In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC digital Universe Study, Pew Internet 2010).

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC digital Universe Study, Pew Internet 2010)."

Transcriptie

1 Dit is een concepttekst voor hoofdstuk 5 van de 2 e druk van het boek Marketing.com. 5. De rol van Social Media Opmerkingen, feed back en ander commentaar graag naar Internet 2.0, ook wel Web 2.0 genoemd suggereert dat er ook een Internet 1.0 is en dat Internet 2.0 een vervolg is op Internet 1.0. In sommige definities wordt met Internet 1.0 de periode voor 2001 bedoeld. In de meeste definities is Internet 1.0 de periode waarin de bedrijven hun websites hebben gebruikt om de consument te informeren. Internet 2.0 is de daarop volgende periode waarin de consument zelf informatie op het web ging zetten en conversaties voeren met vrienden, andere consumenten en aanbieders. Kortom Internet 2.0 is de fase waarin Social Media een grote rol zijn gaan spelen. 5.1 Een andere informatiestroom De term Social Media staat dus voor het deel van internet dat door consumenten van content voorzien wordt, ook wel met de term user generated content aangeduid. Social media gaat ook om 1.) het opbouwen en onderhouden van relaties, 2.) delen van content en 3.) verenigen met een groep (bijv. sportclubs, verenigingen). In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC digital Universe Study, Pew Internet 2010). Consumenten maken profielen aan en koppelen zich met vrienden en andere consumenten. Op deze manier ontstaan sociale netwerken. Consumenten kunnen zich op de manier profileren en aan hun omgeving laten weten wat zij doen, wie zij kennen, wat zij weten en wat hen bezighoudt en wat ze daarvan vinden. Social media platforms In Nederland is Hyves op dit moment het grootste en bekendste netwerk in aantal aangemaakte profielen en activiteit, gevolgd door Facebook en LinkedIn. Hyves is Nederlands en in de Nederlandse taal. Facebook en LinkedIn zijn internationaal en voornamelijk Engelstalig. Op social media platforms worden naast profielen, berichten over dagelijkse activiteiten miljoenen foto s en filmpjes geplaatst. Hierop wordt door vrienden gereageerd en zo ontstaan conversaties. Hyves Nederland per december 2010 Hyves heeft 6,2 miljard pageviews per maand. Gemiddelde leeftijd: 30 Man: 44% Vrouw: 56% Gemiddeld aantal vrienden: 101 NL members: 9 miljoen Krabbels per dag: 2,4 miljoen Nieuwe foto's per dag: Privéberichten per dag: 1,2 miljoen Chatberichten per dag: 7,2 miljoen Facebook biedt dus meer internationale mogelijkheden. Bij Facebook is het mogelijk om bij een bericht of foto op like of te klikken. Op deze manier verspreiden consumenten positieve ervaringen. Bedrijven kunnen met hetzelfde doel Facebook pagina s starten, waarbij een klik op like in zichtbaar wordt in het Facebook netwerk van degene die geklikt heeft. Dit draagt bij aan het profiel van de degene die geklikt heeft en zorgt voor zichtbaarheid van het bedrijf of merk in het betreffende netwerk. Ook is het mogelijk de like-button op externe sites te zetten. Facebook rapporteert in december 2010 onderstaande cijfers:

2 Meer dan 500 miljoen actieve gebruikers 50% logt dagelijks in Gemiddelde gebruiker heeft 130 vrienden Mensen besteden meer dan 700 miljard minuten per maand op Facebook De gemiddelde gebruiker plaatst 90 berichten per maand Er worden per maand meer dan 30 miljard stukjes content (web links, nieuws stories, blog posts, notes, foto albums, etc.) gedeeld. Facebook is beschikbaar in meer dan 70 talen Twitter (mini- of microblogging) Rond 2006 werd microbloggen populair. Het is een combinatie van bloggen en instant messaging en kan gemakkelijk op een smartphone. De bekendste manier van microbloggen is Twitter. Een tweet bestaat uit een tekstboodschap van maximaal 140 tekens, eventueel voorzien van links naar artikelen, foto s of video s. Twitter wordt vooral gebruikt om te laten weten wat je op dit moment bezighoudt, wat je van iets vindt, of wat je wilt delen met de wereld. Berichten op Twitter komen in eerste instantie terecht bij followers en kunnen ook direct geplaatst worden in andere netwerken als LinkedIn. Via retweets kunnen berichten snel massaal verspreid worden. Mensen die zelf geen tweets willen maken, kunnen ook een account aanmaken om vrienden, specialisten, artiesten e.d. te volgen. Dat gebeurt weinig, sommige mensen zien hun aantal volgers zelfs een soort statussymbool en gebruiken trucjes om veel volgers te krijgen, die zij dan in de meeste gevallen moeten terug volgen. In de praktijk is het volgen van meer dan 100 mensen die frequent twitteren vrijwel onmogelijk zonder technische hulpmiddelen. Bekende Nederlanders kunnen ook veel volgers krijgen zonder mensen terug te volgen of veel te twitteren. Zo heeft wielrenner Robert Gesink in december 2010 meer dan 4000 volgers, terwijl hij nog nooit één tweet gemaakt heeft. Politicus Maxime Verhagen was in Nederland één van de eerste bekende gebruikers in de politiek. Naar onderzoek van Twirus ( ): Driekwart van de NL twitteraars is jonger dan 30. Gemiddelde leeftijd is 26 jaar. 79% gebruikt twitter alleen privé, 8% puur zakelijk, 10% gebruikt twitter zowel zakelijk als privé (en 3% twitter als RSS feed).

3 Twitter meldt dat er 14 september miljoen geregistreerde gebruikers waren, die 95 miljoen tweets per dag schrijven. LinkedIn Via LinkedIn onderhouden gebruikers contacten met meer werk gerelateerde relaties als studiegenoten, collega s, ex collega s, klanten en opdrachtgevers. Het is eenvoudig mensen te vinden en hen te vragen onderdeel te worden van je netwerk. Daarmee ben je verzekerd van up to date contactgegevens, want iedereen houdt zijn of haar gegevens uiteraard zelf bij. Vervolgens is het mogelijk om binnen LinkedIn lid te worden van interessegroepen en discussiegroepen. Door een koppeling te maken met Twitter is het relatief eenvoudig om je persoonlijke netwerk te laten weten wat je bezig houdt en wat je van bepaalde dingen vindt. Je hebt overigens maar een beperkt bereik in je netwerk, want de meeste mensen checken beperkt hun LinkedIn pagina. sturen aan je LinkedIn relaties is ook mogelijk. De adressen zijn doorgaans 100% up to date. Houd er wel rekening mee dat het sturen van irrelevante via LinkedIn voor sommige mensen een reden is iemand uit hun netwerk te verwijderen. LinkedIn wordt vooral gebruikt voor het onderhouden van zakelijke relaties en het profiel bevat doorgaans een compleet CV, waardoor LinkedIn in steeds belangrijker wordt bij het vervullen van vacatures. YouTube Waar bovengenoemde netwerken vooral ingezet worden om foto s en tekst te verspreiden, is het via YouTube (onderdeel van Google) voor consumenten en bedrijven mogelijk om films te uploaden. YouTube ondersteunt vrijwel alle videoformaten, waaronder full HD. Hierdoor is het mogelijk om de films op bijna alle computers, mobiele telefoons en digitale TV te bekijken. Links naar de films kunnen via , websites en social media verspreid worden. Bedrijven, organisaties, politieke partijen, TV programma s en merken kunnen eenvoudig YouTube kanalen starten en zo films inzetten voor entertainment, reclame, instructie en voorlichting, klantenservice en demonstraties.

4 Weblogs Een weblog maakt het voor iedereen mogelijk zelf te publiceren. Dat kan vrijwel gratis. Een weblog (blog) bevat meestal chronologisch gesorteerde artikelen, die naast tekst ook foto s, presentaties of video s kunnen bevatten. Bij veel weblogs is het mogelijk om koppelingen te maken met Flickr (foto s) Slideshare (presentaties) en Youtube (video). Lezers kunnen direct commentaar leveren en online discussiëren. Voor bedrijven en organisaties biedt een weblog meer mogelijkheden voor interactie en dialoog dan een website. Verder kunnen topmanagers of andere vertegenwoordigers van organisaties een persoonlijke blog bijhouden en zo persoonlijk in contact blijven met hun eigen doelgroepen. Organisaties die het gebruik van weblogs door medewerkers stimuleren verliezen daarmee wel een stuk controle. Soorten blogs Persoonlijke blogs zijn blogs van één persoon. Persoonlijke blogs worden soms voor een klein publiek gemaakt. Je kunt een persoonlijke blog maken voor reisverslagen, hobby, bijzondere gebeurtenissen als geboorte of ziekte. Mensen die een gratis blog willen beginnen kunnen daarvoor bijvoorbeeld terecht bij een blogsite als Web-log.nl. Ook onder politici, sporters en bekende Nederlanders wordt het gebruik van persoonlijke blogs steeds populairder. Specifieke blogs gaan over een bepaald onderwerp. Op Marketingfacts.nl schrijft een aantal bloggers dagelijks over ontwikkelingen en nieuwsfeiten op het gebied van marketing Nieuwsblogs als telegraaf.nl en nu.nl hebben meestal een professionele redactie. Het verschil met andere nieuwsmedia is de internet 2.0 component van de enorme hoeveelheden reacties van lezers die het nieuws een andere dimensie geven. Corporate blogs of Businessblogs zijn blogs die officieel aan een specifiek bedrijf zijn verbonden. Een businessblog dient vooral als communicatie- en marketingkanaal. Bloggers zijn werknemers of een ingehuurde redactie. Vergelijkingssites Informatie op vergelijkingssites en consumenten reviews in het algemeen zorgen voor een steeds grote rol voor de consument in het koopproces, waar het overtuigen en vertrouwen betreft. Een bekende vergelijkingssite in Nederland is Kieskeurig.nl. (onderdeel van Sanoma). Kieskeurig geeft beoordelingen van producten en winkels. Verder is het mogelijk de aanbieder met laagste prijs te vinden en direct door te linken naar de betreffende webshop. De beoordelingen bestaan zowel uit objectieve criteria als meningen van consumenten. Andere voorbeelden van Nederlandse vergelijkingssites zijn Vergelijk.nl, Kelkoo.nl, Independer.nl voor financiële producten, Funda.nl voor het woningaanbod, Zoover.nl voor vakantiebeoordelingen en Bellen.com voor telefoonaanbiedingen. De meeste vergelijkingssites zijn commerciële organisaties, met een business model gebaseerd op advertentie inkomsten en opdrachten die via de vergelijking site gegenereerd worden. De consumentenbond, van oudsher de beoordelaar van producten en diensten verstrekt haar vergelijkende informatie vooralsnog uitsluitend aan betalende leden.

5 De consumenten zijn over het algemeen tevreden met de resultaten van vergelijkingssites. Zij waarderen vooral overzicht, gemak en objectiviteit. Consumentenreviews Het fenomeen consumentenreviews heeft zich snel ontwikkeld tot een belangrijke informatiebron voor de zoekende consument. Wat door sommige marketeers als een bedreiging wordt gezien, is voor andere marketeers een kans. Zo publiceert Bol.com per boek klantbeoordelingen met een sterrensysteem. Bol.com moedigt klanten aan beoordelingen te schrijven. Beoordelaars maken kans op een geldbedrag. Ook aanbieders van vakanties, hotels e.d. laten steeds meer consumentenreviews zien tijdens het boekingsproces. In steeds meer branches krijgen klanten rechtstreeks toegang tot de website om te melden wat zij van de kwaliteit en dienstverlening vinden. Negatieve klantenbeoordelingen hebben niet per se een negatieve invloed op de keuze van de consument. Sterker nog, negatieve klantenbeoordelingen maken de andere reviews en daarmee het product geloofwaardiger Een andere dialoog Er is dus een andere informatiestroom ontstaan dan de informatie van marketeers. Een informatiestroom die in de ogen van de consument objectiever en dus betrouwbaarder is. De marketeer mag verleiden, bang maken, aanbiedingen doen en informatie over specificaties geven. De consument gaat steeds meer andere consumenten raadplegen om een totaalbeeld te krijgen en dat wordt steeds gemakkelijker via direct beschikbare online netwerken. Zoals elke trend biedt ook deze trend volop kansen voor bedrijven die tijdig inspelen op deze veranderende informatieconsumptie Meer behoefte aan dialoog Het meest voor de hand liggende is de klant ruimte te geven op de eigen website voor opmerkingen klachten en discussie. Daar kleven natuurlijk risico s aan van negatieve reacties, hoewel inmiddels wel duidelijk is geworden dat klanten die zich willen uiten over de service van een bedrijf daar vrij gemakkelijk een podium voor vinden. Als ontevreden klanten zich makkelijk kunnen uiten en snel professioneel antwoord krijgen, is er minder reden om klachten te gaan melden op Twitter of Facebook. Het is dus essentieel dat dienstverlenende organisaties begrijpen dat klanten in toenemende mate behoefte hebben aan interactieve communicatie en daar hun marketingcommunicatie op inrichten. Zowel telefonisch als online in de vorm van webcare. Ondanks deze trend bieden steeds meer grote organisaties juist minder mogelijkheid tot directe dialoog. Zelfs telefoonnummers worden bij sommige instanties verborgen en waar servicenummers wel gevonden worden, geven automatische telefoonstemmen het advies naar de website te gaan en verbreken de verbinding. In plaats van de dialoog aan te gaan, lijkt het er op dat veel grote instanties zich nog niet hebben kunnen aanpassen aan de behoefte aan dialoog. Het versturen van no reply ings is een ander verschijnsel hiervan. Ook in no reply s hoort een duidelijke contactmogelijkheid die de informatiestroom direct in goede banen leidt. Dat is de wens van veel consumenten. Consumenten die mondiger worden, sneller reageren en hun ongenoegen steeds massaler op steeds meer andere plaatsen gaat uiten. 5.3 Een andere rol voor marketing Vergelijkingssites, kritische beoordelingen en burgerinitiatieven maken de massa mondig en kritisch. De technologie maakt het mogelijk dat consumenten zich kunnen uiten en ook gehoord worden. Dit alles leidt tot meer macht voor de eindafnemer en vraagt om een andere rol van marketing. Veranderingen zijn bedreigend en tegelijkertijd kansrijk. De grote

6 belofte van Social Media is dat marketing als het ware vanzelf zal gaan. Wat goed is wordt gewaardeerd en vindt daardoor vanzelf zijn weg naar de klant. Wat niet goed is kan met misleidende marketingtrucs niet gered worden. Bijkomstigheid hierbij is dat de marketing afdeling daardoor dus een stuk controle verliest. Marketeers kunnen minder gemakkelijk aan de knoppen draaien in de vorm van een imago campagne. Vooral bij producten en diensten waarbij de consument emotioneel betrokken is, draait diezelfde consument ook aan knoppen die het imago van een organisatie beïnvloeden. Marketing en social media Marketing en social media hebben dus directe raakvlakken met elkaar en marketing kan zelf ook een rol spelen in social media. Er is een aantal activiteiten te overwegen. 1. Luisteren 2. Luisteren en reageren 3. Adverteren social media 4. Aanwezig zijn met corporate accounts 5. Personen inzetten, personal branding 6. Werknemers inzetten 7. Social media inzetten voor betere vindbaarheid 8. Social media inzetten voor aanbevelingen Luisteren Luisteren naar de klant is de basis van alle marketingactiviteiten en met de komst van social media valt er heel wat te luisteren. De klant ventileert zijn mening steeds makkelijker en soms ook ongenuanceerder. Luisteren en structureel in kaart brengen wat consumenten over je organisatie schrijven is niet alleen nuttig, het is voor het functioneren van marketing essentieel op de hoogte te zijn van de ervaringen en verwachten van klanten. Er bestaan vele tools om te zien wat consumenten allemaal over merken en bedrijven zeggen. Bij Twitter bestaat de mogelijkheid om en merk in combinatie met #fail in een Tweet te vermelden. Vervolgens worden deze klachten met logo s ernaast gepubliceerd op Het lezen van deze Tweets maakt duidelijk hoe meedogenloos de consumenten zijn, sinds zij de macht van Social Media ontdekt hebben. Het is ook mogelijk het merk in een tweet te noemen in combinatie met #hulde. Deze complimenten worden met logo s ernaast gepubliceerd op Het is ontnuchterend om de frequentie van berichten van deze twee websites met elkaar te vergelijken. Op verschijnen meer berichten per uur dan op per dag! Luisteren naar consumenten in social media kan met gratis tools als: Als je als organisatie echt planmatig in kaart wilt brengen wat er gebeurt, kom je vaak terecht bij professionele tools die uiteraard geld kosten. Om een keuze te maken uit de vele beschikbare tools kan je de volgende keuzecriteria gebruiken: Regio Taal

7 Dekking, welke netwerken, weblogs, foto en video? Rapportagemogelijkheid Mogelijkheid van inzetbaarheid van meerdere merken of organisaties Mogelijkheid om te reageren door een webcare team Mogelijkheid van integratie met een call center Aanwezigheid van een helpdesk in Nederland Het is uiteraard ook mogelijk om het in kaart brengen van conversaties uit te besteden aan bedrijven die deze professionele tools gebruiken en maandelijks, wekelijks of dagelijks rapporteren wat er over jouw merk of organisatie wordt gezegd. Luisteren en reageren Een logisch vervolg op luisteren naar de markt en daarop inspelen met betere service, kwaliteit of levertijden, is direct reageren op en actief deelnemen aan online discussies. Voor dat doel kunnen organisaties waar consumenten vaak over schrijven een webcare team in het leven roepen. Een webcare team speurt met professionele tools op het web naar berichten en discussies over het merk of de organisatie. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden 1. Niet reageren (bij heel algemene of ongenuanceerde berichten) 2. Publiek reageren met objectieve feiten 3. 1 op 1 reageren via of telefoon. Actieve webcare blijkt bij veel telecombedrijven, energieleveranciers, bankinstellingen, internetproviders e.d. positief te worden beoordeeld door de consumenten en blijkt te voorzien in een informatiebehoefte. Een webcare team is een uitstekende kans om direct te communiceren met groepen consumenten die daar direct behoefte aan hebben. Adverteren in social media Veel social media platforms worden gefinancierd uit advertenties. Het is dus mogelijk om op YouTube, LinkedIN, Facebook e.d. te adverteren. Op basis van profielen van de deelnemers kunnen deze advertenties gesegmenteerd en afgestemd worden op specifieke doelgroepen. Bedrijven die adverteren op social media doen dat doorgaans voornamelijk om het merk te ondersteunen. Leads genereren en consumenten aanzetten tot het kopen van producten en diensten via advertenties op social media is veel lastiger. De bezoeker is immers met een ander doel op de social media pagina gekomen. Onbewust beïnvloeden door logo s en merknamen is haalbaar, maar consumenten verleiden om impulsief een offerte voor een verzekering aan te vragen of een vakantie te boeken, ligt minder voor de hand. Corporate accounts en/of pages beginnen Bedrijven, merken en organisaties kunnen ook zelf een eigen video kanaal beginnen bij YouTube of accounts openen bij Facebook, Hyves of Twitter en daarmee zelf conversaties beginnen en beïnvloeden. Een organisatie die actief wil beginnen met Twitter moet wel iets te melden hebben en marketing taal in social media werkt niet. Er moet een doorlopende informatiestroom op gang met relevante informatie die leuk is om door sturen en die positief is voor het imago (profiel) van degene die het doorstuurt. Organisaties die nauwelijks input voor persberichten hebben en geen content onder de nieuws button op de website kunnen zich er beter niet aan wagen. Want een laatste Tweet van drie maanden geleden nodigt niet uit tot volgen. Bij Facebook bestaat voor bedrijven, merken en organisaties de mogelijkheid om een page te beginnen. Het essentiële verschil met een website is dat een Facebook page niet bedoeld is om tegen consumenten te praten, maar met consumenten te praten.

8 Er bestaan twee soorten pagina s 1. Community Page Met een community page genereer je steun en aandacht voor een bepaald onderwerp. Als de pagina erg populair wordt (duizenden fans), wordt de community page geadopteerd en onderhouden door de Facebook community. 2. Official Page Met een official page is het mogelijk interactief te communiceren met klanten en fans. Bij een official page is het mogelijk zelf een menu indeling te maken met Aparte tabs voor bijvoorbeeld: Welkom Wall Info Video s Foto s Op de welkom tab staat een mooi beeld met een wervende tekst om zoveel mogelijk bezoekers op de like button te laten klikken en zo de pagina in eigen netwerk te promoten. Een mooi voorbeeld daarvan is de Official Facebook page van BMW met een eigen fotogalerij en een fotogalerij met meer dan foto s die geplaatst zijn door consumenten.

9 De foto albums van BMW Veel organisaties zijn enthousiast begonnen met nieuwe media en op de website staan diverse buttons om je aan te melden voor de vele social media platforms. Helaas beperkt het aantal vrienden, followers of fans zich vaak tot enkele tientallen, vinden er nauwelijks of helemaal geen conversaties plaats. Oorzaak: De content bestaat alleen uit marketingachtige monologen en bedrijven realiseren zich nauwelijks dat er reden moet zijn om fan of vriend te worden. Een belangrijke reden is dat een vriendschap goed moet zijn voor het profiel van je klanten. En een vriendschap met een hotel, verzekeringsadviseur, meubelzaak, kapper, telefoonmaatschappij, bank of opleidingsinstituut is niet echt een pimp voor je profiel. Personal branding Naast een pagina van een bedrijf of merk kun je je ook profileren als mens met bepaalde talenten, eigenschappen, kennis en ervaring. Dat ligt dicht bij de essentie van social media: conversaties tussen mensen die elkaar kennen of dezelfde interesse hebben. Kunstenaars, idealisten, politici, journalisten, specialisten, sporters, cabaretiers en nog veel meer mensen kunnen zich met social media heel gemakkelijk profileren in- en buiten hun netwerk. Dat kan om te beginnen met een profiel op LinkedIn, Hyves of Facebook. Vervolgens ga je frequent berichtjes met links naar artikelen, foto s en video s plaatsen op Twitter en/of je profielpagina s. Als je dat ook nog compleet maakt met een weblog met leuke aansprekende artikelen, kan je persoonlijke merk snel geladen worden. Dat lijkt in eerste instantie alleen interessant voor zzp ers, kleine bedrijven, politici e.d. maar iemand van een groot concern kan op deze manier ook het boegbeeld van een merk of organisatie worden zoals Richard Branson dat is van de Virgin Group.

10 Werknemers inzetten Mensen zijn actief op social media en mensen werken in organisaties. Mensen die erg enthousiast zijn over hun werk, hun werkgever en de kwaliteit van de geleverde producten en diensten zijn met de komst van social media waardevoller dan ooit. Medewerkers kunnen via social media een bijdrage leveren aan branding, sales, arbeidsmarktcommunicatie en aan welke marketingdoelen je maar hebt. Voorwaarden voor de inzetbaarheid zijn: 1. Een zeer hoge werknemerstevredenheid 2. De bereidheid van de werkgever een stuk controle op te geven Social media inzetten voor vindbaarheid Wat het rendement van alle activiteiten op social media ook is: als er meer webverkeer en web content komt met links naar je website, is dat goed voor de vindbaarheid. Er zijn bedrijven die social media gebruik met geen ander doel dan de vindbaarheid van de website. Social media inzetten voor aanbevelingen Door consumenten gepubliceerde informatie wordt steeds vaker als betrouwbaarder en objectiever ervaren dan de informatie op sites van aanbieders. Dit is de grootste belofte van social media. Marketeers willen dolgraag dat enthousiaste klanten en gebruikers hun enthousiasme delen in hun netwerk. Op zich is dat niet nieuw. Veel bedrijven deden tientallen jaren geleden al member get member campagnes. Dat bleek altijd heel lastig te zijn, omdat consumenten maar beperkt bereid zijn hun relaties lastig te vallen met commercieel lijkende boodschappen. Er zijn ook producten en diensten waar consumenten per definitie een meer neutrale houding aannemen en het heel normaal vinden dat alles goed gaat. Nederland is een land waar de bewoners niet enthousiast gaan twitteren omdat de telefoon het doet of dat de stroom niet uitvalt of dat de gebruiksaanwijzing van de televisie duidelijk is. Ook toen het fenomeen virale campagnes begrepen werd kregen veel bureaus opdracht om een virale campagne te maken. 99% van die virale campagnes kwam vervolgens niet verder dan de eerste doelgroep en viel direct stil. Hoeveel commerciële ings heb jij doorgestuurd naar meer dan vijf vrienden? Het valt dus niet mee om mensen zo enthousiast te krijgen dat zij dat actief in hun netwerk laten weten. Met de komst van Twitter, Facebook en Hyves is de drempel daarvoor aanzienlijk lager geworden. Op like klikken bij een leuk vakantieverhaal of een foto van iemand met een jas is een kleine moeite en wordt niet ervaren als commercieel. Het belangrijke mond tot mond reclame heeft vleugels gekregen en word of mouth wordt word of mouse. Daar prachtige kansen, vooral voor producten waar mensen veel over communiceren. Dat zijn vooral producten en diensten met veel emotionele waarde, dus onderwerpen rond: kleine kinderen vakantie huisdieren uiterlijk

11 vrije tijd gezelligheid en gezin horeca kleding status gadgets ziekte auto s verhuizing Macro gevolgen En wat kan de marketeer daar aan doen? In feite niet veel meer dan faciliteren, leuke producten ontwikkelen en fantastische service bieden. Vervolgens mag je er op vertrouwen dat de consument dit organisch, dus vanzelf oppakt. Producten die echt goed zijn en aan de verwachtingen voldoen, kunnen met minder budget een markt veroveren en inferieure producten krijgen ondanks grote marketing budgetten minder kans op overleven. Marketeers die meer beloven dan zij waar kunnen maken met hun product of dienst, lopen nu meer risico s. Consumenten uiten deze ontevredenheid makkelijker en eerder online. Via social media is dit zichtbaar voor iedereen en wordt bovendien geïndexeerd door zoekmachines. Daarmee is de cirkel rond en heeft de klant zichzelf centraal gesteld. Marketingtrucs krijgen minder effect en marketeers minder invloed. Zij zullen zich vooral moeten focussen op de P s van product, prijs en plaats

In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC Digital Universe Study, Pew Internet 2010).

In 2010 is 70% van de nieuw verschenen web content door consumenten gemaakt (bron: IDC Digital Universe Study, Pew Internet 2010). De term social media staat dus voor dat deel van internet dat door consumenten van content voorzien wordt, ook wel met de term user generated content aangeduid. Social media gaat ook om: 1 het opbouwen

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011 Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook 14 november 2011 Kennismaken Esther Kroes KroesKontrol ons aanbod binnen online communicatie en marketing 1. Werving en selectie 2. Workshops & presentaties

Nadere informatie

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Social media keuzes Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Wie zijn wij? Lieke Muller Linda Krijns Online marketingbureau Liber Media helpt kleine ondernemers met opzetten

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft.

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Webtechniek is gespecialiseerd in technische oplossingen voor internet en applicaties. Sinds 2000 is het

Nadere informatie

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt.

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe$Krijg$Je$Meer$Zichtbaarheid$Via$Social$Media Inhoudsopgave Introductie! 3 Welke Sociale Netwerken?! 6 Twitter! 7 Facebook! 10 Linkedin! 12 Youtube!

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

9 mei 2017 Marlies Vringer, Senior Marketeer

9 mei 2017 Marlies Vringer, Senior Marketeer 9 mei 2017 Marlies Vringer, Senior Marketeer Definitie Social Selling Social selling is het op strategische wijze benutten van social media, door verkoop en marketing, voor het verkrijgen van klantinzicht,

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA. Social media is een verzamelnaam voor online platformen waarvan de gebruikers de inhoud bepalen. Daarnaast is het mogelijk voor de

SOCIAL MEDIA. Social media is een verzamelnaam voor online platformen waarvan de gebruikers de inhoud bepalen. Daarnaast is het mogelijk voor de SOCIAL MEDIA Wat is Social Media Social media is een verzamelnaam voor online platformen waarvan de gebruikers de inhoud bepalen. Daarnaast is het mogelijk voor de gebruikers om onderling de dialoog aan

Nadere informatie

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners?

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Stelling Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Tim Cosson Internet Strateeg Eigenaar mindworkz 26 jaar oud Woon samen Voetbal Geloof in samenwerken 1.Wat is social media? 2.Welke doelen

Nadere informatie

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL?

31-10-2012. Agenda WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Wat gaan we doen? WIE IS WEBMONNIK.NL? WIE IS WEBMONNIK.NL? Eigenaar online marketingbureau Webmonnik.nl Online marketeer Auteur en trainer Doel: bedrijven succesvoller maken met behulp van online marketing Zowel strategisch als operationeel

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Social Media Workshop. YM consulting

Social Media Workshop. YM consulting Social Media Workshop YM consulting Even voorstellen Patrick Ariëns Erik Jobse Robin Koster Ipetje op / Ipetje af Verwachtingen? Wat verstaan we onder netwerken? Netwerken is het offline en online leggen

Nadere informatie

Social Media. Beheer en begeleiding

Social Media. Beheer en begeleiding Social Media Beheer en begeleiding voor de bloemist Handeiding Facebook De term Social Media is tegenwoordig onvermijdbaar en neemt dagelijks toe. In geen enkel land in Europa ligt het bereik van Social

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Sociale media, nieuw???????? presentatie voor raadsleden T-Diel

Sociale media, nieuw???????? presentatie voor raadsleden T-Diel Sociale media, nieuw???????? presentatie voor raadsleden T-Diel Wat staat u te wachten? Social media promo. Redenen om het niet te doen. Web 2.0 Voorbeelden (goed en fout) Tips en trucs, leuke hulpmiddelen

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS

PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS WEBSHOP FEBELNET Versie 2.0 Hoe uw site kenbaar maken? Facebook Google+ account QR-code aanmaken en communiceren (aanmaken kan gratis via: http://goqr.me

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Hoe bedrijven social media gebruiken

Hoe bedrijven social media gebruiken Hoe bedrijven social media gebruiken SMO_214 Powered by Pondres Onderzoek Rob van Bakel Auteurs Milou Vanmulken Sjors Jonkers Beste lezer, Ook in 214 publiceren Pondres en MWM2 het Social Media Onderzoek.

Nadere informatie

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet!

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! 30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.tomdehaan.nl 1 Voordat je de tips gaat lezen Dit ebook is een verzameling van tips voor je Facebook

Nadere informatie

Workshop Werk vinden met Social Media. WiFi-netwerk: COLOR BC Wachtwoord: akvt33rx

Workshop Werk vinden met Social Media. WiFi-netwerk: COLOR BC Wachtwoord: akvt33rx Workshop Werk vinden met Social Media WiFi-netwerk: COLOR BC Wachtwoord: akvt33rx Programma 13.00 Start 13.15 Wat is Social Media Waarom is Social Media belangrijk bij het vinden van een baan? 13.30 Linkedin

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland?

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland? MMM22 Les 1 Social networks 1) Wat is een social network? Een sociaal netwerk, dat in het spraakgebruik als 'netwerk' wordt aangeduid, is een netwerk van mensen of groepen mensen. Bijvoorbeeld een verzameling

Nadere informatie

Clixmaster Studio & Social Media / Communities

Clixmaster Studio & Social Media / Communities 1/23 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Version management Based on Clixmaster Studio R.5.2 Date Version Changed 16/02/2010 1.0 Final R5.1 16/04/2010 1.1 Revision R5.1 19/04/2010 1.2 Optimized

Nadere informatie

Social Media whitepaper

Social Media whitepaper Social Media Social Media whitepaper 1. Inleiding 3 2. Social Media Platforms 4 3. Contentstrategie 6 4. Planning 7 5. Adverteren 8 6. Tools 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

22-4-2013. Vanmiddag weet iedereen WIE IS WEBMONNIK.NL? Kennissessie sociale media WIE IS WEBMONNIK.NL? Doel van vandaag WIE IS WEBMONNIK.NL?

22-4-2013. Vanmiddag weet iedereen WIE IS WEBMONNIK.NL? Kennissessie sociale media WIE IS WEBMONNIK.NL? Doel van vandaag WIE IS WEBMONNIK.NL? Doel: bedrijven succesvoller maken met behulp van online marketing Zowel strategisch als operationeel inzetbaar Kennissessie sociale media Webmonnik.nl is Rogier Mostert Doel: bedrijven succesvoller maken

Nadere informatie

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina.

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Auteur: Alle rechten voorbehouden 2012 Inhoud Introductie... 3 Wat is een bedrijvenpagina eigenlijk?... 4 Het aanmaken van een Facebook

Nadere informatie

Social Media Onderzoek 2014

Social Media Onderzoek 2014 1 Index Onderwerp Pagina Management Samenvatting 3 Rol binnen de organisatie 4 Voor welke doelen zet je social media in? 5 Welke kanalen zet je in? 5 Maakt de organisatie gebruik van een blog? 6 Hoe komt

Nadere informatie

Checklist website bouwen

Checklist website bouwen Checklist website bouwen Je wilt een website voor je bedrijf. Of de bestaande website veranderen. Een website laten maken, vraagt tijd en aandacht van je. Er zijn veel mogelijkheden en je moet in het proces

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard

Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard Richtlijnen en regels voor het gebruik van social media door leden in relatie tot Reddingsbrigade Heerhugowaard. Augustus 2015 1 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...

Nadere informatie

WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS

WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS WAT ADVISEERT TOP 500 ADVERTEERSERS Wat zou je bedrijven aanraden die nog niet adverteren op social media? #SMAONDERZOEK Inhoud JUNI 2013 Kansen en mogelijkheden om FACEBOOK ADVERTEREN doelgroepen met

Nadere informatie

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden LinkedIn Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden?

Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden? Webinar Social Media Marketing Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden? Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Welkom en Introductie

Nadere informatie

Social media pakketten

Social media pakketten Social media pakketten Social media Vergroot uw netwerk en vindbaarheid door de inzet van social media Bij Social media denkt u direct aan Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube en Pinterest. Leuk, maar

Nadere informatie

Sociale media voor maatschappelijke organisaties

Sociale media voor maatschappelijke organisaties Sociale media voor maatschappelijke organisaties 11 adviezen Door: Sandra Kamerbeek s.kamerbeek@movisie.nl 1. Ken de functies van sociale media Sociale media kent verschillende functies. (zie ook volgende

Nadere informatie

Start getting Social, Networker!

Start getting Social, Networker! Start getting Social, Networker! Tom Zoethout Internet Marketing Specialist 2 1 Wat gaan we doen? ) Internet Marketing: the bottom line + Wanneer gaan we zaken doen? & Wat moet je met Web2.0? % Basisregels

Nadere informatie

Webcare: hoe kan het werken? Door: Robin Albregt

Webcare: hoe kan het werken? Door: Robin Albregt Webcare: hoe kan het werken? Door: Robin Albregt Sociale media nemen de overhand op het gebied van informatievoorziening en zijn op weg om het belangrijkste communicatiekanaal te worden. De alsmaar toenemende

Nadere informatie

hoe je social media inzet voor jouw club

hoe je social media inzet voor jouw club hoe je social media inzet voor jouw club social media Kansen en mogelijkheden voor amateurverenigingen Een groot percentage Nederlanders is lid van een sociaal netwerk als Hyves, Facebook of LinkedIn.

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat!

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! Social media en content marketing gaan tegenwoordig hand in hand. Waar Facebook veel gebruikt wordt voor B2C-marketing, is LinkedIn juist meer geschikt

Nadere informatie

Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business

Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business Juni 2012 Ronald Provoost Inzet soort Social Media Anders 7% 7% 7% 7% 7% 7% 2% 4% 56% 41% 56% 50% 59% 72%

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

Media- en Contentstrategie TEAM UP

Media- en Contentstrategie TEAM UP Media- en Contentstrategie TEAM UP Groep C - 18 april 2016 Inhoudsopgave 1. Mediastrategie 1. Mediastrategie 1.1 Doelstellingen 1.2 Doelgroep 1.3 Media 1.4 Weekplanning 1.5 Customer Journey 2. Contentstrategie

Nadere informatie

Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden

Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden http://www.appsmaken.nl/wp- content/uploads/socialmedia_intro.jpg Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden 2 Inhoudsopgave - Voorwoord - Inleiding - Deelvragen

Nadere informatie

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops.

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops. Social media zijn niet meer weg te denken in de huidige wereld. De ontwikkelingen gaan razend snel en de mogelijkheden zijn onbegrensd. We hebben allemaal wel een Facebook, Twitter of Linkedin account.

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Gratis workshop voor Ondernemend Roombeek Enschede 24-4-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede

Nadere informatie

Veel leesplezier gewenst! Met ondernemende groet, Bram van Dam Student Small Business & Retail Management. 30 mei 2012.

Veel leesplezier gewenst! Met ondernemende groet, Bram van Dam Student Small Business & Retail Management. 30 mei 2012. return on investment marketing viral sociale behoeftes Doelgroep Social Media Voor de kleine ondernemer Voorwoord Na veel over social media te hebben gelezen, verschillende presentaties te hebben bijgewoond

Nadere informatie

Copyright. Copyright. Copyright Stefan Rooyackers, Nederland Internet. 2 2011 www.nederlandinternet.nl

Copyright. Copyright. Copyright Stefan Rooyackers, Nederland Internet. 2 2011 www.nederlandinternet.nl Copyright Copyright Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Nederland Internet. Incidentele onvolkomenheden kunnen zich desalniettemin

Nadere informatie

Twitter. Aan de slag met Twitter. Gemma Kregting & Astrid de Best

Twitter. Aan de slag met Twitter. Gemma Kregting & Astrid de Best Twitter Aan de slag met Twitter Gemma Kregting & Astrid de Best Twitter Twitter Wat is Twitter Waarom Twitter gebruiken Aan de slag met Twitter Aanmaken van een Twitter account Profiel instellen Volgen

Nadere informatie

Inbound marketing. Door Dennis Hoekstra twitter.com/mediaans

Inbound marketing. Door Dennis Hoekstra twitter.com/mediaans Door Dennis Hoekstra twitter.com/mediaans Inhoud 1. Inbound vs. outbound marketing 3 2. Wat is inbound marketing? 4 3. Marketing tijdens een recessie 6 4. Inbound marketing in 2012 7 Over de auteur: Dennis

Nadere informatie

MrWork Social Media Recruitment Onderzoek

MrWork Social Media Recruitment Onderzoek MrWork Social Media Recruitment Onderzoek 2016 SOCIAL MEDIA RECRUITMENT Van de respondenten is 29% man en 71% vrouw. Hun functies zijn... Het MrWork Social Media Recruitment onderzoek is een jaarlijks

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Content Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Content Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Content Marketing Datum: juni 2016 Content marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg daarvan stijgen

Nadere informatie

Bazoon PREMIUM. Inbound Marketing. Bazoon SERVICES

Bazoon PREMIUM. Inbound Marketing. Bazoon SERVICES Bazoon PREMIUM Inbound Marketing Bazoon SERVICES Inbound Marketing meer traffic, meer leads, meer klanten Bedrijven zoeken naar meer efficiency en effectiviteit in marketing. Er is een verschuiving waar

Nadere informatie

Reputatie en social media

Reputatie en social media Reputatie en social media Themadag Communicatie Pensioenfederatie Zeist 11 december 2012 1 Actualiteit Online reacties op berichtgeving rond de nieuwe pensioenregeling Speciale pagina op de website: 30.000

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

WHITEPAPER INBOUND MARKETING

WHITEPAPER INBOUND MARKETING WHITEPAPER INBOUND MARKETING TeamForce Web Solutions BV Energieweg 47 4906 CG Oosterhout Nederland Postbus 6015 4900 HA Oosterhout Nederland Tel. +31 (0)162 468190 Fax +31 (0)162 468199 E mail:info@teamforce.com

Nadere informatie

Aan de slag met Social Media

Aan de slag met Social Media Welkom Aan de slag met Social Media Programma * Kennismaken * Social Media ontwikkelingen * Netwerken * Succesverhalen * Personal Branding * Het begin * LinkedIn * Twitter * Facebook * Communiceren * Richtlijnen

Nadere informatie

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015 KBP Relatiedag Digitale trends en ondernemen met Social Media 17 september 2015 FACEBOOK LINKEDIN TWITTER OPLEIDING EVENTS ONLINE CAMPAGNES EVENTS Social Media Training & Advies Social Media Expert Businesscoach

Nadere informatie

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Tweezijdige marketing Van oudsher gebruiken organisaties verschillende marketingtechnieken om hun producten of diensten onder de aandacht van potentiële

Nadere informatie

Wat is social media? Vincent de Widt Adviseur online communicatie UMC Utrecht. 24 januari 2013

Wat is social media? Vincent de Widt Adviseur online communicatie UMC Utrecht. 24 januari 2013 Wat is social media? Vincent de Widt Adviseur online communicatie UMC Utrecht 24 januari 2013 Wat is social media?? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder

Nadere informatie

INBOUND MARKETING STRATEGIE

INBOUND MARKETING STRATEGIE Webinar INBOUND MARKETING STRATEGIE voor GROEI! Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Welkom en Introductie Onderwerpen Kennismaking met TeamForce en Bazoon Hoe Internet

Nadere informatie

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends.

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Door: Patricia Redsicker Bron/voor u gelezen: www.marketingonline.nl Volgens het Infinite Dial

Nadere informatie

Social Media zakelijk gebruiken

Social Media zakelijk gebruiken Social Media zakelijk gebruiken KENNISSESSIE 7 NOVEMBER 20 13 Welkom SMO2 Agenda 14.00 Ontvangst 14.15 Introductie 14.35 Social media in de praktijk: Dirkzwager advocaten en notarissen Zytec International

Nadere informatie

Inzet van social media

Inzet van social media Inzet van social media bij de Nederlandse ziekenhuizen 2011 Anne van der Heyden De social media 11,5 unieke gebruikers 2011 De Burger 7,3 miljoen 2011 De Burger 6,9 miljoen 2011 De Burger 3,3 miljoen 2011

Nadere informatie

Linkedin; nut en gebruik. 19 april 2011. Frits Gubbels

Linkedin; nut en gebruik. 19 april 2011. Frits Gubbels Linkedin; nut en gebruik 19 april 2011 Frits Gubbels Programma De ontvangen vragen Social media Linkedin; wat heb ik eraan? Linkedin als Public Relations en reclame Wat zet je erop? Hoe kom ik erop? Bekijken

Nadere informatie

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor Inspirerende s Webcare met Voxtron en Engagor Webcare met Voxtron en Engagor Facebook, Twitter, blogs en fora: voor de consument zijn het nieuwe kanalen om over een bedrijf te praten en om producten en

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

FACEBOOK ADVERTEREN. Kansen en mogelijkheden om. doelgroepen met de juiste boodschap(pen) op het juiste moment te bereiken.

FACEBOOK ADVERTEREN. Kansen en mogelijkheden om. doelgroepen met de juiste boodschap(pen) op het juiste moment te bereiken. INHOUD APRIL 2012 Kansen en mogelijkheden om FACEBOOK ADVERTEREN doelgroepen met de juiste boodschap(pen) op het juiste moment te bereiken. APRIL 2012 - Facebook advertising heeft impact op offline sales*

Nadere informatie

UW GOEDE NAAM IS GOUD WAARD, OOK ONLINE... NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL

UW GOEDE NAAM IS GOUD WAARD, OOK ONLINE... NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL UW GOEDE NAAM IS GOUD WAARD, OOK... EEN PAAR CIJFERS. 80% van de Belgen is nu aanwezig op het internet, binnenkort zal dit 90% zijn. Het aantal mobiele gebruikers is de voorbije 2 jaar verdubbeld. 60%

Nadere informatie

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26 Deelnemers... 8 Sectoren... 8 Functies... 9 Grootte van de zorginstellingen... 0 Marketing & organisatie... Medewerkers... Budgetten voor online marketing... 2 Online marketing in de praktijk... 5 Toepassing

Nadere informatie

Social media monitoring: weet wat er speelt!

Social media monitoring: weet wat er speelt! Social media monitoring: weet wat er speelt! Als organisatie aanwezig zijn op social media is één ding, maar ook daadwerkelijk interactie aangaan met de doelgroep, dat is een tweede. Interactie met uw

Nadere informatie

Oude Nieuwe Social Media

Oude Nieuwe Social Media #SDVdoedag Oude Nieuwe Social Media SDV Doe-dag Even voorstellen.. Guy STRIJBOSCH E-mail: Twitter: LinkedIn: Website: info@gscoach.nl @guystrijbosch nl.linkedin.com/in/guystrijbosch www.gscoach.nl Wanneer

Nadere informatie

#pmseminar. Sociale media lobby? Een presentatie door Danny Mekic, 17 november 2011 @DannyMekic -- danny.mekic@newteam.com. donderdag 17 november 2011

#pmseminar. Sociale media lobby? Een presentatie door Danny Mekic, 17 november 2011 @DannyMekic -- danny.mekic@newteam.com. donderdag 17 november 2011 Sociale media lobby? Een presentatie door Danny Mekic, 17 november 2011 @DannyMekic -- danny.mekic@newteam.com Danny @DannyMekic Internetexpert OBAMA S ONLINE GELDMACHINE 600 MILJOEN DOLLAR VOORNAMELIJK

Nadere informatie

R5.1. Quick guide. Clixmaster Studio & Social Media / Communities. Quick guide. Clixmaster Studio. Gebruikersdocumentatie

R5.1. Quick guide. Clixmaster Studio & Social Media / Communities. Quick guide. Clixmaster Studio. Gebruikersdocumentatie Quick guide R5.1 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Gebruikersdocumentatie Clixmaster Studio Quick guide 1/16 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Version management Based on Clixmaster

Nadere informatie

Adverteren op Marketingmed.nl

Adverteren op Marketingmed.nl 1. Online? - profiteer van scherpe prijzen Adverteren kost u altijd geld, de vraag is vooral: wat levert het op? Is dat meetbaar wanneer u in een krant of tijdschrift adverteert? Niet echt. U kunt uiteraard

Nadere informatie

Innoveren met sociale netwerken

Innoveren met sociale netwerken Sociale media Bedrijvenvereniging Leek Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innoveren met sociale netwerken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf

Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf SocialforMedia organiseert i.s.m. Innovatieplatform Colibre van Cubiss de Social Media trainingen Social Media succesvol inzetten

Nadere informatie

Happy & Social Social Media Lezing Assurantieclub Zeeland 25 januari 2012

Happy & Social Social Media Lezing Assurantieclub Zeeland 25 januari 2012 Happy & Social 2012 Social Media Lezing Assurantieclub Zeeland 25 januari 2012 Definitie social media Online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie,

Nadere informatie

WORKSHOP. Adverteren binnen sociale media: het samenstellen van de optimale mix. Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

WORKSHOP. Adverteren binnen sociale media: het samenstellen van de optimale mix. Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. WORKSHOP Adverteren binnen sociale media: het samenstellen van de optimale mix EVEN VOORSTELLEN E rob.de.bruyn@iprospect.com Fb www.facebook.com/robbruyn T @robbruyn In www.linkedin.com/in/robdebruyn AGENDA»

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Adviesrapport online reputatiemanagement, geschreven door Lars Martens

Adviesrapport online reputatiemanagement, geschreven door Lars Martens Adviesrapport online reputatiemanagement, geschreven door Lars Martens Inleiding: Elke organisatie heeft een interne en externe reputatie. Elk bedrijf dient het internet te monitoren op publiciteit rondom

Nadere informatie

GET YOUR SOCIAL TRAFFIC BACK ON YOUR SITE

GET YOUR SOCIAL TRAFFIC BACK ON YOUR SITE CONVERTEER JE SOCIAL MEDIA FANS NAAR KLANTEN G R I P O P S O C I A L D ATA GET YOUR SOCIAL TRAFFIC BACK ON YOUR SITE Iedereen kent het probleem. Je hebt veel fans op social media. Je investeert in derden

Nadere informatie

Clay Sharky Eerst Publiceren dan Filteren

Clay Sharky Eerst Publiceren dan Filteren Clay Sharky Eerst Publiceren dan Filteren JOCHEM KROOS JOEY TWEEBOOM DAVID KIMPEL OSAIRIS PENGEL MEHMET YILMAZ CMD2E Introductie Social media, als je kijkt naar allerdaagse websites: Livejournal, Youtube,

Nadere informatie

Hoezo een bank liken!?

Hoezo een bank liken!? Social Media ING Nederland Hoezo een bank liken!? 15e Docter Lezing Amsterdam Schiphol-Oost 8 april 2013 Frank Jan Risseeuw Manager Social Media Hub ING Nederland 1 Eerst even voorstellen Frank Jan Studie

Nadere informatie