Organisatoren: Irma Vroegop en Birgit Oelkers, telefoon: en Tekeningen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Organisatoren: Irma Vroegop en Birgit Oelkers, telefoon: en Tekeningen:"

Transcriptie

1 Experimenten Community Care 2 de netwerkbijeenkomst op 8 maart 2016 Organisatoren: Irma Vroegop en Birgit Oelkers, telefoon: en Tekeningen:

2 Programma

3 Wie waren erbij? Op deze tweede netwerkbijeenkomst waren alle initiatieven met 2-3 personen goed vertegenwoordigd. Ook Marieke van Noort, stedelijke programmaleider en de onderzoekers Jochum Deuten en René van Hooren, waren erbij. Oud Oost Loveley Rita, Raphael en Ellen Tuttifrutti-dorp/Noord Jose, Huub, Jacquelien en Jordy en Suna (staan niet op de foto, waren er wel bij) Village De Pijp Pauline en Sara Buurtbel/Oostelijk Havengebied Myrte, Meta, Irith, Josine Om nader kennis met elkaar te maken speelden we de Community Care- initiatieven Bingo. Myrthe was de winnaar van het Chocolade ei! Myrte was de winnaar van het Chocolade-ei! Diane staat hier!! SAMENRedzaam/Zuidoost Muriel, Diane, Vivianne, Karin, Wat weet je van elkaar? Om nader kennis met elkaar te maken speelden we de Community Care- Bingo.

4 Community building is ontmoetingen creëren Het web van José Collegetour met José Arts/ Er zit muziek in TuttiFrutti-dorp José Arts woont sinds enkele jaren in Amsterdam Noord, in TuttiFruttidorp. Toen ze er kwam wonen voelde dat gelijk goed. Ze voelt zich betrokken bij wat er gebeurt in haar buurt. In deze collegetour staan we stil bij de vraag: hoe kun je de community in je buurt groter maken? José: Je begint in je eigen straat en je maakt een web. Het web doet zijn werk. Het zorgt ervoor dat mensen onverwachts ergens mee in aanraking komen. Ik geef gelegenheid om te ontmoeten. Het spontane oproepen, daar gaat het om. Deur aan deur langsgaan bij mensen past niet bij mij, maar op straat knoop ik makkelijk gesprekken aan. En iets samen doen met elkaar, zo n feest organiseren, is een middel om de community op gang te brengen. The best value of a project is not the project, but bringing people together Jim Diers, Hoogleraar Community building/vs Ik doe maar wat, maar ik weet tegelijkertijd ook wel heel goed wát ik doe. Waar voor mij het plezier in zit? Ik maak makkelijk contact, ik praat makkelijk bij de bushalte. Het gaat niet alleen maar om eenzame ouderen. Daar zijn best veel plekken voor. Voor jongeren is het soms ook lastig. t Is belangrijk dat iedereen, de hele range bij elkaar komt. Link naar Over de samenwerking en ondersteuning met formele partners vertelt José: Wat fijn is voor mij is, is dat ik een clubje heb. Dat zijn Huub van de pollepel, Josien, Suna, Jordy en Jacqueline. Dat is mijn clubje. Ik voel me gesteund door hen. We gaan er samen voor. Spontaniteit organiseren Ik hoop natuurlijk dat er meer gaat gebeuren in de buurt, doordat we mensen bij elkaar brengen. Een buurvrouw die van alles doet in de buurt en mensen verder helpt, wil wel meedoen met wat er nu op gang komt, maar zei dat het wel spontaan moet gebeuren. Wel georganiseerd, maar zo dat er ook spontane dingen kunnen ontstaan. Georganiseerde spontaniteit dus. Bijv. door aan een welkomstcultuur te werken. Groot woord, maar dat ontstaat vaak in het moment. Bijv. komt er iemand binnen en je begroet hem/haar persoonlijk: Ach wat leuk dat je er bent. Dat je weet: ik ben er voor de eerste keer bij, maar ik hoor er meteen bij. Als community builders zijn we er dus voor om mensen bij elkaar te brengen, maar dat moet zoveel mogelijk spontaan ontstaan.

5 Het web van José Vervolg Collegetour Ik heb niets met voetbal en toch. Toen ik net kwam wonen in Tutti Frutti, was er een WK-feest in mijn buurt in voorbereiding. Ik houd helemaal niet van voetbal, heb er ook echt geen verstand van. Maar een buurman zei tegen mij: Heb je het al gehoord? We gaan een BBQ organiseren en met auto s de straat afzetten en samen kijken. Dus gewoon: we vinden iets leuk en we doen het. Ik kreeg er een warm gevoel bij. Voort t eerst van mijn leven had ik iets met het WK voetbal. Hoe ga je om met vreemde vogels? Bij een burenbijeenkomst zei iemand tegen mij, als die en die komt, dan doe ik niet meer mee. Het ging om een man die dementerend is en bij iedereen zomaar binnenloopt. Dat schrikt mensen af. Of als iemand heel opdringerig is en je altijd aanklampt op straat. En als iemand verward is en met een hamer op de stoep staat, dat wordt ook geen gezellig onderonsje. Deze mensen hebben meer individueel contact nodig, soms ook van professionals. Maar op het feest zelf is het misschien juist wel heel gezellig voor hen. Voorbeeld: We hadden een keer een buurt-bbq, waar ook een dementerende man bij was. Sindsdien komt een aantal mensen bij elkaar omdat ze samen voor hem zorgen. In doelgroepen denken, helpt dat? Je moet niet focussen op doelgroepen, maar generatie-breed bij elkaar komen. Gewoon als buren, ongeacht wat/wie iemand is. Het moet van onderaf groeien. Als je weet dat je buurtvrouw komt, kom je misschien ook. Soort zwaan kleef aan. Je bouwt t dus van onderop op, stapje voor stapje. Ik hoop dat ik er over een jaar meer over kan vertellen. Waar je nu staat, wat heb je nodig, wat kun je gebruiken? Ik heb tijd nodig. Ik heb zaadjes geplant, ik heb ze in de aarde gestoken. Maar gras groeit ook niet harder als je eraan trekt. Ik heb wel geduld en vertrouwen dat het goed komt. Maar ik voel me wel verantwoordelijk. En als daar de druk van tijd bij komt van andere mensen/organisaties, is dat niet prettig.

6 Wanneer komen mensen in beweging, doen ze mee? Zoek naar de noodzaak om elkaar nodig te hebben. Mensen zoeken elkaar op als ze verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld als ze iets voor elkaar willen krijgen, of een probleem willen oplossen. Van daaruit ontstaan verbindingen. Je maakt gebruik van de kracht van gemopper. Meta vertelt dat hun buurtcorporatie begonnen is vanuit overlast: We dachten, we kunnen blijven klagen maar we kunnen ook iets doen. Je geeft een boost en je krijgt beweging. Het is geen project maar een proces. Het kost tijd, 4 jaar geleden was er overlast. 1 jaar geleden is de buurtcooperatie opgericht en zijn we met BuurtBel begonnen. Andere tips om beweging te veroorzaken, de community uit te breiden Je zoekt naar legitieme redenen om bij elkaar te komen. Je moet het verlangen van mee willen maken losmaken. Als je het niet leuk maakt dan gebeurt er niets. Een feest met problemen is helemaal top. (Schakel de stroom tussendoor even uit ). Zie in elk ding, dat je tegenkomt op je weg een mogelijkheid. Pauline: Je moet weten wie je voor je hebt. Zijn het vonkjes, trekkers, critici, volgers, doeners, sympathisanten, (onder)duikers? Als je dat weet, kun je hun kracht benutten en ruimte voor hen maken, verbindingen leggen met wat er gebeurt, wat anderen doen. Als je sceptici vraagt om iets concreets te doen, willen ze dat vaak. Wees dus ook niet te bang om mensen te vragen. Als je gezamenlijkheid weet te vinden, daar ligt de sleutel tot succes. Volhouden en vertrouwen dat het werkt. Bij een event meteen het stokje in het midden leggen. Wie organiseert volgend jaar het feest? Sociaal media, facebook gebruiken om netwerk groter te maken. Pauline: Alles wat wij doen, vertalen we in foto s en kleine stukjes voor op facebook. Raphael is druk bezig met het pand dat voor het buurtpunt is opgeleverd. Hij is er gewoon. En hij hangt briefjes op het raam: Heb je een idee, kom langs. Binnen 2 maanden is er een programma ontstaan. Zijn hele houding en doen en laten is Het is van jullie. Ik heb ook sleutels uitgedeeld van het pand. Wie een sleutel wilde, kreeg er gewoon een. Raphael: Wees niet te bang voor botsingen. Botsingen zijn juist goed, dan mensen voelen zich betrokken. Als mensen niet meer botsen moet je je eigenlijk zorgen maken. Je moet durven te improviseren, dan ontstaan de mooiste dingen, zoals een spontaan lied over community building Link naar lied van José:

7 Binnenkringgesprek: Bewoners over de ideale ondersteuning Als de geest ontstaat, dan is er eigenlijk geen hulp nodig. Ik doe alles op eigen kracht. Dat lukt omdat je positief bezig bent. Ik heb de vrijheid om dat te doen wat mensen in mijn buurt willen. Ik ga ook verder als de middelen stoppen. Er is altijd iemand die wil ondersteunen. Dat vertrouwen heb ik ondertussen wel. Ik voel support omdat er geld beschikbaar is. Je hebt wel iets van geld nodig om initiatieven van de grond te krijgen. Ik voel me gesteund omdat mijn ideeën gehoor vinden en ik ruimte krijgen om er mee aan de slag te gaan. Het zou mooi zijn als de regels niet leidend waren maar het samen doen. Alles wordt vaak gezien als een project. Dit is geen project, maar een proces. Organisaties moeten meer beseffen dat de regie bij bewoners ligt en hen als gelijkwaardige partner beschouwen. Er is een mindshift nodig. Niet praten over cliënten maar over bewoners. Over actieve bewoners ipv vrijwilligers. Als er sprake is van wederkerigheid, dan schept dat een band en ontstaat er vertrouwen. Professionele organisaties komen vaak alleen heel doelgericht halen wat ze nodig hebben voor hun project. In plaats van te leren van de expertise van hun informele partners. Nabijheid maakt ook verschil. Het helpt als een ondersteuner makkelijk benaderbaar is, ruimte in zijn hoofd heeft, gewoon aanwezig is. Daarvoor moet je als bewoner soms ook de eerste stap maken en een ondersteuner benaderen, hem/haar willen leren kennen, zeggen wat je nodig hebt.

8 Binnenkringgesprek: Professionals over het veranderen van hun eigen organisatie Het is een proces en geen project, maar we hebben het wel als project ingestoken, met een stuurgroep en een projectgroep. De basis is dat we elkaar kennen: collega s in de eigen organisatie, buurtbewoners en gemeentemensen. Ik ga in gesprek. Ik confronteer mensen en zoek de grenzen op. Geloof in je eigen kracht. Dat jij het verschil kunt maken. We vertellen in onze organisatie verhalen waaruit blijkt dat we verbonden zijn aan dat wat er gebeurt. Gebruik maken van de expertise van de informele partij. Je kunt het niet alleen, zoek maatjes binnen je eigen organisatie. Het zou mooi zijn als de regels niet leidend waren maar het samen doen. Wees flexibel met regels, stel vragen over wat gebruikelijk is, geef letterlijk en figuurlijk ruimte. Vind manieren om de kring in je eigen organisatie groter te maken: botsen, ruimte maken, recalcitrant zijn, verhalen vertellen. Ga samen oefenen in de praktijk. Laat bewoners hun verhaal vertellen.

9 Op de heuvel-tekeningen: wat zien we in juni? Talenten bij elkaar, door te luisteren en door samen een plek te hebben waar ruimte is voor samen leren. Deze plek wordt breed gedragen Meer kringen, liefde en ondersteuning, weten welke paden we moeten volgen, bewoners weten formele en informele partners te bereiken Een web, een feest, onderling contact dat blijft.

10 Op de heuvel-tekeningen: wat zien we in juni? Keukentafelgesprekken van buren met buren. Mensen komen bij elkaar om elkaar te ondersteunen op basis van wederkerigheid De bal rolt richting buurt coöperatie. Kleine brandhaardjes in de Pijp

