Voedselkwaliteit, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Economische Zaken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voedselkwaliteit, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Economische Zaken."

Transcriptie

1 > Transportbesparing is een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in samen werking met EVO, VNO-NCW, de stichting Natuur en Milieu en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Economische Zaken. het project > negentig projecten binnen programma > interesse voor concept groeit > meer bedrijven zien mogelijkheden > minder aanvragen voor subsidie > ondernemers willen besparen én milieu ontzien > transportbesparing in programma eu Transportbesparing in 2004

2 Het project Transportbesparing in 2004 pagina > 2 Groeiende interesse bij Het project Transportbesparing is in 2000 gestart met als doel ondernemers te stimuleren transportbesparende vernieuwingen te ontwikkelen en toe te passen. Compact ontwerpen en verpakken, clusteren van leverancier en afnemer, producten indikken, indrogen of digitaal verzenden, ladingen combineren: er blijken tal van mogelijkheden om minder te hoeven transporteren en tevens een betere bedrijfsprestatie te leveren. Op de omslag: Jan Willem Westerhuis van Catom PDM > Hij bedacht dat autobrandstoffen onderling nog maar zo weinig verschillen dat overschakelen naar een uniform product binnen handbereik ligt. Dat betekent veel minder heen en weer rijden met tankwagens. Voor de hele bedrijfstak becijferde hij een potentiële transportbesparing van tien tot twintig procent en zette het idee in de markt. Hij loopt met zijn bedrijf voor de muziek uit, vindt hij zelf. Maar weet zeker dat dit de toekomst heeft.

3 pagina > 3 ondernemers Mooi meegenomen Minder kosten, minder vrachtwagens op de weg: transportbesparing blijkt voor iedereen mooi meegenomen. Inmiddels lopen er binnen het programma zo n negentig projecten van bedrijven die transportbesparing onderzoeken en toepassen. Van een matrassenfabrikant die zijn lading tot de helft samenperst, tot een productontwikkelaar die aan een senseo voor frisdrank werkt. Als het lukt, scheelt het producent en consument een hoop gezeul met flessen en kratten. Het aantal ondernemers dat aanklopt voor subsidie bij het ontwikkelen van transportbesparingen nam in 2003 af. Tegelijkertijd groeit de interesse voor het concept. Ook in > Meer hierover in dit jaarverslag, aan de de rest van Europa, getuige de keuze van de Europese Commissie om in Marco Polo II, het programma voor betere milieuprestaties van het goederenvervoer, in te zetten op traffic avoidance. Transportbesparing dus. Een begrip dat in Nederland al bijna is ingeburgerd. hand van de volgende onderwerpen: De acties: kennis verspreiden en initiatieven ondersteunen 6 De kosten: twee miljoen euro 10 De resultaten: groeiende interesse 11 Verslag in beeld: ondernemers besparen op transport

4 De acties: kennis verspreiden en initiatieven ondersteunen pagina > 4 Belangrijkste activiteiten van het projectteam Transportbesparing, ondergebracht bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zijn het verspreiden van kennis over transportbesparende innovaties en het ondersteunen van ondernemers die zulke innovaties willen ontwikkelen of toepassen. De wapenfeiten op beide terreinen in Kennis verspreiden: www, drukwerk en contacten Albert Heijn die zijn leveringen van houdbaar met de helft weet terug te brengen. Smiths die zijn uitdeelzakjes chips in het vierkant gaat verpakken en daardoor eenderde op het volume bespaart. Vetverwerker Ten Kate die gelatine maakt van wat vroeger als reststof afgevoerd moest worden en de fabriek daarvoor naar het eigen terrein haalde. Deze en vele andere inspirerende voorbeelden van ondernemers die met succes op hun goederenstromen besparen, zijn te lezen op de website van het project. Een afgelopen jaar ontwikkelde IDhelp (zie afbeelding), brengt de bezoeker via vraag en antwoord bij de projecten die het best aansluiten bij de eigen situatie. Nieuws Wanneer alle zes miljoen particulieren en ruim één miljoen ondernemers hun belastingaangifte in de toekomst via een modem en internet doen, slinkt de jaarlijkse berg blauwe enveloppen tot één tiende van de huidige omvang. Digitalisering brengt de rij van honderd tientonners die nu nog rond april door Nederland trekt, terug tot wat klikken en tikken. De lezers van de elektronische nieuwsbrief Transportbesparing weten er alles van. Net als van digitale verkoop van muziek en films, en wat dat scheelt aan vrachtwagens, en van de marges die supermarktmanagers in de prijzenoorlog van 2004 zochten en vonden in minder heen en weer rijden met goederen.

5 pagina > 5 Frans Sools > Lights Interaction Agro Zoeken naar maatschappelijk relevante verbeteringen Lights Interaction Agro ontwikkelt een nieuw type gas-ontladingslamp voor de glastuinbouw: gebruiksvriendelijker, meer lichtopbrengst, lichter in gewicht en compacter te vervoeren. Resultaat: minder transport, minder energieverbruik en een marktkans voor het jonge, gespecialiseerde, bedrijf. > Transportbesparing: ruim ritkilometer per jaar.

6 pagina > 6 Walter Nonnekes > Nedmag Industries Beter ranja vervoeren dan limonade Zoutleverancier Nedmag Industries wil zijn producten in geconcentreerde vorm opslaan in regionale depots en daar per klant verdunnen en uitleveren. De geconcentreerde vorm betekent veel minder volume. Regionale depots betekenen bovendien dikkere goederenstromen, waardoor de binnenvaart als vervanger van de tankwagen in beeld komt. > Transportbesparing: 1,8 miljoen tonkilometer per jaar.

7 Interviews > Afgelopen jaar sprak het projectteam met tientallen managers en ondernemers die zelfstandig, met ketenpartners of met de buren bespaarden op hun transport en publiceerde daar twee interviewbundels over: Een goede buur is geld waard en Ondernemers prijzen zichzelf de markt in. Zes van deze inventieve ondernemers zijn present in dit verslag met een korte beschrijving van hun project. Een nadere kennismaking is mogelijk via de brochures of op de website. pagina > 7 Workshops en congressen Ook via workshops, aanwezigheid op congressen, zoals van het platform Agrologistiek, en contacten met brancheorganisaties werkte het projectteam aan het verspreiden van kennis over transportbesparing. Resultaten van ketenanalyses in de chemie en de kantoormeubelsector kwamen daar bijvoorbeeld aan de orde. En wat de overheid zelf kan doen om heen en weer rijden met materiaal te beperken bij de aanleg van infrastructuur. De stichting Natuur en Milieu, partner in het project, organiseerde in Wenen een seminar over het hoe en waarom van transportbesparing en de mogelijkheden daarvoor in Oostenrijk. De Nederlandse samenwerking fungeerde daarbij als voorbeeld. Kennis verspreiden onder vakgenoten Negen brancheorganisaties en samenwerkingsverbanden organiseerden met financiële hulp uit het subsidieprogramma Transportbesparing afgelopen jaar projecten om specifieke kennis van transportbesparende technieken onder vakgenoten te verspreiden. Daardoor weten bijvoorbeeld voedselproducenten binnenkort dat ze hun afval beter op het eigen terrein kunnen vergisten. Het scheelt vervoer en levert milieuvriendelijke energie. En eigenaren van vorkheftrucks weten straks dat die ook op aardgas kunnen rijden. Dat betekent minder tankwagens op de weg en frissere lucht in fabriekshallen.

8 pagina > 8 Ondersteunen van initiatieven: testen, demonstreren en analyseren Een financieel steuntje in de rug blijkt voor managers en ondernemers vaak net het extra zetje dat testen of demonstreren van een idee voor transportbesparing haalbaar maakt. Zo werkt dat voor eierverpakker Kwetters & Zn die een nieuwe tray demonstreert, voor cv-fabrikant Atag, die onderzoekt of het soldeerwerk in eigen huis gehaald kan worden, en voor sloper en producent van beton Jansen Recycling die van oud materiaal nieuw beton wil maken in plaats van zand en grind aan te voeren. Afgelopen jaar ontvingen zeventien bedrijven subsidie om transportbesparende vind ingen uit te testen of te demonstreren. Daarnaast kregen twee groepen ketenpartners, in de chemie en in de kantoormeubelsector, vanuit het project ondersteuning bij het analyseren van de goederenstromen bij hun producties en leveringen. Het bracht, zoals Lucien Hekker van kantoormeubelleverancier Assenburg het verwoordt kosten op tafel die normaal gesproken een verborgen bestaan lijden. Samen met zijn toeleveranciers ontwikkelde hij een hangmappensysteem waardoor er meer bureaubladen tegelijk vervoerd kunnen worden, plus een plan voor decentrale belevering dat aanzienlijke besparingen op gaat leveren. Ook de partners uit de chemie kwamen tot een doeltreffende aanpak: voor bulkleveringen in Europa wisselden zij simpelweg van klanten met een concurrent. Resultaat: bijna driekwart miljoen transportkilometer per jaar minder. De kosten: twee miljoen euro In het verspreiden van kennis over transportbesparing en het ondersteunen van initiatieven van ondernemers, investeerde de rijksoverheid afgelopen jaar ruim twee miljoen euro. Dat geld is als volgt besteed: personele bezetting, (4 FTE) workshops website, nieuwsbrieven en brochures ketenanalyses subsidieregeling SenterNovem subsidieregeling Agro Keten Kennis diversen

9 pagina > 9 Jan van Rijsingen > Groentehof Twintig procent van je product weggooien is doodzonde Vijf tot twintig procent van de voorgesneden groenten belandt niet in de boodschappentas, maar in het afval. Groenteverwerker Groentehof onderzoekt en test verbeteringen in techniek, logistiek en proces, om groenten langer vers te houden. Resultaat: minder aanvoer, minder afval en een aantrekkelijker product in de winkel. > Transportbesparing: 35 procent reductie van de aan- en afvoer.

10 De resultaten: groeiende interesse pagina > 10 Al deze inspanningen en investeringen resulteerden zowel in een groeiende interesse in het concept Transportbesparing, als in een afnemende belangstelling voor het subsidieprogramma. Afgelopen jaar nam het aantal aanvragen voor subsidie af, evenals de beoogde transportbesparing per gesubsidieerd project. Dat laatste kan te maken hebben met een betere doorrekening van de resultaten. En wat het eerste betreft, zou er een verzadigingspunt bereikt kunnen zijn. Maar misschien is er ook gewoon te weinig lawaai gemaakt, zoals de projectleider veronderstelt. Reden om dat in 2005 met hernieuwde inzet te gaan doen. Uit een onderzoek van Heliview onder zeshonderd bedrijven blijkt in elk geval dat vergeleken met een soortgelijk onderzoek in 2002 de interesse in transportbesparing bij ondernemers en managers duidelijk groeit. De bekendheid met het concept is groter geworden, meer bedrijven zien mogelijkheden en willen die ook toepassen. Het aantal bedrijven dat daadwerkelijk bezig is met transportbesparing, is bijna verdubbeld. Kennis over de mogelijkheden voor transportbesparing blijkt een belangrijke onderscheidende factor tussen doen of niet doen. Opvallend is verder dat bedrijven die in het onderzoek niet of nauwelijks interesse tonen in transportbesparing, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het leveren van een bijdrage aan een gezond milieu, innovatie en besparing van transportkosten wel zeer belangrijk zeggen te vinden. De potentie is dus nog groot. Bekendheid, bereidheid, besparing In het jaarverslag 2003 zijn de resultaten van het project in kaart gebracht aan de hand van drie stappen: bekendheid met transportbesparing, bereidheid om er werk van te maken en het daadwerkelijk realiseren van besparingen. Voor elke stap zijn enkele indicatoren benoemd, aan de hand waarvan de resultaten voor 2002 en 2003 zijn beschreven. In dit verslag de scores van drie jaar Transportbesparing, met de resultaten van het Heliview-onderzoek daaraan toegevoegd.

11 pagina > 11 Lucien Hekker > Assenburg Verborgen kosten op tafel Kantoormeubelleverancier Assenburg onderzocht samen met zijn toeleveranciers mogelijkheden om met minder transport toe te kunnen. Eerste resultaat is een hangmappensysteem voor het vervoer van bureaubladen. > Transportbesparing: ongeveer ritkilometer per jaar.

12 pagina > 12 % respondenten bekend met 66 procent bezoeken website laatste kwartaal: 995 per maand aantal benaderde bedrijven en overheden tijdens workshops, congressen, beurzen en bezoeken 240 abonnees nieuwsbrief 175 persaandacht voor subsidieprogramma 16 publicaties % respondenten ziet mogelijkheden 25 procent aanvragen voor uitwerken, testen en 37 bij SenterNovem kennisoverdragen binnen programma 4 bij AKK geaccepteerde projecten binnen programma 18 via SenterNovem 4 via AKK deelname aan ketenanalyse en -overleg geen analyses % respondenten bezig met transportbesparing 4 procent besparingen waarvan de haalbaarheid binnen het programma is onderzocht 2,5 miljoen ritkilometer besparingen die binnen het programma zijn gedemonstreerd 1,0 miljoen ritkilometer realiseerbaar geachte besparingen met de resultaten van ketenanalyses geen analyses

13 pagina > procent 1090 per maand 3066 per maand publicaties 23 publicaties 37 procent 55 bij SenterNovem 25 bij SenterNovem 12 bij AKK 10 bij AKK 22 via SenterNovem 18 via SenterNovem 7 via AKK 8 via AKK 15 bedrijven 10 bedrijven 7 procent 1,4 miljoen ritkilometer 0,3 miljoen ritkilometer 1,7 miljoen ritkilometer 0,7 miljoen ritkilometer 1,3 miljoen ritkilometer 0,7 miljoen ritkilometer

14 pagina > 14 Gerrit Keuzenkamp > BSN Glasspack Voorraden op een logische plek BSN Glasspack ontdekte tijdens een ketenanalyse dat zijn voorraden verpakkingsglas veel beter bij de klant zelf kunnen staan. Dat bespaart het bedrijf ruimte en het heen en weer rijden met kleine zendingen. > Transportbesparing: samen met andere besparingsideeën ritkilometer per jaar.

15 pagina > 15 René de Bruin > stichting Streekeigen Producten Niet langer voedsel en vee heel Europa rondslepen Productie en consumptie bij elkaar brengen, bespaart op goederenstromen. De stichting Streekeigen Producten ontwikkelt en verspreidt samen met de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland kennis over de marketing en distributie van streekeigen producten. > Transportbesparing: onbekend.

16 Projectteam Transportbesparing bezoekadres Artillerie, Nieuwe Uitleg 1, Den Haag postadres Projectteam Transportbesparing Postbus 20904, 2500 ex Den Haag Telefoon Fax Internet: colofon > Het project Transportbesparing in 2004 is een uitgave van het project Transportbesparing. Tekst: Jos Lammers, Delft. Vormgeving: Hoogteyling BNO, Schiedam. Beeldmateriaal: deel nemende bedrijven; AVEQ Fotografie, Den Haag; Herman Zonderland, Delft. Druk: Graféno, Rotterdam. Den Haag, mei 2005.

Agrologistiek. Een goede vriend voor ondernemers met plannen

Agrologistiek. Een goede vriend voor ondernemers met plannen Agrologistiek Een goede vriend voor ondernemers met plannen U verbouwt, verwerkt, verhandelt of vervoert agro producten of levensmiddelen. Dan bent u in goed gezelschap en levert u samen met uw branchegenoten

Nadere informatie

BEPERKEN VAN DERVING. Wat vers is, moet vers blijven

BEPERKEN VAN DERVING. Wat vers is, moet vers blijven BEPERKEN VAN DERVING Wat vers is, moet vers blijven INHOUD Toelichting AKK Wetenswaardigheden Uitdagingen Projectresultaten Support Thema s: Duurzaamheid Biologische afzetketens Voedselkwaliteit en voedselveiligheid

Nadere informatie

Vraagbaak: Dr. H. A. C. Runhaar (Universiteit Utrecht)

Vraagbaak: Dr. H. A. C. Runhaar (Universiteit Utrecht) Transportbesparing 1 Transportbesparing Dr. H. A. C. Runhaar (Universiteit Utrecht) Begripsomschrijving Transportbesparing is het zodanig inrichten van een logistieke keten dat minder of zelfs geen transport

Nadere informatie

> Ondernemers prijzen zichzelf de markt in

> Ondernemers prijzen zichzelf de markt in Transportbesparing is een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in samenwerking met EVO, VNO-NCW, de stichting Natuur en Milieu en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Nadere informatie

Evaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016

Evaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Evaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Inleiding In dit document wordt de evaluatie van de CO 2 -footprint en het CO 2 -besparingsplan van SUEZ Nederland weergegeven. De

Nadere informatie

Duurzame Logistiek Rapport 1 e pilot VBZ en NVB

Duurzame Logistiek Rapport 1 e pilot VBZ en NVB Duurzame Logistiek Rapport 1 e pilot VBZ en NVB 1 Duurzame Logistiek Het Innovatieprogramma Duurzame Logistiek, van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, ondersteunt ondernemingsorganisaties bij het

Nadere informatie

Voedselverlies in ketenperspectief. Willy Sarlee OVAM Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012

Voedselverlies in ketenperspectief. Willy Sarlee OVAM Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012 Voedselverlies in ketenperspectief OVAM Dienst beleidsinnovatie Onderzoek Voedselverlies in ketenperspectief (1/20) gestart in april 2011 tot begin juli 2012 Uitgevoerd door Tritel Eerste deel = keten

Nadere informatie

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil!

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Kijkje in de keuken 'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Tussen de productie van voeding en het opeten

Nadere informatie

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S Wat is H2020? H2020 staat voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.

Nadere informatie

In de levensmiddelenbranche is een goed

In de levensmiddelenbranche is een goed Deze casusopdracht gaat over de VersFustPool, dit is een logistiek samenwerkingsverband in de bedrijfskolom van versproducten. In informatiebron 1 staan gegevens over fusten, zoals afmetingen, gewicht

Nadere informatie

Kennismaken met logistiek en magazijn. deel 2

Kennismaken met logistiek en magazijn. deel 2 Kennismaken met logistiek en magazijn deel 2 Bedrijfsdoel Logistiek bedrijf (DCM) 3 J s (5 j s) juiste goederen Juiste hoeveelheid juiste kwaliteit juiste tijdstip juiste plaats Dit alles tegen zo laag

Nadere informatie

Biotor. Biomassa 2.0. Token model Maart 2018 versie 1.0

Biotor. Biomassa 2.0. Token model Maart 2018 versie 1.0 Biotor Biomassa 2.0 Token model Maart 2018 versie 1.0 Biotor Token model Biotor wil pellets en briketten produceren daar waar dat nodig is: regionaal en dicht bij huis, met het overkoepelende BBT platform

Nadere informatie

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) Inhoud 1. Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Bedrijf... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Energieverbruik en energieverbruikers... Fout!

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directie Energiemarkt en Innovatie Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

Ketenanalyse grasmaaien

Ketenanalyse grasmaaien Ketenanalyse grasmaaien Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Paul Bremmer en Marco Vermeulen Opgesteld op 05-04-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2

Nadere informatie

Tussenevaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016

Tussenevaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Tussenevaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Inleiding In dit document wordt de tussenevaluatie van de CO 2 -footprint en het CO 2 -besparingsplan van SUEZ Nederland weergegeven.

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur Transport en Diensten

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur Transport en Diensten Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur Transport en Diensten Opgesteld door: M. Sanders/ H. Van Beers Gecontroleerd door: Gekwalificeerd auditor dhr. P. Leijdekkers (auditor CO2 prestatieladder) van AQUATEST

Nadere informatie

Goevaers Consultancy. Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016

Goevaers Consultancy. Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016 GC Goevaers Consultancy Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016 Onderwerpen Wie ben ik? Wat is een Green Deal? Wat is duurzame logistiek? Duurzaam vrachtvervoer

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

Voorwoord. pagina 2 Jaarverslag Voedselbank Arnhem In dit jaarverslag kunt u lezen hoe het Voedselbank Arnhem in 2017 vergaan is.

Voorwoord. pagina 2 Jaarverslag Voedselbank Arnhem In dit jaarverslag kunt u lezen hoe het Voedselbank Arnhem in 2017 vergaan is. Jaarverslag 2017 pagina 2 Jaarverslag Voedselbank Arnhem 2017 Voorwoord In dit jaarverslag kunt u lezen hoe het Voedselbank Arnhem in 2017 vergaan is. De voedselbank wil hulp bieden aan de armste gezinnen

Nadere informatie

De CO2-footprint is weer bekend!

De CO2-footprint is weer bekend! De CO2-footprint is weer bekend! Energiebeleid In het eerste half jaar van 2018 is Gebr. van der Lee ook weer actief bezig om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Voortgangsrapportage ketenstudies ZOAB en ML- TRAC Rasenberg Wegenbouw

Voortgangsrapportage ketenstudies ZOAB en ML- TRAC Rasenberg Wegenbouw Voortgangsrapportage ketenstudies ZOAB en ML- TRAC Rasenberg Wegenbouw tbv hercertificering niv. 5 op de CO2- Prestatieladder (2015) Deelrapport Rasenberg Wegenbouw B.V. maart 2015 Voortgangsrapportage

Nadere informatie

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels Rijksoverheid EU-GHS Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels EU-GHS EU-GHS is de nieuwe verordening over de indeling, etikettering en verpakking van stoffen

Nadere informatie

Beschrijving en visualisering van DistrEko en interface met webwinkel:

Beschrijving en visualisering van DistrEko en interface met webwinkel: 5a Beschrijving en visualisering van DistrEko en interface met webwinkel: Inleiding Logistiek voor regionale afzet In het voorjaar van 2001 is in de Achterhoek een uniek experiment gestart met een kleinschalig

Nadere informatie

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie Overijssel maart 2010 RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie

Nadere informatie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie ThreeC - verpakkingen Lessenserie Opzet van het project Lesblok1 Maandag 16 maart Lesblok 2 Donderdag 19 maart Lesblok 3 Vrijdag 20 maart Introduc>e op het onderwerp Uitwerken oplossing Posterpresenta>e

Nadere informatie

INLEIDING. Deelrapport Samenwerken voor Innovatie Innovatiemonitor Noord-Nederland Pagina 2 van 10

INLEIDING. Deelrapport Samenwerken voor Innovatie Innovatiemonitor Noord-Nederland Pagina 2 van 10 1 INLEIDING SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR Dit rapport is opgesteld in het kader van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. De monitor is het resultaat van een strategische samenwerking

Nadere informatie

Model Stedelijke Distributie voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case

Model Stedelijke Distributie voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars Beschrijving & case 18 mei 2011 Inhoud Inhoud beschrijving Model Stedelijke Distributie Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving

Nadere informatie

Beladingsgraden - ruimte voor verbetering

Beladingsgraden - ruimte voor verbetering CE Oplossingen Oplossingen voor voor milieu, milieu, economie economie en technologie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft tel: 2611 015 2 HH 150 Delft 150 fax: tel: 015 2 150 151

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

Evaluatie van de Digitale Werkplaats

Evaluatie van de Digitale Werkplaats Evaluatie van de Digitale Werkplaats 2016 Dialogic innovatie interactie 1 Datum Utrecht, 16 juni 2017 Auteurs Robbin te Velde Tessa Groot Beumer 2 Dialogic innovatie interactie Dialogic innovatie interactie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Vragen survey 29-6-2015. Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie. Arnhem 29 juni 2015

Vragen survey 29-6-2015. Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie. Arnhem 29 juni 2015 Energie storage hoe verder Resultaten survey: presentatie& discussie Arnhem 29 juni 2015 1 SAFER, SMARTER, GREENER Vragen survey Welke resultaten moet een gemeenschappelijke activiteit opleveren? Op welke

Nadere informatie

Bachelor s Award 2014

Bachelor s Award 2014 Bachelor s Award 2014 Betreft: Opdracht en beoordelingscriteria Bachelor s Award 2014 Beste studenten, Welkom bij de speciale jubileumeditie van de Voedingscentrum Bachelor s Award. Slepen jullie straks

Nadere informatie

Assortiment: Consumenteninformatie:

Assortiment: Consumenteninformatie: Naam van het bedrijf: Albert Heijn Branche: Levensmiddelen Aantal medewerkers: 55000 Website: www.ah.nl Contact: via website Contact persoon: via website Aantal winkels: 750 Assortiment: Zijn er afspraken

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat 1 van 5 4-3-2017 08:55 standaard.be Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat Van onze redactrice Inge Ghijs BrusselWat moeten we eten als we met ons eetpatroon geen aanslag willen plegen op het

Nadere informatie

Ervaringen van 2 SIT projecten

Ervaringen van 2 SIT projecten Ondernemers oordelen over SIT Quotes & behaalde resultaten Ervaringen van 2 SIT projecten > MediaMotion Data B.V. Producent van CD s en DVD s > Substra B.V. Producent van steenwol-producten voor de glastuinbouw

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel 25 september 2009 Populaire versie van de nota Duurzaam voedsel van het ministerie van LNV. Het verduurzamen van consumptie en productie van voedsel lukt alleen

Nadere informatie

Gevaarlijke Lading. Platform voor vervoer, op- en overslag van gevaarlijke stoffen. bedrijfsvoering. factsheet 2016

Gevaarlijke Lading. Platform voor vervoer, op- en overslag van gevaarlijke stoffen. bedrijfsvoering. factsheet 2016 bedrijfsvoering factsheet 2016 Datum: 01-01-2016 Vervangt gegevens van: 01-01-2015 BLADFORMULE vakblad Gevaarlijke Lading Gevaarlijke Lading is een vakinhoudelijk platform dat zich richt op transport,

Nadere informatie

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Wegen, water, spoor en luchtruim worden drukker.

Nadere informatie

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Conferentie Agro met Energie verbinden, Rotterdam, 10 mei 2011 Jan Smits Toekomst Tuinbouw in de Biobased Economy Achtergrond Wat willen we bereiken Kenniscentrum

Nadere informatie

Intermezzo Logistiek is topsport

Intermezzo Logistiek is topsport Logistiek is topsport Maurits Kreijveld Hoe bouw je op een grasveld in drie weken tijd een stad voor ruim 50.000 inwoners? Dat is de uitdaging voor de organisatie van het muziekfestival Lowlands, dat jaarlijks

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

World Food Center uit de startblokken!

World Food Center uit de startblokken! World Food Center uit de startblokken! De plannen voor de realisatie van het World Food Center (WFC) zijn in een ver gevorderd stadium. Het WFC wordt een iconisch experience center waar de Nederlandse

Nadere informatie

Structuuronderzoek 22 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013

Structuuronderzoek 22 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013 Structuuronderzoek 22 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

PROPOSITIE DEVELOPER. Consulting Exit Business Development Marketing #VACATURE

PROPOSITIE DEVELOPER. Consulting Exit Business Development Marketing #VACATURE Consulting Exit Business Development Marketing #VACATURE PROPOSITIE DEVELOPER De prijzenkast van bol.com puilt uit: Retailer van het Jaar, Beste webshop, publieksprijzen, noem maar op. De e-tailer kent

Nadere informatie

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 44: Bio-energie Oktober 2017

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 44: Bio-energie Oktober 2017 Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 44: Bio-energie Oktober 2017 1. Inleiding 1.1 Aanleiding RVO.nl stimuleert het opwekken van bio-energie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, onder

Nadere informatie

Structuuronderzoek 23 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014

Structuuronderzoek 23 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014 Structuuronderzoek 23 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

Duurzame stedelijke distributie

Duurzame stedelijke distributie Dagrand Distributie Duurzame stedelijke distributie PIEK Inhoud Aanleiding/ beleid Problematiek Doelstellingen Aanpak 1 proces 2 onderzoek 3 projecten > dagranddistributie 2 Rotterdam Rotterdam 582.000

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Slim digitaal samenwerken

Slim digitaal samenwerken Slim digitaal samenwerken Empuls: auteurs Erik Rickelman Boukje Scheepmaker Stefan van Gerwen Syntens: Jolande Oostveen-Visser redactie Voorwoord Van fax naar muisklik Tijd besparen, kosten reduceren en

Nadere informatie

Fabrikant. Groothandel. Detailhandel. Consument

Fabrikant. Groothandel. Detailhandel. Consument U wilt klanten geen nee verkopen. Maar ook niet blijven zitten met voorraad. Een efficiënte goederen-, geld- en informatiestroom tussen fabrikant, groothandel, winkelier en klant voorkomt voorraadtekort

Nadere informatie

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Strategisch plan Opdrachtgever NBB-groep D. Doornenbal Auteur C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstelling scope 3 emissies... 4 2.1 MAATREGELEN... 4 3 Scope

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Scope 3 emissie analyse Schindler Liften B.V. 5 december 2016

Scope 3 emissie analyse Schindler Liften B.V. 5 december 2016 Scope 3 emissie analyse Schindler Liften B.V. 5 december 2016 Inleiding Dit document omvat een kwantitatieve scope 3 emissie analyse behorende bij eis 4.a.1 van de CO2-prestatieladder. Deze analyse is

Nadere informatie

Stedelijke distributie het opzoeken van de randen

Stedelijke distributie het opzoeken van de randen Stedelijke distributie het opzoeken van de randen EVO Bedrijfsadvies Ton Mooren Easy Fairs 7 & 8 april 2010 Stedelijke distributie Nijmegen start nieuw duurzaam distributie-initiatief (25-3) Amsterdam

Nadere informatie

Aanleg 3 e spoor Duitsland 2016-2022

Aanleg 3 e spoor Duitsland 2016-2022 Aanleg 3 e spoor Duitsland 2016-2022 Aanpak gevolgen bouwwerkzaamheden Eric Bezem 21 november 2013 Spoorcafé Aanleg 3 e spoor Duitsland Succesvolle jarenlange lobby Financieringsbesluit Duitsland zomer

Nadere informatie

Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7

Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7 Nieuwsbrief over de dijkteruglegging Lent augustus 2010 nr 7 Ruimte voor de rivier Ons klimaat verandert. Daardoor krijgen rivieren steeds meer water te verwerken. Om overstromingen te voorkomen, geeft

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT CO 2 PRESTATIELADDER VOORTGANGSRAPPORTAGE KETENANALYSE RAPPORTAGE SCOPE

CARBON FOOTPRINT CO 2 PRESTATIELADDER VOORTGANGSRAPPORTAGE KETENANALYSE RAPPORTAGE SCOPE PRESTATIELADDER VOORTGANGSRAPPORTAGE KETENANALYSE RAPPORTAGE SCOPE 3 DOCUMENTNAAM AUTEUR: VERSIE: DATUM: STATUS: Voortgangsrapportage ketenanalyse KAM 22 03-08-2015 CONCEPT AUTORISATIE OPGESTELD DOOR:

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Inleiding Duurzaamheidkompas #17 gezond en duurzaam voedsel Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder plan CO 2 -prestatieladder T.b.v. certificering CO 2 -prestatieladder (nr 3.C.1) U vindt in dit document de communicatiedoelstellingen, de interne en externe doelgroepen, de interne en externe communicatiemiddelen

Nadere informatie

Stadsboeren in Nederland

Stadsboeren in Nederland Stadsboeren in Nederland Door: ir. Rosanne Metaal Directie Europees Landbouwbeleid &Voedselzekerheid DG AGRO, Ministerie Economische Zaken Presentatie Alumni-netwerk, 12 november 2013, Uit Je Eigen Stad

Nadere informatie

Workshop Bouwlogistiek

Workshop Bouwlogistiek Workshop Bouwlogistiek Duurzame concepten en kansen Innovatieprogramma Duurzame Logistiek Hans Vermij, 28 november 2008. Inhoud 1. Hand in hand met het bedrijfsleven in: Bouwlogistieke Terminal West-Friesland

Nadere informatie

Aanvraag bijdrage uit MTF Project: Technische realisatie van proefproductie van een nieuwe eps-verpakking op basis van gerecycled eps

Aanvraag bijdrage uit MTF Project: Technische realisatie van proefproductie van een nieuwe eps-verpakking op basis van gerecycled eps Aanvraag bijdrage uit MTF Project: Technische realisatie van proefproductie van een nieuwe eps-verpakking op basis van gerecycled eps maandag 9 augustus 2004 09/08/2004 verpakkingen uit eps-recyclaat 2

Nadere informatie

EPS isoleert, bouwt en beschermt

EPS isoleert, bouwt en beschermt EPS isoleert, bouwt en beschermt Isoleert, bouwt en beschermt EPS is een bouwstof die door de bouw en de industrie al 50 jaar lang gewaardeerd wordt vanwege zijn uitmuntende eigenschappen. En nog steeds

Nadere informatie

IMPRESSIE BUURTGESPREK OVERVECHT-NOORD AARDGASVRIJ Buurt rond de Hispanioladreef 4 februari 2019

IMPRESSIE BUURTGESPREK OVERVECHT-NOORD AARDGASVRIJ Buurt rond de Hispanioladreef 4 februari 2019 IMPRESSIE BUURTGESPREK OVERVECHT-NOORD AARDGASVRIJ Buurt rond de Hispanioladreef 4 februari 2019 Maandagavond 4 februari vond het buurtgesprek plaats over het aardgasvrij maken van de buurt rond de Hispanioladreef.

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 1 Dit is een voorproefje in druk van het digitale Cosun MVO-verslag over 2011. Wilt u meer gegevens raadplegen over wat wij zoal ondernemen met het oog op onze maatschappelijke

Nadere informatie

Zuinige Superinnovatoren. Deelrapport Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. Prof.Dr. Dries Faems

Zuinige Superinnovatoren. Deelrapport Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. Prof.Dr. Dries Faems Deelrapport Noord-Nederlandse Innovatiemonitor Prof.Dr. Dries Faems d.l.m.faems@rug.nl 1. INLEIDING 1.1 SAMENWERKINGSPROJECT NOORD-NEDERLANDSE INNOVATIEMONITOR Dit rapport is opgesteld in het kader van

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Gevaarlijke Lading. Platform voor vervoer, op- en overslag van gevaarlijke stoffen BEDRIJFSVOERING FACTSHEET 2017

Gevaarlijke Lading. Platform voor vervoer, op- en overslag van gevaarlijke stoffen BEDRIJFSVOERING FACTSHEET 2017 BEDRIJFSVOERING FACTSHEET 2017 Datum: 01-01-2017 Vervangt gegevens van: 01-01-2016 FORMULE PLATFORM GEVAARLIJKE LADING Gevaarlijke Lading is een vakinhoudelijk platform dat zich richt op transport, opslag

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.: Nieuwsbrief juni 2010. Geachte lezer, Nieuws. Voor u ligt de nieuwsbrief van juni

In deze nieuwsbrief o.a.: Nieuwsbrief juni 2010. Geachte lezer, Nieuws. Voor u ligt de nieuwsbrief van juni Nieuwsbrief juni 2010 Geachte lezer, Nieuws. Voor u ligt de nieuwsbrief van juni Website. Door middel van de site houden we u op de hoogte van onze activiteiten. Actuele informatie kunt u altijd vinden

Nadere informatie

Met RURANT aan tafel Gepubliceerd op Stadslab2050 ( Met RURANT aan tafel. Page 1 of 6

Met RURANT aan tafel Gepubliceerd op Stadslab2050 (  Met RURANT aan tafel. Page 1 of 6 Met RURANT aan tafel Page 1 of 6 Vijf partners engageren zich rond het thema eten, we gaan aan tafel met Rurant. RURANT vzw [1]is het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen. Samen

Nadere informatie

Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V.

Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V. Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport Aannemersbedrijf B.V. Opgesteld door: M. Gordijn Gecontroleerd door: Gekwalificeerd auditor dhr. P. Leijdekkers (auditor CO2 prestatieladder) van AQUATEST

Nadere informatie

Datum 4 december 2018 Betreft Resultaten 2017 Meerjarenafspraken energie-efficiëntie MJA3 en MEE

Datum 4 december 2018 Betreft Resultaten 2017 Meerjarenafspraken energie-efficiëntie MJA3 en MEE > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Bureau Waardenburg B.V. Communicatieplan Bijlage C Bij Energiemanagement actieplan

Bureau Waardenburg B.V. Communicatieplan Bijlage C Bij Energiemanagement actieplan Bureau Communicatieplan Bijlage C Bij Energiemanagement actieplan CULEMBORG, DECEMBER 2014, VERSIE 1 BUREAU WAARDENBURG B.V. Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Belanghebbenden (stakeholders) 3 2.1 Interne doelgroepen

Nadere informatie

BRANDWIJK HOLDING BV. CO 2 -Prestatieladder Participatie plan. Pagina 1 van 6

BRANDWIJK HOLDING BV. CO 2 -Prestatieladder Participatie plan. Pagina 1 van 6 BRANDWIJK HOLDING BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 BRANDWIJK HOLDING BV... 3 3 Sector- en keteninitiatieven... 3 4 Passieve deelname aan initiatieven...

Nadere informatie

Resultaten ICT Barometer Green ICT. Jaargang 9 14 juli 2009

Resultaten ICT Barometer Green ICT. Jaargang 9 14 juli 2009 Resultaten ICT Barometer Green ICT Jaargang 9 14 juli 2009 DISCLAIMER: de kleine lettertjes De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde vinger aan de pols voor managers. Het

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2008-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2008-II Beoordelingsmodel Vraag Antwoord Scores Migratie en vervoer Opgave 1 Segregatie en integratie 1 maximumscore 2 Uit de beschrijving moet blijken dat: op nationale schaal er een concentratie in het westen

Nadere informatie

Samen zorgen voor minder CO2. Johan van Dalen, ProRail Symposium Duurzame Infrastructuur, RWS 28 april 2011

Samen zorgen voor minder CO2. Johan van Dalen, ProRail Symposium Duurzame Infrastructuur, RWS 28 april 2011 Samen zorgen voor minder CO2 Johan van Dalen, ProRail Symposium Duurzame Infrastructuur, RWS 28 april 2011 5 Agenda Waarom de CO2 Prestatieladder Kernpunten van de ladder Praktijkervaringen Prestatieladder

Nadere informatie

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector 2 Het gaat goed met de sector Transport & Logistiek. En dat wil de Nederlandse overheid

Nadere informatie

Leerpunten. Consumentgericht schapbeheer in gesloten keten. December 2011

Leerpunten. Consumentgericht schapbeheer in gesloten keten. December 2011 Leerpunten Consumentgericht schapbeheer in gesloten keten December 2011 Leren van de trajecten: PT subsidie 2009-2011; Consumentgericht schapbeheer in gesloten keten. Samenwerking met partners Productschap

Nadere informatie

i F jnm azi z g ne n tw erk k vo v o o r o bou o w log o ist s i t ek, k k e n lpun u t n e t n n en n ni n euw e ui u td t aging n en

i F jnm azi z g ne n tw erk k vo v o o r o bou o w log o ist s i t ek, k k e n lpun u t n e t n n en n ni n euw e ui u td t aging n en Fijnmazig netwerk voor bouwlogistiek, knelpunten en nieuwe uitdagingen, NVB congres, Kampen 1 Inhoud Inleiding Marktbeschrijving bouwmaterialen, trends en ontwikkelingen Positie van binnenvaart en binnenhavens

Nadere informatie

BRANDWIJK HOLDING BV

BRANDWIJK HOLDING BV BRANDWIJK HOLDING BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Opgesteld door: E. Wolthuis Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Huis ter Heideweg 4 3705 LZ Zeist Tel: 030 243 64 64 Datum: 23 september

Nadere informatie

verrassend werken bij #

verrassend werken bij # verrassend werken bij # we willen het leven van mensen leuker en makkelijker maken 2 3 dit is # We willen het leven van mensen leuker en makkelijker maken. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn, vinden

Nadere informatie

Change the world shopping

Change the world shopping Change the world shopping V.U./E.R.: Erik Devogelaere, Hoogstraat 35 E, 3360 Bierbeek, België - Belgique Op een plezierige manier de wereld veranderen Kies voor eerlijke kwaliteitsproducten Het hoeft

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 75 01 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk 2007/0008103

Nadere informatie

De standaard voor de digitale vrachtbrief

De standaard voor de digitale vrachtbrief De standaard voor de digitale vrachtbrief Onjuiste en onvolledige informatie in de logistieke keten leidt tot vertraging, extra werk en niet-afgeleverde goederen. Bij 5% van alle zendingen gaat bij de

Nadere informatie

Samenvatting Structuuronderzoek 26

Samenvatting Structuuronderzoek 26 Samenvatting Structuuronderzoek 26 1 Samenvatting Structuuronderzoek 26 De handel in bouwgrondstoffen in Nederland van 2008 tot en met 2017 Samenvatting Structuuronderzoek 26 2 Colofon Auteur: De heer

Nadere informatie

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V.

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V. . 4.A.3 Ketenanalyse Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel en afbakening Ketenbeschrijving 3. Inhuur. 4. Ontwikkelingen 5. Partners en belanghebbenden

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie