WE HAVE THE POWER TO SERVE YOU. planmatig, innovatief én economisch verantwoord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WE HAVE THE POWER TO SERVE YOU. planmatig, innovatief én economisch verantwoord"

Transcriptie

1 WE HAVE THE POWER TO SERVE YOU planmatig, innovatief én economisch verantwoord

2

3 RECO has the Power to serve you! Het leveren van tijdelijke stroom en verlichting is een discipline waarin RECO bij uitstek een totaaloplossing kan bieden. Compleet en bedrijfszeker Laatst sprak ik een relatie, die regelmatig in India is voor zaken. We hadden het over tijdelijke stroom. Nou, dan moet je in India zijn. Daar heeft elke onderneming een noodstroomvoorziening, want de vaste stroom valt een aantal malen per dag volledig weg. Ik had het vaker gehoord. Dat zijn gelukkig taferelen die hier onbekend zijn. Maar het feit dat de stroom hier maar zelden uitvalt, neemt niet weg dat er ook in Europa elke dag behoefte is aan tijdelijke stroom en verlichting. Of het nu een bouwproject, een evenement of het onderhoud van een energiecentrale betreft: steeds is een tijdelijke voorziening noodzakelijk. Als leverancier van huurmaterieel krijgen wij regelmatig de vraag of we tevens voorzien in dit type noodstroom of -verlichting. Die vraag kunnen we nu positief beantwoorden. En we pakken het aan op de RECO manier: planmatig, innovatief én economisch verantwoord. In deze brochure krijgt u een globale indruk van ons concept: compleet en bedrijfszeker! Met hartelijke groet, Rob Reigwein Algemeen Directeur

4 Power, Power, Power en nog eens Power het is nuttig eerst onderscheid te maken in vier deelgebieden. RECO noemt deze gebieden Power Scan, Power Products, Power Install en Power Maintenance. Het leveren van tijdelijke stroom en verlichting is een discipline waarin RECO bij uitstek een totaaloplossing kan bieden. Om een zorgvuldige afweging te maken, met daarin zowel bedrijfsmatige als economische aspecten, maar ook eisen vanuit de wet en regelgeving rondom veiligheid en milieu, is het nuttig eerst onderscheid te maken in vier deelgebieden. RECO noemt deze gebieden: Power Scan, Power Products, Power Install en Power Maintenance. De onderdelen geven inzicht in de vragen: wat is mijn energiebehoefte, welk materieel moet ik inzetten, hoe krijg ik het werkend en hoe houd ik het werkend? Hiermee wordt het vraagstuk niet versimpeld, maar wel overzichtelijker en er ontstaat een mogelijkheid om objectief en neutraal een analyse te maken. Vervolgens ligt er een adequaat inzicht in de keuzemogelijkheden en hoe die het beste kunnen worden ingevuld.

5

6

7 Peter Schaap is senior-projectmanager bij A-Lanes A15, in dit project wordt de snelweg tussen de Maasvlakte en het Vaanplein over een lengte van 37,5 km verbreed en verbeterd. Naast de vervanging van de Botlekbrug worden twee tunnels en 36 viaducten gerenoveerd én twaalf nieuwe viaducten gebouwd. Peter is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de crossings : de over- en onderdoorgangen van de snelweg. Met veertig jaar ervaring in de aannemerij gaat Peter geen zee te hoog, maar dit is toch wel een project waar hij zijn handen vol aan heeft. Achteraf blijkt het dan dertig procent duurder! Als je eens in de buurt bent zal het je opvallen dat de bouwactiviteiten overdag betrekkelijk gering zijn. We willen het aantal voertuigverliesuren namelijk tot een minimum beperken. Om het werken s nachts mogelijk te maken is tijdelijke verlichting noodzakelijk. Op dit project verzorgt RECO de tijdelijke verlichting met zeventig Mobilight lichtmasten. Over het algemeen wordt in dit type projecten simpelweg een rijstrook of weggedeelte afgesloten gedurende de werkzaamheden. Wij pakken dat anders aan. Zo maken we bijvoorbeeld geen gebruik van gele wegmarkeringen en gele verkeersborden, bij ons blijven de borden blauw en de strepen op de weg wit. Door de werkzaamheden s nachts uit te voeren, wordt verkeershinder maximaal gereduceerd. Geen verrassingen Al jaren heeft Peter ervaring met de medewerkers van RECO. Bij A-Lanes doet hij momenteel voornamelijk zaken met RECO s adviseur Hans Geijtenbeek. Hans weet precies wat ik als projectmanager van hem verlang; erg belangrijk als het gaat om zo n enorme klus. De recente expansie van RECO Materieel ziet Peter als een groot voordeel. Hun aanbod aan tijdelijke verlichting en tijdelijke stroom is grondig uitgebreid, zowel kwantitatief als kwalitatief. Daarnaast is het een partij die altijd met een onderbouwd plan komt én een transparant aanbod presenteert. Peter ziet tegenwoordig helaas ook veel opportunistische aanbiedingen voorbij komen. Achteraf blijkt daarvan regelmatig de rekening wel dertig procent hoger uit te vallen. RECO is op dit punt gelukkig een uitzondering! Ridder te voet Dat RECO een totaalaanpak kan bieden, dus een betrouwbare Power Scan kan uitvoeren, over upto-date materieel beschikt, zélf de installatie en het onderhoud doet, is voor Peter een voorwaarde. Anders ben je ridder te voet. Ik wil volledig ontzorgd worden, maar wel tegen een marktconforme prijs uiteraard. Ik moet het geheel goed kunnen blijven overzien en me volledig kunnen focussen op de samenwerkende partijen én de 22 stakeholders die bij dit immense project betrokken zijn.

8 Power Scan RECO kan ogenblikkelijk ruim voldoende power leveren voor elk project. En natuurlijk kunnen wij continuïteit garanderen door bijvoorbeeld simpelweg een parallelconfiguratie te plaatsen. Maar slimmer, voordeliger en milieuvriendelijker is een betere optie. RECO adviseert daarom de Power Scan. Bij zo n Power Scan wordt eerst met de klant een analyse gemaakt van de energiebehoefte voor een specifiek project. Vervolgens worden de gegevens verwerkt in een beproefd rekenmodel. Op basis van de uitkomsten toetst RECO de opties in de praktijk op haalbaarheid. Ten slotte biedt RECO een advies aan de klant. De Power Scan geeft nauwkeurig inzicht in de verwachte stroombehoefte van minuut tot minuut gedurende de gehele looptijd van het project. Op basis van deze doorrekeningen en inzichten kunnen de juiste keuzes gemaakt worden voor wat betreft de mix van vaste en tijdelijke stroom, de mogelijkheden voor dag- en nachttarief én een optimale configuratie van het materieel. Dat alles uiteraard uitgezet in de tijd, waarbij RECO rekening houdt met aanvraagtijden, de veranderende energiebehoefte gedurende het project en/of verplaatsing van het project zelf (denk aan wegenbouw). Uitgangspunt voor elke Power Scan: de klant een oplossing bieden voor tijdelijke stroom en verlichting die perfect voldoet aan de behoefte. Niet te weinig, maar zeker niet te veel. Milieuvriendelijk, maar óók economisch verantwoord. En bovenal: een oplossing die garant staat voor continuïteit in het project.

9

10

11 Hans Geijtenbeek is een welbespraakte collega. En dat komt goed van pas, want Hans is als adviseur bij RECO werkzaam en neemt met klanten, vaak als eerste, hun behoefte aan tijdelijke stroom door. Basis voor verdere besprekingen vormt de zogenoemde Power Scan: een gedetailleerde analyse van de stroombehoefte van een bepaald project. Als ik bij klanten kom probeer ik mij een beeld te vormen van de stroombehoefte. Daarvoor is het noodzakelijk dat ik zoveel mogelijk informatie verzamel over het te verwachten energieverbruik. Uiteraard heb ik daar in de loop der tijd een techniek voor ontwikkeld. Hans heeft een systematische manier van werken. Hij maakt allereerst een inventarisatie van alle energievragende objecten op het project. Ook zet hij de energiebehoefte af in de tijd, zodat aspecten als de hoeveelheid daglicht en het verloop in de gemiddelde dagtemperatuur meegewogen kunnen worden. Alle gegevens verwerkt hij in een rekenmodel. Uiteindelijk ligt er dan een nauwkeurig inzicht in de energievraag. Tja en dan wordt het pas interessant natuurlijk, want het is van groot belang wie op welke wijze in deze behoefte kan voorzien. Soms levert een dubbeltarief een voordeel op, maar in een ander geval kan het juist weer voordelig zijn een deel van de behoefte te splitsen over vaste stroom en tijdelijke stroom. Alles wikkend en Mijn berekeningen vormen een prima basis voor besluitvorming wegend, maar ook navragend en onderhandeld bij energieleveranciers, komt Hans uiteindelijk met een ideaalplaatje voor de specifieke situatie die de klant aangeeft. Uiteindelijk is het de klant die bepaalt en mijn berekeningen kunnen daarbij een prima hulpmiddel vormen, geeft Hans aan. Het gesprek valt dood Vroeger werkte dat wel anders, weet Hans als geen ander. Ik ben wel eens op een projectlocatie geweest waar ik even moest bellen via de vaste lijn in de directiekeet. Ik zie me nog staan. Vanuit een ooghoek zie ik dat de torenkraan ter plekke in stelling wordt gebracht en op hetzelfde moment valt het gesprek dood: de stroomvoorziening voor de bouwketen ligt er uit. Het opvallendste is nog dat iedereen op de bouwplek dit voor vanzelfsprekend en onvermijdelijk aannam. Dat zijn inmiddels verhalen uit een voorbij verleden. Tegenwoordig wordt maatwerk geleverd, zeker door RECO. De gedetailleerde analyse van Hans maakt het mogelijk een materieelconfiguratie op te stellen die exact aansluit bij de specifieke behoefte van de klant. We zetten nu nieuwe technieken in, zoals het synchroniseren van aggregaten. Dit noemen we ook wel load sharing. Hierbij is het mogelijk om lage energiebehoeftes tegen een laag tarief te leveren, maar tegelijkertijd toch berekend te zijn op plotselinge piekbelastingen. Voor elke denkbeeldige vraag hebben we zo een prima én betaalbare oplossing, is de conclusie van Hans.

12 Power Products De medewerkers bij RECO denken innovatief. En dat is niet toevallig. Om aan de veeleisende en vaak zeer specifieke verwachtingen van klanten te voldoen, zoeken de medewerkers voortdurend naar betere oplossingen. Altijd zijn dit oplossingen die bijdragen aan een effectievere en economischer inzet van middelen: een optimale balans tussen huur-, brandstof-, transport- en onderhoudskosten. RECO kan tijdelijke stroom direct leveren vanuit een uitgebreide vloot aan aggregaten. Door inzet van innovatieve technieken zijn echter ook verschillende aggregaten met elkaar te combineren. Hierdoor kan RECO precisie maatwerk leveren voor elk project. Zo is het mogelijk tegen geringe (energie)kosten een keet- en bouwplaats van stroom te voorzien, met de optie toch razendsnel op te kunnen schalen naar een piekstroom (voor bijvoorbeeld een torenkraan). Middels eigen intelligente besturing kunnen tot zestien aggregaten gekoppeld worden: nooit teveel én nooit te weinig. RECO heeft ook de tijdelijke verlichting ingrijpend vernieuwd. Door de inzet van LED armaturen in mobiele lichtmasten wordt een energiebesparing van maar liefst zeventig procent gerealiseerd. Tegelijkertijd wordt de geboden lichtkwaliteit alom gewaardeerd: helder en contrastrijk.

13

14

15 Cor Pijper is een allround RECO man van het eerste uur. Op zijn visitekaartje staat adviseur bouwplaatsinrichting & verwarming. Terecht, want dat is zeker een specialisme. Maar Cor weet en doet meer. Met onze Mobilights schuiven we mee met het werk Nee, voetbalstadion de Kuip van noodverlichting voorzien bij een belangrijke wedstrijd is geen optie. Cor legt uit dat het verlichten van een voetbalveld een geheel zelfstandige discipline is, maar dat RECO in geval van nood wél de stroom voor de lichtmasten en de rest van het stadion zou kunnen verzorgen. Momenteel ben ik intensief betrokken bij het project A-lanes A15. Waar Cor op doelt, is een publiek-private samenwerking tussen Rijkswaterstaat en A-lanes, waarin de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt verbreed. Dit project heeft een zogenoemd A label voor wat betreft veiligheid, duurzaamheid, kwaliteit, maximale beschikbaarheid en minimale hinder voor gebruikers en omgeving. Cor: RECO voorziet dit project van water, stroom en verlichting. Erg interessant is het gegeven dat de werkzaamheden zich voortdurend verplaatsen. In dat opzicht is het een schoolvoorbeeld van een mobiele bouwplaats. We zetten hier onze Mobilights in, een perfecte oplossing in deze situatie. Voor wat betreft het milieu zijn we goed bezig Cor heeft in de loop der jaren de ontwikkeling in materieel van dichtbij meegemaakt. Er is natuurlijk al veel verbeterd, zeker ook voor wat betreft uitstoot van diesel- en benzinemotoren. De regelgeving vanuit de overheid is hier een sturende kracht, neem bijvoorbeeld het verbod op het gebruik van rode diesel in aggregaten. Tegelijkertijd wil Cor toch ook wel relativering aanbrengen voor wat betreft het tempo van de veranderingen en de proporties. Natuurlijk is het goed roetfilters aan te brengen op de dieselaggregaten, maar er valt nog veel meer winst te behalen. Overigens associëren mensen milieuvriendelijkheid van aggregaten vaak onverkort met de uitstoot van uitlaatgassen, terwijl het geluidsaspect in veel gevallen minstens zo belangrijk is. Cor: We beschikken tegenwoordig ook over units met de veelzeggende naam supersilence. Bij deze apparatuur spreken we niet meer over waardes van 85 db(a), zoals voor kort nog heel normaal was, maar kunnen we waardes realiseren van slechts 68 db(a). Hierdoor wordt ook de toepasbaarheid van noodstroom in belangrijke mate verruimd. Tot slot wil Cor toch ook nog wel enkele leuke evenementen noemen waar tijdelijke stroom van RECO uitkomst biedt. Al jaren zijn we nauw betrokken bij enkele grote zeilevenementen, zoals de Stellendam Regatta en de Ronde van Texel. Maar ook ontbreken we niet op het tennistoernooi van Rosmalen. En laat ik de Trekkertrek in Koudekerk a/d Rijn, waar onze hoofdvesting staat, niet vergeten uiteraard, lacht Cor.

16 Power Install Of het nu noodstroom of tijdelijke verlichting is, RECO levert snel. Of het nu noodstroom of tijdelijke verlichting is, RECO levert snel. In dringende gevallen zelfs razendsnel; binnen een paar uur. Maar RECO beschikt niet alleen over de installaties die de klant nodig heeft. RECO beschikt eveneens over eigen monteurs, eigen chauffeurs en eigen transportmiddelen. Verder wordt de gehele installatie werkend opgeleverd, inclusief de montage van alle kabels, verdeelkasten, verdeelborden en wat er maar nodig is. RECO noemt dat ontzorgen. Of de klanten nu actief zijn in infrastructuur, civiele techniek, transport, evenementen of op welk terrein dan ook, één ding hebben ze zeker gemeen: ze willen zich kunnen focussen op hun core-business. RECO draagt daarin significant bij door volledig autonoom de gewenste equipment te bezorgen, te installeren en werkend op te leveren.

17

18

19 Avenue 2 is een project om de bereikbaarheid van Maastricht en doorstroming op de A2 te verbeteren, maar ook om de leefbaarheid en verkeersveiligheid van met name Maastricht Oost te vergroten. Kern van het project is de bouw van een 2,5 km lange tunnel met daarin een verdieping. Op de verdieping komen 2 maal 2 rijstroken en op de begane grond ook. Maar liefst tachtig procent van het huidige verkeer verdwijnt daarmee ondergronds. Bovenop de tunnelbak komt een woonerfsituatie in een parkachtige sfeer. Vandaar dat het project ook wel de groene loper wordt genoemd. Al loopt Machiel al enige jaren mee op dit project, hij blijft geïmponeerd door de geweldige omvang ervan. Als je boven aan die immense bouwput staat en je kijkt naar beneden dan lijken de vele rondrijdende dumpers niet groter dan Dinky Toys. Ongelooflijk! Geen licht aan het einde van de tunnel Dit project is zo immens groot, de dumpers lijken wel Dinky Toys Machiel van Veen is als RECO werkvoorbereider betrokken bij een van de grootste wegenbouwprojecten van dit moment: Avenue2. Voorheen was Machiel als medewerker van Strukton ook al aan dit project verbonden. Na de gedeeltelijke overname van de activiteiten van Strukton Materieel door RECO/BUKO in 2011 kon dit zo blijven. RECO verzorgt in dit project onder meer de tijdelijke verlichting. Gedurende ruim drie jaar zorgt RECO ervoor dat er voldoende oriëntatie- en noodverlichting is in de tunnelbakken. We plaatsen elke zestien strekkende meter een LED tubelight. En dat komt dus in dit geval neer op zevenhonderd stuks! Door te kiezen voor LED kunnen wij de energiekosten zodanig reduceren, dat de investering in deze armaturen zich binnen de looptijd van het project volledig terugverdient. Maar ook de betrouwbaarheid van de LED verlichting speelt een belangrijke rol. Ze zeggen wel eens er is licht aan het einde van de tunnel. Dat licht komt bij deze tunnel pas in zicht als de tunnel al gereed is. Tot dat moment moet je er aan dezelfde kant uit als je erin bent gekomen. Dat gegeven alleen al stelt extra hoge veiligheidseisen. Een perfect werkende noodverlichting is dus een voorwaarde. Trots Machiel is wekelijks op de bouwlocatie. Een dergelijk groot project heeft een heel eigen dynamiek. Niet alles kan bijvoorbeeld vooraf volledig worden voorzien. Soms valt het mee, maar soms ook valt het tegen uiteraard. Dat maakt het werk juist extra boeiend, vind ik. En als je je af en toe realiseert welke enorme klus je samen klaart, dan ben ik toch wel trots dat we daarin een bijdrage kunnen leveren.

20 Power Maintenance Gebruik van goede materialen, in combinatie met een programma van preventief onderhoud, kenmerken een betrouwbare RECO-installatie. Onafhankelijk daarvan voert RECO periodiek keuringen uit, waarbij de actuele normeringen als minimum worden gehanteerd. Desondanks kunnen er storingen optreden, waarbij accurate herstelling of vervanging noodzakelijk is. De meest voorkomende storingen zijn overigens het gevolg van onzorgvuldig bewaken van de vloeistof- en brandstofniveaus. Kenmerkend voor dit type storing is dat de frequentie toeneemt naarmate het project langer duurt. Ook op dit onderdeel zet RECO innovatie in: sensoren die de brandstofniveaus bewaken en een SMS uit laten gaan zodra een kritische waarde wordt bereikt. RECO kan ook hier volledige service bieden door het gehele dagelijks onderhoud, al dan niet met inbegrip van brandstoflevering, voor de klant uit te voeren.

21

22

23 Een lege brandstoftank is de meest voorkomende storing André Los is een van de business unit managers van RECO. Vanuit de vestiging op industrieterrein Lageweide, dat ingeklemd ligt tussen Maarssen en Utrecht, is hij verantwoordelijk voor de Unit Tijdelijke Stroom & Verlichting. Het woord innovatie schrijft André met hoofdletters. We zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om meer kwaliteit te bieden. Momenteel zijn we in de eindfase van een proef met een geautomatiseerd meldsysteem voor de vloeistofniveaus van onze aggregaten. Als je beseft dat alleen al tien procent van de storingsmeldingen een lege brandstoftank betreft, dan begrijp je dat daar winst te halen valt. André doelt hiermee op een geavanceerd systeem van sensoren die de vloeistofniveaus van olie, koelmiddel en brandstof bewaakt en per SMS een melding doorgeeft aan de verantwoordelijk monteur zodra ingrijpen noodzakelijk wordt. Dat is een reductie van zeventig procent op het brandstof verbruik André stond ook aan de wieg van de energiezuinige mobiele LED lichtmasten. We hebben een bestaande lichtmast als uitgangspunt genomen en zijn die ingrijpend gaan modificeren. Zo hebben we de conventionele armaturen vervangen door LED units. Behalve dat LED verlichting buitengewoon duurzaam is en een helder, rustig en contrastrijk licht oplevert, is het ook nog eens zeer energiezuinig. We konden daarom de bestaande benzinemotoren vervangen door aanmerkelijk energiezuiniger uitvoeringen. Het verbruik daalde hiermee van 1,8 liter per uur naar 0,5 liter, dat is toch een reductie van zeventig procent! En minder verbruik betekent ook minder uitstoot. Daar komt nog eens bij dat onze nieuwe motoren op de veel schonere benzine Aspen 4 lopen, dus dat is driedubbel winst. Niets is te gek, we leveren altijd! Het woord onmogelijk is in André s woordenboek heel slecht te vinden. Nee verkopen we eigenlijk niet. We zien altijd wel een oplossing voor ieder noodstroom- of noodverlichtingsvraagstuk. Het is in dit opzicht absoluut een voordeel dat RECO een heel breed materieelaanbod heeft, beschikt over eigen transportmiddelen en ook nog eens meerdere vestigingen heeft, zelfs over de grenzen. Toch is dat op zichzelf niet voldoende, weet André, het is minstens zo belangrijk dat je aandacht hebt voor de klant. Die moet er volledig op kunnen vertrouwen een meedenkende partner te hebben voor zijn project.

24 Algemene contactgegevens T F E Hoofdvestiging Hoogewaard 187 Postbus ZH Koudekerk a/d Rijn Nederland RECO is al meer dan 60 jaar uw partner in materieel voor de Industrie & Installatie, Bouw & Renovatie, Civiele en Maritieme markt, Evenementen & Calamiteiten en Zorg & Onderwijs. Daarbij beperken wij ons niet alleen tot materieel en terreininrichting, maar realiseren ook moeiteloos tijdelijke accommodaties en noodliften. Met behulp van maatwerk of standaardoplossingen. Bij RECO kunt u zonder meer rekenen op duurzaamheid, betrouwbaarheid en kostenefficiency. Vanuit onze vestigingen in Koudekerk aan den Rijn, Andelst, Bodegraven, Utrecht en Emmerich am Rhein bedienen we de totale Europese markt. Ervaren adviseurs zorgen in samenwerking met de opdrachtgever, en in een nauwe samenwerking met ons bedrijfsbureau en logistieke afdeling, voor een succesvol project. U belt, en we gaan meteen voor u aan de slag. Dat vertaalt zich in projecten die soepel en zonder vertraging verlopen. Kortom: RECO. De beste start van elk project!

BELicht is een uitgave van Lightronics B.V. jaargang 4 2008/2009 EVSA. Statiegeld op licht. Amsterdam 20.000 HBN-armaturen. www.lightronics.

BELicht is een uitgave van Lightronics B.V. jaargang 4 2008/2009 EVSA. Statiegeld op licht. Amsterdam 20.000 HBN-armaturen. www.lightronics. Belichtnr. 3 BELicht is een uitgave van Lightronics B.V. jaargang 4 2008/2009 EVSA Statiegeld op licht Amsterdam 20.000 HBN-armaturen www.lightronics.nl Bart Rodrigues INhoud Concrete projectinvulling

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Zeeuwse Pilots. augustus. Doelstellingen en ervaringen

Zeeuwse Pilots. augustus. Doelstellingen en ervaringen Zeeuwse Pilots 2008 augustus o v e r u i t b e s t e d i n g v a n o n d e r h o u d Doelstellingen en ervaringen Zeeuwse Pilots Inhoud Hans van der Togt, directeur Water en Scheepvaart Zeeland: Het is

Nadere informatie

Thema: Schakels tot succes. Unica Online: duurzaam beheer met inzicht. AAFM zoekt samenwerking met technische dienstverlener

Thema: Schakels tot succes. Unica Online: duurzaam beheer met inzicht. AAFM zoekt samenwerking met technische dienstverlener succesfacto actoren over organisatie, processen, software en portfolio nummer 12 MAGA ZINE Acto Informatisering Thema: Schakels tot succes Credit management van levensbelang Unica Online: duurzaam beheer

Nadere informatie

Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement

Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement Wel of niet investeren in uw ICT Hak snel én onderbouwd de knoop door dankzij applicatieportfoliomanagement Is het echt nodig om de overstap te maken naar de nieuwste versie van onze applicatie? Volgens

Nadere informatie

Kosten-batenwebtool voor investeringen in e-dienstverlening

Kosten-batenwebtool voor investeringen in e-dienstverlening Kosten-batenwebtool voor investeringen in e-dienstverlening Auteur: KING Datum: 2010 Versie: 0.9 Datum: 21 december 2010 2 Inhoud 1. E-overheid: de kosten en de baten Nieuwegein: Meer grip op ict-investeringen

Nadere informatie

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0 Voorblad 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0 Voorblad... 0 Woord vooraf... 3 Is CRM voor starters een must?... 4 Stap 1: Wat is CRM?... 5 Wat kun je bereiken met CRM?... 7 CRM is geen software... 8 De vier

Nadere informatie

Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:

Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op: Bouw & Techniek Technisch uitblinken met Sportfondsen Nederland NEDERLAND GROEP Sportfondsen uw bouwkundig en installatietechnisch adviseur Sportfondsen Nederland exploiteert niet alleen ruim 300 uiteenlopende

Nadere informatie

De verwarring ontrafeld. vakkundige arbeidskrachten en het handhaven van onze innovatiekracht op het Europese speelveld.

De verwarring ontrafeld. vakkundige arbeidskrachten en het handhaven van onze innovatiekracht op het Europese speelveld. Wubbo Ockels Post Industrial Revolution, energiesector speelt een sleutelrol. Annette van Trigt Pittige gesprekken onder leiding van dagvoorzitter Annette van Trigt. George Parker Magistraal entertainment,

Nadere informatie

TOEGANG TECHEM HELP! WARMTEMETING VERPLICHT TOT PLEZIERIG WONEN RIAN VAN MALSEN HET IS MIJN EERSTE BAAN EN NA 14 JAAR WERK IK ER NOG STEEDS

TOEGANG TECHEM HELP! WARMTEMETING VERPLICHT TOT PLEZIERIG WONEN RIAN VAN MALSEN HET IS MIJN EERSTE BAAN EN NA 14 JAAR WERK IK ER NOG STEEDS TechemAktueel Jaargang 18 - juni 2013 TOEGANG TOT PLEZIERIG WONEN Interview met de Sleutels SAMENWERKING VvE BELANG VVE & TECHEM BEURSDEELNAME TECHEM HELP! WARMTEMETING VERPLICHT RIAN VAN MALSEN HET IS

Nadere informatie

De regionale en de landelijke energienetbeheerders hebben een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening als topprioriteit.

De regionale en de landelijke energienetbeheerders hebben een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening als topprioriteit. De regionale en de landelijke energienetbeheerders hebben een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening als topprioriteit. Inleiding Werken aan het energienet van morgen Hoe moet de energievoorziening

Nadere informatie

Dure plannen, goedkope oplossingen

Dure plannen, goedkope oplossingen Dure plannen, goedkope oplossingen Adviseren over organisatie en financiering van energiebesparing in de utiliteitsbouw >> Als het gaat om energie en klimaat Inhoud Inleiding 3 Deel 1: Mogelijke financiële

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Beleidsplan Openbare verlichting

Beleidsplan Openbare verlichting Beleidsplan Openbare verlichting Colofon Project Openbare verlichting beleidsplan Opdrachtgever Gemeente Hoogeveen Met medewerking van Maaike Hamstra (projectleider), Jan Blom, Rients Turkstra, Barry van

Nadere informatie

N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r I n k o o p m a n a g e m e n t. Onderhoud en Inkoop

N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r I n k o o p m a n a g e m e n t. Onderhoud en Inkoop N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r I n k o o p m a n a g e m e n t Onderhoud en Inkoop Onderhoud en inkoop Auteurs: John van der Puil Hans Rudy Bos Rinus van den Dries Luc de Laat Gert

Nadere informatie

Werkmap Europees Aanbesteden voor opdrachtgevers Aanbevelingen voor het selecteren van een architect BNA

Werkmap Europees Aanbesteden voor opdrachtgevers Aanbevelingen voor het selecteren van een architect BNA Werkmap Europees Aanbesteden voor opdrachtgevers Aanbevelingen voor het selecteren van een architect BNA BNA Inhoud Inhoud Inleiding Het proces van aanbesteden Het project De opdracht: uw ambities De procedure

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo s

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo s Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo s Rapportage van een kwalitatief onderzoek in opdracht Agentschap NL Referentienummer UGC1300002 drs. Peter Paul van Kempen en ir. Jan

Nadere informatie

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen INHOUDSOPGAVE PowerMatching City: pitstop in de energietransitie PowerMatching City take-aways Leven in PowerMatching City Wat vinden de bewoners? Wat

Nadere informatie

CRM meer dan techniek

CRM meer dan techniek JAARGANG 8 NO.4-2008 INHOUD CRM meer dan techniek 1 Inleiding ontwikkelingen hype toepassingen klantentrouw bedrijfsstrategie inzetbaar 2 Hoe werkt CRM? klanten behouden cyclus kostenvoordeel valkuilen

Nadere informatie

Ketensamenwerking werkt

Ketensamenwerking werkt pagina 3 pagina 4-5 pagina 7 Het Mooie Plan Dura Vermeer Bouw Rotterdam realiseert samen met de Rotterdamse woningcorporatie Com wonen Het Mooie Plan. Dit project wordt gerealiseerd aan de oostflank van

Nadere informatie

Kompas energiebewust wonen en werken. Unplugged. Met het oog op de toekomst. U vindt meer op de cd-rom Unplugged, met het oog op de toekomst

Kompas energiebewust wonen en werken. Unplugged. Met het oog op de toekomst. U vindt meer op de cd-rom Unplugged, met het oog op de toekomst Kompas energiebewust wonen en werken Unplugged Met het oog op de toekomst U vindt meer op de cd-rom Unplugged, met het oog op de toekomst 1 Unplugged less is more Voor u ligt Unplugged met het oog op de

Nadere informatie

P alladio Gezond tegenwicht Palladio

P alladio Gezond tegenwicht Palladio Gezond tegenwicht Jaarboek 2009 2010 Voorwoord Voor de vierde achtereenvolgende keer brengt Palladio groep een jaarboek uit. We beogen met dit jaarboek een overzicht te geven van onze visie en ervaringen,

Nadere informatie

DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID

DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID Nr.1/september 2011 Informatie & Advies WEALTH MANAGEMENT 3TIPS HET BEGINT BIJ

Nadere informatie

Integraal Performance Management

Integraal Performance Management ebook Integraal Performance Management Een bewezen aanpak voor prestatieverbetering Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 2. ipm is volledig 7 3. ipm een integrale aanpak in vijf fases 14 4. Fase 1:

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost

Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost A2 Maastricht / Speciale bijlage bovengrondse (her)inrichting / juni 2015 Gebiedsontwikkeling van start Nieuw perspectief voor Maastricht Oost 2 Ontwikkeling vastgoed is Anno 2015 moeten grote gebiedsontwikkelingen

Nadere informatie

kracht van ondernemen met euretco gemak van centraal betalen Wij stellen u graag het nieuwe Euretco voor

kracht van ondernemen met euretco gemak van centraal betalen Wij stellen u graag het nieuwe Euretco voor PROFIEL profiel november jaargang 201219 extra 02 editie oktober 2012 ROFIEL extra FASHION kracht van ondernemen met euretco SPORT gemak van centraal betalen Wij stellen u graag het nieuwe Euretco voor

Nadere informatie

OKT 2014#11 JAAP VERHOEK

OKT 2014#11 JAAP VERHOEK OKT 2014#11 in gesprek met... JAAP VERHOEK en VINCENT VOLKER ontwikkeling CONTACTLOOS BETALEN MET tag column Peter nieuws MERKWAARDIG Er gebeurt veel, heel veel, in de wereld om ons heen. Doordat de snelheid

Nadere informatie

Werkbedrijf: schakel tussen mens & werk

Werkbedrijf: schakel tussen mens & werk Werkbedrijf: schakel tussen mens & werk Participatiewet & Werkbedrijf Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht. Het sociaal akkoord dat het kabinet op 11 april 2013 heeft gesloten met werkgevers

Nadere informatie

STR OOM VERS NELL ING. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS intern 19 JUNI 2013 VERSIE 6.0

STR OOM VERS NELL ING. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS intern 19 JUNI 2013 VERSIE 6.0 DE STR FREQUENTLY ASKED QUESTIONS intern OOM VERS NELL 19 JUNI 2013 ING VERSIE 6.0 afkortingen BZK CFV CO 2 DAEB ESCo ICR kwh LTV WSW WWS Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Centraal

Nadere informatie