VERSLAG KIESDEBAT TAAL- EN LETTERKUNDE KIESPLOEG HEMELEEN & LOLPLOEG COKO. Eerstebachwerking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG KIESDEBAT TAAL- EN LETTERKUNDE KIESPLOEG HEMELEEN & LOLPLOEG COKO. Eerstebachwerking"

Transcriptie

1 VERSLAG KIESDEBAT TAAL- EN LETTERKUNDE Dit verslag bevat de neerslag van het kiesdebat voor de opleiding Taal- en Letterkunde. Bij dit debat werden de twee opkomende ploegen, kiesploeg Hemeleen en lolploeg COKO, ondervraagd door het Neutraal Comité (bestaande uit Kathleen Lewyllie, Anneleen De Geest en Miek Jacobs). Hieronder volgt de beschrijving van de vragen en antwoorden. KIESPLOEG HEMELEEN & LOLPLOEG COKO De kiesploeg wil de lijn van dit jaar doortrekken, goed financieel beleid voeren, maar wel wat meer activiteiten organiseren dan er dit jaar hebben plaatsgevonden. De lolploeg wil volledig gaan voor corruptie en vindt dat zeer fijn. Eerstebachwerking Elias en Audee willen hun focus leggen op een samenwerking met het onthaalteam van kring Historia. Ze willen daar graag een vruchtbare samenwerking uit de grond stampen en zo deels zorgen voor meer uniformiteit bij de verschillende letterenopleidingen. Het is niet noodzakelijk om binnen de eigen richting te blijven, maar het kan voor eerstejaars verruimend zijn om actiever kennis te maken met studenten van andere richtingen. Wat zijn de taken die bij jullie functie horen? De eerstejaars bijstaan en ontvangen en zorgen dat ze hun studierichting, Leuven en de faculteit leren kennen. Eerstebachwerking wil meer activiteiten zodat de eerstejaars elkaar beter leren kennen. Ze willen een sociaal vangnet creëren voor alle eerstejaarsstudenten en zo zorgen dat iedereen zich in de hemel voelt. Hebben jullie al een idee over het concept presidiumweekend en eerstebachweekend, de locatie en wanneer gaan jullie dat vastleggen?

2 Daaraan zijn ze nog niet begonnen, maar ze gaan zeker op tijd beginnen met het vastleggen van de locatie en alles organiseren. Wat met presidiumbinding, een ander aspect van jullie functie? Ze zijn hier nog aan het over nadenken en willen dat meer out of the box doen en niet gewoon een kroegentocht organiseren. Wat het aspect eerstejaarsbegeleiding betreft zijn ze volop bezig met het ontwikkel en van een eerstebachspel dat oorspronkelijk doorging in de kiesweek, maar uitgesteld zal worden naar volgend academiejaar. Gaan jullie s maandags telkens met twee de activiteiten van de week aankondigen en belangrijke mededelingen doen bij de eerstejaars? Dat willen Elias en Audee zeker in stand houden. Ze vonden het zelf zeer nuttig en ook wel fijn: het zorgt voor actie en brengt de sfeer erin. Casus: Je hebt een geëngageerde groep eerstebachers, maar je merkt dat iemand uit de boot valt en geen aansluiting vindt bij de groep. Wat doe je? Het hangt van de persoon af hoe ze die willen benaderen. Ze gaan activiteiten organiseren waar iedereen wel moet met elkaar omgaan. Het is belangrijk om na te gaan of die persoon zich ook zo voelt, want misschien is het gewoon een introvert persoon en lijkt het alleen maar zo. Ze willen de eerstejaars in kwestie geleidelijk en voorzichtiger erbij betrekken en er speciaal aandacht aan besteden, maar specifiek op het geval toegespitst. Toneel Leen, Eva en Anneleen hebben altijd toneel op de muziekschool gedaan en vonden het jammer dat ze dat niet verder konden doen. Ze willen dat andere mensen ook voor toneel kunnen kiezen, want er zijn niet altijd zoveel mogelijkheden als je aan de universiteit zit. Ze willen net zoveel toneel kunnen spelen als ernaar kunnen kijken. Hoe zien jullie de samenwerking tussen toneel en de rest van het presidium?

3 Ze willen vooral samenwerken met 2 functies: financiën, voor geld en cultuur om meer voorstellingen te bezoeken (30cc bijvoorbeeld). Ze zullen samen met cultuur dat organiseren zodat anderen geïnteresseerden ook nog mee kunnen gaan. Hoe past dit voor cultuur? De mensen van de functie cultuur zien het zitten en het is gewoonte voorstelllingen te plannen en ze willen dat verder zetten en samenwerken is goed. Wat is jullie mening over de financiën van het toneel? En de eigen bankkaart? Ze zullen een cakeverkoop organiseren om geld in te zamelen. De communicatie met financiën is zeker heel belangrijk, geen confrontaties veroorzaken die vermeden kunnen worden. Wie stelt de begroting op? Eerst toneel, dan samenzitten met financiën. Een eigen bankkaart is handig, maar financiën moet er ook wel zicht op houden. Gaan jullie zelf actief meewerken (regie, acteren) of fungeren jullie gewoon als schakel tussen Babylon en toneel? Actief! Spelen en ook mee regisseren (zeker commentaar geven en helpen, niet per se zelf regisseren). Hebben jullie al een idee over het toneelstuk? Zelf schrijven of een bestaand stuk? (Wat met auteursrechten?) We weten dat rekening moet gehouden worden met auteursrechten, kijken naar SABAM op de lijst en SABAM contacteren voor bepaalde prijs. Ze gaan nog nadenken over zelf stuk schrijven of bestaand stuk gebruiken. Ewoud: Houden jullie audities? Krijgt elke acteur die zich aandient een rol? Wij vinden een hechte groep belangrijk en er zijn maar een beperkt aantal rollen, waar wel aanpassingen aan gedaan kunnen worden. Maar ja audities doen we zeker, we weten nog niet hoeveel mensen zich zullen aanbieden. Maar we zullen audities doen Sport Hoe wil jij onze studenten motiveren om mee te doen aan IFB? In het begin van het jaar is er niet genoeg reclame gemaakt voor IFB, streefdoel om dat beter te doen, ronselen in de lessen bij de eerstejaars. Dit jaar waren er wat problemen met mensen zoeken om een volwaardige ploeg te hebben, jammer om forfait te geven, kost ons geld.

4 Werkpunt is dus om actiever op zoek te gaan naar studenten die geïnteresseerd zijn. Daarnaast ook een idee: cultuurgebonden sportactiviteiten organiseren, bijvoorbeeld Highlandgames, samen met taalwerking. Adinda wil nog verder brainstormen over dergelijke activiteiten, laagdrempelig houden voor taal- en letterkundestudenten. Gemotiveerde mensen moeten zeker de kans krijgen om te kunnen spelen, en er zijn al banden met Crimen. Er kunnen altijd ook andere banden gesmeed worden met andere kringen. Aan welke wedstrijden wil je meedoen? Dat hangt volledig af van de respons die er komt vanuit onze studenten. Wat heb je geleerd uit een jaar sport en wat wil je anders doen? In het begin van het jaar moet ik actiever op zoek gaan naar sportende studenten, er is wel een basketbalploeg gekomen dit jaar nog en dat was goed. Adinda wil het volgende veranderen: een heel weekend op zoek gaan naar vijf mensen om te voetballen was niet leuk. Wanneer mensen niet gemotiveerd zijn, doet Adinda liever niet mee omdat het moet. Welke extra activiteiten wil je voor Sport organiseren? Momenteel zijn er nog geen nieuwe plannen (buiten cultuurgebonden sportactiviteiten), en daar is, na overleg met Heleen, ook niet echt nood aan. Hoe zie je de relatie met KOCO en LOKO Sport? Dit jaar is dat niet echt gelukt, maar hopelijk kan dat volgend jaar anders. Wat denk jij van de 24urenloop, SOTS, studentenmarathon? Adinda wil ervoor pleiten dat Babylon hier eigenlijk niet in geïnteresseerd is en dus niet wil meedoen. Heleen zegt dat er unaniem besloten is onder de opkomende presides van Letteren dat we niet meedoen aan die activiteiten. Michael: Hoe denk jij over het interletterentoernooi? Adinda: Positief dat er zo n tornooi georganiseerd wordt, maar wist dit jaar niet dat het bestond en het draaide dus in de soep. Ze wil zich wel inzetten om dat mee nieuw leven in te blazen.

5 Fak Haike, Phaedra en Laurens willen de Fak volgend jaar openhouden en zorgen voor tappers en dj s. Naar welke vergaderingen gaat ieder van jullie? Dat is nog niet helemaal besloten, maar ze gaan proberen met allemaal in de Fak-AV te zitten. Dat is ten slotte maar 3 tot 4 keer per jaar. Op de beheerraad zijn er 2 stemmen voor Babylon. Phaedra zou graag hebben dat de vice of preses daar ook een stem van heeft, wat dit jaar niet zo goed gelukt is. Fak kon enkel vanuit hun fakervaring spreken, een bredere kennis van zaken is dus gewenst (over financiën en Loko). Heleen staat achter die visie, maar er is nog geen concrete regeling. Phaedra, wat heb je geleerd uit een jaar Fak: wat wil je beter doen of anders zien gebeuren? Ze heeft geleerd dat ze sneller achter mensen hun veren moet zitten, met name tappers en haar best moet doen om niet enkel het presidium als basis te gebruiken, maar dat is meestal onvermijdelijk. Ze hoopt dat het presidium toch geëngageerd is en zij gaat haar best doen om hen te motiveren. Ze wil ook graag goed contact tussen de andere fakverantwoordelijken zodat ze elkaar uit de nood kunnen helpen. Phaedra, hoe zie jij de functie van de beheerders van Fak Letteren (ten opzichte van de kringen)? De beheerders baten het gebouw uit, dus zij mogen hun regels opleggen aan de kringen, maar er moet ook altijd een goed overleg zijn. Goede communicatie is belangrijk, en conflicten kunnen ook opgelost worden door het beheer en de kringen samen. Haike, de Fak vraagt opnieuw een waarborg van de kringen aan het begin van het jaar voor de beamer wanneer jij op de beheerraad zit. Babylon gebruikt volgens jou de beamer nooit, hoe reageer je? Haike zou daar geen probleem mee hebben aangezien Babylon geen geld kwijt zou zijn als ze hem niet gebruiken, want ze krijgen het geld terug.

6 Haike, casus: je hebt een goeie DJ voor jouw fakavond, maar de mensen blijven klagen dat de muziek te luid staat. Je bent zelf de muziek al twee keer gaan stiller zitten, het is een erg drukke avond, maar de DJ blijft het volume zelf hoger zetten. Hoe los je dit op? Haike zou de DJ er op aanspreken (maar dat is al 2 keer gebeurd zonder gevolg). Ze zou eerst enkele waarschuwingen geven, en als er geen gevolg aan wordt gegeven zou ze een vervanger proberen te zoeken. Anders zou ze eerst overleggen met het beheer om te zien wat de beste oplossing zou zijn, maar zou vooral op zoek gaan naar vervanging. Zelf doet ze dat ook wel eens, en ze vindt dat wel tof. Laurens, beschrijf wat je als fakverantwoordelijke allemaal moet doen (van begin tot eind): o A) als je de namiddag hebt? Je opent de fak, komt binnen langs de achterdeur, opent de DJ-kast met de 2 sleutels, licht aanzetten, licht in de kelder aandoen, frigo s zouden aangevuld moeten zijn, toch nakijken ivm plan Simons, wc s controleren, barkrukken naar beneden zetten, zorgen dat de fak functioneel wordt en hopen dat er volk komt. De kassa staat in de DJ-kast o B) als je de avond hebt? Overnemen van de mensen die de middag gehad hebben, frigo s zouden aangevuld moeten zijn, fakboek invullen, bij het afsluiten: dj s moeten de wc s opkuisen, tappers de glazen, zelf alles controleren. Aanvullingen Phaedra: fak borstelen en met nat, toog kuisen met Instanet. Laurens, een klant bestelt: drie Duvels, twee rum-cola, de huiscocktail, een geuze uit het flesje, een aquarius, een grote rechte hoegaerden en een paprika chips en een bifi-worst. Wat moet hij betalen? Hij zat heel dicht in de buurt! Haike, het is namiddag en iemand bestelt een grote cola. Wat doe je en wat kost dit? Haike: een cola uit een grote fles. Maar ik ken de prijs niet.

7 Preses (LOLPLOEG) Visie: Wat wil je dat Babylon in jouw presesjaar bereikt heeft? En hoe wil je zelf herinnerd worden? Babylon gaat niet meer bestaan, we gaan voor 1 letterenblok. We gaan voor een hoogpresidium, nieuwe clubkleur, petjes, lintjes. Babylon gaat gewoon weg! Er is geknokkeld! Welke nieuwe activiteiten wil je dit jaar met je team organiseren? Sowieso de kringenzuip omdopen tot de anti-kringenzuip. Elke dag een festival met dour erin (griffindour, troubadour...) (knokkel), dour-week waar niets in voorkomt met dour ook. Op de perma krioelt het van de muizen en het fakbeheer is nogal groen en steunt deze habitat van de muizen. Wat doe je? Hij zou ze vangen en verkopen; filosofie alles kost geld, alles staat te koop. Als het beheer hen niet zint trappen ze hen buiten! Michael, waarom opnieuw preses? Preses zijn is geweldig, je wordt er nooit moe van. Hij denkt al dagen dat hij het heel hard gaat missen, eindelijk kunnen gaan slapen is stom. Mélanie: Wat vindt Ida ervan dat je weer preses wordt? Ze wordt omgekocht voor een geheime prijs. Louise: in competitie gaan met Ekonomika? Hij gaat Loko eerst LokoSchmoko noemen en het dan doen weggaan, alle kringen zullen onder het juk van letteren komen, ze gaan cultuurlessen moeten volgen... Didier: Ga je ringen uitdelen aan je dienaren? Er is helaas maar 1 ring. Ze weten nog niet wat ze er mee gaan doen, ergens verbergen of verkopen.

8 Ewoud: wat met de relatie met andere grote kringen zoals NFK? Is al intern besproken, met oud-vices. Ze zouden gespaard worden omdat ze al vrij gesofisticeerd zijn. Ze kunnen al de optie taal- en letterkunde volgen en moeten dus niet zo fel meer bijbenen Literaire Prijs Tom en Louise zijn niet van plan om een revolutie te ontketenen, er is al een vrij stevige basis waar zij op willen voortbouwen, met enkele toevoegingen. Wat moeten jullie in de loop van het jaar allemaal doen voor jullie functie? Eerste job: budget klaarhebben, kijken voor een eetverkoop of iets dergelijks. Dit jaar waren dat desserten. Daarna veel rondmailen naar verschillende mensen om de jury samen te stellen en voor sprekers voor de openingsavond en de slotavond zelf, de data vastleggen aan het begin van het jaar, voor beide avonden. Wat willen jullie anders/beter doen dan dit jaar? Dit jaar is het een heel goede editie, er kunnen wel dingen bijgeschaafd worden. De jury is te laat ingevuld waardoor er veel werk is gestoken in het vinden van een laatste jurylid. Jury iets gelijker verdelen dan dit jaar door miscommunicatie gebeurd is (er waren 3 juryleden voor poëzie en 7 voor proza). Liefst ook studenten voor poëzie, maar dat is dit jaar ook fout gelopen. Louise hoopt van zichzelf dat ze de beste literaire prijs brengt die ze in zich heeft, en ze staat niet echt in voor de grote creatieve vernieuwing, dat is meer de taak van Tom. Hoe zien jullie de samenwerking tussen jullie? Louise gaat het eerste semester op Erasmus, en daarom koos ze ook voor literaire prijs omdat er veel via mail geregeld moet worden. Louise kan dan nog goed mailen voor juryleden en reclame bij andere universiteiten (ook in Nederland). Tom zal dan de organisatie van de openingsavond en de eet- en boekenverkoop op zich nemen. In het tweede semester kunnen ze dan samenwerken aan een slotavond en aan een eetverkoop in het tweede semester. Hoe zien jullie het statuut en de taken van een vrije medewerker binnen jullie functie?

9 Er is nu 1 vrije medewerker, Gilles. Tom hoopt dat die met creatieve ideeën komt, samenwerking is beter voor zo n avond. Die medewerker moet ook paraat staan op de avond zelf zodat alles goed verloopt en moet hen ook wijzen op dingen die zij misschien over het hoofd zien. Louise voegt eraan toe dat er vorig jaar niet echt gesproken is over het concept vrije medewerker hoewel dat wel het plan was, maar Louise ziet een vrije medewerker liefst als iemand die een volwaardig lid is van het team maar gewoon een kleinere functie heeft binnen het presidium. Milan: Stel dat je benaderd wordt door de KBC dat ze je een riant bedrag willen schenken, maar dat je titel en dergelijke dan volledig in het teken van KBC moet staan, en daardoor een deel van je eigenheid verloren gaat. Wat denk je daarvan? Nee, we zouden daar niet op ingaan, de Literaire prijs moet niet gecommercialiseerd worden. Het is van Babylon en hoort dat ook te blijven. Milan: Zijn er plannen om het reglement een vernieuwing te geven, omdat het onderhand wat verouderd is, zeker als je van plan bent om te groeien, elk jaar zijn daar al problemen mee geweest? Louise ziet het zeker zitten om daar over samen te zitten en daaraan te werken, om het op te kuisen en alle onduidelijkheden eruit te halen, dit jaar is er al aan gewerkt. Milan: Willen jullie weer een trip naar Leiden? Geknokkel Louise: jazeker! Cursusdienst Jullie zijn een volledig nieuw team: hoe gaan jullie dit opvangen? Persoonlijke motivatie van Katrien: kringblad staat verder af van het presidium, was meer op zichzelf, maar sporadisch werk. Ze wil nu een functie die liever iets dichter betrokken is bij de kring.

10 Gerjan: hoe langer hij dacht, hoe logischer de keuze leek. Het is een van de functies waar het meest kan gedaan worden in verband met verbetering en optimalisatie. Kim: wil de rest bijtreden, het is het meest constante werk. Karen: bij die functie kan ik nog inplannen hoeveel werk ik eraan besteed en komen mijn studies niet in het gedrang. Er is bovendien iemand die altijd gecontacteerd kan worden bij problemen: de vorige cudipreses, Miek. Ze heeft hen goed wegwijs gemaakt met het systeem en een mooi draaiboek achtergelaten. Het klikt tussen hen. Ook de vrije medewerker is heel enthousiast! Hoe zien jullie de taakverdeling? (En wat met vrije medewerker?) Onderlinge taakverdeling: Katrien wil er best zo veel mogelijk zijn, altijd dezelfde persoon achter kassa/pc: iemand er zeer efficiënt mee laten werken. Maar iedereen moet het ook wel kunnen. Voor de rest: afstemmen op de lessenroosters. Bestellingen bij De Raaf? Katrien, in samenspraak met de rest om zaken op te halen. Casus: Het is de tweede week van het academiejaar en de cursusdienst is open van 14:00-16:00. Om 15:45 zie je dat er nog een rij staat tot aan de trappen, wat doe je? Geen nieuwe mensen meer toe laten, maar de volledige rij wel wegwerken. Iedereen weet hoe frustrerend het is om te moeten aanschuiven aan cudi en dan weggestuurd te worden. Klantvriendelijkheid primeert: openblijven en rij wegwerken. Op welke zaken moet je letten als je openingsuren opstelt voor de cursusdienst? Openingstijden niet laten samenvallen met grote belangrijke lessen, zodat iedereen kan komen. Goed samenvallen met eigen lessenroosters. Gevarieerde uren zodat iedereen de kans krijgt om langs te komen. Welke stappen moet je doorlopen wanneer je een nieuwe cursus wil laten drukken, inclusief het verkrijgen van de cursus bij de proffen? Eerst de prof contacteren, pdf of moederexemplaar vragen, dan de cursus ingeven in het systeem en de bestelling plaatsen bij De Raaf.

11 Een derdejaarsstudent komt aan op de cursusdienst en heeft zijn/haar cursussen niet op voorhand besteld, wat doe je? Als er genoeg stock voorhanden is, zullen ze de cursus meegeven, wel in het oog houden dat er genoeg exemplaren van de cursus nog liggen. Anders: eerst bijbestellen, het duurt niet lang, melden dat de klant over een week eens moet langskomen. Het systeem van de cursusdienst ligt plat tijdens openingsuren en je kan niet aan de bestellingen. Hoe ga je hier mee om? Je kan eigenlijk niet veel anders doen dan een ander openingsmoment zoeken. Gerjan: zolang als er cursussen voorhanden zijn, ze zelf uitdelen misschien? Keuze van jezelf: dan kloppen de bestellingen niet meer, dus ook mee oppassen. Zoals jullie weten is het cudisysteem verre van perfect, en loopt de samenwerking met de ontwerper ervan niet altijd even handig, waardoor er weinig kans op verbetering is. Wat is jullie visie op een eventueel nieuw systeem, en zou dat dan in samenwerking met de nieuwe webmaster kunnen gebeuren? Eens gaan kijken bij andere kringen of zij een goed systeem hebben. Het is niet slecht om een systeem van de kring zelf te hebben, zonder externe ontwerper. Het is zeker geen slechte investering. Goede samenwerking met de webmaster behouden: site vooral up to date laten maken. Michael: Gerjan is eigenlijk geen Babyloniër maar een burgie, worden onze cursussen door robots geleverd of hoe zit het? Kans is klein volgens Gerjan. Milan: vrije medewerker? Martijn Corstjens, het is een lieve jongen volgens Katrien. Cultuur Alle leden zijn nogal creatief, hebben voeling met cultuur en veel motivatie. Hoe zien jullie de verdeling van de taken?

12 Taakverdeling is voor de kiesploeg altijd goed verlopen. Voorlopig heeft iedereen mooi gereageerd om taakjes in te vullen, op evenredige wijze. Voorlopig geen zicht op mogelijke problemen. Quizrondes en cultuurreis voorbereiden: het is allemaal mooi te verdelen. Hoe is jullie cultuurteam tot stand gekomen? Er waren wel veel kandidaten, de leden die nu cultuur willen doen waren meteen heel erg gemotiveerd voor de functie. Er is ook nog een vrije medewerker (Jolien Spruyt): wou graag cultuur doen, al ervaring. Wie ook cultuur wou doen en nu niet meer in de functie zit is vanzelf van idee veranderd en ook gelukkig. Jullie zijn met vier en een vrije medewerker, is het volgens jullie noodzakelijk om met zo n groot team te zijn voor de functie cultuur? Waarom wel/niet? Gebaseerd op de voorbije jaren, altijd zo n aantal geweest. Voor Enya een mooi aantal, ook met zicht op cultuurreis kan iedereen zo een dag voorbereiden en heeft de functiepreses nog tijd voor de overkoepelende zaken. Meer hoeft niet, daar zijn ze het zeker over eens. Wat willen jullie volgend jaar organiseren? Traditionele activiteiten verderzetten: gratis film, cultuurquiz, cultuurreis. Paar culturele uitstappen, in samenwerking met toneel. Ook een aantal nieuwe ideeën: Enya heeft uit ervaring geleerd dat meer hoogstaande activiteiten zoals ballet moeilijk te verkopen zijn. Toerist in Leuven invoeren als overkoepelend thema: aantal activiteiten organiseren die student wat meer zouden moeten aanspreken, bijvoorbeeld een beiaardbezoek of brouwerijbezoek. Casus: Het is een van de eerste weken, je team is het eens maar heeft een andere mening dan jij, Enya. Zij willen namelijk geen films meer vertonen zonder Sabam te betalen. Hoe los je dit op? Enya: heb zelf niet de volledige verantwoordelijkheid om erover te beslissen. Bespreken met financiën en realistisch zijn, we zijn maar een kring. Bekijken wat er van budget is. Er kan onderling altijd gebabbeld worden om de zaken op te lossen. Als RvB niet wil betalen en cultuur dan niet meer wil organiseren? Enya: praten, alles uitpraten en oplossen.

13 Casus: al vier weken na elkaar komt er bijna niemand naar de cultuurfilm kijken. Hoe reageren jullie? Jammer als er bijna geen volk meer komt weken na elkaar: nagaan waaraan het ligt, op zoek naar de oorzaak. Slechte reclame? Slechte communicatie? Keuze films? Al die dingen nagaan en onderzoeken. Misschien films voor een ander soort publiek zoeken. Hoe ziet volgens jullie de ideale cultuurreis eruit? (Wat moet er anders? Wat met onvoorziene problemen?...) Overmachtsproblemen: met genoeg om de zaken op te lossen, samen genoeg ervaring om dergelijke problemen aan te pakken. Ideale cultuurreis: liefst in het buitenland, deftige prijs, niet te duur, iedereen neemt een dag om te organiseren, zo kan er ook een gevarieerd aanbod gegarandeerd worden. Remi wil graag naar een voetbalmatch kijken, maar dat valt nog te bekijken. Michael: Zijn jullie van plan winst te maken op de terugreis? Enya: iedereen heeft wel door dat het dit jaar het geval was door een geannuleerde vlucht, zaken van overmacht. Als je geld krijgt is het mooi meegenomen, maar we gaan niet het vliegtuig saboteren. Heleen: Het vertonen van een kortfilm, hoe zie je dat? Nog niet echt besproken binnen het team, moet nog bekeken worden. Financiën Liza en Liesa willen graag op een serieuze manier meer doen voor de studenten. Wat zijn jullie taken? Onze taken zijn: de begroting opstellen, wat inhoudt dat we op een correcte manier naar financieel vermogen alle activiteiten begroten, kassa s voorzien voor de verschillende activiteiten, en ten slotte alle presidiumleden bijstaan in geval van financiële problemen.

14 Hoe zien jullie de samenwerking tussen jullie twee en de verdeling van de taken? We zijn van plan om iedere zondag samen te komen om de hele week te bespreken en om te zien wie wanneer nodig een kassa kan brengen of halen. Jullie hebben allebei een jaar presidium achter de rug, maar hebben geen van beiden in het Dagelijks Bestuur gezeten. Hoe zien jullie de sprong die jullie dadelijk maken naar een RvB-functie? We zijn ons er van bewust dat dit een heel andere functie is tegenover onze vorige functies, maar we hebben die keuze bewust gemaakt en weten dat er veel tijd in kruipt. We verwachten ons aan vergaderingen van zes uur in plaats van drie uur, maar denken dat we dat wel kunnen inplannen. Hoe zien jullie de dagelijkse werking van de kluis? Wie kent de code? Enkel Financiën kent de code. Wat met het terugbetalen van mensen die op voorhand een activiteit afzeggen? Liesa zegt dat het van de activiteit en de situatie afhangt. Mensen die niet komen opdagen zonder geldig excuus moeten zelf voor de kosten opdraaien, wanneer er wel een geldig excuus is of er op tijd is afgezegd is, kan terugbetaling besproken worden. Casus: Jullie stellen een mooie begroting op, maar verschillende functies zijn het oneens met het budget dat ze van jullie krijgen. Hoe reageren jullie? Financiën heeft zijn best gedaan om een correct en financieel haalbaar plan op te stellen, maar als alle functies ontevreden zijn is er zeker plaats voor onderhandeling. Casus: Eén van jullie twee wordt ziek (verschillende weken). Hoe vangt de andere dit op? Liza zou proberen zelf zoveel mogelijk op te vangen, en anders zou ze hulp vragen aan de RvB om haar daarin bij te staan. Casus: De PCC komt langs en ontdekt onregelmatigheden in jullie boekhouding, waarvan jullie allebei niet snappen hoe het is kunnen gebeuren. Feit blijft wel dat er geld ontbreekt. Wat doen jullie? Financiën zal zijn uiterste best doen om de fout te zoeken en te zien waar die paar 100 euro zich bevindt. Er kan niet echt meer gedaan worden dan alles grondig uitpluizen.

15 Wat als er diefstal vermoed wordt? Als Financiën echt denkt dat er geld gestolen is, hangt het er van af of er een verdachte is. Die persoon wordt er dan serieus op aangesproken, en in geval van nood wordt LOKO of de politie erbij gehaald. Casus: Door een misverstand worden er heel veel Guidogidsen besteld voor Letteren, ook voor Babylon. Het gaat om 1000 euro. Wat doen jullie? Financiën zou dat onfortuinlijk vinden, en zouden in de eerste plaats op hun strepen staan en zeggen dat ze niet bereid zijn om te betalen. Als het niet anders gaat, zullen ze die Guidogidsen op een ludieke manier proberen te verkopen of geld in te zamelen om die kosten te dekken. Hoeveel kost het neerleggen van statuten bij de griffie? Financiën blijft een antwoord schuldig, maar Thomas en Anneleen weten dat het om zo n 122 euro gaat. Wat is het rekeningnummer van Babylon? Dat weten ze niet vanbuiten, maar is makkelijk terug te vinden op de bankkaart. Zoiets moet je natuurlijk niet vanbuiten weten. Wat is het BTW-nummer van Babylon? Ze hebben geen idee. Het antwoord is dat we dat niet hebben, en dat Babylon als VZW niet BTW-plichtig is. Michael vraagt of Liza en Liesa al gedacht hebben aan een eventuele naamsverandering om verwarring te vermijden: Het antwoord is nee. Milan vraagt of ze weten waarvoor de afkorting PCC staat: Pecuniaire ControleCommissie Stefanie vraagt aan Liza aan welke voorgangers ze zich vooral willen spiegelen je je vooral spiegelen: We kunnen leren van ze allemaal, ook uit fouten kan je leren.

16 Thomas merkt op dat er nogal een verschil is in de mate van engagement van Financiën en hun plaats binnen de RVB over de jaren heen. Willen zij echt met z n vier een hechte RvB zijn, of staan ze daar wat los van? Liza antwoordt dat hun taak is om preses en vice te ondersteunen, en dan vooral de financiële taken uit te voeren. Ze komen op als RvB en gaan elk die functie ook zo uit te oefenen. Naar welke vergaderingen denken ze te gaan? RvB, DB, PV, LOKO-AV komen als eerste uit de bus. Met de KOCO-AV hebben ze nog niet echt ervaring en weten dus niet of dat echt nodig is. Heleen voegt daar aan toe dat het logisch zou zijn om in de KOCO-AV te zitten met de RvB, maar als dat niet lukt zoeken ze wel andere mensen, of geven ze volmachten mee. PR Eliene zat vorig jaar al bij de functie PR en heeft er terug voor gekozen omdat ze het leuk vindt, en omdat ze het werk vanuit haar bed kan verrichten. Rense is enthousiast over het concept en wil er aan graag aan meewerken. Lukas wou graag bij het presidium komen en bij PR konden ze hem nog gebruiken. Itza gaat op Erasmus volgend jaar en ziet PR daar als functie goed bij passen. Hoe zien jullie de verdeling van de taken? (En wat met de vrije medewerkers?) Pr gaat goed proberen de taken te verdelen. Rense zal instaan voor de fotografie, en zal Eline bijstaan bij het posters printen. Itza neemt mee de facebookpagina voor haar rekening en helpt de E-babbel te schrijven. Lukas maakt dan de posters, waarbij Yana en Simon als vrije medewerkers hem zullen bijstaan. Wanneer leggen jullie de deadlines voor presidiumleden? (Babbel, posters, evenementen) Eliene zou graag de deadline op twee weken op voorhand leggen, voor alles, ook voor de babbel. Ze gaat een strenge aanpak hanteren. Wat is de resolutie van posters voor de Fak-tv? Na even nadenken komt er uit de bus. Hoe gaan jullie het presidium motiveren om de kalender beter in te vullen?

17 PR eist een pintje in de fak per dag dat ze te laat zijn. Heleen voegt hier aan toe dat ze er aan heeft zitten denken om voor het academiejaar begint al zoveel mogelijk zaken vast te leggen voor alle functies. Wat is jullie mening over Facebookreclame en posters? Eline wil graag heel veel Facebookreclame maken, dat kost helemaal niet zoveel geld maar daar kan je wel heel veel mee bereiken. Het weekoverzicht zal ook altijd een omslagfoto zijn op Facebook. Papieren posters zulllen blijven in de fak, het MSI en in de cudi, zoals dit jaar. Er komt dus geen papieren weekoverzicht meer. Wat hoort er op de Facebookpagina en wat niet? Wat denken jullie over spammen? Ze willen vooral via de pagina van Kring Babylon zelf veel berichten en evenementen delen. De pagina van Literaire Prijs mag blijven, die van B-magazine ook. Pagina s of groepen per jaar blijven ook gewoon bestaan en voor de eerstejaars wordt een nieuwe aangemaakt. Als er andere zaken gepost worden in die groepen wordt er met de RvB besproken of het mag blijven staan. Op welke activiteiten willen jullie foto s voorzien? En hoe wordt dit geregeld? Rense wil dit vooral doen op feestjes die aangekondigd worden via het weekoverzicht, maar niet altijd op gewone doordeweekse avonden. Zij zal altijd degene zijn die de foto s trekt, maar als ze een keertje niet kan zoekt ze voor vervanging, met haar camera. Itza, hoe zie jij de combinatie van Erasmus en PR? Itza heeft er al met Eliene over gesproken en denkt dat dat mogelijk is zolang er in Griekenland een internetverbinding is. Vicepreses (LOLPLOEG) Hallo! COKO komt op als Letteren-machtsblok. Ze willen afstappen van de kleine kringen die vechten voor een plaatsje en willen overstappen op een overkoepelend orgaan COKO. Ze hebben een coherent systeem in gedachten van steekpenningen binnen het presidium, zij innen die en delen die ook uit voor shiften. De prijs van zo n steekpenning komt overeen met die van een sumoworstelpak. Hun motto is alles is te koop, shiften, permasleutels, code van de kluis... Daarmee willen ze een vrijemarkteconomie bereiken.

18 Jullie zijn spontaan allemaal van functie veranderd bij het indienen van jullie kandidatuur. Hoe denk je daarover? Dat was een actie om mensen op een verkeerd been te zetten, ze vonden ook niets grappiger dan om alles om te gooien, eigenlijk stond alles al heel lang vast. Waarom hebben jullie geen onderwijs meer binnen jullie lolploeg? Onderwijs is niet belangrijk volgens Annelore. Hoe zien jullie de relatie met de andere letterenkringen, hoe zorgen jullie dat Babylon domineert? Alles komt samen onder COKO dus dat zal niet meer van de orde zijn. Thomas vraagt hoe het zit met het onderhoud van de nissen, en of er nog een mandaat zoals nissen verdergezet zal worden of niet. COKO reageert daarop dat steekpenningen alles oplossen. Nissen blijft zeker bestaan, het is volgens hen een onontbeerlijke functie binnen een presidium. De nissen worden uitgebreid met een jaccuzi en een pingpongtafel. Dulci wordt waarschijnlijk de nieuwe nissen, dat is niet zo ver, mogelijks wordt er een klein treintje ingezet. Webmaster Wat ben je van plan met de website van Babylon? En wat met de kalender? Hij is van plan om alles zo goed mogelijk up-to-date houden en hoopt op een goede samenwerking met PR. Het probleem met de kalender gaat hij nakijken, hij heeft namelijk wel wat achtergrond in verband met informatica. Welke financiële middelen heb je als webmaster nodig? Enkel tijd, niet echt geld. Wat zijn je overige taken? (En wat met de website + tools van Literaire Prijs en Toneel?) Zijn voornaamste taak is de site up-to-date houden, zodat die een centraal punt voor T&L studenten vormt. De tools moet hij nog bekijken, maar hij is bereid om dat te doen.

19 Ga jij de spreadsheets voorzien voor inschrijvingen voor activiteiten? Normaal is dat eerder de taak van PR. Preses Heleen Devlieger zet zich heel graag in. Casus: Je cultuurpreses vindt dat LOKO voldoende activiteiten organiseert en wil zelf niets extra organiseren, want het aanbod volstaat. Zou je het daarmee eens zijn? Hoe los je het op? Babylon moet toch een belangrijk aanbod aan cultuuractiviteiten hebben en moet daarin uitblinken, als dat niet lukt moeten er ernstiger stappen ondernomen worden Casus: In de loop van het tweede semester blijkt dat Literaire Prijs geen zaal vastgelegd heeft, nog niet aan de jury gedacht heeft en te weinig reclame maakt. Wat nu? Kevin en Heleen zullen dat proberen op te vangen, die functie kan ook wel onderschat worden denken ze? Ze zullen dan zelf zoveel mogelijk reclame maken nog en contact opnemen met vorige verantwoordelijken Casus: Het eerste themafeestje in de praatkamer gaat door. Je feestpreses wordt ziek en het team van feest heeft nog te weinig kennis. Wat moet er praktisch allemaal geregeld zijn/worden om het themafeestje toch te kunnen organiseren? Het Fakboek moet juist ingevuld zijn, de praatkamer moet gereserveerd worden, de mobiele tap, de beamer, de muziekinstallatie, inkopen doen, die stockeren in de nissen, de avond zelf eindverantwoordelijke zijn, eigenlijk feestpreses ter vervanging zijn. Wat is CORaaL? Wie zit daarin? Wat is het doel? Hoeveel stemmen heeft Babylon? Campus Overkoepelende Raad Letteren, op facultair niveau. Het betreft heel de associatie van de KUL, ook Antwerpen en Brussel. De voorzitter daarvan is Ine Poelaert, bevat ook vertegenwoordigers van Letterenkringen in Leuven, Kulak, Antwerpen, Leuven. Onderwijs en preses moeten daar normaal aanwezig zijn. Op welke onderwijsvergaderingen zal jij zelf aanwezig zijn?

20 Faculteitsraad, STRaal, CORaal, StuRa, subfaculteitsraad. De POC van taal- en letterkunde was ze even vergeten, ook de CC s, maar daar wil ze ook graag aan deelnemen. Hoe ben jij van plan om als eindverantwoordelijke steeds een zicht te hebben op de financiële werking van je kring? Het is geen slecht idee om minstens één keer per semester samen te zitten met Financiën om alles te bespreken en te overlopen, ook voor het academiejaar begint. Visie: Wat wil je dat Babylon in jouw presesjaar bereikt heeft? En hoe wil je zelf herinnerd worden? Heleen zou graag herinnerd worden als een goede preses, ze weet nog niet goed wat ze nieuw wil bereiken, maar wil graag de lijn van vorige jaren verderzetten. Wat wil je anders doen dan je voorganger(s)? Ze wil wel op de StuRa-AV zitten. Ze gaat ook het studentencongres LOKO bijwonen, en sessies leren vergaderen volgen, dat vindt ze cruciaal als preses. Casus: Je hebt een heel semester heel hard gewerkt voor Babylon, aanwezig geweest op elke vergadering en activiteit. Nu nadert echter de blok en je beseft dat je er heel slecht voor staat. Maar het kerstetentje komt nog, presidiumbinding, het laatste feestje, Wat nu? Ze vervult haar functie. Waar wil jij als preses aan externe representatie doen? Wie moet met jou meedoen? KOCO, LOKO en verschillende onderwijsorganen, ook naar andere kringen van Letteren toe en andere kringen van LOKO in de tweede plaats. Babylon gaat altijd voor op eender welke andere activiteit van een kring, maar ze gaat haar gezicht wel eens laten zien op feestjes van andere kringen. Plan Sjarels vindt ze niet zo leuk maar wil daar af en toe wel eens zijn na de beheerraad. Wat vind je van representatie naar de gewone student toe? Ze wil vooral een toegankelijk aanspreekpunt zijn, niet elitair of uit de hoogte, en vooral toegankelijk.

21 Anneleen heeft een extra vraag in verband met de tekst uit het kiesboekje. De vertegenwoordiging is vooral gecentreerd rond onderwijs, maar wat met sociale vertegenwoordiging, Sociaal binnen LOKO bijvoorbeeld? De huidige preses raadde aan om de functie sociaal in te richten, Heleen staat daar niet echt achter omdat het een functie is met een kleine inhoud, enkel die vergaderingen. Ze hebben beslist om gewoon een shift uit te schrijven voor iemand die naar die vergadering gaat. Duo Preses en Vice Wat is jullie interne verdeling qua taken? Ze hebben er samen heel lang over nagedacht, om eerlijk te zijn weten ze dat op dit punt nog niet, het zou arrogant zijn om te zeggen dat ze nu al weten waar ze aan beginnen. Ze beseffen heel goed dat er verrassingen zullen zijn, dat ze alles onderschat zullen hebben, maar ze zullen dat volgend jaar allemaal wel ondervinden en zien hoe ze het allemaal praktisch regelen. Hoe zien jullie de samenwerking met overkoepelende organen? Wie gaat naar welke vergadering? Ze vinden niet dat Fak en KOCO echt gezag hebben over hen, ze zijn wel een overkoepelend orgaan, ze werken samen met hen en niet voor hen. Wat betreft vergaderingen gaan ze zoveel mogelijk proberen allebei te gaan. Casus: Het is de derde week van het academiejaar, jullie gingen ervan uit dat het iets rustiger zou worden, maar de druk houdt aan: de algemene vergadering moet dringend samengeroepen worden, de griffie begint jullie al toe te lachen en een aantal functies hebben geen vertegenwoordigers meer. Al die zaken moeten dringend opgelost worden, maar daarnaast moet ook de dagelijkse werking van de kring (mails, vergaderingen, shiften) gegarandeerd blijven. Waar leggen jullie je prioriteiten? Hoe lossen jullie het op als je collega andere prioriteiten legt? Kevin denkt dat het draaiend blijven houden van de kring voorrang heeft, en hoopt op het presidium te kunnen rekenen dat die werking garandeert. Allebei zijn belangrijk, ze proberen de taken onderling te verdelen. Hoe willen jullie interne vergaderingen efficiënt maken?

22 Het congres over efficiënt vergaderen zal haar hopelijk veel bijleren, maar er moet orde heersen op een PV/DB, geen gekakel, mensen moeten kunnen uitspreken en ieder moet op zijn beurt het woord geven en nemen. DB en PV blijven behouden op dezelfde manier. Stefanie vraagt of ze nog eens goed kunnen definiëren wat er beslist wordt op een RvB, DB, PV? RvB-vergaderingen: financiële kwesties, de begroting en overkoepelende zaken. PV: informerende vergadering, mensen op de hoogte houden. DB: het beslissingsniveau. Heeft de PV dan niks te zeggen? Nee, de inspraak van de PV moet zeker niet gereduceerd worden. Michael vraagt of ze vanaf nu alle cantussen als duo gaan voorzitten. Heleen merkt op dat Kevin meer het woord mag nemen op de cantus vanaf nu, ze zitten ze wel samen voor. Het is geen vereiste dat zij die telkens voorzitten omdat ze er soms zelf wel een willen meedoen. Vicepreses Wat zijn je taken als vicepreses? Hoe sta jij tegenover het nemen van verslag? Het verslag wordt bij voorkeur door de vicepresees geschreven, Kevin vindt dat niet erg en ziet het wel zitten om dat te doen. Verder is hij vooral verantwoordelijk voor het nakijken van de invulling van de shiften, mensen aansporen om die in te vullen, samen met Heleen zorgen dat alles vlot verloopt. Heleen zegt dat het ook als duo de bedoeling is om tekortschietingen binnen functies samen op te vullen. Hoe sta je tegenover het statuut vrije medewerker? Wat is het onderscheid tussen een presidiumlid en een vrije medewerker? Het komt er vooral op neer dat een vrije medewerker zijn functie uitvoert maar verder geen verplichtingen heeft voor het presidium. Kevin stelt zich persoonlijk vragen bij het nut van dat statuut voor sommige functies, maar begrijpt dat sommigen die verplichtingen niet graag op zich nemen. Hij heeft er een gemengd gevoel bij. Wat is jouw mening over shiften? (aantal / steward)

23 Momenteel is ervoor gekozen om de 10shiftenregel nog te hanteren, maar het moet wel bekeken worden. Het is al eens herberekend dit semester bijvoorbeeld, maar achter het idee staan ze zeker. Hoe zie je de rol van preses en vice / RvB / DB ten opzichte van de rest van het presidium? (nemen van beslissingen ) Hij wilt geen dictatuur creëren, maar vindt het logisch dat beslissingen op een hoger niveau genomen moeten worden dan telkens op een PV van 40 man. Elk niveau heeft zijn verantwoordelijkheden, en dat is wel gerechtvaardigd. Hoe wil je de relatie oude zakken/presidium nieuw leven in blazen? Wat is voor jullie de functie oude zakken? Het is een voordeel dat we met een grotendeels nieuw presidium opkomen, zij dragen de foute conceptie van oude zak nog niet in hen. Ze willen van in het begin op een constructieve manier met hen omgaan. Verder gaan ze nadenken over een naamsverandering, de functie is erg waardevol en de samenwerking moet zeker beter. Heleen zou graag volgend jaar de oude zakken geregeld willen raadplegen in geval van problemen. Casus: Heleen wordt gefrustreerd, kan het allemaal even niet meer aan. Is niet meer bereikbaar, is thuis of op vakantie. Hoe los je dit op? Als Heleen niet bereikbaar is, ligt de verantwoordelijkheid bij hem, en zal hij de beslissingen moeten nemen. Casus: De andere vices van Letteren spreken je aan en hebben een dringende beslissing nodig. Je kan Heleen niet bereiken. Wat doe je? Hij kan niet vanuit zichzelf spreken voor heel Babylon, en zal vragen om de beslissing uit te stellen of andere mensen te contacteren om hen om hun mening te vragen. Michaël vraagt Kevin zijn mening over permasleutels voor de fak, maar hij zou niet weten wat zij met zo n sleutel moeten doen. Ewoud heeft vraag voor Heleen: hoe ziet zij de samenwerking met andere kringen, rond welke concrete zaken zie jij een samenwerking? Het zou leuk zijn moesten we samen iets met NFK organiseren, we hebben namelijk gemeenschappelijk verleden, Heleen heeft al

24 kennisgemaakt met de opkomende preses. Een cantus of TD zou leuk zijn, maar geen 24urenloop meer. Financiën (LOLPLOEG) Hoe moet het geld volgens jou besteed worden? Naar wat wil je meer geld zien gaan? Noar menne zak. Hoe het besteed wordt, moet volgens haar niet per se toegelicht worden, maar de feestauto zal er komen volgens Michael en is zelfs al gekocht. Jullie kandidatuur is nogal laat ingediend, hoe wil je zelf de mensen motiveren om zich aan deadlines te houden? Ze hebben de deadline gerespecteerd, ze waren op tijd, ze hebben de deadline (net niet) gemist. Ook shiften komen (al dan niet net op tijd) in orde, alles is te koop! Kringblad Hoe is de taakverdeling binnen jullie team? Björn doet zoals de voorbije jaren de lay-out, anderen vormen de redactie, verzamelen dus artikels en verbeteren deze. Hoe staan jullie tegenover een digitale B-magazine versus een gedrukte versie? Didier is zelf een nogal nostalgische figuur. Het idee is wel mogelijk om digitaal te gaan, maar ze stellen zich de vraag wat het effect gaat zijn en welke reacties het gaat uitlokken. Het is zeker wel iets om te bekijken, maar ze willen zeker ook blijven drukken, want dit is een heel succesvol concept. Wat moet je allemaal doen voor je het kringblad binnenlevert bij De Raaf om te laten drukken? En wat bij De Raaf zelf? De redactievergadering organiseren en daar artikels verdelen, een deadline opstellen, dewelke gerespecteerd moet worden. Dan het verzamelen van artikels, samen zetten in een dropbox dan samenkomen om te verbeteren, Björn maakt lay-out, dan nog eens nalezen, waarna het

25 naar De Raaf gaat. De man van De Raaf doet het werk, ze vragen een subsidieformulier en geven dit aan financiën. Casus: De deadline voor het insturen van artikels is al vier dagen voorbij en jullie missen nog steeds een drietal inzendingen. Wat doen jullie? De mensen in kwestie aanspreken en vragen naar het artikel, dus blijven zagen. Als ze het niet insturen, eventueel zelf nog snel de artikels schrijven, en de oorspronkelijke auteurs verwittigen dat ze de volgende keer de deadline moeten respecteren ofwel niets meer moeten schrijven. Björn vult aan dat je dit kan oplossen door bijvoorbeeld een fotopagina te maken of iets anders, de pagina s kan opvullen, want je moet in veelvouden van 4 printen bij De Raaf. Casus: Jullie organiseren de eerste redactievergadering van het jaar. Wie nodigen jullie uit? Welke rubrieken willen jullie in de B-magazine? Wat met standaardrubrieken? Hoe verdelen jullie de artikels over de medewerkers? Ze zullen zeker langsgaan in de lessen van de eerstejaars, om veel nieuwe mensen aantrekken en ook in andere lessen nog rondgaan. Ze willen verder extra reclame maken om medewerkers uit verschillende jaren aantrekken. Ze willen niet echt meer met vaste rubrieken werken: sommige daarvan zijn echt uitgeput ondertussen. Het is nutteloos om een rubriek te willen invullen als er niets meer te zeggen valt. Een rubriek van cultuur wordt toegevoegd. Heeft cultuur al concrete ideeën? Een vraag voor cultuur dus. Cultuur wil dit linken aan cultuurbinding onderling, aantal café s in Leuven doen en daarover artikels schrijven bijvoorbeeld of Bicky s vergelijken. Feest Ibe, Isabel, Benjamin, Niels en 2 vrije medewerkers zeggen zelf dat ze feest willen doen omdat het leuk is! Niels, hoe zie je de samenwerking tussen feest en fak? Als fak wil dat er iets op de DB wordt overgebracht, dan mogen ze dat met hem bespreken, hij wil een aanspreekpunt zijn.

26 Hoe zien jullie de verdeling binnen het team? Wie doet welke taken? Niels staat vooral in voor het logistieke deel en delegeert dan verder. Hij verwacht van zijn team de creatieve inbreng, bijvoorbeeld nieuwe concepten. Wanneer willen jullie de kalender vastleggen? Wat moet er dan gebeuren? De bedoeling is om in de zomer de kalender al vast te leggen zodat er al zalen gezocht kunnen worden, en de rest zich daarnaar kan schikken. Hoe willen jullie de feestjes van Babylon nieuw leven in blazen? Themafeestjes werken niet meer zo goed, dus feest wil liever andere activiteiten zoals meer cantussen, TD s, samenwerkingen met andere kringen en vinden themafeestjes niet langer een verplichting. Wat vinden jullie van TD s? Keicool. Het verleden heeft bewezen dat het goed kan werken. Niels wil er graag meer organiseren, liefst in samenwerking met andere kringen om meer winst te genereren. Wat met de nissen? Mensen moeten minder bang zijn om dingen weg te gooien, dingen die duidelijk vervallen zijn mogen weggegooid worden als je ze niet koud zet. Hij hoopt op enthousiastelingen voor een nissenbeleid. Hoe denken jullie over de combinatie van de functie feest en het aantal shiften dat gedaan moet worden? Het is een team van 6 personen, niet iedereen gaat elke activiteit verantwoordelijk moeten zijn, er gaat dus tijd zijn om zelf shiften op te nemen. Wat zijn de taken van de vrije medewerker? Dezelfde taken als de feestleden, maar ze worden niet verwacht op de PV en hebben toch een iets minder engagement t.o.v. het presidium. Wout: wie zijn de vrije medewerkers? Vincent De Vocht en Ellen Geerts Michaël: Vorig jaar was er vaak kritiek op het concept van TD s, nu is het plan om er meerdere te doen?

27 Niels: Ja, met meer samenwerkingen, maar het moet geëvalueerd worden en ze moeten reclame analyseren. Als het echter niet werkt, werkt het niet en moeten ze dat beseffen. Heleen: wat denk je van de Pavlov om cantussen in te doen? Niels: Dat is een groot probleem, we willen graag ergens anders naartoe gaan maar het is niet makkelijk iets te vinden, de Lido is wel oke. Anneleen: Wat versta je onder een ontbijtcantus? Een omgekeerde cantus, die begint met koffie en het stille gedeelte en eindigt met bier en Pappenheimer om 12u s middags. Wat met de inspraak van de modale student i.v.m. thema s? Een pop-poll is iets waar ze pas naar toe zullen gaan als ze zelf geen inspiratie hebben, maar ideeën mogen altijd aangebracht worden. Taalwerking Welke activiteiten willen jullie sowieso organiseren? Ze willen meer integratie voor internationale studenten, dit is leuk voor beide partijen. Ze zullen streven naar creatievere activiteiten, meer concrete thema s, bijvoorbeeld Scottish Highlandgames samen met sport, dus meer originaliteit promoten. Taalwerking zal langsgaan in de lessen om meer mensen te motiveren en meer samenwerken met andere functies, zoals dus sport; Italiaans vraagt zo ook naar een bezoek van de opera. Andere studenten zouden dit ook leuk kunnen vinden, wat een samenwerking met cultuur zou kunnen opleveren om dergelijke activiteiten te kunnen organiseren. Casus: Het is tijd voor Noche Latina! De studenten Spaans zijn uitermate enthousiast om mee te werken, en tegen dat je eindelijk alles op poten hebt gezet raken de shiften maar niet ingevuld. Wat doen jullie? Zij blijven rondgaan, lessen aflopen, vragen naar medewerking stellen, professoren vragen om studenten mee te motiveren en enkel in uiterste nood hulp vragen aan het presidium.

28 Mélanie, hoe zie je je rol binnen het Dagelijks Bestuur? Een beetje hetzelfde zoals dit jaar. Ze zal altijd haar plannen op voorhand doorspreken op het Dagelijks Bestuur. In het verleden kreeg ze mails toen ze op Erasmus was en heeft/zal altijd terugkoppelen naar het Dagelijks Bestuur om dan pas activiteiten te laten organiseren. Anne, wat heeft jou ertoe gebracht om opnieuw in het presidium te stappen? Ze heeft het dit jaar niet gedaan, omdat het moeilijk te combineren was met Erasmus; vorig jaar is ze er heel last minute ingestapt zonder te weten waar ze aan begon. Nu weet ze dit echter heel goed en heeft eens zoveel goesting om erin te vliegen, zeker ook door haar ervaring op erasmus. Michael: welke activiteiten organiseer je voor Hebreeuws? Iemand oppert Fakbarmitswa ;; Taalwerking reageert dat ze zouden samenzitten met de studenten in kwestie en het zouden bespreken met hen. Michaël: Hoe wil je alle talen motiveren voor talenzuip? Engels is bijvoorbeeld altijd slecht bezig. Ze willen veel meer promo voor de talenzuip; die week zullen ze heel fel inzetten om de concurrentie aan te wakkeren en competitie te creëren. Alle talen moeten meedoen. Leuke ideeën zoals photoshopoorlog willen ze opnieuw proberen. Eventueel ook een quiz voor andere talen in diezelfde week om de competitie meer levend te maken. Ze willen mensen aanmoedigen om de fak mee te versieren met zaken van eigen taal, waarvoor ze meer samenwerken met Feest voor het evenement. Allemaal samen iedereen aanmoedigen om mee te werken en te knutselen voor de praatkamer. Heleen vult nog aan dat sommigen vinden dat taalwerking binnen het Dagelijks Bestuur nutteloos is, maar Heleen vindt dit niet, want het geeft eigenheid en uniciteit aan kring Babylon dus moet blijven bestaan en in het Dagelijks Bestuur zitten. Internationaal Vinden jullie dat de functies internationaal en taalwerking samen horen?

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

300 AANDEEL 2011/020304-10/022

300 AANDEEL 2011/020304-10/022 startbedrag 300 AANDEEL 2011/020304-10/021 300 Je merkt dat er twee ribbels zijn die naar de Chiro moeten komen van hun ouders. Zij houden hun jas de hele dag aan en vragen voortdurend of het nog geen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Universiteit

Erasmusbestemming: Universiteit Erasmusbestemming: Rijsel Academiejaar:2006-2007 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De univ ligt vrij dicht bij het centrum, maar als

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Praesidium vergadering 9 17 december 2012

Praesidium vergadering 9 17 december 2012 Praesidium vergadering 9 17 december 2012 1. Verontschuldigden Sophie, Meynen, Bert, Jannes, Thomas, Maarten, Yasmine, Vermeyen, Jannes, Willem, Gert 2. Afwezigen Eva, Piens, Niels S., T Seyen, Bram 3.

Nadere informatie

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Vul afzonderlijk van elkaar allebei de vragen in. Bij elke vraag moet je een antwoord kiezen. Als je niet kunt kiezen, kies dan het

Nadere informatie

UITNODIGING. 1 Goedkeuring verslagen. 2 Goedkeuring agenda. 3 Strategische punten. 4 Operationele punten. 5 Update mandaten. 3.1 Prijsstijging Alma

UITNODIGING. 1 Goedkeuring verslagen. 2 Goedkeuring agenda. 3 Strategische punten. 4 Operationele punten. 5 Update mandaten. 3.1 Prijsstijging Alma LOKO WV STUDENTENBELEID VRIJDAG 2 OKTOBER AANSLUITEND BIJ AV LEUVEN UITNODIGING 1 Goedkeuring verslagen 2 Goedkeuring agenda 3 Strategische punten 3.1 Prijsstijging Alma 3.2 Living Campus project 4 Operationele

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo Klanttest blok 3 Jaana Kaismo Inleiding Voor mijn Klanttest blok 3 heb ik weer een open training gegeven. Een open training houdt in dat iedereen een keer gratis mag mee trainen en kijken hoe hij of zij

Nadere informatie

Kalender. Dinsdag 12 Februari Duvelnight @ Déli. Woensdag 13 Februari Infosessie LOUD. Donderdag 14 Februari Terras @ Atrium.

Kalender. Dinsdag 12 Februari Duvelnight @ Déli. Woensdag 13 Februari Infosessie LOUD. Donderdag 14 Februari Terras @ Atrium. Kalender Het enige echte Dinsdag 12 Februari Duvelnight @ Déli Woensdag 13 Februari Infosessie LOUD Donderdag 14 Februari Terras @ Atrium Editie 14 - jaargang 10 2007-2008 Wie zijn ze? Wat doen Voorwoord

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd.

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd. Erasmusbestemming: Toulouse, Frankrijk. Academiejaar: 2015 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit is zeer centraal

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

E-Files. September 2014. www.e-kring.be

E-Files. September 2014. www.e-kring.be E-Files September 2014 www.e-kring.be Praeses Dixit Beste E'ers De vakantie is nog maar juist begonnen (zo lijkt het mij toch) en de lessen beginnen weeral. Veel te kort die vakantie, zeker voor de mensen

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

PR-team, stand van zaken

PR-team, stand van zaken Beste deelnemer, Ditmaal ontvang je een update van het PR-team. Deze update staat voornamelijk in het teken van de kaartverkoop ten behoeve van ons thuisconcert op 24 mei a.s.. We vragen je deze dan ook

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden

Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden Enquête 2013 Verspreiding: Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden Periode: 30 januari 2013 tot 15 februari 2013

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Babylon vzw 1 Blijde Inkomststraat 11 3000 Leuven Ondernemingsnummer: 867714785 Huishoudelijk Reglement Dit huishoudelijk reglement is een aanvulling op de statuten van Babylon. Elk lid van de vzw verbindt

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009

Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009 Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009 Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Sheffield is de derde grootste stad van

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

10 tips voor het werven van de ideale stagiair

10 tips voor het werven van de ideale stagiair 1. Zorg dat ze je kennen Als jongeren je bedrijf niet kennen, dan solliciteren ze niet. Logisch. Om de beste leerlingen te krijgen, is contact met de onderwijsinstelling heel belangrijk. En dit contact

Nadere informatie

ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE

ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE ONDERWIJS JOUW VERTEGENWOORDIGING AAN DE FEB@LEUVEN WIE ZIJN ZE? WAT DOEN ZE? EDUCATION Maak kennis met POC, PAL, Future Self... DEDUCATION Comité Onderwijs Lees er hier meer over! Deel jouw mening! September

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is.

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is. HOE LOSSEN WE DIT OP? DE WERKVORM IN HET KORT Wat doe je als je een probleem of ruzie hebt? In het ergste geval moet je naar een rechter. Die bepaalt dan wie er gelijk heeft. Maar meestal kun je problemen

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

OKeR vzw Huishoudelijk reglement

OKeR vzw Huishoudelijk reglement OKeR vzw Huishoudelijk reglement Goedgekeurd op de AV van 25/05/2012 Titel I. Praesesvergaderingen Op regelmatige tijdstippen, en minstens elke twee maanden zal OKeR vzw een praesesvergadering organiseren.

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Casus. Stelling. Vragen. Vragen

Casus. Stelling. Vragen. Vragen Casus Drie kinderen ruziën over een speeltje. Ze trekken en duwen. Een van de betrokken meisjes delft zoals altijd het onderspit. Zij mag niet meespelen van de anderen. 2. Wat zijn redenen om de kinderen

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt.

Enge mannen en. Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. niet durven slapen-bw-druk:bed 5/7/10 1:25 PM Pagina 60 HOOFDSTUK ZEVEN Enge mannen en monsters Je hebt nu al een tijdje aan je Bedtijdplan gewerkt. Waarschijnlijk val je al sneller in slaap, dichter bij

Nadere informatie