Bijlage 1: Vragenlijsten selectie kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1: Vragenlijsten selectie kinderen"

Transcriptie

1 158 Je bibbers de baas Bijlage 1: Vragenlijsten selectie kinderen Schoolvragenlijst (SVL) Omschrijving Begeleidingsinstrument voor het verzamelen van opvattingen en houdingen van leerlingen van 9-16 jaar over diverse aspecten van school en zichzelf. Uitgever: Pearson (1990). Inhoud en gebruik SVL is samengesteld uit tien basisschalen en vier samengestelde schalen: 1 Motivatie: Leertaakgerichtheid, Concentratie in de klas, Huiswerk-attitude. 2 Welbevinden: Plezier op school, Sociaal aanvaard voelen, Relatie met leerkrachten. 3 Zelfconcept: Uitdrukkingsvaardigheid, Zelfvertrouwen bij proefwerken, Sociale vaardigheid. 4 SVL-Totaal (som van 1 t/m 3): Sociale wenselijkheid. De volledige vorm (voor individuele advisering met betrekking tot school en beroepsloopbaan) bevat 160 items. De verkorte parallelle vormen A en B (voor evaluatie van onderwijsleerproces of signalering van leerlingen met een relatief negatieve houding) bevatten elk tachtig items. De items bestaan uit stellingen in de ikvorm waarin een mening wordt geformuleerd. De leerling vergelijkt de eigen mening met die in een stelling. Doelgroep Leerlingen van 9-16 jaar (basisonderwijs groep 6-8 en alle schooltypen voortgezet onderwijs klas 1-3). Meetpretentie Inventarisatie van opvattingen en houdingen ten opzichte van school en zichzelf. Doel SVL kan gebruikt worden bij school- en leerlingbegeleiding als enquête, evaluatie-, signalerings- en adviseringsinstrument. SVL kan ingezet worden bij indicatiestelling voor LWOO en PrO. Alle items van A- en B-versie moeten worden afgenomen, anders is de uitslag on betrouwbaar.

2 Bijlagen 159 Opmerking Bij Libbe Mulder verscheen in 2006 een internetversie: School Attitude Questionnaire Internet (SAQI). COTAN-beoordeling Uitgangspunten bij de testconstructie Kwaliteit van het testmateriaal Kwaliteit van de handleiding Normen Betrouwbaarheid Begripsvaliditeit Criteriumvaliditeit Voor alle COTAN-criteria geldt: de COTANbeoordeling (1990) geldt voor alle typen schalen van de AB-versie en de samengestelde schalen van de afzonderlijke A- en B-versies. De betrouwbaarheid van de basisschalen van de afzonderlijke A- en B- versies is on voor individueel gebruik De test is volgens de auteur(s)/uitgever niet bedoeld voor voorspellend gebruik. Criteriumvaliditeit is derhalve niet van toepassing. Wanneer de test wordt ingezet in situaties waarin voorspelling wel aan de orde is, geldt het oordeel on, omdat er geen onderzoek naar de criteriumvaliditeit is verricht n.v.t./on Prestatie-Motivatie Test voor Kinderen (PMT-K) Omschrijving Persoonlijkheidsvragenlijst voor het vaststellen van het prestatiemotief, de negatieve faalangst en de sociale wenselijkheid bij kinderen van jaar. Uitgever: Pearson (1983).

3 160 Je bibbers de baas Inhoud en gebruik De persoonlijkheidsvragenlijst bestaat uit 89 vragen met meervoudige antwoordvorm. De jongere kiest het antwoord dat op hem/haar het meest van toepassing is. Er zijn vier subschalen: P (34 items), F- (14 items), F+ (18 items) en SW (23 items). Doelgroep Kinderen van jaar. Meetpretentie Prestatiemotief, negatieve faalangst, positieve faalangst en sociale wenselijkheid. Doel Vaststellen van prestatiemotief, negatieve faalangst en sociale wenselijkheid. Te gebruiken bij indicatiestelling voor leerwegondersteunend onderwijs (en praktijkonderwijs) COTAN-beoordeling Uitgangspunten bij de testconstructie Kwaliteit van het testmateriaal Kwaliteit van de handleiding Normen Betrouwbaarheid Begripsvaliditeit Criteriumvaliditeit Voor alle beoordelingen geldt: beoordeling in 1981 Competentiebelevingsschaal voor Kinderen (CBSK) Omschrijving De CBSK geeft een indruk van de wijze waarop een kind zichzelf ervaart en zijn eigen vaardigheden en/of adequaatheid op een aantal relevante levensgebieden inschat. Uitgever: Pearson (1997).

4 Bijlagen 161 Inhoud en gebruik De vragenlijst omvat 36 items verdeeld over zes subschalen: 1 schoolvaardigheden, 2 sociale acceptatie, 3 sportieve vaardigheden, 4 fysieke verschijning, 5 gedragshouding, en 6 gevoel van eigenwaarde. Het kind moet bij elk item uit twee alternatieven kiezen en daarna aankruisen of dit helemaal waar of een beetje waar is voor hem. Leesvaardigheid op het niveau van groep 5 is gewenst. Bij jonge kinderen worden de items voorgelezen. De CBSK kan in het kader van diagnostiek gebruikt worden voor een gestructureerd gesprek met kinderen over belangrijke levensgebieden. Doelgroep Basisschoolkinderen van 8-12 jaar. Meetpretentie Aspecten van zelfwaardering, globaal gevoel van eigenwaarde. Doel Meten van competentie (beleving). De CBSK kan gebruikt worden bij indicatiestelling voor leerwegondersteunend onderwijs (en praktijkonderwijs). COTAN-beoordeling Uitgangspunten bij de testconstructie Kwaliteit van het testmateriaal Kwaliteit van de handleiding Normen Betrouwbaarheid Begripsvaliditeit Criteriumvaliditeit Voor alle beoordelingen geldt: beoordeling in 1998 Geen onderzoek on

5 162 Je bibbers de baas Child Behaviour Check List (CBCL) Omschrijving Gedragsvragenlijst voor kinderen van 4-18 jaar (in te vullen door de ouders/verzorgers). Te gebruiken in de hulpverleningspraktijk en bij wetenschappelijk onderzoek. De vragenlijst is een bewerking van de Child Behavior Checklist (CBCL) van Achenbach (1991). Uitgever: Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis (1996). Inhoud en gebruik De door de ouders/verzorgers in te vullen vragenlijst bestaat uit een competentiedeel met twintig vragen betreffende sport, hobby s, school, enzovoort, die met ja/nee of op vierpuntsschalen beantwoord moeten worden. Daarnaast is er een gedragsprobleemdeel met 120 vragen betreffende gedrags- en emotionele problemen van nu of van de laatste zes maanden, die op driepuntsschalen beantwoord moeten worden. Bij twintig items moet worden aangegeven om welk gedrag het precies gaat. Het competentiedeel bestaat uit de schalen Activiteiten, Sociaal en School, die samen de Totale Competentiescore geven. Het gedragsprobleemdeel bestaat uit acht tot negen syndroomschalen en de hieruit afgeleide schalen Internaliseren en Externaliseren, die de Totale Probleemscore vormen. Doelgroep Jongens en meisjes van 4-18 jaar. Meetpretentie Functioneren van het kind, zoals door de ouder gepercipieerd. Doel Informatie verkrijgen over het gedrag van het kind. Te gebruiken bij indicatiestelling voor leerwegondersteunend onderwijs (en praktijkonderwijs). Opmerking In 2004 verscheen ASEBA, de nieuwe CBCL/TRF/YSR (voor meer informatie zie Let op: ASEBA is nog niet bij COTAN aangemeld voor beoordeling, dus niet toegestaan voor LWOO- en PRO-indicatiestelling.

6 Bijlagen 163 COTAN-beoordeling Uitgangspunten bij de testconstructie Kwaliteit van het testmateriaal Kwaliteit van de handleiding Normen Betrouwbaarheid Begripsvaliditeit Criteriumvaliditeit Voor alle beoordelingen geldt: beoordeling in 1999 Teacher s Report Form (TRF) Omschrijving Gedragsvragenlijst voor kinderen van 4-18 jaar; de door de leerkracht in te vullen versie van de Child Behavior Check List (CBCL). Te gebruiken in de hulpverleningspraktijk, in de schoolsituatie en bij wetenschappelijk onderzoek. Uitgever: Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis (1997). Inhoud en gebruik De door de leerkracht in te vullen vragenlijst bestaat uit een (school)functioneren-deel met tien vragen betreffende schoolgedrag en prestaties, enzovoort, die op 2- tot 7-puntsschalen beantwoord moeten worden. De schalen Schoolresultaten, Vlijtig, Adequaat, Vorderingen en Stemming vormen samen de schaal Totaal Functioneren. Daarnaast is er een gedragsprobleemdeel met 120 vragen betreffende gedrags- en emotionele problemen van nu of van de laatste twee maanden, die op 3-puntsschalen beantwoord moeten worden. Bij enkele items moet worden aangegeven om welk gedrag het precies gaat. De gedragsprobleemvragen bestrijken een breed gebied van de psychopathologie en bestaan uit acht syndroomschalen en de hieruit afgeleide schalen Internaliseren en Externaliseren. Alle items vormen samen de Totale Probleemscore. Doelgroep Jeugdigen van 4-18 jaar.

7 164 Je bibbers de baas Meetpretentie Vaardigheden en probleemgedrag van het kind, zoals door de leerkracht wordt gepercipieerd. Doel Informatie verkrijgen over het gedrag van het kind. Te gebruiken bij indicatiestelling voor leerwegondersteunend onderwijs (en praktijkonderwijs). Opmerking De vragenlijst is een bewerking van de TRF van Achenbach (1991). Zie ook: (nieuwe CBCL/TRF/YSR, 2004). Let op: ASEBA is nog niet bij COTAN aangemeld voor beoordeling, dus niet toegestaan voor LWOO- en PROindicatiestelling. COTAN-beoordeling Uitgangspunten bij de testconstructie Kwaliteit van het testmateriaal Kwaliteit van de handleiding Normen Betrouwbaarheid Begripsvaliditeit Criteriumvaliditeit Voor alle beoordelingen geldt: beoordeling in 1999 De beoordeling betreft alleen de totaalscores. De betrouwbaarheid van de overige schalen is wisselend en soms on Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED-NL) Omschrijving Vragenlijst voor kinderen/jongeren die symptomen meet van de belangrijkste angststoornissen volgens de DSM-IV-TR. Uitgever: Boom Testuitgevers (2007).

8 Bijlagen 165 Inhoud en gebruik Kinderen en adolescenten geven op een driepunts-likert-schaal aan hoe vaak ze elk symptoom ervaren: nooit of bijna nooit, soms of vaak. Deze antwoorden worden respectievelijk als 0, 1 en 2 gescoord. Van de SCARED-NL worden de totaalscore en de subschaalscores berekend door de scores op de relevante items bij elkaar op te tellen. De scores worden voorzien van de classificaties laag, normaal, verhoogd en risico. Het scoren en normeren van de SCARED-NL gebeurt via de normeringswebsite van de vragenlijst. De invultijd bedraagt minuten, afhankelijk van de leesvaardigheid en de leeftijd van het kind. SCARED-NL kan zowel individueel als groepsgewijs worden afgenomen. Doelgroep Jeugdigen van 7-19 jaar. Meetpretentie SCARED-NL bestaat uit 69 items die de symptomen trachten te meten van de belangrijkste angststoornissen die volgens de DSM-IV-TR bij kinderen en adolescenten kunnen voorkomen. De subschalen zijn: Seperatieangststoornis, Paniekstoornis, Specifieke fobie, Sociale fobie, Obsessief-compulsieve stoornis, Posttraumatische en acute stressstoornis, en Gegeneraliseerde angststoornis. De subschalen en items van de ouderversie zijn hetzelfde als die van de kindversie, maar zijn geherformuleerd vanuit het perspectief van de ouders. Doel SCARED-NL is bedoeld om symptomen te meten van de belangrijkste angststoornissen die, volgens de DSM-IV-TR, bij kinderen en adolescenten kunnen voorkomen. Het instrument kan ook gebruikt worden bij het evalueren van de effecten van therapeutische interventies bij angstige jeugdigen. Beperkingen van het doel: SCARED-NL moet worden gezien als een eerste screening op angstsymptomen. Het kan niet gebruikt worden als een diagnostisch instrument. Een klinisch interview of gestructureerd diagnostisch instrument is noodzakelijk om daadwerkelijk vast te stellen of er sprake is van een angststoornis.

9 166 Je bibbers de baas COTAN-beoordeling Uitgangspunten bij de testconstructie Kwaliteit van het testmateriaal Kwaliteit van de handleiding Normen Betrouwbaarheid Begripsvaliditeit Criteriumvaliditeit Voor alle beoordelingen geldt: beoordeling in 2008 on

10 Bijlagen 167 Bijlage 2: Handleiding selectiegesprek ouders Naam leerling:... Geboortedatum:... Groep:... Doublures: nee/ja in groep... Naam leerkracht:... A School 1 Gaat uw kind met plezier naar school? 2 Wat vindt u van deze school? 3 Vindt u deze school geschikt voor uw kind? 4 Wat vindt u van de begeleiding ten aanzien van uw kind? 5 Vindt u school, een e opleiding en e cijfers belangrijk voor uw kind? B Cijfers 1 Wat vindt u van de schoolprestaties van uw kind tot nu toe? 2 Wat vertelt uw kind thuis over school en over zijn prestaties? 3 Hoe reageert uw kind op zijn prestaties? 4 Hoe reageert u op zijn prestaties? Vindt u presteren belangrijk? CThuissituatie 1 Vertelt u eens iets over uw situatie thuis. Gezinssamenstelling, leeftijden, opleiding/beroep ouders en andere gezinsleden, enzovoort. 2 Vertelt u eens over eventuele problematiek in het gezin. 3 Komt faalangst meer voor in het gezin? 4 Heeft iemand in het gezin ooit met hulpverlening te maken gehad? D Huiswerk 1 Vindt u dat uw kind veel huiswerk krijgt? 2 Hoeveel tijd besteedt uw kind aan zijn huiswerk? 3 Hoe leert uw kind zijn huiswerk? 4 Helpt u uw kind wel eens met zijn huiswerk? Hoe? (Bijvoorbeeld overhoren, samen maken.) 5 Waar leert en maakt uw kind zijn huiswerk? 6 Kan uw kind zich concentreren tijdens het huiswerk? En bij andere dingen die het doet? (Bijvoorbeeld hobby s.)

11 168 Je bibbers de baas E Spanning 1 Heeft uw kind slaap- en eetproblemen? 2 Klaagt uw kind over vermoeidheid, lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid? 3 Is uw kind vaak zenuwachtig voor school? Voor welke dingen? (Bijvoorbeeld: repetities, belangrijke gebeurtenissen, spreekbeurten, beurten in de klas.) 4 Hoe uit zich deze spanning? Wat zegt of doet het dan? 5 Is uw kind altijd zenuwachtig geweest? 6 Is uw kind ook zenuwachtig in andere situaties? F Andere problematiek, eerdere hulpverlening Is er sprake van andere (vastgestelde) problematiek (leerstoornissen, gedragsproblemen, ontwikkelingsproblemen, zintuiglijke problemen, enzovoort)? Betrek hierbij de informatie van het aanmeldingsformulier over eventuele voorafgaande hulpverlening. G Contact met leerkracht en medeleerlingen 1 Kan uw kind met de leerkracht overweg? Hoe komt dat? 2 Heeft uw kind vrienden en vriendinnen? Wat vindt u van hen? Hoe gaat uw kind met hen om, wat doen ze? 3 Vindt u uw kind sociaal vaardig (jegens leeftijdsgenoten, jongere kinderen, ouderen)? 4 Wordt uw kind wel eens gepest? Waarom? Wat doet het dan? 5 Wat doet uw kind in zijn vrije tijd? 6 Wat doet uw kind in het weekend en in de vakanties? Ten slotte Heeft u zelf nog vragen of wilt u wat anders zeggen over uw kind of zijn probleem?

12 Bijlagen 169 Bijlage 3: Handleiding selectiegesprek kinderen Naam leerling:... Geboortedatum:... Groep:... Doublures: nee/ja in groep... Naam leerkracht:... Inleidend Je ouders hebben je opgegeven voor de training Je bibbers de baas Ik ga nu even met jou praten daarover. Ik wil je een paar vragen stellen. Maar jij mag mij natuurlijk ook vragen stellen over de training! We gaan vandaag kijken of een faalangsttraining jou kan helpen. Daarom praat de andere trainer met je ouders en praat ik een poosje met jou. Misschien is het wel beter dat we naar een andere manier zoeken om jou te helpen. Om erachter te komen wat het beste is, heb ik jouw hulp nodig, jij weet tenslotte het meeste over jezelf! Ik ga je eerst een heleboel vragen stellen over jezelf. Daarna leg ik wat dingen uit over de training. Zullen we maar beginnen? Vragen over het kind Bespreek met het kind zijn problemen. Gebruik de hierna volgende vragen als leidraad voor het gesprek. Het is niet noodzakelijk alle vragen aan de orde te laten komen. A School 1 Vind je het leuk op school? 2 Welke vakken vind je leuk? Welke niet? 3 Welke dingen vind je moeilijk? Waarom? Welke makkelijk? 4 Hoe ging het in de vorige groepen (met leerkracht, leeftijdsgenoten, cijfers, enzovoort)? 5 Wat vind je aan school? Wat slecht? B Cijfers 1 Hoe zijn je cijfers? Hoe komt dat? Wat vind je daarvan? 2 Houd je je cijfers bij? 3 Kun je blij zijn met een mooi cijfer?

13 170 Je bibbers de baas CThuissituatie 1 Vertel eens iets over je ouders, broers, zussen. In welke klas zitten ze? Welk werk doen ze? 2 Kun je met hen opschieten? Kunnen ze met elkaar opschieten? 3 Wat vertel je thuis over school? Waarom? Wanneer? Vertel je je cijfers? 4 Hoe reageren je ouders/broers/zussen als jij huiswerk moet maken, een cijfer vertelt of je rapport hebt gekregen? 5 Wat doen je ouders/broers/zussen om je te helpen met school en huiswerk? 6 Komt faalangst meer voor in jullie gezin? 7 Heeft iemand in jullie gezin andere problemen? D Huiswerk 1 Vind je dat je veel huiswerk opkrijgt? 2 Hoelang ben je ermee bezig? Heb je tijd genoeg om je huiswerk te doen? 3 Heb je het altijd af? 4 Waar leer en maak je je huiswerk? Wanneer doe je dat? 5 Kun je je gedachten er bij houden? 6 Hoe leer jij je huiswerk? (Bijvoorbeeld overschrijven, stampen, samenvatten, laten overhoren.) 7 Stel je het uit om thuis te gaan leren? 8 Gebeurt het vaak dat je thuis alle antwoorden wist en toch een on haalde? E Spanning 1 Ben je wel eens heel zenuwachtig in de klas? Wanneer? (Bijvoorbeeld bij repetities, overhoringen, onverwachte beurt, als je iets gevraagd wordt, bij een spreekbeurt, als je cijfers terugkrijgt, als anderen naar je werk kijken, als je iets met gym moet doen.) 2 Ben je ook wel eens gespannen in andere situaties dan op school? Wanneer? Waarom? 3 Als je zenuwachtig bent, wat voel je dan? Wat denk je dan? 4 Was je vorig jaar ook al vaak zenuwachtig? Zo nee, hoe komt het dat het nu welzois? 5 Ben je vaak zenuwachtig? Weet je hoe dat komt? F Gedrag, gevoel en gedachten 1 Ben je wel eens zo zenuwachtig dat je niet meer kunt nadenken en een slecht cijfer haalt? (Dichtklappen, black-out.) 2 Bij welke vakken vooral? (Noem dat jouw Bibber-vakken.)

14 Bijlagen Wat denk je dan? Wat voel je dan? 4 Slaap je? En als je de dag erna een repetitie hebt? 5 Eet je? En als je die dag iets belangrijks moet presteren? 6 Heb je wel eens last van andere problemen dan spanning/zenuwachtig zijn? (Bijvoorbeeld misselijk, buikpijn, hoofdpijn, onrust, andere lichamelijke/psychisch problematiek.) 7 Hoe leer jij een repetitie voor een Bibber-vak? 8 Maakt het uit of je van tevoren weet dat je een repetitie krijgt? Hoe dan? 9 Als je een beurt krijgt of de leerkracht vraagt je iets, wat denk en voel je dan? 10 Is dat bij alle vakken en bij alle leerkrachten hetzelfde? 11 Hoe ging je spreekbeurt/boekbespreking? 12 Als je iets niet snapt, durf je het dan te zeggen? Hoe reageert je leerkracht dan? 13 Als je een slecht cijfer hebt, hoe komt dat dan meestal? 14 En als je een cijfer haalt? 15 Denk je wel eens: ik kan het toch niet? Wanneer? Gebeurt dat vaak? Hoe zou het komen? Wat probeer je daaraan te doen? 16 Wat vind je ervan als iemand kritiek op je heeft? 17 Vind je het moeilijk als iemand je een compliment geeft? G Contact met leerkracht en medeleerlingen 1 Kun je met je leerkracht opschieten? 2 Wanneer vind jij iemand een e leerkracht? Wat doet hij dan dat jij fijn vindt? 3 Zeggen ze op school wel eens iets vervelends tegen je? 4 Wordt je gepest? Wat doe je dan? 5 Hoe vind je je groep? 6 Heb je vriendinnen of vrienden? Wat doen jullie in je vrije tijd met elkaar? 7 Zit je op een club, sport of vereniging? 8 Wat doe je verder na schooltijd, s avonds, in het weekend en vakanties? Vragen over de training 1 Waarom denk je dat je ouders je hebben opgegeven voor de training? 2 Ben je het daarmee eens? Denk je zelf ook dat je er wat aan kunt hebben? 3 Hebben je ouders verteld wat de training inhoudt? (Zo niet: kort uitleggen en vragen laten stellen.) 4 Zie je het zitten om tien keer de training te volgen en thuis opdrachten te maken? (Doorvragen als je twijfelt aan motivatie: ziet het kind zelf een probleem?) 5 Wat zou je willen leren in de training? Stel samen met de leerling een of twee doelen vast en leg deze vast (daar kunnen we in de training eventueel op terugkomen).

15 172 Je bibbers de baas 6 Waar zie je tegenop als je aan de training denkt? (Probeer onduidelijkheden zo veel mogelijk uit de weg te ruimen! Anders beginnen we al met angst.) Afronding Je hoort waarschijnlijk op [datum of termijn] of je mee kunt gaan doen met de training, omdat ik eerst nog even met de andere trainer moet overleggen wat je ouders allemaal hebben verteld en gevraagd. Maar ik beloof je dat we samen zoeken naar wat voor jou het beste is. Als je mee gaat doen, starten we op [datum], steeds op [dagdeel] van [begin en eindtijd]. Maar dat krijg je dan ook allemaal nog op papier. Bemoedig het kind: Jij bent heus niet de enige die faalangst heeft. Maar jij komt ervoor uit, dus jij kunt er aan gaan werken. Knap dat jij ervoor kiest om jezelf te helpen!

16 Bijlagen 173 Bijlage 4: Te downloaden materiaal Op de bij dit boek behorende website (zie kunnen de volgende materialen worden gedownload. Selectie en afronding Wervingsbrief voor scholen en samenwerkingsverbanden Wervingsbrief voor particuliere praktijken/ggz-instellingen Aanmeldingsformulier voor ouders Aanmeldingsformulier voor de school Toelichtingsbrief bij aanmeldingspakket Intekenlijst afrondingsgesprekken Evaluatieformulier ouders en leerkrachten Ouder- en leerkrachtbijeenkomsten Ouder- leerkrachtbijeenkomst 1 Powerpoint-sheets Opdrachtblad 1: Top-10 van gebeurtenissen die mij angst geven Samenvatting van Wat is faalangst? Uitdeelartikel Faalangst, wat is het? Ouderbijeenkomst 2 Powerpoint-sheets Opdrachtblad 1: Lijst met uitspraken Opdrachtblad 2: Gespreksvragen Uitdeelartikel Faalangst, wat kan je ermee? Uitdeelblad: Ontspanningsoefeningen Leerkrachtbijeenkomst 2 Powerpoint-sheets Opdrachtblad 1: Wat doe ik al om faalangst te voorkomen? Samenvatting van Hoe kun je je leerling ondersteunen?

17 174 Je bibbers de baas Kindergroep Leercontract Groepsafspraken Diploma Bijlage diploma Platen van Helper en Bibber A4-platen basisgevoelens: blij A4-platen basisgevoelens: boos A4-platen basisgevoelens: bang A4-platen basisgevoelens: verdrietig Kaartjes bij oefening Gevoelens uitbeelden Om per te verzenden Samenvatting bijeenkomst 1: Kennismaking Samenvatting bijeenkomst 2: Wat zegt je gevoel? Samenvatting bijeenkomst 3: Wat denk je? Samenvatting bijeenkomst 4: Aan het werk met de vier G s Samenvatting bijeenkomst 5: Mijn leerpunten Samenvatting bijeenkomst 6: Anders leren denken Samenvatting bijeenkomst 7: Denk jezelf sterk! Samenvatting bijeenkomst 8: Je gereedschap gebruiken Samenvatting bijeenkomst 9: Laat je helpen! Samenvatting bijeenkomst 10: Afscheid

18 Literatuur 175 Literatuur Algemeen Achenbach, T.M. (1996). Child Behaviour Check List. Rotterdam: Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Achenbach, T.M. (1997). Teachers Report Form. Rotterdam: Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Beck, A.T. (1976). Cognitive therapy and the emotional disorders. New York: International Universities Press. Bernstein, D.A., & Carlson, C.R. (1993). Progressive relaxation: Abbreviated methods. In P.M. Lehrer & R.L. Woolfolk (Eds.), Principles and practice of stress management (pp ). New York: The Guilford Press. Bokhove-van Wensveen, N. (2006). Kinderen en... faalangst. Hilversum: Kwintessens. Depreeuw, E. (1995). De waarheid over faalangst. Faalangst: een stevige theorie voor een daadwerkelijke praktijk. Caleidoscoop, 7, Ellis, A. (1962). Reason and emotion in psychotherpay. New York: Lyle Stuart. Gieles, P. (1997). Het komt aan op het begin. Leefklimaat en leerklimaat in de groep. Jeugd in School en Wereld, 81,4-8. Gordebeke, T. (2000). Je zenuwen? Je motor! Leren omgaan met faalangst. Baarn: Nelissen. Hermans, H.J.M. (1983). Prestatie Motivatie Test voor kinderen. Amsterdam: Pearson. Litière, M. (2003). Ik kan dat niet! zegt mijn kind. Omgaan met faalangst bij kinderen. Tielt: Lannoo. Muris, P., Bodden, D., Hale, W., Birmaher, B., & Mayer, B. (2007). Screen for Child Anxiety Related Emotionel Disorders. Amsterdam: Boom. Nieuwenbroek, A. & Mijland, I. (2002). Succes met faalangst. Kampen: Kok. Nieuwenbroek, A. (1998). Faalangst en ouders. Kampen: Kok. NIeuwenbroek, A., Reinalda, S., & Vries, J. de (1998). Handboek faalangsttraining. Den Bosch: KPC-groep. Smits, J.A.E., & Vorst, H.C.M. (1990). School Vragen Lijst voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Amsterdam: Pearson. Veerman, J.W., Straathof, M.A.E., Treffers, Ph.D.A., Bergh, B.R.H. van den, & Brink, L.T. ten (1997). Competentie Belevingsschaal voor kinderen. Amsterdam: Pearson. Wiltink, H. (2000). Ik kan het! Ik kan het! Faalangst overwinnen. Amersfoort: CPS.

19 176 Je bibbers de baas Voor ouders Gordebeke, T. (2000). Je zenuwen? Je motor! Leren omgaan met faalangst. Baarn: Nelissen. Litière, M. (2003). Ik kan dat niet! zegt mijn kind. Omgaan met faalangst bij kinderen. Tielt: Lannoo. Nieuwenbroek, A. (1998). Faalangst en ouders. Kampen: Kok. Nieuwenbroek, A., & Beek, A. ter (1999). Faalangst aan de start, handleiding voor de basisschool. Den Bosch: KPC-groep. Nieuwenbroek, A., & Mijland, I. (2002). Succes met faalangst. Kampen: Kok. Nieuwenbroek, A., Ruigrok, J., & Vries, J. de (1996). Faalangst op school. Houten: Educatieve Partners Nederland. Wiltink, H. (2000). Ik kan het! Ik kan het! Faalangst overwinnen. Amersfoort: CPS. Voor kinderen Backers, R. (2004). Ik denk dat ik durf. Amersfoort: CPS. Kordelaar, N. van, & Zwaan, M. (2009). Ik en faalangst. Amsterdam: SWP. Voor leerkrachten Bokhove-van Wensveen, N. (2006). Kinderen en... faalangst. Hilversum: Kwintessens. Gordebeke, T. (2000). Je zenuwen? Je motor! Leren omgaan met faalangst. Baarn: Nelissen. Litière, M. (2003). Ik kan dat niet! zegt mijn kind. Omgaan met faalangst bij kinderen. Tielt: Lannoo. Nieuwenbroek, A. (1998). Faalangst en ouders. Kampen: Kok. Nieuwenbroek, A., & Beek, A. ter (1999). Faalangst aan de start, handleiding voor de basisschool. Den Bosch: KPC-groep. Nieuwenbroek, A., & Mijland, I. (2002). Succes met faalangst. Kampen: Kok. Nieuwenbroek, A., Ruigrok, J., & Vries, J. de (1996). Faalangst op school. Houten: Educatieve Partners Nederland. Wiltink, H. (2000). Ik kan het! Ik kan het! Faalangst overwinnen. Amersfoort: CPS. Websites

20 Over de auteur 177 Over de auteur Drs. Marianne van der Zalm-Grisnich is orthopedagoog NVO generalist en supervisor NVO generalist. Via haar eigen praktijk "Concordium" en via OBD Driestar educatief heeft zij een ruime ervaring opgedaan met het begeleiden van kinderen met faalangst, zowel individueel als in groepen.

Deze test moet in januari tot en met mei van groep 8 worden afgenomen.

Deze test moet in januari tot en met mei van groep 8 worden afgenomen. Bijlage Bij de Regeling vaststelling van te gebruiken instrumenten bij de indicatiestelling voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en praktijkonderwijs () ten behoeve van instroom in schooljaar 2008-2009

Nadere informatie

Competentiebelevingsschaal voor Kinderen (CBSK)

Competentiebelevingsschaal voor Kinderen (CBSK) Instrument Competentiebelevingsschaal voor Kinderen (CBSK) De CBSK geeft een indruk van de wijze waarop een kind zichzelf ervaart en hoe hij/zij zijn eigen vaardigheden en/of adequaatheid op een aantal

Nadere informatie

Handycard Zorgmonitor 1 SDQ en KIDSCREEN-27

Handycard Zorgmonitor 1 SDQ en KIDSCREEN-27 Handycard Zorgmonitor 1 SDQ en KIDSCREEN-27 SDQ (Strenghts and Difficulties Questionnaire) Meet de psychosociale aanpassing van de jeugdige. De SDQ wordt ingevuld door jeugdigen zelf (11-17 jaar) en ouders

Nadere informatie

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova)

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) Faalangstreductie training (frt) Wat is faalangst? Het zal je maar gebeuren..

Nadere informatie

BEPERKING ONDERWIJSPARTICIPATIE

BEPERKING ONDERWIJSPARTICIPATIE BEPERKING ONDERWIJSPARTICIPATIE GOOD PRACTICES De onderbouwing van de beperking van de onderwijsparticipatie blijkt uit het VO Aanmeldformulier Amsterdam 2009-2010, niet ouder dan een half jaar, plus diagnostische

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Lessen in geluk voor groep 7 en 8. www.gelukskoffer.nl

Lessen in geluk voor groep 7 en 8. www.gelukskoffer.nl Lessen in geluk voor groep 7 en 8 www.gelukskoffer.nl Ontstaan Gelukskoffer Vanuit Bedrijfsleven Gebaseerd op leidinggeven aan jezelf 1,5 jaar wetenschappelijk literatuuronderzoek Pilots op diverse scholen

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Handleiding overige vragenlijsten 19. Vragenlijst ouders 20. Vragenlijst groepsleerkracht 23. Vragenlijst leerkrachten/begeleiders 25

Handleiding overige vragenlijsten 19. Vragenlijst ouders 20. Vragenlijst groepsleerkracht 23. Vragenlijst leerkrachten/begeleiders 25 Schoolkind in beeld INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Handleiding Ik op school 4 Vragenlijst Ik op school 11 Gespreksformulier vragenlijst Ik op school 16 Handleiding overige vragenlijsten 19 Vragenlijst ouders

Nadere informatie

STAPPENPLAN ANGST IN DE EERSTE LIJN

STAPPENPLAN ANGST IN DE EERSTE LIJN STAPPENPLAN ANGST IN DE EERSTE LIJN Doel Vroegtijdige opsporing en behandeling van angst bij zelfstandig wonende ouderen. STAP 1: Screenen op angst in de eerste lijn (kruis aan). Voelde u zich de afgelopen

Nadere informatie

Angstige leerlingen in de klas en het Vriendenprogramma. Drs. N.E. de Vries

Angstige leerlingen in de klas en het Vriendenprogramma. Drs. N.E. de Vries Angstige leerlingen in de klas en het Vriendenprogramma. Drs. N.E. de Vries Aandachtspunten in de klas Het Vriendenprogramma Onderdelen Vriendenprogramma in de klas Online programma s voor jongeren Aandachtspunten

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Angst en depressie. Multistage assessment. Denise Bodden

Angst en depressie. Multistage assessment. Denise Bodden Angst en depressie Multistage assessment Denise Bodden Indeling Hoe vaak komt angst en depressie voor? Onderdiagnostiek? Signalering Waar? Waneer? Wie? Hoe? Multi-stage assessment Hoe vaak komt angst en

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

U ontvangt deze brief omdat uw kind bekend is met ADHD.

U ontvangt deze brief omdat uw kind bekend is met ADHD. Betreft: controlespreekuur ADHD Beste ouder (s) en/ of verzorger (s), In Katwijk is een project gestart (ADHD@ease) gericht op het verbeteren van de zorg voor kinderen van 6-18 jaar met ADHD. Het betreft

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

JGZ-richtlijn Autismespectrumstoornissen Januari 2015

JGZ-richtlijn Autismespectrumstoornissen Januari 2015 JGZrichtlijn Autismespectrumstoornissen Bijlage Kenmerken van ASS specifieke instrumenten CBCL Gedrags Vragenlijst voor Kinderen / Child Behavior Checklist. Nieuwste versie 2003 De CBCL biedt geen diagnose,

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Leerling- tevredenheidspeiling. Basisschool Pius X februari 2015

Leerling- tevredenheidspeiling. Basisschool Pius X februari 2015 Leerling- tevredenheidspeiling Basisschool Pius X februari 2015 1. Onderwijsleerproces 2. Schoolcultuur 3. Organisatiemanagement 4. Imago Aantal respondenten: 37/40 1. Onderwijsleerproces 1.1 Leefklimaat

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling BEHANDELING NA SCHOOLTIJD Informatie voor kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Om deze doelen te bereiken leer je nieuwe vaardigheden. Iedereen

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Voormeting kandidaat

Voormeting kandidaat K1 Voormeting kandidaat Beste kandidaat, Het CBR is aan het onderzoeken of het nieuwe faalangstexamen voldoet aan de verwachtingen en aan de eisen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Dit onderzoek

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016

Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016 Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2015-2016 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. INFORMATIE FAALANGST... 3 3. SELECTIEPROCEDURE... 4 4. TRAINING... 5 5. ORGANISATIE... 5 Handboek Leerlingbegeleiding

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Darshana Ganatra Psycholoog MSc darshanaganatra@icloud.com ma,di,do,vr. 9-14uur - telefoon 06 36 55 79 55

Darshana Ganatra Psycholoog MSc darshanaganatra@icloud.com ma,di,do,vr. 9-14uur - telefoon 06 36 55 79 55 Intake vragenlijst voor ouders / verzorgers: Darshana Ganatra Psycholoog MSc darshanaganatra@icloud.com ma,di,do,vr. 9-14uur - telefoon 06 36 55 79 55 Gegevens betreffende het kind: Voornaam- namen geslacht:

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan.

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan. Advies voortgezet onderwijs Wegwijzer bij het opstellen van het advies van de groepsleerkracht bij de overgang van leerlingen van de basisschool naar voortgezet onderwijs Doel van de wegwijzer Ouders en

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success

Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Rapportage sociaal-emotionele ontwikkeling Playing for Success Leercentrum Nijmegen Oberon, november 2012 1 Inleiding Playing for Success heeft, naast het verhogen van de taal- en rekenprestaties van de

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (ouderversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Stellingen leerlingvragenlijst

Stellingen leerlingvragenlijst Stellingen leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 1.0 sept 2011 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst Stellingen en toelichtingen

Nadere informatie

7-10-2013. Emotieherkenning bij CI kinderen en kinderen met ESM

7-10-2013. Emotieherkenning bij CI kinderen en kinderen met ESM 7--3 Sociaal-emotioneel functioneren van kinderen met een auditieve/ communicatieve beperking Emotieherkenning bij kinderen en kinderen met Rosanne van der Zee Meinou de Vries Lizet Ketelaar Rosanne van

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Crebonummer Niveau 1 2 3 4

Crebonummer Niveau 1 2 3 4 DOORSTROOMDOSSIER VOORTGEZET ONDERWIJS-MBO Dit kader niet invullen Deelnemernummer: Dit formulier svp volledig invullen en blokletters gebruiken. Bij voorbaat dank. PERSOONLIJKE GEGEVENS Achternaam Voorletters

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Stap 1: Welkom en introductie Stap 2: Introductie van de werkboeken Stap 3: Uitleg doel van de groep Stap 4: Waarom beginnen ouders

Nadere informatie

Nehalennia Breeweg trainingen 2015

Nehalennia Breeweg trainingen 2015 Nehalennia Breeweg trainingen 2015 Vanwege eerdere goede ervaringen met groepstrainingen door Indigo willen we deze weer op de locatie Breeweg aanbieden. Indigo is een landelijke aanbieder van mentale

Nadere informatie

Vragenlijstresultaat

Vragenlijstresultaat 17/04/2017 18:24 Organisatiemanagement Huisvesting en voorzieningen Kinderen vinden hun lokaal gezellig. Kinderen vinden dat de school er gezellig uit ziet. Kinderen vinden dat de gangen en de wc s netjes

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Faalangst. Informatie en tips voor ouders en verzorgers

Faalangst. Informatie en tips voor ouders en verzorgers Faalangst Informatie en tips voor ouders en verzorgers Wat is faalangst? Faalangst is angst die optreedt in situaties waarin er bepaalde prestaties van uw kind worden verlangd. Het is de angst om niet

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Samenvatting Resultaten PMA leerlingcoaching SWV VO Gorinchem & SWV-ND. Folkert van Oorschot, Bsc

Samenvatting Resultaten PMA leerlingcoaching SWV VO Gorinchem & SWV-ND. Folkert van Oorschot, Bsc Samenvatting Resultaten PMA leerlingcoaching SWV VO Gorinchem & SWV-ND Folkert van Oorschot, Bsc Datum: 5 september 2018 Introductie Binnen het onderwijs zijn er leerlingen met uiteenlopende problemen

Nadere informatie

Van Kinsbergen college

Van Kinsbergen college AANMELDING LWOO Van Kinsbergen college Van Kinsbergen college 3 VOORWOORD In de praktijk blijkt dat de aanmelding voor leerlingen met LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs) een lastige materie is. Om de

Nadere informatie

SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING

SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING We meten op onze school twee keer per jaar het sociaal-emotionele functioneren van onze leerlingen mee. Dat doen we met VISEON van Cito. Viseon staat voor Volg Instrument

Nadere informatie

Impulsklasonderzoek. Koen de Jonge Lectoraat Passend Onderwijs Hogeschool Leiden 06-25016157

Impulsklasonderzoek. Koen de Jonge Lectoraat Passend Onderwijs Hogeschool Leiden 06-25016157 Impulsklasonderzoek Koen de Jonge Lectoraat Passend Onderwijs Hogeschool Leiden 06-25016157 jonge.de.k@hsleiden.nl Inhoud 1. Aanleiding 2. Onderzoeksvragen 3. Methode 4. Resultaten 5. Conclusie 6. Discussie

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog

de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog de 9 mentale vaardigheden van een succesvolle atleet Topsport Limburg Sittard, 28 maart 2012 drs. Joep Teeken, VSPN -sportpsycholoog doel inzicht krijgen in het belang van en ervaren van mentale vaardigheden

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes

Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes Persoonlijke praatkaartjes en gezellige gezinspraatjes p welke momenten hebben jullie als gezin aandacht voor elkaar? anneer is er tijd om even rustig samen te praten? ijdens het eten aan tafel wisselen

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

Vragenlijst voor ouders / verzorgers:

Vragenlijst voor ouders / verzorgers: Galamagracht 48, 8651 EC, IJlst tel: (0515) -531586 e-mail : info@itkeatling.nl Rabo Bank : NL82 RABO 0141 5679 45 ING bank : NL21INGB000 3.09.64.64 Lies Meijer- Vonkeman, Integratief kindertherapeute,

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

COMPETENTIEBELEVINGSPROFIEL VROEG - ADOLESCENTEN PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN

COMPETENTIEBELEVINGSPROFIEL VROEG - ADOLESCENTEN PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN COMPETENTIEBELEVINGSPROFIEL VROEG - ADOLESCENTEN PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN Naam Z Gegevens deelnemer Algemeen Naam Naam Z Leeftijd 14 Geslacht Normgroep Sociale wenselijkeheid man jongens 12 t/m 15 jaar

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Adres/postcode. Lichamelijke toestand. Zijn er bepaalde handicaps? Broer/zus op school geweest? Afstand school huis (voor leerlingen buiten Meppel)..

Adres/postcode. Lichamelijke toestand. Zijn er bepaalde handicaps? Broer/zus op school geweest? Afstand school huis (voor leerlingen buiten Meppel).. OUDERFORMULIER in te vullen door de ouder(s)/verzorger(s) Gegevens aangemelde leerling Achternaam Roepnaam Volledige voornaam/-namen Geboortedatum Adres/postcode Woonplaats en -gemeente Telefoon Nationaliteit

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Instrumenten voor het vaststellen van SE-problematiek die voorkomen op de lijst van toetsinstrumenten voor het schooljaar 2014/2015

Instrumenten voor het vaststellen van SE-problematiek die voorkomen op de lijst van toetsinstrumenten voor het schooljaar 2014/2015 Instrumenten voor het vaststellen van SE-problematiek die voorkomen op de lijst van toetsinstrumenten voor het schooljaar 2014/2015 een specificatie van score-onderdelen en grenswaarden, respectievelijk

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage SO de Zonnehof - VSO Hofplein

RESULTATEN. Rapportage SO de Zonnehof - VSO Hofplein RESULTATEN Rapportage SO de Zonnehof - VSO Hofplein mei 2017 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst (V)SO+ is een module binnen het onderzoeksinstrument De Kwaliteitsvragenlijst

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast Judith Suyling kindertherapie ouderbegeleiding Poppenkast 023 525 33 28, Bloemendaal kindertherapie@judithsuyling.nl Nadenken op een bankje Lang geleden, toen Judith nog een klein meisje was, zat zij eens

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jeugd 2010 4 K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Handboek. Faalangstreductie/Examenvreestraining

Handboek. Faalangstreductie/Examenvreestraining Handboek Faalangstreductie/Examenvreestraining 2016-2017 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. INFORMATIE FAALANGST... 3 3. SELECTIEPROCEDURE... 6 4. TRAINING... 7 5. ORGANISATIE... 7 Nb: daar waar "hij" staat kan

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind SCOL Sociale Competentie Observatielijst Analyse doelen Jonge kind Maart 2013 Verantwoording 2013 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Het adres is: Vinkeweg 70, 2223 JR Katwijk aan den Rijn Een routebeschrijving is bijgevoegd

Het adres is: Vinkeweg 70, 2223 JR Katwijk aan den Rijn Een routebeschrijving is bijgevoegd Stempel huisartsenpraktijk: Betreft: afspraak Praktijkondersteuner GGZ Beste Je bent door je huisarts verwezen naar de praktijkondersteuner GGZ. Met deze brief willen we je graag uitleggen wat je van haar

Nadere informatie