Er zijn vier soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders, elastomeren en composieten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er zijn vier soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders, elastomeren en composieten."

Transcriptie

1 Kunststoffen Plastics worden ook wel kunststoffen genoemd. In de praktijk gebruiken we de woorden plastic en kunststoffen door elkaar heen. Kunststoffen zijn door de mens bedacht en gemaakt. We gebruiken ook stoffen die we zo uit de natuur halen. Voorbeelden van die natuurlijke stoffen zijn hout, klei of water. Kunststoffen maken we in fabrieken. Vroeger haalden we de grondstof daarvoor alleen maar uit aardolie. Maar tegenwoordig gebruiken we ook plantaardige grondstoffen zoals mais of aardappelen. De kunststoffen die we maken worden voor het grootste deel (circa 40%) gebruikt als verpakkingsmateriaal. Ook een groot deel (circa 20%) vinden we terug in de bouw. Verder komen we kunststoffen nog tegen in bijv. meubels en auto s (circa 10%) en in bijvoorbeeld tv s en computers (ca 6%). Soorten kunststoffen Er zijn vier soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders, elastomeren en composieten. Thermoplasten We kunnen de kunststoffen die we gebruiken indelen in enkele soorten. Daarvoor kijken we naar de eigenschappen. Heel veel van de kunststoffen die we gebruiken zijn buigbaar. De ene meer en de ander minder, maar je voelt dat je het materiaal een beetje kunt buigen. We noemen die stoffen thermoplasten. Denk maar aan je brooddoos, of een tuinslang, of een piepschuimen verpakking. Die voorwerpen gaan ook niet zo makkelijk kapot. Als je een kam of een brooddoos op de grond laat vallen breekt dat niet. Je kunt ook zeggen dat het materiaal plastisch is. Vandaar de naam thermoplasten. Die plastische materialen hebben nog een belangrijke eigenschap. Als je ze verwarmt worden ze soepeler. En als je ze wat meer verwarmt, kun je ze zelfs vervormen. En maak je het materiaal nog warmer dan wordt het vloeibaar. Het omgekeerde gebeurt ook. Als de temperatuur daalt wordt het materiaal weer vaster, harder, steviger. Ook die eigenschap zie je in de naam terug: thermoplasten. Een thermoplast is dus materiaal dat bij verwarmen vervormt en zelfs vloeibaar wordt. En als je de thermoplast afkoelt wordt deze weer vast en stevig. Voorbeelden De mens maakt verschillende thermoplasten omdat we kunststoffen met verschillende eigenschappen nodig hebben. Een veel gebruikte thermoplast is polyetheen. Daar maken we bijv. plastic zakjes of plastic flessen van, maar ook huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Als je een Blokkerof een Action-winkel binnenloopt, zie je schappen vol artikelen van polyetheen. Een andere veel gebruikte thermoplast is PVC, een afkorting die je vast wel kent. Dat is een stof waarvan we elektriciteitsbuizen, rioolbuizen en kunststof kozijnen maken. PVC is de afkorting van de stof polyvinylchloride. Voor veel gebruikte kunststoffen gebruiken we afkortingen. Zo korten we polyetheen af met PE. En nog een andere afkorting is PET (polyethyleentereftalaat), je weet wel van die PET-flessen.

2 Polypropeen (voeger polypropyleen) Polypropeen is een thermoplastisch polymeer (zie hierna bij lange moleculen) dat zeer veel toepassingen kent. Polypropeen is goed bestand tegen chemische oplosmiddelen, zuren en basen. Het is eveneens goed bestand tegen bacteriegroei en vindt daarom zijn weg ook bij materiaalgebruik in de medische wereld. Polypropeen is een sterke kunststof en wordt o.a. toegepast in plastic flessen, plastic meubelen, auto-onderdelen, tapijten en plastic producten die een hogere kwaliteit vereisen dan zijn voorloper polyetheen kan bieden. Polypropeen is bovendien goed recyclebaar. Polypropyleen is tegenwoordig één van de meest gebruikte vezels in tapijt. Op zich is dat ook niet zo verwonderlijk, gezien de vele goede eigenschappen van deze kunststof. Zo is polypropyleen namelijk bijzonder slijtvast, in ruimtes waar veel gelopen wordt is dit dan ook een ideaal tapijt. Verder is tapijt met polypropyleen vlekbestendig en zal het nauwelijks vocht opnemen. Bovendien heeft het tapijt vervaardigd van deze kunststof de eigenschap niet tot nauwelijks statisch te zijn. Deze eigenschappen zorgen voor een duurzaam product. Polypropyleen is goed bestand tegen bacteriegroei, dit geeft het kunststof een bacterie werende eigenschap. Het tapijt is dan ook eenvoudig te reinigen met een vochtige doek of een mild schoonmaakmiddel. Een tapijt vervaardigd uit polypropyleen vezels is derhalve ook gemakkelijk schoon te maken. Met een stofzuiger verwijdert u snel alle stof en haren. Het tapijt zal het fijnstof vasthouden tussen de vezels en met goed stofzuigen houdt u de ruimten bacterievrij. Het vasthouden van stof en mijt maakt dat dit tapijt een uitstekende keuze is voor mensen met een allergie. Kortom uiteindelijk kiest u met polypropyleen tapijt voor een product met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De pantonchair en de DAR/DSR (zie Vitra) van Eames zijn bijvoorbeeld van polyprop gemaakt, maar ook de Masters van Starck (zie Kartell).

3 Acrylaat/plexiglas Er is geen verschil tussen plexiglas en acrylaat. Acrylaat is namelijk de gangbare afkorting van polymethylmethacrylaat (PMMA), en plexiglas was een van de vele merknamen van deze kunststof, maar in de loop der tijd is deze merknaam een soortnaam geworden. Denk maar eens aan Luxaflex, een fabrikant van zonweringen, waarvan de naam synoniem geworden is met horizontale jaloezieën. Deze kunststof wordt vanwege zijn gewicht, sterkte en relatief lage prijs veel toegepast voor het beglazen van grote oppervlaktes, zoals wind- en geluidsschermen. Vanwege zijn sterke wordt plexiglas veel gebruikt bij zeer grote aquaria en bassins in dierentuinen. In het interieur vind je veel gegoten bijzettafels van transparant acrylaat. Twee soorten acrylaat: Gegoten en Geëxtrudeerd Er zijn twee soorten plexiglas verkrijgbaar in de handel: de gegoten en geëxtrudeerde soort. De gegoten versie wordt na het productieproces uitgegoten tot een vlakke plaat. De geëxtrudeerde soorten worden na het uitgieten gewalst tot dunnere diktes. Bij het afnemen van de dikte neemt het plaatoppervlak toe, hierdoor kan eenvoudiger een grotere acrylplaat gemaakt worden. Het nadeel is dat de spanningen in het plaatmateriaal toenemen, bij het bewerken zal een geëxtrudeerde plaat makkelijk breken en scheuren. Het zogenaamde budget plexiglas is ook niet altijd UV-werend, belangrijk om te weten als het materiaal als beglazing wordt toegepast. Polycarbonaat Een bekende thermoplast die je veel in kanaalplaten tegenkomt voor afscheidingen, maar bijvoorbeeld ook bij Kartell (lamp Bourgie, stoel Louis Ghost van Starck). Polycarbonaat is een stevig, hard en helder transparant materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Het is makkelijk in gebruik en wordt daarom veel gebruikt voor een groot gebied aan toepassingen. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt in cd's en dvd's, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, politieschilden, verschillende mobiele telefoons, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen. Lange moleculen Thermoplasten bestaan uit lange ketens van moleculen, oftewel polymeren. In de vaste vorm van de kunststof liggen die moleculen allemaal dicht tegen elkaar aan netjes tegen elkaar aan. Dat komt doordat die polymeermoleculen elkaar aantrekken. Gaan we de kunststof verwarmen dan worden de moleculen bewegelijker. Er ontstaat meer ruimte tussen de moleculen en bewegen gemakkelijker langs elkaar. Dat merk je doordat de stof weker wordt. Maak je de weke, zachte kunststof nog warmer dan raken de moleculen zelfs los van elkaar en dan heb je kunststof in vloeibare vorm.

4 Thermoharders Voor sommige toepassingen heb je kunststoffen nodig die niet zachter worden of zelfs niet smelten als je ze verwarmt. Denk aan de handgrepen van pannen. Je wilt dat die stevig blijven en niet heet worden, ook als de pan wel heet is. En ook van stopcontacten en schakelaars wil je dat ze onder alle omstandigheden stevig blijven. We kennen voor deze toepassingen een aparte soort van kunststoffen: thermoharders. We vergelijken even thermoharders en thermoplasten. De namen van deze soorten geven al aan dat het iets met temperatuur te maken heeft. Thermoplasten worden zachter en weker als je ze warmer maakt. Ze worden plastischer. Bij thermoharders gebeurt dat juist niet. Die blijven hard en star. Ze zijn niet buigzaam. In een voorwerp gemaakt van een thermoharder is geen beweging in te krijgen. Als je er hele grote krachten op uitoefent, dan breekt het voorwerp. Als je een thermoharder verhit (dus extreme verwarming) dan zal de stof gaan ontleden. Je ziet barsten in het voorwerp ontstaan en het gaat stinken. De kleur zal veranderen, meestal gaat het verkolen en wordt het zwart. Voorbeelden Wanneer we een kunststof nodig hebben die stevig en star blijft, kiezen we voor een thermoharder. Denk aan ski s, tennisrackets en surfplanken. Voor grotere constructies verwerken we thermoharders in een mat van vezels. Deze combinatie noemen we composieten. Een voorbeeld van een thermoharder is bakeliet, de eerste kunststof die gefabriceerd werd; het is een hars (op basis van fenol en formaldehyde). Bakelieten handgreepjes (kasten) of buisstoelen met bakelieten armleuningen (Gispen) zijn tegenwoordig nog steeds erg gezocht. Andere voorbeelden zijn alkydharsen, epoxyharsen (EP), polyurethaan (PUR), onverzadigde polyesters. Moleculen We kijken op moleculair niveau naar thermoharders. Kunnen we dan begrijpen dat ze niet verweken bij verwarming? Ja! Ook thermoharders bestaan uit polymeermoleculen. Die moleculen zijn net zoals bij thermoplasten, lange slierten. Het zijn echter slierten die op veel plaatsen aan elkaar vast zitten. Met een chemische binding. Dit worden cross-links genoemd. Doordat die slierten allemaal stevig aan elkaar vast zitten is het eigenlijk één groot netwerk. Bij verwarming van die stof kunnen er dus geen afzonderlijke molecuulketens (slierten) gaan bewegen en van elkaar losraken. Een thermoharder wordt dus nooit vloeibaar. Bij sterke verhitting verbreken de chemische bindingen in het netwerk en gaan de polymeermoleculen kapot. Er ontstaan dan brokken kleine moleculen. Deze moleculen zorgen voor de zwarte, verkoolde rest en de stinkende en brandbare gassen. Composieten We zijn continu bezig met het bedenken en onderzoeken van nog betere, sterkere en lichtere kunststoffen. Zo willen we frames van racefietsen nog lichter maken. Of nog stevigere en vooral lichtere propellers voor windmolens die elektriciteit opwekken. Of nog beter materiaal voor de bouw van vliegtuigen. Voor die doelen gebruiken we kunststoffen die we composieten noemen. Vezels

5 Eigenlijk zijn composieten geen kunststoffen, maar combinaties van kunststoffen met versterkingsvezels. Denk eens aan gewapend beton. Daarin versterkt een ijzeren vlechtwerk het beton. In een composiet gebeurt net zoiets. In de fabriek maken we dan een thermoharde kunststof die we versterken met versterkingsvezels, bijvoorbeeld glasvezels of koolstofvezels. Een weefsel van koolstofvezels kan worden doordrenkt met bijvoorbeeld epoxyhars (een kunsthars). Als de epoxyhars uithardt vormt de epoxy een stevig netwerk waarbij de koolstofvezels zorgen voor extra versterking en verstijving. Zo krijg je een composiet: heel sterk en licht. Van dit composiet maken ze onder andere polyester jachten, windmolen rotoren, racewagens, vliegtuigen en sluisdeuren. Een voorbeeld van een met glasvezel versterkt composiet zijn de eerste stoelen van Eames (DAR/DSR). Elastomeren Een elastiekje is een goed voorbeeld van een elastomeer. Als je het uitrekt, oefen je er een kracht op uit. Laat je het weer los dan gaat het weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Bij een potloodgummetje of een stressballetje gebeurt dat ook. Je kunt het voorwerp indrukken en dan verandert de vorm. Als je het weer loslaat komt de oorspronkelijke vorm terug. Elastisch dus! Deze elastische stoffen noemen we elastomeren. Rubber is daarvan een heel oud en heel bekend voorbeeld, maar dat komt rechtstreeks uit de natuur en is dus eigenlijk geen kunststof. Maar er zijn ook heel veel kunststoffen gemaakt die op rubber lijken. En die stoffen hebben precies de eigenschappen die je voor een toepassing nodig hebt. Voor de zolen van je sportschoenen bijvoorbeeld is een soepel, sterk en slijtvaste kunststof gebruikt. Net geen thermoplasten Een elastomeer bestaat uit lange molecuulketens (polymeren). Deze ketens zijn niet los van elkaar als bij thermoplasten of zitten niet in een netwerk zoals bij thermoharders. Bij elastomeren is er hier en daar een dwarsverbinding tussen de ketens. Dat zijn er zo weinig dat het mogelijk is de ketens gedeeltelijk uit elkaar te trekken, totdat de rek eruit is. Maar de dwarsverbindingen die er wel zijn zorgen ervoor dat de stof zijn oude vorm weer aanneemt, als je stopt met uitrekken. Die enkele dwarsverbindingen tussen de ketens zijn dus cruciaal voor het elastisch zijn van de stof. Nieuwe ontwikkelingen Bioplastics Bioplastics maken we uit biologische grondstoffen, meestal plantaardig materiaal. Dus het zijn plastics (of kunststoffen) niet gemaakt van aardolie. Waarom bioplastics? Door het vele gebruik van plastics, gemaakt van stoffen uit aardolie, o.a. als verpakkingsmiddel krijgen we ook te maken met veel afval. En dat is niet duurzaam. Een deel van het huidige plastic afval kunnen we tot iets anders verwerken. Dat kan bijvoorbeeld bij sommige thermoplasten. Je smelt het plastic afval en je maakt er iets anders van. Maar een ander toch ook groot deel kunnen we nu niet veel anders mee dan het verbranden. Dat levert warmte, maar ook een forse CO2-uitstoot. Bovendien hebben we op die manier steeds weer nieuwe aardolie nodig om nieuw plastic te maken. Daarom zijn we op zoek naar andere grondstoffen van natuurlijke oorsprong voor plastic of kunststoffen. Die groep kunststoffen worden ook wel bioplastics genoemd. Zo maken we de maatschappij duurzamer.

6 Mais, aardappelen en suikerriet En die andere grondstoffen vonden we in de vorm van plantaardig materiaal. Uit mais, aardappelen en suikerriet maken we al enige tijd bioplastics. De biopolymeren hebben dezelfde eigenschappen als de polymeren die uit olie zijn gemaakt en kunnen meestal gerecycled worden. Van plantaardig materiaal kunnen ook biologisch afbreekbare kunststoffen worden gemaakt. Dit plastic wordt weer omgezet in CO2, water en andere stoffen. De afbraak lukt alleen in speciale vergistingsinstallaties. Polymelkzuur Een mooi voorbeeld is polymelkzuur. De afkorting is PLA naar het Engelse poly lactic acid. PLA maken we uit melkzuur. Melkzuur maak je in je spieren bij intensief sporten (verzuring), en het ontstaat bij het zuur worden van melk, maar je kunt het ook makkelijk uit bijv. mais maken. En de melkzuurmoleculen kunnen we in een fabriek koppelen tot lange polymeermoleculen. Een kunststof dus. PLA is een thermoplast. Je kunt hem dus verwarmen, dan wordt het vloeibaar en is er een voorwerp van te maken. Bijvoorbeeld verpakkingsfolie of plastic bekertjes of hechtdraad dat chirurgen bij operaties gebruiken. PLA kan worden gerecycled, maar is ook biologisch afbreekbaar! Bijzondere kunststoffen We maken voor verschillende toepassingen heel verschillende kunststoffen. De eigenschappen van die kunststoffen bepalen we door de juiste grondstoffen (monomeren) te kiezen. Maar ook door allerlei extra stoffen aan die kunststoffen toe te voegen. Bijv. om het zachter te maken, of tegen UVlicht te beschermen, of als brandvertrager of ontschuimer in verf. En zo maken we kunststoffen met precies die eigenschappen die we willen hebben. En dat gaat heel ver. Want inmiddels bestaan er kunststoffen die stroom geleiden. En zelfs licht geven. Geleidende kunststoffen Electrische geleiding? Dat gebeurt door metalen. Niet door kunststof. Kunststof is een isolator. Dat leerde je waarschijnlijk. Maar nee, toch bestaan er geleidende kunststoffen. Wetenschappers doen heel veel onderzoek naar kunststoffen. Wat dus in feite betekent dat ze goed naar de polymeermoleculen kijken en naar de monomeren waaruit die zijn gemaakt. En zo vonden zij monomeren, die kunnen polymeriseren tot kunststoffen die elektriciteit kunnen geleiden. In 2000 werd voor dit onderzoek de Nobelprijs voor scheikunde toegekend.

7 Lichtgevende kunststoffen Chemici, natuurkundigen, technologen en andere wetenschappers zochten verder. Zij ontdekten dat je die geleidende plastics ook zo kan maken dat ze licht uitzenden. Dat gebeurt door hele dunne folies die verwerkt kunnen worden in beeldschermen, die een mooi gekleurd en scherp beeld geven. Omdat ze duur waren zag je ze eerst in kleine beeldschermen zoals die van smartphones. Je hebt misschien wel een smartphone met een OLED-scherm. Je hebt kans dat daar zo n geleidend plastic in verwerkt zit. Maar nu de prijs wat gezakt is, zie je ook al OLED-tv s. Behang OLED-schermen zijn niet alleen goede beeldschermen, ze gebruiken ook nog eens minder elektriciteit. Dat komt doordat ze geen achtergrondverlichting (zoals bij lcd-schermen) hebben. Die OLED-schermen zijn superdun. En bedenk je eens, het zijn toch kunststoffen. Zou je ze dan niet kunnen oprollen? Of als een behangetje op de muur kunnen plakken? Zelfhelend kunststof Wat dacht je van kunststof dat zichzelf repareert als het kapot is?

8

Welke soorten kunststoffen zijn er? Eigenschappen van kunststoffen. Na deze clip kun je: Onderwerpen. Eigenschappen verbeteren.

Welke soorten kunststoffen zijn er? Eigenschappen van kunststoffen. Na deze clip kun je: Onderwerpen. Eigenschappen verbeteren. Welke soorten kunststoffen zijn er? Na deze clip kun je: vertellen hoe je met andere stoffen de eigenschappen van kunststoffen kunt verbeteren de drie verschillende soorten kunststoffen noemen uitleggen

Nadere informatie

Kunststof. 2e college kunststof Utrecht HKU

Kunststof. 2e college kunststof Utrecht HKU Kunststof Kunststof 2e college kunststof Utrecht HKU Materialen Vandaag: Bioplast, thermoplast, thermoharder, elastomeer Amorf / kristallijn Diverse kunststoffen, eigenschappen en toepassingen Bioplasten,

Nadere informatie

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt.

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. Naam PDRACHT 1 Kunststoffen 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. 2. Wat is bakeliet en wie is de uitvinder? Kunststof (PhenolFormaldehyde),

Nadere informatie

Kunststof. 1e college Utrecht februari 2011 HKU

Kunststof. 1e college Utrecht februari 2011 HKU Kunststof 1e college Utrecht februari 2011 HKU Materialen Vandaag: Planning Tentamen/hertentamen Theorieles Kunststof Opdracht Planning : Materialen 31 jan: kunststof 7 feb: kunststof 14 feb: Hertentamen

Nadere informatie

Kunststof Kunststof HKU. Materialen. Materialen e college kunststof Utrecht. Bioplasten, Thermoplast, thermoharder en elastomeren.

Kunststof Kunststof HKU. Materialen. Materialen e college kunststof Utrecht. Bioplasten, Thermoplast, thermoharder en elastomeren. Kunststof Kunststof 2e college kunststof Utrecht HKU Vandaag: Bioplasten, Thermoplast, thermoharder en elastomeren. Bioplast, thermoplast, thermoharder, elastomeer Amorf / kristallijn Diverse kunststoffen,

Nadere informatie

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld?

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? Kunststoffen 1.9 Vragen en opgaven 1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? aardolie: aardgas; of steenkool. 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? thermoplasten,

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting door F. 874 woorden 3 maart 2015 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Samenvatting NaSk, hoofdstuk 5 Omgekeerd ontwerpen = hierbij

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 9 Samenvatting door Dylan 551 woorden 30 december 2016 9 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Aardolie ( onzuivere stof ) - Organisch materiaal -

Nadere informatie

Practicum les 1: kunststof en rubber voorwerpen onderzoeken

Practicum les 1: kunststof en rubber voorwerpen onderzoeken Practicum les 1: kunststof en rubber voorwerpen onderzoeken Docenteninstructie In deze proef onderzoeken leerlingen hoe zij kunnen vaststellen of een voorwerp een elastomeer, een thermoplast of een thermoharder

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materi Samenvatting door een scholier 1210 woorden 6 april 2015 6,9 35 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Hoofdstuk 3: Materi Eigenschappen van moleculen: -Ze verschillen

Nadere informatie

Rollend recyclageproject voor kunststoffen.

Rollend recyclageproject voor kunststoffen. Rollend recyclageproject voor kunststoffen. Ga op ontdekkingstocht in ons Plastic Lab en ontdek de magische wereld van technologie en wetenschappen. Verwerk je eigen ingezamelde plastic afval tot een juwelenkistje

Nadere informatie

Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Materialen Vandaag: Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling Materialen PE, polyetheen - LDPE en

Nadere informatie

Kunststof en composiet Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Vandaag: PE, polyetheen Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling - LDPE en HDPE: verschillend soortelijk

Nadere informatie

(Polymeer)materialen voor een duurzamere samenleving. Mario Smet Departement Chemie

(Polymeer)materialen voor een duurzamere samenleving. Mario Smet Departement Chemie (Polymeer)materialen voor een duurzamere samenleving Mario Smet Departement Chemie Inhoud Milieuproblemen gerelateerd aan plastics en (mogelijke) oplossingen Troeven van plastics voor een duurzamere samenleving

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 2254 woorden 11 april keer beoordeeld. Scheikunde

5,8. Werkstuk door een scholier 2254 woorden 11 april keer beoordeeld. Scheikunde Werkstuk door een scholier 2254 woorden 11 april 2001 5,8 484 keer beoordeeld Vak Scheikunde Wat zijn kunststoffen? Kunststoffen zijn chemische producten afkomstig van fossiele brandstoffen waaraan weer

Nadere informatie

Het gedrag van kunststoffen bij temperatuursverandering

Het gedrag van kunststoffen bij temperatuursverandering Fiche 1 0 (leerling) I Het gedrag van kunststoffen bij temperatuursverandering A. Onderscheid tussen thermoplasten en thermoharders Men noemt een kunststof een thermoplast indien dit materiaal onder invloed

Nadere informatie

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis aardolie 100% Diesel & stookolie 70% Benzine 20% andere 10% Motorbenzines 13% grondstoffen voor chemie 7% Verven, aceton,... 3% KUNSTSTOFFEN 4% 1 2 Geschiedenis of polymeren 1859 Patent cellulose gebruikt

Nadere informatie

Bijlage 1. Module Kunststof

Bijlage 1. Module Kunststof Bijlage 1 Module Kunststof GLASHELDER Je hebt al geleerd wat kunststof is. In deze opdracht ga je een fotolijstje maken. Je krijgt glashelder Acrylaat. Om het helder te houden moet je de beschermfolie

Nadere informatie

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Verpakken Vorige week Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Deze week Presenteren opdracht verpakkingsstudie Theorie verpakkingsmaterialen Theorie e-teken Verschillende verpakkingsmaterialen

Nadere informatie

Vooronderzoek. Melvin ter Wal, Carlo Hooijen & Tom Gentenaar Keuzeproject O&O

Vooronderzoek. Melvin ter Wal, Carlo Hooijen & Tom Gentenaar Keuzeproject O&O Vooronderzoek Melvin ter Wal, Carlo Hooijen & Tom Gentenaar Keuzeproject O&O Polyethyleentereftalaat (PET) Polyethyleentereftalaat is een thermoplastische 1 polyester. Het bestaat uit ketens van ethyleentereftalaat.

Nadere informatie

Kunststoffen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/60782

Kunststoffen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/60782 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Emiel D 26 October 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/60782 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

De meest milieuvriendelijke PVC Vloer

De meest milieuvriendelijke PVC Vloer De meest milieuvriendelijke PVC Vloer THERDEX PVC VLOEREN het milieu is topprioriteit Bioweekmakers en Ftlaten zijn twee totaal verschillende zaken. Je kunt ftlaatvrij zijn, zonder bioweekmakers te gebruiken.

Nadere informatie

PRODUCTEN Thermohardende laminaten - oftewel duro plasten - worden gemaakt door diverse lagen voorgeïmpregneerd materiaal onder hoge druk en temperatuur samen te persen. Het voormateriaal (prepreg) kan

Nadere informatie

VEZELVERSTERKTE KUNSTSTOFFEN: LICHT, DUURZAAM, STERK maar hoe circulair? ing. Jan Schrama

VEZELVERSTERKTE KUNSTSTOFFEN: LICHT, DUURZAAM, STERK maar hoe circulair? ing. Jan Schrama VEZELVERSTERKTE KUNSTSTOFFEN: LICHT, DUURZAAM, STERK maar hoe circulair? ing. Jan Schrama Sinds 1969 Maatwerk in composieten 30 vaste medewerkers 6 productiehallen 5.000 m² Binnen- en buitendienst VCA*

Nadere informatie

Het schilderen van kunststoffen

Het schilderen van kunststoffen en behandeling van kunststoffen 1. Verfsystemen voor kunststoffen 2. Hard polyvinylchloride (PVC) 3. Zacht (week gemaakt) polyvinylchloride (PVC) 4. Polyetheen (PE) 5. Polypropeen (PP) 6. Polystyreenschuim

Nadere informatie

Oefentoets polymeren havo en vwo

Oefentoets polymeren havo en vwo Oefentoets polymeren havo en vwo Opgave 1 Kunststofrecycling Sinds een aantal jaar wordt in Nederland kunststof op verschillende manieren apart ingezameld. In het scheikundige tijdschrift chemische feitelijkheden

Nadere informatie

GSM HOUDER VLAANDEREN KUNSTSTOFLAND

GSM HOUDER VLAANDEREN KUNSTSTOFLAND GSM HOUDER VLAANDEREN KUNSTSTOFLAND Hoe blauwer ingekleurd hoe hoger de aanwezigheid van kunststofverwerkende bedrijven Vlaanderen is een echt kunststofland. Zoals je in onderstaande grafieken kan zien

Nadere informatie

Kunststof: altijd in topvorm!

Kunststof: altijd in topvorm! Kunststof: altijd in topvorm! Lesbrief over kunststof Deze lesbrief werd ontwikkeld door Communicatie Centrum Chemie (C), in samenwerking met de Nederlandse rubber-, lijm- en kunststofindustrie (NRK),

Nadere informatie

Veel gebruikte technische kunststoffen met specificaties, voor en nadelen

Veel gebruikte technische kunststoffen met specificaties, voor en nadelen Veel gebruikte technische kunststoffen met specificaties, voor en nadelen PVC U PVC U heeft een grote sterkte, stijfheid en hardheid. Het kan goed gelijmd en gelakt worden. PVC U brandt zeer moeilijk,

Nadere informatie

ONDERZOEK KUNSTSTOF 2

ONDERZOEK KUNSTSTOF 2 ONDERZOEK KUNSTSTOF 2 Dit blad dient als basis om zelf op onderzoek uit te gaan, en bestaat uit verschillende delen: - Onderzoeksvraag analyseren. - Onderzoek uitvoeren. - Waarnemingen noteren. - Besluit

Nadere informatie

Samenvatting scheikunde Hoofdstuk 4 + 5

Samenvatting scheikunde Hoofdstuk 4 + 5 Samenvatting scheikunde Hoofdstuk 4 + 5 hoofdstuk 4 Paragraaf 4.1 Aardgas uit de gaskraan is een mengsel van methaangas (80%), het brandbare bestanddeel en stikstofgas. Deze stoffen zijn beide geurloos

Nadere informatie

Esters. Versie 1 November 2014

Esters. Versie 1 November 2014 Esters Versie 1 November 2014 Gepubliceerd en gedistribueerd door Universiteit Utrecht Departement Scheikunde nderwijsinstituut Scheikunde Sorbonnelaan 16 3584 A Utrecht Nederland ntwikkelaar: Anneke Drost,

Nadere informatie

1." "ontstaan! 2. "soorten! 3. "eigenschappen! 4. "verwerkingen! 5. "toepassinge! 6. "gieten!

1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! kunststof! 1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! ontstaan bakeliet! bakeliet (merknaam fenolhars) wordt beschouwd als de eerste kunststof. Bakeliet dankt

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Ontleding en synthese in de industrie

Hoofdstuk 5: Ontleding en synthese in de industrie Samenvatting Chemie Overal 3 vwo Hoofdstuk 5: Ontleding en synthese in de industrie 5.1 Grondstoffen Grondstof Een grondstof is een belangrijke beginstof voor een productieproces in de industrie. Aardolie

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Lectoraat Circular Plastics

Lectoraat Circular Plastics Festival of Inventions Lectoraat Circular Plastics Rudy Folkersma Circulaire Economie Waarom biobased, waarom recyclen? Verminderde afhankelijkheid van aardolie Verminderde CO 2 uitstoot Performance

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Een agendaklem is een goed idee, uit welke materialen kunnen we zo een klem vervaardigen?

1. Probleemstelling. Een agendaklem is een goed idee, uit welke materialen kunnen we zo een klem vervaardigen? 1. Probleemstelling Regelmatig krijg je op school papieren mee naar huis. Als je ze gewoon in je agenda steekt heb je een grote kans ze kwijt te spelen. Ken jij een oplossing?... Een agendaklem is een

Nadere informatie

Kunststoffen bij brand

Kunststoffen bij brand 056 1 Kunststoffen bij brand Onder kunststoffen verstaan we in dit artikel synthetische polymeren (onder andere plastics). Deze stoffen komen herhaaldelijk in negatieve zin in de publiciteit bij branden.

Nadere informatie

2 - Plastic Lab - Kunststoffen

2 - Plastic Lab - Kunststoffen 2 - Plastic Lab - Kunststoffen Beste leerkracht, PlastIQ wil u in de eerste plaats hartelijk danken voor de uitnodiging van ons Plastic Lab. Het is een leuk project die de techniek binnen het lager onderwijs

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis

Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen. Kunststoffen of polymeren. Geschiedenis aardolie 100% Diesel & stookolie 70% Benzine 20% andere 10% Motorbenzines 13% grondstoffen voor chemie 7% Verven, aceton,... 3% KUNSTSTOFFEN 4% 1 2 Geschiedenis of polymeren 1859 Patent cellulose gebruikt

Nadere informatie

Tapes. www.wiltec.nl. Tapes

Tapes. www.wiltec.nl. Tapes 63 Tape is tape hoor je vaak, maar niets is minder waar. Tussen de verschillende soorten en kwaliteiten tapes zijn grote verschillen aanwezig. Het gebruiken van een verkeerde tape in uw productieproces

Nadere informatie

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 NL INHOUD ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19 WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR ENERGIEBESPARING Blz. 20 REINIGING EN ONDERHOUD VAN

Nadere informatie

Identificatie van bio-kunststof

Identificatie van bio-kunststof Identificatie van bio-kunststof materialen - nunclonschaaltje - pipetjes producten - bioplastiek (draagtas en playmaïs) - PE-draagtas - polystyreen verpakkingschips - stukje brood - lugol - water veiligheid

Nadere informatie

Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 5

Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 5 Antwoorden Scheikunde Hoofdstuk 5 Antwoorden door een scholier 1875 woorden 17 juni 2010 5,7 20 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 5 Lijm 5.1 Soorten stof 1 glimmen geleiden bestaan uit

Nadere informatie

Bio is een marketing kreet. Die veel te vaak wordt misbruikt

Bio is een marketing kreet. Die veel te vaak wordt misbruikt Bio is een marketing kreet Die veel te vaak wordt misbruikt Bio based plastics Besparing aardolie is onnodig Besparing aardolie is vaak fictie CO2 besparing is niet bewezen Grondstof productie gaat vaak

Nadere informatie

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt.

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt. Meerkeuzevragen Naast koolstofdioxide en waterdamp komen bij verbranding van steenkool nog flinke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Dit komt doordat steenkool ook zwavel- en stikstofatomen bevat,

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

Domein C: Koolstofchemie. Subdomein: Toepassingen van synthetische polymeren

Domein C: Koolstofchemie. Subdomein: Toepassingen van synthetische polymeren Domein C: Koolstofchemie Subdomein: Toepassingen van synthetische polymeren 28 verband leggen tussen de structuur van synthetische polymeren en de eigenschappen en toepassingen: (supersterke) vezel; kabel;

Nadere informatie

ϐetaϐox PRE-ORDER AANVRAAGFORMULIER:

ϐetaϐox PRE-ORDER AANVRAAGFORMULIER: ϐetaϐox PRE-ORDER AANVRAAGFORMULIER: DATUM: - - 2014 ORGANISATIE: CONTACT PERS.: E-MAIL: TEL.: ➊ UW 3D PRINTER VOORKEUR: inclusief gratis starterscursus 3D printen voor 2 pers. WH-DC-3 WH-DC-4 houten behuizing

Nadere informatie

Trends in Kunststoffen

Trends in Kunststoffen Trends in Kunststoffen Trends in Polymeren voor toeleveranciers en OEM-ers ESEF, maart 2014 Ir. Martin van Dord DPI Value Centre & NRK Dr. Louis Jetten DPI Value Centre Kunststoffen: organische polymeren

Nadere informatie

Examen scheikunde HAVO tijdvak uitwerkingen

Examen scheikunde HAVO tijdvak uitwerkingen Examen scheikunde HAV tijdvak 2 2018 uitwerkingen Bodem bedekken 1p 1 fotosynthese/koolzuurassimilatie 2 25,0 kg 3 Aantal m 3 polymelkzuur in 1,00 m 3 bolletjes = 3 3 1,24 10 kg/m 2,016 10 2 m 3 4 Volume

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Appendix A hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 (hoofdstuk 5)

Hoofdstuk 2 Appendix A hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 (hoofdstuk 5) Telecommunicatie beheerst steeds sterker de hedendaagse samenleving en kan niet meer worden weggedacht. De hoeveelheid informatie die de wereld rondgestuurd wordt, groeit elke dag. Het intensief gebruik

Nadere informatie

Esters. Versie 1 November 2014

Esters. Versie 1 November 2014 Esters Versie 1 November 2014 Gepubliceerd en gedistribueerd door Universiteit Utrecht Departement Scheikunde Onderwijsinstituut Scheikunde Sorbonnelaan 16 3584 CA Utrecht Nederland Ontwikkelaar: Anneke

Nadere informatie

Verdraagzaamheid van kitten met polyacrylaat en polycarbonaat

Verdraagzaamheid van kitten met polyacrylaat en polycarbonaat Verdraagzaamheid van kitten met polyacrylaat en polycarbonaat KNOWLEDGE EDUCATION BETTER RESULTS THROUGH KNOWLEDGE Algemene informatie Polymethylmethacrylaat (PMMA) en polycarbonaat (PC) zijn kunststoffen

Nadere informatie

Het toepassen van niet perforerende verbindingen in de bouw (BENG) Ing Coudeville Pol

Het toepassen van niet perforerende verbindingen in de bouw (BENG) Ing Coudeville Pol Het toepassen van niet perforerende verbindingen in de bouw (BENG) Ing Coudeville Pol Pol.coudeville@khbo.be Voorwaarden 2/25 De klassieke Constructiematerialen 3/25 De opbouw van WATER Het inzetten van

Nadere informatie

6,7. 1 schuin de grond in boeren. 2 veel dieper boren (een paar duizend meter).

6,7. 1 schuin de grond in boeren. 2 veel dieper boren (een paar duizend meter). Antwoorden door een scholier 1087 woorden 9 juni 2007 6,7 10 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Antwoorden deel 2AB vmbo-kgt (tekstboek en werkboek) Hoofdstuk 11 - Koolstofchemie 11.1 1 Aardolie ontstaat

Nadere informatie

KITTEN 1 : 1. AANSLUITVOEGEN : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN.

KITTEN 1 : 1. AANSLUITVOEGEN : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN. KITTEN 1 : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN. Dit zijn kieren of naden tussen hout - hout, hout - steen en steen - steen. Deze aansluitvoegen kan men verdelen in : A. AANSLUITVOEGEN

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Bedrijvigheid 9 1.1 Materialen 10 1.2 Gereedschappen 15 1.3 Aan- en afvoeren 21 1.4 Technisch tekenen 23 1.5 Controle en reparatie 24 1.6 Eigen vaardigheid 26 1.7 Afsluiting 27 7 2

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door Een scholier 4874 woorden 16 september keer beoordeeld. Maatschappijleer

5.7. Boekverslag door Een scholier 4874 woorden 16 september keer beoordeeld. Maatschappijleer Boekverslag door Een scholier 4874 woorden 16 september 2008 5.7 166 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Plastics en kunststoffen Inleiding Tegenwoordig lijken plastics niet meer weg te denken uit onze

Nadere informatie

Trend: Toename van biobased in verpakken. Karen van de Stadt

Trend: Toename van biobased in verpakken. Karen van de Stadt Trend: Toename van biobased in verpakken Karen van de Stadt Waarom biobased in verpakken? Altijd instroom nodig Hernieuwbare materialen Innovatie Heilige graal? 2 Copyright 2017 KIDV 3 Copyright 2017 KIDV

Nadere informatie

plastic Macroniveau: - Stoffen zachter maken: Stoffen hard maken: crosslink (dwarsverbinding): Composieten: Kevlar: Aramide-versterkte composieten:

plastic Macroniveau: - Stoffen zachter maken: Stoffen hard maken: crosslink (dwarsverbinding): Composieten: Kevlar: Aramide-versterkte composieten: plastic Macroniveau: - zichtbare en meetbare behoren tot dit niveau. - de eigenschappen op macroniveau hebben weer te maken met de eigenschappen op microniveau. Stoffen zachter maken: Voeg een stof toe

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Chemisch recyclen kunststof verpakkingen. Karen van de Stadt & Kees Kerstens

Chemisch recyclen kunststof verpakkingen. Karen van de Stadt & Kees Kerstens Chemisch recyclen kunststof verpakkingen Karen van de Stadt & Kees Kerstens Wat doen we vandaag Stand van zaken Chemisch recyclen voor kunststof verpakkingen Huidig systeem recyclen voor kunststof verpakkingen

Nadere informatie

Lijm & Kit. Nummer 24

Lijm & Kit. Nummer 24 Nummer 24 Art.nr. 912689 Lijmen en kitten indelen naar gebruiksdoel is nauwelijks mogelijk, want iedere moderne lijm of kit heeft een veelheid aan gebruiksdoelen. Welke lijm bij uitstek geschikt is voor

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje ENERGIE Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

POLYAMIDE VOLSTAVEN Lengte Gewicht PA 6E PA 6E POLYAMIDE VOLSTAVEN Lengte Gewicht PA66E PA66E PA 66 GF 30

POLYAMIDE VOLSTAVEN Lengte Gewicht PA 6E PA 6E POLYAMIDE VOLSTAVEN Lengte Gewicht PA66E PA66E PA 66 GF 30 POLYAMIDE VOLSTAVEN Ø Lengte Gewicht PA 6E PA 6E mm mm kg/m wit zwart 6 3000 0.04 8 3000 0.06 10 3000 0.10 12 3000 0.14 15 3000 0.22 20 3000 0.39 25 3000 0.60 30 3000 0.86 35 3000 1.20 40 3000 1.50 45

Nadere informatie

WHIRLPOOL AKM331. Gebruiksaanwijzing

WHIRLPOOL AKM331. Gebruiksaanwijzing WHIRLPOOL AKM331 Gebruiksaanwijzing NL INHOUD ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19 WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR ENERGIEBESPARING

Nadere informatie

HET SCHILDEREN VAN KUNSTSTOFFEN

HET SCHILDEREN VAN KUNSTSTOFFEN Infoblad 1007 HET SCHILDEREN VAN KUNSTSTOFFEN Herkenning en behandeling van kunststoffen 1. Verfsystemen voor kunststoffen 2. Hard polyvinylchloride (PVC) 3. Zacht (week gemaakt) polyvinylchloride (PVC)

Nadere informatie

Bio-composiet. Thermoplastische kunststof met natuurvezels Mei 2013. www.saxion.nl/impt 1

Bio-composiet. Thermoplastische kunststof met natuurvezels Mei 2013. www.saxion.nl/impt 1 Bio-composiet Thermoplastische kunststof met natuurvezels Mei 2013 T www.saxion.nl/impt 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Materiaal... 4 Sizopreg... 4 Biopreg... 4 Verschijningsvormen... 4 Materiaal eigenschappen...

Nadere informatie

Biologisch afbreekbaar: materialen die door de natuur afgebroken kunnen worden. Normaal plastic is niet biologisch afbreekbaar.

Biologisch afbreekbaar: materialen die door de natuur afgebroken kunnen worden. Normaal plastic is niet biologisch afbreekbaar. Samenvatting door een scholier 1450 woorden 14 januari 2019 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Natuurlijke materialen: materialen die in de omgeving worden aangetroffen (b.v.

Nadere informatie

eigenschappen is SBR één van de meest kleur populaire rubberkwaliteiten voor industriële treksterkte

eigenschappen is SBR één van de meest kleur populaire rubberkwaliteiten voor industriële treksterkte plaatrubber SBR - op rol Styreen Butadieen Rubber (SBR) kwaliteit : SBR Met zijn goede mechanische en elastische hardheid : 70 Shore A ± 5 eigenschappen is SBR één van de meest populaire rubberkwaliteiten

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

Schoonmaken. Retail Trainingen. alles over bezems, borstels, emmers, dweilen, sponzen, wissers, wassers en trappen

Schoonmaken. Retail Trainingen. alles over bezems, borstels, emmers, dweilen, sponzen, wissers, wassers en trappen alles over bezems, borstels, emmers, dweilen, sponzen, wissers, wassers en trappen Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van:

Nadere informatie

Lessen. Theorie verpakken Gedurende 9 weken

Lessen. Theorie verpakken Gedurende 9 weken De verpakking Lessen Theorie verpakken Gedurende 9 weken Succescriteria komende lessen Je benoemt verschillende soorten verpakkingsmaterialen. Je benoemt verschillende verpakkingsmethoden. Je legt uit

Nadere informatie

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V.

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V. Uitleg Handschoenen Handschoenen voor mechanische risico's...2 Leder...2 Synthetisch...2 Kevlar...2 Twaron...2 Handschoenen voor chemische risico's...3 Nitrilrubber (NBR)...3 Polyvinylchloride (PVC)...3

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Elektrische weerstand

Hoofdstuk 1. Elektrische weerstand Hoofdstuk 1. Elektrische weerstand Alle materialen hebben elektrische weerstand. Soms is de weerstand laag en gaat elektrische stroom er gemakkelijk door. In andere gevallen is de weerstand hoog. Deze

Nadere informatie

Een eeuwige kalender is een goed idee! Uit welke materialen kunnen we zo een kalender maken? Project Eeuwige kalender Techniek Mevr.

Een eeuwige kalender is een goed idee! Uit welke materialen kunnen we zo een kalender maken? Project Eeuwige kalender Techniek Mevr. Het nieuwe jaar is pas begonnen. Hoe kunnen we nu weten welke datum het vandaag is? Inderdaad door te kijken op de kalender! Hebben we er één? Misschien wel, misschien niet! Ieder jaar hetzelfde op zoek

Nadere informatie

recyclage van kunststof

recyclage van kunststof . Mijn naam is professor GOVA en ik ga jullie wat leren over recyclage van kunststof bij het produceren van Govaplast producten. Je kan dit document gratis downloaden op www.govaplast.com School... Naam...

Nadere informatie

Herhaling koolstoffen

Herhaling koolstoffen Herhaling koolstoffen Hoofdstuk 17 Welkom Zwakke punten Herhaling H15 Extra opgaven H17 Periode 1 V6 Koolstofchemie III. 15.2 ReacGetypen SubsGtuGereacGe C 6 H 14 + Br 2 (aq) à C 6 H 13 Br + H + + Br -

Nadere informatie

2 maximumscore 2. 1p Tijdens het proces moet verhit/ verwarmd worden. 1p Verhitten/ verwarmen kost veel energie.

2 maximumscore 2. 1p Tijdens het proces moet verhit/ verwarmd worden. 1p Verhitten/ verwarmen kost veel energie. pgave 1 kunststofrecycling 1 maximumscore 2 Het mengsel van LDPE en HDPE moet worden toegevoegd aan een vloeistof die een dichtheid heeft tussen 0,88. 10 3 kg m -3 en 0,96. 10 3 kg m -3. LDPE gaat dan

Nadere informatie

NEN-EN 1610 Buitenriolering - Aanleg en beproeving van leidingsystemen

NEN-EN 1610 Buitenriolering - Aanleg en beproeving van leidingsystemen OVERZICHT RELEVANTE NEN-NORMEN RIOLERING Ontwerp/Rioolsystemen ENV 1046 Kunststofleiding- en mantelbuissystemen - Systemen buitenshuis voor het transport van water of afvalwater - Praktijkrichtlijnen voor

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID

PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID DOW CORNING SILICONEN XIAMETER OLIEN PMX-200 FLUID 0.65 CS BLIK 15 KG PMX 200 FLUID 1 CS BLIK 15 KG PMX 200 FLUID 5 CS BLIK 18 KG PMX 200 FLUID 20 CS BLIK 18 KG

Nadere informatie

Georg Fischer N.V. Kennis van kunststof. Gerrit Proper

Georg Fischer N.V. Kennis van kunststof. Gerrit Proper Georg Fischer N.V. Kennis van kunststof Gerrit Proper Inhoud 1 Georg Fischer 2 Kunststof, een verantwoorde keuze Geen corrosie Chemische bestendigheid Glad oppervlak Eco voetafdruk 2 Georg Fischer 3 Georg

Nadere informatie

Nask2 inhouden (PO-vmbo)

Nask2 inhouden (PO-vmbo) Nask2 inhouden (PO-vmbo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw gl/tl exameneenheden Vakkernen 1. Materie 42: De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige

Nadere informatie

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen.

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen. 2 ELEKTRICITEITSLEER 2.1. Inleiding Je hebt al geleerd dat elektriciteit kan worden opgewekt door allerlei energievormen om te zetten in elektrische energie. Maar hoe kan elektriciteit ontstaan? En waarom

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

EPOXY MOGELIJKHEDEN, EN ZIJN CONCURRENTEN

EPOXY MOGELIJKHEDEN, EN ZIJN CONCURRENTEN EPOXY MOGELIJKHEDEN, EN ZIJN CONCURRENTEN Dit artikel komt grotendeels van de website www.mrboat.nl, een verkoper van epoxy (hst 1 t/m 4). Ik heb twee stukken tekst van deze website samengevoegd: een stuk

Nadere informatie

Samen duurzamer uerpakken. Baslsregels Duurzame Verpakkln.gen.

Samen duurzamer uerpakken. Baslsregels Duurzame Verpakkln.gen. Samen duurzamer uerpakken Baslsregels Duurzame Verpakkln.gen. versie 01.I 2019 Overbodig verpakkingsmateriaal weglaten Reduceren formaat en gewicht verpakkingen S;muleren hergebruik Verpakking kan

Nadere informatie

PLASTICS IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. AutomotiveNL JP Heijster Manager manufacturing

PLASTICS IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. AutomotiveNL JP Heijster Manager manufacturing PLASTICS IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY THEMAGEBIEDEN Smart mobility Green mobility Nieuwe materialen / lichtgewicht constructies Productie technologie 2 WAT BETEKENT KUNSTSTOF IN DE AUTOMOBIEL INDUSTRIE FACTS

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Moleculen Samenvatting NaSk Hoofdstuk 6: Stoffen en Mol Samenvatting door een scholier 1296 woorden 9 november 2017 7,6 34 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Paragraaf 6.1: stoffen herkennen

Nadere informatie

Bioplastics4U : keuzetool Bioplastics (Concept)

Bioplastics4U : keuzetool Bioplastics (Concept) Bioplastics4U : keuzetool Bioplastics (Concept) Opmerkingen bij versie 1.0 Deze versie 1.0 is een concept dat gelanceerd is tijdensde Dutch Design Week in Eindhoven 2014. Het is besproken met gebruikers

Nadere informatie

Technische Gegevens. Kunststof Plaatmateriaal. Dikte 2 mm

Technische Gegevens. Kunststof Plaatmateriaal. Dikte 2 mm Tel. 074 2500969 Fax: 074 2500961 Technische Gegevens Kunststof Plaatmateriaal Dikte 2 mm Kerfslagproef Als er losse scherpe en/of zware onderdelen in de achterbak tegen de zijwanden komen kunnen er gaten

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting door L. 1264 woorden 2 juli 2014 3,9 15 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school. Om iets te verwarmen heb je

Nadere informatie

Producten & eigenschappen

Producten & eigenschappen Producten & eigenschappen Soorten omhulling voor drainagebuizen & toepassingen De diverse omhullingen voor drainagebuizen worden ingedeeld naar een O90- waarde. De systematiek hiervoor is circa dertig

Nadere informatie