Veel inspirerend plezier met deze werkvormen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veel inspirerend plezier met deze werkvormen!"

Transcriptie

1 Een nieuw trimester betekent ook een nieuwe poster van avondwoordjes.be. In onze zoektocht naar uitspraken van Don Bosco vonden we deze zin: Je moet gaan vissen, niet gevangen worden. We kozen ervoor om deze woorden op de nieuwe poster te plaatsen en er een paar werkvormen bij te ontwikkelen. Je moet gaan vissen, niet gevangen worden Het is een uitspraak die je aan veel kan doen denken en die je op heel verschillende manieren kan interpreteren. Misschien begrijp je je moet gaan vissen als je moet actie ondernemen, terwijl het gevangen worden dan weer heel passief is: wie gevangen zit, zit vast en geraakt niet echt vooruit. Misschien begrijp je het vissen wel als het opvangen van anderen in je groep, je vriendenkring Don Bosco trok erop uit om jongeren op te vissen, om hen een thuis te geven. Maar je kunt ook gevangen raken in zaken die op het eerste zicht misschien wel leuk lijken, maar die eigenlijk niet zo zinvol zijn. Of je kunt gevangen worden door de verzuring die in de maatschappij aanwezig is. Het kan ook zijn dat je deze zin een nog andere betekenis geeft, bijvoorbeeld: je moet zelf uitvissen hoe de zaken in elkaar zitten en je niet laten vangen door wat ze tegen jou zeggen. Of misschien je merkt het, er zijn zeer veel manieren waarop je deze uitspraak van Don Bosco kunt interpreteren. Misschien is het gewoon het beste om zelf op zoek te gaan naar welke betekenis jij geeft aan deze uitspraak en even stil te staan bij hoe ze voor jou zinvol kan zijn. Veel inspirerend plezier met deze werkvormen!

2 Wat zou Don Bosco bedoelen met zijn uitspraak Je moet gaan vissen? Waar en wat (of wie?) moet je dan gaan vissen? Zijn er vrienden of klasgenoten van jou die soms uit de boot vallen? Hoe kun je ze dan terug opvissen? Als je gaat vissen, ga je zelf aan de slag. Hoe kun jij aan de slag gaan om het in je klas, leefgroep, jeugdbeweging aangenamer te maken voor iedereen? Wat versta je onder gevangen worden? Ben je zelf op de een of de andere manier gevangen?

3 Je moet zelf gaan vissen, zelf actie ondernemen en niet bij de pakken blijven zitten. Wat je doet, zal natuurlijk afhangen van de situatie en van het moment. Hieronder vind je een paar situaties. Gaat het om vissen (= actie ondernemen) of om gevangen worden (= bij de pakken blijven zitten, je laten beetnemen)? In de film Finding Nemo gaat Nemo s vader op zoek naar zijn zoon Nemo. Nemo werd gevangen genomen, maar hoe kun je het gedrag van zijn vader omschrijven? Gevangen worden Deze goudvis ziet het groots en waagt de sprong Gevangen worden Misschien heb je het al meegemaakt: er wordt aangebeld en er staat een verkoper aan de deur die stofzuigers, kookpotten of iets anders verkoopt. Eigenlijk hebben jullie al een (goede) stofzuiger en meer dan voldoende kookpotten, maar toch denk je: misschien is wat die man verkoopt toch beter? Gevangen worden Waaraan doet deze afbeelding je denken? Gevangen worden

4 Zoek de volgende woorden in de woordzoeker: Vangen Don Bosco Actie Avondwoordjes Kermis Vislijn Gevangenis Kabeljauw Zee Groepsdruk Jongeren Let op: je kunt horizontaal, verticaal en diagonaal zoeken. P O V M V Y M H D M O K O R D X Z H M F F I N R G A D K V I S L I J N Y J Z R M S L N R J A F I D U M N T S K E R M I S D D O B N V T H A G D L A E J H I Z E C N E E T T J F R S F V S G F A S S N G L P S C E X S J A O E E N Q O N N E J S S J O P N O W N J E W B M A N R A L E D P Z S E G D P Y N C V H M E U P E F R H T O Z W T O S E H S N N W Q R E P U I R L O D X G V S E U M B E D A E P K T W O I U N Q G T M G D R L I R Z O P T R O N I N M A C I N P G T C N E R C D E O A F Y S W E T I S S E I B D S J N V C G C R C F S R S H D I B I N E G T T S M E C S I W W Z A B T O R S H S I E E M I O G F N E O F M S D E G E E G I O I R N S O D I Z G R M

5 Deze werkvorm is een handleiding voor de groepsbegeleider en geen kant-en-klare werkvorm zoals een invulblaadje voor de leerlingen. Je zult er dus concreet en creatief mee aan de slag moeten gaan. Don Bosco s droom op 9-jarige leeftijd was zijn grote inspiratiebron voor de uitbouw van zijn levenswerk. Maar Don Bosco heeft nog veel meer gedroomd Jij hebt misschien ook wel een droom, of meerdere, of je hebt misschien goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar, of? Stap 1: droomsessie Doe met de klas een brainstormsessie. Een brainstorm is het gezamenlijk verzamelen van associaties bij een bepaald thema. Stel je thema vast en schrijf dit in het groot op een groot blad papier of op het bord. Bv: dromen, goede voornemens, zaken waarvoor je je wilt inzetten, doelen, groepswerk Deelnemers roepen spontaan ideeën naar aanleiding van het thema. De ideeën worden letterlijk op het grote blad genoteerd zodat alle ideeën zichtbaar zijn. Deelnemers associëren ook op elkaars ideeën. Een belangrijke regel bij brainstormen is het uitstellen van oordelen over associaties. Je moet dus geen idee bekritiseren, denken aan de haalbaarheid, risico s Hou het tempo hoog, zodat het rationele deel van het denken zoveel mogelijk wordt uitgeschakeld. Er zijn verschillende brainstormtechnieken terug te vinden op het net. Stap 2: Actie ondernemen Goede voornemens maken, dromen, wensen is één ding maar je moet ze ook realiseren. Je moet niet wachten totdat het geluk jou weg passeert, je moet er zelf werk van maken. Ook Don Bosco nam initiatief, nam het op voor diegene waar niemand naar omkeek. Wat als Don Bosco er niet was geweest voor zijn jongens? Maar hij leerde zijn

6 jongens ook opkomen voor zichzelf en voor anderen, en dat je, ondanks een tegenslag, niet bij de pakken moet blijven zitten. Kies uit de droomsessie die je hebt gedaan één (of meerdere) doelen die je in het volgende trimester of de volgende periode gaat bereiken met de klas. Werk deze nu uit door je doelstelling SMART te formuleren. Doelen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd wat aanleiding kan zijn tot mislukking. S M A R T Specifiek Meetbaar Acceptabel Aanwijsbaarheid Activerend Realistisch Tijdsgebonden - Specifiek: omschrijf het doel duidelijk en concreet. Het moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven. - Meetbaar: Er moet een systeem, methode of procedure zijn om te bepalen in welke mate het doel op een bepaald moment bereikt is. - Acceptabel aanwijsbaar activerend: De A kan voor drie zaken staan. Acceptabel: is er een draagvlak voor wat we doen? Zijn de betrokken bereid om zich te verbinden aan de doelstelling? Aanwijsbaar: is het duidelijk wie wat moet doen om het doel te bereiken? Activerend: de doelstelling moet uitnodigen tot actie en energie losmaken. De doelstelling moet positief geformuleerd worden. - Realistisch: Is het doel haalbaar? Hebben de betrokkenen voldoende knowhow, capaciteit, middelen,? - Tijdsgebonden: Wanneer beginnen de activiteiten? Wanneer zijn ze klaar? (noot: De beroemde toespraak I have a dream van Martin Luther King was niet SMART (want niet meetbaar, niet tijdgebonden) maar het was wel een briljante, inspirerende en activerende toespraak. Wie het onbekende wil verkennen kan niet specifiek zijn. SMART is een nuttige checklist maar heeft ook beperkingen die zeer waardevolle doelstellingen uitsluiten. Laat SMART geen doel op zich zijn.) Wanneer je met de groep de doelen hebt vastgesteld, ga er dan ook concreet mee aan de slag. Werk concreet uit wat jullie op het oog hadden en laat het niet alleen maar een leuk idee zijn. Je zult op geregelde tijdstippen (zeker wanneer het doelstellingen op lange termijn zijn) moeten samenzitten met de hele groep om na te gaan hoe ver het staat met de verwezenlijking van jullie doelen.

7 Haal op 1 april een leuke grap uit met iemand. Maar pas op! Ook anderen zullen proberen jou in de luren te leggen. Laat jezelf niet vangen! De post-it-vis kun je tijdens een bezinnend moment gebruiken met de klas of zelfs met heel de school, met de groep animatoren, leiders, kinderen van de jeugdbeweging of het speelplein enz. Teken in het groot een vis. Laat de jongeren tijdens het bezinningsmoment iets opschrijven op een oranje post-it. Dit kan van alles zijn afhankelijk van het thema van de bezinning. Je kan hen bijvoorbeeld uitdagen om hun droom op de post-it te schrijven, een actie waaraan ze willen werken, een engagement, mensen die echt belangrijk voor hen zijn Laat ze vervolgens hun post-it kleven binnen de contouren van de vis. Zo krijg je een echte vis gemaakt uit post-its. Dit kunstwerk kan dan eventueel een centrale plaats krijgen binnen de klas, de school of het lokaal zodat de jongeren herinnerd worden aan datgene dat zij hebben opgeschreven. (Voor inspiratie voor zulke bezinningsmomenten kan je terecht op De Koffer online van Jeugddienst Don Bosco vzw.

8 We willen graag een paar verhaaltjes meegeven waarin een vis een belangrijke rol speelt. Misschien kunnen ze wel inspiratie bieden om met de poster verder aan het werk te gaan. Swimmy Swimmy is een zwarte, kleine vis. Al zijn broertjes en zusjes zijn kleine, oranje visjes. Op een dag worden zijn broertjes en zusjes opgegeten door een grote vis. Swimmy kan ontsnappen. Hij zwemt de zee door en ontmoet allerlei mooie zeefiguren. Dan ontmoet hij een school kleine oranje visjes, net zoals zijn broertjes en zusjes. Swimmy wil met hen spelen in de grote weide zee. Ze zijn echter te bang voor de grote vissen en verstoppen zich in het zeewier. Swimmy bedenkt een plan. Door samen te zwemmen is een grote visformatie, met Swimmy als het oog, durft geen enkele grote vis hen nog aan te vallen en kunnen ze samen zwemmen in de zee. Je vindt dit verhaal (Engelstalig) ook via De mooiste vis van de zee Regenboog is de mooiste vis van de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas wanneer hij één van zijn mooie schubben weggeeft en later nog meer vinden ze hem aardig. En dan merkt Regenboog dat het belangrijker is om te delen en vrienden te hebbe dan de mooiste te zijn. Je vindt dit verhaal (Engelstalig) ook via

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

tips om een top manager te worden

tips om een top manager te worden 5 Gratis tips om een top manager te worden ebook voor managers die meer impact en betere resultaten willen. 2013 Frederike Mewe, psycholoog NIP 2 Welkom! Je bent jonge manager. Hiermee bedoel ik niet dat

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Als managen uw vak is

Als managen uw vak is Anton van den Dungen Coen Dirkx Als managen uw vak is Basisvaardigheden voor leidinggevenden Thema, bedrijfswetenschappelijke en educatieve uitgeverij 2 U blijft leren Dit hoofdstuk gaat over leren en

Nadere informatie

Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs. Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010

Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs. Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010 Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010 In samenwerking met de Onderzoeksgroep Activerende Didactiek Montessori Lyceum Amsterdam Als

Nadere informatie

III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL?

III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL? INHOUDSOPGAVE III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL? A. Het opstarten van een brede school... 3 1. Fasen in het opstartproces... 4 1.1. Verkennen... 4 1.2. Plannen maken... 8 2. Om rekening mee te houden...

Nadere informatie

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14 176 In samenwerking met Marja van Dijk, JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding. 177 Het is woensdagmiddag. Een aantal jongens en meisjes in de groep wil voetballen. Helaas is de bal

Nadere informatie

Welkom bij de online training Schrijf je ebook in 12 stappen.

Welkom bij de online training Schrijf je ebook in 12 stappen. Transcriptie Welkom bij de online training. Stap 1: Vooroordelen Misschien heb jij ze niet, maar bij veel mensen speelt er iets wat ze tegenhoudt om aan een ebook te beginnen. De vier meest voorkomende

Nadere informatie

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria Bijlage 1 Voorafgaand aan de cursus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel intakegesprek 3. Verloop van het intakegesprek 4. Uitsluitingcriteria 5. Intakeformulier 6. Vragenlijst integratie Afasie en nu verder,

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN

De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN MAATSCHAPPELIJK EFFECT Een maatschappelijk effect is een geformuleerde globale ambitie welke de overheid

Nadere informatie