmanschap C. Kenmerken

Nadere informatie

Actualiteiten DUO. sambo ICT 15 april 2019

Actualiteiten DUO. sambo ICT 15 april 2019 Actualiteiten DUO sambo ICT 15 april 2019 Actualiteiten DUO Ketendag MBO MBO Congres Terugkoppelen Vooropleidingsgegevens 2 DUO Relatiemanagement Ketenoverleg MBO Besproken onderwerpen: Terugkoppelen Vooropleidingsgegevens

Nadere informatie

Sandra J. Lim A Po 1

Sandra J. Lim A Po 1 Sandra J. Lim A Po 1 Voorlopers HKS bij ROCvA en ROCvF In het schooljaar 2015-2016 zijn ROC van Amsterdam en ROC van Flevoland voorlopers bij de invoering van de nieuwe kwalificatiestructuren. Wij voeren

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap. Consequenties voor Iv en It

Focus op Vakmanschap. Consequenties voor Iv en It Focus op Vakmanschap Consequenties voor Iv en It Jan Bartling, Paul van Uffelen, sambo-ict; Peter Nooteboom, CAP 7 februari 2013, sambo-ict Netwerk I-Managers 1 Bijpraten Stand van zaken (i)fov Waar staan

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Doorlopende leerlijnen

Informatiebijeenkomst Doorlopende leerlijnen Inhoud Welkom Doorlopende leerlijnen Inschrijven op de leerroute Overstap vo-mbo en resultaten aanleveren Verzamelen beleidsinformatie Workshop: Wat als Informatie en vragen Doorlopende leerlijnen Vakmanschaproute

Nadere informatie

Bijeenkomst Wet educatie en beroepsonderwijs voor niet-bekostigd mbo. 28 november 2012 Renée van Schoonhoven

Bijeenkomst Wet educatie en beroepsonderwijs voor niet-bekostigd mbo. 28 november 2012 Renée van Schoonhoven Bijeenkomst Wet educatie en beroepsonderwijs voor niet-bekostigd mbo 28 november 2012 Renée van Schoonhoven Inzicht bieden in Doelstelling Historie en opzet WEB Wat is relevant voor niet-overheids bekostigd

Nadere informatie

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Klantmedewerker Bancaire Diensten (P1) Uitstroom crebo 25544 Kwalificatiedossier Financiële dienstverlening Instroom crebo 23216 Domein Economie

Nadere informatie

Digitaal aanmelden, overdragen en inschrijven. Samenwerkingsplatform Informatie Onderwijs

Digitaal aanmelden, overdragen en inschrijven. Samenwerkingsplatform Informatie Onderwijs Digitaal aanmelden, overdragen en inschrijven Samenwerkingsplatform Informatie Onderwijs Inhoud 1. Sion 2. Uitgangspunten 3. Streefbeeld MBO 4. 1 Aanmelden : Aanmeldgegevens hergebruiken uit BRON 5. 2

Nadere informatie

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON

Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Aansluiting niet bekostigd MBO op BRON Landelijke bijeenkomst Doorontwikkelen BRON 12 mei 2016 Doorontwikkelen BRON PO VO MBO HO Inwinnen Infodiensten Bekostiging Onderwijsaanbod Infra Bouwstenen Doorontwikkelen

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25175 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Memo. Naar een collectieve voorziening voor het mbo. Datum:

Memo. Naar een collectieve voorziening voor het mbo. Datum: Memo Naar een collectieve voorziening voor het mbo Auteur: Jan Bartling Datum: 12-04-2017 1. Aanleiding Op het gebied van aanmelden, inschrijven en een kernregistratie gebeurt veel. In verschillende gremia,

Nadere informatie

Keuzedelen Facts and figures januari 2014 1

Keuzedelen Facts and figures januari 2014 1 Keuzedelen Facts and figures januari 2014 1 Keuzedelen Facts and figures Inleiding 3 Karakteristieken van keuzedelen Soorten keuzedelen Keuzedeelverplichting en de omvang van keuzedelen Keuzedelen kennen

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

1. Oplevering herziene kwalificatiestructuur met herziene kwalificatiedossiers, keuzedelen en koppeltabel

1. Oplevering herziene kwalificatiestructuur met herziene kwalificatiedossiers, keuzedelen en koppeltabel Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving

Nadere informatie

Implementatieplan. Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo. Versie mei Implementatieplan RIO vo 1

Implementatieplan. Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo. Versie mei Implementatieplan RIO vo 1 Implementatieplan Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) vo Versie 0.2 7 mei 2019 Implementatieplan RIO vo 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Registratie Instellingen en Opleidingen... 3 1.2

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling 2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Beschrijving van de opleiding... 3 Artikel 1.1 Doel van de opleiding... 3 Artikel 1.2 Onderwijs op de LiS... 3 Artikel 1.3 Opleiding en

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25489 Kwalificatiedossier Sociaal werk Instroom crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1 augustus 2015

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Crebo 23066 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1 augustus

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Manager/ondernemer horeca (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Manager/ondernemer horeca (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25184 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23087 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Themabijeenkomst Associate degree. 21 juni 2018

Themabijeenkomst Associate degree. 21 juni 2018 Themabijeenkomst Associate degree 21 juni 2018 De taken van de inspectie hoger onderwijs Taken * toezicht op het stelsel van hoger onderwijs * toezicht op het accreditatiestelsel * advies aan minister

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

FLEXIBILISERING, MAAR DAN METEEN GOED

FLEXIBILISERING, MAAR DAN METEEN GOED FLEXIBILISERING, MAAR DAN METEEN GOED en met de Associate degree Hans Daale - Leido opzet Invoering van de associate degree als opleiding Flexibilisering, verticaal en horizontaal, van de beroepskolom

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

Keuzedelen Facts and figures november 2014 1

Keuzedelen Facts and figures november 2014 1 Keuzedelen Facts and figures november 2014 1 Keuzedelen Facts and figures Inleiding 3 Karakteristieken van keuzedelen Soorten keuzedelen Keuzedeelverplichting en de omvang van keuzedelen Keuzedelen kennen

Nadere informatie

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 Van: kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant 1 Beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23441 22 december 2011 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 december 2011, nr. BVE/Stelsel/337729

Nadere informatie

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN WHITEPAPER Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgt een mbo-opleiding in het kader van de herziene kwalificatiestructuur niet alleen te maken met basisdelen en profieldelen, maar ook met keuzedelen.

Nadere informatie

Stappenplan invoering slaag-/zakregeling keuzedelen per 1 augustus 2020 Versie: aanpassing van definitieve versie, 23 januari 2018.

Stappenplan invoering slaag-/zakregeling keuzedelen per 1 augustus 2020 Versie: aanpassing van definitieve versie, 23 januari 2018. Stappenplan invoering slaag-/zakregeling keuzedelen per 1 augustus 2020 Versie: aanpassing van definitieve versie, 23 januari 2018 Inleiding Met de herziening van de kwalificatiestructuur is een nieuw

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25500 Kwalificatiedossier Dienstverlening Instroom crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

Registratie BPV s bij DUO. Peter Buurman Eef Vegt

Registratie BPV s bij DUO. Peter Buurman Eef Vegt Registratie BPV s bij DUO Peter Buurman Eef Vegt Wat staat er over de BPV in de wet? 2 Beroepspraktijkvorming Artikel 2.5.5a. Gebruik persoonsgebonden nummer door bevoegd gezag Lid 1. Het bevoegd gezag

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Juridisch-administratief dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Juridisch-administratief dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Juridisch-administratief dienstverlener, (P1) Crebo 25145 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Crebo 23066 Domein Economie en administratie

Nadere informatie

23-04-2012. Actieplan mbo Focus op Vakmanschap 2011-2015. Inhoud workshop. Bekostigingssystematiek 1. Wim Maas. Onderwijsgroep Tilburg ROC Tilburg

23-04-2012. Actieplan mbo Focus op Vakmanschap 2011-2015. Inhoud workshop. Bekostigingssystematiek 1. Wim Maas. Onderwijsgroep Tilburg ROC Tilburg Actieplan mbo Focus op Vakmanschap 2011-2015 Wim Maas Onderwijsgroep Tilburg ROC Tilburg Jouw partner in de school Inhoud workshop Binnen de scoop: Bekostigingssystematiek (was/wordt) Intensivering en

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

Raadplegen Studentdossier. Extern BRON-MBO. Versie: 0.1 Datum: aug 2016 Auteur: Tineke Hodselmans EC/KLC Status: Concept

Raadplegen Studentdossier. Extern BRON-MBO. Versie: 0.1 Datum: aug 2016 Auteur: Tineke Hodselmans EC/KLC Status: Concept Raadplegen Studentdossier Extern BRON-MBO Versie: 0.1 Datum: aug 2016 Auteur: Tineke Hodselmans EC/KLC Status: Concept Raadplegen Studentdossier BRON-MBO Extern Inhoudsopgave OVER DE INSTRUCTIE... 3 ALGEMEEN...

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar KD 1-8-2018

Nadere informatie

Invoering Herziening Kwalificatiestructuur. Netwerk Ambassadeurs

Invoering Herziening Kwalificatiestructuur. Netwerk Ambassadeurs Invoering Herziening Kwalificatiestructuur Netwerk Ambassadeurs Rini Romme 17 maart 2015 Agenda Actueel Servicepunt IHKS (Ilona de Bruijne) Projecten rondom examinering HKS van de btg s Digitale Procesarchitectuur

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

Inleiding Artikel 1 Procedure aanvraag vrijstelling van examinering Artikel 2 Vrijstelling bij instroom andere onderwijsinstelling...

Inleiding Artikel 1 Procedure aanvraag vrijstelling van examinering Artikel 2 Vrijstelling bij instroom andere onderwijsinstelling... Regeling Vrijstelling van Examinering Schooljaar 2017-2018 Stichting Regionaal Opleidingencentrum Arnhem Handelsnaam: Rijn IJssel Postbus 5162 6802 ED Arnhem 0263129000 info@rijnijssel.nl KvK nr.: 41053084

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv

Toelichting bij _Arbeidsmarktaanbod_studierichting_onderwijssoort_regio.csv Migratieachtergrond van uitgestroomde studenten naar regio, onderwijssoort en studierichting Uitstroom na studiejaar 2016/ 17 pilot Barometer culturele diversiteit CBS Januari 2019 Vragen over deze publicatie

Nadere informatie

Doelstelling. Programma. Wet educatie en beroepsonderwijs Hoofdlijnen en actualiteiten. Studiemiddag WEB 18 juni 2013

Doelstelling. Programma. Wet educatie en beroepsonderwijs Hoofdlijnen en actualiteiten. Studiemiddag WEB 18 juni 2013 Wet educatie en beroepsonderwijs Hoofdlijnen en actualiteiten Studiemiddag WEB 18 juni 2013 Renée van Schoonhoven Marianne van Es Frans Brekelmans Doelstelling Introductie op hoofdlijn van de WEB Inzicht

Nadere informatie

Draaiboek Livegang Doorontwikkelen BRON VO. vo inwinnen vo bekostiging. Versie 1.0. Draaiboek Livegang Doorontwikkelen BRON vo 1

Draaiboek Livegang Doorontwikkelen BRON VO. vo inwinnen vo bekostiging. Versie 1.0. Draaiboek Livegang Doorontwikkelen BRON vo 1 Draaiboek Livegang Doorontwikkelen BRON VO vo inwinnen vo bekostiging Versie 1.0 Draaiboek Livegang Doorontwikkelen BRON vo 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Dit draaiboek... 3 2. De

Nadere informatie

Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur mbo

Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur mbo Algemeen Verbindend Voorschrift BVE/Stelsel- 2005/59103 Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Regeling experimenten herontwerp kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Instellingen aan de slag met het nieuwe BRON mbo

Instellingen aan de slag met het nieuwe BRON mbo Instellingen aan de slag met het nieuwe BRON mbo Henk-Jan van Ginkel (sambo-ict) en Wiebe Buising (OCW) 2 oktober 2015 1 Agenda Nieuwe BRON mbo Het invoertraject Wat moeten de instellingen doen Wat gaan

Nadere informatie

Memo. Naar een Studielink voor het mbo? Datum:

Memo. Naar een Studielink voor het mbo? Datum: Memo Naar een Studielink voor het mbo? Auteur: Jan Bartling Datum: 26-01-2017 Aanleiding Op het gebied van aanmelden en inschrijven gebeurt veel. In de laatste stuurgroep Bedrijfsvoering van november 2016

Nadere informatie

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25138 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Instroom crebo 23065 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 4 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

MEMO. Toelichting. Hieronder volgen de vragen en antwoorden

MEMO. Toelichting. Hieronder volgen de vragen en antwoorden MEMO Aan : Leden MBO Raad Status : Informerend Van : Bureau MBO Raad/ Ellen Verheijen Datum : 23 juni 2017 Onderwerp : Questions & Answers Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht deel 2 Toelichting

Nadere informatie

Doorontwikkelen BRON. Wat merken de mbo scholen ervan?

Doorontwikkelen BRON. Wat merken de mbo scholen ervan? Doorontwikkelen BRON Wat merken de mbo scholen ervan? Ank van Rhijn, Njola Waterbeek en Henk-Jan van Ginkel 8 juni 2015 1 Werkgroep OCW, DUO, MBO Raad, sambo-ict, SBB Vertegenwoordigers van leveranciers:

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Management assistant (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Management assistant (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Management assistant Uitstroom crebo 25151 Kwalificatiedossier Office- en managementsupport Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie

Nadere informatie

Onze BBL opleidingen. M.F. Alberts Teamleider MBO. 22 februari 2018

Onze BBL opleidingen. M.F. Alberts Teamleider MBO. 22 februari 2018 Onze BBL opleidingen M.F. Alberts Teamleider MBO 22 februari 2018 Doel en opzet van de avond Het draait om de leerling. Welke informatie heeft u reeds gehad? Belangrijke data. Informatie vanuit ROC Rivor

Nadere informatie

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Aanleiding Bij de vaststelling van de herziene kwalificatiedossiers op 1 februari 2016 door de minister, was er bij een aantal kwalificatiedossiers

Nadere informatie

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme

Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling. College voor Toerisme Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Toerisme Leisure & Hospitality Assistant 94110 Niveau 2 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming Beroepspraktijkvorming Stagemarkt.nl en de herziene kwalificatiestructuur NAAR EEN COMPACTE EN OVERZICHTELIJKE REGISTRATIE VAN ERKENDE LEERBEDRIJVEN Vanaf 1 augustus 2015 neemt de nieuwe samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure voor het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO) voor diploma-erkenning

Aanmeldingsprocedure voor het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO) voor diploma-erkenning Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Aanmeldingsprocedure voor het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO)

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26152 16 september 2013 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 september 2013, nr. BVE540929,

Nadere informatie

Samenwerking vmbo-mbo: juridische vragen en antwoorden

Samenwerking vmbo-mbo: juridische vragen en antwoorden Samenwerking vmbo-mbo: juridische vragen en antwoorden prof. dr. R. (Renée) van Schoonhoven 11 oktober 2018 Samenwerking vmbo mbo 2 VU LAW ACADEMY Wat komt er aan nieuwe mogelijkheden aan? OCW mei 2018

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Office assistant Uitstroom crebo 25573 Kwalificatiedossier Secretariële beroepen Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

2 1 SEP. Z012 Update Uitvoeringskalender MBO Actieplan: Focus op vakmanschap

2 1 SEP. Z012 Update Uitvoeringskalender MBO Actieplan: Focus op vakmanschap Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Colleges van Bestuur van BVE-instellingen Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Besturen van niet-bekostigde

Nadere informatie

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Februari 2017 Onderwerpen Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Entree opleiding 1 Opleiding 1 Kwalificatiedossier 9 uitstroomprofielen Keuze uit: Reguliere

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Evaluatie wet Doelmatige Leerwegen en herziening kwalificatiestructuur mbo

Evaluatie wet Doelmatige Leerwegen en herziening kwalificatiestructuur mbo Evaluatie wet Doelmatige Leerwegen en herziening kwalificatiestructuur mbo Symposium ORD 2017, Antwerpen, 29 juni 2017 Paul den Boer, Sanne Elfering, Bas Kurver & Maarten Wolbers Achtergrond Langjarig

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie