verder kijken 2011 jaarverslag Nieuw Land

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "verder kijken 2011 jaarverslag Nieuw Land"

Transcriptie

1 verder kijken 2011 jaarverslag Nieuw Land

2 voorwoord Nieuw Land Erfgoedcentrum is uitgegroeid tot een vaste waarde in Flevoland op het gebied van cultuur en erfgoed. Het beleefbaar maken van de geschiedenis staat centraal met een breed scala aan thema s en middelen. Dat trok bijna bezoekers naar het centrum. In 2011 hebben de inspanningen van eerdere jaren om Nieuw Land verder te ontwikkelen tot een laagdrempelig centrum voor een breed publiek zich vertaald in drie bijzondere initiatieven. Het eerste is de nieuwe permanente presentatie over het Zuiderzeeproject, Polderen! genaamd, een tentoonstelling waarin niet alleen over het verleden wordt verhaald, maar ook het heden en de toekomst op een interactieve manier om de aandacht van de bezoekers vraagt. Ten tweede een aantal onderzoeks- en collectieactiviteiten, waaronder het doen verschijnen van spraakmakende publicaties, zoals Vrijgevochten Flevoland en het binnenhalen van een substantiële subsidie voor een groot digitaliseringproject met het archief van de Zuiderzeesteunwet. En ten slotte het samenwerkingsverband met de Bataviawerf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, afdeling scheepsarcheologie, in de tijdelijke tentoonstelling Schipbreuk. De noodlottige reis van de Batavia. Met deze initiatieven heeft Nieuw Land laten zien in welke richting het zich voor de komende jaren verder wil ontwikkelen: een centrum waar de geschiedenis van het (in)polderen en meer algemeen het leven op de grens van water en land op een kwalitatief hoogstaande, laagdrempelige en voor een breed publiek aantrekkelijke manier wordt verteld, een kennis- en studiecentrum over cultuurhistorie en (maritieme) archeologie, en een centrum dat door middel van samenwerking met strategische partners boven zichzelf wil uitstijgen. In 2011 zijn daarvoor wederom stevige fundamenten gelegd. Arjan Agema, directeur

3 2011 jaarverslag Nieuw Land

4

5

6 6 Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject Op 11 februari opende de nieuwe vaste presentatie Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject. De tentoonstelling gaat in op de geschiedenis van het Zuiderzeeproject als een voortdurend proces van aanpassing aan de wensen van de tijd. Het toont de veranderende relatie tussen overheid en burger: van voor de burger naar met de burger, en de combinatie van en confrontatie tussen algemeen en persoonlijk belang. Polderen! laat Flevoland zien vanuit zowel verleden, heden als toekomst. Veldwerk Noordoostpolder Tot en met 3 april was in de centrale hal Veldwerk Noordoostpolder te zien. Dit project van Maarten Kolk en Atelier NL (Nadine Sterk en Lonny van Rijswijck) stelt de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder centraal. Het onderzoek van de drie ontwerpers, allen afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, resulteerde in een tegelwand gebaseerd op de kavelkaart van de Noordoostpolder, keramiek, foto s van agrariërs en een herbarium met de flora van Flevoland sinds de drooglegging. De tentoonstelling verhuisde na Nieuw Land naar het Zuiderzeemuseum.

7 7 Niks weggooien! Drieluik Flevoland Tot en met 6 maart was in de Schatkamer een selectie van zowel opmerkelijke als gewone stukken te zien die kleur geven aan de geschiedenis van Flevoland. De tentoonstelling was vormgegeven als een verrassende ontdekkingstocht door de verzamelingen die Nieuw Land beheert. Van scheepsmodellen en archeologische vondsten uit Kuinre via knipkunst uit Urk, een achttiende-eeuwse rekening betreffende Schokland, een toespraak gehouden tijdens de begrafenis van ir. Cornelis Lely en een tekening van de razzia in de Noordoostpolder in 1944 tot flesjes Flevobier. Ter ere van het 25-jarig bestaan toonde Nieuw Land de provincie Flevoland op drie verrassende manieren in de tentoonstelling Drieluik Flevoland: foto s van de Lelystadse fotografe Camilla Zeguers, een presentatie met interviews van zes vooraanstaande Flevolandse ondernemers die over hun band met de provincie vertelden, en Flevolandse voorwerpen uit de Nationale Automatiek, een van het Nationaal Historisch Museum geleende presentatie. De tentoonstelling stond van 16 april tot en met 4 september in de centrale hal van Nieuw Land.

8 8 Schipbreuk De noodlottige reis van de Batavia Oer! Jong In oktober opende Schipbreuk. De noodlottige reis van de Batavia. Een tentoonstelling over de gevaarlijke reis en de barre omstandigheden op het VOC-schip Batavia. Over de stranding en hoe de opvarenden zich wisten te redden, niet wetend dat de toekomst een hoofdstuk werd vol angst, waanzin en moordzucht. Schipbreuk laat de bezoeker de fatale reis maken, met één van de opvarenden als gids. De tentoonstelling is een samenwerking van Nieuw Land, Bataviawerf en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Scheepsarcheologie. schipbreukbatavia.nl De permanente tentoonstelling OER! over de steentijd in Flevoland werd in december uitgebreid met een nieuw onderdeel voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar: OER! Jong. Met actieve opdrachten maken kinderen in deze tentoonstelling kennis met het leven van de oer-flevolanders, de Swifterbantmensen. Kinderen in OER! Jong leren over jagen en voedsel, gereedschap en kleding en maken kennis met het bovennatuurlijke. Ook kopen ze een aandenken uit een prehistorische automaat. OER! Jong is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het VSB Fonds.

9 9 Open Onderwijsdagen Ideeën voor inrichting Markermeer Op 19, 20 en 21 april was er een gratis toegankelijke informatiemarkt voor docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs over de museumlessen van Nieuw Land. Docenten werden tijdens de openingstijden van Nieuw Land getrakteerd op een kopje koffie/thee met iets lekkers. De educatieve medewerkers waren tijdens de Open Onderwijsdagen aanwezig voor vragen, uitleg en indien gewenst een persoonlijke rondleiding. Drie klassen havo-3 leerlingen van Scholengemeenschap Lelystad presenteerden op 18 april hun plannen voor nieuwe mogelijkheden voor het Markermeer. Zij toonden hun creatieve maquettes, kaarten, kijkdozen en internetpresentaties voor elkaar en de jury in Nieuw Land. Groene energie, milieuvriendelijke woonhuizen, goede verbindingen, luchthavens en recreatie waren onderwerpen die voorbijkwamen. De presentatie paste in het ontwerpproject Hoe richt jij de Markerwaard in van de Scholengemeenschap Lelystad en bij de nieuwe museumles van Nieuw Land bij Polderen!

10 10 Muurkunst van Menno Baars en leerlingen Lezingen in Nieuw Land Op 7 en 8 december hebben leerlingen van de Lelystadse basisscholen De Boeier en Laetare samen met de Lelystadse cardioloog en kunstenaar Menno Baars een muurschildering in Nieuw Land gemaakt. Leerlingen van de twee basisscholen lieten door middel van een kunstopdracht met tekeningen en kunstwerken zien wat zij mooi, bijzonder, opvallend, gek of grappig vinden aan Flevoland. Op basis van de beste ontwerpen maakte Menno Baars het ontwerp voor een muurschildering in de educatieve ruimte van Nieuw Land. Deze zaal wordt gebruikt voor activiteiten voor kinderen. Op 13 februari gaf prof. dr. Herman Pleij een lezing in Nieuw Land over de historische achtergrond van wat wij als typisch Nederlands beschouwen. Op 22 mei was er een gratis lezing in de poldertuin van Nieuw Land. Lieke Oostveen vertelde over de geschiedenis en de ontwikkeling van de biologische landbouw in Lelystad-Noord. De lezing hoorde bij het activiteitenprogramma van het gemeenschapskunstproject Voor de Cantine. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis gaf historicus Fik Meijer op 19 oktober een lezing over het boek Lessen uit Rome.

11 1 Cornelis Lely Lezing Op 27 oktober stond de Cornelis Lely Lezing in het teken van 25 jaar Flevoland. De lezing werd uitgesproken door prof. drs. Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur. De inleiding was van voormalig Commissaris der Koningin Michel Jager, het referaat van de huidige Commissaris Leen Verbeek. Ook werd Vrijgevochten Flevoland gepresenteerd, het boek van Nieuw Land onderzoeker Remco van Diepen over de totstandkoming van Flevoland. De lezing was in het provinciehuis in Lelystad. De lezing is een samenwerking tussen Stichting Kennistransfercentrum Flevoland (KCF) en Nieuw Land.

12 12 Xperiment VSC en SchoolTV Museum weekend Tijdens de voorjaarsvakantie konden kinderen Moffel en Piertje van SchoolTV in Nieuw Land ontmoeten. Voor de allerkleinsten was er de speurtocht met Flip de Beer. Oudere kinderen konden gaan Speuren in Veldwerk of Op stap met Cornelis Lely over de geschiedenis van Flevoland en de Zuiderzee. Nieuw Land ontving SchoolTV in het kader van Xperiment: een samenwerkingsverband tussen SchoolTV en de Vereniging van samenwerkende centra en musea in wetenschap en techniek (VSC). Deze organisaties promoten wetenschap en techniek bij jongeren. Tijdens de 30ste editie van het Museumweekend (2 en 3 april) ontving Nieuw Land in totaal bezoekers: bijna de helft meer dan vorig jaar. Het thema luidde: Laat je trakteren door het museum. Nieuw Land trakteerde met gratis toegang en het gemeenschapskunstproject Voor de Cantine, een biologische tuin met oude, nieuwe en vergeten poldergewassen, groentes, granen, kruiden en bloemen. Het tuinontwerp was gebaseerd op de gevel van een polderschuur. Er waren rondleidingen en verhalen over tuinieren en de producten. Men kon helpen zaaien, planten en poten.

13 13 School vakanties Nationale Automatiek Nieuw Land bood in de schoolvakanties altijd veel extra activiteiten: eieren zoeken met Pasen, met stickers je eigen polderlandschap inrichten, kleurplaten, bouwen met LEGO steentjes, speurtochten, een speciale fotoexpositie van Fotoclub Lelystad, vaderdagkadootjes, verhalenvertellers, filmvertoningen en nog veel meer. Stomverbaasde klanten van de FEBO in Lelystad troffen op 4 juni geen kroketten, maar koolzaad, vuurstenen en kleine metalen emmertjes in de automatiek. Deze gratis voorwerpen vertelden elk een onderdeel van de Flevolandse geschiedenis. Medewerksters van het Nationaal Historisch Museum en Nieuw Land gaven uitleg en bezoekers van de FEBO reageerden erg enthousiast. Via deze actie presenteerden Nieuw Land en Nationaal Historisch Museum geschiedenis op ongebruikelijke wijze. Tegelijkertijd legde de actie een duidelijke link naar de Nationale Automatiek die in Nieuw Land stond.

14

15 01. Nieuw Land vertelt verhalen

16 16 Collecties Nieuw Land stapt over op Atlantis: een nieuw systeem waarmee het publiek in de collecties en archieven van Nieuw Land kan zoeken. In 2011 is de overstap gemaakt, in 2012 wordt Atlantis operationeel. De collecties van Nieuw Land worden hiervoor zoveel mogelijk gedigitaliseerd. Met steun van het project Metamorfoze van de Rijksoverheid maakte Nieuw Land een begin met de digitalisering van een unieke collectie, het archief over de Zuiderzeesteunwet. Met de Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) en andere beheerders van archieven van lokale omroepen is de fondswerving gestart voor het digitaliseren van het archief van de lokale omroep van Dronten (VLOD). Publicaties In 2011 zag weer een aantal publicaties het licht, die deels voortkwamen uit onderzoek van Nieuw Land medewerkers en deels door derden geschreven werden. Tijdens de Cornelis Lelylezing werd het boek Vrijgevochten Flevoland gepresenteerd, over de wording van Flevoland als twaalfde provincie. Onderzoeker Remco van Diepen schreef het boek in het kader van het 25-jarig jubileum van de provincie. Polderpionier Toon de Wit schreef een relaas over zijn leven in Flevoland, zich opwerkend van greppelgraver tot eigenaar van een eigen boerderij bij Swifterbant. Het boek Wanneer De Polder Vonken Slaat werd in december in de raadszaal van Dronten aangeboden aan de burgemeester

17 17 Onderzoek van Dronten Aad de Jonge en de ouddirecteur van de Rijksdienst, ir. Chris de Koning. En traditioneel werd wederom het Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland geschreven met bijdragen van medewerkers van Nieuw Land. De editie van 2011, de 21ste, heet Sterke Verhalen. In het kader van de Wetenschappelijke plus voor onderzoek stelt Nieuw Land met geld van de provincie promovendi in staat promotieonderzoek te doen naar Flevolandse thema s. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met de universiteiten van Groningen, Delft en Nijmegen. Via het onderzoeksinstituut CLUE van de Vrije Universiteit werken zes promovendi samen aan interdisciplinair onderzoek. Om een breder publiek te informeren over dit wetenschappelijke werk werd in april een symposium georganiseerd met presentaties van de promovendi en rondleidingen door externe deskundigen langs plekken in Flevoland waar het onderzoek betrekking op heeft.

18 Flevolands geheugen De website Flevolands Geheugen ( bevat talloze verhalen, interviewfragmenten, audiobestanden en afbeeldingen over de geschiedenis van Flevoland. De site wordt door Nieuw Land beheerd en gevuld, onder andere door bezoekers van bibliotheken naar hun verhalen te vragen. Ook jongeren dragen bij aan de verhalenwebsite via het project Gezocht Persmuskiet. Ze krijgen een interviewtraining en interviewen dan familieleden of bekenden over het verleden van Flevoland. Door de 280 scholieren die deelnamen werden in interviews op de site van Flevolands Geheugen geplaatst. Om extra aandacht voor de website te genereren werd in 2011 op locatie gevist naar verhalen. Dit geschiedde in samenwerking met de Flevomeer Bibliotheken en de Bibliotheek Almere. Maritieme archeologie In samenwerking met Nieuw Land, de provincie Flevoland en de Rijksuniversiteit Groningen bekleedt bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk de leerstoel Maritieme Archeologie. De hoogleraar biedt zowel masters als bachelor onderwijs in Groningen aan en begeleidt promovendi. Hij doet in Flevoland jaarlijks onderzoek naar scheepswrakken. Deze keer vond de jaarlijkse IFMAF (International Fieldschool for Maritime Archaeology in Flevoland) opgraving plaats aan de Vogelweg in Lelystad. Met de eerste schop in de grond startte wethouder Jop Fackeldey op 20 juni de opgraving. De opgraving werd uitgevoerd door archeologiestudenten uit Nederland en België en een team van medewerkers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land en vrijwilligers van de AWN Flevoland. Op 9 juli was er een open dag voor belangstellenden. 18

19 19

20 20 Archeologie Nieuw Land is het archeologisch depot van Flevoland. Tal van vondsten zijn in 2011 aan de collectie toegevoegd. Meest opvallende waren de resten van Michelle, een vrouw die rond 5000 v.c. leefde in het gebied dat nu Swifterbant heet. Haar resten werden op een opgraving gevonden langs de nieuw aan te leggen N23 van Lelystad naar Dronten. Michelle was moeilijk te dateren. Even leek ze oudste mens van Nederland, maar helaas moet ze Trijntje uit Hardinxveld-Giessendam voor zich dulden, die zeker 1000 jaar eerder leefde.

21 21 SAMF Het Steunpunt Archeologie en Monumenten Flevoland (SAMF) biedt gemeenten en andere instellingen ondersteuning en geeft advies op het terrein van archeologie-, monumentenen erfgoedbeleid. Beleidsmedewerkers kunnen advies krijgen of deelnemen aan erfgoedcursussen verzorgd door het steunpunt. In 2011 kwam de Erfgoedbalans Flevoland uit, een door het steunpunt samengesteld overzicht van het erfgoed in Flevoland. Deze provinciale erfgoedbalans was de eerste van Nederland.

22

23

24 24 Partners aan de kust In 2011 zijn de gesprekken met de partners aan de kust in een stroomversnelling geraakt. Nu de financieringsmogelijkheden van culturele instellingen onder druk komen te staan, moet Nieuw Land zijn positie en functioneren evalueren. Hoe kan het centum de aandacht voor erfgoed in Flevoland optimaliseren? Nieuw Land ziet duidelijke kansen in het samenwerken met de culturele buren aan de kust van Lelystad, de Bataviawerf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, afdeling maritieme archeologie. In 2011 zijn besprekingen gestart om de invulling en voordelen van de samenwerking te verkennen. Op initiatief van de directeuren van de drie instellingen is vastgesteld dat onderzoek naar samenwerking grote kansen biedt mits alle overheidslagen de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en het ministerie van OCW hun steun daarvoor uitspreken. Deze steun werd vertaald in een Stuurgroep Samenwerking. Deze wordt gevormd door vertegenwoordigers van de

25 25 besturen, een wethouder van Lelystad, een gedeputeerde van de provincie en de commerciële buurman Bataviastad. De groep stuurt een creatieve projectgroep aan. Hierin nemen de directeuren van de instellingen plaats alsmede diverse externe deskundigen onder leiding van een kwartiermaker. Deze projectgroep komt in het voorjaar 2012 met voorstellen voor een inhoudelijk-, locatie-, organisatorisch- en financieel plan, inclusief planning. Nieuw Land werkt al langer samen met genoemde partners. In 2011 werd voor het eerst een grote gezamenlijke tentoonstelling gerealiseerd. Schipbreuk. De noodlottige reis van de Batavia werd naar idee van de Bataviawerf en met Nieuw Land als trekker in oktober 2011 geopend. Voor het eerst werden de expertises en vaardigheden van de medewerkers van de drie instellingen met elkaar verenigd met als resultaat een prachtige presentatie voor een breed publiek.

26 26 De Cantine In samenwerking met de gemeente Lelystad en Hans en Yvonne Bakker realiseerde Nieuw Land een nieuw museumrestaurant in de vorm van een replica van de oude kantine van het Werkeiland Lelystad. Daar waar de dijkbouw voor Flevoland begon, stond een arbeiderskamp, waar de kantine als cultureel centrum, centrale keuken en gebedshuis deel van uitmaakte. In deze kantine dreven de heer en mevrouw Bakker jarenlang een restaurant totdat

27 27 de kantine vanwege herontwikkeling van het Werkeiland moest wijken. Vanwege de cultuurhistorische waarde werd besloten de kantine, een van de oudste gebouwen van Lelystad, voor zover mogelijk bij Nieuw Land te herbouwen. In augustus werd De Cantine feestelijk geopend. Naast museumrestaurant is De Cantine ook voor niet museumbezoekers toegankelijk.

28 28 Participeren Nieuw Land participeert actief in de volgende organisaties of gremia: de Nederlandse Museumvereniging (NMV), de Vereniging van samenwerkende centra en musea in wetenschap en techniek (VCS), het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN), het Convent van directeuren van Nationaal Archief en de elf RHC s, het Landelijk Contact Museumconsulenten (LCM), Bond Heemschut, stichting FlevoFonds, Genootschap Flevo, ACMC Platform voor Culturele Marketing & Communicatie, Stichting de Barak, Stichting Prehistorische Nederzetting Lelystad, Cultuurspoor en verder diverse overlegstructuren in Lelystad en Flevoland.

29 29 Organisatie Nieuw Land is een openbaar lichaam op basis van de gemeenschappelijke regeling tussen ministerie van OCW, de provincie Flevoland, de gemeenten Lelystad, Dronten, Zeewolde en Urk, het Waterschap Zuiderzeeland, alsmede de Stichting Nieuw Land en de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders. Nieuw Land is een geregistreerd museum. Bij Nieuw Land werken 32 mensen (24 fte). Directeur is dhr. J.A. (Arjan) Agema. Het bestuur wordt gevormd door mevr. P.J. (Pauline) Terreehorst, voorzitter, dhr. J. (Jaap) Lodders, dhr. C.A.A.A. (Camiel) Maenhout, dhr. M.C.B. (Marcel) Schonenberg, dhr. V.E. (Victor) de Ruiter en dhr. Ch. (Chris) Leeuwe.

30 exploitatierekening over 2011 in euro s Exploitatie Begroting Exploitatie Opbrengsten Bijdrage partners Entreegelden Overige opbrengsten Som der opbrengsten Personeelskosten Afschrijvingen op materiële vaste activa Projectkosten Huisvestingskosten Kantoorkosten Kosten wetenschappelijke Plus

31 Promotiekosten Algemene kosten Kosten documentatie en collectie Educatiekosten Actualisering, verbetering en onderhoud tentoonstellingen Financieel resultaat Som der kosten Resultaat voor mutaties bestemmingsreserves en fondsen Mutaties bestemmingsreserves en fondsen Resultaat na mutaties bestemmingsreserves en fondsen

32

33

34 Illustraties omslag Fotocollectie Nieuw Land, J. van der Laan p.2-3 Eerste spant De Cantine, Fotostudio Wierd p.4 Zandzakken op station Lelystad n.a.v. opening Polderen! p.5 Logo tentoonstelling Drieluik Flevoland p.6 Skeletresten van een vermoorde vrouwelijke passagier van de Batavia, gevonden op Kerkhof Batavia in 1960, zoals geëxposeerd in Schipbreuk p.7 Markermeerproject leerlingen SGL p.8 Muurschildering Menno Baars met basisschoolleerlingen p.9 Cornelis Lelylezing, Fotostudio Wierd p.10 Project Voor de Cantine p.11 Automatiek Drieluik Flevoland in Nieuw Land p Omslag Wanneer de polder vonken slaat p.14 Overhandiging Wanneer de polder vonken slaat dhr. A.J. De Wit aan Ing. J. C. de Koning p Omslag Cultuur Historisch Jaarboek Flevoland p.15 Overhandiging Cultuur Historisch Jaarboek aan gedeputeerde van Provincie Flevoland, dhr. J. Lodders p.17 Eerste schop Opgraving IFMAF Fackeldey p.18 Michelle p.19 Urk, SAMF p Opening tentoonstelling Drieluik Flevoland, Fotostudio Wierd p.22 Opening Schipbreuk, Fotostudio Wierd p.23 Tentoonstelling Schipbreuk p.24 Kantine van het Werkeiland Lelystad, Fotocollectie Nieuw Land p.25 Interieur De Cantine, De Cantine p.26 Opening Drieluik, Fotostudio Wierd p.27 Vlieland p Tentoonstelling Schipbreuk p.32 Koolzaad Automatiek colofon: ontwerp lab13; drukwerk Boom & Van Ketel

35 bezoekadres Oostvaardersdijk PA Lelystad Postbus AB Lelystad tel: fax: museum maandag: gesloten (behalve tijdens officiële schoolvakanties) dinsdag t/m vrijdag: uur zaterdag, zon- en feestdagen: uur Nieuw Land is gesloten op 25 december en 1 januari archief + studiecentrum open: dinsdag t/m vrijdag van uur Het Studiecentrum is vrij toegankelijk websites

36 websitebezoekers foto s op flickr t followers museumbezoekers

gedaanten van nieuw land / 5 jaar veelzijdig jaarverslag 2010

gedaanten van nieuw land / 5 jaar veelzijdig jaarverslag 2010 gedaanten van nieuw land / 5 jaar veelzijdig jaarverslag 2010 gedaanten van nieuw land / 5 jaar veelzijdig jaarverslag 2010 de gedaanten van nieuw land Op 26 februari vierde Nieuw Land zijn eerste

Nadere informatie

Aan: Geachte dames en heren, Hierbij bieden wij u aan de ontwerpbegroting 2016 NLE met toelichting graag ontvangen wij uw zienswijze retour.

Aan: Geachte dames en heren, Hierbij bieden wij u aan de ontwerpbegroting 2016 NLE met toelichting graag ontvangen wij uw zienswijze retour. Aan: - De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - Provinciale Staten van Flevoland - De Raden van de Gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde - Het Algemeen bestuur van het Waterschap Zuiderzeeland

Nadere informatie

ill PROVINCIE Mededeling FLEVOLAND

ill PROVINCIE Mededeling FLEVOLAND PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Convenant Batavialand Kern mededeling: In oktober 2015 (nummer 1807887) en in januari 2016 (nummer 1830483) bent u door middel van mededelingen geïnformeerd over

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Mededeling. MF Ramaker. Onderwerp Invulling prestatie-indicatoren cultuur voor het jaar Registratienummer Datum 9 april 2013 Auteur

Mededeling. MF Ramaker. Onderwerp Invulling prestatie-indicatoren cultuur voor het jaar Registratienummer Datum 9 april 2013 Auteur PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Invulling prestatie-indicatoren cultuur voor het jaar 2013 Doel van deze mededeling: Terugkoppeling op amendement waarin het college van Gedeputeerde Staten opgedragen

Nadere informatie

Helen Parkhurst RSG Slingerbos Levant Emelwerda

Helen Parkhurst RSG Slingerbos Levant Emelwerda Lelystad Technasiumscholieren uit heel Flevoland presenteerden op woensdag 29 juni en woensdag 6 juli op twee symposia hun ideeën en oplossingen voor vraagstukken van de Provincie Flevoland, Waterschap

Nadere informatie

op de grens Nieuw Land

op de grens Nieuw Land op de grens Nieuw Land Jaarverslag 2012 Samenwerking aan de kust van Lelystad. Groots en meeslepend, dat is het idee, een erfgoedpark van nationale betekenis 4 Op de grens van land & water Arjan Agema

Nadere informatie

Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs

Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs Nieuw Land zet vensters open Docentenhandleiding bovenbouw basisonderwijs Inleiding De Canon van Flevoland is ontwikkeld door Nieuw Land. In zestien vensters toont het de culturele en historische geschiedenis

Nadere informatie

kijk op

kijk op Page 1 of 3 Goddard, José Van: rec_postbus Verzonden: vrijdag 18 februari 2011 8:47 Aan: rec_secoostzaan; rec_secwormerland Onderwerp: FW: WINT UW GEMEENTE DE BNG ERFGOEDPRIJS? Opvolgingsmarkering: Opvolgen

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Graag houden we u op de hoogte van activiteiten rond het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds. In deze nieuwsbrief leest u de hoogtepunten uit de

Nadere informatie

Flevolands erfgoed: meer dan Urk en Schokland

Flevolands erfgoed: meer dan Urk en Schokland Flevolands erfgoed: meer dan Urk en Schokland Oktober 2018 Erfgoedvereniging Heemschut/Heemschut Flevoland Flevolands erfgoed: meer dan Urk en Schokland 1/7 Beginperiode: IJsbaanhuisje, Zeewolde Beginperiode:

Nadere informatie

Totaaloverzicht Realisatie Begroting Begroting Verwachting Begroting vs. Verwachting

Totaaloverzicht Realisatie Begroting Begroting Verwachting Begroting vs. Verwachting Erfgoedcentrum Nieuw Land Totaaloverzicht Realisatie Begroting Begroting Verwachting Begroting vs. Verwachting Baten Bijdragen en subsidies 2.438.711 2.489.224 2.486.500 2.381.500 105.000 Entreegelden

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan 2013-2016 Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Organisatie en financiën...

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud)

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud) 1 WERKPLAN 2014 1 COLLECTIE Beheer en behoud collectie. Het hele jaar door worden de gebruikelijke voorzorgs- en controlemaatregelen genomen. Het klimaat (de luchtvochtigheid en de temperatuur) worden

Nadere informatie

Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht)

Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht) Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 (inclusief financiel inzicht) Jaarplan Vereniging Oud Valkenburg 2012 Inleiding Met die jaarplan geeft het bestuur van de Vereniging Oud Valkenburg aan wat de plannen

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Rapportage prestatie-indicatoren Cultuur Kern mededeling: Met de cultuurnota Cultuur op koers in Flevoland -2016 zijn per drager van het cultuurbeleid prestatie-indicatoren

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Informatie Studiecentrum

Informatie Studiecentrum Informatie Studiecentrum Collecties Nieuw Land bewaart en beheert collecties die voor Flevoland van grote cultuurhistorische waarde zijn. Bij elkaar opgeteld tonen de collecties de eeuwenoude geschiedenis

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Museum Spakenburg Een jaar in beeld

Museum Spakenburg Een jaar in beeld Museum Spakenburg Een jaar in beeld Ontdek, Beleef, Verwonder! Ook in het jaarverslag. Het jaar begon traditioneel met een nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers. In het voorjaar werd de TOP, het

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Beste mensen, Uitnodiging Stichting Spanje 1936-1939 nodigt u uit om op donderdag 21 mei a.s. het Symposium

Nadere informatie

Van der Laan Stichting JAARVERSLAG

Van der Laan Stichting JAARVERSLAG Van der Laan Stichting JAARVERSLAG 2007 1 Inleiding In dit verslag wil het Bestuur de ontwikkelingen van de activiteiten van de Van der Laan Stichting in 2007 nader toelichten en toetsen aan het Activiteitenplan

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Uw brief van. 8 maart 2007

Uw brief van. 8 maart 2007 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk 1 mei 2007 DCE/07/12175 Uw brief van 8 maart 2007 Uw kenmerk 206070906 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

Specifieke subsidieregels voor cultuur

Specifieke subsidieregels voor cultuur Bijlage F Specifieke subsidieregels voor cultuur SUBSIDIEREGEL 2. MUZIEK- EN TONEEL- VERENIGINGEN (1 ste wijziging 2011) Definities Kunst en cultuur Jeugdlid: actieve jongere beneden de 19 jaar. Peildatum:

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015 Overzicht ingevulde Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Register. van gemeenschappelijke regelingen. als bedoeld in artikel 27. van de. Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr)

Register. van gemeenschappelijke regelingen. als bedoeld in artikel 27. van de. Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Register van regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet regelingen (Wgr) 1 Toelichting Provincies onderling, dan wel provincies en gemeenten en/of waterschappen gezamenlijk kunnen ter behartiging

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan

Meerjarenbeleidsplan Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 [Geef de naam van het bedrijf op] 2 Inhoud Meerjarenbeleidsplan 2015 2018... 3 1. UITGANGSPUNTEN... 3 2. CULTUREEL ERFGOED... 3 3. ORGANISATIE... 4 4. BELEID 2015 2018...

Nadere informatie

NIEUW LAND JAARVERSLAG

NIEUW LAND JAARVERSLAG NIEUW LAND JAARVERSLAG 2013 Nieuw Land, waar Flevoland begint. Nieuw Land is een actief en attractief museum, archief en studiecentrum in Flevoland, waar de (ontstaans-)geschiedenis van een unieke provincie

Nadere informatie

Genootschap Flevo Jaarverslag 2014. Algemeen. Nasleep van het jubileum

Genootschap Flevo Jaarverslag 2014. Algemeen. Nasleep van het jubileum Genootschap Flevo Jaarverslag 2014 Algemeen Nasleep van het jubileum De viering van het 75-jarig verenigingsjubileum ijlde in de eerste maanden van 2014 nog na. De digitale verslagen van de twee jubileumsymposia

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Realisering van het Erfgoed Centrum Flevoland. Statenvergadering: 4 april 2002 Agendapunt: 6 1. Wij stellen u voor: Om mede in het kader van de regierol van het provinciaal

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Stichting Museumregister Nederland

JAARVERSLAG 2012. Stichting Museumregister Nederland JAARVERSLAG 2012 Stichting Museumregister Nederland inhoud bestuursverslag jaarrekening de balans de functionele exploitatierekening grondslagen van waardering en resultaatbepaling de toelichting op de

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? nederlands / fotografie

What s up Zuiderzeeland? nederlands / fotografie What s up Zuiderzeeland? nederlands / fotografie Introductie, 2VMBO - 2hv Naam: Klas: Bij het maken van foto s heeft de fotograaf de mogelijkheid om een onderwerp positief of negatief te belichten. De

Nadere informatie

Nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken Nieuwe vrienden maken Bijeenkomst maatschappelijke stages in de culturele- en erfgoedsector Ursulakapel Roermond, 17-03-2011 Organisatie: Huis voor de Kunsten Limburg - Cultuurscouts Parkstad Limburg -

Nadere informatie

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen.

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen. Jaarverslag 2014 Algemeen De stichting is opgericht op 1 augustus 2012. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: - de heer mr. drs. S.E. van Tuyll van Serooskerken (voorzitter) - mevrouw mr. J.D.M.

Nadere informatie

ACTIEPLAN CULTUURBEREIK 2005-2008 aanvraag Flevoland (excl. Almere)

ACTIEPLAN CULTUURBEREIK 2005-2008 aanvraag Flevoland (excl. Almere) Aanvraag SPV/04.030970/A PS04.0178 ACTIEPLAN CULTUURBEREIK 2005-2008 aanvraag Flevoland (excl. Almere) Gegevens aanvrager Provincie Bestuurder : Flevoland : mevrouw L.M. Bouwmeester-den Broeder Ambtelijke

Nadere informatie

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed versie 2015 Crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting 1 1. Inleiding In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 2014-2018 wordt wereldwijd stilgestaan bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

Evaluatie Kunst- en Cultuurbeleid 2009-2012 Thema s Kunst- en Cultuurbeleid 2013-2016

Evaluatie Kunst- en Cultuurbeleid 2009-2012 Thema s Kunst- en Cultuurbeleid 2013-2016 Evaluatie Kunst- en Cultuurbeleid 2009-2012 Thema s Kunst- en Cultuurbeleid 2013-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding...3 Evaluatie Kunst- en cultuurbeleid 2009-2012...3 Cultuureducatie... 3

Nadere informatie

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Website & social media pagina s In 2015 wil de Stichting Gispen Collectie de informatie op de website verder uitbreiden door meer producten en catalogi aan

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan educatie en publieksbereik. Bijdragen aan educatie en publieksbereik

De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan educatie en publieksbereik. Bijdragen aan educatie en publieksbereik Bijdragen aan educatie en publieksbereik Vrijwilligers als ambassadeurs van de archeologie Wie met veel bevlogenheid met archeologie bezig is, kan daar ook enthousiast over vertellen. Door inzet van vrijwilligers

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Inhoudsopgave Inleidend De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Collecties online via de Cultuurwijzer Jaarverslag EAD studiemiddag den website Aanmelden DEN-brief Wilt u automatisch op de hoogte

Nadere informatie

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid

Buitendijks erfgoed Congresgebouw de Doelen, Leeuwarden Buitendijks erfgoed in het kust gebied en het gemeentelijk beleid Buitendijks erfgoed Congresgebouw Buitendijks erfgoed de Doelen, in het kustgebied en het gemeentelijk Leeuwarden beleid Waarom buitendijks erfgoed op nemen in het gemeentelijk beleid? Bij de vaststelling

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

De stichting beoogt niet het maken van winst. De subsidie die is ontvangen van de gemeente Eindhoven is besteed conform de voorwaarden

De stichting beoogt niet het maken van winst. De subsidie die is ontvangen van de gemeente Eindhoven is besteed conform de voorwaarden Stichting Ton Smits Jaarverslag 2015 De Stichting Ton Smits is geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vanaf 1-1-2012 is de stichting een culturele ANBI (actief op het gebied van erfgoed

Nadere informatie

Landbouwmuseum Tiengemeten

Landbouwmuseum Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Tiengemeten Landbouwmuseum Tiengemeten Cultuureducatiepakket Basisscholen Landbouw Museum Tiengemeten Tekst: Landbouw Museum Fotografie:

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Kaart 24 - Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed Versie april 2012 crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2013

STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2013 STICHTING VOOR SURINAAMSE GENEALOGIE JAARVERSLAG 2013 1 Inhoudsopgave Jaarverslag 2013 Bestuurlijke ontwikkelingen... 3 Konmakandra... 3 In 2013 bereikte resultaten... 3 Aantal donateurs en sponsoren...

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden Erfgoed Gelderland Bijeenkomst nieuwe leden 2017-2018 Erfgoed Gelderland Welkom! Programma 14.00 uur: Kennismaken en verwachtingen delen 14.45 uur: Samen verleden toekomst geven: in sneltreinvaart contacten

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Menameradiel, terpen en de Friese beschaving. Dr. Johan Nicolay Rijksuniversiteit Groningen Groninger Instituut voor Archeologie

Menameradiel, terpen en de Friese beschaving. Dr. Johan Nicolay Rijksuniversiteit Groningen Groninger Instituut voor Archeologie Menameradiel, terpen en de Friese beschaving Dr. Johan Nicolay Rijksuniversiteit Groningen Groninger Instituut voor Archeologie Vragen, voorgelegd door gemeenteraad - Wie is dhr. Nicolay. Is hij echt de

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2011

Nieuwsbrief november 2011 Nieuwsbrief november 2011 Zaterdag 12 november 2011 Open Dag in archief Historische Vereninging Den Dolder Op zaterdag 12 november a.s. houdt de Historische Vereniging Den Dolder een extra open dag in

Nadere informatie

Angrisa Heemkundekring Engelen en ANBI

Angrisa Heemkundekring Engelen en ANBI Angrisa Heemkundekring Engelen en ANBI Bij de Belastingdienst is onze vereniging aangemerkt met een culturele ANBI-status. ANBI staat voor 'Algemeen Nut Beogende Instelling'. Met deze aanmerking heeft

Nadere informatie

Wat heeft een waterschap met cultureel erfgoed?

Wat heeft een waterschap met cultureel erfgoed? Wat heeft een waterschap met cultureel erfgoed? Gesprek met Akke de Vries-Oosterveen, De Waterfabriek voor erfgoedvragen o.l.v. dagvoorzitter Jeroen Haan Themabijeenkomst Waterbeheer en Erfgoed, Lelystad

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Nieuw Land

Jaarverslag 2009 Nieuw Land Jaarverslag 2009 Nieuw Land Mei 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Nieuw Land + Museum...4 Vaste presentaties...4 Tijdelijke tentoonstellingen...5 Herinrichting... 7 Projecten... 7 Marketing en communicatie...

Nadere informatie

Jaarverslag van de Stichting. Canon De Noordoostpolder Jaarverslag 2016 Stichting Canon De Noordoostpolder. 1

Jaarverslag van de Stichting. Canon De Noordoostpolder Jaarverslag 2016 Stichting Canon De Noordoostpolder. 1 Jaarverslag van de Stichting Canon De Noordoostpolder 2016 Jaarverslag 2016 Stichting Canon De Noordoostpolder. 1 Terugblik: De Stichting Canon De Noordoostpolder is opgericht op 3 november 2010. Het toen

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015.

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015. Overzicht ingevulde Museana 2014 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC)

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Lezingen Museum Vakdagen 2015, woensdag 27 mei Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Tijd: 11.00 12.00 uur Instelling: VSB Fonds Onderwerp: Lancering resultaat

Nadere informatie

De stichting Museon, kortweg Museon, is een Algemeen Nut Beogende Instelling.

De stichting Museon, kortweg Museon, is een Algemeen Nut Beogende Instelling. INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE ANBI-STATUS MUSEON ALGEMEEN: De stichting Museon, kortweg Museon, is een Algemeen Nut Beogende Instelling. RSIN: 806472510 Adres: Stadhouderslaan 37, 2517 HV, Den Haag Postadres:

Nadere informatie

Reglement museumregistratie

Reglement museumregistratie Reglement museumregistratie Stichting Het Nederlands Museumregister 1. Inleiding 'Een museum is een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek,

Nadere informatie

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr.

Nadere informatie

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen.

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen. Jaarverslag 2017 Algemeen De stichting is opgericht op 1 augustus 2012. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: - de heer mr. drs. S.E. Baron van Tuyll van Serooskerken (voorzitter) - mevrouw

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie Portefeuillehouder Steller Collegevergadering mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Vacatures. 1. De Algemene Leden Najaarsvergadering op 25 november a.s.in het stadhuis van Almere, gevolgd door de themabijeenkomst over verbonden partijen, zal voor

Nadere informatie

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018.

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. Tien dagen lang wordt heel Nederland ondergedompeld in letter events: er zijn projecten, lezingen, workshops

Nadere informatie

Jaarverslag van activiteiten 2014

Jaarverslag van activiteiten 2014 Inleiding. Voor 2014 kunnen we terugblikken op een geslaagd museumjaar. De opening na de winterstop begon goed met vele bezoekers in het voorjaar. De jaarlijkse wisselexpositie ondergebracht in het Tuta

Nadere informatie

Stichting Het Klederdrachtmuseum

Stichting Het Klederdrachtmuseum Stichting Het Klederdrachtmuseum Museum voor Nederlandse klederdracht Bedrijfsplan 2016-2020 (verkorte versie) Jolanda van den Berg November 2016 1.1 Doelstelling: De stichting heeft ten doel het tot stand

Nadere informatie

Inhoud. 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Speerpunten / doelen Behaalde resultaten Overzicht financiele en materiele sponsors

Inhoud. 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Speerpunten / doelen Behaalde resultaten Overzicht financiele en materiele sponsors Jaarverslag 2016 Inhoud 1 Voorwoord 2 De doelstelling 3 Speerpunten / doelen 2017 4 Behaalde resultaten 2006-2016 5 Overzicht financiele en materiele sponsors 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van

Nadere informatie