Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letter"

Transcriptie

1 In 2014 deden we samen met vele partners en dankzij alle financiers weer veel voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Blader door dit jaarverslag en bekijk hoe we 2014 ingekleurd hebben.

2 Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letterlijk en figuurlijk in bijzonder licht. Zeker mensen genoten van een zeer gevarieerde programmering op 25 bijzondere locaties in 7 gemeenten.

3 Met de nieuwe website UtrechtAltijd.nl kunnen mensen ook thuis de geschiedenis beleven en de provincie Utrecht ontdekken. Op de website staan verhalen over de provincie, toen hier en nu. De bezoeker vindt er ook activiteiten, locaties en mooie voorwerpen over de rijke geschiedenis van de provincie Utrecht. Op 27 november lanceerde Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur provincie Utrecht, de website in het Paushuize, samen met Utrechtse erfgoedpartners.

4 De provincie Utrecht werd drie prachtige bezoekersattracties rijker op erfgoedgebied: Museum Oud Amelisweerd, DOMunder en het Nationaal Militair Museum. Wij trainden de nieuwe vrijwilligers op zaken als gastvrijheid en rondleiden. In totaal verzorgden we 15 erfgoedcursussen en 6 themabijeenkomsten van de Erfgoed Connectie Utrecht.

5 Ook voor de groene vrijwilligers hadden we een interessant cursusaanbod. Nieuw was de cursus voor (nieuwe) coördinatoren landschapsbeheer. Onze medewerkers leerden de coördinatoren over wat er komt kijken bij goed coördinatorschap. Van het organiseren van een veilige werkdag, verzekeringen en aansprakelijkheid tot publiciteit en het werven van vrijwilligers.

6 In 2014 verzamelden we voor het eerst kengetallen bij de musea, historische verenigingen, archieven en enkele archeologische werkgroepen in de provincie. We lichten hier de vrijwilligers eruit: Bij de musea in de provincie zijn vrijwilligers actief, bij de archieven 169. De archeologische werkgroepen kennen 82 actieve leden en de historische verenigingen

7 Dankzij het programma Groen en Doen van het ministerie van EZ konden we 2 nieuwe vrijwilligersgroepen opzetten. Een poelenwerkgroep en een landschapsbeheergroep in het Noorderpark. Hierdoor is er een nog breder netwerk van lokale groepen die het beheer van het landschap op een duurzame manier in stand kunnen houden. Landschap Erfgoed Utrecht blijft deze groepen ondersteunen met kennis en gereedschap.

8 Ruim 40 vrijwilligers zijn op pad geweest om kleine landschapselementen te inventariseren. De inventarisatiegegevens worden digitaal verwerkt. Daarmee hebben wij de juiste informatie om samen met eigenaren en gemeenten herstelprojecten uit te voeren.

9 Ook organiseerden we diverse evenementen zodat mensen zich een dag konden inzetten als vrijwilliger. Bijvoorbeeld tijdens NLDoet op 21 en 22 maart. Meer dan 150 vrijwilligers hebben meegeholpen aan klussen. Tijdens de landelijke Natuurwerkdag op 1 november leefden ruim deelnemers zich op 40 locaties een dagje uit in het landschap.

10 1.608 leerlingen werkten een dag in het landschap met Je School kan de Boom in. 13 scholen hebben op 36 werkdagen onder begeleiding van 47 vrijwilligers m2 bos gedund, m2 hakhout gezaagd, m2 heide geschoond en 331 knotbomen geknot!

11 350 weidevogelvrijwilligers beschermden zo n weidevogelnesten. Opvallend is het grote aantal kievitsnesten dat in de omgeving van Renswoude is gevonden, nl. 563 nesten! Het grootste aantal in de hele provincie.

12 Op 21 juni vond de jaarlijkse Vrijwilligersdag plaats. Bijna 200 vrijwilligers die zich in de provincie Utrecht inzetten voor landschap en erfgoed genoten van een gevarieerd programma in en rond het schilderachtige Haarzuilens.

13 De UNESCO World Heritage Volunteers hielpen Landschap Erfgoed Utrecht onder meer met het plaatsen van klaphekjes en insectenhotels bij het in ontwikkeling zijnde Klompenpad Kids, dat is gelegen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

14 In mei werd het 50ste Klompenpad feestelijk geopend in aanwezigheid van de commissarissen van de Koning van Utrecht en Gelderland. Daarna openden we in Utrecht nog 4 nieuwe Klompenpaden in Kamerik, Schalkwijk, Montfoort en IJsselstein. Ook kwamen er weer veel nieuwe initiatieven vanuit bewoners, waardoor de volgende serie paden al weer in de maak is.

15 Samen met inmiddels ruim 300 vrijwilligers zorgden we ervoor dat de bestaande routes goed beheerd werden. En met succes; vele wandelaars liepen de paden en lazen over de verhalen van de streek. Dit jaar werd de Klompenpaden app meer dan keer gedownload, de website klompenpaden.nl kreeg bezoeken en brochures werden verkocht.

16 In het 2de jaar van het project Lekker Landschap lieten we weer veel mensen kennis maken met eten uit het landschap. In Woudenberg en Amersfoort maakten we plukplekken en we organiseerden 4 evenementen met workshops of excursies. Daarnaast maakten we 2 nieuwe Foodwalks rondom de Klompenpaden Derde Erfpad en Oudenhorsterpad.

17 We maakten ook 2 nieuwe soorten wandelroutes. Ommetje Nieuwersluis laat wandelaars het prachtige buitengebied van Loenen en Nieuwersluis beleven. De cultuurhistorische route Plantage Willem III en Kwintelooijen voert over de prachtige landgoederen en door delen van de Utrechtse Heuvelrug. Landschap Erfgoed Utrecht heeft de route een extra impuls gegeven door het opknappen en zichtbaar maken van cultuurhistorische landschapselementen, zoals een Celtic Field, grafheuvels en boswallen.

18 Het Meldpunt Archeologie verwerkte alle vondstmeldingen. Het aantal meldingen steeg in vergelijking tot voorgaande jaren flink. Het gaat om 65 meldingen die bestaan uit ruim vondsten. De archeologische vondsten werden gefotografeerd, beschreven, teruggekoppeld aan de vinder en ingevoerd in de landelijke database van de RCE.

19 Met de gemeente Soest zijn wij gestart met het herstellen van schapendriften, houtsingels, knotbomen en natuurvriendelijke oevers. En we plantten in het Kromme Rijngebied zo n 230 knotbomen. Hierdoor is ruim 1 km aan knotbomenrij hersteld.

20 De 4 landschapsbeheerploegen werkten met de ploegbegeleiders en 87 enthousiaste vrijwilligers zo n uur in het Utrechtse landschap. Op landgoed Haarzuilens heeft een landschapsbeheerploeg bijvoorbeeld gewerkt aan herstel van de eendenkooi. Ook stond 2014 in het teken van de omvorming van de beheerploegen naar een zelfstandige stichting en de contouren van de nieuwe organisatie beginnen zich af te tekenen.

21 Landschap Erfgoed Utrecht adviseerde ook de nieuw op te richten agrarische collectieven en ondersteunde bij het opstellen van een visie voor landschap. De agrarische collectieven zorgen ervoor dat vanaf 2016 beheersubsidies voor agrarisch natuurbeheer gezamenlijk aangevraagd worden.

22 Voor het project Groene Vingers hebben we gesprekken gevoerd met eigenaren, beheerders of tuinbazen over het werken met vrijwilligers in historische tuinen en park(bossen). Uit de gesprekken bleek dat er veel enthousiasme was over de inzet van vrijwilligers. Komende jaren willen we landgoederen die nog niet met vrijwilligers werken, ondersteunen bij het opzetten van een eigen vrijwilligersgroep.

23 Na het succesvolle symposium in 2013 bracht het Platform Utrechtse Buitenplaatsen (PUB) in 2014 het thema duurzaamheid onder de aandacht. Op het symposium Buitenplaatsen, perpetuum mobile op 6 november 2014 zat het koetshuis van Kasteel Amerongen met zo n 140 deelnemers meer dan vol.

24 Hoe is het eigenlijk om vandaag de dag op een buitenplaats te wonen? Samen met de Nederlandse Kastelen Stichting maakten we de serie Utrecht Buiten: Leven op Stand. De 4-delige serie werd uitgezonden door RTV Utrecht en scoorde goede kijkcijfers: ruim 2/3 van de kijkers waardeerde het programma met een 7 of hoger.

25 De titel Boerderij van het Jaar ging in 2014 naar de eigenaren van boerderij De Eng in Driebergen. In totaal woonden ongeveer 120 belangstellenden de festiviteiten rondom de bekendmaking en steenmetseling bij. En voor boerderijen deden we nog meer. Het Boerderijen Platform Utrecht (BPU) gaat een visie formuleren op de ontwikkelingen die het platteland op een termijn van 20 tot 30 jaar gaat doormaken. Als voorbereiding liet het BPU zich informeren over de prognoses en verwachtingen vanuit de wetenschap.

26 De eerste opdracht van het ervenconsulentschap betrof de herbestemming van een monumentaal woonerf. Dat was in 2013 en betrof deze woonboerderij in Lopik, waar eind 2014 druk werd gewerkt aan de resultaten van het allereerste erfadvies! Het ervenconsulentschap is inmiddels in 12 van de 26 gemeenten actief.

27 Dankzij de inzet en het enthousiasme van de culturele partners die met ons en Kunst Centraal samenwerken aan het Cultuurprogramma, maken leerlingen jaarlijks kennis met de rijkdom van hun lokale culturele omgeving. We bereikten met onze projecten 387 scholen, 76% van het totaal aantal scholen van de provincie.

28 Voor de tweede keer organiseerden we een inspiratiebijeenkomst voor de samenwerkingspartners binnen het Cultuurprogramma. Daarnaast gaven we 6 trainingen over erfgoed en onderwijs. Scholen en culturele instellingen leerden om beter in te spelen op elkaars behoeften en mogelijkheden.

29 Via het verdiepingsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit begeleidden we samen met Kunst Centraal en Jeugdtheater Het Filiaal 65 scholen, leerlingen en 994 leerkrachten via verschillende activiteiten. Hiermee willen we cultuureducatie nog beter inbedden in het hart van het onderwijs.

30 We hopen u een mooi overzicht te hebben gegeven van ons kleurrijke jaar. Wilt u meer weten? Kijk dan eens op Of volg ons op foto s: Allard Willemse, Willem van Leuveren, Landschap Erfgoed Utrecht Landschap Erfgoed Utrecht Postbus AC De Bilt T info@landschaperfgoedutrecht.nl Het werk van Landschap Erfgoed Utrecht wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij.

Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen

Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen 2015 was een mooi jaar waarin we landschap en erfgoed in de provincie Utrecht voor jong en oud beleefbaar maakten. Nieuwsgierig? Blader door het jaarverslag en ontdek wat we in 2015 allemaal deden. Samen

Nadere informatie

Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de pr

Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de pr In 2013 hebben we samen met verschillende partijen weer veel bereikt voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Stap in en reis met ons mee door 2013. Op reis gingen we tijdens de start van het

Nadere informatie

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Programma Routes Jaarrapportage 2013 Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Inleiding Landschap Erfgoed Utrecht werkt aan routes om landschap en erfgoed toegankelijk en beleefbaar te maken voor een

Nadere informatie

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016 Ing. 20 april 2016 PS2016-313 2016-006156 PS 29 juni 2016 Van: statenledenbounces@webmail.prvgld.nl namens A. Vriend Landschapsbeheer Gelderland Verzonden: woensdag

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g 2016

j a a r v e r s l a g 2016 jaarverslag We ondersteunden erfgoedinstellingen, ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen bij het realiseren van zo n 20 projecten rondom de zeven erfgoedlijnen. We beheerden de publiekswebsite www.geschiedenisvanzuidholland.nl,

Nadere informatie

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL

Banen en vestigingen per gemeente [2010] ALLE BANEN BE Nijverheid TOTAAL Banen en vestigingen per gemeente 2009-2010 [2010] ALLE BANEN 2010 0305 ABCOUDE 280 92 217 619 18 97 55 34 15 364 69 55 135 258 76 46 2.430 0307 AMERSFOORT 223 5.055 3.588 14.405 3.442 2.448 4.468 4.156

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 42.1 (ongeveer 2:28 u.) Fietsroute 153437 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 42.1 (ongeveer 2:28 u.) Fietsroute 153437 Wil

Nadere informatie

Investeringsagenda Dansende bomen

Investeringsagenda Dansende bomen Dansen de bomen? Projecten cultuurhistorie van Veluwse bossen Paul Thissen programma coördinator Cultuurhistorie provincie Gelderland Symposium Erfgoed in bos en natuur, Werk in uitvoering 4-10-2012 te

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen

5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen 5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen Steeds meer mensen en organisaties weten skbl te vinden en haar kracht als kennisverzamelaar

Nadere informatie

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en laten bloeien

Nadere informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie - Utrecht is met recht trots op haar parken en groengebieden die de stad omlijsten. Het oude Wilhelminapark of het moderne Maximapark. De hoogste (en oudste) bomen van Nederland vind je op slechts 10 minuten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht Pareltjes van de afdelingen Noord-Holland en Utrecht Provinciale Ledendag 28 november 2015 IVN Eemnes Weidevogelles Sinds 2014 met groep 5 en 6 op pad Inleiding in de klas en met verrekijker het veld in

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers. Saskia Woudenberg

Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers. Saskia Woudenberg Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers Saskia Woudenberg World Heritage Volunteers - UNESCO Doel van UNESCO: De campagne is gericht op bewustwording van de noodzaak om cultureel en natuurlijke

Nadere informatie

VERBINDT JE MET MEER!

VERBINDT JE MET MEER! VERBINDT JE MET MEER! 2017 1 VOORWOORD 2017 was in veel opzichten een overgangsjaar voor LEU. Op alle fronten is er hard gewerkt aan het formuleren van een nieuwe koers en toekomststrategie, wat in het

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL

PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL ERFGOEDPROJECTEN, SCHOLING EN ADVIES 2 0 1 5 2 0 1 6 ERFGOED EDUCATIE ERFGOED Door zijn aanwezigheid en handelen heeft de mens allerlei sporen nagelaten.

Nadere informatie

Cultuurpact Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht

Cultuurpact Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht Cultuurpact 2018-2019 Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht 1 van 9 Waarom dit gezamenlijke cultuurpact? Dit cultuurpact is een overeenkomst tussen de gemeente Soest en provincie Utrecht. We

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

VERZEKERD VAN LANDSCHAP!

VERZEKERD VAN LANDSCHAP! VERZEKERD VAN LANDSCHAP! Jaarbericht 2013 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap VERZEKERD VAN LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap;

Nadere informatie

1. Eigenaren en beheerders 2. Overheid en overheidgefinancierde organisaties 3. Experts 4. Bezoekers en vrijwilligers

1. Eigenaren en beheerders 2. Overheid en overheidgefinancierde organisaties 3. Experts 4. Bezoekers en vrijwilligers UITSLAGEN VIER DEELENQUETES De provincie Utrecht heeft de Uitvoeringsagenda Historische Buitenplaatsen 2012-2015 geëvalueerd. De evaluatie bestond naast bureauonderzoek, interviews met hoofdpersonen bij

Nadere informatie

Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen

Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen Vrijwilligers op buitenplaatsen en landgoederen André Kaper www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Inhoud Introductie SLG Participatie en vrijwilligerswerk op landgoederen en buitenplaatsen

Nadere informatie

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Erfgoedloket Groningen voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Welkom bij het Erfgoedloket Groningen Groningen is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland,

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2016

JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2016 JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2016 Stichting Valwild Utrecht Maarsbergseweg 2 3941 MJ Doorn Tel. 0343-413834 r.nieuwerf@hetnet.nl COLOFON Stichting Valwild Utrecht Maarsbergseweg 2 3941 MJ Doorn

Nadere informatie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie Park Rijnhuizen Levendige cultuurhistorie Storytelling: hoe vertel je een goed verhaal? Personages Gebeurtenis Conflict Emoties Twist of plot Stimuleer alle zintuigen Interpretatie: wat is het en hoe kan

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

CHAT TUSSEN PROVINCIE EN GEMEENTEN

CHAT TUSSEN PROVINCIE EN GEMEENTEN ROMA 31.03.2016 CULTUURHISTORIE OP DE KAART Doelstelling subsidie cultuurhistorische waardenkaarten Provinciale CHAT Inhoud Ontwikkeling Samenwerking ROMA 31.03.2016 2 WAT IS DE CHAT CHAT: Cultuurhistorische

Nadere informatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie Rol van intermediairs bij zelforganisatie Mentoren als begeleiders van werkdagen in het groen Studiedag Zelforganisatie is beter voor de natuur, Wageningen 21 maart 2013 Maurice Kruk, Landschapsbeheer

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

De Kromme Rijnstreek bloeit

De Kromme Rijnstreek bloeit OP EUROPA INVESTEERT IN ZIJN PLATTELAND 43 PROJECTEN ONDERSTEUND De Kromme Rijnstreek bloeit Resultaten LEADER Kromme Rijn 2007-2013 EU SUBSIDIE VERVIJFVOUDIGD VERSTERKING STREEKIDENTITEIT EN LEEFBAARHEID

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Stichting Behoud Historische Groenmonumenten Utrechtse Heuvelrug, juni 2015

Jaarverslag 2014 Stichting Behoud Historische Groenmonumenten Utrechtse Heuvelrug, juni 2015 Jaarverslag 2014 Stichting Behoud Historische Groenmonumenten Utrechtse Heuvelrug, juni 2015 Het jaar 2014 stond vooral in het teken van de fondsenwerving, de restauratie van het Sterrenbos en de restauratieplannen

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Soest 52.9 (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 137091 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Soest 52.9 (ongeveer 3:04 u.) Fietsroute 137091 Falk-VVV fietskaarten, een serie

Nadere informatie

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg)

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) Persuitnodiging Houten, 7 juni 2010 zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) FEEST IN SPEELBOS NIEUW WULVEN Op zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur wordt Speelbos

Nadere informatie

Koeien langs het ommetje Marienheem

Koeien langs het ommetje Marienheem Zes ommetjeswerkgroepen zijn druk met het voor elkaar maken van een aantal prachtige ommetjes door heel Overijssel. Daarbij hebben jullie regelmatig dezelfde vragen. Vandaar dat we een soort nieuwsbrief

Nadere informatie

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID Deze folder is opgesteld door OPG en adviesbureau Wing en is gefinancierd door de provincie Overijssel. Het geeft een indicatief beeld van de resultaten van het landgoederenbeleid van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Perfecte uitvalsbasis voor zakelijke bijeenkomsten

Perfecte uitvalsbasis voor zakelijke bijeenkomsten Gemeente Utrechtse Heuvelrug Perfecte uitvalsbasis voor zakelijke bijeenkomsten Jaarlijks vinden in de provincie Utrecht meer vergaderingen plaats dan in heel Noord- Holland, Zuid-Holland en Gelderland

Nadere informatie

GROEN&DOEN. Heggen, bomen en houtwallen CURSUSSEIZOEN 2013 2014. een praktische cursus over aanleg & onderhoud en zorg voor het landschap

GROEN&DOEN. Heggen, bomen en houtwallen CURSUSSEIZOEN 2013 2014. een praktische cursus over aanleg & onderhoud en zorg voor het landschap GROEN&DOEN CURSUSSEIZOEN 2013 2014 Heggen, bomen en houtwallen een praktische cursus over aanleg & onderhoud en zorg voor het landschap Heggen, bomen en houtwallen behoren tot de eeuwenoude parels van

Nadere informatie

A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT. 10 december 2015 Roland Blijdenstijn

A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT. 10 december 2015 Roland Blijdenstijn A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT 10 december 2015 Roland Blijdenstijn A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT ONDERWERPEN Herijking Provinciale Ruimtelijke Verordening 2013-2028 (PRV) UNESCO-nominatie NHW Cultuurnota

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

Jaarverslag platform De Utrechtse Waarden 2016

Jaarverslag platform De Utrechtse Waarden 2016 Jaarverslag platform De Utrechtse Waarden 2016 Dit jaarverslag bestaat uit de financiële verantwoording over het jaar 2016. Bij de post projectkosten wordt een beleidsmatige toelichting gegeven. Het jaarverslag

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN

MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN MELDINGSFORMULIER MELDINGSFORMULIER HOOFDSTUK V LANDSCHAPSVERORDENING PROVINCIE UTRECHT 2011 (LSV), VELLEN VAN BOMEN Melding op grond van artikel 28 Lsv van het voornemen om een houtopstand behorende tot

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga 2016 Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe werkt

Nadere informatie

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden graag op een rij:

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden graag op een rij: Terugblik 2015 Het eerste jaar van De Groene Belevenis lijkt voorbijgevlogen. Wat is er veel gebeurd afgelopen jaar Wat zijn we blij met onze naam die goed past bij wie we zijn en de vrijheid tot ondernemen

Nadere informatie

Extra handen voor uw historische tuin, hoe pakt u dat aan?

Extra handen voor uw historische tuin, hoe pakt u dat aan? Extra handen voor uw historische tuin, hoe pakt u dat aan? Stappenplan en aandachtspunten bij het oprichten van een vrijwilligersgroep Historische tuinen - Onderdeel 2 van het project Groene Vingers van

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe. Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012. november 2011

Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe. Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012. november 2011 Levend landschap Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012 Extra inspanningen voor de knoflookpad Project voor herstel Erven Valthermond van

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende Buitenplaatsen Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende dia s. Wat valt je op? Kijk en lees.

Nadere informatie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie 10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Vragen Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Karel Loeff directeur Heemschut Wat verwacht je van de omgevingsvisie? De gemeentelijke

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur Erfgoed Gelderland Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november 2018 10.00 12.00 uur 1. Welkom en vaststellen agenda 2. Mededelingen en voorstellen leden 3. Notulen 23-04-2018 4. Stand

Nadere informatie

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008)

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008) Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland Voortgangsrapportage (19 november 2008) Weg- en bermbeplanting WS (groenstructuur) Indiener: Waterschap Zeeuwse Eilanden Investeringen: 104.672 SGB-bijdrage:

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

KLEPPERMAN WEEKBERICHT de dorpskrant van Amerongen

KLEPPERMAN WEEKBERICHT de dorpskrant van Amerongen KLEPPERMAN WEEKBERICHT de dorpskrant van Amerongen De klepperman was vroeger een bekende figuur in Amerongen. Hij ging het dorp door met zijn klepper en bracht de bewoners zo op de hoogte van de nieuwtjes.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag.

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag. 1 xxxx 2 3 - - - xxxx Woord vooraf Op de cover van dit jaarverslag staat een grutto, een mannetje. De kans is groot dat het legsel van zijn vrouwtje is beschermd door vrijwillige weidevogelbeschermers.

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025

Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland. Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 Samen zorgen voor de toekomst van mooi Gelderland Meerjarenvisie Geldersch Landschap & Kasteelen 2016-2025 650 gebouwen 35 kastelen, landhuizen, kasteelruïnes ruim 150 terreinen 24.000 museumstukken ruim

Nadere informatie

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE

PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE PROGRAMMA 4: KUNST, CULTUUR EN RECREATIE Portefeuillehouder: V.M. van de Fliert-Klein Programmacoördinator: J.S.J. Bimmel 4.1 Missie De gemeente Scherpenzeel wil een vitale samenleving zijn waarin inwoners

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

Pronkjewailpad Stempelposten

Pronkjewailpad Stempelposten Korte handleiding Pronkjewailpad Stempelposten Zuidroute 2019 I. Wat is het Pronkjewailpad? Het Pronkjewailpad is een langeafstandswandelpad dwars door Groningen, opgedeeld in een Noordroute en een Zuidroute.

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

GEBOORTEREGISTERS ( ) Abcoude- Baambrugge

GEBOORTEREGISTERS ( ) Abcoude- Baambrugge GEBOORTEREGISTERS (1811-1912) Abcoude- Baambrugge 1811-1912 Abcoude-Proostdij 1811-1912 Achthoven 1818-1857 Achttienhoven 1811, 1818-1912 Amerongen 1811-1912 Amersfoort 1811-1912 Asschat 1811 Baarn 1811-1912

Nadere informatie

Financieel jaarverslag-west 2011 Activtieitenverslag 2011-2012

Financieel jaarverslag-west 2011 Activtieitenverslag 2011-2012 Financieel jaarverslag-west 2011 Activtieitenverslag 2011-2012 datum: 4 juni 2012 Gegevens vereniging: Vereniging Boerderij in de kijker Contactadres vereniging: Annie van de Arend, Demmeriksekade 17,

Nadere informatie

Jaarbericht Stichting Overtuin Bisdom van Vliet Werkgroep Welzijn Haastrechtse Bos

Jaarbericht Stichting Overtuin Bisdom van Vliet Werkgroep Welzijn Haastrechtse Bos Jaarbericht 2014 Stichting Overtuin Bisdom van Vliet Werkgroep Welzijn Haastrechtse Bos Op 10 september 2014 werd de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet opgericht. Bij de ondertekening van de oprichtingsakte

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Woudenberg 29.5 (ongeveer 1:42 u.) Fietsroute 142655 900m 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Woudenberg 29.5 (ongeveer 1:42 u.) Fietsroute 142655 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur 1 Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets Rondje Vallei en Heuvelrug De plattegrond van deze route kunt u vinden op blz

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 36.5 (ongeveer 2:07 u.) Fietsroute 137686 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 36.5 (ongeveer 2:07 u.) Fietsroute 137686 Falk-VVV

Nadere informatie

Van winterrust naar voorjaar

Van winterrust naar voorjaar Inhoud Nieuwsbrief online Bekijk deze email Van Winterrust naar voorjaar Nationale Klussendag NLdoet op 10 maart 2018 Kernpunten uit jaarverslag 2017 -Groot Onderhoud -Bestuurlijk overleg met de gemeente

Nadere informatie

Vrijwillig Natuurbeheer

Vrijwillig Natuurbeheer Jaarverslag 2013 Studenten in het Ilperveld Aico Lind Vrijwillig Natuurbeheer Natuur dichtbij! Samen maken we Noord-Holland mooier! Zo organiseerden we een Landelijke Natuurwerkdag, maatschappelijke stages

Nadere informatie

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud)

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud) 1 WERKPLAN 2014 1 COLLECTIE Beheer en behoud collectie. Het hele jaar door worden de gebruikelijke voorzorgs- en controlemaatregelen genomen. Het klimaat (de luchtvochtigheid en de temperatuur) worden

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

Quickscan Intergemeentelijke Samenwerking

Quickscan Intergemeentelijke Samenwerking Quickscan Intergemeentelijke Samenwerking Inleiding Op 19 februari is de werkgroep vervolg BKO voor het eerst bij elkaar geweest. Deze werkgroep is ingesteld door de gemeenteraad om naar aanleiding van

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van:

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van: Lodewijk Napoleon Dit werkboekje is van: 1 Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in MOA: Museum Oud Amelisweerd. Voordat je naar MOA gaat, leer je alvast over de geschiedenis en over wat je er gaat zien.

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Klooster Hulsbergen.

Klooster Hulsbergen. Welkom op Klooster Hulsbergen Wandelroute over Klooster Hulsbergen Lengte: 3,5 km 'In het spoor van de fraters' Het Kloosterpad brengt je door natuurgebied Klooster Hulsbergen. In 1407 vestigden zich hier

Nadere informatie

Bezoek cultuurinstellingen

Bezoek cultuurinstellingen Staat van 2014 Bezoek cultuurinstellingen Hoeveel cultuurinstellingen bezoekt een inwoner gemiddeld per jaar? Een inwoner bezoekt gemiddeld 2,23 cultuurinstellingen per jaar De bezoek cultuurinstellingen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2016-2 2015/26 Nummer1783178

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2016-2 2015/26 Nummer1783178 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Flevoland. Nr. 6291 21 september 2015 Openstellingsbesluit Natuurbeheer 2016-2 2015/26 Nummer1783178 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken gelet op het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1*

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1* BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLANGASFABRIEK 1 Inhoudsopgave 1 VOORWOORD 3 2 SAMENVATTING 3 3 VISIEENMISSIE 4 4 ORGANISATIE 4 5 AANBODENFACILITEITEN 6 6 PARTNERS 7 7 PLANVANAANPAK 7 8 TEKENINGEN 9 StichtingBehoudGASFabriek

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat???

Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat??? Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat??? Gemeente Houten 14 december 2010 Koen Helling Afdeling RBL Werk in uitvoering De Landschapscoördinator

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie