In verband met de vakantieperiode sturen we u hierbij al de nieuwsbrief van juli. Veel kijk- en leesplezier.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In verband met de vakantieperiode sturen we u hierbij al de nieuwsbrief van juli. Veel kijk- en leesplezier."

Transcriptie

1 In verband met de vakantieperiode sturen we u hierbij al de nieuwsbrief van juli. Veel kijk- en leesplezier. Inhoud Update Gijs Ook onze paarden weten wat ze willen... Kruimeltje en Gabbertje Anton Pedicure kuren Sam Beter zonder tanden dan met pijn Een verlies doet pijn, en niet alleen bij de mensen... Dank Het was weer een topdag! Phenivir Vegetarisch recept Verlanglijstje Adopteer een dier Colofon

2 Update Gijs Afgelopen februari moest Gijs onder het mes en werd er een kwaadaardige tumor van zijn lip verwijderd. De prognose was slecht. Op dat moment verwachtten we dat Gijs misschien nog maar een paar weken te leven had. Maar Gijs bewijst maar weer eens dat katten taai en sterk zijn. Hij is er nog steeds. Hij ziet er uit als Hollands welvaren maar schijn bedriegt wel een beetje. Hij is weliswaar nog heel kwiek maar heeft wel extra hulp en aandacht nodig. Een maand geleden ging de nare plek op zijn lip weer opspelen. Het werd een nare open wond die Gijs veel ongemak moest bezorgen. Gijs vond dat zelf kennelijk wel meevallen want hij was nog altijd vrolijk en blij. Zijn bekje blijft echter een handicap en we besloten dan ook om hem, als laatste redmiddel, een injectie Moderin te geven. Moderin is een langwerkend medicijn op basis van Prednison. Niet voor de hand liggend, gezien de verminderde weerstand van Gijs, maar we wilden hem toch nog een kans geven. Dit was nog de enige mogelijkheid om de wond op zijn lip weer dicht te krijgen en de zwelling rond zijn oog te doen slinken. En we hebben geluk. Het werkt. Gijs is nog altijd bij ons op en leeft tevreden zijn leventje. Zijn weerstand is niet verder achteruit gegaan hoewel dat door bijwerking van dit medicijn wel mogelijk is. Het toont weer eens hoeveel kracht en levenslust Gijs nog bezit. Moderin werkt 6 weken. We kunnen de injectie nog een keer herhalen en zullen dat ook zeker doen zolang Gijs aangeeft er nog zin in te hebben. Wat een bijzonder dier.

3 Ook onze paarden weten wat ze willen... Dagelijks gaan we naar de supermarkt om boodschappen te doen voor de dieren. Blikvoer voor de diverse hondjes, kauwstaven voor de grote(re) honden. Niet te vergeten gehakt en worst om de medicaties in te verpakken. Voor de paarden muesli, wortels en appels. Als de auto terugkomt met de boodschappen dan zien de paarden dat het eerste en staan meteen klaar om appels en wortels in ontvangst te nemen. Deze lekkernijen worden dan over het hek gegooid. Onze viervoeters zijn het inmiddels zò gewend dat het van de dame en heren geen dag meer overgeslagen mag worden. Kleine Joep, het jack russeltje dat ervoor gekozen heeft om bij de paarden te gaan inwonen, sleept ook een wortel naar zijn hutje. Daarna pas gaan de paardjes aan het hooi. Lekker hooi om te eten, van prima kwaliteit. Hoewel... ook de katten genieten er van, maar dan om zacht en warm in te slapen. Zo proberen we het iedereen naar de zin te maken, maar eigenlijk hebben we geen keus. Zijn er geen appels en wortels dan gaan de paarden tegen het hek rammen en beuken tot ze krijgen waar ze huns inziens, een inmiddels historisch gegroeid, recht op hebben.

4 Kruimeltje en Gabbertje Kruimeltje en Gabbertje hebben een leven van eenzaamheid en een totaal gebrek aan verzorging achter zich. Nadat hun baas in de gevangenis belandde was het een zorgzame buurvrouw die zich over hen ontfermde. Ze verzorgde hen goed maar doordat ze al een hond had was ze niet in staat hen in huis te nemen. Ze moest ze dan maar naar het asiel brengen werd haar gezegd. Maar zo simpel was het niet. Geen enkel asiel wilde dit duo opnemen. Ze zijn teveel verwaarloosd en niet zindelijk. Bovendien is Kruimeltje ook nog eens zeer moeilijk ter poot door beschadigde kniebanden en te weinig beweging. Niemand kan helpen en in tranen belt ze met Dierenthuis. Of we alsjeblieft willen helpen? Van haar karige inkomen wil ze de hondjes adopteren om zo toch een bijdrage te blijven leveren aan hun verdere verzorging. Wij helpen wel en de hondjes verhuizen. Kruimel en Gabbertje leven nu bij de zware jongens op het grote terrein. Ze hebben daar de beschikking over de binnenruimte met comfortabele bedden maar daar willen ze (nog) niet slapen. Zoveel luxe hebben ze nooit gekend en ze zijn er dan ook een beetje bang voor. Bij de buitendeur staat een klein houten hutje en daar brengen ze samen hun nachten door. Dicht tegen elkaar, steun vindend bij hun maatje. Het poedeltje loopt niet maar beweegt zich huppend als een konijntje voort. Zijn achterstel is onherstelbaar beschadigd. Beide hondjes krijgen pijnstillers en de glucosamine. Samen met het feit dat ze meer beweging krijgen geeft dat hen toch verlichting. Er is een verbetering zichtbaar. Zelfs het gehandicapte hondje lijkt wat makkelijker vooruit te kunnen komen. Het Maltezertje is onlangs naar de kapper geweest en het poedeltje zal spoedig volgen. Het zijn zulke lieve hondjes.

5 Anton Soms komt er een prachtige raskat binnen bij Dierenthuis. Heel soms zijn het er zelfs twee. Zo ook indertijd Anton en Ansje. Prachtige raszuivere Kartuizers. Allebei besmet met zowel het Aids- als het Leucosevirus kwamen ze jaren geleden bij ons wonen. Voor Ansje was het helaas van korte duur. Ze was te ziek en overleed al snel. Anton had meer geluk. Drager van twee nare virussen en toch nog altijd in goede gezondheid. Anton haalt uit het leven wat erin zit. Slapen in een mandje? Meneer prefereert het waterbed. Vriendschap met één maatje? Anton heeft een relatie met zowel Oeff, het poesje als met Blauwtje de kater. Is dat nu van twee walletjes eten of is Anton gewoon super sociaal? We houden het maar op het laatste. Hij heeft af en toe een beetje hulp nodig maar voor Anton kan het leven niet meer stuk.

6 Pedicure kuren Het was weer tijd voor een bezoekje van de hoefsmid. Saskia, normaal onze huisfotograaf op het gebied van alles wat kat is, kwam voor deze gelegenheid ook nu langs om indien nodig een handje te helpen en het een en ander op de plaat te zetten voor de paardenliefhebbers. De dieren voelen het al aankomen en hebben duidelijk geen zin in een beurt van hun pedicure. Davie, hoewel al aardig bijgetrokken, is nog steeds de meest schuwe van het zestal. Hij smeert hem direct en vangen lukt dus echt niet. We kunnen hem zoveel lekkers voorhouden als we willen, hij weet wat er dan gaat gebeuren en trapt er niet in. Het enige wat er op zit is te wachten tot hij zo ver bijgetrokken is dat iemand van ons hem een halster zal kunnen omdoen. Dan is hij te pakken. De hoefsmid zal speciaal voor hem apart een keer terug moeten komen. Bekappen is nou eenmaal af en toe nodig om je pijnvrij te kunnen laten doorlopen. Van uitstel komt geen afstel. Dus vent, wanneer je denkt dat je er vanaf bent, dan het je het mis.

7 Sam Sam is een van onze BB's (Belgische Bewoners). Hij begon zijn leven als buitenhond die nooit binnen in huis kwam. Zijn baas overleed en de vrouw des huizes had al helemaal niks met hem. Hij werd -drie jaar lang- kettinghond met als enig gezelschap hijzelf. Zijn volgende verblijfplaats was het asiel van Oostende. Bij binnenkomst daar, is hij al acht jaar oud en logisch een echte neuroot. Geen kandidaat die snel een nieuw thuis zal vinden bij particulieren. Bij dit asiel werd er goed naar Sam gekeken. Het was aan zijn gedrag duidelijk te zien dat ie vroeger geslagen was. Sam is een hond die als jong dier bruisde van de energie, maar die, op zijn erfje en aan de veel te korte ketting, absoluut niet kwijt kon. Asiel Oostende deed een aanvraag bij ons want ze wisten wel dat het niet zou lukken nog een particulier thuis te vinden voor deze jongen. Sam heeft ook bij ons eerst nog een jaartje buiten gewoond bij de katten om flink te ontstressen. Inmiddels is ie binnen en kan hij volledig ontspannen liggen als een soort luie huismuts. Hij is geestelijk echt heel erg opgeknapt. Toegegeven, soms is ie in ene weer even de weg kwijt maar dan gaat ie gewoon het park in om uit te razen. Vanzelf meldt hij zich dan bij de deur als ie weer rustig is en aangeeft dat ie naar binnen wil. Onze Sam gaat enorm de goede kant op. Een enkele keer ziet ie een tafelpoot of een pilaar nog aan voor een boom of struik en tilt ie zijn poot op. Dat is met een emmer sop en een zwabber, die bij ons altijd klaar staan, dan zo weer in orde gemaakt. Nee, Sam komt er wel. Hij is vrolijk, speels en zeer sociaal naar zijn medebewoners, dier én mens. Prachtig toch?!

8 Alle tanden en kiezen, behalve de snijtanden,verwijderd Beter zonder tanden dan met pijn Wanneer je, zoals wij van Dierenthuis, al jarenlang voor honderden katten zorgt, dan mag je je echt wel ervaringsdeskundige noemen. Mensen met een vraag over katten en/of kattengedrag weten dit en er komen dan ook regelmatig vragen daarover bij ons binnen. Antje Schweerdtman wilde weten hoe wij denken over het laten doorleven van katten zonder tanden en kiezen. Meerdere dierenartsen hadden haar al verteld dat een tandeloze kat nog meerdere jaren goed kan doorleven op gepureerd voer. Wordt dat geen kliederboel? Daarbij, een van nature zo schoon dier dat zich zelf dan niet meer schoon kan houden, is dat niet een vorm van dierenmishandeling? Zonder tanden en kiezen schrompelen de bekjes dan niet in? Vraagt zij zich af. Ook haar 12-jarig nichtje, dat dierenarts wil worden, denkt dat het dan misschien beter is om zo'n dier maar te euthanaseren. Wij hebben haar geantwoord dat wij hier heel veel katten, zowel jong als oud, in de opvang hebben die imiddels totaal zonder tanden en kiezen zijn.ze kunnen zich prima redden en eten ook gewoon brokjes. Krijgen ze wel blikvoer dan is dat zeker geen kliederboel. Verschrompelde bekjes? Wij hebben dat hier nog nooit gezien. Er zijn er zelfs bij die, hoewel zonder tanden en kiezen, net zo makkelijk ééndagskuikens naar binnen werken. De kaken zijn, eenmaal genezen van het tandjes trekken, hard genoeg voor dat werk. Voor wat betreft het zichzelf schoonhouden. Bij katten waar dat niet meer lukt komt dit meestal door een ander medisch probleem. Is de oorzaak echt niet te achterhalen dan kun je zo'n kat natuurlijk regelmatig kammen of af en toe scheren. Wat wij in elk geval wel zielig vinden is een dier laten rondlopen met een, zeer pijnlijk, volledig weggerot gebit. Alles eruit is dan veel beter en het dier leeft daar meestal enorm van op. Zeker wanneer je bedenkt dat het niet behandelen van dieren met een slecht gebit op termijn ontstekingen in de bek tot gevolg heeft. Via de bloedbaan tast dit dan later de hartklep, de nieren en de lever aan. Door de moderne narcose technieken (gasnarcose) kunnen dieren, tot op hoge leeftijd, deze behandeling met goed gevolg ondergaan.

9 Een verlies doet pijn, en niet alleen bij de mensen... Een paar dagen geleden las ik het artikel van Carina over het overlijden van drie Dierenthuis/FIV-FeLV, bewonertjes op één en dezelfde dag. Ik kende de dieren die het betrof slechts zijdelings omdat mijn persoonlijke bezoeken aan DT zich helaas beperken tot één à twee keer per jaar. Toch stond ook mijn hart even stil. In hèt verzorgingshuis voor oude en zieke honden en katten is het dan wel normaal dat er regelmatig dieren overlijden, maar het blijft, in de eerste plaats voor de beheerders en de vrijwilligers, elke keer het afscheid van een vriend of vriendin. Zoiets gaat altijd gepaard met echt verdriet. In gedachten ging ik terug naar de tot nu toe vier keer dat wij (mijn man en ik) afscheid moesten nemen van een huisdier. Dat deed heel erg zeer. Zo erg, dat ik oprecht kwaad werd toen iemand meende dat het maar een dier was en dat dat toch zo erg niet kòn zijn. Ik dacht - en denk- daar (nog steeds) anders over. Houden van beperkt zich, vind ik, niet alleen tot mensen onderling. Wanneer je langere tijd, in goede harmonie, samenleeft met een ander levend wezen dan is het niet meer dan normaal dat je na diens dood een periode van rouw doormaakt. Een dier mist en rouwt om zijn of haar dode mededier of overleden baas. Een mens rouwt om zijn of haar overleden medemens of dier. Allemaal op zijn of haar eigen manier. Nee, het is geen fabeltje dat dieren ook kunnen rouwen. Twee deense dog broers die samen in een huisgezin woonden en waarvan, na acht en een half jaar, er één overleed, zorgde voor een rouwperiode bij de mensen én de overblijvende hond. In dit geval was de baas er zelfs wat eerder overheen en heeft toen zijn hond (die trouwens nog anderhalf jaar langer geleefd heeft dan zijn broer) er weer boven op moeten helpen. Mens en dier kunnen een zeer hechte band hebben. Ze kunnen lief en leed delen. Zoals in alle relaties tussen twee levende wezens, ongeacht hun soort. Rouwen hoort daar dan toch ook bij?!

10 Dank Het is bij Dierenthuis altijd weer hard werken. Sowieso de verzorging van de dieren en het schoonhouden van het terrein en de gebouwen. Maar ook moeten we er hard aan trekken om de begroting steeds weer sluitend te krijgen. Ruim duizend katten en tientallen honden vragen veel van onze zorg en onze financiën. Gaat u maar na! Elke dag is dierenartsdag. Alle benodigde medicijnen elke keer weer. Tientallen kilo s voer. Liters schoonmaakmiddelen. Wasmachines die overuren draaien. En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Om de onkosten zo laag mogelijk te houden versturen we geen post, geen kaarten. Alle informatie gaat via de nieuwsbrief en via de websites. Zo blijft u op de hoogte van alle verhalen zonder dat we er veel geld aan hoeven te besteden. U als donateur bent voor ons onmisbaar. U helpt ons met uw bijdrage in euro s, door cadeautjes op te sturen of mee te brengen tijdens een bezoek, door op allerlei manieren reclame voor ons te maken, door altijd weer aan onze dieren te denken. De vrijwilligers zorgen ervoor dat we de boel op deze manier draaiende kunnen houden. Ze werken voor en achter de schermen. Gaan met eindeloos veel liefde met de dieren om en schromen zelfs de smerigste klusjes niet. Iedereen, allemaal, op welke manier ook bij ons betrokken, jullie zijn geweldig. Dank, dank, dank.

11 Het was weer een topdag! Zit weer schoongewassen op de bank, de schoenen met poep eronder staan buiten en de kleren vol met haren liggen in de wasmand. Mijn hoofd zit vol met honden en katten die ik allemaal gezien en geaaid hebt. Wat was het weer fijn en wat was het leuk om daar zo af en toe eens te mogen werken. Jozef die weer huppelend op mij afkomt en zowaar helemaal tegen mij op springt. Dat heb ik hem nog nooit zien doen. Ik ben gek op hem maar Alice en Steven, de bewoners, kunnen hem af en toe wel achter het behang plakken. Omdat hij regelmatig hard verscheurend kan janken en dat is een heel akelig geluid. Hij zit dus ook niet voor niets bij Dierenthuis. En dan Onno, een groot ongeleid projectiel. Hij is jong en zeer uitgelaten en springt letterlijk boven op je. Maar ik heb geleerd van de vorige keer. Ik zeg nu braaf meteen ZIT als hij er aan komt en dat doet hij nu ook meteen. Gaat dan wel op je voeten zitten zodat je meteen geen stap meer verder kan zetten. Als ik beneden de stallen heb schoongemaakt ga ik even rustigopeenbankjezittenindezon.meteenkomenerkattenopjeschooteninjenekzitten.ik verbaas mij over de vele kleuren en tekeningen die de katten hebben. Geen enkel kat is hetzelfde. Ik verbaas mij ook over hoe ze allemaal in harmonie met elkaar leven. Af een toe een grauw en een haal naar de ander maar dat is het. Er heerst rust. En ik voel mij ook volmaakt gelukkig tussen deze prachtige beesten. Na al het harde werken met zijn allen nog even gezellig na zitten in het dieren café onder het genot van een bakkie koffie. Ik kijk om mij heen en zie Inge en Suus met katten op schoot en zij vertellen over hun werk als dierenarts. Fantastisch dat zij ondanks hun drukke baan toch gewoon schoonmaak werk doen hier. Ik zie Alette, moe maar ze geniet, nonchalant een kat aaien op de tafel. Ook zij een drukke baan maar toch besteedt zij haar vrije zaterdag aan Dierenthuis.Ik zie Saskia, de huisfotografe, die tijdens de gesprekken door steeds haar camera pakt voor dat ene goede plaatje. Ik zie Alice die vertelt over haar dieren en wij willen graag alles weten. Dit plaatje met, op ons, onder ons en naast ons allemaal dieren is een mooi plaatje om mee naar huis te nemen. Deze mensen geven om dieren die het heel hard nodig hebben en dat doe ik ook. Het was weer een topdag bij Dierenthuis.

12 Phenivir Om onze leucosekatten een zo goed mogelijk leven te bezorgen zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. We gaan nu een test doen in de hoop hun immuunsysteem te versterken en hen zo langer gezond te houden. Een maand lang zullen alle leucosekatten elke dag het poeder Phenivir (ALPHEN30) van ALH Nutrilon door hun eten krijgen. Het is een voedingssupplement ter ondersteuning van aangeboren en adaptief immuunsysteem. Dat houdt in dat Phenivir geen geneesmiddel is maar ervoor moet zorgen dat de katten sterker worden en daardoor dus minder snel ziek zullen worden. Elke dag zullen we voor elke kat 85 mg van het poeder door hun voedsel mengen. En daar dient zich een probleem aan. Om dit een maand te kunnen proberen hebben we dus 30 dagen lang voor 70 katten blikvoer nodig. We zijn al aan het hamsteren maar elke extra bijdrage is meer dan welkom. Het poeder wordt gelukkig al gesponsord. Natuurlijk houden we u op de hoogte van de resultaten.

13 Clafoutis met kerstomaatjes (vegetarisch eiergerecht) (Dit is een hartige variant van het franse nagerecht clafoutis aux cérises, wat -zoals de naam al zegt- met kersen gemaakt wordt. Met tomaatjes, kaas en tuinkruiden is het geschikt als lunchgerecht, buffetgerecht of als voorgerecht bij een diner dan kunt u eventueel éénpersoons ovenschaaltjes gebruiken.) Ingrediënten (voor 4 à 6 personen): 400 gram kerstomaatjes (kleintjes is beter dan grotere) 3 flinke eetlepels gehakte kruiden zoals peterselie, bieslook, koriander of basilicum. (neem hiervan gewoon één of meerdere soorten die u lekker vindt) 4 grote, biologische, eieren 100 gram gerapste kaas, niet dierlijk gestremd (bijv. Bastiaansen, Groene koe of AH biologisch) 50 gram gewone witte tarwebloem 1 potje crème fraiche (125 ml) 175 ml. halfvolle melk Zout en peper naar smaak. Boter of olie om in te vetten. Verder nog nodig: Een platte ovenschaal met een inhoud van ca. anderhalve liter.

14 Clafoutis met kerstomaatjes (vegetarisch eiergerecht) (vervolg) Bereiding: Vet de ovenschaal in en verdeel de gewassen en afgedroogde, hele, tomaatjes over de bodem. Strooi hier de kruiden en de helft van de geraspte kaas over. Zeef de bloem boven een mengkom en klop daar één voor één de eieren door tot het glad is. Vervolgens de crème fraiche en daarna in een dun straaltje, de melk. Wanneer alles goed gemengd is heeft u een klontvrij dun eierbeslag. Breng het op smaak met zout en peper en giet het voorzichtig over de tomaatjes in de schaal. Strooi de rest van de kaas erover en zet het geheel midden in een op 180 C voorverwarmde oven. Baktijd ca. 45 minuten. Dreigt het gerecht te donker worden maar is het nog niet gaar, dek het dan af met aluminiumfolie. (Laat een paar minuten afkoelen voor u het aansnijdt want de hete, hele tomaatjes zouden kunnen klappen ) Een veganistische variant is mogelijk. Maar dan wordt het toch wel een ander gerecht. Vervang kaas door gemalen amandelen of hazelnoten met extra kruiden voor de toplaag en laat de eerste kaaslaag weg. Vervang koemelk door sojamelk of rijstmelk.laat de crème fraiche helemaal weg, voeg eventueel wat sojaroom toe. Om tijdens het bakken de vaste textuur te krijgen mengt u de soja of rijstmelk niet met eieren, maar met maizena, zie voor hoeveelheden de aanwijzingen op de verpakking. Pas ook de baktijd aan, ca 35 minuten is nu waarschijnlijk voldoende.

15 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdaag - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alstublieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken - Wasmiddelen - Allesreiniger - Bleek - Latex handschoenen - Fleecedekens - Dekens - Blikvoer (Whiskas) - Sardientjes - Dettol - Kauwbotten van buffelhuid - Dekbedovertrekken (2 persoons) - Blikvoer voor de hond

16 Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan op dinsdag, donderdag en zaterdag - na afspraak tussen en uur. Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

17 Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) info@dierenthuis.nl Website: Website: Hyves: Facebook: Rekeningnummer Dierenthuis: IBAN: NL22INGB BIC:INGBNL2A Rekeningnummer FIV-FeLV: IBAN: NL87INGB BIC:INGBNL2A Tekst: Marleen van Houten, Bea van Laar Fotografie: Nel van Wijngaarden, Saskia Blok

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

DIERENTAAL December 2010

DIERENTAAL December 2010 DIERENTAAL December 2010 Beste Dierenvrienden We hebben goed nieuws uit Almere. De vergunningen zijn rond en de bouw gaat beginnen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. We laten een prachtig schilderij

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

DIERENTAAL Februari 2011

DIERENTAAL Februari 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Greetje lellebel - Bittere tranen - Kunnen we haar nog redden? - U kunt ook op afstand helpen: Zegt het voort!

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Inhoud Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Een ster van de straat permanent naar een vier sterren verblijf Midden in de afgelopen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2013

DIERENTAAL April 2013 Beste Nieuwsbrieflezer, De reguliere Dierenthuis Nieuwsbrief is nog maar een paar dagen oud, maar toch ontvangt u hier al weer een korte extra nieuwsbrief. Hij is helemaal gewijd aan Lonny. Op onze Facebook

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Stichting Kansarme Dieren

Stichting Kansarme Dieren Stichting Kansarme Dieren Jaarverslag 2012 Algemeen De aanleiding voor het oprichten van de Stichting Kansarme Dieren (januari 2011) was de moeilijke situatie van vooral oudere en/of chronisch(e) zieke

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2014. In deze Nieuwsbrief: - Bezoekdagen - De verhuizing van Snooki en Yeti - Vrijwilligers met dieren - De KvK - Hoe is het met Lonny

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Gaat jouw liefde door de maag?

Gaat jouw liefde door de maag? Gaat jouw liefde door de maag? Valentijnsdag; commerciële onzin, of een mooi moment om extra lief voor elkaar te zijn? Jij mag het zeggen, maar wij geven je in ieder geval recepten voor een heerlijke brunch,

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken De prachtige kater Dionysius heeft een bijzondere missie: elke week gaat hij met Joyce Smit op bezoek in een bejaarden- of verzorgingshuis.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

DIERENTAAL Oktober 2012

DIERENTAAL Oktober 2012 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de tweede pocketnieuwsbrief met hierin een update over DE LAATSTE TON actie! Omdat we niet kunnen ophouden u te vertellen hoe dankbaar we zijn... Nu sparen voor

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Roerei en komkommer ontbijt.

Roerei en komkommer ontbijt. Roerei en komkommer ontbijt. Roerei en komkommer. Roerei en komkommer. Lekker luchtig roerei met wat komkommerschijfjes. Als je hongerige huisgenoten hebt die weigeren koolhydraatarm te eten dan is dit,

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker In deze nieuwsbrief: De gehele maand mei 20% korting op de pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker Natuurlijk met lekker recept Een kleine wijziging in het supplement kalium Nieuw! Column

Nadere informatie

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar 2.1 Met Ron naar school naam: Kijk en vul in: Wie - wat waar Op de schouder van Ron zit zijn rat. De rat heet Marloes. In zijn hand draagt Ron haar jong. Het jong heet Snuf. Op de grond staat de kooi van

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan Van welk dier kan je de gekkekoeienziekte krijgen? A) Stieren en koeien B) Schapen C) Allebei Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!

Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! Stalnieuws mei 2011 Hoeráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!! 7 april is Jüpi 1 jaar geworden! 11 mei komt de veearts op bezoek om deze hengstenman íets minder mannelijk temaken waardoor

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van.

Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Vermeng alle ingredienten en roer er een glade emulsie van. Gebakken coquilles met een spinazie/ postelein salade geserveerd met citrus dressing. Ingredienten dressing; 2 eetlepel olijf olie 1 theelepel cherry azijn Sap van ½ citroen Sap van ½ sinasappel 1 teentje

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 naam stagiaire naam: Anne bersée stagebedrijf naam: Dierenasiel adres: Keesomstraat 5 plaats: Zandvoort telefoonnummer: 023 5343440 stagebegeleider:

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles.

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. MIJN LAND Oh mijn land Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Oh mijn land Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. Oh mijn land Ik mis mijn familie. Mijn vrienden,

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Laura. Ingrid Mulder. t.b.v.:

Laura. Ingrid Mulder. t.b.v.: Laura Laura Ingrid Mulder t.b.v.: Schrijver: Ingrid Mulder Coverontwerp: Ingrid Mulder ISBN: 9789402127126 Ingrid Mulder / San Antón Morón December 2014 Inleiding Voorspoed was haar vreemd. Beter gezegd:

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252

vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252 vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252 de ultieme puffy pancakes Als wij een kater hebben (dat gebeurt

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Recepten Fingerfoods Fingerfoods voor mensen met dementie in een verpleeghuis

Recepten Fingerfoods Fingerfoods voor mensen met dementie in een verpleeghuis Recepten Fingerfoods Fingerfoods voor mensen met dementie in een verpleeghuis Verhogen van de groente- en fruitinname 1 Inhoud Pilot Fingerfoods 2 Broccoli quiche 3 Seizoensgroenten Quiche 3 Spinazie Quiche

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Naam Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Inleiding Niet alleen LHB-ers zelf vinden het lastig om over hun seksualiteit of seksuele identiteit te praten. Dat geldt ook voor veel studenten en ervaren professionals

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie