Doelgroep Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs (9-12 jaar).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Doelgroep Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs (9-12 jaar)."

Transcriptie

1 Docentenhandleiding

2 2 3 Inleiding Paarden zijn fascinerende dieren. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer paarden, de grootste huisdieren ter wereld. Er wordt met steeds meer respect gekeken naar deze dieren, want ze brengen hun berijders zelfdiscipline, werklust, geduld en verantwoordelijkheid bij, eigenschappen die ook in het dagelijks leven goed van pas komen. Paarden leren mensen om dieren in hun waarde te laten, natuurlijk gedrag te leren herkennen en hierop de juiste respectvolle manier te reageren. Dit lespakket waarin het paard als voorbeelddier wordt gebruikt, steekt sterk in op natuur- en milieu educatie. Om de kinderen van nu en de beslissers van morgen, kennis en inzicht te geven in natuur, milieu en dierenwelzijn. Zodat zij later als burger meer betrokken zijn bij deze relevante maatschappelijke thema s. Om meer aandacht te geven aan groene thema s, zowel binnen als buiten de schoolmuren, is dit lespakket ontwikkeld. Gezien het feit dat jongeren tot 12 jaar natuur sterk associëren met elementen uit de groene natuur zoals paarden, eenden, honden, weilanden en park, is het paard een prima aanknopingspunt voor deze thema s. Dit lespakket bestaat uit een DVD, zelfstandig door te lezen lesmateriaal en een educatief spel dat in teamverband gespeeld wordt. Aan het einde van iedere les wordt de behandelde stof klassikaal op een interactieve manier getoetst. Ook het extra verdiepende lesmateriaal op en het afsluitende bezoek aan een manege of rijvereniging dagen de kinderen uit in hun ontwikkeling. Doelgroep Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs (9-12 jaar). Algemene doelstellingen Meer kennis, inzicht en competenties op het gebied van dierenwelzijn. Het begrip voor dieren en hun gedrag vergroten. Kinderen uitdagen in hun ontwikkeling. Bijdrage leveren aan diverse kern- en tussendoelen* van het PO. Faciliteren van onderwijsactiviteiten buiten de schoolmuren. *Tussendoelen zijn ontwikkeld door SLO. Vakken en kerndoelen Vak Oriëntatie op jezelf en de wereld. Domein Natuur en techniek. 40. De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving. 41. De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

3 4 5 Vakken Rekenen/Wiskunde, Nederlands en Bewegingsonderwijs. Aan deze vakken wordt een bijdrage geleverd door de manier waarop het lesmateriaal wordt aangeboden en door de middelen op zich (het spel, het bezoek aan de manege). Illustraties Het lesmateriaal is rijk geïllustreerd met foto s en duidelijke tekeningen. Lesprogramma Lesopbouw Het leermateriaal wordt behandeld in vier lessen van ieder ongeveer 40 minuten. Elke les wordt één hoofdonderwerp/ thema behandeld. De les begint klassikaal met het bekijken van een filmpje van 5 minuten. Daarna lezen de kinderen 10 minuten zelfstandig een stuk tekst door. De kennis wordt tot slot klassikaal getoetst door het spel PaardenLeren. Dit spel duurt ongeveer 25 minuten en wordt in teamverband gespeeld. Spelconcept Het spel duurt iedere les ongeveer 25 minuten. De behandelde lesstof wordt door middel van 10 vragen op een speelse manier getoetst. De klas wordt verdeeld in groepen en iedere groep krijgt ABC antwoordschijven, een uitwisbord, een uitwisdoekje en een stift. De docent stelt aan de hand van de vragenkaarten de vragen. Er zijn verschillende soorten vragen zoals meerkeuzevragen, open vragen en algemene kennisvragen. In het spel is er aandacht voor grammatica en rekenvormen. De laatste vraag van de ronde is altijd een schattingsvraag. Om alle leerlingen bij het spel te blijven betrekken, wordt er voor het beantwoorden van deze laatste vraag van iedere groep één leerling naar voren gestuurd. Er ontstaat een battle. Na alle speelronden worden alle punten bij elkaar opgeteld. De groep met de meeste punten wint. Afhankelijk van de grootte van de school kunnen klassen onderling nog tegen elkaar spelen. Het spel kan door kinderen en/of docenten/begeleiders nogmaals gespeeld worden. Iedere vragenkaart bevat namelijk drie vragen. Eén vraag heeft betrekking op de stof die klassikaal wordt behandeld en twee vragen gaan over verdiepende stof. De verdiepende stof kunnen de leerlingen vinden op Zie het hoofdstuk Het spel PaardenLeren voor de inhoud van het spel en hoe het spel exact gespeeld dient te worden.

4 6 7 Inhoud DVD Op de DVD vind je het volgende: Filmpjes van les 1 t/m 4. Leesteksten van les 1 t/m 4 die de leerlingen zelfstandig dienen te lezen. De oorkonde voor het winnende team van het spel. Stappenplan Hieronder lees je een stappenplan dat je helpt bij het gestructureerd laten verlopen van de les. Tijdens of voor aanvang van de eerste les Afhankelijk van de grootte van de klas, deel je de klas op in teams van 4-5 personen. Er kunnen maximaal 8 teams samengesteld worden, het spel bevat namelijk 8 ABC schijven en 8 uitwisbordjes. Het spel moet minimaal met twee teams van 4-5 personen gespeeld worden. Je kent ieder team een kleur toe. Deze kleur correspondeert met de kleur van de antwoordschijven en uitwisbordjes. Je schrijft de namen van de teamleden op en noteert de kleur van het team. Bepaal welke leerling tijdens welke les naar voren komt voor het beantwoorden van de schattingsvraag. Er zijn vier lessen dus totaal vier leerlingen per team. Noteer de namen. Zet de TV met de DVD speler klaar. Voor aanvang van iedere les Stop de DVD in de DVD speler en zet het beeldscherm op het hoofdmenu. Leg de tien vragenkaarten klaar die betrekking hebben op de betreffende les. Teken op het schoolbord de antwoordentabel (zie bijlage 1) na zoals dat in deze handleiding weergegeven staat. Schrijf in de linkerkolom van de antwoordentabel de kleuren van de deelnemende teams op. Achter de kleur van ieder team wordt het antwoord opgeschreven dat bij elke vraag door het team gegeven wordt. Print de leestekst van de betreffende les uit en kopieer het naar gelang het aantal leerlingen. De leesteksten vind je op de DVD. Dit zijn PDF bestanden die je vanaf de computer kunt openen en uitprinten. Tijdens de les Start de film behorende bij de les van die dag. Deel na het bekijken van de DVD de leestekst uit. Na afloop kun je de leesteksten ophalen of mee naar huis laten nemen door de leerlingen. Voordat je begint met het spel, moeten eerst de ABC antwoordschrijven, de uitwisbordjes, de stiften en de uitwisdoekjes uitgedeeld worden. Ieder team krijgt drie antwoordschijven met A, B en C en een uitwisbord van de gekozen kleur. Daarnaast krijgt het team een stift en uitwisbordje. Speel het spel. Haal alle uitgedeelde spullen weer op.

5 8 9 Hoofdonderwerpen Tijdens iedere les wordt één hoofdonderwerp behandeld. De hoofdonderwerpen zijn: Les 1 Hoe leeft een paard Les 2 De verzorging van een paard Les 3 Het lichaam van een paard Les 4 Sport en plezier met een paard De opbouw van de lessen is zo ingericht dat je deze volgorde dient aan te houden. Tijdens de vijfde les kan de klas een bezoek brengen aan een FNRS manege en/of KNHS vereniging. Meer informatie hierover vind je in de alinea Les 5: Kennismaking met het paard. Les 1 Hoe leeft een paard In deze les leren de leerlingen hoe paarden vroeger leefden en hoe ze nu bij mensen leven. Er wordt ingegaan op begrippen zoals kuddedier, prooi- en roofdieren, lichaamstaal, huisvesting, natuurlijke behoeften en dierenwelzijn. Tussendoelen Leven in sociaal verband verhoogt de levenskansen van mensen en sommige diersoorten. Werking en functie van zintuigen. Les 2 De verzorging van een paard Ook in deze les is er veel aandacht voor dierenwelzijn. De leerlingen leren wat een paard eet en drinkt en waar eten en drinken voor nodig is. Daarnaast leren ze hoe ze een (huis)dier moeten verzorgen. Tussendoelen Voedsel en water zijn nodig voor opbouw, handhaving, herstel en energie. Leven in sociaal verband verhoogt de levenskansen van mensen en sommige diersoorten. Les 3 Het lichaam van een paard Deze les behandelt de verschillen en overeenkomsten tussen het lichaam van het paard en het menselijk lichaam. Waarom hebben sommige dieren bijvoorbeeld tastharen en mensen niet? Waarin verschillen de zintuigen? En wat is de functie van het skelet? Tussendoelen Eigenschappen en kenmerken van organismen passen bij de omgeving waarin ze leven. Sommige delen van het lichaam hebben een beschermende functie. Bouw en functie van het skelet. Overeenkomsten en verschillen in bouw van mens en zoogdier. Werking en functie van zintuigen. Ademhaling, bewegingsapparaat. Verschillen tussen mens en zoogdier in het functioneren van ademhaling en voortbeweging. Les 4 Sport en plezier met een paard In de laatste les wordt aandacht besteed aan de manier van voortbewegen van een mens en paard. Ook komt het paard als sport- en fokdier aan bod. En tot slot leren de leerlingen meer over erfelijkheid, verschillende paardenrassen en de verschillende takken van de paardensport.

6 10 11 Tussendoelen Soortkenmerken worden doorgegeven aan nakomelingen. Eigenschappen en kenmerken van organismen worden overgeërfd. Mensen beheren gewassen en huisdieren met een bepaald doel. Verschillen tussen mens en zoogdier in het functioneren van ademhaling en voortbeweging. Verdiepende stof Leerlingen die meer willen leren over het paard en de behandelde onderwerpen kunnen zich verdiepen in de stof met behulp van online lesmateriaal. Dit lesmateriaal bevat de antwoorden op de verdiepende vragen. Deze hebben ze nodig om het spel nogmaals te kunnen spelen. De verdiepende stof kunnen zij vinden op de website Les 5 Kennismaking met het paard De hoofddoelstelling vanuit de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) is om jonge kinderen meer kennis en inzicht te geven over dierenwelzijn en zo het begrip voor dieren en hun gedrag te vergroten. Zij streven er naar dat ieder kind in het basisonderwijs minimaal één keer een pony of paard van dichtbij heeft gezien en/of heeft aangeraakt. Daarom wordt de mogelijkheid geboden om het lesprogramma af te sluiten met een bezoek aan een FNRS manege en/of KNHS vereniging in de buurt van de school. Het programma op de manege duurt ongeveer een uur. En tijdens dit bezoek worden allerlei elementen uit het lespakket visueel gemaakt. Zo gaan de leerlingen zien hoe paarden op maneges gehouden en verzorgd worden. Ook wordt er bijvoorbeeld gedemonstreerd hoe een paard gepoetst moet worden, hoe je ze op de juiste manier meeneemt en hoe ze bewegen. Alle FNRS manege en KNHS verenigingen zijn gecertificeerd. Dat betekent dat zij het veiligheidscertificaat mogen voeren. Dit garandeert dat de accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport zoals een gediplomeerde instructeur en de aanwezigheid van een BHV-er. Op kun je terecht voor meer informatie over deze excursie en de maneges en verenigingen bij jullie in de buurt. PaardenLeren is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. PaardenLeren wordt ondersteund door Rabobank. Meer informatie is te vinden op:

7 12 13 Het spel Paardenleren Meerkeuzevragen Bij de meerkeuzevragen gebruiken de leerlingen de antwoordschijven A, B en C. Inhoud van het spel: Spelregels / Docentenhandleiding 40 Vragenkaarten DVD met lesstof 24 ABC antwoordschijven 8 Uitwisborden 8 Stiften 8 Uitwisdoekjes 5 Ansichtkaarten 5 Ideeënkaarten Hoe speel je het spel Paardenleren klassikaal? Voorbereidingen Alle voorbereidingen die je dient te nemen, kun je lezen in het Stappenplan in deze docentenhandleiding. Het spel gaat nu echt beginnen! Doel van het spel In PaardenLeren heeft ieder team als doel om zo veel mogelijk punten te halen. Ieder team kan punten scoren door de vragen goed te beantwoorden. Het spel wordt in vier lessen gespeeld. Elke les bestaat uit 10 vragen. Het team met de meeste punten na 4 lessen, is de winnaar van het spel. Soorten vragen Het spel Paardenleren bestaat uit de volgende soorten vragen: Meerkeuzevragen Open vragen Schattingsvragen Lees de inleidende tekst en de vraag voor. Ieder team bepaalt welk antwoord goed is. De teams mogen niet spieken en niet overleggen met andere teams. Ze kiezen uit antwoord A, B of C. Geef de leerlingen ongeveer 30 seconden bedenk- en overlegtijd en vraag ze om tegelijk hun antwoordschijf in de lucht te steken. Schrijf het antwoord in de antwoordentabel op. Lees het antwoord nog niet op. Open vragen Bij de open vragen gebruiken de leerlingen het uitwisbord, de stift en het uitwisdoekje. Lees de inleidende tekst en de vraag voor. Ieder team bepaalt wat het antwoord is. De teams mogen niet spieken en niet overleggen met andere teams. Geef de leerlingen ongeveer 30 seconden de tijd om het antwoord op te schrijven en vraag ze om tegelijk hun uitwisbordje met antwoord in de lucht te steken Schrijf het antwoord in de antwoordentabel op. Lees het antwoord nog niet op.

8 14 15 Einde van het spel Schattingsvragen Bij de schattingsvragen gebruiken de leerlingen het uitwisbord, de stift en het uitwisdoekje. De schattingsvraag is altijd de laatste vraag van de les, vraag nummer 10. Van elk team wordt één speler naar voren gestuurd. Zorg er voor dat dit iedere les een andere speler is. De leerlingen nemen een uitwisbordje en een stift mee. Lees de schattingsvraag voor. De leerlingen schatten het antwoord en schrijven dit op. Er mag niets voorgezegd worden en de leerlingen mogen niet spieken. Lees het juiste antwoord voor. De speler die het dichtst bij het juiste antwoord zit, wint voor zijn team deze vraag en verdient 2 punten. De joker Alle teams hebben één joker tot hun beschikking. Als alle vragen zijn gesteld, controleert ieder team zijn antwoorden, die in de antwoordentabel zijn opgeschreven. Welke zijn zeker goed? En bij welke twijfel je? Als een team denkt dat het antwoord fout is, mogen zij de joker op dit antwoord inzetten. Vraag per team op welke vraag zij een joker willen inzetten en omcirkel dit antwoord. Gebruik hiervoor, indien mogelijk, een andere kleur. Nakijken en punten verdienen Lees de vragen en antwoorden voor en controleer meteen de antwoorden van de teams. Per goed antwoord verdient een team 1 punt. Alleen bij een volledig goed antwoord mag het punt gegeven worden. Als een antwoord fout is, verdient een team helaas niets. Als de joker op een fout antwoord is ingezet, wordt dit antwoord gewoon goed gerekend en verdien je dus 1 punt. Als de joker op een goed antwoord is ingezet, verdien je helaas geen extra punten. De joker kan niet ingezet worden op de schattingsvraag. De schattingsvraag is 2 punten waard. De speler die het dichtst bij het juiste antwoord zit, wint voor zijn team deze vraag en verdient 2 punten. Tel het totaal aantal punten per team op. Winnaar van het spel Het team met de meeste punten is de winnaar van de les. Winnaar na 4 lessen Houd in de scoretabel, zie bijlage 2, bij hoeveel punten elk team per les heeft gescoord. Het spel wordt over 4 lessen gespeeld. Iedere les kan een ander team winnaar zijn. Tel na 4 lessen het aantal punten van alle 4 de lessen bij elkaar op. Het team met de meeste punten is de grote winnaar van het spel PaardenLeren!

9 16 17 Hoe kun je het spel nogmaals spelen? Het is mogelijk dat na 4 lessen 2 of meerdere teams evenveel punten hebben verdiend. Roep de teams, die gelijk staan, naar voren. Ze nemen hun uitwisbordje en stift mee. Pak de vragenkaarten van les 1 en lees de tweede schattingsvraag voor. Het team dat het dichtst bij het juiste antwoord zit, wint! Wat kun je winnen? Het winnende team wint een oorkonde. Deze oorkonde staat op de DVD. (PDF bestand). De oorkonde kun je op de computer openen en uitprinten. De 5 ansichtkaarten kun je verdelen onder de winnaars of verloten onder alle leerlingen. De 5 ideeënkaarten kunnen de leerlingen invullen en opsturen naar PaardenLeren. Het spel kan door kinderen en/of docenten/begeleiders nogmaals gespeeld worden. Iedere vragenkaart bevat namelijk drie vragen. Eén vraag heeft betrekking op de stof die klassikaal wordt behandeld en twee vragen gaan over verdiepende stof. De verdiepende stof kunnen de leerlingen vinden op Deelnemers spelen per ronde wederom 10 vragen. Gebruik de spelregels zoals ze zijn beschreven. Veel speelplezier!

10 18 19 Bijlage 1: Antwoordentabel. Bijlage 2: Scoretabel.

11

CASH QUIZ HANDLEIDING Met suggesties voor de gastles

CASH QUIZ HANDLEIDING Met suggesties voor de gastles CASH QUIZ HANDLEIDING 2019 Met suggesties voor de gastles Inhoudsopgave Inleiding 4 t/m 11 CASH QUIZ 4 Wat is Cash Quiz? 4 Hoe verloopt Cash Quiz? 5 Hoe win je Cash Quiz? 5 Klaar voor de start? 5 Start

Nadere informatie

Met suggesties voor de gastles

Met suggesties voor de gastles HANDLEIDING 2018 Met suggesties voor de gastles Inhoudsopgave 4 t/m 11 CASH QUIZ 4 Wat is Cash Quiz? 5 Hoe verloopt Cash Quiz? 5 Hoe win je Cash Quiz? 5-8 Klaar voor de start? 9 Hoe eindigt het spel? 10

Nadere informatie

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Een digitale les voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs waarbij leerlingen nadenken over innovatieve toepassingen

Nadere informatie

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8 Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8 kunnen de definitie van voeding benoemen. weten wat de vier hoofdbestanddelen van voeding zijn en wat de functie

Nadere informatie

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Kamer Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Derde Kame Derde Kam Wie is de baas van Nederland? Hoe werken de verkiezingen? Wat is een Grondwet? En waarom is Prinsjesdag zo belangrijk? In het lespakket

Nadere informatie

De Grootste RoyaltyKenner van Nederland

De Grootste RoyaltyKenner van Nederland De Grootste RoyaltyKenner van Nederland Ben jij de grootste Royaltykenner van Nederland? Bewijs het dan maar! Zorg dat je zo snel mogelijk met je koets naar het paleis rijdt. Het juist beantwoorden van

Nadere informatie

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8 Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8 Voorwoord We willen het wel van de daken schreeuwen: alles wat we weten over verantwoorde en biologische voeding.

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

K i n d e r b o e r d e r i j. Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken.

K i n d e r b o e r d e r i j. Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken. K i n d e r b o e r d e r i j Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken. Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen?

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met dieren in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Dag van Respect & PABO DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Beste Pabo-studenten, Elk jaar ontwikkelt Stichting Dag van Respect nieuw lesmateriaal over respect. Respect voor jezelf, Respect voor

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

TEAMSPEL: UNDERCOVER

TEAMSPEL: UNDERCOVER TEAMSPEL: UNDERCOVER Voorwoord In dit draaiboek vind je alle gegevens die je nodig hebt om eenvoudig een geslaagd uniek spel te organiseren. Het spel kan gespeeld worden als teambuildingsopdracht, maar

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 1 voor Groep 7 + 8 + ad Downlo ief ook r b deze les.net am op sams Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid. Het doel van

Nadere informatie

Maarten Stevens

Maarten Stevens Maarten Stevens www.feest.co Volg ons! Speel je ons spel en wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten of wil je kans maken op leuke acties en aanbiedingen? Volg ons dan op Twitter en like ons op

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:.... Leden expertgroep:... De voorbereiding De neus is er niet alleen om te ademen want door je neus kun je lekkere en vieze geuren ruiken. Jullie

Nadere informatie

(S)Cool on Wheels. Lerarenhandleiding bij het lesmateriaal

(S)Cool on Wheels. Lerarenhandleiding bij het lesmateriaal Speciaal voor leraren van groep 7 en 8, en in nauw overleg met basisschoolleraren en -leerlingen, stelde Fonds Gehandicaptensport dit lesmateriaal over sporten met een handicap beschikbaar. Hiermee kunt

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Beestenboel

Docentenhandleiding. Beestenboel Docentenhandleiding Beestenboel Inhoud 1 Inleiding Beestenboel 2 a. Educatief programma 2 b. Leerdoelen 2 c. Doelgroep 2 d. Tijd 2 e. Indeling programma 3 f. Kosten 3 g. Praktische informatie 3 2 Voorbereidende

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek Politiek

Nadere informatie

Functioneringsniveau begrijpend lezen M7-E7

Functioneringsniveau begrijpend lezen M7-E7 Extra les! Nieuwsbegrip Extra Met enige regelmaat ontwikkelt Nieuwsbegrip in opdracht van bedrijven of maatschappelijke organisaties een speciale themales. Bedrijven die ons vragen om zulke lessen te ontwikkelen

Nadere informatie

Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel

Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel Mollers Inleiding spel koehandel De komende 5 lessen gaan we aan de slag met het spel koehandel. Dit spel speel je met maximaal 5 personen. Met deze vijf

Nadere informatie

11. Rondom toetsen The do-it-yourself quiz. doel Kennis testen. wanneer einde les(senserie) groepssamenstelling vier- of vijftallen

11. Rondom toetsen The do-it-yourself quiz. doel Kennis testen. wanneer einde les(senserie) groepssamenstelling vier- of vijftallen 11.1 The do-it-yourself quiz doel Kennis testen groepssamenstelling vier- of vijftallen duur 50 minuten voorbereiding: formuleer zoveel onderwerpen als er groepjes zijn. De groepjes moeten vragen en antwoorden

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Algemene handleiding. Jouw veiligheidsplan.

Algemene handleiding. Jouw veiligheidsplan. Algemene handleiding Sport@School Sport@School is een lespakket voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs. In zes theorielessen doen de leerlingen kennis en vaardigheden op over sportoverstijgende

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Speluitleg: Gebruik bij de speluitleg het bestand Hoe wordt het spel gespeeld op www.groenewiel.nl/biodiversiteit.

Speluitleg: Gebruik bij de speluitleg het bestand Hoe wordt het spel gespeeld op www.groenewiel.nl/biodiversiteit. 1 IN HET KORT Doel van de les: De kinderen worden zich bewust van de verbanden tussen soorten. Dit gebeurt doordat ze beseffen dat de roofvogel niet alleen een boom en een merel of lijster nodig heeft,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal deel 2 is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Groep: Aantal leerlingen: Tijdens de les zorg ik dat er aanzet gemaakt

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

1. Print van tevoren de pagina met speelgeld en knip de tientjes uit.

1. Print van tevoren de pagina met speelgeld en knip de tientjes uit. Belastingen Korte omschrijving werkvorm Iedereen in Nederland betaalt belasting. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er met het belastinggeld? En hoeveel belasting moet iedereen betalen? Wat is eerlijk?

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs Sterren dansen op de sites Introductie Korte beschrijving les Wat is een goede website voor kinderen? En hoe beoordeel je dat eigenlijk? Deze vragen komen aan de orde in deze les. Leerlingen beoordelen

Nadere informatie

Het was leuk om iemand te helpen. Leerling groep 7/8 na les 3. het waren hele verschillende dingen en er waren ook hele verschillende antwoorden,

Het was leuk om iemand te helpen. Leerling groep 7/8 na les 3. het waren hele verschillende dingen en er waren ook hele verschillende antwoorden, 15 Het was leuk om iemand te helpen. Leerling groep 7/8 na les 3 het waren hele verschillende dingen en er waren ook hele verschillende antwoorden, dat vond ik leuk leerling groep 7/8 na het volgen van

Nadere informatie

N a t u u r e n t a a l

N a t u u r e n t a a l N a t u u r e n t a a l Thema / onderwerp Deze les staat in het teken van mondeling taalonderwijs: het uitbrengen van een verslag. Het onderwerp is voedsel van dieren. De groepjes bestaan uit 3 a 4 leerlingen.

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage 20. Inleiding 3. Nuttige websites 27. Lesmateriaal 3 Leerdoelen 3 Lesopzet 4 Uitgangspunten 5 Voorbereiding 5

Inhoudsopgave. Bijlage 20. Inleiding 3. Nuttige websites 27. Lesmateriaal 3 Leerdoelen 3 Lesopzet 4 Uitgangspunten 5 Voorbereiding 5 Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesmateriaal 3 Leerdoelen 3 Lesopzet 4 Uitgangspunten 5 Voorbereiding 5 Bijlage 20 Nuttige websites 27 Literatuurlijst 28 Lesdag 1: Les 1 Zakgeld 6 Les 2 Besteding zakgeld en

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

LES: Eerlijk verdelen

LES: Eerlijk verdelen LES: Eerlijk verdelen DOEL oefenen van delen; bewust worden dat een hoeveelheid meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen (bijv. 3 x 8 = 6 x 4); inzicht ontwikkelen

Nadere informatie

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Lesbrief online gastles Een bek vol tanden Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief 1. Introductieles 2. Beschrijving uitzending Online gastles 3. Afsluiting

Nadere informatie

SummerLabb: een leerzame combinatie van bijzondere verhalen, proefjes en interactieve experimenten. Opdracht voor in de klas: Poep is Goud

SummerLabb: een leerzame combinatie van bijzondere verhalen, proefjes en interactieve experimenten. Opdracht voor in de klas: Poep is Goud SummerLabb: een leerzame combinatie van bijzondere verhalen, proefjes en interactieve experimenten SummerLabb is een rondreizende stad van de toekomst waar thema s als duurzaamheid en innovatie worden

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg? 1

Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg? 1 Bij, wesp, hommel of zweefvlieg? 1 Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Lesduur: Werkvorm: Leerstofgebied: ± 45 minuten Groepjes of zelfstandig Wereldoriëntatie Doel van de opdracht: Het leren herkennen van een bij,

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht Werkblad Introductie Auteursrecht Auteursrecht Wanneer jij een verhaal, foto, filmpje of muziek maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. Wat je gemaakt

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

Kennismaking met programmeren

Kennismaking met programmeren Kennismaking met programmeren handleiding voorwaarden Project van de Pedagogische Academie, Hanzehogeschool Groningen en Groningen Programmeert in samenwerking met: Leerdoelen De kinderen begrijpen hoe

Nadere informatie

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Opbouw van de lescyclus Doelstellingen...

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Opbouw van de lescyclus Doelstellingen... 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Opbouw van de lescyclus... 5 3.2. Doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen & natuurmethoden...

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Inhoud. 1 Planten in allerlei soorten en maten 6. 2 Zorg voor planten Plagen en ziekten Voortplanting: een nieuw begin 90

Inhoud. 1 Planten in allerlei soorten en maten 6. 2 Zorg voor planten Plagen en ziekten Voortplanting: een nieuw begin 90 Inhoud 1 Planten in allerlei soorten en maten 6 2 Zorg voor planten 32 3 Plagen en ziekten 60 4 Voortplanting: een nieuw begin 90 5 Vermeerderen zonder seks 114 INHOUD 5 1 Planten in allerlei soorten en

Nadere informatie

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3.1 en 3.2. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties.

Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3.1 en 3.2. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. concept Leeftijdsgroep 18. Seconden, minuten of uren 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3.1 en 3.2. De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. Leerstofonderdeel

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Maak kennis met Social

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR Help de Dierenbescherming Pimp de lespakketten voor de basisschool Vernieuwen en aanpassen van de lespakketten van de Dierenbescherming en leuke interactieve dingen bedenken om de lessen leuker te maken.

Nadere informatie

04 Communicatie met de scholen

04 Communicatie met de scholen Inhoudsopgave 01 02 03 Doelgroep & doelstellingen Het idee Wat wordt er gemaakt? 04 Communicatie met de scholen 2 Introductie Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten

Nadere informatie

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding Draaiboek Boerderijmuseum De Bovenstreek Handleiding Inhoudsopgave Inleiding 3 Bezoek aan Boerderijmuseum De Bovenstreek 4 2 Inleiding In de leerlijn erfgoededucatie brengt groep 5 een bezoek aan het boerderijmuseum

Nadere informatie

1. Doelgroep. 2. Relatieschema. Vogels. Reiger. Eend. Knobbelzwaan. Uil Kievit. Merel. Halsbandparkiet. Duif. Kraai. Meeuw. Woonomgeving: Voedsel:

1. Doelgroep. 2. Relatieschema. Vogels. Reiger. Eend. Knobbelzwaan. Uil Kievit. Merel. Halsbandparkiet. Duif. Kraai. Meeuw. Woonomgeving: Voedsel: 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Algemeen doel van de lescyclus... 5 3.2. De doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen...

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Opbouw en inhoud mentorpakket...3

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel van de lescyclus...

Inhoud Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Algemeen doel van de lescyclus... Inhoudsopgave Inhoud Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Algemeen doel van de lescyclus... 5 3.2. De doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen...

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

Instapmodule Niveau A2

Instapmodule Niveau A2 Instapmodule Niveau A2 Instapmodule ter voorbereiding op Nieuwsrekenen in het s(b)o september 2013 www. nieuwsbegrip.nl Gebruikswijzer Inleiding Deze instapmodule is bedoeld als voorbereiding op het Nieuwsrekenen

Nadere informatie

Hoeveel water verbruik ik?

Hoeveel water verbruik ik? Eventuele vervolgles: Zuinig met water! Doelen Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu Materialen Varieert naar aanleiding van de vragen van de kinderen. In ieder geval: Waterdagboeken

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd ORIENTATIE OP TIJD Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Tijdsindeling 1.2. Tijdsbegrippen (zie ook leerlijn mondelinge taal) 2.1. Dagplan 2.2. Kalender en agenda 1. De leerlingen

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Energie in je lichaam

Energie in je lichaam Les in het kort De leerlingen maken kennis met energiezaken in relatie tot hun eigen lichaam. Ze leren voedsel te zien als brandstof. Ze leren de relatie tussen ademhaling en inspanning kennen. Ze meten

Nadere informatie

Lees vooraf beide lessen door. Bereid de directeur voor dat hij of zij een map met overtuigende teksten zal ontvangen.

Lees vooraf beide lessen door. Bereid de directeur voor dat hij of zij een map met overtuigende teksten zal ontvangen. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is dit jaar de tweede waarin leerlingen oefenen in het genre overtuigen. De eerste les over overtuigen was een ervaarles, en ging over de vraag: wie verdient er een medaille?

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid

Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid Perspectief 3 e editie 3 hv Project duurzaamheid 1. Start Duurzaam leven is belangrijk. Als we dat niet doen, is de aarde in de toekomst niet meer leefbaar. De gevolgen van onze leefstijl zijn nu al te

Nadere informatie

> In plaats van losse filmpjes of niet-methodische materialen

> In plaats van losse filmpjes of niet-methodische materialen Inleiding Nieuwe zaken koppelt geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek aan actualiteit. Met aantrekkelijke en flexibel inzetbare lessen op basis van het laatste nieuws, brengt Nieuwe zaken wekelijks

Nadere informatie

Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg

Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Klassikaal en deels alleen Duur: ± 45 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren over

Nadere informatie

3.10 Leerlingen met autisme en het maken van huiswerk.

3.10 Leerlingen met autisme en het maken van huiswerk. 3.10 Leerlingen met autisme en het maken van huiswerk. Het noteren van huiswerk, het plannen van huiswerk en het maken van huiswerk is voor ieder kind een leerproces. Voor leerlingen met autisme moet dit

Nadere informatie

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen

Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Media en Spelen Lessenserie Smaken Werelden verschillen Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo/vwo 5-7 klokuren Inleiding Prime time paradise, Lukács en Broersen Veel jongeren spelen digitale

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag Op donderdag 21 september doet uw school mee aan de SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag. Op deze dag lopen of fietsen zoveel mogelijk kinderen in deelnemende regio s

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? Docentenhandleiding

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? Docentenhandleiding Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 HAVO-VWO Docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Tijdsindeling 1.2. Tijdsbegrippen (zie ook leerlijn mondelinge taal) 2.1. Dagplan 2.2. Kalender en agenda 1. De leerlingen leren zich oriënteren

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2012: Hallo wereld. Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger.

Nadere informatie