Inleiding bij het activiteitenverslag 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding bij het activiteitenverslag 2012"

Transcriptie

1 - 1 -

2 - 2 -

3 - 3 - Inleiding bij het activiteitenverslag 2012 In 1997 werd de agrarische natuur- en milieuvereniging Leusder Horstee opgericht. In 2012 vierden we ons 15 jarig bestaan. De naam is intussen veranderd in Vallei Horstee, het werkgebied is uitgebreid en het aantal projecten en activiteiten is flink toegenomen. Dit verslag geeft een overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Een jaar waar het bestuur met trots op terug kijkt. Door de inzet van boeren en vrijwilligers hebben we veel mooie initiatieven kunnen uitvoeren. Onze dank gaat uit naar iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd. Met het project Duurzaam Bodembeheer tonen we aan dat efficiënte en economische landbouw hand in hand kunnen gaan met goede milieuprestaties. Al 160 melkveehouders hebben samen met adviesbureaus en mengvoerbedrijven de mineralenkringloop in beeld gebracht en geoptimaliseerd. De boerenwerkklassen die we organiseren hebben een heel ander doel. Leerlingen van middelbare scholen maken kennis met landbouw en platteland door zelf mee te helpen op de boerderij. Voor deze jongeren is het vaak een unieke ervaring. Dit verslag geeft een overzicht van deze en vele andere activiteiten aan de hand van beelden met een korte toelichting. We hopen dat het u aanspreekt en ontmoeten u graag in de toekomst om samen te werken aan een duurzame landbouw en een duurzaam platteland. Namens het bestuur van Vallei Horstee, Henk Davelaar, Voorzitter Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Postbus CA Achterveld info@valleihorstee.nl Bestuur Vallei Horstee: Henk Davelaar voorzitter Janita van de Lagemaat-Dekker secretaris Dirk Jan Bleijerveld penningmeester Marie Voskuilen-Blom bestuurslid Gijs Apeldoorn bestuurslid Koos Gondelach bestuurslid Henk de Kruijf bestuurslid Ago Salverda bestuurslid Hans Veurink coördinator Gert Jan Elbers adviseur

4 - 4 -

5 - 5 - Duurzaam Bodembeheer Dit project laat zien dat Vallei Horstee in de 15 jaar van haar bestaan is uitgegroeid tot een serieuze partner voor bedrijfsleven en overheid die voor grote projecten verantwoordelijkheid kan nemen. Via het project Duurzaam Bodembeheer wordt de mineralenkringloop op melkveebedrijven onder de loep genomen. Zo kan de bemesting, het graslandmanagement en het rantsoen worden geoptimaliseerd. De provincies Utrecht en Gelderland steunen het project vanwege de duurzaamheid en betere mineralenbenutting. Voor het Waterschap Vallei en Veluwe is vooral het effect op de waterkwaliteit van belang. De melkveehouders zelf letten, naast de milieuvoordelen, uiteraard ook op de bedrijfseconomische effecten. Vaak blijken deze samen op te gaan. Zo werd in 2011 berekend dat 80 melkveehouders die met de BEX (Bedrijfsspecifieke Excretie) deelnamen aan het project, gezamenlijke een extra ruimte bleken te hebben om 1000 koeien te houden. Het aantal deelnemers in 2012 was 160 en zal boven de 200 uit te komen. Het project loopt tot mei Naast individuele bedrijfsanalysen, worden er in het project veel groepsactiviteiten georganiseerd. Er zijn 6 studiegroepen gevormd. Verder zijn er regelmatig excursies en demonstraties. Onder leiding van bodem- en graslandspecialisten zijn veldexcursies gehouden over organische stofgehaltes, graskwaliteit en bodemstructuur. De kracht van het project zit vooral in de sterke samenwerking met vele partners. Bijzonder is dat alle mengvoederbedrijven die actief zijn in het gebied, hun medewerking verlenen.

6 - 6 - Bloemrijke akkerranden Sinds 2010 is Vallei Horstee actief met akkerrandenbeheer. Gestart werd met een provinciaal project dat op flora en fauna was gericht. In 2011 werd dit beëindigd door provincie waarop het randenbeheer via het landelijke demonstratieproject Bloeiend Bedrijf werd voortgezet. In 2012 deden er 25 boeren mee die gezamenlijk ongeveer 28 kilometer aan bloemrijke randen hebben ingezaaid. Het doel van Bloeiend Bedrijf is om de zogenaamde agrobiodiversiteit te bevorderen: de randen trekken nuttige insecten aan die luizen en andere schadelijke soorten als voedsel gebruiken. Daardoor hoeft er minder vaak gespoten te worden. De randen zijn ook nuttig voor flora en fauna. Vele soorten vlinders, bijen, vliegen, zweefvliegen en andere insecten hebben er van geprofiteerd. Ook voor vogels en diersoorten boden de randen voedsel en beschutting. Een enthousiaste groep `Groene vrijwilligers heeft de monitoring verzorgd en een uitgebreid verslag gemaakt met alle bevindingen. Dit verslag is beschikbaar via de website van Vallei Horstee. De bloemrijke randen zijn vooral ook een lust voor het oog. Veel mensen spreken hun waardering uit voor het fraaie beeld in het landschap.

