WESTSTELLINGWERF. Nota van Uitgangspunten / Rode functies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WESTSTELLINGWERF. Nota van Uitgangspunten / Rode functies"

Transcriptie

1 WESTSTELLINGWERF

2 Code /

3 GEMEENTE WESTSTELLINGWERF / NOTA VAN UITGANGSPUNTEN BUITENGEBIED RODE FUNCTIES INHOUDSOPGAVE blz 1. SAMENVATTING 1 2. INLEIDING Aanleiding Proces 2 3. BELEIDSKEUZES Bestemmingsplan Buitengebied Algemene benadering Ontwikkelingen Wonen Niet-agrarische bedrijvigheid Detailhandel en horeca Verkeer en infrastructuur Energie 12 BIJLAGEN Bijlage 1 Beschrijving karakteristieke gebieden Bijlage 2 Verslag Klankbordgroep 13 juli 2011 inclusief stellingen Bijlage 3 Verslag Klankbordgroep 21 september 2011 Bijlage 4 Verslag Werkvergadering 9 januari 2012

4

5 blz 1 1. SAMENVATTING Deze Nota van Uitgangspunten Buitengebied rode functies van de gemeente Weststellingwerf geeft het beleid weer ten aanzien van de volgende functies: wonen; niet agrarische bedrijven; energie; verkeer. De nota vormt voor deze thema s de beleidsbasis voor de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Naast het nog geldende bestemmingsplan zal dit de basis zijn voor het ruimtelijk beleid van Weststellingwerf tot dat de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld is. Kern van het (nieuwe) beleid Het platteland is in verandering. Bij de landbouw is er aan de ene kant vraag naar schaalvergroting, terwijl er aan de andere kant steeds meer agrarische bedrijven hun functie verliezen. Recreatie en (cultuur)toerisme zorgen voor nieuwe werkgelegenheid en vormen steeds meer een belangrijke economische drager van het platteland. Er moet rekening worden gehouden met nieuwe ruimtebehoeftes voor wonen, werken, voorzieningen, verkeer, water, recreatie en natuur. Deze nota gaat in op de rode functies en eventuele gewenste ontwikkelingen voor dit thema. De rode functies leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid op het platteland. Om het platteland leefbaar te houden moeten er voldoende voorzieningen, werkgelegenheid en woningen zijn. De bevolking daalt in veel plattelandsgemeenten. Dat kan leiden tot minder leerlingen op scholen, minder banen en minder omzet van winkels. Binnen het platteland is het wenselijk om hiervoor een onderscheid te maken tussen kernen en buitengebied. Zo wordt er in het buitengebied geen nieuwbouw van woningen en bedrijven toegestaan in tegenstelling tot bouwmogelijkheden op daarvoor aangewezen locaties in enkele kernen binnen de gemeente Weststellingwerf. In het algemeen geldt voor de rode functies de bestaande situatie als uitgangspunt. Er worden algemene mogelijkheden opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied. Door algemene mogelijkheden op te nemen, kunnen er voor gangbare ontwikkelingen eenvoudige procedures doorlopen worden. Aan de algemene mogelijkheden zijn wel voorwaarden gekoppeld om negatieve effecten te beperken. In deze Nota van Uitgangspunten wordt per thema de basis voor de juridische regeling geschetst. Deze basis wordt uitgewerkt in het bestemmingsplan Buitengebied.

6 blz INLEIDING Aanleiding Het bestuur van Weststellingwerf heeft besloten om het bestemmingsplan buitengebied te herzien. Vooruitlopend op deze herziening heeft de gemeente besloten eerst de uitgangspunten vast te stellen in de vorm van een aantal Nota s van Uitgangspunten. De redenen voor de herziening van het bestemmingsplan buitengebied zijn als volgt: het vigerend bestemmingsplan voor het buitengebied is verouderd. Het dateert van 1988 en is gedeeltelijk herzien in 1995; er is een aantal ontwikkelingen in het buitengebied dat vraagt om een herziening. Het bestemmingsplan: is een juridisch plan dat inwoners en de gemeente direct bindt; geeft aan gronden een bestemming en bepaalt daarmee waar en wat gebouwd mag worden, waar het voor gebruikt mag worden en welke randvoorwaarden en beperkingen er gelden; speelt in op de huidige situatie en op de mogelijke ontwikkelingen; bestaat uit verbeelding (plankaart) en regels (voorschriften) en gaat vergezeld van een toelichting. Met het bestemmingsplan buitengebied wordt de bestaande situatie van het totale grondgebied van de gemeente Weststellingwerf, met uitzondering van de kernen, planologisch beheerd en worden ontwikkelingen mogelijk gemaakt die door de gemeente binnen de context van de bestaande situatie wenselijk of toelaatbaar worden geacht. Het bestemmingsplan Buitengebied zal volledig worden herzien op basis van de volgende Nota s van Uitgangspunten: Agrarisch: vastgesteld op 13 september 2010; Functieverandering en -verbreding agrarische sector; Groene functies: Natuur, Water, Landschap, Cultuurhistorie, Recreatie, Paarden; Rode functies: Wonen, niet agrarische Bedrijven, Energie, Verkeer. Deze Nota van Uitgangspunten is dus de basis voor de rode functies Proces Als voorbereiding op de beleidskeuzes is het volgende op een rij gezet: de huidige situatie en ontwikkelingen; het rijks-, provinciaal en gemeentelijk (ruimtelijk) beleid voor de agrarische bedrijfstak in het algemeen en in het bijzonder ten aanzien van de rode functies. Op basis hiervan zijn stellingen geformuleerd. Deze stellingen zijn op 13 juli 2011 besproken met de klankbordgroep waarin vertegenwoordigers zitten van bewoners, agrariërs, bedrijfsleven en Veilig Verkeer Nederland.

7 blz 3 De rol van de klankbordgroep is consulterend: het leveren van kennis en informatie en het toetsen van de (tussen)producten. De stellingen en het verslag van de eerste klankbordgroep zijn als bijlage opgenomen. Op basis van bovenstaande zijn de beleidskeuzes gemaakt voor het (ruimtelijk) beleid ten aanzien van rode functies zoals ze opgenomen zijn in deze versie van de Nota van Uitgangspunten. Deze beleidskeuzes zijn de basis voor de discussie in de tweede klankbordgroep op 21 september Het verslag van het tweede overleg is als bijlage opgenomen. Na deze klankbordgroep zijn enkele beleidskeuzes aangepast. Deze (aangepaste) beleidskeuzes hebben de basis gevormd voor de discussie in de werkvergadering van de gemeenteraad op 9 januari Het verslag van deze werkvergadering is opgenomen als bijlage. De resultaten van dit overleg met de gemeenteraad zijn in deze Nota van Uitgangspunten verwerkt.

8 blz BELEIDSKEUZES In dit hoofdstuk wordt eerst ingegaan op het beleid zoals opgenomen in het geldende bestemmingsplan Buitengebied 95, waarna in het kort de ontwikkelingen op het platteland worden beschreven. In de paragrafen daarna worden per thema de huidige situatie, ontwikkelingen en vervolgens de beleidskeuzes weergegeven Bestemmingsplan Buitengebied 95 Het beleid in het geldende Bestemmingsplan Buitengebied ten aanzien van rode functies is als volgt. Wonen Bestaande woningen zijn overeenkomstig bestemd. Woningen met een gebruiksoppervlakte kleiner dan 100 m², mogen beperkt worden uitgebreid tot maximaal 125 m² gebruiksoppervlakte. Woningen met een gebruiksoppervlakte van meer dan 100 m², mogen worden uitgebreid met 25 m² grondoppervlak, tot maximaal 250 m² gebruiksoppervlak. Het gebruiksoppervlakte wordt gevormd door de "loopbare" delen op begane grond en verdieping van een woning. Het idee achter het onderscheid is om de kleine woningen niet te groot te laten worden, waardoor het onderscheid tussen groot en klein behouden kan blijven hetgeen de verscheidenheid aan woningen ten goede komt. Nieuwe woningen zijn niet toegestaan. Ten aanzien van het behoud van karakteristieke woningen zijn er criteria opgenomen. De belangrijkste uitgangspunten zijn: voor Weststellingwerf is de grote verscheidenheid (variatie) aan (individuele) bouwvormen typerend (statige kop-hals-romp- en stolpboerderijen naast zeer eenvoudige keuterboerderijtjes en veearbeidershuisjes); er moet een esthetische samenhang blijven bestaan tussen nieuwe en bestaande bouwvormen; om bovengenoemde samenhang te bereiken kunnen eenvoud en terughoudendheid, het traditionele bouwen zoals dat in de dorpen nog veel plaatsvindt, goede mogelijkheden zijn; een nadrukkelijke gestelde architectonische stellingname, die zich sterk van het bestaande onderscheidt, kan echter ook aanvaardbaar zijn, zij het dat er over het algemeen hogere (architectonische) eisen aan gesteld moeten worden; samenhang kan derhalve ook gestalte krijgen in de vorm van een contrast. Bedrijvigheid Bestaande bedrijvigheid is overeenkomstig bestemd. In bepaalde mate kan worden uitgebreid. Nieuwvestiging van niet-agrarische bedrijvigheid is in principe niet mogelijk in het buitengebied, wel onder voorwaarden in de daarvoor aangeduide linten. Detailhandel en horeca zijn nergens toegestaan. Agrarisch aanverwante bedrijvigheid is aangeduid. Nieuwvestiging is onder voorwaarden mogelijk.

9 blz 5 Functieverandering Door middel van vrijstellings-of wijzigingsbevoegdheden is functieverandering mogelijk in de aangeduide bebouwingslinten. Uitgangspunt met betrekking tot de functionele ontwikkeling van de aangeduide bebouwingslinten is dat functiewijziging mogelijk is ten behoeve van: functies die aansluiten op en verbonden zijn met de landbouw-, recreatieve en natuurfuncties in de omgeving; functies in de sfeer van dienstverlening, handel en ambacht - met uitzondering van zelfstandige detailhandel, voor zover zij passen binnen de schaal en de maat van de bestaande gebouwen; dit laatste betekent dat omvangrijke buitenactiviteiten en buitenopslag van goederen niet zijn toegestaan; semi-agrarische bedrijven en agrarische hulpbedrijven Algemene benadering De gemeente Weststellingwerf wil ondermeer via het ruimtelijk beleid de inwoners en bezoekers van de gemeente een aangenaam woon-, werk en recreatiemilieu bieden in de verschillende woonkernen, te midden van een zeer aantrekkelijk buitengebied. Ook de economische ontwikkelingen in de gemeente worden hierop afgestemd (bron: Structuurplan Weststellingwerf ). In hoofdlijnen betekent dit het volgende: het landschap is sturend voor de toekomstige inrichting en het gebruik van de ruimte; de toekomstige ontwikkeling van de bepalende functies in het buitengebied gebeurt in onderlinge samenhang en is geënt op de mogelijkheden die het landschap biedt. Voor nieuwe ontwikkelingen geldt in het algemeen het ja-mits principe. Het buitengebied is in beweging waardoor niet alle ontwikkelingen op dit moment zijn te voorzien. Indien sprake is van een ontwikkeling die niet past binnen de randvoorwaarden die zijn opgesteld voor de rode functies in het buitengebied, geldt maatwerk. In dat geval is sprake van een unieke situatie, een uitzondering op de regel Ontwikkelingen In deze paragraaf wordt ingegaan op de huidige situatie en de ontwikkelingen op het platteland in Nederland. In de volgende paragrafen wordt de huidige situatie in Weststellingwerf per thema weergegeven. Voor de burger is het platteland een plek om te leven, te werken en te genieten. Daarnaast is het platteland een voorraadkamer voor water, natuur en biodiversiteit. Het platteland is het niet-verstedelijkte deel van Nederland, waarbinnen ook dorpen en kleinere steden liggen. Nederland bestaat voor 80% uit platteland. Het aandeel van de bevolking dat op het platteland woont, is bijna 40%. De landbouw neemt een belangrijke plaats in op het platteland. Het platteland is echter in beweging, waardoor het aandeel van de landbouw in de regionale economie afneemt.

10 blz Andere sectoren, zoals dienstverlening en recreatie en toerisme, eisen steeds meer ruimte op. Hoewel landbouw niet langer de grootste economische sector is op het platteland, zal deze naar verwachting ook in de toekomst het gezicht van het platteland bepalen. Stad en platteland raken economisch en cultureel steeds meer met elkaar vervlochten. Hierdoor is de scheiding tussen platteland en stad aan het verdwijnen. Dit houdt risico s in voor het natuurlijke, sociale en culturele erfgoed van Nederland. Als er bijvoorbeeld meer woningen, bedrijven en wegen komen, kan dat ten koste gaan van rust, ruimte, natuur, biodiversiteit, en noodzakelijke ruimte voor water. Het platteland speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het landschap, recreatie en toerisme. Om het platteland leefbaar te houden moeten er binnen redelijke afstand voldoende voorzieningen, werkgelegenheid en woningen zijn. De bevolking daalt in veel plattelandsgemeenten. Dat kan leiden tot minder leerlingen op scholen, minder banen en minder omzet van winkels. Binnen het platteland is het wenselijk om hiervoor een onderscheid te maken tussen kernen en buitengebied Wonen Het buitengebied van Weststellingwerf is gevarieerd en aantrekkelijk en heeft daarmee hoge woonkwaliteiten: bereikbaarheid, rust, ruimte, groen en kleinschaligheid met toch een behoorlijk voorzieningenniveau én een goede bereikbaarheid Bestaande woningen Voortzetting van de woonfunctie in het buitengebied kan door handhaving van de bestaande woningen. Er is onderscheid te maken in burgerwoningen en woningen in voormalige agrarische bedrijven. Voormalige agrarische bedrijven hebben vaak een grotere oppervlakte aan hoofdgebouw en bijgebouwen. Daarnaast zijn er in de gemeente Weststellingwerf waardevolle gebieden waar karakteristieke woningen voorkomen die van oorsprong een kleinere oppervlakte hebben. Het gaat om de volgende gebieden: 1. Oost- en Westvierdeparten; 2. Scheene en omgeving (Scheenepad, Voetpad, Veendijk); 3. het Rode Dorp. Een beschrijving van de waardevolle karakteristieke gebieden is opgenomen in bijlage 1. De gebieden zijn opgenomen in figuur 1.

11 blz 7 Figuur 1. Begrenzing van de waardevolle gebieden Door het voorkomen van verschillende woningen in de gemeente wordt in het bestemmingsplan een onderscheid gemaakt tussen: - Burgerwoningen; - Wonen in voormalige boerderij; - Woningen in waardevolle gebieden. Oppervlakte hoofdgebouw Er wordt voor alle woningen een standaardregeling opgenomen met uitzondering van de woningen in karakteristieke gebieden. De oppervlakte van een hoofdgebouw zal ten hoogste 150 m² bedragen, tenzij de bestaande oppervlakte van een hoofdgebouw meer bedraagt. 150 m² is een maat die algemeen gehanteerd wordt aangezien deze maat voldoende groot is om te voldoen aan de algemene huidige wooneisen. Het is een bewuste keuze om alleen te sturen op het grondoppervlak en niet langer op het gebruiksoppervlakte. In de praktijk van het oude bestemmingsplan bleek dit namelijk een moeilijk te hanteren principe voor zowel aanvragers van vergunningen als de gemeentelijke plantoetsers. Zoals aangegeven zal de standaardregeling niet gaan gelden voor de woningen in de waardevolle gebieden. Voor deze gebieden wordt een gebiedsbestemming opgenomen. Om de karakteristiek van deze woningen te behouden is toetsing bij eventuele uitbreiding noodzakelijk. Er wordt een toetsingskader opgesteld aan de hand waarvan aanvragen voor deze woningen worden beoordeeld. Uitbreiding tot een grootte van 150 m² is dan mogelijk onder voorwaarden. In de regels van het bestemmingsplan wordt daarvoor een afwijkingsmogelijkheid opgenomen. Voor bestaande woningen in de waardevolle gebieden die qua oppervlakte en vorm afwijken van de karakteristieke woningen in deze gebieden, geldt de algemene regeling. Bij aanvragen zal dan ook daaraan worden getoetst.

12 blz Er wordt hierbij wel gestreefd naar aansluiting en inpassing in het betreffende waardevolle gebied en naar een koppeling met de kenmerken van de karakteristieke woningen. Figuur 2. Voorbeelden van uitbreidingsmogelijkheden bij koloniehuizen. Bijgebouwen Ook voor bijgebouwen gaat een standaardregeling gelden met een maximale oppervlakte van 100 m² (ook als het hoofdgebouw kleiner is dan 100 m²). Via een afwijking is het mogelijk 150 m² aan bijgebouwen te realiseren mits de oppervlakte van het totaal aan bijgebouwen niet groter is dan de oppervlakte van het hoofdgebouw. Voor de woningen in de waardevolle gebieden geldt een maximale oppervlakte van 50 m². Bijgebouwen zullen ruimtelijk ondergeschikt moeten zijn aan het hoofdgebouw. De hoogte van nieuwe bijgebouwen zal maximaal 5,5 meter zijn. Uitgangspunten oppervlakte hoofdgebouw: de maximale oppervlakte is 150 m², tenzij de bestaande oppervlakte van een hoofdgebouw meer bedraagt; voor de woningen in de waardevolle gebieden wordt een specifieke regeling opgenomen. Met afwijking is een oppervlakte tot 150 m 2 mogelijk waarbij de gemeente toetst of de karakteristiek behouden blijft. oppervlakte bijgebouwen: de maximale oppervlakte is 100 m 2 met uitzondering van de bijgebouwen bij woningen in waardevolle gebieden waar 50 m 2 geldt; via afwijking is 150 m 2 mogelijk (mits de oppervlakte van het totaal aan bijgebouwen niet groter is dan de oppervlakte van het hoofdgebouw; nieuwe bijgebouwen mogen niet hoger zijn dan het hoofdgebouw met een maximum van 5,5 m Nieuwe woningen Het gemeentelijke beleid is gericht op een versterking van de stedelijke concentratiegebieden en op het voorkomen dat het buitengebied dichtslibt met woningen en bedrijven wat ook leidt tot een ongewenste toename van de (auto)mobiliteit over plattelandswegen.

13 blz 9 Het behoud van de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteit van het landelijk gebied noopt tot een strikt beleid met betrekking tot dorps- en lintuitbreidingen en met betrekking tot burgerwoningen/bedrijven tussen de (resterende) agrarische bebouwing in het buitengebied. Binnen een dergelijk beleid is het logisch dat de nieuwbouw zich voornamelijk beperkt tot de verdere ontwikkeling van de twee hoofdkernen Wolvega en Noordwolde. Als toekomstig woningbouw- en kernenbeleid binnen de gemeente Weststellingwerf geldt daarom het volgende: nieuwbouw is mogelijk in de twee hoofdkernen met het hoofdaccent op Wolvega; bestaand beleid in de bestemmingsplannen inzake bouwmogelijkheden in de bebouwde kommen van de overige dorpen blijft gehandhaafd; nieuwbouw buiten de bestaande bebouwde kommen in de linten wordt in principe niet toegestaan en is hoogstens in speciale gevallen mogelijk met uitzondering van nieuwe woningen in vrijkomende agrarische bebouwing. De speciale gevallen kunnen alleen via een aparte bestemmingsplanprocedure. Hierbij moet gemotiveerd worden waarom er sprake is van een speciaal geval; overige nieuwbouw in het buitengebied is uitgesloten. Het beleid ten aanzien van vrijkomende agrarische bebouwing is aan de orde in de Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector. Uitgangspunten nieuwe woningen zijn in principe niet mogelijk in het buitengebied. Uitgezonderd is de mogelijkheid van wonen in vrijkomende agrarische bebouwing; met hoge uitzondering wordt via een aparte bestemmingsplanprocedure een nieuwe woning toegestaan. Hierbij moet gemotiveerd worden waarom er sprake is van een speciaal geval Niet-agrarische bedrijvigheid Naast de agrarische bedrijven komt er in het buitengebied niet-agrarische bedrijvigheid voor. Onderscheid wordt gemaakt tussen agrarische gebonden en niet-gebonden bedrijvigheid. Het kan daarbij gaan om: agrarisch gebonden: - agrarisch dienstverlenende bedrijven 1), zoals loonbedrijven; - agrarisch aanverwante bedrijven 2), zoals bijvoorbeeld paardenhouderijen; 1) 2) Een bedrijf waarbinnen uitsluitend of overwegend arbeid wordt verricht voor de productie of levering van goederen of diensten ten behoeve van agrarische bedrijven. Een bedrijf, dat in nauwe relatie staat tot het agrarisch bedrijf, waarvan de werkzaamheden in hoofdzaak bestaan uit het verlenen van diensten aan derden in de vorm van het houden van dieren en/of het telen en bewerken van gewassen.

14 blz maneges. niet-agrarische gebonden activiteiten (veelal kleinschalige dienstverlenende bestaande bedrijfsmatige activiteiten). De bestaande bedrijvigheid mag blijven voortbestaan. Nieuwe bedrijvigheid is alleen in vrijkomende agrarische bebouwing mogelijk. Dit komt ook aan de orde in de Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector. De leefbaarheid én de beleefbaarheid van het buitengebied komt namelijk bij doorontwikkeling tot grote bedrijven in de knel. Niet-agrarisch gebonden bedrijven boven een zekere omvang horen op een bedrijventerrein. Alleen in Wolvega en Noordwolde wordt ruimte voor dergelijke bedrijven geboden. Verplaatsing naar een bedrijventerrein is dus gewenst, tenzij sprake is van een zeer goede inpassing in een niet kwetsbaar gebied. Ook voor agrarisch gebonden bedrijven vanaf een zekere omvang wordt via maatwerk gestreefd naar inpassing op weinig kwetsbare plekken bij doorgaande infrastructuur. Maneges trekken veel verkeer. Daarom moeten ze goed bereikbaar zijn. Nieuwe maneges zijn alleen mogelijk via een wijzigingsbevoegdheid zodat getoetst kan worden of de manege goed bereikbaar is en of er niet te veel milieuoverlast is gezien de verkeersaantrekkende werking. Bij woningbouw mag een beroeps- of bedrijfsactiviteit worden uitgeoefend. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de regeling die van toepassing is bij woningen in de kernen. De activiteiten moeten niet onevenredig publieksaantrekkend zijn en op kleine schaal in een woning en/of de daarbij behorende bijgebouwen wordt uitgeoefend, waarbij de woning in overwegende mate haar woonfunctie behoudt en de desbetreffende activiteit een ruimtelijke uitstraling heeft die in overeenstemming is met de woonfunctie. Op deze manier wordt de kraamfunctie voor startende bedrijven mogelijk gemaakt. Uitgangspunten bestaande bedrijvigheid wordt als zodanig bestemd; nieuwe bedrijvigheid is niet mogelijk behalve in vrijkomende agrarische bebouwing; nieuwe agrarisch gebonden bedrijvigheid is alleen mogelijk via een wijzigingsbevoegdheid waarbij onder meer gekeken wordt naar de verkeers- en milieusituatie; nieuwe maneges zijn alleen mogelijk via een wijzigingsbevoegdheid waarbij onder meer wordt getoetst ten aanzien van de verkeersaantrekkende werking; bij woningbouw mag een beroeps- of bedrijfsactiviteit worden uitgeoefend waaraan voorwaarden zijn gesteld om ervoor te zorgen dat het ondergeschikt blijft aan de woonfunctie.

15 blz Detailhandel en horeca Detailhandel hoort gezien de verkeersaantrekkende werking thuis in de kernen en niet in het buitengebied. Uitzondering is productiegebonden detailhandel bij agrarische bedrijven. Bestaande bedrijven kunnen aanwezig blijven. Horeca kan worden ingedeeld in de volgende categorieën: 1. logiesverstrekkende horeca; 2. restauratieve horecabedrijven; deze bedrijven zijn overwegend in de loop van de middag geopend en sluiten aan het einde van de avond. Dit is een rustige horecafunctie waar in de regel geen hoge bezoekersfrequentie aanwezig is; 3. bezoekersintensieve eet- en drinkhoreca die zowel overdag, s avonds als s nachts open kunnen zijn. Hieronder vallen onder andere snackbars, shoarmazaken en eetcafés; 4. bezoekersintensieve avond- en nachthoreca, zoals cafés, bars en discotheken. Zachte horeca (categorieën 1 en 2) zoals een theeschenkerij, restaurant en logies zijn horecacategorieën waarvan de bezoekersintensiteit en verkeersaantrekkende werking beperkt is. Deze horeca kan een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het buitengebied. Nieuwe horecabedrijven uit de categorieën 3 en 4 zijn in ieder geval niet gewenst gezien hun milieu- en verkeersoverlast. De categorieën 1 en 2 zijn mogelijk als ze geen milieuhinder veroorzaken. Dit wordt mogelijk gemaakt met een wijzigingsbevoegdheid. Uitgangspunten detailhandel: bestaande detailhandel wordt overeenkomstig bestemd; nieuwe detailhandel is niet mogelijk met uitzondering van productiegebonden detailhandel; horeca: horecabedrijven categorie 1 en 2 zijn via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk Verkeer en infrastructuur Bij nieuwe ontwikkelingen is het van belang dat verkeersoverlast wordt voorkomen. Dit kan door te bekijken of de nieuwe functie niet een te grote verkeersaantrekkende werking heeft in relatie tot de aanwezige ontsluiting en het parkeren op eigen terrein kan plaatsvinden. Verkeersoverlast is moeilijk op voorhand in meetbare termen uit te drukken. Het is afhankelijk van veel factoren zoals het profiel van de weg, de afstand tot een gebiedsontsluitingsweg, de route er naar toe (door een dorp of niet), het aantal bewegingen, de categorie voertuigen, et cetera. Per geval zal de verkeerssituatie moeten worden bekeken en onderbouwd.

16 blz Als de ontsluiting niet voldoet dan bestaat ook de optie om deze aan te passen, mits dit past binnen de kaders van het gemeentelijke verkeersbeleid. De kosten hiervan zijn voor de initiatiefnemer. Uitgangspunten bij nieuwe ontwikkelingen wordt beoordeeld of de verkeerssituatie toereikend is of toereikend kan worden gemaakt. Kosten zijn voor de initiatiefnemer Energie Energie levert op vele manieren een bijdrage aan de ontwikkeling van het buitengebied. In het verleden werd energie voornamelijk van elders aangevoerd en stond vaak ten dienste van een brede ontwikkeling van het gebied. Tegenwoordig wordt steeds meer vanuit het gebied zelf een bijdrage geleverd aan de energieproductie en daarmee aan een verdere economische ontwikkeling. Binnen dat kader is de gaswinning al langere tijd een bekende vorm. Echter vanuit het (gemeentelijk) klimaat-/ duurzaamheidsbeleid en verbreding van met name agrarische bedrijfsvoering krijgen ook allerlei andere vormen van energieproductie meer de aandacht. Op dit moment gaat het vooral om windenergie en zonne-energie. Gezien het agrarische karakter van de gemeente Weststellingwerf staat energieproductie uit biomassa op dit moment ook volop in de belangstelling. Ook bestaat bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor het toepassen van warmte-koude-opslag in de bodem. De aanleg van een nieuwe landelijke hoogspanningsverbinding door het buitengebied van Weststellingwerf is in de planperiode van het bestemmingsplan Buitengebied mogelijk aan de orde. Daarnaast zullen in de toekomst ontwikkelingen niet stil staan en mogelijk leiden tot nieuwe, nu niet te voorziene nieuwe initiatieven. Windenergie In 2008 is de grootschalige toepassing van windenergie in Weststellingwerf uitgebreid aan de orde geweest. De gemeenteraad heeft zich toen in meerderheid uitgesproken tegen grootschalige energieopwekking met windmolens. De provinciale verordening Romte Fryslân sluit windmolens uit in kwetsbare landschappen en staat ze alleen toe in vooraf aangewezen zoekgebieden. Dergelijke zoekgebieden zijn niet in de gemeente Weststellingwerf gelegen. Eventuele wijziging van dat beleid vraagt dan voor Weststellingwerf in ieder geval een nadere analyse en daarmee een aparte planologische procedure. In de toelichting van het bestemmingsplan zal hier aandacht aan worden besteed. Zonne-energie Het grote dakoppervlak van de agrarische bebouwing in het buitengebied heeft een grote potentie als het gaat om het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen en zonneboilers. Bij (vervangende) agrarische nieuwbouw neemt de optimale situering ten

17 blz 13 behoeve van energieopwekking een volwaardige plaats in binnen het brede ruimtelijk toetsingskader. Dit mag echter niet ten koste gaan van een verantwoorde landschappelijke inpassing. Het opwekken van zonne-energie is geen zelfstandige activiteit, maar is een verdere optimalisering van (agrarische) bebouwing en het primaire gebruik daarvan. Het plaatsen van zonnepanelen op daken is in de meeste gevallen vergunningvrij. De rijkswetgeving kent voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op daken, waardoor er aanvullend geen specifieke regeling in het bestemmingsplan hoeft te worden opgenomen. Ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan snel. Om adequaat op deze ontwikkelingen in te kunnen spelen is het niet wenselijk op voorhand regels op te stellen voor mogelijke ontwikkelingen op dit vlak. De gemeente staat positief tegenover ontwikkelingen op het gebied van zonneenergie, er zal echter sprake zijn van maatwerk. Als belangrijke voorwaarde bij deze ontwikkelingen geldt de landschappelijke inpassing. Energieproductie uit biomassa Vormen van energieproductie uit biomassa, zoals bijvoorbeeld mestvergisting en mestraffinage, worden door de gemeente Weststellingwerf gezien als een agrarische nevenactiviteit op bedrijfsniveau. Naast het realiseren van een duurzame energieproductie kan er een positieve bijdrage worden geleverd aan de mestproblematiek. Ontwikkelingen dienen plaats te vinden binnen het agrarisch bouwblok. Grootschaliger toepassing dient plaats te vinden op een industrieterrein. Zie hiervoor Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector. Nieuwe bovengrondse 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven- Diemen De vraag naar elektriciteit blijft toenemen in Nederland. In de Eemshaven (noord-oost Groningen) worden de komende jaren daarom meerdere elektriciteitscentra gebouwd. Wegens de grote vraag naar elektriciteit in de Randstad moet deze daar vervolgens naartoe getransporteerd worden. Om de nieuwe hoeveelheden stroom te kunnen transporteren is de aanleg van een nieuwe 380 Kv hoogspanningsverbinding noodzakelijk tussen Eemshaven en Diemen (via Ens). Het initiatief hiervoor ligt onder andere bij de rijksoverheid. Het precieze traject van de verbinding is op dit moment nog niet bekend. Mogelijk loopt deze zogenaamde Noord-west 380 kv hoogspanningsverbinding over het grondgebied van de gemeente Weststellingwerf. Zodra de plannen meer concreet zijn stelt de rijksoverheid hiervoor een rijksinpassingsplan op. In de toelichting van het bestemmingsplan wordt hier aandacht aan besteed. Proefboringen en aardgasgaswinning Binnen de gemeente Weststellingwerf is vraag naar locaties voor proefboringen naar aardgas en/ of aardgaswinning. De gemeente staat positief tegenover deze ontwikkeling, maar gaat uit van maatwerk. Voor aanvragen is daarom sprake van een planherziening.

18 blz Aardgastransportleidingen Specifiek ten behoeve van aardgaswinning ligt er in het buitengebied van Weststellingwerf een netwerk aan aardgastransportleidingen. Daarnaast liggen er aardgastransportleidingen van de Gasunie. Met de inwerkingtreding van het Besluit externe veiligheid buisleidingen wordt er een relatie gelegd tussen de ruimtelijke inpassing van dat leidingenstelsel en eventueel aanwezige gevoelige bestemmingen. De oplossing van eventueel aanwezige knelpunten dient in beginsel te worden gevonden bij het nemen van adequate risicoreducerende maatregelen bij het leidingenstelsel en niet bij het aanpassen van gevoelige bestemmingen. Uitgangspunten windmolens worden niet toegestaan (hoger wettelijk kader biedt hiervoor geen ruimte); in het bestemmingsplan wordt geen aanvullende regeling opgenomen ten aanzien van zonnepanelen. Voor zover niet kan worden voldaan aan rijkswetgeving is sprake van maatwerk; aardgasboringen worden niet zonder meer toegestaan. Er is sprake van maatwerk. ===

Verslag Klankbordgroep NvU/Rood (Wonen, niet agrarische Bedrijven, Energie, Verkeer)

Verslag Klankbordgroep NvU/Rood (Wonen, niet agrarische Bedrijven, Energie, Verkeer) Verslag Klankbordgroep NvU/Rood (Wonen, niet agrarische Bedrijven, Energie, Verkeer) Datum : woensdag 21 september 2011, 19.30 21.00 uur Locatie : gemeentehuis (raadzaal) Aanwezig : Luutzen van der Weij

Nadere informatie

Nota functieverandering buitengebied Oost Gelre

Nota functieverandering buitengebied Oost Gelre Nota functieverandering buitengebied Oost Gelre ROBGB-1100019 maart 2011 Nota functieverandering buitengebied Oost Gelre 1. Samenvatting Oost Gelre heeft beleid voor functieverandering van vrijkomende

Nadere informatie

WESTSTELLINGWERF. Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector

WESTSTELLINGWERF. Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector WESTSTELLINGWERF Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector Nota van Uitgangspunten Functieverandering en -verbreding agrarische sector Code 108702 / 16-11-2011 GEMEENTE

Nadere informatie

Korte samenvatting voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied

Korte samenvatting voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Korte samenvatting voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied De basisfuncties zijn landschap, landbouw, natuur en water. Toegevoegde functies zijn wonen werken en recreatie. Basisfuncties De basisfuncties

Nadere informatie

Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014. Beleid Internetwinkels West Maas en Waal

Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014. Beleid Internetwinkels West Maas en Waal Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014 Beleid Internetwinkels West Maas en Waal Inleiding Webwinkels zijn een relatief nieuw fenomeen waar tot nu toe binnen onze gemeente nog geen beleid voor is

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel lid 1, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht;

gelet op het bepaalde in artikel lid 1, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht; ^2 gemeente T -^^fc Nijkerk RAADSBESLUIT Nummer: 2012-094 De raad van de gemeente Nijkerk; gelezen het collegevoorstel van 2 oktober 2012; gelet op het bepaalde in artikel 2.27. lid 1, van de Wet algemene

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 De Verordening Romte Fryslân 2014, zoals vastgesteld op 24 juni 2014, en in werking getreden op 1 augustus 2014, en laatstelijk gewijzigd op 18 februari 2015 wordt

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen bij de toelichting. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten

Inhoudsopgave. Bijlagen bij de toelichting. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Inhoudsopgave Bijlagen bij de toelichting Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten (Her)ontwikkelingslocaties De Purmer

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. Omgevingsaspecten

1. Aanleiding. 2. Omgevingsaspecten 1. Aanleiding De aanleiding voor het opstellen van een facetbestemmingsplan Ruimte-voorbedrijfsruimte is de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied door middel van een beheersverordening. Hiertoe

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied

Bestemmingsplan buitengebied Bestemmingsplan buitengebied Voorontwerp Informatieavond dinsdag 26 juni 2012 Wat is een bestemmingsplan? Plan met regels over het gebruik van de ruimte Waar en hoe mag wat worden gebouwd? Welke functies

Nadere informatie

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Code 03-61-02 / 09-06-03

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota Beroep en Bedrijf aan huis Beleidsnota juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Definitie beroep of bedrijf aan huis... 4 Bestemmingsplantoets... 4 Vrij beroep... 4 Criteria bij de toetsing

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 Inleiding In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven.

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad Bosstraat 22 en 25 / 25b Status: VASTGESTELD INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel wijzigingsplan

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

N o t i t i e t. b. v. A r e n a d e b a t b e s t e m m i n g s p l a n b u i t e n g e b i e d M o e r d i j k

N o t i t i e t. b. v. A r e n a d e b a t b e s t e m m i n g s p l a n b u i t e n g e b i e d M o e r d i j k N o t i t i e t. b. v. A r e n a d e b a t b e s t e m m i n g s p l a n b u i t e n g e b i e d M o e r d i j k 31 augustus 2016 Op 8 september a.s. vindt om 19.30 u het vierde Arenadebat plaats over

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Toetsing aan de wijzigingsregels Teckop 11 in Kamerik

Gemeente Woerden. Toetsing aan de wijzigingsregels Teckop 11 in Kamerik Gemeente Woerden Toetsing aan de wijzigingsregels Teckop 11 in Kamerik Verantwoording Titel Toetsing aan de wijzigingsregels ten behoeve van het wijzigen van de agrarische bestemming van het perceel Teckop

Nadere informatie

"Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem"

Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem "Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem" Woudrichem, juni 2007 Inleiding Door de afnemende agrarische functie komen er steeds meer boerderijen en weidegrond beschikbaar voor particulieren. Het aantal mensen

Nadere informatie

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen:

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 4-1 -2016 Bestemmingsplan "Kern Hilvarenbeek" Artikel 17 Wonen 17.1 Bestemmingsomschrijving 17.1.1 Algemeen De voor "Wonen" aangewezen gronden zijn bestemd voor het wonen

Nadere informatie

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek De raad van de gemeente Apeldoorn in vergadering bijeen op 30 mei 2013, Gehoord de beraadslagingen over het ontwerpbestemmingsplan Klarenbeek, Overwegende dat In

Nadere informatie

GEMEENTE BOLSWARD BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED

GEMEENTE BOLSWARD BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED GEMEENTE BOLSWARD BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED Gemeente Bolsward Code 040704.0 / 16-11-10 GEMEENTE BOLSWARD 040704.0 / 16-11-10 BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED TOELICHTING INHOUDSOPGAVE blz 1. INLEIDING.

Nadere informatie

Bijlage 1 Brief Rijksdienst voor de Monumentenzorg (verplaatsing wipwatermolen)

Bijlage 1 Brief Rijksdienst voor de Monumentenzorg (verplaatsing wipwatermolen) Bijlage 1 Brief Rijksdienst voor de Monumentenzorg (verplaatsing wipwatermolen) Bijlage 2 Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Milieuzonering van horeca-activiteiten De problematiek van hinder

Nadere informatie

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting

Nadere informatie

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg 163 Artikel 6 Centrum 6.1 Bestemmingsomschrijving De voor Centrum aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. detailhandel, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'supermarkt': tevens een supermarkt; b.

Nadere informatie

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen Gebiedvisie op het buitengebied van de gemeente Drimmelen Door de ZLTO Afdeling Drimmelen Gebiedsvisie voor de gemeente Drimmelen Vanuit de ZLTO-afdeling Drimmelen is het idee gekomen om in navolging van

Nadere informatie

30 oktober 2013. Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay)

30 oktober 2013. Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay) 30 oktober 2013 Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay) Inhoudsopgave blz 1. 2. 3. Achtergrond 3 Doelgroep van beleid 3 Huisvestingsmogelijkheden binnen het beleid 3 3.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

k av e l pa s p o o r t Noorderplassen West Middeneiland kavelgegevens Gebied : Ik bouw op het Middeneiland Kavelnummer : NPW379 Oppervlakte : ca. 607 m 2 inclusief een strook water van 7,00 m. breed Prijs

Nadere informatie

Beleidskader. Vrijkomende Agrarische Bebouwing

Beleidskader. Vrijkomende Agrarische Bebouwing Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing Beleidskader December 2016 3 Beleid Vrijkomende Agrarische Bebouwing Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doelstellingen 1.3 Relatie met ander beleid

Nadere informatie

RUIMTE VOOR DYNAMIEK IN HOOFDLIJNEN

RUIMTE VOOR DYNAMIEK IN HOOFDLIJNEN RUIMTE VOOR DYNAMIEK ZIE OOK 2.5 EN BIJBEHORENDE BIJLAGE 1 VAN DE TOELICHTING BIJ HET ONTWERP BESTEMMIGNSPLAN DERDE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED I. Inleiding Het systeem van Ruimte voor dynamiek

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 07-02-2017 Nummer voorstel: 2017/16 Voor raadsvergadering d.d.: 21-03-2017 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Wijzigingsplan It West 2a Augustinusga

Wijzigingsplan It West 2a Augustinusga Wijzigingsplan It West 2a Augustinusga TOELICHTING 1 TOELICHTING Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing en ligging plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan / moederplan 4 1.4 Bestaande

Nadere informatie

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1 Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1. Aanleiding Op 1 januari 2013 is de wet plattelandswoning in werking getreden. Deze wet biedt de mogelijkheid om als 'burger' in (voormalige) agrarische bedrijfswoningen

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing voor de herbouw van een schuur ten behoeve van bouwbedrijf Been, Kommisjewei 28 te Opeinde. Bestaande situatie

Ruimtelijke Onderbouwing voor de herbouw van een schuur ten behoeve van bouwbedrijf Been, Kommisjewei 28 te Opeinde. Bestaande situatie Ruimtelijke Onderbouwing voor de herbouw van een schuur ten behoeve van bouwbedrijf Been, Kommisjewei 28 te Opeinde 28 26 Bestaande situatie 1. Aanleiding Directe aanleiding is het verzoek d.d. 18 november

Nadere informatie

Notitie Ruimte voor ruimte 2016, gemeente Drimmelen

Notitie Ruimte voor ruimte 2016, gemeente Drimmelen Notitie Ruimte voor ruimte 2016, gemeente Drimmelen Gemeente Drimmelen 25 februari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Beleidsregels pagina 3 3. Bouwlocatie pagina 3 4. Eisen woning pagina 4 5.

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

CDA Zundert. Thema avond. Bestemmingsplan buitengebied

CDA Zundert. Thema avond. Bestemmingsplan buitengebied CDA Zundert Thema avond Bestemmingsplan buitengebied programma Presentatie 15 minuten pauze Gelegenheid tot het stellen van vragen Einde officieel programma Gelegenheid tot het bekijken van de plankaarten

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing verenigingsgebouw De Knar

Ruimtelijke onderbouwing verenigingsgebouw De Knar Ruimtelijke onderbouwing verenigingsgebouw De Knar Watersportvereniging FLEVO Harderwijk, februari 2014 Ruimtelijke onderbouwing verenigingsgebouw De Knar Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Aanleiding en doel

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015 Gemeente Haaksbergen Rood voor Rood beleid 2015 Ruimtelijke ontwikkeling 20-8-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Begrippen 3 3. Beleidskaders 4 3.1 Kaders 4 3.2 Voorwaarden 4 3.3 Bijzondere gevallen

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 4 1.3 Vigerende bestemmingsplan 5 2. Bestaande situatie 6 2.1 ruimtelijke

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing

Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haaren. Nr. 21696 15 februari 2017 Beleidskader Vrijkomende Agrarische Bebouwing 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De afgelopen decennia is het aantal agrarische bedrijven

Nadere informatie

STEDEBOUWKUNDIGE ANALYSE EN ADVIES LIEFHOVENDIJK 2, LINSCHOTEN

STEDEBOUWKUNDIGE ANALYSE EN ADVIES LIEFHOVENDIJK 2, LINSCHOTEN STEDEBOUWKUNDIGE ANALYSE EN ADVIES LIEFHOVENDIJK 2, LINSCHOTEN M A R I E K E V I S S E R G E M E E N T E M O N T F O O R T, V E R S I E 2, 8 S E P T E M B E R 2 0 1 6 Liefhovendijk Lange Linschoten De

Nadere informatie

Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga. Ontwerp

Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga. Ontwerp Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga Ontwerp Toelichting Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan/moederplan 3 1.4 Bestaande en toekomstige

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Herziening Aartswoud, de Weere en Gouwe 2018

Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Herziening Aartswoud, de Weere en Gouwe 2018 Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Herziening Aartswoud, de Weere en Gouwe 2018 Mariette Hooftman en Trynke Rodenhuis Rho Adviseurs, Leeuwarden 29 november 2016 Aanleiding bestemmingsplan AWG : herziening

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT 2 februari 2016 vastgesteld 52-007 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3 Plangebied... 6 1.4

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem

bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem vastgesteld, 31 mei 2012 status: vastgesteld datum: 31 mei 2012 projectnummer: 101510R.2014 adviseur:

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE Versie 2, d.d. 6 oktober 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker 1 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding

Nadere informatie

Reparatiebesluit Bestemmingsplan Buitengebied Valkenburg aan de Geul Regels

Reparatiebesluit Bestemmingsplan Buitengebied Valkenburg aan de Geul Regels Reparatiebesluit Bestemmingsplan Buitengebied Valkenburg aan de Geul 2012 Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Nadere informatie

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Contactpersoon Gosewien van Eck Datum 14 november 2013 Kenmerk N001-1220333GGV-evp-V01-NL Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug 1 Inleiding De gemeente

Nadere informatie

Beleidsregels afwijken van bestemmingsplan. Wettelijke mogelijkheden per 1 november 2014 en gemeentelijk beleid

Beleidsregels afwijken van bestemmingsplan. Wettelijke mogelijkheden per 1 november 2014 en gemeentelijk beleid Beleidsregels afwijken van bestemmingsplan Wettelijke mogelijkheden per 1 november 2014 en gemeentelijk beleid Historie Oktober 2010: Beleidsregels vastgesteld door B&W Juli 2014: Gewijzigd vastgestelde

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Overzicht belangrijkste wijzigingen* In dit overzicht zijn de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN. Opdrachtgever D. Riemens Seydlitzweg RS Hoek. ZLTO Advies Bram Verhage 10 oktober 2013

WIJZIGINGSPLAN. Opdrachtgever D. Riemens Seydlitzweg RS Hoek. ZLTO Advies Bram Verhage 10 oktober 2013 WIJZIGINGSPLAN Nieuwe Economische Drager als vervolgfunctie op het bouwvlak Seydlitzweg 5 te Hoek Opdrachtgever D. Riemens Seydlitzweg 5 4542 RS Hoek ZLTO Advies Bram Verhage 10 oktober 2013 Kantoor Goes

Nadere informatie

Visie op Zuid-Holland Ontwerp Actualisering 2011

Visie op Zuid-Holland Ontwerp Actualisering 2011 Visie op Zuid-Holland Ontwerp Actualisering 2011 Verordening Ruimte ontwerp wijzigingsbesluit ONTWERP VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING RUIMTE Provinciale Staten van Zuid-Holland; Gelezen het

Nadere informatie

Vergelijking wijzigingsbevoegdheden en gedelegeerde bevoegdheden

Vergelijking wijzigingsbevoegdheden en gedelegeerde bevoegdheden Vergelijking wijzigingsbevoegdheden en gedelegeerde bevoegdheden In onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van de meest belangrijke wijzigingen in bevoegdheden en procedures die worden toegepast

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing aanbouw woning Drachtster Heawei 27

Ruimtelijke onderbouwing aanbouw woning Drachtster Heawei 27 Ruimtelijke onderbouwing aanbouw woning Drachtster Heawei 27 Ontwikkelingen Er is een aanvraag voor omgevingsvergunning ingediend voor de vervangende nieuwbouw van een woning met aanbouw aan de Drachtster

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Landelijk Gebied - Dalweg 12

Landelijk Gebied - Dalweg 12 Landelijk Gebied - Dalweg 12 blz. 2 blz. 3 Toelichting blz. 4 blz. 5 1. Inleiding Momenteel is aan de Dalweg 12 een kleinschalige kinderopvang, in de vorm van een gastouderopvang, gevestigd. Het perceel

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon 12 oktober 2016 Toelichting Inhoud: 1. Inleiding... 3 1.1 Voorgeschiedenis... 3 1.2 Initiatiefnemer... 3 1.3 Planvoornemen...

Nadere informatie

Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat

Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat Beleidsregel omgekeerde werking: woon- en leefklimaat Kenmerk: BELEIDSREGEL OMGEKEERDE WERKING: WOON- EN LEEFKLIMAAT. Aanleiding. Er zijn meerdere redenen aanwezig om een beleidsregel omgekeerde werking

Nadere informatie

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017)

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) 7 april 2017 (17.01016) Beleidsnota Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) Gemeente Borger-Odoorn Vastgesteld door de raad op 6 juli 2017 (nummer 17.01064), met inachtneming van

Nadere informatie

Notitie nevenactiviteiten op (voormalig) boerenerven

Notitie nevenactiviteiten op (voormalig) boerenerven Notitie nevenactiviteiten op (voormalig) boerenerven Toelichting onderschikte nevenactiviteit versus nieuwe bedrijfsactiviteit De laatste jaren vindt er verbreding plaats van de landbouw. Dit resulteert

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Bijlage 2: Staat van Horeca-Activiteiten

Bijlage 2: Staat van Horeca-Activiteiten Bijlage 2: Staat van Horeca-Activiteiten Type Categorie 1 Activiteit Zelfstandige horeca-inrichtingen, hoofdzakelijk gericht op spijsverstrekking en het verstrekken van alcoholvrije dranken aan bezoekers

Nadere informatie

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne 1. Inleiding Bij de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan Oude- en Nieuwehorne heeft

Nadere informatie

Analoog aan de regeling voor "gewone" bedrijven worden bij het ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden:

Analoog aan de regeling voor gewone bedrijven worden bij het ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden: Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Milieuzonering van horeca-activiteiten De problematiek van hinder door horecabedrijven onderscheidt zich nauwelijks van de problematiek van hinder veroorzaakt

Nadere informatie

2. BESTEMMINGSBEPALINGEN

2. BESTEMMINGSBEPALINGEN 04-11-08 blz 7 2. BESTEMMINGSBEPALINGEN Artikel 3: Bedrijventerrein Bestemmingsomschrijving A. De op de plankaart voor bedrijventerrein aangewezen gronden zijn bestemd voor: 1. bedrijven die zijn genoemd

Nadere informatie

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d.

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. 10 september 2014 1. Artikel 12 Horeca 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. horeca

Nadere informatie

Paraplubestemmingsplan Parkeren

Paraplubestemmingsplan Parkeren Paraplubestemmingsplan Parkeren status: ontwerp idn: NL.IMRO.0281.BP00040-on01 gemeente Tiel datum: juni 2018 Bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Parkeren Gemeente Tiel Toelichting INHOUD TOELICHTING

Nadere informatie

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Notitie Beleid ten behoeve van Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Gemeente Bussum Afdeling Ruimtelijke Inrichting September 2009 1 1. AANLEIDING De gemeente Bussum heeft in het jaar

Nadere informatie

Beleidsnotitie nieuwe denkrichting Vrijkomende (Agrarische) Bebouwing (VAB) in het buitengebied

Beleidsnotitie nieuwe denkrichting Vrijkomende (Agrarische) Bebouwing (VAB) in het buitengebied Beleidsnotitie nieuwe denkrichting Vrijkomende (Agrarische) Bebouwing (VAB) in het buitengebied 1. Inleiding In het buitengebied is een groot aantal voormalige agrarische locaties en woningen waar veel

Nadere informatie

Toetsingskader. Ruimte voor ruimteregeling. Gemeente Heumen

Toetsingskader. Ruimte voor ruimteregeling. Gemeente Heumen Toetsingskader Ruimte voor ruimteregeling Gemeente Heumen Vastgesteld: 20 december 2011 Inleiding In de raadsvergadering van 21 april is toegezegd dat er vooruitlopend op de structuurvisie die de gehele

Nadere informatie

Planregels. wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging. Oktober 2016

Planregels. wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging. Oktober 2016 Planregels wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging Oktober 2016 HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE BEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen plan (digitaal) het wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging

Nadere informatie

Beleidsnotitie "Beroepen en bedrijfsmatige activteiten aan huis"

Beleidsnotitie Beroepen en bedrijfsmatige activteiten aan huis Beleidsnotitie "Beroepen en bedrijfsmatige activteiten aan huis" Behandeld door het college op 18 maart 2003. Vastgesteld door de raad op 31 maart 2003. Publicatie in Huis-aan-Huis op 17 april 2003. Inwerkingtreding

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP

Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP 1 INHOUDSOPGAVE Toelichting 3 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan / moederplan 4 1.4 Bestaande

Nadere informatie

Afdeling Grondgebied. Beleidsnotitie. Wonen in het buitengebied en paardenhouderijen

Afdeling Grondgebied. Beleidsnotitie. Wonen in het buitengebied en paardenhouderijen Afdeling Grondgebied Beleidsnotitie Wonen in het buitengebied en paardenhouderijen Beleidsnotitie WONEN IN HET BUITENGEBIED EN PAARDENHOUDERIJEN Vastgesteld in de raadsvergadering van:. De voorzitter,

Nadere informatie

Bijlage 2: Nadere uitwerking beleidskeuzes Nota van Uitgangspunten met ambtelijk standpunt

Bijlage 2: Nadere uitwerking beleidskeuzes Nota van Uitgangspunten met ambtelijk standpunt *15-0020215* 15-0020215 ESO.00013329WDstrt Bijlage 2: Nadere uitwerking beleidskeuzes Nota van Uitgangspunten met ambtelijk standpunt Beleidskeuzes sessie 1 (20 januari 2015): 1. Eerste beleidskeuze, paragraaf

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene

Nadere informatie

1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied

1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied t.b.v. Bestemmingswijziging Zandstraat 134/134a Status: Vastgesteld INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding,

Nadere informatie

Voor wat betreft het aspect mantelzorg is specifiek beleid geformuleerd (Beleidsregels Huisvesting ten behoeve van mantelzorg gemeente Noordenveld).

Voor wat betreft het aspect mantelzorg is specifiek beleid geformuleerd (Beleidsregels Huisvesting ten behoeve van mantelzorg gemeente Noordenveld). CVDR Officiële uitgave van Noordenveld. Nr. CVDR419671_1 1 mei 2018 Beleidsregels kamerverhuur BELEIDSREGELS KAMERVERHUUR In de Gemeente Noordenveld zijn met regelmaat verzoeken met betrekking tot het

Nadere informatie

BIJLAGE 1 tekst herziene voorschriften van Wipstrik

BIJLAGE 1 tekst herziene voorschriften van Wipstrik BIJLAGE 1 tekst herziene voorschriften van Wipstrik Artikel 1 - Begripsomschrijvingen In deze voorschriften wordt verstaan onder: 22. erf: de grond deel uitmakende van een bouwperceel, behorende bij één

Nadere informatie

1. Inleiding Bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan Beleid Provinciaal beleid Gemeentelijk beleid 6

1. Inleiding Bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan Beleid Provinciaal beleid Gemeentelijk beleid 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan 4 3. Beleid 6 3.1 Provinciaal beleid 6 3.2 Gemeentelijk beleid 6 4. Planologische randvoorwaarden 7 5. Juridische toelichting 8 1 1.

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN Versie 2, d.d. 18 augustus 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker Inhoud 1.

Nadere informatie

Naam en telefoon. E. Broeksteeg, 9445 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. E. Broeksteeg, 9445 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Oss - 2017 Datum 20 april 2016 Naam en telefoon E. Broeksteeg, 9445 Afdeling SRO Portefeuillehouder J. van der Schoot Wij vragen uw mening over: Afwijkingen

Nadere informatie

Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied: Loswal Schellevis Beton

Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied: Loswal Schellevis Beton Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied: Loswal Schellevis Beton 1 2 1. Inleiding Toelichting Vanaf 7 december 2012 heeft het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Schellevis Beton gedurende

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

MILIEUZONERING NOTA MILIEUZONERING RHEDEN 2015

MILIEUZONERING NOTA MILIEUZONERING RHEDEN 2015 NOTA MILIEUZONERING RHEDEN 2015 MILIEUZONERING Vastgesteld: 28 mei 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Verankering milieuzonering in bestemmingsplan 1 1.2 Leeswijzer 1 2 Milieuzonering in de gemeente

Nadere informatie

Parc Spelderholt - geldend bestemmingsplan Stuwwalrand Parkzone Zuid

Parc Spelderholt - geldend bestemmingsplan Stuwwalrand Parkzone Zuid Parc Spelderholt - geldend bestemmingsplan Stuwwalrand Parkzone Zuid Aan de digitale bestemmingsplannen kunnen geen rechten worden ontleend. Getracht is de digitale versie zoveel mogelijk een kopie van

Nadere informatie