11 Op deze vraag komt een volmondig JA! van iedereen in de groep maar ook dat de eerste voorwaarde daarvoor is dat mensen elkaar leren kennen. Het onderzoek Noord: Door dat wat ik doe, zie ik steeds meer welke mensen in mijn buurt elkaar ondersteunen. Bijv. in mijn straat zorgt een buurvrouw voor haar dementerende buurman zorgt. Ik hoor iemand op een van de buurtbijeenkomsten zeggen dat ze elke dag bij een vrouw van 97 komt. Doordat je elkaar beter leert kennen, weet je op een gegeven moment ook wie de mensen zijn die eenzaam zijn of meer ondersteuning nodig hebben. Wat helpt om nieuwe praktijken te ontwikkelen? Wat is het geheim van de smid? En gaan bewoners elkaar door jullie inzet meer ondersteunen? Zijn jullie daar ook mee bezig? Oud-Oost: Mensen komen vanuit verschillende achtergronden en motieven naar mijn workshop. Er was sprake van Huiselijk geweld, dat werd gedeeld, mensen steunen elkaar, gaan nu ook samen uit dansen. Dit ontstaat doordat mensen elkaar ontmoeten. Pijp: Bij de Beste wensen voor de Pijp, zit ook een groep 8 die in de buurt een enquête gaat houden over de vraag Hoe is de zorg bij jouw thuis geregeld. De directeur van de school was er heel blij mee dat dit op hun pad kwam. Oostelijk Havengebied: Beginvraag voor de BuurtBel was: hoe wil je zorg ontvangen? Uit de gesprekken werd duidelijk dat veel informeel mogelijk was. Het gaat bij ons juist om zorg. Maar we noemen het niet zo, omdat het begrip zorg mensen afschrikt omdat ze dan denken dat ze lijfelijke zorg moeten verlenen. Suna: Als je maar voor ontmoetingen blijft zorgen, dan ontstaat de ondersteuning vanzelf wel. Maar belangrijk is dat je dat echt stelselmatig doet, dat je een bakermaat creert. Bij een Danspaleis ontstaan contacten op basis waarvan mensen elkaar tot hulp zijn. Zoals Theo van 93, die mevrouw B. heeft leren kennen van 95 en haar nu na elk danspaleis naar huis brengt. SAMENredzaam: Wij organiseren juist ontmoetingen om te bespreken wat mensen van elkaar nodig hebben. Bij ons draait het om de vraag wat buurtbewoners willen met zorg voor elkaar.

12 René en Jochum: We willen graag verhalen verzamelen over deze vragen: 1. Het doen: hoe zit dat in elkaar? Netwerk en ontmoeting, kring die ontstaat, hoe ziet het proces eruit? 2. Hoe ziet de hulp aan elkaar eruit. Hoe geven mensen ondersteuning aan elkaar? 3. Wat is nou echt ABCC (Asset Based Community Care)? Wat zijn de principes en werkende mechanismen? 4. Confrontatie, leerervaringen tussen de systeemwereld en de leefwereld. Wat doen jullie inspanningen (als bewoners) met de professionals en organisaties? Welke deuk slaan jullie met jullie initiatieven in het pakje boter van professionals? 5. Zichtbaar maken: wat doen jullie om anderen te laten weten wat jullie doen?

13 Wat vond je ervan/ wat neem je mee? Begeleidende vorm is heel prettig om samen verder te komen. Zorgt voor eye openers. Belangrijk dat je meegenomen wordt in de nieuwe manieren van werken. Fijn om niet alleen te staan. Handige tips en goede dingen die ik in mijn web kan verwerken. Zoals het rijtje van Pauline. Mooi om te zien dat formele en informele mensen samen optrekken voor meer verbindingen in de buurten. Gelijkwaardig. Link naar afsluiting door José Goed om te zien dat mensen met dezelfde dingen bezig zijn. Ook heel leuk om te zien hoe de formele en informele kant samenwerken. Geruststellend om te zien dat we niet precies weten waar we naar toe gaan, maar dat we wel het vertrouwen hebben dat we op de goed weg zijn.

14 Volgende bijeenkomst: Huiswerk voor de 21 ste : Donderdag 21 april uur met lunch in Zuidoost Nodig de contactperson/personen uit van jouw stadsdeel en geef hun namen en mailadressen aan Birgit en Irma door. * Schrijf een klein verhaaltje/anekdote op uit de praktijk die typisch is voor jouw initiatief. * Wat heb je bewust uitgeprobeerd/ anders gedaan in de afgelopen weken? Wat was een eye-opener, waar heb je van geleerd? * Film 1-2 minuten een leuk moment van een bijeenkomst/een feest en vraag daarin ook heel kort iemand waarom zij/hij erbij is en wat hij er leuk aan vindt.

15 19 april: Een ABCD-Popelmiddag voor community builders: 21 maart: Lustrum-conferentie Zuidoost Samen redden we het wel Een middag storyboards maken. Op 30 mei of 31 mei of 1 juni. Datumprikker komt eraan! Dorpspomp-nieuws

16 Bij community building gaat het erom dat je makkelijk contact maakt bij de bushalte dat je het spontane organiseert, gelegenheid voor ontmoeting creert dat je een web maakt, waar mensen op kunnen aanhaken. dat je aan een welkomstcultuur werkt en daarvoor elke ontmoeting, elk moment benut. dat je naar de noodzaak zoekt, waarom mensen elkaar nodig hebben, in beweging komen, wat ze voor elkaar willen krijgen. dat je gebruik maakt van de kracht van gemopper. dat je het leuk maakt. Als je het niet leuk maakt, dan gebeurt er niets. dat je in elk ding, dat je tegenkomt op je weg, een mogelijkheid ziet. dat je gezamenlijkheid weet te vinden. dat het geen project is maar een proces. dat mensen graag eigenaar willen zijn. Als je niet bereid bent om dat te supporten, gaat het niet lukken. dat je voor het clubgevoel gaat en voorkomt dat er een werkgroep ontstaat. dat iedereen gelijkwaardig is aan elkaar.. In een goede relatie zeg je elkaar welterusten. Raphael

Experimenten Community Care. Kick-off bijeenkomst op 30 november 2015

Experimenten Community Care. Kick-off bijeenkomst op 30 november 2015 Experimenten Community Care Kick-off bijeenkomst op 30 november 2015 Met community builders uit Tuindorp Oostzaan De Pijp Oostelijk Haven gebied Oud Oost (Zuidoost haakt later nog aan) Kennismaking Wie

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Brandstof voor de buurt: de kracht van communities. Birgit Oelkers

Brandstof voor de buurt: de kracht van communities. Birgit Oelkers Brandstof voor de buurt: de kracht van communities Birgit Oelkers JIJ MAAKT UTRECHT-FESTIVAL 21 november 2013 MIJN MOOISTE PLEK IN DE BUURT PLEK ZOEKT EIGENAAR/ PLEK ZOEKT BEZOEKER DORPSTUIN DE MEERN:

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

FlatUp. 24 november tot uur. Een. op de Rode Kruislaan Diemen. Vrijdag

FlatUp. 24 november tot uur. Een. op de Rode Kruislaan Diemen. Vrijdag FlatUp Een op de Rode Kruislaan Diemen Vrijdag 24 november 2017 10.30 tot 15.30 uur Start: Buurtkamer in de Toversteen, Rode Kruislaan 1260 Community building als motor voor meer reuring en saamhorigheid

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Waardevolle zorg. is ook JONG!

Waardevolle zorg. is ook JONG! Waardevolle zorg is ook JONG! www.loc.nl 2 Visie LOC-jeugd LOC Jeugd heeft een visie op de zorg. Die heet Waardevolle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt omdat die gaat over dingen die

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker jaarplan ASVZ 2017 eenvoudige versie Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker Jaarplan ASVZ Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2017 gaan doen en wat beter of anders kan in de zorg.

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID Werkconferentie 6 juli 2017 VOORWOORD DE WERKCONFERENTIE Mens onder de mensen zijn, meedoen en meetellen. Dingen voor jezelf of anderen

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

U in het middelpunt. Mevrouw M, 71 jaar.

U in het middelpunt. Mevrouw M, 71 jaar. Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

HUURDERSDAG. Op de bank of in de benen? over betrokken bewoners

HUURDERSDAG. Op de bank of in de benen? over betrokken bewoners HUURDERSDAG Op de bank of in de benen? over betrokken bewoners 3 november 2018 Niet voor jullie of toch? Verenigen als vak Waar mensen zich verenigen Als huurder, zorgvrager, bewoner, idealist, patiënt,

Nadere informatie

ZIN IN DE ZOMER? BELEEF DABAR

ZIN IN DE ZOMER? BELEEF DABAR ZIN IN DE ZOMER? BELEEF DABAR Zo zou een fi lmpje over jouw zomervakantie in 2019 er uit kunnen zien: een volleybaltoernooi, een toffe kinderclub, tot in de kleine uurtjes chillen met een stel tieners,

Nadere informatie

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City MARJORIE VENEMAN Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef Werkzaam bij MEE Veluwe Afgestudeerd aan de University of Birmingham City WAT IS EEN MINDSET? Een stabiele en diepliggende overtuiging die ieder mens

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Goed met elkaar omgaan en Huisregels

Goed met elkaar omgaan en Huisregels Goed met elkaar omgaan en Huisregels Gedragscode en Huisregels cliënten eenvoudige versie Cliënten en begeleiders moeten goed met elkaar omgaan. ASVZ wil graag: Bij ASVZ willen we jouw leven zo prettig

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Handjehelpen. Inwerkdag 1 MBO

Handjehelpen. Inwerkdag 1 MBO Handjehelpen Inwerkdag 1 MBO 2018-2019 Praktisch mededelingen Bloggers/ Vloggers in de zaal (Danielle) Beveiligde link krijg je toegestuurd. Morgen: neem een theedoek of een sjaal mee. Programma Introductie

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 Regio Waardenlanden Oktober 2016 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws met daarin een oproep voor Superhelpers.

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Jeugdgezondheidszorg Veilig op straat Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Vanaf 12 jaar Bijna op eigen benen

Nadere informatie

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL ALLES UIT HET LEVEN 5X HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL DIT IS DE GEMIVA SVG GROEP De Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving.

Nadere informatie

Handjehelpen. Inwerkdag 1 HBO

Handjehelpen. Inwerkdag 1 HBO Handjehelpen Inwerkdag 1 HBO 2018-2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie coördinatoren intensieve begeleiding Toelichting programma Praktisch mededelingen Bloggers/ Vloggers in de zaal (Danielle)

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN Eerste hulp bij Online daten Je hebt de stap gezet om te gaan online daten, spannend! Het lijkt allemaal erg simpel. En dat is het ook! Met een klein beetje hulp heb jij

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

De bus-oefening. Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018

De bus-oefening. Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018 De bus-oefening Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018 1 Uitleg van de busoefening. Fijn dat je de bus-oefening

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden.

Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden. Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden. Hier denken we aan. Zo zien we de toekomst van Maasduinen. Met dit boekje vertellen we waar we de komende jaren aan willen

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Samenkind eindejaars nieuwsbericht!

Samenkind eindejaars nieuwsbericht! Samenkind eindejaars nieuwsbericht! 2017 wat ben je weer voorbij gevlogen!! Intens genoten van en met mijn gezin. Mijn man en kinderen zorgen er echt iedere keer weer voor dat ik blijf genieten van de

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen Contact Een uitgave van Careander - 1 2019 Kort & Krachtig Talent ontwikkelen VAN DE BESTUURDER: Ontdek je talent Talent. Dat betekent dat je iets goed kunt. Zoals eten koken. Of genieten van muziek. Je

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L M I N I - C U R S U S S t a r t e n m e t Y o g a - Y O G A I S F O R E V E R Y - B O D Y - W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L Astrid van Rens - 2016 Het gaat niet om hoeveel je doet, maar om de aandacht

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag.

.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag. Moederdag.Verbondenheid, het thema van deze zondag, de 7e van Pasen en Moederdag. Jezus bidt, roept op tot verbondenheid. In de wereld van vandaag is verbondenheid iets wat onderdruk staat. In plaats van

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester?

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? De aankondiging die ik voor deze workshop had geschreven luidde als volgt: Geloof je in een wederkerig proces tussen leerkracht en leerling;

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Vrouwen met borstkanker onder elkaar. Praten met iemand die hetzelfde meemaakt! Dat helpt!

Vrouwen met borstkanker onder elkaar. Praten met iemand die hetzelfde meemaakt! Dat helpt! Vrouwen met borstkanker onder elkaar Praten met iemand die hetzelfde meemaakt! Dat helpt! Pascal Geurts werkt al 28 jaar als hoofdassistente in het gezondheidscentrum Hoensbroek Noord totdat ze in mei

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit Veerkracht Vitaliteit en levenskunst Welkom Wat is veerkracht? Vertel een eigen positieve ervaring van veerkracht aan je buurman/-vrouw Wat is veerkracht? Terugveren na tegenslag, weerbaar, minder last

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een traumasensitieve benadering creëren

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

We wensen je veel succes en plezier bij de organisatie van de PrayerNight!

We wensen je veel succes en plezier bij de organisatie van de PrayerNight! Je hebt het voornemen om een PrayerNight te organiseren: super! We worden warm van mensen die het verlangen hebben om samen met en voor anderen te bidden. Maar hoe organiseer je nu zo n PrayerNight? Daarmee

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Edith Helwegen. Afstemdagboek Pagina 1

Edith Helwegen. Afstemdagboek  Pagina 1 Edith Helwegen Afstemdagboek www.edithhelwegen.nl Pagina 1 Jij bent de creator van je eigen leven. Jij bepaalt wie je bent, wat je zegt, hoe je reageert, wat jouw gedachten zijn en voor een groot gedeelte

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve

Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve Dit onderdeel gaat over emoties, want sport en emoties zijn nu eenmaal sterk met elkaar verbonden. En dat is maar goed ook, want die emoties zijn

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie