Het begrip recht INHOUD. INLEIDING 1. De burger en het recht 2. Indeling van het recht 3. Bronnen van het recht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het begrip recht INHOUD. INLEIDING 1. De burger en het recht 2. Indeling van het recht 3. Bronnen van het recht"

Transcriptie

1 Inleiding tot het recht - 1 van 3 INLEIDING TOT HET RECHT INHOUD INLEIDING 1. De burger en het recht 2. Indeling van het recht 3. Bronnen van het recht Noot: Gebruik de linkerbladzijde om een synthese, aanvulling, antwoord op een vraag e.d. te maken. Duid op de rechterbladzijde de belangrijkste punten aan met een markeerstift. Aanvullingen op de rechterbladzijde doe je in inkt of met een potlood. 1. De burger en het recht Waarom is recht noodzakelijk in een maatschappij? Het begrip recht Wat is recht? Objectief recht: het geheel van dwingende voorschriften en regels die de gedragingen van mensen in een gemeenschap regelen en die de mensen moeten volgen. Ze werden opgesteld werden - door de gemeenschap, of door mensen die deze gemeenschap vertegenwoordigen (parlement) en zijn afdwingbaar. - om het algemeen welzijn te bevorderen, m.a.w. opdat mensen met verschillende overtuigingen kunnen samenleven zonder elkaar te schaden. Subjectief recht: het recht, de bevoegdheid om bepaalde handelingen te stellen; bv. eigendom verwerven, SE maakt aanspraak op iets t.o.v. SN, arbeidskeuze, kiesrecht. Subjectieve rechten vloeien voort uit regels die deel uitmaken van het objectief recht. Naam: Klas: Nummer:

2 Inleiding tot het recht - 2 van 3 2. Indeling van het recht A. Internationaal recht: internationale rechtsregels Het probleem hierbij is de afdwingbaarheid. Verklaar. B. Nationaal recht: nationale rechtsregels 1 Privaat recht: regelt de verhoudingen tussen burgers onderling - Burgerlijk recht regelt de meest voorkomende situaties in het leven van alle burgers - Handels- en economisch recht rechtsregels die van toepassing zijn op handelaars - Arbeidsrecht regelt de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers 2 Publiek recht: regelt de verhoudingen tussen overheid en burgers - Strafrecht regelt de bestraffing bij overtreding van de rechtsregels - Grondwettelijk recht regelt 1E de staatsstructuur 2E de inrichting van de staatsmachten 3E de grondrechten en -plichten van de burgers - Fiscaal recht omvat de vaststelling en de inning van de overheidsinkomsten - Administratief recht regelt de inrichting en werking van de overheidsorganen en - instellingen 3 Gemengde rechtstakken bevatten zowel publiek- als privaatrechtelijke regelingen - Socialezekerheidsrecht regelt de organisatie van de sociale zekerheid Noot: Arbeidsrecht + Socialezekerheidsrecht = Sociale Wetgeving - Milieurecht, medisch recht, het mediarecht Geef telkens een concreet voorbeeld. Noot: Civiele rechten zijn rechten die een persoon tegenover medeburgers kan uitoefenen. Ze kunnen worden onderverdeeld in persoonlijkheids- (eigen lichaam) en familierecht (huwelijk), zakelijke rechten (hypotheek), vorderingsrechten (iets kunnen eisen) en intellectuele rechten (auteursrechten). Politieke rechten zijn rechten die een persoon tegenover de overheid kan uitoefenen.

3 Inleiding tot het recht - 3 van 3 3. Bronnen van het recht Waarop zal een rechter zich baseren om recht te spreken? 1/ De wetten en decreten a) Een wet is een bindende rechtsregel, opgelegd door de wetgevende macht. Hoe komt een wet tot stand? 1 Initiatief en indiening Een wetsvoorstel van een parlementslid, of een wetsontwerp van de regering wordt ingediend in de Kamer of de Senaat. 2 Behandeling, stemming en evt. overzending In een commissie kan het onderzocht worden voordat het besproken wordt in de Kamer. Er kunnen eventueel amendementen ingediend worden. Ten slotte volgt een stemming. Een aangenomen tekst kan overgezonden worden naar de tweede kamer. Daar gebeurt dan hetzelfde nogmaals. 3 Bekrachtiging, afkondiging en publicatie De Koning zal de wet bekrachtigen. Daarna wordt ze afgekondigd in het Belgisch Staatsblad. Tien dagen later is de wet van kracht. Wetten kunnen imperatief of suppletief zijn. 1E Imperatieve of dwingende wetten moeten steeds nageleefd worden, zij zijn van openbare orde. Vb.: de strafwet, de fiscale wetgeving 2E Suppletieve of aanvullende wetten moeten enkel nageleefd worden indien de partijen onderling niets anders overeengekomen waren. Vb.: b) Decreten en ordonnanties hebben dezelfde kracht als wetten. Decreten worden uitgevaardigd door de Gewest- of Gemeenschapsraden, ordonnanties maakt de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. De regering kan verordeningen uitschrijven om de praktische uitvoering van de wetten te regelen. Koninklijke Besluiten worden getroffen door de regering. Ministeriële Besluiten komen van de ministers. Provinciale en gemeentelijke reglementen kunnen opgelegd worden door de provincie- en gemeenteraad. Hiërarchie der wetten: in alle betwiste gevallen heeft de federale wet voorrang op de regionale wetgeving. 2/ Rechtspraak Hieronder verstaat men het geheel van de arresten en vonnissen van de hoven en rechtbanken. Een rechter kan zich baseren op vroeger uitgesproken vonnissen en arresten. Bv. het arrest Bosman. 3/ Rechtsleer Rechtsleer bestaat uit de publicaties van rechtsgeleerden. 4/ Gewoonten en gebruiken Als bepaalde handelingen langdurig en regelmatig op een zelfde wijze gebeuren door de betrokken personen, kunnen ze een bron van recht zijn. Zo zal de vrederechter zich bv. laten leiden door de gebruiken van de streek voor wat betreft het tijdstip van in gebruikneming van een gepacht landeigendom, bij gebrek aan bewijs vanwege de pachter. Gewoonten als bron van het recht zijn evenwel uitzonderlijk.

4 Grondwet - 1 van 13 GRONDWETTELIJK RECHT Inhoud: Grondwettelijk recht 1. De staatsstructuur 2. Grondrechten en -plichten 3. De staatsmachten 3.1. De wetgevende macht 3.2. De uitvoerende macht 3.3. De rechterlijke macht De grondwet De grondwet is de basis van de andere wetten. Zij bevat de fundamentele regels en komt dus voor de wet en het decreet in de hiërarchie van de normen. Zij definieert de staatsvorm, bepaalt de bevoegdheid van de gezagsdragers en de wijze waarop zij hun bevoegdheden uitoefenen. De grondwet regelt: 1. De grondbeginselen van de staatsstructuur: België is een federale staat 2. De inrichting en werking van de staatsmachten: bevoegdheidsverdeling 3. De grondrechten en vrijheden van de burgers De grondwet wijzigen is niet eenvoudig. De grondwet kan enkel gewijzigd worden met een speciale procedure. Lees art Art.131: De wetgevende macht heeft het recht te verklaren dat er redenen zijn tot herziening van zodanige grondwettelijke bepalingen als zij aanwijst. Na deze verklaring zijn beide Kamers van rechtswege ontbonden. Twee nieuwe Kamers worden overeenkomstig art. 71 bijeengeroepen. Deze Kamers beslissen, in overeenstemming met de Koning, over de punten die aan herziening zijn onderworpen. In dit laatste geval mogen de Kamers niet beraadslagen wanneer niet ten minste twee derde van de leden waaruit elke Kamer bestaat, tegenwoordig zijn; en een verandering is alleen dan aangenomen, indien zij ten minste twee derde van de stemmen heeft gekregen. Welke fasen moeten doorlopen worden om de grondwet te wijzigen? 1/ Verklaring tot herziening van de Grondwet De wetgevende macht verkaart dat ze bepaalde grondwetsartikels wil wijzigen; Gevolg: ontbinding van het Parlement; 2/ Verkiezingen voor de federale wetgevende Kamers binnen de 40 dagen. Waarom? 3/ De eigenlijke herziening Parlementsleden kunnen voorstellen indien om de aangeduide grondwetsartikels te wijzigen. De nieuwe Kamers (binnen de 2 maanden moeten ze bijeengeroepen worden) moeten stemmen over de geplande wijziging. De grondwetswijziging wordt enkel aanvaard indien er een dubbele 2/3e meerderheid voor de wijziging is. Verklaar. Zes grondwetswijzigingen: in 1893, 1920, 1970, 1980, 1988 en 1993 Laatste grondwetswijziging 1993: St.-Michielsakkoord - 10 provincies i.p.v. 9: Brabant wordt gesplitst in Vlaams en Waals Brabant - rechtstreekse verkiezing gewestraden (eerste maal in 1995, tweede maal in 1999) - nieuwe werkverdeling Kamer en Senaat Noot: 18/11/1830: België onafhankelijk; 1831: opstelling grondwet; eerste Koning: Leopold I; gedurende 140 jaar een unitaire staat.

5 Grondwet - 2 van 13 INHOUD VAN DE GRONDWET Titel I: Het grondgebied en zijn indeling De staatsstructuur België is een federale staat, samengesteld uit 3 gemeenschappen en 3 gewesten (Art.1). Schema: Federale staat Vlaamse gemeenschap Franse gemeenschap Duitse gemeenschap Vlaams gewest Waals gewest Brussels gewest Nationaal: Een federale staat Gemeenschappen: België omvat 3 gemeenschappen (Art. 3ter): 1 de Vlaamse Gemeenschap 2 de Franse Gemeenschap 3 de Duitse Gemeenschap Gewesten (3): Art. 107quater: 1 Het Vlaamse Gewest 2 Het Waalse Gewest 3 Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Taalgebieden (4): 1 het Nederlands taalgebied ( inwoners) 2 Frans ( ) 3 Duits (70.500) 4 Tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad ( ) Tien Provincies: Het Vlaamse Gewest is ingedeeld in de provincies Antwerpen ( ), Limburg ( ), Oost-Vlaanderen ( ), Vlaams-Brabant ( ) en West-Vlaanderen ( ). Het Waalse Gewest is ingedeeld in de provincies Henegouwen ( ), Luik ( ), Luxemburg ( ), Namen ( ) en Waals-Brabant ( ). In het administratief arrondissement Brussel Hoofdstad wonen mensen. 589 Gemeenten Noot: Nationaal hebben we 5 bestuursniveau s + het Supranationaal Europees beleidsniveau.

6 Grondwet - 3 van 13 Titel II: De Belgen en hun rechten Grondrechten en -plichten van de burgers De grondrechten en -plichten die elke Belg heeft kunnen we als volgt onderverdelen: 1. Politieke rechten bv.: stemrecht (-plicht) vanaf 18 jaar, verkiesbaarheid, niet uit het land gedreven kunnen worden of uitgeleverd worden... Art. 6: De Belgen zijn gelijk voor de wet. Art. 7: De vrijheid van persoon is gewaarborgd. 2. Publieke rechten Deze kunnen ingedeeld worden in: 1 Persoonlijke vrijheden: - briefgeheim Art. 22: Het briefgeheim is onschendbaar. - onschendbaarheid van de woning Art. 10: De woning is onschendbaar; geen huiszoeking kan plaatshebben dan in de gevallen die de wet bepaalt. - bescherming van het eigendomsrecht Art. 11: Niemand kan van zijn eigendom worden ontzet dan ten algemene nutte, in de gevallen en op de wijze door de wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling. 2 Sociale vrijheden: - vrijheid van onderwijs Art. 17: Het onderwijs is vrij. De Gemeenschap waarborgt de keuzevrijheid van de ouders. Zij organiseert neutraal onderwijs. - vrijheid van godsdienst - persvrijheid Art. 18: De drukpers is vrij; de censuur kan nooit worden ingevoerd. - vrijheid van taal Art. 23: Het gebruik van de in België gesproken talen is vrij; het kan alleen worden geregeld voor handelingen van het openbaar gezag en voor rechtszaken. - vrijheid van vereniging Art. 19: De Belgen hebben het recht vreedzaam en ongewapend te vergaderen mits zij zich gedragen naar de wetten. Deze bepaling is niet van toepassing op bijeenkomsten in open lucht. Art. 20: De Belgen hebben het recht van vereniging.

7 Staatsmachten Grondwet - 4 van 13 Titel III: De staatsmachten Overzicht wetgevende en uitvoerende macht 1 Wetgevende macht 2 Uitvoerende macht a) Nationaal Verkiezingen om de 4 jaar Parlement (150 kamerleden + 71 senatoren) Federale Regering (14 ministers + 1 premier) b) Gemeenschappen Gemeenschapsraden 1/ Nederlandse 2/ Franse (19+75=94) 3/ Duitse (25) Gemeenschapsregeringen 1/ Nederlandse 2/ Franse (4) 3/ Duitse (3) c) Gewesten Verkiezingen om de 5 jaar d) Provincies Gouverneur: benoemd voor het leven door de Koning Verkozen voor 6 jaar e) Gemeenten Burgemeester: benoemd door de Koning om de 6 jaar. De burgemeester is tevens hoofd van de politie en de burgerlijke stand. 6 jaar Gewestraden 1/ Vlaamse 2/ Waalse (75) 3/ Brusselse Hoofdstedelijke Raad (6+19) Provincieraad wordt om de 6 jaar verkozen Gemeenteraad wordt om de 6 jaar verkozen Gewestregering 1/ Vlaamse 2/ Waalse (7) 3/ Brusselse (5) Bestendige Deputatie College van Burgemeester en Schepenen Noot: 1E Vlaanderen heeft de Vlaamse Gemeenschaps- en Gewestraad samengevoegd tot de Vlaamse Raad (124 verkozenen) of het Vlaams Parlement, en de Vlaamse Gewest- en Gemeenschapsregering tot de Vlaamse Regering (bestaat uit 11 ministers). 2E Tussen provincie en gemeente staat de arrondissementscommissaris. Hij wordt benoemd door de Koning. P.S. Europese verkiezingen om de 5 jaar (laatste maal in 1999 samen met federale verkiezingen) Wanneer zullen federale en Europese verkiezingen weer samenvallen?

8 Staatsmachten Grondwet - 5 van De wetgevende macht Overzicht: Federaal Parlement Kamer 150 leden (allen rechtstreeks verkozen) (prioritair) Senaat 71 leden (40 rechtstreeks verkozenen: (25 Nederlandstaligen en 15 Franstaligen) Vlaams Parlement (Raad) 124 leden worden rechtstreeks verkozen (waarvan 6 woonachtig in Brussel-Hoofdstad) Deelstaten Waalse Gewestraad 75 leden worden rechtstreeks verkozen. Zij vormen samen met de 19 Franstalige leden van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad de Franse Ge meenschapsraad (94 leden) Brusselse Hoofd stedelijke Raad: 75 leden (6 uit de Vlaamse Raad en 19 uit Franse Gemeenschapsraad) Raad van de Duitstalige Gemeenschap: 25 leden 1 Federaal Art. 26: De wetgevende macht wordt gezamenlijk uitgeoefend door de Koning, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. De Kamer van Volksvertegenwoordigers bestaat uit 150 rechtstreeks gekozenen. Zij worden om de 4 jaar verkozen (min. leeftijd 21 jaar). De Senaat telt 71 leden waarvan 40 rechtstreeks gekozen senatoren (25 N en 15 F), 21 senatoren aangewezen door de Gemeenschapsraden (10N, 10F en 1D) en 10 senatoren (6N en 4F) gecoöpteerd door de 61 andere senatoren (min. leeftijd 21 jaar). Ten slotte zijn er nog de senatoren van rechtswege, met name de troonopvolgers. Welke soorten senatoren kan je onderscheiden? Kamer De Kamer wordt exclusief bevoegd voor: 1E moties van wan- en vertrouwen ten overstaan van de regering, 2E de ministeriële aansprakelijkheid (de burgerrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid van ministers), 3E de begrotingen (en rekeningen van de staat), 4E defensie (vaststelling van het legercontingent) en 5E naturalisatie.

9 Staatsmachten Grondwet - 6 van 13 De Kamer van Volksvertegenwoordigers wordt de 'politieke Kamer'. Voor de gewone wetgeving heeft de Kamer het initiatiefrecht. Wetsontwerpen worden principieel eerst in de Kamer ingediend (Senaat heeft 15 dagen tijd om te amenderen). De Senaat kan een goedgekeurd ontwerp wel amenderen, maar de uiteindelijke beslissingsmacht ligt bij de Kamer. Senaat De Senaat regelt exclusief de belangenconflicten tussen de parlementaire raden (belangrijkste taak van de Senaat). De Senaat kan initiatieven nemen op wetgevend vlak en vervult de rol van bezinningskamer voor alle wetten. De wetsontwerpen ter bekrachtiging van verdragen en wetsontwerpen betreffende internationale aangelegenheden worden bij voorkeur in de Senaat ingediend. De Senaat kan de regering niet doen vallen. Kamer en Senaat Kamer en Senaat zijn samen bevoegd om 1/ wijzigingen aan te brengen aan de grondwet, 2/ de wetten met bijzondere meerderheid, 3/ wetten waarin de bevoegdheden van de diverse overheden worden vastgelegd, 4/ wetten ter voorkoming en regeling van onderlinge conflicten, 5/ de Raad van State en 6/ de overdracht van bevoegdheden aan internationale instanties. Noot: legislatuurparlement. Kamer en Senaat worden voor 4 jaar gekozen. Volgende verkiezingen zijn in De nationale regering kan slechts tot ontslag gedwongen worden indien bij een motie van wantrouwen tegelijk een nieuwe premier wordt voorgedragen. Samengevat: Federale bevoegdheden: 1. Grondwet 2. Buitenlands beleid 3. Defensie 4. Economische en Monetaire Unie 5. Justitie 6. Sociale Zekerheid 7. Openbare Orde

10 Staatsmachten Grondwet - 7 van 13 2 Deelstaten In de gemeenschappen en de gewesten kunnen de Raden decreten met kracht van wet uitvaardigen. De gewestraden worden rechtstreeks verkozen, de gemeenschapsraden worden daarentegen samengesteld uit de gewestraden. Vlaamse Raad of Vlaams Parlement: 124 leden worden rechtstreeks verkozen (waarvan 6 woonachtig in Brussel-Hoofdstad) Waalse Gewestraad: 75 leden worden rechtstreeks verkozen. Zij vormen samen met de 19 Franstalige leden van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad de Franse Gemeenschapsraad (94 leden). Brusselse Hoofdstedelijke Raad: 75 leden (6 uit de Vlaamse Raad en 19 uit Franse Gemeenschapsraad) Raad van de Duitstalige Gemeenschap: 25 leden Bevoegdheden gemeenschappen De gemeenschapsraden zijn bevoegd voor: 1. culturele aangelegenheden; 2. onderwijs; 3. persoonsgebonden aangelegenheden; 4. het gebruik van de talen i.v.m. onderwijs, bestuurszaken, e.d. Bevoegdheid gewesten De gewestraden zijn bevoegd voor: 1. Ruimtelijke ordening 2. Leefmilieu 3. Landbouw 4. Huisvesting 5. Waterbeleid 6. Gewestelijk energiebeleid 7. Economische politiek 8. Buitenlandse handel 9. Openbare werken en vervoer 10. Ondergeschikte besturen 11. Wetenschappelijk onderzoek Gewesten De gewesten zijn nu ook bevoegd voor steun aan de landbouw in probleemgebieden, plattelandsontwikkeling en promotiezaken. Verder worden een aantal taken inzake buitenlandse handel overgedragen. Ook de handelsattachés worden overgedragen, evenals het fonds voor de buitenlandse handel. Voor wetenschapsbeleid geldt een gelijkaardige afslanking van de nationale taken. De bevoegdheid inzake de wetgeving op de OCMW's, de intercommunales en de plaatselijke besturen (provincies en gemeenten) gaan naar de gewesten.

11 Staatsmachten Grondwet - 8 van 13 Gewesten en Gemeenschappen Gewesten en gemeenschappen krijgen strafrechtelijke bevoegdheden, i.v.m. de milieuwetgeving. De overdracht van deze bevoegdheden gaat gepaard met de overdracht van de daarbij horende middelen. Duur van een mandaat De duur van het mandaat werd behouden op 4 jaar voor Kamer en Senaat. Het bedraagt 5 jaar voor de Raden, waarvan de verkiezingen zullen samenvallen met die voor het Europees Parlement. (In het Europees Parlement zullen 14 Vlamingen en 10 Walen zitten.) Het wordt 6 jaar voor de provincieraden, waarvoor de verkiezingen zullen samenvallen met de gemeenteraadsverkiezingen. Noot: 1E Immuniteit van de Kamers Kamerleden zijn onverantwoordelijk voor wat ze zeggen in het parlement en onschendbaar. Zij kunnen niet vervolgd worden. Hetzelfde geldt voor de Koning. Waarom zijn Kamerleden onschendbaar? 2E Het parlementair jaar wordt steeds geopend op de tweede dinsdag van oktober. 3 Sinds 1995 legt de Premier elk jaar op de 2e dinsdag van oktober zijn Beleidsverklaring (State of the Union) af voor het parlement. 4 Links en rechts in de politiek De termen links en rechts werden oorspronkelijk bedoeld voor de leden van politieke partijen die in het parlement links en rechts van de voorzitter zaten. In de 20e eeuw kreeg links steeds meer de betekenis van progressief en rechts van conservatief. Linkse partijen willen veranderingen in de maatschappij. Veranderingen die door de overheid in gang moeten worden gezet. Bv. Het verkleinen van de inkomstenverschillen tussen de mensen. Misverstanden in de samenleving worden volgens linkse partijen vooral veroorzaakt door de structuur van de maatschappij. Rechtse partijen willen geen grondige maatschappelijke veranderingen. Conservatieven willen de invloed van de overheid terugdringen, de macht van de vakbonden beperken en zijn tegen de nationalisering van bedrijven en instellingen. Lees: Links en rechts in de politiek, K. Verstraeten, GvA, 1998.

12 Staatsmachten Grondwet - 9 van De uitvoerende macht Overzicht van onze regeringen: Federale Regering: Premier + 14 ministers + staatssecretarissen Vlaamse Regering 11 leden Franse Gemeenschapsregering: 4 leden Duitstalige Regering 3 leden Waalse gewestregering: 7 leden Brusselse Regering 5 leden Art. 29: De uitvoerende macht berust bij de Koning. De Koning heerst, de ministers regeren. De Koning benoemt en ontslaat zijn ministers. Taak: 1. Regering heeft als taak de wetten uit te voeren. Voor de praktische uitvoering van de wetten stellen zij Koninklijke en Ministeriële Besluiten op. 2. Tevens kunnen zij wetsontwerpen indienen. 3. Jaarlijks stellen zij de begroting op en leggen deze voor aan het parlement ter goedkeuring. Samenstelling: De Regering bestaat uit de Ministerraad (de Ministers) en de staatssecretarissen. De Eerste Minister leidt de Regering. De Ministerraad moet paritair samengesteld zijn, d.w.z. evenveel Nederlands- als Franstalige Ministers, uitgezonderd de Eerste Minister. De Ministerraad telt ten hoogste 15 leden. Het Kernkabinet omvat de Premier en zijn vice-premiers. Ministers van State worden door de Koning benoemd voor bewezen diensten, en door hem geraadpleegd in moeilijke momenten. Zij maken geen deel uit van de Regering. In de Gewesten en Gemeenschappen zijn de Deelregeringen of Executieven belast met de uitvoering van de decreten. Noot: Doel van de scheiding der machten De machten zijn in ons land gescheiden om absolutisme te vermijden. Nu kan de ene macht toezicht houden op de andere, theoretisch althans. In theorie is de wetgevende macht de belangrijkste, in werkelijkheid is het echter de uitvoerende macht. De uitvoerende en de wetgevende macht zijn in ons land zeer sterk verweven. Verklaar. Zoek op! a) Hoe is de huidige federale regering samengesteld? Welke partijen zitten in de federale regering? Wie zijn de belangrijkste ministers? b) Hoe is de huidige Vlaamse regering samengesteld? Welke partijen zitten in erin? Wie zijn de belangrijkste ministers?

13 Staatsmachten Grondwet - 10 van De rechterlijke macht Art. 30: De rechterlijke macht wordt uitgeoefend door de hoven en rechtbanken. De arresten en vonnissen worden in naam des Konings ten uitvoer gelegd. Principes aan de basis van de rechterlijke macht: 1E Iedereen is gelijk. 2E Rechtszittingen zijn principieel openbaar. 3E Elk vonnis dient gemotiveerd te zijn en voor het publiek te worden uitgesproken. 4E Alleen de wetgevende macht kan rechtbanken oprichten. 5E Alleen de wet bepaalt welke daden strafbaar zijn. Taak: De taak van de rechterlijke macht is het toepassen van de wetgeving op individuele gevallen. De rechtbanken beoordelen strafbare daden en geschillen tussen rechtshorigen. Organisatie: overzicht Burgerlijke Zaken 225 Kantons Vredegerecht Burgerlijke en handelsgeschillen tot EUR Strafzaken Politierechtbank Verkeerszaken en lichte strafzaken 27 Gerechtelijke arrondissementen ArrondissementsRb Bevoegdheidsconflicten tussen de rechtbanken op arrondisementsniveau Rb van 1e Aanleg Burgerlijke geschillen en beroep tegen uitspraak vrederechter Rb van Koophandel Handelsgeschillen en beroep tegen uitspraak vrederechter over handelsz. Arbeidsrechtbank Conflicten ts Wg en Wn + SZ Jeugdrechtbank Minderjarigen Correctionele Rechtb. Wanbedrijven en beroep tegen uitspraak politierechter 5 Rechtsgebieden Arbeidshof Beroep tegen vonnis arbeidsrb. Hof van Assisen Oordeelt over zware misdrijven in eerste en laatste aanleg Hof van Beroep Beroep tegen vonnis Rb 1e Aanleg, RvK en Correctionele Rb Hoven van Beroep zijn in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Bergen Nationaal Hof van Cassatie Kijkt na of er geen procedurefouten werden gemaakt Noot: Arbitragehof en Raad van State De uitspraak van een rechtbank noemt men een vonnis, die van een Hof heet arrest.

14 Staatsmachten Grondwet - 11 van 13 Bevoegdheden: Het Vredegerecht is bevoegd voor betwistingen tot EUR in burgerlijke en handelsgeschillen. Hiernaast heeft de vrederechter nog een aantal bijzondere bevoegdheden (40) ongeacht de waarde van het geschil: bv. handels- en huurovereenkomsten, consumentenkrediet,... De Politierechtbank beoordeelt kleine overtredingen en alle verkeersovertredingen. De Arrondissementsrechtbank lost bevoegdheidsproblemen op tussen de rechtbanken op arrondissementeel niveau. De Arbeidsrechtbank is bevoegd voor geschillen van sociaal recht, arbeidsrecht, R.S.Z. e.d. De Rechtbank van Koophandel behandelt handelsgeschillen over meer dan en evt. beroep tegen uitspraken van het Vredegerecht over handelsgeschillen van EUR. De Rechtbank van Eerste Aanleg oordeelt: - in burgerlijke zaken over betwistingen van meer dan EUR en beroep tegen een uitspraak van de vrederechter; bijzondere bevoegdheden: bv. echtscheidingen - in strafzaken heet ze Correctionele Rechtbank en behandelt wanbedrijven en beroep tegen een uitspraak van de politierechter - als Jeugdrechtbank in zaken i.v.m. minderjarigen. Het Hof van Assisen: Dit hof is bevoegd voor misdaden. Het oordeelt in eerste en laatste aanleg. Verklaar. Het zetelt om de 3 maanden in de hoofdplaats van elke provincie. Het Hof van Beroep behandelt beroep tegen vonnissen gewezen door de Rechtbank van Eerste Aanleg, van Koophandel en van de Correctionele Rechtbank. Er is een Hof van Beroep in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en in Bergen. Het Arbeidshof ontvangt beroep tegen vonnissen van de Arbeidsrechtbank. Het Hof van Cassatie of Verbreking: Dit Hof onderzoekt of de wetgeving juist is toegepast in rechtszaken. Het beoordeelt niet de grond van de zaak maar kijkt enkel of de juiste juridische procedure gevolgd werd en of de vonnissen en arresten niet in strijd zijn met wetten en besluiten. Indien dat het geval is, verbreekt ze de uitspraak en stuurt de zaak terug naar een lagere rechtbank om opnieuw beoordeeld te worden. Bijzondere bevoegdheid: beoordeling van ministers. Nationale administratieve rechtscolleges: Arbitragehof: controleert of de wetten niet discrimineren (gelijkheidsbeginsel) Bestaat uit 12 leden: 6 nederlandstaligen en 6 franstaligen, die worden voorgedragen door de Senaat en voor het leven benoemd door de Koning. Het Hof is bevoegd om conflicten te beslechten tussen wetten en decreten en tussen decreten onderling (wetgevende machten). Tegen de uitspraak van het Hof is geen beroep mogelijk. Raad van State: kan administratieve beslissingen van overheden vernietigen en tracht conflicten te vermijden tussen federale regering en deelregeringen. Noot: Snelrecht: beoogt afhandeling op 7 à 14 dagen.

15 Staatsmachten Grondwet - 12 van 13 Magistratuur 1. De zittende magistratuur (de RECHTERS) Het zijn degenen die het recht 'uitspreken' (bv. vrede-en politierechter, de voorzitters van de rechtbanken, hoven van beroep, enz.). Ze zijn onafzetbaar. 2. De staande magistratuur (het PARKET) (Zij moeten rechtstaan om het woord te nemen.) Omvat: - Per arrondissement: Procureurs des Konings en hun substituten (Arbeidsauditeur voor SZ) - Per rechtsgebied: Procureurs-Generaal bij het Hof van Beroep en hun substituten - Nationaal: Procureur-Generaal bij het Hof van Cassatie (Eliane Liekendael) In strafzaken vertegenwoordigen zij het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt en behartigt het 'algemeen belang' (bij criminaliteit, handelszaken, fiscaliteit, administratie, verkeer, milieu, ruimtelijke ordening, enz.). Zij bepalen het vervolgingsbeleid. Bevoegdheid inzake strafrechtspleging: 1E Onderzoek naar de misdrijven: bewijzen verzamelen. Voor belangrijke dossiers duidt het Parket een onderzoeksrechter aan om het onderzoek te leiden. Dit is een rechter met bijzondere bevoegdheden: hij kan een aanhoudingsbevel, een huiszoeking bevelen. 2E Strafvervolging instellen (openbare aanklager): het dossier voor rechtbank brengen. 3E Strafuitvoering na veroordeling o.l.v. de Minister van Justitie. Onderzoeksgerechten - Per arrondissement: Raadkamer (afdeling van de Rechtbank van Eerste Aanleg) + kan aanhoudingsbevel handhaven + kan dossier seponeren of doorverwijzen naar de rechtbank - Per rechtsgebied: Kamer van Inbeschuldigingstelling (afdeling van het Hof van Beroep) + behandelt het beroep tegen een beslissing van Raadkamer (bv. tegen een verlenging van een aanhoudingsbevel) Tot slot nog enkele begrippen: België is een Rechtsstaat, een democratische Staat, een parlementaire monarchie - Unitarisme: In een eenheidsstaat of unitaire staat berust de volledige politieke beslissingsbevoegdheid bij de centrale overheid. Dit was in België het geval tot Separatisme: Separatisme is de afscheiding, de volledige staatkundige boedelscheiding. - Confederalisme: De confederatie of statenbond is een statenverbinding tussen soevereine staten, die principieel hun zelfstandigheid behouden, doch die vrijwillig overeenkomen bepaalde belangen gemeenschappelijk te behartigen. - Federalisme: De federatie of bondsstaat is een staatsbestel waarin de samenstellende delen op cultureel, taalkundig, religieus of op welk vlak dan ook verschillend zijn. Het doel van het federale principe is de harmonische verdeling van de staatsmacht, tussen de centrale (federale) macht en de deelgebieden. Het federale gezag en de deelstaten moeten dus op permanente wijze samenwerken, rekening houdend met elkaars verscheidenheid.

16 Staatsmachten Grondwet - 13 van 13 Deze politieke wil wordt algemeen met de klassiek geworden Duits term "Bundestreue" omschreven. Hieronder verstaat men de wil om samen, met eerbiediging van elkaars culturele eigenheid, in eenzelfde federaal staatsbestel te ijveren voor de hoogst mogelijke economische, sociale en culturele welstand. De Bundestreue wordt belichaamd door de Koning. - Particratie: In plaats van een democratie wordt ons land tegenwoordig vaak een particratie genoemd. D.w.z. dat de partijen de eigenlijke macht in handen hebben. - Een constituante: Een parlement met grondwetgevende bevoegdheid. - Democratische rechtsstaat: Een staat waarin de burgers rechten hebben die de overheid moet eerbiedigen; d.w.z.. de gezagsdragers zijn gebonden door recht. - Democratie: Democratie wil zeggen dat het volk de macht heeft. Democratie is ook synoniem voor vrijheid. - Indirecte democratie: geen volksraadplegingen of referendums. - Een constitutionele monarchie of een grondwettelijk koninkrijk is een land waar het ambt van Koning erfelijk is, en waar de macht van de vorst beperkt wordt door de grondwet. De volksvertegenwoordigers hebben voorrang op het gezag van de Koning. Het tegenovergestelde is een absolute monarchie ; daar is de vorst almachtig. - Een parlementair regime: Een parlementair regime of parlementaire democratie is een regime waarin de volksvertegenwoordigers de regering ten val kunnen brengen. Dit bestaat niet in bv. de V.S. (parlementarisme). - Een soevereine staat: d.w.z.. een onafhankelijke staat. - Representatieve instellingen: instellingen die het volk kunnen vertegenwoordigen. Noot: Zetelverdeling bij gemeenteraadsverkiezingen Stemcijfer Lijst 1 Lijst 2 Lijst 3 Lijst 4 Lijst 5 ( 9 zetels) Deling door 2 420/1 216/3 180/5 164/ /2 144/ / / /9 Aanwijzing van de gekozenen: Partij 1 kreeg 5 zetels Kopstemmen: 641 ; 641 X 5 = 3205 Naamstemmen: 678 Totaal: 1319 ; 1319 X 5 = 6595: 6 = 11OO (6 = zetels + 1) Kandidaat A kreeg 202 naamstemmen kopstemmen = 1100 Verkozen B = 1100 Verkozen C = 1100 Verkozen D = 478 Verkozen E 250 niet verkozen F 297 laatste verkozene van deze partij G 50

17 Beantwoord volgende vragen Inleiding 1. Het begrip recht 1E Wat versta je onder het begrip recht? 2E Wat zijn eenzijdige rechtshandelingen? 3E Welke soorten rechtshandelingen ken je? Verklaar ze met een voorbeeld. 2. Indeling van het recht 1E Welke rechtstakken ken je? 2E Welke rechtsbronnen kan je onderscheiden? 3E Wat zijn a) suppletieve wetten b) imperatieve wetten c) decreten d) ordonnanties e) verordeningen f) K.B.'s 4E Verklaar a) rechtspraak; b) rechtsleer; c) een wet; d) een eenzijdige rechtshandeling. Grondwettelijk recht 1E Wat regelt de grondwet? 2E Hoe kan de grondwet gewijzigd worden? 3E Wat is een constituante? 1/ De staatsstructuur 1E Geef een schematisch overzicht van onze staatsstructuur. 2E Verklaar en bespreek a) Arbitragehof b) unitarisme c) separatisme d) confederalisme e) federalisme f) een constitutionele monarchie g) een parlementair regime h) een democratische rechtsstaat i) democratie j) particratie k) residuaire bevoegdheden. 2/ Grondrechten en -plichten van de burgers Welke a) politieke en b) publieke rechten genieten wij? 3/ De staatsmachten 3.1. Wetgevende macht 1E Wie vertegenwoordigt de wetgevende macht in ons land? 2E Wat is de taak van de wetgevende macht? 3E Verklaar: immuniteit van de Kamers Uitvoerende macht 1E Wie heeft de uitvoerende macht in handen? 2E Wat is de taak van de uitvoerende macht? 3E Verklaar: de regering moet paritair samengesteld zijn. 4E Wat zijn Ministers van State? 5E Wat is het doel van de scheiding der machten? 3.3. Rechterlijke macht 1E Wie oefent de rechterlijke macht uit? 2E Welke principes liggen aan de basis van de rechterlijke macht? 3E Wat is de taak van de rechterlijke macht? 4E Geef een schematische voorstelling van de organisatie van de rechterlijke macht in ons land. 5E Wat is de taak van a) het Vredegerecht b) de politierechtbank c) de arrondissementsrechtbank d) de arbeidsrechtbank e) de rechtbank van koophandel f) de rechtbank van eerste aanleg g) correctionele rechtbank h) jeugdrechtbank i) hof van assisen j) hof van beroep k) arbeidshof l) hof van cassatie.

18 Samenstelling en bevoegdheidsverdeling binnen de kabinetten van de federale Ministers en Staatssecretarissen: 1. Eerste Minister: Guy VERHOFSTADT 2. Vice-Eerste Minister en Minister van Werkgelegenheid: Laurette ONKELINX 3. Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken: Louis MICHEL 4. Vice-Eerste Minister en Minister van Begroting, Maatschappelijke Integratie en Sociale Economie: Johan VANDE LANOTTE 5. Vice-Eerste Minister en Minister van Mobiliteit en Vervoer: Isabelle DURANT 6. Minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu: Magda AELVOET 7. Minister van Binnenlandse Zaken: Antoine DUQUESNE 8. Minister van Sociale Zaken en Pensioenen: Frank VANDENBROUCKE 9. Minister van Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Besturen: Luc VAN DEN BOSSCHE 10. Minister van Landsverdediging: André FLAHAUT 11. Minister van Landbouw en Middenstand: Jaak GABRIELS 12. Minister van Justitie: Marc VERWILGHEN 13. Minister van Financiën: Didier REYNDERS 14. Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties: Rik DAEMS 15. Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek: Rudy DEMOTTE Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, toegevoegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken: Anne-mie Nuyts Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, toegevoegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken: Eddy BOUTMANS Staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de Minister van Mobiliteit en Vervoer: Olivier DELEUZE De Vlaamse Regering 1. Minister-President van de Vlaamse Regering en Minister van Financiën, Begroting, Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden: de Heer Patrick DEWAEL 2. Minister Vice-President van de Vlaamse Regering en Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie: de Heer Steve STEVAERT 3. Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen: Mevrouw Mieke VOGELS 4. Minister van Cultuur, Jeugd, Stedelijk Beleid, Huisvesting en Brusselse Aangelegenheden: de Heer Bert ANCIAUX 5. Minister van Onderwijs en Vorming: Mevrouw Marleen VANDERPOORTEN 6. Minister van Werkgelegenheid en Toerisme: de Heer Renaat LANDUYT 7. Minister van Leefmilieu en Landbouw: Mevrouw Vera DUA 8. Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport: de Heer Paul Van Grimbergen 9. Minister van Economie, Ruimtelijke Ordening en Media: de Heer Dirk VAN MECHELEN

19 VERKIEZINGEN 13 juni /09/99 ZETELVERDELING KAMER SENAAT VL RAAD BRUSSEL WALLONIË EUROPA CVP SP VLD Agalev sp VU vld V Blok PSC PS PRL Ecolo NF/FN Vivant 1 Duitst 1 1 FNB

DE HEDENDAAGSE BELGISCHE STAATSSTRUCTUUR

DE HEDENDAAGSE BELGISCHE STAATSSTRUCTUUR DE HEDENDAAGSE BELGISCHE STAATSSTRUCTUUR INHOUDSTAFEL 1. Inleiding...3 2. Wetgevende macht...3 3. Uitvoerende macht...4 4. Rechterlijke macht...4 5. Wetgevende en uitvoerende macht (gemeenschappen en gewesten)...5

Nadere informatie

Deel 1 - Burgerlijk recht BUSINESS class

Deel 1 - Burgerlijk recht BUSINESS class Deel 1 - Burgerlijk recht BUSINESS class III.Rechterlijke macht De rechterlijke macht bestaat uit rechtbanken en gerechtshoven. Zij worden geacht volgende principes te volgen: Het gerecht behandelt iedereen

Nadere informatie

Organisatie van de rechtspraak - België

Organisatie van de rechtspraak - België Organisatie van de rechtspraak - België c) Nadere bijzonderheden over de rechterlijke instanties 1. Vredegerecht De vrederechter is de rechter die het dichtst bij de burgers staat. Hij wordt overeenkomstig

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 431 (2000-2001) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2000-2001 23 oktober 2000 ONTWERP VAN DECREET houdende goedkeuring van het protocol bij de overeenkomst tot instelling van samenwerking en een douane-unie

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Gewesten en gemeenschappen

Gewesten en gemeenschappen Staten en kiesstelsels België België is, anders dan Nederland, een federatie. Juist ook omdat België een land is met verschillende taalgebieden, is de structuur van deze staat veel ingewikkelder dan die

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

Vertaling Geschiedenis De Belgische staatshervorming

Vertaling Geschiedenis De Belgische staatshervorming Vertaling Geschiedenis De Belgische staatsherv Vertaling door een scholier 1551 woorden 6 september 2005 5,9 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Vlaams Parlement 3. Franse

Nadere informatie

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Inleiding Een zuivere splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde De splitsing van de kieskring BHV is ruim 50 jaar de eis van de

Nadere informatie

in de school Adv ocaat

in de school Adv ocaat Advocaat in de school LAGER ONDERWIJS Wat is het recht? Scheiding der machten Iemand pesten is niet tof, door het rode licht fietsen of lopen is gevaarlijk, met mes en vork eten is beleefd, roepen in de

Nadere informatie

in de school Adv ocaat

in de school Adv ocaat Advocaat in de school SECUNDAIR ONDERWIJS Wat is het recht? Pesten kan niet, een rood licht negeren is levensgevaarlijk, met mes en vork eten is beleefd, roken in de klas kan niet,... Er bestaan regels

Nadere informatie

Aan Zijne Majesteit Koning Albert, Koning der Belgen.

Aan Zijne Majesteit Koning Albert, Koning der Belgen. Vrijdag 6 juni 2003. Aan Zijne Majesteit Koning Albert, Koning der Belgen. Sire, Ondergetekenden, burgemeesters uit het arrondissement Halle-Vilvoorde, en de voorzitter en een gedeputeerde van de provincie

Nadere informatie

De hiërarchie der normen

De hiërarchie der normen De hiërarchie der normen De hiërarchie der normen houdt in dat er een rangorde bestaat tussen de verschillende reglementaire teksten. Dit betekent dat een lagere norm niet mag indruisen tegen een hogere

Nadere informatie

Hoofdstuk IV. De gemeenschappen en de gewesten Afdeling I. De organen. Afdeling III. De bevoegdheden

Hoofdstuk IV. De gemeenschappen en de gewesten Afdeling I. De organen. Afdeling III. De bevoegdheden Afdeling III. De bevoegdheden Art. 105. De Koning heeft geen andere macht dan die welke de Grondwet en de bijzondere wetten, krachtens de Grondwet zelf uitgevaardigd, hem uitdrukkelijk toekennen. Art.

Nadere informatie

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht Inleiding tot Recht Uit Praktisch Burgerlijk Recht 1. Wat is recht? Een exacte definitie is niet te geven. Elke klassieke definitie bevat vier elementen: Gedragsregels, normen Doel = maatschappelijk leven

Nadere informatie

WET-WIJZER WET- De weg van een wet. Natieplein. Federaal Parlement. Kamer van volksvertegenwoordigers. Senaat STRAAT

WET-WIJZER WET- De weg van een wet. Natieplein. Federaal Parlement. Kamer van volksvertegenwoordigers. Senaat STRAAT WET-WIJZER Natieplein De weg van een wet WET- STRAAT Senaat Federaal Parlement Kamer van volksvertegenwoordigers 2 Een parlement maakt wetten en controleert de regering in naam van de bevolking Welkom!

Nadere informatie

BASISBEGRIPPEN Julie Kerckaert Inleiding tot het Belgisch publiekrecht Academiejaar

BASISBEGRIPPEN Julie Kerckaert Inleiding tot het Belgisch publiekrecht Academiejaar BASISBEGRIPPEN Julie Kerckaert Inleiding tot het Belgisch publiekrecht Academiejaar 2014-2015 Inhoudsopgave Administratieve rechtshandeling... 4 1. Definitie... 4 2. Toelichting... 4 Algemeen rechtsbeginsel...

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 19-B (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 25 april 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting H3+4

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting H3+4 Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting H3+ Samenvatting door een scholier 1611 woorden 26 november 2001 5,5 29 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis stof voor eerste rep (maatschappijleerboek

Nadere informatie

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 Deze wet regelt een

Nadere informatie

DE PARLEMENTEN VAN BELGIË EN HUN INTERNATIONALE BEVOEGDHEDEN

DE PARLEMENTEN VAN BELGIË EN HUN INTERNATIONALE BEVOEGDHEDEN DE PARLEMENTEN VAN BELGIË EN HUN INTERNATIONALE BEVOEGDHEDEN Deze brochure wil in vogelvlucht zonder volledig te willen zijn en in een begrijpelijke taal de lezer een inzicht geven in de bevoegdheidsverdeling

Nadere informatie

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek,

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek, Recht is alomtegenwoordig. Of het nu gaat om een verbod iets te doen (door het rood licht rijden), een verplichting iets te doen (deelnemen aan verkiezingen), een werkwijze die men dient na te leven (procesrecht)

Nadere informatie

DE PARLEMENTEN VAN BELGIË EN HUN INTERNATIONALE BEVOEGDHEDEN

DE PARLEMENTEN VAN BELGIË EN HUN INTERNATIONALE BEVOEGDHEDEN DE PARLEMENTEN VAN BELGIË EN HUN INTERNATIONALE BEVOEGDHEDEN Deze brochure wil in vogelvlucht zonder volledig te willen zijn en in een begrijpelijke taal de lezer een inzicht geven in de bevoegdheidsverdeling

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 483 (2000-2001) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2000-2001 16 november 2000 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met de overeenkomst betreffende de instandhouding van vleermuizen in Europa, ondertekend

Nadere informatie

Inhoud Inhoud I. Grondwet en (quasi-)constitutionele teksten II. Federale instellingen III. Gemeenschappen en Gewesten 167

Inhoud Inhoud I. Grondwet en (quasi-)constitutionele teksten II. Federale instellingen III. Gemeenschappen en Gewesten 167 Inhoud InhoudhoudPagina I. Grondwet en (quasi-)constitutionele teksten 13 1. Gecoördineerde grondwet 17 februari 1994 met concordantietabel 15 2. Besl. Voorlopig Bewind 16 oktober 1830 vrijheid van drukpers,

Nadere informatie

Akkoord BHV. De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde + Leuven).

Akkoord BHV. De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde + Leuven). Akkoord BHV Wat staat er in het akkoord? In grote lijnen: 1) BHV wordt zuiver gesplitst De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde

Nadere informatie

Wat is een constitutie?

Wat is een constitutie? Wat is een constitutie? Veel landen op de wereld worden op een democratische manier bestuurd. Een democratie staat echter niet op zichzelf. Bij een democratie hoort namelijk een rechtsstaat. Democratie

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1012 (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 24 januari 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met het verdrag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking op het gebied

Nadere informatie

LB Project 2 Politiek-Juridische dimensie. 2 e schooljaar periode 8 voor AA en DA. LB 2 e jaar periode 8 cohort 2013 voor AA, DA maart 2015 / 1 van 8

LB Project 2 Politiek-Juridische dimensie. 2 e schooljaar periode 8 voor AA en DA. LB 2 e jaar periode 8 cohort 2013 voor AA, DA maart 2015 / 1 van 8 LB Project 2 Politiek-Juridische dimensie 2 e schooljaar periode 8 voor AA en DA LB 2 e jaar periode 8 cohort 2013 voor AA, DA maart 2015 / 1 van 8 LB 2 e jaar periode 8 cohort 2013 voor AA, DA maart 2015

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE INLEIDING De HRJ heeft een drievoudige opdracht die sinds 2 augustus 2000 effectief uitgeoefend wordt: Een bepalende rol spelen in het benoemingsbeleid bij de magistratuur, op

Nadere informatie

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 36840 BELGISCH STAATSBLAD 27.07.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE TRADUCTION MINISTERE DE LA REGION WALLONNE [C 2006/202257] 7 JULI 2006. Omzendbrief betreffende de verkiezingen van de gemeenteraadsleden en de

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Page 1 sur 5 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef Parlementaire werkzaamheden Einde Inhoudstafel 9 uitvoeringbesluiten 1 gearchiveerde Franstalige

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 199.609 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 26 MEI 2003 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Wat is een constitutie?

Wat is een constitutie? Wat is een constitutie? 2 Veel landen op de wereld worden op een democratische manier bestuurd. Een democratie staat echter niet op zichzelf. Bij een democratie hoort namelijk een rechtsstaat. Democratie

Nadere informatie

Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ

Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ De Republiek der Nederlanden, verenigd in een micronatie sinds de uitroeping van de Unie van Utrecht 2007, beseffend dat een grondige hervorming

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting door Marieke 1467 woorden 30 april 2015 7,4 34 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Hoofdstuk 1: Het

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 223.714 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 SEPTEMBER 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 II. HET OBJECTIEVE RECHT... 17 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 17 1. Het objectieve

Nadere informatie

opdracht uitvoerende macht

opdracht uitvoerende macht Onze federale regering vertegenwoordigt de uitvoerende macht in ons land. Zij voeren de wetten uit. Deze regering bestaat uit maximaal 15 ministers. De eerste minister uitgezonderd, is deze regering samengesteld

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting door een scholier 1623 woorden 10 december 2007 5,4 53 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1: Idee

Nadere informatie

de nieuwe 2 0 1 5 SENAAT

de nieuwe 2 0 1 5 SENAAT 2015 de nieuwe SENAAT 2 De Senaat is hervormd. De zesde staatshervorming is een nieuwe stap in de federalisering van België. De gevolgen voor de Senaat zijn ingrijpend. Ontdek in deze folder de nieuwe

Nadere informatie

Splitsing van BHV zonder toegevingen

Splitsing van BHV zonder toegevingen Motie ter voorlegging aan de gemeenteraden van Vlaams-Brabant Splitsing van BHV zonder toegevingen Bevestiging van de engagementen van de Vlaamse partijen in de federale en Vlaamse regering: december 2009

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

De vernieuwing van de Senaat bij de samenvallende verkiezingen van 25 mei 2014

De vernieuwing van de Senaat bij de samenvallende verkiezingen van 25 mei 2014 De vernieuwing van de Senaat bij de samenvallende verkiezingen van 25 mei 2014 1. Samenstelling van de Senaat De Senaat telt 60 leden: 50 deelstaatsenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. De deelstaatsenatoren

Nadere informatie

DE BELGISCHE GRONDWET

DE BELGISCHE GRONDWET DE BELGISCHE GRONDWET MEI 2014 KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS 2 Juridische Dienst van de Kamer van volksvertegenwoordigers D / 2014 / 4686 / 01 Deze brochure bevat de tekst van de gecoördineerde Grondwet

Nadere informatie

Tekst van de op 17 februari 1994 gecoördineerde Grondwet Laatst bijgewerkt op 05 maart 2002.

Tekst van de op 17 februari 1994 gecoördineerde Grondwet Laatst bijgewerkt op 05 maart 2002. De Grondwet van het federale België Tekst van de op 17 februari 1994 gecoördineerde Grondwet Laatst bijgewerkt op 05 maart 2002. TITEL I : HET FEDERALE BELGIË, ZIJN SAMENSTELLING EN ZIJN GRONDGEBIED Artikel

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST. 25 FEBRUARI Decreet tot wijziging van het decreet van 16 juli 1985 betreffende natuurparken (1)

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST. 25 FEBRUARI Decreet tot wijziging van het decreet van 16 juli 1985 betreffende natuurparken (1) MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST 25 FEBRUARI 1999. - Decreet tot wijziging van het decreet van 16 juli 1985 betreffende natuurparken (1) De Waalse Gewestraad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen

Nadere informatie

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord;

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord; Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse overheid, het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap over de opstelling van een gemeenschappelijke lijst

Nadere informatie

Inleiding tot het recht

Inleiding tot het recht 1 Inleiding tot het recht Algemene inleiding 1. Wat is recht Subjectieve rechten De bevoegdheden om over middelen te beschikken, die kunnen afgeleid worden uit gedragsregels. Algemeen is het recht de geïnstitutionaliseerde

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht

Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht Samenvatting door M. 714 woorden 27 oktober 2016 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Recht Wat is recht Recht geheel van overheidsregels Komen

Nadere informatie

Voorstel van bijzonder decreet. houdende de organisatie van volksraadplegingen in het Vlaamse Gewest

Voorstel van bijzonder decreet. houdende de organisatie van volksraadplegingen in het Vlaamse Gewest ingediend op 471 (2014-2015) Nr. 1 16 september 2015 (2014-2015) Voorstel van bijzonder decreet van Wouter Vanbesien houdende de organisatie van volksraadplegingen in het Vlaamse Gewest Dit voorstel van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1605 (2002-2003) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 5 maart 2003 ONTWERP VAN DECREET tot goedkeuring van het samenwerkingsakkoord houdende invoering van de euro in het samenwerkingsakkoord van

Nadere informatie

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat Wat is rechtspraak? Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

RAAD VAN STATE TITEL II. - BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING

RAAD VAN STATE TITEL II. - BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING RAAD VAN STATE Art. 2 TITEL II. - BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING 1. De afdeling wetgeving dient van beredeneerd advies over de tekst van alle ontwerpen of voorstellen van wet, van decreet en van

Nadere informatie

Staatsrecht College 2 Wetgevende macht. Prof. dr. Gunter Maes

Staatsrecht College 2 Wetgevende macht. Prof. dr. Gunter Maes Staatsrecht College 2 Wetgevende macht Prof. dr. Gunter Maes Aansluitend bij college 1 Grondwetgever van 1831 had - fundamenteel wantrouwen tegenover de uitvoerende macht (art. 159 GW beperkte zelfstandige

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden Sociale raad

Functie en bevoegdheden Sociale raad Functie en bevoegdheden Sociale raad De statuten van de Sociale Raad van Zaventem worden als volgt vastgesteld : OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Sociale Raad heeft als opdracht : 1. het verstrekken

Nadere informatie

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter R. Henneuse en de rechters-verslaggevers F. Daoût en A. Alen, bijgestaan door de griffier F.

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter R. Henneuse en de rechters-verslaggevers F. Daoût en A. Alen, bijgestaan door de griffier F. Rolnummer 5489 Arrest nr. 155/2012 van 20 december 2012 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 15 van de wet van 19 juli 2012 betreffende de hervorming van het gerechtelijk arrondissement

Nadere informatie

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Artikel 1 Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid. Artikel 2 1. Er wordt een Herplaatsingsfonds opgericht bij het

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER. 27 DECEMBER 2005. Programmawet (1)

FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER. 27 DECEMBER 2005. Programmawet (1) N. 2005 3700 FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER 27 DECEMBER 2005. Programmawet (1) [C 2005/21182] ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 10 I. INLEIDING... 11 II. HET OBJECTIEVE RECHT...15 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 15 1. Het objectieve

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1125 (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 21 maart 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met het Aanvullend Protocol nr. 5 bij de Herziene Rijnvaartakte, ondertekend in Straatsburg

Nadere informatie

5 SEPTEMBER Wet tot waarborging van een voortdurende vermindering van de overheidsschuld en tot oprichting van een Zilverfonds (1)

5 SEPTEMBER Wet tot waarborging van een voortdurende vermindering van de overheidsschuld en tot oprichting van een Zilverfonds (1) einde Publicatie : 2001-09-14 MINISTERIE VAN FINANCIEN 5 SEPTEMBER 2001. - Wet tot waarborging van een voortdurende vermindering van de overheidsschuld en tot oprichting van een Zilverfonds (1) ALBERT

Nadere informatie

Beginselen van het Nederlands Staatsrecht

Beginselen van het Nederlands Staatsrecht Prof.mr. A.D. Belinfante Mr. J.L. de Reede Beginselen van het Nederlands Staatsrecht druk Samsom H.D. Tjeenk Willink Alphen aan den Rijn 1997 VOORWOORD II AFKORTINGEN 13 I INLEIDING 15 1. Benadering van

Nadere informatie

15 FEBRUARI 2006. - Koninklijk besluit tot vaststelling van het bijzonder reglement voor de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen

15 FEBRUARI 2006. - Koninklijk besluit tot vaststelling van het bijzonder reglement voor de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen pagina 1 van 6 einde Publicatie : 2006-03-01 FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE 15 FEBRUARI 2006. - Koninklijk besluit tot vaststelling van het bijzonder reglement voor de rechtbank van eerste aanleg te

Nadere informatie

Proeftoets E2 havo

Proeftoets E2 havo Proeftoets E2 havo 5 2016 1. Een verdachte kan te maken krijgen met een aantal personen en instanties. Wat is de juiste volgorde? A. 1. de politie 2. de rechter 3. de officier van justitie. B. 1. de officier

Nadere informatie

Publicatie : Numac :

Publicatie : Numac : pagina 1 van 5 NL einde FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Publicatie : 2017-01-30 Numac : 2017010289 Rechtbank van eerste aanleg Leuven. - Kabinet van de voorzitter Beschikking tot vaststelling van het

Nadere informatie

Transparantie en Politiek

Transparantie en Politiek Transparantie en Politiek Vragenlijst bestemd voor de kandidaten van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. Transparency International is wereldwijd de belangrijkste organisatie die zich bezighoudt

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER. 25 APRIL Wet houdende diverse bepalingen (IV) (1)

FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER. 25 APRIL Wet houdende diverse bepalingen (IV) (1) FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER N. 2007 1848 [2007/201376] 25 APRIL 2007. Wet houdende diverse bepalingen (IV) (1) ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna

Nadere informatie

Doe mee en test je kennis. Stuur je antwoorden naar mij en ik informeer je over de scoren.

Doe mee en test je kennis. Stuur je antwoorden naar mij en ik informeer je over de scoren. Quiz over politiek, Europa en staatsrechtelijke spelregels Toelichting In de periode 2008-2010 werkte ik als staatsrechtjurist binnen het projectteam versterking Grondwet bij het Miniserie van BZK. Dit

Nadere informatie

Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een

Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een Wat is rechtspraak? 2 Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

betreffende een belangenconflict

betreffende een belangenconflict stuk ingediend op 1704 (2011-2012) Nr. 1 5 juli 2012 (2011-2012) Motie van de heren Joris Van Hauthem en Wim Van Dijck betreffende een belangenconflict verzendcode: IED 2 Stuk 1704 (2011-2012) Nr. 1 TOELICHTING

Nadere informatie

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website. Naam Leerling: Klas:. 3.0 a.

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat twee rechtscolleges: het Hof van Justitie en het Gerecht. Het Hof

Nadere informatie

DE BELGISCHE GRONDWET

DE BELGISCHE GRONDWET DE BELGISCHE GRONDWET JULI 2018 KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS 2 Dienst Juridische Zaken en Parlementaire Documentatie van de Kamer van volksvertegenwoordigers D/2018/4686/09 Deze brochure bevat de

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Wat is BHV? Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010. Auteur: Hugo Vanderstraeten. minderheid in de rand rond Brussel.

Verkiezingen 2010! Wat is BHV? Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010. Auteur: Hugo Vanderstraeten. minderheid in de rand rond Brussel. Auteur: Hugo Vanderstraeten Vervroegde verkiezingen op 13 juni 2010 Op maandag 26 april 2010 bood premier Yves Leterme het ontslag van de federale regering aan aan Koning Albert II. De regering viel over

Nadere informatie

DE BELGISCHE GRONDWET

DE BELGISCHE GRONDWET 1 DE BELGISCHE GRONDWET TITEL I HET FEDERALE BELGIË, ZIJN SAMENSTELLING EN ZIJN GRONDGEBIED Artikel 1 België is een federale Staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten. Artikel 2 België omvat

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 165.481 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 JUNI 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_991206.doc - 2000-02-07 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 6 december 1999 houdende

Nadere informatie

Inleiding tot het recht

Inleiding tot het recht 1ste bach PSW Inleiding tot het recht Prof. Janvier Q uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be R B08 3,50 Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be Inleiding tot het

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 68032 MONITEUR BELGE 16.10.2009 BELGISCH STAATSBLAD GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) (a) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten.

Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) (a) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. Vraag 1 Een nieuw Europees Verdrag zoals het Verdrag van Lissabon (2007) is rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. Verordering moet nog geratificeerd worden door de bevoegde Belgische parlementaire

Nadere informatie

AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN

AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN BESTUURSDECREET BESTAANDE DECRETEN TOELICHTING/OPMERKINGEN Art. III.48. Deze afdeling is van toepassing op de regeringscommissarissen die aangewezen

Nadere informatie

Klimaat(les)marathon. Leren voor en over het klimaat

Klimaat(les)marathon. Leren voor en over het klimaat Klimaat(les)marathon Leren voor en over het klimaat DE WEG VAN EEN DECREET HOE WERKT DE OVERHEID NU? Willem-Frederik Schiltz & Jill Surmont KENNISMAKING WIE ZIJN WIJ? Willem-Frederik Schiltz 39 jaar; Vlaams

Nadere informatie

DE BELGISCHE GRONDWET

DE BELGISCHE GRONDWET DE BELGISCHE GRONDWET Gecoördineerde teks t van 17 februari 1994 Inhoud TITEL I: HET FEDERALE BELGIË, ZIJN SAMENSTELLING EN ZIJN GRONDGEBIED TITEL II DE BELGEN EN HUN RECHTEN TITEL III DE MACHTEN HOOFDSTUK

Nadere informatie

Definities basisbegrippen Publiekrecht

Definities basisbegrippen Publiekrecht Definities basisbegrippen Publiekrecht 1. Verkiezingen (élections): Een verkiezing is een verrichting waarbij de gerechtigde personen hun vertegenwoordigers in een orgaan aanduiden. In België kent men

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer voor jou Hoofdstuk 3 Politiek Samenvatting door een scholier 1027 woorden 10 augustus 2010 5,3 17 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 3. Politiek 3.1. Keuzes

Nadere informatie

Rolnummer : 26 Arrest nr. 20 van 25 juni 1986

Rolnummer : 26 Arrest nr. 20 van 25 juni 1986 Rolnummer : 26 Arrest nr. 20 van 25 juni 1986 In zake : de prejudiciële vraag gesteld door het Arbeidshof te Antwerpen bij arrest van 26 september 1985 in de zaak van de N.V. TRENAL tegen DE BUSSCHERE

Nadere informatie

Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg.

Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg. Parketjurist Een enthousiast beginnend jurist met een analytisch en synthetisch denkvermogen en goede redactionele capaciteiten. Hij/zij werkt resultaatgericht, zowel zelfstandig als in team, en heeft

Nadere informatie

27288 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

27288 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 27288 MONITEUR BELGE 10.08.2001 BELGISCH STAATSBLAD 2. Organisatiestructuur van de administratie Binnenlandse Aangelegenheden Om deze organisatorische integratie tussen de diensten die de gouverneur ondersteunen

Nadere informatie

complexiteit: rechtbanken ondoorzichtig kluwen, weinig transparante taalregeling

complexiteit: rechtbanken ondoorzichtig kluwen, weinig transparante taalregeling Wetsvoorstel tot oprichting van een gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde van Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken in het arrondissement Brussel en van het Hof van Beroep van Leuven Persconferentie,

Nadere informatie

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat?

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Scheiding der machten De rechters zijn gescheiden www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website*. Naam Leerling:...Klas:...

Nadere informatie

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Datum: 8 december

Nadere informatie