Pionierschap met de Triadekaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pionierschap met de Triadekaart"

Transcriptie

1 Pionierschap met de Triadekaart

2 Mensana RIBW Noord en Midden Limburg ondersteunt mensen met een psychische kwetsbaarheid, die beperkingen ervaren in het dagelijkse leven, met het opbouwen van een gewoon eigen leven. Een leven dat aansluit op hun wensen en mogelijkheden. Herstel en maatschappelijke verbinding staan voorop. Volwaardig mee kunnen draaien in de eigen wijk of buurt, daar gaat het om. Met praktische zorg- en dienstverlening - gericht op herstel en participatie in de wijk - helpt Mensana mensen de regie over hun eigen leven te herwinnen. Om samen met de cliënt en zijn of haar omgeving weer die persoonlijke, veilige structuur te creëren, die rust en perspectief kan brengen waarbij de cliënt zichzelf weer gaat herkennen als een volwaardig lid van de maatschappij. Samen met andere betrokkenen draagt Mensana bij aan de basisgezondheid in de wijk. Dit doen we door op alle levensgebieden verantwoordelijkheid te nemen. Met als doel een wijk waarin alle burgers kunnen participeren.

3 Aanleiding Het bevorderen van maatschappelijke steunsystemen is een kerndoel van de begeleiding aan cliënten. Dit sluit aan bij het streven van o.m. overheid en financiers om recht te doen aan de zogenaamde verantwoordelijkheidsladder (zie onderstaande afbeelding). Eigen kracht Sociaal netwerk Algemene voorzieningen Individuele voorzieningen 1 Mensen zorgen voor zichzelf. Eigen sociaal netwerk gebruiken 2 Mensen zorgen voor elkaar. Mantelzorg en verenigingsleven 3 Collectieve voorzieningen alleen waar nodig 4 Professionele inzet van de overheid als achtervang en sluitstuk Professionele inzet (individuele voorziening) op maat als achtervang en sluitstuk Een collectieve voorziening alleen waar nodig Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen voor zichzelf, eigen sociaal netwerk gebruiken Het wijkgericht werken met haar focus op participatie en samenwerking met en in de wijk is daarbij een belangrijk instrument. Het individuele steunsysteem of persoonlijke netwerk vraagt echter afzonderlijke aandacht. Familie en naasten vormen doorgaans het belangrijkste en meest langdurige bestanddeel van het sociale netwerk van cliënten (Boevink, 2008; Faber & Fox, 2008; Place & Van Erp, 2010). Het doel van het naastenbeleid én het project Pionierschap met de Triadekaart is individuele steun te faciliteren én de positie van naasten in de zorgverlening te versterken.

4 Ypsilon, een vereniging van familieleden en naastbetrokkenen van mensen met schizofrenie, heeft de zogenaamde Triadekaart ontwikkeld. De triade verwijst naar de driehoek cliënt, naaste en hulpverlener. De Triadekaart biedt ondersteuning en tips voor een goed triadegesprek, de verslaglegging en het vervolg op het gesprek. Mensana onderschrijft het belang van de Triadekaart en heeft gekozen voor de rol van pionier. De Triadekaart is werkbaar en effectief gebleken in behandelsettingen gericht op psychosen (Bussbach, Wolter, Boumans, 2009), en de vraag is of de kaart ook werkbaar en effectief kan zijn in een RIBW-setting. Mensana wil als eerste RIBW de Triadekaart voor de hele organisatie invoeren en kennis over het gebruik ontwikkelen en delen met partners. Mensana heeft praktijkonderzoek naar randvoorwaarden voor implementatie gedaan met een kwalitatieve onderzoeksmethode, de zogenaamde focusgroep. Met de focusgroep zijn opinies en perspectieven van naasten, begeleiders en cliënten in beeld gebracht. Vervolgens is de Triadekaart uitgeprobeerd in een pilot. Hieraan hebben 35 cliënten, 35 begeleiders en 35 naasten deelgenomen. Deelnemers hebben hun ervaringen gedeeld via evaluatieformulieren. De voorliggende folder is een samenvatting van de resultaten van het onderzoek van de pilot en de evaluatie met behulp van een focusgroep. Een uitgebreide onderzoeksrapportage is ook beschikbaar en op te vragen via de contactpersoon.

5 Praktijkervaringen in beeld Enkele citaten van deelnemers De kaart heeft mij zeker wat opgeleverd. Ik wist niet dat mijn moeder heel tevreden over mij is. Ik doe het op alle gebieden (behalve 1) heel goed. Door dit te horen en uit te spreken, is de relatie met mijn moeder nog beter dan dat die al was! (cliëntervaring) Mijn begeleidster is pas een maand mijn begeleidster. Met de kaart kun je snel knelpunten en doelen bepalen. Je kunt elkaar ook beter leren kennen! (cliëntervaring) Als hulpmiddel voldoet de kaart; verschillende levensgebieden komen aan bod. Door de vragen wordt iets concreet wat anders vaag zou kunnen blijven. (naastenervaring) Gewoon een prettige samenwerking met de begeleiding! (naastenervaring) De Triadekaart zorgt voor duidelijkheid. Bij een verhuizing van een cliënt naar een woonhuis van Mensana worden vooraf goede afspraken gemaakt met de familie en naasten. Hierdoor blijft de betrokkenheid van familie en naasten na de verhuizing hoog. (begeleider) Concretere afspraken en afstemming samen. Gespreksonderwerpen die nu aan bod komen die eerder vergeten werden. En de verantwoordelijkheid is breder gedeeld. (begeleider)

6 Bevindingen en tips 1. Investeren in een goede samenwerking sluit aan bij de behoeften van naasten, cliënten en begeleiders. De Triadekaart lijkt het gesprek, de verslaglegging en het maken van afspraken te kunnen sturen, hetgeen aansluit bij een behoefte van een aanzienlijke groep cliënten, begeleiders en naasten; 2. De gebruikers van de kaart geven praktische tips in lay-out, tekstgebruik en ordening van onderwerpen. Ook geven zij de suggestie van een invulinstructie en het opnemen van de kaart in het standaard begeleidingsdossier. Bovendien behoeft de Triadekaart aanpassing om de herstelondersteunende zorgvisie herkenbaar terug te laten komen en aan te sluiten bij de verschillende begeleidingsgebieden; 3. Naasten willen, waar mogelijk/gewenst, actiever betrokken worden in alle fasen van de begeleiding, bij voorkeur direct in de beginfase, tijdens het in begeleiding zijn en bij wisselingen van begeleiders. De kaart is bruikbaar in alle fasen van begeleiding. De triadegesprekken kunnen regelmatig tijdens het begeleidingsproces gevoerd worden. Als tip geven gebruikers van de kaart dat de tekst minder nadruk op het ziekteperspectief kan leggen. Ook zou de kaart meer ruimte kunnen laten voor toekomstgerichte ontwikkeling van de samenwerking, voor wat cliënten willen/kunnen en al goed doen in de relatie cliënt/naastencontact en ten aanzien van de samenwerking binnen de triade; 4. De Triadekaart sluit als instrument aan bij alle leeftijden;

7 5. Hoewel de Triadekaart oorspronkelijk voor de doelgroep schizofrenie is ontwikkeld, werkt het triadegesprek en het inzetten van de kaart niet makkelijker of moeilijker als je de diagnosegroepen onderling vergelijkt. Als tip geven gebruikers aan dat de kaart algemener gemaakt kan worden door de psychosespecifieke elementen eruit halen; 6. Deelnemers van de focusgroep geven aan dat naar hun verwachting de kaart geen afdoende hulpmiddel is om moeizaam lopende contacten te herstellen of te verbeteren. Dit komt overeen met eerder landelijk onderzoek; 7. Deelnemers aan de focusgroep geven aan dat de Triadekaart alleen de zorgrelatie en de mantelzorg benadrukt en niet voldoende is voor het ontwikkelen van het bredere persoonlijke netwerk. Hieruit kan opgemaakt worden dat de Triadekaart geen voldoende voorwaarde is om de gehele doelstelling te bereiken. Een netwerkinventarisatie kan een aanvulling zijn. De netwerkinventarisatie gaat over vragen als: wie ben ik, hoe ziet mijn naastennetwerk eruit, wat had ik in het verleden, wat wil ik in de toekomst, wat kan ik nu, wat kan ik leren en welke ondersteuning heb ik nodig. Deze inventarisatie kan een regulier, terugkomend aspect binnen de begeleiding zijn; 8. Ureninzet van een begeleider in de opstartfase van circa vier uur per Triadekaart is een reële voorwaarde voor het gebruik van de Triadekaart.

8 De bevindingen van Mensana hebben geleid tot een aan de begeleidingscontext van de RIBW aangepaste kaart. De kaart wordt door Mensana op experimentele basis in gebruik genomen en op verzoek beschikbaar gesteld aan derden via de contactpersoon van Mensana. Mensana zal over haar bevindingen publiceren en presentaties verzorgen op relevante conferenties. De werking van de kaart zal in de periode via landelijk onderzoek in opdracht van Ypsilon en met medewerking van Mensana getoetst worden. Vastgesteld wordt of de aangepaste kaart de kwalificatie evidence based kan krijgen. Colofon Opgesteld door de stafafdeling Kwaliteit en Innovatie van Mensana RIBW Noord Midden Limburg Contactpersoon: B. Sporken De Triadekaart is te downloaden via Mensana RIBW Noord en Midden Limburg Drie Decembersingel 50, 5921 AC Venlo Centraal Bureau Postbus 91, 5900 AB Venlo Telefoon: Fax: Website:

Mensana voert pionierschap met de Triadekaart van Ypsilon; ervaringen in beeld

Mensana voert pionierschap met de Triadekaart van Ypsilon; ervaringen in beeld Mensana voert pionierschap met de Triadekaart van Ypsilon; ervaringen in beeld Inhoudsopgave Aanleiding blz. 3 De onderzoeksopzet blz. 3 De respons blz. 5 Uitkomsten blz. 5 Samenvatting en conclusies blz.

Nadere informatie

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene

Promens Care. Triadekaart. Triade. ouders/ naastbetrokkene Promens Care Triadekaart Triade kaart CLiënT begeleider ouders/ naastbetrokkene De Triadekaart De cliënt: Mijn zus doet veel voor me. Meer dan ik nodig vind. Een nieuw begrip De begeleider: Uitstekend

Nadere informatie

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst Van verleden naar toekomst Ypsilon Jubileumdag Midden De toekomst van de langdurende GGZ Ypsilon Jubileumdag Midden Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Oeps! Meteen kiezen!

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

De Triadekaart. De naaste: De cliënt: De hulpverlener: Zicht op wat ik aan ondersteuning kan bieden én krijgen.

De Triadekaart. De naaste: De cliënt: De hulpverlener: Zicht op wat ik aan ondersteuning kan bieden én krijgen. De Triadekaart De naaste: Zicht op wat ik aan ondersteuning kan bieden én krijgen. De cliënt: Mijn zus doet veel voor me. Meer dan ik nodig vind. De hulpverlener: Uitstekend hulpmiddel om met elkaar in

Nadere informatie

Klachtencommissie Let op!

Klachtencommissie Let op! klachten commissie U kunt bij HVO-Querido te maken krijgen met iets waarover u niet tevreden bent. Neem dan contact met ons op; meestal komen we er samen uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u

Nadere informatie

Je steunsysteem is overal om je heen.

Je steunsysteem is overal om je heen. Je steunsysteem is overal om je heen. Kwartiermaken in de wijken in Oss en in de regio. Burgerkracht en Presentie Definitie kwartiermaken: Kwartiermaken gaat over het bevorderen van het maatschappelijk

Nadere informatie

Onderzoek naar de implementatie van de triadekaart

Onderzoek naar de implementatie van de triadekaart Onderzoek naar de implementatie van de triadekaart Onderzoek: Durk Wiersma, Jooske van Busschbach, Kerstin Wolters, Hannie Boumans Locaties: Janneke v.d. Zijpp, Martine Smit (GGz Drenthe), Ingeborg Siteur,

Nadere informatie

Meer zicht op ieders inbreng

Meer zicht op ieders inbreng Disclosure belangen Meike Bak, Jooske van Busschbach Meer zicht op ieders inbreng (Potentiële) Belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Triadekaart GGZ Haagstreek

Triadekaart GGZ Haagstreek Projectplan tot invoering Auteur(s) Frans J. Dieleman Functie(s) Stafadviseur Kwaliteit Versie 12 mei 2010 Status definitief Inhoudsopgave 1. Kaders van het project 3 2. Achtergrond en aanleiding 3 3.

Nadere informatie

Uw kind, ouder, partner, familielid of Samenwerking vriend(in) is in behandeling bij MET ggz of wordt begeleid door medewerkers van

Uw kind, ouder, partner, familielid of Samenwerking vriend(in) is in behandeling bij MET ggz of wordt begeleid door medewerkers van DE ROL VAN NAASTEN Uw kind, ouder, partner, familielid of vriend(in) is in behandeling bij MET ggz of wordt begeleid door medewerkers van MET de wijk. Wij vinden een goede samenwerking tussen cliënten,

Nadere informatie

De krachtgerichte methodiek

De krachtgerichte methodiek Het Centrum Voor Dienstverlening is u graag van dienst met: De krachtgerichte methodiek Informatie voor samenwerkingspartners van het CVD Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening

Nadere informatie

Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Apeldoorn mei 2013 Afdeling Kwaliteit en Beleid

Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Apeldoorn mei 2013 Afdeling Kwaliteit en Beleid Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Apeldoorn mei 2013 Afdeling Kwaliteit en Beleid Mantelzorg/familiebeleid Leger des Heils Gelderland Mei 2013 Pagina 1 Inleiding In maart 2011 verscheen

Nadere informatie

Het Maatschappelijk SteunSysteem als brug tussen GGz en samenleving

Het Maatschappelijk SteunSysteem als brug tussen GGz en samenleving Het Maatschappelijk SteunSysteem als brug tussen GGz en samenleving Drs. A. Blom Dr. W. Swildens i.o.v. Altrecht GGz, SBWU, gemeente Utrecht, Centrum Maliebaan en Fonds Psychische Gezondheid Definitie

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2016

Nieuwsbrief Januari 2016 Beste geïnteresseerde, Vlak voor de Kerst en de jaarwisseling ontvangt u van ons de Nieuwsbrief januari 2016. Wij gebruiken deze graag om u fijne feestdagen en een goed 2016 te wensen. Stichting Focus

Nadere informatie

Jaarverslag Netwerktafel 2010

Jaarverslag Netwerktafel 2010 Jaarverslag Jaarverslag Netwerktafel 2010 Opgemaakt door Drukkerij De Dijk Bullaan 2 1800AB, Heiloo Jaarverslag Netwerktafel 2010 De netwerktafel in Alkmaar is in het jaar 2010 op allerlei fronten actief

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Noord Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers Zonneheuvel Informatie voor verwijzers Zonneheuvel is een afdeling voor voortgezette behandeling met verblijf voor mensen vanaf 50 jaar met blijvende beperkingen voortvloeiend uit psychiatrische en levensfase

Nadere informatie

Aanpakken! Zo krijgt de familie een goede plek in de zorg

Aanpakken! Zo krijgt de familie een goede plek in de zorg Aanpakken! Zo krijgt de familie een goede plek in de zorg Ypsilon studiedag 6-11-2010 Ingeborg Siteur Psychiater / Systeemtherapeut Altrecht Afdeling ABC Winnaar familiester 2009 1 Inleiding 2 Familie

Nadere informatie

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2017

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2017 Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2017 Het is belangrijk dat cliënten goede zorg krijgen! Maar wat is goede zorg? Hoe kun je dat meten?

Nadere informatie

Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek

Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek Informatie voor onderzoekers en andere betrokkenen Aids Fonds Keizersgracht 392 1016 GB Amsterdam Contactpersoon Marein de Jong, Irene Keizer Titel Beleidsadvies

Nadere informatie

Evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg

Evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg Evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg Peteke Feijten Voor de themabijeenkomst Wmo 2015, hoe nu verder? Regionale Adviesraad Wmo Drechtsteden 5 november 2018 Achtergrond en afbakening Al jarenlang

Nadere informatie

Workshop herstel- en kracht- gericht werken

Workshop herstel- en kracht- gericht werken Workshop herstel- en kracht- gericht werken Studiedag beschermd wonen, 15 april 2014 Ursula Drexhage coördinator herstel (RIWIS), gemeenteraadslid berkelland, ervaringsdeskundige Diana Koolman, cliënt

Nadere informatie

r ù Informatie over: Cursus'Omgaan met Stemmen' voor stemmenhoorders, hulpverleners en naasten

r ù Informatie over: Cursus'Omgaan met Stemmen' voor stemmenhoorders, hulpverleners en naasten '" r ù Informatie over: Cursus'Omgaan met Stemmen' voor stemmenhoorders, hulpverleners en naasten Cursus 'Omgaan met stemmen' voor stemmenhoorders, hulpverleners en naasten Stemmen horen: Je kunt er mee

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Hier woon ik; Tilburg

Hier woon ik; Tilburg Hier woon ik; Tilburg Korte karakteristiek In diverse wijken in Tilburg worden activiteiten georganiseerd met en door kwetsbare wijkbewoners en professionals om mensen met beperkingen te laten meedoen,

Nadere informatie

Wegwijzer voor naastbetrokkenen

Wegwijzer voor naastbetrokkenen Wegwijzer voor naastbetrokkenen Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen onderdelen van Arkin 1. Inleiding Als uw familielid of naaste psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft,

Nadere informatie

Westerpark. De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart

Westerpark. De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart Westerpark De ontwikkeling van een maatschappelijk steunsysteem. Westerpark KO 24 maart 2003 1 Westerpark Ongeveer 34.000 inwoners Ongeveer 45% allochtoon Alleenstaande (rond 55%) Klein netwerk 44% (4

Nadere informatie

8 Tips voor het werken met Positieve Gezondheid

8 Tips voor het werken met Positieve Gezondheid 8 Tips voor het werken met Positieve Gezondheid Betrek de bestuurder bij de veranderingen Maak het gesprek een vanzelfsprekend onderdeel van je handelen Leg de uitkomsten van een gesprek vast Hoor de wensen

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Zuid Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Inleiding Binnen de vermaatschappelijking van zorg: belang van ondersteuning van familie

Nadere informatie

Rehabilitatie & herstel in de langdurende zorg

Rehabilitatie & herstel in de langdurende zorg Rehabilitatie & herstel in de langdurende zorg Charlotte de Heer, Hanzehogeschool Groningen Loes Winkel, GGZ Friesland Innovatiewerkplaats Maatschappelijke participatie van mensen met een psychische beperking

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek keukentafelgesprek

Cliëntervaringsonderzoek keukentafelgesprek RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek keukentafelgesprek Gemeente Noordenveld augustus 2017 Managementsamenvatting De gemeente Noordenveld heeft ZorgfocuZ gevraagd om een aanvullend onderzoek te doen onder

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

MISSIE & VISIE STICHTING WIFINN

MISSIE & VISIE STICHTING WIFINN MISSIE & VISIE STICHTING WIFINN Inhoudsopgave 1 Missie... 3 2 Visie... 4 2.1 Uitgangspunten... 4 2.2 Waar wij voor staan... 4 3 Kernwaarden... 5 2 WONEN KUNNEN WE SAMEN! 1 Missie Gewoon waar kan, bijzonder

Nadere informatie

Naastbetrokkenen INFORMATIE VOOR NAASTBETROKKENEN VAN CLIËNTEN. Onderdeel van Arkin

Naastbetrokkenen INFORMATIE VOOR NAASTBETROKKENEN VAN CLIËNTEN. Onderdeel van Arkin Naastbetrokkenen INFORMATIE VOOR NAASTBETROKKENEN VAN CLIËNTEN Onderdeel van Arkin Informatie voor naastbetrokkenen van cliënten 1. Inleiding Als uw familielid of naaste psychiatrische en/of verslavingsproblemen

Nadere informatie

Dwang(reductie) in de psychiatrie

Dwang(reductie) in de psychiatrie Dwang(reductie) in de psychiatrie Drs. Yolande Voskes Research Programme > Quality of Care Department of Medical Humanities Separatie: problematisch? Traumatische en emotionele ervaring Cliënten: angst,

Nadere informatie

Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar?

Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar? Implementatie van IPS in Nederland: is het uitvoerbaar? Resultaten van een implementatieonderzoek N. van Erp, F. Giesen, L. van Leeuwen, J. van Weeghel Trimbos-instituut 2006 1 Inhoud presentatie Wat houdt

Nadere informatie

Tool: Aan de slag met het SOFA-model

Tool: Aan de slag met het SOFA-model Tool: Aan de slag met het SOFA-model Doelen Bewustwording van patronen en voorkeurstijlen in de samenwerking met mantelzorgers en het sociaal netwerk. Bekendheid met het SOFA-model en een praktische toepassing

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >>

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Vrijwilligerswerk. GGzE zoekt maatjes. Algemene informatie >> Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Vrijwilligerswerk GGzE zoekt maatjes Algemene informatie >> ggze ondersteunt jaarlijks meer dan 18.000 mensen, jong en oud. GGzE biedt hulp aan mensen

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Karen Schipper, Susan Woelders en Annette Hendrikx Aanleiding Context: veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl DE CONSUMENT AAN HET STUUR Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl www.sir-55.nl www.sir-55.nl SIR-55 CREËERT BETROKKEN BEWONERS Wie zijn medioren? Medioren zijn actieve, vitale en maatschappelijk

Nadere informatie

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl De vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl maakt kwaliteit van leven bespreekbaar en meetbaar. Het is een praktische werkvorm om op een gestructureerde

Nadere informatie

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis?

Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Wat gaat goed en wat kan beter bij Cosis? Samenvatting van het kwaliteitsrapport gehandicaptenzorg 2018 Inleiding Alle organisaties in de gehandicapten-zorg schrijven elk jaar een verslag. Hierin staat

Nadere informatie

Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN

Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN ! MOVISIE kennis en advies sociale vraagstukken! Adviseur team participatie en burgerschap! Auteur Handreiking MSS! Bezig met transities sociale

Nadere informatie

Implementatie van Samen Beslissen

Implementatie van Samen Beslissen Implementatie van Samen Beslissen Successen en uitdagingen Drs. Hoda Al-Itejawi, arts-onderzoeker VU Medisch Centrum Overzicht Implementatie-studie Implementatiegraad Evaluatie en gebruik van de keuzehulp

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Achternaam Emailadres Elly Mulder emulder@bernardus.lucasonderwijs.nl

Nadere informatie

Participatiewiel: een andere manier van kijken

Participatiewiel: een andere manier van kijken Participatiewiel: een andere manier van kijken Ideeën voor gebruik door activeerders en hun cliënten Participatiewiel: samenhang in beeld WWB Schuldhulpverlening Wajong / WIA / WW / WIJ AWBZ en zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

3/04/2017. Alvorens ik van wal steek.. Overzicht. De maatschappij wordt een partner in de zorg

3/04/2017. Alvorens ik van wal steek.. Overzicht. De maatschappij wordt een partner in de zorg 2 Alvorens ik van wal steek.. Vincent Kattouw vincent.kattouw@familieplatform.be Blij verrast! Achtergrond hulpverlening & ervaringskennis Zonder familieorganisaties & jullie ervaringen geen platform Praatkaffee:

Nadere informatie

Workshop Digitale communicatie als éxtra hulpmiddel

Workshop Digitale communicatie als éxtra hulpmiddel Workshop Digitale communicatie als éxtra hulpmiddel Rian Verbakel, Cello; Maaike Dautzenberg, Vrije Universiteit Amsterdam/ Dautzenberg Research & Advice; Yvonne de Jong, senior adviseur Vilans In voor

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

Actieplatform Herstel voor Iedereen. Monitoring

Actieplatform Herstel voor Iedereen. Monitoring Actieplatform Herstel voor Iedereen Monitoring Deventer, 22 juni 2017 25-6-2017 1 Uitgangspunten monitor Zicht krijgen op realisatie ambitie 1/3 herstel Periodieke jaarlijkse meting Zoveel mogelijk uitvoerbaar

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman

Inleiding 11. 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt. 2 Elementen van een sociaal- psychiatrische methodiek 45 Ben Venneman Inhoud Inleiding 11 1 Sociale psychiatrie 19 Ivonne van der Padt 1.1 Inleiding 19 1.2 Stand houden ondanks golfbewegingen 19 1.3 Uitgangspunten van de sociale psychiatrie 24 1.4 Sociale psychiatrie in

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Leerervaringen uit het ontwikkel- en onderzoeksproject 14 maart 2011 Jolanda Habraken Inhoud presentatie Aanleiding project Structuur Activiteiten Resultaten

Nadere informatie

Shared Decision Making met ROM: Het gezamenlijke proces van cliënt en behandelaar. Tim Kreuger, Margot Metz

Shared Decision Making met ROM: Het gezamenlijke proces van cliënt en behandelaar. Tim Kreuger, Margot Metz Shared Decision Making met ROM: Het gezamenlijke proces van cliënt en behandelaar Tim Kreuger, Margot Metz Inhoud Shared Decision Making (SDM): wat is het? Samenhang SDM & herstelvisie. Meerwaarde en mate

Nadere informatie

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug Dit beleid is in eerste instantie opgesteld voor intramurale cliënten van ISZ De Brug. De vertaalslag naar extramurale cliënten moet nog worden gemaakt. Inleiding

Nadere informatie

VOORBEELD PROJECTPLAN

VOORBEELD PROJECTPLAN VOORBEELD PROJECTPLAN PROJECTOMSCHRIJVING / STAPPENPLAN / TIJDPAD 1. Inleiding Waarom een project over veiligheid? Een veilige woning en een veilige woonomgeving is voor iedereen belangrijk! Hoewel de

Nadere informatie

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG MET ggz helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische klachten. Ook naasten van mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.

Nadere informatie

werken aan Zelfmanagement en passende zorg

werken aan Zelfmanagement en passende zorg werken aan Zelfmanagement en passende zorg Inleiding De ggz is steeds meer gericht op herstel, het vergroten van de zelfredzaamheid en zo veel mogelijk deelnemen aan de maatschappij van cliënten. Wilt

Nadere informatie

WERKEN MET HET NATUURLIJK EN

WERKEN MET HET NATUURLIJK EN WERKEN MET HET NATUURLIJK EN PROFESSIONEEL NETWERK Kennismakingsdag SRH 21/11/2017 Estelle Delbart - Psycholoog PSR De MaRe Marieke Callens - Ervaringsdeskundige INHOUD Aarzelingen Uitgangspunt Belang

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

familie als (co) producent

familie als (co) producent Verdreven uit het paradijs; familie als (co) producent Auke van Dijk Luisteren is een werkwoord AMC 8 juni 2012 1989 Maastricht - Eerste psychose zoonlief 1990 Amsterdam - Adolescentenkliniek 1992 Amsterdam

Nadere informatie

Mantelzorg 3.0: Van Interzorg naar Interactief

Mantelzorg 3.0: Van Interzorg naar Interactief Mantelzorg 3.0: Van Interzorg naar Interactief Ervaringen van mantelzorgers Van ons netwerk is in de loop der jaren niet veel meer over. Zorg vult veel voor ons in. Neemt de regie over Mij is niet altijd

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol, STIP OP DE HORIZON 2021 Provinciehuis Flevoland te Lelystad, 14 september 2017 1 Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Ondertekenaars Partijen

Nadere informatie

Triadekaart. Werkblad beschrijving interventie

Triadekaart. Werkblad beschrijving interventie Triadekaart Werkblad beschrijving interventie Colofon Ontwikkelaar / licentiehouder van de interventie Naam Vereniging Ypsilon Adres Postbus 715 Postcode 3000 AS Plaats Rotterdam Email triadekaart@ypsilon.org

Nadere informatie

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT Tips voor mantelzorgers die voor thuiswonende ouderen zorgen ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen en verzorgenden Partner

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Projectplan woonkring Chapeau Deventer. Onderscheid ten opzichte van andere zorgaanbieders?

Projectplan woonkring Chapeau Deventer. Onderscheid ten opzichte van andere zorgaanbieders? Chapeau Woonkringen Woonkring Deventer Projectplan woonkring Chapeau Deventer De groep initiatiefnemers bestaande uit familieleden en naasten, heeft zich tot doel gesteld om voor hun kinderen of naasten

Nadere informatie

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams bieden behandeling en ondersteuning aan mensen met psychiatrische problemen

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >> GGzE centrum psychotische stoornissen GGzE centrum psychotische stoornissen Algemene informatie >> We zijn er zowel voor mensen met een eerste psychose als voor mensen met langer durende psychotische klachten.

Nadere informatie

Methodiek Actieonderzoek

Methodiek Actieonderzoek Methodiek Actieonderzoek C O M M U N I T Y D E V E L O P M E N T College 4 17 september 2012 Docent: Elly Hellings Leerdoel college 4 Leerdoel: meer kennis over de verschillende methodieken van actieonderzoek

Nadere informatie

Visie gemeenten Midden-Holland op sociaal domein

Visie gemeenten Midden-Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 op het sociale domein. De directe aanleiding voor het opstellen van dit document is de op handen zijnde decentralisatie

Nadere informatie

Domein 6 Maatwerkdiensten participatie

Domein 6 Maatwerkdiensten participatie Domein 6 Maatwerkdiensten participatie Algemene beschrijving en perceelindeling De instrumenten in het kader van de Participatiewet worden grotendeels via de inzet van publieke dienstverlening vormgegeven,

Nadere informatie

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules

Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules VOOR WIE IS DEZE CRITERIAWAAIER? - Deze criteriawaaier is opgesteld voor cliënten- en familievertegenwoordigers in de GGz. Kwaliteit van GGz specifieke zorgstandaarden en modules Vanuit een cliënten- en

Nadere informatie

Samenwerking UWV- GGZ NHN. Nia de Wit Susan van der Heide Connie van Breugel

Samenwerking UWV- GGZ NHN. Nia de Wit Susan van der Heide Connie van Breugel Samenwerking UWV- GGZ NHN Nia de Wit Susan van der Heide Connie van Breugel Wat betekent werk? Meer tevredenheid over eigen leven Structuur Sociale contacten Inkomen: zelfstandigheid en onafhankelijkheid

Nadere informatie

Bijdragen aan een gezonde samenleving

Bijdragen aan een gezonde samenleving Bijdragen aan een gezonde samenleving De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft De Zorgagenda voor een gezonde samenleving opgesteld. Zoals ook in De Zorgagenda beschreven staat, betekent een gezond

Nadere informatie