Vertaling van Expecting a baby

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vertaling van Expecting a baby"

Transcriptie

1 Vertaling van Expecting a baby Verwacht u een baby? CHEMIE EN ZWANGERSCHAP ADVIES OVER CHEMIE EN ZWANGERSCHAP Alles om ons heen bevat chemicaliën. Ze helpen ons elke dag, in bijvoorbeeld de cosmetica die we gebruiken en in onze reinigingsmiddelen. In veel gevallen maken chemicaliën ons leven makkelijker en we zijn we er niet klaar voor om het zonder hen te doen. Als je zwanger bent, of van plan bent zwanger te worden, moet je extra aandacht besteden aan chemische stoffen, omdat het kleine kind dat je bij je draagt erg gevoelig is voor externe invloeden. Daarom, om jezelf te beschermen, is het een goed idee om blootstelling aan chemicaliën te beperken. Of de chemicaliën invloed kunnen hebben op je kind zal zowel afhangen van het type chemische stoffen als de hoeveelheid waaraan je blootgesteld wordt. We hebben een aantal goede adviezen verzameld voor hen die zwanger zijn of van plan zwanger te worden. Met dit advies maak je een goede start: Kies voor producten met het Nordic Swan en met het EU eco label, de bloem. liefst zonder parfum. Verwijder stof een keer per week en lucht ten minste tweemaal per dag je huis. Minimaliseer blootstelling aan chemicaliën, bijvoorbeeld verf, spuitbussen en haarverf moet je vermijden. Varieer de ingrediënten waarmee je kookt en eet veel verschillende soorten voedsel elke dag. Neem alleen medicijnen en voedingssupplementen in overleg met uw arts. Dit geldt ook voor niet-voorgeschreven medicatie en kruiden geneesmiddelen. Op de volgende pagina's meer informatie over hoe om te gaan met de blootstelling aan chemische stoffen, bijvoorbeeld wanneer je eet, wast en winkelt.

2 WINKELEN let op producten met de Nordic Swan en het EU Eco Label, de bloem, als je boodschappen doet. Volgens de wetgeving inzake chemische stoffen mogen producten geen chemische stoffen bevatten in hoeveelheden die een risico vormen voor de gezondheid. Echter, elke dag worden we blootgesteld aan vele chemicaliën uit vele verschillende producten en het is een goed idee om de blootstelling zoveel mogelijk te minimaliseren. Wanneer je boodschappen doet kies je ook welke chemicaliën je mee naar huis brengt. kies producten met het EU Eco label, de bloem, liefst zonder parfum. Gebruik je neus en vermijd producten die ruiken naar chemicaliën. Voorkom onnodig parfum zoals luchtverfrissers. Was altijd nieuwe kleren en beddengoed voordat je ze gebruikt. Vermijd producten die zijn gemaakt van zacht PVC, omdat deze weekmakers kunnen bevatten. Vermijd producten die antibacteriële behandeling hebben ondergaan. Vraag de winkelbediende als je niet zeker bent over de inhoud van een artikel. kies voor de Nordic Swan en het EU Ecolabel, de bloem, wanneer je winkelt.

3 IN DE BADKAMER Kies voor het EU eco label, de bloem, in de badkamer. Persoonlijke hygiëne is een onderdeel van ons dagelijks leven, maar we staan er niet bij stil dat producten zoals lotions en tandpasta chemicaliën bevatten. Je kunt zelf veel doen in de badkamer. Door cosmetica met het zwaan- keurmerk en het EU Keurmerk, de eco bloem te gebruiken, voormijd je chemicaliën die op de EU-lijst van potentiële hormoonverstoorders staan. Indien het product dat je zoekt niet zo n milieukeurmerk draagt, dan kun je proberen, als je extra voorzichtig wilt zijn, om chemicaliën te vermijden zoals Butylparaben, propylparaben, Isobutylparaben, isopropylparaben en triclosan. Overweeg beperking van de blootstelling aan chemische stoffen voor jezelf en je kind. Je zal het risico op het ontwikkelen van allergieën verminderen als je bezuinigt op parfum en haarverf vermijdt. Daarnaast kun je overwegen je totale gebruik van cosmetica, lotions en andere hygiënische producten te verminderen. Zoek naar ongeparfumeerde cosmetica met het Swan milieukeurmerk of het EU keurmerk met de bloem; ook wanneer je kiest voor zonnebrandcrème en producten voor persoonlijke verzorging. Vermijd haarverf. Gebruik zo weinig mogelijk parfum

4 THUIS Uit veel van de producten die we in onze huizen halen komen chemische stoffen vrij die belanden in de lucht en in het stof. Van daaruit kunnen ze in ons lichaam worden opgenomen. Daarom is het net zo belangrijk om chemicaliën uit onze huizen te verwijderen als het vermijden van chemicaliën in onze dagelijkse boodschappen. U kunt chemicaliën verwijderen door luchten, stofzuigen, afstoffen en natuurlijk door het vermijden van tabaksrook. Verf, elektronische apparaten en nieuwe meubels kunnen veel chemische stoffen bevatten die vrijkomen en het luchten noodzakelijk maakt. Reinig een keer per week, inclusief stofzuigen en afstoffen. Lucht je huis grondig ten minste tweemaal per dag voor ongeveer vijf minuten. Vermijd het gebruik van spuitbussen, verf, vernis en andere doe-het-zelf producten. Lucht grondig als anderen deze producten hebben gebruikt. Lucht vaker als je nieuwe meubels hebt gekocht. Schakel alle elektronische apparaten uit, met name wanneer je naar bed gaat. Gebruik reinigingsmiddelen met een milieukeurmerk bij voorkeur zonder parfum. Verwijder stof een keer per week en lucht ten minste twee keer per dag je huis.

5 IN DE KEUKEN Het voedsel dat we eten bevat chemicaliën. Zowel de goeden die we nodig hebben en het niet zo goeden die we zouden willen vermijden. Veel voedingsmiddelen bevatten potentieel schadelijke chemicaliën in kleine hoeveelheden. Daarom is het een goed idee om uw maaltijden te variëren, zodat je niet te veel van een bepaalde chemische stof gebruikt. Bovendien loop je het risico chemicaliën aan het eten toe te voegen als je ongeschikt voedselverpakking of keukengerei gebruikt. Tenslotte is het natuurlijk van belang om geen alcohol te drinken als je zwanger bent, of als je van plan bent zwanger te worden. Varieer de ingrediënten en eet verschillende soorten voedsel elke dag. Was groente en fruit. Bewaar voedsel in verpakkingen en containers die bestemd zijn voor voedsel. Was nieuwe keukengerei voordat je ze kunt gebruiken. Beperk uw inname van grote vleesetende vis tot 100 gram per week als u zwanger bent.

6 OP HET WERK Als je in contact komt met chemicaliën op het werk is het essentieel dat de werkomgeving onder controle is. Uw werkgever is verplicht om voorwaarden vast te stellen op het werk en ervoor te zorgen dat de blootstelling aan chemische stoffen op het werk niet schadelijk is voor jou en je kind. Als jouw arbeidsvoorwaarden een risico voor jouw gezondheid vormen, dan kan je werkgever bijvoorbeeld je werkplek aanpassen of de planning van je werkzaamheden aanpassen. Je kunt ook andere taken krijgen of worden vrijgesteld van bepaalde taken tijdens jouw zwangerschap. Vertel je werkgever of je gezondheids- en veiligheidsvertegenwoordiger dat je zwanger bent, zodat zij kunnen beoordelen of je werkomstandigheden een risico vormen. Volg de aanwijzingen als je werkt met gevaarlijke stoffen en materialen. Als je werkt met stoffen en materialen waar het risico van dampen en aërosolen, voorkomt moet je werken in geventileerde ruimtes. Bijvoorbeeld als je als kapper werkt met kleurstoffen. Zorg ervoor dat je je handen wast en dat je ze beschermt tegen chemicaliën met behulp van handschoenen. Neem contact op met je huisarts als je vragen hebt of de chemische stoffen aan welke je wordt blootgesteld schadelijk kunnen zijn.

7 MEDICIJNEN Gebruik zo weinig mogelijk medicatie en alleen in overleg met je arts. We maken gebruik van geneesmiddelen vanwege het effect dat ze hebben op ons lichaam. Tijdens je zwangerschap moet je er bewust van zijn dat de foetus bijzonder gevoelig kan zijn voor de effecten van bepaalde geneesmiddelen. Daarom is het aanbevolen dat je zo weinig als mogelijk medicijnen gebruikt tijdens je zwangerschap. Dit geldt ook voor niet-voorgeschreven medicatie en kruiden geneesmiddelen. Als je medicijnen gebruikt met inbegrip van alternatieve geneesmiddelen, raadpleeg je arts al wanneer u van plan bent zwanger te worden. Gebruik alleen medicijnen en voedingssupplementen in overleg met je arts. Dit geldt ook voor niet-voorgeschreven medicatie en alternatieve geneesmiddelen. Als je de geneesmiddelen gebruikt, met inbegrip van alternatieve geneesmiddelen, raadpleeg dan je arts al wanneer je van plan bent zwanger te worden. Gebruik zo weinig mogelijk medicatie tijdens de zwangerschap.

8 ALS DE BABY ER IS Het verminderen van de blootstelling aan chemische stoffen stopt niet bij de geboorte. Door hun kleine formaat, gedrag en de ontwikkelingsfase, zijn baby's bijzonder gevoelig voor chemicaliën. Hier is wat advies voor u en uw baby: Kies het Swan milieukeurmerk of het EU eco-label, de bloem, en producten zonder parfum bij aankoop van vochtige doekjes, hygiëneproducten en waspoeder. Vergeet niet om alles te wassen voordat je het gebruikt. Dit is inclusief diner matten en slabbetjes. Geef ook de knuffel van uw baby een spoeling in de wasmachine, als het daardoor niet wordt beschadigd. Gebruik op dagelijkse basis geen lotions, zeep en dergelijke op je baby. Koop luiers met de Swan milieukeurmerk of luiers die geen parfum of lotion bevatten. Koop CE-label en ongeparfumeerd speelgoed en gooi oud zacht plastic speelgoed weg. Wanneer u borstvoeding geeft, moet je hetzelfde advies te volgen als geldt tijdens je zwangerschap.

9 WAT WETEN WE OVER ZWANGERSCHAP EN CHEMICALIEN? Je ongeboren baby is bijzonder gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals de chemische stoffen die een natuurlijk onderdeel van je dagelijks leven vormen. Chemicaliën zijn een onderdeel van ons leven. We kunnen niet leven zonder hen en de meeste chemicaliën maken ons leven comfortabeler. Echter, sommige chemicaliën zijn potentiële hormoon verstoorders of verzoorzaken allergieën. Uw ongeboren kind is bijzonder gevoelig, omdat zelfs een kleine hoeveelheid chemicaliën een impact kunnen hebben op de ontwikkeling van het kind. Daarom is het een goed idee om veel aandacht te besteden aan de chemische stoffen waaraan je wordt blootgesteld, als u zwanger bent of als u van plan bent zwanger te worden. Nieuwe studie De adviezen in deze brochure zijn gebaseerd op een studie van mogelijke hormoon verstoorders in een aantal producten die vrouwen dagelijks gebruiken. De volledige studie kan worden gedownload van de Deense Environmental Protection Agency Website. De studie toont aan dat er een goede reden is om bewust te zijn van je totale blootstelling aan chemicaliën, bijvoorbeeld van producten voor persoonlijke verzorging, voedsel en stof in het binnenmilieu. Om die reden bevat dit pamflet adviezen voor jou die je kunt volgen als je zwanger bent of als je van plan bent zwanger te worden. Wij geven ook advies over hoe blootstelling te verminderen van andere chemische producten, bijvoorbeeld allergenen. Het advies in dit pamflet is ontwikkeld door het Danish Environmental Protection Agency met bijdragen van de Danish Working Environment Authority, the Danish Veterinary and Food Administration and the National Board of Health.

10 5 ADVIEZEN OVER HET GEBRUIK VAN GOEDE CHEMICALIEN VOOR EN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP Kies voor producten met de Nordic Swan en het EU eco-label, de bloem, bij voorkeur zonder parfum. Verwijder stof een keer per week en lucht ten minste tweemaal per dag je huis. Minimaliseer de blootstelling aan chemische stoffen, bijvoorbeeld voorkomen verf, spuitbussen en haarverf. Varieer de ingrediënten waarmee je kookt, en eet veel verschillende soorten eten elke dag. Gebruik alleen medicijnen en voedingssupplementen in overleg met uw arts. Dit geldt ook voor niet-voorgeschreven medicatie en kruidengeneesmiddelen. N.B. deze vertaling is gemaakt met behulp van Google vertalen.

Weekmakers. Gynaecologie. alle aandacht. Het effect van chemicaliën. en kunststof in de dagelijkse. omgeving

Weekmakers. Gynaecologie. alle aandacht. Het effect van chemicaliën. en kunststof in de dagelijkse. omgeving Weekmakers Het effect van chemicaliën en kunststof in de dagelijkse omgeving Gynaecologie alle aandacht Voor de meeste zwangere vrouwen is allang bekend dat roken en het gebruik van alcohol tijdens de

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRETINOÏNE 0,1% crème

BIJSLUITER. TRETINOÏNE 0,1% crème BIJSLUITER TRETINOÏNE 0,1% crème Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later

Nadere informatie

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting...

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting... Contents Gezond zwanger... 2 DOEN!... 2 Drink veel vocht.... 2 Eet elke dag verse groenten en fruit.... 2 Slik dagelijks foliumzuur.... 2 Slik een multivitamine speciaal voor zwangeren.... 2 Zorg voor

Nadere informatie

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Je lichaam een handje helpen: gezond eten

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

BIJSLUITER. DITRANOL 0,1%, 0,25%, 0,5%, 1%, 2%, 3%, 4% en 5% gel

BIJSLUITER. DITRANOL 0,1%, 0,25%, 0,5%, 1%, 2%, 3%, 4% en 5% gel BIJSLUITER DITRANOL 0,1%, 0,25%, 0,5%, 1%, 2%, 3%, 4% en 5% gel Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Medicijnresten in water: geslachtsverandering bij vissen, maar heeft het ook invloed op de mens? Geneesmiddelen en ecologie

Medicijnresten in water: geslachtsverandering bij vissen, maar heeft het ook invloed op de mens? Geneesmiddelen en ecologie Disclosure belangen spreker Medicijnresten in water: geslachtsverandering bij vissen, maar heeft het ook invloed op de mens? (potentiële) belangenverstrengeling Geen Caroline Moermond, RIVM Met dank aan

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acneryne 2% - 4% Gel Erythromycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acneryne 2% - 4% Gel Erythromycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Acneryne 2% - 4% Gel Erythromycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen. Maar

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLINDAMYCINE HCL 1% gel

BIJSLUITER. CLINDAMYCINE HCL 1% gel BIJSLUITER CLINDAMYCINE HCL 1% gel Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen en zwangerschap Enige tientallen jaren geleden dacht men nog dat ongeboren kinderen in de baarmoeder goed beschermd waren tegen schadelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie voor de behandeling met Revlimid (lenalidomide)

Patiënteninformatie voor de behandeling met Revlimid (lenalidomide) Patiënteninformatie voor de behandeling met Revlimid (lenalidomide) 1 Inhoud Informatie voor vrouwen die zwanger kunnen worden...3 Informatie voor vrouwen die niet zwanger kunnen worden...5 Informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. KOOLTEER 10% en 20% in vaseline

BIJSLUITER. KOOLTEER 10% en 20% in vaseline BIJSLUITER KOOLTEER 10% en 20% in vaseline Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. LCD 5%, 10%, 15% en 20% VASELINELANETTECRÈME

BIJSLUITER. LCD 5%, 10%, 15% en 20% VASELINELANETTECRÈME BIJSLUITER LCD 5%, 10%, 15% en 20% VASELINELANETTECRÈME Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg pasta Miconazolnitraat en zinkoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg pasta Miconazolnitraat en zinkoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg pasta Miconazolnitraat en zinkoxide Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept

Nadere informatie

Nedocromil Oogdruppels Werkzame stof

Nedocromil Oogdruppels Werkzame stof Nedocromil Oogdruppels Werkzame stof Nedocromil Geneesmiddelgroep Allergische conjunctivitis-middelen Andere namen Tilavist Oogdruppels Samenstelling Tilavist oogdruppels (2%), 5 ml: 20 mg dinatrium-nedocromil

Nadere informatie

BIJSLUITER. DITRANOLSALICYLZUUR collodium 10 ml

BIJSLUITER. DITRANOLSALICYLZUUR collodium 10 ml BIJSLUITER DITRANOLSALICYLZUUR collodium 10 ml Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol 1000 mg Teva, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

BIJSLUITER. PODOFYLLINE RESINA 5%, 20% & 25% collodium

BIJSLUITER. PODOFYLLINE RESINA 5%, 20% & 25% collodium BIJSLUITER PODOFYLLINE RESINA 5%, 20% & 25% collodium Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Wat doe je op een dag? Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tij

Wat doe je op een dag? Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tij Wat doe je op een dag? Belangrijke informatie d Tij T d Tij ijd T Ti Ti Tij ijd Ti ijd T jd T d Ti ijd T ijd d ijd T Tij T Ti ijd T jd Ti Tij jd ijd d AS007 Kies infow. tijd.indd 1 25-05-12 10:31 Hoeveel

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

Paracetamol Teva 500 mg ovaal, tabletten paracetamol

Paracetamol Teva 500 mg ovaal, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol Teva 500 mg ovaal, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BENZAC 5% Gel BENZAC 10% Gel Benzoylperoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BENZAC 5% Gel BENZAC 10% Gel Benzoylperoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BENZAC 5% Gel BENZAC 10% Gel Benzoylperoxide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

BIJSLUITER. LIDOCAÏNE HCl 2% orale gel

BIJSLUITER. LIDOCAÏNE HCl 2% orale gel BIJSLUITER LIDOCAÏNE HCl 2% orale gel Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u

Nadere informatie

BIJSLUITER. HYDROCORTISONACETAAT 1% KETOCONAZOL 2% ZINKOXIDE 10% cetomacrogolcrème

BIJSLUITER. HYDROCORTISONACETAAT 1% KETOCONAZOL 2% ZINKOXIDE 10% cetomacrogolcrème BIJSLUITER cetomacrogolcrème Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels BIJSLUITER CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

METASTRON 37 MBq/ml oplossing voor injectie Strontium [ 89 Sr] chloride

METASTRON 37 MBq/ml oplossing voor injectie Strontium [ 89 Sr] chloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT METASTRON 37 MBq/ml oplossing voor injectie Strontium [ 89 Sr] chloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke

Nadere informatie

Acne VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Acne VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Acne 02 Acne.indd 6 WAT IS ACNE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL 15-10-12

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

Oxatomide Tabletten Werkzame stof

Oxatomide Tabletten Werkzame stof Oxatomide Tabletten Werkzame stof Oxatomide Geneesmiddelgroep Anti-histaminica Andere namen Tinset Samenstelling Tinset tabletten: 30 mg oxatomide per tablet Fabrikant/Leverancier Tinset : Janssen-Cilag

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

Klok, een bewuste keuze!

Klok, een bewuste keuze! Klok, een bewuste keuze! Klok is hét ecologische merk als het gaat om was- en reinigingsmiddelen. In de recepturen zijn geen parfum en kleurstoffen toegevoegd en hierdoor is de kans op een allergische

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

BIJSLUITER. VITAMINE A IE/ml drank (waterig)

BIJSLUITER. VITAMINE A IE/ml drank (waterig) BIJSLUITER VITAMINE A 50.000 IE/ml drank (waterig) Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer Veiligheid in huis Regels voor veiligheid in huis Veiligheid in de woonkamer Veiligheid in de keuken Veilig slapen voor baby s Veiligheid in de badkamer Veiligheid in de slaapkamer Huisdieren Noodnummers

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

Wie betaalt wat ; informatie van Syndion voor clienten met indicatie verblijf (financiering uit WLZ)

Wie betaalt wat ; informatie van Syndion voor clienten met indicatie verblijf (financiering uit WLZ) Wie betaalt wat ; informatie van Syndion voor clienten met indicatie verblijf (financiering uit WLZ) Voorwoord Syndion is er voor mensen met een handicap. Als jij ondersteuning nodig hebt, kun je bij Syndion

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pagina 1/4 BE106802 / BE191764 België BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CORSODYL 2mg/ml, mondspoeling chloorhexidinedigluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

BIJSLUITER. PROMETHAZINE 1 mg/ml suikervrije stroop

BIJSLUITER. PROMETHAZINE 1 mg/ml suikervrije stroop BIJSLUITER PROMETHAZINE 1 mg/ml suikervrije stroop Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Onderbouwing Conclusies Vaak is het door keuze van het juiste geneesmiddel mogelijk om borstvoeding veilig te handhaven 11. Niveau 4 Toelichting Indien

Nadere informatie

BIJSLUITER. RESORCINOL 5%, 10% en 15% crème

BIJSLUITER. RESORCINOL 5%, 10% en 15% crème BIJSLUITER RESORCINOL 5%, 10% en 15% crème Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride

Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride Cedium benzalkonium, 0,1 %, oplossing voor cutaan gebruik Cedium benzalkonium, 0,1 %, huidspray, oplossing Benzalkoniumchloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

1.Wat is Differin Gel en waarvoor wordt het gebruikt?

1.Wat is Differin Gel en waarvoor wordt het gebruikt? Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te lezen. Heeft u nog vragen, raadpleeg dan uw

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind

Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind Veiligheid & Hygiëne Veilig eten met je kind Zijn groente en fruit nog wel gezond ondanks alle bestrijdingsmiddelen? Op nederlands groente en fruit valt het het gelukkig nog mee. Daar moet wel bij vermeld

Nadere informatie

Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template

Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template Deelrapport voortkomend uit het adviestraject Het verbeteren van de begrijpelijkheid van patiëntenbijsluiters 10 juli 2009 Dr. Leo Lentz UiL-OTS Universiteit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Travocort 1mg/10mg per g crème. Diflucortolonvaleraat/Isoconazolnitraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Travocort 1mg/10mg per g crème. Diflucortolonvaleraat/Isoconazolnitraat Bijsluiter BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Travocort 1mg/10mg per g crème Diflucortolonvaleraat/Isoconazolnitraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

: BRISE - KAARS ANTI TABAK

: BRISE - KAARS ANTI TABAK 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET MENGSEL EN VAN DE ONDERNEMING Productinformatie Productbenaming Gebruik van de stof of het mengsel : : Luchtverfrisser Firma : S.C. Johnson Benelux N.V./S.A. Groot Mijdrechtstraat

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x)

Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) Make up spiegel met LED verlichting (1x/5x) TB-1276 HANDLEIDING TB-1276 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE 2 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE TB-1276 Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging.

Nadere informatie

Adviezen bij reflux. bij kinderen

Adviezen bij reflux. bij kinderen Adviezen bij reflux bij kinderen Inleiding Uw kind heeft waarschijnlijk last van reflux. In deze folder leest u meer over deze aandoening en wat u kunt doen zodat uw kind er zo min mogelijk last van heeft.

Nadere informatie

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP!

Z O U T : TOP? ZOUT : STOP! ZOUT : STOP! ZOUT : TOP? Zout, wat is dat nu eigenlijk? In feite is het zout dat we in onze voeding gebruiken natriumchloride of NaCl. Het element dat in deze formule voor problemen zorgt, is het natrium.

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

BIJSLUITER. VITAMINE K 1 mg, 5 mg en 10 mg tablet

BIJSLUITER. VITAMINE K 1 mg, 5 mg en 10 mg tablet BIJSLUITER VITAMINE K 1 mg, 5 mg en 10 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

BIJSLUITER. LIDOCAINE HCl 2% orale gel

BIJSLUITER. LIDOCAINE HCl 2% orale gel BIJSLUITER LIDOCAINE HCl 2% orale gel Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap en borstvoeding Zwangerschap en borstvoeding ONTWIKKELING VAN HET ONGEBOREN KIND MEDICIJNEN BIJ ZWANGERSCHAP FOLIUMZUUR WAT IS HET EFFECT VAN ALCOHOL EN ROKEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN EN BORSTVOEDING

Nadere informatie

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat

Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Cedium chlorhexidini 0,05%, oplossing voor cutaan gebruik Chloorhexidine digluconaat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

Zwangerschap en veiligheid

Zwangerschap en veiligheid Zwangerschap en veiligheid Als je van plan bent om zwanger te worden, zwanger bent of kortgeleden bent bevallen, kan dat invloed hebben op je werkzaamheden. Het Martini Ziekenhuis zorgt voor voorlichting

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2018

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2018 Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2018 Uitleg folder Als je bij Lunet zorg woont heb je recht op bepaalde zaken. Sommige dingen worden betaald door Lunet zorg. Lunet zorg krijgt daarvoor geld vanuit

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betaserc, tabletten 8 of 16 mg Betahistine dihydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nystatine Labaz 100 000 IE/ml, suspensie voor oraal gebruik (Nystatine)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nystatine Labaz 100 000 IE/ml, suspensie voor oraal gebruik (Nystatine) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nystatine Labaz 100 000 IE/ml, suspensie voor oraal gebruik (Nystatine) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! HONGER... HONGER... Een vaak gehoord woord wanneer

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank

BIJSLUITER. CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank BIJSLUITER CHLORALHYDRAAT 100 mg/ml drank Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wie betaalt wat? Informatie van Syndion voor cliënten met indicatie verblijf (financiering uit WLZ)

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wie betaalt wat? Informatie van Syndion voor cliënten met indicatie verblijf (financiering uit WLZ) Passend Vertrouwd Dichtbij Wie betaalt wat? Informatie van Syndion voor cliënten met indicatie verblijf (financiering uit WLZ) Voorwoord Syndion is er voor mensen met een handicap. Als jij ondersteuning

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. PRANOX 0,1 % - oogdruppels, oplossing. pranoprofen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. PRANOX 0,1 % - oogdruppels, oplossing. pranoprofen Bijsluiter: informatie voor de gebruiker PRANOX 0,1 % - oogdruppels, oplossing pranoprofen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

Kinderen en vergiftiging

Kinderen en vergiftiging Kinderen en vergiftiging Elk jaar bezoeken duizenden kinderen tot twaalf jaar de huisarts of de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis wegens een (mogelijke) vergiftiging. Ongeveer 2.300 kinderen

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat

Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan door onjuiste toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen. De mogelijke gezondheidseffecten kunnen variëren van directe effecten tot

Nadere informatie

Hoe beschermt u zichzelf

Hoe beschermt u zichzelf Hoe beschermt u zichzelf Tips bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen: Gebruik altijd zo weinig mogelijk van de gevaarlijke stof. Mensen denken bijvoorbeeld vaak dat veel schoonmaakmiddel gebruiken beter

Nadere informatie

BIJSLUITER. DILTIAZEM HCl 2% gel DILTIAZEM HCl 2% vaselinecetomacrogolcreme

BIJSLUITER. DILTIAZEM HCl 2% gel DILTIAZEM HCl 2% vaselinecetomacrogolcreme BIJSLUITER DILTIAZEM HCl 2% gel DILTIAZEM HCl 2% vaselinecetomacrogolcreme Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

METASTRON 37 MBq/ml oplossing voor injectie Strontium [ 89 Sr] chloride

METASTRON 37 MBq/ml oplossing voor injectie Strontium [ 89 Sr] chloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT METASTRON 37 MBq/ml oplossing voor injectie Strontium [ 89 Sr] chloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt toegediend want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA

MODULE ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA MODULE 1.3.1.3 APPLICATION FORM PACKAGE LEAFLET ZURE OORDRUPPELS MET TRIAMCINOLONACETONIDE DMB 0,1% FNA Regulatory Affairs October 2016 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Zure oordruppels

Nadere informatie

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg zetpillen

BIJSLUITER. BECLOMETASON 3 mg zetpillen BIJSLUITER BECLOMETASON 3 mg zetpillen Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DAKTOZIN 2,5 mg/150 mg zalf Miconazolnitraat en zinkoxide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Sucralfaat 1 gram PCH, granulaat in sachets Sucralfaat

Sucralfaat 1 gram PCH, granulaat in sachets Sucralfaat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sucralfaat 1 gram PCH, Sucralfaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Gezichtsreiniger set TB HANDLEIDING

Gezichtsreiniger set TB HANDLEIDING Gezichtsreiniger set TB-14838 HANDLEIDING TB-14838 WWW.PRIMO-ELEKTRO.BE Lees aandachtig alle instructies - bewaar deze handleiding voor latere raadpleging. 1. GARANTIE 3 2. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN 4 3.

Nadere informatie

Clindamycinelotion 10 mg/ml FNA Fagron, oplossing voor cutaan gebruik. Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Clindamycine hydrochloride hydraat

Clindamycinelotion 10 mg/ml FNA Fagron, oplossing voor cutaan gebruik. Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Clindamycine hydrochloride hydraat Bijsluiter: informatie voor de patiënt Clindamycine hydrochloride hydraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. BENZAC 5% Gel BENZAC 10% Gel Benzoylperoxide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. BENZAC 5% Gel BENZAC 10% Gel Benzoylperoxide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BENZAC 5% Gel BENZAC 10% Gel Benzoylperoxide Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel kan zonder

Nadere informatie