SANATORIUM ZONNESTRAAL HILVERSUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SANATORIUM ZONNESTRAAL HILVERSUM"

Transcriptie

1 SANATORIUM ZONNESTRAAL HILVERSUM Restauratie van het hoofdgebouw, het Dresselhuyspaviljoen en het Ter Meulenpaviljoen Joke Reichardt. Bewerkt werkstuk voor het vak Bezit en Behoud ( ), bachelor Kunstgeschiedenis, Universiteit Utrecht. Docent: Dr. A. Hoogenboom. Datum 3 juni 2012.

2 Sanatorium Zonnestraal Hilversum Afb. 1. Luchtopname van sanatorium Zonnestraal, circa 1935; links het hoofdgebouw, boven het Dresselhuyspaviljoen en onder het Ter Meulenpaviljoen. Foto: Collectie Museum Hilversum. Inleiding en probleemstelling De hoofdonderdelen van het voormalig sanatoriumcomplex Zonnestraal, gelegen in de gemeente Hilversum, worden gevormd door een hoofdgebouw en twee paviljoens (afb. 1), en zijn in de jaren 1926-'31 ontworpen door architect Jan Duiker ( ) in samenwerking met Bernard Bijvoet ( ) en Jan Gerko Wiebenga ( ).De hoofdonderdelen zijn exemplarisch voor het Nieuwe Bouwen in Nederland. Tussen 2001 en 2008 zijn delen van het complex gerestaureerd. Dit werkstuk heeft tot doel een beschrijving te geven van de restauratie van het hoofdgebouw en de twee paviljoens en de keuzes die daarbij zijn gemaakt, zonder op de technische aspecten van de restauratie in te gaan. 1 Ook wordt de vraag behandeld in hoeverre restauratie van Zonnestraal in strijd is met de uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen, waarbij bouwwerken werden afgestemd op vaak kortdurende functionele behoeften en de bijbehorende beperkte budgetten. 2 1 Naast het hoofdgebouw zijn ook andere delen van het complex gerestaureerd, zoals werkplaatsen, een boshuisje en een mottoren. 2 Wessel de Jonge, 'Innovatie in restauratie. Van het Nieuwe Bouwen naar Duurzaam Bouwen', ARCHIS september 2004, p. 98.

3 Geschiedenis In de negentiende eeuw stierf ongeveer één op de honderd Nederlanders aan tuberculose. 3 In 1905 richtte vakbondsleider Jan van Zutphen ( ) een ondersteuningsfonds op voor de tuberculosebestrijding bij arbeiders in de Amsterdamse diamantindustrie. 4 Met geld uit het fonds werden diamantbewerkers in sanatoria ondergebracht en werden de gezinsleden financieel ondersteund. In 1919 kocht het fonds landgoed Zonnestraal aan voor de oprichting van een eigen sanatorium. 5 Duiker en Bijvoet maakten verschillende ontwerpen voor het sanatoriumcomplex, maar vanwege de recessie begin jaren twintig werd de bouw verscheidene malen uitgesteld. 6 Uiteindelijk werden een hoofdgebouw en twee paviljoens uitgevoerd. Het hoofdgebouw en het Ter Meulenpaviljoen werden in 1928 opgeleverd. 7 Het Dresselhuyspaviljoen werd in 1928 casco opgeleverd en in 1931 afgebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog was er een opleving van het aantal tbc-gevallen en werd een aantal noodgebouwen geplaatst en de ziekenhuisvleugel uitgebreid. 8 Duiker was in 1935 overleden en de uitbreidingen, die mede door Bijvoet plaatsvonden, vertoonden weinig respect voor het oorspronkelijke ontwerp en karakter van de gebouwen. 9 Nadat in de jaren vijftig tuberculose was overwonnen veranderde de functie van het complex in die van een algemeen ziekenhuis. 10 Vanaf die tijd hebben vele verbouwingen aan het complex plaatsgevonden. Het ziekenhuis groeide uit tot een onoverzichtelijk geheel van verbouwde sanatoriumgebouwen en noodgebouwen. Van de heldere opzet van Duikers ontwerp was weinig meer over (afb. 2) Ton Idsinga, Zonnestraal. Een nieuwe tijd lag in het verschiet. Geschiedenis van een sociaal en architectonisch monument, Amsterdam 1986, p Van Zutphen noemde dit fonds het Diamantbewerkers Koperen Stelenfonds Nieuwe Levenskracht. De totstandkoming van het Koperen Stelenfonds en de wijze waarop het fonds inkomsten genereerde zijn uitgebreid beschreven in Idsinga 1986 (zie noot 3), pp Oorspronkelijk heette het landgoed De Pampahoeve, naar de villa die op het landgoed stond. Het landgoed werd omgedoopt in Zonnestraal, als eerbetoon aan het gelijknamige Antwerpse tbcbestrijdingsfonds dat erg onder de bezetting van had geleden. Idsinga 1986 (zie noot 3), p Na het vertrek van Bijvoet naar Parijs in 1925 ging Duiker alleen verder als architect van Zonnestraal, hoewel hij bleef ondertekenen met Duiker en Bijvoet. Wiebenga was ingenieur en tekende voor een belangrijk deel voor de constructie van de gebouwen. 7 Paul Meurs en Marie-Thérèse van Thoor (red.), Sanatorium Zonnestraal. Geschiedenis en restauratie van een modern monument, Rotterdam 2010, p Meurs 2010 (zie noot 7), p Peter Bak e.a. (red.), J. Duiker, bouwkundig ingenieur. Constructeur in stuc en staal, Rotterdam 1982, pp Meurs 2010 (zie noot 7), p Meurs 2010 (zie noot 7), p. 129.

4 Afb. 2. Luchtopname van ziekenhuis Zonnestraal Foto: Henket en de Jonge. Begin jaren negentig werd het complex verlaten en raakten de gebouwen ernstig in verval (afb. 3). 12 In 1988 waren het hoofdgebouw en de twee paviljoens op de lijst van beschermde rijksmonumenten gekomen. In 1995 werd een structuurplan opgesteld als leidraad voor toekomstige ontwikkeling op het Landgoed Zonnestraal. 13 Dit plan leidde uiteindelijk tot de bedoeling om op Zonnestraal een breed scala aan zorgvoorzieningen te huisvesten. Vanaf 31 juli 2007 is Landgoed Zonnestraal bv, onderdeel van woningbouwcorporatie De Alliantie, de nieuwe eigenaar van het totale complex. De Alliantie heeft de ambitie om de restauratie van het gehele complex, inclusief landschaps-architectuur, integraal te voltooien Het verval van Zonnestraal is uitgebreid in beeld gebracht in de televisiedocumentaire van Kiki Amsberg en Henk Renou, Zonnestraal, drempels tussen lucht en aarde, uitgezonden door de VPRO op 13 maart Henket partners architecten, Wessel de Jonge architecten, Hosper Landschapsarchitectuur en stedebouw en de RO groep, Structuurplan voor Zonnestraal landgoed voor zorg en gezondheid, 30 oktober Meurs 2010 (zie noot 7), p. 147.

5 Afb. 3 Dresselhuyspaviljoen, circa Foto: Website World Monuments Fund. Het Nieuwe Bouwen, Jan Duiker en Zonnestraal De architecten van het Nieuwe Bouwen poogden een architectuur te ontwikkelen die gebaseerd was op doelmatigheid. 15 Ze maakten daarbij gebruik van nieuwe materialen als staal en beton en lieten die materialen ook nadrukkelijk zien als manifestatie van nieuw kunnen, maar ook als uitdrukking van doelmatigheid. Jan Duiker was een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van het Nieuwe Bouwen in Nederland. 16 Tijdens het ontwerpen van Zonnestraal ontwikkelde Duiker zijn denkbeelden over 'geestelijke economie'. 17 Daarmee bedoelde hij dat alles, zowel materieel als immaterieel, met zo min mogelijk middelen en energie tot stand gebracht moest worden. De gebouwen van het sanatorium bestonden uit niet veel meer dan een gewapend betonskelet, dat met een vlies van glas, staal en stuc was dichtgezet. 18 Het beton 15 Henk Dirkx, 'Huis met historie. Over auto's, zwaartekracht en Zonnestraal', Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk 1991/2 (1991), p Wessel de Jonge, 'Huis met historie. Zonnestraal: een wegwerpgebouw bewaren voor de eeuwigheid. Verdrinkingsdood van het Schip op de Heide', Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk 1991/3 (1991), p Ronald Zoetbrood, Jan Duiker en het sanatorium Zonnestraal, Amsterdam 1985, p H.A.J. Henket en W. de Jonge, Het Nieuwe Bouwen en restaureren. Het bepalen van de gevolgen van restauratiemogelijkheden, 's Gravenhage 1990, p. 21.

6 was wit gepleisterd. Licht en lucht waren niet alleen zeer belangrijk voor het herstel van tbc-patiënten, maar waren ook kenmerkend voor Het Nieuwe Bouwen. 19 Het hoofdgebouw van het sanatoriumcomplex bestaat uit twee bouwlagen met drie evenwijdige vleugels en een vierde kortere vleugel. Tussen deze drie vleugels bevinden zich doorritten. De benedenverdiepingen hadden de functie van medische afdeling, keuken en apotheek, en badgelegenheid en ketelhuis. De vierde vleugel had de functie van ziekenafdeling. De twee paviljoens bevinden zich aan twee tegenoverliggende zijden van het hoofdgebouw en hebben beide twee vleugels van twee bouwlagen, waarin zich oorspronkelijk de kamers voor de patiënten bevonden, met daartussenin een conversatieruimte. De paviljoens liggen gespiegeld ten opzichte van elkaar en zijn zodanig geplaatst dat overdag optimaal geprofiteerd kan worden van het zonlicht. De stalen onderdelen van het gebouw waren slechts met loodmenie tegen roest behandeld en niet verzinkt, zoals in die tijd al gebruikelijk was. 20 Hierdoor was veel onderhoud nodig, maar dat was geen probleem omdat de patiënten in het kader van arbeidstherapie het staalwerk regelmatig schilderden. Dit was een duidelijke keuze van Duiker, waarbij levensduur, functie en budget zorgvuldig op elkaar werden afgestemd. In de maatvoering is een vergaande standaardisatie toegepast en er werd gebruik gemaakt van geprefabriceerde delen en van experimentele afbouwtechnieken. 21 Dit alles kenmerkte de geestelijke economie van Duiker. Restauratie en herbestemming In het structuurplan uit 1995 is vastgesteld dat de sanatoriumgebouwen niet meer kunnen voldoen aan moderne eisen voor de gezondheidszorg. 22 Bij herbestemming van Zonnestraal trachtte men daarom een functie te zoeken die zoveel mogelijk aansloot op de oorspronkelijke toestand en de prestaties die het ensemble na de restauratie zou kunnen leveren. De basis voor de restauratie van Zonnestraal vormde een onderzoek naar restauratietechnieken die voor gebouwen van het Nieuwe Bouwen toegepast kunnen 19 Jan Schriefer, 'Huis met historie. Ontstaansgeschiedenis van Zonnestraal', Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk 1991/1 (1991), p De Jonge 1991 (zie noot 16), p Henket en De Jonge 1990 (zie noot 18), p Meurs 2010 (zie noot 7), p. 180.

7 worden. 23 Omdat de sanatoriumgebouwen in verschillende staat verkeerden is per gebouw een specifieke restauratiebenadering bepaald. Het hoofdgebouw werd tussen 2001 en 2003 zowel binnen als buiten gerestaureerd (afb. 4). Daarbij is men zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke gebouw en materiaalgebruik en detaillering gebleven. 24 Dit betekende een hoge mate van reconstructie. Wel is onder andere dubbel glas aangebracht in verband met exploitatiekosten, en is een liftinstallatie aangebracht. Het hoofdgebouw heeft een nieuwe functie gekregen met afzonderlijke huurders in de paramedische sfeer en als congresruimte. Afb. 4. Het hoofdgebouw in Foto: auteur. Bij het Dresselhuyspaviljoen was, als enige van de sanatoriumgebouwen, sprake van grotendeels nog oorspronkelijke materialen en afwerkingen. 25 Daarom werd gekozen voor behoud en herstel, wat inhoudt dat de oorspronkelijke toestand intact wordt gehouden met kleine niet waarneembare verbeteringen ten behoeve van duurzaam beheer. Omdat nog geen nieuwe functie bekend was werd restauratie uitgesteld. Om verder verval te voorkomen werd in 2008 alleen een cascorestauratie uitgevoerd en werd het paviljoen wind- en waterdicht gemaakt (afb. 5). 23 Het onderzoek werd tussen 1982 en 1987 uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Onderzocht zijn modellen voor restauratiekeuzes tussen volledig terugrestaureren en renoveren, of slopen en herbouwen met hetzelfde materiaal voor de gebouwen van Het Nieuwe Bouwen. Het onderzoek en de resultaten daarvan zijn verkort beschreven in de publicatie Henket en De Jonge 1990 (zie noot 18). Zie ook Meurs 2010 (zie noot 7), p Meurs 2010 (zie noot 7), p Meurs 2010 (zie noot 7), p. 194.

8 Afb. 5. Een vleugel van het Dresselhuyspaviljoen in De binnenzijde is nog niet gerestaureerd, de buitenzijde wel. Foto: auteur. Het Ter Meulenpaviljoen is tot op heden nog niet gerestaureerd. Momenteel bevindt zich hierin een restaurant. Door een ingrijpende verbouwing in de jaren vijftig heeft dit paviljoen zijn ruimtelijke en architectonische karakteristieken verloren. 26 Als minst oorspronkelijke gebouw zou hier kunnen worden volstaan met behoud als onderdeel van het ensemble en het gebouwvolume terugbrengen binnen de oorspronkelijk contouren en in de oorspronkelijke verschijningsvorm van het exterieur. Bij de restauratie is de grootst mogelijke aandacht besteed aan Duikers opvattingen over materialisatie en concept. 27 De restauratie draagt bij aan historische continuïteit van onze samenleving en oogst waardering onder een breed publiek. Dit blijkt ook uit het feit dat de restauratie beloond is met de World Monuments Fund/Knoll Modernism prijs ,29 26 Meurs 2010 (zie noot 7), p Meurs 2010 (zie noot 7), p De prijs is bedoeld om de betekenis van het Nieuwe Bouwen binnen het gebouwde erfgoed onder de aandacht van het publiek te brengen. De prijs is toegekend vanwege de uitzonderlijke technische en programmatische restauratie van het complex en om de rol die het restauratieproject heeft gespeeld om internationaal aandacht te vragen voor het erfgoed van de Moderne Beweging. Zie ook 29 Het sanatoriumcomplex Zonnestraal is sinds 2011 bovendien opgenomen op de (herziene) voorlopige lijst van Nederlandse UNESCO werelderfgoed-nominaties.

9 Het Nieuwe Bouwen en restaureren van Zonnestraal Het verschijnsel monumentenzorg staat eigenlijk loodrecht tegenover de opvattingen van het Nieuwe Bouwen, waarin een gebouw dat zijn functie heeft verloren dient te worden gesloopt of zodanig te worden aangepast dat het een nieuwe functie kan dienen. 30 Restauratie richt zich in de meeste gevallen meer op de verschijningsvorm van gebouwen dan op de achterliggende ontwerpopvattingen. De producten van het Nieuwe Bouwen vereisen echter zowel andere technieken als een heel andere benadering dan de traditionele monumentenzorg. Bij modern erfgoed gaat het vaak om de denkwijze van de ontwerpers. 31 Daarom is het juist van belang de oorspronkelijke toestand te bewaren voor de toekomst. Dat Zonnestraal gerestaureerd wordt, in weerwil van de ideeën van Duiker, is ingegeven door het feit dat dit complex van uitzonderlijke waarde is als voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, aldus De Jonge en Henket. 32 Met andere vormen van documentatie, zoals tekeningen, maquettes en 3D-modellen, zou de volledige betekenis van Zonnestraal en de verhouding tussen concept en materialiteit niet overgebracht kunnen worden. Maar ook de sociale historie speelt een rol. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed acht Zonnestraal van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, als voorbeeld van een sanatorium dat uit eigen kring voor arbeiders tot stand is gekomen. 33 De gebouwen acht zij van belang vanwege de architectuurhistorische waarde als belangrijke exponenten van het Nieuwe Bouwen. Al in 1986 zegt Idsinga met betrekking tot restauratie van Zonnestraal: 'Waarom op de stoel van Duiker gaan zitten? Het beschermen van het actuele erfgoed kan nooit vanuit zo'n subjectieve invalshoek worden bezien; de historici hebben hun eigen verantwoordelijkheid'. 34 Conclusie De gebouwen van voormalig sanatoriumcomplex Zonnestraal zijn belangrijke architectuurhistorische voorbeelden van het Nieuwe Bouwen. Daarnaast hebben ze een belangrijke sociaalhistorische betekenis als voorbeeld van een sanatorium dat uit de arbeidersbeweging is voortgekomen. Daarom wordt het complex gerestaureerd, 30 De Jonge 1991 (zie noot 16), p Meurs 2010 (zie noot 7), p Meurs 2010 (zie noot 7), p Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Uittreksel Monumentenregister complexnummer 46771, 28 mei Idsinga 1986 (zie noot 3), p. 149.

10 ondanks de opvattingen van Duiker en het Nieuwe Bouwen over de functie en levensduur van gebouwen. Vanwege het belang van de achterliggende ontwerpopvattingen van het Nieuwe Bouwen wordt bij de restauratie zoveel mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp en materiaalkeuze aangesloten.

11 Literatuurlijst Bak, P. e.a. (red.), J. Duiker, bouwkundig ingenieur. Constructeur in stuc en staal, Rotterdam Dirkx, Henk, 'Huis met historie. Over auto's, zwaartekracht en Zonnestraal', Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk 1991/2 (1991), pp Henket, H.A.J. en W. de Jonge, Het Nieuwe Bouwen en restaureren. Het bepalen van de gevolgen van restauratiemogelijkheden, 's Gravenhage Idsinga, T., Zonnestraal. Een nieuwe tijd lag in het verschiet. Geschiedenis van een sociaal en architectonisch monument, Amsterdam Jonge, Wessel de, 'Huis met historie. Zonnestraal: een wegwerpgebouw bewaren voor de eeuwigheid. Verdrinkingsdood van het Schip op de Heide', Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk 1991/3 (1991), pp Jonge, Wessel de, 'Innovatie in restauratie. Van het Nieuwe Bouwen naar Duurzaam Bouwen', ARCHIS september 2004, pp Meurs, P. en M. van Thoor (red.), Sanatorium Zonnestraal. Geschiedenis en restauratie van een modern monument, Rotterdam Schriefer, Jan, 'Huis met historie. Ontstaansgeschiedenis van Zonnestraal', Hilversums Historisch Tijdschrift Eigen Perk 1991/1 (1991), pp Zoetbrood, R., Jan Duiker en het sanatorium Zonnestraal, Amsterdam Overige bronnen Amsberg, K. en Henk Renou, Zonnestraal, drempels tussen lucht en aarde, videoproductie (VPRO). Website Geschiedenis24.nl < (28 mei 2012). Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Uittreksel monument Website monumentenregister < =0&cOBJnr=46771&cLast=5&oField=OBJ_RIJKSNUMMER&oOrder=&sCompMonNr=522753&sCompMon Name=&sStatus=&sHoofdcategorie=&sSubcategorie=&sFunctie=&sProvincie=&sGemeente=&sPlaats=& sstraat=&shuisnummer=&spostcode=&sfunctie=&shoofdcategorie=&ssubcategorie=&somschrijving= &smonnr=522754#> (28 mei 2012) Lijst met afbeeldingen. Afb. 1. Luchtopname van sanatorium Zonnestraal, circa Foto: Collectie Museum Hilversum, objectnummer Afb. 2. Luchtopname van ziekenhuis Zonnestraal Foto: Henket, H.A.J. en W. de Jonge, Het Nieuwe Bouwen en restaureren. Het bepalen van de gevolgen van restauratiemogelijkheden, 's Gravenhage 1990, p. 32. Afb. 3. Dresselhuyspaviljoen, circa Foto: Website World Monuments Fund (c) Wessel de Jonge architecten < (28 mei 2012). Afb. 4. Het hoofdgebouw in Foto: auteur (29 april 2012). Afb. 5. Een vleugel van het Dresselhuyspaviljoen in Foto: auteur (29 april 2012).

Hollands Spoor: monument

Hollands Spoor: monument Hollands Spoor: monument In Hollands Spoor wordt een tentoonstelling, museum of monument in Holland onder de aandacht gebracht. Holland-redacteur Patrick Vlegels brengt dit keer een bezoek aan: Het voormalige

Nadere informatie

Landgoed Zonnestraal

Landgoed Zonnestraal Landgoed Zonnestraal Congrescentrum Wij ontvangen u en uw gasten graag op onze unieke locatie in het oude hoofdgebouw van Zonnestraal (architect Duiker) in een omgeving van licht, lucht en transparantie.

Nadere informatie

Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden

Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden Actualisatie 2013 TasT, projecten voor tastbaar erfgoed in opdracht

Nadere informatie

Historische waarde en authenticiteit Zonnestraal: Hoe het Tijdelijke voor het Eeuwige te verwisselen?

Historische waarde en authenticiteit Zonnestraal: Hoe het Tijdelijke voor het Eeuwige te verwisselen? Historische waarde en authenticiteit Zonnestraal: Hoe het Tijdelijke voor het Eeuwige te verwisselen? Lezing voor de cursus 'Restauratie' voor het Nederlands Restauratie Centrum Zonnestraal, Hilversum,

Nadere informatie

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Gemeente s-hertogenbosch december 2016 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding 1.2 Aanleiding 1.3 Vigerend

Nadere informatie

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017 KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD 8 september 2017 Karakteristieke objecten Winschoten Noord 8 september 2017 Inhoud 1. Lijst karakteristieke objecten Winschoten Noord 2. Waarderingscriteria WINSCHOTEN

Nadere informatie

HUIS MET HISTORIE Zonnestraal: een wegwerpgebouw bewaren voor de eeuwigheid

HUIS MET HISTORIE Zonnestraal: een wegwerpgebouw bewaren voor de eeuwigheid HUIS MET HISTORIE Zonnestraal: een wegwerpgebouw bewaren voor de eeuwigheid Verdrinkingsdood van het 'Schip op de Heide' door Wessel de Jonge Wessel de Jonge (1957), architect in Rotterdam, is al vele

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek.

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM027 Naam monument : n.v.t. Adres : Heerweg 2 en 4 Postcode en plaats : 6082 AC Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2109 Coördinaten

Nadere informatie

licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas: Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam

licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas: Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas: Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam Van Eesteren Museum Noordzijde 31 1064 GV Sloterplas, Amsterdam opdrachtgever Stichting Van Eesteren Museum samenwerking met

Nadere informatie

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Projectnaam: Omschrijving: Villa Walenburg Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Villa Walenburg thema: restauratie exterieur en interieur Villa Walenburg Factsheet Opdrachtgever: Architect:

Nadere informatie

Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar?

Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar? Prinsengracht 681-693 Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar? Berlage Lyceum Waag, Nieuwmarkt De gemeente Amsterdam zet zich in voor behoud en herbestemming van monumenten in de stad.

Nadere informatie

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria 13 juni 2017 Monumenten: Aanwijzingscriteria Monumenten: Aanwijzingscriteria Inhoudsopgave 1. Aanwijzingsbeleid voor gemeentelijke monumenten in Oldenzaal... 3 1.1 Algemeen... 3 2. Aanwijzingscriteria...

Nadere informatie

EUROBIOSCOOP HILVERSUM

EUROBIOSCOOP HILVERSUM EUROBIOSCOOP HILVERSUM titel opdrachtgever projectteam bouwmanagement programma opdracht periode Herbestemming Eurobioscoop Hilversum Teus Kroon Marnix van der Meer, Redmer Weijer, Roy van Maarseveen,

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

Hilversum-Nieuwe Bouwen

Hilversum-Nieuwe Bouwen Hilversum-Nieuwe Bouwen Licht, Rust en Ruimte Onze eerste excursie staat voor de deur, centraal staat Sanatorium Zonnestraal en daarnaast Begraafplaats Zuiderhof. Voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen. Uit

Nadere informatie

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Projectnaam: Omschrijving: Klooster Walenburg Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Villa en Klooster Walenburg thema: restauratie exterieur en interieur Klooster Walenburg Factsheet Opdrachtgever:

Nadere informatie

interieur 3e verdieping gebouw H

interieur 3e verdieping gebouw H Erasmus Universiteit Rotterdam interieur 3e verdieping gebouw H jefvandenputte architectuur 1 2 opgave De opgave heeft betrekking op de 3e verdieping van gebouw H van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nadere informatie

STUDIOSCHAEFFER ARCHITECTEN BNA

STUDIOSCHAEFFER ARCHITECTEN BNA VILLA TERRE NEUVE - BRUMMEN 07-10-2009 STUDIOSCHAEFFER ARCHITECTEN BNA PEGASUSSTRAAT 7-2516AR DEN HAAG - TEL: 070-3222757 - INFO@STUDIOSCHAEFFER.NL STUDIOSCHAEFFER ARCHITECTEN BNA Pegasusstraat 7 2516

Nadere informatie

Monument: Eindhoven, W-hal Technische Universiteit.

Monument: Eindhoven, W-hal Technische Universiteit. Monument: Eindhoven, W-hal Technische Universiteit. REGISTER Monumentnummer Identificatienummer Basisregistratie Provincie Gemeente Plaats Noord-Brabant Eindhoven Eindhoven Straat/huisnummer Postcode Kadastrale

Nadere informatie

Meijendel Wassenaar. Renovatie Bezoekerscentrum Nieuwbouw Paardenstal

Meijendel Wassenaar. Renovatie Bezoekerscentrum Nieuwbouw Paardenstal Meijendel Wassenaar Renovatie Bezoekerscentrum Nieuwbouw Paardenstal Inleiding In de duinen bij Wassenaar ligt duinboerderij Meijendel. Begin negentiende eeuw werd landbouw gepleegd in de duinen en zijn

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/326

Raadsvoorstel 2004/326 Raadsvoorstel 2004/326 Onderwerp Portefeuillehouder Raadsvergadering H. Tuning Samenleving en Welzijn Datum 28 september 2004/27299 Samenvatting Het inmiddels bijna 140 jaar Oude Raadhuis dient enerzijds

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM082 (trafohuisje) Rijksweg Noord 96 a 6162 AM Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM060 Markt 114 a en 114b 6161 GN Geleen Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning.

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM036 Naam monument : n.v.t. Adres : Brugstraat 32 Postcode en plaats : 6096 AB Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 946 Coördinaten :

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM020 Naam monument : n.v.t. Adres : Berikstraat 11a Postcode en plaats : 6082 AM Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie C nr(s) 1124 Coördinaten

Nadere informatie

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte.

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. De kernkwaliteiten cultuurhistorie en landschap. Het in oktober 2015 vastgestelde bestemmingsplan Eursingerlaan 5A is qua inhoud

Nadere informatie

Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij

Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij LBP SIGHT R085542ae.fvl 34 Boerderij-ensemble Wildelot, Rosepdreef 6 te Oisterwijk Inleiding Op verzoek van Dhr. Arend Dijkstra, rentmeester van landgoed

Nadere informatie

HUIZE LINDENOORD. Wolvega. A d e m a A r c h i t e c t e n. A d e m a A r c h i t e c t e n

HUIZE LINDENOORD. Wolvega. A d e m a A r c h i t e c t e n. A d e m a A r c h i t e c t e n HUIZE LINDENOORD Wolvega 2 Inleiding IDe statuur van Lindenoord had zijn hoogtepunt in de 18 e eeuw. Het complex bestond toen uit het hoofdpand in een groot park met een overtuin waarin een jachtslot.

Nadere informatie

Archief Zonnestraal (Hilversum)

Archief Zonnestraal (Hilversum) Archief Zonnestraal (Hilversum) 1923-1990 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch01692 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Archief Zonnestraal

Nadere informatie

DROOMVILLA. Paul en Marjolijn Smeets

DROOMVILLA. Paul en Marjolijn Smeets DROOMVILLA Paul en Marjolijn Smeets genomineerd voor De Wassenaarse Monumenten Prijs 2014 Dit is een uitgave ter gelegenheid van de nominatie van de Wassenaarse Monumenten Prijs 2014. Deze prijs is een

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM017 Naam monument : n.v.t. Adres : Stationstraat 17 Postcode en plaats : 6095 BR Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven JOKE REICHARDT Werkstuk voor het vak Het meesterwerk. Sleutelwerken in de westerse kunst van de 20 e en de 21

Nadere informatie

Erudiet. Onlosmakelijk verbonden met het landgoed

Erudiet. Onlosmakelijk verbonden met het landgoed Oranjerie en koetshuis Eikenrode Onlosmakelijk verbonden met het landgoed Erudiet De stichters van landgoed Eikenrode waren erudiete mensen met een grote liefde voor schilderkunst en literatuur. Dat voel

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels.

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM043 Naam monument : n.v.t. Adres : Lindestraat 7a Postcode en plaats : 6096 BW Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie C nr(s) 1628 Coördinaten

Nadere informatie

RESTAURATIE KIEFHOEK, ROTTERDAM MATH * 1990-1995 ARCHITECTEN

RESTAURATIE KIEFHOEK, ROTTERDAM MATH * 1990-1995 ARCHITECTEN MA* TH KIEFHOEK, ROTTERDAM BLOEMHOF situatie HENDRIK IDOPLEIN De Kiefhoek in de Rotterdamse wijk Bloemhof is het laatste en tevens bekendste woningbouwproject van architect J.J.P. Oud, dat hij in dienst

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

ventoseflat eindhoven

ventoseflat eindhoven restauratie van een Amsterdamse School-monument met woningen, bedrijfsruimten en algemene ruimten Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Opdracht 2009 Oplevering februari 2013 Bruto oppervlakte 5760 m 2 (restauratie)

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

Monumenten en Monumentenzorg; in Hilversum

Monumenten en Monumentenzorg; in Hilversum Monumenten en Monumentenzorg; in Hilversum Over de monumenten(zorg) in ons Hilversum wordt de laatste tijd veel gesproken en geschreven. Ik herinner alleen maar even aan het stationsgebouw. Deze belangstelling

Nadere informatie

Algemene Monumenten informatie

Algemene Monumenten informatie Informatiemap deel A Algemene Monumenten informatie In dit deel A van de informatiemap wordt kort ingegaan op de volgende algemene onderwerpen betreffende monumenten en het eilandelijke monumentenbeleid.

Nadere informatie

Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017

Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017 Beleidsnota Cultuurhistorie Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017 Gemeente Bodegraven-Reeuwijk 1 Toelichting op de werkwijze bouwkundige objecten 1.1 Kader

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl.

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM081 Naam monument : Pand 'Peeters' Adres : Kasteelstraat 9 Postcode en plaats : 6085 BH Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 2105 Coördinaten

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 152703 / 2051403 HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

Loosdrechtse Bos 13 Hilversum

Loosdrechtse Bos 13 Hilversum Loosdrechtse Bos 13 Hilversum Oppervlakte 498 m² 155,- per m² per jaar (excl. BTW) Kenmerken Kenmerken object Hoofdbestemming Ligging Oppervlakte Parkeerfaciliteiten Huurprijs Kantoorruimte overig 498

Nadere informatie

Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23

Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Brederodelaan 57-75, 77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Straat en huisnummer : Brederodelaan 57-77, Van Ewijckweg 2-8, Duinlustparkweg 3-23 Postcode en plaats : 2061 KH, 2061 KL, 2061 LA Kadastrale

Nadere informatie

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel zeshonderd panden in. Amsterdam en omgeving gered. Panden die soms al op de nominatie stonden

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel zeshonderd panden in. Amsterdam en omgeving gered. Panden die soms al op de nominatie stonden Rooilijn Jg. 50 / Nr. 5-6 / 2017 Vijftig jaar geleden was onze binnenstad gewoon een puinhoop P. 410 Paul Morel Vijftig jaar geleden was onze binnenstad gewoon een puinhoop Sinds haar oprichting in 1956

Nadere informatie

Rotterdams Restauratiefonds 2006

Rotterdams Restauratiefonds 2006 Rotterdams Restauratiefonds 2006 2 Een stad vol bijzondere monumenten Rotterdam is rijk aan bouwwerken uit diverse periodes. Moderne architectuur en monumenten gaan daarbij hand in hand. Neem het rijksmonument

Nadere informatie

contactadres: Joost Glissenaar email: jpcglissenaar@zonnet.nl telefoon: 0626490219

contactadres: Joost Glissenaar email: jpcglissenaar@zonnet.nl telefoon: 0626490219 Cultureel Centrum CREA, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam (www.crea.uva.nl) opdrachtgever; Universiteit van Amsterdam / CREA ontwerp: Joost Glissenaar, Amsterdam / architecten van Mourik, Den Haag projectarchitect:

Nadere informatie

MONUMENTEN VAN DE SOCIALE WONINGBOUW: DE HERWAARDERING VAN DE VOOROORLOGSE SOCIALE WONINGBOUW

MONUMENTEN VAN DE SOCIALE WONINGBOUW: DE HERWAARDERING VAN DE VOOROORLOGSE SOCIALE WONINGBOUW MONUMENTEN VAN DE SOCIALE WONINGBOUW: DE HERWAARDERING VAN DE VOOROORLOGSE SOCIALE WONINGBOUW 12 september, 2011 door Martin Liebregts In de periode tot de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 230 duizend

Nadere informatie

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder.

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Doel van het project. Binnen Den Helder zijn een aantal Stichtingen en Verenigingen die zich bezig houden met het Cultureel Erfgoed van Den

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Kasteelweg 13a. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten : x: 189.

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Kasteelweg 13a. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten : x: 189. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM009 Naam monument : Mariagrot Adres : Kasteelweg 13a Postcode en plaats : 6095 ND Baexem Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten

Nadere informatie

De Muzikante Restauratie in De Pijp

De Muzikante Restauratie in De Pijp De Muzikante Restauratie in De Pijp De Muzikante Restauratie in De Pijp Nieuw leven in de 19 de eeuwse bouw Quellijnstraat 1 e Van der Helststraat 3 t/m 11 De Muzikante restauratie in de pijp Restauratie

Nadere informatie

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910.

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM052 Naam monument : n.v.t. Adres : Napoleonsweg 33 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1000 Coördinaten

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

Waar nieuw. en oud raken. Een pleidooi. voor houdbare. moderniteit. in architectuur. Lecturis

Waar nieuw. en oud raken. Een pleidooi. voor houdbare. moderniteit. in architectuur. Lecturis Waar nieuw en oud raken Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur Lecturis Meer Het Globaal Erflatersvandekortstondigheid 12 5 1 Het Moderne Project 18 Kind van de moderniteitstraditie 21

Nadere informatie

Villa Maliebaan. Monumentaal. Luxe wonen. Maliebaan 42 D. Utrecht. TE HUUR p.m.

Villa Maliebaan. Monumentaal. Luxe wonen. Maliebaan 42 D. Utrecht. TE HUUR p.m. Villa Maliebaan Monumentaal Luxe wonen Maliebaan 42 D Utrecht TE HUUR 2.750 p.m. Bijzonder wonen Kenmerken Bijzonderheden: - Fraaie hoge plafonds, spectaculair balken plafond in de woonkamer; - Veel originele

Nadere informatie

Rapportage. Documentatie voormalig arbeiderskamp Luttelgeest II. Sectie Kadastraal object 1558, 1559, 1560, Datum objectopname 4 oktober 2011

Rapportage. Documentatie voormalig arbeiderskamp Luttelgeest II. Sectie Kadastraal object 1558, 1559, 1560, Datum objectopname 4 oktober 2011 Rapportage Documentatie voormalig arbeiderskamp Luttelgeest II Gemeente Noordoostpolder Plaatselijke aanduiding Oosterringweg 41, 8315 PS Luttelgeest Kadastrale gemeente Noordoostpolder Sectie C Kadastraal

Nadere informatie

Onderwerp: Zaaknummer , Boskampsbrugweg 2, Havelte, voormalig gemeentehuis, zienswijze.

Onderwerp: Zaaknummer , Boskampsbrugweg 2, Havelte, voormalig gemeentehuis, zienswijze. Bond Heemschut Provinciale Commissie Drenthe Secretaris: Ellen de Vries - Heijboer ellen.devries@inter.nl.net 0592-312226 Hemmenweg 34, 9454 PN Ekehaar Het College van Burgemeester en Wethouders Van de

Nadere informatie

In afwachting van uw reactie. namens de voorzitter van de Monumentencommissie, met vriendelijke groet,

In afwachting van uw reactie. namens de voorzitter van de Monumentencommissie, met vriendelijke groet, Monumentencommissie Hcngelo. College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Hengelo t.a.v. Hr. J. Bron Postbus 18 7550 AA Hengelo Advies badhuis/ariensschool 2012-001 25 januari 2012 Geacht college,

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

Gent Restauratie Emiel Braunschool

Gent Restauratie Emiel Braunschool Gent Restauratie Emiel Braunschool - Emiel Braunschool, Voldersstraat 3, 9000 Gent - Opdrachtgever: Universiteit Gent - Restauratie: ruwbouw en afwerking - Bedrag der werken: 6.281.911,34 excl. BTW - Termijn:

Nadere informatie

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst.

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst. Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00348/8 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 3 april 2018; besproken in de commissievergadering

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie. Te Huur Commerciële ruimte. Nieuwbouwproject De Kroon (Oosterstraat 73-75-77 te Breda)

Vrijblijvende informatie. Te Huur Commerciële ruimte. Nieuwbouwproject De Kroon (Oosterstraat 73-75-77 te Breda) Vrijblijvende informatie Te Huur Commerciële ruimte Nieuwbouwproject De Kroon (Oosterstraat 73-75-77 te Breda) TE HUUR (Oosterstraat 73-75-77 Breda) Commerciële ruimtes Oppervlakte Huurprijs Aanvaarding

Nadere informatie

Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners. Inzending Nationale Staalprijs 2016

Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners. Inzending Nationale Staalprijs 2016 Theater de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Nationale Staalprijs 2016 Theater de Kampanje Den Helder EEN MARITIEM ENSEMBLE DE GLAZEN THEATERZAAL Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

Bezoekverslag. 18 Foto's 1 Situatietekening (bijlage 1). El Video 2 Tekeningen (bijlage 2 en 3) Algemene gegevens

Bezoekverslag. 18 Foto's 1 Situatietekening (bijlage 1). El Video 2 Tekeningen (bijlage 2 en 3) Algemene gegevens Bezoekverslag Algemene gegevens Controledatum: Uitgevoerd door: Reden bezoek: Gesproken met: 10 november 2016 omstreeks 11:30 uur. R. Jansen en H. Gerrits Quick scan visuele opname N.v.t. (pand staat leeg).

Nadere informatie

Datum 3 maart 2014 Kamervragen van de leden Lucas, Aukje de Vries, Jacobi en De Rouwe over het behoud van de monumentenstatus molen "Windlust"

Datum 3 maart 2014 Kamervragen van de leden Lucas, Aukje de Vries, Jacobi en De Rouwe over het behoud van de monumentenstatus molen Windlust >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Cultureel Erfgoed IPC Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN KARAKTERISTIEKE OBJECTEN BROCHURE De gemeente Coevorden koestert naast kan blijven stimuleren. De lening wordt rijksmonumenten ook ander waardevol verstrekt door de gemeente Coevorden. erfgoed. Daarom

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners ARC AWARD 2016

Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners ARC AWARD 2016 Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners ARC AWARD 2016 van Dongen Koschuch Architects & planners Schouwburg de Kampanje Den Helder EEN MARITIEM ENSEMBLE HET PROGRAMMA

Nadere informatie

Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde

Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde Het huidige bankenplan in de Hervormde kerk te Bovensmilde heeft een monumentale status en kan daardoor niet zonder goede onderbouwing aangepast worden.

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. mon /3

Raad voor Cultuur. mon /3 Aan De Staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap p/a Rijksdienst voor de Monumentenzorg Postbus 1001 3700 BA Zeist Onderwerp A.J. Schimmelpennincklaan 3 Adviesaanvragen MSP-Venlo postaus 61243

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon.

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM077 Naam monument : voormalige brouwerij Huybens De Kroon Adres : Dorpstraat 55 en 57 Postcode en plaats : 6085 BE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02

Nadere informatie

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018

Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Subsidieregeling instandhouding erfgoed gemeente Schagen 2018 Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd 1. Gemeentewet 2. Algemene wet bestuursrecht 3. Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM108 Kloosterstraat 19 6123 AM Holtum Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

BG-10. Bouwhistorie. Lesbrief BG-10

BG-10. Bouwhistorie. Lesbrief BG-10 BG-10 Bouwhistorie Lesbrief BG-10 LESBRIEF BG-10 BOUWHISTORIE Doelen en inhoud 10.1 Bouwhistorie doel en werkwijze - Geschiedenis bouwhistorie - Ontwikkeling bouwhistorie - Waardestelling van historisch

Nadere informatie

3.3 Gemeentelijke Monumenten

3.3 Gemeentelijke Monumenten 3.3 Gemeentelijke Monumenten 3.3.1 Planologisch Erfgoedregime Met het begrip Planologisch Erfgoedregime wordt geduid op het instrumentarium, zoals dat is neergelegd in de Erfgoedverordening en de uitwerking

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

Restaureren van monumentale betonconstructies. Inhoud presentatie. Laveren tussen richtlijnen en beleving.

Restaureren van monumentale betonconstructies. Inhoud presentatie. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Restaureren van monumentale betonconstructies Restaureren van monumentale betonconstructies. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Laveren tussen richtlijnen en beleving. Peter Nuiten (Rendon Onderhoudsgroep)

Nadere informatie

Goed Plan? Architect!

Goed Plan? Architect! architectenbureau BNA Aerlant Cloïn www.cloin-arch.nl L:\ACQ\nieuwsbrieven\110826-nieuwsbrief.odt Nieuwsbrief september 2011 Goed Plan? Architect! Onder deze titel is de landelijke architecten-organisatie

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord Voorwoord Analyse Steenstraat 12 te Leiden Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Steenstraat 12 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel van de realisatie van de

Nadere informatie

WZNH. Erfgoedcommissie. datum 17-2-2015 dossier BLM 15-1 MV/AM. Geacht College

WZNH. Erfgoedcommissie. datum 17-2-2015 dossier BLM 15-1 MV/AM. Geacht College idviescommisslcs voor ruimtelijk* kwaliteit College van B en W van de gemeente Bloemendaal T.a.v. De heer drs. J. Botter, wethouder Monumenten Postbus 201 2050 AE Bloemendaal betreft Advies aanwijzing

Nadere informatie

: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 :

: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 : BESLUITMOTIVERING - maakt deel uit van het besluit betreffende naam gemeente plaats straat en huisnummer nummer : Fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting : AKU-fontein :

Nadere informatie

criteria 1 kozijn- en gevelwijzigingen Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon

criteria 1 kozijn- en gevelwijzigingen Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon criteria 1 kozijn- en gevelwijzigingen 2013 Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon 2 criteria 1 - kozijn- en gevelwijzigingen dorp stad & land

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 520509 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Stuw en sluis Roermondse

Nadere informatie

SanatoriumZonnestraal

SanatoriumZonnestraal SanatoriumZonnestraal geschiedenis en restauratie van een modern monument NAi Uitgevers Paul Meurs Marie-Thérèse van Thoor (red.) NAi Uitgevers, Rotterdam Landgoed Zonnestraal bv MIT, Faculteit Bouwkunde,

Nadere informatie

Staat van onderhoud: goed

Staat van onderhoud: goed Gemeente Plaats + postcode Straat + nummer Naam Kad. aanduiding Eigenaar Aard object Huidige functie Oorspr. functie Opdrachtgever Architect Aannemer Bouwjaar Bouwtype Bouwstijl Boxtel Boxtel 5281 BS Rechterstraat

Nadere informatie

Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden. Informatieblad

Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden. Informatieblad Informatieblad Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden Bent u eigenaar van een rijksmonument of van een pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Wilt u het pand opknappen,

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand woonhuis uit 1935 met karakteristieke ronde erker met glas-in-loodramen.

Typering van het monument: Vrijstaand woonhuis uit 1935 met karakteristieke ronde erker met glas-in-loodramen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM056 Naam monument : n.v.t. Adres : Roggelseweg 2 Postcode en plaats : 6081 CT Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3843 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Hornerheide 1. Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie A nr(s) 1049 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Hornerheide 1. Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie A nr(s) 1049 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM079 Naam monument : Hornerheide Adres : Hornerheide 1 Postcode en plaats : 6085 NM Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie A nr(s) 1049 Coördinaten

Nadere informatie

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman)

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) Tussen juli 2009 en januari 2010 is de oude aula op begraafplaats De Essenhof gerestaureerd. De aula heeft meer dan 20 jaar leeg gestaan, met name omdat

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Ligging van het boerderijcomplex aan de Polder, in het buitengebied van Gendt. De voormalige steenoven maakt deel uit van dit complex.

Ligging van het boerderijcomplex aan de Polder, in het buitengebied van Gendt. De voormalige steenoven maakt deel uit van dit complex. WAARDESTELLING VOORMALIGE STEENOVEN gemeente : LINGEWAARD postcode + plaats : 6691 MG Gendt straat + huisnr. : Polder 37 oorspr. functie huidige functie bouwjaar architect bouwstijl : Restant voormalige

Nadere informatie

co z Bouwhistorisch onderzoek

co z Bouwhistorisch onderzoek co z Bouwhistorisch onderzoek Boerderij aan de Graafdijk oost 24b te Molenaarsgraaf nummer: 2507 datum : 26-05 -2015 opdrachtgever Fam. K. de Jong IJsselstein 26-05- 2015 Wout van Vliet Bouwkundige Prins

Nadere informatie

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst Gemeentelijke monumenten Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst www.heerde.nl Beste eigenaren en gebruikers van gemeentelijke monumenten U mag best trots zijn op uw monument! Een plek met historie,

Nadere informatie

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005

Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005 Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Montfoort 2005 Artikel 1 - Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: Hoofdstuk 1 - Algemene bepalingen 1. Monument: a. Alle vóór tenminste vijftig

Nadere informatie

Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014

Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014 Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014 1 Inleiding Op 5 november 2013 heeft het college van B en W besloten een bestemmingsplanprocedure op te starten voor de nieuwbouw en restauratie

Nadere informatie

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet Dutch Health Tec Academy, Utrecht 100% transformatie van leegstaande bedrijfshal met kantoor naar onderwijsgebouw en kenniscentrum 90% hergebruik van bestaand casco winnaar van de VGME Award 2011 Voor

Nadere informatie