7 - 7 - Uilen en Zwaluwen De werkgroep Uilen en Zwaluwen bestaat uit ongeveer 35 vrijwilligers die zich vooral bezig houden met vier belangrijke erfvogels in ons gebied: de boerenzwaluw, de huiszwaluw, de steenuil en de kerkuil. Deze soorten hebben het vaak moeilijk omdat veel geschikte boerenerven verdwijnen. In 2012 kwamen de zwaluwen opvallend laat terug uit Afrika en ook in kleinere aantallen. Waarschijnlijk zijn er door voedselschaarste in het overwinteringsgebied, veel zwaluwen de winter niet door gekomen. Zowel van de boerenzwaluw als van de huiszwaluw telden de vrijwilligers ongeveer 15% minder nesten dan in Bij de boerenzwaluw past dit in de trend: in ons gebied daalt hun aantal in de laatste jaren. Het aantal huiszwaluwen was in voorgaande jaren stabiel. Hopelijk wordt in 2012 de weg omhoog weer gevonden. De vrijwilligers geven adviezen aan erfbewoners om de omstandigheden voor de erfvogels te verbeteren. Voor huiszwaluwen worden soms kunstnestjes geplaatst en ieder jaar worden er op geschikte plaatsen nestkasten geplaatst voor kerkuilen en steenuilen. De werkgroep heeft met steun van drukkerij Patria een stalkaart uitgegeven. Op deze kaart kunnen erfbewoners zelf wetenswaardigheden noteren over hun zwaluwen, zoals de datum van terugkeer in het voorjaar en het aantal nesten. Meer informatie is te vinden in het jaarverslag van de werkgroep dat beschikbaar is via de website van Vallei Horstee.

8 - 8 - Boerderij Groot Zandbrink De Rijksmonumentale boerderij Groot Zandbrink ligt op een unieke plaats in het landschap. Samen met de eigenaar Stichting De Boom ontwikkelt Vallei Horstee een plan om de boerderij een nieuwe bestemming te geven als groen activiteitencentrum. Hier kunnen straks educatieve programma s worden aangeboden voor scholen. Leerlingen maken kennis met het boerenwerk en kunnen zelf de handen uit de mouwen steken. Op Groot Zandbrink zijn ook verschillende vrijwilligersgroepen actief met het beheer van de boerderij, het erf en de akkers. Bijzonder is de collectie van de Stichting Behoud Oude Werktuigen. Het betreft oude landbouwwerktuigen uit de periode 1850 tot 1950 toen het land nog met paarden werd bewerkt. Het de bedoeling om de werktuigen in de toekomst zoveel mogelijk in de praktijk te gebruiken, zodat Groot Zandbrink een levend museum kan worden. De historie van de boerderij gaat terug tot in de middeleeuwen en de archeologie en waterbeheersing in de directe omgeving is bijzonder boeiend. Tijdens de rondleidingen over de boerderij wordt hier uitgebreid op ingegaan. Op Groot Zandbrink zal Vallei Horstee ook haar eigen honk gaan vormen. Een mooie ontmoetingsplaats en uitvalsbasis voor tal van initiatieven.

9 - 9 - Werkdagen voor bedrijven Voor een vereniging als Vallei Horstee is hulp vanuit het bedrijfsleven, bijvoorbeeld vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen, altijd welkom. In 2012 zijn er weer verschillende leuke projecten geweest. Tijdens de landelijke werkdag van NL-DOET heeft een groep medewerkers van Arcadis het archeologische monument De Spiekerbelt helemaal opgeknapt. Bramen, brandnetels en houtopslag werden verwijderd en de gracht die vol lag met oude bladresten, werd schoon geharkt. Later in de zomer heeft een groep medewerkers van Rabobank Amersfoort geholpen om het erf op te ruimen. Verder werden de planken van een hooiberg gesloopt en ontdaan van spijkers. Langs de randen van de akkers en graslandpercelen werd alle opslag van onkruid en struiken verwijderd. Bijzonder leuk was de ondersteuning die werd gekregen tijdens het evenement Haring happen. Vallei Horstee mocht van de Rabobank een vissersbootje in ontvangst nemen met een bijbehorende geldprijs van 200 euro voor het initiatief Groot Zandbrink.

10 Huiszwaluwtil Woudenberg In het voorjaar 2012 heeft de bouwgroep Groot Zandbrink een tweetal huiszwaluwtillen gebouwd in opdracht van de gemeente Woudenberg. De huiszwaluw maakt een nest normaal gesproken onder witte dakranden van huizen. Die randen zijn er tegenwoordig minder dan vroeger en het gebeurt ook dat mensen de nesten verwijderen. Een huiszwaluwtil kan dan een alternatief bieden. Het is een zeshoekig dakje op een paal van 5 meter hoog, met aan de onderkant witte randen waar een huiszwaluw prima een nest tegen aan kan plakken. De twee Woudenbergse tillen staan aan de rand van een nieuwe woonwijk, in een fraaie groenstrook. In de omgeving komen huiszwaluwen voor en boven de waterplassen waar de tillen vlak naast staan, zijn regelmatige foeragerende huiszwaluwen te zien. We hopen dat ze in 2012 al vertrouwd zijn geraakt met de nieuwe broedplekken en er in 2013 hun nesten gaan bouwen. Bij één van de tillen is een lange houten paal geplaatst die met telefoondraden is verbonden met de til. Veel mensen kennen het beeld nog van vroeger: grote groepen zwaluwen die de telefoondraden als zit- en rustplaats gebruiken.

11 Oeverzwaluwen Vallei Horstee was in 2010 winnaar van de landelijke prijs voor boerenlandvogels, uitgeschreven door Vogelbescherming Nederland. Het idee was om zandhopen, die vaak tijdelijk op een boerenerf aanwezig zijn, een stukje af te graven om een steile zijwand te laten ontstaan. Dat is namelijk een geschikte broedplaats voor oeverzwaluwen. Deze vogel maakt het nest aan het eind van een circa 75 cm lange, zelf gegraven gang in het zand. Bij verschillende agrariërs is de afgelopen jaren zo n tijdelijk wandje voor oeverzwaluwen (een twoevertje ) aangelegd. Op twee plaatsen kan de wand ook goed bekeken worden. Het mooist bij zuivelboerderij Vanelly in Barneveld, waar een kijkhut vlak voor de wand staat. Deze hut is geplaatst door vrijwilligers van IVN Lunteren-Barneveld. Helaas was er in 2012 in tegenstelling tot voorgaande jaren slechts één wandje bezet met oeverzwaluwen. Misschien was het ook voor deze soort een minder goed jaar, net als voor de huiszwaluw en boerenzwaluw. Het kan ook dat de oeverzwaluwen als echte pioniers gewoon ergens anders een nog meer geschikte plek hebben gevonden.

12 Boerenwerkklassen Vallei Horstee biedt een programma Boerenwerkklassen aan voor middelbare scholen uit Amersfoort, Barneveld, Veenendaal, Ede en Bennekom. Leerlingen uit de onderbouw volgen een programma van drie dagen waarbij ze verblijven in ons gebied. Ook in 2012 konden we de manege in Achterveld van de familie De Greef weer als uitvalsbasis gebruiken. Tijdens de drie dagen maken de leerlingen kennis met verschillende landbouwbedrijven. Ze helpen mee met melken, voeren, koeien uit de wei halen, kalveren voeren, hooien, afrastering zetten en allerhande andere werkzaamheden. Een deel van de activiteiten wordt uitgevoerd op boerderij Groot Zandbrink. De vrijwilligersgroepen die hier actief zijn, begeleiden de leerlingen bij activiteiten als hooien, vlegelen, hout zagen, etc. Vallei Horstee heeft zich bewust gericht op middelbare scholen. Hiervoor is vaak nog weinig aanbod, de meeste programma s om met de klas de boer op te gaan, zijn gericht op het basisonderwijs. In Leusden heeft De Schoolsteeg hiervoor al een goed aanbod. Het meerdaagse programma om de leerlingen kennis te laten maken met de landbouw, blijkt bij de scholen goed aan te slaan. Naast kennis en ervaringen opdoen, is het ook goed voor de groepsvorming.

13 Excursies en demonstraties De naam Horstee die bij de oprichting is gekozen duidt aan dat Vallei Horstee vooral ook een plek wil zijn om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Daartoe worden door het jaar heen verschillende activiteiten georganiseerd. Jaarlijks zijn er lezingen vanuit de werkgroep Uilen en Zwaluwen, bij de opening van de huiszwaluwtil in Woudenberg werd deze verzorgd door Marjos Mourmans van het adviesbureau Zwaluwen. Meer gericht op de agrarische leden zijn demonstraties over graslandopbrengst, doorzaaien van grasland of de teelt van snijmaïs onder folie. Ieder jaar organiseert Vallei Horstee een of meer zomeravondexcursies. De algemene ledenvergadering werd in 2012 gecombineerd met een bedrijfsbezoek aan het melkveebedrijf van de familie Van der Wind in Woudenberg. Naast een rondleiding over het bedrijf werd ook ingegaan op de resultaten van het project Duurzaam Bodembeheer. Veel vrijwilligersgroepen organiseren ook hun eigen veldactiviteiten. De werkgroep monitoring akkerranden doet haar inventarisatierondes en de werkgroep Uilen en Zwaluwen organiseert in de periode dat er jonge uilen zijn, vaak een ringavond. De jonge uilen worden dan gemeten en gewogen en geringd door Marc van Leeuwen van de Kerkuilenwerkgroep Utrecht.

14 Tuingroep Groot Zandbrink In het voorjaar van 2012 hebben de tuinen van Groot Zandbrink een hele facelift ondergaan. De voortuin van de boerderij is omgetoverd tot een fraaie siertuin en de groentetuin blijkt al heel wat kolen, bonen, sla, andijvie en vele andere groentes voort te brengen. De tuingroep bestaat uit enthousiaste vrijwilligers die de tuinen beheren op een manier die past bij het karakter van de boerderij. In het weitje achter de groentetuin zijn hoogstam fruitbomen geplant. De tuinschuur, met een asbest dak en in slechte staat, zal opnieuw worden opgebouwd. Naast gebruik voor de tuin zal hier ook een ruimte komen om bijenkasten te plaatsen en een educatieve ruimte. De opbrengst aan groentes uit de tuin vindt deels aftrek in de vrijwilligersgroepen. Verder gaat er meestal op de vrijdag een deel van de groentes naar de Voedselbank Leusden/Amersfoort.

15 Akkers voor wintervogels Veel akkervogel hebben het in de winter moeilijk om voldoende voedsel te vinden. Vroeger waren er veel meer graanstoppelvelden en ruigtes aanwezig, waar altijd nog wel een zaadje te pikken was. In de huidige landbouw zijn die vrijwel verdwenen. Vallei Horstee heeft de afgelopen twee jaar meegewerkt aan een proef van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra, waarbij graanakkertjes zijn ingezaaid met als doel om in de winter voedsel te bieden voor de akkervogels. Het graan wordt dus niet geoogst, maar blijft in de winter op het land staan. In 2011 en 2012 is gebleken dat het effect indrukwekkend is. Zeker in periodes met sneeuw waren er groepen van vele honderden tot wel meer dan 1000 vogels op de akkertjes te zien. In de groepen op akker zagen we groenling, keep, geelgors, vink, rietgors en vele soorten mezen. Het proefproject is in 2012 afgelopen. Op basis van de positieve resultaten zoeken we naar manieren om er een mogelijk vervolg aan te kunnen geven.

16 Bloemenplukbonnen Vallei Horstee heeft een akker van de gemeente Leusden in gebruik gekregen die naast de Vlinderen Bijentuin is gelegen. De akker wordt jaarlijks ingezaaid met bloemrijke mengsels, zodat vooral de vlinders en bijen er van kunnen profiteren. Helaas heeft de akker lang braak gelegen waardoor de onkruiddruk erg hoog is, maar toch zijn er mooie resultaten zien. De akker moet jaarlijks worden geploegd en opnieuw ingezaaid. Om de kosten van het beheer van de akker te dekken, worden er bloemenplukbonnen verkocht via de VVV Leusden. Mensen met een Bloemenplukbon kunnen iedere zaterdagmiddag terecht op de akker om daar een bosje bloemen te plukken. Overigens is het steunen van het goede doel voor veel mensen een belangrijker argument om een bloemenplukbon te kopen, dan het feitelijk plukken van de bloemen.

17 Bloemrijke velden Amersfoort In de wijk Vathorst en in de buurt van de snelweg A28 heeft de gemeente Amersfoort verschillende braak liggende akkers die bestemd zijn voor toekomstige woningbouw of bedrijventerrein. In 2012 is op verspreid liggende locaties in totaal ongeveer 12 hectare ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Het resultaat was een vaak prachtig gekleurde zee van bloemen. Het inzaaien van de terreinen sloot mooi aan bij het Jaar van de Bij. De bloemenveldjes trokken duidelijk bijen en vlinders aan en waren een goede manier om de bewoners dicht in hun eigen omgeving attent te maken op de biodiversiteit. In de akkers waren vaak bloemenplukkende en fotograferende mensen te zien. Het vrolijke en kleurrijke beeld werd duidelijk op prijs gesteld. Gezien de vele positieve reacties en de waarde voor flora en fauna, gaat de gemeente Amersfoort ook in 2013 door met dit project.

18 Gelderse Vallei Trail Het paardenpad Gelderse Vallei Trail is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Barneveld. Het is een pad voor ruiters en menners dat voor het grootste deel loopt over onverharde paden op particulier terrein. Uniek in de route is de Voorde, een doorwaadbare plaats door de Barneveldse Beek. Het pad is alleen toegankelijk voor ruiters en menners die beschikken over een abonnement of een dagkaart. Het is alleen een paardenpad, dus wandelaars, fietsers of andere gebruikers mogen geen gebruik maken van de paden van de Vallei Trail. Het beheer van de Vallei Trail wordt uitgevoerd door een werkgroep van Vallei Horstee. Deze vrijwilligers maaien de paden, verrichten snoeiwerkzaamheden, zorgen dat oneffenheden waar nodig hersteld worden, etc. In 2013 zal het pad worden uitgebreid met een brug over de Barneveldse Beek waardoor een rondje gereden kan worden. Mogelijk wordt de route in de toekomst ook uitgebreid in de richting van Leusden.

19 Vallei Brood Wethouder Joyce van Beek van Leusden heeft op 13 december 2012 het eerste Valleibrood in ontvangst genomen. Ze kreeg het nieuwe streekbrood aangeboden van Vallei Horstee voorzitter Henk Davelaar. Het brood wordt door bakker van de Kletersteeg uit Stoutenburg op de markt gebracht met de slagzin het brood met de minste kilometers. De hele productieketen speelt zich af binnen een straal van 5 kilometer. Vallei Horstee verbouwt de tarwe op akkers bij Leusden. Het graan wordt gemalen in de monumentale windmolen Den Olden Florus in Terschuur. Na het bakken in Stoutenburg gaat het brood naar verkooppunten in Leusden en Achterveld. Het op de vloer gebakken ronde brood heeft een robuuste en ambachtelijke uitstraling en is zo natuurlijk mogelijk geproduceerd. Valleibrood wordt vanaf nu verkocht bij de C1000 in Leusden, de Spar in Achterveld, landwinkel de Kopermolen in Stoutenburg en landwinkel Vanelly in Barneveld.

20 Landelijke demonstratieproject Bloeiend Bedrijf

21 Voorlichtingsactiviteiten Duurzaam bodembeheer

22 - 22 -

23 - 23 -

24 - 24 -

Horstee Flits Jaargang 12 - nr. 2 April 2011

Horstee Flits Jaargang 12 - nr. 2 April 2011 - 1 - Nieuw project Randenbeheer aanmelden kan nog! Het project Randenbeheer op maïsland heeft een vervolg gekregen. Wel met een iets andere aanpak. Het heet nu Bloeiend Bedrijf is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Horstee Flits Jaargang 15 - nr. 2 Maart 2014

Horstee Flits Jaargang 15 - nr. 2 Maart 2014 - 1 - is de maandelijkse nieuwsbrief van agrarische natuurvereniging Vallei Horstee. Het eerste deel gaat over de algemene activiteiten van de vereniging (met gele kopteksten). Het tweede deel gaat over

Nadere informatie

Werkplan Vallei Horstee 2015

Werkplan Vallei Horstee 2015 Werkplan Vallei Horstee 2015 A. Organisatie 1. Bestuur Vallei Horstee heeft een Algemeen Bestuur (AB) met 7 leden. Het AB vergadert ca. 4 keer per jaar. Drie bestuursleden uit het AB (voorzitter, secretaris

Nadere informatie

milieuvereniging VALLEI HORSTEE

milieuvereniging VALLEI HORSTEE Agragrische natuur en milieuvereniging VALLEI HORSTEE Financieel jaarverslag 2014 Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Postbus 33 3790 CA Achterveld 06-537 01 000 Agrarische natuur- en

Nadere informatie

Horstee Flits Jaargang 11 - nr. 5 Oktober 2010

Horstee Flits Jaargang 11 - nr. 5 Oktober 2010 - 1 - Nieuw beleid in het landelijk gebied Het bestuur van Vallei Horstee heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren te maken gekregen met nieuwe ontwikkelingen in het beleid. Landelijk heeft

Nadere informatie

Werkplan Vallei Horstee 2016

Werkplan Vallei Horstee 2016 Werkplan Vallei Horstee 2016 A. Organisatie 1. Bestuur Vallei Horstee heeft een Algemeen Bestuur (AB) met 7 leden. Het AB vergadert ca. 4 keer per jaar. Drie bestuursleden uit het AB (voorzitter, secretaris

Nadere informatie

milieuvereniging VALLEI HORSTEE

milieuvereniging VALLEI HORSTEE Agragrische natuur en milieuvereniging VALLEI HORSTEE Financieel jaarverslag 2015 Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Postweg 2 3831 SE Leusden 06-537 01 000 Agrarische natuur- en milieuvereniging

Nadere informatie

Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee. Financieel jaarverslag Postweg SE Leusden

Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee. Financieel jaarverslag Postweg SE Leusden Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Financieel jaarverslag 2016 Postweg 2 3831 SE Leusden 06-537 01 000 Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee 1 B A L A N S per 3 1 D E

Nadere informatie

Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee. Financieel jaarverslag Postweg SE Leusden

Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee. Financieel jaarverslag Postweg SE Leusden Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Financieel jaarverslag 2017 Postweg 2 3831 SE Leusden 06-537 01 000 Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee 1 B A L A N S per 3 1 D E

Nadere informatie

Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee. Financieel jaarverslag Postweg SE Leusden

Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee. Financieel jaarverslag Postweg SE Leusden Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Financieel jaarverslag 2018 Postweg 2 3831 SE Leusden 06-537 01 000 Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee 1 B A L A N S per 3 1 D E

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Uilen & Zwaluwen Jaarverslag van de werkgroep Uilen en Zwaluwen

Uilen & Zwaluwen Jaarverslag van de werkgroep Uilen en Zwaluwen - 1 - - 2 - Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Postbus 33 3790 CA Achterveld info@valleihorstee.nl www.valleihorstee.nl Uilen & Zwaluwen 2011-2012 Jaarverslag van de werkgroep Uilen

Nadere informatie

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012

Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Betreft: Aanvullende informative quickscan Flora & Fauna Locatie: Wijbosscheweg 107, Schijndel Kenmerk: Tm2011.099QFF BRF Datum: 19 11 2012 Built By Brekel T.a.v. Dhr. G. van den Brekel Sweelinckplein

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 24 januari 2018, Zwartewaal Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Gemeente Helmond, 15 juli 2015

Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Projectplan bij subsidie-aanvraag in het kader van de Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant 4 Gemeente impuls voor groen burgerinitiatief Gemeente Helmond, 15 juli 2015 Het projectgebied

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers

Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers Verslag 2016 Uilenwerkgroep Zutphen de Oelenwappers Het broedseizoen verliep na een aarzelend begin goed. Steenuil en vooral kerkuil hebben voor een mooi nageslacht gezorgd. Bij de torenvalk viel het broedresultaat

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg

Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Bloemenranden en Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) Dave Dirks, 6 september 2017, Kronenberg Rode draad in deze presentatie Waarom bloemenranden op je bedrijf? Natuurlijke plaagbestrijding is dichtbij.

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Aalten. Jaarverslag 2014

Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Aalten. Jaarverslag 2014 Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Aalten Jaarverslag 2014 Jaarverslag uitvoeringsprogramma 2014 Stichting SAAP Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Inleiding... 7 Uilenkasten... 9 Scholenpriject...

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS)

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Inleiding In 2006 heeft RAVON in opdracht van de Provincie Noord-Brabant het

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden?

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? Onderzoeksresultaten Motivaction: FACTSHEET Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? september 2015 Onderzoeksinstituut Motivaction heeft in opdracht van Vogelbescherming

Nadere informatie

Agrarische natuur- en milieuvereniging in de Gelderse Vallei

Agrarische natuur- en milieuvereniging in de Gelderse Vallei VALLEI HORSTEE Agrarische natuur- en milieuvereniging in de Gelderse Vallei 1997 2017 Twintig jaar Vallei Horstee, de start Brugfunctie tussen milieu, boeren en overheid Gijs Apeldoorn, Wim van den Hengel

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen.

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen. Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk 14 7562 PD Deurningen info@gebiedscollectiefnot.nl www.gebiedscollectiefnot.nl Programma 19.45 uur Inloop met koffie 20.00 uur Opening

Nadere informatie

Boerenwerkklassen voor Voortgezet Onderwijs

Boerenwerkklassen voor Voortgezet Onderwijs - 1 - - 2 - Boerenwerkklassen voor Voortgezet Onderwijs Een initiatief van: Vallei Horstee Agrarische natuur- en milieuvereniging Postbus 33 3790 CA Achterveld Introductie Er is een groeiende belangstelling

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes

Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes Boerderijuitje.nl BV postbus 629 1000 Ap Amsterdam T 020 419 7080 F 020 419 7081 info@boerderijuitje.nl Boerderijuitje.nl Buitengewone Bedrijfuitjes b u i t e n g e w o n e b e d r i j f s u i t j e s

Nadere informatie

Uilen & Zwaluwen 2010 Jaarverslag van de werkgroep Uilen en Zwaluwen

Uilen & Zwaluwen 2010 Jaarverslag van de werkgroep Uilen en Zwaluwen - 1 - - 2 - - 3 - Agrarische natuur- en milieuvereniging Vallei Horstee Postbus 33 3790 CA Achterveld info@valleihorstee.nl www.valleihorstee.nl Uilen & Zwaluwen 2010 Jaarverslag van de werkgroep Uilen

Nadere informatie

We wensen u veel leesplezier met deze nieuwsbrief met daarin de volgende onderwerpen:

We wensen u veel leesplezier met deze nieuwsbrief met daarin de volgende onderwerpen: Nachtegaal Nieuws november 2016 Bekijk deze mail in uw browser. Foto Bernhard IJskes We wensen u veel leesplezier met deze nieuwsbrief met daarin de volgende onderwerpen: Drie molenaars Molenprijzen 2016

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen.

2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen. 2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen. Hoe ziet een heg er uit? Een heg is een dichte rij struiken langs een weg, een weiland of een grote tuin.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

Bewonersvereniging Noordwest

Bewonersvereniging Noordwest Bewonersvereniging Noordwest Centrum Publieksparticipatie Natura 2000 T.a.v. 65 Postbus 30316 2500 GH Den Haag Betreft: Zienswijze van de Bewonersvereniging Noordwest (Wageningen) op aanwijzing van Het

Nadere informatie

Steenuilenbescherming verslag Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren Geco Visscher Fred van Geneijgen

Steenuilenbescherming verslag Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren Geco Visscher Fred van Geneijgen Steenuilenbescherming verslag 2013 Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren Geco Visscher Fred van Geneijgen Dank Op de eerste plaats wil de Steenuilenwerkgroep Echt-Susteren alle erfbewoners bedanken. Zonder

Nadere informatie

BONGERDNIEUWS NR 3, 17 september 2016

BONGERDNIEUWS NR 3, 17 september 2016 BONGERDNIEUWS NR 3, 17 september 2016 Beste ouders en verzorgers, Wij zijn nu een maand onderweg in dit schooljaar. Zowel in het nieuwe gebouw als ook om het nieuwe gebouw wordt hard gewerkt. In het nieuwe

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst 2014

Evaluatiebijeenkomst 2014 Evaluatiebijeenkomst 2014 Boki Luske Leen Janmaat Kees van Veluw Dave Dirks Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Terugblik Kernvraag: Wie heeft de gewasbescherming

Nadere informatie

Natuurlijk groen. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Natuurlijk groen. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Natuurlijk groen De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL cmyk 70 0 70 0 rgb 73 177 112 #48b170 Natuurlijk

Nadere informatie

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het 1 2 Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het traditionele spelen. Ook is op die avond gesproken

Nadere informatie

1.1 Akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing (en méér) Workshopspreker: Frans van Alebeek

1.1 Akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing (en méér) Workshopspreker: Frans van Alebeek 1.1 Akkerranden voor natuurlijke plaagbeheersing (en méér) Workshopspreker: Frans van Alebeek Heeft u ervaring met akkerranden? 1 Met intensivering zijn we RANDvoorwaarden uit het oog verloren Bloemen

Nadere informatie

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs

Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Werkboek van: Den Haneker Educatie Streekonderwijs Inhoud Inhoud... 2 1. De Melkveehouderij in onze streek... 3 1.1 Onze streek... 3 1.2 Wat is veen?... 3 1.3 Boeren vanaf het begin... 3 1.4 Koeien melken...

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree

Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit. Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree Van Akkerranden tot Functionele-Agro-Biodiversiteit Dave Dirks, 26 januari 2017, Maasbree Inhoudsopgave: - Waarom bloemrijke akkerranden? - Verschillende randen voor verschillende doelen. - Natuurlijke

Nadere informatie

Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken

Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken Jaarverslag 2018 Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken 1 Terugblikken op 2018 In dit jaaroverzicht krijgt u een indruk van de activiteiten van dit jaar. Om door het jaar heen bijzonderheden

Nadere informatie

NATUURSCHOONWET LANDGOED HET WITBREUK

NATUURSCHOONWET LANDGOED HET WITBREUK NATUURSCHOONWET LANDGOED HET WITBREUK Geachte commissie, Natuurschoonwet Landgoed Het Witbreuk draagt zorg voor natuur, landschap en cultuurhistorie. De bewoners de familie Witbreuk zijn rechtstreekse

Nadere informatie

PROGRAMMA. Prijs boekje 2,= :00 uur Start Houtdag, activiteiten doorlopend (behalve onderstaande) 12:00 Start activiteiten in het bos

PROGRAMMA. Prijs boekje 2,= :00 uur Start Houtdag, activiteiten doorlopend (behalve onderstaande) 12:00 Start activiteiten in het bos - 1 - PROGRAMMA Prijs boekje 2,= 11:00 uur Start Houtdag, activiteiten doorlopend (behalve onderstaande) 12:00 Start activiteiten in het bos 12:00 Vertrek eerste Huifkar (daarna doorlopend) 13:00 1 e Excursie

Nadere informatie

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Op zaterdag 28 mei 2011 is er vanuit RAVON Utrecht een excursie georganiseerd naar het Kombos te Maarsbergen. Het doel van de excursie was om deelnemers

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 1 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 1 e helft 2015 Werkbezoek wethouder Blok Op 2 maart bracht wethouder Dilia Blok een bezoek aan de Overtuin. Na een wandeling in de tuin is door enkele bestuursleden een toelichting gegeven over de plannen voor de tuin.

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

EemlandE. Weidevogelland

EemlandE. Weidevogelland EemlandE Weidevogelland Completering Natuurgebied 2001 1 Samen het verschil maken Robuust Uitgifte Gronden NM u Onder voorwaarden u Aan lokale agrariërs u Deelname agrarisch natuurbeheer op bedrijf u Op

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE

BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 1 LESUUR FICHES VOOR DE LEERLINGEN FICHE 1 - A WORTELEN Biowortelen van een bioboer die kiest voor natuur en milieu. Bio kiest voor natuur en milieu! De biowortelboer(in)

Nadere informatie

Biodiversiteitstoren Goirle-Riel

Biodiversiteitstoren Goirle-Riel 1 Biodiversiteitstoren Goirle-Riel Voor de komende jaren gaat de stichting zich inzetten op activiteiten en projecten waar Biodiversiteit mensen en hun omgeving thematisch met elkaar verbindt. Met de dorpstuin

Nadere informatie

Gierzwaluwen in Gouda 2014. Werkgroep Gierzwaluw KNNV

Gierzwaluwen in Gouda 2014. Werkgroep Gierzwaluw KNNV Gierzwaluwen in Gouda 2014 Werkgroep Gierzwaluw KNNV Presentatie voor liefhebbers Kenmerken vogel Gouda Bouwen voor gierzwaluwen Strategie van bescherming www.gierzwaluwengouda.nl Remco Daalder: De gierzwaluw

Nadere informatie

Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer. Henk Kloen. Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer

Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer. Henk Kloen. Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Henk Kloen Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Wat

Nadere informatie

Bevordering van natuurbeleving in Moerenburg

Bevordering van natuurbeleving in Moerenburg Bevordering van natuurbeleving in Moerenburg Bakkers, S. & Bloemberg, M.S., s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Eindrapportage afstudeeropdracht, opleiding Toegepast Biologie Bee-o-topen Moerenburg-Piushaven

Nadere informatie

Werk mee aan het herstel van biodiversiteit en cultuurhistorie in uw eigen streek. Start uw eigen project voor de terugkeer van de vlechtheg.

Werk mee aan het herstel van biodiversiteit en cultuurhistorie in uw eigen streek. Start uw eigen project voor de terugkeer van de vlechtheg. Werk mee aan het herstel van biodiversiteit en cultuurhistorie in uw eigen streek. Start uw eigen project voor de terugkeer van de vlechtheg. Rond 1900 lag er rond akkers en weilanden in Oost- en Zuid-Nederland

Nadere informatie

Passen kruidenrijke weiden in de moderne melkveehouderij?

Passen kruidenrijke weiden in de moderne melkveehouderij? Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Passen kruidenrijke weiden in de moderne melkveehouderij? Weidetop - 11 juni 2014 Gijs Kuneman Directeur CLM Onderzoek en Advies Over CLM Onafhankelijk

Nadere informatie

Vogelwerkgroep. de Bevelanden. Vogels. van. tuin en erf

Vogelwerkgroep. de Bevelanden. Vogels. van. tuin en erf Vogelwerkgroep de Bevelanden Vogels van tuin en erf Even voorstellen... Vogelwerkgroep De Bevelanden is verbonden aan de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), afdeling Bevelanden.

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Verbondenheid met de Doesburger Eng

Verbondenheid met de Doesburger Eng Verbondenheid met de Doesburger Eng Op maandag 15 augustus jl. bracht een kleine delegatie van de Wageningse Eng een bezoek aan de Doesburger Eng. Het bestuur van de Stichting Buurtschap Doesburger Eng

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Landbouw en biodiversiteit in Midden-Delfland:

Landbouw en biodiversiteit in Midden-Delfland: Landbouw en biodiversiteit in Midden-Delfland: Groepsrapportage op basis van de Gaia-biodiversiteitsmeetlat Duurzaam boer blijven Midden Delfland Samengesteld door: H. Kloen J. L. Lommen CLM Onderzoek

Nadere informatie

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers

Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Verslag 2017 Uilenwerkgroep de Oelenwappers Het broedseizoen 2017 is voor de vier vogelsoorten waarvoor we nestkasten geplaatst hebben een succesvoljaar geweest. Het meest trots zijn we op het feit dat

Nadere informatie

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Veilig werken als basis voor vrijwilligerswerk (1 module) 1 Maaien met de zeis (3 modules) 1 Leren zeisen 2 Leren haren 3 Zeistechnieken voor gevorderden Snoeien fruitbomen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk 5e jaargang, 2015 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

natuurboekje van lente 2018

natuurboekje van lente 2018 natuurboekje van lente 2018 HOI! OF JE NU IN DE STAD woonde, in een dorp of ergens tussen de koeien je zag vroeger bijna overal huiszwaluwen. En veel! Dat is nu niet meer. Hoe zit dat precies? En ook,

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

LTO Noord, Afdeling Veluwerand

LTO Noord, Afdeling Veluwerand LTO Noord, Afdeling Veluwerand Agenda Jaarvergadering 1. Opening en mededelingen 2. Notulen 3. Jaarverslag 4. Jaarrekening 2015 5. Verkiezingen 6. Pauze 7. Fusie voorstel 8. Rondvraag 9. Sluiting Agenda

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster Adviseur: Bedrijfsnaam: UBN: Datum: BLk Format Bedrijfsnatuurplan versie 1.0, dd. 10.04.2019 Pagina 1 van 7 1. Meting ALGEMENE INFORMATIE Bedrijf gelegen

Nadere informatie

Rikkinge Es - Oosterwolde. Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer

Rikkinge Es - Oosterwolde. Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer Rikkinge Es - Oosterwolde Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer 28 september 2017 Rikkinge Oosterwolde Eerste aanzet toekomstige inrichting en beheer Programma 19.30-19.45 Introductie, spelregels

Nadere informatie

Vogelwacht Akkerwoude e.o.

Vogelwacht Akkerwoude e.o. NESTKASTINVENTARISATIE FERMANJEBOSK 2010 Tijdens de gure sneeuwwinter waren er in dit bos twee grote zilverreigers aanwezig, welke bij de opengebleven plekken in de sloten (bij de duikers) hun dagelijkse

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr juli 2007

Nieuwsbrief nr juli 2007 Nieuwsbrief nr 7. 12 juli 2007 Geachte deelnemers, Hierbij ontvangt u de zevende nieuwsbrief in het kader van het project Actief Randenbeheer Drenthe. In deze nieuwsbrief vindt u een terugblik op de veldbijeenkomsten

Nadere informatie

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur?

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? NATUUR EN LANDBOUW// VORSELAAR// 14 maart 2012 Draagvlakverbredingsproject Melk van Hier 1/1/2013 31/12/2013 Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2016

JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2016 JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2016 Stichting Valwild Utrecht Maarsbergseweg 2 3941 MJ Doorn Tel. 0343-413834 r.nieuwerf@hetnet.nl COLOFON Stichting Valwild Utrecht Maarsbergseweg 2 3941 MJ Doorn

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei LANDSCHAPSFONDS VECHTVALLEI Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! De Vechtstreek is een uniek gebied in de dicht bevolkte Randstad,

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015 Na de jaarmarkt op 30 mei is er regelmatig gewerkt in de tuin. In de zomer periode is elke maandagavond met name onkruid verwijderd. Onze groep vrijwilligers heeft in wisselende samenstelling veel werk

Nadere informatie

Dag van het Slagenland

Dag van het Slagenland Zaterdag 16 juni 2012 10.00-17.00 uur Kom het buitengebied beleven! Deelnemers ompoenenkwekerij Sanders Bloemenboerderij De Langendam Melkveehouderij Biemans & Ooievaarkenner Donks Dorpsboerderij Waspik

Nadere informatie

Monitoring bij Natuurboeren. 31 maart 2015

Monitoring bij Natuurboeren. 31 maart 2015 Monitoring bij Natuurboeren 31 maart 2015 problematiek Afname Plant- en dieren leven in het buitengebied Intensivering grondgebruik, verdroging Monitoring bij natuurboeren 2 Monitoring bij natuurboeren

Nadere informatie

Doe locaties 50-dingenlijst

Doe locaties 50-dingenlijst Doe locaties 50-dingenlijst De 50-dingenlijst Er zijn 50 dingen in de natuur die je eigenlijk gedaan moet hebben voor je twaalfde. Hieronder vind je wat leuke locaties zijn voor elke activiteit. De websites

Nadere informatie

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen 15 februari 2019 16:53 Laatste update: 12 uur geleden De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke

Nadere informatie

Wandeling rond Tanthof

Wandeling rond Tanthof Wandeling rond Tanthof Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders,

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders, Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921 Vader en Broeders, Uw brief ontvangen en ik dacht al eerder te schrijven, maar het is er altijd overheen gegaan totdat het nieuwjaar werd en nu volgens oud gebruik

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR In 2012 stond het eerste drieluik Van Eesterengesprekken, met bijbehorende excursies, in het teken van openbaar groen,

Nadere informatie

PROJECT HUISZWALUWEN IN HET ST-AMANDUS INSTITUUT IN BEERNEM.

PROJECT HUISZWALUWEN IN HET ST-AMANDUS INSTITUUT IN BEERNEM. PROJECT HUISZWALUWEN IN HET ST-AMANDUS INSTITUUT IN BEERNEM. Toen ik de resultaten van de huiszwaluwentelling van vorig jaar aan de watertoren van het St-Amandus Instituut hoorde was ik zo ontgoocheld

Nadere informatie