Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen"

Transcriptie

1 2015 was een mooi jaar waarin we landschap en erfgoed in de provincie Utrecht voor jong en oud beleefbaar maakten. Nieuwsgierig? Blader door het jaarverslag en ontdek wat we in 2015 allemaal deden.

2 Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen. Spelenderwijs leren kinderen, ouders en grootouders de cultuurhistorische waarde van deze bijzondere locaties op de Utrechtse Heuvelrug kennen.

3 In samenwerking met Utrechtse erfgoedpartners ontwikkelden we de website geschiedenislokaalutrechtwo1.nl. Hiermee is een schat aan bronnenmateriaal over de provincie Utrecht tijdens de Eerste Wereldoorlog toegankelijk gemaakt voor docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs.

4 Om de geschiedenis van Utrecht voor iedereen zichtbaar en beleefbaar te maken, werkten we met de vele Utrechtse erfgoedpartners hard aan het optimaliseren van het webplatform UtrechtAltijd.nl. De website had bezoekers. Daarnaast wordt de Facebookpagina door 850 mensen gevolgd.

5 De kroon op het werk van de Werkgroep Oorlog en Vrede is de publicatie van de artikelen in Jaarboek Oud-Utrecht 2015 onder de titel Utrechters in oorlog en vrede. De auteurs hebben hun artikelen voor een breed publiek bewerkt tot nieuwe verhalen op de erfgoedportal UtrechtAltijd.nl.

6 Ook vulden we het hart van de regiocanons met de canon van de stad Utrecht! Dankzij samenwerking met Utrechtse erfgoedinstellingen zijn op utrechtsecanons.nl nu ook de hoogtepunten uit de Utrechtse stadsgeschiedenis te vinden.

7 Wij ondersteunden met Kunst Centraal en Filiaal Theatermakers 65 scholen, leerkrachten en leerlingen om hun cultuuronderwijs meer kwaliteit te geven en in het hart van de school te brengen. Zij kregen deskundigheidsbevordering en teamtrainingen om het creatief vermogen te stimuleren, werkten aan leerlijnen, vakverbinding en talentontwikkeling. En ze werden gemotiveerd om de directe culturele omgeving te betrekken bij het onderwijs.

8 Samen met Kunst Centraal en talloze lokale culturele partners hebben we ook weer het Cultuurprogramma vormgegeven. Op 231 scholen leerden kinderen over hun eigen culturele omgeving. Daarnaast werden onze erfgoedprojecten ook nog los aangevraagd door gemeenten die niet meedoen aan het Cultuurprogramma.

9 2015 was het Jaar van de Klompenpaden. Het boek over de eerste 50 Klompenpaden werd gepresenteerd. En er waren 2 exposities in de musea Nairac en Vredegoed. Ook organiseerden we wandelingen met een gids, waardoor de 50 deelnemers veel interessante informatie over landschap en erfgoed kregen.

10 In Utrecht kwamen er 3 nieuwe Klompenpaden bij en 5 paden bestonden alweer 10 jaar. In Utrecht en Gelderland zijn er nu 85 paden die garant staan voor meer dan kilometer wandelplezier. Naar schatting werd daar keer gebruik van gemaakt. Met 350 vrijwilligers houden we de kwaliteit van alle Klompenpaden hoog.

11 350 weidevogelvrijwilligers beschermden zo n weidevogelnesten. Registratie is nu ook mogelijk met de smartphone en hier werd volop gebruikt van gemaakt. Helaas was het door verschillende omstandigheden een slecht jaar voor de weidevogels.

12 Ruim 40 vrijwilligers zijn op pad geweest om kleine landschapselementen te inventariseren. De inventarisatiegegevens van bijvoorbeeld hoogstamboomgaarden, knotwilgenrijen, hagen, geriefhoutbosjes en poelen werden digitaal verwerkt. Daarmee hebben wij de juiste informatie om samen met eigenaren en gemeenten herstelprojecten uit te voeren.

13 Ook kwamen er weer nieuwe vrijwilligersgroepen bij. Voor het onderhouden van de historische tuin van Huis te Maarn richtten we een groep op die uit 9 mensen bestaat en iedere dinsdag op het landgoed werkt. En in samenwerking met Vereniging Hoogstamfruit Groene Hart is een Hoogstambrigade voor de Utrechtse Waarden opgeleid en aan de slag gegaan.

14 Met de gemeente Zeist hebben we voor het beheer en de inventarisatie van 3 poelen in Zeist een Poelenbrigade opgezet. Hierdoor geven we libellen, amfibieën en bijzondere planten, zoals waterviolier en orchideeën, een betere leefplek.

15 Dankzij ons gereedschapsdepot konden alle vrijwilligers buiten weer hard aan de slag. Flinke aantallen materialen worden tijdelijk en langdurig uitgeleend aan vrijwilligersgroepen, maar ook ingezet bij grote evenementen zoals NLdoet, de Boomfeestdag of de Natuurwerkdag.

16 Op 7 november kreeg het landschap tijdens de landelijke Natuurwerkdag ook in de provincie Utrecht een opknapbeurt dankzij de inzet van vrijwilligers. Er werd gewerkt op 38 locaties, waaronder 4 gezinslocaties.

17 Om het kennisniveau van alle vrijwilligers hoog te houden organiseerden we 14 groene cursussen waar 179 deelnemers aan meededen. Gemiddeld cijfer dat deelnemers gaven voor de cursus is een 8,1! In samenwerking met de samenwerkende Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseerden we 10 boeiende lezingen voor ongeveer 500 deelnemers.

18 Daarnaast bedienden we ook het erfgoedveld met trainingen. Extra gemotiveerd en vers geschoold konden 4 groepen cursisten verder in hun eigen erfgoedorganisatie. Als rondleider bijvoorbeeld.

19 In 6 levendige bijeenkomsten van het UtrechtAltijd Netwerk kwamen gloednieuwe trends, zilveren kansen, de waarde van cultuur voor je gemeente, vruchtbare samenwerking met financiers en nog veel meer aan de orde. Het was natuurlijk ook een plek voor ontmoeting!

20 Met het Boerderijen Platform Utrecht vond er een dynamische kennisuitwisseling plaats tussen wetenschappers, boeren, buren en bewoners in het buitengebied. Tijdens 7 rondetafelgesprekken kwamen diverse onderwerpen aan bod zoals multifunctionele landbouw, monumentale boerderijen, nieuwe ondernemers en schaalvergroting.

21 Er zijn 7 agrarische collectieven opgericht, die wij op verschillende manieren verder hielpen. Voor het Collectief Agrarisch Natuurbeheer Utrecht Oost schreven we het kwaliteitshandboek, dienden we de gebiedsaanvraag in en sloten we de beheerovereenkomsten af met de deelnemers aan agrarisch natuurbeheer. De andere agrarische collectieven adviseerden we over het beheer van landschapselementen en het opzetten van een monitoringsplan voor weidevogelbeheer.

22 De Ervenconsulenten gaven 30 individuele adviezen aan gemeenten en initiatiefnemers in het landelijk gebied. En zij bouwden het netwerk en de kennis uit door presentaties te geven en mee te discussiëren tijdens belangrijke bijeenkomsten.

23 Onze Landschapsbeheerploegen werkten met meer dan 100 vrijwilligers aan het landschap. Zij beheerden kilometers hagen, houtwallen, knotbomenrijen, poelen, landgoederen, hoogstamfruitboomgaarden en nog veel meer.

24 We lieten mensen weer het Lekkere Landschap ervaren met wildplukexcursies, aanleg van 2 nieuwe plukplekken en 3 nieuwe Foodwalks op Klompenpaden die men zelfstandig kan wandelen.

25 Het Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn was dit jaar het podium voor de jaarlijkse Archeodag. Dé jaarlijkse dag voor ontmoeting, interessante lezingen en mooie excursies waar meer dan 90 archeologievrijwilligers uit de hele provincie Utrecht bijeen kwamen.

26 En achter de schermen werd hard gewerkt aan de voorbereidingen van de ArcheoHotspot Utrecht, die in 2016 inmiddels is geopend voor het publiek.

27 Dankzij vrijwilligers, die wij ondersteunen, konden volwassenen en kinderen genieten van de Pyramide van Austerlitz. Zoals de mensen die hier boven op de Pyramide een mooi uitzicht over de omgeving hebben.

28 Op 5 november zijn eigenaren van buitenplaatsen en vertegenwoordigers van rijk, provincie, gemeenten en diverse adviseurs samengekomen in Kasteel de Haar. Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen organiseerde alweer het 4de symposium, dit keer met het thema De buitenplaats verdient het.

29 We namen ook afscheid van onze directeur Frans ter Maten. Na 36 jaar met veel passie te hebben gewerkt aan het landschap en het erfgoed in de provincie Utrecht, begon hij aan een nieuwe uitdaging als lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe. En Ivo Brautigam nam in november de taken van Frans over.

30 We hopen u een mooi overzicht te hebben gegeven. Wilt u meer weten? Kijk dan eens op Of volg ons op Foto s: Marcella Dorigo, Allard Willemse, Landschap Erfgoed Utrecht Landschap Erfgoed Utrecht Postbus AC De Bilt T info@landschaperfgoedutrecht.nl Het werk van Landschap Erfgoed Utrecht wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij.

Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letter

Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letter In 2014 deden we samen met vele partners en dankzij alle financiers weer veel voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Blader door dit jaarverslag en bekijk hoe we 2014 ingekleurd hebben. Op

Nadere informatie

Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de pr

Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de pr In 2013 hebben we samen met verschillende partijen weer veel bereikt voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Stap in en reis met ons mee door 2013. Op reis gingen we tijdens de start van het

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en laten bloeien

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016 Ing. 20 april 2016 PS2016-313 2016-006156 PS 29 juni 2016 Van: statenledenbounces@webmail.prvgld.nl namens A. Vriend Landschapsbeheer Gelderland Verzonden: woensdag

Nadere informatie

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Programma Routes Jaarrapportage 2013 Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Inleiding Landschap Erfgoed Utrecht werkt aan routes om landschap en erfgoed toegankelijk en beleefbaar te maken voor een

Nadere informatie

VERBINDT JE MET MEER!

VERBINDT JE MET MEER! VERBINDT JE MET MEER! 2017 1 VOORWOORD 2017 was in veel opzichten een overgangsjaar voor LEU. Op alle fronten is er hard gewerkt aan het formuleren van een nieuwe koers en toekomststrategie, wat in het

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g 2016

j a a r v e r s l a g 2016 jaarverslag We ondersteunden erfgoedinstellingen, ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen bij het realiseren van zo n 20 projecten rondom de zeven erfgoedlijnen. We beheerden de publiekswebsite www.geschiedenisvanzuidholland.nl,

Nadere informatie

1. Eigenaren en beheerders 2. Overheid en overheidgefinancierde organisaties 3. Experts 4. Bezoekers en vrijwilligers

1. Eigenaren en beheerders 2. Overheid en overheidgefinancierde organisaties 3. Experts 4. Bezoekers en vrijwilligers UITSLAGEN VIER DEELENQUETES De provincie Utrecht heeft de Uitvoeringsagenda Historische Buitenplaatsen 2012-2015 geëvalueerd. De evaluatie bestond naast bureauonderzoek, interviews met hoofdpersonen bij

Nadere informatie

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen

5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen 5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen Steeds meer mensen en organisaties weten skbl te vinden en haar kracht als kennisverzamelaar

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

VERZEKERD VAN LANDSCHAP!

VERZEKERD VAN LANDSCHAP! VERZEKERD VAN LANDSCHAP! Jaarbericht 2013 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap VERZEKERD VAN LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap;

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie Rol van intermediairs bij zelforganisatie Mentoren als begeleiders van werkdagen in het groen Studiedag Zelforganisatie is beter voor de natuur, Wageningen 21 maart 2013 Maurice Kruk, Landschapsbeheer

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2011

Nieuwsbrief december 2011 Nieuwsbrief december 2011 Burgemeester geeft startsein project Zeister Buitens Burgemeester Koos Janssen gaf op 1 december het startsein voor Zeister Buitens, een gezamenlijk project van vier Zeister erfgoedpartners

Nadere informatie

Handleiding Echt gebeurd!

Handleiding Echt gebeurd! Handleiding Echt gebeurd! Inhoud 1. Introductie Pag. 1 2. Echt gebeurd! lessen Pag. 1 3. Kerndoelen Pag. 2 4. Excursies, lezingen en workshops Pag. 3 5. De website Pag. 4 7. Pag. 5 1. Introductie Welkom

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017

Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017 Rivierenland werkt voortvarend verder JAARBERICHT 2017 1 INHOUD WIE IS COLLECTIEF RIVIERENLAND? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER PAGINA 6 VOORUITBLIK NAAR

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Centrum voor de kunsten

Centrum voor de kunsten regio Ontdek jezelf bij De Muzehof 2014 2015 Centrum voor de kunsten Muzehof Coehoornsingel 1, Zutphen - info@muzehof.nl - muzehof.nl muzehof Centrum voor de kunsten is dé ontmoetingsplek op het gebied

Nadere informatie

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID Deze folder is opgesteld door OPG en adviesbureau Wing en is gefinancierd door de provincie Overijssel. Het geeft een indicatief beeld van de resultaten van het landgoederenbeleid van de provincie Overijssel

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL

PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL ERFGOEDPROJECTEN, SCHOLING EN ADVIES 2 0 1 5 2 0 1 6 ERFGOED EDUCATIE ERFGOED Door zijn aanwezigheid en handelen heeft de mens allerlei sporen nagelaten.

Nadere informatie

Advies nieuwe veestal, Rijksstraatweg 1, Leersum Pagina 1

Advies nieuwe veestal, Rijksstraatweg 1, Leersum Pagina 1 Advies nieuwe veestal, Rijksstraatweg 1, Leersum Pagina 1 d.d. 1 maart 2019 Geachte mevrouw de Brauwere en heer Middelkoop, afschrift aan GS en PS en verantwoordelijke wethouder Op uw verzoek geef ik hierbij

Nadere informatie

uitleg bij de kaartjes

uitleg bij de kaartjes Kasteel Amerongen waar sinds 1286 belangrijke families woonden. Bollendak op Utrecht Centraal. Het weegt 500.000 kilo! Heksenwaag Oudewater waar je gewogen werd om te kijken of je een heks was. Vestingsstad

Nadere informatie

Werkplan Vallei Horstee 2015

Werkplan Vallei Horstee 2015 Werkplan Vallei Horstee 2015 A. Organisatie 1. Bestuur Vallei Horstee heeft een Algemeen Bestuur (AB) met 7 leden. Het AB vergadert ca. 4 keer per jaar. Drie bestuursleden uit het AB (voorzitter, secretaris

Nadere informatie

Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur

Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur Welkom! PERSOONLIJK Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur BEST WESTERN PREMIER Kasteel De Vanenburg biedt u in een sfeervolle landelijke omgeving volop gelegenheid om te ontspannen. Deze

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen

Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen André Kaper www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Inhoud Introductie SLG Participatie en vrijwilligerswerk op landgoederen en buitenplaatsen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ oktober 2015 Uw stem is geld waard voor de Historische Vereniging Als u lid bent van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontvangt u per post uw persoonlijke stemcode

Nadere informatie

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen Hoogeveen Lenen wordt jaarverslag 2016 delen Lenen wordt delen De bibliotheek is de plek voor cultuur, kennis en inspiratie, waar je talenten ontwikkelt en waar we belangeloos verbinding maken met elkaar

Nadere informatie

Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat???

Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat??? Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat??? Gemeente Houten 14 december 2010 Koen Helling Afdeling RBL Werk in uitvoering De Landschapscoördinator

Nadere informatie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie Park Rijnhuizen Levendige cultuurhistorie Storytelling: hoe vertel je een goed verhaal? Personages Gebeurtenis Conflict Emoties Twist of plot Stimuleer alle zintuigen Interpretatie: wat is het en hoe kan

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN Volwassenenwerk Kinderwerk Buurtwerk Informatie en advies Ondersteuning en bemiddeling Jeugd- en jongerenwerk VOORWOORD 2014 was voor vele inwoners een spannend

Nadere informatie

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei LANDSCHAPSFONDS VECHTVALLEI Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! De Vechtstreek is een uniek gebied in de dicht bevolkte Randstad,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap NIEUWSBRIEF afdeling Noord-Oost Twente 2019 februari Deze afdeling is ontstaan uit een fusie in 2017 van de afdelingen Oldenzaal/Dinkelland, Losser en Tubbergen 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten

Nadere informatie

Landschap en cultuur

Landschap en cultuur Landschap en cultuur Participatie en de toekomst van het landschap Handvaten bij de nieuwe Omgevingswet By Edwin Raap Landschap en cultuur Gemeenten moeten de komende jaren een omgevingsvisie opstellen.

Nadere informatie

Pilot CPO-Huren = Ni jenaobers. Wooncoöperatie voor betaalbaar wonen en werken

Pilot CPO-Huren = Ni jenaobers. Wooncoöperatie voor betaalbaar wonen en werken Pilot CPO-Huren = Ni jenaobers Wooncoöperatie voor betaalbaar wonen en werken in karakteristieke grote boerderijen i.o. Ni je naobers Ideeëngenerator Krimp provincie Gelderland en koploper Wooncoöperatie

Nadere informatie

Maatschappelijke waardecreatie in de praktijk

Maatschappelijke waardecreatie in de praktijk Maatschappelijke waardecreatie in de praktijk Jaarrapport 2016 Wageningen University & Research, Wetenschapswinkel Maatschappelijke waarde van onderzoek ontstaat bij het gebruik of de toepassing van de

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Terugblik op 2014 Resultaten Programma startdag vrijwillige weidevogelbescherming

Terugblik op 2014 Resultaten Programma startdag vrijwillige weidevogelbescherming Programma startdag vrijwillige weidevogelbescherming Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl 10.00 uur Opening door Arjan Vriend, directeur Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 650 gebouwen 35 kastelen, landhuizen, kasteelruïnes ruim 150 terreinen 24.000 museumstukken ruim

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga 2016 Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe werkt

Nadere informatie

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF Uitgewerkt door: Thijs Oud kunst- en cultuurcoördinator Kunst & COO Langezwaag, juni 2011 KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF De opdracht voor Kunst & COO INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen

Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal. (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal (Agrarisch) natuurbeheer in ons ANV gebied: activiteiten, resultaten en kansen ALV 14 april 2016 Ernst Verwer Gebiedscoördinator Inhoud van de presentatie 1) Missie

Nadere informatie

Kunstschool Boxtel. Inleiding

Kunstschool Boxtel. Inleiding Kunstschool Boxtel Inleiding In dit beknopte scenario wordt een kleine duurzame organisatie voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel omschreven; Kunstschool Boxtel. Kunst- en cultuureducatie stimuleert,

Nadere informatie

Verslag. Themabijeenkomst

Verslag. Themabijeenkomst Verslag Themabijeenkomst Financiering van lokale initiatieven Kansen voor overheden en bewoners 5 april 2018 Groen aan de Buurt Steeds meer mensen nemen het initiatief om de natuur in hun eigen buurt te

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag Jaarverslag 218 7 jarig jubileum Natuureducatie voor scholieren Ledenactiviteiten en projecten Excursies Natuurcursussen Natuurdag Jaarverslag 218 Boomfeestdag in Park Zuidbroek IVN Apeldoorn - Jaarverslag

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

De Kromme Rijnstreek bloeit

De Kromme Rijnstreek bloeit OP EUROPA INVESTEERT IN ZIJN PLATTELAND 43 PROJECTEN ONDERSTEUND De Kromme Rijnstreek bloeit Resultaten LEADER Kromme Rijn 2007-2013 EU SUBSIDIE VERVIJFVOUDIGD VERSTERKING STREEKIDENTITEIT EN LEEFBAARHEID

Nadere informatie

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE Portefeuillehouder: V.M. van de Fliert-Klein Programmacoördinator: J.S.J. Bimmel 4.1 Missie De gemeente Scherpenzeel wil een vitale samenleving zijn waarin inwoners

Nadere informatie

Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden

Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Cursus Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Begin 2013 heeft IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, de cursus Ambassadeurs

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010 Regiodag 2010 Resultaten 10 e peiling GeldersPanel 1 augustus 2010 Inleiding Op 12 juni vond de tweede Gelderse Regiodag plaats in de Achterhoek en Liemers. Hoogtepunten waren kasteel Huis Bergh in s Heerenberg,

Nadere informatie

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen.

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen. Collegebesluit 31 mei 2011 Hoewel niet iedereen zich dit altijd direct realiseert, krijgen we allemaal in ons leven met cultuur te maken. Doorgaans zijdelings, wanneer we via de radio naar muziek luisteren,

Nadere informatie

12 landschapsaspecten

12 landschapsaspecten 12 landschapsaspecten Voor de analyse van een landschap zijn onderstaande aspecten van belang. Ze geven een nadere invulling aan de kernkwaliteiten. 12 landschapsaspecten... 1 1. Opbouw landschap... 1

Nadere informatie

zorg voor ons landschap

zorg voor ons landschap Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl zorg voor ons landschap Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): Stichting met ideële doelstelling. Missie: Zorg voor een vitaal, beleefbaar

Nadere informatie

Veteranen. Onze missie. veteraneninstituut.nl

Veteranen. Onze missie. veteraneninstituut.nl Veteranen. Onze missie. veteraneninstituut.nl 2 Wij maken ons hard voor erkenning Veteranen hebben ons land gediend tijdens oorlogen, gewapende con flicten of vredesmissies. Zij hebben op grond daarvan

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Soest 52.9 (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 137091 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Soest 52.9 (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 137091 Falk-VVV fietskaarten, een serie

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

Regionaal Archief Nijmegen. nijmegen beuningen druten groesbeek heumen lingewaard west maas en waal wijchen en het waterschap rivierenland

Regionaal Archief Nijmegen. nijmegen beuningen druten groesbeek heumen lingewaard west maas en waal wijchen en het waterschap rivierenland Regionaal Archief Nijmegen nijmegen beuningen druten groesbeek heumen lingewaard west maas en waal wijchen en het waterschap rivierenland jaarverslag 2015 Via de studiezaal en de website van het Regionaal

Nadere informatie

Eindrapportage. Project Verbreding augustus 2008 juli 2012

Eindrapportage. Project Verbreding augustus 2008 juli 2012 Vereniging voor verbrede landbouw De Frisse Wind Eindrapportage Project Verbreding augustus 2008 juli 2012 POP/ILG projectnummer: 2008-41517-32609 Contact: Westfriesedijk 164 1767 CV Kolhorn info@defrissewind.nl

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2

VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2 VERKORTE DOCENTENHANDLEIDING VAN WIE IS DIE KOFFER? Project voor groep 1 en 2 COLOFON Erfgoed Nederland heeft Van wie is die koffer? als pilotproject (laten) ontwikkelen in samenwerking met de gemeente,

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Extra handen voor uw historische tuin, hoe pakt u dat aan?

Extra handen voor uw historische tuin, hoe pakt u dat aan? Extra handen voor uw historische tuin, hoe pakt u dat aan? Stappenplan en aandachtspunten bij het oprichten van een vrijwilligersgroep Historische tuinen - Onderdeel 2 van het project Groene Vingers van

Nadere informatie

Perfecte uitvalsbasis voor zakelijke bijeenkomsten

Perfecte uitvalsbasis voor zakelijke bijeenkomsten Gemeente Utrechtse Heuvelrug Perfecte uitvalsbasis voor zakelijke bijeenkomsten Jaarlijks vinden in de provincie Utrecht meer vergaderingen plaats dan in heel Noord- Holland, Zuid-Holland en Gelderland

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe. Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012. november 2011

Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe. Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012. november 2011 Levend landschap Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012 Extra inspanningen voor de knoflookpad Project voor herstel Erven Valthermond van

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas erik odijk kasteel doorwerth kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenaar Erik

Nadere informatie

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Wil je zelf ervaren hoe het leven was in een Romeins verdedigingsfort? Dat (en nog veel meer) wordt mogelijk in Castellum Hoge Woerd. Utrecht

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht)

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Bijlage: Projecten in de provincie Utrecht (hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Inleiding In de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Verordening

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk?

Wat vinden wij belangrijk? informatieavond Wat vinden wij belangrijk? Kunst is een verrijking voor je leven. Het stimuleert de creativiteit, geeft plezier en zelfvertrouwen en zorgt voor ontwikkeling. Kunst stimuleert kritisch denkvermogen

Nadere informatie